Weblog Archive juni 2014

Red de weidevogels


Vogelbescherming: Waar zie je ze nog? Weides waar bloemen bloeien, grutto’s roepen, bijen af en aan vliegen en koeien vredig grazen. De intensieve landbouw levert ons miljarden liters melk, maar honderdduizenden weidevogels dreigen te verdwijnen. Dat kunnen we voorkomen met 200.000 hectare bloemrijke weide - één vijfde van al het grasland in Nederland.

Laat de weidevogel niet uitsterven!

shot_1995

Eenvoudig en heerlijk

Vanavond heb ik bijzonder heerlijk gegeten. Zoals heer Bommel hou ik van een eenvoudige doch voedzame maaltijd, maar het liefst ook lekker. Ik eet meer vis dan vlees en ik probeer mijn vleesconsumptie zo laag mogelijk te houden. Af en toe een wat duurder stukje vlees moet kunnen. Het zal een tijdje duren voor ik weer een biefstukje eet, maar vanavond heb ik genoten van mijn Gasconne runderkogelbiefstukje van Lindenhoff. Het is lokaal geproduceerd en de Gasconne runderen hebben een heerlijke tijd gehad in de natuur van de Gaasperzoom.

Lindenhoff

Ziehier mijn bereidingswijze. Sinds een tijdje ben ik overgestapt op keramische kookpannen. Die zijn makkelijker in onderhoud en gebruik en ik hoop dat ze ook langer meegaan dan andere gecoate pannen. Met houten keukengerei moet dat lukken. Mijn groenten kook ik meestal in een stoomkoker. Aardappeltjes en groenten kunnen samen in een pot. Je hoeft er geen zout op te doen. Gestoomde groenten hebben sowieso meer smaak en behouden ook beter hun voedingswaarde dan gekookte groenten. Vandaag had ik gestoomde aardappeltjes in de schil en sperzieboontjes. Nieuwe aardappeltjes zijn heerlijk gestoomd. Ze zijn dan niet echt 'gepoft' maar het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Als ze gaar zijn snij je ze overlangs door zodanig dat het velletje onderaan nog heel blijft, dan kun je ze meestal in een paar handige bewegingen van de schil ontdoen.

Het vlees in wat olie aanbraden op een hoog vuur en aan beide kanten dichtschroeien. Dan het vuur zachter zetten en verder garen onder toevoeging van een klontje boter. Ik hou niet van 'bien saignant', dus ik bak het biefstukje tot het vanbinnen net voldoende gaar is. Zout en peper zijn voor mij niet nodig, hoewel ik me kan voorstellen dat de meeste mensen dat wel zullen willen. Als je een goed stuk vlees hebt dan heeft het van zichzelf al een volle smaak. De Gasconne runderen hebben dat zeker. Een glaasje Merlot du pays d'oc past er uitstekend bij. Et voilà, een eenvoudige maar heerlijke maaltijd, gezonder en verantwoorder dan wat je normaal eet. Maar let wel, eet vlees altijd met mate, maar kies wel voor een eerlijk en heerlijk stukje.

EHS wordt NNN

Provincie Noord-Holland

Ecologische Hoofdstructuur wordt Natuurnetwerk Nederland

"Ook de provincie Noord-Holland hanteert voortaan de term Natuurnetwerk Nederland (NNN). Staatssecretaris Dijksma introduceerde het NNN vorig jaar om de term 'Ecologische Hoofdstructuur' (EHS) te vervangen.

Behalve de naam verandert er niets. De begrenzing, planologische status en subsidiemogelijkheden van het NNN blijven precies hetzelfde als de oude EHS.

In lijn hiermee gebruikt de provincie voortaan de termen ‘natuurbrug’ en ‘natuurverbinding’, in plaats van ‘ecoduct’ en ‘ecologische verbindingszone'.

Actuele informatie over het Natuurnetwerk Nederland en de projecten om dit te realiseren vindt u op de projectsite."

EHS gerealiseerd
EA2495A
EHS gerealiseerd (ingericht)
Klik voor kaart

DRO van Amsterdam moet dringend zijn foute kaart van de Ecologische structuur (voortaan NNN) aanpassen. Het Gaasperpark en de hele zuidoever behoren tot de EHS, nu NNN genoemd. Het zou misschien wel de moeite waard zijn als de nieuwe coalitie van Amsterdam een soort gemeentelijke enquête instelt om na te gaan hoe het zo gekomen is dat Amsterdam zo heeft geknoeid en gerommeld met die kaart. Daarmee zouden gelijkaardige fouten (of foute ambtenaren) in de kiem gesmoord kunnen worden.

Ambtelijk falen

Jaarlijks gaan er in Europa 350.000 mensen eerder dood door de uitstoot van fijnstof. De gemeenten leveren onjuiste gegevens aan waardoor de rekenmodellen van het Rijk niet kloppen. De situatie wordt rooskleuriger voorgesteld dan ze is, met als gevolg dat in Amsterdam bewoners blootgesteld worden aan kankerverwekkend fijnstof. Dit is een voorbeeld van hoe de ambtenarij zichzelf schuldig maakt aan in feite crimineel gedrag, schade toebrengt aan mensen en de feitelijke situatie ook nog eens verbloemt. Dat is ongehoord.

Er zijn nog meer politieke machinaties die niet door de beugel kunnen, maar wel op grote schaal toegepast worden: het rommelen met kaarten (bvb van de EHS) en het knoeien met goedgekeurde amendementen die uiteindelijk nooit uitgevoerd worden.

Ook, en vooral in Zuidoost is de bestuurscultuur niet bijzonder correct. Het dagelijks bestuur, waartoe behoren mevr. Dalgliesh, dhr. Vyent en dhr. Jaensch, dient een voordracht in voor de vergadering van de bestuurscommissie van 2 juli a.s. om jawel, dhr. Jaensch, portefeuillehouder Sport en Recreatie, tijdelijk aan te wijzen als vertegenwoordiger van Zuidoost in het bestuur van Groengebied Amstelland, en dit met terugwerkende kracht tot 19 maart 2014.

FB_jachtstickers

Dhr. Jaensch heeft in zijn vorige periode bij GGA weinig blijk gegeven van empathie voor natuur en groen. In de vorige vergadering waar hij illegaal aanwezig was, waarvoor nu zijn tijdelijke afvaardiging met terugwerkende kracht vastgelegd moet worden, was dhr. Jaensch de meest fervente voorstander van de jacht op vossen, in feite een onzinnige hobby van plezierjagers. Dat moet natuurlijk met terugwerkende kracht bekrachtigd worden. Jagen valt blijkbaar onder sport en recreatie. Dhr. Jaensch draagt in dit geval zichzelf voor. En PvdA en GL? Die dommelen lekker rustig verder.

Tja, corruptie kun je dit beslist niet noemen, maar met alle respect, om met Theo Maassen te spreken, het is niet netjes, nee, het is zeker niet netjes.

Maar hier en daar wordt toch gewerkt aan het rechtzetten van ambtelijke knelpunten. Hoewel, hoe worden de besluiten goedgekeurd? Op de hieronder vermelde vergadering van GGA waren maar 5 bestuursleden aanwezig, eveneens dhr. Hylkema en dhr. Houtkamp (geen bestuurslid). Waren afwezig: dhr. Ossel (gemeente Amsterdam), dhr. Manuel (stadsdeel Oost) en dhr. Bond (provincie Noord-Holland). Ik neem aan dat de afwezige bestuursleden op een ander moment hun goedkeuring hebben gegeven.

ZO: "Op 12 juni 2014 heeft het bestuur van Groengebied Amstelland een geheel herziene Algemene Verordening vastgesteld. Er is o.a. besloten dat vergunningen voor zowel grote als kleine evenementen voortaan worden verstrekt door de gemeente op wiens grondgebied het evenement plaatsvindt. Daarnaast is besloten dat de gemeente Amstelveen niet meer deelneemt aan de vernieuwde Algemene Verordening.

De nieuwe Algemene Verordening treedt een week na datum van bekendmaking in werking.

Aanvragen vergunning voor evenementen

Voor het aanvragen van een evenementvergunning op een terrein van het recreatieschap moet u voortaan bij de gemeente zijn op wiens grondgebied het evenement plaatsvindt.

Groengebied Amstelland blijft wel de economisch eigenaar van de gronden. Doorgaans (bij evenementen van enige omvang c.q. commerciële activiteiten) verhuurt het recreatieschap de terreinen waarop het evenement plaatsvindt. Indien u overweegt om een evenement te organiseren verzoeken wij om tijdig contact met het recreatieschap en met de betreffende gemeente op te nemen.

Aanvragen overige vergunningen

De overige vergunningen op grond van de Algemene Verordening kunt u, zoals tot nu toe gebruikelijk, aanvragen bij het beheerbureau van Groengebied Amstelland, adres Amsteldijk Noord 55, TE Amstelveen. Het telefoonnummer is (020)-496 56 56.

Wat staat er in de Algemene Verordening

In de Algemene Verordening is bepaald wat wel en niet is toegestaan in het Groengebied. De verordening bevat bepalingen over het handhaven door strafbepalingen of door bestuursdwang. De Algemene Verordening is nu aangepast aan de eisen die voortvloeien uit recente wetgeving. Daarnaast zijn de formuleringen over bijvoorbeeld loslopende honden, kamperen, tijdelijk afmeren van (woon)schepen duidelijker omschreven.

Volledige tekst nieuwe Algemene Verordening

De volledige tekst van de verordening ligt ter inzage op het beheerbureau, Amsteldijk-Noord 55 te Amstelveen en op het kantoor van Recreatie Noord-Holland NV, Genieweg 46 te Velsen-Zuid en is terug te vinden op www.recreatienoordholland.nl."

Amsterdam vervuilt

luchtvervuilingadam
Klik voor video

RTL: "De lucht die we inademen is vaak veel viezer dan wordt gedacht. Milieudefensie heeft metingen gedaan waaruit blijkt dat de metingen van de overheid vaak te rooskleurig uitpakken.

Het Rijk maakt gebruik van rekenmodellen om de luchtverontreiniging te meten. Milieudefensie heeft op verschillende plekken zelf de luchtkwaliteit gemeten, die was er vaak een stuk beroerder aan toe dan volgens de berekeningen van het Rijk.

Er zijn vooral problemen met de luchtkwaliteit in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Daar is de lucht op sommige plaatsen 'ongezond'.

Het grootste verschil met de berekeningen van het Rijk en de metingen van Milieudefensie is in de Javastraat in Den Haag. Daar is volgens het Rijk geen problemen met de luchtkwaliteit maar volgens Milieudefensie is de lucht flink verontreinigd. 

Europese norm

Volgens Milieudefensie wordt op 12 plekken de Europese norm overschreden. Vanaf januari mag dat niet meer, anders kunnen er sancties volgen.  Het is nu al duidelijk dat het voor de probleemgevallen lastig wordt om die normen te halen."

vevuild

Milieudefensie: " Op straat adem je regelmatig vervuilde lucht in, vooral als er veel verkeer in de buurt is. Dat is slecht voor onze gezondheid. De concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de lucht overschrijden regelmatig de normen. Florien woont met haar gezin aan de Amsterdamse Wibautstraat. Zij maakt zich zorgen: “Het maakt me onzeker dat ik niet weet wat de gevolgen van vieze lucht zijn voor mijn kinderen en mijn man, die last heeft van astma. Ik vind dat iedereen recht heeft op gezonde lucht.”

Je ziet eigenlijk nergens dat de lucht op sommige plekken vervuild en ongezond is. Maar het inademen van deze vervuilde lucht veroorzaakt wel ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De kleinste deeltjes ultrafijnstof en roet dringen diep door in je longen en kunnen ook in de bloedsomloop komen. Ieder jaar sterven duizenden mensen eerder, vaak na een langdurige ziekte.

