Weblog Archive mei 2010

De financiën

Joop: "SP beste financieel paragraaf, Groen Links en PvdA gedeeld tweede.

De ... VVD zwijgt over bankregulering en dat is in hun geval misschien ook maar het beste. Daarmee vergeleken steken CDA en D66 gunstig af maar hun plannen zijn met hun immer grote vertrouwen in zelfregulering halfbakken. De PVDA, Groen links en SP komen wel met concrete voorstellen. Hierbij zij aangetekend dat de PVDA in Paars bankregulering niet bepaald verbeterd heeft. Positief bezien is hier sprake van voortschrijdend inzicht. Wie daar niet geheel zeker van is, moet bij Groen Links en vooral de SP zijn."

PvdA, CDA en VVD zakken voor financiële onderbouwing.

Huizenmarkt-zeepbel: "De VVD wil de hogere bijtelling van het eigen woningforfait voor huizen boven 1 miljoen euro terugdraaien. Hiervan profiteren alleen mensen met een huis van meer dan 1 miljoen euro."

Intussen wordt door rechts alweer flink veel geld besteed aan ongrondwettelijke projecten.
SCOnline: "Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken steunt een experiment met camera’s met gezichtsherkenning in het openbaar vervoer in Rotterdam. De proef, waarvoor het ministerie en het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET elk zo’n 100.000 euro uittrekken, gaat medio dit jaar van start en zal in het najaar van 2011 worden geëvalueerd."

Straf voor iedereen die straf verdient, om te beginnen de VVD en alle frauderende VVDers.

vvd

Internetradio

Jaren geleden werden we gek gemaakt met de digitale mogelijkheden van kabeltv en -radio. Maar er wordt lang niet uit gehaald wat mogelijk is. Digitale UPC is qua kwaliteit soms heel slecht. Dan is er ook nog de programmaraad die beslist over de kanalen die UPC moet doorgeven. Veel inbreng heb je niet. De algemene keuze is zeer sterk gericht op het populaire pakket. Tientallen zenders allemaal hetzelfde maar net iets andere soaps. Het is knudde met een oranje alupetje op. Wat digitale radio betreft is het nog slechter gesteld met het UPC aanbod. Je moet je tv aanzetten en dat heb je een beperkte keuze uit ook hier weer de meest populaire zenders. Er is maar één Concertzender.

Wat tv betreft overheerst de onzin. Wij amuseren ons kapot. Ook het nieuws wordt steeds meer verdrongen of vervangen door show en roddel door relnichten. De commerciële zenders hebben Nederland dom gemaakt. Astro tv spant de kroon in stupiditeit. The couch potato rules. De bankpatat wordt steeds vetter. Maar er zijn uitzonderingen. Ik wees gisteren op het Beagle Project van de VPRO. Dat is televisie op zijn best, met gebruikmaking van alle moderne communicatiemiddelen. Via satelliet werd er geblogd, kon de webcam bekeken worden en kon contact opgenomen worden met iedereen op de Stad Amsterdam. De uitzendingen over hun reis en wetenschappelijke bevindingen zijn ook van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Deze uitzendingen dienen een maatschappelijk doel en ze zijn prachtig om te bekijken.

vprobeagle

Wat radio betreft is het analoog aanbod zeer beperkt, ook via de kabel. Wie van klassieke muziek houdt heeft weinig keus. Maar gelukkig is er nu internetradio die nu behoorlijk volwassen is geworden. Voor iedereen die af en toe zijn oor eens buiten de landsgrenzen te luisteren wil leggen kan ik internetradio zeer aanbevelen. Dat kan via je computer, maar het is nog handiger om een internetradio aan te schaffen met eigen versterker en luidsprekers. Dan hoef je je computer niet extra te belasten, zeker als je met videobewerking bezig bent. Het aanbod van kanalen op een internetradio is ontzettend groot, dat loopt in de duizenden. On n'a que l'embarras du choix. Zin in Cajun muziek? Er zijn meerdere Cajun zenders in je lijst van favorieten te zetten. Zelfs Cajun muziek in het Fins ligt binnen je bereik. Er is zelfs een zender met alleen vogelzang. Wil je horen wat ze in Stockholm zeggen over de verkiezingen in Nederland? SR P1 Stockholm, den talade kanalen, geeft je het nieuws in uitstekende geluidskwaliteit. Je moet wel je talen een beetje kennen, maar het is ook een kans om je talenkennis uit te breiden en bij te houden.

internetradio

Als je een internetradio koopt kies dan een apparaat met meer dan één luidspreker, dat garandeert de beste kwaliteit. Vooral als je uitzendingen in vreemde talen beluistert dan heb je een goede geluidskwaliteit nodig. Op een computer met kleine luidsprekertjes is het luisteren naar een hoorspel in het Engels ook met extra instelling van een equalizer nog niet ideaal. De internetradio is tegenwoordig van heel goede kwaliteit. Ik luisterde laatst naar een Engels hoorspel op het kanaal 'Neglected Classics', The Snow Goose van Paul Gallico, en terwijl ik andere dingen deed tussendoor heb ik toch alles meegekregen. Er zijn binnenkort ook voetbalkampioenschappen in Zuid-Afrika, wat let je om naar Radio Pretoria te luisteren in het Afrikaans? Het kan eindelijk weer. Ons is baie opgewonde hieroor.

Je internetradio kan de themakanalen van de Concertzender ontvangen (er zijn er 17 in totaal). Je hebt honderden klassieke zenders, ontelbare nieuwskanalen. Een bijkomend voordeel is dat je ook podcasts kunt beluisteren, zoals de Bommelverhalen bijvoorbeeld. Het werkt via wifi, draadloos, maar ikzelf hou niet zo erg van wireless smog in huis, dus heb ik gewoon een ethernet kabeltje van mijn radio naar mijn modem. Je kan naar je radio luisteren terwijl je computer uit staat. Je kan ook de muziek die op je computer staat via je radio beluisteren (met betere luidsprekers dan je computer meestal) en met een browser je speler en favorieten beheren. Als je al een account had bij een van de internetsites zoals Live365 of Sky dan kun je je inloggegevens invoeren in je radio en zo rechtstreeks naar de presets luisteren op die sites.

Ik ben dus gewonnen voor de internetradio, omdat die ongekende mogelijkheden heeft. De wereld heeft meer te bieden dan Nederland.

Het Project Beagle 

De reis van de Beagle (eigenlijk de Stad Amsterdam) is voorbij. De laatste uitzending was vanavond op de tv. Maar het onderzoek gaat door. Het was een prachtige reis, maar de conclusies over onze wereld zijn niet mis. Het is dringend noodzakelijk om de toenemende vernieling van natuur en biodiversiteit tegen te gaan. Ik lees net dat het olielek in de Golf van Mexico misschien pas in augustus zal gedicht zijn. Dat is ontoelaatbaar. Dat is een gigantische ramp die niet had mogen gebeuren. De zucht naar winst maakt onze aarde kapot. De aantasting van de biodiversiteit, het kunstmestprobleem en de CO2 uitstoot zijn een grote bedreiging voor ons en ons milieu.

beagle

Op bovenstaande grafiek zien we dat het probleem van de ozonlaag intussen tot beheersbare proporties is gereduceerd. Het is dus mogelijk om op een gunstige manier in te grijpen en kwalijke ontwikkelingen tegen te houden. Maar er zijn nog genoeg problemen die om dringende oplossingen vragen.

VVD smijt met geld

De VVD smijt met geld in hun verkiezingscampagne, zelfs in het buitenland. Regelmatig kom ik in mijn nieuwsaggregator – mijn internetnieuwslezer met honderden kranten, blogs en sites waarop ik geabonneerd ben – een advertentie van de VVD tegen, en dat op buitenlandse blogs, zoals Americablog en Huffington Blog en nog een paar. Deze sites en/of de site van de aggregator, ik denk deze laatste, verhuren reclameruimte aan externe bureaus die wisselende advertenties op hun pagina's plaatsen, waarbij rekening gehouden wordt met de nationaliteit van de lezer. Dus in mijn geval zal ik voornamelijk Nederlandse advertenties te zien krijgen. Dat vind ik heel vervelend, want bovengenoemde sites zijn progressieve blogs en je kan je voorstellen dat reclame voor de VVD mij niet welgevallig is. De VVD moet veel geld uitgetrokken hebben voor deze advertenties. Ik vind het internetvervuiling, ongewenste spam!

VVD
Zeker NIET nu!

Verrutting

Argos: "Politiek Groningen wacht met angst en beven op het eindrapport van de Noordelijke Rekenkamer over het mislukken van de publiek- private samenwerking in de ontwikkeling van Blauwestad, een prestigieus project in Oost Groningen met 1500 woningen, natuur en recreatie. Nog geen tien procent daarvan is uiteindelijk gerealiseerd. De publiek-private samenwerking is inmiddels ontbonden. Wat is de werkelijke reden voor de teloorgang van de samenwerking? Na bestudering van diverse vertrouwelijke documenten en de onlangs openbaar gemaakte notulen van besloten Statenvergaderingen is één conclusie helder: de ooit bejubelde samenwerking tussen bouwonderneming Koop en het openbare bestuur, ontspoorde volledig.

Argos over dubieuze grondtransacties, falende notarissen en slaande ruzies tussen overheid en projectontwikkelaars."

Zie ook hier.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Elsevier: "De kosten van feesten die topbestuurders en ambtenaren binnen de overheid de afgelopen jaren hebben gekregen bij hun afscheid lopen vaak in de tonnen. GroenLinks is boos en wil richtlijnen.

Dat zei Tweede Kamerlid Ineke van Gent vrijdagavond in actualiteitenrubriek NOVA. Het programma zette de kosten van een groot aantal dure afscheidsfeesten op een rij.

Daaruit bleek onder meer dat het afscheid van burgemeester Ivo Opstelten (VVD) van Rotterdam 200.000 euro kostte aan publiek geld. Het afscheid van Jacques Wallage (PvdA) van Groningen werd voor 138.000 euro georganiseerd. Wim Deetman (CDA, Den Haag) deed het voor ‘slechts’ 28.000 euro.
Zo werd voor de bijeenkomst bij het vertrek van Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn volgens NOVA 151.000 euro neergeteld. Gerrit Zalm (VVD) kreeg een afscheidsborrel van 144.000 euro."

Geen wonder dat de gewone burger moet bezuinigen. De vrije jongens souperen alles op. Vanzelfsprekend halen de VVDers altijd de hoogste cijfers.

Zapruder: "De JSF: ‘Can’t turn, can’t climb, can’t run’
Zo beschrijven analisten de prestaties van ‘s werelds eerste open-source jachtvliegtuig, de JSF. Het hele JSF-circus begint zo lachwekkend te worden dat je bijna zou vergeten hoeveel geld het allemaal gaat kosten. Een korte ‘tour de Google’ maakt duidelijk dat het ding nooit echt bedoeld is om te worden ingezet. Als het maar verkocht wordt lijken ze daar bij Lockheed te denken, met alle middelen mogelijk. Inzet zou rampzalig worden. De piloten van het Red-team die de antieke, in 1996 operationeel geworden, Russische Sukhoi’s SU-30 Flanker bemanden, hadden het over het doodknuppelen van hulpeloze zeehondjes, zo inferieur waren de gloednieuwe JSF’s in een realistische wargame . En let op, in 2011 begint de rest van de wereld over te stappen op de SU-35, de moderne en superieure opvolger van de SU-30. 5 jaar later als de JSF daadwerkelijk operationeel moet worden, is niet alleen z’n stealth-gedoe allang weer achterhaald door nieuwe radartechnologie, dan zijn die SU-35’s alweer zoveel moderner geworden door diverse upgrades, dat we misschien alleen nog maar veilig oorlog kunnen voeren tegen landen als Australië."

En ook dit gaat grof geld kosten:
ZapLog: "Als het aan VVD-kamerlid Fred Teeven ligt wordt al het internetverkeer binnenkort gecontroleerd om zo te kijken wie er software, films en muziek downloadt. Teeven zei dat in een speciaal downloaddebat donderdag."

De ouderen krijgen niet eens verkiezingsbeloften!

En al dat gedoe over de hypotheekrenteaftrek is ook zwaar overdreven:
Huizenmarkt-zeepbel: "Geleidelijke aanpak van de hypotheekrenteaftrek raakt lagere inkomensgroepen en modale inkomens (32.500 euro per jaar) nauwelijks. Politieke partijen die de hypotheekrenteaftrek willen afschaffen, doen dat zo geleidelijk en onder zoveel voorwaarden dat de maandelijkse hypotheeklasten bij lagere en middeninkomens de komende tien jaar niet of beperkt zouden stijgen."

Er zijn dus genoeg dingen waarop flink bezuinigd kan worden, de hypotheekrenteaftrek, de JSF-fighter, de afscheidsfeestjes, fraude in de bouwwereld, etc. etc.


Om een voorbeeldje te noemen in Zuidoost: er is door Jaensch (VVD) van het stadsdeelbestuur een actie tegen de graffiti ingezet. Dat kost 50.000 euro per jaar. Het enige wat men bereikt heeft is dat de bovenlaag van de graffiti is verwijderd waaronder een onverwijderbare nog lelijker onderlaag tevoorschijn is gekomen die de buurt rond Wisseloord in Gein een nog armzaliger uiterlijk heeft gegeven. Dat is weggegooid geld.

Het stoppen van het over de balk gooien van geld voor onzinnige projecten kan veel geld opleveren in Zuidoost. Laten ze daar eens mee beginnen om de verrutting tegen te gaan.

Hoorzitting Wijkvisie Gein

Brief die is gestuurd door het stadsdeel, gedateerd 21 mei, bezorgd 28 mei

Aan alle bewoners van Gein

Hoorzitting wijkvisie Gein

Geachte bewoner,

De stadsdeelraad Zuidoost bespreekt in juni de concept Wijkvisie Gein. Een realistisch droombeeld van de wijk in 2020 'Gein maak je samen!'

De Wijkvisie Gein geeft in grote lijnen aan hoe uw wijk zich in de komende jaren kan ontwikkelen. Thema's in de wijkvisie zijn onder meer wonen, economie, veiligheid, sport en welzijn. De visie is opgesteld door het stadsdeelbestuur, nadat eerst een enquête is gehouden onder de bewoners van Gein. De resultaten van de enquête zijn in het document verwerkt.

De stadsdeelraad wil graag van u horen wat u denkt en vindt van de concept wijkvisie Gein. U bent van harte welkom op:

woensdagavond 2 juni van 19.30 tot 21.30 uur,
Woonzorgcentrum Eben Haëzer
Wisseloord 219

De stadsdeelraad bespreekt uw suggesties dan de volgende dag 3 juni in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Beheer (ROVB).

Voorzitter van de commissie ROVB de heer A. Bottse zal de bijeenkomst leiden.
U hoeft zich niet aan te melden voor de hoorzitting.

De Wijkvisie Gein staat op deze website. Vanaf 27 mei liggen ook gedrukte exemplaren voor u klaar in het informatiecentrum van het stadsdeelkantoor en bij de receptie van het woonzorgcentrum Eben Haëzer.

Aldus de brief.

Ten eerste is het rijkelijk laat dat de bewoners een kans krijgen om hierover wat te zeggen.
Ten tweede is een korte hoorzitting waartoe u hierboven bent uitgenodigd niet het juiste middel om de wensen van alle bewoners te horen, daarvoor was een schriftelijke inspraakprocedure beter geweest.

Het lijkt erop alsof het stadsdeel zoveel mogelijk inspraak wil vermijden en bemoeilijken. Men heeft niet eens de moeite genomen om te verwijzen naar de preciese pagina van de website. Hier kunt u de stukken downloaden en ook hier. Mij lijkt het beter als de bewoners hun visie op schrift stellen en die op de bijeenkomst overhandigen aan dhr. Bottse, en eventueel daar voorlezen.

Winnie Meyer Ricard schreef hierover dit. Zonder haar inbreng was bovenstaande bewonersbrief er misschien niet eens gekomen. Dit is zeer slordig van het stadsdeel. Het geeft geen blijk van aandacht voor de mening van de bewoners van Gein. Dat is alvast iets wat het stadsdeel in zijn eigen visie kan veranderen. Een 'civil society' begint met het goede voorbeeld van het stadsdeel zelf.

Trouwens, deze wijkvisie is een 'droombeeld'. Dromen zijn vrij. Maar wat is het beleidsvastleggende karakter van dit droombeeld? In dromen kun je niet wonen. Wat is de concrete uitwerking van deze visie? Het zou al te gek zijn als een 'visie' goedgekeurd wordt en dan later allerlei vastomlijnde plannen tevoorschijn komen waar de bewoners geen weet van hadden.

Rutte liegt

Eindelijk! Nederland is wakker geworden. Zowat iedereen realiseert zich nu wat het zou betekenen als de VVD aan de macht zou komen. Doffe ellende! De laatste weken had ik de indruk dat ik er alleen voor stond (geintje).

Twintig miljard bezuinigen en dan zou iedereen er nog op vooruit gaan volgens Rutte. Dat kan dus niet. Huren worden flink verhoogd. Sociale zekerheid gaat omlaag. Dienstverlening door de overheid, inclusief veiligheid, wordt veel minder. Zelfs de JOVD vindt dat de hypotheekrenteaftrek afgeschaft moet worden. De SP heeft volgens mij het beste voorstel hierover: aftrek enkel tot 350.000 euro.

JOVD: "De hypotheekrenteaftrek dient te verdwijnen omdat deze aftrek een erg verstorende werking op de woningmarkt heeft. De hypotheekrenteaftrek kan in stappen van 5% worden afgeschaft. Vastgesteld: november 2006."

NOS: "Het zal in Nederland minder veilig zijn als er bezuinigd gaat worden op politie, justitie en rechtspraak. Dat heeft OM-topman Brouwer gezegd bij de presentatie van het jaarverslag."

NRC: "Politici zijn illusionisten. Want hoe kan het dat vrijwel alle politieke stromingen de komende jaren fors willen bezuinigen op de overheidsfinanciën, maar dat burgers daarbij nauwelijks koopkracht verliezen?"

Get Microsoft Silverlight

De VVD heeft onterecht het imago van goed te zijn voor de economie. Maar het is juist het neoliberale erfgoed, privatisering en deregulering, dat de huidige crisis veroorzaakt heeft. Het aantal fraudeurs in VVD-rangen is schrikbarend groot. Als politici in opspraak komen dan zijn het meestal VVDers. De laatste die de revue passeerde was Hooijmaaijers. Als er een enquête over bouwfraude door de Kamer gewenst wordt, dan stemt de VVD tegen. De VVD zorgt voor de rijken en dat ten koste van de hele middenklasse. Rutte liegt alsof het gedrukt staat. Vanzelfsprekend dat Ruttemetutje nu boos wordt en gefrustreerd raakt.

Middelkoop over de nucleaire optie

Deze woorden zijn al vaker gevallen hier, 'de nucleaire optie'. Maar het is de enige oplossing om de huidige crisis op te lossen, eenvoudigweg door het creëren van geld uit het niets, maar niet door de particuliere banken, maar door de centrale banken. Waarom is er niet zo'n heibel over deze crisis in de VS en Groot-Brittannië? Omdat ze daar al lang aan de gang zijn met de 'nucleaire optie'. Het wordt tijd voor Europa om hetzelfde te doen. En niet geld creëren als schuld of lenen op de kapitaalmarkt, maar geldcreatie uit het niets door de ECB, dus zonder intrest te hoeven betalen of de hoofdsom terug te moeten betalen. Want waarom zou je als staat je schulden nog verder opdrijven door op de kapitaalmarkt te lenen? Dat is absurd.

En waarom verzwijgen onze politici deze oplossing? Omdat ze alleen zo de kans krijgen om de welvaartsstaat af te breken. Dat kan alleen als er een drogreden is om drastisch te bezuinigen, namelijk de crisis die is veroorzaakt door het neoliberalisme en die ook het doel is van het neoliberalisme, om te komen tot de afbraak van een sociaal Europa met goedkope arbeidskrachten en nauwelijks sociale lasten voor het bedrijfsleven. Dat is wat het IMF al decennia doet in de derde wereld.


Internetconsultatie

internet_freedom

BitsOfFreedom: "Het Ministerie van Economische Zaken vraagt jouw mening over de toekomst van internet. Wil je voorkomen dat providers als Ziggo, KPN en UPC jouw internetsnelheid afknijpen? En vind je dat niemand van internet mag worden afgesloten? Tot en met morgen (vrijdag 28 mei 2010) kan je op een makkelijke manier helpen onze vrijheid op het net te redden."

Als er al misbruik gemaakt wordt van het internet en de huidige wetten, dan dient dat anders aangepakt te worden dan door het afsluiten van internetverbindingen. Tegenwoordig gaat heel wat financieel transactieverkeer, handel, informatie, consultatie - ook door de overheid - via het internet. Het afsluiten van een internetverbinding zou betekenen dat iemand sociaal uit de maatschappij gezet wordt. Dat is onaanvaardbaar.

Hier kunt u reageren op de overheidsconsultatie hierover.

Karin Spaink: "Het beste bezuinigingsvoorstel is echter nog door geen enkele partij geopperd: het herstel van onze burgerrechten. Alle maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen om de gangen en de gegevens van burgers te verzamelen en op te slaan, zijn schrikbarend duur. Er worden steeds omvangrijker en complexer automatiseringsprojecten verzonnen, die altijd handenvol meer ontwikkeltijd en geld kosten dan ooit voorzien was, en die daarna niettemin slecht functioneren (hoeveel geld is er al niet weggegooid aan technisch krakkemikkige en belazerd beveiligde elektronische patiëntendossiers of OV-chipkaarten?). De ene nationale database na de andere wordt gepland: van DNA tot vingerafdrukken, van patiëntgegevens tot kinddossiers. En al die surveillance en controle vergt een sterkere overheid, met meer ambtenaren, en met meer procedures en regels.

Wat het oplevert? Een centralistische, logge staat die verzuipt in gegevens die schijnveiligheid en een vals gevoel van controle en overzicht bieden. Burgers die van kop tot teen en van graf tot wieg in de gaten worden gehouden.

Grondrechten in ere houden is stukken goedkoper dan ze permanent schenden. Voilà: twee vliegen in één klap."

