Weblog Archive april 2010

I blog therefore I am

Koninginnedag

De Majesteit is weer heelhuids thuisgekomen vanavond. Maar wat had Willem-Alexander een gekreukeld jasje aan zeg! Nou ja, het had geregend, maar hij is niet zo modebewust als zijn broers. Hij wordt ook een beetje te dik.
Het was allemaal wat minder vandaag. Minder vrijmarkt. Dat kwam door de regen.
De ING bank had een internetpoll vandaag:

Als Koninginnedag geen vrije dag was dan zou ik vrij nemen
Eens        22%
Oneens   58%
N.v.t.      20%
Maar ik heb toch een paar mooie boeken opgescharreld in Reigersbos. Onder andere 'De Nederlanders en hun Landschap' gepubliceerd in 1979.

"Met name in het vlakke westen domineren de uitgestrekte gebieden, ze beheersen het landschap. Een van de klassieke voorbeelden daarvan is de Bijlmermeer bij Amsterdam. Deze droogmakerij is volgebouwd met enorme flatcomplexen, die op de tekentafel ongetwijfeld een goed figuur slaan, maar in het landschap als een vlag op een modderschuit fungeren. Ze zijn op geen enkele wijze aangepast aan dat landschap en verstoren het tot op grote afstand. Een onplezierige bijkomstigheid is dat dit niet heeft geresulteerd in een aantrekkelijk stedelijk gebied. Integendeel, de Bijlmermeer is ook van dichtbij onaangenaam."

Dat vind ik wel wat overtrokken. Vergeleken bij andere stadsdelen is Zuidoost een van de mooiste en groenste gebieden. (Laten we hopen dat dat zo blijft!) Bij de Bijlmer is gelukkig nog Gaasperdam bijgekomen, dank zij de socialist Jan Schaefer. Dank zij het groen, o.a. het Gaasperpark en het Bijlmerpark, is Zuidoost, ook met zijn problemen, een van de prettigste brokken Amsterdam.

CogitoErgoBlog

This made my day today:

NRC: "Op politieke weblogs van linkse signatuur vindt vaker interactie plaats, wordt meer opgeroepen tot actie en vindt meer opinievorming en uitgebreide verslaggeving plaats dan op rechtse blogs."

You betcha! Mensen bloggen om verschillende redenen maar een van de belangrijkste is dat sommige onderwerpen  nauwelijks of slecht behandeld worden door de mainstream media. De grote media zijn gebonden, bloggers kunnen ongezouten hun mening geven en verwijzen naar een uitgebreid net van andere bloggers. Linkse bloggers zijn meestal beter geïnformeerd dan rechtse bloggers die de massamedia napraten. The television cannot be revolutionized.

Toen George Bush Jr. de macht greep in frauduleuze verkiezingen ben ik een Engelstalig blog begonnen. Het aantal Bush bashing blogs was op dat moment heel klein wereldwijd, maar dat veranderde snel. De blogs waren een verademing en zowat het enige teken van democratie in een steeds rechtser wordend Amerika. Maar mettertijd moesten ook de mainstream media en de politiek rekening houden met blogs. Acties van bloggers tegen illegale activiteiten van bedrijven kregen succes.

Als grote kranten het niet aandurfden om een bepaalde mening te verkondigen dan verwezen ze naar blogs. Een paar jaar geleden tijdens de inval van Saakashvili in Zuid-Ossetië keken de grote media eerst nog de kat uit de boom. De New York Times verwees een paar weken lang naar stukken die ik hierover schreef op mijn weblog. Het duurde niet lang voor bijna alle invloedrijke media Saakashvili verantwoordelijk stelden voor de oorlog. Maar de bloggers waren eerst, met de juiste feiten en analyses. Het helpt natuurlijk wel als je je talen een beetje kent. Dan krijg je toegang tot informatie uit de eerste hand. Maar het geeft wel een zekere voldoening als toonaangevende kranten op hun internetversie naar je weblog verwijzen. Met andere woorden, blogs maken deel uit van de informatiewereld. Weblogs verrijken de democratie. Koninginnedag wordt verslagen op de tv, andere dingen daar hoor je minder over.

BlogDifferent

De oplossing voor Griekenland

gs

De eerste dagen van paniekjournalisme zijn gelukkig voorbij. Meer realistische meningen komen nu aan bod dan het opgefokte gedoe van Rutte onder anderen, de neoliberaal van de oude stempel, en van calvinistische kapitalisten als Balkenende die uit geloofsovertuiging voor een asociaal beleid kiezen ("in het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen"). Op internationaal vlak komt de kritiek op de Euro natuurlijk van eigenaren van hedge funds als George Soros. Zij hebben als speculanten belang bij koersdalingen. De problemen liggen niet bij de economie, maar bij de doelbewuste manipulatie van aandelen en valuta door speculanten en corrupte kredietanalysten als Standard&Poor.

MeJudice: "Het Centraal Planbureau dramatiseert het overheidstekort door het te relateren aan de vergrijzing en de nadruk te leggen op de last die het vormt voor toekomstige generaties, stellen Sylvester Eijffinger en Theo van de Klundert. Toekomstige generaties zijn niet alleen maar slechter af, maar profiteren ook van de vergrijzing. Dat nu 29 miljard moet worden bezuinigd, zoals het CPB stelt, is uit de lucht gegrepen."

EUObserver: "European politicians faced a barrage of criticism on Thursday (29 April) over their handling of the Greek debt crisis, even as signs emerged that the eurozone appeared to be stabilising after one of its most tumultuous weeks.
Greek bonds and stocks rose in value amid reports that a three-year (2010-2012) bail-out package could total as much as €120 billion. In return for the EU-IMF loan, negotiators in Athens were close to agreeing a €24 billion package of austerity measures, said the Financial Times."

Er is niets mis met de Nederlandse economie, is er veel mis met de financiële wereld, ook die in Nederland. Die is gebaseerd op fraude en misleiding. Dat er een crisis is is zeker. De schaarste aan kredieten verleend door de banken heeft ook een invloed op de reële economie. Maar die schaarste wordt kunstmatig in stand gehouden. De banken hebben het geld - dat is hen door de belastingbetaler voorgeschoten, maar willen het niet uitlenen. De bankwereld is niet meer te vertrouwen. Het bankwezen zal serieus gereguleerd moeten worden. De eigenlijke oorzaak van de crisis is de privatisering en deregulering. Dus wie op de VVD stemt stemt voor een diepe crisis. Het zijn neoliberale hooligans die constant in opspraak raken en eigenlijk als criminele elementen bestempeld moeten worden die de crisis veroorzaakt hebben.

friedman-poster

Het neoliberalisme is de oorzaak van de crisis. Zij verdienen geld met speculeren en ondermijnen van bedrijven, pensioenfondsen, banken en nationale valuta. Zij maken winsten als de lonen dalen en de prijzen stijgen. En alles wordt duurder door de privatiseringen, terwijl ons werd voorgelogen dat alles goedkoper zou worden. Maar privatisering betekent dat extra winsten betaald moeten worden aan al die geprivatiseerde bedrijven en bovendien zeer hoge salarissen en bonussen van graaiende directeuren. Wij moeten die met z'n allen opbrengen.

De Europese Unie is erg behulpzaam geweest voor landen als Moldavië.
EUObserver: "The EU's poorest neighbour, Moldova, has secured €1.9 billion in international aid in the first solid recognition of the country's 'post-revolutionary' government.
The money, to come from the EU, the International Monetary Fund, the World Bank and third countries such as the US and Japan, was pledged in the form of loans and non-returnable grants at a donors' conference in Brussels on Wednesday (24 March)."

Dus waarom moeilijk doen over Griekenland? Het is toch schandalig dat landen die het moeilijk hebben nog verder de put in geduwd worden door de voor hen steeds maar stijgende interesten die ze moeten betalen over leningen.

"Petropoulos contends that, since the IMF charges a maximum rate of 3.5% in other interventions, one would expect at least the same terms for Greece. However, Greece is not receiving those terms. It is being told to undergo extreme austerity measures in order to receive a 5% loan which will cover borrowing needs for the next year only."

Met andere woorden, de voorwaarden die de banken stellen zijn onrechtvaardig en werken een crisis in de hand. Erger nog sommige banken als Goldman Sachs speculeren op dalende koersen en hogere rentes voor leningen en zullen met hun 'blackboxes' alles in het werk stellen om voor hen een gunstig resultaat te bekomen, wat automatisch een slecht resultaat inhoudt voor het slachtoffer, in dit geval Griekenland. De speculanten hebben meerdere landen in het visier, namelijk Italië, Portugal, Spanje, en Ierland, dus in feite de hele Euro en de Europese Unie.

Het lager inschalen van de kredietwaardigheid van landen als Griekenland, Portugal en Spanje door corrupte bedrijven als Standard&Poor heeft kwalijke gevolgen voor die landen. Dat is manipulatie. Standard&Poor heeft zich in het verleden voor de rechter verantwoord met een beroep op de 'vrijheid van meningsuiting'. Maar dat is natuurlijk klinkklare onzin.

Links: "Meanwhile, rating agencies like Moody's and Standard and Poor's cast judgement on the viability of fiscal deficits and public sector cuts, as if their assessments of the financial sector had nothing to do with the "manias, panics and crashes" that pushed a cyclical recession near depression in the first place. Public deficits between 12% and 13% of GDP in Britain and the US are bad, they say, but not so bad that the austerity measures they consider appropriate can't be left to Number 10 Downing Street and the White House."

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zitten net zo in de schulden als die paar Europese landen. Soms veel erger nog. Als Jehova getuigen brengen ultrarechtse partijen de blijde boodschap dat het einde nabij is. Zij kunnen de kassa laten rinkelen.


US National debt

Er zijn schuldklokken die nog hoger zitten. Allez hop, hier de klok voor de UK:

UKdebt
Klik voor 'tikkende tijdbom'

Mooi gezegd: "It's real, it's ours ... and we've got to pay it back."
Met 'ours' wordt bedoeld de Britse burger. Maar aan wie moet terugbetaald worden? Aan de kapitaalmarkt natuurlijk, de grote banken van wie het geld geleend is. En wat moet er eigenlijk terugbetaald worden? Hadden die banken dat geld echt wel? Nee, NEE en NEE. Ze hebben dat geld eenvoudig gecreëerd uit het niets, als een boekhoudkundige inschrijving. Wat niet bestond hoeft ook niet teruggegeven worden. Maar denk je eens in, wat een gigantische boekhoudtruuk dit is. Je krijgt als bank al flinke intresten op zogezegd uitgeleend geld, en dan vraag je de hoofdsom nog terug terwijl je die niet eens in bezit had. Wat een gigantische zegen, wat een hemelse winst, wat een gotspe!

Kijk, daar gaat het allemaal om. De financiële machthebbers willen alles. Zij zijn nu bezig met disaster capitalism, zij willen de burger uitzuigen tot het bot. Zij zijn bezig met de afbraak van alles wat sociaal is, de welvaart van de doorsnee burger. Wat ze willen is een globale derde wereld met goedkope arbeidskrachten, geen sociale voorzieningen want die gaan van hun winsten af, in het kort waar ze naartoe willen is de kapitalistische hel. Hun propaganda-offensief is keihard van start gegaan. Hun argumenten zijn vals, hun intenties zijn misdadig. De crisis begint na de shock therapie, als de bezuinigingen zijn doorgevoerd en de banken de wereldmacht hebben.

De oplossing voor deze problemen is het overhevelen van de macht om geld te creëren uit het niets van de graaiende banken naar de centrale banken. Zij kunnen geld creëren wanneer dat nodig is om de economie en de maatschappij volgens rechtvaardige principes te reguleren. Onverantwoordelijke, ja criminele, privépersonen horen niet het recht te hebben de kapitaal-, aandelen- en valutamarkt te manipuleren. In het geval van Griekenland zou de Europese Centrale Bank euro's moeten creëren voor Griekenland, schuldenvrij.

Greece-2

De crisis komt uit de VS. Banken als Goldman Sachs hebben hun risico's verkocht aan Europa en hebben ook nog eens geld verdiend toen die waardepapieren in waarde zakten. De crisis is 'made in USA'. Zij hebben slachtoffers nodig. Particuliere banken en hedge funds zijn nu aan het speculeren tegen de Euro. Het is al eerder vertoond, bijvoorbeeld in Argentinië, waar vulture funds de nationale schuld voor zeer weinig geld hadden opgekocht. Argentinië moest zich diep in de schulden steken en hoge intresten betalen, waardoor het IMF weer eisen kon stellen dat er geprivatiseerd en gedereguleerd moest worden. De nationale infrastructuur werd voor een prikkie opgekocht door buitenlandse bedrijven. Alle winsten vloeiden af naar het buitenland, de VS dus. Het was crisis in Argentinië door privatisering en deregulering. Toen weigerde Argentinië de schulden nog verder af te betalen, het land was failliet. Hoe hebben ze toen hun uitstaande schulden geregeld, hoe hebben ze het IMF betaald? Door zelf geld te creëren, schuldvrij, is hun economie er nu weer bovenop.

Griekenland moet dit in gedachten houden. Het probleem is dat Griekenland geen eigen munt meer heeft, dus zal Europa bij moeten springen. Dat is trouwens ook nodig voor andere landen. Het gaat tenslotte om de Euro voor heel Europa. De Europese Centrale Bank moet zelf geld scheppen, schuldvrij. Het IMF en de Wereldbank moeten met hun graaiende tengels van Europa afblijven; zij zijn instrumenten van Amerikaanse overheersing, of beter gezegd onderdrukking door de Amerikaanse criminele banken als Goldman Sachs, JP Morgan, de FED. Laat er geen misverstand over bestaan, het is oorlog, van de VS tegen de rest van de wereld, van de banksters tegen de burgers. Het afbetalen van de nationale schuld zou een roof zijn van megalomane omvang. Net zoals geld uit het niets gecreëerd kan worden, moet het mogelijk zijn de nationale schuld in het niets te laten verdwijnen. Het creëren van geld moet een taak van de centrale banken zijn en die banken moeten democratisch ter verantwoording geroepen kunnen worden, dus ondergeschikt aan de staat zijn.

Het is in feite Wall Street die in een diepe crisis verkeert, niet alleen financieel maar ook moreel. De dollar had nu waardeloos moeten zijn, maar door manipulatie wordt die voortdurend op peil gehouden. Tegelijk is een aanval op de euro ingezet, die een bedreiging is voor de dollar. Banken als Goldman Sachs manipuleren aandelen en valuta, zij moeten verdwijnen; hedge funds en vulture funds moeten verboden worden. Het is een kwestie van overleven tegen de aanvallen van criminele elementen in onze maatschappij, de banksters. This is just the beginning.

Volkskrant: "De Amerikaanse justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de zakenbank Goldman Sachs."

Il Giro

Buongiorno a tutti, in particolare ai amici Italiani. Forza il Giro!

De Giro d'Italia (2e etappe) rijdt zondag 9 mei door Zuidoost.

Giromania: "De tweede etappe start om 12.00 uur op het Museumplein. De renners zullen binnen een half uur de stad hebben verlaten richting Utrecht, waar ze rond 17.30 uur worden verwacht. De stad is op deze dag gewoon bereikbaar, maar houdt u tussen 11.00 en 13.00 uur  rekening met een tijdelijke stremming van het verkeer op de route door het vertrek van het peloton naar Utrecht. Belangrijk: Voorafgaand aan de tweede etappe start tussen 07.00 en 09.00 uur 's ochtends een toertocht voor amateurfietsers. De sportievelingen fietsen over het parcours van de tijdrit, maar dat heeft geen extra gevolgen voor de bereikbaarheid van de stad."

giroZO

Op zaterdag 8 en zondag 9 mei (Open Molen- en Gemalenweekend) is er ook een open dag bij de Gaaspermolen die tussen 10 en 16 uur bezocht kan worden.

Gaaspermolen

En niet te vergeten: er is ook een open dag bij de Zeilvereniging Gaasperplas op 9 mei, van 11 tot 16 uur. Er is zelfs een mogelijkheid om een rondvaart te maken.

flyerzvg

Paniekjournalisme

Standard_poors

Ter rechtzetting van alle paniekberichten in de Amerikaanse en Nederlandse pers over beurzen, Griekenland, Portugal en Europa, nog even dit blogbericht. Je vraagt je soms af of ons journaille in dienst is van de Amerikaanse overheid of veel erger nog Goldman Sachs.

NRC: "De onrust op de financiële markten is fors toegenomen nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de status van Griekenland verder heeft verlaagd tot de zogenoemde ‘junkstatus’."

Vreemd genoeg had S&P een positief oordeel over de kredietwaardigheid van Goldman Sachs. S&P was al eerder aangeklaagd voor fraude.

SocialMediaSEO: "The Standard & Poor’s Ratings Services, on April 19th (1 week ago today), stated that they have not changed their view regarding the credit worthiness of Goldman Sachs & Co. The news that the SEC has filed a law suit against Goldman Sachs claiming fraud has, at least up to this point, not affected their (Goldman’s) credit ratings."

TheMotleyFool: "The Securities and Exchange Commission on Friday charged S&P with defrauding investors in a sale of indices tied to the stock market.
The SEC said it charged S&P for their failure to disclose conflicts in the publication of S&P500 index. Investors in the index ultimately lost $10 billion between October 2008 and March 2009, the SEC said.
The SEC's civil fraud complaint alleges that S&P allowed Goldman Sachs, who made billions of dollars betting on the credit collapse, to help select securities in the S&P500.

S&P didn't tell investors that Goldman was shorting the S&P500, or betting its value would fall.  Also at that time, nobody thought Goldman was a bad guy nor had any doubt that they would short the index most widely held in investors' retirement accounts. When the S&P500's value plunged by 30%, Goldman walked off with $10 billion, the SEC said.

The charge further alleges that S&P deliberately misrepresented the information communicated to investors by bringing in outside analysts such as J. Bogle who approves of the index and preaches that the index can never go down.  

S&P continues to hide the fact that Goldman is behind the current rally of the S&P500 -- which is engineered to forerun a double dip.  The SEC cannot bring any charges against Goldman because as soon as it does, Goldman will pull the trigger causing the stock market to tumble."

En dat is wat gisteren gebeurde, de beurzen over de hele wereld zakten flink in, en enkel Goldman Sachs steeg. Raar maar waar. Dat was een waarschuwing van Goldman en een vertoon van macht, en bewijst tevens hun manipulatie van de aandelenmarkten.

standard&poor

Zo, nu weet u het, Standard & Poor is een bedrijf dat samenwerkt met Goldman Sachs en hand- en spandiensten levert bij immorele transacties. Standard & Poor is nu bezig met het helpen van Goldman Sachs om Griekenland en de Euro onderuit te halen. S&P was ook betrokken bij de huizenmarktzeepbel. Tot nog toe zijn rechtszaken tegen hen in het voordeel van de fraudeurs uitgevallen. Er komt een tijd dat dat zal veranderen.