Milieudefensierapport Hoe gezond is onze lucht?"

Festivals in Amerikaanse handen

SFX Entertainment
SFX Entertainment

1984
The Brave New World of 1984

Volkskrant: "Vrijwel alle grote dancefestivals in Nederland zijn binnenkort in handen van de beursgenoteerde Amerikaanse mediagigant SFX Entertainment. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de snel veranderende zakelijke verhoudingen in de festivalwereld.

Tot vorig jaar was Amsterdam een van de epicentra van de wereldwijde housescene, maar de komst van Sillerman en zijn Wall Street-dollars hebben New York in één klap de dancehoofdstad van de wereld gemaakt.

SFX kocht in 2013 vanuit de VS voor 120 miljoen euro drie grote Nederlandse danceorganisaties op, waarvan ID&T van danceondernemer Duncan Stutterheim (Sensation, Mysteryland) de bekendste is. Het bedrijf wil dit soort feesten over de hele wereld gaan organiseren.

Overname club Air

De Amerikanen staan nu op het punt de Amsterdamse club en feestorganisator Air over te nemen. Daarnaast is het bedrijf in 'exclusieve onderhandeling' met Rocco Veenboer, organisator van Awakenings - de veertiende editie van dit 'grootste outdoor technofestival ter wereld' vindt komend weekeinde in Spaarnwoude plaats.

Eenheidsworst

Erik van Eerdenburg, festivaldirecteur van Lowlands, Pitch en Down The Rabbit Hole, denkt dat van alle festivals eenheidsworst maken en de ticketprijs verhogen het domste is wat SFX zou kunnen doen. 'De eigenaren van Air en Awakenings zijn eigenwijze klootzakken, in de goede zin van het woord, die laten zich echt niet vertellen dat hun evenement nu op Sensation moet gaan lijken. En de echte baas is het publiek. Als het publiek besluit geen kaartje meer te kopen omdat het te duur is, krijg je een tik op je neus want dan komen de bezoekers niet meer en heeft de organisatie een probleem.'"

Voor mij lijken alle dance-evenementen op elkaar. Een grote kakofonie met oorverdovend geluid. En straks Amerikaanse stijl, met drones en tasers voor de beveiliging?

Als de winsten naar het buitenland verdwijnen dan is het uitgesloten dat onze gemeenten en stadsdelen zich nog kunnen inlaten met belangenverstrengeling met Amerikaanse megabedrijven en onze parken zouden opofferen voor buitenlandse exploitatie. No way! Ik denk dat Open Air de bui al ziet hangen en daarom zo snel mogelijk wil verkopen voordat er een punt gezet wordt achter het misbruik van Nederlandse parken. Misschien kan SFX de Shelltoren overnemen, zodat Amsterdam Open Air zich niet meer hoeft uit te sloven om geld te verdienen in Amsterdamse parken om de exploitatie van die toren te bekostigen. Maar enige voorzichtigheid is wel geboden. 

Sillerman
F... off, Silly!

silly man
R.F.X. Sillerman

De CEO van SFX Entertainment, Robert F.X. Sillerman, is aangeklaagd voor fraude. Moody's geeft SFX Entertainment een Caa1 rating, dat is zeer slecht met een zeer hoog risico.

Moody's: "January 28, 2014 -- Moody's Investors Service (Moody's) assigned a Caa1 corporate family rating to SFX Entertainment, Inc. (SFX) in conjunction with the company launching a $230 million debt financing comprised of a $30 million revolving facility, which was rated B1, and a $200 million second-lien secured notes issue, which was rated Caa1. As part of the same action, SFX was also assigned a Caa1-PD probability of default rating, a speculative grade liquidity rating of SGL-3 (indicating adequate liquidity), and a stable ratings outlook."

Nasdaq: "Obligations rated Caa1 are judged to be of poor standing and are subject to very high credit risk."

Lof van het onkruid

LOF VAN HET ONKRUID

Godlof dat onkruid niet vergaat. 
Het nestelt zich in spleet en steen, 
breekt door beton en asfalt heen, 
bevolkt de voegen van de straat.

Achter de stoomwals valt weer zaad: 
de bereklauw grijpt om zich heen. 
En waar een bom zijn trechter slaat 
is straks de distel algemeen.

Als hebzucht alles heeft geslecht 
straalt het klein hoefblad op de vaalt 
en wordt door brandnetels vertaald:

`gij die millioenen hebt ontrecht: 
zij kòmen - uw berekening faalt.' 
Het onkruid wint het laatst gevecht.

Goed nieuws

In een gesprek op AT5 met een paar raadsleden van de nieuwe Amsterdamse coalitie hoorde ik Laurens Ivens zeggen dat samenwerking met de Partij voor de Dieren tot de ambitie van het nieuwe college behoort. Dat is bijzonder goed nieuws.

Partij voor de Dieren: "De Partij voor de Dieren heeft vanmiddag haar stempel weten te drukken op het coalitieakkoord van D66, VVD en SP. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren diende een amendement in waarmee hij een extra betekenis meegaf aan de titel van het akkoord: ‘Amsterdam is van iedereen’. De Partij voor de Dieren voegde aan het akkoord een paragraaf toe met ambities op het gebied van dierenwelzijn en groen.

In het coalitieakkoord komt onder meer te staan dat stadsnatuur (in de hoofdgroenstructuur) beter zal worden beschermd tegen bouwplannen. Indien er toch tot bouw wordt overgegaan, moet het groen dat verdwijnt met nieuw groen worden gecompenseerd. ‘Dat is een enorme verbetering ten opzichte van het akkoord zoals het er lag, gezien dit nieuwe college ook veel bouwplannen heeft’, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam. Ook gaat het college haast maken met het oplossen van alle ecologische knelpunten."

Overigens zag ik dat Amsterdam niet alleen een steuntje kan gebruiken voor een beter milieu, ook het geluid in de stad is een beetje aan de hoge kant, vooral in het centrum.

 stadslawaai

Zelfmoord politieke partijen 

Privatiseren komt van het Latijnse werkwoord 'privare', dat 'beroven' betekent.

Was Privatisering van het Publieke Domein wel in het Publieke Belang?

"Was Privatisering van het Publieke Domein
wel in het Publieke Belang?

Een kritische beschouwing over het Nederlandse privatiseringsbeleid
 van de afgelopen decennia

Frans van Waarden
Universiteit Utrecht
April 2012

Privatisering leidt tot reductie van het publiek domein. Politiek wordt steeds meer vervangen door economie en de burger wordt gereduceerd tot consument. Daarmee treedt ook een verschuiving op in de dominante mechanismen van zeggenschap en controle op macht: van ‘voice’ naar ‘exit’.

Naarmate meer objecten en diensten uit het publieke domein verdwijnen, vermindert niet alleen de invloed van politici, maar ook van burgers die politici als hun vertegenwoordiger aan willen spreken. Als het goed is komt daar een invloed via de exit optie voor in de plaats. Worden we slecht behandeld door ziektekostenverzekeraar Achmea, dan snel naar Centraal Beheer. Vinden we het onzinnig dat Time-Warner padvinders verbiedt ‘Happy Birthday to You’ te zingen (Bakker 2001: 22), dan niet meer naar films van die maatschappij gekeken. Kunnen we op die manier echter ook invloed op maatschappelijke processen uitoefenen? Als ik nooit meer naar een disco ga, voorkom ik daarmee een tweede Volendam-ramp? Is een boycot van Shell een voldoende middel om de luchtvervuiling tegen te gaan?

En wordt er nu beter naar de consument dan naar de burger geluisterd? In ieder geval is het machtsverschil tussen consument en menige private organisatie vaak groter dan tussen burger en politicus. De eerste is een relatie tussen individu en commerciële organisatie, de laatste is er een tussen individu en individu. Die commerciële organisatie wordt bovendien steeds groter door de voortgaande concentratie en fusietendens - die overigens nog aangewakkerd wordt door de privatisering. De fragmentatie van private kennis zet innoverende bedrijven ertoe aan concurrenten met kennisbezit in te lijven. Veel markten zijn inmiddels oligopolies. Daar staat slechts een zwak georganiseerde consument tegenover.

De consumentensoevereiniteit is in veel gevallen een theoretische fictie. En in ieder geval niet geschikt als sturingsprincipe voor de samenleving. In een democratie hoort het anders. Politiek gaat uiteindelijk boven economie. En dus volkssoevereiniteit boven consumentsoevereiniteit.

Wat is de limiet van een dergelijke ontwikkeling? De overbodigheid van de politiek! Een in zijn uiterste consequentie doorgevoerde liberalistische marktwerkingspolitiek, dwz. één die verwordt tot libertarianisme c.q. anarchisme, laat geen ruimte voor een politiek domein, geen rol voor een staat, voor oikos noch politeia. Waarom nog ter stembus gegaan als er steeds minder in de politiek beslist wordt, als er steeds minder publieke ruimte is om in - en publieke belangen om over - te delibereren? Draagt verdergaande privatisering zo ook niet bij aan de veelvuldig betreurde ‘Politikverdrossenheit’?

Het vervolgen van een privatiseringsbeleid tot in zijn uiterste consequentie zou daarom in zekere zin zelfmoord zijn voor politieke partijen. Misschien dat ze dan maar het beste kunnen fuseren met consumentenorganisaties. En de leden en activisten van de partijen? Voor hen is hooguit een rol weggelegd als juryleden in privaatrechtelijke geschillen over eigendomsrechten en economische transacties. Bureaucraten worden advocaten, politici worden (scheids)rechters, en burgers juryleden. Is dat onze visie van het toekomstige publieke domein? Zou dat niet een nieuwe en echte ‘tragedie van de commons’ zijn: het verdwijnen van de politeia ... in een poging de eerste tragedie te overkomen?"

Privatisering tot in zijn uiterste consequentie leidt tot zelfmoord politieke partijen

with us

Beroepseer: "Narcistische elites ondermijnen het publieke belang 

Psychoanalytische ideeën vormen een belangrijk raamwerk om de opkomst van de narcistische cultuur in de wereld van arbeid, bestuur en organisatie te kunnen begrijpen. Narcisme is van toepassing op mensen die niet in staat zijn tot empathie, zich niet kunnen binden aan een ander en zich in het geheel niet bewust zijn van de noden van andere mensen of zelfs maar van hun bestaan.

Volgens Fotaki kunnen we narcisme steeds meer waarnemen bij leiders in de zakenwereld. Oorzaak is het late kapitalisme dat gekenmerkt wordt door een toenemende onzekerheid en een meedogenloos streven naar innovatie. In 2000 merkte Michael Maccoby op dat narcisten goed nieuws zijn voor bedrijven, omdat zij passie hebben en nieuwe wegen durven inslaan.

Susan Long heeft overtuigend aangevoerd dat telkens wanneer instrumentaliteit de relationaliteit*) gaat overheersen, hele samenlevingen gevangen kunnen raken in een toestand van pathologische perversie. Dat wil zeggen dat bij een overheersend narcisme andere mensen (of hele groepen anderen) niet worden beschouwd als de anderen - zijnde als onszelf - maar als gebruiksvoorwerpen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer markten als anonieme "virtuele" structuren worden beschouwd en werknemers worden behandeld als te exploiteren marktwaar. Dat soort gedragingen is pathologisch pervers omdat mensen de toestand weigeren te erkennen die ze zelf door hun narcisme hebben gecreëerd.

Publiek beleid is ondergeschikt gemaakt aan deze pathologische afwijkingen. Het loskoppelen van risico en verantwoordelijkheid in de financiële sector betrof niet alleen de perverse prikkels die mensen hebben aangezet tot hebzucht ten tijde van de financiële zeepbel, die wel uit elkaar móest spatten, het betrof ook de beleidsmakers die losgekoppeld werden van de o zo voorspelbare gevolgen van dat beleid.