Flag_of_mickeyright_Europe

LaQuadratureDuNet: "The Gallo Report on the future of 'intellectual property rights' (IPR) enforcement will be voted on June 1st, at 9 AM, in the Committee for Legal Affairs (JURI) of the European Parliament. Since no compromise was found between the members of the committee, two visions will frontally oppose. While the rapporteur – French sarkozyst EPP member Marielle Gallo – is pushing for more repression to tackle online file-sharing, some positive amendments from all the other political groups seek to end the dogmatic repression and call for the consideration of alternative schemes to fund creation. Every citizen concerned by the future of copyright in Europe and by the open nature of the Internet should express their views to the Members of the JURI committee."

Wijkvisie Gein op de agenda

gein-2

Beste Geinbewoners,

Februari j.l. organiseerde het stadsdeel een bijeenkomst over de nieuwe Wijkvisie Gein. Ondanks dat de uitnodiging hiervoor op een heel laat tijdstip was verspreid (en het bar slechte weer), was de zaal in Eben Haëzer propvol. (Zoals meestal in Gein). De visie, die de mensen pas ter plekke kregen en nog moest worden bijgekopieerd, was aanleiding tot veel vragen. Waarom was dit zo laat aangekondigd? Waarom waren de bewoners niet eerder bij de samenstelling betrokken? Er is in het verleden al diverse keren over gepraat door groepen Gein-bewoners, maar de indruk werd gewekt dat de Wijkvisie weer helemaal opnieuw was geschreven. Een van de (nieuwe) betrokken ambtenaren bevestigde dat idee: het (toenmalig) stadsdeelbestuur had tot op het laatste moment nog wijzigingen erin aangebracht. Het was duidelijk een visie van het stadsdeelbestuur en niet van de bewoners. Een visie die over de hoofden v.d. bewoners heen bepaalt wat er vlg. het stadsdeelbestuur in Gein moet gaan gebeuren in de toekomst.

Ondergetekende, die de visie snel had doorgebladerd, constateerde dat sommige punten, zoals het hoofdstuk over de omgeving en het groen, alleen geschreven leken om de toekomstige woningbouw bij o.a. de zuidkant van de Gaasperplas, goed te praten. Zo zou de "relatie met het groen" worden verbeterd door de verbindingen naar de plas te verbeteren en meer open te maken. We weten allemaal wat dat betekent... De aanwezige ambtenaren zeiden (veinsden?) hiervan niets te weten. Naast vragen over de Wijkvisie waren veel bewoners ook boos over andere zaken. Sinds het opbouwwerk is verdwenen en de nieuwe wijkcoördinator nog niet actief leek te zijn (hij was die avond voor het eerst bij een grote bewonersbijeenkomst), krijgen bewoners amper meer informatie. Veel hebben het gevoel dat er niets gebeurt, dat toezeggingen niet worden nagekomen enz.

Nu krijgt deze Wijkvisie Gein opeens een vervolg. Op verzoek van de stadsdeelraad staat deze op de agenda van de commissievergadering Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Beheer van 3 juni a.s. Voorafgaand daaraan wordt een Hoorzitting voor bewoners georganiseerd op 2 juni a.s.

- Tot op dit moment is door ons  in ieder geval geen Bewonersbrief ontvangen. Ook is de bijeenkomst nog niet aangekondigd op de website van het stadsdeel.

- Waarschijnlijk staat de aankondiging vandaag wel in de huis-aan-huisbladen, maar omdat die, zoals bij veel bewoners, meestal niet wordt bezorgd, kan ik dat niet checken. Dus ook deze keer komt de aankondiging, áls-ie komt, erg laat.

- Waar wordt de Hoorzitting gehouden, hoe laat? Moet je je aanmelden voor inspraak of kan iedereen wat zeggen? Krijg je dan een bepaalde tijd? Mag je eventueel ook nog inspreken bij de cie. vergadering, zoals gebruikelijk? Allemaal nog onbekend.

- Vooral onduidelijk is de bedoeling van de Hoorzitting, wat wil men er mee bereiken? Want was de verbinding met de plannen van het stadsdeel voor het bouwen aan de zuidoever v.d. Gaasperplas en in het Centraal Park Gaasperdam en het verlagen van de dreven in februari nog maar een argwanend vermoeden, nu is zeker dat er een directe relatie is. In de toelichting voor de deelraad staat "De Wijkvisie Gein is onder meer afgestemd op de eerder vastgestelde nota´s (dan volgen de vier beruchte uitwerkingsnota´s over bouwplannen, drevenverlaging enz.) en de Structuurvisie Zuidoost 2020". Zoals veel mensen mogelijk weten kon op de plannen  in de stedelijke Structuurvisie 2040 tot 20 mei een zienswijze worden ingediend. Stadsdelen hebben hiervoor echter nog 6 weken langer de tijd. Hoopt men soms dat de bewoners zich zo massaal enthousiast betonen voor de plannen, zodat men dit kan gaan gebruiken In de Zienswijze van het stadsdeel?

We roepen bewoners van de Geinbuurten (volgens de visie is Gein trouwens opeens een wijk") op hun visie te geven op de plannen in de Wijkvisie. Zowel op de goede, als op de slechte punten erin.  (Naast aandacht voor groen e.d. gaat het o.a.  ook over zorg en welzijn, verkeer en parkeren, sport en recreatie enz.).

(Áls de uitnodiging tenminste komt!). Namens jezelf, de buurt, de bewonersorganisatie of een andere vereniging.

Ondergetekende zal inspreken als Geinbewoner en als WOG-bestuurslid en lid v.d. Kerngroep Gaasperdam Groen.

Wie meer wil weten over de achtergronden van de Structuurvisies van Amsterdam en Zuidoost:

- zie de website van Platform Gaasperdam Groen
Evt. vragen via info@gaasperdamgroen.nl

- De Wijkvisie en de stukken voor de commissievergadering zijn te bekijken en te downloaden op  deze site.

Het stadsdeel verspreidde overigens recent een boekje "De toekomst van Zuidoost". Daarin staat een samenvatting van de uitwerkingen. Daarin staan verschillende fouten, zoals in de kaartjes met de bouwlocaties.

Tenslotte. Op de agenda van de commissievergadering staat ook een presentatie vooraf over de stand van zaken rond de plannen met het winkelcentrum Gein.

Waarom horen de bewoners daar niets over? Gaat het stadsdeel verder op de oude vertrouwde voet; over de bewoners, maar zonder de bewoners?!

Hopelijk zijn jullie hiermee voldoende geïnformeerd. Geef deze informatie door aan andere Gein-bewoners en zet het eventueel op een website.

Met vriendelijke groeten,
Winnie Meyer Ricard

bestuur Wijkoverleg Gaasperdam, Lid Kerngroep Gaasperdam Groen


toekomst

Dan is er ook nog de Structuurvisie Zuidoost 2020 en de Toekomst van Zuidoost. Het is denk ik de bedoeling van het stadsdeel om de Wijkvisie Gein in te passen in de reeds gemaakte plannen, en dat terwijl de nabije toekomst er door de huidige crisis toch heel anders uitziet dan de plannenmakers zich ooit hadden kunnen voorstellen. Dus daar zal toch veel aan veranderd moeten worden. Trouwens de Structuurvisie Amsterdam 2040 is ook nog niet definitief vastgelegd.
Een samenvatting is als brochure verspreid, maar ook hier te downloaden.
Al eerder schreef ik een kort stukje hierover.

De juffers van Klarenbeek

Het Pinksterweekend was ideaal om te wandelen. Klarenbeek staat er weer prachtig bij. Ik trof er de vuurjuffer aan, de variabele waterjuffer (ook in paringswiel) en de viervlek. Wondermooie diertjes.

heemtuin
In de heemtuin

VVD slecht voor economie

gereedschap
Ruben Oppenheimer

DePers: "De VVD is het beste voor de economie, vindt de kiezer. Maar op korte termijn is er met die partij grotere kans op een recessie en oplopende werkloosheid.

De VVD gaat inmiddels aan kop in de peilingen met een ongekend hard verkiezingsprogramma. De partij snijdt met een hakmes in de sociale zekerheid en zorgvoorzieningen, wat onherroepelijk tot koopkrachtverlies lijdt. Maar de kiezer smult ervan, want de VVD doet het meest aan bezuinigen. En dat is volgens velen het beste voor de economie.

Op lange termijn is dat vermoedelijk ook zo, heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) doorgerekend. Maar wat het programma op korte termijn betekent voor de economie, zei het CPB er uit tijdgebrek niet bij. Had het CPB dat wel gedaan dan was duidelijk geworden dat de gemiddelde Nederlandse kiezer lijdt aan een vreemd euvel: masochisme.

‘Dat de kiezer dit allemaal wil is verbazingwekkend’, zegt Hans Stegeman, Nederland-econoom bij Rabobank. ‘Door zo hard te snijden in de sociale zekerheid gaat het VVD-programma tot 2015 ten koste van de groei en gaat de werkloosheid waarschijnlijk omhoog. En als je vervolgens je baan kwijtraakt, dan krijg je minder uitkering.’

Ook Bas Jacobs, hoogleraar economie en openbare financiën aan de Erasmus Universiteit, zegt dat zwaar bezuinigen op korte termijn leidt tot hogere werkloosheid. ‘Het CPB rekent op ruim 1 procent extra tot 2015 als de VVD haar zin krijgt. Op langere termijn wordt dat effect teniet gedaan, omdat de arbeidsmarkt beter gaat functioneren.’ Dit laatste resultaat is wat VVD-lijsttrekker Mark Rutte graag benadrukt. Dat die 400.000 banen er pas in 2040 zijn, zegt hij er alleen niet bij.

‘Als alle landen in Europa zo gaan bezuinigen, komt er gegarandeerd een nieuwe recessie.’"

Rutte

Dat het CPB nog steeds uitgaat van de dogma's van de markteconomie is duidelijk. Maar zelfs zo kan niet ontkend worden dat de VVD de economie flink naar beneden zal halen. Daar zijn ze tenslotte al decennia mee bezig. Eerst moest iedereen zich diep in de schulden steken met tophypotheken – kassa voor de banken, makelaars en verzekeraars, nu zeggen dezelfde vlerken dat we boven onze stand leven en vooral moeten zorgen dat we niet teveel uitgeven. De banken hebben meer dan 600 miljard uit het niets gecreëerd voor die hypotheken, en zijn nu bang dat veel hypotheeknemers in de problemen komen en dat uit-het-niets-gecreëerde geld niet 'terug zullen kunnen betalen'! De grootste fraude ooit vertoond! Die 600 miljard plus intresten krijgen de banken dus gratis in de schoot geworpen. En uitgerekend de VVD gaat er nu voor zorgen dat mensen inderdaad in de problemen komen en dat de hypotheekschuldenbubbel barst. Dan kunnen de banken beslag leggen op de huizen van de wanbetalers en hebben ze hun niet bestaand geld witgewassen in echt bestaand onroerend goed. Ontroerend goed!

Met andere woorden de ideologie van de VVD houdt geen steek. Aan de ene kant pushen ze voortdurend mensen om te lenen en te kopen (dat heet in het jargon 'consumentenvertrouwen') en aan de andere kant pakken ze de bevolking waar ze maar kunnen, in de uitkeringen, zorg, werkgelegenheid, etc. Maar de hypotheekrenteaftrek waar de rijken die het niet nodig hebben zo goed van profiteren, daar komen ze niet aan. Als Nederland inderdaad veel minder gaat uitgeven, dan zal de economie daarvan flink te lijden hebben. Als het volk al lijdt aan masochisme, dan lijdt de VVD (en het CDA) aan sadisme. Een medaille heeft altijd twee kanten.

De kiezer doet er best aan naar de feiten te kijken en zich niet om de tuin te laten leiden. Het zijn de VVD dogma's, privatisering en deregulering, die de crisis veroorzaakt hebben. En vergeet de banen maar die zogezegd in 2040 mogelijk zouden kunnen vrijkomen als het allemaal meezit; tegen die tijd heeft de globalisering Nederland en Europa tot een derde-wereldgebied gemaakt. En wie denkt bij de VVD veilig te zitten wat betreft de hypotheekrenteaftrek die zal bedrogen uitkomen.

VVD lullo

Wat maken we niet allemaal mee dezer dagen. De tv-debatten volg ik niet, ik heb wel wat zinnigers te doen. Greenpeace roept op om op GroenLinks te stemmen. Kan ik inkomen. KRO roept op om NIET op de PVV of GroenLinks te stemmen. Dat kan je van gristenfundies wel verwachten. Maar dit is wel leuk, een persiflage van een VVD lullo door een cabaretier:


Creatief met huisvuil

Omdat er nog niet overal regelmatig huis- en tuinafval wordt opgehaald, zijn creatievelingen aan de slag gegaan met het grof vuil: het inrichten van een huiskamer op straat, inclusief opgetuigde kerstboom. Geinkinderen houden van een geintje.

creatief

bewoners
De bewoners van het huisje.

IMF en hervormingen

Het zat eraan te komen. Het IMF wil financiële hervormingen in Spanje, bezuinigingen dus, andere oplossingen kent het IMF niet. Over een paar weken horen we hetzelfde liedje over Portugal, dan weer over Italië en Ierland. Het is duidelijk een aanval op de euro die een bedreiging is voor het pond en de dollar. Want Engeland en de VS hebben een veel groter probleem, alleen hebben deze landen meer macht in het IMF dat eigenlijk de belangen van de grootste machthebbers vertegenwoordigt. Maar over steun aan Groot-Brittannië hoor je het IMF niet. Hun steun gebeurt door middel van een aanval op de euro.

Het is het IMF dat dringend aan hervorming toe is. Een instituut dat aantoonbaar voor armoede en crisis heeft gezorgd in de derde wereld, heeft nu zijn zinnen gezet op Europa. Vanzelfsprekend dat rechts Europa meeheult mee de IMF jakhalzen; hun belangen zijn niet die van de bevolking. Het is opgelegd pandoer. Nu de derde wereld is uitgezogen en zich teweer stelt vindt het IMF dat Europa moet toetreden tot de koloniale wingewesten van de VS en Engeland. Het grote Amerikaanse Rijk staat intussen op instorten. Maar heb je ooit het IMF al hervormingen horen eisen in het bankwezen? En juist die zijn dringend noodzakelijk.

WashingtonPost: "Some of the nation's biggest financial firms have increased the perks and benefits they pay their chief executives, despite the glaring spotlight from a public fed up with handsome bonuses at bailed-out Wall Street banks.

The lavish fringe benefits included country club dues, chauffeured drivers, personal financial planning services, home security systems and parking. Some increases were in perks that Obama administration officials consider among the most egregious, such as corporate aircrafts for personal travel.

J.P. Morgan Chase awarded its chairman and chief executive, Jamie Dimon, $91,000 in personal travel on the company jet in 2009, up from about $54,000 the previous year. His total perks increased 19 percent, to $266,000. Dimon, along with Goldman Sachs chief executive Lloyd Blankfein and McLean-based Capital One chief executive Richard Fairbank, also received sharply higher perks related to personal and home security."

Al eerder wezen landen als Spanje op de noodzaak om het IMF te hervormen. In Griekenland is men het duidelijk niet eens met de bezuinigingen; bekijk de massa die protesteert.

Expatica: "Spain calls for IMF to reform its structure and operations, and for developing nations to play a greater role at the body."

cartoonimf
Klik groter

Hypotheekschuldenberg

Het wordt tijd voor drastische keuzen in de Normloze Vennootschap Zonder Aansprakelijkheid, Nederland. 

Huizenmarkt-zeepbel:
"Nederland heeft ’s Werelds grootste hypotheekschuld
De hypotheekschuld in Nederland is zo enorm opgelopen omdat banken de afgelopen jaren steeds ruimhartiger zijn geworden met het uitlenen van geld. Naar verhouding kregen klanten steeds hogere hypotheken, ook kwamen meer tweeverdieners langs bij de bank."

hypos
De hypotheekschuld is in miljarden euro’s.
De gemiddelde huizenprijs is in duizenden euro’s.

De hypotheekschuld nadert de totale som van het bruto binnenlands produkt, en bedraagt meer dan 600 miljard euro. En al dat geld is uit het niets gecreëerd! Alstublieft dankuwel. En dit alles ter meerdere eer en glorie van de banken, verzekeraars, makelaars en andere graaiers. In zo'n 15 jaar is de prijs van een huis in Gein gestegen van 125.000 gulden tot 235.000 euro. Een gigantische inflatie, u bezorgd door de vrije jongens van de vrijemarkteconomie. Het moest allemaal doorstromen en huizen waren een speculatieobject. Ik hoor Els Verdonk nog na-echoën over het 'doorstromen'. De PvdA moest zonodig de neoliberalen achterna hollen. Overwaarde moest 'benut' worden volgens de vrije jongens (de 'winterklaarmakers' van de huizenmarkt).

Iedereen die na 1995 een huis heeft gekocht gaat het schip in. Er zullen vast nog een aantal stammen Batavieren zijn die zich nu vastklampen aan de VVD omdat die de hypotheekrente ongemoeid zouden laten (ik geloof er niets van). De rijken profiteren het meest van de hypotheekrenteaftrek. Samen met de aangekondigde bezuinigingen staat Nederland in geval van een rechts kabinet voor een diepe depressie. Maar u kunt dat nog verhinderen. Stem in uw eigen belang, stem links.

Dat de huizenprijzen nog verder omlaag zullen gaan is duidelijk. De Nederlandse huizen zijn nog steeds te duur. De aflossingsvrije hypotheken zijn ook zo'n riskante onderneming. Heel wat mensen zullen in een crisiseconomie in de problemen komen. Hun huis zal nooit afgelost kunnen worden. En de kans dat ze 'hun eigen bezit' verliezen is vrij groot.


Het tuig van rechts dat ons op het hart drukte om vooral veel te lenen en uit te geven, staat nu weer te trappelen om onze portemonnee nog verder te plunderen, deze keer met bezuinigingen, want ja we hebben boven onze stand geleefd. De schaamteloosheid van de VVD en van Rutte kent geen grenzen. Jaren geleden stal Zalm meer dan 20 miljard uit de pensioenkas. Ook het ABP moest zonodig geprivatiseerd worden en leeggeroofd. Het debacle wordt voortgezet door Rutte en co. als ze de kans krijgen. Met Rutte regeert de maffia. Die man is zelfs als portier van een casino niet te vertrouwen. Wie op de VVD stemt is ofwel aartsdom of crimineel.

Commissariaten

sitestat

EenVandaag: "Maximaal vijf commissariaten in het bedrijfsleven per persoon, dat staat in de nieuwe wet die de Tweede Kamer heeft aangenomen. Maar in de Eerste Kamer bestaat veel weerstand tegen dit besluit. De senatoren lijken dit wetsvoorstel te willen dwarsbomen. Vanavond in EenVandaag antwoord op de vraag waarom het goed is het aantal commissariaten per persoon te beperken. Verder praten we met senatoren waarom zij twijfelen over deze wet. Is dat misschien uit eigenbelang?
De senatoren van de Eerste Kamer hebben gemiddeld 10 toezichthoudende functies. EenVandaag praat met de leden van de Eerste Kamer over het amendement van Ewout Irrgang. Wat vinden zij van dit plan?"

EenVandaag: "Het bedrijfsleven in Nederland keert zich tegen de inperking van het aantal nevenfuncties in de (semi)-publieke sector. Dat blijkt uit een gezamenlijke brief van onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel, in het bezit van EénVandaag. In de brief aan de Eerste Kamer stellen zij dat "het aantal beschikbare, gekwalificeerde commissarissen en toezichthouders over de hele linie, sterk zal afnemen. Ook zal het effect hebben op het aantal beschikbare, gekwalificeerde bestuurders.”
SP-Kamerlid Ewout Irrgang is 'verbijsterd' over de brief. "Het is pure vriendjespolitiek. De elite probeert hun eigen baantjes veilig te stellen!", aldus een verontwaardigde Irrgang in EénVandaag."

sitestat

Commissariaten zijn er niet om toezicht te houden (want dat gaat regelmatig goed mis), maar zijn in feite een betaalde lobby met toegang tot regerings- en bestuurskanalen. 

Zienswijze Gaasperdam Groen!

Persbericht:

Platform Gaasperdam Groen! zegt in zienswijze op Structuurvisie Amsterdam: niet bouwen bij de Gaasperplas en de Riethoek!

Platform Gaasperdam Groen! heeft in een zienswijze aan de gemeenteraad van Amsterdam laten weten wat men vindt van de voornemens voor de toekomst van de stad in de Structuurvisie Amsterdam 2040.

Verschillende van de bij het Platform aangesloten organisaties hebben ook zelf een zienswijze ingediend. Na eventuele bijstelling zal de Amsterdamse gemeenteraad eind dit jaar beslissen over de plannen.

Het Platform sprak waardering uit voor de manier waarop de gemeente, Dienst Ruimtelijke Ordening en de wethouder, zich op allerlei manieren hebben ingezet om zoveel mogelijk mensen en groepen over deze Structuurvisie te informeren en erbij te betrekken. Toch hebben wij gemerkt dat het moeilijk blijft deze omvangrijke rapporten te lezen en de consequenties ervan te overzien. Laat staan dat men er toe komt er op te reageren.

Platform GG reageerde op een groot aantal punten van de visie. De belangrijkste opmerkingen zijn:

- Platform Gaasperdam Groen! is het niet eens met de plannen om in een aantal groene recreatiegebieden van Zuidoost woningbouw te ontwikkelen. Het gaat hier om de zuidzijde van de Gaasperplas en in een deel van het Centraal Park Gaasperdam. Tegen een aantal andere locatievoorstellen hebben wij geen of hoogstens beperkte bezwaren. 

- Voor de zuidkant van de Gaasperplas worden twee opties genoemd. Wij steunen nadrukkelijk de optie “niet bebouwen”. 

- Ook is het Platform het niet eens met het voornemen een deel van de hooggelegen dreven in Gaasperdam te verlagen.

- Het Platform steunt het idee om het Volkstuinpark De Vijf Slagen, liggend in de Hoge Dijk en deel uitmakend van de HGS, niet te bebouwen.

- De bouwopgave van 5000 woningen voor Zuidoost blijft in onze visie te hoog, als daarmee een flink deel van deze veelgebruikte en kenmerkende groene gebieden in Gaasperdam verloren gaat of wordt aangetast. Uitgegaan moet worden van de concrete behoeften en mogelijkheden in Zuidoost. 