TheMarketOracle: "Why do they need to be downgraded? Because the top three or four ratings agencies are ridiculously behind the curve when it comes to letting investors know about problems with the entities whose credit standing and investment outlook they (pretend to) rate. The reason for that appears to be an unresolvable conflict of interest which emanates from how these agencies get paid. They get paid for their services by the companies (and governments) whose performance they rate."

TheNewYorker: "When Barack Obama went to Wall Street last week to make the case for meaningful financial regulation, he took well-deserved shots at some of the villains of the financial crisis: greedy bankers, reckless investors, and captive regulators. But to that list he could have added credit-rating agencies like Standard & Poor’s and Moody’s. By giving dubious mortgage-backed securities top ratings, and by dramatically underestimating the risk of default and foreclosure, the agencies played a key role in inflating the housing bubble. If we’re going to reform the system, fixing them should be high on the list."

Standard & Poor is een frauderend bedrijf dat samenwerkt met andere fraudeurs. Geen enkele fatsoenlijke econoom of bankier hoort de ratings van S&P serieus te nemen. Zo manipuleren grote banken dus de markt, in samenwerking met manipulerende kredietanalysten. Het hoort allemaal bij het kunstmatig creëren van een crisissfeer die in het voordeel werkt van de catastrofekapitalisten. Je kunt het 'disaster capitalism' nu elke dag in zijn werk zien. Als ze op heterdaad betrapt worden beweren ze net als hooligans dat ze niets kwaads gedaan hebben. Ook de NRC trapt erin. De maffia regeert.

Intussen is de aanval op de SEC, de US Securities and Exchange Commission, al ingezet. De ambtenaren van de SEC zouden meer tijd besteden aan het bekijken van porno dan wat anders. Deze kwestie dateert al van 2008 en is een storm in een glas water.

LATimes: "The SEC porn disclosure seems to have arisen at a very convenient moment, when people's attention might otherwise be focused on why Congress is only now getting around to enacting regulations that, weak as they are, should have been in place years ago."

Jenseits von Gut und Böse


Senator Levin: "My question is, is there not a conflict when you sell something to somebody and then are determined to bet against that same security and you don't disclose that to the person you're selling it?"
Blankfein: "In the context of market making that is not a conflict."

Wat Blankfein in bovenstaande video zegt komt neer op handelen tegen alle bestaande wetten en rechtvaardigheid in, jenseits von Gut und Böse. Wat telt is de 'wil tot macht', der Wille zur Macht. Blankfein is een vrije geest die zich ontdaan heeft van elke morele belemmering en volledig in dienst staat van de autarchie van het geld, het ecosysteem van het geld. Deze mentaliteit trekt zich niets aan van mensen, instellingen of landen, die enkel casinofiches of -chips zijn in het grote casino van de geldmarkt. De banaliteit van het kwaad staat voor je in de persoon van Blankfein. Voor deze schandalig immorele activiteiten heeft Goldman Sachs zelfs supercomputerprogramma's in gebruik die de markt op de seconde volgen en ingrijpen volgens ingenieuze algoritmen. Er komt geen mens meer aan te pas, mensen zijn veel te traag en kunnen morele bedenkingen hebben. Blankfein verricht volgens eigen zeggen 'God's werk'. Hij is ook niet meer in staat God van de Duivel te onderscheiden. Er is geen verschil tussen goed en kwaad.

Fraude, complot, zijn woorden die niet bestaan in de wereld van het geld. De winst gaat voor, het casino moet zaken doen en winst maken is enkel mogelijk doordat er schommelingen optreden in aandelen en valuta. Daar kan je geld mee verdienen. Als het mogelijk is zorg je ervoor dat er schommelingen optreden. Speculanten verdienen enkel geld als ze eerst goedkoop huizen, aandelen, valuta op kunnen kopen en dat gebeurt meestal in situaties van crises. Die crisis kan je beïnvloeden en oproepen. Maar Goldman Sachs behoort tot een speciale categorie banken die zichzelf kunnen manipuleren. Goldman Sachs heeft ook gisteren de beurs in zijn voordeel gemanipuleerd. Het is onmogelijk dat de aandelen van deze bank in deze situatie zouden kunnen stijgen zonder manipulatie.

Alles draait om manipulatie, het naar je hand zetten van de markt. Dat gebeurt al decennia lang. Onze regeringen hebben het laten gebeuren omdat het 'omzet' creëerde. Intussen heeft ook de reële economie en de bevolking eronder te lijden. De connecties en carrières van Goldman Sachs directeuren tonen aan hoe ver hun macht grijpt: Henry Paulson werd na zijn baan bij Goldman Sachs hoofd van de Amerikaanse Schatkist (Minister van Financiën).

GS_Squid

Sommigen verwachten dat Goldman Sachs binnen een jaar uit de circulatie is. Ik ben er niet zo zeker van. Het zou wel zo eerlijk zijn natuurlijk. In elk geval zal ieder die belangen heeft bij Goldman, inclusief De Majesteit, zich goed moeten bedenken dat ze ook de vernieling in kunnen gaan met Goldman Sachs.

Interessant is dat een tijd geleden Goldman Sachs' 'proprietary trading code', hun programma om de markt te manupuleren in gevaar was. Er was sprake van 'in de verkeerde handen vallen'. Dat was al in verkeerde handen bij Goldman zelf. Het is ook wel de 'doomsday machine' genoemd, of 'blackbox'. Deze kwestie toonde aan dat Goldman Sachs daarmee inderdaad de markten manipuleert.


Diegenen die de computerprogramma's om de markt te manipuleren bedenken heten 'quants'. Blijkbaar bezit Goldman Sachs een van de meest ingenieuze 'doomsday machines' of zwarte dozen zoals ze ook genoemd worden.

VPROTegenlicht: "'Quants' zijn de wiskundigen en programmeurs in de machinekamer van ons mondiaal financieel systeem. Tegenlicht praat met de slimste Quants op Wall Street en verhaalt van binnenuit hoe de slechte hypotheken versneden werden tot winstgevende financiële producten. Hoe onze financiële markten zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van modellen en algoritmen en hoe binnen een paar maanden na de crash het alweer business as usual was. Een financieel-technologische revolutie waarin het nu draait om handelen met de snelheid van het licht… "

Video over 'high frequency trading'.

Zelfs de goudmarkt wordt gemanipuleerd door de grote banken, waaronder Goldman Sachs. De oliemarkt idem ditto.

RollingStone: "On the day the Securities and Exchange Commission filed suit against Goldman Sachs for securities fraud, shares in the company plunged 12.8 percent, closing at $160.70. The market, it seemed, was finally passing judgment on a decade of high-stakes Wall Street scammery that left America threatening Nigeria, Indonesia and Belarus on the list of the world's most corrupt economies.
A few days later, Goldman announced its first-quarter numbers. Profits were up 91 percent, to a staggering $3.4 billion.

Compensation and bonuses soared to $5.5 billion, up from $4.7 billion in the first quarter of 2009. Battered in the press, Goldman was raking up on the bottom line. So investors once again leapt into Goldman's arms, pushing the stock as high as $166.50, not far from where it was even before news of the SEC suit broke.

Goldman isn't dead – far from it. But this new SEC suit officially places it at the center of a raging national discussion about the hopelessly fucked state of American business ethics. As a halting, first-step attempt at financial regulatory reform makes its way toward a vote in the Senate, the government has finally thrown open the door and let a few of the rottener skeletons tumble out.

Read the story that started it all, 'The Great American Bubble Machine', and find out why Matt Taibbi called Goldman Sachs 'a great vampire squid wrapped around the face of humanity.'"

RollingStone: "From tech stocks to high gas prices, Goldman Sachs has engineered every major market manipulation since the Great Depression – and they're about to do it again."

looting

Het vervelende is dat niet alleen Goldman Sachs de markten manipuleert, dat doen alle grote banken. Dus het financiële systeem moet helemaal op de schop wil er verbetering komen. Er bestaat geen 'vrije markt'. Alle markten zijn gemanipuleerd, door de machtigsten, de banken. Zij zien het als hun taak om winst te maken, het koste wat het kost. Ze zijn nu bezig om landen aan te vallen, hun valuta's te devalueren en dan toe te happen en goedkope valuta op te scheppen. Die landen zitten dan dik in de schulden en zijn dus overgeleverd aan hun geldschieters die eisen dat ze de nationale bedrijven mogen opkopen. Griekenland ligt nu onder vuur. Het doel is uiteindelijk de euro aan te pakken, want één ding dat niet zal veranderen is dat de VS de wereldmacht wil behouden. De VS heeft geen vrienden, hoewel verdwaalde idioten als Balkenende, Zalm en Rutte dat nog steeds blijven geloven. In feite zijn zij landverraders.

Goldman Sachs vs. Dow

cnbceur

Terwijl ik naar CNBC kijk, de Goldman hearings, valt me iets op: de algemene trend van de beurs is diep naar beneden, maar Goldman Sachs gaat omhoog. Dat lijkt erop te wijzen dat Goldman Sachs en groepen die belang hebben in Goldman Sachs (misschien wel de Fed) al uren, de hele duur van de ondervraging, bezig zijn met het systematisch opkrikken van Goldman aandelen. Dat kan geen toeval zijn. De DOW staat voortdurend in de min en GS stijgt. CNBC geeft enkel de cijfers van de DOW en Goldman (zie foto rechtsonder). Afgesproken werk? Vinger op de zere plek?

CNBC: "The Dow fell more than 100 points, its biggest decline since early February. The S&P 500 and Nasdaq were also lower.
The dollar extended gains versus the euro after the downgrades while gold prices hit two-week highs of nearly $1,162 an ounce.
Most financials were lower but Goldman Sachs [GS  154.005   1.975  (+1.3%)] shares advanced as executives including CEO Lloyd Blankfein and the trader at the center of the fraud case, Fabrice Tourre, testified before a Senate panel."


BNR: "De effectenbeurzen in New York stonden dinsdag zwaar op verlies.
Zakenbank Goldman Sachs bleef nog overeind met een plus van 0,7 procent, hoewel de topman Lloyd Blankfein zich dinsdag voor de Amerikaanse Senaat moet verantwoorden op beschuldigingen van fraude."

De e-mails van Goldman Sachs

De georganiseerde crisis

exhibit101

NDTV: "Emails written by Goldman Sachs executives, released by the United States Senate SubCommittee investigating the financial crisis, reveals that the investment bank was making money while the rest of the world was dealing with the financial meltdown.

In one email a Goldman Sachs manager writes "Sounds like we will make some serious money." His colleague responded: "Yes we are well positioned." The manager was reacting to news that the credit rating agencies had downgraded USD 32 billion in mortgage related securities causing losses for many investors by noting that Goldman had bet against them, according to the documents released by the Committee.

In another email, Chief Executive Officer Lloyd Blankfein stated that the firm came out ahead in the mortgage crisis by taking short positions. "Of course we didn't dodge the mortgage mess. We lost money, then made more than we lost because of shorts," he said in an email.

In a third email Goldman Sachs Chief Financial Officer David Viniar wrote, "Tells you what might be happening to people who don't have the big short. There it is, in their own words: Goldman Sachs taking 'the big short' against the mortgage market." Viniar was referring to the firm's trading activities showing that in one day the firm made over USD 50 million by taking short positions that increased in value as the mortgage market collapsed.

'They bundled toxic mortgages into complex financial instruments, got the credit rating agencies to label them as AAA securities, and sold them to investors, magnifying and spreading risk throughout the financial system, and all too often betting against the instruments they sold and profiting at the expense  of their clients.'"

De e-mails.

MailOnline: "Goldman Sachs gives the biggest bonuses in banking. Basic salaries are capped at £300,000 - the bulk of pay is performance related. In good years, the average employee is given a bonus of around £400,000. Many receive £1million, but the big players can easily collect several million.
Blankfein rewarded himself with the highest payouts in Wall Street history, $53million in 2006 and $68million in 2007."

Volkskrant: "De mails, van onder anderen alle topmannen van de bank, bewijzen dat ze zeer ingenomen waren met het falen van de in obligaties gebundelde hypotheken die Goldman in Europa wist te slijten."

goldman100bill

"Did you hear that Goldman Sachs made the Iceland volcano erupt? It did pretty well shorting airlines."
Grapje natuurlijk, maar de crisis in de financiële wereld was geen foutje, maar misdadig opzet. Het grapje heeft een cynische bijsmaak.

Goldman Sachs was bezig met geld verdienen door speculatie met derivaten en valuta. Hun betrokkenheid bij het financiële schandaal in Griekenland is duidelijk. Ze zijn actief geweest in het ondermijnen van de Euro, want daar waren miljarden mee te verdienen. Speculeren op dalende valutakoersen is een gigantische goudmijn. Het kwam de Verenigde Staten toevallig ook goed uit (die hebben trouwens een nog magistralere staatsschuld). Wat we nu meemaken is een uitvloeisel van het catastrofekapitalisme, disaster capitalism, het kapitalisme dat geld verdient met dalende aandelen, dalende valuta, landen in crisis. De banksters zijn ook niet te beroerd om de crisis een handje te helpen.

Goldman Sachs heeft recent nog stemming gemaakt tegen de Euro en het Europese herstel. Aan herstel hebben ze natuurlijk niets. En het IMF is ook flink bezig om een doemstemming te creëren. Alles bedoeld om een echte crisis te veroorzaken en daar geld mee te verdienen, het sociale systeem af te breken, en van onze wereld een globale derde wereld te maken waar de burger moet werken voor een hongerloon tot hij erbij neervalt. Après Goldman Sachs le déluge!

"For nations living the good life, the party's over, IMF says."

BNR: "Door de diepe recessie van afgelopen jaar blijft de werkloosheid in de meeste grote economieën ook volgend jaar hoog. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport."

shockdoctrine

De grote banken zijn niet blij met de hulp aan Griekenland, zij hadden Griekenland al als hun gevelde prooi op de grond zien liggen. Zij hadden gespeculeerd op een crisis. Voor hen is het niet leuk als hun prooi nu toch nog mocht ontsnappen.

Maar nog steeds zijn onze regeringen laks in het reguleren van de financiële markt of het afromen van de enorme winsten van banksters en bonusjagers. Terwijl de kas van de Wereldbank weer flink gespekt wordt, moet de bevolking over de hele wereld de buikriem aanhalen en diep bezuinigen.

Maar als je nagaat waarop allemaal kan en mag bezuinigd worden in de publieke opinie dan zie je dat dat nauwelijks zoden aan de dijk zet.
WashingtonIndependent: "The most expendable programs, according to poll takers, were mass transit, housing, agriculture, environment and foreign aid, the runaway winner at 71 percent. The problem? These programs together barely comprise 3 percent of the federal budget. Even if the programs were entirely eliminated, the cuts would do nothing to solve the United States’ long-term entitlement program.  Indeed, the responses had no obvious correlation with spending size."

DeVrijeEconomie: "Een lagere staatsschuld heeft positieve effecten op de financiële markten.
Vervelend is alleen dat de aflossing van de schulden betekent dat we belasting moeten betalen. Een hogere aflossing gaat dan gelijk ten koste van de koopkracht van mensen.
Nu kun je natuurlijk opperen dat de aflossing niet betaald moet worden met hogere belastingen. We moeten bezuinigingen en zo geld vrij maken voor aflossingen. Maar dan ga je er aan voorbij wat er zonder aflossingen mogelijk was geweest. Daarmee kun je bijvoorbeeld de armoede oplossen of andere mooie dingen doen."

De echte crisis begint pas als dit financiële systeem niet grondig hervormd wordt en onze regeringen overgaan tot drastische bezuinigingen. De vrije jongens, de banksters zullen altijd met de miljoenen gaan lopen, zoals ze dat ook deden tijdens de crash van 1929. De crisis 'is outsourced', wordt uitbesteed... aan de gewone burger die de lasten mag dragen.

Disaster Capitalism soon coming to a theater near you!

Gedachten

freiegedanken
Poster Gerard Herbst

Fazant


Fazant gespot aan de zuidzijde van de Gaasperplas

Merel

Mijn tuin krijgt regelmatig bezoek van merels. Op het volgende clipje krijgt een net uitgevlogen jong twee bessen toegestopt.


De VVD en bouwfraude

Nova: "Justitie heeft beslag laten leggen op bezittingen van de Noordhollandse VVD-politicus Ton Hooijmaijers. Justitie verdenkt hem van het aannemen van steekpeningen.
Hooijmaijers was als gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en van Financieen betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie. Hij had regelmatig contact met bouwondernemenrs en projektontwikkelaars."

Maar de Nova uitzending toont ook aan dat Hooijmaijers bestemmingsplannen omzeild heeft en illegale bouwplannen heeft doorgedrukt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Als je ziet dat de VVD zich ook genesteld heeft in bestuurscoalities in Zuidoost en Amsterdam, dan slaat de schrik je om het hart. Er wordt overal getornd aan wetten en regels. Bestemmingsplannen worden genegeerd en dusdanig omgevormd dat steeds meer groengebieden moeten plaatsmaken voor woningen. En dat terwijl er ook een krimp te constateren is in grote steden als Almere en Amsterdam.

NRC: "Zestigduizend nieuwe woningen tot 2030, een hogeschool, meer openbaar vervoer en honderdduizend extra arbeidsplaatsen. Het plan van Almere om fors te groeien werd vorig jaar gesteund door het kabinet. Almere mag groeien tot 350.000 inwoners en de vijfde stad van Nederland worden.

Het is de vraag of dat beeld realistisch is. Juist new towns zoals Almere moeten zich in de toekomst grote zorgen maken over een dalend inwoneraantal, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek onder de vijftig grootste gemeenten van Nederland. Het economisch onderzoeksinstituut Atlas voor Gemeenten presenteert het rapport vandaag in Heerlen.

Jonge gezinnen (leeftijd 30 tot 35 jaar) trekken veelal de stad uit op zoek naar een rustige woonomgeving en een huis met een tuin. Dat geldt zelfs voor een populaire stad als Amsterdam.

En dan blijkt dat traditionele universiteitssteden als Utrecht, Leiden en Nijmegen zich geen zorgen hoeven te maken, net zomin als historische ‘niet-universiteitssteden’ als Zwolle en Haarlem. Zij hebben aantrekkelijke binnensteden, voldoende stedelijke voorzieningen, onderwijs en werk in de directe omgeving.

Door die ruimere woningmarkt dalen ook de huizenprijzen, zelfs in populaire steden, en zullen mensen daar voor kiezen. Marlet: „De meeste mensen wonen toch het liefst in een grote aantrekkelijke stad, of net daarbuiten. En als ze rust willen, kiezen ze wel voor een echt klein dorp, met dertig huizen.”"

