Weblog Archive mei 2009

't Brinkie

Dat kinderboerderij 't Brinkie plaats zou moeten maken voor woningen is van de zotte. 't Brinkie ligt nu precies op een goede plek zodat zowel bewoners van de Bijlmer als van Gaasperdam er makkelijk naar toe kunnen. Ik begrijp onze bestuurders niet die dit willen afbreken. Ze zijn van de ratten besnuffeld. Deze kinderboerderij is een juweeltje onder de voorzieningen voor jong en oud.


Groene zaterdag

Platform Gaasperdam Groen! organiseerde op 30 mei 2009 voor en met alle bewoners en deelraadsleden van Zuidoost een dag vol groene, gezellige en gratis activiteiten langs de zuidoever van de Gaasperplas en in het Centraal Park Gaasperdam. Vertrekpunt van de excursies was Zeilvereniging Gaasperplas.
Begeleiding excursies: Tet Roetman en Fons Bongers.


Zowel in de Riethoek als langs de zuidoever van de Gaasperplas bloeien talrijke beschermde planten, waaronder de rietorchis en de ratelaar. Het is ook een broedplaats voor veel vogels. Je vindt er de Vlaamse gaai en de sperwer. Vlinders leggen hier hun eitjes. Gaasperdam is nog een van de weinige plaatsen waar fauna en flora nog enigszins vrij hun gang kunnen gaan. Dit stukje natuur moeten we koesteren, niet bebouwen.

Indien de bouwplannen doorgaan zou zelfs Zeilvereniging Gaasperplas kunnen verdwijnen. De Zeilvereniging, De Ruige Hof, 't Brinkie, de Toevlucht, en meer verenigingen vormen een essentieel onderdeel van de leefbaarheid van deze streek.

Hoorzitting

collage17

De hoorzitting van de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer van stadsdeel Zuidoost is net afgelopen. Het is mogelijk dat deze hoorzitting nog een tijdje in het archief te bekijken is (eventueel hier). Het was een lange zit. 39 mensen hadden zich opgegeven. Alle sprekers zonder uitzondering waren tegen de bouwplannen van PvdA en VVD. Vooral de zuidoever van de Gaasperplas, het natuurterrein de Riethoek en 't Brinkie waren gebieden waar volgens de sprekers geen nieuwe woningen gebouwd mochten worden. Bij velen bestaat een grote bezorgdheid over het gebrek aan ernst waarmee het stadsdeel tegen de inspraak en de participatie van de  bevolking aankijkt.

Door heel veel mensen zijn de plannen grondig bestudeerd. Heel veel tijd is door hen besteed aan visies en acties. Er zijn zelfs alternatieve plannen opgesteld, waarbij telkens Amstel III genoemd wordt waar heel wat kantoren leeg staan. Daar zouden zelfs wooneenheden gecreëerd kunnen worden zoals je die in Amerikaanse soaps veel aantreft, verdiepingen in industriegebouwen die tot woningen zijn omgebouwd. Dat zou heel stijlvol zijn en cachet hebben. Amstel III blijkt ook een heel interessante locatie voor studenten.

collage18
Wat mij opviel is de grote betrokkenheid van een zeer groot deel van de inwoners. Het blijkt dus nu dat wij met z'n allen ontzettend veel houden van dit groene hart van Amsterdam. Je ziet ook dat hier het vrijwilligerswerk optimaal tot ontwikkeling is gekomen. Opvallend is het zelfregulerend vermogen van diverse verenigingen en groepen die vaak zonder subsidies de mooiste dingen opzetten, zoals het onderhouden van natuurterreinen en de kinderboerderij 't Brinkie. Als je dat allemaal zou moeten betalen uit de gemeenschapspot dan zou dat miljoenen kosten. Dus onze bestuurders mogen heel blij zijn met deze betrokkenheid en zelfwerkzaamheid van bewoners. Ook een pluim voor Gaasperdam Groen!

Het is duidelijk dat de bouwplannen indruisen tegen de wensen van de inwoners en strijdig zijn met de nationale ecologische hoofdstructuur, de opzet van Groengebied Amstelland en de bestemmingsplannen. De plannenmakers hebben hun werk niet goed gedaan en hebben vooraf niet gekeken of op de geplande bouwterreinen geen beschermde flora groeit en fauna leeft. Bovendien zal er door de kredietcrisis de eerste jaren zeker geen vraag zijn naar dure woningen. Bebouwing zou tot gevolg kunnen hebben dat 't Brinkie en de zeilvereniging verdwijnen. Wat overblijft is een tweede versie van de afschuwelijke Sloterplas. Gaasperdam is uniek wat zijn groen betreft. Dat moet behouden blijven.

Bouwen en wonen

De bouwplannen van PvdA en VVD voor stadsdeel Zuidoost zijn ingegeven niet door de belangen van de huidige inwoners, maar door de belangen van de projectontwikkelaars. Nu de bouwindustrie in het slop is geraakt, door de schuld van de neoliberale markteconomie gefixeerd op privatisering en deregulering, is het de wens van rechts en onze regering om niet de burger bij te staan, maar de projectontwikkelaars. Er moet overigens ook geld verdiend worden door onze bestuurders via belastingen en verkoop van terreinen. Zuidoost is een probleemgebied en daar is geld voor nodig.
De plannen van stadsdeel Zuidoost zijn een goed voorbeeld van hoe het allemaal in mekaar zit en hoe het ook op grotere schaal fout kan gaan.

Zelfs het IMF heeft gemeld dat de huizenprijzen in Nederland fors te hoog zijn. Dat komt door de systematische opdrijving van de WOZ waarde door de gemeenten, die als norm aanhouden de hoogst gehaalde prijzen in een buurt, wat kan inhouden dat ze als norm kiezen de veel te hoge prijs betaald door fraudeurs om geld wit te wassen. Hoge huizenprijzen worden ook bepaald door de kunstmatig in stand gehouden schaarste aan goedkope woningen. En ook door de taxeringen door makelaars die er alle belang bij hebben om een woning hoger te taxeren dan reëel is.

Wat mij betreft kunnen de huizenprijzen 30% zakken. Maar dan zullen sommige mensen in de problemen komen. Er zijn al duizenden mensen in de problemen. Maar een reële huizenprijs hoort het streven te zijn in het belang van bewoners en bestuurders. Wat men nu gaat doen, bouwen voor de hogere inkomens, d.w.z. dure woningen, zal eindigen in een catastrofe, zoals dat al in meerdere Europese landen het geval is waar gigantische projecten werden opgezet die nu leeg staan. De enigen die baat hebben bij bouwen in een crisisperiode zijn de bouwondernemers. De burger zal moeten opdraaien voor hun winsten. Het betaalbare pakket sociale woningen zal nog kleiner worden, en de bevolking zal steeds minder in staat zijn om die dure woningen te betalen. Intussen is heel Nederland zowat vernield en zijn er nauwelijks nog groene zones waar de inwoner kan ontsnappen aan de luchtvervuiling.

De algemene verwachting (of hoop) is dat de huizenmarkt weer op zal bloeien. Maar dit is geen reële verwachting. De prijzen zijn eenvoudig veel te hoog. De burger zal voor vele komende jaren geen fors stijgend inkomen in het vooruitzicht hebben. Integendeel, het is de burger die moet opdraaien voor de crisis veroorzaakt door banken en regeringen. Rechts wil de zeepbel in de huizenmarkt in stand houden om de bouwondernemers, de makelaars, hypotheekverstrekkers e.d. een hart onder de geldriem te steken.
Trouw: "De huizenverkoop in het prestigieuze woonwaterproject Blauwestad in Oost-Groningen verloopt alarmerend slecht."
Huizenmarkt-zeepbel: "Vrijwel alle deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat woningprijzen naar beneden gaan, maar de meningen zijn behoorlijk verdeeld over hoe lang de reeds ingezette daling zal gaan duren en hoe fors de daling zal zijn."

Bouwen in tijden van crisis kan catastrofale gevolgen hebben. Natuur wordt vernietigd, meer wegen moeten aangelegd worden, nog meer groen verdwijnt, de luchtvervuiling neemt toe, en de leegstand van woningen zal ernstige vormen aannemen. De lasten van de ondernemers worden gesocialiseerd en de lusten zijn voor de ondernemers. Dat er dan nog geld overblijft om dringend noodzakelijke problemen op te lossen, zoals werkgelegenheid, verbetering onderwijs, wegwerken van etnische achterstanden, is zeer onwaarschijnlijk. Bij leegstand in bouwprojecten zullen de huizenprijzen onvermijdelijk als een baksteen naar beneden zakken. Gevolg nog meer mensen afhankelijk van overheidssteun.

In Zuidoost is de toestand al vrij ernstig.
Jude Kehla Wirnkar: "Stadsdeel Zuidoost heeft zoals u weet een rijke cultuur en een enorme diversiteit. Migranten uit verschillende winstreken [sic] zijn hier jaren geleden neergestreken om een betere toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen op te bouwen.
Echter, diversiteit is meer dan etniciteit en culturele verscheidenheid. Andere aspecten van diversiteit, zoals werk, inkomen en opleiding zijn onderbelicht gebleven.

We hebben de balans opgemaakt en de tijd is aangebroken om te kijken wat we nog beter kunnen doen in de toekomst, om onze bewoners betere en nieuwe perspectieven te bieden zodat de toekomst van de kinderen die opgroeien in Amsterdam Zuidoost er net zo rooskleurig uitziet als van ieder ander kind in Amsterdam.

Anno 2009 kunnen we, zoals ik eerder aangaf, constateren dat veel sociale problemen in Zuidoost nog niet zijn opgelost. Zuidoost heeft het hoogste aantal werklozen van heel Amsterdam. Vijfduizend mensen in dit stadsdeel hebben geen baan en met de kredietcrisis waar we nu in verkeren wordt het NOG moeilijker om deze mensen aan het werk te krijgen. Zuidoost heeft het hoogste aantal uitkeringsgerechtigden. Een kwart van onze bevolking leeft van een minimum inkomen en leeft op of onder de armoedegrens. Dat is één op de vier huishoudens dames en heren.

