Weblog Archive april 2013

Laatste koninginnedag

De oranjegekte en het republikeinse protest zijn allebei binnen redelijke proporties gebleven. Dit is Nederland. Groot in het kleine. Er was nog vrije ruimte op de Dam en evenzo op het Waterlooplein. De inhuldigingsceremonie was zoals dat gebruikelijk is ietsje 'over the top', niet meer van deze tijd, maar onze nieuwe koning blijkt toch geen dommertje te zijn. Hij refereerde in zijn toespraak aan het Plakkaat van Verlatinghe van 26 juli 1581, dat in feite een onafhankelijkheidsverklaring was tegenover Filips II van Spanje. Dit was het begin van de Verenigde Nederlanden. Maar het Plakkaat was ook een bevestiging van de onaantastbare privileges van de verschillende gewesten, van de vrijheden van de steden. Dat respect voor locale privileges was niet altijd even makkelijk, maar het principe heeft volgens mij Nederland wel gemaakt tot wat het nu is. Het kan altijd beter, maar al te beroerd zijn we er niet aan toe. In tegenstelling tot wat sommigen beweren bestaat er naar mijn mening dus wel degelijk een Nederlandse identiteit. Ik snap wel waarom die identiteit soms ontkend wordt; extreem nationalisme moet niet al te zeer bevorderd worden.

Plakkaat van Verlatinge

"Plakkaat van de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden, waarbij zij de koning van Spanje vervallen verklaren van de soevereiniteit en heerschappij over de Nederlanden om de reden hieronder vermeld.

Het is voor iedereen duidelijk dat een koning door God aan het hoofd van zijn onderdanen is geplaatst om hen te beschermen tegen alle onrecht, leed en geweld. God heeft immers de onderdanen niet geschapen ten behoeve van de vorst, om hem in alles wat hij beveelt als slaven te dienen. Integendeel de vorst is er voor zijn onderdanen. Zonder hen zou hij geen vorst zijn. Hij is er om rechtvaardig en billijk te regeren, te verdedigen en lief te hebben als een vader zijn kinderen. Hij zal hen met inzet van zijn leven verdedigen.

Wanneer hij dat niet doet, maar in plaats van zijn onderdanen te beschermen hen onderdrukt, hen overmatig belast en berooft van hun vrijheid, privileges en oude gewoonterechten, over hen wil heersen als over slaven, moet zo iemand niet als een vorst, maar als een tiran beschouwd worden. De onderdanen hebben dan het recht om hem niet langer als vorst te erkennen, maar hem af te zetten en in zijn plaats een ander soeverein te kiezen om hen te beschermen. Dat zou niet verkeerd zijn. 

Zo moet het ook in de Nederlanden gebeuren, die altijd geregeerd werden volgens de eed die de vorst bij aanvaarding van zijn regering aflegde, in overeenstemming met de privileges en gewoonterechten. Daarom maken wij bekend dat wij, door de uiterste nood gedwongen, na onderling overleg en met algemene stemmen de koning van Spanje vervallen verklaren van zijn heerschappij, jurisdictie en erfelijke aanspraken op deze landen."

Dat Willem Alexander dit Plakkaat van Verlatinghe vermeldt is niet zonder belang. Hij realiseert zich terdege dat een volk afscheid kan nemen van zijn vorst. Men neemt algemeen aan dat dit Plakkaat tot voorbeeld diende voor de Amerikaanse Onafhankelijksverklaring. Er valt met Willem Alexander vast wel te leven als het koningshuis hun exorbitante uitkeringen eens naar beneden laat bijstellen. Zij hebben ook een verantwoordelijkheid (ook benadrukt door de koning) wat betreft hun financiën en hun investeringen. Misschien kunnen ze hun miljoenen beter investeren in nationale projecten dan in onverantwoordelijke buitenlandse banken.

shot_984 c

Het weer was vandaag een beetje aan de kille kant, maar best te genieten. Reigersbos viert altijd een leuke koninginnedag. Het was er vandaag wat minder druk, waarschijnlijk omdat velen voor de buis zaten en naar de inhuldiging keken. Bij de Drie Stromen Kerk staan altijd een aantal dozen met boeken die de moeite van het snuffelen waard zijn. Vandaag ben ik thuisgekomen met drie boeken van Louis Paul Boon en twee van Bertus Aafjes. Een goede oogst.

shot_976 copy

shot_977 copy

shot_981 copy

shot_980 copy

shot_982 copy

shot_979 copy

Pesticiden tijdelijk verboden

bee

EuropaNu: "Drie voor bijen schadelijke pesticides worden in Europa tijdelijk verboden. Dat besluit werd maandag in Brussel genomen.

De Europese Commissie wil al langer het gebruik van drie zogenoemde neonicotinoiden opschorten bij de teelt van mais, zonnebloemen, koolzaad en katoen. Deze bestijdingsmiddelen zijn namelijk volgens studies schadelijk voor bijen. Het verbod moet de slinkende bijenpopulatie beschermen.

Nederland is voorstander van het tijdelijke verbod. De maatregelen gaan 1 december in. Na 2 jaar zal er gekeken worden of de maatregelen effect hadden en of er Europese wetgeving moet komen."

Een histerische dag

De verwijzingen naar 'Willem IV' zijn vakkundig verwijderd uit alle koningsgezinde media, alle media draaien op volle toeren, de koningslindes (Tilia vulgaris) zijn geplant, de soevenierschappen in de winkels zijn gevuld, de oranje tompoezen liggen klaar, de histerische dag kan beginnen.

tompoes

Maarten: De tikkende tijdbom van het Koninklijk Huis

Dit jaar wordt een begin gemaakt met de viering van 200 jaar Koninkrijk, die tot 2015 zal duren. Het uitgelezen moment om een einde te maken aan het erfelijk koningschap in Nederland. De monarchie heeft voor een eindeloze reeks van problemen gezorgd.

Elk land heeft een staatshoofd nodig, dat bij gelegenheid de natie kan vertegenwoordigen. In een betrekkelijk klein aantal landen, waaronder Nederland, wordt het staatshoofd niet gekozen, maar erft deze zijn functie. Op het eerste gezicht is dat strijdig met de basisbeginselen van de democratie, maar de praktijk leert dat de meeste staatshoofden die hun functie danken aan familieverwantschap verrassend populair zijn. In Nederland is driekwart van de bevolking bijzonder tevreden over de monarchie en verlangt slechts 17 procent naar een republiek. Daarbij is het merkwaardig dat de voorheen Argentijnse echtgenote van de kroonprins verreweg het populairste lid is van de koninklijke familie. Dat heeft wellicht te maken met het even infantiele als sentimentele idee dat zij als eenvoudig burgermeisje een stralende prinses is geworden.

In de afgelopen eeuw heeft de monarchie in Nederland ons een min of meer eindeloze reeks van problemen bezorgd, waarvan sommige dreigend uitzicht boden op een diepe constitutionele crisis.

Hoofdoorzaak van die problemen waren de huwelijkspartners van de diverse leden van het Koninklijk Huis.

De strekking van deze ultrabeknopte samenvatting is voor geen enkele twijfel vatbaar: ons schijnbaar zo ingetogen Koninklijk Huis is politiek-constitutioneel gezien een tikkende tijdbom, die enorme politieke narigheid kan veroorzaken. Bovendien zal die tijdbom in elke generatie opnieuw een gevaarlijke fase doormaken, omdat al die prinsen en prinsessen telkens weer aan de vrouw/man gebracht moeten worden.

Afgezien van deze politiek-constitutionele bezwaren is er mijnerzijds nog een enorm, beslissend argument tegen het erfelijke koningschap. Dat is vreemd genoeg juist datgene wat de monarchie in de moderne, mediagestuurde samenleving zo ongekend populair maakt: het aanhoudende, infantiele en stompzinnige gezever over het Koninklijk Huis.

Een erfelijk koningschap verandert een hele natie in roddelende keukenmeiden en kruiperige onderdanen."

Zo, dat was Maarten. Ook de vroegste geschiedenis van de Oranjes blijkt niet helemaal zuiver. De moord op de gebroeders de Witt was een complot van vooraanstaande figuren uit de omgeving van prins Willem III, dat in de voorgaande dagen zorgvuldig was voorbereid. De staatsgreep en onthoofding van Oldenbarnevelt was het werk van prins Maurits van Oranje.

In het Beginselprogramma van GroenLinks staat: "Deze uitgangspunten over democratie zijn strijdig met het staatsmodel van de erfelijke troonopvolging. Groen-Links is dan ook voorstander van een republiek."

SP: "De SP vindt dat elke gezagsdrager in Nederland moet worden gekozen, ook het staatshoofd. Een grote meerderheid van de bevolking hecht echter veel waarde aan de monarchie. Als nu verkiezingen zouden worden gehouden voor een staatshoofd, zou Willem-Alexander waarschijnlijk de grootste kanshebber zijn. Nederland wil een monarchie in een democratie. Het is aan de Tweede Kamer om deze moeilijke combinatie praktisch werkbaar te maken. Alleen een ceremonieel koningschap kan voorkomen dat de nieuwe koning zich zal branden aan politieke vuurtjes."

SP: "Het staatshoofd richt zich in de toekomst op belangrijke ceremoniële taken, de ministers doen het politieke regeringswerk. Leden van het Koninklijk Huis betalen voortaan zelf hun eigen privékosten en ook — gewoon als iedereen — belasting over inkomen en vermogen."

Willem Alexander vindt een ceremonieel koningsschap prima. De PvdA hangt intussen van tegenstrijdigheden aan mekaar. GeenStijl noemt Samsom een slalomsocialist.

Wat de eed van trouw aan de koning betreft, die is absurd. Als het enkel een ceremoniële procedure is, dan moet die afgeschaft. Een koning hoort de eed van trouw af te leggen aan het volk. Niet andersom.

Vive la République!


Siegfried Samsom

"Neue Neidthat sinnt uns der Niblung,
gibt das Gold ihm Macht."

(Rheingold)

"Een nieuwe Wandaad doemt uit de Nevelingen,
als het Goud hem Macht geeft."

Siegfried Samsom
Siegfried Samsom

"Siegfried! Mächtig'ster Mann!
Wie faßt mich Furcht vor dir!"

(Götterdämmerung)

De waan van de dag

Malloten Rutte, Asscher en Samsom malen nog steeds vrolijk door over hun bezuinigingen.

FollowTheMoney: "De gezaghebbende columnist Wolfang Münchau van The Financial Times is de laatste in het rijtje die korte metten maakt met het idee dat hoge staatsschuld boven de 90 procent BBP zou leiden tot lage groei.

De belangrijkste conclusie en de scheidslijn van 90 procent staatsschuld duiken op in allerlei parlementaire stukken ter rechtvaardiging van het terugbrengen van het begrotingstekort. In Brussel is het vooral eurocommissaris Olli Rehn die graag citeert uit het Amerikaanse onderzoek.

“Hoe je het ook wendt of keert, er is geen structurele breuk op de grens van 90 procent”, concludeert Münchau. “En voor de beleidsdiscussie, is dat van het grootste belang.""

HaJoonChang: "Overheden hebben op het moment flinke begrotingstekorten. Niet zozeer door meer uit te geven dan voorheen, maar door minder belastinginkomsten. Een stap in de juiste richting zou zijn om ervoor te zorgen dat de belastinginkomsten weer gaan groeien. Meer belastinginkomsten kun je realiseren door de economie weer aan de praat te krijgen."

Rutte bestaat het zelfs om het volk aan te sporen om meer te consumeren, nadat hij eerst de koopkracht van miljoenen mensen flink heeft aangetast. Het zijn juist de bezuinigingen die miljarden onttrekken aan de economie. Rutte is de oorzaak van de recessie in Nederland.

Joop: "Van kapot bezuinigen naar kapot consumeren

Hoe zo, meer gaan besteden? Wij hebben toch al alles? Nog meer bouwen? Er is al veel te veel leegstand. Nog meer kleren kopen, nog meer eten? Er is al overconsumptie.

Met al die overconsumptie worden nieuwe schulden aangegaan. Onze ecologische voetafdruk is meer dan drie maal hoger dan toegestaan. Wij hebben al een onhoudbare ecologische schuld, veel groter dan onze financiële schulden. Schuld aan de armen van nu, aan de toekomstige generaties, en aan de natuur. Waar nu voor gepredikt wordt, met dit Mondriaan akkoord in de achterzak, dat is geen moreel beroep meer, het is immoreel. En dan te weten dat het anders kan.

Waar is de sociaal-democratie?

Extra teleurstellend is te zien hoe de PvdA-leider van vandaag mee gaat in die kortzichtige vertogen. Hij, en vele socialisten met hem, zijn vergeten dat de sociaaldemocratie in vroeger tijden, en met succes, de toen heersende maatschappelijke verhoudingen grondig ter discussie stelde en veranderingen ontwierp. Denk aan het enthousiasme en de intelligentie waarmee in de jaren dertig gewerkt werd aan Het Plan van de Arbeid, iets dat zich na de Tweede Wereldoorlog uitbetaalde in effectieve sociaaleconomische vernieuwingen."

air

Intussen amuseert en consumeert de jongere jongere zich kapot. Het feesten en beesten kent geen einde. En wie kan 20.000 bezoekers van een evenement als Amsterdam Open Air allemaal controleren? Is trouwens te duur.

Parool: "Drugsgebruik onder scholieren en studenten van achttien jaar en jonger neemt ernstige vormen aan op (il)legale technofeesten in Amsterdam.

Hoewel de meeste legale feesten in de stad een leeftijdsgrens kennen van achttien jaar, lopen er toch minderjarigen tussen. Technofeestorganisator Daniel van Drunen van Chasing the Hihat zegt er zelf streng op te controleren, maar constateert dat dit met name bij duurdere feesten van anderen niet altijd het geval is."

Circus PvdA

circus pvda
Circus PvdA
Mirjam Vissers

Honingslied


Inspraak in de Republiek

Wat bestuur betreft is er eigenlijk weinig in de Nederlanden veranderd sinds de gouden eeuw. De VOC-mentaliteit tiert nog welig. Godsdiensttwisten krijgen een nieuw elan. Alles lijkt goed geregeld. Maar de macht ligt nog steeds bij het geld en de regenten. Dat vond Desiderius Erasmus Roterodamus ook al.

gouden eeuwGouden Eeuw - Maarten Prak: "In sommige steden bestonden inspraakorganen. Waar die niet direct voorhanden waren, zoals in Utrecht in 1610, deed men graag een beroep op oude tradities, waaruit moest blijken dat die inspraak vroeger wel had bestaan en hoognodig weer tot leven moest worden gewekt. Of anders herinnerde men de regenten eraan dat zij hun gezag ontleenden aan het feit dat zij de burgerij vertegenwoordigden, en dus ook moesten luisteren naar wat die burgerij te vertellen had.
Daarbij gebruikten de burgers ook de macht van het woord. Geen oproer kon zonder een pamflet waarin de klachten uiteen werden gezet en gerechtvaardigd. Deze vaak korte, maar soms ook zeer uitvoerige en goed gedocumenteerde verhandelingen, waren voor een paar stuivers te koop."

Alleen is nu de ganzeveer ingeruild voor de iMac of de pc.

"Tegenwoordig is de hang naar bezit zo opgedreven dat er niets is in de natuur, heilig of profaan, waaruit geen profijt getrokken kan worden."
Erasmus

Beleidskader Evenementen

shot_938
Zicht van naakteiland richting Ballorig

Op 4 april is het Beleidskader Evenementen van Groengebied Amstelland eindelijk definitief vastgesteld en gisteren bekendgemaakt. Dit kader past voor het grondgebied van Zuidoost in het eerder door het stadsdeel vastgestelde Evenementenbeleid.

Downloaden van deze site.

Hotlink voor pdf download.

Dit Beleidskader past net als het Evenementenbeleid NIET in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur.

En dat Evenementenbeleid is ook dringend aan herziening toe, want diegenen die er jaren geleden voor gestemd hebben in de raad hadden geen benul van wat hen te wachten stond; sommigen hebben zelfs verklaard dat ze tegen zouden hebben gestemd als ze wisten dat dit soort mega-evenementen het Gaasperpark zouden teisteren. De gevolgen voor onze groengebieden die in de EHS liggen zijn zeer negatief.

De blablabla op de site van GGA is enorm.

"De komende jaren wordt ingezet op drie speerpunten:

- Behoud van het landschap door ontwikkeling staat centraal

Nieuwe ontwikkelingen zijn mogelijk, wanneer ze bijdragen aan het verstreken van het karakter van elk deelgebied om de kwaliteit van het gebied in zijn geheel te vergroten. De beleving van cultuurhistorische waarden, natuur en water staat voorop. Hiervoor is duurzaam beheer van het gebied met aandacht voor het behoud van biodiversiteit noodzakelijk.

- Beter benutten en stimuleren van de productie van diensten vanuit het gebied voor de regio

Het gaat hierbij om het bevorderen van recreatiemogelijkheden, voedselvoorziening (streekproducten), waterbeheer, groene energie en landschapsbeheer. Zo wordt tegemoet gekomen aan de trends en wensen van bezoekers en bewoners. Het recreatieschap streeft ernaar een grondbank op te zetten voor het beheer van agrarische gronden.

- Versterken van de relatie tussen stad en land

De relatie tussen stad en land wordt verbeterd in communicatief, fysiek en functioneel opzicht. Groengebied Amstelland zet zich in om meer bekendheid onder bewoners te verwerven door beter in beeld te brengen welke mogelijkheden er zijn voor vrijetijdsbesteding. Gekeken wordt hoe de toegankelijkheid van het gebied verbeterd kan worden en hoe het programma beter kan aansluiten bij het karakter van de deelgebieden."

Behoud van landschap door ontwikkeling is een belachelijke mythe. Het Gaasperpark wordt steeds verder vernield. Fauna en flora hebben zwaar te lijden. De kosten voor herstel nemen zienderogen toe. De opbrengsten dekken de schade niet. De 'relatie tussen stad en land' konden we zien tijdens de Paasdagen toen de barbecueweiden vol met zwerfvuil kwamen te liggen en GGA het terrein wekenlang niet heeft schoongemaakt. De kwaliteit en de biodiversiteit van onze groengebieden wordt juist aangetast; de kwaliteit van onze parken ligt in de eerste plaats in hun luchtzuiverende en gezondheidbevorderende natuur, en in een veilige habitat voor fauna en flora. Behoud door ontwikkeling is een leugen. Men misbruikt gewoon openbare terreinen voor commerciële doeleinden. Daar verdient het stadsdeel niets aan; de winst gaat naar de festivalmaffia die geen grenzen kent. Amsterdam Open Air heeft met twee festivals in het ArenaPark niet genoeg, men wil ook nog een ravage en kakofonie (11 podia!) organiseren in het Gaasperpark. GGA schudt wat zinloze woorden uit de mouw ("communicatief, fysiek en functioneel") om deze onzin te vergoelijken. Feit is dat de parkrecreatie maandenlang verstoord wordt door 2 dagen Amsterdam Open Air. Dat is buiten alle proporties. Dit is gewoon een sluipende privatisatie van openbare terreinen. GGA gedraagt zich als een privéonderneming en weigert inzage in zijn financiën. Democratie en inspraak zijn ver te zoeken.

