Weblog Archive januari 2014

Lindenhoff in de Gaasperzoom

De bijeenkomst van vanavond in Buurthuis Gein was bedoeld om omwonenden van de Gaasperzoom op de hoogte te stellen van wat er allemaal gaande was. Men kon zich ook inschrijven om mee te helpen met klusjes. Jammer genoeg was de communicatie weer niet optimaal. Men wilde niet teveel toestroom en pottenkijkers. Misschien had dat wel een reden.

lindenhoff

Het beheer van de Gaasperzoom is overgenomen door boerderij Lindenhoff. Lindenhoff heeft ook een positieve maatschappelijke functie bij het begeleiden en tewerkstellen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Lindenhoff is sociaal, lokaal en ecologisch. Dat is alvast heel positief.

Maar Lindenhoff is en blijft een commercieel bedrijf. En door deze opzet wordt nu een stuk van de Ecologische Hoofdstructuur uitgebaat door een bedrijf. Was dat misschien de reden dat men dit nieuws niet aan de grote klok wilde hangen? Nou ja, zolang er controle blijft op de gang van zaken en ecologie en sociaal beleid de overhand houden is er mee te leven. Maar dan moet er wel inzicht zijn in de geldstroom. En dat is er totaal niet. Groengebied Amstelland blijft verantwoordelijk, neem ik aan. Bij mijn weten zijn de omwonenden niet geconsulteerd over deze ontwikkeling. Dat is een kwalijke zaak. Zo wordt het beheer door GGA weer sluipend op de regentenmanier geregeld. En dat hoort niet. Dat dit allemaal zonder enige inspraak gebeurt is niet democratisch. De Gaasperzoom is en blijft een openbaar domein. Het lijkt er intussen wel op dat de groengebieden van Zuidoost door pfh Jaensch aardig vermarkt, zeg maar versjacherd werden.

Meer informatie was er eigenlijk niet. Verder hadden een paar bewoners wat problemen met de behandeling van de honden die nu aan de lijn moesten. Maar het is begrijpelijk dat de handhavers de mogelijkheid moeten hebben om in te grijpen als de honden hun boekje te buiten gaan. Er werd ook gewezen op modderige paden en onsmakelijke koeievlaaien. De communicatie kon ook beter. Verder was men redelijk positief over de Gasconne koeien.

Ik ben benieuwd hoe dit zich ontwikkelt.

De wifi hype

wifi-hotspot

Volgens Emile Jaensch willen bezoekers van het Bijlmerpark wifi. Dat waren dan toevallig de directeuren van wifibedrijven zeker?

Emile Jaensch: "Aardig is dat dat de behoefte aan wifi in een stedelijk park het hoogste is in het Bijlmerpark. En laat nu juist daar dit voorjaar gratis (*) wifi door het stadsdeel beschikbaar worden gesteld. Ik ben benieuwd of dat meer waardering oplevert bij een volgend onderzoek.

(*) Echt 'gratis' is de wifi in Bijlmerpark niet. Het wordt beschikbaar gesteld met een bijdrage van 30.000 euro van het stadsdeel. Dit is investering in infrastructuur en abonnement. Bezoekers kunnen vervolgens vrij inloggen en gebruik maken van internet."

Onderzoeken naar de behoefte van consumenten worden meestel gedirigeerd door de wens om iets door te drukken. Men gaat bij de uitgang van een middelbare school staan en de wensen voor wifi rijzen de pan uit. Onderzoekjes bij de uitgang van festivals leveren ook leuke dingen op, want de door muziek, drank en drugs verdoofde festivalgangers vinden altijd dat ze een heel leuke tijd gehad hebben, ook al stonden ze net nog even doodziek te kotsen in de bosjes.

Ik stel voor dat men een enquête houdt onder alle Zuidoosters met de vraag of ze gratis internet in hun woningen willen. Succes gegarandeerd.

Het gaat hier om een vulgaire vorm van clientelisme (aangevoerd door VVD en volgzaam gesteund door PvdA en GroenLinks). Er is geen enkele noodzaak voor wifi in parken. De meeste woonwijken in Gaasperdam zitten al jaren te wachten op fatsoenlijk glasvezel. Maar daar is geen geld voor. Wel voor wifi in parken. Dat kost ook geld natuurlijk, maar dat komt wel ten goede aan de ... niet echt aan de economie, maar wel aan de neoliberale achterban. Terwijl steeds meer mensen de gezondheidszorg niet meer kunnen betalen, alles duurder wordt en onbereikbaarder, gaat Zuidoost gratis wifi installeren.

Dat heeft men afgekeken van de hype elders. Heeft men in Antwerpen wifi dan kan Amsterdam niet achterblijven natuurlijk. Hoofdzaak is dat het de industrie spekt. Het subsidiëren van bedrijven kent een hoogtepunt. Onder dit kabinet Rutte wordt ondanks het gepropageerde beleid van bezuinigingen steeds meer geld uitgegeven aan zinloze dingen. De staatsschuld gaat helemaal niet omlaag. De enigen die  van de hype profiteren zijn de verkopers van wifimasten en de providers en telefoonbedrijven. Het consumerende vee loopt wel gedwee naar de dichtsbijzijnde smartphone-tempel, desnoods stelen of helen ze wel zo'n phone. Ja, dit is de vrije markt van de vrije jongens.