We hebben het hoogste aantal alleenstaande moeders. Vrouwen die dag in dag uit proberen te overleven en daardoor geen tijd en energie hebben om zichzelf te ontwikkelen of om hun kinderen meer te bieden dan alleen voedsel en kleding. Zuidoost heeft het hoogste aantal voortijdig schoolverlaters."

Om dat allemaal op te lossen zijn andere dingen nodig dan bouwen voor hogere inkomens in groengebieden die overigens ook nog eens heel palliatief, verzachtend, werken voor mensen in moeilijke situaties. Neem je dat groen weg dan krijg je binnen de kortste keren toestanden zoals in de buitenwijken van Parijs met opstanden en relletjes.
Hogere inkomens zullen zich niet vestigen in Zuidoost zolang bovengenoemde problemen niet zijn opgelost. Zuidoost heeft een slecht imago, en dat geldt niet alleen voor sommige groepen inwoners, dat geldt ook voor de bestuurders. Er is vriendjespolitiek in Zuidoost, corruptie en fraude. En dat is hoofdzakelijk een probleem onder allochtonen. Waarover later meer.

Ik denk dat onze bestuurders zich maar al te goed realiseren dat het bouwen van nieuwe woningen in de Bijlmer geen hogere inkomens zal aantrekken, daarom fixeren ze zich op de groene plekjes in Gaasperdam waar een meerwaarde aan uitzicht kan geleverd worden. Daarbij vergeten ze dat ze daardoor juist de aantrekkingskracht van Gaasperdam zullen aantasten, waardoor die hogere inkomens ook verstek zullen laten gaan, met als gevolg dat de animo om in Gaasperdam te blijven wonen ook zal dalen en wellicht veel huidige bewoners Zuidoost zullen verlaten als veel groen verdwijnt. De huidige bouwplannen kunnen Gaasperdam om zeep helpen.

30 mei Groene Zaterdag

Zeilhaven

30 Mei Groene Zaterdag

Kom ook!

Hoe lang kan de nachtegaal nog zingen in Gaasperdam?!

Platform Gaasperdam Groen! organiseert voor en met alle bewoners en deelraadsleden van Zuidoost een dag vol groene, gezellige en gratis activiteiten langs de zuidoever van de Gaasperplas en in het Centraal Park Gaasperdam! Vanaf 13.30 tot ± 17.30 uur.

Centraal punt meeste activiteiten: Zeilvereniging Gaasperplas Langbroekpad 1 (fietspad westoever Gaasperplas)


Wandel mee met bewoners langs een deel van de bedreigde groene gebieden

- 14.00 uur Vertrek vanaf terrein Kinderboerderij ´t Brinkie Wandeling langs de groene rand van Gaasperdam met veel bewoners langs een deel van de bedreigde plekken in het Centraal Park Gaasperdam en bij de Gaasperplas. Verzamelen vanaf 13.30 uur.  Einde tocht bij Zeilvereniging.


Ontdek het natuurleven in de buurt: begeleide korte excursies bij de Gaasperplas en in de Riethoek.

- 14.00 Vertrek vanaf terrein Zeilvereniging. Natuurontdektocht door de Riethoek! Begeleiding: Fons Bongers, De Ruige Hof

- 15.15 uur Vertrek vanaf terrein Zeilvereniging. Wat groeit en bloeit er langs de Gaasperplas? Begeleiding: Tet Roetman

- 15.15 uur Vertrek vanaf terrein Zeilvereniging. Natuurtocht:  leve de zuidoever! Kijken naar o.a. planten, insecten, vogels bij de Gaasperplas. Begeleiding: Fred Vogelzang, Vereniging Vrienden van het Gaasperplaspark


Groene en grappige kinderactiviteiten.

- 15.15 uur terrein Zeilvereniging. Kinderen kunnen met schepnetjes, loeps enz. waterdiertjes vangen en bekijken,

- Vanaf 15.30 uur Workshop circusacts. Doe een dier, draai een bordje!


Bekijk vanaf het gezellige terras van de Zeilvereniging of de plasoever de vele boten op de Gaasperplas. De plas is onmisbaar voor de recreatie!

Diverse natuurfoto-tentoonstellingen en presentaties, actuele informatie.

Voor iedereen gratis groene koeken en groene limonade!

Geschiedvervalsing

Elsevier: "PvdA en CDA reageren negatief op de oproep van de VVD om de wet voor vrijheid van meningsuiting te veranderen. VVD-leider Mark Rutte vindt onder meer dat het ontkennen van de holocaust moet kunnen.
Mark Rutte vindt dat het ontkennen van de Holocaust niet strafbaar mag zijn.
Rutte zei dat gisteren tijdens de presentatie van de eerste aanzet tot de initiatiefwet. De vrijheid van meningsuiting moet volgens de VVD nadrukkelijk worden gegarandeerd."

De VVD is het gewend om de economische situatie vals voor te stellen, om sommige delen van de bevolking te beschouwen als van lager allooi, die het niet verdienen om een uitkering te krijgen die in hun levensonderhoud voorziet. Van daar is het maar een kleine stap om het vervalsingsprincipe ook toe te passen op de geschiedenis en iedereen het recht te geven geschiedvervalsing toe te passen.
Zijn ze belatafeld! Dit is een regelrechte aansporing voor fascistische partijen en groeperingen. Veel gekker kunnen ze het niet maken bij de VVD. Ik neem aan dat de partij Rutte binnenkort de laan uitstuurt.
Is dit misschien een poging om een fatsoenlijke en degelijke nieuwe wet op de vrijheid van meningsuiting de grond in te boren?

De VVD roept ook op om te stemmen voor de Europese grondwet. De Europese 'grondwet' is een aantasting van de democratie. Nederland wil minder Brussel!
Rutte is een flapdrol.

Natuurterrein Klarenbeek

holkade

Vanmiddag heb ik een wandelingetje gemaakt van Gein3 naar natuurterrein Klarenbeek. Het was heerlijk weer, met een fris windje. Onderweg trof ik een oudere mevrouw op een bankje die even zat te genieten van het uitzicht op de kerktorens van Abcoude vanaf de Hollandse Kade. Haar hond snuffelde in het gras rond. We groetten en ze klopte met haar hand op de bank, 'ga even zitten'. We praatten over koetjes en kalfjes zoals dat gaat als je ze voor je ziet op de wei. In de verte zagen we de Broekzijdse en de Oostzijdse molen langs het Gein. Ze zegt 'dit is toch een klein paradijsje'. En dat er vooral niet gebouwd mag worden in de buurt van De Hoge Dijk en natuurterrein Klarenbeek. Het volkstuinenpark De Vijf Slagen is een goede buffer tussen natuurterrein en bebouwing. Na een goed gesprek wandelde ik verder. Het is opvallend dat de mensen die je ontmoet in de natuur eerder geneigd zijn om elkaar te groeten dan in de woonwijken. Natuur nodigt uit tot een prettige omgang.

Op natuurterrein Klarenbeek vind je verschillende beschermde planten, zoals de rietorchis en de ratelaar (zie boven onder flora). Klarenbeek is een oase van rust met allerlei tuintjes, waterpartijen en smalle paadjes. Wie de gore moed heeft dit paradijsje nog verder in de verdrukking te jagen begaat een doodzonde en zal zoals Nescio zei, door God 'eeuwig gloeiend nakend in de hel gesansodemirakeld' worden.
Even voor Klarenbeek is er een plekje langs de spoorweg waar vorig jaar de gevlekte orchis groeide. De plek wordt tot mijn ontsteltenis regelmatig gemaaid, dus de orchideetjes hebben weinig kans. De gevlekte orchis is een wettelijk beschermde plant.


Een wandeling door Klarenbeek

Astrid Essed

Disc

Astrid Essed: "Geert Wilders wordt terecht vervolgd omdat hij zich schuldig maakt aan discriminatie en haatzaaierij. Hij verklaart ten onrechte dat zijn 'recht op vrijheid van meningsuiting' geschonden zou zijn. Racisme is geen vrijheid van meningsuiting, maar een schending van universele mensenrechten en beschavingsprincipes.
Ik heb met grote instemming kennisgenomen van het feit, dat er alsnog overgegaan zal worden tot de vervolging van de heer Wilders, fractieleider van de PVV, op grond tot onder meer het aanzetten tot haat."

Onderhand heeft de totale verwarring toegeslagen in de discussie over (vermeend) racisme, discriminatie en haatzaaierij. Essed is iemand die haar mening niet onder stoelen of banken steekt. In veel gevallen ben ik het zelfs met haar eens. Maar in haar ijver om beschuldigingen te uiten gaat zij soms behoorlijk de fout in. Zij heeft zelfs geprobeerd om op Wikipedia haar meningen te slijten, terwijl dat een encyclopedie is bedoeld voor feiten en objectieve waarnemingen. Maar met bovenstaand artikel in het Allochtonenweblog gaat ze zeker te ver. Waarom?

Dat Wilders ook over de schreef gaat is een feit. Hij polariseert waar dat niet nodig is. Als zijn politiek tot uitvoering zou komen dan zou je inderdaad kunnen spreken van discriminatie en racisme. Zover zijn we nog niet. Je kan iemand niet veroordelen op wat hij later zou kunnen doen. Net als Essed heeft Wilders het recht zijn meningen te verkondigen. Er is zelfs een zekere basis voor zijn beweringen. Hij generaliseert, dat is juist, maar dat is een algemeen politiek gebruik. Ook allochtonen generaliseren. Ook Essed generaliseert.

VrijeBoeken: "Zoals de meeste lezers ongetwijfeld bekend zal zijn is het internationale imago van Nederland als een tolerante en gastvrije samenleving ernstig geschonden door het groeiende anti-moslimklimaat, dat meer en meer gestalte heeft gekregen na de WTC-aanslagen van 11 september 2001."
Als generalisatie kan dit niet door de beugel, dit zou zelfs als racistisch, discriminerend en haatzaaiend kunnen uitgelegd worden als we dezelfde normen aanhouden als Essed. Nogmaals, ik ben het met veel dingen in haar betoog eens, maar als je eenmaal een bepaalde norm hebt, dan moet je die ook aanhouden tegenover de autochtone bevolking. In dit geval werkt Essed polariserend, net als Wilders. Het draagt niet bij aan een ernstige discussie.

