Weblog Archive mei 2011

Rietorchis in Gaasperpark

Ergens in het Gaasperpark zijn vandaag orchissen ontdekt door Arjan Geluk. Ik neem aan dat het de rietorchis is, een wettelijk beschermde plant. En in dit park wordt over een paar dagen een discofestival georganiseerd! Het is toch onvoorstelbaar dat discolawaai toegelaten wordt in een natuurpark en  dat overal gemaaid werd om plaats te maken voor de discobezoekers.

orchis

Een egel in mijn tuin

Vanavond zag ik wat beweging tussen de planten in mijn tuin. Ik pak meteen mijn fototoestel en ja hoor, een egeltje. Nou, zeg maar een egel, want het diertje zou nog niet eens in mijn twee handen passen. Een leuke, gezellige, weldoorvoede egel. Daar knapte ik meteen van op. Heerlijk om zo'n diertje in je tuin te weten!

egel

Het af- en aanvliegen van mijn pimpelmezen om rupsjes te brengen naar hun kleintjes in het vogelhuisje is sinds een paar dagen gestopt, dus die zijn nu wel uitgevlogen. Het gaat allemaal zo snel.

Bezwaren tegen Amsterdam Open Air festival

Opbouw-1_006
Stalen platen zonder vergunning neergezet.

Hierna een brief van Flora te Riet (Nellestein) gericht aan alle bestuurders, projectleiders, beleidsmedewerkers, uitvoerenden, en anderen die verantwoordelijk zijn voor het evenementen beleid.

Geachte mevrouw/meneer,

Onderstaande email heb ik naar alle deelraadsleden in Zuidoost gestuurd en nu aan u ter kennisgeving.

Sinds vrijdag ligt een groot deel van het Gaasperplas park vol met rijplaten en sinds maandag is een groot deel afgesloten terwijl de vergunning voor het dance event op 4 juni nog niet verleend is.

Ik maak bezwaar tegen het zonder vergunning

1 afsluiten van een groot deel van park dat openbaar gebied is

2 het inrichten van een grote bouwplaats

3 het rijden van vrachtauto's en personen auto's op voet- en fietspaden

Ik dring aan op handhaving.

Bovendien maak ik bezwaar

1 tegen te vroeg maaien van een nat graslandje waar mogelijk beschermde orchideeën in groeien en dat afgezet zou worden

2 tegen het te vroeg maaien van  bloeiende weilandjes, (nog geen zaad gezet) dat ook afgezet zou worden

3 tegen het plaatsen van hekken in / inrichten als festival terrein van het Rosarium. Volgens zeer recente antwoorden van Gerben Houtkamp maakt het Rosarium evenals het naaktstrand eiland+schiereiland geen deel uit van het festival terrein

4 tegen het robust maaien van kruidenlagen tot aan de bosplantsoenen op vele plaatsen in het park. In zijn quick scan geeft dr. M. Kuiper als aanbeveling minimaal 2 meter buiten de strueelranden te maaien. Dit is mitigerende maatregel 3 om de beschermde broedvogels te beschermen.

met vriendelijke groet,

Flora te Riet

Opbouw festival

De opbouw van het Amsterdam Open Air festival in het Gaasperpark is in volle gang. Er gaat heel wat zwaar vrachtverkeer over onze grasvelden. Alles wat groeide en bloeide is weggemaaid. Wie meer informatie wil inclusief foto's van de opbouw kan naar de site van Nellestein surfen. Ook hier.

OpbouwAOA
Groeit het gras nog na deze verharding?

OpenAir21
Zoals een park er hoort uit te zien: groen.

ParkMaaien_016
Tabula rasa

afgesloten

Gaasperpark op de schop

Om het Amsterdam Open Air festival plaats te laten vinden op 4 juni heeft Groengebied Amstelland al overal gesnoeid en gemaaid. Hele bloemperken zijn weggemaaid. Als er nog meer festivals van deze omvang komen dan is het Gaasperpark geen plek meer waar fauna en flora kunnen gedijen. De hele procedure van besluitvorming en inspraak was een lachertje. Het is niets anders dan onbehoorlijk bestuur waarvoor politici uit hun ambt ontzet zouden moeten worden. Morgen wordt de vergunning verleend, en dan kan iedereen een bezwaar indienen. Bezwaren zullen dan wel na het evenement aankomen en weggeredeneerd worden. Met Hemelvaart erbij heb je nauwelijks een kans om een kortgeding aan te spannen. Met andere woorden, de nomenklatura heeft beslist en de bewoners werd een festival opgedrongen; met meer in het verschiet. Een paar individuen bij GGA drammen deze beleidslijn erdoor, tegen de statuten van de organisatie in. Het is de eerste taak van GGA om het groen te behouden en te vrijwaren. Nu wordt het park 'gefatsoeneerd' volgens de wensen van de commercie. Een trieste ontwikkeling. Maar zolang PvdA en VVD twee handen op één buik zijn, is er weinig verbetering te verwachten. En Groengebied Amstelland ziet zichzelf vooral als eigenaar van natuurgebieden, als een particulier bedrijf, dat (geheime) privaatrechterlijke afspraken maakt met andere ondernemers, in dit geval Amsterdam Open Air, en geen verantwoording verschuldigd is aan de inwoners van dit gebied.



GeinDrieDorp 25 jaar!

En dat mag gevierd worden. De V-Houseband en Jammin Brass zorgden voor de muziek. Er waren hapjes en drankjes. Bewoners konden op kramen tonen wat ze doen en maken. Kort gezegd, het was een heel gezellig feest. Kijk zelf maar.


Massa-evenementen

AT5: "Burgemeester Eberhard van der Laan vindt het tijd voor een fundamentele discussie over massa-evenementen in de stad."


Wat mij betreft mag er ook een halt toegeroepen worden aan grote evenementen als Amsterdam Open Air met bezoekersaantallen van boven de 10.000 in parken en natuurgebieden. We weten dat er altijd drugs en overmatig alcohol gebruikt worden, en dat het noodzakelijk is politie, brandweer en EHBO paraat te hebben staan om de veiligheid en de gezondheid te garanderen. Een beperkt evenement als GaasperPleasure op een locatie die daarvoor geschikt is, de oostoever van de Gaasperplas, is prima. Buurtfeestjes waar verantwoordelijk omgegaan wordt met mogelijke overlast zijn positief voor de saamhorigheid van de buurt.