- Platform GG ondersteunt de definitie van het doel van de Hoofdgroenstructuur Amsterdam, HGS. De voorgenomen aantasting van de HGS aan de zuidzijde van de Gaasperplas wijzen wij echter nadrukkelijk af. Bovendien ligt dit gebiedsdeel nog steeds buiten door de provincie vastgesteld Buiten Bestaand Bebouwd Gebied. Om te kunnen bouwen is dan in ieder geval een ontheffingsprocedure nodig. De betiteling van alle parken in Zuidoost als “stadspark” vinden wij veel te globaal en onjuist gezien de verschillen in karakter en geschiedenis.

- Wij steunen de intenties het Groene Hart en de Amsterdamse Scheggen zo min mogelijk aan te tasten. Het “beter benutten van de koppen van de scheggen” mag echter geen eufemisme zijn voor meer bouwactiviteiten daar. Zowel in de stad als aan de stadsranden bepleiten wij wel het behoud van ruige, oningerichte stukjes grond, waarop natuur én kinderen hun gang kunnen gaan. Ieder kind heeft recht op te groeien nabij een “landje” en zo al spelend de omgeving en de natuur te ontdekken.

- De Structuurvisie Amsterdam 2040 heeft de titel “Economisch sterk en duurzaam”. Wij bepleiten als extra ondertitel hierbij: “In een leefbare stad”.

Meer informatie over de visie van het Platform: zie de website van Gaasperdam Groen! 

Koopkracht

Koopkracht is de drijvende kracht achter de reële economie. De SP en de PvdA scoren daarin het beste.

bezuinigingennieuw

Opvallend is dat de koopkracht het sterkst daalt bij de SGP. Het bezuinigen is dus een exercitie in deemoed en onderdanigheid aan het Hogere (voor het CDA en andere rechtse partijen zijn dat de banken). Ook D66 valt door de mand. D66ers vallen altijd op door hun afstandelijke blik; zij zweven als het ware boven de grond; ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. Ze praten maar na, en lopen mee met de laatste trend, daarbij uitgaand van hun eigen superioriteit. Zelfs de VVD weet dat een te groot koopkrachtverlies slecht is voor de economie. Zij willen natuurlijk bezuinigen om af te zijn van een overheid die de vrije jongens hinderlijk in de nek hijgt. Zij gaan stug door met hun falende vrije-markt-dogma's.

Volgens mij hoeft er helemaal niet bezuinigd te worden. De financiële markten moeten op de schop. De staatsschuld moet met staatsgeld 'uit het niets' weggewerkt worden. Zie vorige post.
Staatsschuld nog decennia hoog.

Vreemd genoeg geeft de poll op de site van ING een heel ander idee over de koopkrachtverwachtingen. Nederland is blijkbaar zeer slecht geïnformeerd.

Welk kabinet pakt het gunstigst uit voor uw koopkracht over 4 jaar?
links                          22%
rechts                       36%
maakt niet uit        27%
weet niet                      15%     

Nederland leeft in een waan.

Update: laatste cijfers:
links:                      16%
rechts                    46%
maakt niet uit     25%
weet niet               13%

Nederland is gek geworden, is gruwelijk dom, of is fundamenteel crimineel. Het kan ook zijn dat dit alleen geldt voor klanten van de ING. Ik ben al bezig mijn klandizie over te hevelen naar een andere bank.

Nog een kieswijzer waarin de rechtse partijen heel slecht presteren: Kies Grenzeloos.

Trouwens, één ding dat positief uitwerkt door de crisis is dat de zinloze bouwwoede een flinke knauw heeft gekregen.

Parool: "Bouw in Amsterdam valt stil
Door het instorten van de kantorenmarkt drogen de gelden op waarmee de stad de voorbije jaren bouwprojecten financierde. Van Poelgeest wil geld weghalen bij woningcorporaties, maar ook zij maken moeilijke tijden door. De GroenLinkswethouder hoopt dat de corporaties meer inkomsten gaan verkrijgen uit hogere huren, maar hiervoor is landelijke wetgeving nodig. Of die er komt, is de vraag: ''Ik merk weinig urgentie bij het rijk. Maar als er niks gebeurt, wordt er op lange termijn, over een jaar of vijf, niet meer gebouwd. Dat probleem speelt ook in andere steden.''

Nou, corporaties hebben het niet moeilijk, hun directeuren frauderen teveel. Hogere huren zijn geen oplossing. Woningcorporaties als ze het al moeilijk hebben, hebben dat aan zichzelf te wijten. Corporaties moeten hun gemeenschapstaak weer opnemen, zij horen geen particuliere winstmakende bedrijven te zijn. Het zou goed zijn als Van Poelgeest zich realiseert dat bouwen van dure woningen geen zin heeft en dat daardoor ook groen verloren dreigt te gaan. Dus, Maarten, blijf bij je eigen programma, bevorder het groen en het milieu in Amsterdam en verloochen je principes niet.

Adamopdehelling

ArchiNed: "Niet dankzij, maar ondanks de stadsvernieuwing doen veel voormalige volkswijken van Amsterdam het nu zo goed. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Boom het boek Amsterdam op de helling. De strijd om stadsvernieuwing, geschreven door politicoloog Herman de Liagre Böhl."

De staatsschuld bestaat niet

carrying_debt

De staatsschuld is een papieren constructie. Ze is ontstaan uit foutieve afspraken op de kapitaalmarkt. Verander de afspraken en de staatsschuld verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De staat drukt nu geld, munten en bankbiljetten, maar de overgrote hoeveelheid van het in omloop zijnde geld bestaat enkel virtueel, als cijfers in boeken, nu computers; dat zijn enkel inschrijvingen en overschrijvingen van en naar de boekhouding van banken, personen en instellingen. Wat vroeger gebeurde met de goudstandaard – dat op een gegeven moment de bankbiljetten niet meer inwisselbaar waren in goud, gebeurt nu met onze banksaldi, ons virtueel of giraal geld. Onze saldi zijn niet meer inwisselbaar in bankbiljetten. Als ieder zijn of haar banksaldo zou willen ophalen en omzetten in bankbiljetten zouden alle banken acuut instorten. Het geeft al meteen de ondraaglijke kwetsbaarheid aan van onze banken.

De situatie wordt nog complexer doordat we nu geen gulden meer hebben, maar de euro. Dus het creëren van geld is een kwestie van de Europese Centrale Bank, maar ook hier gaat het alleen om het drukken van bankbiljetten en slaan van munten. De hoeveelheid echt geld (munten en bankbiljetten) in omloop is maar 3 tot hoogstens 10% van de totale hoeveelheid geld in omloop. Als onze regeringen geld nodig hebben, dan verkopen ze staatsobligaties, dus schuldverklaringen waarover ook nog eens intrest betaald moet worden, of ze lenen geld op de kapitaalmarkt. Banken hoeven maar een tiende deel van het geld dat ze uitlenen echt in deposito te hebben, en zelfs daar is heel creatief mee om te springen, want als een hypotheek van 100.000 euro wordt verleend, dan blijft dat geld vaak als deposito bij dezelfde bank, als overschrijving van de rekening van de lener naar die van het bouwbedrijf of verkoper bij dezelfde bank. Dus een zeer groot deel van de totale som geld die in omloop is wordt door de kapitaalmarkt gecreëerd, als hypotheken, leningen, etc. De banken creëren geld uit het niets, door inschrijvingen in hun boekhouding. Vanzelfsprekend kan met virtuele cijfers ook flink gerommeld worden, zoals gebleken is tijdens deze financiële crisis, waarbij hedge funds gigantische hoeveelheden waardepapieren verkochten die ze niet eens in bezit hadden.

Dit is in feite de oorzaak van het probleem. Waarom zouden onze regeringen niet het recht hebben om net als de bankbiljetten en munten ook deze hoeveelheid geld te creëren? De staatsschulden ontstaan juist door het lenen op de kapitaalmarkt en kunnen dus ook eenvoudig ontweken worden. Die schulden groeien zo ontzettend hard dat op den duur ook de intresten niet meer op te brengen zijn. Dat is een onhoudbare situatie. Dat moet en kan anders. De staatsschuld is een virtuele constructie, het is zelfs een criminele constructie als ze de reële economie bedreigt. Weg ermee.

zalm_scheringa

De veroorzakers van de huidige crisis zijn de scheppers van de gigantische staatsschuld en zij zijn ook diegenen die nu het hardst roepen dat de staatsschuld teruggedrongen moet worden. Het is duidelijk waarom: zij willen dat de staat het geld dat zij aan de staat 'geleend' hebben 'terugbetaalt' aan hen maar dat geld hadden zij in feite gecreëerd uit het niets - dat geld hadden ze niet. De grootste fraude ooit vertoond! En als klap op de vuurpijl 'leent' de staat geld om de noodlijdende banken overeind te houden. De staatsschuld stijgt met miljarden om die insolvente graaiende banken te steunen door op de kapitaalmarkt geld te lenen en dat geld nog eens met intrest terug te moeten betalen. Ondertussen verdienen de banken goed aan dit goedkoop geld waarmee ze weer verder kunnen speculeren en bedrijven en economieën aan kunnen vallen.

Banken zullen doorgeefsluizen van geld moeten worden, geen scheppers van geld. Als een bank dus een hypotheek verleent van € 100.000 dan hebben zij dat geld niet echt in hun kluizen. Banken zijn in toenemende mate constructies gebaseerd op virtueel geld. Zij krijgen van de lener elke maand een som geld (gecreëerd met echt werken) voor kosten, verzekering en intrest op die hypotheek. Maar het is ook de bedoeling dat de lener de hoofdsom (die de bank dus niet echt had) aan de bank terugbetaalt. Dat is natuurlijk een grove onrechtvaardigheid. Alleen al met hun intrest zou elke bank goed moeten kunnen boeren. Het gevolg is dat alle burgers samen een gigantische hypotheekschuld op zich laden, die alleen is op te brengen door steeds weer nieuwe schulden te maken. Het uit het niets scheppen van geld door de banken is in feite het creëren van schulden. Als een staat die functie van geldcreatie weer volledig overneemt dan is het zelfs mogelijk om alleen met de maandelijkse intrestbetalingen de huizenmarkt in stand te houden en de economie op een gezonde leest te schoeien. 

trouwnietWat zich nu afspeelt is een gigantische inflatie van schulden die op den duur enkel kan leiden tot een volledige instorting van dit systeem. Landen zullen zich bankroet moeten verklaren en tegen de kapitaalmarkt moeten zeggen 'Sorry, wij kunnen dit niet meer opbrengen, wij stoppen met betalen. Wij zijn bankroet.' Het eerste wat dan gedaan zal worden is het kwijtschelden van een groot deel van de schulden en het verlagen van de verschuldigde intrest. Verscheidene Zuid-Amerikaanse landen hebben dit gedaan en zijn er nu weer bovenop. De kapitaalmarkt moet een toontje lager zingen, en onze regeringen moeten hun recht om alle vormen van geld te creëren opnieuw opeisen. Staatsschulden bestaan niet, of horen niet te bestaan. Virtueel geld kan beter door de staat beheerd worden. Dan is er betere controle op ontwikkelingen en kan de ongeremde inflatie van de schuldenberg gestopt worden.

Diegene die morgen het briljante idee heeft om een bank op te richten als coöperatief van spaarders zal furore maken. Terug naar het idee van de Gemeentegiro. Wat we nodig hebben zijn knappe koppen die een nieuwe manier van bankieren opzetten. De tendens is naar eerlijk en ethisch verantwoord bankieren. De ASN en Triodos groeien als kool. Het frauduleuze, speculatieve bankieren heeft afgedaan. Leve de coöperatie. De staat kan de creatie van virtueel geld op zich nemen en goedkoop geld uitlenen waarmee de economie gestimuleerd kan worden. Het huidige banksysteem is onwerkbaar en zeer schadelijk voor de economie. It's time for change.

Of eh...

p204-Paus CondoomCondoomfabriek: "Na de vele oproepen van de kerkelijk leider tegen het gebruik van condooms, wil Condoomfabriek.nl een statement maken voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen in de strijd tegen SOA’s en ongewenste zwangerschappen."

BoingBoing (what's in a name) wist te melden dat er zelfs gratis condooms weggegeven zouden worden dit weekend, en ze hadden het van Reuters.

De Dalai Lama doet het een stuk beter:
Scotsman: "The Dalai Lama has declared that he is still a Marxist in spirit who condemns capitalism as a system whose main goal is "how to make profit". 
Marxism has "the only economy system expressing concern of equal distribution (of wealth]; that is moral ethics," the Tibetan Buddhist leader said at the start of a four-day New York visit."

Lees een goed boek

Verkiezingsdebatten op tv zijn niet aan mij besteed. Ik lees liever een goed boek. Trouwens de Nationale Mental Coach zegt het in een paar sound bites:

"Helaas is er geen krantenstrijd. Linkse kranten bestaan niet meer.

Het Vrije Volk (de oude, ooit de grootste krant van Nederland) had iets terug kunnen doen:

VVD LAAT ARMEN BARSTEN
of:
CDA PAKT ONS IN PORTEMONNEE
of:
VVD LAAT ZIEKEN ZAKKEN
of:
CDA LAAT MILIEU VERROTTEN"

En als het dan toch de tv wordt, dan liever De Teringzooi van de Tegenpartij.


Groene kieswijzer

vogelbescherming

Vogelbescherming: "Vanaf 9 mei is de Groene Kieswijzer online. Iedereen die natuur, milieu en duurzaamheid belangrijke onderwerpen vindt, kan voor het eerst voor de Tweede Kamerverkiezingen achterhalen welke partij het beste bij hem/haar past. Op www.groenekieswijzer.nl staat wat de partijen vinden over 22 milieuonderwerpen, van natuurbescherming tot kernenergie."

btn_start

Zelf ben ik niet zo'n fan van kieswijzers. Ergens bevatten ze allemaal onzuiverheden, weglatingen, veralgemeningen. Maar het zal iedereen wel duidelijk zijn dat de rechtse partijen weinig ophebben met natuur en milieu. Voor bescherming van groen, flora en fauna, moet je bij links zijn.

Protesten nemen toe

roemeens protest

EUObserver: "In some of the largest demonstrations Romania has seen since the ousting of Communist dictator Nicolae Ceausescu in 1989, tens of thousands of workers and pensioners have taken to the streets to protest the swingeing austerity measures the government is imposing at the behest of the International Monetary Fund.
Between 30,000 and 60,000 mostly public sector workers and retirees on fixed incomes descended upon the capital, Bucharest, on Wednesday (19 May), having been bussed in from across the country, and called on the government to resign.

The centre-right coalition government of Emil Boc has announced public sector wage cuts of 25 percent and pension and unemployment benefit cuts of 15 percent in an attempt to bring down the country's budget deficit and assuage the concerns of markets. The measures come atop job-benefit reductions in some civil service sectors in 2009.

The Labour Ministry has announced job cuts of between 60,000 and 80,000 positions, including 15,000 teachers, meaning the likely closure of a number of schools in villages.
Additionally, a scheduled increase in the minimum wage has been postponed.

The government is imposing the cuts in order to be able to access another tranche of a €20 billion loan from the IMF. Earlier this month at an auction, the government was unable to attract sufficient takers for public debt."

logo

De schockdoctrine in werking. Maak je borst maar nat. Als we de neoliberalen hun gang laten gaan dan wordt heel Europa aangepakt. Roemenië is een land met een laag begrotingstekort, met een schuld van 24% van het BBP, veel lager dan die van Nederland (61%); die schuld stijgt jaarlijks omdat ze geld geleend hebben van het IMF, de gebruikelijke val die uitgezet wordt. Dus het gaat het IMF om de totale verarming van Europa. Dat komt Groot-Brittannië en de VS wel mooi uit, want die zitten financieel in nog grotere problemen, dus hebben ze landen nodig die ze kunnen uitzuigen en overnemen. Wie nu nog met oogkleppen op loopt verdient een flinke schrobbering. Europa ligt inderdaad onder vuur, het is oorlog.

FinancialTimes: "Encouraged by venal politicians who actively discouraged regulation and provided a phenomenal array of tax breaks to builders, and in an environment of cheap money and easy credit (partly created by the lower borrowing costs brought by membership of the eurozone, partly because risk disappeared from the international financial radar), Irish banks went on a reckless lending spree. They lent, above all, to property developers. When that bubble burst – and with devaluing the currency no longer an option – it all but bankrupted the country and triggered a painful sequence of tax rises and pay, pension and public spending cuts.

When the banks started to wobble, the government, led by the populist Fianna Fáil, insisted Ireland’s economic “fundamentals” were sound and such problems as there were had blown in across the Atlantic. But when the banks inevitably crashed and the state stepped in to rescue them, every Irish citizen got saddled with many thousands of euros in debts that will weigh the country down for years to come. The current generation – the first in Ireland’s history to know real wealth and success and, with it, international admiration – is very, very angry."

ireland

Het wonder van de Ierse bloei was dus een opgeblazen ballon, net als de financiële wereld globaal een opgeblazen zeepbel is, niets anders dan een computerspel met cijfers dat erin bestaat om een virtuele winst te creëren, die dan op een gegeven moment omgezet wordt in echt geld, de verliezer zal moeten betalen aan de winnaar. Het is dus gewoon het overhevelen van geld van de een naar de ander middels een frauduleuze truuk. Het IMF zorgt ervoor dat er gunstige voorwaarden geschapen worden voor het grote spel: landen worden speculatief aangevallen, die komen in de problemen en hebben geld nodig, dat het IMF natuurlijk graag aanbiedt, maar onder voorwaarden, die zijn dat het land zijn markten opent, zijn valuta vrij omwisselbaar maakt, en privatiseert. Het land zit dus dik in de schulden door het IMF en de buitenlandse gieren en jakhalzen vallen het land binnen en nemen bezit van bedrijven en grondstoffen. Het volk moet ook nog eens dubbel opdraaien voor deze roofexercitie door de schulden aan het IMF terug te betalen, ze betalen dus voor hun eigen uitbuiting. Disaster capitalism!

De fraudeurs krijgen het geld in de schoot geworpen. Winst maken met de afbraak en vernieling van onze maatschappij is het kenmerk van ons huidige financiële systeem.
SP: "“Nederland sponsort vervuilende bedrijven met miljarden euro’s, die ook nog eens de niet gemaakte kosten doorbereken aan consumenten. We moeten zo snel mogelijk ophouden met het gratis weggeven van CO2-emissierechten.” Dat zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op het bericht in Trouw dat bedrijven 14 miljard euro winst hebben gemaakt met de gratis gekregen rechten om CO2 uit te stoten. De SP heeft als een van de weinige partijen het veilen van alle CO2-emissierechten in haar verkiezingsprogramma staan."

UpdateEUObserver: "In the early hours of Friday morning, UK tax authorities raided a series of homes and businesses nabbing four men that are believed to be part of an organised criminal gang suspected of ETS carbon trade fraud worth £38 million (€44m)."

NRC: "Het Britse hedgefonds Man Group neemt concurrent GLG voor 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) over en wordt daarmee het op een na grootste hedgefonds in de wereld."

Alleen Duitsland lijkt bereid om het casinokapitalisme een halt toe te roepen.
HedgeFundBlogger: "The German Chancellor had some strong words regarding the regulation of hedge funds.  Adding to the chorus of leaders calling for regulation, Angela Merkel said it was "a scandal" that hedge funds are not regulated today.  She also blamed Britain for stopping previous attempts to regulate the industry."

Joop: "De VVD zegt hard en helder te zijn maar het financiële programma is toch vooral soft en troebel. Staat er dan niets, laten we zeggen, IMF-achtigs in? Ja, toch wel. De VVD wil de uitkeringen en de ambtenarensalarissen alleen nog maar koppelen aan de inflatie en niet aan de loonontwikkeling in de marktsector.
De VVD denkt echt dat we Griekenland zijn."

Ook het CDA en de VVD weten dat als je gaat bezuinigen je de reële economie om zeep helpt. Dus het is voorlopig allemaal tromgeroffel om de goedgelovige brave burger in de waan te laten dat als je je uitgaven en inkomsten in balans hebt dat dan alles sal reg kom. Het enige wat ze willen is dat de burger betaalt voor de winsten van de fraudeurs die de dienst moeten uitmaken. De werknemers komen intussen steeds verder in de knel. VVD en CDA verdedigen enkel de belangen van de rijken. Intussen wordt Nederland dom gehouden over wat er zich werkelijk afspeelt.

67

AlliantieFair&GreenDeal: "De verschillende wereldwijde crises die we momenteel beleven, hangen nauw samen met de manier waarop onze economie is ingericht. De economische crisis biedt ons de kans om de broodnodige koerswijziging richting een andere economie in gang te zetten. Er zijn vele aantrekkelijke ideeën om die koerswijziging vorm te geven. Het komt er nu op aan die ideeën uit te voeren. De Alliantie Fair & Green Deal, waarin vele maatschappelijke organisaties samenwerken, doet een weloverwogen voorzet."

Wij gaan de crisis niet betalen.

Wij laten ons ook niet in een nog diepere crisis storten door een voortzetting van de neoliberale catastrofe!

Het terugbetalen van staatsschulden doet niets aan een herstel van de economie. Integendeel, het rooft geld van de belastingbetaler en spekt de criminele banken, die met dat geld gaan speculeren en nog meer slachtoffers maken. Nou ja, je zou kunnen redeneren dat als een staat geen schulden heeft, er ook geen interesten op leningen betaald hoeven te worden, geld dat dan in de maatschappij geïnvesteerd zou kunnen worden. Maar dat gebeurt nooit ofte nimmer, om de eenvoudige reden dat de kapitaalmarkt die interesten dan derft. Het afbetalen van de staatsschuld zal door de banken niet getolereerd worden. De hype of leugen van het terugbrengen van de staatsschuld is enkel bedoeld om de burger te misleiden en om die burger bezuinigingsmaatregelen te doen slikken die alleen ten gunste komen van de neoliberale kongsi.

In feite zijn alle banken insolvent; als iedereen zijn banksaldo ophaalt dan storten alle banken zonder uitzondering in (de som van echt geld, munten en bankbiljetten, in onze economie is minder dan 10% van het totale geld in omloop, in Engeland is dat 3%). Het IMF stuurt aan op steeds meer schulden maken, dat leidt uiteindelijk tot een totale macht van de kapitaalmarkt over regeringen en landen.