Waterkant: "Uiteraard bent u op de hoogte van de ontstane commotie tav de door de Britse bisschop Williamson gedane uitspraken, waarbij hij niet alleen het bestaan van gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ontkend, maar eveneens heeft beweerd, dat het aantal Joodse slachtoffers van de nazi's niet uit 6 miljoen, maar 200.000 heeft bestaan.
Hoewel  holocaust-ontkenning als anti-semitisch beschouwd wordt, is hiervan, althans betreffende de ontkenning als zodanig, geen sprake, althans wanneer er geen negatieve en discriminerende uitspraken worden gedaan jegens Joodse mensen in het algemeen, op grond van etniciteit, cultuur of religie.
Hoe onaangenaam en ahistorisch echter ook, het valt mi onder de vrijheid van meningsuiting."

Ho, ho! Nou begrijp ik Essed niet meer. In België en Nederland is het bagatelliseren, ontkennen of goedpraten van de Holocaust verboden. In Nederland heeft de Hoge Raad in 1995 (in de zaak tegen Siegfried Verbeke) bepaald dat Holocaustontkenning valt onder het discriminatieverbod en dus strafbaar is volgens de artikelen 137c en 137e van het Wetboek van Strafrecht.

Essed vindt duidelijk dat het doen van uitspraken over bepaalde mensen niet is toegelaten, maar het ontkennen van een werkelijkheid en dus het schofferen van de slachtoffers van onmenselijkheid wel door de beugel kan. Dus fascisten hebben een recht van meningsuiting in haar opinie. Als Wilders wijst op bepaalde feiten, zoals hysterische, discriminerende, haatzaaiende, moordende islamisten, dan mag dat ineens van haar niet. Heel erg vreemd.

Wat is eigenlijk 'aanzetten tot haat'? Aanzetten tot gevoelens van haat of aanzetten tot geweld tegen anderen? Het vermelden van de negatieve kanten van bepaalde bevolkingsgroepen kan moeilijk gezien worden als aanzetten tot haat. Het wordt link als haat wordt omgezet in daden, zoals in het geval van de moord op Van Gogh. Er leven in een aantal allochtone groepen zeker gevoelens van haat tegenover Nederlanders. Sommigen zetten ook aan tot haat, d.w.z. tot daden die anderen fysiek treffen. Die daden zijn vaak de oorzaak van gevoelens van afwijzing door Nederlanders. Mag dat alsjeblieft?

Waar Essed zich schromelijk en zelfs gevaarlijk in vergist is dat discriminatie een kwestie is van uitspraken doen. Discriminatie betekent in werkelijkheid dat bepaalde groepen uitgesloten worden van werk, participatie, meningsuiting. Dat zijn daden. Blijkbaar zijn daden voor Essed niet zo belangrijk, wel daarentegen woorden. En daar gaat Essed behoorlijk de mist is. Vrijheid van meningsuiting is een essentieel onderdeel van een democratische samenleving. Indien mensen hun grieven niet kunnen uiten dan loopt dat uiteindelijk verkeerd af. En geloof me, er is meer discriminatie en haatzaaierij in de allochtone bevolking dan onder Nederlanders. Homosexualitieit is door de overgrote meerderheid van allochtonen nog steeds niet geaccepteerd. En dan is er nog de vrouwendiscriminatie, de religieuze ophitserij. Er zijn nog meer zaken die fout zitten bij onze allochtone medelanders. Dat moet gezegd kunnen worden zonder dat mensen beschuldigd worden van racisme. Hebben ze dat recht niet, en daar draait Essed's mening toch op uit, dan kun je spreken van discriminatie. Op zijn minst wordt de democratie onrecht aangedaan.

Discriminatie zit ingebakken in veel maatschappijen. Nederland is zeker niet vrij van discriminatie, maar het is toch nog steeds een van de beste landen in dit opzicht. Ik hoef niet te wijzen naar Marokko of Turkije waar de mensenrechten nog steeds een probleem zijn. Op dagelijkse basis maakt iedereen zonder onderscheid wel eens discriminerende opmerkingen. Dus heel Nederland inclusief allochtonen maar aanklagen? Inclusief Astrid Essed? Kom nou!
Net zoals Essed het recht heeft haar meningen te ventileren, zo heeft Wilders het recht hetzelfde te doen. Het blindstaren op een paar verwerpelijke uitspraken en dat pareren met een daad van repressie is niet de juiste weg naar tolerantie en wederzijdse verstandhouding. En vergeet de gelijkheid niet. Zolang mijn buurman mij ongestraft kan bedreigen en je het recht niet meer hebt om dat aan de kaak te stellen zonder dat je voor racist wordt uitgescholden, dan is er sprake van ongelijkheid en discriminatie. En ik dacht dat we met z'n allen hadden afgesproken dat dat niet kan.

Mijn buurman

Mijn buurman is weer aan het snoeien geweest. Dat wil zeggen, hij hakt met een hakmes bij voorkeur mijn planten bij de wortel weg op mijn grondstukje als er maar eventjes een blaadje over zijn heilige grond komt. Dat hij daarbij over de schreef gaat kan hem niet deren. Hij heeft tenslotte een hakmes. Dus waag het niet een opmerking daarover te maken, het kan je de kop kosten. Maar verder zijn het 'nette Surinaamse mensen', d.w.z. ze verdienen bakken met geld. Ze praten alleen niet met sommige Nederlanders. Het hakmes praat. Maar goed, ik ben nog heel.

Buurma

Het gebruik van de snoeischaar is nog niet tot hem doorgedrongen. Maar ja, een beetje getergde macho (of pantoffelheld, wat hetzelfde is) kan niet zonder hakmes in de jungle van Nederland waar hij zich moet verdedigen tegen mondige buren. Zal het ooit beter worden? Ik hoop het wel, maar ik denk het niet.

Als het verder uit de hand loopt hoort u hier meer van. Aanspreken op gedrag? Het werkt bij sommige mensen niet. Mijn buurman is niet aanspreekbaar. En de agressievelingen zullen ook niet geneigd zijn om een training te volgen. De macho heeft zijn machete, bij gebrek aan beter. Wellicht heeft hij de naam 'Gooi en Vechtstreek' toch verkeerd begrepen.

Leidsch Dagblad: "Een 66-jarige vrouw is donderdagmorgen in winkelcentrum De Kopermolen in de Merenwijk zo hard geslagen door een 17-jarige meisje, dat zij er een lichte hersenschudding aan heeft overgehouden. De vrouw werd in de winkelpassage aangereden door een 11-jarig meisje op de fiets. Ze wees het meisje terecht en vertelde haar, dat zij daar niet mag fietsen. Daarop kwam het 17-jarige zusje van het meisje tevoorschijn en begon de vrouw te schoppen en te slaan. De politie kon de meisjes snel oppakken, omdat beveiligingscamera's in het winkelcentrum de mishandeling hadden vastgelegd."
Als beveiligingscamera's het voorval niet hadden vastgelegd dan was de politie er eenvoudigweg van uitgegaan dat de 66-jarige net zo schuldig was (dat leert de politie op school; is handig voor het afwijzen van een aanklacht). Feit is dat het aanspreken op gedrag een gevaarlijke bezigheid is, die zelfs de politie afschrikt. Als puntje bij paaltje komt dan staat het slachtoffer in een nadelige positie. Om een voor de hand liggende reden werd de etniciteit van de meisjes niet vermeld.

Discussie met raadsleden

Na een discussie in kleinere groepjes over allerlei stellingen in verband met de bouwplannen van Zuidoost werd op 20 mei ook gediscussieerd met de raadsleden van GroenLinks, CU, VVD, PvdA, OZO, SP en CDA. Het was een pittige discussie.


De raadsleden geven hun visie

In elk geval zijn de plannen intussen al flink bijgesteld en is het aantal te bouwen woningen ook in de visie van PvdA en VVD maximaal 3000. De afwijzing van bouwen aan de zuidoever van de Gaasperplas is praktisch unaniem.

Hier kunt u de discussie volgen tussen inwoners en panelleden:


Conclusie: het zou zeer dom zijn als de politiek niet naar de inwoners luistert maar de belangen van de projectontwikkelaars gaat dienen. Er zijn door diverse partijen goede alternatieven aangeboden die het groene karakter van Zuidoost intact laten. Van de oppositiepartijen kwam alleen Hans Res een beetje wollig over (dat Balkenende bouwprojecten wil versnellen zal hier wel mee samenhangen). Het gaat hier om het belang van de bewoners, en natuur en milieu.

Er is ook iets heel raars in deze kwestie. Binnenkort zal de deelraad een beslissing nemen over de bouwplannen, maar zoals we al herhaaldelijk gehoord hebben liggen die plannen nog niet vast. Dus de beslissing die straks genomen zal worden is een blanco cheque, met alle gevaren van dien.

De woningmarkt

huisgeld
Volkskrant: "De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in april 2009 gemiddeld 2,2 procent lager dan in april 2008. Dit is de derde maand op rij dat de prijzen van koopwoningen lager waren dan een jaar eerder."

MoneyBiz: "Op korte termijn wordt er een daling van 10 tot 20% verwacht op de Nederlandse huizenmarkt."

WatVindtNederlandErvan: "Volgens het IMF zijn de huizen in Nederland voor 28% overgewaardeerd."

Volkskrant: "Ongeveer 100 duizend gezinnen lopen het risico door de economische crisis de eigen woning te moeten verkopen en daarvoor een te laag bedrag te ontvangen om de hypotheekschuld mee af te lossen. Dat zei minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) woensdag in de Tweede Kamer.
De minister hield vol dat hij 'goed op stoom' ligt en dat zijn maatregelen 'substantieel' zijn. De eerste stilgevallen bouwprojecten kunnen al in juli worden hervat dankzij een subsidie uit extra gelden die hij daarvoor ter beschikking stelt, kondigde Van der Laan aan."