Met andere woorden, het is volkomen absurd om structuurvisies te maken die 30 jaar omvatten. Zelfs Stalin was niet zo megalomaan. Bovendien zal Amsterdam veel inwoners verliezen als het milieu, het groen en de leefbaarheid niet verbeterd worden. Zuidoost zal het bestaande groen moeten behouden en zelfs verbeteren om gezinnen hier te houden. De woningmarkt heeft nu al een overvloed aan koopwoningen in de stad en Zuidoost. Het is onzinnig om daar nog onverkoopbare dure woningen bij te bouwen. De relaties van VVD-politici en mogelijkerwijs ook andere partijen met de bouwwereld zijn verontrustend.

Als Almere minder zal groeien dan is ook de uitbreiding van de Gaasperdammerweg niet langer een dringende noodzaak. Steden moeten vooral leefbaar zijn, dat wil zeggen groen. Het groeimodel zowel in economie als stedebouw heeft afgedaan. De komende decennia zullen in het teken staan van leven in een gezonde stad en economie. Niet uitbreiden, maar verbeteren is het motto.

Dag van de aarde

fazant
Fazant bij zuidoever Gaasperplas

Vandaag is het de dag van de aarde. Dus vandaag wat aandacht voor natuur. Gisteren zag ik een fazant aan de zuidoever van de Gaasperplas. Zolang deze vogels hier te vinden zijn is er nog hoop voor Zuidoost.

Vogelbescherming: "Bezuinigen op natuur zou onverstandig zijn, vindt Vogelbescherming Nederland. De organisatie zegt dit in reactie op het rapport van de werkgroep Leefomgeving en natuur, dat er in het kader van de brede heroverwegingen op wijst dat het met de natuur slecht is gesteld en dat bezuinigingen tot verdere verslechtering zullen leiden. Vogelbescherming pleit ervoor om nu juist te investeren in de natuur. Dat leidt niet alleen tot een gezondere natuur nu, maar ook tot minder lasten in de toekomst.

Uitstel van natuurherstel leidt op termijn tot hogere lasten omdat de ingrepen duurder worden. De studie ‘The Economics of Ecosystems and Biodiversity’, gedaan in opdracht van de G8+5 milieuministers, toont aan dat het verlies aan biodiversiteit wereldwijd jaarlijks € 50 miljard kost, oplopend tot 7% van het BNP in 2050. Natuurherstel kost een veelvoud van natuurbescherming, dus bezuinigen op natuur is ook vanuit economisch oogpunt onverstandig. Zo kost het herstel van veel natuurgebieden waaronder de Waddenzee en Westerschelde door verwaarlozing in het verleden nu extra veel geld.

De werkgroep wijst er in het rapport op dat het eventueel verminderen van de bestaande budgetten zal leiden tot een verder verlies aan biodiversiteit en het niet nakomen van internationale verplichtingen op het gebied van bescherming en herstel van populaties zeldzame dieren en planten."

"Erfvogels zijn vogels die leven op het boerenland, op en rondom boerderijen en landelijk gelegen woningen, op erven en in hagen en houtwallen. Een aantal van die erfvogels [steenuil, ringmus, kerkuil, boerenzwaluw, torenvalk, grauwe vliegenvanger en spotvogel] staat op de Rode Lijst van bedreigde vogels. Ze nemen in aantal af, mede omdat het boerenland en de erven de laatste decennia veel grootschaliger en 'netter' zijn geworden. Met een groot aantal partners maakt Vogelbescherming zich sterk voor erfvogels."

Brochure erfvogels in beeld 2010

sneeuwuil

Het Muiderslot heeft regelmatig vliegshows met meer exotische roofvogels, zoals de jonge sneeuwuil hierboven.

Hollandse klompen

klompen

Je vraagt je soms af waar het met Nederland naartoe gaat. Om mee te mogen spelen met de grote jongens is Holland Gov. bereid om door het stof te kruipen. Voor een lucratief baantje voor een van onze bollebozen bij een internationaal instituut  wordt de belastingbetaler al gauw flink aangeslagen, wat zich uit in collaboreren met illegale militaire missies. Kok moest zo nodig onze financiële bijdrage aan Europa veel te hoog stellen. Nederland is nooit te beroerd om mee te werken met de grootste boeven als ze maar uit de VS komen. Nu blijkt dat onze overheid ook financiële betrekkingen had met Goldman Sachs.

Volkskrant: "De Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij de zakelijke relatie tussen het ministerie van Financiën en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft de bank aangeklaagd wegens fraude. Goldman is een van de banken die de handel in Nederlands schuldpapier onderhoudt."

NRC: "Nederland blijft mogelijk toch op beperkte schaal actief op veiligheidsterrein in Afghanistan. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een motie van GroenLinks en D66."

Afghanpolice
Afghaanse 'politieagent' in training

Het is toch godgeklaagd. Ik dacht vandaag Femke Halsema juist goed bezig te zien. Maar nu komen GL en D66 weer met een trainingsmissie voor Afghanistan. Nederland kan zo kortzichtig zijn. Soms vraag ik me af of onze politici ooit wel eens over de grens kijken, ook wel eens de buitenlandse pers lezen, ooit eens een keertje het internationale web induiken. Dit hebben ze natuurlijk weer niet gezien:

CNN: "U.S. and Canadian troops are working around the clock to stand up the Afghan police force in Kandahar, part of a nationwide program to create a force of 134,000 police men and women by October 2011. That's just after President Obama's target date for beginning to reduce the U.S. military presence. One of the top problems they're trying to address is corruption.
A Western official involved in the training told me: 'The process is pretty frustrating. We're proud of some of the men who go through - we've stopped being surprised at how inept others are.'"

Lieve, naïeve Femke, wat onze 'trainers' uiteindelijk zullen doen in Afghanistan is het trainen en bevoorraden van de Taliban

Intussen heeft het IMF al berekend (of heeft Balkenende hen een eindje op weg geholpen?) dat het slecht gesteld is met Nederland, onze economie groeit dit en volgend jaar maar met 1,3 procent. Herejezus! Dat is toch verschrikkelijk! Dat zou toch verboden moeten worden!
Nou, eigenlijk heeft het IMF gelijk. De groei zal de komende jaren erg tegenvallen, en wel hierom: omdat er bezuinigingen gepland zijn en die zullen de Nederlandse economie naar beneden halen, want miljarden bezuinigen is miljarden onttrekken aan de economie. Voilà! Het is altijd al de missie van het IMF geweest om overal ter wereld economieën om zeep te helpen en volgens de principes van de shock doctrine het neoliberalisme en de 'vrije markt' in te voeren, met als gevolg grote werkloosheid en armoede.

Nederland loopt nog steeds als gekke Henkie achter grote broer aan, zich niet realiserend dat grote broer een onverbeterlijke mafkikker is. Een voorbeeldje van hoe in de VS terroristen (zoals een 93 jaar oud dement en invalide dametje) aangepakt worden:


Monarchie in zwaar weer

De monarchie krijgt het zwaar te verduren. Dat is niet verwonderlijk. De financiële betrekkingen van De Majesteit met allerlei frauderende bankiers zou haar tot nadenken moeten stemmen.


Updaid: "Prins Bernhard heeft de Nederlandse belastingbetaler vorige eeuw een vermogen aan ontwikkelingshulp voor Tanzania laten betalen, terwijl er nooit sprake is geweest van welke hulp dan ook.

Vorig jaar liet Gerard Aalders Quote weten: ‘Prins Bernhard kocht onroerend goed, onder andere een boerderij in Tanzania. Naar het waarom kunnen we alleen maar gissen.’ Nu meldt Aalders in het tijdschrift De Republikein de waarheid achterhaald te hebben."

Els Verdonk

AmsterdamCentraal: "Het is zover. Amsterdam Nieuw-West heeft een coalitie: PvdA, GroenLinks en D66.
Van Baâdoud was al bekend dat hij de stadsdeelvoorzitter wordt. In het vijfkoppige bestuur levert zijn partij nog twee wethouders. Dat zijn twee vrouwen van buiten het stadsdeel: Els Verdonk, momenteel wethouder in Zuidoost, en gemeenteraadslid Jesse Bos.
Els Verdonk (1959) is sinds 2002 wethouder van onder meer Ruimtelijke Ordening in Amsterdam Zuidoost, waar ze zich bezighield met de vernieuwing van de Bijlmer. Ook was er daar een akkefietje met een aan zichzelf verleende bouwvergunning voor een serre. In Nieuw-West wordt Verdonk verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Stadsdeelwerken en Handhaving."

Er valt in Nieuw-West blijkbaar ook nog veel te bouwen.

Het metropolitane einde van Amsterdam

A1A9A10

StichtingA1-A10: "De Stichting A1 A10-Oost Beter Opgelost roept alle belanghebbenden op om een Zienswijze in te dienen met betrekking tot het Ontwerp Tracébesluit. De inspraak-termijn loopt tot 6 mei 2010.  Wij bieden u hierbij ter informatie de zienswijze aan die de Stichting heeft ingestuurd. Wanneer u het met onze bezwaren eens bent kunt u hiervan gebruik maken in uw eigen zienswijze of er naar verwijzen."

Oproep indienen zienswijze ontwerp tracébesluit.

De Stichting A1 A10 Oost Beter Opgelost richt zich vooral op Diemen, Duivendrecht en Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer. Hoe de gezondheid van de Amsterdammers aangetast wordt langs de A10 zien we duidelijk in Bos en Lommer. Maar er is ook nog de A9 die in dezelfde negatieve zin zal uitgebreid worden als andere snelwegen. Boven op de overkapte en verbrede A9 plant de stad woningbouw, naar alle waarschijnlijkheid hoogbouw. Dat betekent dat ook Zuidoost opgenomen zal worden in een ring van vervuilende snelwegen rond Amsterdam. Het is de bedoeling dat het aantal inwoners toeneemt en tegelijk neemt ook de luchtvervuiling schrikbarend toe.

De normen die de Europese Unie stelt voor luchtvervuiling laten al heel wat vervuiling toe. Ook onder de geldende Europese normen sterven mensen voortijdig aan luchtvervuiling. Bovendien worden die lakse normen niet eens gehaald in Amsterdam. Dat is een onhoudbare situatie. Nochtans gaat Amsterdam door met deze heilloze plannen.

Gooiseweg

In Zuidoost lijkt de Gooiseweg ook een snelweg van metropolitane allure te gaan worden, met alle vervuilende gevolgen van dien. De Gooiseweg moet ook recreanten aantrekken naar het P+R terrein dat is gepland vlakbij de Gaasperplas, waar een 'stadsstrandje' moet komen. Met andere woorden Zuidoost zal opstoten in de vaart der vervuilende volkeren. Nederland neemt zelfs het voortouw als een van de meest vervuilende landen in Europa. Het aantal bomen dat zal zijn gesneuveld in 2040 sinds de Bijlmer vernieuwing loopt in de tienduizenden; mijn schatting is 40.000 bomen als de plannen doorgaan. Tegen die tijd zijn de banken en grote instellingen Amsterdam al lang ontvlucht omdat de stad niet meer leefbaar is, de gegoede burger heeft de stad verlaten en wat overblijft is een etnische mengelmoes van probleemgroepen. Door de verdichting neemt zoals in Parijs en Londen het geweld ook toe. Zo komt Amsterdam aan een metropolitaan einde. Aan toeristen worden dan stofmaskers uitgedeeld en in de structuurvisie 2060 staat een gedurfd plan om Amsterdam naar het voorbeeld van Huis ten Bosch in Japan te herbouwen in de buurt van Lelystad.

HuisTenBosch
Huis Ten Bosch - Japan

Er lopen momenteel dus twee plannen over mekaar heen, het tracébesluit Schiphol-Amsterdam-Almere en de Structuurvisie. Voor beide kunt u een zienswijze indienen. U kunt ook verwijzen van het ene project naar het andere en wijzen op de gevolgen van het ene op het andere. Als u nog wat wil doen om Amsterdam en Zuidoost gezond te houden voor u en uw kinderen dan is het nu tijd om een zienswijze in te dienen, zowel tegen het Tracébesluit als tegen de Structuurvisie. In de zienswijze die Stichting A1-A10 heeft ingediend kunt u al heel wat sterke argumenten halen die ook voor de A9, de Gaasperdammerweg gelden.

Showdown on Wall Street

showdown

Call to Action: "On April 29th at 3:30pm, thousands will converge on Wall Street to reclaim America with one simple message: Americans deserve an economy that works for all of us, not just Wall Street!

Wall Street and big banks like Bank of America and Wells Fargo crashed our economy leaving millions without housing, work, and critical services.

Join us as we take the fight for financial reform into the belly of the beast!

WHEN: 3:30pm: Assemble • 4pm: March and rally

WHERE: City Hall, New York City (Enter at Broadway and Chambers St.)"

Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo behoren tot de veroorzakers van de crisis. Prins Johan Friso nam gelukkig in 2003 ontslag bij Goldman Sachs. Wordt het niet eens tijd voor De Majesteit om zich terug te trekken uit de Bilderberg groep, de groep waar alle frauderende banken bij zijn aangesloten? Het kan niet ontkend worden, in de Bilderberg club zitten heel wat megafraudeurs en oorlogsmisdadigers. Ook Balkenende is gesignaleerd op Bilderberg conferenties.


Jaar van de biodiversiteit

logo_main

2010 is het jaar van de biodiversiteit. Diverse activiteiten worden nog georganiseerd. Hier is een overzicht van de Nederlandse biodiversiteit.

meikever
Meikever

De meikever is mijn lievelingsdiertje. Jammer genoeg heb ik hem in Amsterdam nog niet aangetroffen. Hij is meestal te vinden in hagen en is een van de grotere kevers. Als kind heb ik hem vaak gevangen en in een luciferdoosje gestopt met een blaadje groen om hem even goed te kunnen bekijken en dan later weer vrij te laten. 

The Shock Doctrine

Globalinfo: "Vanaf 22 april gaat de documentaire - naar het boek van Naomi Klein - The Shock Doctrine in première in Nederlandse (en in mei ook Belgische) bioscopen. Na Capitalism, A Love Story van Michael Moore opnieuw een zeer kritische belichting van het tot voor kort zo onaantastbare kapitalistische systeem."

Deze film is gebaseerd op het boek van Naomi Klein met dezelfde titel. Elk huisgezin hoort een exemplaar van dit boek in huis te hebben; het analyseert vlijmscherp de situatie waarin wij nu leven en hoe het zo is gekomen.


The Shock Doctrine

Joop: "Joop gaat in film. Dat wil zeggen: we gaan een film vertonen en nodigen u uit te komen kijken. Gratis en voor niks. Om te voorkomen dat we de Arena moeten afhuren doen we dat op een christelijk tijdstip: zondagochtend 25 april om half elf in het Ketelhuis te Amsterdam. Maar geen zorgen, er is voldoende koffie. Speciale gast is Dick Pels, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Zondag 25 april, 10:30 uur in het Ketelhuis te Amsterdam
Toegang gratis, reserveren verplicht. Vol = vol!
Reserveer door een mail te sturen aan redactie@joop.nl."

Handleiding zienswijze

handleiding

GaasperdamGroen! heeft een handleiding geschreven voor mensen die een zienswijze willen insturen over de Structuurvisie Amsterdam 2040. Die zal binnenkort ook op de site van GaasperdamGroen te downloaden zijn. Intussen kunt u deze handleiding ook hier downloaden.

Hautain metropolitain

metropool
Metropool Amsterdam

Onze politici hebben (of hadden) hoge idealen. Je begint op zijn best als alternatief of progressief lid van de maatschappij, schopt tegen heilige huisjes aan en hoopt zo de maatschappij positief in de beste zin te veranderen. Je hebt belangstelling voor punk en broedplaatsen voor kunstenaars. Ondertussen stijg je op de maatschappelijke ladder en pats... sommigen veranderen als bij toverslag van een levendige, volborstig kwakende kikker in een hark van een prins. Van ecoloog wordt je stadsvernieuwer. Dat is leuk en prima, ware het niet dat er weinig overblijft van progressieve idealen. Het alternatief circuit van gisteren is het bourgeois regime van vandaag (ik denk nu aan het liedje van Jacques Brel - Les Bourgeois). Hun motto is nu 'navigare necesse est, vivere non necesse est'.

Maar wat is er mis met 'gewoon leven'? Waarom moeten we zo nodig opstijgen in de vaart der volkeren en hautain metropolitain worden? De hoge financiële wereld is een nest van witteboordencriminelen gebleken, handel en industrie worden verkwanseld en geglobaliseerd en zijn in handen van een reactionaire elite. Als de hoge heren er een potje van maken dan moet Jan met de pet bijspringen om het systeem draaiende te houden. Maar van respect voor die burger is weinig te merken.

Het idee om van Amsterdam een metropool te maken is gedoemd om te mislukken. In de eerste plaats lijkt het met bestaande projecten niet zo goed te lukken. De Amsterdamse haven is nog geen succes geworden. De containeroverslag heeft een flinke deuk gekregen. Ook de Noord-Zuidlijn kun je niet echt een metropolitain succes noemen. Met andere woorden, Amsterdam moet het van het kleinschalige hebben. Want metropolen hebben de neiging de mens ondergeschikt te maken aan de grillen van de bureaucratie en de economische elite.

bosenlommer
Bos en Lommer

"Het biotoop Stad zal in de komende jaren in Nederland fors in omvang toenemen" schrijft Remco Daalder van DRO. Je kunt 'biotoop' verschillend definiëren, maar dit is wel een aardige definitie: "plaats waar een dier of plant geheel in zijn omgeving ingepast is". In de eerste plaats is de biotoop Stad geen natuurlijke biotoop. Deze 'biotoop' wordt ontwikkeld en uitgewerkt, en of de mens zich als dier of plant daarin ingepast voelt is nog de vraag. Als steden de optimale biotoop zijn voor de mens dan zal er toch heel wat moeten veranderen en zullen de metropoolplannen wel degelijk rekening moeten houden met niet alleen de wensen van de bewoners, maar ook hun gezondheid en die van plant en dier. Op dit moment is Amsterdam op weg om onleefbaar(der) te worden.

De stad is de ideale plek waar mensen in een omgeving ingepoot worden, waar ze wel verplicht zijn om heen te gaan voor werk en wonen. Maar de mogelijkheden en onmogelijkheden worden bepaald door plannenmakers. De mens moet zich meestal schikken. En dat schikken lijkt niet heel erg vlot te gaan. Onze bestuurders zijn nog steeds gedwongen om de burger inspraak te verlenen in hun plannen, maar het gaat niet van harte. Vaak gaat het tegen de belangen en wensen van de bewoners in. Meestal wordt slechts lippendienst bewezen aan de vraag om groen.

