Weblog Archive juni 2012

Gaai

Een beetje shaky, maar een paar dagen geleden uit de hand gefilmd, deze gaai.


De laatste roos

Ergens in een uithoekje van het rosarium in het Gaasperpark, haast verscholen tussen de blauweregen, bloeit de laatste roos...

last rose


’Tis the last rose of summer,
Left blooming alone;
All her lovely companions
Are faded and gone;
No flower of her kindred,
No rosebud is nigh,
To reflect back her blushes,
To give sigh for sigh.

 I’ll not leave thee, thou lone one!
To pine on the stem;
Since the lovely are sleeping,
Go, sleep thou with them.
Thus kindly I scatter
Thy leaves o’er the bed,
Where thy mates of the garden
Lie scentless and dead.

Thomas Moore (1779-1852)


 


Mignonne, allons voir si la rose

A Cassandre

Mignonne, allons voir si la rose
Qui ce matin avoit desclose
Sa robe de pourpre au Soleil,
A point perdu ceste vesprée
Les plis de sa robe pourprée,
Et son teint au vostre pareil.

Las ! voyez comme en peu d'espace,
Mignonne, elle a dessus la place
Las ! las ses beautez laissé cheoir !
Ô vrayment marastre Nature,
Puis qu'une telle fleur ne dure
Que du matin jusques au soir !

Pierre de Ronsard (1524-1585)

Meer dan een maand later...

ligweide copy
Grote speelweide kreeg zand en nieuwe grond

hondenweide copy
De speelweide-met-kiosk

In het Gaasperpark dreunde het vandaag weer van de tractoren. Het vorige stadium  van de werkzaamheden is hier te zien. Nu meer dan een maand na de ravage die Amsterdam Open Air heeft aangericht is het herstel van het Gaasperpark nog steeds in volle gang. Gerooide rozenstruiken werden weggevoerd vandaag. Er is weer zand gestrooid. Tractoren egaliseren de aangevoerde verse grond.

grienden copy
Door het passeren van de maaitractor is de randbegroeiing al platgedrukt.

Over het bruggetje in het Noordhollands landschap, bij de grienden, raasde een tractor met een zijmaaier de kantjes eraf op de meest brute manier. Die tractor moet over twee bruggetjes die nauwelijks bruggetjes te noemen zijn, eigenlijk meer vlonders. Hoeveel weegt zo'n tractor met maaimachine? Wat is de toegestane belasting van die bruggetjes? Het is duidelijk dat men gekozen heeft voor de goedkoopste aannemer die met zwaar materieel aan het maaien en snoeien is op de snelst mogelijke manier. Drie dagen geleden heeft een van die maaiers een klein boompje over een fietspad geknald. Men is duidelijk bezig om de herstelbijdrage die GGA van Open Air gekregen heeft op te maken.

rosariumb copy
Tabula rasa in het rosarium

Het rosarium is helemaal leeg nu, nieuwe grond is aangevoerd en eromheen is alles gemaaid tot aan de waterkant. Dat is een tijdelijke oplossing tot die losse bovenlaag door regen en droogte en belasting ook weer inzakt. Regenwater zakt niet meer door een ingeklonken bodem. Zo gaat het park in een paar jaar tijd helemaal naar de filistijnen.

Het komt erop neer dat het park zijn eigenlijke functie als recreatiegebied nog steeds niet normaal kan uitoefenen. Twee dagen muziekfestijn voor de doldwaze muziekfreaks (acht podia - 115 dB) en meer dan twee maanden parkherstel dat is volledig buiten proportie. Het is totaal absurd dat GGA en de vertegenwoordiger van Zuidoost, Emile Jaensch, dit faciliteren. Ik schat de kosten voor herstel op een bedrag van tussen de 50.000 en 75.000 euro. Worden al die kosten door Amsterdam Open Air betaald? En komt een noodzakelijke grondige renovatie over een paar jaar — die mogelijk zelfs in de miljoenen zal lopen (vervangen van bruggetjes, herstel van paden, plaggen en vernieuwen van de bovenste grondlaag van de speelweiden, nieuwe inplant en inzaai) — ook ten laste van Amsterdam Open Air of hebben ze tegen die tijd al een andere groengebied op het oog om te verpesten en laten ze Zuidoost en Groengebied Amstelland met de brokken zitten?

Het ziet ernaar uit dat het rosarium al is aangepast aan de wensen van festivalorganisatoren. Komt er nieuwe aanplant van rozen? Indien niet, dan is de vraag of de evenementennota dergelijke drastische ingrepen legitimeert. Indien wel, gebeurt dit dan na elk festival? Ik heb er geen ander woord voor, we hebben hier te maken met natuurbarbaren.

Flora excursies

FLORA EXCURSIES IN AMSTERDAM ZUIDOOST 

WILDE PLANTEN, GRASSEN EN BOMEN LEREN KENNEN
IN JE EIGEN LEEFOMGEVING!

roetman

's Zaterdagmorgens in juni, juli en augustus van 10.30 tot 12.30 uur geeft een bioloog flora-excursies in Amsterdam Zuidoost.

In een looproute van 1 tot 2 à 3 kilometer leert u er tenminste 10 soorten van elke plantengroep bij.

30 juni: startpunt: kinderboerderij 't Brinkie

7 juli: startpunt: kinderboerderij 't Brinkie

14 juli: startpunt: onder spoorlijnviaduct naar de Hoge Dijk, bij Ruwelspad

21 juli: startpunt: Kruidentuin n.t. Klarenbeek,  Abcouderstraatweg tegenover Golfterrein

28 juli: startpunt: kinderboerderij Bijlmerweide, Provinciale weg 46/A

KOSTEN 10 euro per persoon, JEUGD t/m 15 jaar 5 euro p.p.

Graag even van te voren uw deelname melden via e-mail: e.roetman@planet.nl

DENKT U AAN GOEDE WANDELSCHOENEN EN EEN PARAPLU BIJ DE HAND? 

GRAAG TOT ZATERDAGMORGEN 10.30 UUR OP EEN VAN DEZE STARTPUNTEN.

Met vriendelijke groet,

Mevr. E. (Tet) Roetman,  e-mail: e.roetman@planet.nl

P.S.: Ook in augustus en september kunnen er op uw verzoek flora-wandelingen gehouden worden in andere groengebieden in Zuidoost.

Vertrek La Rose, Jaensch en Vyent

raadsvergadering

Parool: "Amsterdam-Zuidoost moet op zoek naar een nieuwe stadsdeelvoorzitter. Na een ruim vijf uur durende deelraadsvergadering over de bestuurlijke afhandeling van een subsidieaanvraag voor een voetbalproject voor kansarme jongeren, stelde Marcel La Rose (PvdA) vannacht zijn functie ter beschikking.

Collega-bestuurders Emile Jaensch (VVD) en Urwin Vyent (GroenLinks) hebben hun vertrek vandaag ook bekend gemaakt.

Aanleiding voor de bestuurscrisis is een verschil van inzicht over de afhandeling van een raadsadres van Master Boys, een organisatie die voetbaltrainingen geeft aan jongeren in achterstandswijken.

Naar aanleiding van het raadsadres verstrekte de deelraad het dagelijks bestuur de opdracht samen met Master Boys te zoeken naar een oplossing voor de problemen die zijn ontstaan na het stopzetten van de subsidie met ingang van 2012.

La Rose en Jaensch weigerden dit, met als reden dat een samenwerking met Master Boys de bestuurlijke integriteit onder druk zou zetten."

D66-OZO: "Op dinsdag 26 mei wordt in de deelraad een interpellatie gehouden. D66-OZO heeft mede namens het CDA, de CU, Nieuwe Stijl Socialisme en Politieke Partij Bijlmer een interpellatieverzoek ingediend. Het betreft de wijze waarop het dagelijks bestuur in het algemeen en de betrokken portefuillehouders Jaensch en La Rose met het dossier Masterboys zijn omgegaan. Uiteindelijk heeft dit zelfs geleid tot een interventie van Burgemeester van der Laan.

Kern is de wijze waarop het dagelijks bestuur en in het bijzonder de voorzitter La Rose is omgegaan met de Raad en het Presidium.

Centrale vraag zal zijn in hoeverre de deelraadsleden hechten aan uitvoering van raadsbesluiten en aan een tijdige en volledige informatiestroom."

Mart van de Wiel: "La Rose had gisteren eindelijk door dat zijn fractie in de deelraad hem niet meer volledig steunde. Om te voorkomen dat dat zou blijken bij stemming over een door mij aangekondigde motie van wantrouwen hield hij het voor gezien. Niets nobels aan dit besluit."

Henk de Boer: "Er was geen redden meer aan. Je zag stadsdeelvoorzitter La Rose steeds verder weg zakken in het moeras. De fractie van de PvdA duwde hem kopjeonder."