Verheugend bericht

c1000

De directeur van de C1000 in Reigersbos heeft besloten om Roundup niet meer te bestellen en te vragen of de leverancier genegen is de voorraad in de winkel retour te nemen. Als de leverancier de voorraad niet retour wil nemen zal deze uitverkocht en niet meer besteld worden in de toekomst.
Dat zal een gunstig effect hebben op de bijenvolken in het Gaasperpark. Het is toch prettiger winkelen bij een milieubewuste supermarkt.

Ecologie en recreatie

Als coalitiepartner in het bestuur van Zuidoost is GroenLinks natuurlijk positief over het Natuurplan. Dat is inderdaad een mooi plan, maar het is en blijft een plan, het schort nog steeds aan een goede uitvoering. Het Natuurplan is voorlopig nog een groen schaamblad.

GroenLinks: "Enige tijd geleden is in de deelraad het "Natuurplan Amsterdam zuidoost"aangenomen. Het is een omvangrijke nota geworden die gaat over de mogelijkheden voor planten en dieren om in het stadsdeel te leven. Bedreigde plant- en diersoorten krijgen daarbij extra aandacht.
Er wordt een goede balans gevonden tussen menselijke activiteit  en de behoeften van planten en dieren.

Tenslotte nog iets over de relatie ecologie en recreatie.

Aan de ene kant ben je bezig met ecologisch beheer en streef je naar soorten rijkdom van zowel plant als dier.

Aan de andere kant grenst het ecologisch beheer gedeelte soms  aan het recreatieve gedeelte, zoals bijv in het gebied rondom de Gaasperplas, en moet je oppassen met activiteiten in het recreatieve gedeelte die schadelijk kunnen zijn voor het ecologisch gedeelte ( bijv. vogels in het broedseizoen).

GroenLinks pleit dan ook,  voor een evenwicht tussen ecologie en recreatie.

Dat wil zeggen dat er in het recreatieve gebied dingen  kunnen gebeuren, zoals bijvoorbeeld één of meer biologische markten, speelgelegenheid voor kinderen, een kleinschalige horecagelegenheid en watersport activiteiten die ecologisch inpasbaar zijn. Ook een festival zoals Open Air valt hieronder, mits aan strenge voorwaarden verbonden."

narcis
Een van de twee narcissen bij de speelweide

Tja, dat is nou precies het probleem. Er zijn geen strenge voorwaarden verbonden aan het houden van evenementen in het Gaasperpark. Bij zijn verdediging op een hoorzitting verklaarde de vertegenwoordiger van stadsdeelkantoor Zuidoost, dus van het Dagelijks Bestuur, dat het niet de taak was van de vergunningverlener om voorwaarden te stellen; het enige wat telt is veiligheid en orde. De rest, het groenbeleid zelf, is onttrokken aan de beslissingsbevoegdheid van de raad door de handige constructie van Groengebied Amstelland die zich gedraagt als een privéonderneming. Portefeuillehouder Jaensch heeft geen of nauwelijks ruggespraak met de raadsleden over de plannen van Groengebied Amstelland. In het verleden is meerdere malen inbreuk gepleegd op het bestemmingsplan. De EHS wordt geweld aangedaan. Reglementen worden overtreden. Toch volhardt men in de boosheid. De heer Grondel die Diemen vertegenwoordigt in GGA heeft duidelijk te verstaan gegeven dat de raad van Diemen geen belang stelt in wat hij in de vergaderingen van GGA afspreekt. Intussen is duidelijk geworden dat Amsterdam Open Air een aantasting betekent van de ecologie in het Gaasperpark. Bloemen worden op grote schaal gemaaid. Er stonden maar twee zielige narcissen op de grote speelweide in het park dat normaal vol had moeten staan met narcissen.

voor het festival
Vóór Amsterdam Open Air

shot_959
Kaalslag aan de zuidoever

shot_960

shot_961

shot_962

shot_966
Prachtige bomenpartij gewoon nodeloos gekapt
Toekomstige parkeerplek of horecatent?

shot_969
Zijn dit de yups die terugkomen na een Open Air?
Ook hier wil men de bijl in de bomen en struiken zetten;
nog meer ruimte voor deze yups?

Er is nauwelijks handhaving door Groengebied Amstelland. Zelf is GGA bezig met het kappen van duizenden bomen aan de zuidoever van de Gaasperplas. Het wordt er echt niet mooier van. Men beweert dat het gaat om 'uitdunnen'. Daar is geen sprake van, men is bezig met het ruimen van zoveel mogelijk bomen. Wat ontstaat is meer open ruimte, 'overzichtelijk' noemt men dat, met andere woorden je kan zoveel mogelijk auto's zien rijden, en je eigen auto in het oog houden - altijd een prettig gevoel voor de bezitter van een heilige koe, die zich tegenwoordig ook niet laat afschrikken door reglementen of fatsoensregels.

shot_970

shot_971

shot_964
Voor de barbecue worden takken van bomen gerukt

Wat bezielt Groengebied Amstelland? Volgens mij zitten er teveel natuurhaters in deze ondemocratische organisatie. Door het 'uitdunnen' krijg je meer open stukken tussen de bomen, dus daar krijg je ook meer ongevoeg, zwerfvuil, brandstichting, afbraak van de habitat van kleine dieren en insecten. Met andere woorden de zuidoever verloedert. Dat hebben we te danken aan GGA en onze vertegenwoordiger bij GGA, dhr. Jaensch. Er was trouwens in de Structuurvisie 2040 afgesproken dat aan de zuidoever een ruigtegebied behouden zou blijven. Daar storen het DB van Zuidoost en GGA zich helemaal niet aan. Men is het nu eenmaal gewend om illegale constructies als Ballorig neer te zetten.

Ik ben benieuwd hoelang onderstaand bord daar blijft staan voordat het afgerukt wordt.

shot_972

Als al dat 'uitdunnen' van bomen en aantrekken van bezoekers zorgt voor meer overlast en er geen degelijke handhaving is, en alle zwerfvuil blijft liggen, is het onverstandig om dit beleid voort te zetten. Of stevent men bewust af op de verloedering van het park en de zuidoever om dan later te kunnen zeggen dat dit niet meer te handhaven is en dat er daarom maar woningen op gebouwd moeten worden? Ik acht dit zonder meer mogelijk in de gedachtengang van onze huidige bestuurders. En GroenLinks is ontzettend naïef als ze denken dat ecologie en recreatie op deze manier samengaan. Er moeten dus voorwaarden en grenzen gesteld worden door de raad.

DowntoEarth: "Sommige mensen hebben de illusie dat je beheerkosten met commerciële activiteiten kunt dekken. Dat is natuurlijk flauwekul. Hekken neerzetten en geld vragen is onrealistisch en ook onwenselijk. Natuur blijft iets waar de overheid zich voor verantwoordelijk moet voelen. Natuur moet an sich bestaansrecht hebben.”

Misschien kan Zuidoost aan de zuidoever van de Gaasperplas in de door kappen ontstane ruimtes nog een bijenstal plaatsen zoals ze dat in het Westerpark gaan uitvoeren. Maar dan zullen ze er wel moeten voor zorgen dat er veel meer bloemen bloeien in Zuidoost. Trouwens als je bezig bent met het planten van fruitbomen zoals dat nu her en der in de wijken van Zuidoost gebeurt, dan heb je echt wel bijen nodig voor de bestuiving.

TuinEnLandschap: "Architectenbureau ORGA heeft het initiatief genomen voor een bijenpaleis in het Amsterdamse Westerpark. Het bouwwerk wordt via crowdfunding gefinancierd.

De gemeente Amsterdam heeft een plek ter beschikking gesteld voor het bijenpaleis, naast de natuurtuin in het Westerpark." 

Het festivalklaar maken

Stadsdeel Zuidoost zou reglementair morgen de vergunning horen te verlenen voor Amsterdam Open Air op 8 en 9 juni. Dat moet zes weken voor de aanvang van het evenement gebeuren. Ik ben benieuwd of het Dagelijks Bestuur zich nu aan de regels zal houden.

festivalplan
Klik op kaart voor download

BVNellestein: "Nu te zien op deze site een wel leesbare digitale versie van de kaart met de inrichting van het terrein zoals die bij de vergunningaanvraag zit. Er kunnen nog wijzigingen in komen.

Het opslagterrein (C 15/16 op de grid kaart) buiten het festivalterrein, aan de noordkant van het doorgaande fietspad zal waarschijnlijk niet op die plek komen, maar op een stuk grasland, vorig jaar parkeerterrein, in het park meer richting Langerlust grenzend aan de percelen langs de provinciale weg. De graslanden daar lijken nu al intensief gemaaid te worden door Groengebied Amstelland, geen bloemen voor de bijen dit voorjaar. De bloeiende wilgenkatjes van de grienden moeten ze dit jaar ook al missen. Daar is fors gekapt.

Bij Langerlust zullen minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor Open Air, omdat daar in die tijd 2 bruiloften zijn. De kans wordt daardoor groter dat ook de ‘overloop parkeerterreinen’, het dagkampeerterrein, het oevergrasveld naast de surfclub en de bermen daar met auto’s gevuld zullen worden. Of de ‘Planetarium’ parkeerterreinen voor de crew gebruikt kunnen worden, wordt nog onderzocht. Onze suggestie om de parkeergarages bij metrostation Kraaiennest te gebruiken, wordt nog bekeken. “Eén halte met de metro en je bent er zo” of anders lopen langs de Kromwijkdreef, gedeeltelijk voetpad en deels olifantenpad. Misschien de start van een echt voetpad naar het nieuwe winkelcentrum de Kameleon?

De entree komt veel dichter bij Liendenhof op de fietsenstalplek van vorig jaar. Waar de fietsen nu komen… dicht bij de ingang op de grasvelden langs de aanloop route van af het metrostation. Vorig jaar stonden ze overal in de perken. Het eerste podium staat ook veel dichter bij Nellestein.

De orchideeëngroeiplaats op het festivalterrein zal beter beschermd worden. Vorig jaar was slechts een deel van de groeiplek met drie paaltjes met een lintje afgezet en gooide een cateraar die er naast stond, zijn afval overheen. Dat moest er later weer uitgehaald worden. Dat verklaart de gehavende staat na afloop. We hopen dat de twee andere groeiplekken niet onder de (brom)fietsen zullen verdwijnen. De eerste orchideeën komen al weer boven de grond. Nu maar hopen dat Groengebied Amstelland ze niet weer afmaait.

Ook dit jaar komt er een informatiebijeenkomst voor bewoners. Deze keer zal niet het Groengebied Amstelland, maar het stadsdeel Zuidoost daar de regie voor nemen.

Het geluidsplan V3 is zonder de bijlagen ook te lezen bij deze link. Voor bijlagen (met de gegevens waarop de berekeningen gemaakt zijn) is (nog) geen toestemming verleend om die te kopiëren. Wie die toestemming mag geven is ook nog niet erg duidelijk. Het is daardoor zeer lastig om een deskundig advies over dat geluidsplan te vragen.

Afsluiting van het doorgaande fietspad i.v.m. gevaar voor fietsers, scootmobiels en wandelaars. Vanwege nogal gevaarlijke situaties vorig jaar zal nu het hele fietspad afgesloten worden tijdens de hele periode. Er is een routevoorstel waarbij (brom)fietsers over wandelpaden langs de noordkant van het park nog richting Langerlust zouden kunnen. Ook een gevaarlijke combinatie lijkt mij. Bovendien wordt hierdoor het grootste deel van het park voor langere tijd afgesloten. De opbouw periode is langer gemaakt, omdat er teveel mensen tegelijk op het terrein aanwezig zijn. De controle wordt daardoor moeilijker en de kans op schade aan het terrein groter, aldus Open Air.  

Voorlopig lijkt het er op dat een groot gedeelte van de bloemrijke bermen nu al intensief gemaaid wordt. Dan valt het minder op als straks een deel verdwijnt onder rijplaten en porto cabines E 13/14 en E 14/15 ook buiten het oorspronkelijke festivalterrein. De kaalslag in het Rosarium en in het stuk er naar toe, lijkt zich verder over het park te verspreiden. Opslag, kruidenlagen en bloeiende graslanden worden intensief gemaaid. De paden en de openingen in heggen worden steeds breder gemaakt en ze zien er steeds armzaliger uit. Dit onderhoudsbeleid staat in scherp contrast met het beleid van 2011 om minder intensief te maaien en te streven naar bloeiende kruidenlagen, graslanden en bermen. Goed voor de insecten. Goed voor de vogels. Goed voor de mensen. Het hele park ligt in de Ecologisch Hoofdstructuur.   

Je zou bijna gaan denken dat dit actieve afbraakbeleid aanstuurt op een totale herinrichting van het park zo rond 2020 als er grote vervangingsinvesteringen gedaan moeten worden in de bruggen, paden, steigers etc., het ophogen van verzakkingen, het kappen van te oude bomen …….?

Wordt vervolgd."

Open Air kaart

naakteiland
Detail naakteiland

Bij de documenten van de Aanvraag voor Amsterdam Open Air 2013 staan nu ook een grote kaart (AOA2013 Bijlage 1 Grid Tekening) en het Geluidsplan (Rapportage dBControl); die kunt u downloaden op bovenstaande link. Meteen valt al op dat in het geluidsplan het naakteiland niet is opgenomen terwijl daar toch een podium komt te staan waar muziek wordt gemaakt, die dus over heel Gein en Reigersbos te horen zal zijn. De afstand van dit eiland tot Ballorig is 476 meter; het geluid draagt ver en hard over het water. Aan de zuidkant van de Gaasperplas verzamelt zich het geluid van alle podia tot een grote kakofonie. De verwachting is dat dit eiland nog maanden na Open Air onbruikbaar zal zijn voor naaktrecreatie, nog afgezien van de kosten om het in zijn vorige staat te herstellen. Zo worden recreanten weggejaagd. En dat voor twee dagjes leut van de verwende yup die al twee Open Air festivals hebben kunnen genieten in het ArenaPark. Daarna volgen lange maanden van herstel voor het park. Op dit moment is het gras op de grote speelweide nog steeds niet zoals het had moeten zijn na het festival van vorig jaar. Maar Amsterdam Open Air wil alles! En het Dagelijks Bestuur van Zuidoost staat achter deze ravage.

speelweide
Speelweide op 23 april 2013

orchis
Rietorchis

Men is al bezig met het maaien van de weiden, om te verhinderen dat daar nog planten zouden groeien die het festival in de weg zouden kunnen staan. De orchideeën en daslook komen nu op, en de bosanemoon bloeit al. De wilgen in de grienden zijn allemaal geknot. Dat betekent dat de bijen die in de buurt in de bijenstal wonen geen of veel minder nectar en stuifmeel van de wilgen kunnen verzamelen. Zuidoost heeft een mooi Natuurplan, maar men lapt het nu al aan zijn laars.

bosanemoon

Bosanemonen in het Gaasperpark

bosanemoon2

bosanemoon3
Foto's Flora te Riet

Compassie

koninklijke dreft

Mijn gevoelens van compassie met het lot van Willem groeien met de dag.

mega

shot_947

Pesticiden en bijensterfte


Trosradar: "Al jaren sterven er meer bijen dan gebruikelijk in de winter. Normaal gesproken overleeft zo’n tien procent van de bijen het niet, de laatste jaren gaat twintig tot zelfs dertig procent van de bijen dood in de winter. Deze sterfte vindt niet alleen plaats in Nederland.

Ook in de rest van de wereld is de sterfte veel hoger dan gebruikelijk. Dat heeft vergaande consequenties. Voor tachtig procent van onze gewassen zijn we afhankelijk van bestuivende insecten zoals honingbijen. Worden deze gewassen niet meer door bijen bestoven, zal ons voedsel veel duurder worden. Markus Imhoof maakte een indrukwekkende film (More than honey) over de mysterieuze wereldwijde bijensterfte."

Greenpeace: "Bijen bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons. Helaas zijn veel nieuwe bestrijdingsmiddelen levensbedreigend voor de bij."

petitie bijen

Tuintips voor tuinieren

Bijenhouders: "Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt het van groot belang dat de betrokkenen bij elkaar komen en met elkaar in discussie gaan over de breed gedeelde zorg over bijensterfte en daartoe organiseert ze op 23 april

Bij elkaar: debat over bijensterfte en gewasbeschermingsmiddelen.

Het debat zal op dinsdag 23 april plaatsvinden, vanaf 15.30 uur bent u welkom in New Babylon Meeting Center te Den Haag (nabij den Haag CS)"

bijenstal
Bijenstal Gaasperpark

Imker Vincent van de bijenstal in het Gaasperpark heeft het volgende te melden: "Op de Gaasperplas zijn er zes volken de winter ingegaan, waarvan er één is overleden. Een ander (levend) volk heb ik weggehaald en naar een andere plaats gebracht ter vervanging van een dood volk bij de Nieuwe Meer. Dus er staan nu vier levende volken op de Gaasperplas.

1 op de 6 volken overleden ligt onder het landelijke gemiddelde van 23 % vorig jaar. Normale bijensterfte is ongeveer 10%. Dus het is jammer, maar ik hoef niet te klagen. Helemaal met dit rare voorjaarsweer, waarbij de natuur ruim een maand te laat is met de voorjaarsbloei. Het had nog erger kunnen zijn met de bijensterfte door dit rare weer.

Ik neem aan dat Groengebied Amstelland, de beheerder van de Gaasperplas, geen round-up gebruikt voor onkruidbestrijding. Volgens mij is de meerderheid van Nellestein ook bewust genoeg om niet met chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Dat is wel de directe omgeving (tot 3 km) waar de bijen van de Gaasperplas op foerageren. 

Goed dat de kijkers naar Radar opmerkzaam gemaakt zijn op de middelen die ze veelal onbewust kopen bij de tuincentra die wellicht schadelijk kunnen zijn voor het insectenleven (waaronder de bijen).

Ik hoop dat het weer echt snel voorjaar wordt binnenkort, zodat we weer kunnen genieten van de 'Bijlmer bloemenhoning'. een regenbuitje zou mooi zijn om alles weer in bloei te krijgen."

Mantelzorg

Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn om voor iemand te zorgen. Zelfs bij artsen en zorgverleners schort het vaak aan begrip en steun voor mantelzorgers.

Mantelzorggroep

"Wij, S.Römer en S. Engelbregt, zijn beiden mantelzorger en wij zorgen langere tijd voor een familielid. Dit kan op een bepaald moment best problemen gaan opleveren b.v. gezondheidsproblemen, geldproblemen. Wij hebben beiden de cursus ‘de zorg de baas ‘gevolgd van Markant om beter in balans te komen. Na de cursus werd ons gevraagd om iets op zetten voor andere mantelzorgers in de wijk Gaasperdam. Dit willen wij doen door een mantelzorgmiddag te organiseren voor en door vrouwelijke mantelzorgers. Wij hebben subsidie aangevraagd en gekregen. Wij willen een laagdrempelige plek creëren, waar wij elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen over onze zorgtaak. Het geeft niet voor wie u zorgt partner, kind, ouders enz. wij zullen elkaar herkennen in de zorgtaak voor een familielid vooral als deze langdurig is. Ook is er ruimte voor ontspanning en doorgeven van informatie over de mogelijkheden voor professionele zorg als de taak te zwaar dreigt te worden.