Het doel van partijen als de VVD is het opkloppen van de angst over een begrotingstekort, maar hun doel is niet het terugdringen van dat tekort. Zij floreren bij een tekort, zij stimuleren het schuldenmaken, want door de belastingbetaler uit te wringen (niet de rijke natuurlijk) en de sociale zekerheid af te breken zorgen ze voor goedkope arbeidskrachten. De VVD doet zich ook voor als streng tegenover illegalen,  maar in feite is het de VVD die de goedkope instroom van arbeidskrachten bevordert. De VVD is een leugenachtige partij. Jammer genoeg geloven velen hun fabeltjes.

Kegelmorielje gespot

Aan de zuidzijde van de Gaasperplas (ergens in het Oranjebos) heb ik een zeldzame kegelmorielje aangetroffen. Eéntje maar, dus niet zo spectaculair als de vele exemplaren in De Riethoek. Maar toch, het bewijst eens te meer dat het Oranjebos een unieke plek is die behouden moet blijven.

kegelmorielje

Er schijnt ook iets bijzonders aan de hand te zijn met de morieljes, een evolutionaire ontwikkeling.
Novak: "The morel is in the process of evolving from a single celled organism (a yeast) into a multicelled organism. This hasn't happened in hundreds of millions of years, and now the process is observable having begun about 50,000 years ago for the morel and continuing."

Gladjanussen

CDA
De gladjanussen van het CDA
Getverderrie!

NMC - Wim de Bie: "Het contrast met de PvdA- en de GroenLinksopvatting - niet lachend op de affiches - kan niet groter zijn. Alle kandidaten van het CDA stralen de kiezers tegemoet. De toekomst wenkt en lacht zich een kriek.

Hoe is het om de Tweede Kamer in te mogen? Leuk, leuk, leuk!

En zo werd een ongelooflijke verzameling lachende hoofden aangelegd.

Ik denk dat menige partner der CDA-kandidaten hevig is geschrokken.

Zo hadden ze hun Ank, Eddy en Sander nog nooit gezien.

En zo zullen de kiezers de CDA-kandidaten de komende weken ook niet meer te zien krijgen. Met strakke gezichten gaan zij de strijd in. Dan kan er geen lachje meer af!"

Na 'De Gerda', Gerda in de Playboy? Jaaaaa!

De kleine ondernemer

De komende verkiezingen zullen heel belangrijk zijn voor Nederland. Het gaat erom of onze maatschappij en economie kapot bezuinigd zullen worden of niet. Het CDA en de VVD willen bezuinigen tegen de klippen op. Dat heeft grote gevolgen voor de hele Nederlandse bevolking en niet in het minst voor de kleine ondernemer. Want als de koopkracht van de grote meerderheid door bezuinigingen aangetast wordt, dan komt tegelijk de kleine ondernemer in de gevarenzone, die moet het tenslotte hebben van de koopkracht van de burgers. De SP heeft een goed plan.
Wat Nederland nodig heeft is een linkse coalitie. Stem de graaiers weg die de huidige crisis veroorzaakt hebben en die u daarvoor ook nog eens laten betalen.


De ontvoering van Europa


'Minister De Jager beseft dat hij iets van zijn macht moet afstaan aan Brussel.'
Een uitspraak van het NOS-nieuws vanochtend. Zo worden mensen beïnvloed met propaganda. Objectief zou zijn: 'Minister De Jager heeft een deel van zijn macht afgestaan aan Brussel'. Daarop zou de reporter hebben moeten vragen: 'Meneer De Jager is dit niet te ver gegrepen voor een demissionair minister? Is dit geen beslissing waarover het Parlement eerst zou moeten oordelen?'
Nu is de onderliggende boodschap van bovenstaande eerste zin dat het goed is dat De Jager een deel van zijn macht afstaat. Tegelijk wordt sussend gezegd dat Brussel (let op de vervanging van 'de Europese Commissie' door 'Brussel') geen directe zeggenschap krijgt over de EU landen. De Jager benadrukte dat Prinsjesdag blijft. Een hele geruststelling, maar niet heus.
Op deze manier wordt de burger belazerd en de democratie verder ondermijnd door een gelijkgeschakelde pers en een voortdurend ondemocratischer wordend Europa.

Vanzelfsprekend werd er weer gehamerd op de noodzaak om de begrotingstekorten weg te werken. Men is dus hard aan het werk om heel Europa een  schocktherapie toe te dienen, bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. En dat om een virtuele financiële wereld van de ondergang te redden, om de casino-economie een nieuwe impuls te geven, dat alles door de burgers flink uit te knijpen. Het geld moet tenslotte ergens vandaan komen. Hoewel, waar zijn die 'schulden' op gebaseerd? Wie weet hoe de financiële wereld in mekaar zit weet ook dat die schulden virtueel zijn, niet bestaand, want het geld dat is geleend door onze regeringen is enkel gecreëerd door de kapitaalmarkt die dit geld niet eens had, dus door middel van een boekhoudkundige inschrijving. Met andere woorden, hier is sprake van een gigantische fraude die door onze regeringen en media gedoogd wordt. Een fraude die alleen ten gunste komt van een kleine groep bankiers en tegelijk te laste van alle burgers. Frappant is ook dat bezuinigingen altijd een verplichtend karakter hebben, en dat bonusbeperkingen niet verplicht opgelegd worden. Het is duidelijk wie de dienst uitmaakt. Je kan tenslotte miljardenfraudeurs het brood niet uit de mond stoten; bij de gewone burger kan dat duidelijk wel.

Een lage staatsschuld heeft totaal geen gunstige invloed op de economie of de bevolking. Eerder het tegendeel is het geval. Dat ineens schulden weggewerkt zouden moeten worden is een hype, een irrationele bevlieging. Onze financiële wereld steunt trouwens volledig op het maken van schulden, daar verdient de kapitaalmarkt grof geld mee. Het enige gevolg van bezuinigingen en terugbrengen van staatsschulden is dat de economie belemmerd wordt. De bezuinigingshype komt uit het brein van de Milton Friedman catastrofekapitalisten, die al genoeg armoede en ellende over de hele wereld hebben uitgestort.

Europe
Klik voor interactieve kaarten (nr. 2)

Als we de toestand in Europa objectief bekijken dan zien we dat de landen met een gunstige schuldsituatie ook die landen zijn die arm zijn, en eigenlijk in een diepe crisis verkeren (de donkergroene gebieden op de kaart). Griekenland en Italië zijn welvarende landen. Estland, Roemenië en Bulgarije hebben een lage schuld maar zijn een puinhoop. Op dit moment vluchten de Roemenen en Bulgaren hun land uit op zoek naar werk, onder andere in Nederland. Het gevolg is een toename van illegale werknemers hier.

NOS: "Na een daling in voorgaande jaren heeft de Arbeidsinspectie afgelopen jaar bij controles juist weer meer illegale werknemers aangetroffen: ruim 2500. Dat is een stijging van maar liefst 25 procent. Een derde daarvan komt uit Bulgarije en Roemenie en ook uit China. Vooral in de bouw nam de illegale arbeid sterk toe, zegt minister Donner van sociale zaken."

Landen als Estland, Letland, Litouwen en Polen hebben al een shocktherapie over zich heen gehad. Ze hebben geld geleend van het IMF, hun landen geprivatiseerd en gedereguleerd, en het resultaat is inderdaad een laag begrotingstekort, maar een gigantische armoede en gebroken economie. Ook de Polen zoeken een toevlucht in de rijkere Europese landen (die met een veel grotere staatsschuld). Nu wil men in Estland ook de Euro invoeren. Het land is rijp voor overname door de rijkere Europese landen, de sociale voorzieningen zijn er laag, ook de arbeidskosten. Deze landen kunnen dan overstelpt worden met invoer uit andere landen, waardoor hun schulden nog meer toenemen, waardoor ze nogmaals gedwongen worden een beroep te doen op crisisfondsen en het IMF, waardoor hun schuldsituatie flink verslechterd en op hetzelfde moment ook hun economie een totale puinhoop is met grote werkloosheid en slechte sociale voorzieningen. Ook Letland is hard op weg om zijn staatsschuld drastisch te zien toenemen. Catastrofe kapitalisme in werking.

De Shockdoctrine: "Eindelijk de beslissing: de Poolse economie zou voor haar acute vermoeidheid worden behandeld met shocktherapie, en wel een bijzonder radicale versie ervan, en daar zouden onder vallen: 'privatisering van de staatsindustrie, het creëren van een aandelenbeurs en kapitaalmarkten, een inwisselbare munteenheid, en een overgang van zware industrie naar de productie van consumptiegoederen', naast 'bezuinigingen' – zo snel mogelijk en allemaal tegelijk."
En wat was het resultaat hiervan? Werkloosheid en armoede, en intussen is hierdoor hun schuld ook aan het groeien naar het niveau van de rijkere landen. Maar de erfenis van crisis onder de bevolking blijft in Polen. Met andere woorden, de schocktherapie heeft totaal niet geholpen. Integendeel. De groei die hun economie kent is die van de instroom uit het buitenland, een papieren groei. De bevolking moet voor werk uitwijken naar andere landen. Een geweldige ontwikkeling, maar niet heus!

loesje_europa1

Europa wordt voorbereid op een nieuwe schocktherapie, die lage arbeidslonen moet opleveren en weinig kosten voor sociale infrastructuur zodat de catastrofekapitalisten meer winsten boeken. De opzet is crimineel. Het middel is fraude, want een kunstmatig gecreëerde schuld hoeft ook niet terugbetaald te worden. De EU kan zelf geld drukken, zodat geen interestdragende schulden ontstaan.

Doorgaan zonder financiële hervorming van Europa en de rest van de wereld, ontneemt ons een goede toekomst. De kortzichtige neoliberale politiek maakt Europa rijp voor revolutie. Het voordeel is dat in een eenvormig, gecentraliseerd Europa, een revolutie veel meer kans van slagen heeft.

grieksemunt
Griekse euromunt
De Ontvoering van Europa

Laat je groene hart spreken


Stem Met Je Groene Hart: "Op 9 juni gaan we naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor onze natuur zijn het heel belangrijke verkiezingen. Want er staan forse bezuinigingen op stapel, die grote invloed kunnen hebben op onze groene omgeving. Nu is de kans om te kiezen voor een duurzaam, mooi en gezond Nederland."

Verkiezing grafiek
Linkse partijen meest natuurvriendelijk

overzicht
Klik voor vergroting

Indienen zienswijze

structuurvisie

Het is onderhand tijd om uw zienswijze op het Ontwerp Structuurvisie Amsterdam 2040 in te sturen als u dat nog niet heeft gedaan. U heeft nog tot 20 mei de tijd.

Rechtszaken tegen banken


Bloomberg: "Greece is considering taking legal action against U.S. investment banks that might have contributed to the country’s debt crisis, Prime Minister George Papandreou said.

“I wouldn’t rule out that this may be a recourse,” Papandreou said, in response to questions about the role of U.S. banks in the crisis, in an interview on CNN’s “Fareed Zakaria GPS.” The program, scheduled for broadcast today, was taped on May 13. Neither Papandreou nor Zakaria mentioned any banks by name.

Papandreou said the decision on whether to go after U.S. banks will be made after a Greek parliamentary investigation into the cause of the crisis.

“Greece will look into the past and see how things went,” Papandreou said. “There are similar investigations going on in other countries and in the United States. This is where I think, yes, the financial sector, I hear the words fraud and lack of transparency. So yes, yes, there is great responsibility here.”"

Guardian: "Pay and bonuses in the City are surging back to their pre-crash levels despite widespread criticism of the Square Mile and the banking industry, which was rescued by the taxpayer 18 months ago.

The steep rise in earnings is likely to put pressure on the coalition government to impose a clampdown on City pay practices, which the Liberal Democrats in particular attacked while in opposition.

Guardian analysis of data from the Office for National Statistics shows that bankers were paid £8.5bn in bonuses in the four months to April, compared with £7bn during the same period last year.

There was also a jump in pay across the industry of £1bn to £12bn as bankers shifted some of their earnings away from bonuses to avoid the former Labour government's bonus tax."

Het begint duidelijk te worden dat het de banken niet te doen is om een gezond bedrijf in stand te houden, maar om het casinogeld dat ze verdiend hebben met transacties met geleend geld of aandelen (dus in feite voor het grootste deel niet bestaand, enkel virtueel aanwezig als boekhoudkundige inschrijving - short selling), om dit casinogeld om te zetten in echt geld als salarissen en bonussen, in feite een witwasoperatie. Als deze praktijken niet verboden worden, dan kunnen we binnenkort een instorting van het financiële systeem verwachten van ongekende omvang. Er is niets mis met de economie van Griekenland of andere Europese landen. Het zijn juist landen met een grotere staatsschuld die het economisch beter doen. Zie kaart (klik op hokje 2 links bovenaan deze link).

De econoom Galbraith zegt: "We need jobs, not deficit cuts."

Dus geen bezuinigingen, die zijn fataal voor elke economie. Verbied short selling en derivaten, die behoren toch enkel tot de virtuele casino-economie, en hun winsten die witgewassen worden als bonussen onttrekken geld aan de echte economie.

De Pers in Congo

DePers

DePers: "De lage grijze bewolking, het woekerende gras langs de gevels en het zwerfvuil in Gaasperdam doen denken aan Congo tijdens het regenseizoen.

Drie jongens loeren naar voorbijgangers, als waren ze kindsoldaten op patrouille. Ze kennen het slagveld rond metrostation Gein en wijzen naar de supermarkt: dáár werd iemand neergestoken. Bij de skatebaan werd een mes in iemands nek geplant en bij de pinautomaat was er ook iets gebeurd. ‘Ze rippen je hier al voor 100 euro’, weten ze.

Zuidoost herbergt officieel 81.000 bewoners, maar tel er rustig de enkele tienduizenden illegalen bij met hun parallelle economie. Een auto wassen kost tien euro, een snorder die je naar het centrum rijdt idem, in het café gapen vrouwen je aan. Er wordt gehandeld in drugs, vrouwen, auto’s."

Trouw: "Bij een schietpartij in Amsterdam Zuidoost is zaterdagavond iemand gewond geraakt."

Pinksteren

In het kader van de neerdaling van de heilige geest, volgt hier wat belangrijk leesmateriaal. Vooral bij het CDA en de VVD ontbreekt vaak een geestelijk inzicht, wat overblijft is een falende ideologie. Zij lopen de grootste belhamels achterna, de VS en de financiële maffia.

gevangenen
Aantal gevangenen in de VS per 100.000 inwoners
(daar is de financiële maffia nog niet bijgeteld)

Bovenstaande grafiek toont niet aan dat de VS een schurkenstaat is geworden – dat is het ook (maar die schurken zitten [nog] niet vast) – maar een politiestaat met een heuse gevangenisindustrie'Prison industry' is een normaal woord in Californië (met de Terminator aan het hoofd). De grootste criminelen lopen vrij rond.

A People's History of the United States by Howard Zinn.

Howard Zinn overleed een paar maanden geleden en was een van Amerika's grootste historici en burgerrechtenactivist.

Rapport over de overname van de Amerikaanse regering door de banklobbies:

How Too-Big-To-Fail’s Army of Lobbyists Has Captured Washington

OurFuture: "243 lobbyists for six big banks and their trade associations used to work in the federal government – 202 in Congress, the rest in the White House, Treasury, or at a relevant federal government agency."

Mogelijke oplossing voor de bankcrisis:

Terra: "The  Trade Reference Currency (TRC)  TM is a new currency privately issued by the TRC Alliance, with a built-in circulation incentive that could play a significant role in getting the world out of recession.  Its unit of account is the Terra.  It would systematically stabilize the effects on the business cycle and re-align financial interests with long-term sustainability.

The Terra is a complementary, privately issued, demurrage-charged, Trade Reference Currency, that is backed by an inflation-resistant, standardized basket of the dozen most important commodities and services in the global market."

Mobilize for our Economy


ClaireFossJournal: "'The Grip of Death' is a literal translation of 'mortgage', when the owner of a house pledges his or her house to another with a handshake...unto death."

De nucleaire optie

RTLz had vandaag een interessant onderonsje met Willem Middelkoop. Eerst wil ik toch even kwijt dat de sensatiezucht van RTL een ongekende graad van kinderachtigheid heeft bereikt. Als de presentator figuurlijk spreekt van 'een bazoeka' of 'de nucleaire optie' worden beelden getoond van een echte bazoeka en een atoomontploffing. De ernst van de situatie moet flink aangedikt worden. Het lijkt wel psychologische oorlogvoering.

middelkoop
Willem Middelkoop

In elk geval kregen we duidelijk te horen dat in deze financiële crisis Groot-Brittannië en de VS nog meer in de schulden zitten dan Europa en dat 'de winsten werden geprivatiseerd en de schulden of verliezen worden gesocialiseerd'. Dat is onbetwistbaar zo. Er werd ook gezegd dat het financiële stelsel hervormd zou moeten worden, en dat een staatsschuldsanering over de hele wereld een noodzaak is. De 'nucleaire optie', het opkopen van de staatsschulden is iets waar Engeland en de VS al langer mee bezig zijn, dus Nederland zou gek zijn als ze daar niet in meegingen. Tegen alle bewijzen in werd door een van de economen toch volgehouden dat de speculanten niets te verwijten valt. Hoe stupide krijg je ze in Nederland? Nou ja, Middelkoop spint er garen bij met zijn lucratief goudhandeltje. Hij behoort ook tot de speculanten, hoewel hij wel doorheeft wat er gebeurt en tenminste een veel eerlijker kijk op zaken heeft.

Middelkoop verwees naar een recente toespraak van Dominique Strauss-Kahn van het IMF, waarin deze laatste sprak over nodige hervormingen, mogelijk een nieuwe reservevaluta. Of het IMF echt goede bedoelingen heeft is nog de vraag. In het verleden hebben ze de boel de boel gelaten en alleen ingegrepen om landen economisch de nek om te draaien. Dat het IMF ineens de welwillendheid zelve zou zijn geworden is ongeloofwaardig. Het is een feit dat de laatste jaren door de val van de dollar de euro een grote concurrent is geworden, vooral toen de olieproducerende landen begonnen na te denken over het vervangen van de petrodollar door de petroeuro. Dat is natuurlijk een aantasting van de hegemonie van de VS. Dus het is zeker niet uit te sluiten dat de laatste ontwikkelingen in Europa het rechtstreekse gevolg zijn van doelbewuste ondermijning van de euro door de VS. Niemand durft dit te zeggen, maar velen denken het wel. De irrationele hetze tegen Griekenland lijkt daar op te wijzen, want het is in feite nog slechter gesteld met de financiën van Groot-Brittannië en de VS, en beide zijn landen die volgepropt zitten met hedge funds en vulture funds. Dus ... de aanval op de euro komt echt daar vandaan.

Jacob Schoenmaker (econoom) bestond het zelfs om Griekenland een 'schurkenstaat' te noemen, helemaal in de geest van een Goebbels-stijl propaganda offensief. Er lopen heel wat harteloze asociale economen rond in Nederland. Zelfs van het IMF hoor je dit soort onzindelijke taal niet. Bekijk deze heren en huiver (Peter van Zadelhoff, Jacob Schoenmaker en Sylvester Eijffinger). Ze zeuren over Griekenland, maar je hoort ze niet over de VS en Groot-Brittannië. Hypocrisie troef. Nog een stap verder en het volgend stadium in hun denken is het echt inzetten van de nucleaire optie (niet figuurlijk, maar letterlijk de atoombom) tegen Griekenland, als het dan toch een 'schurkenstaat' is (net als Irak dat was voor Bush).

regenten

DoemdenkersBlog: "Niet Griekenland, maar Nederland en Duitsland zijn schurkenstaten in de EU, betoogt prof. dr. Alfred Kleinknecht.

Sinds weken wordt in de Nederland media een beeld neergezet van Griekenland als spilzuchtige schurkenstaat; de Grieken kunnen (of willen) hun overheidsfinanciën niet op orde brengen. Daarmee brengen ze het hele project van de euro in gevaar.

Opmerkelijk genoeg is er geen aandacht voor de kern van het probleem. Dat zit hem in iets anders. Nederland en Duitsland voeren een agressief exportbeleid. De netto-export (export min import) ligt in Nederland boven de 7 procent van het bruto nationaal product en in Duitsland boven de 5 procent. Iedereen in de twee landen is blij met dat exportoverschot, want het staat garant voor honderdduizenden extra banen.

Wat men verzwijgt, is de simpele waarheid dat het export­overschot van de een altijd het importoverschot van een ander is. Sinds de invoering van de euro zijn de importoverschotten van Portugal, Spanje en Griekenland gestegen naar rond de 10 procent. Dat is de keerzijde van de almaar stijgende exportoverschotten in Nederland en Duitsland. De hoge importoverschotten in de drie zuidelijke lidstaten van de eurozone hebben vooral twee vervelende consequenties.

Ten eerste verdringen de superieure Duitse en Nederlandse producten inheemse producten en werkgelegenheid. Consequentie: schrijnende werkloosheidscijfers in Portugal, Spanje en Griekenland. Met ons export­overschot stelen we dus banen bij hen. Dit druist niet alleen in tegen het achtste gebod, het is ook schrijnend omdat hier de rijken stelen van de armen.

Ten tweede moeten de zuidelijke lidstaten de importoverschotten vereffenen; je krijgt het teveel aan geleverde goederen immers niet gratis. Vereffening gebeurt door verkoop van tafelzilver zoals aandelen in bedrijven of onroerend goed (bijvoorbeeld vakantieparken). De hoofdmoot loopt via uitgifte van schuldtitels."

Elsevier: "De Europese Commissie heeft een positief advies uitgebracht over de toetreding van Estland tot de eurozone. Als de EU-lidstaten akkoord gaan, gebruikt het land de euro vanaf 1 januari 2011."

Het proces van exporteren naar Estland en daarmee schulden creëren in Estland en werkgelegenheid afpakken kan dan opnieuw beginnen. En dan later weer zeuren dat die Esten toch eens orde op zaken moeten stellen.

Als ik Balkenende hoor praten over 'orde op zaken stellen' dan horen mijn oren dit: 'horden op zakken stelen', wat net zo onzinnig is. De VOC mentaliteit tiert welig. We leven in een rare wereld.