Waar de wifi hype erg goed voor is, is de kleine penose. Diefstallen van smart phones zullen zo onderhand wel die van fietsen evenaren of overtreffen. Dat is goed voor de handel denkt het stadsdeelbestuur wellicht. Die handel komt pas goed op gang als er een goed ontginningsgebied is, en jawel hoor dat zijn tegenwoordig de parken. Voorspelling: de criminaliteit in parken zal drastisch toenemen.

Of wifi wel veilig is weten we nog niet. Maar het zou best kunnen dat net als het roken het gebruik van wifi over enige jaren streng aan banden gelegd wordt wegens schadelijke effecten voor de gezondheid. De wifiverbindingen zijn onbetrouwbaar en veroorzaken storingen in essentiële draadloze verbindingen van de overheid, politie, brandweer en ambulance. Van enige voorzichtigheid in het massaal gebruik van wifi is geen sprake. Als het om winst gaat dan knijpt de overheid graag een oogje dicht. Intussen wemelt het in de basisscholen van de ADHD-kinderen. Thuis hebben ze ADHD-TV, wifi natuurlijk, speciaal voor de kids.

Loesje-spreekplicht

Het nieuwe principe in de politiek is belangenverstrengeling. Daar worden tegenwoordig de eerste lansen voor gebroken. Nederland is niet voor niets een gedoogland.

Beroepseer: "Dit nieuwe – hybride – profiel van deze ruimtelijke professionals roept vragen op. De verschillende petten die ze dragen, suggereren voor sommigen zelfs een mogelijke belangenverstrengeling. Bijvoorbeeld op het moment dat een burgerinitiatief blijkt te worden getrokken door een professional. Is het dan nog wel een burgerinitiatief? Mag je daar wel geld aan verdienen? En andersom, hoe maak je aan je opdrachtgever – als die er al is – duidelijk dat je naast gebieds-, product- of procesontwikkelaar ook nog 'gewoon' wilt ontwerpen? Is het vaak langdurige voortraject eigenlijk verkapte acquisitietijd om tot een 'echte' opdracht te komen of heeft het waarde in zichzelf?

De werkwijze van nieuwe ruimtelijke professionals die bruggen slaan tussen sectoren, belangen van betrokkenen verbinden en zelf initiatief nemen, helpt bij de noodzakelijke vernieuwing in de ruimtelijke sector. Niet langer één partij die de opdracht geeft, één partij die het grote geld verdient, één partij die wacht tot er een opdracht komt, één partij die het risico draagt en één partij die het graag, of juist niet, over zich heen laat komen. Uit bovenstaande voorbeelden blijkt wel dat belangenverstrengeling niet langer een vies woord is. Sterker nog, belangenverstrengeling is een grote aanwinst: het nieuwe kapitaal voor de ruimtelijke sector!"

U voelt het al aankomen. Corruptie en fraude zijn zo wijdverbreid, dus laten we het maar als norm stellen of op zijn minst gedogen. Zo wordt Nederland geleidelijk het meest corrupte land van Europa. Vriendjespolitiek alom. Maar wel onder het mom van vooruitgang en dienstbaarheid voor de consument.

Beroepseer: "Als je als bestuurder of ambtenaar je positie definieert als ondernemende bestuurder of ondernemende ambtenaar en meegaat in de idee dat de overheid er vooral is om goede zakelijke deals mogelijk te maken, en marktwerking en efficiëntie te bevorderen, dan drink je de gehele dag gevaarlijke koffie. Dat wordt voor iemand die uitgaat van de bijzondere en onafhankelijke positie van de ambtenaar of bestuurder al heel gauw onzuivere koffie.

Ideologische valkuil

De vervlechting tussen overheid, markt en samenleving wordt steeds sterker, zo wordt ons in vele bestuurskundige beschouwingen uitgelegd. Als dat zo is, is er dan geen groeiend risico dat er belangenverstrengeling optreedt en wellicht zelfs corruptie wordt gepleegd?

Heel vaak wordt de eerdergenoemde vervlechting niet alleen als onontkoombaar gezien, maar ook kritiekloos toegejuicht als iets dat wenselijk is en als vanzelf allerlei spanningen voor de overheid oplost.

Dat lijkt me een ideologische valkuil. De vervlechting maakt het juist moeilijker én noodzakelijker om steeds weer in iedere concrete situatie kritisch te zoeken welk publiek belang met welk overheidsoptreden gediend is."

Het stadsdeelbestuur en vooral dhr. Jaensch (als bestuurslid van Groengebied Amstelland mede verantwoordelijk voor de exploitatieplannen van GGA in bijvoorbeeld het Gaasperpark en de omliggende EHS) drinken gevaarlijke koffie. Als daarbij nog eens gepoogd wordt om bewoners op het verkeerde been te zetten door plannen op onbehoorlijke manier door te drukken door het verzwijgen van de ware bedoelingen, en door obstructie van inzage in stukken, dan wordt het wel heel straffe koffie.