Om op een moment dat de huizenprijzen dalen en duizenden mensen problemen hebben met het verkopen van hun huis nieuwe bouwprojecten op te starten lijkt me de verkeerde oplossing. Het stimuleren van bouwprojecten zal alleen de projectontwikkelaars boven jan houden. De huiseigenaren komen nog meer in de problemen, doordat er een groter aanbod komt van koopwoningen en hun huizen minder waard worden. Normaal gesproken ben ik tegen het opdrijven van huizenprijzen en voor lagere prijzen, maar in dit geval van bestaande woningen zullen nieuwe projecten een nadelig effect hebben op de woningmarkt en zullen mensen financieel in de problemen komen. De bouwprojecten zelf zullen steeds minder kopers vinden. Bestaande projecten zoals in IJburg dreigen slecht af te lopen.

Zeeburg: "Er dreigt een 'witte vlucht' van IJburg. Steeds meer bewoners zijn ontevreden over de leefbaarheid van de nieuwe wijk. Wethouder Dennis Straat van het stadsdeel: 'Ik krijg signalen van mensen die willen verhuizen. Ze hadden een andere voorstelling van IJburg.'"

Zeeburg: "Ten gevolge van de credietkrisis valt er momenteel een sterke terugval in het aantal verkochte woningen waar te nemen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze ongunstige ontwikkelingen in ieder geval tijdelijk ook tot enige leegstand in de Indische Buurt gaan leiden.
Alleen al in de maand november 2008 daalde het aantal verkochte woningen in Amsterdam maar liefst 25%, aldus berichtgeving op AT5. Daarnaast daalde prijs van de koopwoningen in deze maand met 10%."

Indien er al vraag naar woningen is dan is dat voor betaalbare, sociale woningen.

Aanbieding handtekeningen

Gisteravond werden duizenden handtekeningen tegen de bouwplannen van  stadsdeel Zuidoost aangeboden aan een vertegenwoordiger van de stadsdeelraad.


De opkomst was bijzonder groot. Het was een genoegen te constateren dat onze Surinaamse medelanders goed vertegenwoordigd waren. Er werd in groepjes gediscussieerd en later op de avond werd door een aantal partijbonzen in de stadsdeelraad geantwoord op vragen uit de zaal.

Er werden spijkers met koppen geslagen. En de discussie liep hoog op. De overgrote meerderheid van de bevolking is tegen de plannen van PvdA en VVD. Ook de CU bleek gekant tegen het aantasten van groen in Zuidoost. D66 is nog bezig met reorganiseren, dus die zijn nog niet erg actief geweest. In elk geval blijkt dat ook een flinke meerderheid onder de partijen tegen de bouwplannen is.

De huidige coalitie van PvdA en VVD zal zich ernstig moeten beraden over de voortgang van hun desastreuze plannen. Het is duidelijk dat het aantal te bouwen woningen in hun opties al drastisch is verminderd.

Meer over de paneldiscussie kunt u hier later vandaag nog lezen en bekijken.

Bouwperikelen

GaasperZeil

Op 20 mei, vanavond dus, worden de handtekeningen die zijn verzameld tijdens de Gaasperdam Groen actie door het platform Gaasperdam Groen aan de stadsdeelraad aangeboden. Ook is er een discussie georganiseerd met politici van alle politieke partijen in Zuidoost.

Henny Pleizier, Wisseloordplein 4, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur


Op 28 mei is om 19.30 uur de hoorzitting van de commissie ROVB in het stadsdeelkantoor. Het is heel belangrijk om hier met veel mensen aanwezig te zijn. U kunt dan reageren op de reactie van het stadsdeel op de bezwaren die zijn ingediend.
U kunt zich tot 24 uur voor aanvang van de hoorzitting telefonisch of per email aanmelden bij mevrouw Hordijk van de raadsgriffie. Tel: 020 2525023
c.hordijk@zuidoost.amsterdam.nl
De hoorzitting gaat over de uitwerking van de structuurvisie Zuidoost en vindt plaats op 28 mei van 19.30 tot 22.30 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein 150.
De hoorzitting is tevens vanaf 19.30 uur live te volgen!


De groene zaterdag is op 30 mei. Dit wordt een vrolijke dag met wandeling, excursies, muziek en circusworkshop voor kinderen. Start 14.00 uur bij het Brinkie. Exact programma volgt.


Op dinsdag 2 juni is er een EXTRA raadscommissie ROVB met als  thema de uitwerkingen van de structuurvisie Zuidoost.
De vergadering is tevens vanaf 20.00 uur live te volgen!

Op 30 juni zal de stadsdeelraad vervolgens de plannen bespreken en vaststellen.


Intussen heeft GroenLinks een alternatief plan goedgekeurd. Dat plan zal binnenkort gepubliceerd worden.

Standpunt SP: Stop bouwplannen in het groen

Standpunt OZO: Een doorkijk naar de toekomst

CDA: Alles van waarde is weerloos

Om kort te gaan, de overgrote meerderheid van de bevolking en de partijen in Zuidoost zijn tegen de bouwplannen. Indien PvdA en VVD doorgaan met hun desastreuze plannen dan zijn ze niet democratisch bezig.

Taalgebruik

vvd

Het is weer hommeles. De VVD is weer eens op de tenen getrapt. Hun Bureau Indoctrinatie en Disinformatie staat op de achterste poten.

"Het is niet sociaal wanneer mensen worden doodgeknuffeld in een uitkering." Dit kan men lezen op de VVD site Een staaltje van newspeak.

Doodknuffelen alleen al is een grove verdraaiing van feiten. Bij uitkeringen gaat het om het voorzien in de meest noodzakelijke behoeften van uitkeringstrekkers. Sommigen kunnen er niet eens van rond komen. Anderen daarentegen, de VVD vrije jongens en graaiers, worden doodgeknuffeld met bonussen, gouden handdrukken etc. en dat gaat over het uitdelen van luxe. Daar heeft de VVD het niet over. M.a.w. de VVD is misleidend en hypocriet. Wat ze in feite bedoelen is dat er een bepaalde klasse is die rechten heeft (de rijken) en een klasse die er geen hoort te hebben. Dat is in wezen asociaal.

De VVD misleidt, is asociaal en daar bovenop willen ze de discussie nog censureren ook.

Volkskrant: "De examenvraag:

Uit het taalgebruik van het tekstfragment spreekt een afwijzende en zelfs neerbuigende houding tegenover mensen die gebruik (willen of moeten) maken van een sociale uitkering. Hier volgen vier citaten:

1 Eigen verantwoordelijkheid staat centraal.

2 De algemeen geldende verplichting tot re-integratie, waarvan alleen in individuele gevallen mag worden afgeweken, spreekt ons zeer aan.

3 Het is niet sociaal wanneer mensen worden doodgeknuffeld in een uitkering.

4 Opgesloten zijn in een uitkering kan leiden tot sociale uitsluiting."

Een volledig correcte vraag. Punt 3 is zelfs een voorbeeld van misleiding en asociale politiek.

Deze ophef is zo typerend voor de rechtse maffia in Nederland. Een VVDer is per definitie een stiekeme crimineel die anderen het licht in de ogen niet gunt. Vanzelfsprekend mag dat niet in het openbaar gezegd worden. Maar de feiten liegen er niet om. Telkens weer sturen ze hun onverteerbare leugens de wereld in en duwen die de media door de strot. Zoals bevoorbeeld dat de pensioenen niet meer te betalen zijn en dat ingrijpen nodig is. Daarbij willen ze natuurlijk niet horen dat de pensioenen eerst zijn afgeroomd met meerdere miljarden door een van hun coryfeeën. Makkelijk zat. Je rooft eerst de kas leeg en dan schreeuw je moord en brand over de toestand van de pensioenen. VVD is maffia. In een democratische maatschappij zou een objectieve examenvraag daar mogen op wijzen. Onze maatschappij wordt gehersenspoeld met rechtse asociale praat.

Bakellende

Nog zo'n staaltje van klinkklare onzin door big bro who is watching you.

NRC: "Menselijk falen, en niet het falen van de markt, is volgens premier Balkenende de oorzaak van de huidige economische crisis."
De markt wordt geregeld door de regering die privatisering en deregulering hoog in het vandaal had en nog heeft. Dus de huidige crisis is veroorzaakt door deze neo-liberale politiek. Tegen alle bewijzen en feiten in wil Balkenende doorgaan met een falend en schadelijk beleid. Balkenende wil doorgaan met een politiek van graaien en verrijking door de ondernemende sector. Er is geen sprake van menselijk falen, het gaat om een doelbewuste politiek die een bepaalde kaste bevoordeelt ten nadele van een andere groep.

We leven in een maatschappij die geleid wordt door liegende, bedriegende asocialen. Het beschuldigen van links is onderdeel van hun tactiekenpakket.

Tot overmaat van ramp gaat de juridische vervolging van Geert Wilders toch door. Hoe dat ook afloopt (ik denk vrijspraak) dit is koren op de molen van Wilders. Ik ben bang dat hij gelijk heeft als hij zegt dat dit een politiek proces is. De oplettende lezer zal al gemerkt hebben dat ik links ben, maar de vrijheid van meningsuiting zal ik altijd blijven verdedigen, ook voor mijn tegenstanders.

Telegraaf: "Precies de helft van de Nederlanders staat niet achter het besluit van het gerechtshof in Amsterdam om Geert Wilders te vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie van de islam en moslims.
Een meerderheid van 54 procent wenst dat Wilders wordt vrijgesproken, 8 procent wil dat hij een celstraf krijgt en 55 procent hoopt dat hij zich in de toekomst gematigder opstelt. Mensen zijn somber over de relaties tussen bevolkingsgroepen, 43 procent denkt dat die door de kwestie verslechteren."

Weer zo'n typisch Nederlandse kuluitspraak:
De Pers: "De strafvervolging van politicus Geert Wilders is geen politiek proces. Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag in reactie op de vervolging die het Openbaar Ministerie (OM) moet instellen tegen Wilders. 'Hem wordt niet de mond gesnoerd.'"

Wanneer kunnen we in Nederland eens normaal, objectief en redelijk beginnen denken?

Racisten

Racisme is in. Racisme is bon ton, zowel bij de autochtonen als de allochtonen als je de pers moet geloven. De beschuldigingen vliegen je om de oren. Er valt geld te verdienen met racisme. De cabaretiers tieren welig, en zijn ook leuker. Veel en veel leuker.


