Weblog Archive november 2013

Blimps boven Zuidoost

Inderdaad, blimps boven Zuidoost. Noem het voor mijn part zeppelins of hete-luchtballonen. Want het is oorlog, verkiezingsoorlog; een kwestie van veroveren wat er te veroveren valt voor de bestuurscommissies en de bewonersraden de macht overnemen (maar deze laatste zullen wel het nakijken hebben). Achterop de Zuidoostkrant van 28.11.13 staat een column van de heer Meyer (VVD).

"De VVD vindt twee taken belangrijk voor de nieuwe bestuurscommissie: ten eerste zorgen voor een schone en veilige buurt. Ten tweede een professionele, klantvriendelijke dienstverlening aan bewoners en ondernemers.

In januari 2015 zal de nieuwe Participatiewet in werking treden. De overheid treedt terug, nadat de verzorgingsstaat te ver is doorgeschoten. De vergrijzing en de draagkracht van de economie en de werkenden maakt het onmogelijk om dit stelsel in stand te houden."

Dhr. Meyer is ook al aardig aan het vergrijzen zie ik. Maar hij slaat de plank toch behoorlijk mis. Het zijn niet de ouderen of werklozen die de oorzaak zijn van de ellende, dat zijn de banken, beter gezegd de banksters, die onze economie gekaapt hebben, dat is de privatisering en deregulering die huis heeft gehouden in heel de wereld, dus in feite de neoliberale nomenklatura die aan de macht was en de recessie heeft veroorzaakt. De werklozen zijn ontslagen door de overheid en door hebzuchtige bedrijven. De ouderen worden nu op allerlei manieren gekort. Dhr. Meyer ziet de burger als een klant van een bedrijf, dat 'overheid' heet. De VVD beoefent net als de PvdA in Zuidoost het cliëntelisme, in dit geval het cateren voor de ondernemer, ook waar dat ten koste gaat van de belangen van de andere burgers en het algemeen belang.

De overheid treedt terug, staat er. Dat zou zeer loffelijk zijn, want het kabinet Rutte heeft er een puinhoop van gemaakt. Net nog is de kredietwaardigheid van Nederland verlaagd. Dat hebben we te danken aan Rutte en Samsom. Maar goed, de overheid treedt terug... ik neem me voor om in januari op te trekken naar de open plekken in het bestuurskwartier van Nederland. Wij mogen en moeten het zelfs zelf doen straks. Ik heb een voorkeur voor het Ministerie van Natuur. En ik neem genoegen met een staatssecretarisschapje. Met z'n allen kunnen we het Haagje wel vullen over een goed jaar.

BBarbecue
cartoon Timmer & Roze 2013

De VVD wil een schone en veilige buurt. Aha, aha. Mooi! Maar... gisteren was er ook een vergadering van Groengebied Amstelland waar een presentatie werd getoond van het barbecuegebeuren nabij de waterspeelplaats in het Gaasperpark. Zie de presentatie in het onderste deel van deze blogpost. Het is ook hier beschikbaar in diverse versies. Dat is andere koek. De overheid, in dit geval Groengebied Amstelland, beheerder van het Gaasperpark, treedt dus ook terug. En hoe! De burger moet maar participeren en het zelf doen. Handhaving, onderhoud, de overheid vertikt het om nog langer te participeren. En al die 'terugtredende' bestuurders ontvangen daarvoor nog riante salarissen.

In de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling van 5 november heeft mevr. Mayland, kioskhouder bij de ingang van het Gaasperpark, haar verhaal gedaan. Het begint bij minuut 14:40. Sommige commissieleden kwamen nogal raar over met hun vragen en/of commentaren. En wat gaat er nu daadwerkelijk gebeuren om deze onhoudbare situatie te verbeteren? De heer Jaensch bagatelliseerde het probleem natuurlijk tijdens de GGA vergadering. Weet je wat je doet? Je ziet maar!

U kunt de inspraak ook hier downloaden (dit is beter verstaanbaar, want het geluidsniveau op de site van Zuidoost is vrij laag). Dhr. Jaensch wil meer horeca in het park, maar op deze manier wordt de kleine middenstander het leven zuur gemaakt.

Tijdens de GGA vergadering kwam ook de uitbreiding van Ballorig ter sprake. Dhr. Jaensch kon natuurlijk niet anders dan verklaren dat daarvoor een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk was. De stad Amsterdam zag nog een aantal andere bezwaren. Ballorig is een kinderspeelgebouw. Hoe kun je zakenlunches nu verenigen met een kinderspeelplaats? Maar tussen neus en lippen door werd door de voorzitter met blik gericht op dhr. Jaensch gemonkeld dat men wel positief stond tegenover deze uitbreiding en dat het bestemmingsplan dus t.z.t. aangepakt zal moeten worden. Dat wil ik nog wel eens zien. Het is al erg genoeg dat Ballorig aan het strandje ligt, maar om het uit te breiden met restaurantfaciliteiten voor zakenlui is van een heel andere orde, en ook weer concurrentie met Langerlust. Ik heb niet de indruk dat men al die plannen grondig overdacht heeft. Men doet maar wat. Als het geld opbrengt is het ok. De gemeenschap draait wel op voor de lasten.

Vlak voor de sluiting van de vergadering kwam warempel de heer Roy Ristie nog opdagen als toehoorder. En dan was er nog iemand met een presentatie getiteld "Energie Arboratorium Ouderkerkerplas" voor exploitatie van het gebied rond de Ouderkerkerplas, die vol stond met wollige woorden. Er waren lichtbeelden van de nullijn (de situatie nu) en visies van een glorende toekomst. Blimps boven Zuidoost. Net als het gebied rond de Gaasperplas behoort het Ouderkerkerplasgebied tot de EHS. Het verbaast mij ten zeerste dat mensen er in hun plannen gewoon van uitgaan dat de natuur daar aangetast mag worden ten behoeve van commercie en horeca. Natuur, fauna en flora tellen gewoon niet meer mee. Het gaat bij onze groengebieden tegenwoordig enkel om het faciliteren van handel en consumptie. Dat noemt men dan 'opwaarderen' want het gaat om geld natuurlijk. Intussen wordt onze natuur stelselmatig afgewaardeerd. We leven in crisistijden!

zendmast MTV
Amsterdam Open Air zendmast

Maar dat verhindert niet dat wat de plannen betreft the sky the limit is. Gratis wifi in de recreatiegebieden. Hoe bedenken ze het! Er is geen geld voor onderhoud en handhaving, maar blijkbaar wil men wel ergens geld vandaan halen voor wifi. Werken met laptop in het Gaasperpark voor de yup? Dat zou alleen maar de criminaliteit aantrekken. En het is een onzinnig idee; niemand gaat naar het Gaasperpark om met de laptop te werken; kantoren zijn er niet in de buurt. Er is geen geld voor herstel van het rosarium maar blijkbaar wel voor gratis wifi. Heeft dat te maken met het verhogen van de omzet van de Recreatie Noord-Holland N.V., met het wegsluizen van de opbrengsten van festivals naar de wifi-industrie, of met het verder ruïneren van de EHS waarbij het plaatsen van een wifi-mast de bestemmingsplannen en de EHS voorgoed uitholt?