Wij starten op vrijdag 24 mei van 13.00 tot 16.00 uur om de week in buurthuis Gein. Opgeven is noodzakelijk om mee te kunnen doen. Wilt u ook doorgeven voor wie u zorgt?"

Dag van de Aarde

google-doodle

Google heeft vandaag voor de Dag van de Aarde een animatie gemaakt. Klik op de bovenstaande prent of op een google pagina op deze tekening links bovenaan. Klik daarna op het zoekicoontje rechts op de tekening en je krijgt relevante links. Klikken op de tekening op diverse plekken levert nog meer animatie op.

Dag van de Aarde: "De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een wereldwijde duurzame ontwikkeling opgang te brengen."

Earth Day Network: "Today is Earth Day! Over one billion people in 192 countries are participating from London to Sao Paolo, Seoul to Babylon City, New Delhi to New York, Rome to Cairo; people everywhere are taking action in their communities and helping depict The Face of Climate Change."

Door de regen en de wind...


Na al de commotie heb ik vandaag toch even het koningslied opgezocht. Dus voordat het helemaal verdwijnt hier nog een paar overdenkingen. Het lied is een ratjetoe, van alles wat, maar het mooiste stuk ervan herinnert me aan Keltische muziek. Ik ben verder gaan googelen. Vond een paar verwijzingen naar Bie Heweld van Surrender, en naar Matthijs van Nieuwkerk natuurlijk die het altijd beter weet (deze uitzending heb ik niet bekeken trouwens, maar het schijnt dat zelfs druiloor Nico Dijkshoorn er geen brood in zag - men noemde 10.000 reasons van Matt Redman las ik op het net). Het lied heeft een hoog Sonny Boy (van Al Jolson) gehalte. Hoe maakt men tegenwoordig muziek? Men sampelt, men pikt een paar soundbytes uit een succesvolle song en mixt en verandert die een beetje. Volgens mij is het koningslied vanaf minuut 1:26 Door de regen en de wind... duidelijk geïnspireerd op Loch Lomond, een Schots lied. Luistert, volk van Nederland!


Nog een paar andere versies, hiero,  hiero, en daaro. Speel deze video's en zing het koningslied mee vanaf (minuut 1:26):

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt
Ik behoed je voor de storm
Ik hou je veilig zo lang als ik leef.


geen-honing
Ook een aardige slogan.

Flora-excursies


Nu een aantal mensen dit jaar n.a.v. de verschijning van het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost gevraagd heeft om (wilde) planten-excursies in Amsterdam Zuidoost te houden, wordt u hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende flora excursies op de zaterdagmorgens van 10.30 -12.15 uur.

11 mei: Gaasperplaspark: start 10.30 uur vanaf metrostation Gaasperplas.

25 mei: Gaasperplaspark: start 10.30 uur vanaf metrostation Gaasperplas.

1 juni: Zuidoever Gaasperplas: start 10.30 uur vanaf zwemplaats bij Ballorig.

8 juni: Zuidoever Gaasperplas: start 10.30 uur vanaf zwemplaats bij Ballorig.

15 juni: De Riethoek: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij ‘t Brinkie

22 juni: De Riethoek: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij ‘t Brinkie

In een looproute van 1 a 2 kilometer zult u zeker 20-30 plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. 

Kosten: 10 euro per persoon; Jeugd tot 15 jaar 5 euro p.p

Graag tot dan en graag tot een dag van te voren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.

Vergeet u niet bij regenachtig weer een paraplu mee te nemen?

Mevr. E. (Tet) Roetman, plantenbiologe; e.roetman@planet.nl. 

P.S. Het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost is nog te verkrijgen via storting van 39,95 euro op Reknr. 2493721 t.n.v. mevr. Roetman, Amsterdam.

De tweede druk, nog iets mooier gemaakt qua lay-out in het binnenwerk, is in de tweede week van maart verschenen. De inhoud is hetzelfde.

Krooneend

krooneend

Deze krooneend met oranje kopje (mannetje) lijkt wel speciaal ingevlogen voor de aanstaande kroning. Hij zit al een paar dagen in de buurt van Wisseloord, Wilnisgracht. Dit is voor het eerst dat ik een krooneend aantref hier in de grachten. Mooi beestje.

krooneend2

pochard
Krooneendenpaartje

Stop schaliegas

schaliegas

Milieudefensie: "Schaliegas is niet een stap voorwaarts, maar een stap achteruit. Deze fossiele brandstof kan grote lokale milieuvervuiling veroorzaken en is door methaanlekkages nog klimaatbelastender dan steenkool. De winningstechniek veroorzaakt aardbevingen – die het vervolgens weer onmogelijk maken om sterk vergiftigd water te scheiden van bodem, drinkwater, natuur en landbouw. Tegelijk is de voorraad klein, en de winning in Nederland niet of nauwelijks rendabel."

In Amerika zijn de schadelijke gevolgen van schaliegaswinning (fracking) overduidelijk aangetoond.

Festivals vernietigen plantensoorten 

gewone_vogelmelk
Gewone vogelmelk

Uit de zienswijze betreffende de Aanvraag Amsterdam Open Air, ingediend door biologe E. Roetman, schrijfster van het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost:

"Helaas hebben wij moeten constateren, dat er in de voorbereidingsweken van de Open Air Festivals in 2011 en 2012 veel planten zijn weggemaaid en volledig verpletterd door de zware metalen platen en vrachtwagens. Weer zien wij ons genoodzaakt te herhalen, wat wij al in 2011 en 2012 naar voren hebben gebracht, maar daar is helaas weer wat aan toe te voegen! Hieronder een aantal soorten, die door dit maaien en pletten voor en na het festival 2012, zijn gehalveerd of zelfs gedecimeerd in aantallen, dan wel zijn verdwenen. Jammer voor dit ooit zo afwisselende natuurpark: 

Bosandoorn – Stachys sylvatica

Bosanemoon – Anemona nemorosa

Bosvergeet-mij-nietje – Myosotis sylvatica

Donkere ooievaarsbek – Geranium phaeum

Gevlekt longkruid – Pulmonaria officinalis

Gewone vogelmelk – Ornithogalum umbellatum, Beschermd (is na Open Air 2011 nooit meer teruggezien)

Gulden sleutelbloem – Primula veris Rode Lijst: Kwetsbaar, Beschermd!

Knikkend nagelkruid – Geum rivale Rode Lijst: Ernstig bedreigd

Lievevrouwenbedstro – Galium odoratum

Muskuskruid – Adoxa moschatellina 

Rietorchis – Dactylorhiza majalis ssp. Praetermissa, Beschermd!

Sierui – Allium aflatunense 

Stinkende gouwe – Chelidonium majus

Vingerhelmbloem – Corydalis solida

Vroege sterhyacint – Scilla bifolia

Wilde hyacint – Hyacinthoides non-scripta

Zomerklokje – Leucojum aestivum (is na het pletten en maaien in 2011 niet teruggekomen).

Zijn er ontheffingen verleend voor het maaien van Rietorchideeën en andere beschermde planten als bijvoorbeeld Daslook en Gulden sleutelbloem?"

daslookinpark
Daslook in het Gaasperpark

Tulpenkelken

wildetulp

Als de zon verschijnt gaan tulpen open. Gisteren hadden we een magistraal stralende zon (en heel veel wind), dus de kelken openden hun hart. Vandaag is het bewolkt en ze staan weer dicht.

tulp wild

Festivalklaar!

festivalaarde
Gaasperpark 17 april 2013

Vanmiddag naar Groengebied Amstelland voor een inspreeksessie. Freek Ossel had niet eens de moeite genomen om iemand af te vaardigen voor de centrale stad. Vragen gesteld over Amsterdam Open Air. De meeste niet beantwoord gekregen. Behalve de kwestie van de financiën, de opbrengst uit AOA voor het Gaasperpark, dat verzoek werd meteen al afgewimpeld met het valse verweer dat men andere mogelijke festivalorganisaties niet het achterste van de tong wil laten zien. Ja, zo krijgt corruptie en manipulatie vrij spel. Misschien hadden andere gegadigden graag willen weten wat hun concurrenten betaalden om zichzelf het vel niet over de oren te laten trekken. Foto's overhandigd van de huidige toestand van het Gaasperpark: dat is nog steeds niet hersteld en lang niet klaar voor het volgende evenement. Precies wat ik verleden jaar al had voorspeld.

festivalgrond

Aan de vertegenwoordiger van Diemen, GroenLinks, gevraagd wat er op het besloten gedeelte zoal besproken wordt. Dat gaat over financiën natuurlijk. En daarin heeft het volk totaal geen recht op inzage. De vertegenwoordigers van de politiek en de stadsdelen zijn afgevaardigd bij Groengebied Amstelland, en dat is het. Inspraak en meedoen met besluitvorming door het volk zijn verder een wassen neus. Wat je ook inbrengt, alles glijdt als water van hun eendenveren. Dat de aanvraag voor de vergunning ter inzage ligt vindt men al een overdreven eer voor het domme volk, daarom moet wie inzage wil in een volgens de wet 'makkelijk toegankelijke vorm' zich beroepen op de Wet Openbaarheid Bestuur om de stukken te krijgen. Dan worden er natuurlijk toch nog heel wat documenten achtergehouden. De WOB is niet bedoeld om inzage te krijgen in openbare stukken, maar is bedoeld om bijvoorbeeld interne financiële stukken op te vragen. Maar onze overheden maken alles liefst zo ondoorzichtig mogelijk. Tot elke prijs willen ze vermijden dat burgers naar de rechter stappen. The mob rules. Zelf vinden ze nog steeds dat ze democratisch bezig zijn. Zelfs GroenLinks is al aardig regeergeil. Het volk wil bloot en spelen, daar is geld mee te verdienen, dus die krijgen ze dan ook. Sex & drugs & rock and roll. Vooral in crisistijd. Het volk zou anders wel eens in opstand kunnen komen. Zo werkt onze democratie. Als daarvoor het overgrote deel van onze parken moet sneuvelen, dan moet dat maar. Drijfsijssies genoeg, veel te veel zelfs, vindt de spitsburger!

Nog steeds gaat men ervan uit dat de crisis snel over zal zijn, waarna het business as usual zal zijn, groei ten ewigen dage. Maar zelfs volgens de Raad van State is de crisis niet van tijdelijke aard. Het DB van Zuidoost dramt nog steeds door over meer horeca, niet inziend dat de huidige horeca het al moeilijk genoeg heeft. Te veel concurrentie werkt negatief. Het gaat ook niet zo goed met het aantrekken van commercie voor de Abcouderstraatweg door GGA. Dat er ook grenzen zijn aan de evenementenbusiness komt niet bij onze bestuurderen op. The sky is the limit! is nog steeds de waan van de dag.

Bestuurders vinden altijd dat ze gelijk hebben, het volk heeft volgzaam te zijn. Zo was B&W van Amsterdam in 1904 van plan om het Naardermeer aan te kopen om er een vuilstortplaats van te maken. Dat is nog net op het nippertje door de raad verworpen. Natuurmonumenten werd door Jac. P. Thijsse opgericht om het Naardermeer aan te kopen en zo te redden. Stel je voor dat de vuilstortplaats doorgang had gevonden, dan misten we nu een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

En waar besteden onze stadsdelen en groenbeheerders hun met festivals verdiende geld aan? Aan het kappen van bomen om andere parken festivalklaar te maken! Jammer dat Koot & Bie er niet meer zijn om aan hun 'winterklaar maken' nu 'festivalklaar' toe te voegen. Parken worden uitgebreid, en hoe doet men dat? Jawel, door bomen te kappen.

Parool: "Als het aan stadsdeel Oost ligt, wordt bijna een kwart van de 1800 bomen in het Oosterpark gekapt.

Er is een vergunning voor het verwijderen van 404 bomen aangevraagd. Dat is volgens stadsdeel Oost nodig om het negentiende-eeuwse, in Engelse landschapsstijl ontworpen park van L.A. Springer in ere te herstellen. Stadsdeelbestuurder Nevin Ozutok: 'Als GroenLinksbestuurder en bomenliefhebber vind ik dit pijnlijk, maar ik ben ook niet iemand die vindt dat elk grassprietje moet worden beschermd. We krijgen er straks een mooier park voor terug.'"

Noot: Mevr. Özütok zit ook in het bestuur van Groengebied Amstelland!

Tuurlijk vindt men het pijnlijk, de gebruikelijke dooddoener en zoethouder. Maar ja, het park wordt 'verdubbeld' (maar niet heus). 'Herstel door vernietiging.' Je moet maar durven! Er komt ooit nog eens een tijd dat er overal kunstgras in parken aangelegd wordt en dat plastic bomen in het beton gegoten worden. Golfbanen worden aangelegd als 'natuurterreinen' en ontduiken zo belastingen. Daarvoor worden dan ook nog eens honderden bomen gekapt. Tijdens de discussies over de Structuurvisie 2040 hoorde ik Maarten van Poelgeest zonder blikken of blozen opperen dat kunstgras op sportvelden ook tot de groengebieden gerekend moet worden.

De Slag om Nederland: "Omdat de sport al duur genoeg is, betalen golfers liever geen belasting. Door aanspraak te maken op een wet uit 1928, zijn veel Nederlandse golfbanen vrijgesteld van belasting. Je golfbaan moet dan alleen wel als natuurschoon bestempeld worden. Maar is een golfbaan wel natuurschoon? Of zou er meer natuurschoon zijn als er geen golfbaan zou zijn? In De Slag om Nederland: een lesje belastingontwijking van de golfclub."

VPRO: "Hoe komt het dat falende bestuurders toch altijd weer op goede posten terechtkomen?
Managers die er zouden moeten zijn om ons van dienst te zijn, blijken vooral goed voor hun eigen belang op te kunnen komen. Of het nu om onderwijs, zorg of kinderopvang gaat, de zucht naar winst en vette beloningen staat bij bestuurders voorop. De menselijke maat verdwijnt daarbij achter een woud van targets en ondoorgrondelijke bureaucratische regels."

En dan maar zeuren over die ondemocratische Poetin in Verwegistan.

Vorstelijke uitkering

monarch
Teken het burgerinitiatief

Wie het koningsschap wil behouden in de toekomst zal zich moeten beijveren om het redelijk en eerlijk te houden wil het niet volledig afgeschaft worden.

"Ondergetekenden doen u op grond van artikel 132a van het Reglement van orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal onderstaand burgerinitiatief toekomen.

Wij stellen u voor artikel 1 van de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis zodanig te veranderen dat het inkomensbestanddeel zoals genoemd in artikel 1, lid 2 in de kolom A van de uitkering aan de Koning vastgesteld wordt op € 150.000. Samenhangend hiermee dient dan ook de inkomenscomponent van de echtgenote van de Koning naar rato verminderd te worden."

€ 150.000 netto is ongeveer € 335.000 bruto.

Honden in Zuidoost

hondenverbod
Geen honden bij het strandje, ook zonder dit bord!

KantershofenZO: "Wandelen met je hond langs de Gaasperplas, in het recreatiegebied Ouderkerkerplas of bij De Hoge Dijk. Die delen van het Groengebied Amstelland zijn populair om je hond lekker los te laten lopen. Omdat het niet voor iedereen altijd even duidelijk is waar dit wel of niet mag, heeft het algemeen bestuur van het groengebied de regels aangepast.

Vanaf 15 april tot 15 oktober geldt dat er geen honden meer mogen komen op de stranden/zwemlocaties en de daarbij behorende ligweiden van de Ouderkerkerplas, De Hoge Dijk en Gaasperplas. Door het gehele groengebied zijn plaatsen waar honden het gehele jaar wel mogen komen en loslopen. Zie de borden ter plekke of bekijk de plattegrond op de website van Groengebied Amstelland.

Zo blijft de flora en fauna ongemoeid. Bovendien is het rustiger voor andere recreanten. Vanaf 15 mei zal streng worden toegezien op de naleving ervan.

Eigenaren van honden die van water houden, kunnen gebruik maken van de nieuwe hondenzwemplekken. In recreatiegebied de Hoge Dijk mag je hond loslopen ten oosten van het spoorwegviaduct. Hier mag de hond ook het water in. In recreatiegebied Ouderkerkerplas vind je aan de westkant van de plas een speciaal ‘hondeneiland’."

Dus kort samengevat: honden moeten aan de lijn, tenzij er een bord staat dat honden los mogen lopen.

In het verleden werden door 'nette mensen' – zoals we onze pappenheimers hier in Zuidoost noemen – de borden met 'verboden voor honden' meteen na plaatsing vernield en afgebroken. Dat kon niet langer getolereerd worden.

Soms krijg ik wel eens de indruk dat het de hondenbezitters zijn die aan de lijn gehouden moeten worden.

GemeenteZoetermeer: "In Zoetermeer moeten honden aan de lijn worden uitgelaten. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Daarnaast is het verplicht om hondenpoep op te ruimen, behalve in het struikgewas. Dit geldt ook op plaatsen waar honden los mogen lopen. Degene die de hond uitlaat is verantwoordelijk voor het opruimen. Overtreding van de regels is strafbaar, behalve als de hondenpoep direct wordt opgeruimd. De regels gelden niet voor hulphonden met een speciale taak voor gehandicapten en blinden of slechtzienden."

De krokodillentranen van het IMF

imf

EUObserver: "IMF warns Europe of falling behind US on recovery

Europe is falling behind the US in emerging from the economic crisis, with sluggish growth in Germany and recession in France worsening the outlook for eurozone periphery countries, the International Monetary Fund (IMF) has said."

Ja natuurlijk, eerst de shocktherapie toepassen, zowat alle Europese landen onderwerpen aan een rigoureus bezuinigingsregime, de armoede vergroten, de bevolking en het MKB in zware problemen brengen, de taken van de staat verwaarlozen en uitbesteden voor nog meer kosten, het nationaal openbaar bezit privatiseren, en dan komen klagen over achterblijven. De laatste nagel aan de doodskist van ons democratisch systeem is de exploitatie van natuur en parken.

FTM"Een shocker. Zo mag je de pas gepubliceerde kritiek noemen op de wereldberoemde studie die als rechtvaardiging geldt voor bezuinigingsbeleid. Die studie uit 2010 van de Amerikaanse economen Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff stelt op basis van historische gegevens dat een staatsschuld boven de 90 procent van het BBP leidt tot flink lagere economische groei. Daar moeten we dus met alle macht onder blijven, luidt het advies.

Een groep wetenschappers (Herndon, Ash and Pollin) heeft geprobeerd de resultaten na te bootsen en is daar niet in geslaagd. Sterker nog, ze kwamen een aantal eigenaardige zaken tegen die de geloofwaardigheid van de studie ernstig aantasten. Meest in het oog springend is dat Rogoff en Reinhart excelsheets verkeerd hebben opgemaakt, wat inmiddels door het duo is toegegeven. Verder zijn volgens de critici sommige landen arbitrair weggelaten en kregen bepaalde gegevens meer gewicht dan andere, zonder goede verklaring. “Vrij overtuigend dat er is gerommeld”, zegt Hans Stegeman, econoom bij Rabobank. “De 90 procent speelt een verkeerde rol in het debat”, beaamt hoogleraar economie Bas Jacobs (EUR)."