Monumentale bomen

monumentalebomenHet eerste resultaat van de Adviescommissie Monumentale Bomen is klaar: een ringmap met 35 bladen en een kaart met monumentale bomen in Zuidoost.

Het is te koop voor 10€ in het Informatiecentrum op het Anton de Komplein. Het is de bedoeling dat er mettertijd nog bladen aan toegevoegd worden. Jammer is het dat de criteria nogal streng zijn waardoor prachtige bomen in het Gaasperpark niet zijn opgenomen omdat ze niet oud genoeg zijn.

Terreinschouw

gaasperplaspark

BVNellestein: "Bekijk twee parken op zondag 29 mei 2011 

11.15  uur start bij het carillon een rondleiding van ca. 1 uur door deel van  het Gaasperplaspark dat vanaf maandag 30 mei tot uiterlijk 9 juni  afgesloten zal zijn t.g.v. dance event Amsterdam Open Air op 4 juni 2011.

Van 13.00 tot 17.00 uur opening van het Bijlmerpark.

17.15 uur start bij het carillon nog een keer een rondleiding van ca. 1 uur door deel van het Gaasperplaspark dat  vanaf maandag 30 mei tot uiterlijk 9 juni afgesloten zal zijn t.g.v. dance event Amsterdam Open Air op 4 juni 2011.

Uitleg over evenementen beleid van Stadsdeel Zuidoost en  Groengebied Amstelland, over inrichting van festival terrein en laatste nieuws over de vergunningverlening door Flora te Riet. 

N.B. maximaal 50 deelnemers per rondleiding. Bij meer dan 50 is een vergunning nodig.

Unieke kans om een park in opbouw te vergelijken met  een ruim 30 jaar oud park, dat een terrein voor grote evenementen moet worden. 

Ook een unieke kans om zelf te zien hoe het park er nu uit ziet en klinkt en hoe het er straks uit ziet en klinkt op 9 juni. 

Dan hebben op 4 juni 10.800 personen ‘gedanced’ op de grasvelden en is er een grote hoeveelheid vracht vervoerd over de fiets/voet paden en de grasvelden. Materiaal voor 7 podiums, 5 bars, 4 toiletblokken, 1 grote tent met houten vloer en 1 grote tent zonder vloer, diverse pagode tenten, 17 standjes, een food zone, diverse terrassen, 15 scanpoorten en 30 visitatie poorten, catering materiaal, diverse portocabines, aggregaten voor verlichting, aggregaten voor geluid, aggregaten voor de 5 bars met 5 koelcontainers en 5 biertanken, alu hallen, EHBO tent,  Brandweer, Politie, lockers, afvalcontainers, heel veel hekken en rijplaten en ik vergeet vast nog wel iets. En voorraden van alles wat gekocht kan worden tijdens het festival, in ieder geval eten en drinken voor 10.800 personen.

Route: van carillon naar oeverpad langs de plas, dan bij Liendenhof het park in. Beging festival terrein. Via de eerst weide met de meidoorn heggen, langs de barbecue oever, het naaktstrandeiland naar het glooiende grasveld. Naar de brug naar het grasveld met het ronde dakje, terug naar het Rosarium en terug via het glooiende grasveld. 

Vriendelijk verzoek, zoveel mogelijk op de paden te blijven."

Zie ook hier voor meer informatie.

Jubileum Gein3dorp

Gein3dorp: "GeinDrieDorp viert haar 25 jarig bestaan op zaterdag 28 mei 2011.

Zaterdag 28 mei vanaf 14.00 uur, locatie schoolplein basisschool ABBS Het Gein:

* Braderie van kramen door bewoners ingevuld met hun hobby’s, werk, kunstuitingen, muzikale bijdrage, …… etc. Op 28 mei zal er een kraam klaar staan waar alle hobby’s en of werkzaamheden aan de buurt getoond kunnen worden.

* Tussendoor op klein podium optreden van bewoners met muzikale talenten.

* Feest voor de kinderen

* Rond 18.00 uur afsluiting met een barbecue en een drankje.

* Van 20.00 tot 22.00 uur optreden van een GeinDrieDorp band."

Het einde van de wereld

Vandaag ergens rond een uur of zes zou de wereld volgens een of andere Amerikaanse fundamentalist aan zijn einde komen. Haha, de persoon in kwestie heeft dat al eens eerder beweerd. Maar alle gekheid op een stokje, onze beschaving is inderdaad ten einde gekomen, en wel bij het ochtendgloren van deze zaterdag. Democratie, the rule of law, politieke beloften? Forget it. De wereld wordt vanaf nu geregeerd door willekeur en waanzin (d.w.z. oorlog).

NewYorkTimes: "The War Powers Resolution of 1973 says that a president must terminate military operations 60 days after notifying Congress that he introduced armed forces into actual or imminent hostilities. The Libyan operation reached that deadline on Friday. The Obama administration appears to have ignored it. In a letter from President Obama to congressional leaders about the mission, he expressed support for the idea of legislative endorsement, but he did not directly ask for a resolution authorizing the operation."

Vanzelfsprekend zullen onze mainstream media er alles aan doen om dit schokkende bericht zo lang mogelijk uit het nieuws te houden.


