Weblog Archive oktober 2012

Burgers slaan

final20080
Trick ... no treat

SP: "Rutte moet zich op onderdelen aanpassen maar hoeft geen fundamenteel andere koers te varen, de lijn blijft klassiek liberaal. De marktwerking in de zorg gaat door, werknemers krijgen minder zekerheid, studenten zijn de klos en in plaats van investeren kiest het kabinet voor hard bezuinigen, wat slecht is voor de economie.’

De SP-leider wijst op de harde klappen die gaan vallen in de zorg, de sociale zekerheid en het onderwijs: ‘De huishoudelijke verzorging wordt afgeschaft en de dagbesteding wegbezuinigd. De marktwerking gaat door: zorgverzekeraars krijgen meer macht en zorginstellingen gaan winst uitkeren. Ik ben blij dat de premies inkomensafhankelijk worden, maar premiegeld besteden aan winstuitkeringen in de zorg is echt foute boel. Studenten zijn ook echt de klos nu zowel de studiefinanciering als de OV-studentenkaart worden geschrapt.’

In de sociale zekerheid wordt de WW fors verkort, de ontslagbescherming opnieuw verder verslechterd en wordt er fors bezuinigd op sociale werkplaatsen. Roemer: ‘Het is ongelooflijk dat juist in crisistijd de zekerheid van werknemers wordt afgebroken. Je ziet ook dat de werkloosheid door deze plannen verder stijgt. Als je nu al na één jaar werkloosheid op bijstandniveau komt is dat rampzalig, vooral voor oudere werknemers die hun baan kwijt zijn geraakt en nauwelijks meer aan de slag komen. De economie en de samenleving hebben nu behoefte aan investeringen en vertrouwen. Ik denk niet dat dit kabinet dat vertrouwen gaat brengen.’"

Natuurmonumenten: "De komende tijd zullen natuurorganisaties bij provincies aandringen op het vertalen van de nieuwe financiële ruimte in een hoger ambitieniveau voor de natuur. Ze benadrukken niettemin dat er nog altijd fors bezuinigd wordt op natuur. “Het budget is nog altijd de helft van wat er in de periode voor Rutte-I naar de natuur ging”, zegt  Bartelink: “We zullen de komende jaren creatief moeten zijn om de natuur verder te verbeteren.”"

Texel

duinen-en-mensen-texelDuinen en Mensen: "In navolging van Duinen en mensen Kennemerland en Duinen en mensen Noordkop en Zwanenwater verschijnt begin 2013 het deel over Texel. Kennis up to date gepresenteerd en zeer leesbaar. Met veel ongepubliceerde historische kaarten en nieuwe gegevens over de natuur. Alle duinen van Noord-Holland zijn dan opnieuw beschreven!

Alleen in 2012 is 'Duinen en mensen Texel' nog beschikbaar voor de speciale vriendenprijs. Voor mensen die de serie zeer waarderen en vroeg intekenen, komen we met een extra lage prijs nl. 22,50 + 2,- verzendkosten. Door nu vroeg in te tekenen, brengt u of uw bedrijf de realisatie van dit boek dichterbij. Namen van de vrienden melden we achter in het boek, sponsoren op het titelblad. Vanaf 2013 tot en met maart 29,50, vanaf 1 april 37,50."

In memoriam J. Bernlef

Voorgoed

VOOR DE BIJEN

Zie daar het monument. Het is van hout gebouwd
vier tafels, enigszins scheef gestapeld met
onder het hoogste blad ruimte voor acht korven

Rondom raast verkeer en glijden treinen
de nog doorzichtige bouwskeletten lijken voor de bijen
wellicht op monsterlijk vergrote honingraten 

Maar wat verzamelen deze wezens daar beneden
voortijlend in glanzende bepantsering
waarnaar zijn zij op weg, vliegschuw en vleugellam?

Hoger honing is hier heel gewoon en mensen
dwazer dan bijen rijden gedachteloos aan hen voorbij
bijenvolken zwermen uit naar stoeptuinen en bermen.

Aan de bewoners rond het monument werd een lijst
verstrekt met bloemennamen, menukaart voor de bijen
maar het belangrijkste toch: dat het monument

Van hout is – zwevend
levend op een kruispunt van wegen laat het
onze blik bewegen, ons oor zich te goed doen aan gezoem.


Van tegeltuin naar egeltuin

jqpHTw1351425254GroenEnDoen: "Als je een tegel oplicht kan je een minituintje maken. Een Tegeltuin wordt dan een Egeltuin. Til die “T” op! De KNNV gaat in de derde week van mei 2013 door het hele land Tegels oplichten en daar samen met buurtbewoners kleine tuinparadijsjes van maken. Doel is te laten zien dat er heel veel mogelijk is op een klein stukje tuin of balkon. Een mini-stukje groen is goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Kleurrijke bloemen geven een vrolijk gezicht en bieden voedsel en schuilplek aan dieren. We willen laten zien dat groen niet eng of vies is en dat mensen een piepklein tuintje best zelf kunnen beheren. Ga zelf aan de slag! Til die Tegel op! Maak je tuin of balkon weer groen."

Door te stemmen op dit project (scroll naar beneden op bovenstaande site) steun je de KNNV in deze actie.

Zoogdiervereniging: "Mensen kunnen de egels helpen door hun tuin egelvriendelijk te maken. Een tuin moet daarvoor – op zijn minst een beetje -open en groen zijn. Als motto hanteert de Zoogdiervereniging: hoe minder tegels, hoe meer egels!"

Uitbouw basisschool Gein

nieuwbouwbs

Het was al aangekondigd, maar een paar dagen geleden is de bouw van de uitbouw van basisschool Gein van start gegaan. Voor sommige bewoners rond de school toch een verrassing want niet aan alle bewoners in de buurt is een bericht hierover  gestuurd. Het heien is intussen voorbij. Als alles goed gaat zal de bouw rond april 2013 opgeleverd worden. Er zal dus gedurende die tijd heel wat zwaar vrachtverkeer zijn in de C. Aarnoutsstraat. Zoals dat wel vaker voorkomt was ook de informatie en inzageprocedure van het stadsdeelkantoor hierover zeer summier.

Het gaat volgens mij toch om een uitbreiding van de school, want men bouwt op het speelterrein. Wellicht wilde men dat niet aan de grote klok hangen. Volgens de directeur is het een kwestie van vervanging van een noodgebouw. Er zitten nu honderd kinderen op een andere school en die komen in april volgend jaar weer terug. Misschien dat dan het noodgebouw afgebroken wordt zodat daar weer een speelterrein vrijkomt.

Culinaire markt

Vandaag is er voor het laatst, tot acht uur vanavond nog gelegenheid om inkopen te doen op de culinaire boerenmarkt bij metrostation Bijlmer. Je koopt er ambachtelijke producten die je niet in de supermarkt vindt. Mijn algemeen devies is: eet niet teveel, maar koop wel goede en lekkere waar. Ik hoop dat er voor de kerst ook een ouderwetse echte kerstmarkt komt. En te zijner tijd een vervolg op deze boerenmarkt. Wat mij betreft mag het elke week wel. Van de Groene Hart kaasboer kreeg ik nog een gratis exemplaar van het blad Groene Hart Leven mee en een linnen tas van het Groene Hart. Verleden week was hij er niet, omdat hij in Frankrijk was, in Versailles, als ambassadeur van ons Groene Hart. Op de markt zijn ook Italiaanse, Hongaarse en Franse specialiteiten te koop, en meer nog.

Visitez le Coeur Vert (Groene Hart)

Une oase de tranquillité et d'espace dans le Randstad de la Hollande: des panoramas sublimes, des magnifiques chemins et rivières, d'excellents produits comme le fromage et le jus de fruits. La où la Hollande est encore vraiment la Hollande.

Zo hoor je het ook eens van een ander. 

Het loont om heerlijke producten van eigen bodem te kopen.

groenehart1
Het Groene Hart

Stichting Groene Hart: "De Stichting Groene Hart wil het karakter van het Groene Hart behouden, met al zijn cultuur-, natuur- landschaps- en natuurwaarden (art. 2 van de Statuten)."

Het Groene Hart heeft ook een tijdschrift en een webwinkel. Je kan vriend worden.

schaapjeswei

De hemelse Cloud

Trouw: "Het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag heeft in de afgelopen decennia afgeschermde persoonsgegevens van miljoenen burgers gedeeld met de mormonenkerk. De privacygevoelige informatie ligt nu opgeslagen in Salt Lake City, in het Amerikaanse hoofdkwartier van het genootschap.

Ze leveren hun diensten gratis en krijgen als tegenprestatie een kopie van de akten. Voor de archieven, die hun collecties digitaal willen ontsluiten, is dat een gunstig aanbod.

Het Centraal Bureau voor Genealogie bevestigt tegenover Trouw dat het bij die samenwerking privacywetgeving heeft overtreden. Zo gaf het CBG mormonen kopieën van de persoonskaarten van alle burgers die tussen 1939 en 1970 zijn overleden.

Het bureau beschouwt de in Salt Lake City opgeslagen informatie als 'reservekopie'. 'Stel dat onze eigen collecties brand- of waterschade oplopen', reageert CBG-directeur Leo Voogt. 'Dan komt die kopie misschien van pas.'

Mormonen gebruiken de persoonsgegevens om mensen na hun overlijden plaatsvervangend postuum mormoons te dopen. "

mormonicloud

Als Mitt Romney president wordt dan wordt zijn mormonenkerk vast de officiële cloud voor gegevensopslag. Ieder die op Romney stemt komt vanzelfsprekend via deze cloud in de mormoonse hemel. De iCloud van Apple levert zo'n service niet.

Nog een week...

Samsom pompoen
... or treat?

La Fonda del Sol pompoensoep
voor 4 personen

1 pompoen (ongeveer 1,5 kg), vruchtvlees in blokjes gesneden
5 koppen kippebouillon
1 kop gesnipperde ui
3/4 kop gesnipperde lente-uitjes, enkel het wit
1 kop room
1 kop melk
zout, peper, snuifje cayenne, snuifje geraspte nootmuskaat
3/4 kop fijn gesneden lente-uitjes, enkel het groen

Doe de pompoen, kippebouillon, uien en de witte lente-uitjes in een grote pan. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Zeef het mengsel of pureer het.
(Voor eenpersoonsgerecht: Eén portie kunt u zoals hierna vermeld serveren en de rest invriezen.)

Roer de room en de melk in de soep en kruid naar smaak met zout, peper, cayenne en nootmuskaat.

Serveer de soep op kamertemperatuur, gegarneerd met het gesnipperde groen van de lente-uitjes.

Duitsland haalt goud terug uit VS

Spiegel: "Deutschland hat die zweitgrößten Goldreserven der Welt, fast 3400 Tonnen. Angeblich jedenfalls. Denn die Bestände sind noch nie auf Echtheit und Gewicht überprüft worden. Jetzt hat der Bundesrechnungshof die Bundesbank aufgefordert, die Goldbestände im Ausland regelmäßig zu untersuchen.

Der Rechnungshof empfiehlt der Bundesbank daher, mit den drei ausländischen Notenbanken ein Recht zur physischen Prüfung der Bestände auszuhandeln. Mit der Umsetzung dieser Empfehlung hat die Bundesbank dem Bericht zufolge begonnen. Außerdem habe sie beschlossen, in den kommenden drei Jahren jeweils 50 Tonnen des bei der Fed in New York liegenden Goldes nach Deutschland zu bringen, um es hier einer eingehenden Prüfung zu unterziehen. In dem Bericht sind mehrere Stellen geschwärzt. So geht aus dem Papier nicht hervor, wie viel Gold genau bei welcher ausländischen Notenbank liegt."

Wordt het niet eens tijd dat ook Nederland zijn goud terughaalt uit de VS? Mocht Mitt Romney president worden dan kun je de VS ontoerekeningsvatbaar verklaren. Bereidt Duitsland zich mogelijk voor op een komende wereldcrisis?

klaasknot

Where is the Dutch gold?

Volkskrant: "Klaas Knot moet ons goud snel terughalen uit Amerika

De nieuwe directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, vertelde op 5 januari in een uitzending van Nieuwsuur dat maar liefst 90 procent van het Nederlandse fysieke goud ligt opgeslagen in Engeland, Canada en de VS."

De VS is het gevaarlijkste en meest geschifte land ter wereld. Het zinkt weg in schulden en oorlogen. De Republikeinse partij zit vol armageddon types en Dr. Strangeloves. En zelfs een democraat als Obama zit helemaal fout.

DailyMail: "CIA chiefs face arrest over horrific evidence of bloody 'video-game' sorties by drone pilots

The Mail on Sunday today reveals shocking new evidence of the full horrific impact of US drone attacks in Pakistan.

A damning dossier assembled from exhaustive research into  the strikes’ targets sets out in heartbreaking detail the deaths of teachers, students and Pakistani policemen. It also describes how bereaved relatives are forced to gather their loved ones’ dismembered body parts in the aftermath of strikes.

According to a report last month by academics at Stanford and New York universities, between 2,562 and 3,325 people have been killed since the strikes in Pakistan began in 2004.

The report said of those, up to  881 were civilians, including 176  children. Only 41 people who had  died had been confirmed as ‘high-value’ terrorist targets."

drones
Klik voor rapport

TheFutureOfFreedomFoundation: "In the United States, the dominant narrative about the use of drones in Pakistan is of a surgically precise and effective tool that makes the U.S. safer by enabling “targeted killing” of terrorists, with minimal downsides or collateral impacts.

This narrative is false.

Those are the understated opening words of a disturbing, though unsurprising, nine-month study of the Obama administration’s official, yet unacknowledged, remote-controlled bombing campaign in the North Waziristan region of Pakistan, near Afghanistan. The report, “Living Under Drones,” is a joint effort by the New York University School of Law’s Global Justice Clinic and Stanford Law School’s International Human Rights and Conflict Resolution Clinic."

Haantjes zonder kop

klaasknot
Klaas Knot

Vanmiddag zat Klaas Knot bij Buitenhof om te praten over het IMF en zijn afwijkende visie, waar ik al eerder over rapporteerde. Marcia Luyten is een prima presentator. Maar zoals dat gaat in onze media, zij kan slechts signaleren en eruit halen wat erin zit. Zij draagt de informatie aan. Zij klaagt niet aan. Het is aan de kijker om verder te denken. Aan het einde van het interview kwam de functie van Knot ter sprake en het is belangrijk om daar even stil bij te staan: Klaas Knot is president van De Nederlandsche Bank, maar zit ook in Europees bankenoverleg. De Nederlandsche Bank is geen ondergeschikte staatsorganisatie maar een zelfstandig instituut. Dat is opzettelijk zo gedaan om te verhinderen dat regeringen, politieke partijen dus, invloed zouden kunnen uitoefenen op de financiële markt. Vanzelfsprekend zal een president van een centrale bank rekening houden met de belangen van zijn land, maar die belangen zijn niet die van het volk, maar van de munt (in dit geval de euro) en van de financiële markten. Dat geeft al aan dat Europa van zeer groot belang is geworden voor elke Europese president van een centrale bank.