"Woonomgevingsgroen, parken en stadsrandgebieden bieden tezamen een totaalpakket aan groenbeleving waarvan geen onderdeel gemist kan worden. Het een kan het ander niet vervangen.
Het woonomgevingsgroen is elke dag nodig, het park voor het ommetje even tussendoor in het weekeinde en de stadsranden voor de langere tochten waarop je je even helemaal los van de stad kan voelen. Wijzen naar de duinen of het Gooi voor laatstgenoemde recreatievorm is niet aan de orde."

Bovenstaand citaat is van Remco Daalder. Hoe kan hij dan achter een plan staan dat tienduizenden bomen zal neerhalen in Amsterdam Zuidoost? Laten we eerlijk wezen een stadspark is hoofdzakelijk een hondenpoepplek en heeft weinig meer met natuur te maken.

De structuurvisie Amsterdam 2040 is slecht voor Amsterdam, voor de mensen, voor het groen en voor flora en fauna. Om het even over een ander stadsdeel dan Zuidoost te hebben:

Echo: "In het ontwerp structuurvisie 2010-2040 staat een autoweg gepland dwars door de Volktuinen Sloterdijkermeer en Nut en Genoegen. Beide complexen maken deel uit van de zogenaamde groene long van Amsterdam, een gebied dat zich uitstrekt van het Westerpark tot voorbij de Tuinpark De Bretten. Dit betekent dat het prachtige wandel en fiets gebied van het Westerpark doorboort gaat worden door een grote weg. Waardoor de rust en natuurervaring voor de mensen gaat verdwijnen en de milieu vervuiling nog meer toeneemt."

Piraeus
Piraeusgebouw
(klik voor vergroting)

Laten we nu even een paar 'verwezenlijkingen' van de laatste jaren doornemen. Het KNSM-eiland bijvoorbeeld. Van kunstenaarsbroedplaats werd het een yuppeneiland. Het Piraeusgebouw en andere gebouwen staan bekend als hoogstandjes van architectuur, maar zijn in feite voorbeelden van een architectuur die nog onmenselijker is dan die van het Stalinisme of Speer. Architectuur als religie en symbool van een steeds onmenselijker wordende maatschappij. De foto van het Piraeusgebouw hierboven lijkt wel de binnenplaats van een Stalinistische gevangenis. Op de grond liggen stalen bouwplaten; geen tuintjes, bloemen of planten toegestaan, want deze zouden het totalitaire gevoel alleen maar bederven. Alleen leefbaar voor yuppen die lak hebben aan natuur en mensen en vrijwel nooit thuis zijn. In 1999 zond de VPRO een serie uit over de nieuwe mens die dit als biotoop wel ziet zitten (klik op de link hieronder voor de video 'Leven en Werken':

"In 'Leven en werken' van Bregtje van der Haak zien we bewoners van een ‘yuppenwijk’, het KNSM-eiland in Amsterdam, die het maximale uit hun leven willen halen. In de eerste plaats op het gebied van werk, maar de nieuwe waarden uit de werksfeer dringen ook door in de privésfeer. Het krijgen van kinderen wordt uitgesteld en relaties met een partner duren zolang ze maximale voldoening schenken." 

Het is een trieste wereld. Ik zie die uitzending van meer dan 10 jaar geleden nog als een nachtmerrie voor me. Het trieste is dat dit soort plekken geprezen worden in de wereld van de architectuur, door architecten die vanzelfsprekend nooit in zo'n gevangenis zouden willen wonen. Sommigen noemen het de 'hit-and-run' architectuur. Elke referentie naar iets menselijks is weggehaald, ideaal voor de onmenselijke neoliberaal. Misschien dat de geschiedenis van het KNSM-eiland een rol heeft gespeeld bij de architect.

Dan is er ook nog Bos en Lommer. Is het dan werkelijk zo dat in stadsdelen waar veel allochtonen wonen de architectuur ook onleefbaarder is of wordt gemaakt? Je zou het haast denken. Daar is al een wegoverkapping met bebouwing gerealiseerd, iets wat de structuurvisie nu ook voorziet voor de Gaasperdammerweg in Zuidoost:

A10
A10 - Bos en Lommer

Dit is niet alleen een esthetische gruwel, dit is ook een onleefbare situatie. De mens moet zich weer aanpassen aan de biotoop, de plannen die bekokstoofd worden door onze megalomane bestuurders. Zelfs basisscholen moeten wijken voor de luchtverontreiniging. Dit is niet leefbaar! Dit is geen duurzame biotoop voor de mens.

Parool: "Het nieuwe onderkomen voor basisschool El Amien in Bos en Lommer is door de GGD afgekeurd. Het is te dicht bij de snelweg, wat zeer ernstige gezondheidsrisico's voor leerlingen met zich meebrengt. In Amsterdam liggen zeker 24 scholen voor jonge kinderen op minder dan 300 meter van de snelweg."

NieuwAmsterdamsKlimaat: "Bos en Lommer is een kinderrijke wijk die doorsneden wordt door de A10 west. De luchtvervuiling als gevolg van die snelweg is slecht voor de gezondheid van de kinderen. Om in ieder geval het binnenklimaat en de luchtkwaliteit op scholen en kinderdagverblijven te verbeteren wil het stadsdeel het komend schooljaar ventilatiesystemen met luchtfilters plaatsen in alle basisscholen en kinderdagverblijven."


In plaats van dat men de luchtvervuiling aanpakt, maakt men regels om de vestiging van scholen in de buurt van wegen als de A10 te verbieden. Men gaat de lucht filteren in scholen en er wordt veel geld uitgegeven om dat te onderzoeken. Intriest! Toch gaat Amsterdam door met het verbreden van snelwegen. Acties zijn broodnodig, maar halen soms weinig uit. De VVD en de autolobby gaan stug door met het saboteren van alles wat naar een gezond milieu kan leiden, zelfs het meten van de vervuiling is hen een doorn in het oog. Zolang deze rechtse asociale lobby de stad vervuilt zal Amsterdam niet verbeteren. Een nieuwe coalitie, indien met de VVD, kan de stad alleen maar verder in de rotzooi duwen. En Zuidoost gaat de weg op van Bos en Lommer. Wat overblijft is schaamgroen. Een daktuintje hier, een postzegelparkje daar, een stadsparkje voor Mimi en Fifi, het groen als entourage voor de horeca, Amsterdam voor de projectontwikkelaars.

FIJNSTOFMASKER

De toekomst

Remco en Maarten, als jullie nog een greintje gevoel in jullie bestuurlijke hersens hebben dan doen jullie daar wat aan. Jullie verkwanselen jullie idealen en ook als we ervan uitgaan dat jullie de beste intenties hebben en dat denk ik, dan is het voor mij duidelijk dat de metropoolgedachte Amsterdam onleefbaarder zal maken. Een integer bestuurder trekt zijn conclusies. Laten we de gevleugelde uitspraak dus omdraaien: "Vivere necesse est, navigare non necesse est."

Op de bijeenkomst van voorbije donderdag zei Remco letterlijk 'het groen is heilig'. Ik zie veel heiligschennis in de structuurvisie.

Amsterdam: "Stadsecoloog Remco Daalder wijst op de bekende lage struiken met heel kleine blaadjes. 'Je kunt er net zo goed plastic neerzetten. Het is geen Europees groen, geen insect lust het, geen vogel komt erop af, het groeit en bloeit niet en de gemeente heeft er dus geen omkijken naar.' Precies, gemeentegroen! 'Ik noem het schaamgroen.'"

Het is uitgerekend Remco Daalder die nu bezig is het schaamgroen te promoten in zijn nieuwe functie bij DRO. In de Hoofdgroenstructuur horen volgens hem dus ook sportvelden met kunstgras thuis. Het kan verkeren, zei Bredero.

Want niemand kan strackx Meester zyn.
Niemand en werdt goedt Chirurgyn,
Of hy en leerdt eerst doen, en scheeren.
Aenschouwt voor kunst myn wil en vlyt,
’t Geen natuur schort, volmaackt de tyt
Of God, die ’t alles KAN VERKEREN.

(De Klucht van de Koe)

Goldman Sachs aangeklaagd

gs

Goldman Sachs is aangeklaagd voor fraude. In Nederland is men nog niet zo ver.

BBC: "Goldman Sachs, the Wall Street powerhouse, has been accused of defrauding investors by America's financial regulator.
The Securities and Exchange Commission (SEC) alleges that Goldman failed to disclose conflicts of interest.
The claims concern Goldman's marketing of sub-prime mortgage investments just as the US housing market faltered."

Misschien kan ABN-AMRO nog wat geld terugvorderen. Hoewel, het zit allemaal heel raar in mekaar. ABN AMRO Rothschild en Goldman Sachs hadden een deal als global co-ordinators voor de introductie van WorldOnline (Nina Brink weet u nog). Intussen is ABN AMRO Rothschild na overname door Royal Bank of Scotland opgehouden te bestaan. De geschiedenis van ABN AMRO gaat intussen verder.

De structuurvisie en Zuidoost

gaasperdam_groen_logo_groot

De bijeenkomst over de Structuurvisie gisteren was zeer informatief. Het is bijzonder belangrijk dat mensen hun eigen zienswijze insturen naar de gemeente over deze Structuurvisie 2040 omdat dit strategisch beleidsdocument bepalend zal zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad tot 2040. Wat straks goedgekeurd zal worden zal de toekomst bepalen ook van Zuidoost.

DRO: "Schriftelijke zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres: de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen met de dienst Ruimtelijke Ordening, Projectgroep Structuurvisie, Ellen Croes (020 552 5819).

Diegenen die een zienswijze naar voren hebben gebracht zullen te zijner tijd worden geïnformeerd over de wijze waarop met de zienswijze is rekening gehouden.

Tevens wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage verzocht het PlanMER te toetsen op volledigheid en objectiviteit.  

Voor verdere informatie over de procedure maar ook voor het stellen van inhoudelijke vragen over de Ontwerp Structuurvisie, kunt u telefonisch contact opnemen met Koos van Zanen (020 552 7872) of Suzanne Jeurissen (020 552 7804) van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Voor vragen over het PlanMER kunt u contact opnemen met Gerard Willemsen (020 552 7896) van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Meer informatie is tevens te vinden op: www.dro.amsterdam.nl/structuurvisie."

Alle stukken kunt u hier vinden en downloaden (Ontwerp Structuurvisie en PlanMER). Het zijn twee flinke pillen, maar het loont de moeite om in elk geval de stukken met betrekking tot Zuidoost te lezen en daar uw mening over te bepalen en op te schrijven.

hgs
Hoofdgroenstructuur
(donker groen = hgs, lichtgroen = geen hgs)

Wat in bovenstaande kaart met de hoofdgroenstructuur al meteen opvalt is dat alleen de zuidoever langs de Gaasperplas binnen de HGS valt, de strook (lichtgroen) eronder (het Oranjebos) valt erbuiten en kan dus (later) bebouwd worden. Remco Daalder van DRO deelde ons mee dat er twee fasen in de structuurvisie zijn; de eerste gaat tot 2020, en er komt tot 2020 geen bebouwing van de genoemde lichtgroene strook die nu nog in de hoofdgroenstructuur is opgenomen; in het bestemmingsplan is deze strook nog steeds gereserveerd voor groen. Deze strook is in de structuurvisie wel gereserveerd voor bebouwing. Dat is verontrustend. Dus als we niet willen dat daar gebouwd gaat worden na 2020 dan moeten we dat NU duidelijk maken. Want wat in feite zou overblijven na bebouwing is een smalle strook bomen en hier en daar een bosschage. Het vennetje zou heel waarschijnlijk verdwijnen, samen met het ruiterpad en duizenden bomen.

Een tweede punt waar ik me ongerust over maak, is de indeling van de diverse gebieden IN de hoofdgroenstructuur. Dat is namelijk geen eenvormig gebied. De plannenmakers hebben een heel systeem van groengradaties uitgedokterd, waar ook sportvelden (met kunstgras?), begraafplaatsen e.d. in thuishoren. Het Gaasperpark wordt in die plannen als 'stadspark' benoemd. Op mijn vraag aan Remco Daalder van DRO wie die indeling heeft gemaakt en hoe die tot stand is gekomen, kreeg ik geen duidelijk antwoord. Hij zei dat we ons niet moesten blindstaren op de naamgeving. Ook op een gelijkaardige schriftelijke vraag gaf hij volgens mij geen bevredigend antwoord. Het gaat niet om de naamgeving, maar om de indeling van de HGS in gebieden, dat wil zeggen dat in sommige gebieden toch en meer gebouwd mag worden dan elders. Met andere woorden, de hoofdgroenstructuur is een beetje een losse verzameling van gebiedjes geworden van verschillende aard. Het is vanzelfsprekend van belang of ergens maar 5% of toch 20% of meer van de oppervlakte bebouwd mag worden of gereserveerd voor horeca. Volgens mij is het al absurd om een sportterrein onder HGS onder te brengen en dan nog eens dat terrein te beleggen met kunstgras, dat heeft niets meer met groen te maken, maar is een ambtelijke constructie om de hoofdgroenstructuur aan te tasten en de zaak rooskleuriger (in dit geval groener) voor te stellen dan ze is.

vennetje

Trouwens, hoe zit dat met die indeling van de HGS? Is die indeling nog te veranderen, waarom moet het Gaasperpark een 'stadspark' zijn, en wie heeft dat beslist? Bovenstaande kaart van de HGS kan erg misleidend zijn als hier en daar toch plekken vervuild worden door horeca en anderssoortige bebouwing. Een stadspark moet dus meer stadsmensen aantrekken van buiten het stadsdeel, de ruwe begroeiing zal steeds verder verdwijnen, er zullen meer open plekken komen en dat betekent eenvoudigweg dat daar ook meer vervuiling aangericht zal worden door bezoekers. Dat is namelijk al het geval in de buurt van Ballorig. Mijn standpunt is dat het Gaasperpark ook de zuidzijde van de plas omvat en dat dit hele park gereserveerd moet worden als 'groen groen', noem het landschapsgroen of natuurgroen, maar geen stadsgroen, waarmee ik bedoel groen dat bedoeld is voor mensen die houden van natuur en milieu, van planten en dieren, dus mensen die zorgzaam zijn en de boel netjes houden.

Amusementsrecreanten komen niet voor de natuur en het groen maar voor vermaak en evenementen. Die zorgen per definitie voor overlast en vervuiling. En ons stadsdeel is zeker niet erg bedreven in het schoonhouden van terreinen; dat lijkt wel het stiefkindje van de begroting. Evenementen horen niet in de natuur thuis, tenzij het natuurexcursies zijn, paardrijlessen, zeilen of canicross. Ballorig had beter naast Ikea gekund. Er is reeds voldoende horeca rond de Gaasperplas. Het gaat niet aan om nu ook de natuurliefhebbers te verdrijven uit het groengebied in Zuidoost. Wat we wel kunnen gebruiken is een hortus. Dus laten we de VU hortus (die op zijn huidige plek moet verdwijnen) hierheen halen en een plekje geven op het terrein dat jaren geleden gereserveerd was voor een golfbaan. Daar in de buurt kan ook een Floriade georganiseerd worden.

De aantrekkingskracht van Zuidoost is het groen. In de toekomst wordt groen steeds belangrijker, steeds meer mensen zullen het groen appreciëren als natuur en niet als evenementenafwerkplek. Evenementen horen in de binnenstad thuis. Een goed openbaar vervoer moet ervoor zorgen dat qua aard gescheiden stadsdelen toch snel bereikbaar zijn en dit garandeert de eigenheid, het bijzondere karakter van elk stadsdeel. Wij hebben geen behoefte aan een nieuwe Sloterplas in Zuidoost.

Een paar jaar geleden nog zei Remco Daalder: "Rood voor groen werkt niet altijd, omdat woningbouw niet altijd winst oplevert. Zo kost IJburg de gemeente Amsterdam alleen maar geld. Daarom is het zaak dat de natuur altijd eigenstandig wordt opgevoerd. Dat kan, door te wijzen op de economische waarde van natuur. Want door groen verbetert het woonmilieu, en een goed woonmilieu trekt investeerders aan, met name investeerders die belangrijk zijn voor de kenniseconomie. Men kan zelfs zeggen dat groen nodig is om het rood te behouden."

Vulkaanas

In Engeland wordt vanmiddag het vliegverkeer stopgezet wegens vulkaanas die nu richting UK en Noord-Europa aan komt drijven. Het ziet ernaar uit dat ook Nederland onder de wolk zou kunnen komen.

vulkaanas
Wolkenbeeld van even na 1 uur vandaag

Kiezersbedrog van CDA en VVD

Prof. dr. Barbara Baarsma: CDA en VVD plegen kiezersbedrog, de hypotheekrenteaftrek zal afgeschaft worden, ook als beide in een coalitie zitten.


Balkenende heeft ook bij Obama bot gevangen met zijn nucleair hof. Was hij van plan om Israël aan te klagen wegens verboden kernwapenbezit misschien? Balkenende is losing it. Het vervelende is dat CDAers nu massaal overlopen naar de VVD, waar ze netjes zullen worden ingezeept en afgedroogd.

VN: "Over de hypotheekrenteaftrek werd jarenlang niet gesproken in Den Haag, het onderwerp lag te gevoelig.
Maar de maatregel ligt wel al geruime tijd onder vuur. Niet alleen omdat mensen met een hoger inkomen er meer voordeel van hebben, omdat zij meer hypotheekrente mogen aftrekken tegen een hoger belastingtarief, maar vooral ook omdat de maatregel de staat veel belastinginkomsten scheelt. Nu er echter miljarden moeten worden bezuinigd, is the H-word terug op de agenda en moet de hypotheekrente onder het mes."

Het plan van de SP is het beste omdat het de huizenmarkt niet verder zal aantasten.
SP: "De SP wil de hypotheekaftrek garanderen en maximeren tot € 350.000, tegen een maximale belastingaftrek van 42 procent. Dat betekent dat er voor een huishouden met een inkomen van € 50.000 en een hypotheek van € 300.000 niets verandert."

Plunder

Als er tien mensen in Moskou met een spandoekje rondlopen dan komt dat uitgebreid op onze media. Als honderden, duizenden of tienduizenden mensen demonstreren in de VS dan hoor je er nauwelijks van. Hier volgt de mening van een Amerikaan die u niet gauw op uw Hollandse kanalen zult zien:


Plunder, the Crime of our Time


Geerdinkhofpad

tunnelmond copy
Klik op kaart voor vergroting

Als ik het goed begrepen heb dan komt de oostelijke tunnelmond van de Gaasperdammerweg vrij dicht in de buurt van metrostation Gaasperplas en dus krijgen we een verdiepte of open weg precies boven het Gaasperpark. Gezien het verkeer dat daar langs zal razen en het ontbreken van luchtzuiveringsinstallaties zal de luchtvervuiling daar sterk toenemen, wat nog versterkt wordt door de plannen van het stadsdeel om nog duizenden bomen te kappen en het Gaasperpark om te vormen tot een stadspark. Dat is zorgelijk.