Het maakt eigenlijk niet veel uit of een 'democratische' en zwarte president met veel beloften en hoop aan het roer staat in de VS. War bitch Hillary Clinton heeft de leiding over de Amerikaanse buitenlandse politiek. Onder Obama is foltergulag Guantanamo nog steeds niet gesloten, de Patriot Act is net verlengd tot 2015 en zojuist heeft Obama zijn eigen Amerikaanse wetten overtreden, om niet te spreken van zijn eigen beloften aan de Amerikanen die hem verkozen hebben. Vanaf vandaag is de Amerikaanse interventie in Libië illegaal. Deze president kan impeached en afgezet worden. Of dat zal gebeuren in een wetteloos land is nog de vraag. De bedoelingen van rechts zijn het onmogelijk maken van een herverkiezing van Obama. Maar het moet toegegeven worden, Obama is in feite nog veel erger dan George W. Bush. Het illegale moorden gaat gewoon verder. De hypocrisie stijgt ten top. Van beschaving kunnen we strikt genomen niet meer spreken. It's the end of the world as we knew it. Après nous le déluge. Freedumb and Libbedy! God bless Murka!

Open Air weinig openheid

Gisteravond is op initiatief van dhr. Jaensch (wethouder stadsdeel Zuidoost) een rondleiding georganiseerd met de organisatie van het Amsterdam Open Air festival bedoeld voor omwonenden en belangstellenden om de plekken te bekijken waar podia en andere voorzieningen geplaatst zullen worden voor het festival op 4 juni.

openaircrew

Op bovenstaande foto ziet u de organisatoren van dit Amsterdam Open Air festival. Nee, het zijn geen criminelen, maar er is een reden voor de balkjes voor hun ogen. Al meteen bij de introductie toen ik mijn Flip-cameraatje even aanhad voor een beeld van de opkomst, werd door het alfavrouwtje van AOA een beschuldigende vinger naar mij uitgestoken, en kwam een betamannetje naar mij toe met de mededeling dat er niet gefilmd mocht worden. Dat is vreemd, dit is een openbare rondleiding speciaal bedoeld om mensen te informeren. We hebben hier toch niet te maken met een maffia die geen pottenkijkers wil? Misschien wel met een arrogante muziekcultuur die denkt alle reglementen te kunnen overtreden als een en ander hun niet aanstaat. Er waren meerdere mensen die foto's en video's maakten. Ook de heer Jaensch, en vreemd genoeg ook de jongedame in kwestie. Dus waar maakte zij zich druk om? Het kwam wel behoorlijk intimiderend over, vooral als je daarna nog te horen krijgt dat zij ervoor kan zorgen dat mijn eerdere video op YouTube (zie mijn post van 21 april) verwijderd zou kunnen worden. Het zal zo'n vaart niet lopen, maar het typeert wel het sfeertje in de scene. Er gaat veel geld om en negatieve publiciteit is niet welkom. Dat het hier gaat om vrijheid van meningsuiting en informatie van bewoners van Zuidoost is bij hen duidelijk geen prioriteit. Vreemd genoeg werden andere organisaties zelfs uitgenodigd om opnamen te maken tijdens de opbouw van het festival. Heel vreemd allemaal. En onnodig om gisteravond zo'n incident te creëren. Had beter gekund. Zo ga je niet met de omwonenden om.

Maar goed, we kregen dus te zien wat waar komt te staan en welke veranderingen er aan het park aangebracht gaan worden om dit megagebeuren mogelijk te maken. Om te beginnen is al flink gesnoeid aan de bomen, wellicht om te verhinderen dat festivalbezoekers in bomen gaan klimmen. Wat is het leuke van een park? Dat de bomen met hun takken laag over het water hangen, bijvoorbeeld; dat schept een esthetisch mooi beeld met variatie. Dat zijn we dus al kwijt. Groengebied Amstelland is al te graag bereid het groen ondergeschikt te maken aan de commercie.

gesnoeid

Verder zullen ook de toegangen tot een paar veldjes met podia worden verbreed. Dat houdt in dat een deel van de hagen verwijderd zal worden. Hoe meer ik het bekeek hoe sterker mijn overtuiging werd dat het Gaasperpark geen geschikt terrein is voor een festival van deze omvang. Er komen heel veel kraampjes en bars die spullen, eten en drinken verkopen. Alle terreinen met podium hebben een beperkte grootte. De wegen naar de andere podia zijn smal. Er zal dus een groot volume jongeren (vaak met een glaasje op of erger) door die smalle weggetjes geleid moeten worden, en dat in éénrichtingsverkeer. Eenmaal op het festivalterrein is er geen uitweg meer mogelijk. Men spreekt van 10.000 bezoekers, maar andere bronnen hebben het over 12.500.

Wie het kaartje van het terrein bekijkt ziet dat er heel wat commerciële bedrijven meedoen, voor verkoop van ik weet niet wat allemaal. Een paar namen: Smirnoff, Sweetwheels, Heinz, poffertjes, sigaretten, Jägermeister, Ben&Jerry's, Moet Champagne, Ola, Unity, Pomms, PUIDI, Burgermeester, Beppo ala Casa, Eetfabriek, Paardenkracht, Lightcoach, Tequila, etc. Bars overal natuurlijk.

adamopenair
Klik kaartje voor vergroting (pdf)
(met dank aan Sjoerd Wynia)

Dat Groengebied Amstelland nog iets gaat verdienen aan deze muziektornado, zeven podia die een hele dag hun versterkte bassen de omgeving inblazen, lijkt mij uitgesloten. Er zullen waarschijnlijk meer kosten dan baten zijn. Alleen al het bovengenoemde snoeien heeft al duizenden euro gekost. En als bomen beschadigd worden, wat hoogstwaarschijnlijk het geval zal zijn met meer dan 10.000 bezoekers, dan zie ik nog geen vergoeding of vervanging daarvoor. Extra inkomsten genereren voor Groengebied Amstelland is een fabeltje. De opbrengst gaat naar een gestaffelde reeks organisaties die hierbij betrokken zijn, met een paar individuen die bijzonder veel profijt eruit halen.

En als ik ergens Sjoerd Wynia (directeur van Club Air en initiatiefnemer van het festival) dit hoor zeggen, dan krijg ik toch een onprettig gevoel: “Het is vaak slikken of stikken. Als organisatie zit je in een moeilijke positie. Vergunningen zijn nou eenmaal onderdeel van je onderneming. Als je een locatie verliest heb je een probleem. Maar helemaal meegaan in de War on Drugs is ook geen optie want drugs en feesten zijn nou eenmaal met elkaar verbonden. We zitten in een samenleving die drugs gebruikt en dat zich manifesteert op feesten. De laatste jaren neemt de irritatie rondom het uitvoeren van het Zero Tolerance beleid echter wel toe bij bezoekers en men durft de mond nu ook open te doen. Maar de meeste mensen weten niet eens waar ze naar toe moeten om te klagen. En degene die zijn aangehouden met drugs op zak zijn blij dat ze ervan af zijn door meteen de boete te betalen.”