Knot is governor van het Internationaal Monetair Fonds en ook een van de 23 leden van de Governing Council en de General Council van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. In deze laatste functie is het Knot zelfs verboden (volgens het Verdrag van Maastricht)  om de belangen van Nederland te verdedigen en moet hij het Europese beleid vormgeven. Absurd eigenlijk. Het is duidelijk dat de Europese belangen voor die van Nederland gaan. Het is duidelijk dat de financiële wereld overheerst. Het woord 'governing' kun je letterlijk opvatten. Ook in dit opzicht wordt de soevereiniteit van Nederland aangetast, en dus ook de democratie. Dit systeem heeft zichzelf muurvast verankerd in de financiële markt en zich onttrokken aan democratische besluitvorming. Die onverantwoordelijke en falende markt (van vooral de systeembanken) die de crisis heeft veroorzaakt (ondanks de ontkenning van Knot dat deze banken de oorzaak zijn!) moet koste wat het kost alle vrijheid en Lebensraum behouden en daarvoor moet de gewone burger, de belastingbetaler, opdraaien. Knot wil tot elke prijs 'het vertrouwen van de markt' (lees 'belegger', beter nog 'speculant') bevorderen door bezuinigingen. En hier bemoeit hij zich ook daadwerkelijk met onze politiek en maatschappelijke orde. Ik vermoed dat hij zichzelf daar boven voelt staan. Maar zijn economische theorie is nog nooit gestaafd en is ook niet te controleren. Het 'vertrouwen' is niet meetbaar. Het gaat hem in feite om de macht van de banken en het in stand houden van de financiële markt. De burger kan hem gestolen worden.


obama saint

Ook bij Buitenhof zat Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, die lyrisch werd over de foto van Obama die hij zag in de Süddeutsche Zeitung (zie foto hierboven). Die foto wijst volgens Pijbes op het goddelijk aureool dat ook terug te vinden is in de kunst. Het verwijst volgens hem naar macht en kracht als leider van de 'Vrije Wereld'. Alsof je een emmer leeggooit! Ditzelfde weekend heeft de Süddeutsche ook een artikel over Obama: Wankende Weltmacht, met een foto van Obama met op de achtergrond de Amerikaanse vlag. Pijbes heeft niet door dat hij te maken heeft met een afgezaagd pastiche. Meer dan tien jaar geleden al had ik op mijn Engelstalige weblog deze foto van Bush (die huichelaar was ook aan het bidden!).

bush-god

Zowat elke fotograaf heeft dit trucje al gebruikt. In het geval van Bush was het overduidelijk als satire bedoeld. Dus Pijbes vergallopeert zich danig.

Nu we het over Amerikaanse presidenten hebben en pastiche, er is in onze media een blik Maarten van Rossem opengetrokken, bij de EO nota bene.

mvanrossum

Maarten heeft zich verkocht als pastiche. Zijn eigen website is serieuzer. In De slag om Brussel slaat hij evenwel op hol en levert als professionele kritikaster die het vooral gemunt heeft op de algemene opinie een pleidooi voor een federatief Europa. En daar slaat hij de plank helemaal mis. Tegenover hem komt Bolkestein als een verademing over. Van Rossem moet zich eens goed heroriënteren op het ondemocratische karakter van Europa; met banale en mythologische dooddoeners komt ie er niet. En nu we het toch over Amerika hebben...

EndTheIllusion: "New World Order Blueprint Leaked

On June 12, a leaked copy of the investment chapter for the Trans-Pacific Partnership (TPP) was made public. This copy was analyzed by Public Citizen’s Global Trade Watch and has been verified as authentic.  This agreement has been negotiated IN SECRET for 2-1/2 years and no information has ever been released until this leak. So why have the details of this negotiation been so secret? This agreement has been framed as a “free trade” agreement and yet out of 26 chapters only two have anything to do with trade. The other 24 chapters grant new corporate privileges and rights, while limiting governments and protective regulations. 

If implemented, this agreement will hard code corporate dominance over sovereign governments into international law that will supercede any federal, state, or local laws of any member country. This document alone should set alarm bells ringing, but if one steps back and looks at the larger picture, the future ramifications look even more ominous. After completing this reading, see what your conclusions are.


This video is a must see for anyone who wishes to more fully understand the implications of this secretly negotiated agreement. This article will also show how if this agreement is considered in the context of other recently passed legislation and developments, and the “dots are connected”, the results would be total corporate global governance with an accompanying police state. In this new system the role of elected  governments would be to serve as subservient agents for the transnational corporations, while the armies, police, and courts would serve the interests of these transnational corporations. The  status of the member states would be locked-in,  similar to countries once they are inside the Eurozone.

The TPP is being negotiated by some of the same characters that brought us NAFTA, CAFTA and other so called free trade agreements. Some of the provisions in this document include the establishment of a parallel system of justice to be administered by 3 attorneys with no conflict of interest limitations. This 3 attorney tribunal could order sovereign governments to use taxpayer money to pay these transnational corporations for any environmental or regulatory costs that these corporations expended to meet local standards. Many existing laws would need to be rewritten and no new regulatory laws could be passed."

Guardian: "The end of the New World Order

The upheavals of the early 21st century have changed our world. Now, in the aftermath of failed wars and economic disasters, pressure for a social alternative can only grow.

In 1990, George Bush Senior had inaugurated a New World Order, based on uncontested US military supremacy and western economic dominance. This was to be a unipolar world without rivals. Regional powers would bend the knee to the new worldwide imperium. History itself, it was said, had come to an end.

But between the attack on the Twin Towers and the fall of Lehman Brothers, that global order had crumbled. Two factors were crucial. By the end of a decade of continuous warfare, the US had succeeded in exposing the limits, rather than the extent, of its military power. And the neoliberal capitalist model that had reigned supreme for a generation had crashed.

Not only did Bush's war fail on its own terms, spawning terrorists across the world, while its campaign of killings, torture and kidnapping discredited Western claims to be guardians of human rights. But the US-British invasions of Afghanistan and Iraq revealed the inability of the global behemoth to impose its will on subject peoples prepared to fight back. That became a strategic defeat for the US and its closest allies.

This was a crisis made in America and deepened by the vast cost of its multiple wars. And its most devastating impact was on those economies whose elites had bought most enthusiastically into the neoliberal orthodoxy of deregulated financial markets and unfettered corporate power.

A voracious model of capitalism forced down the throats of the world as the only way to run a modern economy, at a cost of ballooning inequality and environmental degradation, had been discredited – and only rescued from collapse by the greatest state intervention in history. The baleful twins of neoconservatism and neoliberalism had been tried and tested to destruction.

Long before 2008, the "free market" model had been under fierce attack: neoliberalism was handing power to unaccountable banks and corporations, anti-corporate globalisation campaigners argued, fuelling poverty and social injustice and eviscerating democracy – and was both economically and ecologically unsustainable.

Critics warned that privatising public services would cost more, drive down pay and conditions and fuel corruption. Which is exactly what happened. And in the European Union, where corporate privilege and market orthodoxy were embedded into treaty, the result was ruinous. The combination of liberalised banking with an undemocratic, lopsided and deflationary currency union that critics (on both left and right in this case) had always argued risked breaking apart was a disaster waiting to happen. The crash then provided the trigger.

And while neoliberalism had been discredited, western governments used the crisis to try to entrench it. Not only were jobs, pay and benefits cut as never before, but privatisation was extended still further. Being right was, of course, never going to be enough. What was needed was political and social pressure strong enough to turn the tables of power."

Zowel in Amerika als in Europa gaat men stug door op de foute weg. Griekenland is geen soevereine staat meer. Het zijn de banken die bepalen hoe het land bestuurd wordt. Het enige wat het volk nog kan doen is in opstand komen. Maar we weten dat de val van een imperium lang kan duren. De gelijkenis met de val van het Romeinse rijk dringt zich instussen steeds sterker op. Corruptie en hebzucht tieren welig. De macht van staten, vooral de kleinere, is gebroken. Als een land failliet gaat en dus zijn leningen niet terugbetaalt, dan heeft men daar intussen een oplossing voor gevonden: men legt beslag op alle buitenlandse tegoeden en goederen tot het geld is terugbetaald. Of dat frauduleuze of unfaire leningen zijn doet niet terzake, er zijn bedrijven die zich specialiseren in het opkopen van schulden van landen. De rechterlijke macht van collaborerende landen, corrupte landen, krijgt steekpenningen om mee te werken of landen worden via bovengenoemde TPP afspraken of andere internationale regelingen gedwongen om mee te werken. Dat is een blauwdruk voor meer oorlogen en ellende. Dit proces van beslagname is al begonnen. Argentinië heeft zich toch een aantal jaren geleden failliet verklaard. Hier zie je wat er gebeurt.

BusinessInsider: "ARA Libertad, a training ship owned by the Argentinian Navy, is one of the most storied tall ships at sea.

Yesterday, It was just seized by the hedge fund Elliott Management while it was docked in Ghana because of a bond debt the country owes to the firm.

Basically, Elliott has been pursuing a full payment from Argentina on sovereign debt for some time, and it was able to get the government of Ghana to give it what was essentially an arrest warrant on the ship in exchange for its debts."

Ditzelfde hedge fonds Elliott Management heeft als eigenaar van Delphi Automotive geprofiteerd van de bailout van Delphi (voorheen filiaal van GM). De directeur van Elliott Management is Paul Singer, die miljoenen heeft gestort in de kas van de Republikeinen. Dank zij hem is Paul Ryan vice-presidentskandidaat geworden. Mitt Romney's vrouw heeft aan deze bailout 15,3 miljoen dollar overgehouden.

mitt

TheNation: "Mitt Romney’s opposition to the auto bailout has haunted him on the campaign trail, especially in Rust Belt states like Ohio. There, in September, the Obama campaign launched television ads blasting Romney’s November 2008 New York Times op-ed, “Let Detroit Go Bankrupt.” But Romney has done a good job of concealing, until now, the fact that he and his wife, Ann, personally gained at least $15.3 million from the bailout—and a few of Romney’s most important Wall Street donors made more than $4 billion. Their gains, and the Romneys’, were astronomical—more than 3,000 percent on their investment.

It all starts with Delphi Automotive, a former General Motors subsidiary whose auto parts remain essential to GM’s production lines. No bailout of GM—or Chrysler, for that matter—could have been successful without saving Delphi. So, in addition to making massive loans to automakers in 2009, the federal government sent, directly or indirectly, more than $12.9 billion to Delphi—and to the hedge funds that had gained control over it.

One of the hedge funds profiting from that bailout— $1.28 billion so far—is Elliott Management, directed by Paul Singer. According to The Wall Street Journal, Singer has given more to support GOP candidates—$2.3 million—than anyone else on Wall Street this election season. His personal giving is matched by that of his colleagues at Elliott; collectively, they have donated $3.4 million to help elect Republicans this season, while giving only $1,650 to Democrats. And Singer is influential with the GOP presidential candidate; he’s not only an informal adviser but, according to the Journal, his support was critical in helping push Representative Paul Ryan onto the ticket.

Singer, whom Fortune magazine calls a “passionate defender of the 1%,” has carved out a specialty investing in distressed firms and distressed nations, which he does by buying up their debt for pennies on the dollar and then demanding payment in full. This so-called “vulture investor” received $58 million on Peruvian debt that he snapped up for $11.4 million, and $90 million on Congolese debt that he bought for a mere $20 million. In the process, he’s built one of the largest private equity firms in the nation, and over decades he’s racked up an unusually high average return on investments of 14 percent."

AlterNet: "Bill Moyers: The Plutocracy Will Go to Extremes to Keep the 1% in Control"

AlterNet: "5 Ways America Is Being Hollowed Out by Unfettered Corporate Greed

There's no free market -- just businesses doing whatever they please with virtually zero accountability."

DissidentVoice: "London: Parasites’s Paradise

Crime Wave Sweeps City of London

A veritable crime wave1 has invaded the City of London, where millionaire investment bankers cook the books for billionaire clients and bilk the Treasury to pay their fines and flout the Law. Courses in business ethics are obligatory at Oxford and Cambridge since it has become standard operating procedure for mega-swindlers to plead guilty, to pay a fine and avoid jail and to solemnly promise to never, ever, flout the law… until the next mega-deal.

Bi-lingual Greek kleptocrats, lifelong billion dollar tax evaders, fleeing from their pillaged homeland have their favorite real estate brokers, who never engage in any sort of naughty ‘due diligence’ which might uncover improper tax returns."

Terwijl de gewone Griekse burger zwaar moet lijden onder de zinloze en onmenselijke bezuinigingen, verdwijnen de Griekse kleptocraten met hun miljoenen naar het buitenland. De rijke Europese landen ontvangen hen hartelijk en zullen deze kapitaalvlucht geen haarbreed in de weg leggen. Want daar gaat het om in Europa en Amerika: het faciliteren van de winsten van de financiële markt, lees 'maffia'. Het volk mag modder eten.

Gedicht

grijs
Vooruitgang
Gedicht van Tonnus Oosterhoff
(klik op grijs veld)

De ukelele voor jong en oud

De onderstaande video heb ik al een keer getoond. Maar het blijft ontzettend leuk.


De ukelele, ukulele of oekoelele is een grappig instrument voor jong en oud, vooral bedoeld om er plezier mee te hebben. Nu kun je een ukelelecursus volgen voor slechts 19 $, met levenslange toegang tot de cursussite met videos. Play ukulele now! Doen! Dan Scanlan is een ouwe rot in het vak. En een ukelele hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende soorten. De sopraan heeft de hoogste toon, de concert is iets dieper van klank.


Nederland op zijn smalst

Wie maakt zich in Nederland nog druk om recht en rechtvaardigheid? Nederland is een gezapig landje waarvan een groot deel van de bevolking zich wel degelijk bewust is (of hoort te zijn) van de medeplichtigheid van onze regeringen aan neokolonialisme en militarisme, wat we tegenwoordig globalisering en neoliberalisme noemen. We beseffen donders goed dat dat geld in het laatje brengt en daar past geen morele verontwaardiging bij. Geld stinkt niet. Ook met de slavenhandel heeft Nederland flink verdiend; let wel, niet het volk maar de elite. De redelijke welvaart van de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking is van recente datum. Tot na de tweede Wereldoorlog heerste er armoede in Nederland. Het ziet ernaar uit dat armoede en repressie weer terug komen met de bezuinigingspsychose. Vooralsnog heerst er een diep reactionaire mentaliteit vooral bij onze media en elite. Die mentaliteit komt tot uiting in allerlei kwesties. Sommigen hebben zelfs niet door hoe fout ze zijn. Overheden hebben overal de neiging om ondemocratisch tewerk te gaan om hun snode plannen door te drijven, maar van persmensen verwacht je toch beter. Maar ja, als dissident kom je ook in Nederland niet aan de bak.

leodeboer

In EenVandaag van 15 oktober vertelt Leo de Boer, maker van een documentaire over verzetsstrijdster Tanja Nijmeijer, het volgende:

"Ze was een aantal keren in Colombia geweest. Het is extreem tussen arm en rijk daar, en daar moet je op een bepaalde manier tegen kunnen. Als je daar niet tegen kan dan ... dan ... dan voel je dat als onrecht en probeer je er wat aan te doen."