Pimpelmezen


Pimpelmezen vliegen af en aan om hun jongen te voeren in mijn tuin.

De financiële maffia

morgan-stanley

WallStreetJournal: "U.S. prosecutors are investigating whether Morgan Stanley misled investors about mortgage-derivatives deals it helped design and sometimes bet against, people familiar with the matter said, in a step that intensifies Washington's scrutiny of Wall Street in the wake of the financial crisis."

WSJ: "Morgan Stanley (MS) shares fell Wednesday on reports federal prosecutors are investigating whether the bank misled investors about mortgage-derivatives deals it helped design and sometimes bet against."

FinancialTimes: "Goldman Sachs said on Monday that it expected more shareholder lawsuits and regulatory investigations related to its collateralised debt obligation offerings and acknowledged that such actions could have an “adverse” impact on its business."

Criminele bankiers als Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn fel tegen financiële hervormingen natuurlijk. Intussen verdienen ze flink veel geld. Dus uit welke hoek zou de crash van een week geleden eigenlijk komen? Uit de hoek van diegenen die winst maakten tijdens de crash.

FT: "The trading operations of Goldman Sachs and JPMorgan Chase made money every single business day in the first quarter, a feat that was a first for the companies and underlines the boom in Wall Street’s investment banking revenues.
The result, following a series of regulatory probes into Goldman’s trading activities, could fuel criticism of its business model and market behaviour."

Banken als Goldman Sachs, JP Morgan, Citibank, etc. hebben allemaal staatssteun gekregen. Dat is niet voor niks. Die banken zijn eigenlijk insolvent, bankroet, maar met slinkse constructies kunnen ze de indruk geven dat ze het goed doen. Waar ze hun geld vandaan halen is uit illegale manipulatie van aandelen en valuta, en de verkoop van waardeloze derivaten. Het huidige financiële systeem staat hen toe om valuta en aandelen te verkopen terwijl ze die niet eens in bezit hebben. Dat is in wezen fraude! Dat deze banken zo'n hoge bonussen uitbetalen ligt aan het feit dat hun 'winsten' alleen maar papieren winsten zijn, dus moeten ze die zo snel mogelijk letterlijk te gelde maken, dwz als zo hoog mogelijke salarissen en bonussen uitbetalen aan hun personeel, die er echte dingen mee kunnen kopen. Het is in feite het witwassen van crimineel virtueel geld.

geld

Bovengenoemde banken kregen goedkoop of gratis geld van de staat waarmee ze dan de reële economie onderuit gingen halen met hun derivaten en aanvallen op onze valuta. JP Morgan, Citibank en Goldman Sachs waren ook nog eens betrokken bij de criminele activiteiten van Enron. Wat belet de staat om die banken als misdadige ondernemingen gewoon te sluiten en hun directeuren in de gevangenis te gooien?

Als die banken aan een financieel onderzoek onderworpen worden dan zou wel eens kunnen blijken dat ze de facto failliet zijn. Daarom is het het beste dat deze banken gewoon genationaliseerd worden, want ze zijn toch afhankelijk van staatssteun. Hun 'winstgevende' activiteiten zijn bovendien ook zeer schadelijk voor de reële economie. Ze kunnen dus beter opgedoekt worden en verdwijnen in hun huidige vorm.

Alleen al een Tobin tax, een belasting op financiële transacties, vooral derivaten, zou veel helpen. Wie dagelijks dezelfde aandelen meerdere malen koopt en verkoop is niet bezig met bankieren maar met speculeren. Deze handelaren zouden het zwaarst belast moeten worden. Wie aandelen koopt voor de langere duur heeft nauwelijks last van de Tobin tax.

Roger Langrick: "A government which creates its own money supply becomes independent and the most important result of freeing government from its present debtor relationship to the banking industry would be to make it more able to respond to social pressures for reform. A financially independent government would be able to pursue long term agendas for the betterment of society. For instance, a twin source of money creation could not only rapidly reduce taxes, but create additional funding for other initiatives. A government having the same right of issue as is now monopolized by the banking industry could fund vital job creating initiatives such as environmental repair and sustainable technology on a scale that is hard to imagine.

America has the resources to lead the world into a sustainable future. But it needs a monetary system which will allow for its resources to be mobilized towards a greater destiny than marketplace superiority. Such a new monetary system with all of its potential would require a dramatic upgrading of society's consciousness and understanding of money. We have to move from a simplistic belief in money having an intrinsic value of its own and see it as a bookkeeping system of the real wealth of our nations. Ultimately our money is not dependent on gold in Fort Knox but on the human and natural resources which it represents."

Banken als Goldman Sachs hebben ontzettend veel macht. Zelfs zonder geld kunnen ze met hun financiële 'creaties' landen aanvallen. En dit is alleen maar mogelijk omdat onze regeringen zoveel belang hechten aan papieren resultaten. Het schuiven met virtueel geld als cijfers op een computer is een windhandel. De eigenlijke handel is die van de reële economie van productie en diensten, en het is deze economie die nu door de virtuele economie van de banken aangevallen wordt.

O5wSsa1273753043
Obama gemanipuleerd door George Soros

Zerohedge: "'Look at what Soros did to the Bank of England in 1992 - he went after them, they had a finite amount of dollars, he was selling sterling and taking the dollars, and they were buying the sterling and selling the dollars to defend the peg. All he had to do was sell more than they had and he wins. But he needed real money to do that. Today you can break a country, you don't need money you just need synthetic euroshorts or CDS. A trillion dollar bailout: Goldman can create 10 trillion of euroshorts. So it just dominates whatever governments can do. So basically Goldman can create shorts faster than Europe can create money.' Just wait until Europe finally realizes that the CDS "speculators" had all the cards in the poker game all along."

Het volstaat dus niet om in geval van Griekenland, Europa, UK of VS, meer geld te lenen op de kapitaalmarkt, dat verergert het probleem alleen maar, maar het enige dat helpt is het aanpakken van de bankwereld die op dit moment als een gevaarlijke maffia opereert. Gebeurt dat niet dan zijn we zeker van een crisis van ongekende omvang over heel de wereld.

Als een incompetente bankier als Wellink van de Nederlandsche Bank - de man die het allemaal heeft laten gebeuren - zegt dat 750 miljard steun niet genoeg is en dat er straf bezuinigd moet worden, dan is dat niet alleen dom maar gevaarlijk. Het is propaganda voor een falend systeem.

Rapport commissie de Wit.

Het neoliberalisme is een falend systeem omdat het alleen werkt met ingebouwde crises om de zoveel tijd. Het is gebaseerd op schulden, steeds groeiende schulden en de illegale premise dat banken het recht zouden hebben geld te creëren. Als banken geld uitlenen dan creëren ze de hoofdsom in hun boeken, maar de intrest die de lener moet betalen hebben ze niet gecreëerd. Die intrest moet ergens anders vandaan gehaald worden, en dat kan dus alleen door die intrest ook op te brengen met een andere lening. Dus het systeem werkt zich cumulatief naar een steeds grotere schuld toe, tot die schuld niet meer te betalen is en zelfs de intrest niet meer is op te brengen. In deze situatie bevinden we ons nu. Het gebruikelijke middel om deze systeemeigen crises op te lossen is het uitzuigen van de burger; de burger moet die fictieve schulden gaan betalen.

savedcountries

De disinformatie die verspreid wordt om het volk een drastische aanpak van de Grieken te doen slikken, is gigantisch. We weten uit ervaring (lees The Shock Doctrine) dat bezuinigen en het belasten van de burger fataal is voor economieën. Alleen landen die zich konden onttrekken aan de eisen van het IMF (bezuinigen, privatiseren en dereguleren) zijn nu welvarend, alle andere zitten diep in de armoede.

KonfrontatieDigitaal: "De gemiddelde werkweek in Griekenland is 42,0 uur (Europese Unie: 40,3). Pensioenleeftijd: 61,4 jaar (EU: 61,1). Gemiddeld pensioen: 750 euro (Spanje: 950). Maandloon in private sector: 803 euro (Nederland: 1.400). Aandeel ambtenaren in de beroepsbevolking: 22,3 procent (Nederland: 27).

Een kleine selectie uit de vele gegevens van het Europees Statistisch Bureau (Eurostat) die de Europese Unie uitbrengt over de afzonderlijke en gezamenlijke lidstaten. Nader internetgeblader levert op dat in Griekenland bijna een derde (30 procent) van alle werkenden zonder enige wettelijke bescherming en sociale zekerheid in het levensonderhoud voorziet. Deze informele economie met illegale bazen valt dus geheel buiten de overheidsboekhouding, inclusief belastingstelsel. Overigens bestaan de veelbesproken dertiende en veertiende maand uit vakantietoeslagen voor ambtenaren, wier koopkracht op het niveau van 1984 ligt; met als markante bijzonderheid dat ruim eenderde aangesteld is op tijdelijke contracten.

Het is niet ongebruikelijk dat de informatie die de heersende media verstrekken bevooroordeeld, onvolledig en onbetrouwbaar is. In het Griekse geval is echter de kloof tussen mythe en werkelijkheid opvallend groot en kan, juist door de klakkeloze napraterij, de achterliggende waarschuwing nauwelijks verborgen blijven. De misère is het gevolg van luiheid, corruptie, spilzucht en luchthartigheid. De Grieken beschikken niet over het trotse Noord Europese vermogen de broekriem aan te halen. Daarom zijn draconische maatregelen nodig, is het verzet barbaars en kan het 'bij ons' best meevallen. Griekenland als voorbeeld hoe het niet moet (afschrikking), dient tevens als voorbeeld hoe het wel moet (rechtvaardiging)."

Met andere woorden het is oorlog, van de bankmaffia tegen de burgers.

MeJudice: "Onder het mom van meer markt is de kwaliteit van de publieke dienstverlening achteruitgehold, stellen Steven Brakman en Arjen van Witteloostuijn. ‘Marktgericht opereren’ heeft brede ingang gevonden bij bestuurders en managers, waardoor de menselijke maat in het onderwijs is verdwenen, woningcorporaties niet meer te controleren zijn, en dat alles in een snelgroeiend woud van toezichthoudende instanties. Dit heeft geleid tot brede onvrede, waar partijen als de PVV van profiteren."

Een woning

home_anim

CBS: "Bijna de helft van de 7,2 miljoen Nederlandse huishoudens financierde in 2008 een eigen woning met een hypotheek. Van de 28 miljard euro aan hypotheekkosten, werd ruim 10 miljard euro via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid. Bijna de helft van dat bedrag kwam terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens.

Hoe hoger de hypotheekkosten, des te groter het belastingvoordeel

Van de huishoudens had 1 procent zeer hoge hypotheekkosten van 2 700 euro of meer per maand. Zij ontvingen hierover een belastingvoordeel van 44 procent. Gemiddeld ging het om een bedrag van 1 620 euro per maand. Bij het laagste kwart van de hypotheekbetalers (minder dan 330 euro maandelijkse kosten) kwam de belastingbesparing uit op ongeveer 20 procent, ofwel 40 euro per maand.

Van de huishoudens met een bruto-inkomen van 106 duizend euro of meer hadden er acht op de tien een hypotheek. Zij ontvingen bijna 42 procent terug van de kosten die gemiddeld ruim duizend euro per maand bedroegen."

big-NL0412_4

Volkskrant: "Al geruime tijd tikt er een Brusselse bom onder de Nederlandse huurmarkt. Maar nu de ontstekingsdatum van 1 oktober naderbij komt, beginnen steeds meer betrokkenen zich zorgen te maken over de gevolgen voor de lagere middeninkomens. Ook de corporaties die vorig jaar nog akkoord gingen met de aanpassingen, tonen zich nu bezorgd. Vooral de 2,4 miljoen Nederlanders die maandelijks tussen de 1.800 en 2.400 euro netto verdienen, lijken het slachtoffer te worden, stellen zij.

Aangezien de private partijen toch geen goedkope huurwoningen bouwen, laat Brussel deze categorie ongemoeid. Maar voor woningen van meer dan 648 euro huur per maand, wil Brussel wel ingrijpen om private partijen een eerlijke kans te geven.

Na lang overleg met de overheid en marktpartijen zijn twee eisen vastgelegd. Voortaan mag een corporatie alleen woningen met een huur van maximaal 648 euro per maand verhuren aan huurders met een inkomen lager dan 33 duizend euro. Wie meer verdient, moet naar de vrije markt.

Daarnaast is het verboden voor corporaties om voor duurdere huurwoningen geld te lenen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Deze maatregel moet ertoe leiden dat corporaties niet met goedkoop geld op de vrije markt het gevecht aangaan met private verhuurders.

Volgens de Vernieuwde Stad, een vereniging van 22 grote corporaties, zullen door de leenregels de komende vijf jaar 30 duizend huurwoningen minder bijgebouwd worden. Het gaat om 18 duizend woningen met een huur van 650 tot 750 euro per maand."

Dat grote verdieners geen recht hebben op goedkope woningen lijkt me een heel verstandige maatregel. En dat er wat minder duurdere huizen gebouwd zullen worden lijkt me ook een goed idee. Misschien kan dan wat meer aandacht besteed worden aan betaalbare woningen.

Het is duidelijk dat CDA en VVD alleen de rijken willen subsidiëren. Deze asociale partijen hebben ook lak aan milieu en natuur.
Volkskrant: "Een volgend kabinet zal alleen nog een ‘ambitieus’ klimaatpakket invoeren als partijen als GroenLinks, PvdA, SP of D66 een flinke vinger in de pap krijgen."

Tokaido, een reisverslag

tokaidojourney

Na de succesvolle tv-serie op Canvas over de Tokaido, de handelsweg van feodaal Japan, is er nu een wondermooie Tokaido site opgezet (daar kunt u ook de DVD bestellen).


Japan is een fascinerend land waar oud en nieuw, traditie en vernieuwing in mekaar zijn verweven. De Oosterse wereld is anders dan de egocentrische Westerse wereld. Naast hun aanpassing aan moderniteit blijft de Oosterse mens veel collectiever ingesteld dan de Westerse. Ondanks alle moderne economische problemen is dat het misschien wat Japan er steeds bovenop heeft geholpen.

Indien de volgende Google Earth presentaties op deze pagina niet helemaal correct overkomen (er is een Google Earth plugin voor nodig), dan kunt u Google Earth downloaden en daarmee de route bekijken (Tokaido.kmz downloaden).


En nu we toch met Japan bezig zijn, hieronder staat de Hyakunin Isshu Google Earth presentatie. De Ogura Hyakunin Isshu is een bundel korte gedichten die 750 jaar geleden werden verzameld door  Teika (Fujiwara no Sadaie) en beslaat Japanse poëzie van de zevende tot de dertiende eeuw, de Heian periode en de vroege Kamakura periode. Het is verbazend hoe fris, levendig en persoonlijk die oude gedichten nog klinken. De Hyakunin is volgens mij de sleutel tot de ziel van Japan. Tot op de dag van vandaag genieten deze gedichten een grote populariteit. Hier is de begeleidende Hyakunin website (engelstalig) - 百人一首.


Armoedeprobleemcumulatiegebieden

'Armoedeprobleemcumulatiegebieden' is zowat het langste Nederlandse woord dat ik ken. Het onderwijs krijgt extra geld voor leerlingen uit deze gebieden. Vrijwel geheel Zuidoost is een APCG, met uitzondering van postcodes 1101, 1105 (Bullewijk, Amstel III), 1108 (Nellestein) en 1109 (Driemond). Ook 1106 (Gaasperdam met Gein) behoort tot de armoedegebieden. Dat laatste vind ik wel wat overdreven, maar goed, er komen in de scholen in Gein ook kinderen uit omliggende wijken neem ik aan. En een beetje geld erbij is nooit weg. Een paar jaar geleden stond Gein er nog niet bij.

achterstand
Situatie in 2007

Lijst van postcodes van armoedeprobleemcumulatiegebieden.

Onderwijsachterstanden: "Scholen voor voortgezet onderwijs krijgen extra middelen als op twee opeenvolgende (jaarlijkse) teldata minimaal 30% van hun leerlingen afkomstig is uit postcodegebieden die zijn aangemerkt als ‘armoedeprobleemcumulatiegebieden’. Deze gebieden worden tweejaarlijks vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het Leerplusarrangement VO is van toepassing op alle schoolsoorten: praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo. De ervaring leert dat probleemcumulatie zich in alle schoolsoorten kan voordoen."

Als er al bezuinigd wordt dan lijkt het me aan te raden dat dat niet in de sociale sector gebeurt. Voor een 'metropool' heeft Amsterdam toch veel te veel achterstandsgebieden. Of zijn die typerend voor metropolen?

Hou uw huisvuil binnen

Staking Reiniging: houdt uw huisvuil binnen

Vanaf donderdag 6 mei tot en met woensdag 19 mei staken alle reinigingsdiensten van de Gemeente Amsterdam, zo ook het Milieutechnisch Bedrijf van Stadsdeel Zuidoost. De aanleiding van deze staking is dat sinds 30 september 2009 de onderhandelingen over een nieuwe gemeentebrede CAO zijn vastgelopen.

Wat zijn de gevolgen voor u?

De staking houdt in dat gedurende deze week:

de (ondergrondse) containers voor het huisvuil niet worden geleegd;
glas- en papiercontainers niet worden geleegd;
geen grofvuil wordt opgehaald;
de straten niet worden geveegd;
het onderhoud aan het groen en de wegen niet plaatsvindt;
het Afvalpunt Zuidoost is gesloten.

Wat vragen we van u? 

We betreuren de overlast die deze staking veroorzaakt. Desondanks hopen wij op uw begrip en medewerking. U kunt meehelpen de overlast te beperken door tot en met woensdag 19 mei uw huisvuil niet op straat te zetten en bijvoorbeeld uw eigen stoep of straat schoon te vegen. Donderdag 13 mei is het Hemelvaartsdag en wordt er niet gewerkt.

Meldpunt Openbare Ruimte 

Uw meldingen over de openbare ruimte worden gedurende deze week niet afgehandeld, tenzij de openbare orde, veiligheid of volksgezondheid in het gedrang komen. Op verzoek van de rechter en na overleg met de Gemeente hebben de bonden hiervoor extra maatregelen toegezegd. Zo staan er calamiteitenteams van de reinigingsdienst klaar die direct in actie kunnen komen als dit nodig is.

Monetisatie van staatsschulden

money

Eindelijk zijn er serieuze maatregelen getroffen om de crisis in Europa te lijf te gaan. Het toverwoord is monetisatie van staatsschulden. Precies dat wat Ellen Brown in haar The Webt of Debt voorstelt als oplossing.

Volkskrant: "De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stellen 720 miljard euro beschikbaar om zwakke eurolanden voor een bankroet te behoeden. Daarnaast schiet de Europese Centrale Bank (ECB) deze landen te hulp met de aankoop van staatsobligaties."

De beurzen reageerden meteen positief. De reële economie is voorlopig beschermd tegen aanvallen van speculanten, dus de aandeelhouders kunnen weer normaal met aandelen handelen. Er is in wezen niet veel mis met onze reële economie, behalve dat het teveel geleid wordt door privatisering en deregulering, dat het privéwinsten oplevert maar de maatschappij belast. De crisis is veroorzaakt door speculanten in de casino-economie die aandelen en valuta massaal verkochten (meestal zonder die in bezit te hebben, of met geleend geld) in die mate dat het totaal van die verkopen het totaal aan werkelijk bestaande aandelen of valuta ver overtrof waardoor de waarde ervan instortte. Dat zoiets kan en toegestaan is is al ongelooflijk. Na de instorting konden ze dan dezelfde aandelen en valuta goedkoop opkopen om daarmee bedrijven spotgoedkoop over te nemen. Dat is de truuk van speculanten. Zij zorgen ervoor dat bedrijven, landen in de schulden komen en dan slaan ze toe. Zij leven van de schulden van anderen. Het zijn aasgieren.

Het mechanisme dat daar verandering in kan brengen is het monetiseren van schulden, vooral het monetiseren van staatsschulden  en -obligaties. Obligaties zijn intrestdragend, daarover moet intrest betaald worden. Als een centrale bank die obligaties opkoopt, dat wil zeggen monetiseert, dus omzet in geld, dan is dat bedrag vrij van rente. Dat scheelt dus een hoop voor een staat. De totale geldvoorraad verandert niet, dus geen gevaar voor inflatie. Een centrale bank heeft het recht om geld te creëren uit het niets (net als particuliere banken dat nu doen). Als de ECB euro's creëert en daarmee probleemvolle staatsobligaties van bijvoorbeeld Griekenland opkoopt dan zijn die obligaties afbetaald en is de schuld in principe verdwenen. Tenminste als die obligaties uit de circulatie gehaald worden. Dat is denk ik nog niet het geval. Maar om deze crisis eens en voorgoed te doen verdwijnen is dit de enige oplossing. Die Griekse staatsobligaties zijn pas in problemen gekomen toen de speculanten het vertrouwen erin begonnen te ondermijnen. Dat heeft in wezen weinig met de reële economie te maken.

us-treasury-bonds

Als die staatsobligaties na monetisatie in omloop blijven dan worden ze toegevoegd aan de bestaande geldvoorraad, en zouden ze als reserves kunnen dienen voor het uitgeven van nieuwe leningen. Dat zou de inflatie kunnen bevorderen. Veel hangt dus af van de hoeveelheid waarmee de ECB Griekenland heeft verlicht van zijn obligaties en in welke vorm die monetisatie heeft plaatsgevonden. Maar het hek is van de dam, er is een stap in de goed richting gezet. Het principe is duidelijk: de ECB kan geld creëren uit het niets en daarmee de economie stimuleren. Dat gedeelte van het EU reddingsplan kost ons dus niets, nada, niente, rien du tout! Dat daar geen grote ruchtbaarheid aan gegeven wordt is duidelijk. De meeste kranten vermelden dit niet eens. Stel je voor dat de burger erachter komt dat al die schulden aan banken gebaseerd zijn op een illegale afspraak tussen onze regeringen en de financiële wereld en dat die schulden zomaar in het niets kunnen verdwijnen door een simpele ingreep van de centrale banken.

Vanzelfsprekend zullen de speculanten nu tekeer gaan. Hun slachtoffers zijn uit hun graaiende klauwen ontsnapt en nu kunnen ze niet de gigantische winsten maken die ze verwacht hadden. Een casino-economie is een misdadige onderneming. Het gehuil van de jakhalzen is al sinds enige tijd aan de gang. De commotie over Spanje is zwaar overdreven. Al het gejammer over staatsschulden en dan vooral de Europese was bedoeld om aandelen en de Euro naar beneden te halen.