De comédie humaine neemt hilarische proporties aan. Nu zijn Prem Radhakishun en Max Pam elkaar weer in de haren gevlogen, allebei racisten als we de pluraliteit van stemmen moeten geloven. Ik mag ze allebei graag horen, zelfs als ik het niet met hen eens ben. Nederland lijkt wel een gewone familie waarin ieder mekaar liefdevol de huid vol scheldt.

Tamara: "Binnen de Surinaamse gemeenschap is veel commotie ontstaan over de vaak beledigende, haat zaaiende en discriminerende uitspraken van Radhakishun.  Eén van de uitspraken betrof luisteraars van Radio Tamara, een populair radiostation binnen de Surinaamse gemeenschap: 'Tamara is een radiostation voor mislukte negroïde Surinamers, die gefrustreerd rondlopen.'
Verontruste Afro Afrikaanse personen, sympathisanten en organisaties hebben het verzoek gedaan aan het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie om de mogelijkheid te bekijken tot start van een juridische procedure tegen programmamaker en advocaat Prem Radhakishun."

RTL: "Prem Radhakishun is op het matje geroepen door de hoofdredacteur van Het Parool. Zijn column in de krant van dinsdag 5 mei vulde hij onder andere met scheldpartijen richting Theodor Holman en Max Pam."

Nou dacht ik een hele tijd geleden Holman te hebben horen praten over 'christenhonden'. Hij is na een aanklacht vrijgesproken van het beledigen van christenen. Het is me een circus (of dierentuin) hier.
Ok, even uitblazen nu.


Kenne we weer? Ok.
Ik vind dat iedereen moet kunnen zeggen wat hij of zij denkt, tenzij dat laster en leugen is bedoeld om iemand persoonlijk te beschadigen. Een vrije meningsuiting betekent dat religies of groeperingen zich niet te gauw op de tenen (of de pik, indien die uitsteekt boven het maaiveld) getrapt moeten voelen. Persoonlijk vind ik elke godsdienst verwerpelijk. De judeo-christelijke 'beschaving' is een aaneenschakeling van oorlog en onrecht, hetzelfde geldt voor de islam. God bestaat niet. Al die beschuldigingen over en weer lijken dat te bevestigen. Zolang religie-aanhangers zich gedragen als fatsoenlijke mensen mogen ze van mij hun zegje doen.

Groene Amsterdammer: "'Er is iets fundamenteel mis als een Nederlandse moslim zich meer verwant voelt met een imaginaire Pakistaan tienduizend kilometer verderop dan met zijn buurman die toevallig christen is, of atheïst.' Schrijver Fouad Laroui over het post-islamisme in Nederland."

Religies worden gebruikt om politiek te bedrijven. Het hoofddoekje is geen religieuze stellingname, maar een politieke. De beschuldigingen hebben politieke doeleinden. Joodse zionisten beschuldigen anderen van anti-semitisme als ondersteuning van hun eigen racistische politiek in Palestina. Religie is politiek.

Er wordt al te vaak stelling genomen op irreële gronden. In plaats van elk voorval afzonderlijk te bekijken en op te lossen, verschanst men zich achter een ideologische barrière en kiest men vooraf partij. Resultaat: de problemen worden niet opgelost. De radicale islamiet vindt per definitie dat kritiek op de islam discriminatie is, maar weigert de werkelijke oorzaak van zijn boosheid te uiten. Nederland is een land dat internationaal extreem rechts staat en imperialistische oorlogen steeds steunt. Dat Nederland in Joegoslavië, Irak en Afghanistan aan de foute kant stond is wellicht de diepere oorzaak van veel polarisatie. Nederland hoort geen illegale oorlogen in Irak en Afghanistan te steunen. Dat is het fundamentele racisme van Nederland, van onze politieke elite.

Ondertussen wordt er weinig gedaan aan de problemen met vooral allochtone jongeren. Onder het mom van cultuur worden dingen getolereerd die niet te tolereren zijn, alles om de lieve vrede te bewaren.
Parool: "Minister Ab Klink heeft de Inspectie Gezondheidszorg opdracht gegeven de hivhealings door kerkgemeenschappen in Amsterdam te onderzoeken."
Laten we hopen dat dat flink aangepakt wordt. Ik verwacht eigenlijk eerder het tegendeel.

In al te veel gevallen waarin 'culturen botsen' wordt het voordeel van de twijfel gegeven aan de allochtoon. 'Ach, ze zijn zo primitief, hebben heel wat meegemaakt, moeten nog zoveel leren.' Intussen voelt een deel van de Nederlandse bevolking zich onveilig door agressie van allochtonen.
Hoe gaat het ertoe bij confrontaties: er komt een welmenende verzoener die een 'objectief' standpunt inneemt, d.w.z. de agressieveling en het slachtoffer als gelijkwaardig beschouwt. Dus in feite wordt de agressor gepaaid en getolereerd en de slachtoffers moeten 'redelijk' zijn, moeten hun mond houden, mogen geen aanklacht indienen. Voordeel voor de agressor. Dat loopt op een gegeven moment faliekant (of boerkakant?) fout. De agressor ziet dat hij niet gestraft wordt en gewoon kan doorgaan. Het slachtoffer voelt zich gekrenkt en onrecht aangedaan, en stemt bij de eerste gelegenheid op Wilders.

Dat is een vorm van discriminatie die ingebakken zit in de Nederlandse maatschappij. Dit is een heilloze weg. Als er in buurten problemen zijn dan moeten die grondig aangepakt worden. Geen gezeur over tolerantie of begrip. Na de moord op Van Gogh kregen sommige ellendelingen in onze media zelfs de kans om zonder tegenspraak hun begrip uit te spreken voor de moord op Van Gogh. Foute boel!

De Pers: "Veel Nederlanders zijn bang om hufters aan te spreken op hun gedrag. Uit onderzoek van het tv-programma Netwerk blijkt dat 80 procent van de ondervraagden er van afziet iemand te wijzen op zijn of haar asociaal gedrag.
Netwerk besteedt maandagavond aandacht aan het onderzoek."

Mensen worden nog steeds bedreigd door (vaak) allochtone buren als er geschilkwesties ontstaan. Als je met de dood wordt bedreigd dan kijk je wel uit. Van de politie kun je weinig verwachten. Maar agressieve mensen aanspreken op hun gedrag kan tot problemen leiden. Meestal zijn buren die er niet bij betrokken zijn niet erg geneigd om de agressievelingen aan te spreken. Om de lieve vrede te bewaren zullen ze eerder de bullebak naar de mond praten en op de schouder kloppen, in de hoop dat ie wat bijdraait. Maar dat juist geeft de agressor het idee dat hij in zijn recht staat en door kan gaan. Een slachtoffer van agressie staat meestal alleen.

En de discussie raast voort over steeds nieuwe gevallen van vermeend racisme.
Allochtonenweblog: "Over de roman  'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje is de afgelopen week volop gedebatteerd. Het boek, waarmee Vuijsje de Gouden Uil won, zou koloniaal, racistisch en seksistisch zijn. De critici vallen vooral  over de manier waarop Vuijsje zwarte vrouwen typeert in zijn boek. Hoofdpersoon David, een joodse jongen uit Amsterdam-zuid gaat daarin op zoek naar 'een echte negerin' met een groot libido, dikke billen en intelligent. Hij zoekt haar in Amsterdam-Zuidoost en zou daarmee volgens stadsdeelvoorzitter Sweet het stadsdeel stigmatiseren als 'een plek is waar je makkelijk goedkope seks kunt krijgen'.  'Zuidoost bestaat echt uit veel meer dan alleen maar vrouwen die gaan voor seks,' aldus Sweet in Trouw . Ze ergert zich ook aan het cliché van de hete, willige, zwarte vrouw: 'Terwijl er zoveel vrouwen bezig zijn met hun carrière in plaats van met seksueel genot'.

Het zou de dood voor de literatuur zijn wanneer een auteur alleen nog maar over nette mensen zou mogen schrijven of, nog erger, zich zou moeten gaan bekommeren om het imago van een stadsdeel."

Ik zou zeggen, als er reële problemen zijn in wijken, aanpakken die hap, zonder overmatig gezeur. Als het gaat om meningen, dan horen die vrij uitgesproken te kunnen worden. Discussie met woorden is altijd de beste optie. Geweld en bedreiging zijn een uiting van gebrek aan beschaving, en daar moeten onze officiële instanties meer aandacht aan besteden.

And now for something completely different ...



Net binnengekomen, vers van de pers:
In de Volkskrant zegt Clark Accord: "Zwarte Nederlanders zijn behoorlijk geïntegreerd. We spreken veelal Nederlands, hebben goede banen en doen volop mee in de maatschappij. Alleen zie je dat nauwelijks. Alle nieuwe presentatoren op de televisie zijn bijvoorbeeld Marokkaans. Dat is heel goed: zo wordt het stereotiepe beeld bijgesteld en hebben Marokkaanse jongeren goede voorbeelden. Maar als dat betekent dat zwarte Nederlanders onzichtbaar zijn in de media omdat ze wél goed geïntegreerd zijn, klopt er iets niet. Zwarte Nederlanders hebben het gevoel dat ze hard hebben gewerkt om te integreren en nu het zover is, geven de media niet thuis. De onvrede daarover is groot. Zwarte jongeren willen graag meedoen, maar ze zien weinig voorbeelden."

De praktijk in Zuidoost: De zwarte Nederlanders in Zuidoost zijn behoorlijk geïntegreerd in het geldcircuit. Ze hebben toegang tot alles waar de Nederlander toegang toe heeft, woningen, dure auto's, opleidingen, etc. Maar de zwarte Nederlander participeert niet in onze maatschappij. Hoeveel ZNs zie je op buurtvergaderingen over de bouwplannen van Zuidoost? Weinig of geen. Ze zijn niet of nauwelijks begaan met de natuur of het milieu. Dus ze doen niet mee in de maatschappij zoals veel Nederlanders dat doen. Mensen die anderen constant beschuldigen van racisme of anti-semitisme maken zichzelf belachelijk; het zijn zeurkousen. In het geval van Surinamers noemen we ze voortaan Zurinamers (zo wordt het ook uitgesproken op AT5).