Meer van Henk de Boer: "Het DB is vanmorgen om half tien in crisis bijeen gekomen. Waarschijnlijk stapt het hele DB op om zich solidair te verklaren met La Rose."

Hogere-ambtenarensalarissen

bezui
Ruben Oppenheimer

Het is toch wonderlijk hoe absurd de Nederlandse financiële politiek in mekaar is gevlochten. Zonder blikken of blozen vertellen onze politici en journalisten de meest tegenstrijdige dingen. Bekijk even het journaal van vanavond.

Daarin wordt ons verteld dat we uit de recessie zijn en Arjan Noorlander verklaart hoe dat komt en waarom het CBS zijn eerdere cijfers heeft bijgesteld. Dat er eerst krimp was en nu groei komt volgens Noorlander doordat de overheid meer geld uitgegeven heeft aan hogere ambtenarensalarissen. Dat kun je op twee manieren uitleggen: het gaat om salarissen van hogere ambtenaren of om de hogere salarissen van alle ambtenaren. Volgens de nieuwsberichten was er in 2011 een besparing op de ambtenarensalarissen en voor dit en volgend jaar is afgesproken de ambtenarensalarissen op nul te houden. Dus waar gaat het dan naar alle waarschijnlijkheid om? Om de salarissen van hogere ambtenaren die zijn verhoogd. Wie andere cijfers heeft, geve een gil.

Dus, de overheid heeft meer geld uitgegeven aan hogere-ambtenarensalarissen en daardoor is er meer geld in de economie gerold. En Rutte wilde toch met alle geweld bezuinigen en minder uitgeven? Raar toch. Maar we zijn uit de recessie. Is het nou goed of slecht dat we uit de recessie zijn? Als het goed is waarom blijft Rutte dan zeuren over bezuinigingen die recessie veroorzaken?

In hetzelfde journaal wordt de consument verweten dat die niet genoeg geld uitgeeft. Hoe zou dat nou komen? Ja, hoe zou dat nou komen? Omdat alles, vooral zorgverzekering, zorg, tandarts, energie, vervoer, enz. enz. de burger meer kosten en er ook op allerlei sociale voorzieningen drastisch bezuinigd wordt. De bevolking heeft minder te besteden. Daarom geeft de burger die zowat de totaliteit van zijn inkomen maandelijks uitgeeft minder uit. Hij/zij heeft niet meer te besteden. De hogere ambtenaren daarentegen besteden niet hun gehele inkomen, want dat is hoger dan hun behoeften. Raar toch dat sommigen meer geld krijgen en dat daardoor de economie schijnt aan te trekken, en dat anderen, de meerderheid, minder hebben en dat daardoor de economie in het slop raakt. Waarom dan geen loonsverhoging voor iedereen, dan is de economie meteen helemaal boven jan, en niet een klein beetje ook.

Rutte bezuinigt flink op de gewone burger, maar blijft wel meer geld uitgeven, door verhoging van salarissen van hogere ambtenaren dus, waardoor er dus meer bezuinigd zou moeten worden op de lagere inkomens als hij die extra uitgaven wil compenseren, waardoor de economie weer in het slop raakt, waardoor er meer geld uitgegeven zou moeten worden aan hogere ambtenarensalarissen. Is Rutte helemaal van de pot gerukt? Dat is toch absurd.

Maar ja, het is de werkelijkheid. De hele crisis is een exercitie in het overhevelen van koopkracht van de meerderheid van de bevolking naar een kleine kaste van graaiers.

Wat vaststaat is dit: de economie trekt enkel aan als de consumenten geld te besteden hebben. Dat hebben ze niet als er overal op bezuinigd wordt door de regering en de kosten voor de burger schrikbarend oplopen.

En het geld van ontwikkelingshulp moet natuurlijk naar de vervuilende autogebruiker volgens het politburo van Rutte. Wat een omgekeerde wereld!

Rutte flipflopt. Hij bezuinigt maar geeft wel meer geld uit. Hij maakte met een aantal collaboratieve partijen een Kunduz-akkoord en flipflopt zich er even later weer uit. Hij wilde lagere ambtenarensalarissen, maar geeft meer geld uit aan hogere-ambtenarensalarissen. Met andere woorden, nog nooit is Nederland zo belazerd als nu. En dat onze media dat voor lief nemen is nog de grootste schande.

Zonnebaden op een omgeploegd veld

zonnebaden c
Zonnebaders in het Gaasperpark vandaag

Ja, het kan niet anders. Wie wil zonnebaden in het Gaasperpark zal ergens een hoogliggend hoekje moeten zoeken dat niet is omgeploegd of drassig is. Men is nog driftig bezig met het 'herstellen' van de ligweiden en het rosarium nadat Amsterdam Open Air er huisgehouden had. Deze opnamen zijn vanmiddag gemaakt.

ligweide2 c

bankje c
Haast poëtisch van gemolesteerde schoonheid

gerooid c
Het rosarium nu beroofd van zijn rozenstruiken

rosarium2 c
Het groen op de achtergrond is gerooid

rosariumgerooid c

Wat men van plan is met het rosarium weet ik niet. Mogelijk worden er nieuwe rozenstruiken aangeplant. Mogelijk heeft het Dagelijks Bestuur van Zuidoost een voorkeur voor groen beton.

Overal waar geploegd is in het Gaasperpark stinkt het weer. Het duurt nog weken, indien niet maanden, voor het park weer een beetje gefatsoeneerd is. Intussen is het slechts beperkt bruikbaar voor recreatie, picknicken, zonnebaden, spelen, sporten, enz. Het is in elk geval een aanfluiting van een park. Men is ook druk aan het maaien. De maaiers nemen een ruime armslag, zozeer zelfs dat ook kleine boompjes omver worden geslagen. Een daarvan kwam op een fietspad terecht en moet nog afgezaagd worden. Een mevrouw met een rollator kon daardoor niet verder en moest een omweg maken. Na de demolition men, de exterminators van Amsterdam Open Air, maken de onderhoudsploegen er een nog grotere ravage van. Wordt vervolgd.

Tuinbouw in de stad?

peper

Dat Amsterdam een nieuwe Floriade wil organiseren is toe te juichen. Maar als ik zie hoe stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland omgaan met ons groen dan krijg ik toch ernstige bedenkingen bij de tuinbouwplannen van Amsterdam. Tuinbouw op grote schaal in de stad is gewoon een onzinnig idee. En wat meer is, ik vrees dat het bestaande groen daarvoor zal moeten wijken. Tuinbouw is geen natuur. Kan zelfs met foute bewerkingsmethoden zeer slecht zijn voor de natuur. Ik heb zeker geen vertrouwen in het huidige bestuur van Zuidoost. Stel je voor dat er stadstuinbouw komt bovenop de overkapte Gaasperdammerweg. Alle groentes die daar vandaan komen zouden wegens verontreiniging ongeschikt zijn voor consumptie.

VroegeVogels: "De opkomst van stadslandbouw is vooral goed om met name jongeren weer te laten zien waar voedsel vandaan komt. Maar stedelingen kunnen hierdoor absoluut niet in hun eigen voedsel gaan voorzien, wat wel eens wordt beweerd. Dat zegt stadsecoloog Vincent Kuypers van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra.

Nadat stadsbewoners het ‘stadsboeren’ al ontdekten, richten nu in toenemende mate de bestuurders hun pijlen op het organiseren van stadslandbouw. Kleine groenplaatsen, braakliggende terreinen en daken van grote panden worden voorzien van allerhande groente-, fruit- en kruidenplanten waar stedelingen uit moeten gaan eten, is het devies. Vooral in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn politici volop bezig met het stimuleren van dergelijke initiatieven.

Stadsecoloog Kuypers waarschuwt voor te mooie praatjes over de voordelen van het nieuwe fenomeen. Het gevaar zit vooral in de grond, maar ook in de lucht. ,,In de stad zitten vaak veel meer zware metalen in de grond die gretig worden opgenomen door bladgroenten zoals spinazie en sla. Die metalen worden allemaal opgeslagen in het eetbare deel. Secundair is ook de grotere hoeveelheid stikstof in de stad een nadeel, al gaan de groenten er wel flink van groeien.’’

Feit blijft dat de grond in stedelijk gebied over het algemeen meer is verontreinigd dan grond in de buitengebieden."

En om eerlijk te zijn, ik word ronduit misselijk van een propagandafilmpje als dit. Maar doe in elk geval mee en stuur uw mening in. Zoals het stadsdeelbestuur nu omgaat met het Gaasperpark is er geen reden om te verwachten dat een zinnige en duurzame Floriade wordt ontwikkeld in Zuidoost.