De verkiezingen komen eraan. PvdA, GroenLinks, OZO, D66, CDA enz. zullen duidelijk moeten maken of ze het huidige neoliberale beleid openlijk of stiekem steunen. U hoort er nog meer over.

Bijeenkomst Buurthuis Gein

Volgens berichten van wandelaars zou er morgen 30 januari tussen 19:00 en 20:00 uur in Buurthuis Gein een bijeenkomst zijn over de Gaasperzoom. Mogelijk gaat het hierover:

GGA: "In de periode van 10 tot en met 21 februari 2014 realiseert Groengebied Amstelland twee nieuwe recreatieve paden. Een nieuw wandelpad tussen de Lambert Rimastraat in Amsterdam-Zuidoost en het recreatiegebied Gaasperzoom en een nieuw ruiterpad aan de zuidkant van de Gaasperplas.

Gaasperzoom

Vanaf het parkeerterrein aan de zuidoever van de Gaasperplas loopt geen directe wandelverbinding naar het recreatiegebied Gaasperzoom. Wel is er in de loop der jaren een voetspoor ontstaan via een tijdelijke dam in de hoofdwatergang. Het plan voorziet in het maken van een schelpenpad om deze wandelverbinding voor meer mensen geschikt te maken. Tegelijk wordt een aftakking gemaakt naar de Lambert Rimastraat, zodat het recreatiegebied ook vanaf de woonwijk beter is te bereiken. De tijdelijke dam in de hoofdwatergang wordt vervangen door een voetgangersbrug.

Gaasperplas

De ruiterroutes in het recreatiegebied Gaasperplas worden veel gebruikt door gehandicapte ruiters vanuit de Manege Prins Willem-Alexander, die vergezeld worden door een begeleider te voet. Aan de zuidkant van de Gaasperplas ligt een ruiterpad. Dit loopt via een doorwaad-bare plaats door een plasje, waardoor dit pad niet gebruikt kan worden door ruiters met een begeleider. Daarom is er een plan gemaakt om een nieuw ruiterpad aan te leggen langs de zuidkant van het plasje. Het pad met de doorwaadbare plaats blijft gewoon bestaan.

De aannemer, die deze werkzaamheden in opdracht van Groengebied Amstelland uitvoert, plaatst informatieborden bij de locaties waar wordt gewerkt."

Zoals gebruikelijk laat de communicatie en informatie veel te wensen over. Men heeft het over een nieuw ruiterpad. Voor het ruiterpad bij het vennetje waren een tijd geleden een paar voorstellen gedaan. Ik neem aan dat het gaat om wat kleine aanpassingen. De route langs de zuidkant van het vennetje leek mij toen de beste oplossing waarbij meer bomen en struiken gespaard worden, en dat is wat GGA nu ook lijkt uit te voeren. Wellicht heeft de Echo vanavond meer over deze bijeenkomst.

Andere mogelijkheid: GGA wil omwonenden aantrekken als vrijwillige koeienhoeders. Zeg maar als cowboys en cowgirls. Iemand helpt tegenwoordig al mee met 's ochtends opletten op de koeien en ervoor zorgen dat ze weer terug op stal gaan. De Lindenhoff en GGA hebben mensen uit de buurt nodig om mee te doen. Dus daar zou het morgen in het buurthuis ook over kunnen gaan.

Vlindercorridor vernield

Vanmorgen liep ik langs het Jan Schaeferpad en zag dat men daar in de Wethoudersbuurt het voetpad aan het opbreken en vernieuwen was. Daarbij rijdt men met zwaar materieel over de vlindercorridor heen. Er staan diepe trucksporen in en de grond is omgewoeld en weggeduwd. Dat betekent dat men straks weer aan het werk moet om de vlindercorridor te herstellen. En die heeft nog niet eens de kans gekregen om zijn eerste vlindervriendelijke planten op te laten komen. Weer blijkt dat men in Zuidoost weinig respect heeft voor de eigen natuurplannen. Of is het een geval van slechte communicatie?

CO2 uitstoot

SCOnline: "Nederland is door de disproportionele uitstoot van CO2 medeverantwoordelijk voor de dreigende gevolgen van klimaatverandering. Voor Stichting Urgenda is dat reden om de Staat te dagvaarden. Daarmee is de eerste ‘klimaataansprakelijkheid’-rechtszaak een feit, zegt directeur Marjan Minnesma.