In de politiek praat men tegenwoordig over 'minder gezondheidszorg maar meer voorkomen'. Ondertussen doen onze besturen er alles aan om zoveel mogelijk ongezonde veranderingen in onze buurten aan te brengen. Dit moet ophouden! Wat Zuidoost nodig heeft is MEER BOMEN! In de eerste plaats om de toenemende luchtvervuiling op te vangen, ten tweede om de aantrekkingskracht van Zuidoost te behouden. Het gaat niet aan om het gemeenschappelijk groen dat eigendom is en betaald wordt door ons allen te verkwanselen aan privéprojecten die niemand te goede komen behalve een paar commerciële bedrijven.

Het windtunnelonderzoek dat is verricht om de concentraties luchtvervuiling te meten is onbevredigend. De waarden die geschat zijn zullen zeker overschreden worden. Bovendien is alleen qua fijnstof PM10 gemeten en niet PM2.5. Daar zal zeker wat aan moeten gebeuren, in de eerste plaats zoals reeds gezegd: MEER BOMEN die de luchtvervuiling kunnen tegenhouden en opvangen. Binnenkort zal onze regering krachtens Europese wetgeving gedwongen zijn maatregelen te nemen in verband met de uitstoot van uitlaatgassen. Als de ondertunneling klaar is dan zullen wij dit goed in de gaten houden. Het zou dus verstandig zijn dat onze besturen alvast vooruit kijken en de nodige maatregelen nemen om de gezondheid van de bevolking te garanderen.

Het is vooral het gebied rond het Gaasperpark en Kantershof dat te lijden zal hebben van het toenemende verkeer. Bovendien is er de kwestie van het Geerdinkhofpad. De bewoners van Kantershof en de Bijlmer zullen op een prettige en gezonde manier naar het Gaasperpark en verder moeten kunnen wandelen en fietsen.

Er is een enquête gehouden onder de bewoners van Kantershof, Koornhorst, Garstkamp en de Provinciale Weg. Daaruit bleek dat de voorkeur gaat naar een tunnel onder de A9; een andere optie met minder aanhangers was een fietsbrug.

Uit de enquête: "Het Geerdinkhofpad en de fietspaden door het Gaasperpark vormen eigenlijk de enige fatsoenlijke oost-westverbinding voor degenen die per fiets vanuit Diemen, Geerdinkhof en Kantershof het AMC en aanpalend kantorengebied willen bereiken. Alternatieven zijn opgebroken wegens Bijlmervernieuwing, betreffen ventwegen toegankelijk voor autoverkeer, of zijn vaak in gebruik als marktterrein of bouwweg."
Een andere optie die werd aangedragen was een verbreding van het fietspad langs de Provinciale Weg. Eerlijk gezegd, een fietspad langs een drukke verkeersweg is niet ideaal. Een ondertunneling van het Geerdinkhofpad heeft ook nadelen en extra kosten. Een brug heeft het nadeel dat die vlak boven het verkeer hangt. Maar het is duidelijk dat de bewoners ook makkelijk het openbaar vervoer moeten kunnen bereiken richting AMC, Weesp, Diemen. En het pad moet ook geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

Hier vind u alles over hoe u nog een zienswijze kunt insturen.
Wat mij betreft gaat het vooral om het garanderen van gezondheid en de bereikbaarheid.

Wat het groen betreft, dit wordt mede bepaald door de Structuurvisie Amsterdam 2040 die nu aan inspraak toe is. Er is een informatiebijeenkomst van GaasperdamGroen! hierover op 15 april. Ook daarover kunt u uw zienswijze opsturen naar de overheid.

Gal Level


Mama told me girl
You have to go to school and become succesful
As you can see, I am alone
Struggling with your little sisters and you
I do everything I can
To make sure you guys are well off
As your father left and you know I am all alone
I need you to become responsible
Stop playing around with drugs and all
Girl, you know you have to be strong at all times

De nomenklatura

nomenklatura

De vrije jongens, de jongens van de penoze worden meestal door hun eigen soort volk, de nomenklatura, vrijgesproken. Samen voor ons eigen! 
Volkskrant: "Na ABN Amro-topman Gerrit Zalm gaat ook een andere prominente VVD’er vrijuit in het DSB-debacle. Ex-staatssecretaris Robin Linschoten die als commissaris actief was bij de bank van Dirk Scheringa, heeft daar niet zo gefaald dat hij geen andere post in de financiële wereld meer mag vervullen.
Dat concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Terwijl zij in het geval van Zalm nog lijnrecht tegenover elkaar stonden, zijn ze het dit keer roerend eens. Linschoten kan daarom commissaris blijven bij zorgverzekeraar Menzis.
Naast die naar Nijpels zijn ook de onderzoeken naar de DSB-bestuurders Dirk Scheringa en Hans van Goor gestaakt, omdat die geen functies meer hebben in de financiële wereld. Ook naar de betrouwbaarheid van president-commissaris Rob Bonnier zou geen onderzoek meer plaatsvinden."

Linschoten is typisch zo'n catastrofekapitalist, iemand die hard gewerkt heeft aan de afbraak van de sociale zekerheid, allemaal ten gunste van de financiële zekerheid van hun soort volk. En toch komt dit soort mensen (eigenlijk witteboordenhooligans) terecht in functies die over het welzijn van de bevolking gaan. De top van Nederland is crimineel angehaucht. De nomenklatura wast elkaar wit.

De georganiseerde crisis

newrules

Net als armoede is elke financiële crisis georganiseerd. Armoede en crisis zijn een gevolg van maatschappelijke ordening en wetten. De huidige crisis is veroorzaakt door de banken, door het ongeremd winstbejag van de banken. Dat wordt toegegeven door de top van de financiële wereld, van Greenspan tot Wellink, die het allemaal hebben gezien en laten gebeuren zonder in te grijpen. De banken hebben geld uitgeleend (niet alleen voor hypotheken) dat er niet was, eenvoudig door het in hun boeken te creëren, en dat in zo'n gigantische omvang dat toen het vertrouwen wegviel en de burgers maar in de eerste plaats ook heel wat manipulerende banken hun geld terugtrokken uit een paar falende banken, dat toen die banken niet konden voldoen aan die vraag en dus instortten. Het geld dat ze wel hadden, hadden ze geïnvesteerd in frauduleuze derivaten van machtiger banken. De een zijn dood is de ander zijn brood. En vanzelfsprekend wordt de staat ook verplicht om geld te lenen (van banken!) om noodlijdende banken te hulp te komen. Maar in feite zit de meerderheid van de banken in dezelfde situatie, zij hebben geen geld om dit in noodgevallen uit te geven.  Het hele banksysteem is dus gebaseerd op windhandel. Het kan compleet instorten, en dat zou de hele economie doen instorten, en het lijkt erop alsof de banken dit ook als chantagemiddel gebruiken om steun en bescherming te krijgen van de staat.

grotevissenetendekleine
De grote vissen eten de kleine – Breugel

De oplossing die de graaiende banken aandragen is het halen van het geld waar het nog is, bij de gewone burger, maar niet de rijke burger. Daarom eist neoliberaal rechts dat er drastisch bezuinigd wordt, dat de schade aan de economie ten laste komt van de burger. Die burger moet al bijdragen aan noodlijdende banken. Een noodzakelijke hervorming van het bankwezen daar denken de banken niet eens aan, want dat zou betekenen dat ze een veer moeten laten, dat ze minder invloed krijgen en minder winsten maken. Maar bezuinigingen betekenen dat nu ook de reële economie, de bedrijven, industrie en handel, het moeilijk krijgen, dat de burger minder geld te besteden heeft en daardoor ook de middenstand het hard te verduren krijgt. Ondertussen houden de banken, ook die welke steun van de staat ontvangen hebben, hun hand op de knip, want hun winsten gaan vóór het stimuleren van de economie. Het beperken van de geldstroom betekent dat de banken geld oppotten en dat ze de regering en de economie gegijzeld houden.

De geschiedenis heeft aangetoond dat alleen een regering die haar eigen geld kan creëren in staat is om een crisis te voorkomen en welvaart voor iedereen te garanderen. Maar de banken zullen alles doen om dit te vermijden. Toch is de enige weg naar een eerlijke samenleving het nationaliseren van grondstoffen en diensten die van essentieel belang zijn voor het goed functioneren van een land. Het recht om geld te creëren zoals de banken dat nu hebben moet terug naar de staat. Iedereen weet dat dit de enige weg uit de crisis is, dat is historisch aangetoond, maar wat in de weg staat zijn de banken. Onze Nederlandsche Bank heeft tegenwoordig alleen als taak het bankwezen te faciliteren, niet de geldstroom te regelen zoals de regering dat wil, of zoals het maatschappelijk zou moeten, en daarom is het ook misgegaan, omdat er niet werd ingegrepen door De Nederlandsche Bank bij frauderende en falende banken. De Nederlandsche Bank houdt de andere banken een hand boven het hoofd. De burger mag betalen.

tnt

BNR: "De SP wil dat de overheid een meerderheidsbelang in postbedrijf TNT neemt. 'Amper drie jaar na de dramatische overname van ABN Amro dreigt Nederland met TNT opnieuw een economisch cruciaal bedrijf te verliezen', aldus Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP. Volgens haar wederom onder druk van 'hijgerige aandeelhouders die uitsluitend in kortetermijnwinst zijn geïnteresseerd'.

Eerder deze week maakte een ruime meerderheid van de aandeelhouders van TNT duidelijk dat het postconcern zijn structuur moet aanpassen, omdat de investeerders meer invloed willen. Gesthuizen stelde zaterdag dat er geen wettelijke bezwaren zijn voor de overheid om een meerderheidsbelang in het postbedrijf te nemen om de dienstverlening zeker te stellen. De Europese regels staan volgens haar toe dat de overheid een eigen postbedrijf heeft.

Met de aankoop van TNT-aandelen zou de overheid volgens de SP ook aanvullende eisen moeten stellen aan bedrijven die opereren op de postmarkt, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Volgens Gesthuizen heeft de ingezettte liberalisering van de post tot een chaos geleid. ,'Door sommige straten lopen inmiddels vier postbodes van verschillende bedrijven. Dat kan alleen maar winstgevend zijn als diezelfde postbezorgers zwaar onderbetaald worden. Helaas is dat precies wat er gebeurt.'''

Maar Nederland wordt geregeerd door graaiers en criminelen. De meest onzinnige voorstellen worden gedaan. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een zieltogend neoliberalisme. De graaiers van VVD en CDA vechten nu voor hun leven, en zijn daarvoor bereid om uw leven op het spel te zetten.

Rosie-and-HealthCare

Volkskrant: "Ziekenhuizen kunnen winst uitkeren aan externe investeerders zonder dat de kwaliteit van de zorg in het geding komt. De risico’s die aan winstuitkering kleven, zijn relatief eenvoudig te ondervangen met strenge voorwaarden aan de investeerders.

Dit blijkt uit het onderzoek Winst in de eigendomsstructuur van SEO Economisch Onderzoek, dat vandaag (dinsdag) wordt gepubliceerd. De onderzoekers vinden dat het experiment met winstuitkering dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eerder bepleitte, weer ‘uit de ijskast moet worden gehaald’.

Volgens onderzoeker Marco Kerste (33) is het noodzakelijk dat ziekenhuizen winst mogen uitkeren aan derden omdat banken – nu de enige financiers – de hand op de knip zullen gaan houden."

Aha, hier is de beruchte knip weer. Marktwerking in de zorg is klinkklare onzin natuurlijk. Noem één geprivatiseerde sector waar alles vlekkeloos verloopt, waar de dienstverlening is verbeterd, waar de kosten zijn verminderd. Er is er NIET ÉÉN!

NRC: "Zorgverleners moeten minder zorg verlenen, maar proberen om zorg te voorkomen. Dat kan onder meer door eigen verantwoordelijkheid van zorgverleners en burgers. Gemakkelijk toegankelijke inloopcentra zouden veel dure zorg voorkomen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) in een advies dat hij vanochtend heeft uitgebracht. De RVZ is een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet."

DePers: "Burgers, aan de andere kant, moeten veel meer zelf doen om gezond te blijven. Ze moeten volgens het adviesorgaan van de regering bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen en gezond eten. Als ze toch ziek worden, zullen ze meer voor de zorg moeten betalen dan nu het geval is, verwacht de RVZ."

De dienstverlening, de zorg wordt sterk verminderd, maar de kosten voor de burger die het lef heeft om nog ziek te worden blijven stijgen. De Raden die dat allemaal bekokstoven worden vanzelfsprekend goed betaald. Net als criminele handlangers extra betaald willen worden voor extra risico en onbetamelijk handelen.

Brandweer in nood: "De brandweer wil de komende jaren veel minder gaan uitrukken en een deel van zijn taak overlaten aan burgers en bedrijven."
Een paar dagen geleden hoorde ik op het NOS journaal iemand zeggen dat de brandweer slagvaardiger wordt. Dat zou gerealiseerd worden door niet meer meteen met volle bezetting uit te rukken, maar door het sturen van een wagentje liefst van een geprivatiseerd bedrijf om de situatie op te nemen, en indien nodig dan pas de brandweerwagens aan te laten rukken. Intussen is het pand allang afgebrand. Terwijl de kosten toch stijgen daalt de dienstverlening tot een minimum.

Het draait in Nederland altijd om het geld, om besparingen en tegelijk om het faciliteren van het particulier bedrijfsleven. Dat er ergens nog belangen van burgers meespelen is van secundair belang. De burger dient als melkkoe en kop van Jut.

cartoonbeatrix6001_thumb

DeNaakteMens: "Het nieuwe kabinet zal miljarden moeten bezuinigen (de VVD lijkt er met dertig miljard het meeste zin in te hebben). Eigen risico omhoog. Vijf euro per huisartsbezoek. Rollator uit het basispakket. Het zijn kruimels en de administratieve afwikkeling kost vaak meer dan de besparing die het moet opleveren. En dat terwijl er veel geld is te halen in een sector waar ontiegelijk veel wordt verspild. Veiligheid.

Neem cameratoezicht. Iedere camera kost een gemeente gemiddeld 15.000 euro. Tel in uw eigen gemeente maar na hoeveel er hangen (of hoeveel er nog gepland staan). Keer op keer laten evaluaties zien dat cameratoezicht een nogal wisselvallig effect heeft. Af en toe werkt het. Meestal niet. Maar dat is niet belangrijk. We voelen ons er zo veilig mee.

Neem de naaktscanners op Schiphol. De bestelde scanners kunnen het type springstof dat de de Nigeriaanse Christmas Bomber gebruikte niet detecteren. Negen miljoen euro verpild aan schijnveiligheid. U draait daarvoor op via de belastingen of een duurder ticket. En jammer dat de achterdeur van Schiphol telkens weer wijd open blijkt te staan."

Met andere woorden: het gaat tenslotte weer om het faciliteren van het geprivatiseerde bedrijfsleven, het spekken van de kassen van bedrijven voor doeleinden die totaal nutteloos blijken. Als er geen constant politietoezicht is bij camera's in wijken dan helpen die camera's helemaal niets om de veiligheid te verhogen.
De burger wordt belogen en belazerd. Daarvoor worden telkens commissies opgericht en adviesbureaus, die precies met dát resultaat komen waar de regering wilde op uitkomen, dus ook weer weggegooid geld.

De regering zorgt er wel voor dat de tegenvallers aanhouden, in de zorg, in de uitkeringen, in de belastingen, zodat ze daarmee zogezegd kunnen aantonen dat bezuinigingen noodzakelijk zijn. Daarvoor worden zelfs pensioenfondsen geplunderd. Maar het gaat in feite om de afbraak van de verzorgingsstaat, om een politiek van catastrofekapitalisme, neoliberalisme, om de macht van de banken en multinationals voor eens en voor altijd vast te leggen.

AlterNet: "Make no mistake – Wall Street is now doing its best to gut Social Security."

Ondertussen maken multinationals als Shell goede sier met grondstoffen die eigenlijk aan het volk toebehoren. Zij betalen nauwelijks belasting, manipuleren prijzen en veel van hun transacties vallen onder criminele acties.

A New Way Forward:

1. Big banks are dangerous to our democracy. They have drowned out 95% of Americans, turned government into a feeding trough for the financial elite, and turned economic growth into deficit.

2. Big banking is so dangerously large that too much of America's wealth is tied up in it to serve the wealthy few.

3. Big banking is the biggest lobby and dangerously lobbies against the majority, to make dangerous practices legal. Big banking controls more than 40% of GDP as profit. There is little competition and they can overprice – their highest fees and rates go to create cycles of debt.

4. Big banks dangerously invest in more big banking, and do very little lending to small and medium businesses -- the real engine for jobs and a safe and prosperous economy. Breaking them up and closing the feeding trough means opening up the market to many more small and medium sized banks and small and medium-sized businesses and jobs for people.

Kegelmorielje

Op het weblog van Wim Mos zag ik dat de kegelmorielje (die op de beschermde rode lijst staat als bedreigde paddestoel) gespot was in De Riethoek. Dus ik spoed mij spoorslags derwaarts voor een kiekje. Het is een zeldzame paddestoel.

Morchella elata

Prem op zijn best

Jammer genoeg zitten er ook zenders als de Avro bij de publieke omroep. Het schijnt dat de hooligans van GeenStijl als Powned! binnenkort de publieke omroep gaan verzieken. De teloorgang van de publieke omroep, daar wordt hard aan gewerkt door sommigen. Ik kijk dus meestal nooit naar de Avro. Maar voor één keer heb ik genoten toen ik vandaag deze clip op internet vond. Prem Radhakishun heeft groot gelijk als hij de vloer aanveegt met de Avro. Hier is Prem op zijn best:


Nico Dijkshoorn die zich in allerlei panels van telezombies lijkt te wurmen is zo'n hemeltergend puberale zelfvoldane zeur, dat hij in zijn eentje De Wereld Draait Door kan verpesten. Hij komt ook uit de GeenStijl  en Retecool stal.

Economie - les 3

Geschiedenis van het bankwezen

revolutionary-war-2

In 1783 won Amerika de onafhankelijkheidsoorlog of revolutionaire oorlog tegen Groot-Brittannië. De oorlog had inflatie tot gevolg en een grote staatsschuld. In 1791 werd de First Bank of the United States geoctrooieerd voor 20 jaar om op te treden als een soort nationale bank. Het grootste deel van de aandelen was echter in handen van Engelsen en Hollanders. Thomas Jefferson zorgde er in 1811 voor dat het Congres het mandaat van de bank niet verlengde omdat hij vond dat de buitenlandse belangen een bedreiging waren voor de burgerlijke vrijheid van de Amerikanen.