In de speciale Floriade-bijlage van het Parool ziet 'architect, stedenbouwkundige en Bijlmer-believer' Pi de Bruijn een self-supporting stad voor hem. Laat me niet lachen. Self-supporting is een grove overschatting van de mogelijkheden. Tenzij men van plan is alle parken in Amsterdam om te ploegen en te vervangen door aardappel- en bloemkoolvelden. Urban farming is de waan van de dag. Een lachertje. Mijn verwachting is dat de natuurbarbaren hier weer een kans in zullen zien om al het groen te vervangen door vervuilde tuinbouwproducten.

Als ik binnenkort de hand kan leggen op het bidbook dan zal ik meer hierover berichten.

Gehoorbeschadiging

sitestat 

EenVandaag: "In 20 jaar tijd is het volume van muziek in clubs en op festivals enorm gestegen. Bij DJ’s maar ook bij live muziek zijn de decibellen zo hoog dat gehoorbeschadiging onvermijdelijk is.

De IAB, opleidingsinstituut voor beeld en geluid heeft onderzoek gedaan naar ander gebruik van geluid in clubs. Het volume kan minder hard, maar meer gebruik van hoge en lage tonen. Uiteindelijk komt dit de muziekbeleving ten goede en is er een veel kleinere kans op gehoorbeschadiging."

Oorveilig: "Oorveilig heeft als doel dat deze bezoekers veilig van muziek kunnen genieten, nu en later. Deelnemers aan het Oorveilig Keurmerk nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van geluidsrisico’s. Ze maken bezoekers bewust van de risico’s van gehoorschade en de mogelijkheden om het gehoor te beschermen. Daarnaast nemen ze concrete maatregelen om geluidsniveaus te reguleren, oordoppen aan te bieden en medewerkers op te leiden rondom dit onderwerp."

dB

Download Oorveilig dB voor je iPhone of iPad.

Voorlopige evaluatie AOA

valse idylle copy

De organisatoren van Amsterdam Open Air hebben woensdag bij Woon- en zorgcentrum Nellestein bloemen en planten bezorgd ter goedmaking van de geluidsoverlast tijdens het festival. Dat is aardig, maar dat vergoedt niet de schade die is aangericht aan het Gaasperpark.

Gisteren is een vertegenwoordiging uit Zuidoost naar de bestuursvergadering van Groengebied Amstelland gegaan met een presentatie van de schade die is aangericht aan het Gaasperpark door AOA.

Wie zich een beeld wil vormen van de ravage in het Gaasperpark kan de presentatie van deze link downloaden.

Pc-gebruikers downloaden het file met extensie .ppt (de audio is te vinden in het file .ppt_media)
mac-gebruikers downloaden het file met extensie .key
er is ook nog een pdf file en een QuickTime movie file van deze presentatie.

Filmpjes van de voorbereiding heeft u al eerder kunnen bekijken:

Een dag in het park

15 maart Gaasperpark

Orchideeënmaaiers

Er is in en om Amsterdam zo'n groot aanbod aan festivals dat ze mekaar kapotconcurreren.

AT5: "Frenk Wiersma van A day at the park spreekt van een moordende concurrentie. 'Soms zijn er in één weekend alleen al in Amsterdam vier of vijf festivals. Het is te veel.'"

Als het Gaasperpark de vernieling in gedraaid wordt dan wordt het tijd om paal en perk te stellen aan het verlenen van vergunningen voor festivals in ons park.

Panorama

moerasje c

Klik op bovenstaande foto voor een panorama van het moerasje dat is gecreëerd door Amsterdam Open Air, Groengebied Amstelland en het bestuur van stadsdeel Zuidoost. De opname is gemaakt op 16 juni. De bankjes zijn waarschijnlijk nog een paar weken, mogelijk maanden, onbruikbaar, tenzij je een voetbad niet schuwt. Het voordeel van dit moerasje is dat een ander festival op deze plek deze zomer niet meer te organiseren is. Ik stel voor om van dit grasveld een vennetje te maken met een rietoever. Het rosarium kan een modderbad worden. Kinderboerderij 't Brinkie kan daar dan zijn varkentjes laten stoeien. Zuidoost, nergens anders!

Amsterdam een natuurreservaat?

moeras
Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Sargasso: "'Amsterdam wordt het natuurreservaat van Nederland.' Het is grappig bedoeld, maar stadsecoloog Remco Daalder zegt het met een licht serieuze ondertoon. 'We hebben veel verschillende landschapjes, zoals moerasjes, diverse typen bossen, parken en ruige terreinen.' Flora en fauna varen er wel bij.

Het is aan de samenstelling van de stad te danken, maar ook aan het beleid dat er gevoerd wordt. En natuurlijk de honderden vrijwilligers die zich inspannen, stelt Daalder. ,,Beheer is altijd de crux.”,,Neem bijvoorbeeld de orchideeën, die moet je vlak na de bloei maaien, anders zijn ze binnen een paar jaar verdwenen. Mensen helpen mee omdat ze die bloemen prachtig vinden.”"

Hetzelfde artikel verscheen in Trouw Groen. Dus stuur uw commentaar ook daarheen en naar Sargasso. Misschien dat dhr. Daalder zo achter de realiteit komt.

Het natuurbeleid dat in Amsterdam gevoerd wordt is belabberd. Groene gebieden staan op de nominatie om bebouwd te worden, dat weten de lezers van dit weblog donders goed. Dhr. Daalder heeft (met het College van B&W van Amsterdam) een tijd geleden geprobeerd om de zuidoever van de Gaasperplas (EHS en HGS) te propageren als bouwgrond. Dat is hun voorlopig niet gelukt. Maar in 2020 onderneemt men heel waarschijnlijk een nieuwe poging. Het lijkt er zelfs op dat gegevens van natuurliefhebbers misbruikt worden door Groengebied Amstelland om orchideeën en andere beschermde planten te maaien. De rietorchissen worden in stadsdeel Zuidoost gemaaid terwijl ze nog in bloei staan en daardoor geen zaad kunnen zetten. Dhr Daalder moet zich realiseren dat 'mensen' (net als onze overheid) een zorgplicht hebben en niet mee mogen helpen om orchideeën te maaien of weg te halen! GGA heeft verleden jaar zelfs een heel veld met rode ogentroost gemaaid. Dit jaar verdwenen dus. Daalder is een donderse hypocriet.

Natuurparken worden in Amsterdam misbruikt als evenemententerreinen. De grond klinkt in, het wordt een moeras omdat het regenwater niet meer weg kan trekken (dat noemt Daalder een 'landschapje'), en de stadsdelen of GGA moeten tienduizenden euro's besteden aan het fatsoeneren van de parken. In het Gaasperpark zijn de grasvelden weken na Amsterdam Open Air nog niet hersteld en dat kan nog maanden duren. Amsterdam Open Air gaat met de winst lopen en het stadsdeel moet opdraaien voor de kosten. Misschien kan Daalder ervoor zorgen dat het grote glooiende grasveld een vennetje wordt. Dat kan met heel weinig geld. Nog een jaartje Amsterdam Open Air eroverheen en de klus is geklaard. Dan hebben we er weer een moerasje bij. Misschien kan het stadsdeel dan een vergunning verlenen voor een evenement als Takeshi's Castle in de modder van het Gaasperpark.

De heer Daalder stelt achteruitgang voor als vooruitgang. Het wordt tijd dat hij tot bezinning komt en de werkelijkheid onder ogen ziet.

koet
"Stadse meerkoetjes houden van blauw"

nest
Zo ziet een fatsoenlijk nest eruit in het Gaasperpark

Daalder heeft net een boek geschreven: Natuurlijk Amsterdam. Ik heb het boek niet gelezen en ga het ook niet kopen, maar het Gaasperpark is volgens mij niet bij de wandelingen betrokken. Een grove nalatigheid als je bedenkt dat het Gaasperpark een van de parken is met de grootste biodiversiteit. Daalder heeft blijkbaar het Gaasperpark al afgeschreven. Wat Daalder hier probeert te doen is het wegpraten van de aantasting van onze groengebieden door te wijzen op het groen dat tegen de verdrukking in nog ontstaat. Maar is het zo mooi als de meerkoeten in de stad hun nesten opbouwen met plastic? Dat is een flagrant voorbeeld van gebrek aan natuurlijk nestmateriaal. (Zie de foto van een meerkoetennest in het Gaasperpark. Vlakbij werd het Open Air festival gehouden. Dus het broeden van deze meerkoeten werd grondig verstoord.) Maar Daalder is daar blind voor. Volgens hem houden stadse meerkoetjes van blauw. Nee, Remco, zij gebruiken de rotzooi die ze in de stad aantreffen. Het is in feite een blamage voor de stad Amsterdam. Daalder presenteert de natuurlijke armoede van de stad als een positief gegeven. De stadsecoloog heeft alvast een belangrijke functie: het rechtpraten van wat krom is.

Update: Op zijn eigen tegendraadse manier en met enige overdrijving zet Geen Stijl Daalder goed voor schut.