Maar de waarschijnlijke reden voor het plaatsen van een wifi-mast in het Gaasperpark is om Amsterdam Open Air te voorzien van een permanente en gratis zendmast (te betalen door de omwonenden en andere belastingbetalers natuurlijk!) zodat AOA en MTV daar gratis gebruik van kunnen maken.

Jan Hylkema was als directeur van Recreatie Noord-Holland N.V. aanwezig op deze vergadering van GGA. Hij beslist mee. De aandelen van deze N.V. zijn weliswaar in handen van de overheid, maar Recreatie Noord-Holland N.V. is niet meer en niet minder dan een verzelfstandigde uitvoeringsorganisatie voor recreatief beheer vanuit de Provincie Noord-Holland. Dan is het toch vreemd dat een uitvoeringsorganisatie meebeslissingsrecht heeft in vergaderingen van GGA. Ook dit toont weer duidelijk aan hoe de openbare terreinen die eigenlijk het bezit zijn van de burgers, de belastingsbetalers, ontvreemd worden en misbruikt als wingebied voor de evenementenindustrie. Onze groengebieden worden op deze manier stelselmatig en steeds verder geprivatiseerd. Het groenbeheer, de zorg voor natuur, voor fauna en flora, wordt door de bestuurders niet meer gezien als een essentiële taak van de recreatieschappen. Het gaat enkel nog om het tegeldemaken van de natuur. Recreatie Noord-Holland N.V. is het bedrijf dat daarvoor moet zorgen. De partners van deze N.V. zijn vooral de festivalorganisatoren. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling. De stad Amsterdam wast zijn handen in onschuld en hoopt een graantje mee te pikken. De heer Ossel was zoals gebruikelijk niet op de vergadering aanwezig maar liet zich vertegenwoordigen. Het is triest dat de laatste stuiptrekkingen van een falende ideologie, het neoliberalisme, nog gefaciliteerd worden door de PvdA.

Adolf badeend

Hitlerente
Adolf badeend

Gisteren kreeg ik onverwachts een pakje toegezonden. Het bleek een Adolf badeend te zijn. Ik had namelijk zo'n half jaar geleden meegedaan aan crowd funding voor het maken van een Adolf animatiefilm. Je betaalt een bedrag en krijgt daarvoor als de film klaar is de DVD of Blu-ray en een beeldje van Adolf in z'n nakie. Het beeldje dat ik gisteren kreeg werd mij aangeboden om de (kleine) schuld die de filmmakers tegenover mij hebben te verlagen. Hun risico voor het geval de financiering niet rond komt wordt zo lager, en mijn risico dus ook want ik heb alvast een beeldje gekregen. Met het vrijgekomen bedrag kunnen de filmmakers alvast aan de slag. Men werkt nu aan een rubberen en drijvende versie van bovenstaande A-badeend die binnenkort in de verkoop komt.

Intussen zijn onderhandelingen gaande met een Engelse investeerder die de gehele film voor zijn rekening wil nemen. Wie belangstelling heeft kan nog steeds inschrijven bij Adolf-online. Daarmee komt de productie steeds dichterbij en het risico dat het uiteindelijk niet doorgaat kleiner.

In Duitsland zijn weer neo-nazi groepen actief en sinds de 'bevrijding' van Oost-Duitsland kregen neo-nazi's daar alle kans om zich te manifesteren. Leve de democratie! Maar niet heus. De Duitse inlichtingendiensten hebben zelfs moorden op allochtonen in de doofpot gestopt en er in feite zelfs aan meegewerkt. Neo-nazi's kun je niet bereiken via hun intellect of hun gevoelens voor zover aanwezig; de enige manier om ze aan te pakken is door ze belachelijk te maken en letterlijk in hun hemd te zetten, op de meest basale manier. Ik hoop dat de film volgend jaar klaar is.


Nieuwe paddestoelenexcursie

Op de valreep nog even genieten van de schimmelwereld?

De meeste paddenstoelen zijn geveld door de koude maar vooral op boomstammen valt nog heel wat te zien. Maak kennis met het viltig judasoor en ga mee op zoek naar de blote billetjeszwam! Met uitleg over de belangrijke rol van paddenstoelen in de natuur. 

U krijgt na afloop een lijst van de paddenstoelvondsten. 

Kom ook zaterdag 30 november om 11.00 uur naar het Centrale Park Gaasperdam, Amsterdam Zuidoost.

Graag aanmelden via Els. U krijgt dan ook precieze informatie over de plek waar we verzamelen. De tocht duurt 1 tot 1 ½ uur. 

Kosten € 6 voor volwassenen, € 3 voor kinderen (tot 16 jaar). Kleintjes t/m 5 jaar gratis. Als het erg slecht weer is verhuist de excursie naar zondag.

Volg en zet zelf berichten over de natuur m.n. in Zuidoost op de facebook groep ZON – Zuidoost natuur 

Insectenboekje

NLL13_Erik-home

In openbare bibliotheek Reigersbos ligt voor leden nog een hele stapel gratis exemplaren van Erik of het klein insectenboekje van Godfried Bomans. Dat was een klassieker in mijn jeugd en is nog steeds een klassieker voor jong en oud. Ik ga het weer herlezen. Dit exemplaar wemelt van de insecten over de pagina's. En met dit boekje kun je volgende zaterdag gratis naar Naturalis in Leiden.


OBA: "Nederland Leest wordt in 2013 voor de achtste keer georganiseerd. Dit jaar staat Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans centraal. Het boek, dat leest als een sprookje, vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed instapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. De Nederland Leest pocket wordt t/m zaterdag 30 november gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt."

Ontmoet heel november de bewoners van Wollewei

Plaats jezelf in Wollewei

Pimpelmeesnest

pimpelmeeseitjes
Pimpelmeeseitjes

Vanmiddag heb ik het pimpelmeeshuisje in mijn tuin schoongemaakt en het nest eruit verwijderd. Er zaten nog twee kleine eitjes in die niet waren uitgekomen. En er lagen twee nesten bovenop mekaar. In het onderste zaten ook nog een paar onuitgekomen eitjes. Waarschijnlijk is het nest verlaten toen de vorst weer inzette, en is er later weer een nest bovenop gebouwd. Zo'n nest is ontzettend zacht, en bestaat uit mos, veertjes en ander zacht materiaal. Ik heb de meesjes in mijn tuin zelfs takjes zien strippen om dat als nestmateriaal te gebruiken.