*) Instrumentaliteit: middelen gebruiken om een doel te bereiken (als oplossing van maatschappelijke problemen) 
Relationaliteit = gericht op de ander, "de mens als knooppunt van relaties"

London School of Economics and Political Science: "Narcissism is increasingly being observed among management and political elites. Recognising how it underpins policy making and how it becomes increasingly prevalent in socially destructive ways is key to re-engaging citizens with the political process, writes Marianna Fotaki."

Vergroening mislukt

Vogelbescherming: "Vijftien natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, roepen vandaag de Kamer op om de nationale implementatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te verbeteren om toch nog enige bijdrage te leveren aan de vergroening van het platteland. De landbouw ontvangt straks jaarlijks 230 miljoen euro voor vergroeningsmaatregelen, maar dit publieke geld draagt amper bij aan de bescherming van publieke waarden.

Voorgestelde vergroeningsmaatregelen zeer mager

Begin juni benadrukte Staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Kamer dat zij ‘streeft naar een ambitieuze vergroening van het GLB die moet leiden tot echte winst voor biodiversiteit’. De natuur-en milieuorganisaties beschouwen de vergroening van het GLB echter als mislukt. De voorgestelde ‘vergroeningsmaatregelen’ zullen de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland niet stoppen en het landschap niet aantrekkelijker maken. Dat bleek onlangs ook uit een publicatie in Science.

Honderden miljoenen aan landbouwsteun dragen niets bij aan groener platteland

Wijs waardevolle graslanden aan

Tot grote teleurstelling van Vogelbescherming is de melkveehouderij grotendeels vrijgesteld van vergroeningsmaatregelen, terwijl juist op de graslanden in Nederland grote natuurwinst kan worden behaald. Met het aanwijzen van waardevolle graslanden met een bijbehorende bescherming kan een aantal ‘rijke weides’ worden gered. Vogelbescherming roept de Kamer dan ook op om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Wil de landbouw blijvend kunnen rekenen op steun vanuit de maatschappij, dan moet de jaarlijkse 230 miljoen euro voor vergroening zichtbaar zijn in het landschap; je moet het aan kunnen wijzen en het moet er zoemen, fluiten en bloeien!"

Ook de vergroening (verduurzaming) in de economie en industrie loopt achterop. Alles bij mekaar betekent dat dat ons milieu ook nog veel te veel te verduren krijgt.

PBL: "Wil Nederland een rol van betekenis blijven spelen in de wereldeconomie, dan zal er fors ingezet moeten worden op vergroening. Concurrerende landen om ons heen zijn hier al verder in en richten hun innovatie daar meer op door ambitieuze, langjarige doelstellingen en forse investeringen in kennis. Vergroening kan niet alleen van bedrijven komen, de overheid heeft hier ook een belangrijke rol. Wat nodig is, is een stevig groen innovatiebeleid."

Stadsranden als strijdtoneel

Staatssecretaris Dijksma is samen met een deel van de stedelijke en provinciale nomenklatura ondemocratisch bezig om het groen onder het beton te laten verdwijnen.

Telegraaf: "De Amsterdamse wethouder Andrée van Es heeft woensdag in haar afscheidstoespraak gepleit voor een samengaan van haar eigen partij GroenLinks met de PvdA.

Van Es was sinds 2010 wethouder in Amsterdam voor GroenLinks en stond aan de wieg van de partij. Ze nam woensdag afscheid van de gemeenteraad, samen met de wethouders Maarten van Poelgeest en Freek Ossel. GroenLinks en de PvdA maken niet langer deel uit van de Amsterdamse coalitie. Het nieuwe college wordt gevormd door D66, VVD en voor het eerst SP."

shot_1960
Gaasperpark en zuidoever door GL en PvdA illegaal uit EHS geschopt
onder de naam 'Ecologische structuur'
Zie Ecopassages

Maarten van Poelgeest was met zijn stadsecoloog Remco Daalder een van de onderkruipers die ervoor gezorgd hebben dat de EHS in de Structuurvisie Amsterdam 2040 onder het beton werd geschoven. Er staat in de Structuurvisie geen kaart van de EHS, wel een met de EHS-verbindingen. Van Poelgeest vond dat ook sportvelden met kunstgras tot de Hoofdgroenstructuur behoren, en ook begraafplaatsen; daarmee kon hij het groenareaal van Amsterdam letterlijk kunstmatig aandikken. De echte natuur heeft hij zoveel mogelijk de nek omgedraaid. De EHS bestaat volgens Amsterdam enkel uit verbindingen. Dat is een schandalige ontkenning van de echte EHS. Een laatste bijdrage van GroenLinks aan de aantasting van natuurgebieden in Amsterdam is de kaart die DRO geproduceerd heeft waarop het Gaasperpark en de zuidoever geheel uit de EHS zijn gehaald (zie boven). Een laatste stuiptrekking van een zieltogend bestuur. Ik noem het onbehoorlijk bestuur. Ik ben benieuwd wie de stad Amsterdam afvaardigt naar Groengebied Amstelland. De vertegenwoordigers van Zuidoost en Oost zouden mogelijk kunnen vervallen als Amsterdam enkel een stadsrepresentant wil. Ik zie dat voor stadsdeel Oost mevr. Özütok is vervangen door I. Manuel in het bestuur van GGA.

EHS
De enige echte EHS
Zie Alterra

De reden voor deze vervalsing van kaarten wordt gauw duidelijk: het gaat om het gebruik of beter gezegd het misbruik van EHS-gebieden voor evenementen en de bouw van horeca, waarna later de villa's in het groen komen. Dat hebben we te 'danken' aan de wethouders van Es, Maarten van Poelgeest en Freek Ossel. Ook in Diemen maakt GL er een potje van.

Wat commentaren op de voorgestelde fusie van PvdA en GL in Joop:

"Groenlinks was bedoeld als sterke partij van een zetel of 15 links van de PvdA. Nooit gelukt.

Smakeloze politieke eenheidsworst straks in een even smakeloze superprovincie???

DOEN!! Want een fusie van deze partijen zal geen optelsom worden. 

Samen de afgrond in? Gezellig! 

Goed idee. Dan heb ik nog maar één partij over waar ik nooit meer op zal stemmen."

Dat van Es een fusie van GL en PvdA wil is begrijpelijk. GL is niet groen en niet links meer en de PvdA, ja die is intussen rechtser dan de VVD. Ik hoop dat D66 en de SP een halt kunnen toeroepen aan de wetteloosheid die het vorige bewind kenmerkte. PvdA en GL wilden niet samenwerken met de SP. Nu staan ze buitenspel. Eigen schuld. GroenLinks is niet meer. Amsterdammers willen een groene stad waar ze het hele jaar door voor hun recreatie naar een rustig natuurpark kunnen dat niet is platgetrapt door evenementen. Het is aan D66, SP en VVD om er iets van te maken.

Geschiedenis herleeft

nicolaespancras
Nicolaes Pancras, ooit burgemeester van Amsterdam
en eigenaar van Wester-Amstel, nu kantoor van GGA

Wie de Nederlandse geschiedenis wil herbeleven hoeft maar naar een vergadering van Groengebied Amstelland te gaan om de sfeer te proeven van de VOC-tijden van weleer. Ik kan zwelgen in dat kostelijke sfeertje van macht en zelfgenoegzaamheid. Reeds eerder heb ik de roem verkondigd van de regenten van GGA. Zij regeren minzaam maar met oog voor wat telt in dit rijk, geld. Het volk wordt toegelaten omdat men daar nu eenmaal door een minder elitaire overheid toe gedwongen wordt, maar eigenlijk doet het toehoordersschellinkje afbreuk aan de algehele ambiance. In het prieel bereidt de ene bestuurder zich voor op de komende vergadering, een ander wordt gebracht in de moderne koets, de wagen met chauffeur. En zoals het hoort in deze kringen is er na de vergadering nog een besloten gedeelte, waarbij het volk niet gewenst is.

wester-amstel
Buitenplaats Wester-Amstel

In de vergaderzaal heerst een amicale gemoedelijkheid. Men mag beslissen en dat doet deugd. Het volk mag wat zeggen, hoogstens drie minuten maar dan moet het welletjes zijn. Wat ontbreekt maar wat er licht bijgedacht kan worden, zijn Havanasigaren. De amices houden het bescheiden bij koffie of thee. De tijden van opulentie zijn voorbij. Het gaat niet zo best met onze wingewesten. Daarom moeten ze efficiënter geëxploiteerd worden. Waar vroeger tabak, kruiden en suiker gewonnen werden, moet nu de brave burger aan het evenement geholpen worden, en waar vroeger driftig opium werd verkocht en geschoven, dealt men nu in XTC in de groengebieden. GGA heeft zoals de VOC een monopolie op evenementen in deze wingewesten.

De bewindhebbers van de natuurgebieden in en rondom Amsterdam hebben vrijwel vrij spel wat de uitbating van hun wingewesten betreft. Zoals dat vroeger in de koloniën regelmatig het geval was stoort men zich over het algemeen niet aan het Haags Besogne, of 's lands regels en wetten. Zo mag de EHS geen belemmering zijn voor de evenementenindustrie. Zelfs de burgemeester van de metropolitane stad Amsterdam mag graag een kaart van de EHS vervalsen en omtoveren in Hoofdgroenstructuur.

De laatste vergadering van GGA miste een paar bewindhebbers. Sommige vertegenwoordigers van de wingewesten moesten nog officieel bekrachtigd worden in hun functie door de nieuwe raden of bestuurscommissies. De vertegenwoordiger van stadsdeel Zuidoost was zoals de Voorzitter het schamper opmerkte illegaal aanwezig. Dat is nooit een probleem geweest in onze illustere stad. Dat belette hem ook niet om actief te pleiten voor de jacht op vossen. Kijkend naar de insprekers zei hij dat gezien de te verwachten commotie, de media, het volk voorzichtig geïnformeerd moesten worden. De  jacht is vanzelfsprekend een privilege van de betere standen, een symbool van status en macht over leven en dood. Het beleid van de natie is er op gericht om zowel winst als macht voor de oligarchie te consolideren. Daarin past het vrijgeven van de jacht op vossen, wilde zwijnen, herten, grauwe gans, smient, huiskraaien, gaaien, eksters, meerkoeten, hazen, enzovoort, enzovoort. Het geeft ook voldoening om als bewindhebber die zichzelf serieus neemt – gewoon ter bevestiging van eigen macht en het op de plaats zetten van het natuurliefhebbende plebs – de jacht toe te staan. Het geeft ook veel voldoening om als afgevaardigde bewindhebber van Diemen het schorremorrie in het toehoordersschellinkje op zijn plaats te zetten met het verzoek om geen 'sarcastisch gelach' meer te laten horen. Ook een bescheiden kuchje is natuurlijk funest voor het respect voor het gezag van bewindhebbers.

Om de geschiedenis geen geweld aan te doen, stel ik voor om Groengebied Amstelland onder curatele te stellen zoals dat ook met de VOC is gebeurd. De wingewesten raken uitgeput. De kosten overtreffen de baten. Een van de bewindhebbers bleef maar hameren op de noodzaak om bezoekers van evenementen aan te sporen om naar dit exploitatiegewest terug te komen. Maar naar wat zouden ze terug moeten komen? Naar de ravage in het Gaasperpark wellicht? Het duurt nog weken voor het park hersteld is van Amsterdam Open Air. Dat zou betekenen dat je de festivalbezoekers net als sommige kattenhaters doen met hun neus in hun eigen rotzooi drukt. Eigenlijk wel een goed idee (let wel, niet voor de katjes!).

shot_1953
Open Air huiskamer in de tuin van Wester-Amstel

Zoals de VOC heeft ook GGA een cultureel kantje. Er worden tentoonstellingen gehouden en je vindt er zeer verdienstelijk werk. In de tuin staat zelfs een open air woonkamer, die wordt aangevreten door de mieren. Weer een teken dat de dierenwereld niet te vertrouwen is en uitgeroeid moet worden, zullen de bewindhebbers wel denken. Het idee dat de mieren zich meester gemaakt hebben van het kunstwerk bevalt me bijzonder goed.