In de media in Nederland – toch een van de meest reactionaire landen van Europa – is het eerste blik professoren en economen van de koude grond al opengetrokken. Zij waarschuwen natuurlijk voor de oplossing die de burger geen geld zal kosten (maar de speculant flink zal dwarsbomen), de monetisatie van staatsschulden. Hun belangen zijn de belangen van de banken. Vreemd genoeg wijzen zij op de toenemende lasten voor de belastingbetaler, terwijl het juist hun bedoeling is de belastingbetaler flink uit te kleden door bezuinigingen. Deze heren ontkennen ook dat de crisis is veroorzaakt door speculanten. Zij behoren namelijk zelf tot de speculerende klasse.

Trouwens het opkopen van staatsobligaties gebeurt al veel langer, bijvoorbeeld in de VS door de Federal Reserve. De VS is al meerdere keren gered door eenzelfde ingreep, het monetiseren van staatsschulden. Er wordt nooit openlijk over gepraat omdat dit natuurlijk een grote inbreuk is op het 'vrije marktdenken'. Maar de enige oplossing voor de financiële crisis is dat de centrale banken weer het exclusieve recht naar zich toe trekken om geld te creëren. Hedge funds en vulture funds die speculeren op instortende aandelen en valuta moeten gewoon verboden worden omdat ze de nationale soevereiniteit van landen aantasten en de bevolking in armoede storten. De ECB werkt momenteel samen met de Fed en andere centrale banken ter bestrijding van de crisis.

Bank-of-Japan

In 2004 heeft Japan ook geld gecreëerd uit het niets en wel om de VS uit een dreigende crisis te redden. De VS stond op het punt van bankroet, en toen kwam Japan met 35 biljoen ¥ waarmee ze dollars kochten die gebruikt werden om Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Daarmee kon Bush verder gaan met het boven water houden van zijn economie. Maar de VS zit nog steeds in een diepe crisis. De oorzaak is het feit dat de monetisatie van staatsobligaties niet ver genoeg is gegaan. Die staatsobligaties zijn niet uit de circulatie gehaald. Dus dat is ook een volgende stap voor de ECB. De schulden moeten gewoon gemonetiseerd worden door geldcreatie en uit de boeken weggestreept. Alleen zo kan je met een schone lei beginnen. De macht hoort bij de staat, niet bij een kleine groep criminele bankiers of leden van geheime genootschappen als de Bilderberg groep.

Ik verwacht binnenkort nog meer ontwikkelingen in dezelfde zin. De VS en Groot-Brittannië zitten nog veel dieper in de problemen dan Europa. Op een gegeven moment zal er iets drastisch moeten gebeuren. En dat betekent gewoon het vernietigen van de staatsschuld door geldcreatie door de centrale banken, in Amerika heet dat de creatie van 'fiat money', geld als wettig betaalmiddel. We zijn er nog niet helemaal, maar de ECB heeft in elk geval rechtsomkeer gemaakt en toch tegen eerdere verklaringen in de Griekse staatsobligaties gemonetiseerd. Het resultaat is dat de beurzen weer vertrouwen hebben gekregen. De reële economie kan zijn gang weer gaan. Met andere woorden deze aanpak werkt.

Als je nu nog mensen hoort jammeren over deze staatsingreep door monetisatie dan weet je dat dat mensen zijn die liever de bevolking in armoede zien zitten dan dat zij een cent overhebben voor het gemenebest; hun winsten gaan voor het belang van de bevolking. Eigenlijk horen ze in de gevangenis thuis; hun handel was het kaalplukken van hun slachtoffers, daarom moeten zij nu kaalgeplukt worden. De vergadering van de Bilderberg groep zal dit jaar met heel veel interesse gevolgd worden. Ook De Majesteit zal keuzes moeten maken.


Ron Paul, ultraconservatief republikein,
woedend over Bernanke's creatie van geld uit het niets

Ben Bernanke (nu directeur van de Federal Reserve): "Like gold, U.S. dollars have value only to the extent that they are strictly limited in supply. But the U.S. government has a technology, called a printing press (or, today, its electronic equivalent), that allows it to produce as many U.S. dollars as it wishes at essentially no cost. By increasing the number of U.S. dollars in circulation, or even by credibly threatening to do so, the U.S. government can also reduce the value of a dollar in terms of goods and services, which is equivalent to raising the prices in dollars of those goods and services. We conclude that, under a paper-money system, a determined government can always generate higher spending and hence positive inflation."

Er is ook een begin van aanpak van manipulerende en frauderende banken.

NewYorkPost: "Federal agents have launched parallel criminal and civil probes of JPMorgan Chase and its trading activity in the precious metals market, The Post has learned.
The probes are centering on whether or not JPMorgan, a top derivatives holder in precious metals, acted improperly to depress the price of silver, sources said."

Guardian: "The European parliament is expected tomorrow to approve a draft directive to toughen regulation of hedge funds and private equity firms despite a growing tide of opposition from leading politicians and lobby groups in the UK and America, where both industries are clustered."

De crisis kan zich herhalen als er geen vergaande maatregelen genomen worden tegen speculerende banksters. Als de EU nu Griekenland steunt door het maken van nieuwe schulden invorderbaar door particuliere banken dan komen we er niet. Het afwentelen van die schulden op de burger is geen oplossing, dat drijft de economie verder de grond in. De burger zal dit niet accepteren. Maar er is in elk geval een positief begin gemaakt in de goede richting, het monetiseren van de staatsschulden. Zolang productie en consumptie, vraag en aanbod, gelijke tred houden in de economie is er helemaal geen gevaar voor inflatie.

Het is vrij simpel, de illegale desastreuze praktijken van de banksters kunnen alleen uitlopen op disaster capitalism, de verpaupering van de bevolking. Het is een kwestie van banksters tegenover burgers. Dat gevecht is nu bezig. We wachten af welke kant onze regeringen zullen kiezen. Zal Nederland weer de gekke Henkie uithangen? Gaat het om cijfers op papier of mensen?

Bomen op monumentenlijst

De Echo heeft deze week de stelling "Bomen op monumentenlijst heeft toch geen zin meer".

acer

Inderdaad, men kapt tegen de sterren op en compensatie is erg beperkt. Een monumentenlijst van bomen ouder dan 30 jaar betreft vooral bomen die in het Bijlmerpark stonden en nu dus gekapt zijn. De bomen in Gaasperdam, het Oranjebos, zijn zo oud nog niet, maar die in het Gaasperpark wel. Dus het hele Gaasperpark is een monument met de prachtigste bomen. Maar dat was niet de bedoeling van de schoonheidscommissie.
Route monumentale bomen.

We wachten nog op het planten van 6700 bomen in Zuidoost ter compensatie van de gevelde bomen.

Schuldenberg

'Twee dingen', zou Joop den Uyl zeggen. De staatsschuld en het begrotingstekort. De staatsschuld is de optelsom van tekorten jaar na jaar. Een begrotingstekort geldt voor een bepaald jaar. Een begrotingstekort is niet erg, dat kan makkelijk bijgespijkerd worden. Een staatsschuld vergt grotere inspanning, hoewel dat ook niet overdreven moet worden, want als de centrale banken het recht hebben om munten te slaan, dan volstaat het slaan van één munt met de waarde van de totale staatsschuld om die schuld af te lossen (kan eenvoudiger met een girale overschrijving). Er is alleen durf voor nodig. Maar het is de enige oplossing voor de huidige crisis. De andere oplossing (onderdrukking en verpaupering van de bevolking) leidt rechtstreeks naar een wereldrevolutie.

speculatorsgreece
Klik voor vergroting

Dat de problemen ontstaan zijn door Griekenland is onzin. De kern van het probleem is dat het hele financiële systeem verrot is en dat is hoofdzakelijk bepaald door de VS en Groot-Brittannië, met name de macht die bij particuliere banken is gelegd, de schuldenberg die in handen is gegeven van deze banken.

begrotingstekort
Begrotingstekorten als % van bbp

Wat Nederland en een aantal andere landen betreft zoals Spanje wordt dat begrotingstekort jaar na jaar teruggebracht (met een enkel uitschietertje). Dat is niet het geval voor Groot-Brittannië en de VS, dus daar gaat de eerste klap gevoeld worden.

Ik heb al eerder het boek van Ellen Brown aanbevolen, The Web of Debt. Hieronder staan nog twee delen van een radio-interview met haar waarin zij uitlegt wat er aan de hand is en hoe we uit de problemen kunnen komen.

 
Escaping our Web of Debt with Ellen Hodgson Brown - part 1

 
Escaping the Web of Debt - part 2

(Als het Engels wat moeilijk te volgen is dan raad ik aan om de audiofiles te downloaden en af te spelen met een equalizer ingesteld op gesproken woord.)

Interview met Ellen Brown in Acres.

Update: In Buitenhof hoorde ik net Casper de Vries (Erasmus universiteit) doodleuk beweren dat de speculanten zelfs de beurs gered zouden hebben. Ja natuurlijk, als je de crash van 6 mei volledig buiten beschouwing laat en alleen de reactie daarop bekijkt (eerst laten crashen en dan aandelen goedkoop opkopen, een kind kan de was doen). Het marktdenken heeft zelfs de hersens aangetast van onze nomenklatura. Ook Barbara Baarsma kwam in een gesprek met Emile Roemer niet verder dan het hameren op de dogma's van het marktdenken (het minimumloon verhogen zou volgens haar werkloosheid bevorderen! - nee, dat zou de belangen en winsten van de ondernemers aantasten en dat mag natuurlijk niet). Buitenhof doet er alles aan om de religieuze ideologie van het marktdenken als dogma te presenteren en in stand te houden. Bovendien was die extremistische marktidioot Hans van Baalen ook nog uitgenodigd. Only in ze Nedderlens, folks, only in ze Nedderlens!

Uit de verkoop

house_for_sale

Z24: "Afgelopen jaar is een op de vijf te koop staande huizen weer voor langere tijd van de markt gehaald. De verkopers zagen het niet meer zitten.

In 2009 ging het om 41.000 huizen. In totaal stonden op woningensite Funda zo'n 190.000 'objecten' te koop. Het gaat dus bijna om een op de vijf huizen.

Dat er zo veel te koop staande huizen weer van de markt worden gehaald zonder dat zij verkocht zijn, betekent dat er eigenlijk veel meer woningen te koop zijn of in ieder geval zo weer te koop kunnen komen, dan er momenteel actief worden aangeboden.

Het zou kunnen dat de woningprijzen gaan zakken, indien deze huizen straks opnieuw op de markt komen, aldus de VEH."

MeJudice: "Er was eens een gemeente. Op een dag vond die een projectontwikkelaar. Samen zetten ze kantoren en huizen neer. Dicht bij uitvalswegen. Uitzicht op bouwputten gegarandeerd. Alles uitverkocht voor de eerste steen gelegd was. En ze leefden nog lang en gelukkig. Dit sprookje van gebiedsontwikkeling is over. En blij toe.

Want het sprookje liep wel goed af voor bouwers en gemeenten, maar hoe zit het met woonconsumenten die in een split second moesten beslissen of ze in een Vinexwijk wilden wonen of nog jaren moesten hopen dat de woningmarkt een keer zou afkoelen? Hoe zit het met liefhebbers van open ruimte die op steeds minder plekken rust vinden in Nederland? En hoe blij zijn belastingbetalers met al de verslindende subsidies?

In 2010 zijn er nieuwe realiteiten. Banken houden de hand op de knip. Woningcorporaties staan onder druk. Veel gemeenten hebben te maken met leegstand of zelfs krimp. Woonconsumenten blijven zitten waar ze zitten. Herstructurering wordt tegelijkertijd duurder en complexer, omdat er meer partijen aan tafel zitten en diverse belangen tegen elkaar moeten worden afgewogen.

Toch kan de financiële crisis voor gebiedsontwikkeling op langere termijn wel eens een blessing in disguise zijn. Er zijn twee grote organisatorische veranderingen nodig. Ten eerste de herontdekking van de consument. Te veel mensen wonen, leven of werken niet hoe ze dat het liefste willen. Bij elke opgave dient de vraag van de bewoner, ondernemer, gebruiker of eindbelegger daarom het vertrekpunt te zijn."

OV-chip ellende

6ha0391251289179

Met de ov-chipkaart heb je voortdurend ellende. Een week geleden probeerde ik mijn saldo van 0,74 euro op te krikken met een betaling met mijn betaalpas. Maar vijf pogingen leverden niets op. Ik kreeg steeds de melding 'wachten op bedrag', tot de transactie telkens werd afgebroken.

Dus ik ga met het internet aan de slag en arrangeer 'automatisch opladen'. Na een uurtje zoeken op hun rommelige website en telkens uitgelogd te worden toch de juiste plek gevonden en automatisch opladen ingesteld. Ik kon zelfs een papiertje van de transactie uitprinten. Via iDeal had ik eerst 0,01 overgemaakt. Dat schijnt te moeten; waarom? Geen ideal. De volgende dag ga ik naar het oplaadpunt om de 'bestelling op te halen' zoals dat in hun jargon heet en de kaart te 'activeren voor automatisch opladen'. De winkelier van het oplaadpunt verrichtte de handeling zelf. Maar mijn saldo stond nog steeds op 0,74. Er werd niets automatisch opgeladen. Op hun website, Mijn ov-chipkaart, waren zelfs mijn transactiegegevens niet zichtbaar. Die verschenen een fractie van een seconde op het scherm en verdwenen dan weer in het niets.

Blijkbaar heeft de ov-chipkaart problemen met mac computers. Men verwacht natuurlijk dat mac-gebruikers eerst een windows pc aanschaffen ofwel met cash kaartjes kopen. Want ja, het moet wel betaalbaar blijven. Hun computerprogramma's zijn mogelijk in HongKong besteld en in het Chinees geschreven. Als u de volgende keer iemand bij een kaartautomaat ziet staan die totaal in de war is en agressief wordt, weet u wat de oorzaak is. Desnoods helpt u die persoon de automaat af te breken. De ov-chipkaart bezorgt de mensheid psychische problemen en het lijkt erop of ook de bedenkers van het systeem behoorlijk losgeslagen zijn. Regelmatig werken automaten niet of ligt een deel van de verbinding plat. Bij het OV of hun geprivatiseerde onderaannemer Trans Link Systems, werken vast alleen maar automaten, die dus meestal niet werken.

labyrint

Gisteren ben ik weer een paar uur bezig geweest op de ov-chipkaart site. Heb weer 'automatisch opladen' aangevraagd, heb weer 0,01 euro betaald via iDeal, kreeg weer een printje van de transactie. En verhip, vanochtend weer naar de oplaadautomaat gestiefeld om 'de bestelling op te halen' en hij doet het, hij doet het.... Hoewel ik toch tijdens de activering een aantal onduidelijke keuzes moest maken. Er stond op een gegeven moment op het automaatschermpje: 1/2. Hoezo, 1/2? Betekent dat dat ik de helft moet opladen? Dat ik eerst ergens een 1 moet intoetsen, daarna een 2? Maar waar dan? Of de stoptoets indrukken? Heel erg onduidelijk allemaal. Maar goed, mijn saldo is nu 10,74 euro.

Het is toch een wonder waar onze OV diensten toe in staat zijn. De here zij  geprezen. Allelujah. Met het openbaar vervoer de vaart der volkeren in! Amsterdam here I come! Tot die 10 euro op zijn natuurlijk en de ellende weer kan beginnen.

P.S.: de animatie bovenaan deze post mag u gratis van deze pagina plukken en in uw website plakken.

Update: het automatisch opladen is nog steeds niet in orde. De betaling van 10 euro die nu op mijn kaart staat komt van een eerdere betalingstransactie via internet waarvan ik dacht dat die mis was gegaan omdat ik geen bevestiging kreeg. De tweede poging om automatisch opladen in te stellen is dus ook mislukt, ondanks de bevestiging van betaling en transactie.

Ik heb intussen de privacygegevens zo ingesteld dat alles zichtbaar zou moeten zijn, want dat moest volgens hun website. Maar toch krijg ik de mededeling "U heeft nog geen toestemming gegeven voor het tonen van transacties in uw transactieoverzicht. Hierdoor kunnen wij niet controleren of deze OV-chipkaart al automatisch opladen heeft."

WEL DUS! Voorlopig is het onmogelijk mijn gegevens voor automatisch opladen te bereiken en eventueel aan te passen. Ook de saldogegevens verschijnen niet op de plek waar ze horen te verschijnen. Met andere woorden, automatisch opladen is voorlopig volkomen onmogelijk door een programmafout op hun website. In elk geval is het mogelijk om na een paar uren zwoegen een bedrag op te laden op mijn ov-chipkaart. Je kan niet alles hebben in deze vermaledijde wereld. Hun website heeft intussen mijn browser doen hangen.

Ik lees intussen ergens dat de OV-automaat ov-chipkaarten kan deactiveren als geprobeerd wordt een bedrag van een rekening af te schrijven terwijl het saldo van de rekening niet toereikend is. Dat is raar, want als ik met mijn betaalpas in het rood sta kan ik daar nog steeds mee betalen in elke winkel. Alleen het OV moet weer moeilijk doen. Maar ik ben nu gewaarschuwd voor deze nieuwe valkuil.

beatrix

Maar dit is wel een hele verwezenlijking van de ov-chipkaart.
Chapeau!

Beurs op hol

Brave New World

Aldous Huxley leest
introductie
Brave New World

Luister verder hier en hier.

De voorbije nacht was een gedenkwaardige nacht. Een kwartier lang schoot de beurs diep naar beneden. Het lijkt een nog veel ernstiger herhaling van de inzinking op de dag dat de top van Goldman Sachs voor de Senaat moest verschijnen voor een onderzoek. Maar deze keer leek het wel of de beurs op hol geslagen was.

plunge
Klik voor vergroting

NYTimes: "A bad day in the stock market turned into one of the most terrifying moments in Wall Street history on Thursday with a brief 1,000-point plunge that recalled the panic of 2008.
But the speed and scale of the plunge — the largest intraday decline on record — seemed to feed fears that the financial troubles gripping Europe were at last reaching across the Atlantic.

Wall Street managers wandered their trading floors, trying to calm their people and figure out what was going on. They began to notice wild movements in stocks like P.&G. and Philip Morris. Many traders said computer program trades accelerated the slide as market indexes fell through crucial levels.

As of about 6 p.m., all the officials knew was that there had been what one called “a huge, anomalous, unexplained surge in selling, it looks like in Chicago, at about 2:45.” The source remained unknown, but it had apparently set off algorithmic trading strategies, which in turn rippled across everything, pushing trading out of whack and feeding on itself — until it started to reverse.

Federal officials fielded rumors that the culprit was a single stock, a single institution or execution system, a $16 billion trade that should have been $16 million. But they did not know the truth.
The day’s uncertainty pushed the euro to its lowest level against the dollar in 14 months.
The S.E.C. and the Commodity Futures Trading Commission said they were reviewing “unusual trading activity.”"

Het is inderdaad allemaal erg vreemd en de verdenking dat er sprake is van manipulatie is niet alleen aanwezig bij de SEC en Reuters. Van paniekhandel is volgens mij geen sprake. Het ziet ernaar uit dat de schade is aangericht door een kleine kring van speculanten. De bedoeling was waarschijnlijk het veroorzaken van paniek en/of een waarschuwing aan de Amerikaanse Senaat om niet aan de belangen van de hedgefondsen te komen.

sellbuy
Klik voor vergroting

Reuters: "But the follow-through selling that pushed stocks of some highly regarded companies into tailspins exacerbated concerns that regulators can quickly lose control of the markets in a world of algorithmic trading.

High-speed trading, which uses sophisticated computer algorithms based on specific scenarios to automate transactions at speeds in the millionths of a second, now accounts for about 60 percent of U.S. equity volume.

'The potential for giant high-speed computers to generate false trades and create market chaos reared its head again today,' Senator Edward Kaufman said in a statement.

'The battle of the algorithms -- not understood by nor even remotely transparent to the Securities and Exchange Commission -- simply must be carefully reviewed and placed within a meaningful regulatory framework soon.'"

Computerized front running using high-frequency trading programs.

Americablog: "Imagine if the Senate were currently debating Wall Street reform while this was happening....."

Americablog bedoelt natuurlijk dat in dat geval de verdenking van manipulatie terecht zou zijn. De Senaat was inderdaad bezig met het bespreken van financiële hervormingen:

Washington'sBlog: "A deal was struck in the Senate today regarding an audit of the Federal Reserve.
The bill would: Require the non-partisan General Accountability Office to conduct an independent audit of the Board of Governors of the Federal Reserve System that does not interfere with monetary policy, to let the American people know the names of the recipients of over $2,000,000,000,000 in taxpayer assistance from the Federal Reserve System, and for other purposes.

ANWF: "We had a terrible defeat tonight, when the SAFE banking act was defeated 33 to 61. We could have set a precedent for corporations, we could have set a precedent for government. But, the big banks won."

market

Dus het vermoeden dat een 'vette vinger', dus een foutje in het bedienen van de computer, de oorzaak was van deze crash is niet geloofwaardig. Op dat moment stond een financiële hervorming ter discussie, het is een herhaling van een manipulatie tijdens het Goldman Sachs onderzoek, en de duik naar beneden hield precies op bij 998.50, net voor de 1050, het moment waarop de circuit-breakers van de NYSE, New York Stock Exchange, de handel stopzetten. Voor de getroffen aandelen van P&G die beneden hun individuele circuit-breaker niveau vielen werd de handel vrijgegeven, zodat die aandelen overal vrij te koop werden gezet. Volgens sommigen heeft dat het probleem verergerd. Maar dat is onwaarschijnlijk. Die aandelen zijn meteen weer (goedkoop) opgekocht zodat de prijs steeg.

De val is nauwkeurig georganiseerd en weer gedeeltelijk teruggedraaid. Het lijkt erop dat ook het nadelig effect op de beurzen en de euro gepland was. Diegenen die er geld aan verdiend hebben, zullen er wel mee te maken hebben. Wat opvalt is dat de futureshandel als enige in de plus staat. Er is druk gespeculeerd in beperkte kring. De dollar maakte op dat moment zelfs een sprongetje omhoog, en de euro omlaag. Heel raar.