GeenStijl: "Vergeet natuurparken. Vergeet paddenbruggen en kikkertunnels. Vergeet bouwverboden in weilanden omdat er een zeldzame geel gestreepte brulsalamander huist. De enige manier om bedreigde dieren- en plantensoorten te redden is steden bouwen. Heel veel grote steden bouwen.

Geef de natuur maar een grote stad vol mensen, geluidsoverlast en stank, daar kan zij best tegen. Ringslangen bijvoorbeeld. Die vinden het platteland poepsaai, aldus stadsecoloog Remco Daalder bij RTV Noord-Holland. Nee, geef ringslangen maar IJburg."

Herinnering aan 't Gaasp'rpark

gaasperparkvennetje c

Herinnering aan 't Gaasp'rpark

Denkend aan ’t Gaasp’rpark
zie ik lege grasvelden
verzopen liggend
in ’t laagland,
rijen ondenkbaar
gesnoeide bomen
als hooge pluimen
aan d’ waterkant staan;
en in de ingeklonken
ruimte verzonken
de bankjes
verspreid in het park,
boomgroepen, heesters,
geknotte rozen,
berken en olmen,
uit hun verband gerukt.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze moerassige
dampen gesmoord,
en in alle plantsoenen
klinkt de roep van de vogels
klagend om verdween'n kroost
getergd en gestoord.

(met excuses aan Hendrik Marsman)

"Holland is en blijft een ellende. Wie hier op de grond stampt, zakt weg in de modder"

Dan liever de lucht in!

ratings
Klik voor vergroting

Sommige machthebbers in de oudheid hadden het zo ingericht dat bij hun overlijden ook mensen uit hun omgeving geslachtofferd werden en mee het graf in moesten. Ook hun bezittingen werden mee begraven. Dat gebruik lijkt onderhuids door te leven in onze tijd. 'Na mij de zondvloed', is het motto. 'Ga ik eraan, dan gaat iedereen en alles eraan!' Onze tegenwoordige captains of industry en neoliberale regeringsleiders lijken dit patroon te volgen. De neoliberale ideologie heeft gefaald – dat is zelfs door de verstokte neoliberalen niet meer te ontkennen – het einde is nabij, dus wordt de falende ideologie tot het uiterste gedreven om eruit te halen wat eruit te halen is. Het graaien is de norm geworden. De onderklasse heeft door dat het systeem niet deugt en slaat aan het plunderen, maar ook de elite graait tegen de klippen op. De maatschappij wordt tot op het bot afgekloven. Het gewone volk zal boeten voor de neergang van het neoliberalisme en zijn zieltogende vrije markt.

Wetten worden terzijde geschoven onder het voorwendsel van de crisis. Rutte gedraagt zich in dit opzicht ook als een pathologische doemdenker en -doener. Het ondertekenen van Europese verdragen zonder steun van de bevolking of een door het volk gekozen parlement is daar een voorbeeld van. Rutte is bezig met afbraak. En onze gelijkgeschakelde pers, met de NOS  en RTL voorop, propageren de crisis als een noodzaak. Het gaat goed met de Nederlandse economie, en hoe beter het gaat hoe meer Rutte wil bezuinigen. De leugens vliegen je om de oren in medialand. Maar wat is er werkelijk aan de hand?

VK: "Door de bezuinigingen in het Lenteakkoord komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 2,9 procent. Dat maakte het Centraal Planbureau vandaag bekend."

Het regeren middels akkoorden is een aanfluiting van de democratie. Het Kunduz-akkoord is in feite een illegale regeervorm. Het is een poging om door te drukken wat normaal niet doorgedrukt had kunnen worden. Dat linkse partijen zich daartoe lenen is een gotspe.

Maar om terug te komen op het begrotingstekort. Het terugbrengen van het begrotingstekort heeft geen enkele positieve invloed op de economie, die is puur negatief. Het is zelfs in strijd met de basisprincipes van een kapitalistische economie. En wel hierom:

Het terugbrengen van de staatsschuld tot nul heeft twee kanten:

1. de afbraak van de sociale welvaart en voorzieningen, dat levert heel wat miljarden op (dit is in feite het afschaffen van de fundamentele staatsplichten),
2. de staat leent geen geld meer van de banken, hoeft dus ook geen miljarden aan rente te betalen, want financiert al zijn uitgaven met zijn inkomsten. De vraag is waar die staatsinkomsten dan vandaan gehaald zullen worden. De burgers zijn verarmd en de multinationals betalen nauwelijks belastingen.

Wat punt 1 betreft: iedereen weet dat het verlagen van de koopkracht van de meerderheid van de bevolking een economische crisis veroorzaakt. Wie geen of minder geld heeft kan ook niets of minder kopen. Gevolg: bedrijven moeten sluiten, mensen worden werkloos, meer staatsuitgaven voor sociale zekerheid. Zo kom je in een spiraal naar beneden. Het land verarmt. De economie kwijnt weg. De rijkdom van de kleine minderheid helpt de economie helemaal niet, want er wordt niet geïnvesteerd (bij gebrek aan consumptie) en er wordt enkel gespeculeerd (d.w.z. bedrijven en landen vernield).

Wat punt 2 betreft: een staat die geen miljarden leent op de kapitaalmarkt, van de banken dus, veroorzaakt een regelrechte catastrofe in de bankwereld die zijn winsten haalt uit rente op leningen. De hele financiële onderbouw stort in mekaar.

Gevolg: een totale economische en financiële catastrofe. En dat is waar Rutte naartoe werkt. Deze man is volkomen van de pot gerukt, van de ratten besnuffeld en non compos mentis. Rutte is niet alleen een doemdenker, hij is ook een gevaarlijke doemdoener.

Alleen door platte propaganda is het de neoliberale kongsi mogelijk om ons de bezuinigingen door de strot te duwen. Malafide praktijken zoals de ratings van de kredietbeoordelaars (dezelfde die de waardeloze derivaten die de crisis veroorzaakten een AAA-status gaven!) worden door onze media luid uitgebazuind als een wet van Meden en Perzen. Een groeiend deel van de bevolking heeft al door waar het om draait. De VVD is in vrije val. Vanzelfsprekend doen de mainstream media er alles aan om dit beeld te verdraaien.

Intussen gaat deze demissionaire regering illegaal door met het steunen van illegale acties. Daar is altijd geld voor te vinden. Regeringen bevorderen de criminaliteit. Van enige controle en sturing van onze economie is geen sprake. De anarchie regeert. Hypocrisie en hebzucht tieren welig.

Toestand Gaasperpark op 14 juni

park14juni

Zo zag het Gaasperpark er gisteren uit. Klik op bovenstaande foto voor een video met meer schokkende beelden. Het park is nog lang niet hersteld en de vraag is of dat zonder veel kosten wel weer hersteld kan worden. De grasvelden waar de tenten stonden zijn ingeklonken, de grond is vervuild, het gras verrot en het terrein is ongeschikt voor picknicken, voetballen of wat ook. Triest. Heel triest. Dit is het werk van Groengebied Amstelland en het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost.

"God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen."

To like or not to like...

... that's the question.

milkshake
Klik poster voor vergroting
Nog meer

Gezellie, gezellie! Tijdens het Amsterdam Open Air festival werden leuke foto's gemaakt als propaganda voor een volgend festival in een ander park in Amsterdam. Gratis reklame voor een kans om een toegangskaart te winnen als je op Facebook maar genoeg 'likes' verzamelt. Likie, likie!

rotgras
 Rottend Gaasperparkgras na het festival
u aangeboden door the happy Open Air jetset

Portefeuillehouder Beheer, Urwin Vyent (GroenLinks), van stadsdeel Zuidoost heeft het in zijn column in het Zuidoostkrantje van vandaag over zijn rondleiding door het Amsterdam Open Air festival. Geen woord van kritiek over dit festival kwam uit zijn pen. Ook geen woord over de toestand van het park na het festival. Er was een schouwing erna. Maar was dhr. Vyent daarbij aanwezig, heeft hij de foto's die werden gemaakt tijdens de dagen na het festival bekeken, of interesseert hem dat niet, en/of zwijgt hij er liever over? Persoonlijk vind ik dat dhr Vyent zich als portefeuillehouder en lid van GroenLinks diep hoort te schamen voor de aantasting van het Gaasperpark en op deze manier meedoet met een kongsi van natuurbarbaren. Dat verwacht je van GroenLinks niet.

Op pagina 3 van hetzelfde blaadje staat een stukje van de dames Kiki, Anna en Romea over dit festival. Daarin werd wel vermeld dat er kritiek op het festival was, maar deze dames vonden het een leuk feest. Zij zijn waarschijnlijk geen regelmatige bezoekers van het park en een bezoek nu zou hen zeker niet zo leuk lijken nu de grasvelden nog niet hersteld zijn. Wij zijn in elk geval niet trots op een gemolesteerd park dat een blamage is voor Zuidoost. De happy jetset heeft het park vernield en is met de noorderzon verdwenen, naar een ander park. Ze zouden met hun leuke snoetjes eens grondig in het rottende gras gedrukt moeten worden, zoals je dat doet met in huis plassende puppies.