Dit festival zal het Gaasperpark grondig aantasten wat betreft fauna en flora. En dat voor één dag muziekgeweld dat ook elders plaats had kunnen vinden waar geen overlast veroorzaakt wordt. En ook de omwonenden ondervinden overlast. Het zal ook geld kosten voor ons stadsdeel of de gemeenschap, zeg maar de belastingbetaler, want er wordt intensief politie, brandweer en EHBO ingezet. Er wordt dus een extra risico gecreëerd op allerlei gebied, veiligheid, gezondheid, en dat moet door de belastingbetaler opgevangen worden. Dan spreek ik nog niet van de aanslag op de gezondheid van de bezoekers door het decibelgeweld, of van onderling bezoekersgeweld, drugsgebruik en het gevaar voor dronken bezoekers om in waterpartijen te vallen waar hulp niet meteen bij kan.

Ik vind het schandalig dat Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost zich lenen voor een commerciële onderneming van deze omvang die noch voor het stadsdeel noch voor GGA veel voordeel oplevert. We weten allemaal dat het volproppen van parken met mensen tot excessen leidt. Ik hou mijn hart vast. Dat een natuurpark als het Gaasperpark te grabbel gegooid wordt voor een paar uur uitspattingen van jongere jongeren is  niet te tolereren. Wij hebben al zo weinig groen in Nederland en nu wordt het nog ten dienste gesteld van  de commercie die lak heeft aan wat er groeit en bloeit en lak heeft aan de wensen van de omwonenden.

doorgang
Dit stuk haag gaat weg.

In een gesprek met de jongedame van de foto bovenaan was ik nog zo naïef om hun integriteit als muziekliefhebbers als vaststaand te beschouwen, maar de ervaring van gisteravond was heel onprettig. Hier gaat het niet meer om mensen die leuk muziek willen maken en lekker door de bol willen gaan, maar dit is een lean, mean, money-making machine. En dat heeft nadelen en kwalijke gevolgen. De gemeenschap profiteert er totaal niet van. De huidige politiek faciliteert nog steeds uitsluitend het bedrijfsleven en zorgt er tegelijk voor dat de gemeenschap moet opdraaien voor de kosten en lasten en dat de baten zowat geheel afvloeien naar de muziekindustrie. Er is een geschikter terrein voor dergelijke festivals, namelijk bij de Arena. Dus het is geen kwestie van het ontzeggen van hun muziekgenot. Maar de organisatie moet zich wel realiseren dat ze flink veel overlast veroorzaken.

Dan is er nog de kwestie van de inspraak. Die is ronduit belabberd. Er kwam een kennisgeving en daarin stond dat het ging om de oostoever van de Gaasperplas. Dit is duidelijk de noordoever. Met andere woorden, de bewoners zijn foutief geïnformeerd. Tot de dag dat belanghebbenden een bezwaar kunnen indienen, dat is over een goede week of zo als de vergunning is verleend, kunnen de plannen van het Amsterdam Open Air festival nog aangepast en veranderd worden. Een zienswijze indienen over een situatie die je onmogelijk al volledig kunt kennen is een onmogelijkheid.

Tot zes weken na het verlenen van een vergunning kunnen bezwaren ingediend worden. Dat zou in feite neer kunnen komen op het indienen van een bezwaar nadat het festival al heeft plaatsgevonden. De enige serieuze mogelijkheid om dit festival tegen te houden is dus een gerechtelijke spoedprocedure. Dit is de manier waarop men omwonenden buiten spel zet en in het ongewisse laat over het wat en waar. Het rammelt aan alle kanten. Als je aan de beleidsadviseur in deze van stadsdeel Zuidoost een bezwaar stuurt, dan krijg je een pdf toegestuurd met de betreffende wetten en reglementen. Maar het is duidelijk dat het stadsdeel diezelfde wetten en reglementen al heeft overtreden door een foutieve kennisgeving de wereld in te sturen. Er wordt alles aan gedaan om de bewoners een festival op te dringen, maar de openheid en inspraak zijn een wassen neus, dus puur proforma.

Het festival is nu al uitverkocht. Dat zou kunnen betekenen dat er inderdaad 12.500 kaarten zijn verkocht. De opbrengst loopt in de honderdduizenden euros. De overlast is navenant. Wij zijn dus in feite voor een voldongen feit geplaatst. Ook al doet de heer Jaensch nog zoveel moeite om onder andere deze rondleiding te organiseren, het is en blijft een doekje voor het bloeden. Festivals van deze omvang horen niet thuis in het Gaasperpark.

Stadsdeelergernissen

Ergernis 1: Ik heb net een enquête van het stadsdeel ingevuld over 'de omgang met vuil'. Alle vragen slaan op het navolgen van de regels die het stadsdeel stelt aan de bewoners. Geen enkele vraag over het functioneren van de reinigingsdiensten zelf. Het gaat prima met de vuilnisophaaldienst hier in deze buurt, maar het gaat niet goed met de reinigingsploegen die de straten moeten schoonhouden van zwerfvuil, voornamelijk bladeren, katjes, en gemaaid gras. Dat laatste gebeurt namelijk zeer zelden en nooit echt goed. Dat er af en toe rotzooi op straat wordt gegooid is een feit, mag niet, maar het gebeurt overal, in elk land, dus is het de taak van de gemeente om dat vuil regelmatig weg te halen. Als dat niet gebeurt dan blijft de rommel liggen. Het stadsdeel kan blijven hameren op de verantwoordelijkheid van de burger die er natuurlijk wel is, maar heeft zelf ook een verantwoordelijkheid. De losse ploegen stadsreinigers zijn zakkenwassers. Daarmee kom ik meteen op mijn volgende ergernis.