Wikipedia: "Wat zich in het nest afspeelt

Wanneer een stel pimpelmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening. Het koppel zal hierna beginnen met de bouw van het nest. Dit nest bevat meestal de voor de hand liggende onderdelen: mos, haren, veren, bladeren, takjes en ander zacht materiaal. Wanneer het nest klaar is zal het vrouwtje beginnen met het leggen van één ei per dag. Tot een hoeveelheid van ongeveer 10 eitjes zal het vrouwtje nog niet beginnen met broeden. Tijdens het broeden zal het mannetje de taak op zich nemen zijn vrouwtje te voeren. Na twee weken komen de eitjes uit waarna beide ouders de jongen zullen voeren. Om ervoor te zorgen dat roofdieren niet doorhebben waar zich een nest bevindt zullen de ouders de ontlasting van de jongen, die in een speciaal zakje zit, ver van het nest brengen. De eierschalen worden door de ouders in het nest opgegeten. Zestien dagen na uitkomst kunnen de jongen het nest verlaten.

De jongen kunnen net als de ouders goed aanvoelen wanneer het een geschikt moment is om het nest te verlaten, maar zal dit natuurlijk met enige aarzeling gebeuren. Hierna wordt het voor de ouders een drukke periode om de jongen te leren voedsel te vinden. Die jongen worden bij elkaar gehouden door een hoop geroep. Deze eerste periode is moeilijk voor zowel ouders als jongen, zij vormen namelijk ook een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Per individu is het aanleren van voedsel vinden en leren om te gaan met de natuur verschillend maar wel snel. Jongen leren goed de omgeving kennen waarin ze geboren zijn en zullen daarom ook ieder jaar in de lente terug kunnen keren naar de plaats waar zij geboren zijn. Hierbij kunnen ze kiezen om het ouderlijk nest over te nemen als het nog niet bezet is, als aangegeven door verse snavelmarkeringen."

Heerlijke dieren

winterkoninkje

winterkoning
Winterkoninkjes

Terwijl in mijn tuintje de winterkoninkjes weer verschenen, kreeg men een tijdje geleden bij Nellestein, bij de ingang van het Gaasperpark, uitgebroken Gasconnerunderen op bezoek. Nellestein online heeft mooie foto's hiervan, gemaakt door M. van der Vliet-Muhlhaus. Groengebied Amstelland had er behoorlijk wat werk aan.

Runderen6a

In elk geval hebben deze vreedzame runderen het terrein niet zo toegetakeld als de bezoekers van Amsterdam Open Air. De koeien graasden enkel wat en lieten zich gewillig weer wegvoeren. Liever een rund dan een festivalganger in het park.

De participatiedystopie

Het taalgebruik van onze politici is erbarmelijk. 'Participatiesamenleving' is een ander woord voor 'Weet je wat je doet? Je ziet maar!' zoals mijn oom vaak zei als hij dronken was. Alles wordt tegenwoordig verhuld in een onsmakelijke woordenbrij om te verhullen dat het eigenlijk alleen maar om geld gaat, geld voor de bovenklasse natuurlijk. Want de kleine man wordt er tegenwoordig van beschuldigd een calculerende spitsburger te zijn die er op los fraudeert. Intussen graait de top, de elite, het schuim van de natie als nooit tevoren. Alles moet tegenwoordig 'vermarkt' worden. Dat geldt voor alles in deze neoliberale dystopie. Dat geldt ook voor kunst en natuur. Het is de waan van de dag.

Subsidies gaan vandaag de dag niet meer naar behoeftige burgers maar naar behoeftige banken en bedrijven. En om het gooien met geld respectabel te maken heeft men het over het landsbelang. In dit Nederlandse Brezjnevtijdperk, met Mark 'Wammes Waggel' Rutte als fanfareleider, overspoelt de neoliberale nomenklatura het land met dure plannen om de natie op te stoten in de vaart der volkeren. Je hebt onder andere de JSF, en je hebt de neoliberale hobby bij uitstek: de bouw van snelwegen. Geef ze de kans en ze timmeren aan een nieuwe huizenbubbel. Intussen zakt het land verder in een depressie. De corruptie in neoliberale kringen neemt toe. Ook de institutionele corruptie.

NRC: "De uitbreiding van snelwegen wordt vaak onvoldoende onderbouwd. De toekomstscenario’s waarmee wordt gerekend in de besluitvorming, gaan uit van een onrealistisch hoge verkeersgroei. Dat staat in een vandaag gepubliceerd onderzoek van CE Delft in opdracht van een aantal natuur- en milieuorganisaties, schrijft persdienst Novum."

skyscrapers

Het wemelt van de onzinnige projecten die met veel geld gepromoot worden: stadslandbouw,  stadstuinbouw, 'behoud door ontwikkeling', bomen op flatgebouwen, enz. Het gaat dan meestal om geld, om het vermarkten van publieke terreinen voor commerciële doeleinden. De discussietempels draaien op volle toeren. Sla een slaatje uit het park kan als motto van de dag dienen. De eetbare stad. Ondertussen daalt de leefbaarheid en stijgt de luchtvervuiling in onze steden en worden er steeds meer bomen en struiken gekapt. Want het onderhoud daarvan is te duur. Dus er komt een 'grasplan', dat in feite nog meer geld kost. Daarom beter maar wat sla en boontjes geplant in zelfbeheer bij de burger. En wie in de bijstand zit moet dan vanzelfsprekend dwangarbeid gaan verrichten in die stadstuintjes. Zover is de PvdA blijkbaar ook al. De burgers betalen wel sociale premies maar als puntje bij paaltje komt dan hebben ze geen recht op een uitkering, maar zullen er voor moeten werken voor een hongerloontje, nog minder dan het minimumloon.

Ook de natuur in Nederland wordt bedreigd door dit klimaat van commercialisering. De  openbare instellingen die onze natuur beheren verschansen zich steeds meer achter geheimhouding en bedenken hun plannen in achterafkamertjes. Inspraak wordt zoveel mogelijk gesaboteerd. De burger moet maar naar de rechter stappen als het beleid anders moet. De Noord-Hollandse groengebieden worden al jaren de commercialisering in gedreven. Jaap Bond, gedeputeerde bij Noord-Holland, heeft het heft stevig in handen in Noord-Holland. Onder zijn beleid wordt de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, flink aangetast en worden bestemmingsplannen met voeten getreden. Het evenementenbeleid van Noord-Holland, en dus ook de groengebieden van Amsterdam Zuidoost, is in handen van Recreatie Noord-Holland N.V..

Men wil bijvoorbeeld in het EHS-gebied Gaasperpark meer mensen aantrekken. Meer feesten, meer evenementen en dus meer geld luidt de propaganda. Maar Recreatieschap Groengebied Amstelland, waar dhr. Bond voorzitter van is, geeft geen inzage in de opbrengsten van bijvoorbeeld Amsterdam Open Air voor GGA en het park. Dat is heel vreemd.