Er werd wel vermeld dat de opkomst 'redelijk' was, dus minder dan verleden jaar. Het barst in Amsterdam en omstreken van de festivals in parken. Overal wil men parken vernielen. Is het ene park vertrapt en ongeschikt geworden dan verkast men naar een ander park, dat dan weer onder de voet gelopen kan worden. Voor twee dagen leut van de happy blanke jetset gaat het mooiste park van Amsterdam naar de filistijnen. The sky is the limit. En je mag vooral geen grenzen stellen aan het amusement en de consumptiedrang van de jongeren.

De kosten die het stadsdeel en de gemeenschap maken om dit festival mogelijk te maken overschrijden de baten ruimschoots. Na een paar jaar festivalvernieling is het Gaasperpark aan een geldverslindende renovatie toe. De bruggen zullen vernieuwd moeten worden, de paden en grasvelden hersteld, enz. Dhr. Jaensch (VVD) kan het park dan laten betonneren omdat herstel van het groen te duur zou uitvallen. Ik denk niet dat Amsterdam Open Air de kosten voor het herstel zal betalen. Hoeveel schadevergoeding krijgt Zuidoost voor de beschadigde brug?

Intussen huppelt de jonge garde met oordoppen van festival naar festival, overal een ravage achterlatend, zich niet eens bewust van de vernieling, de schade die ze hebben aangericht aan fauna en flora en de overlast voor de omwonenden.

Don't worry, be happy!

Een park is een groengebied met fauna en flora waar mensen naartoe gaan om van te genieten, het is geen evenemententerrein!

Kleine diertjes

gehavend icarusblauwtje

Gisteren brak de zon even door, goed voor een wandelingetje. Ik heb nog niet echt veel vlinders gezien dit jaar. Gisteren wel een deerlijk gehavend icarusblauwtje (zie boven) en een paar sint-jacobsvlinders (zie hieronder). Veel lantaarntjes, waaronder een aantal paartjes in tandem.

sint-jacobsvlind

screenshot
Sint-jacobsvlinder

lant
Parende lantaarntjes

Bijzonder is het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje, een exoot die ingevoerd is ter bestrijding van bladluizen. Hij doet het blijkbaar heel goed en breidt zich uit in Europa.

Harmonia axyridis copy

Bovenstaande larve is een van de laatste stadia in de levensloop van dit lieveheersbeestje. Nog even en het is niet meer het monstertje zoals op de foto maar een lieflijk lieveheersbeestje.

264px-HarAxy_ontwikkeling
Stadia in de levensloop van dit lieveheersbeestje

Buurvrouw

Gistermiddag is  Sabitrie, mijn buurvrouw, overleden in het ziekenhuis. Ze had hartklachten en was daaraan al geopereerd, maar blijkbaar waren er nog meer dingen mis met haar gezondheid. Hoewel ze al een tijd ziek was kwam het bericht gisteren toch als een schok voor mij. Zeker omdat ze nog vrij jong was. Ze is na een operatie niet meer bijgekomen.

Regelmatig kwam ze bij mij aan de deur met wat lekkers. Zij was een goed buurtgenoot met oog voor een sociale buurt. Haar kinderen kregen de beste opvoeding. Wij zullen haar node missen. Haar man en kinderen wens ik veel sterkte. Ik ben heel erg ontdaan door haar overlijden.

Geld in de toekomst

futuremoneycover-2"The fact is that today’s professional understanding of how the money system works is still at a primitive stage. As we shall see, it parallels in significant ways the failure in pre-Copernican times to understand that the Earth goes round the sun, not vice versa.

The message of this book is that a Copernican revolution in human understanding of how the money system works and how it ought to work is more and more urgently overdue. In the case of the money system, unlike the solar system, this revolution will not only be intellectual and scientific. It will also be a revolution in practice. This understanding goes far beyond that of the present conventional experts in money – practitioners and academics alike.

This new understanding can be summarised as follows. Money is a system of quantitative values – distinct, numerical currency values. How it works motivates people to live in some ways instead of others. As long as we allow it to work as it now does, it will continue to conflict with real-life human values. How it now encourages or compels almost everyone in the world to live is inevitably leading us towards a combined collapse of the interacting systems – ecological, social and economic – on which we depend. That is why reforming it will be necessary for our survival, though perhaps not by itself a sufficient condition of it.

Meanwhile, if unreformed, its workings will continue to frustrate all the well-meant efforts of active citizens, NGOs (non-governmental organisations) and government agencies, to deal with our present ills and problems – including worldwide poverty, environmental destruction, social injustice, economic inefficiency, and political unrest and violence within and between nations. Again, that is why failure to reform the world’s money system urgently and radically – that is to say, from its roots up – could bring on the self-destruction of our civilisation before the end of this century.

This book proposes a comprehensive set of reforms that would help to avoid that catastrophe."

Dit boek is gratis te downloaden van de site van James Robertson (als je je abonneert op zijn nieuwsbrief).

Rottende grasvelden

De stank van rottend gras in het Gaasperpark is aan het wegtrekken, maar van herstel van de grasvelden is nog geen sprake. Dat kan nog weken duren, en sommige delen van het park zullen mogelijk opnieuw ingezaaid moeten worden. Hier alvast een voorproefje van het materiaal dat is verzameld van de ravage aangericht door Amsterdam Open Air. Wat nu bruin of zanderig is was eens mooi groen met bloemperken hier en daar. Later meer hierover.

8KElOp1339240871200

Shell

TheYesMen: "Greenpeace, the Yes Lab, and members of the Occupy movement are claiming responsibility for a set of actions that have focused intense attention on Shell's Arctic drilling program.

"This experience shows that a few energized people can compete with the billions that Shell spends on advertising and lobbying," said James Turner from Greenpeace, who posed as an advertising executive at the event. "As people find out how this oil company is exploiting global warming to cause yet more global warming, thus endangering everyone, they won't allow it, no matter how many billions Shell has in its war chest."

The centerpiece of the action was a lavish party in the Space Needle, in which a model of an Arctic-bound oil rig "accidentally" spewed liquid in the face of the rig designer's "widow"—actually 84-year-old Occupy activist Dorli Rainey, well-known for having been brutally pepper-sprayed in the face by Seattle Police during Occupy protests last fall."


Geluidsoverlast Nellestein

SP: "Leden van de SP zijn langsgegaan bij woonzorgcentrum Nellestein om te vragen naar de ervaringen van bewoners tijdens het Open Air Festival in het Gaasperpark, dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden. Wethouder Gehrels is al op de hoogte gesteld van de schade aan de bijzondere en kwetsbare natuur door dit festival. Daarnaast hebben bewoners van Zuidoost klachten over geluidsoverlast en het feit dat het Gaasperpark twee weken deels niet toegankelijk was voor gewone recreatie.

De bewoners van het woonzorgcentrum bleken nauwelijks of geen last te hebben gehad van het festival. De bewoners van de aanleunwoningen daarentegen waren boos; ze hadden zeer veel last gehad (met name op zaterdag), moesten vluchten, dan wel thuisblijven met de ramen en deuren dicht met dat hete weer en het geluid van de tv keihard aan. De zondag daarentegen was rustig. Het festival begon later en met minder podia.

Boosheid naar portefeuillehouder Emile Jaensch die volgens verschillende bewoners van de aanleunwoningen twee petten op heeft, als portefeuillehouder, waarbij hij nagenoeg geen rekening houdt met de belangen van de inwoners van zijn eigen stadsdeel, terwijl hij als bestuurder van GGA (Groengebied Amstelland) alle belangen van het Open Air Festival verdedigt."

screenshot_442
Eens mooi groen...

Wat de geluidsoverlast betreft, die varieerde naargelang de windrichting. Zondag was het geluid in Gein namelijk zeer hard. En de overlast duurt nog steeds. Ga maar eens in het Gaasperpark kijken. De stank is weggetrokken, maar het gras is nog lang niet hersteld. Jammer genoeg is het niet mogelijk om de fauna te vragen naar hun ervaringen.

Natuurfoto's

De komende dagen ben ik bezig met al het materiaal dat is verzameld over de Amsterdam Open Air ravage. Dat ziet u dan te zijner tijd. De officiële rapporten zullen zoals gebruikelijk gewag maken van een groot succes. Het hangt er maar vanaf voor wie. De omwonenden tellen in de meeste gevallen gewoon niet mee in deze rapporten. Wij betalen wel voor de inzet van politie en brandweer.