Het is ook nooit genoeg. En al te goed is buurmans gek. Dit is gezeur, Clark Accord! Je ziet het toch weer door een zwart-witte bril. Je bent toch weer gefixeerd op je zwartzijn. Jammer, weer een kans gemist. De gemiddelde zwarte doet niet volop mee in de Nederlandse maatschappij. Ze zetten zich in principe alleen maar in voor hun eigen Surinaamse gemeenschap, meestal alleen voor zichzelf. Ik woon al bijna veertig jaar in Zuidoost, dus ik ken mijn pappenheimers wel een beetje. Wij zitten te smachten om die broodnodige participatie van meer Surinamers in burgerzaken, milieuzaken en samenleving, het gewone deelnemen aan het onbetaalde maatschappelijk verkeer. Jammer genoeg zien de meeste Suri's hun integratie als een financiële kwestie. Geld binnen, geïntegreerd! Morgen brengen!

Mijn dank aan Jeffrey Spalburg; deze man is een virtuoos.

VWW

Update: wat mijn laatste paragrafen betreft, word ik mijn wenken bediend door het SCP. Persbericht.

Nieuws: "De Nederlandse vergadercultuur, omgang met vrouwen en andere cultuurverschillen zorgen ervoor dat allochtonen naar verhouding minder vaak vrijwilligerswerk doen dan autochtonen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag in een rapport over vrijwilligerswerk. Ook de gemiddeld lagere opleiding en de inkomenssituatie van allochtonen zijn omstandigheden die er volgens het SCP voor zorgen dat zij minder vaak als vrijwilliger werken.
In het onderzoek meldt het planbureau dat mensen met een lagere scholing en een lager inkomen minder vrijwilligerswerk doen."

Je kan ervan uitgaan dat dit rapport behoorlijk is geflatteerd ten gunste van de allochtonen. Als deze al actief zijn dan is het voornamelijk voor hun eigen organisaties en het is ook bekend dat fraude en vriendjespolitiek daar een grote rol in spelen.

Laatste nieuws over Vuijsje:
"Tegen het einde van het gesprek aan tafel bij Pauw & Witteman gebeurde het. Irma Accord, de 'cultureel antropologe uit Amsterdam Zuidoost' die me beschuldigde van het schrijven van een 'racistisch boek', ging haar grootste troefkaart uitspelen."
Ha, familie Accord is blijkbaar op het oorlogspad. Mevr. Accord is hierbij eveneens geregistreerd als officiële Zurinamer.
"Bij mensen als mevrouw Accord zit het automatisme er diep ingebakken: om per definitie met verontwaardiging en onevenredig grote overgevoeligheid te reageren op alles wat door een buitenstaander wordt gezegd of geschreven over de 'eigen' bevolkingsgroep."


Luister naar Irma Accord en analyseer wat zij zegt en hoe ze dat zegt. Wat zij wil is het verzwijgen van de realiteit, zelfs het aanpassen van de realiteit om de 'kwetsbare' jonge Surinamer niet te 'stigmatiseren'. In mijn ogen worden de jonge Surinamers vooral gestigmatiseerd door ze te behandelen als moederskindjes zoals Accord dat doet, ook door de eigen daden van de jonge Surinamers zelf, die in veel gevallen zeer laakbaar zijn. Waarschijnlijk ziet mevr. Accord de cabaretier Jeffrey Spalburg als een racist. Bekijk nu nog even de eerste videoclip in deze post.
Leer lachen, mevr. Accord. Ik lach in mijn Vuijsje.

Even alle gekheid terzijde. Mevr. Accord is een van die omhoog gevallen mensen, met een zeer riant salaris, maar die in feite de integratie tegenwerkt, alleen al omdat ze de werkelijkheid niet wil zien. Als cultureel antropoloog faalt zij jammerlijk. Misschien is zij wel racistisch te noemen, zij maakt wel degelijk een onderscheid tussen zwart en wit. Zwart is per definitie 'kwetsbaar', wit is 'racistisch'. Ik moet er niet aan denken dat dit soort mensen de dienst gaat uitmaken in Zuidoost en de allochtone jeugd blijft indoctrineren. Dan worden de problemen met ontsporende jongeren nooit aangepakt.

Nee tegen een ondemocratisch Europa

lissabon_iers_nee

SP: "Morgen begint de jaarlijkse Bilderbergconferentie en zoals altijd is die weer in nevelen gehuld wat betreft de onderwerpen en deelnemers. Uit de uitgelekte agenda blijkt dat op deze conferentie zal worden gesproken over het aanpakken van de anti-Lissabon beweging 'Libertas' via een lastercampagne tegen Declan Ganley, de leider van die beweging. Het blijft de elite, niet alleen de Europese, een doorn in het oog dat het verdrag nog steeds niet is geratificeerd. Zij wensen een krachtiger Europese Unie, ook al komt die er door ondemocratische spelletjes. Gezien ons Koningshuis en bewindspersonen regelmatig bij de conferentie aanwezig zijn, heb ik premier Balkenende en staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken gevraagd politieke deelnemers zich te laten verzetten tegen zo’n lastercampagne."

Telegraaf: "Tal van Eurosceptici hebben gemeend dat de ontwikkeling van de Europese Unie tot sterke eenheidsstaat werd en wordt beraamd op deze onderonsjes. Opvallend is dat Eurocommissarissen meestal tot de gasten behoren."

Netwerk: "Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) verrichtte een uitgebreide archiefstudie naar de geschiedenis van de conferentie. Een reportage.
Aalders beriep zich tijdens zijn onderzoek onder meer op originele documenten van de Bilderberg Groep die hij zelf had gevonden. Daaruit bleek onder andere dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in elk geval de eerste edities van de conferentie financierde."

Reformatorisch Dagblad: "De 'Bilderbergers' hadden in Toronto besloten tot oorlog, ditmaal over Kosovo. Een Aziatische crisis zou de Europese en Amerikaanse economieën anders meesleuren. Een oorlog moest nieuwe omzet creëren voor internationale ondernemingen."

Vroeger was Bilderberg een anti-Sovjet forum. Het is nog steeds een ultra-rechtse  invloedrijke groepering met een geheime agenda, uiterst ondemocratisch dus. Gegarandeerd dat het doordrukken van een ondemocratisch Europa nu op hun agenda staat.

Homo's

get

Volkskrant: "Het Roemeense parlement bereidt wetgeving voor tegen de erkenning van buitenlandse homohuwelijken. Dit heeft de grootste partij vrijdag bekendgemaakt.
Afgevaardigde Daniel Buda, van de Democratisch Liberale Partij, zei dat het verbod nodig is, omdat Roemenië een christelijk land is ‘met een christelijke moraal’. Zo’n 85 procent van de Roemenen bekent zich tot de invloedrijke orthodoxe kerk.
Het homohuwelijk is in Roemenië al verboden, maar de nieuwe wet specificeert dat ook in het buitenland gesloten homohuwelijken niet erkend worden. Volgens homorechtenorganisatie ACCEPT in Boekerest schendt het plan van de Democratische Liberalen verdragen met andere landen."

Dit is wat je krijgt als je te tolerant bent tegenover onderontwikkelde landen en ze in de EU opneemt. Uit Roemenië krijgen we tegenwoordig alleen maar zakkenrollers in onze straten. Christelijke zakkenrollers?

Maar er is vooruitgang in Zuidoost.
Parool: "Na kritiek van het Amsterdamse COC zal stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet zich sterk maken voor de emancipatie van homo's in Zuidoost.
Ook heeft ze toegezegd zich te mengen in het debat over de hiv- en homohealings in migrantenkerken, waar homoseksuelen of hiv-patiënten door gebeden 'genezen' worden."

Het is vrij simpel: als allochtonen niet tolerant zijn tegenover een deel van de Nederlandse bevolking dan kunnen ze ook zelf geen aanspraak maken op tolerantie. Geen tolerantie voor intolerantie.  

Een gastarbeider

Een gastarbeider vertelt. Het is het derde en laatste onderwerp van Netwerk van 15 mei waarin de heer Chouli zijn verhaal vertelt. Kijk, deze man is een aanwinst voor dit land.

marokko3voorsite-reportage-6455
Bekijk de uitzending

"Alle deuren zijn open in Nederland, waarom zou je er geen gebruik van maken? Dus, niet alleen blijven hangen, maar iets doen. En dan krijg je altijd iets terug."

Maar als de dochter van de heer Chouli begint te mekkeren over 'positieve discriminatie', dan heeft ze toch het niveau bereikt van de prinses op de erwt. Het is typerend voor het zoeken naar spijkers op laag water. Met andere woorden er zit in elke discussie over discriminatie iets absurds. Elke allochtoon voelt zijn anderszijn (en ze voelen zich wel degelijk anders) per definitie aan als discriminatie. Maar dat is iets wat aan henzelf ligt. Als iemand 'zich bekeken voelt' op straat of waar ook, dan is dat een projectie van zijn eigen ervaring van 'anderszijn' op anderen.
Als Nederlanders mogen we trots zijn op onze tolerantie. Daar valt niets op af te dingen. En de gristene gruwels en de kutmarokkanen (d.w.z. de relschoppers) kunnen daar een punt aan zuigen.

Gristenen

De Pers: "Openbare scholen moeten behalve aan de evolutieleer ook aandacht besteden aan het scheppingsverhaal. Dat bepleit ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob."

Volkskrant: "De christelijke basisschool School met de Bijbel in het Gelderse Emst heeft een docent op non-actief gesteld vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Volgens een brief van het bestuur aan de ouders is hij niet meer op school 'vanwege persoonlijke omstandigheden', en kan de arbeidsverhouding 'niet gecontinueerd worden'."

De gristengruwels zijn weer op pad. Straks moet ook winti in het verplichte pretpakket.

chaos

Het hete hangijzer

Bijlmer

Jawel, de integratie, of het gebrek aan integratie, vooral in Zuidoost. Wat men ook moge beweren, Nederland is een land waar minder discriminatie heerst dan in de ons omringende landen. Nederlanders doen verwoede pogingen om discriminatie uit te bannen, tolerant te zijn en iedereen een kans te geven. De zwarte bevolking in Zuidoost heeft het vrij goed. Men kan zelfs eerder spreken van een probleem met obesitas dan ondervoeding.