Er wordt door GGA flink bezuinigd op handhaving en schoonmaak. Dat gaat gegarandeerd tot problemen leiden als er steeds meer mensen naar het Gaasperpark komen voor barbecues en feesten. Mijn indruk is dat het barbecuegebeuren zoveel mogelijk gepromoot wordt om het park te 'verstadsen', d.w.z. om het zo te laten verloederen dat er geen sprake meer is van een EHS, maar van een evenemententerrein. Daar moet de barbecuënde spitsburger voor zorgen. De bestuurders zullen natuurlijk hameren op het sociale karakter van meer parkbezoek. Participaatsie, mensen! Maar we kennen inmiddels de rellen in het Vondelpark, en als deze trend zich doorzet dan kunnen we straks ook rellen in het Gaasperpark verwachten. Of het hele park, ook de natuurgebieden met beschermde planten, zal onder de voet gelopen worden door vervuilende barbecuërs. Wellicht is dat de bedoeling. Onze bestuurders maaien al gretig orchideeën. Laat het park maar slopen door de natuurtokkies. Dit is een schandalige ontwikkeling. Het is te gek voor woorden dat mensen met een afbraakmentaliteit en met meer oog voor de commercie dan voor de natuur, het voor het zeggen hebben in Noord-Holland. Dit beleid wordt al een paar jaar in praktijk gebracht, zonder dat daar een serieuze openbare discussie over is geweest. Bestuurders promoten de commercialisering en besteden daar heel wat geld aan, gemeenschapsgeld. De lasten komen voor rekening van de belastingbetalers. De winsten gaan naar de evenementenindustrie.

Als parkbezoekers aan komen zetten met aggregaten en terrasverwarmers dan kunnen ze beter een zaaltje huren in de buurt van het park. Door hun overlast veroorzaken ze veel kosten voor onderhoud en handhaving. Jammer genoeg handhaaft GGA de regels voor het verlenen van vergunningen niet. Zuidoost heeft genoeg feestlocaties waar iedereen terecht kan zonder daarvoor het park te moeten vervuilen.

Nieuwe plannen van GGA

BVNellestein: "Mis het niet: Lees over meer feesten en partijen rond de Gaasperplas!

Agenda en vergaderstukken voor 28 november 2013 van Groengebied Amstelland.

Evaluatie evenementen 2013 (Open Air contract voor 10 jaar e.a.)

Horeca op de westoever Gaasperplas (voormalig zomerrestaurant locatie)

Uitbreiding Ballorig (met serre, hooggelegen terras, nieuwe entree met riant toegangspad, meer horeca)

Link naar evaluatie Open Air en naar Agenda:

Link naar evaluatie evenementen (Open Air)  GGA (pdf)

Ontbossing wereldwijd

Als we over ontbossing praten dan hebben we het meestal over de Amazone waar op grote schaal bossen gekapt worden. Maar ook in Nederland verdwijnen er meer bomen dan erbij komen. Dat is geen goede zaak.


Grist: "A little more than 300,000 square miles of forest was established or replanted worldwide between 2000 and 2012. Unfortunately, almost 900,000 square miles was destroyed during the same time period — logged, ravaged by fire, or attacked by insects."

Deforestation makes for a super-depressing time-lapse video 

Global forest change (zoek op land of stad op de kaart)

Amazone
Amazonegebied en lager - rood geeft ontbossing weer

zuidoostbp
Amsterdam Zuidoost - Bijlmerpark in het rood
Er is in Amsterdam meer gekapt (rood) dan bijgeplant (blauwe puntjes)
Zuidoost spant de kroon met kappen.

Plant meer bossen om natuurrampen te voorkomen!

Dalend parkbezoek

Parool: "Amsterdammers gaan minder vaak naar parken en recreatiegebieden. Ze zoeken nu vaker het groen dicht bij huis op: een plantsoen, de buurtmoestuin of de speeltuin om de hoek. Dat blijkt uit Het grote groenonderzoek dat de Dienst Ruimtelijke Ordening heeft laten verrichten."

2013-05-27 at 16.57.06
Verjaagd uit het Gaasperpark op 27 mei 2013
Ook de bloemen werden weggemaaid

2013-05-27 at 17.01.38

2013-05-27 at 16.42.56

Deze afname van parkbezoeken is gewoon toe te schrijven aan de talrijke evenementen die in de Amsterdamse parken worden gehouden en gedurende een tot twee maanden een park als bijvoorbeeld het Gaasperpark afsluiten of onbruikbaar maken voor recreatie door opbouw en afbraak van festivaltenten. Het duurt maanden voor de grasvelden weer hersteld zijn. In het Gaasperpark duurde dat verleden jaar bijna een heel jaar, want in april van dit jaar moest er nog gras ingezaaid worden na de ravage die Amsterdam Open Air aanrichtte in 2012. Stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland jagen recreanten weg. Ook de barbecues en luidruchtige feestjes zorgen voor veel overlast waardoor natuurrecreanten wegblijven. De grasvelden en kinderbadjes liggen vol glas en afval. Het maaien van bloemenweiden maakt onze parken saai en lelijk. De festivalmaffia heeft bezit genomen van de parken en laat ze na elk evenement afgetrapt achter.

DSC00181
Leuk is anders!

In het gedrukte Parool van 16 november staat het artikel 'Tweedeling is in parken te zien'. Daarin lezen we dat mensen vooral voor de rust naar parken en recreatiegebieden gaan, om te wandelen en te fietsen. Ook dit: Parken die onlangs zijn opgeknapt, zoals het Noorderpark en het Bijlmerpark, hebben daardoor niet meer bezoekers gekregen. Sterker: ze krijgen minder aanloop. Geen wonder, want het Bijlmerpark is niet opgeknapt maar afgeknapt. Tienduizend bomen zijn er gekapt. Het is er nog steeds een kale bedoening. Je kunt er dwars doorheen kijken. Een park kun je het niet meer noemen. Er staat een zielig vlinderheuveltje met uitkijktorentje. En het zal niet lang duren voor de ijsvogels daar in de buurt ook verdreven zijn door de verbreding van de Gaasperdammerweg.

In hetzelfde artikel beweert de manager van het Ramadahotel dat meer volk een groter gevoel van veiligheid geeft. Inderdaad, een gevoel van veiligheid, maar geen echte veiligheid. Hoe meer volk en hoe meer horeca hoe meer criminaliteit. Dat zie je ook bij festivals. Bij evenementen heb je altijd politie, brandweer en ehbo nodig. Dat is niet voor niets. Er is drugsgebruik, er zijn gevechten, dronkenschap. Vanzelfsprekend denkt de manager van het hotel in de eerste plaats aan zijn opbrengst, en daar heeft hij zoveel mogelijk volk voor nodig. Feit is dat de natuurliefhebbers steeds meer uit de parken weggepest worden en dat de biodiversiteit steeds verder in het nauw komt.

Runderen terug in Gaasperzoom

shot_1478

GGA: "Vanaf 11 november zijn de Gasconne runderen weer terug in de Gaasperzoom. Het gezelschap bestaat uit vijf koeien en één os. De runderen waren, na hun uitbraak, tijdelijk ondergebracht bij boerderij Lindenhoff, de beheerder van de koeien.