Dat we gevaarlijke klimaatverandering moeten voorkomen, staat in het VN-Klimaatverdrag van 1992, waar 195 landen, waaronder Nederland, nu partij bij zijn. Inmiddels is gevaarlijke klimaatverandering nader omschreven als het voorkomen van een stijging van de gemiddelde temperatuur op Aarde met 2 graden Celsius of meer ten opzichte van het pre-industriële niveau (Cancun Agreement 2010). Op dit moment koersen we af op een temperatuurstijging van meer dan 4 graden in deze eeuw, wat veel meer is dan de ecosystemen op Aarde aankunnen. Het zal desastreuze gevolgen hebben voor de jongeren van nu en voor de volgende generaties. In Cancun werd ook erkend dat zo een gevaarlijke klimaatverandering leidt tot een aantasting van mensenrechten en de bestaansmogelijkheden van toekomstige generaties."

Wijzigingen bestemmingsplannen

Er zijn weer een aantal bestemmingsplannen in Zuidoost die men gewijzigd wil hebben. Daar kunnen dus nog zienswijzen over ingediend worden.

EHS Gaasperdam
EHS (groen) rond de Gaasperplas
Zwart omrand: wijzigingsgebied
(incl. Ballorig!)

ZO: "Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost maakt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij voornemens is om in het kader van de WABO een omgevingsvergunning onderdeel afwijken van het bestemmingsplan, onderdeel uitvoeren van een werk en onderdeel bouwen te verlenen voor de aanleg van een bypass langs de Gaasperplas om de waterkwaliteit van de Gaasperplas te verbeteren.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning heeft betrekking op de volgende werkzaamheden: graven van een watergang (circa 9000 m2), het verleggen van ruiterpaden, het aanbrengen van 3 bruggen (2 bruggen van 3 meter breed en 1 brug van 1,5 meter breed), het aanbrengen van 5 duikers, het aanbrengen van een kunststof damwand (lengte circa 140 meter), het aanbrengen van twee kanosteigers, het aanbrengen van twee keerschotten en het aanbrengen van een betonnen keermuur."

Nee, tenzij toets: "De bestaande en nieuwe watergangen die het water afleiden van de Gaasperplas liggen deels in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen het huidige bestemmingsplan, er dient dan ook een nee, tenzij-toets uitgevoerd te worden waarin staat aangegeven of door de voorgenomen ontwikkeling de wezenlijke kenmerken en waarden van de Ecologische Hoofdstructuur worden aangetast.

Conclusie aanwezigheid beschermde soorten, natuurdoelen en doelsoorten

Door aanleg van de schoonwaterverbinding en stadswaterverbinding bij de Gaasperplas treden de volgende effecten op, op de beschermde soorten, natuurdoelen en doelsoorten:

De actuele waarden (voorkomen van soorten) van het plangebied worden niet negatief beïnvloed door uitvoering van de werkzaamheden.

Het watersysteem dat wordt aangelegd heeft een positief effect op de waterkwaliteit van het natuurdoeltype Zoete Plas en daarmee op het voorkomen van de doelsoorten. De aanleg van de schoonwaterverbinding en de stadwaterverbinding heeft een afname tot gevolg van het aanwezige bosplantsoen. Binnen het Natuurdoeltype vochtig bos horen watergangen. De aanleg van de schoonwaterverbinding en stadswaterverbinding hebben dan ook geen permanente effecten tot gevolg op het natuurdoeltype vochtig bos."

Ik ben geen waterbouwkundige, maar het plan lijkt mij nuttig voor de verbetering van de waterkwaliteit. Er worden bomen gekapt maar er worden ook nieuwe bomen bijgeplant. Die moeten er dan ook echt bij komen.

Wat me wel opvalt is dat het gebied waarvoor afwijking van het bestemmingsplan aangevraagd wordt, ook Ballorig omvat inclusief het hele grasveld ten noorden van Ballorig tot het strandje. Daar ben ik het dus niet mee eens. Dat zou een slinkse poging kunnen zijn om ongemerkt de nieuwe bouwplannen van Ballorig hiermee ook door te drammen. Weer een handige zet van pfh Jaensch?

WOF
World of Food locatie

Er zullen ook heel wat bomen gekapt worden voor World of Food, waarvoor ook een afwijking van het bestemmingsplan is voorzien.

ZO: "Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost maakt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij voornemens is om in het kader van de WABO voor afwijking van het bestemmingsplan en het onderdeel bouwen een omgevingsvergunning te verlenen voor:

    de activiteit bouwen ten behoeve van de verbouwing van het parkeergarage Develstein tot een horecaverzamelgebouw op de locatie Develstein 100 te Amsterdam.

    de activiteit planologisch strijdig gebruiken om af te wijken van de bepalingen van het bestemmingsplan ‘De Nieuwe Bijlmer' ten behoeve van de transformatie van de parkeergarage Develstein naar een horecaverzamelgebouw genaamd ‘World of Food' met een reclamemast op de locatie Develstein 100 te Amsterdam."

Het is een beetje vreemd om in een tijd van crisis met dalende koopkracht en stijgende obesitas een voedingspaleis te bouwen. Beide maatschappelijke feiten zijn niet tegenstrijdig; men wordt namelijk dik van goedkoop en vet voedsel. En zoals gebruikelijk zullen weer grote aantallen bomen gekapt worden. Komt daar wel nieuwplant voor terug op een andere plek?