Ondanks de vreugde over het recente sociaal akkoord heeft Samsom er weer een domper op gezet. Samsom en Rutte hebben totaal geen benul van economie. De waan van de dag heerst alom. Het RTL imperium tettert weer over de noodzaak van bezuinigingen. Willem Middelkoop, het voorbeeld van belangenverstrengeling in de zogenaamde 'vrije' media, is boos nu de goudprijs is gedaald. Hij speculeert al lang met goud. Zo zit onze economie tegenwoordig in mekaar: het gaat om de grote belangen van de speculanten. Dus nu probeert Middelkoop het publiek naar zijn hand te zetten en de prijs van goud weer op te drijven. Als iets hem niet bevalt, dat is het 'schijn' volgens hem. Zo werkt de markteconomie, niet met feiten en cijfers, maar met veronderstellingen, verwachtingen en manipulatie. Het IMF doet alsof zijn neus bloedt nadat het eerst zijn tegenstanders lam heeft geslagen.

Wilde tulpen

tulpanen

Na de vrieskou zijn mijn wilde tulpen die tijdens de vorstperiode al opgekomen waren, nu eindelijk in bloei gekomen. Wat een kleur! Er gaat niets boven een wilde felrode tulp.

wilderodetulp

Digitale Aanvraag AOA

vergunningsaanvraag

De digitale versie van de Aanvraag van Amsterdam Open Air is net binnengekomen. De stukken kunt u vinden op deze site. Het gaat dus om twee aanvragen, een voor het festival in het Gaasperpark en een voor de activiteiten op de camping.

Uw zienswijze dient ingeleverd te zijn op 17 april. Maar als u meer tijd nodig heeft kunt u alvast een e-mail of brief schrijven aan het Dagelijks Bestuur/Afd. Vergunningen waarin u aankondigt iets later een zienswijze in te sturen gezien de moeilijke inzageprocedure tot nog toe. U kunt ook bellen (zie info hieronder).

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht.

Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost.

Mondeling: Afdeling Vergunningen, telefoon 14020 (tussen 9.00 – 17.00 uur).

Mailstadsdeel Zuidoost

Vorstelijk inkomen

ik_willem_niet

Volkskrant: "De Russische president Vladimir Poetin verdient aanzienlijk minder dan zijn collega Barack Obama van de Verenigde Staten. Terwijl de Rus vorig jaar omgerekend net 145.000 euro aan overheidssalaris liet bijschrijven, toucheerde Obama alleen aan presidentsloon omgerekend ruim 300.000 euro. Hij verdiende verder geld met de verkoop van boeken."

LeidschDagblad: "De Tweede Kamer moet gaan debatteren over het ,,exorbitante salaris’’ van de koning. Dat vindt het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG), dat daartoe een burgerinitiatief wil indienen, zo liet de organisatie zondag weten. "

NederlandDraagtWit: "Een van de grote bezwaren tegen de huidige monarchie zijn de hoge kosten ervan.  Binnenkort is op deze website de start van een burgerinitiatief om de Tweede Kamer op te dragen te discussiëren over hoe die kosten teruggebracht kunnen worden.  Hiervoor zijn 40.000 ‘handtekeningen’ nodig.  Momenteel wordt er gewerkt aan de juiste formulering van dit burgerinitiatief want hier zijn precieze voorwaarden aan verbonden.  Blijf ons volgen op NederlandDraagtWit, dan houden we je op de hoogte van ons burgerinitiatief."

LongForum (gepubliceerd tijdens de Mozambique-kwestie): "De uitkering voor kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima stijgt volgend jaar met zevenduizend euro naar 248 duizend euro. Ook koningin Beatrix krijgt meer te besteden: haar toelage stijgt van 813 naar 843 duizend euro.

Dat blijkt uit de begroting voor het koninklijk huis voor volgend jaar die dinsdag is gepresenteerd. De uitkeringen aan Beatrix, Willem-Alexander en Máxima stegen dit jaar ook al, met respectievelijk 21 duizend en zesduizend euro.

Het totaalbedrag dat het drietal krijgt, ligt nog hoger: 7,1 miljoen euro. Zij krijgen namelijk ook geld om allerlei andere zaken te betalen, zoals personeel- en kantoorkosten.

In totaal kost het koninklijk huis volgend jaar 40,5 miljoen euro, blijkt uit de begroting 'de Koning' die voor het eerst een andere opzet heeft. Onder de 40,5 miljoen vallen niet de kosten voor beveiliging, staatsbezoeken en de instandhouding van de paleizen. Deze taken blijven wel onder de verantwoordelijkheid van andere ministeries vallen."

Maarten!: "Het salaris van de koning(in) van Nederland bedraagt dit jaar 825.000 euro. Dat is fors meer dan de Amerikaanse president Obama verdient: 325.203 $ (251.374 euro)."

De cijfers liggen wel iets uit mekaar qua omrekeningskoers, bron en tijd natuurlijk, maar de tendens is duidelijk. De vorstelijke uitkeringen voor een koningshuis zijn veel groter dan die voor een president. En het navrante is dat de koninklijke miljoenen geïnvesteerd worden in banken die de oorzaak zijn van de huidige crisis.

Vragen aan het DB

De CU heeft vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur over Amsterdam Open Air.

"Op 8 en 9 juni as zal er in het Gaasperplasgebied wederom het grootschalig dance-evenement ‘Amsterdam Open Air’ worden georganiseerd. Dit evenement is zeer omvangrijk en heeft een flinke impact op de woon- en leefomgeving en de natuur.

De volgende vragen betreffende de rol en verantwoordelijkheid van het stadsdeel, alsmede de rol en verantwoordelijkheid van Groengebied Amstelland (GGA), aangezien ons DB-lid tevens bestuurslid is van GGA en de raad over GGA-aspecten zou moeten kunnen informeren.

Het festival is in beweging en elk jaar weer zullen er vragen ontstaan vanuit de raad. Ook raadsleden worden geconfronteerd met vragen vanuit de bevolking.

Vraag 1: Is het niet een goed idee dat het Dagelijks Bestuur in januari/februari van elk jaar de raad middels een notitie informeert over alle aanvragen van grootschalige evenementen? Deze notitie zou dan in kunnen gaan op bepaalde punten omtrent zo een aanvraag, zoals de grootte, de verwachten kosten/inkomsten, handhaving, openbare orde en veiligheid, gevolgen voor de leefomgeving en natuur en op welke wijze bewoners op de hoogte gehouden zullen worden. Kunt u toezeggen dat een dergelijke notitie er jaarlijks komt?

Met het vaststellen van de evenementennota had de raad voor ogen dat de doelstellingen daarin opgenomen, met de door het stadsdeel te vergunnen evenementen, behaald zouden worden. Deze doelstellingen zijn kort gezegd: profilering, economische spin-off en sociale binding.

Vraag 2a: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘profilering van Zuidoost’ behaald is voor Open Air 2012?

Vraag 2b: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘profilering van Zuidoost’ behaald zal worden voor Open Air 2013?

Vraag 2c: Op welke wijze meet u dit zelf? En indien u externe bureaus gebruikt, wie kiest en betaalt die bureaus?

Vraag 2d: Kunt u toezeggen dat u de meetrapporten/resultaten aan de raad doet toekomen?

Vraag 3a: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘economische spin-off voor Zuidoost’ behaald is voor Open Air 2012?

Vraag 3b: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘economische spin-off voor Zuidoost’ behaald zal worden voor Open Air 2013?

Vraag 3c: Op welke wijze meet u dit zelf? En indien u externe bureaus gebruikt, wie kiest en betaalt die bureaus?

Vraag 3d: Kunt u toezeggen dat u de meetrapporten/resultaten aan de raad doet toekomen?

Vraag 3e: Heeft u concrete afspraken met de organisatoren ten aanzien van bijvoorbeeld het inhuren van werknemers en/of bedrijven uit Zuidoost?

Vraag 4a: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘sociale binding m.b.t. Zuidoost’ behaald is voor Open Air 2012?

Vraag 4b: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘sociale binding m.b.t. Zuidoost’ behaald zal worden voor Open Air 2013?

Vraag 4c: Op welke wijze meet u dit? En indien u externe bureaus gebruikt, wie kiest en betaalt die bureaus?

Vraag 4d: Kunt u toezeggen dat u de meetrapporten/resultaten aan de raad doet toekomen?

Vraag 5: Bent u het met ons eens dat indien deze doelstellingen niet aantoonbaar worden behaald, er geen toegevoegde waarde is voor Zuidoost met het realiseren van Open Air, althans dat het evenement wordt gerealiseerd buiten de kaders die de raad heeft vastgesteld?

Vraag 6: Is er sprake van subsidieverlening vanuit Zuidoost aan Open Air 2012 of 2013, of aan een aan Open Air gelieerde stichting?

Vraag 7a: Kunt u aangeven welke kosten het stadsdeel heeft gemaakt, inclusief concrete bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2012?

Vraag 7b: Kunt u aangeven welke kosten het stadsdeel maakt, inclusief concrete of begrote bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2013?

Vraag 7c: Kunt u aangeven welke inkomsten het stadsdeel heeft gehad, inclusief concrete bedragen, vanwege Open Air 2012?

Vraag 7d: Kunt u aangeven welke inkomsten het stadsdeel heeft, inclusief concrete of begrote bedragen, vanwege Open Air 2013?

Vraag 7e: Kunt u ons informeren over kosten en inkomsten Open Air 2012 en 2013 van de gemeente Amsterdam, buiten stadsdeel Zuidoost?

Vraag 8a: Kunt u aangeven welke kosten Groengebied Amstelland (GGA) heeft gemaakt, inclusief concrete bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2012?

Vraag 8b: Kunt u aangeven welke kosten GGA maakt, inclusief concrete of begrote bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2013?

Vraag 8c: Kunt u aangeven welke inkomsten GGA heeft gehad, inclusief concrete bedragen, vanwege Open Air 2012?

Vraag 8d: Kunt u aangeven welke inkomsten GGA heeft, inclusief concrete of begrote bedragen, vanwege Open Air 2013?

Vraag 9: De editie 2011 van Open Air was voor GGA niet kostendekkend, zo deelde de portefeuillehouder eerder mede. Is dat nu anders voor de edities 2012 en 2013?

Vraag 10a: De portefeuillehouder deelde eerder mede dat er tussen GGA en Open Air een overeenkomst bestaat voor drie jaar. Loopt deze overeenkomst na editie 2013 van Open Air af?

Vraag 10b: Is er iets bekend over het voortzetten van de overeenkomst met Open Air na 2013? Zijn daarover bindende afspraken gemaakt? Kunt u de raad deze afspraken, of de overeenkomst, doen toekomen?

Vraag 10c: Partij bij deze overeenkomst en aanvrager van de vergunning bij het stadsdeel voor 2011 en 2012 was Sky concepts en Events b.v.. In 2013 is de aanvrager Amsterdam Open Air b.v.. Betekent dit nu dat er een nieuwe overeenkomst is gesloten met deze nieuwe rechtspersoon? Kunt u de raad deze overeenkomst doen toekomen?

Vraag 11a: Wat is het toegestane aantal bezoekers voor de editie 2013?

Vraag 11b: In het verleden heeft Open Air verzocht om toestemming voor 25.000 bezoekers per dag? Zal daar sprake van zijn in dit jaar of in de toekomst?

Vraag 12: Het evenement duurt elke dag tot 23.00 uur. Zullen er na dat tijdstip, in het Gaasperpark of omgeving, feesten worden georganiseerd, bijvoorbeeld op de camping, al dan niet met versterkte muziek? Zijn daarvoor vergunningen aangevraagd?

Vraag 13: Kunt u aangeven in welke omvang en gedurende welke periode gedeelten van het park niet openbaar toegankelijk zullen zijn voor parkbezoekers? Met andere woorden, welke delen van het park zijn afgesloten op welke dagen?

Vraag 14: De evaluatie van editie 2012 was vrij summier. Er werd vooral aandacht besteed aan het vergunningenproces en de klachten. Aan het festival zelf werd een magere 1,5 pagina tekst gewijd. Gezien de omvang van het festival menen wij dat het goed is een veel uitgebreidere evaluatie te houden, elk jaar weer.

Hierbij zouden rapportages moeten worden opgenomen omtrent openbare orde & veiligheid (inclusief rapportage evenementbeveiliging), verkeersomstandigheden, geluidsmetingen, natuurmetingen en -maatregelen, evaluatie (behaalde) doelstellingen, inkomsten/uitgaven, klachten, etc. Kunt u toezeggen dat voor eventuele toekomstige edities van grootschalige evenementen de evaluatie uitgebreider zal zijn?

Vraag 15: Met de toename van het aantal bezoekers, is er ook rekening gehouden met de toename van de schade aan de natuur? Hoe verwacht u dat dit zal herstellen? En welke extra kosten brengt dit met zich mee?

Vraag 16: Onderhoudsbeleid: wij vernemen van bewoners en gebruikers van het Gaasperpark dat er steeds grotere stukken gras, kruidenlagen en struikgewas worden intensief worden gemaaid en vervangen door gras of kaal zand. Bomen worden heel hoog op gesnoeid. Dit brengt onder meer ook met zich mee dat er steeds minder schuilgebieden over zijn voor de dieren die er leven.

Kan de portefeuillehouder aangeven hoe met name het meer ecologische onderhoud en beheer samengaan met het realiseren van een grootschalig evenementen terrein in dit park, mogelijk voor meerdere evenementen per jaar?

Vraag 17: Kunt u zo spoedig mogelijk de aanvraag en overige stukken die ter inzage liggen digitaal beschikbaar stellen en houden voor de bewoners? Vanwege de omvang van het evenement, is het mogelijk een digitaal dossier aan te leggen op de website van het stadsdeel voor dit festival, met aanvragen, evaluaties, rapporten etc.?

Vraag 18: Het Gaasperpark behoort tot de EHS en HGS. Volgens de eigen woorden van het bestuur:

"In het bestemmingsplan Gaasperdam is het recreatiegebied Gaasperplas bestemd als Recreatiegebied. Een muziekevenement valt inderdaad niet binnen de definitie van deze bestemming. Echter indien een evenement op Incidentele basis plaats vindt kan worden afgeweken van bestemmingsplan. Indien in de toekomst op regelmatige basis vaker evenementen zullen plaatsvinden, zal dit geregeld worden via een ontheffing van het bestemmingsplan."

Is er voor het afgelopen evenement 2012 en voor het komende evenement 2013 een ontheffing aangevraagd? Is de TAC om advies gevraagd? Staat het bestemmingsplan dit nog toe, aangezien dit festival niet meer incidenteel is?

Vraag 19: De aanvraag 2013 en de stukken die ter inzage liggen mogen niet gekopieerd worden zo wordt medegedeeld. Wil men dat wel dan dient men dat verzoek middels een WOB-procedure in te dienen. Vorig jaar in de commissievergadering liet de portefeuillehouder weten dat de aanvraag die ter inzage ligt en dus openbaar is gemaakt, verstrekt mag worden zonder WOB-procedure. Kunt u toelichten waarom nu dit beleid wordt gevoerd? Kunt u er voor zorgdragen dat alle ter inzage gelegde stukken, op verzoek, verstrekt mogen worden aan burgers in de vorm van een fotokopie?

Dank bij voorbaat voor uw beantwoording.

Fractie ChristenUnie Amsterdam Zuidoost"

Aanvraag AOA digitaal beschikbaar

De Aanvraag van Amsterdam Open Air voor hun festival in het Gaasperpark en voor de activiteiten in de camping wordt digitaal beschikbaar gemaakt. Dat is de uitkomst van het gesprek dat gevoerd is tussen Voorzitter Herrema van stadsdeel Zuidoost, het Hoofd van afd. vergunningen en mijzelf. 

Dat was een pittig en zakelijk maar ook positief gesprek. Ook is afgesproken met dhr. Herrema dat in principe mensen die om een of andere reden hun zienswijze niet tijdig kunnen inleveren dat later kunnen doen. Maar hij vond het wel het beste als ze alvast heel kort een bericht sturen, kan ook via e-mail, dat ze later een gefundeerde zienswijze zullen insturen. Zeker is zeker.

Op mijn vraag of de vergunning dit jaar tenminste 6 weken vóór het evenement bekendgemaakt zal worden, kreeg ik te horen: in principe ja, daar wordt naar gestreefd, maar het is mogelijk dat bijvoorbeeld brandweer of politie meer tijd nodig hebben waardoor het vertraagd zou kunnen worden. Maar het streven is deze termijn aan te houden. Wat betreft de termijn van indienen van een zienswijze over de Aanvraag die blijft dus 2 weken (dus als ik me niet vergis tot uiterlijk de 17e). Wie een zienswijze heeft ingestuurd kan later ook bezwaar maken tegen de vergunning als die verleend is.

Als er geen onverwachte kink in de kabel komt dan ontvang ik de digitale versie op maandag 15 april. Toch rijkelijk laat ondanks alle moeite. Men had veel eerder maatregelen kunnen treffen. De aankondiging van het evenement stond bijna een week eerder op de site van Zuidoost dan de bekendmaking van de Aanvraag die al maanden geleden was ontvangen door het stadsdeel.

Intussen staat Amsterdam Open Air niet stil. Is het om vooral een alternatief te hebben ingeval de rechter het evenement in het Gaasperpark verbied, of is voor AOA the sky the limit?, willen ze alles volplempen met vertier?, ik weet het niet, maar er zijn nog drie aanvragen ingediend voor evenementen, alledrie in het ArenaPark. Dat is een plek die daarvoor veel beter geschikt is. Dit is het uitgaansgebied van Zuidoost. Daar wordt tenminste geen groen vernield. Dus gaat allen daarheen! Ik zal met genoegen reclame maken voor deze evenementen als alles qua geluid en overlast binnen de perken blijft. Of LOC 7000 BV bij het Open Air concern hoort weet ik niet, de twee andere lijkt me wel.

diynamic
Klik voor website

ZO: "Air Events B.V. heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van een festival genaamd 'Diynamic 2013'.

Voor dit festival, een dance-evenement, zullen diverse objecten worden geplaatst. Tevens wordt er levende en mechanische muziek wordt ten gehore gebracht.

Datum en tijdsduur van het evenement: Zaterdag 18 mei 2013 van 12.00 uur tot 23.00 uur;

Locatie: ArenaPark

Deze aanvraag, ligt vanaf 8 april 2013 ter inzage bij het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht. Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost. Mondeling: Afdeling Vergunningen, telefoon 14020 (tussen 9.00 - 17.00 uur).

tiktak
Klik voor meer info

ZO: "Sky Concepts & Events B.V. heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van een festival genaamd 'TikTak 2013'. Voor dit festival, een dance-evenement, zullen diverse objecten worden geplaatst. Tevens wordt er levende en mechanische muziek wordt ten gehore gebracht.

Datum en tijdsduur van het evenement: Zondag 19 mei 2013 van 12.00 uur tot 23.00 uur;

Locatie: ArenaPark

Deze aanvraag, ligt vanaf 8 april 2013 ter inzage bij het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht. Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost. Mondeling: Afdeling Vergunningen, telefoon 14020 (tussen 9.00 - 17.00 uur)."