Runderen van slag

De runderen zijn paar dagen geleden losgebroken, nadat zij kennelijk ergens van geschrokken zijn en daardoor gestrest raakten. Gelukkig hebben ze hierbij geen letsel opgelopen.De oorzaak van de onrust is niet bekend. Nu de runderen van de schrik zijn bekomen, zijn ze weer terug in het recreatiegebied Gaasperzoom.

We hopen dat u samen met ons het welzijn van de runderen in de gaten wilt houden. Mocht u iets opmerkelijks zien, dan kunt u contact opnemen met de beheerder, via telefoonnummer (06)-24825054.

Honden mogen wel

In de afgelopen tijd hebben wij veel positieve en negatieve reacties gekregen. Veel vragen gingen over de honden. Bij een aantal recreanten is het gevoel ontstaan dat Groengebied Amstelland actief zou overgaan tot het verbaliseren van mensen met een loslopende hond. Dit is geenszins onze bedoeling geweest. In het algemeen kan worden gesteld dat als de hond geen overlast veroorzaakt er niets zal veranderen. Bij overlast kan er worden ingegrepen door te waarschuwen, uiteindelijk te verbaliseren en in het uiterste geval het instellen van een verbod voor honden.

Samenwerking

Het begrazen van de Gaasperzoom door Gasconne runderen is een samenwerking tussen Lindenhoff Open Tuin en Groengebied Amstelland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Meuleman, locatiebeheerder van Groengebied Amstelland/Recreatie Noord Holland, telefoon (020) 496 56 56 of email: h.meuleman@groengebied-amstelland.nl"

Nieuwe Argus

2013_argus_2Leuk leesvoer voor het weekend: de laatste Argus. Gratis hier te downloaden, met  verhalen over onze fauna.
"... meer dan 100.000 mensen bezochten in de premièreweek de film De Nieuwe Wildernis; de film werd daarmee Goud. Nederlanders zijn dus wel degelijk geïnteresseerd in de natuur en in het bijzonder in de dieren die daarin leven. Al zijn de Oostvaardersplassen uniek omdat het een jachtvrij gebied is. Hopelijk gaat het lukken om ook de Amsterdamse Waterleidingduinen jachtvrij te houden. Een nieuw filmideetje?"

Informatieavond Gein 3

Gisteravond werd een informatieavond georganiseerd in Buurthuis Gein over het grootonderhoud voor Gein 3. Dat start na heel wat vertraging de komende week  in de Hendrik Hosstraat, Jelle Posthumapad en Lambert Rimastraat. Meer informatie (met kaart) is te vinden op deze pagina.

shot_1476

Op heel wat adressen was de uitnodiging drie keer bezorgd. Bij mij twee keer. Ik hoop dat er geen straten zijn die helemaal geen uitnodiging gekregen hebben. De bijeenkomst begon wat laat. De grote zaal van het buurthuis was te klein voor de grote toeloop. Er waren stoelen te weinig en er was geen geluidsinstallatie zodat je achteraan niets kon verstaan. Het duurde een tijdje voor een microfoon met versterker aangesloten was. Maar ook dan konden mensen onder in de zaal de vragen niet horen die op de bovenverdieping en de trap werden gesteld. Uit de opkomst bij vorige bijeenkomsten hierover had men kunnen opmaken dat er veel belangstelling zou zijn. Men had daar rekening mee kunnen houden. Wie naam en e-mailadres had opgegeven zou een verslag krijgen van wat er gevraagd en geantwoord is. Er moesten nog heel wat extra vellen papier aangerukt worden om iedereen de gelegenheid te geven zijn/haar contactinformatie op te schrijven. De planning van de avond had dus beter gekund.

Zoals dat gebruikelijk is werden dingen aangekaart door sommige bewoners die weinig te maken hadden met het grootonderhoud. De inspraakronde is al geweest dus heeft het geen zin om daar weer op terug te komen. Er waren natuurlijk weer de klagers over de bomen, die het zo verschrikkelijk vonden dat de bladluizen in sommige bomen hun ootootjes bevuilden. Dat zij zelf met hun auto's de hele omgeving vervuilen en dat bomen deze vervuiling tegengaan komt vanzelfsprekend nooit bij die mensen op. Dan waren er ook mensen die vonden dat het hergebruik van goed materiaal niet kon, want in een naburige wijk hadden ze nieuwe straatstenen gekregen, en wij niet. Nogal kinderachtig. Als de oude stenen en tegels nog goed zijn waarom die dan niet gebruiken, dat spaart toch geld uit! Mijn indruk is dat dit soort klagers zich verder niet druk maakt om bezuinigingen op essentiële dingen als ouderenzorg, betaalbare gezondheidszorg of efficiënt openbaar vervoer. Dit groot onderhoud is dringend nodig om verzakte straten weer goed begaanbaar te maken. Er komt al meer parkeerruimte, maar sommigen zijn ook daar niet tevreden over. Intussen zie ik om me heen mensen met twee en zelfs drie auto's voor de deur; lekker vervuilend!

Wie zijn/haar geveltuintje nog niet heeft aangemeld kan dat nog deze week doen. Wie nog vragen heeft kan altijd terecht bij de projectleider c.ruurs@zuidoost.amsterdam.nl.

10 miljoen voor het groen

Op 7 november zijn in de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer, onder andere het onderhoud aan de openbare ruimte en het straatgroen (raadsadres van dhr. Van Schaick) en het Programma Openbare ruimte en groen, en het Programma Milieu en water, aan de orde gekomen. Op deze pagina zijn ook interessante stukken te vinden en te downloaden die gedurende dit jaar werden ingediend; vragen met beantwoording, onder andere over de groengebieden, evenementen, inbraken, enz.

Uit de beraadslagingen van 7 november blijkt dat er voor de groengebieden een bedrag ter beschikking is gesteld van 10 miljoen, onder andere voor zelfbeheer van groengebieden en voor het oplossen van ecologische knelpunten en voor faunapassages.

Het houden van festivals die vallen onder zware recreatie is al een grote inbreuk op de EHS, op de ecologische waarde van het Gaasperpark. Het Amsterdam Open Air festival is geen incidenteel gebeuren en het bestemmingsplan laat het dus niet toe. Het hoort niet plaats te vinden in het Gaasperpark, er zijn andere en betere terreinen daarvoor. Volgens mij is de opbrengst van het festival voor Groengebied Amstelland (de beheerder van het park) vrij klein, en kan het onderhoud van het park er niet mee bekostigd worden. De bestuursrechter is intussen ingeschakeld om inzage te krijgen in de financiële opbrengst voor GGA en dus ook voor het park (hoop ik, want waar het geld naartoe gaat is ook onduidelijk).