Nathan Rothschild, topbankier in London, reageerde als volgt:
"Of het mandaat wordt verlengd, of de Verenigde Staten zullen met een desastreuze oorlog te maken krijgen."
Het mandaat werd niet verlengd, en in 1812 begon de oorlog tegen Engeland.

Toen in 1815 vrede gesloten werd was het land weer in een economische crisis met een hoge staatsschuld. Daardoor voelden de Amerikanen zich toch verplicht om de Second Bank of the United States een mandaat te geven als private nationale bank, met het recht bankbiljetten te drukken, waardoor de feitelijke macht toch weer in handen kwam van privépersonen. De grondwet gaf het Congres enkel de macht om munten te slaan.

BattleofNewOrleans
Jackson at the Battle of New Orleans

Andrew Jackson die zijn land succesvol had verdedigd, zag ook dit gevaar en schreef in 1829:
"De botte pogingen die deze bank heeft aangewend om de regering te manipuleren zijn een voorbode van het lot dat het Amerikaanse volk wacht als het ertoe verleid wordt om dit instituut voort te zetten of een gelijkaardig instituut op te richten."

Toen het Congres toch door de knieën ging, vetode president Jackson deze wet en schreef:
"Er schuilt geen noodzakelijk kwaad in een regering. Haar kwaad ligt uitsluitend in misbruik. Indien zij zich zou beperken tot een gelijke bescherming, en zoals de Hemel zijn regen stuurt, haar gunsten zou uitstrooien over hoog en laag, rijken en armen, dan zou dit een onverdeelde zegen zijn. In de wet die voor me ligt schuilt er een wijde en onnodige afwijking van deze rechtvaardige principes. Vele van onze rijke lieden waren niet tevreden met gelijke bescherming en gelijke rechten, maar hebben ons gesmeekt om hen nog rijker te maken middels een wet van het Congres.

... Indien we niet nu, rechtens belangen gevestigd in ondoordachte wetgeving, onze Regering kunnen maken tot wat ze hoort te zijn, dan kunnen we tenminste een standpunt innemen tegen elke nieuwe verstrekking van monopolies en exclusieve privileges, tegen elke vorm van prostitutie van onze Regering ten gunste van een minderheid ten koste van de meerderheid."

Nicholas Biddle, president van de bank, dreigde met een nationale depressie als het mandaat van zijn bank niet werd verlengd. Hij voegde de daad bij zijn woord en beperkte de geldvoorraad. Oude leningen werden ingevorderd en nieuwe werden geweigerd. Het gevolg was een diepe depressie.

Maar dit gaf de genoemde Amerikaanse presidenten wel gelijk; er bestond wel degelijk een gevaar vanuit de banken voor de jonge staat en zijn burgers.

In 1834 stemde het Huis van Afgevaardigden tegen een verlenging van het mandaat voor de bank en een commissie onderzocht de oorzaken van de crash. In 1835 betaalde Jackson de nationale schuld volledig af. Biddle werd gearresteerd en beschuldigd van fraude.

DemandNote
Demand Notes of Greenbacks

De afscheiding van het zuiden van de Unie zorgde voor meer problemen. Lincoln was net president geworden. Om het land er bovenop te helpen en een leger te kunnen betalen om de zuidelijke slavendrijvers in het gareel te brengen gebruikte hij dezelfde methode als de kolonisten tijdens de Amerikaanse Revolutie, hij autoriseerde de regering om haar eigen papieren fiat geld in omloop te brengen, de demand notes of greenbacks. Het bankwezen kwam weer onder controle van de regering en de economie werd aangedreven door meer regeringsuitgaven en goedkoop krediet bedoeld voor de industrie. Iets wat Franklin Roosevelt met zijn New Deal ook gedaan heeft om het land uit een diepe depressie te trekken, maar hij leende dat geld.

Lincoln had niet alleen de zuidelijke Confederates tegen zich, maar ook de buitenlandse banken. Hij zou het onderspit delven wat bankzaken betreft.
In 1865 schreef The London Times:
"Indien deze kwaadaardige financiële politiek, die zijn oorsprong heeft in de Noord-Amerikaanse Republiek, zich voorgoed zou weten te vestigen, dan zal die Regering voorzien in haar eigen geld zonder kosten. Zij zal al het geld hebben om haar handel te drijven. Zij zal welvarend worden zonder precedent in de geschiedenis van de beschaafde regeringen van de wereld. De hersens en de rijkdom van alle landen zullen naar Noord-Amerika gaan. Die Regering moet vernietigd worden, of ze zal elke monarchie op de aarde vernietigen."

abraham-lincoln1

Lincoln werd in 1865 vermoord. Maar al eerder leidde het gekonkel van de bankiers en de noodzaak om geld beschikbaar te krijgen voor de Burgeroorlog, tot de National Banking Act van 1863, die een aantal banken het mandaat gaf hun eigen geld te drukken en uit te lenen. Sindsdien is het niet meer goed gekomen en stort het kapitalisme ons regelmatig in crises, worden regeringen gechanteerd en is de macht van banken groter dan die van regeringen.

Wat zien we nu? Een crisis veroorzaakt door de banken, en als enige oplossing dwingen ze onze regeringen om bezuinigingen door te voeren die het verschil tussen arm en rijk nog zullen doen toenemen. 'Noodlijdende' (lees 'frauderende') banken krijgen steun van onze regeringen, maar deze banken weigeren nog steeds voldoende geld beschikbaar te stellen om de economie goed te laten draaien. Het is pure chantage. Wie de macht heeft over de geldvoorraad, heeft de macht over industrie en handel. Die macht is nu in handen van een paar mensen, en die macht is ook niet democratisch controleerbaar. Onze nationale banken zijn verzelfstandigd en geen regering kan die banken nog dwingen iets te doen of te laten. Toen het duidelijk was dat de macht in Zuid-Afrika over zou gaan op het ANC was het eerste wat de oude garde nog eiste dat de Nationale Bank verzelfstandigd zou worden. Op ondoordachte wijze is ook toen de macht door de nieuwe leiders uit handen gegeven. Geen enkele hervorming bleek daarna nog mogelijk in Zuid-Afrika omdat de Nationale Bank het geld daarvoor niet beschikbaar kon/wou stellen en het kapitaal het land was uitgevlucht. De Beers vestigde zich in Zwitserland. Het geld was verdwenen. Een fout van gigantische omvang. Zuid-Afrika is er nu nog slechter aan toe dan tijdens de Apartheid.  Alles draait om geld. Geld is macht. En die macht ligt niet bij het volk waar ze thuishoort.

Coryfeeën van de VVD

Moussaoui

De VVD lijkt erg aangetrokken tot mooie allochtone gezichtjes. Na Ayaan Hirsi Ali, dé VVD-miskleun van de voorbije jaren, hebben ze hun ogen laten vallen op Raja Moussaoui, een iets mindere verloochenaar van eigen afkomst dan Ayaan, maar wel een voormalig miss Holland. Het is weer zo'n strategische VVD-zet, je kiest een presentabel iemand en als extra ook nog iemand die bereid is haar eigen achterban links te laten liggen. Bovendien kun je je daarmee ongestoord sexistisch uitleven.

EenVandaag zond gisteren een mooi portret van Moussaoui uit. Ze zegt dat ze zowat elke dag begint met een bezoekje aan haar kapper, wat haar de gelegenheid geeft om te bellen en de kranten te lezen (dus daar gaat wel wat tijd in zitten). We zien haar meerdere keren bezig met het opmaken van haar knappe gezichtje. Ze vertelt dat ze intussen als presentator geleerd heeft om zich op een bepaalde manier te presenteren.

Het is duidelijk tijdens haar omgang met de VVD-leden dat ze haar vooral zien als een knap snuitje, en telkens springt ze daarop in met de woorden dat het niet om de verpakking gaat, maar om de inhoud. Waar heb ik dat nog meer gehoord? Ja inderdaad, dat hoor je altijd van kandidaten voor missverkiezingen.

Mevr. Moussaoui gaat voor de media, zij wil niet op een voetstuk staan of een rolvoorbeeld zijn. Zij koos voor de portefeuille financiën, niet integratie in Roermond waar ze wellicht wat had kunnen helpen om de problemen met Marokkaanse jongeren op te lossen. Nee, daar gaat ze niet voor. Mevr. Moussaoui loopt in de voetsporen van Ayaan. Zij gaat voor zichzelf, net als Ayaan, en daar is een partij als de VVD wel voor te porren, zeker als het om een mediatiek smoeltje gaat dat ze reklamematig kunnen gebruiken. Het gaat dus toch niet om de inhoud, maar om de verpakking.

sitestat

De publieke omroep

stortHotemetoot Rita Verdonk van 1N do Stort heeft in haar partijprogramma opgenomen dat de publieke omroep teruggebracht moet worden naar 1 televisie- en 1 radiozender. Ook musea en orkesten gaan tegen de vlakte. Hoezee, Rita! Blik op Oneindig, Recht Vooruit en niet vergeten, bij IJsland de dieperik in.

Mevr. Verdonk heeft niet al haar knikkers op een rijtje, maar laten we haar dat niet euvel nemen, ze weet niet beter. Laat ik het even uitleggen. De redenering is dat de publieke omroep geld kost aan de calculerende burger en ook oneerlijke concurrentie zou zijn voor de commerciële zenders. Maar waar halen de commerciële zenders - RTL1, RTL2, RTL3, RTL4, RTL5, RTL6, wat een verscheidenheid! - hun geld vandaan? Van de commercie natuurlijk, uit reklame. En wie betaalt die reklame? U en ik, de consument die extra betaalt - en niet minnetjes - voor die commerciële boodschappen van bedrijven als we hun produkten in de winkel kopen. De commerciële zenders kosten ons miljoenen, misschien wel miljarden als je alles samentelt. Dat zou eigenlijk verboden moeten worden. Want wat krijg je ervoor terug? Belspelletjes, met Astrotv, een telewinkel 'programma' waarbij je een 'spirituele consulent' kan bellen om je bijgeloof en spirituele ontreddering nog verder te ontwikkelen tegen een schappelijk prijsje. Ondertussen lachen ze zich een kriek bij Astrotv.

Wat oneerlijke concurrentie betreft, het is zeker oneerlijk. De publieke omroepen komen af en toe met zinnige programma's, met educatieve dingen, met culturele zaken, met kritische uitzendingen, en dat zit er natuurlijk niet in bij de commerciëlen. Die kunnen daar niet tegenop boksen met hun zielig amusement, hun oeverloos geleuter, hun sensatiezucht en flauwe Amerikaanse soaps; ze komen qua kultuur niet verder dan kul of kult. Dat mag oneerlijke concurrentie heten. Leve de oneerlijke concurrentie! Maar goed, je hoort mij niet eisen dat de commerciële omroepen moeten verdwijnen, ik gun dat deel van Nederland met een intellectuele handicap ook nog zijn verzetje.

De commerciële televisie kost ons bakken vol geld meer dan de publieke omroep. Maar ja, Rita is niet zo snugger, zij belt waarschijnlijk regelmatig naar Astro om een voorspelling te krijgen van haar politieke vooruitzichten. Nou Rita, meid, hoezee, je stevent regelrecht op een zeperd af, maar het voordeel is dat je dan weer Astro kan bellen. Misschien kunnen we ook nog voor je regelen dat je dat kan aftrekken van je belastingen, want het is toch een vorm van 'zorg' en op echte gezondheidszorg wil je flink bezuinigen. Het zit allemaal tussen je oren... of niets.

Nee tegen geweld

Op de site van BijlmerStyle gevonden:


De schrale erfenis van het neoliberalisme

NL0803_5

Wie valt de huidige crisis in onze maatschappij te verwijten? Het antwoord is simpel: de voorstanders van het neoliberalisme, in de eerste plaats de VVD, die eigenlijk als criminele organisatie terecht zou moeten staan, en de meelopers: het CDA, en de oude garde van de nieuwe PvdA. De marktwerking heeft gefaald, dat wil zeggen voor de maatschappij in haar geheel, maar voor de neoliberale touwtjestrekkers was het een geslaagde overval op de gemeenschap. Wie nu nog op de VVD durft te stemmen is ofwel crimineel of non compos mentis.

Volkskrant: "In het corruptieonderzoek naar de politicus Ton Hooijmaijers (VVD) heeft het Openbaar Ministerie (OM) een inval gedaan bij bouwbedrijf Adriaan van Erk in Bergambacht.
Hooimaijers wordt ervan verdacht zowel in zijn periode als wethouder van economische zaken als in de hoedanigheid van bestuurder van de provincie Noord-Holland (ruimtelijke ordening en financiën), steekpenningen te hebben aangenomen. Dit betreft de periode 2001-2010."

Volkskrant: "Vorige week meldde de Volkskrant  dat de verkoop van de overheidsinstelling Bouwfonds aan ABN Amro, tien jaar geleden, doorgestoken kaart was. De directie  van Bouwfonds lekte een vertrouwelijk bod van ING aan concurrent ABN Amro, die hiermee aan de slag ging. Zonder dat gemeenten wisten van dit tegenbod, gingen 481 gemeenten na lang gemor over tot de verkoop van hun aandelen voor in totaal 2,675 miljard gulden (zo’n 1,2 miljard euro). Inmiddels is duidelijk geworden dat ING een eerste bod in gedachte had dat 75 miljoen gulden (34 miljoen euro) meer bedroeg.

Het Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de gewone man te helpen een huis te kopen. Twee van de indertijd grootste aandeelhouders, Eindhoven en Apeldoorn, zijn na de publicatie over het bedrog een schadestaatprocedure begonnen.

Als er 34 miljoen euro meer was betaald, had de gemeente Apeldoorn ongeveer 680 duizend euro meer ontvangen. Voor Eindhoven zou het dan om 900 duizend euro gaan. Wie voor de schade moet opdraaien, moet het onderzoek uitwijzen, aldus Spoelstra.

Een Kamermeerderheid eist van demissionair minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin opheldering over de zaak. De Socialistische Partij wil dat justitie gerechtelijk onderzoek doet naar de deal en dat de betrokkenen functionarissen worden vervolgd."

BruegelDevalvanicarus
De val van Icarus - Breugel

En dan heb je nog de Icare affaire die al lang speelt. What's in a name? Je spreekt Icare uit als 'iekaare', niet 'aikeier', ook niet 'I care of eyecare'; dat lijkt te wijzen op de mythologische figuur Icarus die wilde ontsnappen van het eiland Kreta met een stel vleugels die hij met was vastmaakte, maar in zijn enthoesiasme sloeg hij de waarschuwing om niet te dicht bij de zon te vliegen in de wind waardoor de was smolt en hij in zee viel. Symbolisch voor de vlucht van het neoliberalisme met zijn dogma's van privatisering en deregulering. Bart Visser spartelt nu in het water.

Volkskrant: "Tot het moment dat de FIOD hem op 12 maart 2008 ’s morgens om half zes van zijn bed licht en hem voor verhoor twee weken opsluit op het politiebureau in Drachten, staat Bart V. bekend als een succesvol man.

Maar sinds zijn arrestatie is Bart V. de hoofdverdachte in de grootste fraudeaffaire in de Nederlandse zorgbranche. Vanaf komende dinsdag staan hij en enkele medeverdachten voor de rechter in Assen op beschuldiging van fraude, belastingontduiking en verduisteren van miljoenen. Hij wordt bovendien verdacht van witwassen. Volgens justitie hebben Bart V. en zijn vrienden zich door ‘listige kunstgrepen’ in een ‘samenweefsel van verdichtsels’ 5 tot 10 miljoen euro toegeëigend. Misschien zelfs nog meer; ook justitie weet het niet.

Volgens advocaat Dian Brouwer van Bart V. moet de rechter ook kijken naar de rol van de overheid. ‘Bakkers en baksteenfabrikanten moeten zich houden aan de normale economische regels. Maar de thuiszorg is gereguleerd door de overheid. Dat is het decor waartegen de zaak zich afspeelt.’

De invoering van de marktwerking in de thuiszorg, midden jaren negentig, maakt veel creativiteit los. Thuiszorg verlenen wordt ondernemen, ondernemen wordt deals maken. Thuiszorg Drenthe is er onder leiding van Bart V. erg goed in. Na een fusie gaat het bedrijf Pantheon heten, daarna Icare (spreek uit: iekaare). In de periode waarin dit verhaal speelt, ruwweg van 1998 tot 2005, is Icare een van de grootste thuiszorgondernemingen in Nederland. Bart V. is er van 2000 tot 2005 bestuursvoorzitter.

Er zijn meer schandalen in de thuiszorg geweest, de afgelopen jaren. Meavita ging aan wanbeleid ten onder, en bij Uenzo in Rotterdam werd voor enkele miljoenen gefraudeerd. Maar zo grootschalig en brutaal als bij Icare was de fraude nergens.

Evean, sinds 2006 eigenaar van Icare, heeft vorige week aangifte gedaan van verduistering door Bart V. De verkoop van Thuiszorg Perfect heeft 4 miljoen euro te weinig opgeleverd, en de verkoop van de Icare Thuiszorgwinkels 1,5 miljoen. Justitie is al bezig met behulp van de plukze-wet terug te halen wat er nog te halen is. Al met al is er voor 5 miljoen euro beslag gelegd bij in totaal acht verdachten. Het gaat om huizen (onder meer het huis van Bart V., voor 1,3 miljoen euro), bankrekeningen en kunst."

NL0912_1

Skipr: "Voor sommige ondernemers in de thuiszorg biedt de introductie van marktwerking in de gezondheidszorg, eind jaren negentig, een gouden kans om creatief te ondernemen. Ze stapelen fusie op fusie. Rond menige stichting schieten BV’s als paddenstoelen uit de grond. Geld en vastgoed gaan op ondoorzichtige wijze tussen de verschillende bedrijfsonderdelen heen en weer.

Illustratief in dit verband is de wandel van Jan B. B. is de manager van het hulpmiddelenbedrijf van Icare. Nadat hij bij Icare is vertrokken, neemt hij in 2002 het bedrijf waaraan hij leiding heeft gegeven, voor 590.000 euro over van Icare. “Ver onder de prijs”, aldus het OM in de Volkskrant.