Brood en rozen


Dit liedje is een gouwe ouwe, en de tijden veranderen, maar niet altijd in de positieve zin. De PvdA is ook niet meer wat ze geweest is. De rozen zijn er tegenwoordig alleen maar bij als er verkiezingen zijn. En in Zuidoost is er geen geld meer voor een rosarium in het Gaasperpark. Dan maar weer aan de goedkope sherry?

Privatiseringsbeleid

SCOnline: "‘Besluiten tot privatisering en verzelfstandiging moeten bij voorkeur via wetgeving worden geregeld.’ Die aanbeveling deed de Eerste Kamercommissie die onder leiding van Roel Kuiper van de ChristenUnie onderzoek deed naar het privatiseringsbeleid van de afgelopen decennia. Dinsdag debatteert de Eerste Kamer met het kabinet over het rapport uit oktober 2012.

De commissie concludeerde dat opeenvolgende kabinetten en verschillende ministeries zonder vastomlijnde kaders of overkoepelende visie zijn gaan privatiseren. Daardoor nam de bestuurlijke complexiteit toe en verloor het parlement grip op de op afstand ­geplaatste organisaties, zoals de post, de energiebedrijven en het spoor. Publieke belangen hadden onvoldoende aandacht.

Wat moet er volgens de commissie gebeuren?

De commissie stelt voor dat bij toekomstige privatiseringen duidelijker moet zijn wat de regels zijn. Daartoe heeft ze een besliskader opgesteld. Kuiper pleit ook voor uniforme regels over de omgang met op afstand geplaatste diensten. De Kaderwet zbo’s en de nota Staatsdeelnemingenbeleid bieden daar nu onvoldoende handvatten voor. En toekomstige privatiseringen dienen bij voorkeur dus een wettelijke grondslag te hebben.

Gaat het kabinet het beleid nu aanpassen?

Het kabinet erkent dat de publieke belangen niet altijd goed zijn meegewogen. In maart schreef minister Blok voor Rijksdienst in een reactie op het rapport dat hij in ieder geval het door Kuiper opgestelde besliskader gaat gebruiken. Hij onderschrijft dat wetgeving noodzakelijk is. Maar, voegde hij daaraan toe, doorgaans is er al sprake van wetgeving die bijvoorbeeld de randvoorwaarden bepaalt en het toezicht regelt. Ook monopolies worden wettelijk gereguleerd."

Sluipende privatisering en belangenverstrengeling is nu precies ook het probleem met Recreatie Noord-Holland N.V. die de plak voert in de EHS-groengebieden van Noord-Holland. Nu beslist een klein groepje regenten over het beleid in onze natuurgebieden en voor hen ligt het vast dat de commercie een dikke vinger in de pap moet hebben. Natuurgebieden zijn voor hen exploitatiegebieden die bijzonder geschikt zijn voor dance-evenementen. Van ecologisch natuurbeheer is weinig sprake meer.

Klimaatbeleid op de agenda

Bits-Chips: "Voorzitter Barroso van de Europese Commissie wil af van de doelstelling om in 2020 twintig procent van de energie in Europa groen op te wekken. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung woensdag. De nu geldende, bindende overeenkomst zou plaats moeten maken voor een niet-bindende van dertig procent in 2030. Lidstaten zouden zelf mogen beslissen of en hoe ze duurzame energiebronnen promoten. Mogelijk keert kernenergie terug op de agenda."

polluters

Avaaz: "De EU bepaalt nu het klimaatbeleid tot 2030. Experts en wetenschappers zijn er duidelijk over dat wanneer Europa besluit serieuze doelen te stellen om vervuiling te halveren, energie-efficiëntie te vergroten, en een schone energie revolutie te ontketenen, dit genoeg zal zijn om andere landen te laten tekenen voor een mondiale klimaatafspraak in Parijs, volgend jaar. Zij zeggen dat dit onze kans is om onze planeet te redden. 

De belangen zijn zo groot dat het van de gekken is dat politici niet alles doen wat in hun macht ligt om klimaatverandering tegen te gaan. De vuile energie industrie houdt veel politici echter in een houdgreep en hun lobbyisten dreigen Europa op een gevaarlijk laag ambitieniveau te laten verzanden. 

Insiders vertellen ons dat de president van de Europese Commissie President Barroso het laatste woord zal hebben. Hij zit niet te wachten op grote politieke controverse nu hij het einde van zijn termijn nadert, maar hij wil wel een erfenis achterlaten die het mogelijk maakt voor hem om een nieuwe belangrijke baan in de wereldpolitiek te bemachtigen. Laat hem daarom weten dat wat hij nu doet, net zogoed de toekomst van de wereld, alsook zijn toekomst bepaalt! Stuur hem nu een bericht."