Ergernis 2: Vandaag hoorde ik de maaimaniakken weer aan de gang in de plantsoenen. Er is nauwelijks nog sprake van gras op de grasveldjes, maar de maaiers, zij maaiden voort... Totaal zinloos om een grasveld dat voor de helft bruin is met verdord gras nog te gaan maaien. Het enige wat ze doen is het zwerfvuil dat er ligt te verpulveren en overal te verspreiden. Dat vuil wordt nooit opgehaald, ook het gras dat op andere dagen wel gemaaid kan worden, wordt nooit van voet- of fietspaden verwijderd.

Als het stadsdeel zelf nou eens wat meer moeite ging doen om onze straten schoon te houden, dan zouden de acties om de burgers en vooral scholieren meer verantwoordelijkheid bij te brengen misschien ooit nog eens helpen. Het is natuurlijk makkelijk om de verantwoordelijkheid af te schuiven op de burgers, maar wat hier achter zit is het besparen op reinigingskosten voor het stadsdeel. Vreemd genoeg heeft het stadsdeel zakken met geld over voor nodeloos grasmaaien.

Geindag

Geindag: "Tijdens de ‘Geindag’ op zaterdag 28 mei presenteren kinderen van verschillende basisscholen uit Abcoude en Amsterdam Zuidoost hun kunstwerken rondom de rivier Het Gein. Voorafgaand laten zij zich gedurende drie weken inspireren door de rijke geschiedenis van het cultureel erfgoed, de prachtige natuur en de rivier. Samen met 13 professionele kunstenaars uit verschillende disciplines werken zij aan de meest waan-zinnige kunstwerken op boeren locaties in dit gebied."

geindag

Fraude bij 5 grootste hypotheekbanken

homeforsale

HuffingtonPost: "A set of confidential federal audits accuse the nation’s five largest mortgage companies of defrauding taxpayers in their handling of foreclosures on homes purchased with government-backed loans, four officials briefed on the findings told The Huffington Post.

The five separate investigations were conducted by the Department of Housing and Urban Development’s inspector general and examined Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup and Ally Financial, the sources said.

The audits accuse the five major lenders of violating the False Claims Act, a Civil War-era law crafted as a weapon against firms that swindle the government. The audits were completed between February and March, the sources said. The internal watchdog office at HUD referred its findings to the Department of Justice, which must now decide whether to file charges."

Als ik me niet vergis doet ook ons koningshuis goede zaken met J.P. Morgan.

Watersport

Zondag was er een open dag bij de watersportverenigingen in de jachthaven van de Gaasperplas. Een pittig briesje woei over de plas.

Veel icarusblauwtjes

Vandaag heb ik heel wat icarusblauwtjes gezien in het Oranjebos. Ze behoren tot de kleinste vlinders. De bovenkant van de vleugels van de mannetjes is geheel blauw en bij de vrouwtjes bruinig.


NO2 normen overschreden

CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Metingen laten zien dat in 2010 op veel straatstations de norm voor de jaargemiddelde concentratie van stikstofdioxide (40 µg NO2/m³) is overschreden. Berekeningen geven aan dat langs ongeveer 200 kilometer snelweg de grenswaarde waarschijnlijk is overschreden."

stikstofdioxide

K238Studios

K238Studios is een kleine maar professionele produktiestudio in Amsterdam Zuidoost. Kijk naar een prachtig voorbeeld van hun videowerk met geweldige muziek.


Flora en fauna in de woningbouw

rondleiding copy

Hans Kapiteijn van stadsdeel Zuidoost leidde gisteravond een natuurwandeling in de buurt van het stadsdeelkantoor. Het ging vooral om de aanwezigheid van fauna en flora rond de woningen. Dit deel van de Bijlmer is grondig vernieuwd nadat een aantal oude flats werden afgebroken. En ik moet zeggen dat in elk geval dit deel met de nieuwbouw en renovaties van sommige flats er knap uitziet. De wijk heeft stijl en allure. Dat wordt niet in het minst veroorzaakt door de grote varieteit aan woningen en 'landschappen'. Bij elke hoek verandert de woonaard en de beplanting.

bijlmer1 copy

Die delen van de wijk waar bomen en veel begroeiing staan zijn vanzelfsprekend de leukste. De flora verandert met de seizoenen en dat wordt positief ervaren. Waar minder begroeiing te vinden is oogt het vaak saai, maar als tegenpool van het groen elders zorgt het in elk geval voor variatie. Een waterpartij met lijnrechte beschoeiing kan wel wat extra groen gebruiken. Maar de kalere delen moeten natuurlijk niet overheersen, anders krijg je weer verloedering. Mensen willen hun eigen woonomgeving zo verschillend mogelijk hebben van andere wijken.

nieuwbouw copy

Dit stuk van de Bijlmer had ik al jaren niet bezocht, en het viel me enorm mee. Ik zou er zo willen wonen. Ik heb er ook geen geluidsoverlast uit de ramen horen schallen, wel een vink vanaf een balkon. Men heeft er alles aan gedaan om hier een woongebied te creëren waarin mensen zich thuis voelen en waar veel groen aanwezig is, met wat ruwere stukjes waar ook de wildere fauna en flora een kans krijgen. Zelfs oudere flatgebouwen als Gooioord zien er goedverzorgd uit. Ook tussen de hoge bomen en een weelderige begroeiing hebben de flatbewoners nog behoefte aan een groen balkon, inclusief vogels.

woneninhetgroen copy

Het is verheugend te zien dat er werkelijk een inspanning wordt gedaan om de natuur in de wijken te houden. Jammer genoeg is onze allochtone bevolking minder geneigd om zich te engageren voor een groene omgeving. Misschien dat de meesten het als een natuurlijk gegeven zien dat ze ook in hun land van herkomst als normaal ervaren, maar hier in Nederland moet je in elk geval veel moeite doen om het groen te behouden. Nederland heeft al zo weinig groen, en elke boom die gekapt wordt is er een te veel. Het is toch jammer dat voor het nieuwe Bijlmerpark dat nog in aanbouw is duizenden bomen zijn gekapt. Positief is de integratie van natuurlijk ogend groen in de woonwijken.