Let op de data van de bekendmaking (de eerste dag dat de aanvragen ter inzage liggen) en de termijn om 'bedenkingen' in te sturen. U kunt dus nog na het evenement uw 'bedenkingen' insturen over bovenstaande aanvragen. Zuidoost nergens anders! Dat komt vaker voor is de 'rechtvaardigende' redenering dan. Grappig. Er staat een inbreker voor de rechter die hem vraagt 'Waarom heeft u deze onwettige daad verricht?' 'Edelachtbare, het komt wel vaker voor.' Rechter: 'Meneer de inbreker, inderdaad, dat komt heel vaak voor, dat merk ik elke dag. U bent vrijgesproken.'

ZO: "LOC 7000 B.V. heeft een aanvraag ingediend

Het organiseren van een evenement genaamd 'Side Event Fanzone Toppers 2013'.

Het evenement is een nevenactiviteit voorafgaand aan de concerten van de Toppers. Voor dit evenement zullen diverse objecten worden geplaatst. Tevens wordt er levende en mechanische muziek ten gehore gebracht.

Data en tijdsduur van het evenement: vrijdag 24 t/m zondag 26 mei 2013 van 14.00 uur tot 19.30 uur;

Locatie: ArenaPark

Deze aanvraag, ligt vanaf 11 april 2013 ter inzage bij het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht. Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost. Mondeling: Afdeling Vergunningen, telefoon 020-2525996 (tussen 9.00 - 17.00 uur)."

Octrooi op tomaten?

tomatenpatent

Avaaz: "Het is ongelooflijk, maar Monsanto en Co. zijn weer bezig. Deze op winst beluste biotechbedrijven hebben een manier gevonden om iets exclusief 'te bezitten' wat van ons allemaal is – ons voedsel! Zij proberen octrooi te krijgen op onze dagelijkse groenten en fruit, zoals komkommer, broccoli en meloenen waardoor telers hen moeten betalen en het risico lopen om aangeklaagd te worden als zij dat niet doen.

Bedrijven zoals Monsanto hebben manieren gevonden om binnen het Europees recht hiermee weg te komen, daarom moeten wij de mazen dichten voordat zij een gevaarlijk wereldwijd voorbeeld geven. En om dat te doen hebben wij belangrijke landen nodig zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland – waar de oppositie aan het groeien is – om hen op te roepen te stemmen en Monsanto's plannen te stoppen. De Avaaz gemeenschap heeft al eerder regeringen van gedachten doen veranderen, en dat kunnen wij weer doen.

Veel boeren en politici zijn hier al op tegen -- wij hoeven alleen de kracht van het volk in te zetten om druk uit te oefenen op deze landen om ervoor te zorgen dat Monsanto van ons voedsel afblijft. Teken nu en deel met iedereen de grootste voedsel verdediging oproep ooit."

NaturalNews: "Biotech lies exposed: Genetically-modified corn contains practically no nutrients but is loaded with chemical poisons 

A breakthrough report on the nutritional density of genetically-modified (GM) corn crops demolishes all existing claims that GMOs are "substantially equivalent" to non-GMOs. Entitled 2012 Nutritional Analysis: Comparison of GMO Corn versus Non-GMO Corn, the paper reveals not only that GMO corn is greatly lacking in vitamins and minerals compared to non-GMO corn, but also that it is highly toxic and filled with deadly crop chemicals like glyphosate (Roundup)."

GM-voedsel bevat weinig voedingsstoffen en zit vol met chemische gifstoffen. Het succes van plantenverdelgers als Roundup ligt in zijn vermogen om giftige stoffen door de hele plant te voeren zodat insecten er vanaf blijven, dus doodgaan. Het spreekt vanzelf dat het dan mensen zijn die deze giffen binnenkrijgen. De gewassen zien er mooi uit maar zitten vol met gif. Dat kan alleen maar tot een ramp in de voedingsketen en de wereldgezondheid leiden.

Boek over Texel

duinen en mensen texelDuinenEnMensen: "In navolging van Duinen en mensen Kennemerland en Duinen en mensen Noordkop en Zwanenwater is net verschenen het deel: Duinen en mensen Texel. Archeologie, natuur en historie in een samenhangend, beeldend verhaal. Kennis up to date gepresenteerd en zeer leesbaar. Met veel ongepubliceerde historische kaarten en nieuwe gegevens. Alle duinen van Noord-Holland zijn dan opnieuw beschreven!

De duinen van Texel hebben een fascinerende geschiedenis. Een landschap vol schakeringen."

Bezoek ook de andere pagina's van Duinen en Mensen met foto's, films, kaarten en de zang van een nachtegaal.


Lenteloop

Het lijkt erop alsof de lente eindelijk ontloken is. In het Engels zeggen ze 'spring has sprung'. Niet alleen de koeien mogen eruit, maar u kunt ook meedartelen.

lenteloop
Klik voor website

Het nieuwe geld

Aangezien de banken tegenwoordig, als ze al niet platliggen door storingen, nauwelijks nog kredieten verstrekken, zoekt vooral de kleine middenstand naar middelen om geld te lenen om bijvoorbeeld nieuwe voorraden in te kopen, te renoveren of het bedrijf kredietwaardig te houden. Het huidige banksysteem werkt niet meer naar behoren. Het is dringend aan vervanging toe. De bezuinigingen van de regering Rutte zorgen nog voor verdere aftakeling van het consumentenvertrouwen waardoor het MKB het nog moeilijker krijgt.

Een paar maanden geleden kreeg ik van Batterijenhuis een aanbod om mee te doen met crowdfunding. Dat kwam neer op het verlenen van een soort microkrediet. Voor slechts € 9,95 kon je een kortingsbon kopen en hiermee kreeg je tot en met het einde van dit jaar 15% korting op het gehele assortiment. Voor wie regelmatig batterijen nodig heeft is dit een goede investering. Ik neem aan dat deze actie succesvol is geweest. Het is in het voordeel van het bedrijf en van de klant.

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden en manieren om hetzelfde te bereiken, afhankelijk van de aard van het product en het bedrijf. De Duitse boekhandel in Amsterdam, Die Weisse Rose, geeft obligaties uit van €100. Door een obligatie te nemen helpt u de boekhandel zijn program zo breed mogelijk te houden en allerlei culturele activiteiten zoals lezingen te organiseren. Daarnaast ontvangt u als lezer  een hogere rente voor uw spaargeld dan bij de bank. Verder krijgen obligatiehouders extra kortingen bij opruimingen en op diverse speciale aanbiedingen. Dit werkt al jaren naar ieders tevredenheid.

Boekwinkels hebben het momenteel heel moeilijk door de moordende concurrentie van megabedrijven als Amazon. Maar daar hebben ze iets op gevonden. Boekhandel Pölki bijvoorbeeld is aangesloten bij Blz.nl, waar je je boeken via internet kan bestellen en gratis laten bezorgen. De aangesloten boekhandels verdienen dan toch nog iets aan deze manier van bestellen.

Biologische boerderij Oost-Gein van de familie den Hartog verkoopt zijn eigen producten aan het publiek en je kan er een koe adopteren.

"13-04-2013 De koeiendans komt er weer aan! Komende zaterdag zullen onze koeien eindelijk weer van het lenteweer kunnen gaan genieten. Vanaf 11.30 begint het spektakel en iedereen is vanaf 11 uur welkom. "

Ook elders zijn koeien te adopteren. En er is ook Boer zoekt Buur, voorfinanciering in ruil voor producten en diensten.

Dan heb je nog de grote nieuwe geldsystemen als Bitcoin. Dat schijnt zo succesvol te zijn dat er gevaar dreigt voor fraude. Het is wel wat ingewikkelder dan andere systemen. Freicoin is de laatste ontwikkeling op dit gebied.

InfographicJournal: "Bitcoin is the first currency of its kind to show true potential to become much more than just an Internet sensation (which it definitely is). Bitcoin is developing into a major player in the world economy at large."

En wat je van het onderstaande moet maken weet ik niet. Al een paar weken krijg ik berichten binnen van en over De Correspondent. Toen ik het voor het eerst las dacht ik 'veel geblaat maar weinig wol'. Intussen verschenen er berichten waaruit mogelijk zou kunnen blijken dat het toch een 1-aprilgrap was. Of was de melding dat het een 1-aprilgrap was de 1-aprilgrap? Ik ga me er niet in verdiepen. Toen ik de namen van Alexander Klöpping, Apple-hypepundit bij de gratie van Matthijs van Nieuwkerk, en Arnon Grunberg, in zijn jeugd uitgever van een blad dat hij nooit bezorgde, als medewerkers zag verschijnen, kreeg ik nog meer argwaan. Was het misschien een satire op het nieuwe blad Das Magazin (afgekort Das Mag)?

Maar, niet te vergeten, de beste en omvangrijkste vorm van crowdfunding is en blijft de belastingen.


Digitale inzage Tracébesluit

gaasperdammerwegtrace

Infrasite: "Vanaf vandaag, 9 april, tot en met dinsdag 21 mei 2013 ligt het tracébesluit voor de weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere 2013 (SAA) ter inzage. In het gewijzigde tracébesluit heeft Rijkswaterstaat enkele aanpassingen beschreven waarmee kosten worden bespaard. Omwonenden en belanghebbenden die hun zienswijze hebben ingediend op het ontwerp-tracébesluit SAA in 2012, kunnen nu tot en met 21 mei in beroep gaan bij de Raad van State. In 2011 was al een tracébesluit SAA vastgesteld, maar dat is nu op enkele onderdelen aangepast."

In de periode van 9 april tot en met 21 mei 2013 ligt het tracébesluit tijdens de reguliere openingstijden op de volgende locaties ter inzage:

...
het stadsdeel Zuidoost in de gemeente Amsterdam
...

Ook zijn de stukken digitaal in te zien via de site van het Centrum Publieksparticipatie."

De stukken zijn digitaal in te zien!!! Kijk, dat is pas burgervriendelijk beleid een metropool waardig!

Alle stukken zijn te downloaden van deze pagina. Dus u hoeft echt niet naar het stadsdeelkantoor van Zuidoost.

Toe maar jongens

Een gouwe ouwe, maar nog steeds hoogst actueel.


Picknick in het park

DSC09297
Containers blijven leeg, rotzooi overal

Bericht verstuurd door Flora te Riet aan een aantal besturen:

"Tijd voor een actie Paaspresentje 2013?  Niet alleen van Open Air deze keer, zoals bij de actie Kerstpresentje Open Air 2012  en voorlopig digitaal…

World of Food wordt samen met projectontwikkelaar Lingotto gerealiseerd in Parkeergarage Develstein in Zuidoost. Impuls voor dit project is de komst van een studentencampus met 700 woningen in de D-buurt. Daarbij werd aangedrongen op voorzieningen in de directe omgeving. World of Food is open van 8 tot 24 uur. Aan deze culinaire trekpleister heeft ook Mc Donald’s zich verbonden. Zuidoost steekt een half miljoen euro in het project. Dat bedrag wordt verdubbeld met een bijdrage uit een Europees fonds voor stedelijke ontwikkeling. World of Food voor 1 miljoen euro. (Zie Parool, 3 april 2013 Patrick van Meershoek)

Wat verderop in Zuidoost realiseren bezoekers/bewoners van Zuidoost hun eigen World of Food in het Gaasperpark. Open elke elke dag met mooi weer! De resultaten van deze World of Food zijn nog dagenlang zichtbaar in het park door de falende projectleiding van Groengebied Amsteland, Recreatie Noord Holland b.v. en de bestuurders van stadsdeel Zuidoost. Misschien kan Lingotto zich daar ook eens over buigen en is er nog wat geld over uit dat Europees Fond voor stedelijke ontwikkeling?

DSC09300
Het vuur rookt nog

DSC09301
De gedekte tafel van een gastvrij Zuidoost

DSC09302

DSC09305
The World of Food

Door de koude van de afgelopen periode had elke tafel een eigen houtvuur nodig. Op zondag 7 april bleven hete smeulende vuren en zelfs een gedekte tafel achter nadat de gasten vertrokken waren. Ook het woord van God en een tasje lagen verlaten op een bank in het Rosarium. Een huishoudtrap zwerft al maanden in de kaal gekapte rotstuin. Zou er echt weer een rotstuin worden aangelegd en onderhouden? Open Air huurde een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in, dat bijna alle grote festivalterreinen 'schoonmaakt'. Toch vallen er in het Gaasperpark nog heel wat vuilsporen te vinden van Open Air 2011 en 2012.

trap 7 april 2013
Trap zwerft al maandenlang door de rotstuin
Handig om wat takken af te rukken voor het vuurtje?

DSC09329
Souveniertje van Amsterdam Open Air 2012

Het Gaasperpark ligt in de EHS (Ecologisch Hoofdstructuur) en in de HGA (Hoofd Groen structuur Amsterdam). De provincie Noord Holland investeert om de EHS verder te ontwikkelen. De bestuurders van Groengebied Amstelland, stadsdeel Zuidoost en Recreatie Noord Holland b.v. zijn kennelijk zo druk bezig met andere zaken (naamsbekendheid verwerven, positief imago, evenementen aantrekken, begeleiden en vergunnen, meer ‘jongeren’ naar het groen en Zuidoost halen, eigen bestaanzekerheid), dat ze niet eens in de gaten hebben wat er werkelijk gebeurt. Het Gaasperpark vervuilt en verloedert, bijna net zo als de Bijlmer Hoogbouw vervuilde en verloederde. Daarvan is nu 70 % afgebroken in een poging de problemen op te lossen (sommige problemen bleken gewoon meeverhuisd naar andere plekken).

Deze bestuurders lijken nu precies dat te realiseren, wat met het aanleggen (uit publiek geld betaald) van deze openbaar toegankelijke gebieden juist voorkomen moest worden, de verrommeling van de groene stadsranden!

Flora te Riet"

Het aantrekken van recreanten naar het Gaasperpark en andere parken is prima als dat natuurliefhebbers zijn, maar wat er nu op af lijkt te komen zijn viespeuken. Evenementen als Amsterdam Open Air zullen het respect voor de natuur niet aanwakkeren, integendeel, bezoekers komen voor de geluidsboost, overmatige consumptie van drank, voedsel en drugs; en wat dan door 40.000 bezoekers voor en achter wordt uitgescheiden is ook niet mis. Met andere woorden, van natuurbeleving is geen sprake, eerder natuurvervuiling. Ook honden dragen hun drolletje bij aan de groeiende rotzooi. Stel je voor dat er nog meer bezoekers naar het Gaasperpark komen dan heb je een schoonmaakploeg nodig die dagelijks grote hoeveelheden zwerfvuil moet ruimen. Tel uit je winst.

Wat onze bestuurders zich niet realiseren is dat er ontzettend veel afval en rotzooi wordt achtergelaten. Het kost handen vol geld om dat weer op te ruimen. Natuurgebieden kunnen best met rust gelaten worden. Wandelaars en natuurgenieters zijn geen vervuilers, vertierzoekers wel. Dus een beleid dat zogezegd bezoekers naar de parken wil aantrekken zorgt niet voor meer begrip voor de natuur. Als GGA en het stadsdeel dan nog eens bezuinigen op schoonmaak dan verloederen onze parken, en weg zijn de mooie plantsoenen en bloemenweiden. Indien de beheerders niet de kosten kunnen of willen opbrengen die noodzakelijk zijn voor het schoonhouden van de parken, dan kunnen ze het vertier beter midden in de stad organiseren. Groengebieden leveren ook zonder bezoekers heel veel op, namelijk gezonde lucht, een duurzaam milieu en een betere gezondheid. Parken zijn bestemd voor natuurliefhebbers, voor fauna en flora, niet voor amusementzoekers.

Rechtsextremisme in Duitsland

In Duitsland begint over een paar dagen een van de belangrijkste rechtszaken van de recente Duitse geschiedenis tegen de rechtsextremistische groepering NSU, Nationalsozialistische Untergrund, een neonazistische partij. Bij de moorden op buitenlanders waar zij voor aangeklaagd worden, was ook de Duitse geheime dienst betrokken, ook bij het verdoezelen, geheimhouden van strafbare feiten en het vernietigen van bewijsmateriaal. In Duitsland konden neonazi's na de oorlog vaak nog hun beroep blijven uitoefenen, tot in de top van de regering en staat. Sommige Duitse politici als Genscher en Kohl zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van de opstand van neofascisten in Kroatië tegen Joegoslavië. Als oude bondgenoot van Nazi-Duitsland had Kroatië nog altijd een streepje voor. Het is niet toevallig dat Joachim Gauck, zoon van nazi-ouders, nu bondspresident is geworden. De Wikipediapagina schrijft "Als zoon van een overlevende van een Siberisch goelag..." maar vermeldt er niet bij waarom zijn vader krijgsgevangene was in Rusland, dat was omdat hij sinds 1934 bij de NSDAP was. Later is hij veroordeeld wegens spionage. Geschiedvervalsing kan makkelijk door weglating van feiten en wat ideologische propaganda, het verplaatsen van de schande op anderen, in dit geval op de voormalige DDR. Vanzelfsprekend moet je als president in Europa, en vooral van Duitsland, het fascisme afzweren, maar ondergronds is er heel wat loos. Gauck staat achter de militarisatie van Duitsland. Gauck was na de Wende de Stasi-jager van Duitsland, maar er zijn aanwijzingen dat hij in zijn tijd meewerkte met de Stasi. Hij was daar trouwens pastor met privileges. Zijn theologie-opleiding heeft hij ook zonder problemen in de DDR af kunnen maken. Nu heeft Duitsland een geheime dienst, de Bundesnachrichtendienst, die de Stasi in de DDR ver overtreft in omvang. En ondanks dat (of wellicht dank zij dat) blijken, vreemd genoeg, een aantal V-Leute, Vertrauensleute, informanten van de geheime dienst, betrokken te zijn bij de moorden. Dossiers zijn verdwenen en de rechtsextremisten hebben klaarblijkelijk hoge bescherming. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zelfs het Wikipedia artikel over het NSU-Prozess blijkt controversieel en is genomineerd voor verwijdering. Turkse media worden geweerd uit het proces. De DDR zorgde er tenminste voor dat neonazi's geen poot aan de grond kregen. Na de Wende konden de nazi's weer de beest gaan uithangen.

plakt_banner

SAMSTAG, 13.04.2013, München
Bundesweite antifaschistische und antirassistische Demonstration
Auftaktkundgebung: Karlsplatz (Stachus), 13.00 Uhr

"Der NSU-Prozeß oder Haben wir bereits einen "tiefen" Staat?

Am 17. April beginnt der Prozeß gegen das Mitglied und einige Unterstützer der rassistischen Mörderbande, genannt NSU. Ob es dem Gericht gelingen wird, wirklich Licht ins Dunkel dieser Mordserie zu bringen, wird sich zeigen. Bisher bemühten sich diverse parlamentarische Untersuchungsausschüsse die Verstrickungen der verschiedenen bundesdeutschen Geheimdienste in die Finanzierung und Unterstützung des Neonazi-Sumpfes aufzuklären. Trotz massiver Vernichtung von Akten, Aussageverweigerungen von zentralen Beteiligten in den Ämtern und den routinemäßigen Beschönigungen der politisch Verantwortlichen in Ansätzen lässt sich folgendes Bild erkennen: 

Die Zahl der direkten und indirekten Helfer und Unterstützer der Terrorgruppe beläuft sich auf rund 130 Personen, von denen eine ganze Reihe als hochkarätige V-Leute der Geheimdienste einzustufen sind. Von wegen, man habe es "nur" mit einer Gruppe von drei Personen zu tun und die Ämter hätten halt bei den Ermittlungen "geschlampt".