Dit is een hondsbrutale uitspraak maar typisch voor Nederland. Even verderop zegt de Boer dat hij geschokt was door de hardheid van Tanja om haar familie niets te laten horen. Dat begrijpt hij echt niet. Maar wat onrecht betreft ... 'daar moet je tegen kunnen'. Over hardheid gesproken! Wij sluiten onze ogen voor onrecht want 'daar moet je tegen kunnen', met andere woorden, daar moet je geen onrecht in zien en zeker niets aan doen. Dit is de mentaliteit die onze piratenhelden als Piet Heijn en onze slavenhandel altijd gerechtvaardigd heeft. Piet Heijn kaapte de zilvervloot en dat was rechtvaardiging genoeg. Nog steeds doet Nederland driftig mee met de grootste kapers. Nu staat onze marine paraat om armoedige Afrikaanse kapers aan te vallen. Onze multinationals gedragen zich nog steeds als koloniale overheersers.

Onze Nederlandse regeringen behouden zich het recht voor om mee te doen met militaire interventies overal ter wereld om vermeend 'onrecht' met de wapens te bestrijden. Maar onder onrecht verstaat men duidelijk niet armoede en onderdrukking, maar de belemmering van de vrijheid van multinationals om landen hun eisen op te leggen en hun winsten te vergroten ten koste van de gezondheid en het levensonderhoud van de bevolking in arme landen.

Diezelfde reactionaire mentaliteit zie je ook in de houding van onze nomenklatura tegenover Griekenland: liever de Grieken laten creperen dan dat onze banken een cent tekort komen. En ook: liever het Nederlandse volk de armoede in storten dan dat onze banken een cent tekort komen.

In Nederland zelf komt af en toe het reactionaire karakter van dit land tot uiting in de behandeling van onze dissidenten. Een van die dissidenten was en is nog steeds Roel van Duijn.

Roel van Duijn: "De ontvoering en doodsbedreiging waarvan ik in 1970 slachtoffer was, komt eindelijk voor het Amsterdamse gerechtshof.
Op 30 oktober a.s., om 11.00 uur, in het paleis van Justitie in Amsterdam. Ik heb in deze zaak  vervolging en onderzoek geëist d.m.v. een 12Sv-procedure.

In de nacht van 17 april 1970 ben ik ontvoerd door een rechts-extremistische bende: Groep 7. Ik was op dat moment gemeenteraadslid en lijsttrekker van Amsterdam Kabouterstad. De ontvoerders propten me in hun auto en dumpten mij in de nacht in België. Met een dreigbrief: als ik mijn politieke werk niet zou staken, zou ik dat met de dood bekopen. In Amsterdam werden pamfletten verspreid waarin 10.000 gulden werd uitgeloofd voor mijn lijk.

Die nacht werden twee vriendinnen van mij, die aangifte van vermissing bij bureau Warmoestraat wilden doen, door dienstdoende agenten weggestuurd onder het motto dat zij “kabouterverhaaltjes” ophingen.

Ik ben na mijn vrijlating in contact getreden met burgemeester Samkalden  en de politie en heb uitgesproken wie de man aan het stuur van de auto was. Ik deed dit waarheidsgetrouw, want deze man heeft inderdaad bekend, in 2005, in het  TV-programma “Andere Tijden”. Hij schepte op dat het een prachtstunt was geweest, die best nog  eens herhaald mocht worden.

Ik beschuldig de BVD, de politie en  het openbaar ministerie ervan dat zij in de loop van de tijd helemaal niets gedaan hebben om de zaak op te helderen. De politie is in 1970 een onderzoek begonnen, maar het proces-verbaal eindigt met de woorden dat ‘het onderzoek wordt voortgezet”.

Ondanks het feit dat ik in 1975, als wethouder, opnieuw aangifte gedaan heb, omdat mij duidelijk was dat de daders van de metrobomaanslag in de Bijlmer dezelfden waren  als mijn ontvoerders. Max Lewin, een van hen, heeft dat toen aan politie en justitie bekend. Desondanks heeft het OM de ontvoeringszaak laten verzanden.

Eind 2005, na de bekentenis van de hoofddader, heb ik opnieuw aangifte gedaan. Nu niet alleen van ontvoering en doodsbedreiging, maar ook van bijkomende smaad, laster en apologie van terreur. Ook dit werd door het OM geseponeerd.

En ondanks al mijn verwoede en waarheidsgetrouwe pogingen spreken daders en overheid van verjaring. Ten onrechte. Want hoe kan een delict verjaren als het slachtoffer op tijd meermalen via een aangifte en zelfs via de publiciteit aan de waakzame organen van de overheid laat merken dat opsporing en vervolging nodig is?"

Hoe zullen onze rechters omgaan met recht en rechtvaardigheid? Ik wens Roel van Duijn succes en sterkte.

Nog twee weken...

PompoenRutte

Trick ...

ZO gooit geld over de balk

Er wordt ons wijsgemaakt dat overal op bezuinigd moet worden. Maar dat bezuinigen wordt selectief toegepast. Wat bezuinigd wordt, wordt meteen weer uitgegeven aan de neoliberale clientèle. Rutte is echt niet van plan om minder uit te geven en de staatsschuld te verkleinen. Er is altijd nog een potje over voor militaire interventies, zogezegde innovatie en vriendjespolitiek. Zo gaat dat ook in Zuidoost. Wie precies in het stadsdeelkantoor van Zuidoost zeer vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met de maai- en snoei-industrie is mij niet duidelijk. Maar er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan nodeloze werkzaamheden. Waar men op bezuinigt is op mensen en maatschappij. In het Gaasperpark worden weken, maanden besteed aan herstelwerkzaamheden voor twee dagen muziekfestijn. Efficiëntie is anders.

Langs het Jan Schaeferpad was men vandaag bezig met het snoeien van takken. Totaal zinloos, een idee gesproten uit het brein van mensen die graag willen kappen en eigenlijk meteen alle bomen zouden willen kappen als ze daar de kans toe krijgen, zoals de knotwilgen langs de Tienraaikade onlangs gemerkt hebben. Waar men geen geld voor heeft is het schoonhouden van de fiets- en voetpaden na het maaien van het gras (ook met grasmaaien is men nu midden oktober nog driftig mee bezig). Zuidoost gooit met geld. Dit project kost weer tienduizenden euro's.

hoogsnoeien
Zo hoog snoeien is nergens voor nodig

gesnoeid

janschpad
Voor het verwijderen van gemaaid gras is geen tijd en geld

Het is duidelijk dat de opvattingen over natuurbeheer ook in Zuidoost sterk achterhaald zijn. De VVD en PvdA zijn twee handen op een natuurbarbaarse buik.

Volkskrant: "De gangbare opvattingen over natuur, natuurbeleid en natuurbeheer zijn achterhaald. De individuele burger beschouwt natuur in toenemende mate als iets dat maakbaar en manipuleerbaar is. Bovendien vervaagt de grens tussen virtuele en echte natuur in ras tempo, zeker onder jongeren.

Dat staat in de Toekomstverkenning natuurbeleving en -betrokkenheid in Nederland, die de stichting wAarde uit Beek-Ubbergen in opdracht van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) heeft geschreven. wAarde is de landelijke denktank voor groene vraagstukken. 'Een nieuwe visie is nodig om het debat over natuur niet te verlammen.'

wAarde denkt dat natuurbeleid op termijn thuishoort bij een ministerie als Volksgezondheid. 'Natuurbehoud moet een maatschappelijk doel worden, waar de samenleving en de individuele burger zelf verantwoordelijkheid voor hebben. Natuurorganisaties moeten een dienende rol gaan spelen. Voorlopig zijn ze echter ook nog nodig als waakhond voor het overheidsbeleid, dat drastisch zal moeten veranderen.' "

Natuurmonumenten: "Natuurmonumenten en De12Landschappen roepen de nieuwe Tweede Kamer op te voorkomen dat forse tekorten ontstaan en natuur en landschap uiteindelijk het slachtoffer worden. Daarom moet minimaal de 200 miljoen euro voor natuur uit het Lenteakkoord structureel toegevoegd worden aan het budget. Ook moet de ambitie om de Ecologische Hoofdstructuur te realiseren overeind blijven; het inkrimpen van deze ambitie met 90.000 hectare gaat Natuurmonumenten en De12Landschappen veel te ver. Gezien de huidige economische en financiële situatie kan hiervoor wel meer tijd worden genomen."

Het kannibalistisch kapitalisme van Klaas Knot

pcs-1a
Projectie door PCS Union op Engels Parlement

FollowTheMoney: "Klaas Knot slaat de plank mis met zijn kritiek op de laatste IMF-cijfers, oordeelt hoogleraar economie Bas Jacobs: badinerende uitspraken over het IMF kan de DNB-president beter achterwege laten.

Afgelopen zaterdag stonden er twee stukken in De Volkskrant en Het Financieele Dagblad (FD) waarin Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), zich uitspreekt over de nieuwste cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de wereldeconomie.

Het IMF wijst er onder aanvoering van hoofdeconoom Blanchard op dat de multipliers groter zijn dan normaal. En dat er – alleen als het mogelijk is en landen nog toegang hebben tot de kapitaalmarkten – minder snel bezuinigd moet worden, maar dat vooral hervormingen moeten worden doorgevoerd die het groeipotentieel verhogen."

Volkskrant: "Knot en De Jager bestrijden berekeningen IMF 

De analyse van het IMF dat bezuinigingen een onverwacht sterk negatief effect hebben op de economische groei, is te beperkt. Dat zei DNB-president Klaas Knot vrijdag in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds.

'De berekening van het IMF is heel beperkt en houdt bijvoorbeeld geen rekening met vertrouwenseffecten', stelde Knot. 'Uitstel van bezuinigingen heeft in de huidige situatie een heel negatief effect op het vertrouwen. Dat effect is nu sterker dan de negatieve gevolgen die bezuinigingen hebben op de vraag.'"

Ja hoor, het 'vertrouwenseffect' is iets wat volgens onze neoliberale taliban 100% meetbaar is; het vertrouwenseffect is vast ook al decennia lang bestudeerd en uitgetest toch? Maar niet heus. Het 'vertrouwenseffect' is een sprookje. Het is toch ongelooflijk wat Knot en de Jager durven uit te kramen. Wat ze verdedigen is de speculatiemarkt van onverantwoordelijke geldwolven. Veel bezuinigen dan zullen de bonushaaien 'vertrouwen' krijgen en 'investeren' (lees 'speculeren'), is hun dogma. Maar het tegendeel is overduidelijk het geval. Asociaal kun je dit niet eens noemen, het is meer kapitalistisch kannibalisme, economisch sadisme.

Het is duidelijk dat er een grote breuk is ontstaan in Europa tussen de rabiate neoliberale koers van Duitsland en Nederland en de rest van Europa. Dat gaat ooit eens openbarsten. De breuk tussen de Nederlandse nomenklatura en het Nederlandse volk neemt ook gigantische vormen aan. Maar Nederland kent een zeer gelijkgeschakelde pers, dus hoopt de kliek van Rutte, de Jager en Knot, de kluit nog lang te kunnen belazeren. Als straks ook nog eens Samsom met het neoliberale wolvengehuil mee gaat doen, dan is Nederland in last.

Zie ook hier.

london20Oct

AFutureThatWorks: "Austerity isn’t working

Our country faces long-term economic problems. But our political leaders have failed to face up to them.

For the next five years or more, unless policies change the economy will not grow, incomes will not rise, and there will be almost no new jobs.

If the government keeps on with big spending cuts and austerity  we face a lost decade. Even on their own terms government policies are failing. To close the deficit we need a healthy growing economy that generates tax income. But austerity has led to a vicious circle of decline.

Instead of just letting the banks go back to business and bonuses as usual, we need policies that promote new and old industries."

pcs-2a
Projectie op kantoor van de Conservatieve Partij

Onze nomenklatura catert enkel nog voor de financiële markt; het volk kan stikken. Geleidelijk ontstaat er een grote kloof van ongelijkheid. In de VS neemt de ongelijkheid schrikbarende vormen aan. Miljoenen huizen staan na de huisuitzettingen leeg in de VS, tegelijk groeit het aantal daklozen die behoefte hebben aan een dak boven hun hoofd. Is dat marktefficiëntie? No way!

priceofinequalityJoseph Stiglitz: "Stiglitz draws on his deep understanding of economics to show that growing inequality is not inevitable: moneyed interests compound their wealth by stifling true, dynamic capitalism. They have made America the most unequal advanced industrial country while crippling growth, trampling on the rule of law, and undermining democracy. The result: a divided society that cannot tackle its most pressing problems. With characteristic insight, Stiglitz examines our current state, then teases out its implications for democracy, for monetary and budgetary policy, and for globalization. He closes with a plan for a more just and prosperous future."

Volksverlakkerij

Vanochtend knipte ik mijn tv aan en zat meteen in Eva Jinek op zondag. Ik mag die arrogante tuttebel niet. Ook die Bram van haar druipt van arrogantie en scheve-schaats-rijderij. Voordat ik weer verder zapte keek ik even wie er zaten. Dat waren onder andere Huub Stapel en Sophie in 't Veld (europarlementariër). Het programma begint met een intro afgekeken van The Andrew Marr Show. Patjepeeër Stapel was aan het mieren over de Grieken die op 50-jarige leeftijd op pensioen mogen, wat terecht werd tegengesproken door twee andere gespreksleden. Maar Huub bleef stug doormekkeren over '50 jaar'. Hij is een onbenul en daar komt ie ook eerlijk voor uit. Sinds Wilders kan dat. De mythen gieren in het rond. Nederland op zijn smalst weer. Het programma komt van de Westergasfabriek vandaan. Nederland wordt zo goed als vergast en daar is Eva goed in.

jan-kees-de-jager
Jan Kees de Slager (door Siegfried Woldhek)

In Buitenhof hoorde ik iemand, ik dacht zelfs een vakbondsman, zeggen 'we moeten bezuinigen, er is niemand in dit land die daar nog aan twijfelt'. Laat ik nou altijd al getwijfeld hebben aan deze absurde bezuinigingswoede, en met mij ook de meest gerenommeerde economen, zelfs nobelprijswinnaars. Zo wordt het land voor de gek gehouden en geïndoctrineerd. Jan Kees de Jager blijft ook stug doordrammen over de noodzaak van bezuinigen. Ik zou zeggen, haal een paar kilo speklappen van deze man af, en bak ze uit tot kaantjes. Dan hebben de minima ook nog een paar maanden te eten. In Tokio gaf ie laatst ook weer zijn eigen versie van wat het IMF wil. Bezuinigingen zijn volgens de Jager nodig voor het 'vertrouwen', het vertrouwen van consumenten en investeerders. Laat ik nou al heel lang geen vertrouwen meer hebben in vooral de Jager en zijn desastreuze bezuinigingspolitiek. En wie zijn die investeerders? Ja inderdaad, dat zijn speculanten; we kennen hun namen en gezichten niet, maar ze zijn er achter de schermen wel, ook hun geld hebben ze meestal niet in Nederland maar in de belastingparadijzen die nog paradijselijker zijn dan Nederland zelf. En die speculanten moeten we van de Jager heel voorkomend behandelen.