Voor dit voorname sfeertje en de tentoonstellingen kan ik u een bezoek aan Buitenplaats Wester-Amstel van harte aanbevelen.

landschapje
Landschapje van Willeke Dokter

Overlast

Vanmorgen deed ik boodschappen bij de Jumbo in Wisseloord. Daar loopt een blindengeleidestrook over het brede voetpad en dat is maar goed ook. Veel mensen hebben geen idee waar die strook voor dient en dat verbaast me. Je zou denken dat iedereen dat op de basisschool toch heeft geleerd. Het komt herhaaldelijk voor dat mensen hun fiets op die strook parkeren. Nog erger is het als de winkels hun manshoge reclameborden pontificaal bovenop die strook neerzetten. Hoewel, een verzoek aan de vriendelijke winkelier had meteen resultaat. Het bord werd verzet. Dat verdient een bedankje. Even verderop stond een invalide oudere mevrouw in haar rolstoel ook over de strook heen. Dat liep ondanks de beleefde vraag of ze wist waar die strook voor was, niet goed. Ze was een sigaret aan het opsteken en liet die per ongeluk vallen. Behulpvaardig raapte ik die voor haar weer op met de woorden 'zo helpen we mekaar toch een beetje'. Maar een bedankje kon er niet vanaf. Haar reactie op mijn verzoek om in het vervolg toch even opzij van de strook te parkeren was 'er is geen politie toch'. Als er geen politie is dan doet iedereen maar wat men wil? Je zou gaan twijfelen aan de menselijkheid van de mens als zelfs gehandicapten geen respect hebben voor andere gehandicapten.

Het parkeerprobleem kwam vandaag ook ter sprake in de bewonersvergadering over het groot onderhoud van onze buurt. Dat onderhoud was vertraagd door een enquête die was gehouden door bewoners van W. Gerresepad en J. Krüsestraat met het verzoek om bomen te kappen. Het W. Gerresepad is geen straat, dus deze bewoners parkeren in de J. Krüsestraat of de C. Aarnoutsstraat. Het zijn deze mensen die klachten hebben over te weinig parkeerplekken en te veel bomen. In de eerste plaats was er al een hele tijd geleden gelegenheid tot inspraak, en daar hebben ze toen geen gebruik van gemaakt. In de tweede plaats hebben die mensen het enkel over de nadelen van bomen: het autootje dat vies wordt vooral. Over de milieuvervuiling door hun auto's hebben ze het nooit. Ze krijgen al meer parkeerplekken dan eerst, en dat is nog steeds niet genoeg. Nee, natuurlijk niet, ik heb om mij heen buren met twee auto's, aan de andere kant vier en aan de overkant drie. Op die manier heb je altijd gebrek aan parkeerplekken. Daar komt nog bij dat de ouders die hun kinderen naar de basisschool brengen per se met de auto willen komen, terwijl het toch de bedoeling is dat die mensen in de buurt wonen en in principe gewoon te voet of met de fiets hun kinderen kunnen brengen.

Bomen nemen bij stortregens overtollig water op dat anders overstromingen veroorzaakt. Ze beschutten de huizen ook voor te felle zon (vooral van belang voor de houtskeletwoningen in deze straten die 's zomers binnen zeer heet zijn) en verlagen de omgevingstemperatuur tijdens een hete zomer; en we kunnen steeds extremer weer verwachten door de klimaatverandering die wordt veroorzaakt, jawel door onder andere het overmatig gebruik van auto's. Zijn die mensen dan zo afgestompt dat ze enkel denken aan de extra wasbeurt die hun auto nodig heeft door wat stuifmeel van de elzen? Dat hun auto milieuvervuilend is willen ze niet horen. Een bewoner zei dat door de omhoogdrukkende wortels iemand gevallen was en invalide was geworden. Dat is zeer uitzonderlijk. Er zijn veel meer mensen die door auto's in de vernieling zijn gereden. Moeten auto's daarom geweerd worden van onze straten? Van mij mag het. Leve het openbaar vervoer.

Er waren gelukkig ook mensen die de bomen niet meteen wegwilden, maar wel wilden vervangen door kleinere exemplaren. Alsof het geld aan de bomen groeit! Sommigen eisen daarbij ook nog eens nieuwe betegeling, in deze tijd van bezuinigingen! Opvallend is dat mensen met een bescheiden autootje die hun auto laten staan in de zomer en met hun fiets naar hun werk gaan, meestal geen klachten hebben over bomen. Het zijn de gasten met meer auto's die meer parkeerplek willen en daarom eigenlijk alle bomen weg willen.

Wat mij betreft voert de Bestuurscommissie morgen betaald parkeren in. Elk gezin één gratis parkeerplek, voor de andere auto's moet betaald worden. Daarmee zou meteen het parkeerprobleem opgelost zijn. En daar zou ook het milieu van profiteren. In elk geval zal een aanvraag voor een kapvergunning van bomen weer een aanzienlijke vertraging opleveren van het groot onderhoud. Er zullen dan bezwaren ingediend worden en die zullen een zeer goede kans van slagen hebben.

Risico's van open air festivals

Het risico van openluchtfestivals neemt toe naarmate de klimaatverandering zich meer laat gelden. Er zijn in buurlanden al een paar tragische gevallen geweest. Pinkpop ontsnapte net aan een catastrofe. Achteraf probeert men alles weer te 'nuanceren' en te relativeren, want 'er is toch niets gebeurd'. Maar de risico's nemen wel toe. Het is de verantwoordelijkheid van vergunningverleners om daarmee rekening te houden. Lichtmasten, zendmasten en tentmasten trekken bliksem aan, bomen ook. Er zijn bands, vooral in de gothic scene, die coqueteren met het gevaar, Bliksem ('een dodelijk natuurlijk fenomeen') en Megadeth (thrash metal met onder andere Symphony of Destruction).

Bliksem

NRC: "Zevenhonderd bliksemflitsen per minuut, gisteravond op Pinkpop. Er werd niet geëvacueerd. Een juist besluit?

Het is niet aan meteorologen en klimatologen om te beweren dat de autoriteiten in Zuid-Limburg en de organisatoren van het festival Pinkpop gisteren onverantwoorde risico’s hebben genomen."

NRC: "De organisatie van muziekfestival Pinkpop verwijdert bij de volgende editie vier hoge lichtmasten van het terrein, omdat ze te gevaarlijk zijn bij noodweer. Dat zegt directeur Jan Smeets.

Pinkpop werd maandag geteisterd door noodweer. Weerinstituut KNMI gaf een weeralarm af. De bliksem trof één van de lichtmasten op het terrein."

Vondelpark 150 jaar

Het Vondelpark viert zijn 150-jarig bestaan. Vandaag waren een paar natuurverenigingen uitgenodigd samen met De Gezonde Stad. Vertegenwoordigd waren Park Frankendael en het Gaasperpark. Jammer genoeg blaakt het Gaasperpark niet van gezondheid nadat Amsterdam Open Air daar house (of zoiets) heeft gehouden. Prins Maurits was met zijn gezin uitgenodigd en de burgemeester van Amsterdam, de heer Eberhard van der Laan die er ook met zijn vrouw en kinderen was, leidde hen rond. Prins Maurits en de burgemeester kregen de DVD Natuur in Zuidoost aangeboden.


AT5: "Burgemeester Eberhard van der Laan, prins Maurits en prinses Marilène hebben zondagochtend met rijtuigen door het Vondelpark gereden vanwege het 150-jarig bestaan van het park.

Speciaal voor die gelegenheid is een beeldententoonstelling geopend in het park. De beelden zijn ontworpen door jongeren en uitgevoerd door professionele kunstenaars, zo vertelde een woordvoerster van Stichting Hart voor het Vondelpark. 'We willen over 100 jaar nog steeds een mooi park hebben. Daar hebben we de jongeren voor nodig.'

Het gezelschap kreeg bovendien een rondleiding door het rosarium. Prins Maurits is beschermheer van de stichting en loopt zelf vaak hard in het park. Hij bood een 'burgemeestersbank' aan Van der Laan aan."

Handhaving bestemmingsplan

BVNellestein: "Uitspraak bestuursrechter verzoek Handhaving bestemmingsplan en  Omgevingsvergunning voor Open Air 2014 verleend op de valreep.

Op 5 juni 2014 heeft de bestuursrechter het verzoek om handhaving van het bestemmingsplan voor Open Air 2013 ongegrond verklaard.

Met een soortgelijke onderbouwing als waarmee zij de vergunningen voor 2012 en 2013 nietig verklaarde. Strijdig met het bestemmingsplan, maar er was een reële mogelijkheid om via een vrijstelling een omgevingsvergunning te verlenen.

Deze uitspraak gaan we laten toetsen door de Raad van State, zodat er een definitief oordeel komt. (De verwachting is dat dan definitief wordt vastgesteld dat het evenement strijdig is met het bestemmingsplan en dat getoetst wordt of er een reële mogelijkheid is voor vrijstelling via ontheffing.) Lees zelf hier de hele uitspraak, het vonnis over vergunning 2012 en 2013 zit er ook bij.

Uitspraak bestuursrechter verzoek handhaving bestemmingsplan  uitspraak handhaving

Omgevingsvergunning verleend op 27 mei 2014 voor Open Air 2014 door gemeente/bestuurscommissie. Bekendmaking 4 juni 2014.

Tegen deze omgevingsvergunning kunt u bezwaar maken tot 6 weken na 27 mei 2014 (uw bezwaar moet uiterlijk op 6 juli schriftelijk ingediend zijn bij dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam of persoonlijk afgeven bij balie stadsdeelkantoor en ontvangstbevestiging vragen. U kunt ook eerst alleen maar schrijven dat u bezwaar maakt tegen deze vergunningverlening. Dan hebt u daarna nog 4 weken om aanvullende gronden in te leveren.)

Lees hieronder de hele vergunning. De bijlagen die naar de evenementen vergunning verwijzen, zijn te vinden via deze link.

Omgevingsvergunning Open Air 2014

omgevingsvergunning

ruimtelijke motivatie omgevingsvergunning

 De vergunning is verleend op basis van de z.g. ‘kruimelregeling’. Daarbij mag max. drie keer per jaar een ontheffing verleend worden voor handelen in strijd met het bestemmingsplan, maar wel binnen zekere grenzen  incidenteel karakter, max. 15 dagen impact incl. op/afbouw en herstel.) Met name de ruimtelijk motivatie biedt aanknopingspunten voor gronden voor bezwaar. Er wordt nogal selectief geciteerd uit de bestemmingsplannen: de stedelijke en regionale aantrekkingskracht vergroten en het versterken van recreatieve functie kan natuurlijk ook op een andere manier dan door evenementen. Ook de gebruiks- en belevingswaarde van het Gaasperpark kan zonder evenementen geoptimaliseerd worden.

De onomkeerbare effecten van het evenement zijn in het park goed zichtbaar, je moet wel heel erg oppervlakkig kijken wil je die niet zien. Vergelijk alleen al het aanzien van het Rosarium en de doorgang er naar toe met 2011. En ja natuurlijk is het mogelijk dat weer om te vormen naar natuur, alleen als er 3 keer per jaar evenementen zijn blijf je aan het ‘omvormen naar natuur’.