Rechtse hobby

bijlmerweide
Bijlmerweide

Tot de rechtse hobbies behoren vooral 'autorijden met een snelheid van 100 km', asfalteren, maaien en bomen kappen (hobbies die meestal met mekaar verband houden – en dan wil ik het nog niet eens hebben over fraude en corruptie). Portefeuillehouder Jaensch munt vooral uit in maaien en bomenkappen. De 'embedded' weblogs als Kantershof en zo (die gesubsidieerd zijn) plaatsen liever geen negatieve berichten over het DB. Maar Henk de Boer heeft een aardig stukje geschreven over de hobby van Emile Jaensch. Ik weet het niet, maar ik verdenk Emile ervan dat hij een gloeiende hekel heeft aan alles wat groeit en bloeit. Als je hem niet in de gaten houdt dan maait hij orchideeën en zijn zelfs bestemmingsplannen niet veilig voor hem.

Er worden in de Bijlmerweide 500 bomen gekapt volgens sommige bronnen. Het stadsdeel had eerst een aantal van 716 te kappen bomen opgegeven. Dan vraag ik me toch af hoeveel er in feite in totaal zullen worden gekapt. Kantershof vermeldt dat er 200 bomen gered zijn. Men heeft het ook over 'vergroting van de natuurwaarde' van de Bijlmerweide. Dat is gewoon ambtelijk jargon voor 'bomenkap', in elk geval hier in Zuidoost.

HenkdeBoer: "Er zijn drie bewonersbijeenkomsten geweest over bestemmingsplan Bijlmerweide inzake waterberging vanwege de A6. Bewoners hadden inspraak en ze hadden de indruk dat er goed naar hen is geluisterd en dat er rekening is gehouden met hun bezwaren en wensen.  Maar o grote schrik, een bewoner zag dat het DB tijdens het spel de spelregels had veranderd. Twee eilandjes die groen zouden blijven met volop flora en fauna vallen nu opeens onder blauw, dat wil zeggen afgraven tot 5o cm diepte. Weg eilandjes, weg groen, weg bomen. Een eilandje is al helemaal kaal, de tweede voor de helft. De bewoner kon kap tegenhouden en de rest van de bomen is afgezet met roodwitte linten. Nu wordt 4/5e van het eilandje afgegraven. Bewoners voelen zich misleid en zijn furieus. Over een betrouwbaar overheid gesproken.

De bewoners willen dat de eilandjes blijven en er opnieuw bomen worden geplant."

oevers
Zie ook ontwerpkaart

Op de kaart in het Concept Definitief Ontwerp Wateropgave Bijlmerweide staat duidelijk dat de eilandjes 'natuurvriendelijke oevers' krijgen. Weer een typisch Jaenschiaans woordgebruik, voor 'natuurvriendelijk' lees 'bomenvrij'?

Wie Jaensch kent had moeten weten (daar gaat hij waarschijnlijk zelf van uit) dat als er staat 'incidenteel maaien' dat betekent dat eerst alle bomen gekapt moeten worden, want anders kun je niet maaien natuurlijk. Jaensch is een meester in verkapt taalgebruik. Dit grenst volgens mij wel aan onbehoorlijk bestuur. Al jaren verdraait de portefeuillehouder de feiten, zijn bedoelingen en plannen. Wat we nodig hebben is een Woordenboek Jaensch-Nederlands. Als je de portefeuillehouder van enige natuurverwante activiteit kunt beschuldigen dan is dat zaaien van verwarring  en onduidelijkheid.

En toen vond Emile een nog beter olifantenpaadje, namelijk het inleveren van een kaart aan Gedeputeerde Staten en het Ministerie waarop de eilandjes gewoon weggebonjourd zijn. 'Ongelukje', zoals wel vaker gebeurt in onze groengebieden. En dan maar hopen dat niemand het binnen de gestelde termijn ziet en bezwaar indient. Machiavelli rules.

Update 21 januari: Dhr. Jaensch schreef mij dat hij niet tevreden was met mijn berichtgeving. Hij vindt dat er voldoende overleg met de omwonenden is geweest en dat niemand een bezwaar heeft ingediend. Formeel zou hij gelijk hebben. Mijn berichtgeving zou suggestief zijn.

Gezien eerdere ervaringen met de portefeuillehouder meen ik dat wantrouwen wel degelijk op zijn plaats is. Het stadsdeel heeft een eigen interpretatie van een aantal termen en blinkt niet uit in het verstrekken van burgervriendelijke informatie.

Op de kaarten van de nieuwe plannen voor de Bijlmerweide staan de eilandjes vermeld als 'natuurvriendelijke oevers'. Mijn Dikke Van Dale zegt over 'oever': "de zoom van het land aan elk der beide zijden van het water". Een oever is dus land; wat grenst aan de oever noemt men 'water'. Het is dus normaal om in gewoon taalgebruik het woord 'oever' te interpreteren als 'land'. Als die oevers dan ook nog eens gemaaid moeten worden, dan is dat weer een reden om maaien op te vatten als maaien op land.