Intussen een paar natuurfoto's van de laatste week. En dan maar hopen dat het Gaasperpark zich na een aantal weken zal herstellen van de AOA ravage.

orthetrumcancellatum c
Gewone oeverlibel
Een vers mannetje lijkt sterk op een vrouwtje

roodkopvuurkever c
Roodkopvuurkever

larvenhuidje
Libellenlarvehuidje
De libelle is uit dit huidje geslopen

Wereldmilieudag

wed

Vandaag is het wereldmilieudag. De overheid blaast hoog van de toren over het milieu maar eigenlijk wordt het milieu steeds verder aangetast, hoofdzakelijk om commerciële redenen. Amsterdam moet een metropool worden, zegt men. We moeten het doen met postzegelparkjes, en onze stadsecologen schrijven boeken vol over de natuur die te vinden is tussen straatstenen en in stadsgoten. Intussen wordt het groen in onze parken dat gratis zorgt voor een gezond milieu steeds verder aangetast.

Rijksoverheid: "Hoe strijdt u tegen klimaatverandering? Dat vragen we elkaar op Wereldmilieudag, georganiseerd door de Verenigde Naties. Minister Cramer: 'Iedereen ziet de urgentie; de vraag is hoe u de kansen voor een duurzame wereld verzilvert.'

'Klimaatverandering kunnen we alleen samen oplossen', benadrukt minister Cramer. 'Ieder land, ieder mens kan zijn bijdrage leveren. Maar alleen met vrienden en vreemden, met buren en buurlanden kunnen we de gevolgen echt tegengaan. We moeten samen op weg, want anders komen we er nooit. Bijna iedereen is daarvan doordrongen. Nederland gaat echt voor een beter klimaat, wat is uw bijdrage?'"

Amsterdam Zuidoost stoot zichzelf op in de vaart der volkeren door het maaien van orchideeën, het verhogen van de vervuiling in het Gaasperpark, het vernietigen van de ecologie in het Gaasperpark en het vervangen van natuur door commercie. Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost bestaat uit jaknikkers, baantjesjagers en vooral de drijvende kracht voor natuurvernieling, portefeuillehouder Jaensch, tegenwoordig beter bekend als Jaenschje Beton. In Zuidoost heerst de neoliberale vrijstaat. De bijdrage van Stadsdeel Zuidoost aan het milieu: het maaien van orchideeën.

vrwaoa
Amsterdam Open Air

Uitbreiding basisschool

bs het gein

Door Basisschool Het Gein is een aanvraag ingediend voor het uitbreiden van de school. Een tijd geleden is de school verbouwd en is het dak vernieuwd. Dat bracht heel wat gedoe met zich mee, namelijk overplaatsing van kinderen naar andere scholen. Van de uitbreiding van de school liggen geen stukken fysiek ter inzage. Daarom heb ik ze aangevraagd in digitale vorm. Het is wel handig om te weten wat de directie van plan is. Tegenwoordig gedragen veel schooldirecteuren zich als managers van een onderneming die hun omzet willen verhogen en concurreren met andere scholen. Dat geeft geen pas natuurlijk. Op de site van de school is helemaal geen informatie te vinden over deze uitbreiding. Het schijnt te gaan om het vervangen van een noodgebouw door een permanent gebouw.

Het verkeer in de straten bij de school is al druk genoeg. Als ouders hun kinderen met de auto naar school brengen dan betekent dat dat ze vrij ver van de school wonen. Het aantrekken van kinderen van ver buiten de wijk is niet de bedoeling. Het is abominabel hoe de ouders hun kinderen met hun auto komen brengen. Er wordt achterste voren geparkeerd en auto's blijven met draaiende motor staan. De kinderen lopen door een wasem van uitlaatgassen en fijnstof. Meer auto's en een grotere school hebben we echt niet nodig hier in de straat.

In de laatste nieuwsbrief van de school lees ik het volgende bericht:

"Verkeersveiligheid ( deze mail ontving ik van een wijkbewoner )

Geachte heer Schuiling,

Na vandaag de zoveelste "bijna" botsing met een gestrestste moeder die haar kinderen naar school moest brengen het volgende:

Wij als bewoners van de Cornelis Aarnoutsstraat, ondervinden dagelijks de hinder van de ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen. Niet alleen het dubbel, op de stoep of dwars in een parkeervak parkeren. Maar ook het opengooien van deuren tegen andere auto’s en het veel te hard rijden op het rechte stuk richting school en daarbij ook geen rekening houden met het verkeer van rechts."

Ik deel de mening van deze wijkbewoner op het deel van veiligheid. Graag wil ik nog eens aan al die mensen die met de auto komen en deze op een onveilige manier parkeren vragen om dat niet meer te doen. Uw kind en die van een ander moet toch veilig naar school kunnen lopen!"

En waarom de gevel van de basisschool omkleed moet worden met een stalen gaashekwerk is mij een raadsel.

Beautiful Trouble

Vers van de pers, beschikbaar als paperback of ebook, BEAUTIFUL TROUBLE, a toolbox for revolution. Voor alle actievoerders, voor creatief protest.

Biodiversiteit en gezondheid

gga1
Groengebied Amstelland rijdt er de kantjes af

MilieufederatieNoordHolland: "Ruim 40 organisaties op het gebied van natuur, landschap en dierenwelzijn, waaronder de Natuur en Milieufederaties, willen dat er een echte natuurwet komt, nu het kabinet-Rutte is gevallen. Een van de speerpunten van het 10 puntenplan voor een nieuw natuurbeleid is het in ere herstellen van de groene verbindingen in de Ecologische Hoofdstructuur. Met het oog op de verkiezingen is het plan maandag 14 mei in Den Haag gepresenteerd.

Onder het nu demissionaire kabinet kwam de ontwikkeling van het landelijk gebied volledig tot stilstand. De conceptwet van staatssecretaris Henk Bleker dreigde bovendien de natuur nog een kopje kleiner te maken. Na de val van het kabinet Rutte is er eindelijk zicht op een goed natuurbeleid."

Lees hier het 10 puntenplan.

Natuurbericht: "Sommigen beweren dat tegen 2050 twee derde van de wereldpopulatie in urbane gebieden zal wonen met weinig plaats voor groen en beperkt contact met natuur en biodiversiteit. Samen hiermee zal een toenemend aantal mensen te kampen krijgen met chronische ontstekingen, waaronder allergie en auto-immuunziekten. Maar is dat ook zo? Een Finse studie toonde onomstotelijk de link aan tussen biodiversiteit en gezondheid.

Interacties met natuurlijke omgevingselementen zouden niet enkel de menselijke gezondheid ten goede komen in de verstedelijkte gebieden, maar zouden ook de bacteriële flora verrijken en de interacties met het immuunsysteem verbeteren, met verregaande gevolgen voor de publieke gezondheid."

Het hele probleem zit hem in de neoliberale maffia. Een florerende natuur en een gezonde bevolking zijn een aantasting van de financiële belangen van de gezondheidsindustrie die enkel baat heeft bij zieke mensen. De gezondheidsindustrie is geen liefdadigheidsinstelling, zij moet winst maken, heel veel winst. Want daar gaat het om in een neoliberale oligarchie. Waar nog natuur te vinden is, moet die ter beschikking gesteld worden van de commercie. Geen parken meer, maar evenemententerreinen. En die mogen vooral geen opbrengsten opleveren voor de gemeenschap, enkel voor de yuppen met een penthouse in IJburg, zoals de organisatoren van Amsterdam Open Air die het Gaasperpark in de vernieling gedraaid hebben.

Bezuinigen werkt niet

growth
Klik voor vergroting

"De regering moest haar groeiverwachtingen naar beneden bijstellen."
Bedelaar: "Ik ook."

Guardian: "Last week was an awesome warning of where go-it-alone austerity can lead. It produced some brutal evidence of where we end up when we place finance above economy and society. The markets are now betting not just on the break-up of the euro but on the arrival of a new economic dark age. The world economy is edging nearer to the abyss, and policymakers, none more than in Britain, are paralysed by the stupidities of their home-spun economics. Yanis Varoufakis, ex-speechwriter for former Greek prime minister George Papandreou and now an economics professor in the US, said last week: "There is precisely zero chance of austerity working. It is the same as thinking you can escape from gravity by waving your arms up and down."

It could hardly be more sobering. Money has flooded out of Spain, Greece and the peripheral European economies. Signs of the crisis range from Athen's soup kitchens to Spain's crowds of indignados protesting in the streets against austerity and a broken capitalism. Youth unemployment is sky-high. Less visible is the avalanche of money flowing into hoped-for safe havens in the US, Germany and even Britain. The last time the British government could sell government bonds at interest rates as low as today's was in the early 1700s.

George Osborne and his acolytes proclaim this as a triumph of the government's economic policies. They are gravely mistaken. Rather it portends fears that the international economic order may collapse because if so many countries are simultaneously pursuing austerity, where's growth to come from?