inpassing copy

Intussen integreert de fauna zelfs in het centrum van de Bijlmer, het Bijlmerplein. Men verwondert zich daar niet over de aanwezigheid van een reiger die een hapje wil meepikken bij de snackbar. Iedereen is er blijkbaar aan gewend. Leven en laten leven is het motto. Wat de Bijlmer nog wel goed kan gebruiken is een groeninformatiecentrum waar informatie te vinden is over de fauna en flora in de buurt en waar wandelingen georganiseeerd worden zoals deze. Dat zou het woongenot van Zuidoost nog verhogen. Het groen is essentieel voor de leefbaarheid van dit stadsdeel. En wij zijn er trots op.

reigersnack

Modern terrorisme

Onze huidige regering is heel bedaard, je kan ook zeggen met voorbedachten rade, de klok tientallen jaren terug aan het zetten. Het gevolg is een directe aantasting van onze gezondheid. Dit retrokabinet is niet alleen voor meer kolencentrales, maar ook voor meer kerncentrales. Het gaat in dit kabinet niet om de burgers maar om het geld, om de industrie, om nieuwe bedrijven, die ze dan weer voor een appel en een ei aan het buitenland kunnen verkopen (het gemeenschapsgeld subsidieert het allemaal wel, waarna bij verkoop alleen de top flink profiteert). Men denkt tegenwoordig zelfs aan de winning van schaliegas. Geldzucht is nog gevaarlijker dan idiotie.

SXC: "Een grote meerderheid van de Kamer wil een nationaal akkoord voor de overgang naar schone energie. Maar hoe moet dat met een kabinet dat geobsedeerd is door een nieuwe kerncentrale?

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer omarmen een nationaal plan voor schone energie. Een grote en belangrijke stap, zou je als buitenstaander kunnen denken. Maar de reactie vanuit het kabinet is veelzeggend: complete stilte.

Dat hoeft niemand te verbazen. Wat verwacht je anders met een VVD-premier die zegt dat windmolens niet draaien op wind maar op subsidie? Mark Rutte heeft volgens veel ‘duurzame’ critici geen enkele visie op het klimaat- en energieprobleem. ‘Dit kabinet vindt zulk beleid niet nodig. Niemand weet waar ze heen willen’, zegt Harry Droog, de pas afgetreden voorzitter van het Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening. Zijn adviesclub voor energietransitie is met de komst van Rutte afgeschaft.

Ruttes belangrijkste wapenfeit is het naar beneden bijstellen van de ambities voor duurzame energie in 2020: was 20 procent, nu 14 procent. Gedoogpartner PVV ziet zelfs geen enkele noodzaak in het terugdringen van CO2-emissies. Hoe het kabinet de verlaagde doelstelling moet halen met de komst van vier nieuwe kolencentrales, is een goed bewaard geheim."

sitestat 

Als onze regering een ramp wil veroorzaken dan moeten ze vooral aan 'fracking' gaan doen, het winnen van schaliegas.

Telegraph: "Fracking, or hydraulic fracturing, involves blasting huge amounts of water, mixed with sand and often toxic chemicals, to break up shale formations thousands of feet under the earth, to release natural gas.

The most visually dramatic impact can be seen when methane leaks into the water supply, causing tap water to catch fire. This methane has also been the subject of recent studies that have undermined the conventional wisdom that natural gas is “cleaner” than coal or oil.

Fracking has been most vigorously criticised for the damage caused by its waste water, which contains carcinogens such as benzene and radioactive elements such as radium. Some of these chemicals are in the secret cocktail of liquids injected in the well; others come up naturally from underground. These toxins have regularly polluted rivers, streams and lakes. Some are endocrine disruptors, and have been scientifically shown to stunt growth and human reproductive capacity.

The damage spreads when contaminated water enters the food chain."

Scientific Study Links Flammable Drinking Water to Fracking.

coal

Een nieuwe actie (van The Yes Men) is gericht tegen de kolenindustrie: Coal Cares. De actie is sarcastisch bedoeld.

Coal Cares: "Coal Cares™ is a brand-new initiative from Peabody Energy, the world's largest private-sector coal company, to reach out to American youngsters with asthma and to help them keep their heads high in the face of those who would treat them with less than full dignity. For kids who have no choice but to use an inhaler, Coal Cares™ lets them inhale with pride."

Update over Coal Cares:
"The following letter has been sent to lawyers for Peabody Energy in response to their threat:

Dear Andrew Baum, Foley Lardner LLP, and Peabody Energy,

Thank you for your thoughtful letter demanding that we remove Peabody’s name from www.coalcares.org and cease falsely suggesting that Peabody cares about kids made sick by coal.

Your threat, although entirely baseless (see this response, and the EFF's blog post later today), did make us realize one thing: that Peabody, despite being our country's largest coal producer, and one of the largest lobbyists against common-sense policy, accounts for a mere 17% of U.S. coal production. The remaining 83% comes from 28 other companies, who are, every bit as much as Peabody, giving kids asthma attacks and other illnesses.

As even you may agree, the root of the problem is not Peabody, but rather our system of subsidies, regulations, and lobbying that lets your whole industry continue its lethal work. To make this clear, we have changed every instance of the word “Peabody” on www.coalcares.org to a rotating selection of the names of other large U.S. coal producers who, like Peabody, also need to be stopped from killing kids.

Very truly yours, Coal is Killing Kids and the Yes Lab coalcares@yeslab.org, (314) 472-5539

P.S. You suggest in your letter that “Peabody has a First Amendment right not to be involved with the dissemination of a message with which it does not agree,” a statement which, while completely untrue, does recall the World Resources Institute’s longstanding demand that you cease falsely attributing to them the nonsense statistic that “for every 10-fold increase in per-capita energy use, individuals live 10 years longer.” As the WRI notes:

First, WRI has never made such an assertion and has never done analysis to that effect. Second, this conclusion ignores critical factors related to energy production and human health. WRI’s longstanding support for a global transition to cleaner, low-carbon energy is well-documented.