De afweging die gemaakt is in evenementennota’s van GGA en stadsdeel Zuidoost dat de locatie geschikt geacht wordt voor evenementen, in het bijzonder een dancefestival, zou moeten leiden tot de conclusie dat het dancefestival past in het ter plaatse geldende ruimtelijk beleid alsmede in het evenementenbeleid. (Ja, ja als je iets graag wilt vind je altijd wel een weg.) Het is de ambitie van de bestuurscommissie de regionale en stedelijke functie van het park te versterken. (De ambitie geldt vooral evenementen, het volgende evenement dient zich inmiddels aan: zie agenda GGA voor 12 juni 2014, en horeca lijkt het wel, en niet voor de natuurlijke aanblik van de plas en het park. Bijzondere planten worden regelmatig weggemaaid, dankzij inspanningen en aanwijzingen van betrokken omwonenden lukt het soms dat te voorkomen.) De conclusie dat het evenement niet leidt tot onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat (heel veel bewoners ontvluchten hun woning voor dit evenement)  is nogal kort door de bocht en slecht onderbouwd (de resultaten van onze enquêtes worden niet genoemd in de evaluaties, klachtennummers zijn lastig te herkennen en vaak lastig bereikbaar, op ingediende klachten komt pas na een jaar een reactie, de fietsen en scooters staan tot in de drooglopen geparkeerd etc.)

Voorlopig gaan GGA en het stadsdeel door met hun ‘ambitie’ om 3 grote festivals op de noordoever te realiseren en via koppeling van terreinen mogelijk ook op de Zuidoever evenementen met meer dan 3000 bezoekers per dag toe te laten.

Kom op voor ons aangename, groen en relatief rustige woon- en leefklimaat en maak duidelijk dat u deze ‘ambitie’ van de bestuurscommissie niet deelt.

11 juni 2014

Flora te Riet"

Inzaaien

Vandaag werd de afbraak van Amsterdam Open Air helemaal beëindigd. De bescherming van de bomen werd weggehaald en vanmiddag bleef enkel nog een toilet staan bij de wegkant. De opbouw/afbraak heeft dus geduurd van 28 mei tot en met 13 juni. Het Parool had het over 'fanatieke natuurliefhebbers', maar eigenlijk zijn het toch de festivalorganisatoren die fanatiek en met ontzettend veel poeha en gedoe een park wekenlang overhoop halen en maandenlang in platgetrapte toestand achterlaten om twee middagen keet te schoppen. Dat is pas fanatiek en behoorlijk absurd.

fcp5a
Gezellig zitten in het groen, pardon, bruin.

fcp6a

fcp9a

fcp3a

fcp1a

fcp2a

fcp7a

Vandaag was een herstelploeg aan de slag om hier en daar wat grond over het verschroeide gras te deponeren en dat in te zaaien. Dat betekent wel dat de aangestampte grond blijft liggen en er enkel een dun grondlaagje bovenop komt om gras te laten groeien. Dat gaat over enige tijd gegarandeerd voor problemen zorgen als het weer flink gaat regenen en het water niet in de grond weg kan. Men hoopt waarschijnlijk op steeds langere periodes van droogte en uitdroging zodat het niet zover komt. Maar het uiteindelijke kostenplaatje wordt met de jaren steeds groter.

Schouw van de ravage

Inwoners van Zuidoost schouwden vanavond het Gaasperpark om de omvang van de schade veroorzaakt door Amsterdam Open Air te bekijken. Sjoerd Wynia, een van de organisatoren van Open Air, had zijn persoonlijke assistente afgevaardigd. Er was ook een stagiaire journalistiek die aan een project over Open Air bezig was. Dat is wel een attent gebaar om aan te geven dat Open Air zich wel degelijk rekenschap wil geven van de schade. Jammer genoeg was geen enkel lid van de bestuurscommissie aanwezig.

shot_1939
Bij de rietorchissen

shot_1940

shot_1942

shot_1943
Het terrein zakt steeds verder onder het niveau van het pad
waardoor de rand verder afbrokkelt

shot_1944

shot_1945
Om het park leeg achter te laten is wat vandaag niet afgevoerd kon worden
alvast langs de weg gezet voor morgen

shot_1946

shot_1947
De boombescherming moet nog verwijderd worden.

Afbraak van Open Air

Vanavond moet de afbraak van Amsterdam Open Air klaar zijn. Dan zien we pas hoever de afbraak van het Gaasperpark zelf is gegaan. Men is vandaag nog heel druk bezig om stalen platen, omheiningen en containers weg te halen. Of het ze vandaag nog lukt is helemaal niet zeker.

fcp9

fcp13

Ondanks het mooie weer - Amsterdam Open Air heeft weer gigantisch zwijn gehad dit jaar - is er weer veel schade aan het park. Als het had geregend was de schade tien keer erger geweest. Maar ook nu zal het weer maanden duren voor het park weer bruikbaar is. Het ruiterpad is platgedrukt zodat het hele traject omgeploegd zal moeten worden; wat oprullen zal niet volstaan. Ik neem aan dat Amsterdam Open Air ook deze kosten voor zijn rekening neemt.

fcp1

fcp3

fcp5

fcp7

fcp17

fcp15

U kunt vanavond om 8 uur vanaf het metrostation Gaasperplas meelopen met een schouw om de ravage te bezichtigen. We kunnen ook controleren of alles werkelijk is weggehaald en alle bankjes, vuilnisbakken enz. netjes terug zijn geplaatst. 

Azaleatuin vernield

Voor een van de vorige Amsterdam Open Air festivals was het rosarium in het Gaasperpark gerooid. Dit jaar is de azaleatuin vernield en uitgeroeid. Waar bloeiende azalea's horen te staan, ligt nu een kale plek met een waterplas. Op de hoek zijn een paar takken van een boompje kapotgemaakt en zijn ook meerdere stammetjes gewoon gekapt. Het lijkt alsof men een doorgangsweg heeft gebaand voor een of andere Open Air truck, van pad tot pad, dwars door de azaleatuin. Is dit net als het rosarium door GGA gerooid? Jaar na jaar verdwijnen er steeds meer bloeiende planten uit het park.

azaleatuin

DSC01268 copy

Open Air karig met water


AT5: "Op Facebook klagen tientallen mensen dat ze geen flesjes met water mochten vullen tijdens Amsterdam Open Air. Dat terwijl het festival volgens de vergunning wel voor gratis drinkwatervoorzieningen moest zorgen.
Bij de ingang van de toiletten werd gecontroleerd of bezoekers geen flesjes of glazen meenamen en er hingen borden met 'verboden flesjes mee te nemen'. Ook bij de wasbakken stond een beveiliger om te voorkomen dat mensen flesjes met water vulden.
Dat is opmerkelijk, want in de vergunning die Stadsdeel Zuidoost aan het festival verleende staat onder andere dat het festival moet zorgen dat er gratis drinkwatervoorzieningen aanwezig moeten zijn.
Op het festival was overigens wel gewoon water te koop: een flesje water kostte ruim vier euro."

Commentaren: "Graaiende paupers. Er zal wel weer zo'n laffe smoes over 'een kleine miscommunicatie tijdens een verder fantastisch en perfect verlopen festival komen.'
Vergunning direct permanent intrekken, De hele ploeg betrokken smerige 'organisatoren' direct op de zwarte lijst. Schoften."

"Moeten ze doen bij kwaku ,dan breekt de pleuris uit"

"Weet u niet dat het verstrekken van gratis leidingwater verplicht is als er om gevraagd wordt. Zelfs in een café dient men, als er om een glaasje leidingwater gevraagd wordt, dit te geven."

De gezegende generatie

Vanmorgen heb ik nog even rond het festivalterrein gefietst. Het is nog steeds afgezet, ook het Oud-Hollandse landschap dat niet tot het festivalgebied behoorde. Ik zag ook een auto van Groengebied Amstelland; hopelijk voor een grondige inspectieronde.

shot_1931

Bij de ingang trof ik een oudere mevrouw, ik schat zo begin zeventig, voor haar gezondheidswandeling in het park. Ze mopperde dat het wel maanden zou duren voor het park weer een beetje normaal was. Ik bood haar een kaartje aan met de link naar mijn weblog. Maar dat wilde ze pertinent niet. Ze had een hekel aan al dat internetgedoe en vooral aan de politiek en de manier waarop onze maatschappij bestuurd wordt. Ze had er de buik vol van. Het was volgens haar één grote rotzooi. Daarin moest ik haar gelijk geven. Het zijn vooral de ouderen die het moeten ontgelden tegenwoordig. Onze bestuurders (zie filmpje op vorige blogpost) laten zich rijden door een chauffeur in keurig zwart pak, ook al zijn ze verantwoordelijk voor het armoedebeleid van de metropool Amsterdam.

shot_1932

Even na het gesprek met de oude buurtbewoonster kwam er een gigavrachtwagen van Björn Borg aan die het park uit wilde. Björn Borg, op de 'anti depression tour' verdient veel geld met de jongeren, de gezegende generatie, too blessed to be depressed, de don't-worry-be-happy generatie, the fuck-a-duck-in-the-park generatie. Al die festivals lijken wel bedoeld om de depressie te vergeten. Dat ze anderen de depressie indrukken mag hun pret niet drukken. Vergeet de klimaatverandering (het was bijna raak op Pinkpop!), de milieucrisis en de crisis veroorzaakt door de banken, loop alle festivals af en wees een happy festivalburger. Nee, van deze gezegende generatie kunnen we geen oplossingen verwachten voor onze huidige problemen, die hebben het te druk met DDDDD.

depressed

Parool: "Buurtbewoners en fanatieke Gaasperparkliefhebbers voerden een rechtszaak om Open Air te weren uit het park, omdat het teveel schade zou aanbrengen aan de natuur. Wie de stampende massa door het park ziet trekken, krijgt begrip voor de natuurliefhebbers. Het park zal de komende tijd inderdaad moeten herstellen. Maar veel belangrijker is dat een groep mensen, die normaalgesproken nooit in het park zou komen, nu met eigen ogen kan zien dat er vlakbij Amsterdam een prachtig stuk natuur ligt. Als je door je wimpers kijkt naar de man die in een kayak door de kleine slootjes peddelt, zou je je heel even in het Amazonegebied kunnen wanen."

Amsterdam Open Air is een schaamteloze organisatie, en op schaamteloze manier gaan onze bestuurders om met onze natuur. Van de prachtige natuur zien de festivalbezoekers weinig van achter de tralies, en zeker niet meer als ze flink gedronken hebben en onder de drugs zitten. Open Air is een waan, een fake idylle; in werkelijkheid worden de bezoekers opgesloten achter hekken en worden blootgesteld aan een geluidsniveau dat men in het oude China voor foltering gebruikte. Twee dagen lekker schaamteloos doen en het park dan uitgeleefd en platgetrapt achterlaten. Wat de yups leren is dat natuur geen respect verdient en dat die vooral gebruikt en misbruikt mag worden door de gezegende generatie om de depressie te verdrijven die als een spook in hun weke hersentjes dreigt te dringen.

De vermaledijde oudere generatie wordt straks uit de bejaardentehuizen verjaagd en de aanpalende recreatiegebieden. Hoeveel oudjes zouden er niet rondlopen die het allemaal verschrikkelijk vinden en alle hoop hebben opgegeven? Heel veel.

Actie voor natuurparken

Onze actie gisteren bij het Gaasperpark staat nu op film. In discussies met jongeren die Amsterdam Open Air bezochten, hoorde ik wel eens dat een alternatief als het Bijlmerpark niet geschikt was, want het was geen echt park. Dat kan het dagelijks bestuur van Zuidoost in zijn zak steken. Veel geld is er besteed aan het Bijlmerpark dat door niemand meer als een park wordt ervaren. Wel, Amsterdam Open Air is ook geen echt festival. Neem nou Pinkpop, dat is pas een echt festival. Daar luistert men nog naar artiesten. Dat is cultuur. Open Air is vulgair, een kakofonie en gaat louter om geld. Het hoort niet thuis in een echt park.