Virtually everywhere you look there are signs of a weakening world economy. At home, manufacturing suffered its biggest plunge for three years, and this in an economy already suffering its longest depression since the 19th century. American jobs growth is petering out. Unemployment in Europe averages 11%. Even China witnessed a sharp fall away in factory activity in May.

Yet none of this should be a surprise. We live in the aftermath of one of the biggest financial and intellectual mistakes ever made. For a generation the world, with the London/New York financial axis at its heart, surrendered to the specious theory that lending and financial contracts could grow many times faster than the underlying economy. There was a blind belief that in a free market banks could not make mistakes. Free markets didn't make mistakes – only clumsy bureaucratic states made economic mistakes. Or so they said. Financial alchemists, guided by the maxims of free market fundamentalism, could make no such errors.

Except that they did. The result was the financial crisis of 2008. Had governments not underwritten their overstretched banks with trillions of dollars, euros and pounds, an even worse global slump would have ensued. But while the banks could continue trading, the hundreds of trillions of loans and financial contracts they had made did not go away.

And because governments had guaranteed their deposits, as in Ireland, or had to inject capital into them as Spain has been doing all last week, this private bank debt has steadily become public debt. Here is a classic case where all the gains were privatised, and all the losses were socialised.

The choice is thus stark. To commit to decades of economic stagnation, the break-up of the eurozone, the risk of trade protection and autarchic economic policies, the dismantling of the west's social contracts, the imposition of high unemployment and the political fallout that will follow.

Or to change course.

The technical means are relatively simple. Governments must replace targets for inflation with targets for the growth of prices and growth of output combined. Central banks should inject money into their financial systems by offering to buy new bank loans made to support new investment, new innovation or new infrastructure – helped by partial government guarantees.

Governments also need to increase demand. They can do this directly – with targeted and time-limited tax cuts or spending increases. They can also move indirectly, taxing the rich more aggressively and re-allocating the proceeds in tax cuts to those on middle incomes and lower who tend to spend more – along the lines that both presidents Obama and Hollande have proposed. There is also a case for a financial transactions tax – both to raise crucial revenue and to cap the growth and frenetic speed of financial transactions. Finance has become too powerful. It needs constraining.""

FT: "US bank lending declined for the first time in a year in the first quarter, in a blow to hopes that easier credit could strengthen the US economic recovery."

Weer een oorlog

bummer

Het regeren gebeurt tegenwoordig achter de schermen. Want er is tegenwoordig heel veel dat het daglicht niet veelt. Dit weekend zijn ook De Majesteit en maffiabaas Rutte aanwezig op de Bilderberg conferentie waar de heersers der aarde hun toekomstplannen consolideren en gelijkschakelen. De Majesteit heeft grote financiële belangen in Goldman Sachs. We weten ook allemaal (of horen te weten) dat oorlogen gevoerd worden om economische macht. We weten ook dat Amerikaanse presidenten er een handje van weg hebben om een oorlog te beginnen om hun rechts-extremistische aanhang op hen te laten stemmen. We weten ook dat het enige wat de bevolking af kan leiden van een wereldcrisis een flinke oorlog is. Het ziet er dus naar uit dat de VS bezig is met het voorbereiden van een nieuwe oorlog. De signalen zijn er. De propagandamachine draait op volle toeren. Alleen de alternatieve pers, de bloggers, zijn nog kritisch, de mainstream media zijn gelijkgeschakeld. Dus kunnen we in toenemende mate aanvallen verwachten op de alternatieve pers en kritische burgers. Er is heel wat te verbergen de laatste tijd en dat zal alleen maar erger worden.

AlterNet: "The government, as with the recently adopted National Defense Authorization Act of 2012, does not have to go through the courts when fighting state "enemies" on U.S. soil. Instead, CISPA, like NDAA, expands extra-judicial procedures as if America’s biggest threats must always be addressed on a kind of wartime footing. Constitutional protections, starting with privacy rights, are mostly an afterthought.

The CISPA bill takes an information-sharing approach to fight cyber attacks. Nobody has said there’s a problem with the government giving classified information to private firms to stop attacks. It is the opposite of that—Internet companies sharing information about users and their online activities—that raises civil liberties red flags."

DecryptedTech: "Bills like CISPA seemed to be the end of personal privacy as it would allow companies to freely share their users’ data with the government or other corporations (along with any traffic that happened to pass through their networks).

Now it looks like the reason for the draconian and ridiculously restrictive laws and bills is coming clear. In 2009 President Obama ordered US intelligence assets to continue development of a worm for a sophisticated cyber-attack on Iran which began under the Bush administration. This was the Stuxnet worm that allowed for penetration into SCADA devices by infecting the programmable logic controllers in them. The target was Iran’s nuclear program and it was effective by delaying the program by two years. The problem was that in 2010 Stuxnet managed to get out on the Internet and spread. It was picked up by researchers that did what they do; they broke down the code and analyzed what it did."

NYTimes: "From his first months in office, President Obama secretly ordered increasingly sophisticated attacks on the computer systems that run Iran’s main nuclear enrichment facilities, significantly expanding America’s first sustained use of cyberweapons, according to participants in the program."

BeyondTheCurtain: "The leader of the government regularly sits down with his senior generals and spies and advisers and reviews a list of the people they want him to authorize their agents to kill. They do this every Tuesday morning when the leader is in town. The leader once condemned any practice even close to this, but now relishes the killing because he has convinced himself that it is a sane and sterile way to keep his country safe and himself in power. The leader, who is running for re-election, even invited his campaign manager to join the group that decides whom to kill."

Het is duidelijk dat Obama zich al herhaalde malen schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Hij blaast hoog van de toren over cyberaanvallen op Amerika, en dat is al een teken dat hij zelf bezig is met cyberaanvallen. Dat is al vaker vertoond. Toen de VS de mond vol had over zogezegde 'hersenspoelingen' in de Sovjet Unie was de VS daadwerkelijk bezig met Project MKUltra. Je beschuldigt de tegenstander gewoon van datgene wat je zelf doet. Het werkt meestal uitstekend bij de domme, geïndoctrineerde patriot. Het heeft zelfs een psychologische functie in het rechtvaardigen van ongeoorloofde middelen. Nog steeds zijn miljoenen westerlingen niet op de hoogte van Project MKUltra en van onze gelijkgeschakelde mainstream media zul je weinig horen hierover. Wij willen het ook niet horen. Wir wollen es nicht wissen.

The_Real_Obama

De verwachting is dat Obama om zijn verkiezingsoverwinning zeker te stellen (America has always loved a good lynching) een oorlog tegen Syria gaat beginnen. Dat wil zeggen officieel, want de oorlog is eigenlijk al begonnen. Er zijn al Amerikaanse en westerse (mogelijk met Nederlandse hulp - denk aan de NL helicopter in Libië!) troepen in Syrië. De propagandamachine werkt op volle toeren. Dan zie je in de berichtgeving, nationaal en internationaal.

De media verkondigen dat Syrië burgers, waaronder vrouwen en kinderen, executeert. Daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Daar zijn ook geen bewijzen van. Dat wordt enkel beweerd door de rebellen die hun wapens en hulp krijgen van de VS en de Navolanden. Deze landen hebben belang bij deze gruwelijke gebeurtenissen. Dat Syrië een stad bombardeert, dan die stad binnentrekt om daar burgers te executeren, en dan weer verder gaat met bombarderen, zou inhouden dat de stad veroverd is, daarna zou het leger zich weer teruggetrokken hebben, want we zien beelden van rebellen met al die lijken waarvan gezegd wordt dat het burgers zijn. Dat rammelt aan alle kanten. Wie heeft belang, een zeer groot belang bij deze burgerslachtoffers? De rebellen en het westen. Wie zoekt naar een reden om Syrië binnen te vallen (zoals dat al eerder om leugenachtige redenen is gebeurd, onder andere in Irak en Libië)? Dat is de VS en collaborerende landen. De enige manier om een inval te rechtvaardigen is schendingen van mensenrechten.

Het is daarom veel logischer aan te nemen dat de rebellen die slachtoffers, indien we ervan uitgaan dat dit reële gebeurtenissen waren, hebben geëxecuteerd. We hebben te maken met rebellen die banden hebben met al-Qaeda groepen die zoals nu blijkt in Libië ook folteren met de goedkeuring van het westen. Het folteren werd zelfs toegepast door Amerikaanse troepen in Irak. Met andere woorden, er is een zeer smerige oorlog aan de gang. Burgers worden vermoord door de rebellen en de schuld wordt de Syrische regering in de schoenen geschoven. Ook de hypocriete westerse burger moet van de overheid en media de bevestiging krijgen dat een inval te rechtvaardigen is. Het is propaganda van het smerigste soort dat door de nazi's is ingevoerd.

SteveLendmanBlog: "On May 27, the London Telegraph headlined "BBC News uses 'Iraq photo to illustrate Syrian massacre," saying:

Willful deception was caught red-handed. The image used "was actually taken on March 27, 2003...." It "shows a young Iraqi child jumping over dozens of white body bags containing skeletons found in a desert south of Baghdad."