Beursgorilla: "De Jager relativeerde de oproep van het IMF eerder deze week dat besparingen waar mogelijk moeten worden aangepast aan de economische omstandigheden. ,,Er zit nauwelijks verschil tussen onze opvatting en die van het IMF'', stelde de minister. 'Er is bij het IMF geen twijfel dat ook Nederland moet bezuinigen.' "

Wat een gruwelijke leugenaar!

moretimeforgreece
Klik voor vergroting

Nu blijkt dat het IMF zijn berekeningen drastisch heeft bijgesteld. Economie  is tenslotte geen wetenschap. De tabellen en grafieken zien er indrukwekkend uit, maar met grafieken valt uitstekend te liegen. Geen mens die erachter komt, tenzij je alle berekeningen weer over gaat doen en ook de basiscijfers gaat onderzoeken. Dat is een hels karwei. Economie is gebaseerd op theorieën, verwachtingen en voorspellingen. Het is kristallen-bol-kijken. Met cijfers kun je alle kanten op; je berekeningswijze kan aangepast worden. In Nederland heeft men vanzelfsprekend een voorkeur voor de arithmétique hollandaise, de Hollandse Rekenkunde.

DeWereldMorgen: "IMF geeft toe dat neoliberalisme niet werkt

Als een fait divers passeerde het gisteren de Vlaamse media, het laatste statement van het Internationaal Monetair Fonds. De verontschuldigingen voor de rekenfouten vanuit het IMF hadden nochtans moeten inslaan als een bom. De belangrijkste financiële regulator ter wereld paste immers zijn modellen aan, nadat haar berekeningen fout bleken te zijn. De multiplicator van 0,5 werd als veel te laag ingeschat en zou volgens recente studies tussen de 0,9 en 1,7 liggen. Dit is bijzonder belangrijk, want indien de zogenaamde multiplicator boven 1 ligt, wil dat zeggen dat de hele logica achter het neoliberalisme op leugens en verzinsels gebaseerd is.

Voor Keynesiaanse economen is deze multiplicator groter dan 1, dat wil zeggen, voor elke euro dat de overheid extra uitgeeft, zou er meer dan een euro groei veroorzaakt worden. Deze theorie legitimeerde op macro-economisch niveau de uitbouw van de welvaartstaat, die het resultaat was van een compromis tussen de sociale klassen en een zekere herverdeling van de rijkdom binnen het kapitalisme met zich meebracht.

De zogenaamde monetaristen echter, de macro-economische stroming achter het neoliberalisme,  stelde dat de overheid onefficient zou zijn. Enkel de private markt, zou als gevolg van vrije concurrentie de meest efficiente oplossing bieden. Elke vorm van overheidsinterventie zou dus schadelijk zijn voor de economie.

Het is deze laatste economische theorie die het neoliberalisme legitimeert, en sinds Thatcher en Reagan de dominante beleidslijn is geworden; als enige waarheid geldend binnen de klassieke economische opleidingen. Deze theorie heeft de afbraak van de welvaartstaat na de val van de Sovjet-unie en de verzwakking van de sociaal-democratie gelegitimeerd. Het is ook de economische theorie achter de recente besparingsplannen die door heel Europa worden opgelegd, in het bijzonder in Zuid-Europa.

Nu komt het IMF, ‘s werelds hoogste financiële instantie echter met een mea culpa. Volgens haar eigen recentste studies blijkt in periodes van laag-conjunctuur, van crises van het kapitalisme immers dat de multiplicator niet 0,5 bedraagt, maar 0,9 tot 1,7. Dit betekent dus dat het IMF toegeeft dat besparingsmaatregelen dus een netto negatief hebben op de economie, dat achteraf niet hersteld wordt. Hiermee beslechten ze eigenlijk met een eigen studie het ongelijk van het neoliberalisme en de ideologie dat ze zelf decennia verdedigd hebben en die miljoenen mensen de honger, miserie en dood hebben ingejaagd."

Zie Box 1.1. pagina 41 van World Economic Outlook October 2012 van het IMF:

"This box sheds light on these issues using international evidence. The main finding, based on data for 28 economies, is that the multipliers used in generating growth forecasts have been systematically too low since the start of the Great Recession, by 0.4 to 1.2, depending on the forecast source and the specifics of the estimation approach. Informal evidence suggests that the multipliers implicitly used to generate these forecasts are about 0.5. So actual multipliers may be higher, in the range of 0.9 to 1.7.

Je moet volkomen blind of achterlijk zijn om niet te zien dat bezuinigingen Europa in de ellende storten. Toch blijven typetjes als de Jager als rattenvangers de bevolking naar de afgrond fluiten. De Jager is van de ratten besnuffeld.

Update: Ook The Guardian merkt op dat het IMF ineens door heeft dat de schade door bezuinigingen veel groter is dan eerst gedacht. Dus ook Rutte en de Jager zult hun berekeningen opnieuw moeten maken.

Guardian: "George Osborne's austerity is costing UK an extra £76bn, says IMF

George Osborne's drastic deficit-cutting programme will have sucked £76bn more out of the economy than he expected by 2015, according to estimates from the International Monetary Fund of the price of austerity.

Christine Lagarde, the IMF's managing director, last week caused consternation among governments that have embarked on controversial spending cuts by arguing that the impact on economic growth may be greater than previously thought.

The independent Office for Budget Responsibility implicitly used a "fiscal multiplier" of 0.5 to estimate the impact of the coalition's tax rises and spending cuts on the economy. That meant each pound of cuts was expected to reduce economic output by 50p. However, after examining the records of many countries that have embraced austerity since the financial crisis, the IMF reckons the true multiplier is 0.9-1.7."

De magie van harmonie

witteveen
Klik op de foto en bekijk de video

Wim Brands besprak vandaag een boek van Johan Witteveen, een gerenommeerde econoom die het tot voorzitter van het IMF heeft geschopt. Op 91-jarige leeftijd blikt hij in ‘De magie van harmonie’ terug op zijn loopbaan.

VPRO: "Hij was hoogleraar economie in Rotterdam, in de jaren zestig VVD-minister van Financiën, in de jaren zeventig leidde hij het IMF en nog altijd is hij actief in de soefi-beweging. Harmonie is het sleutelwoord, bij alles wat hij doet. ‘Je moet proberen de ander te begrijpen, zodat je op een constructieve manier tot elkaar kunt komen’.

Als oorzaak van de crisis wijst hij naar de banken, die zich teveel op een snelle winstgroei zijn gaan richten. De klanten zijn daarmee producten geworden. De bonuscultuur is doorgeschoten, en dat terwijl de mens steeds meer materialistisch is gaan denken. Witteveen ziet het als taak voor de overheid om de mens bewust te maken dat er meer is dan de materiële wereld. De spirituele wereld is volgens hem in staat om de moraal terug te brengen. Witteveen is zelf aanhanger van het soufisme, een mystieke stroming die de brug wil slaan tussen alle religies. Harmonie dus.

Als sociaal-liberaal gelooft hij in een vrije economie, maar wel een met duidelijke condities van de overheid. De prominente VVD-er is het echter oneens met de koers van zijn partijgenoot Mark Rutte. De Europese regeringen zijn in de ban geraakt van de financieringstekorten. Een norm van 3 procent acht hij evenwichtig, het beoogde structureel tekort van een half procent noemt hij ongewenst. Volgens Witteveen moeten we juist minder bezuinigen, dus meer investeren, voordat we in een nieuwe depressie geraken."

Witteveen meent dat de huidige fixatie op bezuinigingen een psychose is. Het is volgens mij ook een teken van maatschappelijk en moreel verval. Het hooliganisme tiert welig zowel bij de top van onze nomenklatura als bij de onderlagen van de bevolking. Een nomenklatura luistert niet naar andersdenkenden, maar consolideert zichzelf tot in de media. Zo'n situatie hebben we nu bereikt. De bezuinigingspsychose waart als een spook over Europa.

Waarom houden mensen vast aan denkbeelden die niets meer met de werkelijkheid te maken hebben? We zien met eigen ogen hoe bezuinigingen landen nog armer maken en niet meer in staat om hun maatschappij aan de gang te houden, niettemin drammen Europese politici en onze gelijkgeschakelde media door over de noodzaak te bezuinigen. De staatsschuld is opgelost en weg, het volk crepeert van ellende, en dan? Is dan de neoliberale heilsstaat bereikt? Het is ongelofelijk dat economen daar nog in trappen. Rutte is een onvoorstelbare wammes waggel met zijn nodeloze bezuinigingen. De vraag is of Samsom daarin mee zal gaan. Dat zou helemaal een ramp zijn. Nederland hoeft helemaal niet te bezuinigen.

Een boek dat meer licht kan brengen in de redenen waarom mensen vasthouden aan ondeugdelijke theoriën en doctrines is The Believing Brain van Michael Shermer.

ScientificAmerican: "Once we form beliefs and make commitments to them, we maintain and reinforce them through a number of powerful cognitive biases that distort our percepts to fit belief concepts. Among them are:

Anchoring Bias. Relying too heavily on one reference anchor or piece of information when making decisions.

Authority Bias. Valuing the opinions of an authority, especially in the evaluation of something we know little about.

Belief Bias. Evaluating the strength of an argument based on the believability of its conclusion.

Confirmation Bias. Seeking and finding confirming evidence in support of already existing beliefs and ignoring or reinterpreting disconfirming evidence.

On top of all these biases, there is the in-group bias, in which we place more value on the beliefs of those whom we perceive to be fellow members of our group and less on the beliefs of those from different groups. This is a result of our evolved tribal brains leading us not only to place such value judgment on beliefs but also to demonize and dismiss them as nonsense or evil, or both."

Hemelse pita giros

grieks copy
Griekse specialiteiten van Grieks Restaurant Plato

Vanmiddag was ik op de culinaire boerenmarkt op Plein Hoekenrode (Amsterdamse Poort) en heb wat heerlijkheden ingeslagen. Het regende, maar dat kon de pret niet drukken. Ik kan iedereen aanraden om even langs te gaan. Er is de kaas/jam/honingboer met onder andere heerlijke pure honing. Waar vind je die nog tegenwoordig? Enkel op een boerenmarkt. Dan zijn er tal van kraampjes met buitenlandse lekkernijen. Ik kan de Griekse pita giros van harte aanbevelen. Voor 4 euro een gezonde pita giros, een hele maaltijd in feite. De Pieman staat er ook met shepherd's pies. Volgende week ga ik de specialiteiten van andere kraampjes proberen, in elk geval Kumar's en de Spaanse churros. Heerlijk.

churros copy

eettentje copy

Frisches aus der arschlochfreien Zone

dietermoorEen paar jaar geleden verscheen Was wir nicht haben, brauchen Sie nicht - Geschichten aus der arschlochfreien Zone van Dieter Moor. Na lang wachten is er eindelijk een vervolg: Lieber einmal mehr als mehrmals weniger - Frisches aus der arschlochfreien Zone. Een aanrader! (Leseprobe) Ideaal om te lezen na de voor de hedendaagse 'honnête homme' (de civiele mens) noodzakelijke lectuur over economie, globalisering, en politiek. Na het lezen van een hoofdstuk van Dieter Moor ga je naar bed met een glimlach en het besef dat onze maatschappij wel degelijk te veranderen is. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.

Dieter Moor is presentator van het programma ttt, titel, thesen, temperamente van de ARD. Ook een aanrader. Samen met zijn vrouw Sonja is hij een paar jaar geleden verhuisd naar Oost-Duitsland waar ze een ecologische boerderij runnen. Daar vertelt hij over in zijn boek.

Robin Hood tax

robinhoodtax

RobinHoodTax: "This week the Robin Hood Tax campaign took a massive step closer to victory. Eleven European countries, including its biggest economies, pledged to implement a Financial Transaction Tax.

It's hard to believe that in three short years this idea has travelled from the back woods of Sherwood to the board rooms of Government. And we couldn't have done it without you.

It hasn't been easy, and it's still all a little confusing, so here is everything you need to know about why this is a big deal:

Which countries have signed up to the tax?

Germany, France, Spain, Italy, Austria, Belgium, Portugal, Greece, Slovenia, Slovakia and Estonia.

What does 'signing up' mean?

Unfortunately not all countries in Europe wanted to implement a Financial Transaction Tax (we're working on it!), but the good news is, as long as enough countries are interested they can forge ahead anyway. It's organised via the European Commission (the brains of the EU) and it's called... drum roll please... the 'Enhanced Cooperation Procedure'. There's a minimum requirement for nine - we now have seven plus another four have indicated they will sign up which takes us over the finishing line.

France in fact was ahead of the game and has already started theirs. Vive le france!

How much will be raised?

It's hard to give final figures as we don't yet know the detailed design, but it will be tens of billions of euros a year. Big money that can make a big difference. If you're interested to see what this means at a country level check this infographic...."

Nederland ontbreekt jammer genoeg nog. De banksters hebben het hier nog voor het zeggen. Nederland loopt achter.

Het is tegenwoordig bon ton in dit land om inbrekers en ander tuig flink aan te pakken, en waar toepasselijk zelfs dood te slaan. De crème de la crème des lands, of beter gezegd het schuim der natie, belijdt zelfs openlijk de harde aanpak. En de banksters dan? Die hebben ons toch de crisis in gedreven met alle gevolgen van dien voor de burgers, armoede, bezuinigingen, ontslagen, huizenbubbel, ambtelijke fraude, prijsstijgingen, hogere kosten, onbetaalbare gezondheidszorg, en zelfs in sommige landen zelfmoord. Zit Scheringa achter de tralies? Nee. Zo gaat dat in dit land. Craig Murray, voormalig Brits ambassadeur, heeft daar andere ideeën over.