Een deel van die 10 miljoen voor het groen zou besteed moeten worden aan het onderhoud van het park zodat daarvoor geen schadelijke evenementen losgelaten hoeven te worden op het park. Stel dat uit die 10 miljoen 100.000 € beschikbaar wordt gesteld aan GGA voor onderhoud van het park, dan zijn die festivals niet meer nodig op deze plek en dan blijft het park zijn ecologische en recreatieve functie vervullen en hoeft het park niet wekenlang in de mooiste tijd van het jaar gesloten te worden voor recreatie en is er ook geen maandenlange herstelperiode noodzakelijk. Ook de bruggetjes zouden langer meegaan. Nu denderen daar mastodonten van tientallen tonnen overheen voor zware evenementen.

shot_1474

In de vergadering verzocht GroenLinks om vervanging van de bomen die zijn gesneuveld tijdens de storm. Portefeuillehouder Vyent had het over 3 à 5 bomen en was blijkbaar niet goed geïnformeerd, maar dhr. Jaensch had al geconstateerd dat het eerder om tegen de honderd bomen zou gaan. De te vervangen bomen zouden volgens Vyent onderdeel uitmaken van het Bomenplan. Mart van de Wiel van OZO vroeg zich af of die bomen er extra bijkomen of dat het totale aantal te planten bomen op 1000 blijft. Onduidelijk was of van de Wiel de te vervangen bomen als extra wilde toegevoegd zien aan de 1000 bomen of dat hij dat juist niet wilde. Hij had het over extra kosten en of dat het budget niet extra belastte. Roy Ristie van D66 stelde voor om kankantriebomen te planten die dieper wortelen. Maar de kankantrie is een tropische boom, hij houdt niet van vochtige grond en heeft veel zon nodig; is dus niet geschikt voor Nederland. Bovendien lees ik net op een Surinaamse website dat de kankantrie zeer kwetsbaar is voor natuurgeweld en een bliksemafleider nodig heeft. Amsterdam had al een experiment gehouden met olijfbomen, maar dat is niet goed afgelopen.

GroenLinks had een voorstel om van de grasplantsoenen bloeiend insectenrijk groen te maken met bijenhotels. Mooi initiatief. Verder kwamen ook zonnepanelen voor de energieverzorging van het stadsdeelkantoor aan bod. Dat voorstel viel in goede aarde bij portefeuillehouder Jaensch. De portefeuillehouder was ook aanwezig bij het planten van bloembollen voor het kantoor van Cisco in Bullewijk. Op het dak van dit kantoor staan nu bijenkorven waarvan de bijen straks ook voldoende voedsel in hun omgeving kunnen vinden. Er gebeurt dus wel wat wat het groen betreft. Maar postzegelparkjes zijn wel mooi en nuttig, maar het blijft kabouterfröbelen. We hebben een prachtig ecologisch park. Laten we dat in ere houden of herstellen. Dat kan best met een klein deel van het beschikbare geld voor het groen. Daarmee houden we een gezond en leefbaar Zuidoost.

Locale verkiezingen

Er zijn volgend jaar maart verkiezingen voor de gemeenteraad en voor de bestuurscommissies in de stadsdelen.

Wethouder Andrée van Es, raadsvergadering 12 juni: "Het gaat over democratie, over lokale democratie en om betrokkenheid van Amsterdammers bij hun bestuur en vice versa. Dit is het begin van een nieuwe periode."

Andrée is een lieve meid, maar ik heb toch mijn bedenkingen over de locale democratie, zeker hier in Zuidoost. Daar kom ik bij gelegenheid nog uitvoerig op terug.

Volkskrant: "Als je er op gaat letten, doet de overheid eigenlijk precies wat ze wil dat haar burgers niet doen, schrijft columnist Max Pam.

De gemeente wil graag dat haar inwoners de auto laten staan, maar voor genoeg plaatsen waar je fietsen neer kunt zetten, heeft zij niet gezorgd. Van dat tekort heeft de gemeente nu een lucratieve business gemaakt. Je fiets ophalen kost geld. Niet opgehaalde fietsen worden geveild. De overheid als fietsendief.

Geheel in het beeld past het bericht dat de Britse geheime dienst de AIVD juridische adviezen gaf hoe je de Nederlandse wetten moet omzeilen. 'Nederlanders hebben enkele wetgevingshordes die moeten worden genomen', staat er droog.

De politicus van nu zal moed nodig hebben. Wij burgers hoeven niet allemaal een Edward Snowden te zijn, maar enige Zivilcourage kunnen wij wel gebruiken."

Rob Zwetsloot heeft alvast een nieuwe partij opgericht.


ROB: "ROB: voor een nieuw Amsterdam 

 ..niet langer moeten de hobbies en het eigenbelang van de elite de agenda van de politiek bepalen.

..de politiek moet niet doof en blind zijn voor de woede en de frustratie onder de bevolking.

..eindelijk moet er eens naar de Amsterdammers geluisterd worden, in plaats van dat de bureaucratie als een stoomwals over ze heen dendert.

..alle hens aan dek om menswaardige zorg voor de gehandicapten, zieken, ouderen in stand te houden, dwars tegen de bezuinigingen in. Minder managers, meer handen in de zorg.

.. de deelraden, die na de verkiezingen gewoon terugkomen onder de naam bestuurscommissie, en dus door kunnen gaan met hun destructieve en geldverslindende werk, moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft.

..de positie van kleine zelfstandigen en zzp-ers moet worden verbeterd, in plaats van dat hun het leven zuur wordt gemaakt met regeltjes en lastenverzwaringen.

..de lokale politiek moet niet langer de oren laten hangen naar wat ze in Den Haag beslissen, maar een eigen koers varen.

..onze privacy wordt onvoldoende beschermd, de veiligheid van online betalen, alle online gegevens in databanken van de gemeente, alle camera's die ons dag en nacht opnemen, kan steeds minder worden gegarandeerd. Er moet een open en veilig digitaal beleid gevoerd worden.

..we moeten ophouden met al die heilloze privatiseringen van bv de haven, het gvb of het drinkwater.

..de stad moet met forse stappen de achterstand op het gebied van duurzaamheid inhalen.

..de mensen zijn het beu dat de IJtunnel en de metro iedere zomer dicht zijn, geld over balk wordt gesmeten aan projecten als Muziq en Fabhannel, dat kosten voor verbouwingen van musea uit de hand lopen, dat vrienden van de deelraad op kosten van de belastingbetaler naar de Efteling gaan, de tekorten bij circus Elleboog, enzovoort enzovoort

het moet anders, het kan anders, stem daarom


voor de verandering

de radicale oppositie beweging"


Dat klinkt goed. Hun programma:

    "ROB schaft de deelraden af. Wat er van de deelraden over is (bestuurscommissies) functioneert slechts als opleidingscentrum en banenmachine van de heersende partijen, de PvdA en de VVD voorop. Weg ermee. Dan is duidelijk waar de macht ligt, waar ingesproken kan worden en is er in ieder geval een geldslurper minder.

    Zorg. Wie heeft er geen al dan niet demente oudere in de familie waarvan je, als je na je bezoekje aan het verzorgingscomplex huiswaarts keert, hoofdschuddend denkt: 'Ik kan hem of haar eigenlijk hier niet achterlaten'. ROB gaat hier wat aan doen, net zo lang en zo hard tot er meer handen aan het bed zijn, betere voorzieningen komen en ouderen weer het respect krijgen dat ze verdienen.