We would be grateful if you would stop misquoting WRI and issue a corrective statement within the next 24 hours."

Onze moderne hooligans en criminelen, je mag ze ook terroristen noemen voor mijn part, zitten in rechtse regeringen.

Zeilvereniging Gaasperplas

Open dag op 15 mei vanaf 11:00.

flyerzvg2011

CO2 in Amsterdam

Zeer verontrustend:

AT5: "De CO2-uitstoot in de stad blijft toenemen. Uit cijfers van het gemeentelijke Klimaatbureau blijkt dat er in 2009 sprake is van een groei van 2,8 procent in vergelijking met het jaar daarvoor."


Huis aan huis glasvezel

mouse

DeEcho: "Het is een historisch moment voor Amsterdam. Het belang voor de stad is vergelijkbaar met destijds de aanleg van het Noordzeekanaal en Schiphol. Aldus burgemeester Job Cohen vorige week in de ambtswoning, nadat hij even daarvoor een samenwerkingsakkoord tekende tussen gemeente, woningcorporaties en Reggefiber/KPN. Het is de bedoeling dat elk Amsterdams huishouden de beschikking krijgt over glasvezel, de snelste telecom-verbinding die nu bestaat. Deze zomer wordt begonnen met de aansluiting van 100.000 nieuwe adressen."

Begin 2009 begon men ermee, met het huis aan huis glasvezelnet. Maar sindsdien blijven nog tal van stadsdelen verstoken van een glasvezelaansluiting voor internet. Als Amsterdam een metropool wil worden dan is de eerste voorwaarde snel internet. Stadsdeel Zuidoost moet werk maken van een glasvezelverbinding voor iedereen. Want het gaat zienderogen achteruit met de bestaande verbindingen.

Gisteren had ik een klapperende internetverbinding. Bij mijn buren idem ditto. Als oplossing stelde xs4all voor om de snelheid te verlagen naar 6 MB. Dat gaf geen verbetering. Als het verlagen naar 4 MB de volgende stap is dan zie ik dat als een blamage voor het bedrijf. De kans bestaat dat het dan of later evenzogoed nog blijft klapperen. Men zegt dat er niets aan te doen is. Het supermodem Fritzbox flipt er voortdurend uit. Vreemd genoeg werkt een oude Speedtouch wel stabiel. In elk geval kon xs4all er niets aan doen, behalve het nogmaals verlagen van de snelheid. Dat is de omgekeerde wereld. Dit is geen vooruitgang meer, maar afgang. Gisteren kreeg ik te horen dat de afstand van mijn computer naar de centrale zo'n vier km was, vandaag vertelden ze me dat het meer dan 6 km is. Heeft iemand misschien de kabels een beetje omgelegd of ligt het aan slijtage? Of ligt het aan het tv-aanbod van xs4all dat de internetbandbreedte wegdrukt? Feit is dat als een internet centrale verder dan 2 km van de gebruikers ligt er problemen kunnen ontstaan, en dat dit in de toekomst steeds vaker het geval zal zijn door intensiever gebruik van het internet.

Als de bestaande leidingen aan slijtage onderhevig zijn en vervangen moeten worden, dan wordt het tijd dat stadsdeel Zuidoost een begin maakt met het aanleggen van een glasvezelnet. Dat is de enige mogelijkheid om de internetproblemen die in de toekomst alleen maar zullen toenemen, op te lossen.

Beroep tegen verbreding Gaasperdammerweg

trace

Parool: "Omwonenden van de Gaasperdammerweg in Zuidoost stappen naar de Raad van State. Ze gaan in beroep tegen de verbreding van de weg.

De snelweg heeft nu aan beide kanten twee rijbanen plus een spitsstrook. Het kabinet wil daarvan twee keer vijf rijbanen plus een wisselstrook maken om de verbinding tussen Almere en Schiphol te verbeteren. Ook is er in de tunnel die daarvoor moet worden aangelegd ruimte vrijgehouden voor nog eens twee banen.

"Dat zijn veertien rijbanen!" zegt Lony Wesseling, de voorzitter van de Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg. Deze actiegroep verzet zich al jaren tegen de weg, die ooit werd aangelegd als ontsluitingsweg voor de Bijlmermeer en geruisloos onderdeel werd van de A9."

Stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg

Voor meer info over het tracé zie hier.

Parken overbelast

gaasperparkzicht

DeGroeneStad: "Amsterdamse parken ontvangen vooral op zonnige dagen zoveel bezoekers dat ze uit hun voegen barsten. Onlangs leidde de combinatie van drukte en drank in het Vondelpark tot een massale vechtpartij. ,,Die gebeurtenis is een teken dat het park overbelast is’’, zegt een woordvoerster van de gemeente in nrc next.

De populariteit van de parken in de grote steden komt voort uit de groeiende behoefte van Nederlanders om hun vrije tijd in de buitenlucht door te brengen. De Nederlander heeft de laatste jaren minder vrije tijd gekregen, maar brengt evenveel uren buiten door als voorheen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Onderzoeker Desirée Verbeek: ,,Mede door het deeltijdwerk heeft de Nederlander vaak kortere episodes vrij. Het ligt voor de hand die vrije tijd daarom dichtbij huis door te brengen, zoals in een park.’’"

Rare dingen, statistieken. Door deeltijdwerk minder vrij?

SCP: "Nederlanders hebben ruim drie uur minder vrije tijd per week dan 30 jaar geleden."

Eh? Wablief?

"Sinds 1975 is de omvang van de vrije tijd met gemiddeld ruim drie uur per week gekrompen van 47,9 uur naar 44,7 uur per week. Dit is een direct gevolg van het feit dat meer mensen, vooral vrouwen, werken."

Ah, zo. Maar dat is dus klinkklare onzin. In mijn tijd (hoor mij!) moesten we 40 uur per week werken. Dat is nu toch minder. Dus den individuelen werkenden mensch heeft wel degelijk meer vrije tijd, zeker de deeltijdwerkers. Met statistieken kun je natuurlijk alle kanten uit.