Craig Murray: "I Vote For Shooting Bankers

Not content with focusing public ire on those social spongers who have the temerity to be unemployed or disabled, government has scored a great populist coup, and caused great rejoicing in the land of the tabloids, by decreeing that it is quite acceptable to kill burglars with machine guns, rocket propelled grenade launchers, tactical nuclear weapons or any of the other items the British householder keeps by them for such an emergency.

But if a burglar were to strip my home of its entire contents, it would not reach a tenth in value of the money that is going to be taken from me in taxation by government for the rest of my life to fund the bank bailouts in which my cash was given to reckless and incompetent bankers to cover their gambling losses.

Not only have they taken all my money, the majority of the money I shall be paying to cover it for the rest of my life, will consist of interest to the bankers because the government borrowed at interest from the bankers the money it then gave gratis to the bankers to bail them out.

And, as doubtless you will have noticed, nothing changed. No reduction in massive salaries and bonuses, no split of casino from high street banking, no transaction tax to deter multiple speculative trades. A million more unemployed, but none of them investment bankers – they have however sacked over a hundred thousand mostly female staff from their high street branches, which were the only sensible and profitable bit of the operation. No bankers in jail, not even for LIBOR fraud. Quantitive Easing, or printed money, is given not for infrastructure projects to produce growth, but given to banks to improve their liquidity. They do not lend it on to companies but pay it to themselves, as bonuses.

Forget burglars. Shoot a banker."

Meer boeken

casual vacancyIndependent: "Rowling has eloquently described why she feels compelled to pay her full taxes as a UK resident. "I chose to remain a domiciled taxpayer for a couple of reasons," she said.

"The main one was that I wanted my children to grow up where I grew up, to have proper roots in a culture as old and magnificent as Britain's; to be citizens, with everything that implies, of a real country, not free-floating expats, living in the limbo of some tax haven and associating only with the children of similarly greedy tax exiles.

"A second reason was that I am indebted to the welfare state... When my life hit rock bottom, that safety net, threadbare though it had become under John Major, was there to break the fall." "

Harry Potter is aan mij voorbijgegaan, ik ben tenslotte geen tiener meer. Maar toen ik het bovenstaande las heb ik het laatste boek van J.K. Rowling, The Casual Vacancy, meteen besteld.

In aantocht is ook Cypherpunks, Freedom and the Future of the Internet van Julian Assange e.a. Je kan het nu alvast (met korting) bestellen. Het komt uit in november.

Cypherpunks-webOR Books: "Now, in what is sure to be a wave-making new book, Assange brings together a small group of cutting-edge thinkers and activists from the front line of the battle for cyber-space to discuss whether electronic communications will emancipate or enslave us. Among the topics addressed are: Do Facebook and Google constitute "the greatest surveillance machine that ever existed," perpetually tracking our location, our contacts and our lives? Far from being victims of that surveillance, are most of us willing collaborators? Are there legitimate forms of surveillance, for instance in relation to the "Four Horsemen of the Infopocalypse" (money laundering, drugs, terrorism and pornography)? And do we have the ability, through conscious action and technological savvy, to resist this tide and secure a world where freedom is something which the Internet helps bring about?"

By the way, ik ben ook het eerste deel van de Ibis trilogie van Amitav Ghosh aan het lezen, Sea of Poppies. Zeer erudiet geschreven, dus met veel moeilijke woorden; het is dus aan te raden dit boek op een tablet te lezen, dan heb je het voordeel dat je meteen een verklarend woordenboek erbij hebt. Hoewel ook dat niet altijd het woord weet te vinden; maar in dat geval zijn er nog Wikipedia en Google. Wie voorbereid wil zijn kan ook de Chrestomathy (dus meer dan een verklarende woordenlijst) downloaden (naar beneden scrollen). Zo'n lijst heb je echt nodig. De verbasterde uitspraak van Bengali of Hind woorden door een Engelse loods stelt je vaak voor raadsels. Verder een zeer boeiend boek, trouwens.

melk_honingOok binnenkort verwacht:
Nederland, land van melk en honing.

Bijenstichting: "Hoe belangrijk zijn de honingbijen voor Nederland? Tot voor kort kon niemand er een zinnig woord hierover zeggen of er een zinnig bedrag in euro's aan vastkoppelen. Echter, het Kennisbureau Triple E uit Arnhem heeft drie jaar grondig alle belangen aan elkaar gekoppeld en komt nu tot de slotsom dat de honingbij in Nederland wellicht een belang van ruim 4,5 miljard euro vertegenwoordigd."

Winter journal

winter journalVan Paul Auster is net een nieuw boek verschenen, Winter journal. De Nederlandse vertaling was eigenaardig genoeg al een half jaar eerder uit. Maar ik verkies de Amerikaanse uitgave, die is weliswaar gelumbeckt (gelijmd in de rug) maar de katernen zijn op de ouderwetse manier opengesneden. Je hebt dus geen gladde voorkant van de vellen maar een gekartelde. Oudere mensen zullen zich nog herinneren dat je vroeger de katernen van boeken vaak nog moest opensnijden. Ik vind het prettig om zo'n boek in handen te hebben.

Dit boek is een soort verzameling van korte memoires. Hij werd geboren in 1947. Hieronder een klein fragment.

“You have no use for the good old days. Whenever you find yourself slipping into a nostalgic frame of mind, mourning the loss of the things that seemed to make life better then than it is now, you tell yourself to stop and think carefully, to look back at Then with the same scrutiny you apply to looking at Now, and before long you come to the conclusion that there is little difference between them, that the Now and the Then are essentially the same. Of course you have manifold grievances against the evils and stupidities of contemporary American life, not a day goes by when you are not wailing forth your harangues against the ascendency of the right, the injustices of the economy, the neglect of the environment, the collapsing infrastructure, the senseless wars, the barbarism of legalized torture and extraordinary rendition, the disintegration of impoverished cities like Buffalo and Detroit, the erosion of the labor movement, the debt we saddle our children with in order to attend our too-expensive colleges, the ever-growing crevasse that divides the rich from the poor, not to speak of the junk films we are making, the junk food we are eating, the junk thoughts we are thinking. It is enough to make one want to start a revolution – or live as a hermit in the Maine woods, feeding off berries and the roots of trees. And yet, go back to the year of your birth and try to remember what America looked like in its golden age of postwar prosperity. Jim Crow laws in full force throughout the South, anti-Semitic quota restrictions, back-alley abortions, Truman’s executive order to establish a loyalty oath for all government workers, the trials of the Hollywood Ten, the Cold War, the Red Scare, the Bomb. Every moment in history is fraught with its own problems, its own injustices, and every period manufactures its own legends and pieties.”

Hier kun je Paul Auster horen terwijl hij voorleest.

Europa moet zich schamen!


Het Spaanse Rode Kruis vindt dat 'nu + dan ooit' hulp nodig is voor mensen die door de crisis in Spanje in moeilijkheden zijn gekomen.

EUObserver: "The Spanish Red Cross has turned its focus away from war-ravaged conflict zones to help destitute people in Spain hit by EU-imposed austerity measures."

TheLancet: "The European region has seen remarkable heath gains in those populations that have experienced progressive improvements in the conditions in which people are born, grow, live, and work. However, inequities, both between and within countries, persist. The review reported here, of inequities in health between and within countries across the 53 Member States of the WHO European region, was commissioned to support the development of the new health policy framework for Europe: Health 2020.

The European review builds on the global evidence and recommends policies to ensure that progress can be made in reducing health inequities and the health divide across all countries, including those with low incomes. Action is needed—on the social determinants of health, across the life course, and in wider social and economic spheres—to achieve greater health equity and protect future generations."

TheLancet: "What are Europe's leaders doing? Prime ministers, presidents, and finance ministers have gathered on numerous occasions during the past 3 years for crisis talks about the region's flat-lining economy, and they have failed miserably to produce any meaningful results. Now the European Central Bank has taken up the rescue baton. But in all the discussions about bonds, bailouts, and exits from the eurozone, Europe's policy makers have lost sight of the health and humanitarian disaster unfolding across the region.

Their meagre efforts have done little to help the lives of Europe's citizens, including the 150 000 immigrants in Spain now not eligible to receive free public health care after government austerity measures. They certainly did not help the 77-year-old Greek pensioner who shot himself in the head outside the country's parliament in April in a public act of financial despair. Or the other people—young and old—who have tragically taken their own lives in Greece, Ireland, and Italy because of their desperate feelings of hopelessness about their future.

Even outside the eurozone, people in Europe are struggling. Last week, Save the Children released a report—It Shouldn't Happen Here—documenting poverty among 3·5 million children in the UK (a figure which is set to soar by 400 000 by 2015). The report finds that children are going without a warm coat or new shoes, one in eight of the poorest children go without at least one hot meal a day, and parents are eating less, so that their children do not go hungry. It should provide sober reading for the coalition government that claimed it was committed to eradicating poverty.

A Review by Michael Marmot and colleagues published in The Lancet today also offers a reality check for policy makers. It shows that health inequities are increasing in many European countries and the 2008 economic meltdown—and the response to it—has exacerbated the health divide. Such inequities arise from inequities in the distribution of power, money, and resources. Europe's leaders take note: Europe is in the midst of a crisis, a human one."

Ook in Australië slaat het geprivatiseerde gezondheidswezen toe. Onnodige medische procedures worden toegepast die enkel tot doel hebben de kas van de artsen te spekken:

TheAge: "Private hospital births: 'horror' figures

TENS of thousands of Australian women with a low risk of birth complications and delivering in private hospitals are routinely receiving medical interventions once only given as a last resort. A leading midwifery expert has described the practice as ''horrifying''.

In a landmark study of nearly 700,000 women in New South Wales hospitals, those giving birth privately were found to have a 20 per cent lower chance of delivering their first child through normal vaginal birth.

''The fact that these procedures, which were initially life-saving, are now so commonplace and do not appear to be associated with improved [baby] death rates demands close review,'' found the study, which is published today in the British Medical Journal's online journal, BMJ Open.

'The findings … suggest a two-tier system exists in Australia without any obvious benefit for women and babies and a level of medical over-servicing which is difficult to defend …''"

Het neoliberalisme heeft gefaald

InstituteOfRaceRelations: "The market state is antithetical to the good society. The market has always been with us. But what has changed in the last three decades is the relationship between the market and the state. What has instigated this change is itself the changed relationship between capital and labour brought about by the technological revolution and, its concomitant, globalisation. Whereas under industrial capitalism, the tension between capital and labour was mediated by the state through social policies that alleviated the inequalities generic to capital, under electronic capitalism, capital, freed from the exigencies of time and place and the strictures of organised labour, has the world for its playing field and the state as its servitor.

The function of the state, therefore, is to unfetter the market through a raft of neoliberal policies such as deregulation, denationalisation, financialisation and the like – and get out of the way. And a market so freed will offer up efficiency, growth and widespread prosperity. The tectonic plates beneath the state had shifted from serving the nation to serving the market – which in effect meant serving big business and the banks. Or, as Bobbitt puts it, ‘such a state depends on the international capital markets and, to a lesser degree, on the modern multinational business network to create stability in the world economy.’ In sum, the market drives society, and global capital that drives the market drives the state.

Inequality is structured into the market society, hardships of the recession fall unequally on the poor, and cuts in benefit cut the ground from under their feet. The ‘widespread prosperity’, that the free market promises, stops with the middle classes. ... The only thing that trickles down is poverty. And nothing ‘trickles up’ because the infrastructure of education, housing, jobs, social assistance is being steadily eroded.

The hubris, the mealy-mouthed apology, the self-righteousness, the risible ‘punishment’ – they leave no room for accountability or shame from which at least some justice could spring and act as exemplar. Instead, non-accountability and brass are seeping through our business culture, especially among the firms that have grown fat on the privatisation of public services.

Privatisation has already taken over crucial functions in policing, criminal justice, education, health, welfare, asylum, immigration and military – and, aided by further denationalisation will soon have taken the running of the country out of the hands of the people and put it in the ‘care’ of transnational corporations. ... And deregulation, under the guise of liberalising the economy, has set the banking and financial systems free to ruin the nation’s economy through ‘speculation, predation, fraud and thievery’ while demanding, at the same time, that they themselves be saved from ruin by the people’s money.

But the green shoots of an alternative have already begun to sprout – in the Occupy movement that has taken on the banks and financial systems; in the less spectacular resistances right across the country, among the rank and file, in health, education, welfare, housing, community services etc; in the protests against the cuts, against the corporatisation of key services, against the increasing criminalisation of the unwanted and the encroachments of the state into civil society.

Neoliberalism has failed. Deregulation and privatisation cannot deliver prosperity across the board. Cuts cannot get the government out of debt. Further dependency on the financial sector can only lead to government of the banks, by the banks, for the banks – and end in social dislocation and rebellion."

Global Noise

amsterdam

AnonymousNetherlands: "Something special is happening on October 13, 2012. The whole world will come together in a global day of action! You’re invited to the Amsterdam #Globalnoise event, meet with friends on Beursplein at 2.00 PM. Put it in your diary!"

globalnoise

GlobalNoise: "A year ago, the world was surprised by the rapid spread of square occupations calling for #GlobalChange. This Saturday we will take the streets again, louder than ever, with a global cacerolazo, casserole, potbanging protest.

The initiative comes from the international networks of Occupy, Indignados, #YoSoy132, and now many grassroots groups and individuals joined: in hundreds of cities around the globe protests are planned.

The focus of the protest is intentionally left open to be filled by local organizers and participants. The result is a turbulent cacophony of issues and slogans: “Don’t owe, won’t pay” in Spain, “Fuck the Troika” in Portugal, a clear message against war from Istanbul, a protest in front of the annual IMF/Worldbank meeting in Tokyo.

One common theme running through all the #GlobalNoise events is the targeting of political and financial elites who are held responsible for destroying our communities and the planet, resonating the ongoing wave of anti-austerity protests in Europe and around the world. At the same time #GlobalNoise is a symbol of hope and unity, building on a wide variety of struggles for global justice and solidarity, assuring that together we will create another world."

Vreemd genoeg vragen tegenwoordig zelfs de financiële bastions van het neoliberalisme bijvoorbeeld om het ontmantelen van de ratingbureaus. Zoals gebruikelijk wordt de schuld gelegd bij de overheid, wat absurd is. Het is de vrije markt met haar lobbies en lakeien in regeringen die de crisis veroorzaakt hebben. De vrije markt verdient zijn geld op dit moment met het onderwaarderen van ondernemingen en aandelen, waardoor ze door sommige financiële haaien zeer goedkoop opgekocht kunnen worden. Zelfs landen worden op deze manier aangevallen en geruïneerd. Meer van hetzelfde leidt regelrecht naar een totale instorting van het huidige kapitalistische systeem.