Maar nee, het stadsdeel bedoelt eigenlijk 'amfibisch maaien', d.w.z. maaien in het water (neem ik dan maar aan;  of er een gecertificeerde definitie is van amfibisch maaien weet ik niet), want de eilandjes verdwijnen onder water en/of worden geheel gelijk gemaakt met de omringende waterbodem. Een 'eiland' is in de Dikke Van Dale "land dat aan alle zijden door water is omringd". Dan had het stadsdeel heel duidelijk moeten schrijven dat de eilandjes zouden verdwijnen. Dat heeft het stadsdeel nagelaten. Daarom zijn mensen op het verkeerde been gezet en misleid.

Over de opzet kan geredetwist worden, maar gezien de andere gevallen van eigengereid interpreteren van woorden door het stadsdeel is een gezond wantrouwen op zijn plaats. Bewoners zijn meestal geen juristen of ambtenaren die goed thuis zijn in ambtelijke taal. Het is de taak van de ambtenarij om duidelijkheid te scheppen. Zij worden ervoor betaald en hebben juristen en uitvoerders onder zich en alle tijd om plannen begrijpelijk uit te werken. Omwonenden moeten in hun vrije tijd maar zien te achterhalen wat de plannen van de ambtenarij zijn. Daar helpt gesjoemel met terminologie niet bij. Het is duidelijk dat bewoners geschrokken zijn toen ze werden geconfronteerd met de ware bedoelingen van het stadsdeel. Dat had het stadsdeel kunnen en moeten voorkomen.

Update 22 januari - bericht van Emile Jaensch:

"Er zijn drie bewonersbijeenkomsten geweest over plannen Bijlmerweide inzake waterberging. De eilandjes worden natuurvriendelijke oevers (plasberm), dit is altijd gecommuniceerd en staat correct vermeld op de tekeningen. Plasberm houdt in dat een laagje water op de eilanden komt te staan waar wel groen op groeit, de contouren van de eilanden zullen hierdoor zichtbaar blijven. Desgewenst is aangeboden dat we vooruitlopend op de natuurlijke bomen die zich op de eilandjes gaan ontwikkelen, ook aantal bomen planten (bijvoorbeeld moerascipres, zoals ook in Bijlmerpark geplant).  

Het is inmiddels gelukt om een deel van het grootste van de twee eilanden ter grootte van ca. 100m2 (eivormig) met een 11 tal bomen, te behouden. Dit is het drukst begroeide stukje van het eiland met de meest interessantste bomen:

- 1 esdoorn diameter 60-70cm

- 2 esdoorns diameter 40-50 cm

- 7 elzen diameter 25-35 cm

- 1 wilg diameter 25-30 cm

Er stonden ook nog 2 grote wilgen op het eilandje met een diameter van 80-100 cm maar deze bleken dood te zijn en worden derhalve gekapt.  Dat is afgelopen vrijdag (voordat De Boer het op zijn weblog zette) al gecommuniceerd met bewoners en zij waren tevreden over deze uitkomst."

plasberm
In het midden een plasberm
waterstand 10-20 cm

LandschapNoord-Holland: "Terrastaluds en plasbermen zijn verlaagde gedeelte van een perceel, grenzend aan een watergang. Terrastaluds liggen juist boven de waterlijn. Deze zijn vochtig maar niet permanent onder water.

Plasbermen zijn juist onder de waterlijn gesitueerd en staan dus permanent onder water. Beide zijn in principe horizontaal, maar hebben soms een zeer flauw verlopend talud.

De natuurwaarde van de vegetatie op een terrastalud of plasberm is reeds na een klein aantal jaren veel hoger dan van een gewone slootkant. Soorten als echte koekoeksbloem, moerasrolklaver, watermunt verschijnen al vrij snel. Bij goed beheer zijn naar een aantal jaren soorten als dotterbloem en wateraardbei te verwachten.

In een plasberm zal vaak riet groeien, maar ook andere moerasplanten zoals gele lis, koninginnenkruid en kattenstaart vinden hier een plaats. Aan dieren kunnen we libellen, kleine karekiet, waterhoen, waterspitsmuis en hermelijn verwachten."

Wat meer duidelijkheid en minder bomenkap had dit probleem kunnen voorkomen. Als men werkelijk de natuurwaarde wil verhogen dan zal dit zeker meer onderhoud vergen. Normaal gaat riet overheersen en dat zal daarom vaker gemaaid moeten worden met speciaal amfibisch materieel. Handmatig maaien zie ik niet meteen gebeuren in een tijd van bezuinigingen vooral op groengebieden. Het niet onder water zetten maar drassig houden levert volgens mij meer natuurwaarde op en kost minder aan onderhoud; is zelfs door vrijwilligers te doen. Bomen zijn ook waterbergend. Zij nemen water op voor hun groei.

Amsterdam in 't licht

Wat is Amsterdam toch mooi bij het licht der lampen (en zonder auto's). Nog tot morgen te zien: Amsterdam Light Festival.