In elk geval is duidelijk dat mensen meer en grotere parken willen. En ook niet blij zijn met overbelaste parken en festivals die alle rust uit de parken verdrijven.

Een primeur

Volgens Martin Melchers, voormalig stadsecoloog van Amsterdam, is dit een primeur: poelkikkers in het Gaasperpark. Hier is het gemonteerd filmpje gemaakt op 25 april, al aangekondigd een paar dagen geleden. 


Terug naar de Middeleeuwen

intochtbrussel
Intrede van Christus in Brussel in 1889.
James Ensor

Wikipedia: "Verdoken in het doek zit Christus (gelaatstrekken van Ensor?) op een ezel, begeleid door een juichende menigte, een fanfare en een bonte stoet met maskers. Duizenden groteske figuren komen uit de achtergrond naar voren gestroomd, met vooraan gemaskerde personages, waarmee Ensor de spot drijft : de verwaande rechter, grijnzende militairen, vissersvrouwen, de zelfvoldane burgerij, een bespottelijk verliefd koppeltje, dokter met tovenaarshoed, de Dood in frak, een stel muzikanten van de "Fanfares doctrinaires" en tenslotte, gans vooraan, een pompeuze bisschop die tamboer-majoor speelt. Rechts staan de burgemeester en zijn schepenen in clownskostuum. Bovenaan spant een vaandel met de tekst "Vive la Sociale" (opkomst van de socialistische partij). Ensor zet in feite de hele goegemeente in zijn hemd en laat hen danig voor gek staan."

Soms wil je een stukje schrijven en je hebt er weinig tijd of animo voor. Maar af en toe zegt iemand anders het veel beter dan je zelf zou kunnen.

Youp: "Het zijn mooie dagen voor het naar sprookjes hunkerende klootjesvolk: gisteren dat koninklijke getut in Londen, vandaag het aandoenlijke oranje gehaspel in Limburg en morgen het onzalige gemuts van al die stijve mijters in Rome. En het zijn niet alleen gouden tijden voor het gepeupel, ook de elite wordt op haar verwende wenken bediend. De tweedehands provincie-lord en zijn zacht loensende eega, die gisteren op de achterste rij van de West-minster Abbey zaten, hebben de afgelopen maanden in hun vriendenkring een keer of negenhonderd rondgebazuind dat ze waren uitgenodigd. Ze waren erbij!!

Wat is dat gedoe toch allemaal lekker middeleeuws. Ik geniet zo van de simpele zielen die afgelopen week langs de route in Londen gekampeerd hebben om een glimp op te kunnen vangen van Wim & Keetje. Net zoals van de gelovigen die hun laatste spaargeld in dat reisje naar Rome hebben gestopt.

Vroeger wilde ik er als atheïstische republikein nog wel eens iets denigrerends over zeggen, maar ik word ouder dus milder. Ik laat ze met rust. Niks mooier dan een van ontroering sniffende bejaardenberg. Niks mooier dan een koninklijke poppenkast en kerkelijke kermis. We betalen ervoor. Belasting. Net als voor de lantaarnpalen. Als ze maar op tijd branden. Dat geldt ook voor prinsen en pausen."

De hoofdpersonen van het koninklijk huwelijk, allemaal zonder uitzondering, kwamen nonchalant opdraven, gezellig met mekaar keuvelend onder het betreden van de kathedraal. Harry spande de kroon, die liep uitgelaten rond als een dragonder op zijn vrije dag, en zei tegen zijn broer bij het altaar 'She's not looking bad, is she.' Gelukkig had hij zijn nazi-uniform thuisgelaten. Vanochtend zag ik weer Simon Schama (historicus) op de BBC in de Andrew Marr Show nadat hij tijdens het huwelijk al uitvoerig de band tussen het koningshuis en het volk had bejubeld. Voor het gemak wordt Kate als een meisje van het volk voorgesteld. De aanval op Kaddafi kreeg minder aandacht in de Show. Een vertegenwoordiger van New Labour vertelde dat het ging om een militair doel. Dan merk je weer hoe perfide het hele systeem is opgebouwd. Het aloude trucje, het demoniseren van de 'vijand' en het ophemelen van het eigen regime, wat de fascisten zo goed beheersten, doet weer opgeld. De vijand is diegene die gedemoniseerd wordt en de vijand mag per definitie gedemoniseerd worden. Het klopt als een bus, er is geen speld tussen te krijgen. Tenminste niet in de geïndoctrineerde geesten van de oude wereld. Want daar gaat het tenslotte allemaal om, het vergulden van de bittere pil, het verlakken van een zinkende beschaving, het oppeppen van een tomeloze hypocrisie. Mensen of groepen die protesten wilden laten horen werden opgepakt en zelfs een verbod op satire werd uitgevaardigd. Als dat ergens in Oost-Europa gebeurde zou onze kritiek niet mals zijn. Maar het zoete laagje rond de pil verbergt een andere werkelijkheid. Het Engelse establishment heeft bloed aan zijn handen.

NRC: "De jongste zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, Saif al-Arab Gaddafi (29), is gedood bij een luchtaanval van NAVO-vliegtuigen. Moammar Gaddafi zelf overleefde de aanval. Dat meldt persbureau Reuters.
Ook zouden drie kleinkinderen van de Libische leider zijn gedood. Moammar Gaddafi zou zelf met zijn vrouw ook aanwezig zijn geweest in het huis dat werd beschoten, maar hij is ongedeerd."

Dat Kaddafi en zijn familieleden geen doelwit waren van de aanval grenst aan hemeltergende hypocrisie.

Volkskrant: "De NAVO heeft bij een beschieting een school voor kinderen met Down Syndroom geraakt in het centrum van Tripoli. Een deel van het gebouw is ingestort, elders zijn de ramen kapot en ligt er binnen veel stof en puin."

LATimes: "President Obama briefly left the dais at the White House Correspondents Dinner as the news broke from Libya that Moammar Kadafi’s son had been killed in a NATO airstrike that targeted a house where the Libyan leader had been visiting."

© 2009