Beurs: "Het was namelijk niet alleen de handel in Proctor and Gamble of de indexen die rare sprongen liet zien.
Amerikaanse lange termijn obligaties gingen op een gegeven moment 4% hoger … de Yen deed er 9% (!) bij ten opzichte van de euro … en goud werd 3,5% duurder.
Dergelijke bewegingen zijn op z’n zachtst uitgedrukt ongewoon. En als het hier dan werkelijk gaat over een foutief order of technisch probleem, hoe verklaar je dan die bokkensprongen op de obligatie- en valutamarkten?"

Finextra: "Whatever the cause, the freefall in the markets will stoke up regulatory concerns about the role played by high frequency traders and automated trading progams in the ensuing market meltdown."

Zou het opbreken van de grote banken 'too big to fail' nadelig zijn voor de aandeelhouders? Deze crash was duidelijk weer een waarschuwing van de kant van speculanten bij die grote banken, de hedge funds en futures handelaren. Het is haast onmogelijk om de ware schuldigen te achterhalen. Maar het zijn de banken die de ontwikkelingen in de door hun gewenste richting sturen en manipuleren. Paulson, hoofd van de Amerikaanse schatkist toen, en ex-directeur van Goldman Sachs, dreigde zelfs met het uitroepen van de staat van beleg als het Congres de bailouts niet goedkeurde.

Washington'sBlog: "Many people say that keeping the stock exchange up is important to maintaining people's wealth. But since the bottom 50% of Americans don't have much skin in the game, and the giant prop desks are probably doing most of the trading, the stock market really doesn't affect most Americans very much.
After Hank Paulson initially asked for $700 billion to bail out the banks, Congress refused. Then the stock market tanked (and Paulson said  there would be martial law unless TARP was approved), and Congress gave Paulson his bailout. They said they had to do it, because their constituents were being hurt by the stock market downturn."

Hoe het ook in mekaar zit, het is een ingewikkelde materie geworden. De macht ligt bij de banken en de woorden van Aldous Huxley over de ontmenselijking van de mens – dat de mens steeds meer onderworpen raakt aan zijn eigen technologie en maatschappelijke organisatie – waren profetisch. Het wordt een hete zomer.

Of deze informatie ook werkelijk doordringt tot de mensen is de vraag. Ik zie in mijn buurt dat veel mensen niet eens doorhebben dat de reinigingsdiensten in staking zijn. Zij zijn waarschijnlijk ook geen aandeelhouders. Ik ook niet trouwens, maar ik wil wel weten waar het allemaal naartoe gaat. Misschien is het wel goed dat de meerderheid niet eens weet wat er aan de hand is, dan kan er ook geen zinloze paniek ontstaan zoals recent bij de herdenking op de Dam toen een idioot op een andere idioot reageerde met het schreeuwen van 'BOM'. Maar je moet wel weten waar een echt gevaarlijke ontwikkeling schuilgaat. Die is op dit moment te vinden in de ongereguleerde irrationele financiële wereld (ofwel casino-economie).

Economie op slot?


Gisteren had RTL's Mathijs Bouman een aardige kijk op de kwestie Griekenland en de Euro. Als spreekbuis van de vrije jongens zal RTL altijd de standpunten van de markt verdedigen en dus tot vervelens toe hameren op de noodzaak om te bezuinigen, maar zijn commentaar gaf toch een kijkje in wat er echt speelt. Op de vraag of het begrotingstekort omlaag kan zonder economische groei, moest hij wel antwoorden dat door bezuinigingen de 'economie op slot' gaat. Dus bezuinigen helpt niet, integendeel, als de economie 'op slot' gaat dan treedt een diepe depressie in, dat is alleen maar gunstig voor buitenlandse speculanten die dan spotgoedkoop aandelen en bedrijven opkopen en met de winst naar huis gaan (wat uiteindelijk het doel is van deze georganiseerde crisis). Lees The Shock Doctrine, of The Web of Debt; in deze boeken wordt het proces precies uitgelegd.

Volgens de New York Times ging het juist goed met de Griekse economie; als je die gaat remmen dan gaat het pas echt mis, en daar bedoel ik niet alleen opstand mee. Maar bezuinigen moest toch volgens Bouman. Hij gaf daar geen redenen voor op. Dat durfde hij niet te zeggen. Wat hij niet vertelde is dat dat 'moeten' onzin is. Het terugbrengen van het overheidstekort betekent het terugbetalen van schulden aan de kapitaalmarkt, aan de banken die in de eerste plaats deze crisis veroorzaakt hebben. Deze crisis is dus georganiseerd. De schuldencrisis begon bij Goldman Sachs. Bovendien is er geen noodzaak om die schulden terug te betalen, want die banken hebben dat geld uit het niets gecreëerd en wat niet is hoeft ook niet terugbetaald te worden. Een boekhoudkundige inschrijving kan met een boekhoudkundige uitschrijving gecompenseerd worden. 

De economie 'op slot' zetten is het stomste wat men kan doen. Het zou ook een beloning zijn voor fraude en speculeren. Wat moet gebeuren is het aanpakken van speculanten. Het is duidelijk dat de situatie door speculanten ontzettend overdreven wordt om er zelf beter van te worden. Dat nu ook Spanje en andere landen aangevallen worden is een feit. Ook dat moest Bouman toegeven, landen als de VS en Engeland staan er slechter voor. Dit grafiekje toont dat aan:

spanje-uk

RTL suggereert ook voortdurend dat 'de Grieken' belastingen ontduiken, maar vergeet erbij te zeggen dat dat de rijken zijn.

NYTimes: "In the wealthy, northern suburbs of this city, where summer temperatures often hit the high 90s, just 324 residents checked the box on their tax returns admitting that they owned pools.
So tax investigators studied satellite photos of the area — a sprawling collection of expensive villas tucked behind tall gates — and came back with a decidedly different number: 16,974 pools.
Over the past decade, Greece actually lost ground in collecting taxes, even as the economy was booming."

zwembaden

In een editorial, een redactiecommentaar van de New York Times wordt gepleit voor een dringend noodzakelijke financiële hervorming.
NYTimes: "The procedural vote in the Senate last week on financial reform did more than end a Republican filibuster. It set up the real test of the Democrats’ resolve to enact the kind of change that the nation’s financial system so badly needs."

In Groot-Brittannië lijken de drie grote partijen, Labour, Tories en Liberal-Democrats voor een hervorming of op z'n minst een Robin Hood Tax.

Er zal veel moeten veranderen. Bezuinigen helpt niet. De ongereguleerde financiële markten moeten op de schop. Hun bijdrage aan de economie is negatief, hun saldo's zijn papieren saldo's, zij berokkenen grote schade aan de reële economie. Zij maken hun winsten door het ondermijnen van bedrijven, banken en nationale valuta. Deze keer zal de wereldbevolking niet toestaan dat criminelen de macht grijpen in onze maatschappij. Het is hervormen of barsten.

Reinigingsdiensten staken

Stadsdeel Zuidoost: "Vanaf donderdag 6 mei tot en met woensdag 12 mei staken alle reinigingsdiensten van de Gemeente Amsterdam, zo ook het Milieutechnisch Bedrijf van Stadsdeel Zuidoost.

De staking houdt in dat gedurende deze week:

    * de (ondergrondse) containers voor het huisvuil niet worden geleegd;

    * glas- en papiercontainers niet worden geleegd;

    * geen grofvuil wordt opgehaald;

    * de straten niet worden geveegd;

    * het onderhoud aan het groen en de wegen niet plaatsvindt;

    * het Afvalpunt Zuidoost is gesloten.

Op vrijdag 14 mei gaan de reinigingsdiensten weer aan de slag en zal er hard worden gewerkt om de achterstand in te halen."

Dat de straten niet worden geveegd is mij al langer bekend, en als ze geveegd worden dan is dat op z'n janboerenfluitjes. Nee, een echte metropool waar elke dag om vijf uur 's morgens geveegd wordt is Zuidoost niet. Verder ben ik van oordeel dat ook reinigingsmensen recht hebben op een salarisverhoging.

Collectieve cognitieve dissonantie

Het is vreemd, zeer vreemd. We zitten in een crisis bewijsbaar veroorzaakt door het neoliberale marktdenken, veroorzaakt door deregulering in het bankwezen, en de VVD krijgt meer aanhang, terwijl ook in hun rangen de fraudeurs welig tieren. Hoe komt dat? Mensen zouden zich toch massaal af moeten keren van partijen als de VVD?

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Volgens een uitzending van Tegenlicht van de VPRO komt dat door een foute aanpak van links. Links zou teveel wijzen op de feiten en de werkelijkheid, terwijl rechts succes heeft met nadruk op 'waarden'. Maar wat bedoelen ze feitelijk met 'waarden'. We hebben allemaal gezien hoe hol de normen en waarden van iemand als Balkenende zijn. Het CDA staat achter illegale oorlogen, en komt net als de VVD op voor diepgaande bezuinigingen die de bevolking hard zullen treffen. Van een aanpak van de veroorzakers van de crisis horen we weinig. Wat voor waarden zijn dit? Het zijn wazige waarden, slogans, holle woorden die de werkelijkheid moeten verhullen. Net als Berlusconi en Wilders het moeten hebben van de onderbuikgevoelens van eigen superioriteit of minderwaardigheid van hun aanhangers zijn normen-en-waardenstrijders meestal leugenaars, verdraaiers van feiten en informatie. De leugen regeert zegt men wel eens. Mensen als George Lakoff vinden dat we ons moeten aanpassen aan de kleinste gemene deler (the lowest common denominator) en dus nog verder de verdwazing in moeten duiken door achter dubieuze, onduidelijke, leugenachtige 'waarden' aan te hollen, want dat zou tot succes leiden bij de domme bevolking. De werkelijkheid is anders, die foute waarden leiden ons naar een crisis.
In de Tegenlicht uitzending zei iemand dat links niet goed kon communiceren. Onzin. Links is de enige die echt communiceert, rechts manipuleert met woorden. Dat is een essentieel verschil. Links meent het, rechts faket het.

De meeste mensen willen leugens horen, willen gerustgesteld worden. Don't worry, be happy. Maar ze realiseren zich niet dat als ze zich nu niet druk maken ze later in de problemen kunnen komen. Daarom moet links de nadruk blijven leggen op de feiten en de realiteit. De waarden van deze tijd zijn hol en leeg. Het is waanzin om de valse normen van deze tijd te volgen en te promoten. De VPRO had beter moeten weten. Dat mensen voor partijen als de VVD stemmen komt voort uit hun religieus geloof in het geld. Zij vinden zichzelf behoren tot de betere klasse, lid van een klasse die voorbestemd is om het te maken in deze wereld of ze zijn eenvoudigweg crimineel en zoeken aansluiting bij een club van fraudeurs.

autoloze-zondag

In Amsterdam is de autoloze zondag afgeschaft in het politiek akkoord dat is gesloten tussen PvdA, GroenLinks en de VVD. Dat is natuurlijk een 'verwezenlijking' van de VVD. De VVD wil de vrijheid om te vervuilen, heeft lak aan milieu en natuur en gaat letterlijk over lijken. Hoeveel mensen er voortijdig sterven door milieuvervuiling in Amsterdam zal hen niet deren. En daar komen ze openlijk voor uit. Wie is zo dom of misdadig dat hij of zij voor de VVD stemt? Het kunnen uw buren wel zijn. Voor geld, zelfs virtueel geld, geld dat ze in hun verbeelding zien, zijn de meeste mensen geneigd een oogje dicht te doen.

WelingelichteKringen: "Wat de meeste mensen echt willen, is niet kennis maar zekerheid. En dus manipuleren ze er lustig op los om hun gewenste wereldbeeld in tact te houden. Want de feiten zijn vaak in strijd met de eigen overtuiging. De onaangename spanning die ontstaat bij het kennis nemen van die feiten, wordt cognitieve dissonantie genoemd. Het is een geestesgesteldheid waarin de mensheid vrijwel permanent verkeert.

Om dat onaangename gevoel kwijt te raken zet je een filter tussen jezelf en de werkelijkheid. Je hoort alleen wat je wilt horen. Op elk terrein, van (liefdes)relaties tot de politiek. Daarom werkt een democratie ook zo gebrekkig.

Langzamerhand zou het inzicht moeten zijn gerijpt dat banken niet erg terzake kundig zijn - zie de internet-zeepbel van alweer bijna tien jaar geleden. En onbetrouwbaar - zie bijvoorbeeld knevelhypotheken, woekerpolissen en kredietcrisis. Toch lezen de meeste mensen de kleine lettertjes nog steeds niet, ook al worden ze tegenwoordig wat groter afgedrukt. Ach, het zal wel meevallen, toch?

Bij Goldman Sachs verkochten ze enthousiast hun rommelhypotheken en gokten tegelijkertijd met hun eigen geld op het instorten van de hypotheekmarkt. In de kleine lettertjes daarbij stond toch echt dat wellicht niet alle informatie werd verstrekt, dat de wel gegeven informatie niet per se accuraat was, en dat er potentieel botsende belangen in het geding waren. Er had net zo goed kunnen staan: vertrouw ons niet. Maar trok de clientele hier conclusies uit? Welnee."

cognitive dissonance

TheNewYorker: "Why the amnesia? Greed is part of it. Easy money, which the housing bubble seemed to promise, put people in a forgiving mood. Investors’ losses during the technology bubble also had the paradoxical effect of making them need Wall Street more: they wanted high returns in order to make up what they’d lost. Just as gamblers who are down keep returning to the casino (it’s called “chasing losses”), state pension funds and nonprofits that had lost a bundle in the tech bubble were among the most aggressive investors in the risky parts of the subprime swamp.

The problem, as George Loewenstein, an economics professor at Carnegie-Mellon, has shown, is that we tend to discount disclosed conflicts of interest and, in general, underestimate their importance.

Ethical issues aside, the banks also did poorly at their core job, which is managing risk. And, while there are plenty of honest, capable people in finance, the ease with which investors looked past Wall Street’s failings seems like a classic case of what the social psychologist Leon Festinger called “cognitive dissonance.” Festinger argued that when beliefs come into conflict with reality we think up explanations that shape reality to our beliefs, rather than vice versa."

hermietkreeft

Soms zijn dieren beter in staat om hun wereldje te organiseren dan mensen. Neem nu de hermietkreeften, die het voor mekaar krijgen om een georganiseerde huizenmarkt op te zetten. Hun succes is waarschijnlijk te danken aan het feit dat geld voor hen geen rol speelt. In onze mensenwereld is het meestal geld dat roet in het eten gooit. Mensen kunnen soms beesten zijn. Dieren gedragen zich soms menselijker dan sommige mensen.

ArsTechnica: "For hermit crabs, decent shells are a scarce commodity, and they've evolved a social means of optimizing shell occupancy that researchers have termed a vacancy chain. This new observational study describes two types of vacancy chains, synchronous and asynchronous. The asynchronous forms might be just what you expect, as one crab will swap to a new shell and abandon its old one, but that will later be found by another, which abandons its own, and so on.

But in the synchronous case, crabs will actually line up in size order when presented with a suitable unoccupied shell, so that any swapping can quickly shuffle shells down the vacancy chain. "They spend hours queuing up, and then the chain fires off in seconds, just like a line of dominoes," said one of the authors. There are also behaviors associated with getting the chain together. Crabs that find an overly large shell will actually camp out next to it, hoping that intermediate-sized peers will come along. Others, when in need of a new shell, will piggy-back on a large crab, hoping to be carried to a new home."

Ook interessant is een onderzaak dat aantoont dat het in ondernemingen vaak gaat om 'good looks' van CEO's en niet om competentie.
"The leadership of large companies, and the compensation that goes with it, is a matter of looks. A team of researchers at Duke had nearly 2,000 test subjects look at paired pictures, and found that photos belonging to CEOs were rated as more likable and competent than average. The larger the firm, the more pronounced the effect, and compensation apparently correlated with the visual appearance, as well. The authors find this worrisome, given that there's no evidence tying actual competence to the appearance thereof. "We find no evidence that the firms of competent looking CEOs perform better," they write. "Essentially, the 'look' of competence says very little about effective competence."
Now, researchers have evidence that suggests these hypercompetitive individuals view all wins as equally rewarding."

Sommige mensen worden dus geleid door hebzucht. Daarom is het noodzakelijk dat er wetten en regels zijn om onze maatschappij op een eerlijke en rechtvaardige manier te organiseren. Daarom moet de financiële wereld streng gereguleerd worden.

Rekening retour

rekeningretour Landelijke bijeenkomst

Wij gaan de crisis niet betalen:
REKENING RETOUR!

Met sprekers vanuit onder andere:
• FNV Vecht voor je Recht
• Vakbond van Schoonmakers
• Vakbondsnetwerk Bondgenootje
• Internationale Socialisten
• DIDF
• Socialistische Partij
• Studentenactiecomité SOS

Zaterdag 22 mei 2010
Van 13.00 tot 17.00 uur
Akhnaton Amsterdam
Nieuwezijds Kolk 25
(5 min. vanaf Centraal Station)

SP: "Het Europese bankwezen moet door middel van een schuldsanering mee gaan betalen aan de hulp voor Griekenland. Zij hebben een hogere rente op Griekse staatsleningen ontvangen in ruil voor een hoger risico. Daarom is het oneerlijk als de banken niet mee gaan betalen, terwijl zij wel profiteren van de hulp voor Griekenland," aldus SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang.

Leefmilieu in gevaar

investeer

Natuur en Milieu: "Een nieuw kabinet moet extra maatregelen nemen om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Zo zouden energiebedrijven verplicht moeten worden om hun klanten te helpen met energiebesparing. Ook kan een nieuw kabinet een maximum stellen aan de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales. Dat stelt Stichting Natuur en Milieu in reactie op de evaluatie van het klimaatbeleid die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) op 29 april 2010 uitbrachten.
Lees hier het rapport van het PBL.

Uit de evaluatie blijkt dat Nederland haar klimaatdoelen niet haalt. Met het huidige beleid zal Nederland 30 miljoen ton CO2 teveel uitstoten in 2020. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot van alle woningen en gebouwen in Nederland."

Planbureau voor de Leefomgeving: "De Referentieraming rapporteert ook over de te verwachten emissie van luchtverontreinigende stoffen. Naast de energie- en klimaatdoelen streeft het kabinet een aantal doelen na voor de vermindering van luchtverontreiniging. Deze doelen zijn veelal Europees en de EU zal ze in 2020 verder aanscherpen. De doelen voor stikstofoxiden, zwaveldioxide, fijn stof en vluchtige organische stoffen liggen binnen bereik bij uitvoering van het vastgestelde beleid. De uitstoot daarvan komt in 2020 rond het niveau van het Europese plafond. Voor de uitstoot van ammoniak is de kans op overschrijding van het doel reëel."

Bovenstaande paragraaf is behoorlijk misleidend waar gezegd wordt dat de doelen voor stifstofoxiden, zwaveldioxide, fijn stof en vluchtige organische stoffen binnen bereik liggen. Als de uitstoot rond of net tegen het niveau van het Europese plafond komt te liggen betekent dit toch dat in Amsterdam en vooral Zuidoost de luchtvervuiling drastisch zal toenemen. De verwachting is zelfs dat de Europese normen overschreden zullen worden. De Europese normen zijn geen gezondheidswaarden. Ook als de meting onder de 40 µg/m3 ligt wordt de gezondheid aangetast en sterven mensen voortijdig aan luchtvervuiling. Elke graad van vervuiling is slecht. De referentieramingen van het PBL zijn veel te rooskleurig voorgesteld. De werkelijkheid is bedroevender.

HeerlijkheidGein: "Misschien wordt 2010 wel een heel slecht jaar voor de luchtkwaliteit. Want wat blijkt, na nog maar amper drie maanden in dit nieuwe jaar ligt op veel meetpunten het aantal overschrijdingen van de dagnorm voor fijn stof al praktisch op eenzelfde niveau als voor heel 2009 en 2008. Dit geldt onder andere voor de meetpunten in Amsterdam, Hilversum, Haarlem, Bussum en Zaanstad. Als het zo door gaat dan zal de fijn stof dagnorm dit jaar op vele plaatsen in deze provincie overschreden gaan worden."

HeerlijkheidGein: "Van de 219 metingen liet zestien procent een uitslag zien die hoger was dan 40 μg/m3. Bij de gemeten locatie was er dus sprake van een overschrijding van de Europese norm zoals die voor het derogatiebesluit1 gold en zijn maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit absoluut nodig. Ook omdat uit meetrapportages van de GGD Amsterdam blijkt dat de lucht niet schoner wordt en dat er sterke aanwijzingen zijn voor een stijgende trend van de hoeveelheid NO2 in de lucht, ondanks vigerend luchtkwaliteitbeleid in Amsterdam. Zelfs 32 locaties, waarvan 19 in Amsterdam, kwamen op een waarde van 50 μg per m3 of hoger. In alle gevallen ging het hier om locaties langs de hoofdwegen van de betreffende steden. De hoge NO2-waarden zijn, gezien de locaties, direct aan het wegverkeer te wijten."

Het is nog mogelijk tot 6 mei een zienswijze in te sturen over het Ontwerp Tracébesluit, in het bijzonder de Gaasperdammerweg.  Er is in het OTB geen studie gedaan naar de effecten van fijnstof PM2.5 en er is geen luchtfiltering gepland in de Gaasperdammerwegtunnel. Op drie plekken, de sleuven in het midden en de twee tunnelmonden komen de uitlaatgassen vrij naar boven. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid.

natuurenmilieu

De aanpak van fraude

Het ziet ernaar uit dat de vrije jongens steeds meer teruggefloten worden in Nederland en Europa. Dat is een goede ontwikkeling. De KRO heeft een interessante documentaire over de bouwfraude in Amsterdam.

Get Microsoft Silverlight

Een nieuwe vorm van fraude is ontstaan in de handel in emissierechten. Wat bedoeld was als een middel om uiteindelijk te komen tot minder vervuiling (of zijn we ook hierover weer belazerd?), dreigt uit te lopen op een ecologische catastrofe. Ook hier is het principe van het catastrofekapitalisme aan het werk dat misbruik maakt van een crisis om winst te maken.