    ROB komt op voor de ZZP-er, dat typische verschijnsel van onze generatie. Een -grote - groep die sinds de laatste grote crisis in de jaren '80 zo vriendelijk was om het zelf allemaal maar uit te zoeken omdat er geen banen waren en waarvan er velen op de rand van het bestaansminimum verkeren. Meer gemeentelijke voorzieningen voor deze groep.

    Het middle management in de zorg en onderwijs wordt afgeschaft: geen loos ge-vergader door mensen die los staan van de praktijk. Zelfbestuur werkt.

    Onderwijs: meer geld naar het openbaar onderwijs. Gelijke onderwijskansen voor alle Amsterdammers. Meer en beter onderhoud voor alle gemeentelijke onderwijspanden. Misstanden als een schoonmaakkwartiertje voor basisschoolleerlingen worden aangepakt.

    Digitale burgerrechten: privacy voor alle Amsterdammers en inzage in alle dossiers voor iedereen.

    Gemeentezaken via internet regelen is prima, maar Amsterdammers moeten hun zaken ook, allemaal, bij het loket kunnen blijven afhandelen.

    ROB zet Amsterdam terug in het Stedelijk. Het Stedelijk Museum is een internationaal prestigeproject. En dat is prima, maar de Amsterdamse kunstenaar, die de nieuwe vleugel, waar hij ooit terecht kon, is ontnomen, heeft daar niet veel aan. Dus: structureel Amsterdamse kunst in het Stedelijk. Zodat het Stedelijk weer de bruisende kunstmachine wordt die het ooit was.

    Gratis fijnmazig OV: Amsterdammers krijgen een kaart waarmee ze gratis kunnen reizen, toeristen betalen een redelijke vergoeding.

    Softdrugs worden legaal tegen redelijke prijzen verkocht. Alle achterdeuren zijn legaal. Snij de enige echte georganiseerde criminaliteit in Amsterdam de pas af. Weg met opgedrongen verslavingszorg. Amsterdam gaat langduring werklozen inzetten om drugs te produceren. Van de opbrengsten worden oa het gratis OV en onze plannen voor de zorg gefinancierd.

    Openbare toiletten voor iedereen. Zowel vrouwen als mannen kunnen overal in de stad veilig en schoon gratis naar de wc. Ook hiervoor worden langdurig werklozen ingezet. Als het in China kan, dan moet het in Amsterdam zeker kunnen.

    Toerisme is groot geworden de laatste jaren, niet alleen in Amsterdam. Prima. Alleen houdt dat ook overlast in en zwichten bestuurders voor de verleiding veel te investeren in publiekstrekkers waar de Amsterdammer weinig aan heeft -zie het Stedelijk. De inkomsten uit toerisme moeten gebruikt worden om van Amsterdam -weer- de tolerante, interessante stad te maken waar toeristen zo graag naartoe komen.

    De binnenstad wordt waar mogelijk autovrij. Goede voorzieningen voor automobilisten die vanwege werk of handicap de auto nodig hebben. Ruim baan voor fiets en OV."

Verkeersnet: "Een gratis abonnement voor de bus is goed voor de gezondheid van 60-plussers. Ze zijn daardoor meer in beweging, aldus een onderzoek van de Imperial College London.

Uit cijfers van het Engelse onderzoek naar verplaatsingsgedrag blijkt dat mensen van alle sociaal-economische groepen die in het bezit zijn van een busabonnement geneigd zijn om meer te lopen. En uit eerder onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat 15 minuten beweging per dag het overlijdensrisico met 12 procent terugbrengt bij 60-plussers.

Gratis buskaartjes voor mensen boven de 60 zijn in 2006 in Engeland geïntroduceerd, vooral om een sociaal isolement te voorkomen. Ouderen mogen buiten de spits en in vakantieperioden vrij reizen. Maar onder druk van de bezuinigingen dreigt de maatregel te worden teruggedraaid. Uit het onderzoek bleek ook dat het bezit van een auto leidt tot minder bewegen."

Runderen gestrest

shot_1469

AmsterdamFM: "Het was zo’n ludiek idee. Het duurde slechts vier dagen. Twaalf Gasconne runderen werden uitgezet in de Gaasperzoom in Zuidoost om het gras kort te houden. Ondanks dat dit mooie witte runderras, oorspronkelijk uit de Pyreneeën, als rustig en makkelijk in de omgang bekend staat, waren ze gestrest en wilden ze uitbreken. De oorzaak van deze onrust is niet bekend. De eigenaar, Boerderij Lindenhoff uit Baambrugge, heeft ze verplaatst naar een rustig gebied. Er wordt naar een oplossing gezocht, want het is de bedoeling dat ze terugkeren.

Buurtbewoners reageerden geschokt bij het zien van de lege Gaasperzoom, maar ook zij zijn intussen gerustgesteld."

In het Parool stond dat de koeien gestrest raakten door de loslopende honden. Ik had zelf al geconstateerd dat niemand z'n honden aan de lijn hield.

Een boompje opzetten

Booming

Gisteren was ik in de Stopera waar in het kader van Boom! Amsterdam is een opera een paar lezingen werden gehouden over duurzaamheid en natuur gecombineerd met het dameskoor van de Nederlandse Opera. Dat was een zeer bijzonder evenement. Het waren eigenlijk voorstellingen met woord en zang, kleine operaatjes. In de zaal van Burgerzaken hoorde ik het betoog van Thomas Rau, architect en promotor van duurzaamheid in de bouw. Indrukwekkend.

In de raadzaal gaf Hans Kaljee een presentatie ondersteund door het dameskoor. Op de beeldbuis ziet de raadzaal er groter uit dan in werkelijkheid, dat heeft te maken met het noodzakelijk gebruik van groothoeklenzen in kleine ruimtes. De zaal is gemoedelijker dan je uit tv-beelden kunt opmaken. Hans Kaljee is bomenconsulent bij DRO van de gemeente Amsterdam. Dhr. Kaljee vertelde over het eeuwenoude respect voor bomen in de stad Amsterdam. Het is niet alleen de grachtengordel, maar het zijn ook de bomen die onze stad zo bijzonder maken. In de Keur van Amsterdam van 1454 stond: 

"Hy die bomen staande op de veste, quest, scillet of scoffiert, wordt gevonnist door het verlies van de rechterhand of 20 L. boete."

rasphuys
Rasphuys en Oosterkerk

Zo'n strenge mate van handhaving is er tegenwoordig niet meer. De stammen van bomen werden in die tijd ook speciaal beschermd, want je had natuurlijk vee en vooral paarden die de schors konden beschadigen. Nu heb je de alomtegenwoordige auto, de grootste schandvlek in deze mooie stad, en natuurlijk de klimaatverandering die een zware tol legt op onze bomenpopulatie.

storm
Klik op plaatje voor website

De cijfers van de stormschade moeten intussen naar boven bijgesteld worden. Tegen de 100 bomen gesneuveld in Zuidoost en in totaal voor de stad tussen de 600 en 700. Laten we hopen dat die allemaal vervangen worden. Als bomen omvallen richten ze veel schade aan, maar bomen vangen ook veel wind en zorgen er ook voor dat er minder schade is aan gebouwen.