Let in het filmpje op dhr. Ossel die doet alsof zijn neus bloedt; maar hij was wel de officiële vertegenwoordiger van de stad Amsterdam bij Groengebied Amstelland, hoewel ik hem daar de laatste jaren niet heb gezien, hij liet zich vertegenwoordigen door iemand anders.


The day after

De afbraak van Amsterdam Open Air is begonnen. Het park is gesloopt, de jeugd heeft ervan genoten en er wordt nu druk gewerkt om de afbouw op 12 juni klaar te hebben. Wat een heisa voor twee dagen lol van de yup, die net zo goed in het Bijlmerpark of in het ArenaPark genoten had kunnen worden, zonder schade aan de ecologie van het Gaasperpark.

shot_1930
Wat een bende!

In feite is ondanks alle beweringen over het tegendeel, het hele park in gebruik genomen door Open Air. Over het Hollandse landschap vanaf de grienden en het duinlandschap had ik het gisteren al, dat was illegaal afgesloten op last van Open Air. De nog toegankelijke fietsroute aan de noordkant voor doorgaand fietsverkeer werd hoofdzakelijk gebruikt door festivalbezoekers die van de camping naar de ingang liepen en ook door de crew en beveiliging. Er was nog een stuk van het barbecueterrein beschikbaar en een zeer smalle strook ten noorden van het openbare fietspad, maar dat was alles.

shot_1928
Stinkende containers

Afvalwagens stonden vanmorgen pontificaal midden op het fietspad geparkeerd. Op sommige plekken was het fietspad niet bruikbaar vanwege zwerfvuil en gebroken glas. En er hing nog steeds een urinegeur in het stuk park dat gisteren toegankelijk had moeten zijn maar afgesloten was.

shot_1927

shot_1929

Mijn indruk is dat de bestuurders gisteren een idylle kregen voorgeschoteld die voorgaande jaren heel wat minder idyllisch was. Als je het geluid reduceert met 10 dB dan kan een gitarist met een eigen versterker zich nog hoorbaar maken in een kleine kring. Dat had niet gekund als het omgevende lawaai 10 dB hoger was geweest. Men heeft de bestuurders bewust een te fraai plaatje voorgeschoteld. Overigens blijf ik Amsterdam Open Air een wangedrocht vinden. Op fatsoenlijke festivals heb je één podium en daar luistert iedereen naar dezelfde groep. Dat kun je nog cultuur noemen. Maar 12 podia tegelijk aan het loeien dat is een kakofonie. Dat heeft niets met cultuur te maken. Dat is verdoving van de zintuigen met decibels.

De klachtenafhandeling was een lachertje. Die was duidelijk bedoeld om meldingen zo lastig mogelijk te maken. Een lacherige mevrouw nam ruim de tijd om te vertellen hoe slecht haar computer wel niet was en hoe moeilijk dat ging, want ze moest twee meldingen maken en alle gegevens noteren. Daarom heb ik een tweede melding met een hogere dB-waarde maar niet meer doorgegeven. Dat deed ik hier dan maar. Mijn eerste melding werd doorgegeven aan handhaving die alerter reageerde en terzake het probleem besprak. Het is wel vreemd dat terwijl ik verleden jaar een melding had gedaan van ongeveer 65 tot 90 dB(A) gemeten voor mijn huis en de norm toen 63 dB was, deze norm dit jaar naar boven is bijgesteld naar 67 dB. Wat vaststaat is dat verleden jaar de geluidsoverlast veel groter was dan dit jaar. De aanwezigheid van de bestuurders dit jaar heeft zeker geholpen om het geluidsniveau te beperken.

Dag 2 Open Air

Dag 2 van Open Air begon wat druilerig, maar genoot later op de dag van volle zon. Het is me volkomen duidelijk dat Amsterdam Open Air vanwege het bezoek van bestuursleden, raads- en statenleden zich zeer netjes heeft gedragen. Het geluid lag in mijn straat 10 dB lager dan vorig jaar. Zeker weten en ook gemeten. Nu om 21:20, nu de bestuursleden zijn vertrokken, meet ik vijf decibel meer. Het loopt nu tot over de 60 dB(A), bijna het niveau van verleden jaar. Het is zeer hinderlijk. En zoals altijd zijn er wat 'foutjes'.

shot_1887
Het 'verboden toegang' bord is verzonnen en gemaakt
door Amsterdam Open Air. Het is geen legaal bord.
Het is Open Air die het pad illegaal afsloot.

shot_1924
De illegale 'beveiliging' vandaag

Zo zag ik bijvoorbeeld dat op de kaart die iedere bewoner in de bus gekregen heeft een aantal afsluitingen van paden waren aangegeven, maar dat het pad vlak tegenover Langerlust (helemaal rechts op de kaart) niet was aangegeven als afgesloten. Dat gedeelte naar de grienden had toegankelijk moeten blijven. Gisteren en vandaag zag ik dat er een beveiligingsauto stond even verder op het pad. En die hoorde daar niet want het is geen festivalterrein. Deze beveiligers zijn in dienst van Amsterdam Open Air. Ik heb met een van hen een gesprek gehad. Ze hadden bewakingshonden bij zich in de auto. Amsterdam Open Air heeft deze beveiligers illegaal de opdracht gegeven om dit pad af te grendelen. De bewaker hield nog een heel verhaal over een agressieve scootmobielrijder die hem gisteren de huid vol gescholden zou hebben omdat hij het recht had om door te rijden. Daar kon die bewaker natuurlijk vanwege de 'agressiviteit' van de scootmobielrijder geen gevolg aan geven. Een agressieve scootmobielrijder?! Wat een watjes zijn die 'beveiligers'! Toen heb ik de 'beveiliger' erop gewezen dat hij voor de rechter kan komen als hij onterecht iemand aanhoudt of zijn hond eropaf stuurt. Amsterdam Open Air kan zijn eigen militie daar neerzetten, maar dat maakt die nog niet legaal. Dit is weer de arrogantie van Open Air die meent dat ze carte blanche hebben en hun eigen wetten kunnen stellen. Stadsdeel Zuidoost en GGA laten natuurlijk begaan. Duidelijk is intussen wel dat Open Air goed gecontroleerd moet worden en dat ze geen pottenkijkers willen. Het stonk daar langs dit pad ook behoorlijk naar urine. Wellicht was dat het dat geheim moest blijven. Maar het is wel doorgegeven aan GGA.

Vanmorgen werden de bestuursleden, de raadsleden en statenleden opgewacht door de actiegroep zoals hier eerder aangekondigd. Zij kregen allemaal een prachtige goody bag, die zeker een collectors item zal worden. De bestuursleden gingen daarna een kijkje nemen op het festivalterrein. Na afloop was er voor geïnteresseerden de mogelijkheid de zuidoever met de actiegroep te bezichtigen met uitleg over het groengebied. Enkel dhr. Bruggeman (statenlid SP) was bereid om zich te laten informeren. Ik vrees dat dhr. Leeuwin terug het festivalterrein is ingedoken. Maar hij heeft wel acte de présence gegeven.

shot_1917
Iwan Leeuwin voor de leeuwen gegooid

shot_1918
Actievoerders bij de heren Leeuwin en Ossel

shot_1925
Bezichtiging van de zuidoever van de Gaasperplas

Verleden jaar heeft u van mij het relaas gehoord van mevrouw Flora te Riet die hardhandig is aangepakt door een overijverige politieagent die zijn boekje te buiten ging en haar arresteerde. De burgemeester heeft deze agent tot de orde geroepen en heeft aan Flora beloofd haar een taart toe te sturen ter verzachting van geleden leed. Die taart werd haar vandaag aangeboden. We hebben er smakelijk van gegeten. Bedankt, burgemeester.

shot_1920
De taart van de burgemeester

shot_1921
De actievoerders

shot_1922
Boerenzwaluw op Langerlust

shot_1926
Paringswiel van lantaarntjes langs de route

Dag 1 Open Air

shot_1906

Vandaag was er bij de toegang tot het Open Air festival weer een bescheiden protestdemo tegen de aantasting van onze parken. Men had na een klacht over de gemaaide orchideeën de hekken van de fietsenstalling zo'n anderhalve meter van de waterkant geplaatst zodat niemand erachter kon en de rietorchis veilig kon bloeien. Er waren zelfs bordjes geplaatst met 'LET OP BESCHERMDE ORCHIDEEËN'. We zagen tijdens onze inspectie ook dhr. Jaensch op inspectie, en iemand van GGA (die zich bemoeid had met de rietorchissen).

shot_1907

shot_1908

shot_1911

shot_1912
Dit is dan een rietorchis. Opletten jongeren! Niet plukken of vertrappen!

Op dit moment van schrijven hoor ik het geluid van Open Air binnen in huis (alle ramen en deuren dicht) wat stijgen. Buiten meet ik met mijn iPad een niveau van geluid schommelend rond de 55 dB(A) en 77 dB(C). Dat is ruim onder de norm. En dat is wonderbaarlijk genoeg ook zo'n 10 dB onder de waarden die ik verleden jaar gemeten heb. Mijn indruk is dat door het aangekondigde bezoek van bestuursleden en raads- en statenleden en alle commotie rond de rechtszaak men een goede indruk wil wekken bij de notabelen. Er loopt ook nog een mediatie. Morgen verwacht ik dat Open Air nog meer let op de decibelletjes. Dat kan overeenkomen met de quantummechanica die stelt dat elke observatie het resultaat van wat geobserveerd wordt beïnvloedt. In dit geval zeer zeker. Dit is geen geintje. In gewoon taalgebruik: als er controle is dan loopt alles meer volgens de regels.

shot_1913

Zoals gebruikelijk weer veel politie op de been. De overijverige diender die verleden jaar de demonstratie met geweld de kop indrukte, was weer present. Maar ook de wijkagent kwam even langs, voor een praatje. Hij is morgen ook uitgenodigd op Langerlust. Al dat 'veiligheids'gedoe kost wel een centje. Bereden en andere politie overal aanwezig. Wist u dat de politiepaarden ook oordopjes in krijgen?

Het geluid van het festival zwelt nu weer aan. Op de plek waar we zaten hoorde je twee uur lang dezelfde dreun. Hierbinnen nu ook. Een monotoon gedonder waar af en toe het gieren van een trein in een tunnel bijkomt of het hoge snerpen van een steenzaag. De generatie die naar dit festival komt is onze hoop voor de toekomst, zegt men. Nou, ik word er een beetje triest van. Die gaan echt niet het grote probleem van de klimaatverandering aanpakken. We werden af en toe benaderd door jongeren die een selfie wilden maken; nou dan ruik je meteen al dat ze stijf staan van de drank. Niet onaardig, maar wel vervelend. Binnen in het festivalgebied komen daar dan de pilletjes bij. Dat is elk jaar zo. Sommigen wilden een knuffel. Dat is nog te billijken en in elk geval te verkiezen boven een stoot van een politieagent. En zoals ook vorig jaar zie je her en der dealers. Makkelijk te herkennen aan hun grote tassen; ze werken meestal met z'n tweeën, praten druk in hun mobieltje en splitsen zich dan om later weer samen te komen.

shot_1914
Hier wordt een vuurtje gestookt.

shot_1916
En hier geniet men van drank, drugs, decibels, dance en mogelijk een doppie.

Zonder kritiek en protest van een aantal mensen zou de ravage en aantasting van de EHS nog groter zijn dan anders het geval is. GGA is een lean, mean, moneymaking machine, die onder de algemene leiding van Recreatie Noord-Holland N.V. nauwelijks nog ecologisch verantwoord beheer uitvoert, maar gewoon een evenemententerrein exploiteert. De bevolking en vooral de jeugd zien daar geen kwaad in. De tokkieficering is ingezet. Alle natuurgebieden moeten eraan geloven. Er heerst een Belle Epoque sfeertje. Be happy, don't worry. De evenementenindustrie heeft geld geroken en misbruikt alle Amsterdamse parken. Intussen verdwijnt alles van waarde in de bodemloze put van het neoliberalisme. En staatssecretaris Dijksma staat erbij en kijkt ernaar.