Jan Bletz: "Er vindt binnen Europa officieel handel in emissierechten plaats, zoals vastgelegd in het Kyoto-protocol. Emissiehandel is een van de instrumenten waarmee vermindering van CO2-emissies moet komen. De komende jaren zal er waarschijnlijk een miljardenmarkt ontstaan waarop vragers en aanbieders van rechten om te vervuilen elkaar vinden. Maar in hoeverre zullen de CO2-emissies worden teruggedrongen?

De basisprincipes van de handel in emissierechten zijn vrij eenvoudig. Allerlei bedrijven - vooral energiebedrijven en grote industriële ondernemingen, samen verantwoordelijk voor 45 procent van alle uitgestoten broeikasgassen - moeten streven naar een bepaalde vermindering van hun vervuilende uitstoot in gassen. Een bedrijf dat meer uitstoot dan z'n eigen 'emissieplafond', krijgt een forse boete. Of het kan rechten kopen om meer broeikasgassen uit te stoten en de boete te ontlopen. Omgekeerd kan een bedrijf dat het beter doet dan vooraf is afgesproken, zijn 'overschot' verkopen."

Het was te verwachten dat in een gedereguleerd kapitalisme deze handel in emissierechten op fraude en misbruik zou uitlopen. In plaats van de uitstoot van broeigassen eenvoudig te verbieden op termijn heeft men een systeem opgezet dat mogelijkheden voor geldelijk gewin oplevert. Als de derivatenhandelaars greep krijgen op deze markt dan zal een catastrofe niet lang uitblijven. JP Morgan en Goldman Sachs (fraudeurs par excellence) staan al te trappelen. Want er is ook hier gigantisch veel geld te verdienen, geld dat door de consument weer opgebracht zal moeten worden.


EUObserver: "Traders involved in Europe's flagship climate change programme, the Emissions Trading System - some of whom work at Germany's biggest banks and energy firms - were the focus of a series of raids and arrests by British and German prosecutors in part of a massive pan-European crackdown on CO2-credit VAT fraud.

A total of 25 people were arrested amid a blitz by authorities on hundreds of company offices in the two countries, including Deutsche Bank and energy firm RWE, in a case involving the theft of an estimated €180 million from government coffers.
On Friday (30 April), it was revealed that UK tax authorities had raided 81 different offices and homes earlier in the week, arresting 22 individuals - 13 in England and further eight in Scotland.

'Carbon markets are highly susceptible to fraud, given their complexity and the fact that it is not always clear what is being traded,' said Oscar Reyes of Carbon Trade Watch."

Ik verwacht binnenkort nog een onderzoek naar fraude bij zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn als geprivatiseerde ondernemingen zeer gevoelig voor manipulatie van de markt door frauderende apothekers, tandartsen, specialisten. Het is in het voordeel van deze zorgverzekeraars om een zo groot mogelijk omzet en dus winst te maken; zij kunnen daardoor geneigd zijn om frauduleuze declaraties toch te honoreren. De burger betaalt wel. Hoe komt het anders dat de kosten voor gezondheidszorg zo de pan uit rijzen? Ik dacht niet dat de bevolking vaker naar de dokter gaat. Het is duidelijk dat de privatisering en deregulering geleid hebben tot fraude en misbruik in zowat alle geledingen van onze maatschappij. Ons werd beloofd dat alles goedkoper zou worden, maar het tegendeel is waar. De privatisering en deregulering waren bedoeld om de kassen te spekken van privé-ondernemingen. De vrije jongens hebben het opgevat als een vrijbrief voor fraude. Om onze maatschappij weer gezond te maken moet de privatisering weer teruggedraaid worden. De groeiende aandacht voor en aanpak van fraude is een gunstige ontwikkeling.

Intussen in Amerika


Amerika is veel dieper getroffen door de huizenmarktzeepbel dan Europa. Hele wijken staan leeg of beter gezegd vol met onverkoopbare en onverhuurbare huizen waarvan de hypotheken door hun eigenaars niet meer opgebracht konden worden. Wat een verspilling. Als de regering die mensen had geholpen met het verstrekken van een lening dan was het probleem theoretisch opgelost, dat was goedkoper geweest dan de bailouts, het ondersteunen van banken met miljarden, ware het niet dat de speculanten, de banksters hun winsten maakten precies door het feit dat die hypotheken niet te betalen waren en moesten falen. De banksters waren hiervoor verzekerd. Dus zijn honderdduizenden mensen op straat gezet. Maar daar horen we niet veel over in onze massamedia. Intussen zijn non-profit organisaties druk bezig met het herstructureren van onbetaalbare hypotheken: dit is het sociale Amerika waar Amerikanen trots op kunnen zijn.


NACA

Door de aanvallen van hedge funds op bedrijven en banken zijn heel wat mensen gedupeerd. Ook pensioenfondsen waren de dupe en veel mensen moeten een deel van hun pensioen derven. De gemiddelde leeftijd van pensionering is 63 jaar in de VS, maar door de crisis zullen mensen gedwongen worden langer te werken, wat dan weer niet gunstig is voor jongeren die beginnen op de arbeidsmarkt.

Maar in de Verenigde Staten is intussen een beweging van start gegaan die een financiële hervorming nastreeft. Het is tijd om de grote banken die te groot zijn om te falen een kopje kleiner te maken.

A New Way Forward: "We live in challenging and increasingly hard times in the United States. Over the last few decades, the American economy has drastically changed. Wages for working people have not risen in 30 years, the vast majority of families need two incomes to get by, and after working for 40 years, few are assured a livable pension.

A financial crisis has quickly turned into a economic crisis with unemployment rising above double digits, local governments cutting services, and schools, the foundation of our future, closing.

The nation's biggest bankers created the present economic crisis and are now reaping the fruits of a political system that they gamed, profiting even more off the crisis they caused. They have done so because they rule the central bank that has the power to issue them money, they dictate our laws on money because we've been taught that they know best, they have created the largest profit-to-person debt ratio in history because they regulate themselves. The largest banks have created the strongest political and economic force our country has ever seen. To move forward, we can no longer believe in the wisdom of these bankers and no longer support their godly growth. It's time to address the problems the bankers have created head-on -- we must stop the millions of mortgages that have been preyed on and come undone by the largest banks.

Any bank that's "too big to fail" means that it's too big for a free market to function. The financial corporations that caused this mess must be broken up and regulated with strong, new regulatory and antitrust rules in place, so that their power and influence not take down the country again. An independent regulatory body must protect consumers from predatory practices."

yourmoney

"Want to really make a difference, want to really bankrupt the banks? Move your money to your local credit union where your money is invested in local business and your neighbors, and profits benefit you ... instead of Corporate CEO’s!"


Als ik zo brutaal zou mogen zijn om De Majesteit een raad te geven, dan zou ik ook haar aanraden om haar geld van the usual suspects weg te halen en te deponeren bij eerlijke banken.

Banksters: "Senator Bernie Sanders is rallying the troops again for his amendment to the Senate financial reform bill to audit the Federal Reserve. While the Treasury Department is posting TARP bailout recipients and amounts on their web page, the Fed is quietly spending much more, as much as $2 trillion, but is not telling us who is getting the money or why."

Miljardenhulp

Na eerst de rente voor Griekenland onverantwoordelijk te hebben laten oplopen door trage besluitvorming is er nu dan een akkoord om Griekenland te hulp te komen.

NRC: "De ministers van Financiën uit de eurozone zijn het gisteren eens geworden over een hulppakket ter waarde van 110 miljard euro voor Griekenland. De leningen worden uitgesmeerd over de komende drie jaar.
Het pakket komt tot stand met hulp van het Internationaal Monetair Fonds, dat 30 miljard euro bijdraagt. De steun is mede bedoeld om te voorkomen dat de Griekse schuldencrisis zich uitbreidt naar andere landen die de euro als betaalmiddel gebruiken. Vooral Spanje en Portugal verkeren in een eveneens penibele financiële situatie. In ruil voor de hulp accepteert Griekenland een bezuinigingsprogramma dat tot forse besparingen op de staatsuitgaven moet leiden. Ook zullen de Grieken meer belasting gaan betalen."

Wat zijn de reële vooruitzichten? Het is duidelijk dat sommigen de crisis veel erger willen voorstellen dan ze is en juist daar ligt het gevaar. Door loos alarm te slaan verergeren ze de toestand en dat blijkt dan in hun voordeel te werken. Dat is wat speculant Soros wil - die speculeert op een dalende Euro - maar blijkbaar zijn er ook in Nederland genoeg idioten die dezelfde mening en intenties hebben. Het doel van de speculanten is het opdrijven van de rente, het kelderen van aandelen en valuta.

grafiek copy

Sargasso: "Afgelopen donderdag verscheen er op de voorpagina van de Volkskrant een fraaie grafiek met daarin de rente van staatsobligaties van de PIIGS in de tijd uitgezet. Enorme pieken maakten zichtbaar hoe groot de crisis wel niet was. Maar was dat wel terecht. Aangezien ik de krant las voordat ik koffie op had, was ik zelf niet scherp genoeg. Alleen een vaag gevoel van onrust bleef achter. Gelukkig was een van onze bezoekers zo aardig om via de mail aan te geven wat er precies niet klopte."

Het probleem is dat ook in Europa heel wat politici een shock therapie voor Europa aan het voorbereiden zijn. Weg met de sociale voorzieningen, leve het neoliberalisme. Met andere woorden nog meer van dat wat ons in de crisis heeft gestort. Alleen de banksters zullen daar van profiteren. De Europese bevolking zal verarmen. De shock doctrine wordt nu ook toegepast op de bevolking van Europa en de VS. Om te beginnen zullen de Grieken zwaar moeten bezuinigen. De speculanten wordt geen duimbreed in de weg gelegd. Griekenland staat voor een golf van protesten, stakingen en opstand. Die protesten zouden wel eens over kunnen slaan naar heel Europa. Want laten we eerlijk wezen, het is het financieel systeem - de oorzaak van de crisis - dat op de schop moet, niet de sociale voorzieningen van de bevolking.

Volkskrant: "Ook woensdag bleven beleggers speculeren op een faillissement van Griekenland. Sinds enkele dagen speculeren beleggers ook op een Portugees, Iers en zelfs een Spaans en Italiaans bankroet. Hierdoor dreigen deze landen in de toekomst een fors hogere rente te moeten betalen."

Het voordeel van de regeling is dat het IMF maar voor 30 miljard bijdraagt. De voorwaarden die gesteld zijn zijn dus vooral afkomstig van Europa, dat laten we hopen minder asociaal is dan het IMF. Maar welke landen moeten ook bijdragen? Dat zijn ook die landen die het zogezegd al moeilijk hebben, Italië, Portugal, Spanje en Ierland, om niet te spreken van de laatste 'aanwinsten' van de EU in het oosten.

Er komt ook in onze pers een hetze op gang tegen de 'uitvreters van Grieken'. Hun sociale voorzieningen zouden te mooi zijn, ze zouden de boel belazeren.

BNR: "De Griekse regering loopt jaarlijks ruim 20 miljard euro aan inkomsten mis als gevolg van belastingonduiking. Daarop wijzen verscheidene studies van de afgelopen jaren, zo meldde dit weekeinde de Amerikaanse krant The New York Times."

Dat kan wel voor een deel waar zijn, maar dit soort berichtgeving komt wel goed uit voor de speculanten. Bovendien zijn de grootste belastingontduikers nog steeds de multinationals. Dus laten ze die maar eens flink belasten dan hebben ze meteen tientallen miljarden binnen.

L'Humanité: "“I get 1,490 euro a month,” explains Nicolas Fragoulis, a 35-year-old bus driver with three children. “How am I supposed to cope?”, he asks. “I must pay 900 euro a month for my lodging, my children’s schooling, and food. My wife gets only 320 euro for four hours a day!” And yet, puts in Alexandros Comitis, an OASA (public transport) union delegate, “we have already lost 10% of our pay, and 30% of our Christmas, Easter and vacation bonuses.” Such are the daily straits with which many Greek salaried workers are confronted."

Goldman Sachs heeft de stemming flink opgedreven. Want hoe meer schulden Griekenland heeft - en daar heeft Goldman driftig naartoe gewerkt - hoe beter het voor hen is. Van de miljarden die Griekenland aan hulp krijgt, gaat het merendeel meteen naar Goldman Sachs en andere criminele banken. Een groot deel daarvan zal uitbetaald worden als salarissen en bonussen (verleden jaar gaf Goldman $16 miljard hieraan uit). Goldman Sachs kreeg miljardensteun, leende geld goedkoop tegen 1% en leende het weer uit tegen een veelvoud hiervan.


Zolang de oorzaak van de crisis niet aangepakt wordt, de criminele manipulatie van aandelen en valuta door banken, zal de toestand alleen maar verergeren, en dat is duidelijk de bedoeling van Amerikaanse politici en banksters, en jammer genoeg ook Europese. De banken die staatssteun kregen zijn betrokken bij het ondermijnen van valuta en buitenlandse economieën.

Infowars: "Greece needs to defend itself with a 1% Tobin tax on all derivatives and other financial transactions. Greece should take the lead in outlawing credit default swaps, which amount to issuing insurance without meeting the capital requirements of being an insurance company. Greece needs to enforce EU and national antitrust laws. If Soros and his gang succeed in breaking up the euro, Greece should make the best of it by immediately imposing heavy-duty exchange controls and capital controls to protect the new drachma, on the model of Malaysia a dozen years ago. Greece should shut down domestic zombie banks and seize its central bank and use it to issue 0% credit for industrial and agricultural hard commodity production. If the Greeks made plain what they intend to do if they are forced to fall back on the drachma, the financiers who fear such an example would have another reason to relent."

Deze hele crisis en campagne ter verspreiding van de shock therapie is gebaseerd op grootschalige fraude door banksters als Goldman Sachs, JP Morgan et al.

De miljardenhulp zal voorlopig alleen ten gunste komen van private banken. De bevolking zal ervoor moeten betalen.

GlobalResearch: "While the SEC is busy investigating Goldman Sachs, it might want to look into another Goldman-dominated fraud: computerized front running using high-frequency trading programs.

Also called High Frequency Trading (HFT) or “black box trading,” automated program trading uses high-speed computers governed by complex algorithms (instructions to the computer) to analyze data and transact orders in massive quantities at very high speeds.  Like the poker player peeking in a mirror to see his opponent’s cards, HFT allows the program trader to peek at major incoming orders and jump in front of them to skim profits off the top. Note that these large institutional orders are our money – our pension funds, mutual funds, and 401Ks.

When “market making” (matching buyers with sellers) was done strictly by human brokers on the floor of the stock exchange, manipulations and front running were considered an acceptable (if morally dubious) price to pay for continuously “liquid” markets.  But front running by computer, using complex trading programs, is an entirely different species of fraud.  A minor flaw in the system has morphed into a monster.  Keiser maintains that computerized front running with HFT has become the principal business of Wall Street and the primary force driving most of the volume on exchanges, contributing not only to a large portion of trading profits but to the manipulation of markets for economic and political ends."

Dit gedoe over Europa maskeert het feit dat het de dollar en het pond zijn die eigenlijk in doodsstrijd liggen. Het enige middel waarmee de dollar en het Amerikaanse financiële systeem zich staande kunnen houden is grootschalige fraude (en de hulp van China), die vanzelfsprekend ten koste gaat van andere landen. Het systeem keert zich nu zelfs tegen de eigen bevolking. Goldman Sachs kreeg bailout geld van de staat, heeft hiermee flinke winsten gemaakt en betaalde het geld terug toen de regering voorwaarden begon te stellen over bonussen.


Als de manipulatie van deze frauderende banken doorgaat en zij hun eisen kunnen opleggen aan onze regeringen dan volgen er bezuinigingen, volgens de strategie die we al vaak aan het werk hebben gezien in o.a. Chili, Argentinië, Polen, Rusland, Mexico, etc. etc. De gevolgen waren desastreus voor de bevolking. De prijzen stegen, de lonen daalden, de armoede groeide, het leed was niet te overzien. Maar de banksters boerden goed. Zij maakten gigantische winsten door de ondergang van complete naties. Wat geldt voor India geldt ook voor heel wat andere landen.

The Web of Debt: "Like other Third World countries, India has been caught in the trap of accepting foreign loans and investment, making it vulnerable to sudden capital flows, subjecting it to the whims and wishes of foreign financial power. Countries that have been lured into this trap have wound up seeking financial assistance from the IMF, which has then imposed 'austerity policies' as a condition of debt relief. These austerities include the elimination of food program subsidies, reduction of wages, increases in corporate profits, and privatization of public industry. All sorts of public assets go on the block - power companies, ports, airlines, railways, even social-welfare services."

De criminele banken prediken de crisis en dikken die in woord en daad flink aan. De werkelijke crisis komt pas nadat hun eisen tot bezuinigingen zijn omgezet in politiek. Als de globale macht in handen kan komen van een kleine groep banksters, dan moet het ook mogelijk zijn de globale macht in handen te krijgen van het volk waar die thuishoort. Als de revolutie komt dan zal die globaal zijn. Laten we hopen dat onze regeringen niet zo stom zijn om geweld in te zetten tegen de eigen bevolking. Maar dat er opstand komt is zeker.

Bijensterfte

abeilles

Bijensterfte: "Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe."

TheObserver: "Disturbing evidence that honeybees are in terminal decline has emerged from the United States where, for the fourth year in a row, more than a third of colonies have failed to survive the winter.

The decline of the country's estimated 2.4 million beehives began in 2006, when a phenomenon dubbed colony collapse disorder (CCD) led to the disappearance of hundreds of thousands of colonies. Since then more than three million colonies in the US and billions of honeybees worldwide have died and scientists are no nearer to knowing what is causing the catastrophic fall in numbers.

The number of managed honeybee colonies in the US fell by 33.8% last winter, according to the annual survey by the Apiary Inspectors of America and the US government's Agricultural Research Service (ARS).

The collapse in the global honeybee population is a major threat to crops. It is estimated that a third of everything we eat depends upon honeybee pollination, which means that bees contribute some £26bn to the global economy."

verliesbijen
Verlies door sterfte (rood) en verdwenen kolonies (geel)

Het schijnt dat vooral vervuild voedsel en insecticiden de oorzaak zijn. Een schoon milieu is van ontzettend groot belang.

OV-chipkaart duurder dan gepland

ovchip

AutomatiseringGids: "De invoering van de OV-chipkaart valt honderden miljoen euro’s duurder uit dan gepland. Daardoor blijft minder geld over voor de plaatsing van toegangspoortjes op NS-stations, die de sociale veiligheid moesten vergroten.

Dat blijkt uit documenten over de besteding van de zogeheten FENS-gelden die minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) donderdagavond op de valreep naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eurlings wilde de Kamer aanvankelijk alleen in vertrouwen stukken ter inzage geven over de besteding van 1,3 miljard euro aan NS en spoorbeheerder ProRail. Een ruime Kamermeerderheid weigerde daarmee akkoord te gaan omdat ze dan niet in het openbaar over de inhoud zou mogen praten."

Dit is weer zo'n truuk waar we voortdurend mee te maken krijgen: te rooskleurige voorstelling van zaken om ondeugdelijke plannen er toch door te krijgen, dan poging tot verdoezeling van de fouten en nadelen. Het zal niet lang duren voor de eerste prijsverhoging aangekondigd wordt.

Griekenland

betoging

Willem Middelkoop: "De markten raakten in paniek omdat er na alle beloften nog steeds geen duidelijke oplossing was voor de schuldencrisis van Griekenland. De verlaging door kredietbeoordelaar Standard & Poor's van de kredietwaardigheid van Griekenland, Spanje en Portugal hielp op z'n zachts gezegd ook niet mee. Dat deze Amerikaanse kredietbeoordelaars natuurlijk ook weer een eigen (politieke) agenda hebben lezen we nergens in de pers.

De crisis is Europa leidt de aandacht heerlijk af van de eigen monetaire financiering. Dit geldt ook voor de Britten, die gezellig meedoen aan het euro'tje pesten, waar ze al jaren specialisten in zijn. Vergeet niet dat de Britten en Amerikanen, in tegenstelling tot de Europeanen, gewoon al massaal hun eigen staatsobligaties opkopen. Deze vorm van "nucleaire" financiering komt nu pas bij de ECB op de agenda. Als ze dat niet hadden gedaan was de rente al lang opgelopen tot een procent of tien.

Zoals we eerder geen bank konden laten omvallen, zullen we nu geen land kunnen laten omvallen. Je kunt dus voorlopig rustig gaan slapen.

Uiteindelijk komen we over een aantal jaren natuurlijk uit bij de enige echte oplossing: een wereldwijde schuldsanering. Dat is voor alle partijen uiteindelijk waarschijnlijk het beste, omdat daarna kan worden begonnen met de opbouw van een gezonde economie zonder de zware last van improductieve schulden."

DeVrijeEconomie: "De rente op Griekse staatsobligaties loopt steeds verder op. Daardoor komt Griekenland nog verder in de problemen. Het voldoen aan de rentebetalingen wordt zo steeds lastiger. Zo wordt de instorting van Griekenland een self fulfilling prophecy."

TheEconomicCollapse: "But for the people of Greece, getting help with their debt means giving up their ability to determine their own affairs.  They have gotten into so much debt that now they are forced to do whatever the IMF and the EU tell them to do. Of course there are many in Greece who are extremely upset by this as evidenced by the recent riots there....

But this is what happens when a nation allows itself to get into way too much debt.  In fact, this has been done by design in third world nations for decades.  In his extraordinary book, Confessions of an Economic Hitman, John Perkins explained how it was his job to go around the world and get third world governments to accept multibillion-dollar loans that he knew they would never be able to repay.  Of course when the time came and they could not repay the loans, the big global institutions would go in and confiscate natural resources and impose "conditions" and implement "austerity measures" similar to the ones they are currently imposing on Greece."

Guardian: "The deficit hawks are going into high gear with their drive to cut social security and Medicare. President Obama's deficit commission is having a big public event on Tuesday in which many of the country's most prominent deficit hawks will tout the need to reduce the budget deficit. The next day, Wall Street investment banker Peter Peterson will be hosting a "summit on fiscal responsibility", which will feature more luminaries touting the need to get deficits under control."

Vrijheid in Nederland

De politie in actie als vanouds. Zo gaat onze politie om met de vrijheid van meningsuiting. Wat een reactionair land is dit toch.


Wall Street

Wat u niet in de westerse media ziet, een betoging tegen de banksters van Wall Street:


1 mei


© 2009