BBC posted it on its web site under the heading "Syria massacre in Houla condemned as outrage grows." The caption suggests Houla bodies awaited burial.

Photographer Marco di Lauro spotted the deception. He took the photo. When he saw it he said he nearly "fell off his chair," adding:

"One of my pictures from Iraq was used by the BBC web site as a front page illustration claiming (Houla body images were) sent by an activist.""

ICH: "Modelled on US covert ops in Central America, the Pentagon's "Salvador Option for Iraq" initiated in 2004 was carried out under the helm of the US Ambassador to Iraq John Negroponte (2004-2005) together with Robert Stephen Ford, who was appointed US Ambassador to Syria in January 2011, less than two months before the beginning of the armed insurgency directed against the government of Bashar Al Assad.

The Salvador Option" is a "terrorist model" of mass killings by US sponsored death squads. It was first applied in El Salvador, in the heyday of resistance against the military dictatorship, resulting in an estimated 75,000 deaths.

The US Ambassador to Syria (appointed in January 2011), Robert Stephen Ford had been part of Negroponte's team at the US Embassy in Baghdad (2004-2005). In this regard, "The Salvador Option" for Iraq laid the groundwork for the launching of the insurgency in Syria in March 2011, which commenced in the Southern border city of Daraa.  

In relation to recent events, the killings and atrocities committed in the border city of Houla on May 27 were, in all likelihood, carried out under what may be described as a "Salvador Option for Syria".

The Russian government has called for an investigation:

    "As information trickles out of Houla, Syria, near the city of Homs and the Lebanese-Syrian border, it is becoming clear that the Syrian government was not responsible for shelling to deaths some 32 children and their parents, as periodically claimed and denied by Western media and even the UN itself. It appears that instead, it was death squads at close quarters - accused by anti-government "activists" as being "pro-regime thugs" or "militias," and by the Syrian government as the work of Al Qaeda terrorists linked to foreign meddlers." (See Tony Cartalucci, Syrian Government Blamed for Atrocities Committed by US Sponsored Deaths Squads, Global Research, May 28, 2012)"

The CIA is overseeing covert ops in Syria. In mid-March, General David Petraeus met with his intelligence counterparts in Ankara, to discuss Turkish support for the Free Syrian Army (FSA) ( CIA Chief Discusses Syria, Iraq With Turkish PM, RTT News, March 14, 2012)"

VoltaireNet: "The massacre in Houla is being blamed on the Syrian government without a shred of evidence. This incisive report by independent Russian journalist Marat Musin, based on a chronology of events and eyewitness accounts, confirms that crimes against humanity are being committed by terrorist militia. The objective is not only to isolate the al-Assad government politically and economically, but to develop a pretext and a justification for waging an R2P humanitarian war on Syria. The US Ambassador to the UN Susan Rice has hinted that, if necessary, the US and its allies may consider "taking actions outside of the Annan plan and the authority of the [UN Security] Council.” It is essential to reverse the tide of war propaganda which uses civilian deaths as a pretext to wage war, when those killings of civilians were carried out not by government forces but by professional terrorists operating under the helm of the US-NATO sponsored Free Syrian Army."

Er valt dus heel wat te verdoezelen, te verdraaien en af te liegen. Welke keuze hebben de Amerikanen bij de komende verkiezingen? De keuze tussen een bewezen oorlogsmisdadiger, Obama, en een toekomstige oorlogsmisdadiger, Romney. Er is heel wat indoctrinatie nodig om wat krom is recht te praten. Maar ooit komt er een tijd dat de zittende Amerikaanse president gearresteerd wordt en berecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Hoelang dat zal duren hangt van onze media af. Voorlopig kunnen we een stevige inperking verwachten van de vrijheid van informatie en meningsuiting, want de waarheid is te gruwelijk om bekend te mogen worden. Mubarak is tenminste veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er moeten er nog veel meer volgen. Te beginnen met de Clinton clan.

"The secret of life is honesty and fair dealing....And if you can fake that, you've got it made!"
Groucho Marx

Gaasperpark stinkt

werkzaamheden
egaliseren

Vandaag, vrijdag, was de afbraak van Amsterdam Open Air nog steeds aan de gang. Op sommige velden werd een poging gewaagd om het terrein te normaliseren. Er is hier en daar al grond en zand gestort om ingezakte stukken grond te egaliseren. Veel stalen platen moesten nog verwijderd worden. Het gras onder die platen is gaan verrotten en zowat het hele Gaasperpark stinkt naar rottend gras. Leuk hoor, twee dagen leut voor een paar duizend verwende yuppen en twee maanden ellende voor de recreanten en omwonenden. Het park is nu nog weken ongeschikt voor recreatie of voor picknicken. Het stinkt er ontzettend. Het rosarium is verschrikkelijk toegetakeld. Ik heb aardig wat mensen gesproken vandaag, en iedereen was verbijsterd over de ravage die is aangericht door Open Air.

screenshot_373

screenshot_368
Ooit een mooi grasveld

rosarium 1
Rosarium

Als dit de manier is waarop het Dagelijks Bestuur van Zuidoost dit stadsdeel aantrekkelijk wil maken voor andere Amsterdammers, dan schieten ze hun doel mijlen voorbij. Dit is een schande! Dit is vernietiging van een park. Straks komt er weer een festival en dan gaat de aftakeling weer verder. Zo zullen recreanten deze zomer nauwelijks kunnen genieten van dit park. De koekoek heb ik nog steeds niet gehoord. Die heeft waarschijnlijk ook zijn biezen gepakt. Eigenlijk zou je alle bezoekers van Amsterdam Open Air verplicht terug moeten halen om te aanschouwen wat ze hebben aangericht. Met hun neus in de stank duwen.

Het lied der dwaze yuppen

open air
Amsterdam Open Air - 27 mei

Het lied der dwaze yuppen

Een geur van rottend gras
verbitterde de bloemen,
een geur van rottend gras
verdreef ons uit de parken.

Die geur en een donker bonken
in het azuur beklonken,
die geur en een donker bonken
een steeds herhaald verdoemen,

ried ons, ach roekelozen,
de tuinen op te geven
riep ons, ach roekelozen
naar rommelige tonen.

Ver van natuur en leven
zijn wij naar avonturen
ver van natuur en leven
jubelend voortgedreven.

Niemand kan van nature
zijn leeftocht ondergraven,
niemand kan van nature
in lijve de dood verduren.

Steeds heviger bezweken
steeds helderder doorschenen,
steeds heviger bezweken
naar het ontwijkend leven,

stegen wij en verdwenen,
ontvoerd, ontlijfd, ontzworven,
stegen wij en verdwenen
als glinsteringen henen.

Het stinkt, wij zijn bedorven,
huiswaarts omlaag gedwereld,
het stinkt, wij zijn verstorven,
het stinkt tussen de torven.

(met excuses aan Martinus Nijhoff, een van onze grootste dichters)

rottendgras
Rottend gras - Gaasperpark 1 juni

Het spannende boek


NOS: "Met de uitreiking van de Gouden Strop begint vanavond de Maand van het Spannende Boek. Dat die vlak voor de zomervakantie wordt gehouden is geen toeval. Vooral dan worden er veel thrillers gelezen."

In bovenstaand itempje wordt Stieg Larsson genoemd. Ik heb de millenniumtrilogie gelezen en het is inderdaad wel spannend. Maar erg over het paard getild. Een echt spannend boek is in de eerste plaats diep realistisch. Dat ontbreekt bij Larsson in grote mate. Wat je van een Trotskist als Larsson kan verwachten is een theoretische kijk op de wereld. Het geweld ligt er naar mijn smaak ook veel te dik bovenop. Larsson is een beetje een hype.

Men wacht weer op zo'n grote, werd gezegd. Nou, er is een schrijver van spannende boeken die nog groter is dan Larsson, en dat is de Duitser Wolfgang Schorlau. In de Dengler reeks zijn al zes boeken verschenen. Allemaal realistisch verbonden met werkelijke politieke of maatschappelijke gebeurtenissen of toestanden. En dat geeft juist die extra dimensie die een boek tot literatuur maakt. Wat maakt de Maigret romans van Simenon tot literatuur? Dat is de realistische en psychologische diepgang van de verhalen.

Ik kom later nog uitvoeriger terug op Schorlau. Bestel de Dengler reeks alvast. Ze zijn volgens mij jammer genoeg nog niet in het Nederlands vertaald. Mogelijk wegens te realistisch en politiek expliciet. Lezen dus!

Der Verbrecher produziert nicht nur Kompendien über das Kriminalrecht, nicht nur Strafgesetzbücher und damit auch Strafgesetzgeber, sondern auch Kunst, schöne Literatur, Romane...
Karl Marx

© 2009