B. doopt het bedrijf om tot UNU. Hij verkoopt rolstoelen, rollators, scootmobielen en andere medische hulpmiddelen en leent deze uit. Hij wordt daarvoor door de zorgverzekeraar en gemeenten betaald. Van de opbrengst moet onder meer 240.000 euro huur per jaar voor het bedrijfspand in Dronten worden betaald. Dit pand is eveneens eigendom van Jan B. Ook de opheffing van het winstverbod in de thuiszorg in 2006 legt hem geen windeieren. Uit de jaarrekeningen over 2005, 2006 en 2007 blijkt dat hij zo’n zes miljoen euro aan winstuitkeringen heeft opgestreken. Met dank aan de AWBZ-premiebetalers en de gemeentelijke belastingbetalers. Bovendien is er nog eens een kleine 600.000 euro opzijgezet voor een extra bonus aan de directeur van UNU, namelijk B’s echtgenote. Alleen al daarmee is de investering die in 2002 nodig was, in één keer terugverdiend. Volgens de Volkskrant sluist B. het grootste deel van de miljoenenwinst in 2007 door naar het belastingparadijs Singapore. Zelf verhuist hij naar Spanje.

Nog zo’n Icare-manager is Addy S. Na haar afscheid van het bedrijf koopt zij de Icare-dochter Thuiszorg Perfect in Steenwijk voor één gulden.
Drie jaar later, in 2003, betaalt uitzendbureau Randstad Addy S. en een kleine aandeelhouder (een Brabantse thuiszorgondernemer die haar bij de verkoop heeft geholpen) ruim acht miljoen euro voor hetzelfde bedrijf. Addy S. en de Brabantse ondernemer zijn op papier de enige aandeelhouders, maar in werkelijkheid bezit V. volgens het OM driekwart van de aandelen. Bij de verkoop van Thuiszorg Perfect kan hij dan ook zes miljoen euro incasseren.

In 2005 vertrekt Bart V. bij Icare. Hij neemt een  gouden handdruk mee van 969.000 euro. Na zijn vertrek komt Icare in handen van de zorggigant Evean.

Wellicht heeft Bart V. de bui zien hangen; in het jaar na zijn vertrek doet zorgverzekeraar Achmea een onderzoek naar de bedrijfsvoering van Icare.
In het onderzoeksverslag beschrijft Achmea hoe de ingewikkelde constructie van BV’s en stichtingen de kosten voor de AWBZ opdrijft.
We hebben destijds berekend dat er 66 à 100 miljoen euro niet via de reguliere instellingen aan zorg werd besteed."

Zowat een jaar geleden heeft Icare een eigen ziekenfonds opgericht, een nogal dubieuze constructie.
Volkskrant: "De Icare-polis is in werkelijkheid niet meer dan een etiket, dat - uitsluitend voor Icare-leden - geplakt is op het pakket van het goedkope Groningse ziekenfonds Anderzorg, de feitelijke uitvoerder van de Icare-polis.
In het geval van Icare zou de Icare Zorgverzekering een contract kunnen sluiten met Icare Thuiszorg voor het leveren van thuiszorg, erkent Bas van den Dungen, directeur van de LVT, de grootste branche-organisatie in de thuiszorg. Icare is volgens hem de enige thuiszorginstelling met een eigen ziekenfonds. Dat is toegestaan, zegt hij, want omgekeerd mag een zorgverzekeraar óók eigen apotheken of huisartsenpraktijken exploiteren. 'Of het wenselijk is, is een andere zaak. De LVT vindt dat het geen van tweeën moet kunnen. Zorgverzekeraars en zorginstellingen moeten niet samengaan in één bedrijf.'"

SP: "De SP is boos over de stijging van het salaris van de top van de thuiszorginstellingen Icare/Evean en Thuiszorg Groningen/Sensire. Deze organisaties verzorgen thuiszorg in de stad Groningen. “De salarissen van de top van deze instellingen stijgen gigantisch. Bij Icare/Evean is de stijging 21,4% en Thuiszorg Groningen/Sensire wordt het zelfs 46,1% meer. Het is een schande dat de directeuren van de thuiszorginstellingen zoveel meer gaan verdienen, terwijl er al te weinig geld is voor de thuiszorg,” volgens SP-raadslid Ria Rademaker."

Voor het neoliberalisme is niets heilig. De gezondheidszorg is een kwestie van winst maken, het milieu en de natuur is er om uitgebuit te worden, het groen dient enkel als decor voor de commercie. We worden nu gepresenteerd met de rekening voor vele jaren neoliberaal wanbeleid. En op wie dacht u dat er nu bezuinigd moet worden volgens de marktidioten? Juist, op de burgers, niet op de veroorzakers van de crisis.

Manipuleren van cijfers

Het manipuleren van cijfers lijkt wel een Nederlandse hobby te zijn. Overheid, besturen en instellingen worden steeds vaker betrapt op het opschonen, het opkloppen, het vergulden van cijfers. En telkens praten onze papegaai-media de bron lekker na. De cijfers van de woningmarkt worden door de NVM systematisch rooskleuriger voorgesteld dan de werkelijkheid. Je hebt leugens, grote leugens en dan pas statistieken. Het NOS journaal, RTL, AT5, ze trappen er allemaal in.

NRC: "De huizenmarkt is licht hersteld van de gevolgen van de recessie. Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)."


Bovendien moest de woningmarkt voor die kleine, begrensde en geflatteerde verkoopstijging wel flink aangepord worden. Zonder subsidie was het niet gelukt. Het subsidiëren van de gegoede burgerij is ook zo'n hobby van rechts Nederland. Dat wordt dan waarschijnlijk betaald met geld dat uit de zorg gehaald wordt.

LeeuwardenNu: "Eén op de vijf huizenkopers heeft het afgelopen kwartaal gebruik gemaakt van een subsidie, zoals een starterslening van lokale overheden of de koopsubsidie van het Rijk. Dit blijkt uit een enquête onder makelaars van de NVM, waarover de Leeuwarder Courant vandaag bericht.
In de eerste drie maanden van dit jaar werden 30.500 woningen verkocht, 14,7 procent meer dan het jaar ervoor."

Telegraph: "The housing market may now be trapped in a long-term bear market and may not bounce back to the peaks it reached in 2007 for generations, a leading economic consultancy has warned.
One reason prices have bounced back is because the volumes have been so thin. The effective level of housing demand is still way down on previous levels – particularly at the first-time buyer level."

Trouw: "Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de Vrom-inspectie heeft sinds de start een jaar geleden tachtig meldingen over fraude en zelfverrijking binnengekregen. Een kwart is nader onderzocht. Vijftien zijn uiteindelijk overgedragen aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Vrom-inspectie. Dat meldt de Vrom-inspectie woensdag."

AIVD incompetent

NRC: "Heeft de AIVD je post geopend, een microfoontje in je woning geplaatst of je telefoon afgetapt? Dan heb je na vijf jaar recht om daarvan in kennis te worden gesteld. In de praktijk blijkt deze notificatieplicht echter onuitvoerbaar.

“Niet traceerbaar”, schreef demissionair CDA-minister Hirsch Ballin van Justitie en Binnenlandse Zaken op 6 april aan de Tweede Kamer. De inlichtingendienst blijkt 43 procent van de bespioneerde personen niet meer terug te vinden."

Nogmaals, de AIVD is altijd goed voor een gezond lachsalvo. Je kan je een kriek lachen met die jongens. Ze kunnen 43% van hun subjecten niet meer terugvinden. WOEHAHAHAHAAAAA!
AIVD? Weg ermee!

Domheid in het onderwijs

aapnootmies

NRC: "Schoolbesturen in het basisonderwijs hebben in 2006 en 2007 respectievelijk 28 miljoen euro en 32,2 miljoen euro besteed aan huisvesting. Van dit bedrag was zestig procent afkomstig uit de rijksbijdrage. Dat is sinds 1 augustus 2006 verboden. De rijksbijdrage is bedoeld voor docenten en lesmateriaal. De helft van het geld ging op aan behuizing van de besturen, een kwart aan nieuwe schoolgebouwen en een kwart aan onderhoud."

Van basisschool Het Gein zijn weinig financiële gegevens te vinden. In het basisonderwijs en ander onderwijs wemelt het van de stichtingen en vertakkingen van besturen, bestuurslicenties en dienstverlenende en onderwijsondersteunende 'facilities'. Het is voor ouders en burgers onoverzichtelijk geworden.
Sinds januari 2009 valt Het Gein onder het bestuur van de Stichting Algemeen Bijzondere Scholengroep Amsterdam, ABSA.  Dit bestuur is ontstaan uit een fusie van 4 besturen met 6 Algemeen Bijzondere Basisscholen in Amsterdam.

In sommige stichtingen, zoals Stichting Sirius (gevestigd in Heerlen, nota bene), die meerdere scholen beheren gaan miljoenen om. Het onderwijs is een industrie geworden die heel wat andere bedrijven van winsten moet voorzien. Je krijgt een loodzware en ondoorzichtige bestuurslaag en haast oncontroleerbare vertakkingen naar het bedrijfsleven. Volgens mij verdwijnt een groot deel van het onderwijsgeld als winst naar het bedrijfsleven.

Schoolfacilities: "Binnen een onderwijsinstelling is, net als in een bedrijf, kostenbeheersing een kernbegrip. Hiervoor is sturing vanuit een betrouwbaar managementinformatiesysteem noodzakelijk. Omdat die bij de meeste onderwijsinstellingen in onvoldoende mate aanwezig is, is het aan te bevelen om p&o, marketing en verkoop, financiën, huisvesting, facilitaire zaken en ict in een shared service centrum onder te brengen. Hierdoor ontstaat een centraal diensten centrum van waaruit sturing kan plaatsvinden op de afzonderlijke processen. Vooral de inkoopfunctie gaat hierin een cruciale rol spelen."

Schoolfacilities: "In alle sectoren van onderwijs is kostenbewust omgaan met huisvesting en vastgoed actueel. Of het nu gaat om lumpsum financiering, doordecentralisatie, of de onderwijsinstelling zelf eigenaar is van de gebouwen of juist de gemeente: de financiering van het vastgoed op basis van budgetten verdwijnt. Vastgoed moet worden betaald vanuit de leerlingenvergoedingen. Boekwaardeproblematiek wordt rechtstreeks de verantwoordelijkheid van veel onderwijsinstellingen. Zij worden immers zelf verantwoordelijk voor de totale financiering. Dit heeft direct consequenties voor te maken keuzes rondom vastgoed (bouwen, kopen of huren). Life Cycle Costing (LCC), de analysemethode die kosten tijdens de levensduur beschouwt, krijgt hierdoor de aandacht. Brink Groep introduceert als aanvulling hierop Life Cycle Economy (LCE): de analysemethode die een stap verder gaat door juist de kosten én opbrengsten te beschouwen en een toekomstbestendige afweging te maken ten aanzien van het onderwijsvastgoed!"

brinkgroep

Onderwijsvastgoed! Een winstgevende markt dus. Maar tegelijk een geldverslindende industrie. Als de waarde van het onderwijsvastgoed een onderdeel is van de geplande marktwerking en de vastgoedsector mee gaat spelen in de miljoenendans dan is een gigantische onderwijscrisis niet veraf meer. De belangen van het bedrijfsleven zijn niet de belangen van het onderwijs en de leerlingen.

Dyade: "In 2010 draagt onderwijs bij aan de bezuinigen met 142 miljoen euro wat oploopt tot 375 miljoen in de jaren daarna. De grootste klap valt bij de post professionalisering bestuur en management, geld dat bij de invoering van de lumpsum is vrijgemaakt, dit jaar nog een min van 38 miljoen euro, daarna oplopend tot 90 miljoen. Kleine scholen worden uitgezonderd van de maatregel.
In 2011 zijn er nog een paar aanvullende bezuinigingen die pijn doen: 35 miljoen structureel er af bij de educatie. Wel wordt de marktwerking in de educatiesector uitgesteld met drie jaar, voordat een nog groter deel van het educatiebudget wordt overgeheveld naar de gemeenten."

Als de marktwerking in het onderwijs van start gaat dan kun je een nog grotere puinhoop verwachten, meer falende scholen, minder geld voor onderwijs waarvan het grootste deel ook nog naar het bedrijfsleven gaat, en meer belangenverstrengeling, corruptie en zelfverrijking in besturen en instellingen.

Daar komt nog bij dat het aantal leerlingen gedaald is, en dit niet alleen in de krimpregio's Zuid-Limburg, Noordoost Groningen en Zeeuws-Vlaanderen. Men verwacht dat de leerlingenaantallen over de hele linie nog meer zullen dalen in de toekomst. Dan zit je ineens met overtollig onderwijsvastgoed dat in waarde zal dalen, met alle gevolgen van dien voor de besturen die aan de marktwerking zijn overgeleverd. Met andere woorden, Nederland stevent af op een gigantisch onderwijsdebâcle. Marktwerking heeft altijd als gevolg dat de kosten stijgen en dat de kwaliteit daalt. Sommige scholen zullen het niet redden.

Ook de banken storten zich al op het onderwijs. En hun belangen liggen in zoveel mogelijk omzet, zoveel mogelijk schuiven met geld, vooral in hun richting. Zelfs beleggingen en fondsen biedt de Rabobank aan.

Intussen vallen er steeds meer gaten in het onderwijs. Autistenklasjes worden opgeheven en het is bekend dat autisme een moderne aandoening is die steeds vaker voorkomt bij kinderen. Ik krijg de indruk dat in de besturen en bij onze overheid al een aantal personen te lijden hebben van borderline autisme. Het sociale lijkt steeds meer te verdwijnen in onze maatschappelijke verhoudingen en structuren. Domheid troef in het onderwijs.

komrijaliKomrij in Morgen heten we allemaal Ali:
"Ik heb het nu gehad over grote lijnen als democratie, privacy, seksualiteit, feminisme, geloof, onderwijs, milieu en esthetiek van de omgeving. De echte stille revolutie is de uitlevering aan de commercie geweest. Mijn ambitieuze bestuurdertjes werden snel ook zelf verdienertjes en subsidieslorpers."

Robin Hood Tax

robinhood

RobinHoodTax: "A tiny tax on bankers that would give billions to tackle poverty and climate change, here and abroad.
This tax on banks – not you or I - has the power to raise hundreds of billions every year. It could give a vital boost to the NHS, our schools, and the fight against child poverty in the UK – as well as tackling  poverty and climate change around the world.
Not complicated. Just brilliant."


On the 10th April we want to make sure people across the land are talking about Robin Hod Tax - Be part of it.

robinhoodheader_temp

Het Verenigd Koninkrijk is er klaar voor, ook Australië. In Duitsland is eenzelfde actie bezig. In Nederland begint de bewustwording bij de JMA.

ReformatorischDagblad (10.11.2008 - veel meer belangstelling was er in de Nederlandse media hiervoor niet - begrijpelijk in een bananenkoninkrijkje als Nederland):
"Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met een 'Robin Hood'–belasting voor energiebedrijven in het land. De ondernemingen moeten vanaf volgend jaar meer winstbelasting [een extra 8 procent winst belasting op grote energie producenten en handelaren] afdragen om arme Hongaarse gezinnen te helpen, die door stijgende brandstofprijzen hun energierekeningen hebben zien oplopen."

Jan Marijnissen: "Het taboe van belasting op kapitaal".

Wim de Bie wijst op de suggestieve desinformatie van onder andere de Telegraaf.

In de VS heb je de Move Your Money beweging.

MYM

Voorlopig draait in Nederland de indoctrinatie ten gunste van het kapitaal nog op volle toeren, vooral op RTL en het NOS journaal. Om de haverklap wordt er gemeld dat er 'flink bezuinigd zal moeten worden'. Het lijkt de nationale catechismus wel - de catechismus van Wall Street. Het land wordt in een bezuinigingstrance gebracht. En de Hollandse rattenvangers van Hamelen fluiten als een tierelier om hun slachtoffers de val in te lokken. Daarbij trekken de huichelaars allemaal heel bezorgde gezichten, ondertussen flink in de handen wrijvend met het oog op hun aandelenportefeuilles.
Het Militair wil niet bezuinigen en opperhoofd van Uhm wil blijven oorlogvoeren in gebieden overal ter wereld; het verdedigen van alleen de landsgrenzen is hem te bekrompen. Wordt het niet eens tijd om van Uhm te ontslaan vanwege zijn extreem militaristische ideologie die illegale oorlogen billigt en die in strijd is met de grondwet en de internationale wetten en rechtsorde?

De metropool

tardi

Dries Drogendijk: "Eind 2007 werd het kindje ‘The Amsterdam Metropolitan Area’ geboren. Behalve dat dit de mogelijkheid biedt aan een raadslid uit Purmerend om zich in China te presenteren als vertegenwoordiger van de Amsterdamse Metropool, heb ik er nooit enig voordeel in gezien. Ik heb in de verste verte geen Metropolitaans gevoel zodra ik van de A10 ben afgebogen. Iedere afslag neemt de binding, en vooral het gevoel van Amsterdam af.

Sterker, hoe harder van de daken wordt getrompetterd dat Amsterdam een Metropool is, hoe groter mijn argwaan.

Sterker dan ooit bekroop me ... het idee dat Amsterdam geen Metropool is, en vooral dat het geen Metropool moet worden.

Regionale ruimtelijke projecten komen moeilijk van de grond of sterven een zachte dood. Meest recentelijk is het doortrekken van de nog niet gerealiseerde Noord-Zuidlijn richting Zaandam en Schiphol gesneuveld en ook de treinverbinding tussen Almere, Zuidas en Schiphol staat ter discussie.

De Amsterdamse Metropool is simpelweg een dom idee. Amsterdam moet ook niet meevaren op de trend van schaalvergroting. Waarom meedoen met de grote meute als je al een globale village bent? Amsterdam heeft genoeg aan zichzelf, bijvoorbeeld het schoonhouden van de straten en de grachten. Geen enkele toerist of zakenman/vrouw komt naar de Amsterdamse Metropool van 2,5 miljoen inwoners. Men komt voor het werelddorp van 750.000 inwoners. En dat moet vooral zo blijven."

danielpennacEn met bezuinigingen op het openbaar vervoer sla je al helemaal een onmetropolitain figuur. De kern van echte metropolen als Parijs en Moskou is het goed en frequent openbaar vervoer. Het gestuntel met de Noord-Zuidlijn en de belachelijke bezuinigingsplannen geven al aan dat een metropool met banlieues en overeenkomstige sociale problemen een onzinnig idee is. Amsterdam nergens anders! Tativille is geen optie, en Belleville de voorstad van de Parijse metropool die Daniel Pennac beschrijft zeker niet.

belleville

Collateral murder

Iedereen heeft het intussen waarschijnlijk al gezien, maar just for the record hier nog een keer, deze beelden van moord op journalisten en fotografen. Dit is jammer genoeg geen uitzondering. Dit gebeurde regelmatig in Irak en nu in Afghanistan.
Let op het verhullend taalgebruik. "We just engaged all eight individuals" betekent in feite "we hebben net alle acht personen doodgeschoten".


AlterNet: "At the same time, an astonishing open admission of possible US war crimes by Obama's man on the ground in Kabul, senior American and NATO commander in Afghanistan General Stanley A. McChrystal, was reported by Richard A. Oppel Jr. in the New York Times... and then promptly ignored by the rest of the mainstream media.