AT5 in de Riethoek

Tet Roetman en M. de Jonge met AT5 in natuurterrein De Riethoek; morgen en overmorgen onder het geweld en de kakofonie van Amsterdam Open Air dat daar vlakbij plaatsvindt in het Gaasperpark.


Een uurtje in het park

shot_1900

shot_1887
Dit jaar is alles afgesloten,

shot_1897
ook de smalle strook met toegankelijk fietspad is bezet met ongevoeg
(de route van camping naar festival zal ook druk gebruikt worden)

shot_1890
De zwanen weten nog niet wat hen te wachten staat

shot_1891
Het GGA-reservaat

shot_1896
Voor de ontlasting

shot_1898
Ook op de camping staat een batterij toiletten

shot_1899
Amsterdam Open Air brengt zijn eigen palmen mee
want onze natuur is te min

shot_1901
Reclame voor het volgende festijn
(volgend jaar ook op deze plek?)

shot_1902
Intussen bloeit de rietorchis ...

shot_1903
... en geniet een bloedrode heidelibel (vrouwtje) ...

shot_1904
... van de zon.

rietorchissen
Maar in het Gaasperpark zijn weer beschermde rietorchissen gemaaid
en staan er heel wat onveilig vlakbij de fietsenrekken en voor het AOA lint!

shot_1905
De jetset koopt de passende festivalschoenen
(niet tekenproof - de moderne tokkie draagt Prada)

Oproep ivm Open Air

Bericht van Bewonersvereniging Nellestein:

De rechter heeft ons beroep tegen de vergunning voor Open Air 20120 en 2013 gegrond verklaard en de besluiten vernietigd. Dergelijke evenementen passen niet in de bestemming ‘ recreatie’ die geldt voor het Gaasperpark. De rechtsgevolgen van de bestreden besluiten blijven in stand.
De uitspraak over het beroep over handhaving bestemmingsplan moet nog komen.

Dit betekent niet dat het evenementenbeleid aangepast wordt: Zuidoost, GGA (Groengebied Amstelland) en Amsterdam willen dit beleid voortzetten en zien mogelijkheden dat te doen via het verlenen van ontheffingen voor het bestemmingsplan.

Via de ‘toverformule Amsterdam’ of via de ‘kruimelregeling’ (incidenteel, max. 3 keer per jaar en impact niet meer dan 15 dagen).
De kruimelregeling kan niet meer toegepast worden aangezien de opbouw al begonnen is op 28 mei waardoor de maximum termijn van 15 dagen niet gehaald zal worden. Dit kunt u aanhalen in uw bezwaar tegen de omgevingsvergunning.

Op 4 juni is een omgevingsvergunning verleend voor Amsterdam Open Air.
ZO: "Een belanghebbende bij dit besluit kan op grond van artikel 7.1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen zes weken na de dag waarop dit besluit aan de aanvrager bekend is gemaakt een bezwaarschrift daartegen indienen bij de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam.

Indien er sprake is van spoedeisend belang, kan hangende de bezwaarschriftprocedure, een voorlopige voorziening worden aangevraagd aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van het verzoekschrift is griffiegeld verschuldigd."

Via de rechter is het nog mogelijk in hoger beroep de uitspraak over de handhaving van het bestemmingplan definitief te maken en afhankelijk van de motivering zou dat aanleiding kunnen zijn tot een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan. (procedure vraagt enige tijd: opnieuw inspraak, bezwaren, beroep etc)

Over beleid doet de rechter geen uitspraak, dat is democratisch vastgesteld door gekozen vertegenwoordigers/bestuurders die geacht worden de juiste afweging van belangen gemaakt te hebben.

Wat kunt u doen om bij te dragen aan verandering van dit evenementen beleid?

● Maak zichtbaar en kenbaar bij deze bestuurders/vertegenwoordigers dat er geen draagkracht is voor het huidige evenementenbeleid en de gemaakte belangenafweging. Kom op zondag 8 juni, 10.00 uur naar Langerlust (ingang Driemondweg). Verspreid deze oproep verder.

● Als je besloten hebt dat weekend maar weg te gaan, stuur een kaartje/email van je ‘vlucht’adres aan die vertegenwoordigers en bestuurders (info@zuidoost.amsterdam.nl t.a.v. bestuurscommissie, of aan dit adres)

● Spreek in bij vergaderingen, maak je zorgen en bezwaren kenbaar bij de vertegenwoordigers. Kom naar de rondleiding op 8 juni 2014 om 14.15 uur bij Langerlust en de rondleiding op 12 juni bij Metrostation Gaasperplas om 20.00 uur, en/of op 12 juni 15.00 uur naar de algemene bestuursvergadering van GGA.

Bel 14020 op 7 en 8 juni tussen 12.00 en 23.00 en 020 4214567 na 23.00 uur. Meld de overlast van geluid, wildplassen, beschadigingen aan groen, enz. en laat uw klacht registreren.

Bel 0900 0388 van NVWA, overtreding Flora- en Faunawet (Bescherming vleermuizen) als u ziet dat er nog doorgewerkt wordt met lawaai, licht (buiten voor de veiligheid noodzakelijke verlichting) na de in de vergunning vastgestelde werktijden voor op/afbouw: donderdag 5 en vrijdag 6 juni, 10 en 11 juni van 8.00 uur tot 22.00 uur. Per e-mail kunt u ook overtredingen melden van in vergunning vastgestelde voorschriften (werktijden op andere op/afbouw dagen van 8.00 tot 20.00 uur op 12 juni 22.00 moet het park weer in oorspronkelijke staat opgeleverd zijn) b.v. bij info@zuidoost.amsterdam.nl t.a.v. afd. vergunningen of bij info@groengebied-amstelland.nl.

Koehandel

BVNellestein: "Evenementen beleid GGA en Zuidoost. Koehandel?

Toename van 10.000 bezoekers tot 2 keer 25.000 bezoekers per dag, tegen 1.30 uur minder geluidshinder! (op zaterdag een uur later beginnen en op zondag een half uur eerden stoppen, de minder rendabele randjes van het festival inleveren tegen meer inkomsten.)
Koehandel? Nee, een bestuursbesluit van het GGA, dat overweegt hiervoor haar evenementen beleid aan te passen.
Dat is bijna 4 seconden minder geluidshinder per extra bezoeker, boven de 40.000 van nu. Rekent u zelf even uit hoeveel extra bezoekers nodig zijn om de 21 uur geluidshinder via deze methode b.v. te halveren tot 5 of 6 uur per dag….
 
Open Air 2014 zal niet het laatste en enige grote evenement in het Gaasperplaspark zijn. 
 
Andere mogelijke 'koehandel', 'uitruil':
– datum opschuiven naar randen vogelbroedseizoen, maar dan wel langer dan twee dagen
– investeringen die park meer geschikt maken als evenementen terrein, maar dan wel Gebruikscontract voor 10 jaar
– minder lang in uren, maar dan wel vaker en meer dagen
– etc..... Verzin er nog een paar en mail naar info@bvnellestein.nl
 
Lees via onderstaande links de stukken voor de vergadering van GGA op 12 juni 2014 , 15.00 uur in Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk-Noord 55, 1183 TE  Amstelveen. Inspreken kan na aanmelding tot 24 uur van te voren!
 
Bestuursbesluit uitbreiding bezoekers aantallen Open Air in 2014
 
Voorstel, besluitvormend Live at Gaasperplas, nieuw evenement In Gaasperplaspark dat ook wil groeien…
 
Agenda algemene bestuursvergadering GGA op 12 juni 2014, 15.00 uur
 
Iinformatie over bestuur en vergaderingen GGA

DDDDD - Decibels, dance, drank, drugs en doppie

Sex and drugs and rock&roll is passé. Vandaag de dag gaat het om DDDDD, decibels, dance, drank, drugs en een doppie. Voor wie niet weet wat een doppie is, kijk en luister hier (vanaf min. 1). Het liefst zoek je voor DDDDD een natuurpark (EHS) uit waar controle zeer beperkt is. Het Gaasperpark bevoorbeeld. Als er achteraf politierapporten zijn met schrijnende gevallen dan onderdruk je als dagelijks bestuur of bestuur van GGA deze rapporten toch gewoon (Groengebied Amstelland heeft de commerciële exploitatie van het park in beheer, van ecologische beheer is weinig sprake meer). Terwijl de oppassende burger steeds meer wordt onderworpen aan controle en bespioneerd wordt, verschuilt de overheid zich steeds verder achter geheimhouding en verbergt ongevoeg achter hekken in parken.

doppie
Na een doppie

Telegraaf: "Verbied drugsfestivals

Festivals en grote muziekevenementen waar niet krachtig wordt opgetreden tegen drugsgebruik, moeten worden verboden. Organisaties die niet keihard ingrijpen bij drugsgebruik, mogen geen vergunning meer krijgen voor dergelijke grootschalige evenementen.

Dick Trubbendorffer, directeur van de GGZ CrisisCare, vindt dat de overheid nu veel te slap optreedt: „Wanneer kickboksgala’s verboden worden omdat zij broedplaatsen zijn voor criminelen, dan vind ik het vreemd dat de festivals waar jaarlijks drugsdoden vallen, wel gewoon mogen doorgaan.”

De GGZ denkt dat alleen hard beleid een herhaling van vorige zomer kan voorkomen. Toen kwamen bij verschillende evenementen tien feestgangers om het leven door hooggedoseerde xtc-pillen.

De festivalgangers zelf maken zich niet zo druk. Volgens fanatiek bezoeker Werner (26) wordt het alleen maar gemakkelijker om drugs mee te nemen. „Ik ben nog nooit gepakt. Ja, ze fouilleren wel, maar daar houdt het op.” Hij stopt zijn pillen in plastic en stopt ze in zijn sok of, als het erom spant, in zijn onderbroek. „Daar checkt de beveiliging toch niet.”"

Te veel drugs op festivals: "Eva Oude Blenke (21) woont in Eindhoven en studeert bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.

Uit ervaring weet ik dat het niet uitmaakt of je nu naar een hardcore festival gaat, een zomerfeest of een dancefeest: overal gebruiken mensen drugs. Er is geen ontkomen aan. Populair zijn de pilletjes, maar als je goed kijkt zie je ook mensen wegduiken voor een snuifje of om iets anders tot zich te nemen.

Wat mij als bestuurskundestudent wel verbaast, is hoe makkelijk deze verdovende middelen mee naar binnen genomen worden en gebruikt kunnen worden. Het drugsbeleid op de Nederlandse festivals is slecht.

Als bij binnenkomst al sprake is van controle wordt er niet meer dan een snelle blik in mijn tasje geworpen. Van fouilleren is geen sprake. Bij de mannen gebeurt dit wel maar vluchtig. Eenmaal binnen tref ik weinig beveiliging aan en tot mijn grote verbazing staat de security die er wél is nog strakker dan de gemiddelde festivalganger. Ik tref een enorme spierbundel aan, met zonnebril op, flesje water tegen de uitdroging en een stel kaken die niet stil te houden zijn. U kunt zich voorstellen hoe (on)veilig ik me daardoor voel.

Op internetsites en flyers van festivals wordt gepubliceerd dat er een zero tolerance-beleid wordt gevoerd als het op drugs aankomt. In werkelijkheid wordt weinig gedaan om drugsgebruik en handel te voorkomen. Feestorganisatoren spelen hier behendig op in. Er wordt muziek gedraaid met snelle, afwisselende en hoge toontjes. Daarnaast zorgen ook de felle lampen, kleurtjes en laserlichten voor een intense ervaring wanneer iemand drugs op heeft, je zintuigen staan immers op scherp.