Es werden vielmehr in ersten Umrissen Strukturen eines "tiefen Staates" sichtbar, also ein von jeder Kontrolle durch Parlamente und Gesetze befreiter staatlicher Apparat.

Zweitens wird ein tiefsitzender struktureller Rassimus deutlich. Wie anders ist denn zu erklären, daß über ein Jahrzehnt hinweg die Opfer und ihre Angehörigen bespitzelt, mit den den absurdesten Verdächtigungen von Mafia, über Drogenhandel etc. überzogen wurden und damit zum zweiten Mal zum Opfer eines, diesmal staatlichen Rassismuses gemacht wurden.

Das Gericht wird sich wohl nicht mit diesen Fragen beschäftigen. Nach dem bisherigen absurden Verhalten des Münchener Gerichts in der Frage, ausreichend Plätze für Journalisten, gerade auch solche, die für nichtdeutsche Medien arbeiten, zur Verfügung zu stellen, bleibt nur zu hoffen, daß dieses oberbürokratische und unsensible Gebahren nicht auch im Prozeß selbst seinen Niederschlag findet.

Entscheidend allerdings wird sein, in welchem Umfang öffentlicher Druck entwickelt wird, um das krakenhafte und sich verselbständigte Unwesen der Geheimdienste zu beenden und dem strukturellen Rassismus offensiv entgegenzutreten. Eine notwendige Voraussetzung dafür ist eine informierte Öffentlichkeit, deshalb hier einige Buchtitel zum Thema."


Wolfgang Schorlau heeft in een goedgedocumenteerde thriller de situatie vlijmscherp weergegeven; hoewel het boek fictie is, is het gebaseerd op echte feiten. Indien mediaberichten voor u te vervelend zijn lees dan Das München-Komplott van Schorlau, over de rechtsextremistische aanslag tijdens het Oktoberfest van 1980. Daar staat meer waarheid in dan in menig krantenbericht.

Inzagebeleid Zuidoost

shot_909c
Aanvraagboeken Vergunning Amsterdam Open Air

Vanochtend was ik op het InformatieCentrum van stadsdeel Zuidoost voor inzage in de aanvragen van Amsterdam Open Air B.V., samen goed voor zo'n 250 pagina's. Ik werd vriendelijk ontvangen door de baliemedewerkster die me ook een welkom kopje koffie aanbood. Zover geen klachten. Maar de stukken kwamen met een niet mis te verstane notitie van dhr. Gossink, afd. Vergunningen.

vergunningen

"Deze stukken mogen niet worden gefotokopieerd. Indien u een exemplaar wenst, dient u daartoe een schriftelijk verzoek te doen bij de afdeling vergunningen.
Handmatig kopiëren (overschrijven) is wel toegestaan."

Wie een schriftelijk verzoek indient krijgt dit over zich heen. Dat is dus wat dhr. Gossink verstaat onder het beschikbaar stellen in "een gemakkelijk toegankelijke vorm" zoals de wet dat voorschrijft. Het is dus ofwel alles overschrijven (alle technische stukken bedoeld voor de brandweer en zo weglatend, blijven nog meer dan honderd pagina's over) of van buiten leren. Er ligt maar één exemplaar ter inzage, en inzage betekent dus een hele middag of langer nog overschrijven. Amsterdam Zuidoost nergens anders!

De kaarten in de aanvraag zijn onduidelijk. Het is niet duidelijk welke podia waar komen. De aanvraag betreffende de camping is door de kleine letter enkel met een microscoop te lezen. Wat er eigenlijk op de camping staat te gebeuren is niet duidelijk. Daar is op deze manier geen gefundeerde zienswijze over samen te stellen. Willekeur troef. Op het geluidsrapport staat een copyright clausule. En hoe moet je kaarten inzien? Overtekenen?

shot_907a
Haast onleesbare Aanvraag AOA - Camping

Is de Heineken toren vanwege te zware belasting niet meer geschikt om op de weide van vorig jaar opgebouwd te worden? Hij komt in elk geval ergens anders. Waar straks na het festival ook weer drainage aangebracht zal moeten worden. Het Gaasperpark is momenteel nog steeds niet hersteld van de ravage vorig jaar.

Zonder een fotokopie of digitaal bestand is het indienen van een gefundeerde zienswijze zeer lastig. Ik vraag me af of portefeuillehouder Jaensch en voorzitter Herrema achter dit inzagebeleid van dhr. Gossink staan. Waarom is fotokopiëren verboden? Dhr. Gossink heeft het over de noodzaak om de persoonlijke informatie van veel betrokkenen onleesbaar te maken, maar zowat al die gegevens zijn vrij beschikbaar op het internet. Voorbeeld: The Good Guys B.V., staan met naam, adres en telefoonnummer op hun website.

De gemeente Amsterdam geeft op verzoek altijd fotokopieën mee, of staat toe dat de stukken gefotokopieerd worden. Zo hoort het ook. In Amsterdam Zuidoost bestaat blijkbaar een ander gebruik. Ik heb dhr. Jaensch in een email gevraagd of hij het inzagebeleid van dhr. Gossink steunt. Pfh. Jaensch en voorzitter Herrema zijn tenslotte de uiteindelijk verantwoordelijken. U hoort nog wat hieruit is voortgekomen. Of niet. Het zou me niet verbazen als dhr. Gossink straks ook nog het maken van foto's gaat verbieden, en het overschrijven van gegevens.

Intussen is de rotzooi die met Pasen is gemaakt in het park, nog steeds aanwezig, er is zelfs nog meer zwerfvuil bijgekomen. Het wordt blijkbaar niet weggehaald. Een voorbode van wat we in toenemende mate zullen kunnen waarnemen in het park? En waar blijft de stadsdeelraad? Bestaat die voornamelijk uit dode zielen?

Leve de Republiek

beleg van amsterdam
Beleg van Amsterdam door Willem II, 30 juli 1650

Oranje is een schreeuwlelijke kleur, dat besef je pas als die kleur in de stad gaat overheersen of in de media al te vaak gebruikt wordt voor reclame. Je gaat al snel het geknoei van de ING of de doping van wielrenners koppelen aan de kleur oranje. De roem van het huis Oranje is aan het tanen. Geschiedkundig stellen de Oranjes niet veel voor. Ze hielden meer van staatsgrepen en politieke moorden dan van democratie. Oldenbarnevelt heeft het aan den lijve ondervonden. Willem II was op 30 juli 1650 met 12.000 soldaten op weg naar Amsterdam om de stad bij verrassing te overmeesteren. Hij had namelijk in de religieuze strijd de kant gekozen van de contraremonstranten, zeg maar de fundamentalisten onder de protestanten. De remonstranten waren meer voor een burgerstaat en wilden geen kerk boven de staat. De repressie moest het militaristische overwicht van de Oranjes vestigen. De overval op Amsterdam is toen niet gelukt. Maar het succes van de Republiek lag toch in de zelfstandigheid van de verschillende gewesten. Dat werkte ondanks de talrijke oorlogen in de 'Gouden Eeuw' vrij goed.

republiek1
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

We zouden op 30 april de kroningsstoet kunnen opwachten bij Abcoude zoals weleer met de slogan 'No pasarán!' (Ze komen er niet door!) maar dat zou zonde zijn van de tijd. Het eenvoudige volk wil nu eenmaal bloot en spelen. Gelukkig is Willem-Alexander gehuwd met de knappe Máxima met een hoog Eftelinggehalte, want anders was de populariteit van de Oranjes nog dieper gezakt.

NOS: "Het ledental van het Nieuw Republikeins Genootschap is de laatste tijd gegroeid. Eind januari had het genootschap nog 1200 leden, nu zijn dat er 800 meer. In een persbericht zegt het NRG dat die groei te maken heeft met de aanstaande troonswisseling."

Het is niet alleen het toiletpotgooien op koninginnedagen dat zo belachelijk overkomt, maar het barst van dat soort onzin, zoals riooldeksels met het kroningspaar en de talloze prullaria, goedbedoelde rotzooi die te zijner tijd ongemerkt achter de rododendrons gemieterd wordt.

Sonneveld - De stalmeester: "Traedities moeten er zijn, zeg ik altijd maar. D'r is al genoeg waardevols naar de kloten gegaan, de laatste jaren.

En 't is van A tot Z fout. Want wat wil het gewone volk? Tradities.
Neem nou die alleraardigste ceremonie van 't eerste kievitseitje. Dat was toch elk jaar weer een verrekt aardig gebeuren. ... En dan 't eitje in 't mandje. En dan de burgemeester erbij meestal van een of ander gat in Friesland, dus vaak zo'n rooie rakker nietwaar? Maar toch alles tezamen een verrekt schilderachtig geheel, dat stel boerenkinkels in deze ambiance.

Dat wil het gewone volk. De franje van Oranje noem ik dat. 't Vertoon van de Kroon. De eis van 't paleis.

Dat is dan aanpakken en even tussen je tanden sissen: "Kniksje maken, achteruit de trap af en wegwezen", en dan zelf even de geschenken ongemerkt achter de rododendrons sodemieteren."

Heerlijk toch. Het koningshuis heeft geen functie meer. Het is duur vertoon en vol van valse sentimenten. Het is een Efteling of een Disneyland. Het is een lucratief familiebedrijf. Maar er zit een vrij sinister aspect aan het koningshuis. En met iemand als Máxima die zichzelf al versprak en dacht dat zij de koningin moest vervangen, en die in de bankwereld is opgeleid, kun je een nog verdergaande vervlechting van financiën en kroon verwachten. Het koningshuis behoort tot de klasse die verantwoordelijk is voor de crisis, en die bankiert bij de veroorzakers van de crisis. Dat geeft geen pas in een democratisch bestel. Als de majesteit op bezoek gaat naar de olielanden dan promoot ze haar eigen investeringen in de olie, niet die van ons land, want Shell betaalt nauwelijks belastingen en is in feite nagenoeg geen Nederlands bedrijf meer te noemen. De kapitalen van Shell lopen naar de belastingparadijzen. En Beatrix vloog er voor haar privébelangen lustig op los, op kosten van de princes? nee, op onze kosten!

HeerlijkheidGein: "De Majesteit krijgt meer geld en belegt veel geld bij de grote banken die de oorzaak zijn van de huidige financiële crisis. Zij bevordert daarmee de crisis en heeft in elk geval met haar miljoenen meegewerkt aan dit debacle. Zij 'investeert' (lees 'speculeert) via onder andere JP Morgan, een van de meest criminele banken. Een paar dagen geleden riep de CEO van JPMorgan Chase de VS op om uit de Basel groep van internationale bankregulering te stappen. JP Morgan heeft lak aan regulering, want als een van de grootste hedge funds verdienen zij miljarden aan speculaties met valuta en aandelen, wat zij overigens doen met geld dat ze niet eens hebben. Het zijn banken als JP Morgan die mede de oorzaak zijn van de financiële crisis (onder andere de val van Lehman), en ook van de huidige problemen in de Eurozone. JP Morgan was ook betrokken bij het wegmoffelen van het Griekse begrotingstekort. JP Morgan maakt zelfs winst op 'food stamps' (de Amerikaanse bijstand). Het wordt tijd dat men hier in Nederland vragen gaat stellen over het vermogen (en de belegging daarvan) van ons koningshuis."

het is 2013

Ook lezenswaard: Youp - Bitter Oranje

Volkskrant: 'Het is 2013. Hoog tijd om eens op te houden met de monarchie'

Dit is pas traditie in de beste zin van het woord. Helemaal in stijl met de Republiek van de Gouden Eeuw:

NU: "Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen eed of belofte af."

De beëdiging van Willem-Alexander is een ceremonie die geen zin meer heeft.

WallStreetJournal: "It's 2013. Abolish the Dutch Monarchy."

Republikeinen: "Na de troonsafstand ontvingen Juliana en Bernhard samen een jaarlijkse toelage van 2,1 miljoen gulden. Verder hadden ze gratis wonen op Soestdijk (inclusief gas, water en licht) en werd zeventig man/vrouw personeel voor ze betaald.

Al een paar jaar wordt verwacht dat Koningin Beatrix binnenkort afstand zal doen van de troon en met pensioen gaat. Formeel krijgt ze geen pensioen maar een uitkering want ze krijgt niet alleen een bedrag in geld als een vorm van pensioen, maar ook nog een paar extraatjes. De vorige keer dat er zo’n uitkering gegeven werd was bij de abdicatie van Koningin Juliana. Die regeling is nooit in de publiciteit geweest want ze kostte ongelooflijk veel geld, naar alle redelijke begrippen exorbitant veel. Ongeveer gelijk aan het pensioen voor 100 gewone mensen. Er is grote kans dat de regering zal proberen een soortgelijke regeling voor Koningin Beatrix op te stellen."

Republikeinen: "Naast de enorme kosten van de Oranjes, betalen zij geen belastingen.

-Geen inkomstenbelasting

-Geen vermogensbelasting (Toch een van de rijkste families in Nederland)

-Geen successierechten

Dus wat we voor president ook zullen krijgen. Hij of zij zal aanzienlijk goedkoper zijn dan ons huidige koningshuis."

Follow the Money: "NEDERLAND BEZUINIGT, OPSLAG VOOR KONINGSHUIS"

Maarten van Rossem: "Dit jaar wordt een begin gemaakt met de viering van 200 jaar Koninkrijk, die tot 2015 zal duren. Het uitgelezen moment om een einde te maken aan het erfelijk koningschap in Nederland. De monarchie heeft voor een eindeloze reeks van problemen gezorgd."

LEVE DE REPUBLIEK!

Aanvraag vergunning AOA

festivalterrein
Festivalterrein

BVNellestein - Flora te Riet: "Aanvraag vergunning Open Air op 8 en 9 juni 2013 ligt ter inzage bij het Stadsdeel sinds 3 april. 14 dagen om bedenkingen over deze aanvraag schriftelijk te richten aan voorzitter stadsdeel, Directie Dienstverlening en vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost.

Volgens mij kan het ook per e-mail: info@zuidoost.amsterdam.nl en dan t.a.v. Zie boven.

Opbouw: 31 mei 7.00 tot 8 juni 12.00 uur

Afbouw: 10 juni 7.00 uur tot 13 juni 18.00 uur

‘Muziek’ van 12.00 tot 23.00 uur, zondag van 13.00 tot 23.00 uur

Test: op vrijdag  tussen 16.00 en 18.00 uur en zaterdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur.

Dit is het derde jaar dat een vergunning gevraagd wordt voor een grootschalig dance-festival in het Gaasperpark (noordoever Gaasperplas).

In 2011 voor 10.000 bezoekers 1 dag met ca. 7 podia, 2012 voor 35.000 bezoekers (max. 17.500) op 26 en 27 mei met ca. 8 podia en nu 2013 voor 40.000 bezoekers (max. 20.000 per dag)  op 8 en 9 juni met 11 podia. (bij 7000 bezoekers wordt  er al winst gemaakt!)

Samenvatting van die aanvraag met tussen haakjes mijn aanvulling en commentaar: 

Camping

Ook de camping is weer bij het festival betrokken. Open Air wil daar ook ‘iets meer vertier’ brengen:  een loungetent met ‘rustige’ achtergrondmuziek van 90 dB (A), silent disco (met koptelefoons op, misschien een idee voor het hele festival?), een nachtelijke theatervoorstelling en ochtendgymnastiek. De camping begint al op vrijdag 7 juni 18.00 uur tot maandag 11.00 uur. De muziek is vrijdag van 21.00 tot 4.00 uur en zaterdag van 22.00 tot 4.00 uur. De gym is om 11.00 uur (kan vast ook niet zonder muziek). De plannen zijn nog niet concreet en een gedetailleerd programma is nog niet beschikbaar, maar Open Air zal geen grootschalige afterparty met ‘luide’ muziek organiseren.

Open Air denkt dat de luidsprekers het best naar de A9 gericht kunnen worden, daar is een geluidscherm! (Worden de automobilisten op de A9 niet afgeleid, toch).

Dit  ‘vertier’ is op een kaart ingetekend links naast het entree gebouw van de camping, de geluidsbron staat echter niet op de A9 gericht, maar parallel aan de A9 richting Manege en Tulip- inn.

’s Nachts zal het geluid ‘perminent’ (?) gemonitord worden door een medewerker van dBControl. Volgens de berekeningen zal het geluidsniveau bij de woningen (Kantershof) onder de 40 dB(A) blijven.

alternatieve fietsroute
Parkeerterreinen

Inrichting festivalterrein

Nieuw t.o.v. 2012:

De entree met de poortjes komt naar voren op het ‘Bolwerk’, dichter bij Nellestein (was vorig jaar (brom) fietsstal plek). Het 3 etages hoge Heineken bouwwerk komt onder/in de bomen op het ronde grasveld met de heggen (vorig jaar de entree).

Nieuw is dat het naakteiland weer in het festivalterrein is opgenomen (vorig jaar verbood de brandweer dat wegens veiligheidseisen). Het wordt als ‘chill out’ plek ingericht voor ‘slechts’ 750 bezoekers (volgens Open Air kunnen er fysiek veel meer bezoekers op). Als het vol is geldt 1 eruit, 1 erin bij het voetgangers bruggetje. Er komt een ‘paal’ in het midden met vlaggetjeslijnen naar de bomen en daaromheen een cirkel met ligstoelen en parasols. 

Er komen 2 (5x5) pagode tenten voor een ‘kleine’ bar (alles moet over dat hoge, smalle voetgangersbruggetje) en een overkapping voor een ‘kleine’ geluidsinstallatie, geluid max. 85 dBA, “vergelijkbaar met het geluidsniveau van een ‘gezellig’ café”, aldus Open Air.

(Hoe goed zijn de oren van Open Air nog? Is de ‘achtergrondmuziek’ van de andere 10 podia mogelijk te overheersend? 
60 dB gespreksniveau, 80 dB drukke weg op 10 meter afstand, 100 dB opstijgende jumbojet. Langer dan 10 minuten 85 dB zijn oordoppen nodig om je gehoor te beschermen. Ons Nellestein-carillon speelt 75 sec een melodietje, waarbij de piekbelasting gemeten op 6 meter hoog, 2 meter voor de gevel van het Liendenhof blok onder 75 dB moet blijven. Dat mag van het Stadsdeel nog maar 4 keer per dag!).  

Het naakteiland is  onderdeel van de veilige haven waar dieren zich tijdens het festival terug zouden kunnen trekken!

(Zie Quicscan voor Flora en Faunawet gemaakt in 2011 voor veel kleiner festival dan de 10.000 bezoekers die er toen kwamen. Ook interessant daar onder bestuur bij de vergaderingen alle vergaderstukken, ook financiële verslagen/begrotingen etc. Niet te vinden hoeveel Open Air betaalt voor ‘misbruik’ Gaasperpark.)

Hopelijk redt een veto van de brandweer ook dit jaar weer het naakteiland, zodat er tenminste nog één grasveld aan de noordoever van de plas vrij snel na Open Air, weer door (naakt)recreanten gebruikt kan worden, zonder je af te vragen wat 40.000 bezoekers daar allemaal wel of niet gedaan hebben en zonder dat te ruiken.

Festivalterrein te klein voor zoveel materiaal en mensen.  