Menschlich, alzu menschlich


Topman Zalm van ABN Amro is zich te buiten gegaan als hoerenmadam in een gewaagde travestievoorstelling voor verzamelde bankiers. Moet kunnen, zeker in Nederland. Zalm wordt zo zelfs bijna een mens, met gevoel voor humor en zelfkritiek. Het buitenland zal zich wel weer storen aan de travestie, maar waar het om gaat is of Zalm zichzelf en het bankwezen niet voor schut heeft gezet door de crisis veroorzaakt door de banken op deze liederlijke manier te bagatelliseren. Is dit niet weer zo'n gevalletje van zogezegde relativering en feitelijke banalisering van wat de banksters hebben aangericht? Even de strakke teugels van de dictatuur van het geld laten vieren, om de volgende dag weer bloedserieus verder te werken aan het failliete systeem van insolvente banken. Een J. Edgar Hoovertje? De travestie zit 'm niet in de kleding, maar in de verwrongen neo-liberale ideologie.

Meer bijen nodig

journal.pone.0082996.g002
Beschikbare en nodige bijenvolken
Klik voor vergroting

WageningenUR: "Er dreigt in Europa een flink tekort aan bijen voor de bestuiving van voedselgewassen. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Europese wetenschappers, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper van Alterra en Wageningen University. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE laten zij zien wat er aan de hand is, en hoe dat komt. Klimaatverandering speelt daarbij een onverwachte rol. 

De afname van het aantal bijenvolken in heel Europa heeft geleid tot bezorgdheid over de vraag of er in de toekomst nog wel voldoende bijen zijn voor de bestuiving van landbouwgewassen. Wereldwijd heeft zo’n 75 procent van de voedselgewassen bestuiving nodig om te produceren.

Meer bestuiving nodig

Een internationale groep onderzoekers uit o.a. Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland en andere landen uit Oost- en Zuid-Europa, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper, heeft met behulp van data uit 41 Europese landen de verhouding onderzocht tussen het aanbod aan bijenvolken en de behoefte aan deze bestuivers in 2005 en 2010. Zij kwamen tot de, tamelijk verontrustende, conclusie dat in die korte periode van vijf jaar de vraag naar bestuiving van gewassen 4,9 maal zo snel steeg als het aanbod aan bijenvolken. “Dat komt er op neer”, zegt David Kleijn, “dat in 22 landen de bijen onvoldoende in staat waren om meer dan 90 procent van de gewassen goed te bestuiven. Als wilde bijen dit tekort niet aanvullen is de oogst daar op dit moment dan ook sub-optimaal. En dan hebben we het overigens alleen nog maar over aangeplante gewassen, en niet over wilde planten.”

Meer gewassen voor biobrandstof

Eén van de redenen van dit toenemende tekort aan bijenvolken is de grote uitbreiding in Europa van gewassen, die worden aangeplant voor energie. Omdat Europa in toenemende mate het klimaatprobleem te lijf wil gaan door het gebruik van biobrandstoffen, is de vraag naar oliehoudende gewassen als koolzaad, zonnebloem en soja sterk verhoogd. In 38 bestudeerde landen steeg dit aantal met 32%, met name in landen binnen de Europese Unie. David Kleijn: “Er valt voor onze bijen dus steeds meer te bestuiven. En volgens het Europese beleid moet het aandeel biobrandstoffen nog verder groeien, met zo’n 10 procent in 2020. Vraag en aanbod van bestuiving zullen daardoor steeds verder uiteen lopen.”"


Ook in Nederland is er behoefte aan meer bijen. In Zuidoost zijn fruitbomen geplant en die zullen per definitie meer bijen nodig hebben voor hun bestuiving. In de tuincentra en andere verkooppunten worden tegenwoordig grote aantallen 'vleesetende' planten aangeboden. Die eten niet alleen vliegjes maar ook bijen. Dat is niet zo'n goede ontwikkeling, want voor buiten, in tuin of op balkon zijn ze schadelijk voor de bijenstand.

DigiD gekraakt in Zuidoost

Het zoveelste ICT-schandaal. En nog wel in Zuidoost, rond het stadsdeelkantoor.

VK: "Criminelen hebben eind vorig jaar de digitale identiteit van ongeveer 150 inwoners van Amsterdam-Zuidoost gehackt. Door een veiligheidslek bij de DigiD konden de criminelen onder meer bankrekeningnummers wijzigen, zodat uitkeringen en toeslagen naar hen werden overgemaakt.

Dat heeft een woordvoerder van Logius, de dienst waarin de ict-activiteiten van het Rijk zoals de DigiD zijn ondergebracht, dinsdag bevestigd. Volgens Logius speelt de identiteitsfraude met name in de postcode 1102, rond het stadsdeelkantoor Amsterdam-Zuidoost. Onder meer de politie, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV en de Belastingdienst hebben de zaak in onderzoek. Het is nog onduidelijk hoeveel geld er is buitgemaakt."

Verzet tegen bomenkap Oosterpark

Het verzet tegen de bomenkap in het Oosterpark groeit. Rob Zwetsloot, van de Radicale Oppositie Beweging  meldt het volgende:

AmsterdamCentraal: "Doorgaande soap rond een dubieuze beslissing van de deelraad. Ze blijken zich niet aan de regels te hebben gehouden. Een zaak voor de bestuursrechter dreigt. Zou van uitstel afstel komen?"


© 2009