Toch wil het niet lukken. Waar ligt dat aan? Ik woon al meer dan 35 jaar in Zuidoost, en heb de bouw van de metro nog meegemaakt. In mijn tijd was de dagelijkse busrit naar en van kantoor in het centrum van de stad een langdurige onderneming. Ik heb vaak Surinaamse buren gehad. Zonder problemen. Voor een klusje voor mijn oude Surinaamse bovenbuurvrouw kreeg ik altijd een lekkere kom kippensoep.

NRC: "De achter ons liggende eeuw is getekend door de poging de sociale ongelijkheid terug te dringen. Geen vraagstuk heeft het openbare leven in Nederland zo beroerd als het streven naar verheffing van de verschillende bevolkingsgroepen, opdat eenieder volwaardig burger zou kunnen zijn. Die zorg voor gelijke kansen kwam voort uit angst voor sociaal oproer. Maar dat was niet het enige: in de tweede helft van de negentiende eeuw zien we ook een beschavingsoffensief opkomen.

Over het geheel genomen is deze poging tot integratie geslaagd te noemen. De standen en klassen verloren hun scherpe randen: afkomst werd steeds minder een noodlot.

Wie alle beschikbare gegevens overziet komt tot een ontnuchterende conclusie: werkloosheid, armoede, schooluitval en criminaliteit hopen zich op bij de etnische minderheden. En de vooruitzichten zijn over de gehele linie niet gunstig, in weerwil van individuele succesverhalen. Het gaat om enorme aantallen achterblijvers en kanslozen, die de Nederlandse samenleving in toenemende mate zullen belasten.

De cultuur van het gedogen, die nu op haar grenzen stuit, gaat hand in hand met een zelfbeeld dat onwaarachtig is. Nodig is een afscheid van de kosmopolitische illusie waarin velen zich wentelen. De wegwerpende manier waarop in Nederland is omgesprongen met nationaal besef werkt namelijk niet uitnodigend. We slaan onszelf op de nationale borst omdat we denken er geen te hebben. Die grenzeloze houding van Nederlanders draagt niet bij tot integratie, omdat daar achter maar al te vaak een afstandelijke en achteloze samenleving schuilgaat.

Het multiculturele drama dat zich voltrekt is dan ook de grootste bedreiging voor de maatschappelijke vrede."

Intussen stapelen de incidenten zich op. Tot in Wisseloord worden nu incidenten met dodelijke afloop gemeld. Hier een persoonlijk verhaal. In de overgrote meerderheid van de gevallen betreft het allochtonen als daders. Triest maar waar. Eigenlijk willen we dat niet weten. Want dat verstoort het positieve beeld dat we van onze maatschappij en inspanningen hebben.

En het probleem is niet alleen merkbaar bij de werklozen, het bestaat ook bij de 'geïntegreerde' allochtoon.

Volkskrant: "Zeven van de tien geldophalers die in opdracht van de Dienst Stadstoezicht in Amsterdam de parkeerautomaten legen, worden verdacht van verduistering van vijf miljoen gulden. Zes van hen zijn dinsdag gearresteerd, de zevende is voortvluchtig. Verder zijn vier familieleden opgepakt die worden verdacht van medeplichtigheid."

Een tijdje geleden is aan een aantal medewerkers van de dienst Stadstoezicht meer politiebevoegdheden toegekend. Stadstoezicht is al meerdere malen in het nieuws gekomen voor verregaande fraude. Hoe het staat met de plannen om Stadstoezicht deels te privatiseren weet ik niet. Ik hou mijn hart vast. De corruptie is doorgedrongen tot in de wetshandhaving. Het moet toegegeven worden, fraude is grotendeels te wijten aan de allochtonen in deze diensten.

Waar en wanneer ging het mis? Wat hebben we fout gedaan?

Mijn eigen ervaring is dat Nederlanders zelf tot nog toe zeer tolerant zijn geweest. Wij hebben ons altijd ingespannen om andere culturen te accepteren. Daar gingen we heel ver in, nog steeds. Het idee dat we beschuldigd zouden kunnen worden van racisme is ons een gruwel; dat is iets wat we koste wat kost moeten vermijden, vinden we. Daarom sloven we ons uit om alles wat de allochtoon doet met de mantel der liefde te bedekken, ook het onacceptabele. De moord op Pim Fortuyn kan zelfs uitgelegd worden als een dolgedraaide poging om ervoor te zorgen dat vooral geen allochtonen voor het hoofd gestoten worden. De allochtoon is daar intussen zo aan gewend geraakt, dat het telkens dreigen met het taboewoord 'racisme' voldoende is om de hete hangijzers weer in de doofpot te stoppen. Telkens geven we zelf het signaal dat we inderdaad zwaar discrimineren.

De Nederlandse maatschappij gaat veel te ver in het tolereren van onwenselijk gedrag. Sommigen sloven zich zo uit voor buitenlanders dat ze er zelf de dupe van worden. Neem het geval van de familie Mirza Hassan en Wim Van Veen. Dat is zo'n typisch voorbeeld van Nederlandse uitsloverij dat het ronduit belachelijk wordt.

"Wim behoort tot het soort hulp-verleners met de oneindig lange adem: hij wil blijven helpen, wat er ook gebeurt. Daartegenover staat het gezin Mirza Hassan, dat over een nog veel langere adem beschikt."

De familie Hassan steekt geen poot uit, zoekt niet naar werk, en profiteert van de gratis hulp die hen wordt aangeboden. Bekijk de video. Kijk en huiver.

Intussen spinnen rechtse volksmenners als Geert Wilders goed garen met het steeds groeiende ongenoegen en falen van integratie. De Nederlanders die ernstige overlast ondervinden van allochtonen, die de misdaad beu zijn, vinden in de meeste gevallen geen gehoor bij de heersende partijen, jammer genoeg ook links. Dat ongenoegen is reëel, is gebaseerd op feiten. Het is nu tijd om daar wat aan te doen. Al te lang hebben Nederlanders zich zo tolerant opgesteld dat het als een boemerang nu terugkomt. Er zijn nu eenmaal grote groepen allochtonen die niet willen integreren. Zij bouwen hier een aparte woongemeenschap op en vinden het normaal dat zij volgens hun eigen wetten leven.

Het gaat zelfs zo ver dat criminelen nu beschermd worden door de allochtonen die de onfeilbare truc van beschuldigen met racisme telkens weer gebruiken. De criminelen zijn volgens sommigen slachtoffers van het racistische gedrag van politie en overheid. Dank je wel! Een bloemetje voor de crimineel!

threats

Gisteren gebeurd:

AT5: "Tijdens een drugs inval zijn woensdag grote hoeveelheden drugs en contant geld aangetroffen.
Bij de inval zijn er vier Afrikaanse mannen bij een vluchtpoging naar beneden gesprongen, een van de mannen kwam om het leven. De politie is tot laat bezig geweest met technisch onderzoek.
De Afrikaanse gemeenschap uit de buurt is woensdagavond nog lang doorgegaan met het verwerken van de gebeurtenissen. Nadat de plek waar het dodelijke slachtoffer lag werd vrijgegeven kwamen mensen op de plek bij elkaar om kaarsen aan te steken en te bidden."

Woede

Bekijk hier het hysterische gedrag van mensen die eigenlijk niet weten wat er gebeurd is maar al staan te schreeuwen en te schelden. Mijn geduld is op. Mijn tolerantie stopt hier. Crimineel gedrag hoort aan de kaak gesteld. Criminelen horen opgepakt. De Afrikaanse gemeenschap moet zich diep en diep schamen. En het wordt tijd dat sommigen Nederlands leren. Het is een heel handige zet van de Afrikanen om eigen schuld af te wentelen op Nederland. Het trucje werkt niet meer. De stemming is aan het omslaan in Nederland. Tolerantie voor intolerantie en criminaliteit is een heilloze weg. Ik denk dat de allochtonen zich dat goed moeten inprenten. Het is geen probleem van ontbrekende kansen, het is een probleem van het misbruik maken van geboden kansen en geldzucht. Er is blijkbaar met drugs meer geld te verdienen dan met fatsoenlijk werken.

Dit stukje heeft mij bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen gekost. Als ik denk aan al die keren dat ik mee ging demonstreren voor tolerantie en begrip, dan moet ik nu inzien dat we een grens hebben bereikt. Voor criminaliteit en intolerantie zal bij mij geen tolerantie meer zijn. En ik wil Wilders ook de kans niet geven om premier te worden. Tolerantie blijft hoog in mijn vaandel.

De aanpak om de etnische afkomst van daders niet te vermelden heeft niet geholpen. Integendeel, het is steeds erger geworden. De tolerante aanpak en het goedpraten hebben ook niet geholpen. Naming and shaming, benoemen en beschamen is de beste tactiek. Mijn ervaring is dat er veel meer discriminatie en intolerantie is onder de allochtonen dan onder Nederlanders. Dat is hun probleem. Ik heb mijn best gedaan. Now it's their turn.

Aanspreken op gedrag

Stadsdeel Zuidoost heeft een nieuwe actie. Allemaal heel erg goed bedoeld natuurlijk. Maar of het effect zal hebben?

Aanspreek

Het heeft bij mij meer dan twee jaar geduurd voor mijn Surinaamse buren hun geluidsoverlast binnen perken wilden houden. Het ging soms een paar weken goed, maar dan zakte het weer in. Het vriendelijk aanspreken over hun te luide bassen (de bassen stonden op maximum, hun gigantische luidsprekers stonden op een stenen vloer) resulteerde alleen maar in beledigingen en het zwaaien met een hakbijl. Het enige wat helpt is het betalen met gelijke munt: ook de bassen flink openzetten en hen ook eens laten genieten, laten merken dat jij hen ook overlast kan bezorgen.