Open Air wil een ‘kleine’ door hekken omgeven opslag voor materiaal buiten het terrein realiseren.

Op de onduidelijke Grid tekening staan echter 2 blauwe blokjes getekend buiten het festivalterrein. Over de brug na het grote grasveld, met het ronde dakje, richting Langerlust, dan het zijpad naar links, door het bosje in die zeer bloemrijke weilanden.

Op die plek hoorde ik vorig jaar ransuilen roepen en iets verder een jonge bosuil. 

Misschien toch dat Heineken bouwwerk maar weglaten? Wat minder bezoekers?

Er zijn in totaal 11 podia met geluid,  3 meer dan in 2012 nog afgezien van het ‘vertier’ op de camping.

Het gewenste dB niveau:

8 podia   100 dBA-115dBC, waarvan 3 op 10 meter van de geluidsbron, 3 op 20 meter, 1 op 50 meter en 1 ín midden ‘area’

2 podia in tent 103 dBA-118dBC midden tent 16 tot 22 meter

1 podium 85dB-100dBC in midden ‘area’ op naakteiland

Uitdelen flyers

Open Air zal geen flyers of ander reclamemateriaal uitdelen. (Geen flyers van open Air “see you next year” die langs het fietspad en ook aan de zuidoever van de plas tot ver in Gein dagen later nog op de grond lagen? Geen verpakkingen van Marlboro weken later nog tussen de struiken? En Marlboro filters? Flyers en kaartjes van andere festivals tussen de fietsen en langs de paden?)

Schoonmaak

Schoonmaken van het terrein en de aan- en afvoer-routes zal door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren, gespecialiseerd in het opruimen van evenemententerreinen, werken voor bijna alle grote festivals. Ze zetten kliko’s neer over het hele terrein om afval in te deponeren. (slim bedacht toch. Het slecht functionerende afvalcontainer systeem van Groengebied Amstelland wordt ruim voor het festival al uit het park verwijderd!) De nadruk ligt dit jaar op het schoonhouden van het terrein tijdens het festival. Er worden meer en grotere teams ingezet die het terrein de hele dag bijhouden. Ook worden medewerkers ingezet die de bezoekers aanspreken wanneer zij afval niet in de daarvoor bestemde afvalbakken deponeren. Voordeel hiervan is volgens Open Air, dat het terrein schoner blijft, er bewustwording bij de bezoeker optreedt van hun eigen gedrag en de algehele schoonmaakactiviteiten tot het minimum beperkt kunnen worden. (Misschien kunnen die ‘bewust geworden’, hoogopgeleide bezoekers van Open Air als ze nog eens terug komen in het Gaasperpark (een groot percentage zegt volgens de evaluaties van Open Air dat ze nog eens terug zullen komen, ook als er geen festival is) iets terug doen voor het park; andere recreanten ook bewust te maken van hun gedrag, zodat het door Groengebied Amstelland toch al tot een minimum beperkte schoonmaakactiviteiten, tot minder zwerfvuil in het Gaasperpark leiden. Met 40.000 hoog opgeleide, bewustgemaakte bezoekers zou dat mogelijk moeten zijn, toch?)

Open Air denkt de afvalstromen zo op een betere manier te kunnen scheiden en zo het afval gescheiden aan te kunnen bieden.

Dit gespecialiseerde schoonmaakbedrijf, Webu Environment heeft ook in 2012 de schoonmaak gedaan. Met blazers werd het afval dat weg te blazen was, op een grote hoop geblazen (of vloog het toch misschien soms ook de andere kant op tussen de struiken en kruiden?) en ongesorteerd in een container verzameld. Waar en wanneer de maisbekers, composteerbaar bij 70°C, van de rest van het niet composteerbare afval gescheiden werden…..?

In december 2012 kostte het mij  slechts een uurtje om voldoende ‘materiaal’  te verzamelen in het voormalige Rosarium van het Gaasperpark om voor alle deelraadleden, bestuurders en leden van de griffie van Amsterdam Zuidoost een Open Air Kerstpresentje te maken, Open Air Original 2012/2011, van afval van de Open Air festivals van 2011 en 2012. Sommige maisbekers lagen er waarschijnlijk al sinds juni 2011, nog steeds niet gecomposteerd (70°C is het heel zelden in het Gaasperpark), soms wel ‘gemaaid’ door het Groengebied Amstelland en recreatie Noord Holland b.v. Ook voor de bestuurders van deze organisatie was er genoeg materiaal voor een kerstpresentje 'Open Air 2012 original'. Er was zelfs nog materiaal over om de raadszaal te versieren tijdens de laatste stadsdeelraadsvergadering van 2012! 

(Zie weblog Heerlijkheid Gein dec 2012 voor filmpjes Actie Open Air kerstpresentje 2012 en the making of Open Air Kerstpresentje.)

parkeren
Alternatieve fietsroute

(brom) Fietsen

Voor (brom)fietsen wordt een duidelijke parkeerplek binnen  het festivalterrein gecreëerd, dicht bij de ingang. De stalling is onbewaakt. (Vorig jaar stonden de (brom)fietsen overal, in de bosplantsoenen en in de nieuw aangelegde perken met siergrassen.) 

De omleiding van het doorlopende fietspad is nu verder richting Gaasp verlegd over een voetpad. Op de kaart lijkt het of ook de paden door de vaste planten tuinen, het doolhof, langs de rotstuin en de Japanse tuin, het fietspad achter het grote grasveld met het ronde dakje afgesloten zijn. Hoe het bij de grienden zit en bij het duinlandschap is niet te zien op die kaart. Ook is niet te zien of dat alleen op 8 en 9 juni geldt of voor de hele periode. 

Auto’s: 741 auto’s per dag. 

Parkeren Noord 580 plaatsen (bestaande parkeerterreinen)

Parkeren Oost 681 plaatsen (grotendeels niet bestaande parkeerplaatsen. Hiervoor worden weilanden in het park te vroeg gemaaid, er stonden vorig jaar zeker 200 auto’s in het park gestald! In de evaluatie van 2011 was ‘minder auto’s door het park laten rijden en er laten parkeren’ een aanbeveling! Ook de bermen langs de Driemondweg  bij Langerlust stonden vol. Verderop zijn ook zulke ‘bermplekken’ ingericht en ook op het gras van het surfstrand aan de Zuidoever zijn parkeerplekken voor Open Air! (een van de weinige stukken oever waar je nog aan de plas zou kunnen zitten) deze bezoekersstromen moeten door het hele park om bij de ingang te komen. De paarden-polderweilanden staan niet meer ingetekend als parkeerplek). 

“Crew, Artiesten en Pers kunnen, indien in het  bezit van een  parkeerkaart, parkeren op het speciale P-crew, artiesten en pers. Deze wordt gecreëerd aan de Driemondweg en middels borden en verkeerregelaars worden mensen naar hun plek geleid”, aldus Open Air in haar vergunning aanvraag. (Aan de Driemondweg dus niet in het park. Wie staan er dan straks toch weer in het park geparkeerd? Hoeveel artiesten-, crew- en persplekken zijn er eigenlijk?)

Metro

Er kunnen extra treinen ingezet worden, waarvoor Open Air betaalt, bezoekers moeten een geldig vervoersbewijs hebben, de afsluiting van de tunnelbuis wordt in het Open Air weekend opgeheven (dan dus wel metrotreinen naar CS), maar metro 53 rijdt route van 50 dus overstappen op Van de Madeweg voor A’dam CS. Extra treinen gaan wel van Gaasperplas naar CS. Laatste metro van Gaasperplas rijdt om 0.30 uur.

Naamsverandering

De naam is van dance-festival veranderd in stadsfestival. (Omdat het toch niet zo op het platteland lag als ze eerst dachten, omdat dance-festival niet meer zo’n positieve uitstraling heeft, omdat ze meer rekening met de omwonenden gaan houden?)

Uitsluitend geluidsarme diesel aggregaten met lekbak.

(Misschien kan de muziek dan wat zachter, anders valt dat helemaal niet op. Benieuwd hoe de CO2 uitstoot van het Open Air festival het streven van het Groengebied Amstelland naar CO2 neutraal onderhoud beïnvloedt! Geen gegevens beschikbaar hierover.)

Klachten

Er komt een bewonersbrief met daarin een telefoonnummer van Open Air voor informatie. (Dat bleek vorig jaar ook het slecht bereikbare klachtennummer te zijn. Er waren daardoor vermoedelijk weinig klachten en ook omdat veel mensen die Pinksterdagen weggegaan zijn.)

Dit jaar zal er een vaste telefoonlijn zijn.

Tijdens het festival zal dBControl geluidsmetingen doen en er zal een klachtenlijn zijn die gedurende het hele festival bemand wordt. “De klachtenlijn zal tijdig doorgegeven worden aan alle betrokken partijen. dBControl zal persoonlijk contact opnemen met de klagers en waar nodig ook metingen verrichten”, aldus Open Air. (Benieuwd of bewoners ook bij ‘alle betrokken partijen’ behoren volgens de vergunning aanvragers en verleners! Vorig jaar niet in ieder geval!)  

Muziekstijlen:

House, Afro Beat, Disco, Electro, Techhouse, Urban, Eclectisch, Deephouse, Techno, Ambient chill en op de camping lounge muziek en jaren ’70 disco. En muziek alleen te horen  via koptelefoon. (Kennelijk geen dubstep meer dit jaar).

Een lijst met hoeveel en welke objecten en voorwerpen in het park geplaatst worden ontbreekt en op de slechte-kwaliteit kopieën van de kaarten van het festivalterrein is dat niet te lezen, soms maken logo’s en legenda lijsten delen van de kaart onleesbaar. De legenda zijn helemaal niet te lezen. (ook in voorgaande jaren was dat een probleem. De afdeling vergunningen van het stadsdeel deed er weken over om te reageren op het verzoek om digitale versies van de kaarten aan te leveren.  

Er zit dit jaar een uitgebreid geluidsplan V3 gemaakt door Westerveld advies bij. Daar zit een zwaar copyright op. Ik probeer een digitale versie lost te krijgen bij de opdrachtgevers Open Air. Later meer hierover. 

Ten slotte

De grasvelden die sinds Open Air 2012 niet meer in oude staat teruggebracht konden worden, zijn deze week in gezaaid met nieuw gras. 

Nog 55 dagen te gaan voor deze graszaadjes voor ze weer onder stalen rijplaten, vrachtwagens, vloerdelen en 80.000 voeten geplet/vermoord worden……

Oproep

Op 30 mei 2013 behandelt de rechtbank ons bezwaar tegen de vergunning voor 2012, te laat om nog echt effect te hebben voor 2013.

We onderzoeken nog met de advocaat of er nog andere mogelijkheden zijn.

We denken weer na over protest demonstratie/actie. 

Wat kunt u doen

- Belangrijk om bedenking tegen deze vergunningverlening in te blijven dienen en later bezwaar te maken tegen vergunningverlening, zodat de centrale stad ook weet dat er bezwaren tegen dit festival op deze plek en in deze periode zijn. (Ecologische Hoofd Structuur (EHS), Hoofd Groenstructuur Amsterdam (HGA), Groei en bloei seizoen.) Op de site staat nog een handleiding schrijven zienswijze.

- Als er weer een bewonersvoorlichtingsavond komt, kritische vragen blijven stellen 

- Klachtenlijn bellen op de dagen zelf en daarvoor of na tijdens op en afbouw.

- Zoek contact met politieke bestuurders: Vragenstellen per e-mail, telefoon, brief aan raadsleden en bestuurders van Amsterdam Zuidoost, Amsterdam, en provincie Noord Holland. Gegevens zijn te vinden in informatie boekje Zuidoost, op websites van stad en provincie, bij politieke partijen.

- Meldt overtredingen van de Flora en Faunawet bij de inspectie en vraag om handhaving (vleermuizen en orchideeën hebben vorig jaar voor extra te nemen maatregelen door Open Air gezorgd. Het vogelonderzoek heeft een uitbreiding naar  langer dan  2 dagen heel veel lastiger gemaakt. Sander Groet droomde van een 4 daags stadfestival. Prima, maar dan niet hier in de EHS,  liever in de voormalige Shelltoren in Noord, die onlangs door hem, samen vennoten, is aangekocht!) 

- Schrijf een ingezonden brief naar een krant, reageer op facebook bij Open Air of bij Gaasperpark

- Vul de in Nellestein huis aan huis verspreide enquête in, schrijf er uw commentaar op, vul per vel meerdere personen in of maak extra kopie en lever hem op tijd weer in.

Als we niks doen blijven deze evenementen voorlopig nog wel doorgroeien. 

Er is nog steeds veel vraag naar en er is een hele evenementen industrie ontstaan."

Gaasperpark op z'n paasbest

Met pasen werd er vrolijk gebarbecued in het Gaasperpark. Het beleid van portefeuillehouder Jaensch, tevens vertegenwoordiger van Zuidoost bij Groengebied Amstelland, heeft succes gehad. De bezoekers van Amsterdam Open Air van verleden jaar hebben hun weg naar het Gaasperpark teruggevonden. Alle onderstaande foto's (van Flora te Riet) zijn gisteren gemaakt. De eerste foto's laten zien hoe het oude festivalterrein er nu uitziet. Nog steeds braakliggend. Het ingezaaide gras is nog steeds niet opgekomen. Het is verschroeide aarde. In de buurt van het oude Planetarium heeft het weinig gescheeld of de houten banken waren ook verstookt door de paasvierders. De rotzooi ligt er mogelijk nu nog. Van handhaving of schoonmaak hebben we niets gemerkt. De heer Jaensch en GGA mogen trots zijn op hun aantrekkingsbeleid. Het Gaasperpark staat op de kaart!

Begin juni als Amsterdam Open Air weer losbarst is er misschien toch een iel graslaagje te bespeuren. Men heeft ook al een begin gemaakt met het tabula-raseren van het park. Na het AOA festival komende juni zullen we een gigaravage kunnen bewonderen. En dat alles dank zij het succesvolle beleid van het Dagelijks Bestuur en GGA dat steeds meer bezoekers aantrekt naar het park. De terugkerende bezoekers hebben tijdens het vorige AOA festival wel geleerd hoe het moet: alle rotzooi gewoon op de grond gooien; natuur is er voor commercie,   consumptie en geluidsoverlast. Weg met die vogels en beschermde planten! vindt Amsterdam Open Air. De orchideeën worden vakkundig vertrappeld en uitgeroeid. Ik schat dat na het komende festival de herstelperiode ruim langer dan een jaar zal duren. Dus als AOA dan nog het park in wil dan zullen ze dat in september moeten doen; ze kunnen kunstgras neerleggen als het er dan nog uitziet zoals op onderstaande foto's. Betonneren kan ook, met een groen verflaagje erbovenop.

DSC09277 c1
Het gras wordt gesommeerd te verschijnen begin juni,
kraaien moeten opkrassen

DSC09278 c2
Jong gras wachtend op Amsterdam Open Air

DSC09281 c5

DSC09280 c4

DSC09283 c6
Het park op z'n paasbest

DSC09290 c8
Brandhout genoeg in het park

DSC09292 c10
Soms verzopen, soms verkoold

DSC09293 c11

DSC09295 c12
Kaal ...

DSC09296 c13
en triest.

De beelden die we na Amsterdam Open Air komende juni zullen laten zien zullen gegarandeerd nog indrukwekkender zijn, want het hele park gaat over de kling.

De WOB

stadsdeelkantoor

Bericht ontvangen van de heer Gossink, adviseur vergunningen stadsdeel Zuidoost, Ambtenaar Eerste Klasse met Pluim, Hoeder van Recht in 't Vaderland, op mijn verzoek om een kopie van de aanvraag van Amsterdam Open Air voor hun festival:

"De publicatie is gisteren 3 april 2013 gedaan. Vanaf vandaag is het mogelijk de aanvraag in te zien. U kunt de aanvraag inzien in het informatiecentrum, zoals staat vermeldt in de advertentie/publicatietekst.

De reactietermijn voor het indienen van eventuele bedenkingen is 14 dagen. 

U kunt op basis van uw e-mailverzoek niet per ommegaande een (digitaal of anderszins) exemplaar van de aanvraag ontvangen. In principe is al aan uw verzoek voldaan door de aanvraag cf art 7 lid 1 onder b Wob ter inzage te leggen in het informatiecentrum.

Mocht u over een exemplaar willen beschikken dan gelden de volgende beperkingen:

-1- U dient het verzoek te richten aan het bestuursorgaan, d.w.z. formeel aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel; (art 3 lid 1 Wob)

-2- De indiener van de aanvraag kan mogelijk met inachtneming van art. 6 lid 3 Wob bezwaar hebben, daardoor gelden er termijnen van orde en kan de aanvraag niet per ommegaande worden verstrekt; 

-3- De informatie is reeds beschikbaar en op een gemakkelijke toegankelijke vorm beschikbaar. (art. 7 lid 2 onder b Wob)

Samenvattend. De aanvraag ligt ter inzage. Voor het opvragen van een (geanonimiseerd) afschrift van de aanvraag dient u een formeel verzoek (wet openbaarheid bestuur) in te dienen en te richten aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost. Het is mogelijk dat de aanvrager bezwaar heeft tegen de verstrekking, in dat geval moet rekening gehouden worden met hetgeen is opgenomen in art. 6 lid 3 Wob en mag een afschrift pas twee weken na de datum van het besluit hiertoe worden verstrekt. 

Met vriendelijke groet,

F.J.A. Gossink
Adviseur Vergunningen
Stadsdeel Amsterdam Zuidoost
(020) 2525146, ma tm vr"

Afdeling Vergunningen, telefoon 14020 (tussen 9.00 – 17.00 uur)

Het komt er dus op neer dat een formeel verzoek pas veel later dan na twee weken kan ingewilligd worden, tenminste dat lijkt de voorkeur te hebben van 'de Heer Adviseur Vergunningen Gossink Ter Uwer Dienst', dus wanneer de termijn van inzage en inleveren van bedenkingen is verstreken. Ik heb ook begrepen dat hij mensen die al inzage gevraagd hebben op het Informatiecentrum verboden heeft om kopieën te maken. Verleden jaar is hij voor dezelfde ambtelijke haarklieverij  berispt; maar hij weet van geen ophouden, hij heeft lak aan het Dagelijks Bestuur; ik ben benieuwd hoe het deze keer afloopt. Misschien moeten we wel met een groepje van tien mensen tegelijk inzage gaan vragen.

Vergeet u vooral niet uw mening kenbaar te maken aan de heer Gossink. Zijn email adres is e.gossink@zuidoost.amsterdam.nl. Zie ook vorige blogpost. Het is misschien aan te raden uw advocaat mee te nemen ter inzage want de heer Gossink verdedigt zijn staatsstukken met hand en tand.

Aanvraag Open Air

Het stadsdeel heeft net de aanvraag voor het Amsterdam Open Air evenement aangekondigd en ook die voor de activiteiten op de camping.

Het ziet ernaar uit dat deze keer het hele park in gebruik zal komen voor het festival. De geluidsoverlast zal over drie dagen gespreid worden en over een groter gebied (nu met camping). Zowat het hele park zal afgesloten worden. Men wil natuurlijk geen inkijk en filmpjes die laten zien hoe de vrachtwagens de bruggetjes stuk rijden. Aantal bezoekers per dag: 20.000! De ravage zal navenant zijn.