Maar het zou niet eens zo'n gek idee zijn als Anonymous die ratingbureaus eens ging platleggen, het zijn tenslotte organisaties die grote schade berokkenen aan onze maatschappij en de oorzaak zijn van dalende investeringsopbrengsten van pensioenfondsen. Eigenlijk hadden onze overheden die ratingbureaus allang moeten sluiten. De RTL zenders gaan nog stug door met het melden van de laatste ratings, waarmee ze zelf ook de beurs beïnvloeden.

For Their Sake and Ours 

Donkere tijden tegemoet

janejacobsIn 2004, twee jaar voor haar dood, schreef Jane Jacobs Dark Age Ahead waarin zij analyseert waar onze maatschappij de fout ingaat, namelijk in de families, het onderwijs, de wetenschap, het belastingstelsel, en de aantasting van zelfbeschikking. Zij was een gewone vrouw, activiste, schrijfster. Het ging haar vooral om het buurtwerk, het samenleven in een moderne maatschappij. Haar boeken zijn nog steeds een must voor stadsplanologen. Zij is een voorbeeld voor grassroots activisten en buurtwerkers.

darkageaheadZij heeft het in haar boeken in de eerste plaats over Canadese en Amerikaanse toestanden, en die verschillen wel van de Europese situatie op sommige punten. Maar haar boeken kunnen dienen als waarschuwing voor Amerikaanse toestanden in ons land. Als ze het heeft over stedelijke verdichting dan heeft ze het over de onhoudbare spreiding van laagbouw over kilometers en kilometers in gigantische buitenwijken met een gebrek aan goed openbaar vervoer. In het hoofdstuk Self-policing subverted schrijft ze over de fouten en fraude bij overheden en ondernemingen en bestuurders die blijven ontkennen ergens verantwoordelijk voor te zijn en zich ook voor rechters verschuilen achter een 'schijnbaar geloofwaardige ontkenning', plausible denial.

Dark Age Ahead - Jane Jacobs: “Behind the success of plausible denial is an already longstanding North American disconnection from reality: the substitution of image for substance. The idea is that a presentable image makes substance immaterial. All that glitter is gold. This probably began with the glorification of literary and social celebrities during the latter nineteenth century, although it was remarked even earlier as an American tendency. False image making has become a very big business throughout North America and is a staple of the U.S. government. Legions of hired liars labor to disconnect reality from all manner of images – images of personalities, of legislation, of corporations, of places, and of activities. Spin doctors, virtuosos of deceptive image making and damage control, have become authoritative spokespersons in political campaigns and troubled institutions, able not only to disconnect reality but to construct new reality. If that sounds confusing about the reality of reality, it is; that is the purpose of spin-doctoring”.

Bleker's natuurwet controversieel

groener

Trouw: "De natuurwet van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) is vandaag controversieel verklaard. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde het voorstel daartoe van de PvdA. Alleen CDA en VVD waren tegen, aldus Lutz Jacobi (PvdA).

Volgens haar is het impact van het plan van de demissionaire staatssecretaris veel te groot. Jacobi vindt dat de formatie en de komst van een nieuw kabinet moet worden afgewacht.

Met het wetsvoorstel van Bleker 'dreigde een natuurramp in Nederland', aldus Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. De bewindsman wilde volgens haar de natuurregels in ons land uithollen 'ten gunste van fabrieksboeren, jagers en asfalt'."

Oorlog tegen Syrië?

Het ziet ernaar uit dat het Westen een oorlog wil provoceren tegen Syrië. Turkije is bezig met het uitlokken van een Syrische reactie op dagenlange bombardementen op Syrië, waarna de NAVO kan zeggen dat Turkije is aangevallen. Het lijkt mij nu heel waarschijnlijk dat de recente granaat die is afgevuurd op Turkije niet van het Syrische leger afkomstig was. Dat is wat je noemt een 'false flag operation', een bewuste verdraaiing van feiten. Het is de enige mogelijkheid om toch een oorlog te forceren, aangezien de VN niet ingrijpt. De NAVO heeft een (drog)reden nodig om Syrië binnen te vallen. Zo beginnen alle oorlogen. Weer een verdere escalatie van de illegaliteit en wetsschendingen van de NAVO. Straks horen we weer de hypocriete verhalen over ingrijpen om 'humanitaire' redenen. En weer worden extremistische Islamitische groeperingen door het Westen voorzien van wapens. De VS heeft de terroristische groepering MEK, Mujahedin-e Khalq, geschrapt van de lijst van terroristische groepen. De NAVO gaat straks dus samenwerken met terroristen. Het Westen verliest nu alle geloofwaardigheid. Zo gaat een beschaving langzaam maar zeker te gronde.

AnotherWorldIsPossible: "The so-called Free Syrian Army, the main armed rebel group fighting President Bashar al-Assad’s government, announced that it has set up two battalions called ‘Martyr Saddam Hussein’ in the cities of Idlib and Deir al-Zour in Syria.

Earlier reports also said that the FSA is building a military base for the anti-Iran terrorist Mojahedin-e Khalq Organization (MKO, also known as the MEK, NCR and PMOI) in the bordering areas of Syria and Lebanon. The announcement was made yesterday by Basam al-Dad, a spokesman of the terrorist Free Syrian Army. Al-Dad claimed that the group wants to enjoy the experiences and combat skills of the MKO in different battle fronts."

Merkel in Griekenland


Vrouwen van Zuidoost

Flyer Vrouwen van Zuidoost_081012

Vrouwen van Zuidoost

Donderdag 18 oktober 2012 Locatie: Hilde’s creatieve Hooiberg, Driemond

Programma

13:00 – 13:30 Inloop, koffie/thee

13:30 – 13:45 Welkom
Marja Post, voorzitter Plattelandsvrouwenvereniging Passage (afd. Driemond en Weesp)
Haidy Bijnaar, voorzitter Buurvrouwennetwerk Gaasperdam
Opening Een Wethouder van het stadsdeel Zuidoost

13:45 – 14:00 Marja Post ‘Betekenis geven aan steen’

14:00 – 15:30 Hilde’s High Tea & Creatieve Workshop

15:30 – 15:45 Pauze

15.45 – 16:25 Multi-Culti Modeshow

16:25 – 16:30 Lied

16:30 – 17:15 Netwerken onder het genot van drankjes en Multi-Culti hapjes

17:15 – 17:30 Groepsfoto, Einde

"We vertrekken om 13.00uur vanaf Buurthuis Gein met een pendelbus. Rond 18.00uur worden we weer afgezet bij het Buurthuis. De afstand is +- 10 minuten rijden

Er kunnen in totaal 30 vrouwen uit Gaasperdam meedoen en 30 vrouwen uit Driemond. In totaal 60 vrouwen

Het wordt een heel gezellige interactieve middag. De vrouwen uit Driemond hebbben erg veel zin om jullie ook te ontmoeten

De multi culti hapjes (ook vegetarisch) worden verzorgd door Purley's Kitchen

10 Modellen gevraagd

Wil je meedoen als model en heb je culturele kleding uit je land van herkomst of uit een andere land die je graag wilt showen tijdens de multi culti modeshow?

Meld je dan uiterlijk woensdag 10 oktober aan via buurvrouwennetwerk@gmail.com. Laat ook even weten wat voor type klederdracht je aandoet en uit welk land."

De media

mediabrij1

Wie goed geïnformeerd is en zich ook oriënteert buiten de landsgrenzen, ziet al gauw hoe geïndoctrineerd onze Nederlandse pers eigenlijk is. Er gaat geen dag voorbij of je vindt wel een hele of halve onwaarheid in onze en buitenlandse mainstream media.

Neem nu de verkiezingen in Venezuela. Voor de verkiezing hoorde je voordurend over de mogelijke winnaar, Capriles. Wishful thinking. Na de verkiezing komt de NRC met deze kop: "Nog nooit was zijn winst zo klein, maar Chávez blijft aan de macht". Heel anders is ABCNews: "President Hugo Chávez has retained power in Venezuela, after defeating opponent Henrique Capriles, by a comfortable victory of 900,000 votes."

'Aan de macht' komen of zijn meestal partijen die men niet gunstig wil voorstellen. Een volgende stap in afkeuring is de term 'regime'. Zo wordt er fijntjes stemming gemaakt. Toch stellen onze media zich voor als objectieve journalistiek. Dat de Venezolaanse oppositie gefinancierd werd door de VS zul je niet gauw in onze media vinden. Dus Chávez heeft zeer ruim gewonnen ondanks buitenlandse inmenging.

LandDestroyer: "In "US Prepares for Overthrow of Venezuela," US policy papers and US State Department National Endowment for Democracy (NED) funding was exposed as openly conspiring to meddle in and manipulate upcoming Venezuelan elections. The opposition party which includes presidential contender, Henrique Capriles Radonski, called Primero Justicia (Justice First) was co-founded by Leopoldo Lopez and Julio Borges, who like Radonski, have been backed for nearly a decade by the US State Department. Primero Justicia and the network of foreign-funded NGOs that support it have been recipients of both direct and indirect foreign support for at least just as long."

NGO's spelen ook een grote rol in Rusland. Het zijn vaak politieke organisaties die als doel hebben de politiek in een land te beïnvloeden en waar mogelijk revolutie te ontketenen. Zo wordt een democratische verkiezing gemanipuleerd door buitenlandse regeringen.

saudische wapens
BBC docu: Oekraïense wapens bestemd voor Saudi-Arabië
aangetroffen in een Syrische rebellenbasis

Dat zien we ook in Syrië. Het is een publiek geheim dat de VS en andere NATO-landen en Saudi-Arabië miljoenen stoppen in het bewapenen van de Syrische opstandelingen. Dat is een illegale actie in strijd met alle nationale en internationale wetten. Niettemin doen onze media vrolijk mee met de hetze tegen andere landen. We zagen het in Libië, waar nog steeds een door het westen gecreëerde chaos heerst.

Een paar dagen geleden zag ik een nieuwsuitzending over Syrië met het logo van de EO. De reporter is embedded in een groep opstandelingen, dus de sympathie ligt al vast. Men gaat vanuit Turkije de grens met Syrië over, filmt daar een stadswijk die door Turkije is gebombardeerd, men toont het leegstaande gebouw van de 'geheime dienst', dan komen er beelden van een paar vrachtwagens die moeten aantonen dat de dreiging van het Syrische leger nog steeds aanwezig is, maar de beelden dekken de woorden niet. Het enige wat je objectief kan concluderen is dat de rebellen de grensstreek daar in handen hebben, en dat Turkije al een paar dagen met beschietingen bezig is, duidelijk bedoeld om de grens vrij te houden voor de instroom van wapens en opstandelingen uit het buitenland.

EO: "Objectief blijven is een van de basis-principes van de journalistiek. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te betrokken raakt – zelfs niet bij een ‘goede’ zaak?"

De hypocrisie druipt er af. De EO zegt niet openlijk dat de zaak van de rebellen een 'goede zaak' is maar het is wel op het randje, het is een suggestie, psychologische beïnvloeding. Je haalt er expres iets bij dat niet erg positief is voor de rebellen, maar voor de rest wek je de indruk dat de rebellen het wel bij het rechte eind hebben en 'erg open stonden, zelfs voor kritiek' en dat 'de rebellen de huizen waar ze in verbleven zo netjes hielden'. Ruwe bolster, blanke pit. Ondertussen gingen ze door met martelen. De huurtroepen die uit het buitenland aangevoerd worden worden vanzelfsprekend niet getoond. London is de thuisbasis van heel wat private huurlegers die ingezet worden wanneer de regeringen van de VS en Engeland niet legaal kunnen interveniëren.

commercial break

Het is zeer waarschijnlijk dat de granaat die een paar dagen geleden in Turkije terechtkwam is afgevuurd door de rebellen. Het is in elk geval onzeker wie die granaat heeft afgevuurd. Niettemin gaan onze mainstream media ervan uit dat Syrië de schuldige is. Syrië heeft op dit moment geen enkel belang bij het uitbreiden van de gevechten naar Turkije. Het westen heeft duidelijk wel de bedoeling het 'regime' van Assad omver te gooien. Daar kun je je conclusies uit trekken.

Als Israël een drone boven eigen land neerschiet, dan gaat men uit van de veronderstelling dat die door de Palestijnen of door Iran is gestuurd. Het is veel aannemelijker dat Israël zelf aan het stoken is. Wie oorlog in zin heeft, moet daar een 'geldige' reden voor verzinnen.

Intussen worden we door onze eigen regering flink belazerd. GroenLinks plukt nu de wrange vruchten van hun gecollaboreer met een niet te vertrouwen kabinet. Samsom zal moeten oppassen om niet in het moeras van de Kunduz Kongsi te stranden.

Volkskrant: "Nederland doet indirect mee aan de training van Afghaanse agenten buiten de provincie Kunduz. Dat staat op gespannen voet met beloften aan de Tweede Kamer. Ook bestaat de kans dat de training zich, tegen de wil van de Kamer, uitstrekt tot de semi-militaire grenspolitie."

Nog zoiets: de beweringen van Rutte dat er geen geld meer gaat naar Griekenland. Ook zo'n absurde en valse verklaring. De Griekse schatkist is leeg omdat men de leningen aan buitenlandse banken moest terugbetalen. Dus als er geld naar Griekenland gaat dan ... gaat er GEEN geld naar Griekenland, maar naar de banken die daar nog een schuld hebben uitstaan. Rutte jokt. Populistisch vertelt Rutte aan het Nederlandse volk: geen geld meer naar Griekenland. Maar eigenlijk wil hij dat Griekenland doorgaat met lenen om de banken terug te betalen. Dus er moet geld naar Griekenland, niet om Griekenland draaiende te houden maar om de banken terug te betalen. Dit gehannes leidt alleen maar tot meer ellende. Griekenland heeft al ruimschoots geld terugbetaald aan de graaiende banken. Het is nu tijd om de Griekse schulden af te schrijven, want van een kale kikker kun je geen veren plukken. Zelfs het IMF denkt erover.

Tegen Iran is al lang een geheime oorlog bezig. De recente valutaproblemen van het land zullen daar zeker mee te maken hebben. Het gaat erom in onze media de schaarse uitingen van objectiviteit en waarheid te vinden. Anders loop je mee met de haatzaaiers en oorlogszuchtigen. Ik geef toe dat is niet altijd makkelijk. De hypocrisie regeert in het Westen.

Independent: "There are few contemporary crises where it is not proposed that the answer is to dispatch Western troops. Richard Seymour argues that Western military intervention in what we today call the developing world has a long history. While the public justification for these interventions has often been "humanitarian", he suggests that the reality has been anything but.

We are also reminded of the sheer scale of Western violence and brutality during the colonial period. From India to Indochina, north Africa to Central America, the colonial powers were responsible for widespread repression and exploitation that contributed to the deaths of millions.

Fast-forwarding to the present day, Seymour highlights the way in which advocates of military intervention have often distorted the facts to present a simple media narrative of a clash between good and evil, and therefore to increase the moral pressure on key governments to act."