"We have shot an amazing number of people, but to my knowledge, none has ever proven to be a threat," McChrystal said during a recent video-conference to answer questions from troops in the field about civilian casualties.

According to the military's own figures, American and NATO troops firing from passing convoys and military checkpoints have killed 30 Afghans and wounded 80 others since last summer, but as McChrystal noted, none of the victims proved to be a danger to the troops."

Collateral murder

Natuur en wiskunde


Voor de hoity-toity


Je moet er nog voor naar de VS om een iPad te bemachtigen. Het VS chauvinisme van Steve Jobs is goed voor het creëren van een lucratieve hype. Een VS correspondent van de NRC heeft hem al even getest. Stephen Fry is er speciaal voor naar Cupertino, 1 Infinite Loop, gereisd en heeft er zelfs een stuk over geschreven in Time. Ik neem aan dat Fry voor zijn reklame goed betaald wordt. Hij heeft in elk geval zijn carrière als schrijver en acteur een flinke deuk gegeven. Wie neemt Fry nu nog serieus? Hij laat ook onwelgevallige commentaren over Apple van zijn weblog verwijderen. Dan ben je zo goed als in dienst van Apple. Als hij in het Amazonegebied is voor een rapportage over uitstervende diersoorten dan mekkert hij over het gebrek aan oplaadpunten voor zijn tig iPhones. Stephen Fry is de eeuwige puber.

De iPad is gewoon een dure gadget, iets tussen de iPhone en de laptop in, en enkel het touchscreen is een nieuw snufje, maar ook weer niet zo erg nieuw. De iPad kan interessant zijn voor invaliden, voor bedlegerigen die meer willen dan een Kindle. In feite is de iPad niet meer dan een go-go gadget voor de goody-goody, lardy-dardy, namby-pamby, hoity-toity, wishy-washy, know it all-have it all, prim and proper Apple junkies.

original

stevemoshe

Nog een paar leuke:

Hoe Apple de iPad maakte

Wat komt er na de iPad?

Maar even serieus nu. Steve Jobs verwacht wel dat de hele wereld, inclusief media, kranten, internetsites, app developers, zich nu gaat aanpassen aan zijn gadget. Sommige kranten hebben dat al gedaan.

MacFixit: "Amid heightened anticipation for the launch of its iPad tablet device on Saturday, Apple on Thursday made available numerous iPad-ready applications and began listing Web sites that have been optimized and enhanced for compatibility with the iPad's features."

BoingBoing heeft ontdekt dat de samenvattingen van de iBook-selectie op iPad flink gecensureerd wordt: in "the killing of an albino sperm whale known as Mocha Dick" wordt 'sperm' geschoond tot 's•••m'. Het valt nog mee dat ze Dick niet omgezet hebben. Cory Doctorow over waarom hij geen iPad zal kopen (en anderen dat ook niet aanraadt).


Een persiflage van Apple's eigen introductie van de Macintosh

Eerst saneren, dan bezuinigen

WimdeBie

Nationale Mental Coach: "Eerst saneren, dan bezuinigen

De bevolking wijst de meeste bezuinigingsvoorstellen op het gebied van zorg en onderwijs massaal af. Zo zijn verhoging van het eigen risico, beperking van het basispakket, minder lesuren, kortere opleidingen en verdubbeling van het collegegeld uit den boze, als het aan een meerderheid van de bevolking ligt. (De Volkskrant, internet, vandaag)

En daar heeft ‘de bevolking’ nu eens groot gelijk in.
Laten we toch niet vergeten wat de oorzaken waren die tot de economische crisis hebben geleid:
het financiële wanbeleid van de banken, de hebzucht van de bankiers.

Is er een politieke partij die als eerste bezuinigingsmaatregel heeft genoteerd: de veroorzaker betaalt - dus is het afgelopen met het gegraai van de patjakkers? Weer bonussen uitkeren? Doen! Maar de belastingdienst vordert ze voor 100% weer in.
Weer winsten maken met hypothecaire nepconstructies? Ga je gang! Maar die winsten worden voor 100% afgepakt.

De financiële wereld zou toch gesaneerd worden en anders ingericht?
Nou, doe dat dan eerst, voordat je over bezuinigingen begint te zeuren!"

Zo hoort u het ook eens van een ander. Wim de Bie heeft een politiek programma dat staat als een huis.
Zelfs Nout Wellink moest het toegeven: "De diepste bron van de kredietcrisis is hebzucht."

In Ierland uiten ze hun woede aldus:

tobeshot

Dit land is jouw land

Zienswijze over Structuurvisie

gaasperdam groen logo groot 01
Kiest Amsterdam wèl voor groen?
Bewoners kunnen nu plannen stedelijke Structuurvisie beïnvloeden
met een eigen Zienswijze

Wat betekent de toekomst van heel Amsterdam voor Zuidoost?

Platform Gaasperdam Groen! organiseert 15 april a.s. een informatiebijeenkomst over de
Structuurvisie Amsterdam 2040

Plaats: Sportcentrum Henny Pleizier Wisseloord, bij winkelcentrum Gein in Gaasperdam. Vanaf 19.30 uur

Zuidoost stelde in 2009 toekomstplannen vast voor mogelijke bouwlocaties, de dreven en groengebieden. Vooral de keuze om in een aantal groene gebieden te bouwen vonden veel mensen slecht. Nu ligt de Ontwerp Structuurvisie Amsterdam 2040 ter visie. Tot 20 mei 2010 kan iedereen hierover een zienswijze indienen. Een aantal plannen van stadsdeel Zuidoost is in deze toekomstvisie voor heel Amsterdam opgenomen. Maar er zijn ook verschillen.

Nú kunnen bewoners van Zuidoost deze plannen bekijken en voorstellen voor wijziging indienen. Het is belangrijk dat veel mensen er zich over uitspreken.

Over het definitieve voorstel beslist de Gemeenteraad van Amsterdam. (Dan is er een laatste kans op inspraak). 

Waar gaat de Structuurvisie Amsterdam over? Wat zijn de verschillen met de plannen van Zuidoost? Hoe maak je een zienswijze en wat kun je ermee bereiken, wat moet er in staan en waar krijg ik hulp?

Hierover organiseert Platform Gaasperdam Groen! op 15 april a.s. een informatieavond. Het is dus geen inspraakbijeenkomst!

Programma

- Vanaf 19.30 uur bent u welkom en is er de kans om enkele infostands te bekijken en alvast vragen te stellen aan DRO-medewerkers.

- Vanaf 20.-- uur:

Een inleiding door Remco Daalder van DRO, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, over de nieuwe Structuurvisie. Waarom maakt de stad zo´n visie, wat staat er wel en niet in. Er is vooral aandacht voor de plannen voor het groen in Zuidoost en de relatie met bouwen. Wat gaat er gebeuren aan de zuidkant van de Gaasperplas en in het Centraal Park Gaasperdam, hoe zit het met de HGS, zijn er verschillen met de plannen van Zuidoost?

Een korte inleiding door Barry Meruma, van Habitat Advocaten. Hoe maak je een goede zienswijze en wat kun je ermee bereiken? Wat is het verschil tussen zienswijze en inspraak? Aandacht voor enkele juridische aspecten.

- 21.-- uur Korte pauze. Nog even de kans voor rechtstreekse vragen aan DRO medewerkers, kaarten te bekijken e.d. In de pauze kunnen alvast schriftelijke vragen indienen

- 21.15 uur tot 22.-- uur. Aanwezigen kunnen naar aanleiding van de inleidingen vragen stellen. 

Hierna is er nog de mogelijkheid wat te drinken en na te praten.

Meer informatie: zie de website van Gaasperdam Groen!

Of via info@gaasperdamgroen.nl

AIVD waarschuwt voor spionage

aivdlogo
... navigare necesse est.

Webwereld: "De AIVD en het kabinet waarschuwen voor de gevaren van het stallen van data in het buitenland. De geheime dienst vreest spionage van buitenlandse evenknieën."

Hahahahaaawoehaahaahaa... ongelooflijk, het had een geslaagde 1 aprilgrap kunnen zijn, maar blijkbaar is dit serieus bedoeld (het rapport). Only in ze nederlans, folks, only in ze nederlans. De AIVD is namelijk de grootste spionageclub in Europa en wellicht ook ver daarbuiten. Wat de AIVD vreest is dat de data van Nederlandse personen, instanties en bedrijven die in het buitenland opgeslagen zijn niet toegankelijk zijn voor de AIVD. Daar gaat het om. De superspion die waarschuwt voor spionnen. Hoe verzinnen ze het! Eigenlijk waarschuwen ze dus voor de CIA en MI5 en MI6. Interessant.

Als paaseieren uit de lucht

easter-egg-6

De bezuinigingsvoorstellen vallen als paaseieren uit de lucht deze week. De een al zwaarder en gekker gekleurd dan de ander. Er is zelfs sprake van een bezuinigingsbubbel. Men struikelt over de plannen. De gekte is losgebarsten. Een paar hoogleraren die het hoog in de bol hebben praten over een dreigend overheidstekort van 65 miljard. Allez hop! De overheid kan vast beginnen met het halveren van de salarissen van hoogleraren die zo gek zijn als een draaideur. De VVD wil 30 miljard bezuinigen ... op het plebs natuurlijk, niet op hun volk, want hypotheekrenteaftrek is taboe voor de rechtse frauderende klasse van Nederland.

D66 wil 15 miljard halen uit ingrepen in de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de zorg. D66 blijkt dus toch altijd weer een rechtse partij te zijn die voor de beter gesitueerden zorgt. Je moet wel erg asociaal zijn om dat geld ook uit de zorg te halen.

Wim de Bie: "Bezuinigen kan dodelijk zijn

De ambtelijke werkgroepen verzuimen aan te geven hoeveel doden hun bezuinigingsvoorstellen opleveren. De leden van de Tweede Kamer worden slecht voorgelicht als dit cijfer ontbreekt.

In de gezondheidszorg wordt de eigen bijdrage van 165 euro verhoogd tot 775 euro, is het voorstel.
Als we ook de verlaging van het minimumloon en de betaling van vijf euro per huisartsconsult meewegen, wil de NMC graag weten of te berekenen valt hoeveel mensen met ernstige lichamelijke klachten, dan niet naar de dokter zullen gaan.
Waardoor de kans op sterfte onder de minst draagkrachtigen wellicht wordt verhoogd.

Pluspuntje voor de werkgroepen: als we een schatting hebben van het aantal bezuinigingsdoden, hoort daar ook het bedrag bij dat op die overleden minimumloners en uitkeringsgenieters wordt bezuinigd."

Telegraaf: "De huizenmarkt stort in als de overheid gaat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. Woningeigenaren, die door de economische crisis al met dalende prijzen kampen, zullen hun huis dan gemiddeld tussen 8 en 13 procent extra in waarde zien kelderen."
Ja, dat hadden we al verwacht van de foutste krant van Nederland. Ze hebben nog niet door dat de markt al ingestort is, laat staan dat ze wijzen op de schuldigen.
In één woord, rechts Nederland huilt weer krokodillentranen. Ondertussen frauderen ze doodleuk verder.

bouwfondsfraude

Volkskrant: "De verkoop van de overheidsinstelling Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten aan ABN Amro, een van de grootste privatiseringen van de afgelopen tien jaar, was doorgestoken kaart. Het Bouwfonds blijkt vertrouwelijke documenten, met daarin een bod door ING, te hebben gelekt aan concurrent ABN Amro-topman Rijkman Groenink, die hierna zijn slag sloeg."

GeenCommentaar: "Bouwfonds-commissaris Hans Wiegel liet zich paaien met een lucratief contract voor de wijnhandel van zijn vrouw.
Dat ABN-Amro onder Rijkman Groenink niet deugde, was al bekend, maar het Volkskrant artikel wijst ook op een rare rol van ING. Die bank had een hoger bod gedaan op Bouwfonds dan ABN-Amro, maar toen PWC beweerde dat er geen andere bieder was dan ABN-Amro, sloeg ING geen alarm bij de overheden die eigenaar waren van het Bouwfonds en belang hadden bij een goede prijs. Het wijst erop dat de banken elkaar onderling, ook als ze onethisch gedrag bij elkaar waarnemen, de hand boven het hoofd houden."

De gewone burger moet optornen tegen de duivel en zijn oude moer.

Spits: "Postbedrijven vechten de prijzenoorlog in de postmarkt uit over de rug van hun postbezorgers. Vooral de nieuwe postbedrijven Sandd, Selekt Mail en Netwerk VSP schenden cao-afspraken die eerder onder regie van de overheid zijn afgesproken. Dat blijkt uit het ‘Zwartboek Postmarkt’ dat door vakbond de FNV is samengesteld."

Volkskrant: "Slachtoffers van medische fouten moeten soms jarenlang wachten op schadevergoeding. De afhandeling van de schade in dit soort zaken verloopt aanzienlijk trager dan bij verkeersslachtoffers. Zelfs als een ziekenhuis aansprakelijkheid erkent voor een fout, betekent dat niet altijd een snelle afwikkeling van de zaak."

Een paar voorbeelden van marktwerking in de economie:

DigitalJournal: "Pre-existing conditions have been the reason many in America do not qualify for life-saving health care. That is the case for a baby born last month in Texas; Blue Cross and Blue Shield of Texas say the infant's heart problems are pre-existing."

surrogacy

AlterNet: "Since India declared commercial surrogacy legal in 2002, some 350 assisted reproductive technology (ART) clinics have opened their doors. Surrogacy is now a burgeoning part of India's medical tourism industry, which is slated to add $2 billion to the nation's gross domestic product by 2012. Advertisements describe India as a "global doctor" offering First World skill at Third World prices, short waits, privacy, and -- important in the case of surrogacy -- absence of red tape. To encourage this lucrative trend, the Indian government gives tax breaks to private hospitals treating overseas patients and lowers import duties on medical supplies."
[surrogacy = draagmoederschap]

Het enige wat moet gebeuren om de crisis te bezweren is het terugdraaien van privatisering en deregulering. Gebeurt dat niet dan begint na de komende bezuinigingsronde (de eerste van vele die nog zullen volgen) de echte crisis voor de meerderheid van de bevolking en de middenstand; want bezuinigen is geld onttrekken aan de economie. En u dacht dat de rechtse politici dat niet weten? Think twice! Het tuig van de richel zit zondag eieren met kaviaar te eten.

Apple porno

Het is weer zover. Apple barst weer eens los. De iPad is uit. En Stephen Fry als opper Apple junkie moest weer de eerste hebben. Oh dear oh dear! Zijn uitpakken heeft een hoog pornogehalte, inclusief trillen en hijgen. Maar het volgende clipje is veel leuker.


Trouwens, hoe vinden jullie de nieuwe YouTube pagina's? Ik vind er niks aan. En blijkbaar ook duizenden YouTube gebruikers die nu hun gal spuwen in het forum. Er zijn minder keuzemogelijkheden voor embedformaten en dat betekent gewoon dat je om kleinere formaten dan de beschikbare op je weblog te zetten je nu verplicht bent om de html code van je blogpagina's met video aan te passen. Hun pagina's zijn ook qua lay-out van slag, links staat één video en rechts een hele lange kolom verwante videos (als er geen of niet voldoende commentaar onder de video staat); dat is geen gezicht. Bij Vimeo kun je zelf het embedformaat in alle mogelijke gradaties aangeven.

Wapen jezelf

Er is een nieuwe website die het wapengeweld in Zuidoost tegen moet gaan.


Internet

xs

xs4all: "Sinds de komst van internet kunnen consumenten muziek en films zelf downloaden en bekijken waar en wanneer ze willen. De entertainmentindustrie heeft zich nog onvoldoende aangepast aan deze nieuwe situatie en daardoor downloaden veel consumenten zonder te betalen. Om hier een stokje voor te steken, wil de overheid internetproviders dwingen om automatische opsporingssoftware in te zetten die de inhoud van het internet- en mailverkeer van alle klanten bekijkt.

Internetproviders worden zo een verlengstuk van de opsporingsdiensten. XS4ALL heeft op 12 maart informatie verstuurd naar de Tweede Kamer, de ministeries van Justitie en Economische Zaken en naar de programmacommissies van de politieke partijen om de juridische en technische gevaren hiervan duidelijk te maken. De automatische opsporingsmethoden waar de overheid aan denkt, zijn Deep Packet Inspection, hashing, fingerprinting en watermarking. Deze technieken schenden het recht op privacy en communicatiegeheim, informatievrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Het downloaden van muziek en films voor thuisgebruik is in Nederland toegestaan middels de thuiskopieheffing. De overheid wil de thuiskopieheffing afschaffen en een downloadverbod instellen dat door providers gehandhaafd zou moeten worden. XS4ALL heeft grote bezwaren tegen dit voorstel. Het is zeer onwenselijk als providers verplicht worden opsporingstaken op zich te nemen en het internetverkeer van hun klanten in de gaten moeten houden.

XS4ALL ziet liever dat de overheid de entertainmentindustrie dwingt om een goed aanbod te ontwikkelen als antwoord op de nieuwe, veranderde situatie. 'Het is ongelooflijk dat de internetproviders op deze manier de problematiek van de muziek- en filmindustrie in de schoenen krijgen geschoven. Alleen omdat deze industrieën weigeren om aan een reële - maar nieuwe - vraag van de consument tegemoet te komen,' zegt Margreth Verhulst van XS4ALL."

cclicence
Creative Commons

Blijkbaar zijn de schandalige prijzen van CDs geen reden voor de overheid om in te grijpen in de verkoopprijzen; het illegaal downloaden wel. Maar intussen is er zoveel legale muziek gratis te downloaden dat wij het helemaal zonder de commercie aankunnen. Mijn videoclips zijn voorzien van vrije of zelfgemaakte muziek, of muziek gedownload onder een Creative Commons licentie. Op YouTube geef ik aan dat mijn videos 'embed' mogen worden op ander sites en ik heb geen bezwaar tegen downloads. Sommige musici hebben hun eigen gratis downloads. YouTube betaalt zelfs rechten voor de videos op hun site, ook voor de 'embedded'. Dat is eigenlijk overkill. Want voor mijn videos hoeft niet betaald te worden.

De commercie wil graaien en nog eens graaien, en de providers moeten opdraaien voor de kosten van de controle. Het is pure onzin. Het lijkt me trouwens ondoenlijk om alle muziek en video te controleren op legaliteit. Het bedrijsleven is gedereguleerd met alle nadelige gevolgen van dien, maar de consument wordt gereguleerd tot op het bot. Het enige verschil tussen Nederland en de DDR is dat het bespioneren in de DDR gebeurde voor de veiligheid van de staat, en dat dat in Nederland gebeurt voor de winsten van de entertainmentindustrie.

© 2009