Ook nu is weer gebleken dat de inzage van de stukken op het Informatiecentrum bemoeilijkt wordt door de heer Gossink, beleidsadviseur van stadsdeel Zuidoost, die al eerder de democratische gang van zaken op ontoelaatbare manier getracht heeft te saboteren. Er mochten geen kopieën gemaakt worden van hem. Waar bemoeit deze man zich mee? Hij heeft bij mijn weten geen zeggenschap over het Informatiecentrum. Blijkbaar heeft de heer Gossink een heel intieme zakelijke band met de organisatoren van dit evenement, want voor het stadsdeel levert dit evenement alleen maar een grijpstuivertje leges op. De heer Gossink geeft de indruk dat hij in dienst is van Amsterdam Open Air en niet van stadsdeel Zuidoost.

aoa3

StadsdeelZuidoost: "KENNISGEVING Aanvraag t.b.v. Amsterdam Open Air BV

Amsterdam Open Air BV heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van een stadsfestival genaamd “Amsterdam Open AIR 2013’.

Voor dit festival, een dance-evenement, zullen diverse objecten worden geplaatst. Levende en mechanische muziek wordt ten gehore gebracht.

Data en tijdsduur van het evenement:

Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2013 van 12.00 uur tot 23.00 uur;

Locatie: Recreatiegebied Gaasperplas (Noordoever)

Deze aanvraag, ligt vanaf 4 april 2013 ter inzage bij het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht. Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost. Mondeling: Afdeling Vergunningen, telefoon 14020 (tussen 9.00 – 17.00 uur).

Ook voor informatie kunt u via bovenstaand telefoonnummer contact opnemen."

KENNISGEVING
Aanvraag t.b.v. Amsterdam Open Air BV

"Amsterdam Open Air BV heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van “Amsterdam Open Air Camping’.

Voor dit besloten evenement zullen diverse objecten worden geplaatst, als randprogrammering met muziek, een theatervoorstelling en een silent disco ten behoeve van de op de camping overnachtende bezoekers van Amsterdam Open Air 2013.

Data en tijdsduur van het evenement:

Vrijdag 7 juni 2013 18.00 uur tot en met maandag 10 juni 2013 11.00 uur;

Locatie: Campingterrein Loosdrechtdreef 7 te Amsterdam Zuidoost;

Deze aanvraag, ligt vanaf 4 april 2013 ter inzage bij het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht. Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost. Mondeling: Afdeling Vergunningen, telefoon 14020 (tussen 9.00 – 17.00 uur).

Ook voor informatie kunt u via bovenstaand telefoonnummer contact opnemen.

Amsterdam, 3 april 2013"

Redeloos, radeloos, reddeloos

Rampjaar 1672. Het volk redeloos, de regering radeloos, het land reddeloos. Dat lijkt een permanente toestand te worden in deze wereld, en niet alleen in Nederland. De indoctrinatie heeft in het Westen zoveel schade aangericht dat het volk redeloos is, onze regeringen radeloos en onze landen reddeloos. Af en toe mag hier nog wat kritiek geuit worden, tot het moment dat dit systeem zich enkel in stand kan houden door brute repressie. Intussen veroorzaakt het Westen eigenhandig de gigantische crisis die de wereld op alle gebieden doormaakt. De anti-Assad PR draait nog op volle toeren, maar er zit een diepe barst in.

christen in syrie
Klik voor video

EO: "Christenen in Syrië vluchten massaal voor intimidatie, moord en verkrachting door fundamentalistische moslims. Dat vertellen de vluchtelingen aan ChristenUnie-politicus Joël Voordewind op reis."

Er is voor gewaarschuwd. We hadden het kunnen weten. Maar de Westerse ideologie heeft nog steeds als doel het uitroeien van alle regeringen die maar enigszins socialistisch of zelfs sociaal genoemd zouden kunnen worden. Daar hoorden Libië bij en Syrië. Volgens de 'rechtvaardigheidsnormen van het hiernamaals' geen lieverdjes, maar in de praktijk in elk geval stukken beter dan wat erna kwam of komt. Met die totalitaire doeleinden sluit het westen een pact met de vijand. Dat gebeurde in Afghanistan met de Taliban, nu in het Midden-Oosten met al-Qaeda. Het is een teken dat de westerse ideologische verdwazing schrikbarende vormen heeft aangenomen, want het is zelfvernietigend. De Europese bevolking krijgt genoeg van deze waanzin. Het wordt tijd voor regime change in Europa en vooral de VS en Engeland. De VS overtreedt zijn eigen terrorismewetten en is de facto een terroristische staat.

De ideologische rechtvaardiging (meestal wordt 'democratie en vrijheid' genoemd) die de VS en Engeland aanhalen om oorlog te voeren is vals en onzinnig. Het gaat deze landen zuiver om de macht over olie en geopolitieke invloed. Toch laten veel mensen zich nog steeds voor de gek houden. Het resultaat zien we nu in Syrië. In plaats van Assad meteen te helpen om de rebellen te verslaan, zoals Frankrijk deed in Mali (ook daar was de VS betrokken bij steun aan de rebellen), wordt financiële en militaire hulp geleverd om Assad ten val te brengen. Het cynisme is hemeltergend: laat de rebellen de Syrische regering ten val brengen, zodat daarbij zoveel mogelijk rebellen sneuvelen, waarna het land in chaos vervalt net als Irak, Afghanistan en Libië, zodat in die chaos de olievelden toevallen aan de grote multinationals. Intussen vermoorden die rebellen op grote schaal burgers; dank zij de militaire steun van het westen. Intussen hebben de VS en Engeland zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten, folter en moord. Amerikaanse moordcommando's zijn actief in 71 landen. Hillary Clinton hoort aangeklaagd te worden voor oorlogsmisdaden. Van vrije zelfbeschikking is in het Midden-Oosten helemaal geen sprake; de VS brengt  westersgezinde regeringen met geweld aan de macht.

us army

Intal: "Aan het conflict in Syrië kan enkel een einde komen via een onderhandelde oplossing. Buitenlandse steun aan de rebellen, diplomatiek en/of militair, evenals het formuleren van dreigementen en het stellen van voorwaarden aan het adres van de Syrische regering, ontmoedigen echter de dialoog.

De westerse inmenging bemoeilijkt zodoende de onvermijdelijke onderhandelingen en schuift ze op de lange baan, met alle gevolgen van dien. Onze wapens dragen bij aan de escalatie van het geweld en aan het stijgend aantal burgerdoden - wat de uiteindelijke verzoening alleen maar moeilijker maakt. Een infernale spiraal dus, waarvan onze regering afstand moet nemen.

Ook de economische sancties tegen Syrië zorgen enkel voor méér ellende. Het geweld beperken doen ze niet. Wél ontnemen ze de Syrische bevolking, de zwaksten op kop, het recht op toegang tot adequate gezondheidzorg, voedsel en proper drinkwater, zoals het medische vaktijdschrift The Lancet bericht. Deze sancties moeten onmiddellijk worden opgeheven."

Aan de ene kant is het westen, inclusief Nederland, illegaal betrokken geweest bij oorlogen in Irak, Afghanistan, enz.  Wat bij veel van onze islamitische immigranten terecht een gevoel van wrok heeft veroorzaakt. Aan de andere kant hebben onze Europese regeringen elk oosters regime dat nog enigszins een rechtvaardig en tolerant beleid had, tegengewerkt en omvergeworpen, waardoor het fundamentalisme daar werd bevorderd en aan de macht geholpen. Het resultaat is een brisante situatie die Europa elk moment in de ellende kan storten, iets wat de VS en het Verenigd Koninkrijk nooit openlijk maar wel stiekem zullen toejuichen, want een succesvol Europa is een directe concurrent van de VS.

TheGuardian: "Given the EU's tensions with Russia over Cyprus, the solid veto of China, and the regional activism of Qatar and Turkey, the Nato-led Libyan campaign may go down in history as one of the last actions of a consensus-based "international community". The closer the crisis, the more local agendas prevail. Whether this means the Gulf favouring jihadist strongmen over democracy, or Turkey backing some of Syria's ethnic and sectarian communities over others, it is not the Syrian people who will emerge victorious in any of the senses championed by the US and EU."

Intussen worden de soldaten die volgens de heersende ideologie heldhaftig hebben gestreden voor 'vrijheid en democratie' in het buitenland, als ze terugkomen, gewond en/of mentaal gebroken, als oud vuil behandeld. Het aantal zelfmoorden onder oudstrijders was in 2012 groter dan het aantal Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Elke 80 minuten beneemt een Amerikaanse veteraan zich van het leven.

Zo'n regime zal het niet lang meer volhouden. Het is moreel verrot. Het heeft elk vorm van rechtvaardiging verloren. Het verdient geen steun meer. De Amerikaanse goelags zitten vol met gevangenen. Het systeem is stuurloos.

CBSNews: "A veteran of the wars in Iraq and Afghanistan, former U.S. Marine Capt. Timothy Kudo thinks of himself as a killer - and he carries the guilt every day.
"I can't forgive myself," he says. "And the people who can forgive me are dead.""

Zo spreekt een man met een geweten in een land zonder geweten.

Koolstofbubbel

De VU haalde het buitenland met de actie 'Lancering doorprikken koolstofbubbel'.


The End of the World

We kennen allemaal de doemdenkers die al een paar keer het einde van de wereld hebben voorspeld, maar dees aardkloot draait nog steeds zijn rondjes. Maar soms komt die gekte wel erg dicht bij de realiteit. Er is een nieuw boek dat in de maffe stijl van de doemvoorspellers toch een waarschuwing inhoudt. Je zou de stijl kunnen vergelijken met De Lof der Zotheid van Erasmus. Een aanrader dus. The End of the World voor maar $7 (€ 5,62) als ebook. Geen geld voor zo'n evenement. Het is grimmig satirisch. Achter de donderpreek van de Reverend Billy, pastor Billy van de Church of Stop Shopping, schuilt een ongemakkelijke waarheid.

EndOfTheWorld_3D_2OR Books: "Children: hurricanes swamp our coasts! Fracking poisons our drinking water! Mountain tops are bulldozed into streams! The end of the world is nigh!

In pages that crackle with the lightning of an electric storm, the Reverend Billy, messianic leader of the Church of Stop Shopping, thunders from his pulpit, sounding the tocsin on the toxins that are poisoning our planet.

But the good Reverend’s eschatology is less scriptural. Rather it is rooted in the environmental disasters that rampant capitalism and couldn’t-care-less governments are visiting on our world.

As the fish and forests perish, our future here on earth looks bleaker than ever. But, our Reverend insists in a sequence of surreally imagined sermons, we cannot be passive congregants in the face of our own demise.

Rather, with soaring parables from protests as far apart as the bank lobbies of Barcelona and the underground police cells of New York City, our preacher raises a resounding “Earthallujah!”, turning back the devils of debt and destruction, rallying those of radical faith to save themselves and save us all."

Een paar uittreksels:

"It was a distraction, as The End of the World approached, that there were still such great sales.
New and improved Apple apps, survivalist yoga techniques, 'Drowning Elmo' toys – all kinds of things."

"No type of consumer is ever more important than THE ENEMY.
WAR IS CRUCIAL TO CONSUMERISM"

"Something broad and deep about human nature is deleted now. That evolution instruction 'Fight or Flight!' is reversed into 'Stop and Shop!' This is the End of the World as a White Hot 2-Day Sale at Best Buy!
Did someone say that reports of the Earth's death are greatly exaggerated? In June 2012 a study called 'Approaching A State Shift in Earth's Biosphere', from an international group of 22 natural scientists, system theorists, and climatologists was published in the journal Nature."

De link hierboven heb ik zelf toegevoegd. Het is geen fictie, dat rapport bestaat echt en Nature is een van de meest gerespecteerde wetenschappelijke tijdschriften (en behoorlijk duur ook). Het artikel is hier te downloaden.

De zotheid heerst nog steeds alom. Het komt erop aan die te herkennen. Ook Erasmus liet de zotheid spreken en die sprak veel waars.

Amsterdamse parken

Het is nog steeds geen lente, maar u kunt zich alvast voorbereiden met deze atlas van Amsterdamse parken.

Puur natuur?

puurnatuur

In het laatste nummer van Puur Natuur van Natuurmonumenten staan een paar opmerkelijke dingen. Een tijdje geleden toen Marc van den Tweel directeur werd van Natuurmonumenten kreeg ik al een naar gevoel. Van den Tweel is namelijk VVDer, en dan weet je al hoe hij over natuur denkt. Mijn bange vermoedens worden bewaarheid.

Puur Natuur: "In zijn nieuwe functie bij Natuurmonumenten wil Van den Tweel de 'softe' wereld van de natuurbescherming combineren met de 'harde' wereld van het zakendoen."

Van der Tweel zelf: "Veel ondernemers spraken mij eropaan dat ze in hun bedrijfsvoering zoveel last hebben van al die natuurregels. Ik heb inmiddels ontdekt dat die regels ook natuurbeschermers in de weg zitten.

We zijn geen actiegroep, maar moeten wel stevig stelling nemen in het publieke debat. Bijvoorbeeld als het gaat over de dogma's dat natuur de economische ontwikkeling blokkeert."

Ja, dat zal wel. We weten precies hoe de VVD met natuur omgaat. Het gaat om het tegeldemaken van onze natuur, de privatisering van onze natuur. Natuurmonumenten promoot tegenwoordig 'vergaderen in de natuur'. Dus er zullen daar 'natuurlijk' ook UMTSmasten opgericht moeten worden.

U kunt ook uw mening geven over deze waardeloze plannen, maar wel enkel via de belastingontduikers Facebook.

En ook onze oude bekende, Remco Daalder, die een tijd geleden de lof zong van de meerkoetjes die van blauwe plastic zouden houden (in zijn vrije tijd is hij ook meerkoetpsycholoog), doet zijn duit in het commerciële zakje. Als ex-kraker gaat Remco nu onze natuur bezetten en kraken. Liever een braadgans in de hand dan tien in de lucht. Over IJburg zei Remco: 'Het stikt hier van de rare beesten.' Rare woorden voor een stadsecoloog! De stad is voor hem een 'pure wildernis'. De arme jongen is al blij met een dooie mus.

Remco Daalder: "De enige reden om de natuur te beschermen die hout snijdt, is: wij vinden de natuur leuk. Alle andere redenen – intrinsieke waarde, de wereld redden, opdracht van God – hebben politiek en maatschappelijk te weinig kracht. Daarom moeten alle natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk zijn. Het mogelijke verlies aan biodiversiteit weegt niet op tegen de winst aan maatschappelijk draagvlak. De Oostvaardersplassen hadden van begin af aan open moeten zijn!"

Een gevat commentaar hierop in een van de natuurgroepen: "Ja, binnenkort mogen we weer barbecuen en een balletje trappen in de Nachtwachtzaal in het Rijksmuseum. Dat vergroot het draagvlak voor kunst en cultuur aanmerkelijk. Dan maar wat minder behoud van cultureel erfgoed: de Nachtwacht en Het Joodse Bruidje hadden van begin af aan vrij te bepotelen moeten zijn."

Als stadsbioloog zet Remco zich de laatste tijd vooral in voor meer bouwen in Amsterdam, hij hoort nu bij ruimtelijke ordening en moet daar de natuurbescherming een beetje op een laag pitje zetten. Bouwen aan de zuidoever van de Gaasperplas is hem gelukkig niet gelukt. Maar Remco is en blijft een anarchist, een neoliberale anarchist. Fuckaduck, Remco!

Onbehoorlijk bestuur

bankjen
Verzopen park na AOA 2012
Terrein ingeklonken

Stadsdeel Zuidoost heeft nog steeds de aanvraag voor het Amsterdam Open Air evenement niet bekendgemaakt, laat staan de vergunning verleend, maar maakt intussen al wel reclame ervoor. Een staaltje van onbeschoftheid en onbehoorlijk bestuur zoals we dat wel vaker gewend zijn van het regentenclubje dat zich het Dagelijks Bestuur noemt.

ZO: "Bezoekers kunnen naast een uitgebreide muzikale, culinaire en culturele invulling, voor het eerst ook genieten van een speels programma op de camping. Met vier grote, drie kleinere en een heuse live stage, een primeur op Amsterdam Open Air, biedt het festival vertier voor liefhebbers van house, tech house, deep house, techno, disco, hiphop en electro.

Talenten en gevestigde acts uit al deze genres slaan twee dagen lang de handen ineen en nemen de bezoekers mee op een groots avontuur door het Amsterdamse nachtleven."

heinekenclub
Illegale bouwconstructie in het park
veroorzaakt inklinking van de grond

Als de stadsdeelraad zichzelf serieus neemt dan zeggen alle raadsleden hun vertrouwen in het Dagelijks Bestuur meteen op. Wij zullen noteren wie er voor en wie er tegen stemmen; het is belangrijk te weten welke raadsleden genoegen nemen met deze schoffering van de omwonenden en de Raad. Op deze manier zet het DB de democratische controle volledig buiten spel. Van inspraak is totaal geen sprake meer. Stadsdeel Zuidoost heeft lak aan reglementen en wetten. Het Dagelijks Bestuur geeft blijk van onbehoorlijk bestuur. Het is duidelijk dat het DB elke vorm van inspraak, bezwaren en juridische acties in de kiem wil smoren door in plaats van een officiële bekendmaking van de aanvraag deze onofficiële aankondiging/reclame te publiceren, waardoor het indienen van een zienswijze, het antwoord hierop, en een mogelijk bezwaar hiertegen, met uiteindelijke optie de gang naar de rechter, bemoeilijkt zoniet onmogelijk gemaakt wordt.

Zelfs indien raadsleden gunstig staan tegenover het festival dan is dat nog geen reden om een illegale handelwijze van het DB over zich heen te laten gaan en onbehoorlijk bestuur te gedogen. Een Raad die zichzelf respecteert en zich niet wil verlagen tot coterie van een bestuursmaffia protesteert tegen deze gang van zaken. De heer Jaensch heeft tot driemaal toe in deze kwestie de raad belogen: 1. over de EHS-status van het Gaasperpark, 2. over de vergunning voor het maaien van orchideeën, en recentelijk 3. over het incidentele karakter van evenementen als Amsterdam Open Air. Van belang is dat de Raad telkens verkeerd is geïnformeerd, duidelijk met de bedoeling om een juiste en democratische besluitvorming en controle te ontwijken.

"In het bestemmingsplan Gaasperdam is het recreatiegebied Gaasperplas bestemd als Recreatiegebied. Een muziekevenement valt inderdaad niet binnen de definitie van deze bestemming. Echter indien een evenement op Incidentele basis plaats vindt kan worden afgeweken van bestemmingsplan. Indien in de toekomst op regelmatige basis vaker evenementen zullen plaatsvinden, zal dit geregeld worden via een ontheffing van het bestemmingsplan."

Van een ontheffing of wijziging van het bestemmingsplan is mij nog niets bekend. Dus Amsterdam Opan Air is weer een illegaal evenement. Het DB maakt zich schuldig aan overtreding van de wet en aan onbehoorlijk bestuur.

Dit jaar wordt blijkbaar het evenement weer uitgebreid, met name op de camping. Dus de overlast zal navenant zijn. De dichtsbij liggende flats in de Bijlmer zullen nog beter kunnen genieten van de overlast.

© 2009