Bleker grootste viezerik 

Bleker
Prachtige prent van Woldhek wint Inktspotprijs 2011

DeVieze50: "Na vier weken stemmen weten we het.... het publiek heeft met een overweldigende meerderheid Henk Bleker, demissionair staatssecretaris van Economie, Landbouw en Innovatie verkozen tot de grootste milieu-viezerik van Nederland. Op 6 oktober in de avond nam de winnaar met gepaste tegenzin de bokaal in ontvangst.

Op nummer 2 is geeindigd Melanie Schultz-van Haegen, demissionair minister van Infrastructuur en Milieu en op nummer drie staat Dick Benschop, President-directeur van Shell Nederland. De uitslag werd bekend gemaakt in de uitzending van Vara's Vroege Vogels van 7 oktober, om ongeveer 08.45."

VroegeVogels: "Henk Bleker was al kampioen natuurvernietiging en spreekbuis van de bio-industrie en wordt nu ook door natuurbeschermers op het schild gehesen. Hij heeft de trofee met enigszins gespeelde tegenzin aangenomen uit handen van de organisatoren van de Vieze50.

“Bleker verspeelde in recordtijd grote delen van zorgvuldig beheerde Nederlandse natuur en verkwanselde dierenwelzijn aan de belangen van de bio-industrie. Nederland zal nog jaren de bittere vruchten van Bleker oogsten”, rekent campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace voor. “Bleker vindt minder natuur pure winst.” "

Drie verdronken bankjes


Meer dan vier maanden geleden barstte de kakofonie van Amsterdam Open Air los in het Gaasperpark. Na die twee dagen was het een ravage in het park. Men had de grond al eerder omgeploegd, zand gestrooid, geëgaliseerd, en gras ingezaaid. Maar tot nog toe bleef het terrein waar Open Air plaatsvond moerassig. De grond was ingeklonken en liet geen water meer door. De voorbije dagen is er weer werk van gemaakt. Weer is de grond omgeploegd, weer is er een zandlaag gelegd, weer moet men straks de grond gaan egaliseren, en weer opnieuw gras inzaaien. Onder de grote speelweide zijn twee drainageleidingen aangebracht die het water moeten afvoeren. Vandaag was daar niet veel van te merken, de ingeklonken grond laat nog steeds nauwelijks water door. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het probleem nu echt verholpen is.

De conclusie is dat het onmogelijk is meer dan één muziekfestival per jaar in het Gaasperpark te organiseren. De rest van het jaar heeft het park nodig voor herstel. En dat herstel sinds Pinksteren is nog steeds niet voltooid. De vraag is of de weide volgend jaar wel geschikt zal zijn voor een nieuw festival. Als het dan mocht regenen dan is de ellende niet te overzien. Het Dagelijks Bestuur en Groengebied Amstelland hebben zich danig vergaloppeerd met hun bron van inkomsten uit het groen. Het is helemaal niet mogelijk om geld te verdienen met het uitbaten van het park. De kosten overstijgen de baten ruimschoots. Het is te gek voor woorden om voor een festival van twee dagen zoveel werk en kosten te moeten maken. Dat is buitenproportioneel. Het is absurd om zoveel geld te moeten besteden aan herstel van het park (dus het geschikt maken van het terrein voor een volgend festival) en het park zolang te onttrekken aan zijn recreatiefunctie; men kan geld op veel zinniger manieren besteden.

Het wordt tijd dat GGA en stadsdeel Zuidoost inzien dat festivals niets te zoeken hebben in het Gaasperpark. Als men toch stug door wil gaan dan zou het best kunnen dat volgend jaar het festival totaal verregent en de schade nog groter is; het is zelfs mogelijk dat Amsterdam Open Air geen gebruik meer kan maken van de grote speelweide omdat die nog steeds moerassig is.

Anonymous slaat toe in Zweden


Aftonbladet: "Hackergruppen Anonymous inledde en ny attack klockan 14.30.
Den här gången har bland annat Riksbankens, Åklagarmyndighetens, Göta hovrätts, Antipiratbyrån och Säpos hemsidor drabbats.

Hackergruppen Anonymous har den senaste tiden genomfört flera attacker mot svenska myndigheter och företag. Bland annat slogs Riksbankens, riksdagens och regeringens hemsidor ut i onsdags.

I en film som lades upp på Youtube på torsdagskvällen berättar uppläsaren, iklädd en Guy Fawkes-mask, att dagens attack kommer att bli omfattande mot webbportaler som representerar det svenska samhället, men säger inte vilka hemsidor som kommer att attackeras.

– Den här fredagen kommer vi att göra det största som någonsin genomförts i Anonymous historia, säger uppläsaren."

Vertaling: "De hackergroep Anonymous heeft een nieuwe aanval gepleegd om 14:30.
Deze keer werden onder andere de websites van de Riksbank, het Openbaar Ministerie, het Hooggerechtshof, het Antipiraatbureau en de Säpo (Zweedse Geheime Dienst) getroffen.

De hackergroep Anonymous heeft de laatste tijd meerdere aanvallen gepleegd tegen Zweedse overheden en ondernemingen. Onder andere werden afgelopen woensdag de websites van de Riksbank, de Riksdag (het Zweedse Parlement) en regering uitgeschakeld.

In een video die donderdagavond naar YouTube werd gestuurd vertelt een presentator met een Guy-Fawkesmasker dat webportalen van de Zweedse natie vandaag een aanval te verduren zullen krijgen, maar zegt niet welke.

Deze vrijdag zullen we onze grootste actie ooit uitvoeren,  zei de presentator."

Herstelwerkzaamheden Gaasperpark

In het Gaasperpark waren ook vandaag nog herstelwerkzaamheden aan de gang. De grote speelweide was nog steeds moerassig sinds het muziekfestival Amsterdam Open Air met Pinksteren dit jaar. Men heeft de grond weer omgeploegd en twee drainagebuizen aangelegd naar de waterkant. Later komt er weer aarde over het zand en moet de grond weer geëgaliseerd worden en weer ingezaaid met gras. Het is toch absurd dat voor twee dagen leut van een stel muziekfreaks zoveel werk en kosten nodig zijn om het terrein te herstellen. De vraag is of Open Air ook dit gaat betalen. De onderstaande foto's van de grote speelweide zijn gemaakt door Flora te Riet.

shot_368

shot_365

shot_370

shot_367

shot_371

shot_369

shot_373

shot_374

shot_375
5 oktober 2012

Ook in het Bijlmerpark is men nog steeds druk bezig met herstelwerkzaamheden. Wordt het niet eens tijd om paal en perk te stellen aan deze vernielende festivals?!

Een nieuwe stadsdeelvoorzitter

AT5: "PvdA-politicus Tjeerd Herrema is vrijdagmorgen voorgedragen als de nieuwe stadsdeelvoorzitter van Zuidoost."


Het debat over de debatten over het debat 

debat

Als na de NOS en het hele journaille ook nog eens Matthijs van Nieuwkerk zijn uitzending begint met de mededeling dat Romney het debat heeft gewonnen, dan surf je meteen naar een ander kanaal. Het herkauwen van smeuïg non-nieuws is een internationale sport geworden. Het vermalen van een zinloze woordenbrij tot een hapklare tekst voor de bankpatat (couch potato) is Matthijs wel toe te vertrouwen.

Ik kijk nooit naar politieke debatten, omdat ze niets toevoegen aan wat ik al weet en het in 99% van de gevallen een kwestie is van het debiteren van leugens en hele en halve onwaarheden. Wie uit politieke debatten een presidentskandidaat meent te kunnen kiezen is een hopeloos geval. Gaat het erom of je das goed zit, of je haar goed zit, of je de 'juiste' woorden gebruikt, of je niet te traag of te sloom bent? Want daar lijkt het volgens de debatten in de mainstream media over het debat toch om te gaan.

SoftonWShardonSS

Een politiek debat is voor het journaille een mooie gelegenheid om eens niet achter de feiten aan te gaan, maar om lekker een mening te geven die nergens op gebaseerd is en flink veel stemming maakt. Wie het meeste liegt en de grootste patriotische bombarie spuit wordt de winnaar.

Toegegeven, Obama had niets te zeggen. Hij heeft er in zijn vier jaar als president een potje van gemaakt en zijn kiezers bedrogen. Bovendien is hij net als zijn voorgangers een gemene oorlogsmisdadiger die op dit moment miljoenen dollars stopt in het voorzien van extremistische Syrische opstandelingen van geld en wapens. Romney zal als hij de kans krijgt precies hetzelfde doen, of nog erger. Ze kunnen net zo goed een potje (bluf)poker spelen, waarna het journaille op basis van het spelresultaat een winnaar kan aanwijzen. Het schijnt dat 60 miljoen kijkers naar het debat tussen Romney en Obama hebben gekeken. Hen kan ik aanraden: lees toch eens een goed boek! Of lees tenminste het volgende:

At Last Night’s Debate: Romney Told 27 Myths In 38 Minutes

En over Obama's Healthcare plan.

Een Amerikaanse president die Pino van de buis weg wil? No way, José!

bigbird

Natuurplan

natuurschouw
Hans Kapiteijn leidt een natuurschouw

StadsdeelZuidoost: "Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuidoost heeft op 11 september 2012 het concept Natuurplan Zuidoost vrijgegeven voor inspraak. Vanaf 4 oktober tot donderdag 15 november 2012 kunnen belangstellenden het concept Natuurplan Zuidoost inzien in het Informatiecentrum van het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein 150 en hun reactie geven. U kunt het plan ook lezen op de website van het stadsdeel.

Als u een persoonlijke reactie wilt op uw vragen, dan bent u van harte welkom tijdens de inloopmiddag op maandag 15 oktober 2012 van 16.00 tot 20.00 uur in het Informatiecentrum."

Concept Natuurplan Zuidoost (pdf)

Natuurberichten

park

RIVM: "De kwaliteit van oppervlaktewater kan als gevolg van klimaatverandering rond 2050 zodanig zijn verslechterd, dat het zonder extra maatregelen ongeschikt is om er drinkwater van te bereiden. De klimaatscenario’s van het KNMI geven aan dat er extreem lange droge perioden kunnen optreden. Tijdens deze perioden stroomt er minder water door de rivieren en neemt de invloed van lozingen door afvalwaterzuiveringen, landbouw en industrie op de waterkwaliteit toe. Dit blijkt uit onderzoek van Deltares en het RIVM."

RIVM: "Parken, grasvelden en tuinen zijn onmisbaar voor een gezonde, klimaatbestendige stad. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de bijdrage van de bodem aan een klimaatbestendige en gezonde stad, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. “Groen in de stad is goed voor de gezondheid van mensen en helpt bij het omgaan met klimaatverandering”, aldus onderzoeker Jacqueline Claessens.

De klimaatverandering leidt tot extremen. Hitte- en droogteperioden, maar ook intensieve regenbuien zullen vaker voorkomen. Deze regenbuien kunnen wateroverlast veroorzaken, wat leidt tot overlopende riolen en ondergelopen kelders. Waar open bodem en groen is, kan water verdampen en zo zorgen voor verkoeling."

BinnenlandsBestuur: "Gemeenten onderschatten nog steeds de positieve invloed van openbaar groen op de leefomgeving. Aanleg en onderhoud van kwaliteitsgroen betaalt zichzelf dik terug in hogere huizenprijzen, lagere gezondheidskosten, minder vandalisme en afnemende (hitte)stress.

Park verzacht hittegolf

Dat stelt directeur Peter van Rooy van onderzoeksbureau Accanto. Hij ondersteunt hiermee het pleidooi van de Partij voor de Dieren om steden meer te vergroenen. Tijdens een hittegolf dreigt een wijk zonder park of ander groen voor veel ouderen onleefbaar te worden."

Vreemd genoeg dreigt er nu een kabinet aan de macht te komen dat tegendraads te werk wil gaan en weinig over heeft voor het groen.

Tuin&Landschap: "Tijdens de algemene financiële beschouwingen vandaag en morgen in de Tweede Kamer ruilen VVD en PvdA de eerder aangekondigde forensentax en de langstudeerboete in voor een maatregelenpakket, waarin ook duurzame maatregelen worden geschrapt.

Andere politieke partijen, vakbonden en reizigersorganisaties hebben wisselend gereageerd op het akkoord tussen de gedroomde coalitiepartijen, maar Groen Links is ronduit teleurgesteld dat de twee partijen 155 miljoen euro bezuinigen op de vergroening van de economie.

“Ik had gehoopt dat we in Diederik Samsom een groene bondgenoot zouden hebben, maar helaas blijkt dat een illusie te zijn”, aldus fractievoorzitter Jolande Sap van Groen Links. Het eerste wat hij doet als onderhandelaar is de groene maatregelen uit het Lenteakkoord overboord gooien.”"

Amsterdam: "Op 19 september 2012 heeft de gemeenteraad de Windvisie vastgesteld. Met dit besluit heeft de gemeente Amsterdam de ambitie vastgelegd om het aantal windmolens in de komende jaren in en om de stad ongeveer te verdubbelen en ruimte te maken voor tot ca 250 MW aan opgesteld vermogen. Daarmee zou de gemeente via windmolens ongeveer een derde van alle huishoudens in de stad van elektriciteit kunnen voorzien."

LandschapNoord-Holland: "Binnenkort zijn floragegevens van 320 plantensoorten die in Noord-Holland groeien en bloeien beschikbaar.
Beschrijvingen, afbeeldingen en verspreiding kunt u vanaf eind 2013 terugvinden in de Noord-Hollandse flora-atlas.
Wij financieren een deel van de flora-atlas. Voor het overige deel zoeken wij nog sponsors. Daarbij hebben wij uw hulp hard nodig. Iedereen kan meedoen: bedrijven, verenigingen en particulieren."

InTheseTimes: "What is the value of delight, or joy, or a space where people come together?” asks Paul Chasan, an urban designer with the city of San Francisco. Chasan helps manage the city’s Pavement to Parks program, which promotes communal outdoor culture in underutilized urban spaces by creating “parklets”—miniature parks snuggled into one or two roadside parking spaces.

Parklets can range from a simple platform with metal tables and chairs to a collection of whimsical sculptures and horticultural landscapes. Since the program began in 2009, San Francisco has installed more than 35 parklets, and the trend has spread to other cities, from Long Beach to Boston.

Parklets arose out of a subversive intellectual movement that asks us to fundamentally alter our view of urban space—specifically, of the immense portion of most North American cities taken up by streets and sidewalks."