Persoonlijk stoor ik me meer aan de hypocrisie van de organisatoren dan aan de drugsgebruikers. Er wordt een zero tolerance-drugsbeleid verkondigd, terwijl de organisatie daar kennelijk niet volledig achterstaat en slechts de politiek en ouders van festivalgangers tevreden wil houden."

shot_1885
Omdat de meeste bloemen in het park weggemaaid zijn,
brengt Amsterdam Open Air zijn eigen bloemen mee
(echte of plastic?)

Revu: "In de Telegraaf mocht Van Buuren uitleggen waarom hij iets te veel innemende dancefeestbezoekers zat is. ‘Ik ben niet tegen het drinken van een biertje. Maar als je weet wat ik allemaal zie als ik optreed, dan word je daar niet vrolijk van. De meeste mensen gaan uit hun dak. Maar ik heb teveel avonden meegemaakt waarbij drank de sfeer verpest. Ik heb veel silly things gezien.’

Wat Van Buuren bedoelt met de door hem geobserveerde gekkigheid, laat zich natuurlijk raden. Wie een beetje handig de illegale middelen in zijn of haar ondergoed verstopt, kan in Nederland tamelijk ongestraft drugs gebruiken op een dancefeest.

Zo turfde weekblad Elsevier vorige zomer bij verschillende organisatoren en festivalbezoekers van de bekende dancefestivals in Nederland. ‘Minstens de helft heeft wel iets gebruikt en in sommige gevallen wel 90 procent van de bezoekers,’ concludeerde het blad.

Ook het eind vorig jaar gepubliceerde onderzoek van het Trimbos-instituut spreekt boekdelen: van de jongeren tussen de 20 en 24 die gaan stappen, heeft maar liefst 60 procent het afgelopen jaar ten minste één keer xtc gebruikt. En 20 procent neemt zelfs met minder dan tweeënhalf pilletje op een avond geen genoegen."

Dat dj’s van naam als Armin van Buuren, Tiësto, Fedde le Grand en Afrojack net doen alsof de dancewereld geen drugs kent, is niet zo gek volgens Spangenberg. Het is inmiddels een industrie en de internationale belangen van de dj–multimiljonairs zijn daarvoor te groot.

‘Stel dat een dj uit de school zou klappen over drugsgebruik tijdens een concert, zou dat niet alleen ernstige gevolgen kunnen hebben voor zijn imago, maar ook zouden zijn vaak lucratieve contracten in gevaar kunnen komen. Of de dj zou in geval van een ernstig incident tijdens een concert van hem juridisch aansprakelijk kunnen gesteld. Niemand durft dus een boekje open te doen. En zelfs al zou hij dat willen, dan zou dat nog niet mogen van managers en pr-deskundigen.’"

VVD voordracht raadsvergadering 2013: "Wettelijke grondslag Gemeentewet art. 147a, lid 1

De afgelopen tijd is de VVD echter ook geconfronteerd met klachten en meldingen over het overmatige gebruik van partydrugs en de gebrekkige controle op harddrugs in uitgaansgelegenheden en bij festivals. Uit gesprekken met bezoekers, waaronder diverse jonge VVD-leden, blijkt dat het weinig problemen kost om drugs mee naar binnen te nemen. Sommige festivals lijken volgens hen daardoor eerder op een drugsfeest dan een dansfeest. Dat komt onder andere doordat de extreem strenge controles met onder meer drugshonden en wasstraten, die tot 2009 golden, zijn verdwenen."

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft geen bezwaren tegen het dumpen van allerlei ongevoeg in ons stadsdeel. Als het om geld gaat dan mag alles. De bewoners tellen niet meer mee. 

'Open Air verbieden'

hamsterdam hopen hair
Helemaal high Hamsterdam Hopen Hair
opgesloten achter tralies in GGA-reservaat Gaasperpark

Krijg ik vanavond de Echo in mijn brievenbus en zie ik me daar toch een interessant artikeltje staan!

'Zuidoost moet Open Air in Gaasperpark verbieden'

Meeschrijver 'Nellestein' wil dat stadsdeel Zuidoost het festival Open Air in het Gaasperpark dit jaar verbiedt. 'De uitspraak van de rechter wordt genegeerd.'

Bewonersvereniging Nellestein had eerder een zaak aangespannen tegen de afgifte van de vergunningen aan het festival in 2012 en 2013. Volgens het bestemmingsplan voor het Gaasperpark is er alleen licht recreatie toegestaan. De rechter oordeelde dat Open Air niet binnen deze categorie valt. Deze beslissing heeft echter geen gevolgen voor de editie van het festival dit jaar omdat het stadsdeel de organisatie vrijstelling kan geven.

Je maintiendrai

Ik zal handhaven! Een mooi devies. Helaas wordt er weinig gehandhaafd in dit land.

...

De rest en meer nog kunt u  hier lezen. Die bloggers toch! Lezen dat blog, hoor!

Bezwaar insturen tegen Open Air

U kunt nog een aantal dagen uw bezwaar insturen tegen de vergunning die is verleend aan Amsterdam Open Air. Wacht hiermee niet te lang. Hier kunt u een voorbeeld van een bezwaar downloaden. Vanzelfsprekend kunt u het aanpassen, uw eigen punten toevoegen en uitwerken. Vergeet vooral niet uw naam en adres te vermelden, de datum in te vullen en onderaan uw handtekening te zetten.

aoa2014kaart

ZO: "Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt een bezwaarschrift in te dienen bij de Burgemeester van Amsterdam, Amstel 1, 1011 PN Amsterdam. Het maken van bezwaar schorst de werking van deze beslissing niet.

Tevens kan de belanghebbende, die een bezwaarschrift heeft ingediend en die meent een spoedeisend belang te hebben, aan de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoekschrift dient te worden gericht aan de rechtbank Amsterdam, sector Bestuursrecht Algemeen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van het bezwaarschrift is griffiegeld verschuldigd."

Natuurexcursies

U wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan de flora-excursies op de zaterdagmorgen van 10.30 -12.15 uur, onder leiding van de auteur.  Na afloop krijgt u een lijst mee met de soorten die u gezien hebt.

 7 juni     De Riethoek: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij ’t Brinkie.

14 juni   De Riethoek: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij ’t Brinkie.

28 juni  N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77.

12 juli    N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77.

19 juli   Bijlmerweide: start 10.30 u. Kruising Provinciale weg-Strandvlietpad

26 juli   Bijlmerweide: start 10.30 u. Vanaf kinderboerderij Provinciale weg 46A.

In een looproute van ongeveer één kilometer zult u zeker twintig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen.

Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; (eventueel) kinderen tot 5 jaar gratis.

Graag tot dan en graag tot een dag van tevoren even aanmelden via e-mail  

Vergeet u niet bij regenachtig weer een paraplu mee te nemen?

Met vriendelijke groet,

Mevr. E. (Tet) Roetman

Twee keer stemmen

EUObserver: "Some European citizens have the possibility to vote twice in this week’s European Parliament elections.

If citizens live in another EU country, they can vote both in that country as well as in their country of origin.

No automatic controls are carried out at present to check that people do not use both their ballots - even though it would be considered election fraud to vote in more than one country.

But it is not only EU citizens with dual-citizenship who are being offered the opportunity to double their influence in politics.

Badeloch Noldus Lund, a Dutch citizen living in Denmark for three years, has also been sent a poll card to participate in the Danish elections but she would also be able to vote via the Internet in the Dutch elections.

EU legislation says that every citizen of the Union 'residing in a Member State' of which he or she is not a national now 'has the right to vote in the elections to the European Parliament on the same conditions as the nationals of that State'."

Bovenstaand bericht is gedateerd 10.06.04, tien jaar geleden. Intussen is er nog niets gedaan om deze vorm van fraude tegen te gaan. Ook is bekend welke groepen helemaal niet kunnen stemmen: het groeiende leger daklozen, te wijten aan het neoliberale beleid van bezuinigingen in Europa.

dakloos

EUObserver: "Before the start of the crisis in 2008, the figure was 116 million. Today, around 800,000 more children now live in poverty compared to five years ago.

“Some estimates foresee an additional 15-25 million people facing the prospect of living in poverty by 2025 if fiscal consolidation continues,” warns the ILO.

The European Commission, for its part, notes unemployment has increased to close to 26 million.

It says 5.3 million young people are jobless and around half of the unemployed have been without a job for more than a year."

Verkeersveiligheid rond scholen

De gemeente Amsterdam houdt een onderzoek over verkeersveiligheid bij scholen. U kunt knelpunten doorgeven op deze website.

Het probleem bij basisschool Het Gein is dat veel te veel mensen hun kinderen met de auto naar school brengen. Een basisschool ligt nooit ver van de woning van de ouders en dus zou het normaal moeten zijn dat ouders met hun kinderen naar school lopen en niet rijden. Het probleem wordt nog verergerd doordat veel ouders hun auto's achterste voren parkeren en meestal met de achterkant over de stoep heen. Tijdens dit drukke moment lopen de kinderen dan precies door de uitlaatgassen. Er zijn ook gezinnen (het hele gezin soms allemaal werkloos) die een aantal wrakken in de straat hebben staan en die weigeren weg te doen. Sommigen hebben drie of zelfs vier auto's voor hun deur staan. De gemeente kan alvast alle wrakken of auto's die niet geschikt zijn om de rijweg op te gaan wegslepen. En borden plaatsen die achteruit parkeren verbieden.

Rauw voedsel

dutch raw food

shot_1875
Het Amsterdamse Bos krijgt ook een beurt

shot_1877
Fietspaden bij Langerlust vol auto's

Het valt tegenwoordig niet mee om rustig en ongestoord van een natuurgebied te genieten. De festivals schieten als paddestoelen de grond uit. Vandaag was er in Langerlust een raw food festival. Rauw voedsel is in, ja zelfs levend voedsel. Dan komt de oermens boven. Alles moet eraan geloven. Maar er zijn lokkende vooruitzichten: parkbezoekers gewoon laten grazen en bloemen eten, net als koeien. De eetbare stad. Van de stoeptegels eten. The sky is the limit. En het is kostenbesparend natuurlijk. Want de neoliberale producent denkt in de eerste plaats aan geld, besparing op verwerkingskosten. En de neoliberale bestuurder promoot vooral consumptie. De natuur is er om te consumeren, en om in te consumeren. De horeca in de steden zal het moeilijk krijgen, want hun klanten worden het groen ingelokt. En straks wordt de concurrentie nog groter als de rollende keukens er ook bij komen. Is er net een World of Food ingericht worden ze weer kapotgeconcurreerd door hun ambulante collega's. Ze zijn van de kookpot gerukt.

fietspad
Gaasperpark afgesloten

shot_1871
Ook de bijenstal is onbereikbaar geworden

shot_1869

shot_1870
Alle bloemen gemaaid

Het park is intussen helemaal afgesloten. Alle stukken groen langs de omheining werden gemaaid. Dat is de aanlooproute naar het festival vanaf de camping. Het zou toch onvergeeflijk zijn als de natuurvreemde jongeren een madeliefje te zien zouden krijgen of erger nog vertrappen; daarom heeft GGA alvast alle wegbermen gemaaid. Beschermde planten of niet, weg ermee. Consumptie en exploitatie, daar gaat het om.

Voor het 150-jarig jubileum van het Vondelpark gaat Albert Heijn het park teisteren met een picknickfeest. De burgemeester die bij het verlenen van een vergunning voor evenementen vooral moet letten op openbare veiligheid en orde, verstoort juist die orde door toestanden te creëren waarin veel te veel volk het park wordt ingedreven en dus ook de overlast en schade navenant toenemen. Maar ja, eigenlijk gaat het voor de burgemeester gewoon om het promoten van consumptie in het groen. Je bent nu eenmaal als pvda-er toegetreden tot de neoliberale kongsi, en dat zal iedereen ook weten.

© 2009