Herhaaldelijk heb ik in dit weblog gesteld dat groengebieden veel minder criminaliteit vertonen dan stedelijke gebieden en dat als je de stad in de parken brengt er ook meer criminaliteit plaats zal vinden. Hoe meer volk hoe meer handhaving en onderhoud noodzakelijk is. De beleving van groen onder de bevolking en jammer genoeg ook onder onze bestuurders is dat alles open moet zijn voor de veiligheid, maar dat is klinkklare onzin. Ons Dagelijks Bestuur wil meer horeca en vertier in onze parken en daarmee brengt men niet alleen de biodiversiteit in gevaar maar ook de veiligheid van burgers. Ik denk dat die angst voor groen voortkomt uit de foutieve associatie van gezelligheid met veel volk. Nu komt daar nog de crisis bij, waardoor groengebieden steeds meer als winstgebieden gebruikt gaan worden. Je ziet ook dat in steden als Parijs en Londen die veel minder stadsgroen hebben er regelmatig zeer hevige rellen ontstaan.

Express: "We associëren stadsparkjes met gemeenschapszin en onschuldig plezier, maar toch hebben ze in sommige steden een reputatie van onveiligheid. Een nieuwe studie toont echter duidelijk aan dat buurten met meer groen veel minder last hebben van criminaliteit dan andere buurten. Lisa Raffensperger bespreekt het onderzoek voor Discover Magazine.

De onderzoekers verzamelden alle criminaliteitsstatistieken van het jaar 2005 voor de Amerikaanse stad Philadelphia en splitsten de informatie op per buurt. Vervolgens vergeleken ze dit met informatie van NASA over de aanwezigheid van groen in elke stadsbuurt.

Hieruit blijkt dat ‘groen’ zeer duidelijk correleert met veiligheid – althans voor Philadelphia in 2005. Zelfs wanneer men de resultaten corrigeert voor de effecten van bevolkingsdichtheid, armoede en onderwijs, blijt de correlatie bestaan.

De wetenschappers verklaren de resultaten als volgt:

Groene zones moedigen mensen aan om naar buiten te gaan, wat criminelen afschrikt.

De aanwezigheid van planten heeft een therapeutisch effect. Vegetatie reduceert mentale vermoeidheid en daarmee geassocieerde symptomen (waaronder irritatie en impulsiviteit).

Die laatste verklaring wordt door nog een ander onderzoeksresultaat bevestigd: het effect van ‘groenheid’ was het kleinst op de minst gewelddadige misdaad (diefstal) en het grootst op de meest gewelddadige (aanranding)."

De gevallen van misdrijven in Zuidoost zijn duidelijk zeer overwegend gesitueerd in de woonwijken, bij voorkeur op plekken met veel activiteit. In groengebieden kun je nog eens gezellig een boompje opzetten.

In de Stopera stonden gisteren ook een paar kraampjes van POM, de Pomologische Vereniging Noord-Holland, die overheden en particulieren van dienst is bij het aanplanten van nieuwe fruitbomen. Ze stonden er met een indrukwekkende verzameling appelsoorten. Het rook er heerlijk. Stadsdeel Zuidoost is net bezig met zijn bomenplan en heeft al contact opgenomen met POM. Informatie over de verschillende oude appelrassen is hier te vinden.

Gasconne runderen in de Gaasperzoom

shot_1463 copy

Een paar weken geleden plaatste Groengebied Amstelland dit bericht op zijn website:

GGA: "Medewerkers van de Lindenhoff gaan zorgen voor beplanting, bomen, sloten en riet in het recreatiegebied Gaasperzoom. Ze gaan ook voor de Gasconne runderen zorgen. Deze koeien, afkomstig uit de Pyreneeën, zijn zoveel mogelijk buiten op de boerderij van Lindenhoff en worden nu ook voor begrazing in het gebied ingezet

Om de runderen straks vrij te laten grazen wordt begonnen met het plaatsen van wildroosters, afrastering en hekken in en rondom het gebied. Deze werkzaamheden kunnen tijdelijk overlast geven voor de omgeving en gebruikers van het recreatiegebied.

In 2011 is Lindenhoff op kleine schaal begonnen met werkzaamheden in recreatiegebied De Hoge Dijk in Amsterdam Zuidoost. De resultaten zijn voor zowel Groengebied Amstelland als Lindenhoff zo positief dat men de huidige samenwerking heeft uitgebreid."

shot_1457

Inmiddels staan de runderen in de Gaasperzoom. Het zijn rustige dieren. Ze zijn een leuke aanvulling op de natuur.  Honden moeten aan de lijn gehouden worden. Maar ik heb vandaag geen enkele hond aangelijnd gezien. Dus daar moet nog aan gewerkt worden. De runderen staan er maar sinds een paar dagen en het is nog niet goed bekend wat mag en niet mag.

shot_1461

shot_1459 copy

shot_1462 copy

shot_1460 copy

Een klassieker

Net uit, nu al een klassieker, het boek van Dave Eggers, The Circle. Een Nederlandse vertaling verschijnt op 11 november. Een aanrader, in de traditie van Gulliver's Travels, Voltaire, 1984 en Brave New World.

the_circleDeCirkel: "Welkom bij de Cirkel.
Al je vrienden zijn hier.

De Cirkel brengt alles en iedereen samen. Je zoekfuncties. Je sociale media. Je boodschappen. Je nieuws. Je financiële transacties. Je foto´s. Je medische geschiedenis. Relatieadviezen en zelfhulp. Filmlijstjes. Met de Cirkel heb je geen passwords, apps, portals en platforms meer nodig. Die dagen zijn voorbij.

De Cirkel smelt alles tot één geheel samen. Het is gratis en het begint op 11 november. Tot dan."

Lebowski Publishers

Dave Eggers

KnopfDoubleday: "What begins as the captivating story of one woman’s ambition and idealism soon becomes a heart-racing novel of suspense, raising questions about memory, history, privacy, democracy, and the limits of human knowledge."

Read an extract.

Het boek moet vooral gelezen worden door naïeve technologiepositivo's als Alexander Klöpping en de Apple groupies die een hele nacht staan aan te schuiven voor een nieuwe iPhone.

Het verhaal van dit boek wordt pakkender als je weet dat Steve Jobs (jawel, die van de glazen technologietempels) tijdens zijn laatste dagen een vergadering had met het hoofd van Homeland Security. Gezichtsherkenning, en sinds kort legitimatie op je devices met een vingerafdruk, behoren al tot de realiteit. En alles moet op de iCloud. De werkelijkheid haalt de fictie razendsnel in. The devil wears Prada en heeft een iPad tegenwoordig. De cirkel wordt rond.

© 2009