De veroordeling van Wall Street

De huidige financiële wereldcrisis is veroorzaakt door Wall Street. Opeenvolgende Amerikaanse regeringen hebben de deregulering zodanig opgedreven dat de Wall Street speculanten vrij spel hadden en frauduleuze constructies op konden zetten. De verkoop van giftige waardepapieren aan 'investeerders' in de hele wereld heeft geleid tot deze crisis. Zijn de schuldigen intussen veroordeeld en opgesloten? Nee, want de Amerikaanse regeringen en de kabinetten van andere landen hebben besloten om de fraude af te wenden op de gewone burger. De burgers moeten betalen en bezuinigen voor de criminele activiteiten van een onverantwoordelijke financiële maffia, die nog steeds doorgaat met het casinobankieren. Indien de grote banken niet opgesplitst worden in spaarbanken en investeringsbanken, dan loopt de hele bevolking het risico dat onze spaartegoeden straks in het niets verdwijnen als de speculeerafdelingen van banken failliet zijn gegaan.

Dat regeringen, economen en toezichthouders het niet zagen aankomen, is een leugen. Men kende de risico's, maar iedereen deed mee, dus voelde men zich zeker. De virtuele balansen zagen er goed uit. En in hun achterhoofd hadden ze al een oplossing: het afwentelen van de schade op de burgers.


Hobsbawm

Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen. Een van de belangrijkste historici, Eric Hobsbawm, is gisteren overleden. Zijn werk staat nog als een huis.

hobsbawm
The Making of the Modern World

Economische zelfmoord

Austerity-is-not-working

GlobalInfo: "U zegt meestal dat de macht niet in het Witte Huis zit, en ook niet bij de financiële markten, maar wel in ons eigen hoofd. Waarom is dit een geheim van de elites?

Manuel Castells: Mochten ze dit opbiechten, dan zouden ze de macht ook verliezen. De echte macht is niet de macht van politie en leger, die worden slechts in laatste instantie ingezet, als de belangen van de machtigen in gevaar komen. Maar als U macht wil hebben over mij, dan is het belangrijk dat ik denk zoals U wil dat ik denk, of dat ik er mij bij neerleg. Dat is macht! Macht zit in ons hoofd, en ons denken functioneert met communicatienetwerken, neurologische netwerken in onze hersenen die in contact staan met de communicatienetwerken waarmee we leven. Wie de communicatie controleert, controleert onze hersenen en controleert op die manier ook de macht."

Er zijn in Europa weinig landen die zo geïndoctrineerd en reactionair zijn als Nederland. Onze media zijn gelijkgeschakeld. Van Volkskrant tot NRC, ze verkondigen de waarheid die is toegestaan door de nomenklatura en die heeft goede banden met de geldwereld. De commercie regelt het wel. Wie een andere mening heeft komt nergens aan de bak.

Ook in Nederland, dat een van de landen is die flink profiteren van de ellende in andere landen, en dus helemaal geen reden heeft om drastische maatregelen te nemen – tenzij het de inrichting van een fair economy is, drammen onze politici en media door over de noodzaak om te bezuinigen. Samsom is intussen geflipflopt en zit weer op de neoliberale koers.

ToegepasteSocialeWetenschap: "De Europese oplossing voor de eurocrisis is 'verkeerd' - Joseph Stiglitz

De regeringen hebben een verkeerde diagnose gesteld van wat verkeerd liep in de eurozone en ze bepleiten de verkeerde oplossing voor de crisis. (...) Ze hebben gekozen voor bezuinigingen en dat antwoord heeft vrijwel nooit gewerkt. Het werd geprobeerd in 1929, het IMF probeerde het in Azië en Latijns Amerika. Elke keer leidde het er toe dat economisch achteruitgang werd omgezet in een recessie en een recessie in een depressie."

OurFuture: "Death By Austerity

Americans now stand a greater chance of dying from the effects of austerity than being killed in a car crash. At least that's what a new report suggests, if you read between the lines. The study, authored by a West Virginia University professor and published in the American Journal of Public Health last week, says that suicide now kills more Americans than car crashes. While the study doesn't draw a direct connection between the recession and the spike in suicides over the last ten years, it really doesn't have to.

Can it be a coincidence that the rise in U.S. suicides occurred simultaneously with America's biggest economic crisis since the Great Depression — when millions of Americans found themsleves suddenly facing foreclosure, long-term unemployment, homelessness, and hunger? Possibly, but a significant increase in suicides doesn't "just happen," anymore than do economic meldtowns. As with any other socio-cultural trends, there are likely to be one or more factors driving it.

You don't have to be a college professor to connect the dots. Back in April, I began writing a series of posts about the human costs of austerity in Europe, after the suicide of 77-year-old Green pensioner Dimitris Christoulas made headlines around the world. Christoulas set his suicide in the context of the devastating conesquences of austerity for Greek citizens when he chose to take his in a public square located near Parliament, and left a suicide note directly blaming the government's austerity measures for the desperation and despair that pushed him to take his own life.

Thus far, Americans have been spared a full-tilt, Euro-style austerity debacle. Instead, we've had the next-worst thing; what Paul Krugman called a "de facto austerity", in the form of "huge spending and employment cuts at the state and local level." This "de facto" austerity is largely the result of conservatives obstructing of any and all job creation bills — including proposals to keep teachers, police officers, and fire fighters working — and demanding cuts that would cost hundreds of thousands of state and local jobs. The result is a loss of some 440,000 federal, state, and local government jobs, accounting for more than half of jobs lost in many states.

How much worse can things get if the result of the election is an economic agenda that slashes public sector spending, bleeds the public sector even more, increases unemployment, hobbles what currently passes for a recovery, aand primarily benefits Wall Street and the one percent? Take a look at what's happening in Europe, and what starting to happen here, and it isn't hard to guess."

Harper'sMagazine: "The austerity myth

As economic adversity continues to spread, from Athens to Madrid, London to the Beltway, austerity has become a most dangerous idea. What now dominates the world is the popular theory that if countries just tighten their belts, strong growth and lower unemployment will soon follow. It is the opposite of the Keynesian lessons learned from the Great Depression and is supported by neither historical nor empirical evidence. The world’s leading economic commentators, Nobel Laureate Paul Krugman of the New York Times and Martin Wolf of the Financial Times, have regularly railed against austerity, but to little avail.

Advocates of austerity in Western Europe have claimed that it would rapidly reduce budget deficits and calm financial markets. Instead, it has failed in every country in which it has been applied. Imposed on financially shaky European nations by their more robust partners, particularly Germany, it is largely responsible for unemployment rates approaching 25 percent in Spain and Greece, which was the level reached in America during the Great Depression. In Portugal and Ireland, unemployment stands at roughly 15 percent. And in the euro zone, much of which is now in a full-fledged recession, the average joblessness is 11 percent – the highest since the monetary union was created in 1999.

If there is a central idea behind austerity economics, it is the debunked pre-Depression assumption that economies are self-adjusting.

To appreciate the hold austerity has on otherwise intelligent economists, we must understand that it is as much a superstition as an economic theory. Like all superstitions, its roots are deep in human nature. ... Self-sacrifice is also, sad to say, deeply attractive as an answer to economic problems.

If all individuals tighten their belts, demand for goods and services will fall, workers will be fired, and demand will fall even more. Business won't invest without growing sales: this was Keynes's message in a nutshell. He argued that government had to supply the spending for goods and services that would restore incentives to invest, while simultaneously lowering interest rates.

This is a class struggle. Austerity is essentially about smaller government, and a small-government ideology means lower taxes and fewer regulations – a boon to big business, especially the finance industry, and the rich.

Leaner and meaner may feel good to some, especially those at the top who don't bear the pain, but it will make what ails us much worse."

Economie is geen wetenschap. Zeker in een financiële wereld die geleid wordt door 'het vertrouwen van de speculant (verhullend 'investeerder' genoemd in onze media) en de consument', de toekomstverwachtingen van speculanten, de hebzucht van de gedereguleerden, is economie te vergelijken met een casino. Niet voor niets heeft de RTL-keten, de spreekbuis van de neoliberale markteconomie, een spelsalon en een Astro-programma dat goedgelovige mensen geld uit de zakken klopt. Onze economie komt momenteel overeen met een groot Astrogebeuren. Economie is astrologie. Het gaat om voorspellingen, verwachtingen en bedrog. Want geld speelt de hoofdrol. Het wordt tijd dat de geldmagiërs met een schop onder hun vette derrière het huis uit gerangeerd worden. Wij zijn het volk en we leven nog steeds in een democratie.

O Nederland, let op u saeck

Herfst in De Ruige Hof

berkgp

Komende Activiteiten van De Ruige Hof:

 Zondag 7 oktober Big Green dag

11.00 uur: Inloop met koffie en cake

11.30 uur: Planten in de herfst, een excursie over Klarenbeek olv Tet Roetman

14.00-16.00 uur: Kleine beestjes zoeken voor de Ruige Kids. Wie is er het meeste te zien buiten: mieren, slakken of winnen de spinnen?

Zaterdag 27 oktober IVN excursie: wat zijn er voor herfstverrassingen te zien op Klarenbeek?

Tussen 14.30-16.00 uur.

Zaterdag 3 november Landelijke Natuurwerkdag: meld u aan op de landelijke website. We gaan snoeien, snoeien en snoeien! Ook voor kinderen is er genoeg zaag- en sleepwerk te doen. Voor gereedschap en drinken wordt gezorgd. Tussen 10.00-15.00 uur,

Zondag 11 november gaan de Ruige Kids op zoek naar paddenstoelen tussen 14.00-16.00 uur. 

De doofpot wordt gesloten

shot_357

Andere Tijden is een programma waarin ten behoeve van het nageslacht de officieel goedgekeurde versie van voorbije gebeurtenissen eens en voor altijd wordt vastgelegd. Dit vooral ter geruststelling van de bevolking. Want de waarheid is vaak te brisant, het volk heeft daar meestal niets mee te maken.

Politiek spel rond de Bijlmerramp
(klik op de link voor video, het embedden lukt niet met VPRO video's)

NRC 30 september 1998: "De El Al-Boeing die op 4 oktober 1992 neerstortte in de Bijlmermeer had 240 kilo grondstof voor het zenuwgas Sarin aan boord. De stof, DMMP (dimethyl methylfosfonaat), was bestemd voor het Israel Institute for Biological Research in Ness Ziona bij Tel Aviv. Dit blijkt uit een vrachtdocument in het bezit van NRC Handelsblad. De grondstof werd geleverd door Solkatronic Chemicals in Morrisville (VS)."

NRC 1 oktober 1998: "De Kamer had gisteren al voor het nieuws over de lading dimethyl methylfosfonaat besloten een parlementair onderzoek in te stellen naar de Bijlmerramp. Van Gijzel zei gisteren ook dat hij had gehoord dat ambtenaren van de Rijksluchtvaartdienst (onderdeel van Verkeer en Waterstaat), kort na de ramp overleg hadden gevoerd. Ze zouden daarbij hebben afgesproken geen ruchtbaarheid aan de zaak te geven."

Meer in de NRC.

Wat zijn de feiten?

1. Israël is een land dat zelf veel oorlogstuig produceert, ook invoert en uitvoert. Men werkt er ook aan biologische 'research', in dit geval gifgas.

2. De aanwezigheid van mannen in witte pakken die geen deel uitmaakten van een Nederlandse ploeg wijst op veiligheidsmannen van Israël, mogelijk ook uit de VS. Dit is inderdaad geconstateerd.

3. Aanvankelijk heeft men ontkend dat het vliegtuig een militaire lading aan boord had. Men had dus wat te verbergen. Er is bij diverse instanties zowel in Nederland, Israël als in de VS obstructie gepleegd. Het heeft jaren geduurd voor de vrachtdocumenten te voorschijn kwamen. De vraag is of dat de juiste waren, en of de gegevens naar waarheid waren ingevuld. Er kwamen zaken als onleesbare vrachtbrieven, dubbel voorkomende vrachtbrieven en een dubbele vrachtboekhouding van El-Al boven tafel.

4. In de lading bevonden zich wel degelijk heel gevaarlijke stoffen. Men heeft jarenlang geweigerd om de vrachtdocumenten te overleggen en uiteindelijk is ook vast komen te staan dat het ging om de bestanddelen voor het gifgas Sarin. Het is een feit dat een deel van de lading van het toestel dat uit de VS kwam, op Schiphol is gelost. Als dat deze gevaarlijke bestanddelen waren voor wie waren deze dan bestemd? Als de bestemming Nederland was dan was dit duidelijk een overtreding van nationale en internationele wetten. Ook het faciliteren van doorvoer is niet toegestaan. Het is verstandig aan te nemen dat de bestanddelen voor het aanmaken van Sarin (behalve één bestanddeel ervan - om veiligheidsoverwegingen) naar Israël werden gevlogen en tijdens de ramp zijn opgebrand. Het verarmd uranium is iets wat in elk vliegtuig zit, heb ik begrepen, als contragewicht in de staart van vliegtuigen.

5. Vrachtladingen van El Al werden niet gecontroleerd en El Al had zijn eigen veiligheidsmensen op Schiphol. Dit wijst op een militair belang. Het gaat niet enkel om beveiliging van Israëlisch personeel, maar om de aard van de vracht. Nederland wilde liever geen weet hebben van wat er allemaal werd doorgevoerd. Of men wist het wel, maar wilde het niet weten, waarvoor deze constructie werd gekozen: El Al kreeg speciale bevoegdheden op Schiphol. Als deze militaire doorvoer bekend was geworden dan zou de regering gevallen zijn. Daarom heeft het jaren geduurd voor er meer documenten boven water kwamen. Een nieuwe regering mocht de klus klaren.

 6. Het onderhoud van El Al vrachtvliegtuigen was belabberd. Op 3 augustus 2003 verloor een El Al vrachtvliegtuig onderdelen boven het IJ.

Alles wijst erop dat de Nederlandse instanties El Al en Israël de hand boven het hoofd hielden. Deze nieuwe uitzending van Andere Tijden is een poging om alle kwalijke aspecten van deze hele zaak in de doofpot te houden en de doofpot voorgoed te sluiten. Hoe je het ook draait of keert er waren illegale activiteiten aan de gang op Schiphol, namelijk het doorsluizen van bestanddelen voor massavernietigingswapens.

Het Eindrapport Bijlmerenquête was van begin af aan een poging om de situatie onder controle te houden en het illegale karakter van dergelijke El Al vluchten te ontkennen. De Parlementaire Enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer schreef "De Commissie  kan en wil met deze analyse geen uitspraak doen over de lading die feitelijk in de AXG heeft gezeten, aangezien niemand, om evidente redenen, meer in staat is deze lading te controleren en zo de vrachtpapieren te verifiëren."

Deze uitzending van Andere Tijden sluit de doofpot. Door een deel van de waarheid te vertellen ("de commissie was een politiek spel") geeft men de indruk degelijke journalistiek te leveren, terwijl tegelijk de eigenlijke kwestie waar het om ging, de betrokkenheid van El Al en Nederland bij het vervoeren van grondstoffen voor massavernietigingswapens, handig verdoezeld wordt.

© 2009