Het komt jammer genoeg ook nog steeds regelmatig voor dat mensen anderen met de dood bedreigen. Het komt zelfs voor bij mensen die voor het stadsdeel werken of instanties die de wet moeten handhaven. Breek me de bek niet open. Allochtonen hebben vaak ook familieleden over de vloer die zich niet storen aan buren en zich zelfs meer willen laten gelden met Nederlanders in de buurt. Het typische gedrag van 'hier ben ik, en je zal het weten ook', wat je ook aantreft in graffiti.

Het probleem doet zich meestal voor bij mensen met een lage opleiding. Aan Surinamers met een goede opleiding zul je meestal goede buren hebben. De kinderen willen wel eens voor trouble zorgen. Dan is het een kwestie van het risico te nemen en de ouders aan te spreken. Doe dat niet tegenover de moeders, die vinden hun belhamels toch engeltjes. Spreek de vader aan. Nodig ze uit voor een kop koffie. Bij mij heeft dat een goed resultaat opgeleverd. Probleem opgelost. En de verstandhouding is er zelfs beter op geworden. Geen politie nodig. Die verergert de zaak meestal.

Het bestrijden van fraude onder gemeenteambenaren kan wellicht meer effect hebben. Veel problemen ontstaan doordat sommigen als ambtenaren denken meer rechten te hebben dan hun buren, en als ze dan kritiek krijgen van hun omgeving. Wanneer argumenten ontbreken dan steekt fysiek geweld de kop op. Surinamers hebben over het algemeen geen overlegcultuur, dus die doen maar wat zonder hun buren te kennen in kwesties die beiden aangaan. De training lijkt me dan ook zeer aanbevolen voor ambtenaren van Zuidoost en voor de politie.

Zorgen voor voldoende werkgelegenheid lijkt me ook belangrijk. Rondhangende jonge werklozen hebben meer tijd om flink de beest uit te hangen met hun geluidsinstallatie, de straat onveilig te maken, of als snorder illegaal hun geld te verdienen. Onaangepast gedrag is vaak ook gewoon een leerproces voor mensen die plots in een omgeving komen te wonen die vreemd is voor hen.

Snorders

AT5: "De politie heeft in de afgelopen weken 55 snorders opgepakt in Zuidoost."

Parool: "Snorders spelen een grote rol bij het overbruggen van afstanden tussen de twee en vijf kilometer, doorgaans binnen het stadsdeel. Dat zijn afstanden waarvoor veel Nederlanders de fiets pakken, maar dat vervoermiddel heeft bij de meeste allochtone groepen een zeer lage status, minder dan vijftig procent maakt er wel eens gebruik van. Snorders worden vooral gebruikt voor kerkbezoek en uitgaan - in zondagse- of feestkleding is de fiets niet ideaal, nog afgezien van de veiligheid in de avonduren.
Sloothaak citeert een Surinaamse taxiondernemer, die zegt: 'In Amsterdam-Zuidoost is de prijs doorslaggevend. Als we proberen snorders naar nul terug te brengen, zal dit nooit lukken. In Nederland kan men geen werk vinden, alles is belasting. Men wil niet gaan stelen of roven, daarom wordt men snorder. Als je snorders gaat beperken, krijg je dieven.'"

De snorder is een serieus probleem in Zuidoost. De reguliere taxiwereld is zo corrupt als wat: veel te hoge tarieven, fraude en onbeschoft gedrag door taxichauffeurs. Ik denk dat de snorder heel wat vriendelijker is tegenover zijn klanten. Dus je zou denken dat de snorder een gat in de markt is. Maar toch, er is meer aan de hand. De snorder is het topje van een ijsberg. Achter deze 'ludieke' manier om geld te verdienen verbergen zich allerlei vormen van fraude. Hoeveel van deze snorders hebben een uitkering? Het zou me niets verbazen als zelfs huisgenoten van mensen in overheidsdienst (nou ja, in de ziektewet bij de overheid) of zelfs politie-gerelateerde diensten, hun uitkering aanvullen met wat snorren. Het pushen van drugs en prostitutie door chauffeurs is een ander gevaar.

Het lijkt me dat de samenwerking tussen stadsdeel Zuidoost en politie niet echt optimaal is. Het stadsdeel wil wel volgens eigen zeggen van de snorders af, maar ik zie het niet gebeuren, als zelfs Elvira Sweet voor de camera van AT5 ooit eens zei regelmatig gebruik te maken van snorders. De opstapper, de tuktuk en de fietstaxi moeten de concurrentie aangaan met de snorders in Zuidoost. Het legaliseren van snorders zodat ze ook belasting gaan betalen, is geen optie voor de overheid.

Het zal wel weer uitdraaien op dure projecten die veel geld kosten en niets opleveren, meer vetbetaalde ambtenaren die niets uitvoeren. Het ouderenvervoer met Stadsmobiel was een paar jaar geleden een regelrechte ramp. Ik hoop dat het intussen is verbeterd.

EPaulus
Etto Paulus promoot fietsen in Suriname

De gemiddelde Surinamer wil tegenwoordig bediend worden, en dat goedkoop graag. Hij is niet geneigd de fiets te pakken (nee, dit is geen woordspeling!); zijn conditie is meestal niet al te best, dus een herenfiets komt al helemaal niet ter sprake. Als je al een Surinamer op een fiets ziet dan is het een damesfiets. Nochtans zou het voor de kortere afstanden veel beter en gezonder zijn als Surinamers eens op de fiets springen. We moeten af van die office potatoes, de kantoorslonzen. Ik zal het maar niet hebben over die mensen met een schuurtje vol fietsen, maar die nooit zelf op een fiets zouden stappen.

Zuidoost heeft het voordeel dat hier heel goed gefietst kan worden. Meer en degelijker fietsenrekken (met wat meer ruimte voor het laden van boodschappen) in winkelstraten zouden niet misstaan. Wie fietst hoeft later op veertigjarige leeftijd niet om gezondheidsredenen op een scootmobiel.

Vul de fietsenquete in voor een beter fietsbeleid in Zuidoost.

De wereld een particuliere onderneming

Er komt een nieuw boek aan: How the world became a corporation. Hoe de wereld een particuliere onderneming ('corporation') werd.


Pensioenmanifest

Pensioenmanifest
Klik voor rapport (pdf)

NBP: Pensioenmanifest

Harde conclusies en noodzakelijke ingrepen

   1. Het Nederlandse pensioenstelsel, gebaseerd op solidariteit tussen de generaties, is een verworvenheid die met kracht verdedigd moet worden. Daartoe dienen tekortkomingen en misstanden urgent aangepakt te worden.

   2. Jarenlang zijn er te lage pensioenpremies betaald door het systematisch te laag inschatten van risico’s. Juist in goede tijden kan en moet een kostendekkende premie betaald worden.

   3. Pensioenen vertegenwoordigen uitgesteld loon en spaarloon, en zijn collectief eigendom van de deelnemers in de fondsen. Het zelfs niet kunnen uitbetalen van nominale pensioenen is een gevolg van wanbeleid en dus onacceptabel. Publiek onderzoek naar en openheid over dit wanbeleid zijn vereist.

   4. Ouderen zijn de basis, de hoeksteen en het cement van de samenleving en welvaart, die mede door hen tot stand is gebracht. Zij hebben het niet verdiend de schuld te krijgen van crisis en tekorten. Men moet stoppen met het te pas en te onpas blijven hameren op de vergrijzing als bron van alle kwaad, waardoor ouderen tot zondebok gemaakt worden.

   5. Het achterwege blijven van indexatie, met aanzienlijk cumulatief koopkrachtverlies als gevolg, is onaanvaardbaar. Pensioenen moeten worden geïndexeerd met de inflatie. De toezichthouder moet dit dwingend opleggen aan de pensioenfondsen. Desnoods moeten werkgevers en overheid worden gemaand tot bijstorting, zeker als het ‘afstempeling’ van de aanspraken betreft.

   6. Gepensioneerden zijn aandeelhouders in en mede-eigenaren van de pensioenspaarpotten, maar hebben daarover geen snars te vertellen. Zij moeten eindelijk de invloed te krijgen die hen door werkgevers en vakorganisaties onthouden is. Een eerste stap naar volwaardige medezeggenschap is proportionele vertegenwoordiging in besturen en deelnemersraden. Bij belangrijke beslissingen is instemmingsrecht vereist.

   7. Het financieel toezicht op de pensioenfondsen dient transparant en adequaat te worden. Er moet veel meer rekening worden gehouden met het lange termijn karakter van pensioenfondsen.

   8. De gebrekkige begrotingsdiscipline in de Eurozone bedreigt het Nederlandse pensioenstelsel. Daarom is handhaving van het stabilisatiepact een absolute voorwaarde.

   9. Gepensioneerden staan vooral politiek buitenspel en vormen een sluitpost van het economisch beleid. Ouderen in Nederland doen er daarom verstandig aan zich te verenigen in strijdbare belangenorganisaties, zoals de NBP, die specifiek hun belangen vertegenwoordigen. Van vakorganisaties hoef je dat niet te verwachten.

  10. De in goede tijden door werkgevers (waaronder de overheid) aan pensioenfondsen onttrokken middelen dienen onverwijld teruggestort te worden. De financiële gezondheid moet worden hersteld om afstempeling te voorkomen en indexatie mogelijk te maken.


Guus ga naar huus!

Guus ga naar huus!

Tekstschrijver Jack Gadella (66) schreef een nieuwe tekst, acteur Frits Lambrechts (72) zong het lied, het idee kwam van oud-politicus Jan Nagel (69).

cdhuus

Volkskrant: "Als het aan de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) ligt, wordt hun versie van Guus, kom naar huus weer een hit.

Anno 2009 moet Guusje ter Horst (57) naar huis. Zij is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de ambtenarenpensioenen. De 15 duizend leden van de NBP zijn overwegend aangesloten bij pensioenfonds ABP. Deze week viert de bond zijn 90ste verjaardag. ‘Wij zijn letterlijk niet van gisteren’, waarschuwt voorzitter prof. Kees de Lange (65). Vandaag presenteert de bond een Pensioenmanifest.

De Lange: ‘Het is een behoorlijk kritisch document. De indexatie geeft ontzettend veel problemen, de verlaging van de pensioenrechten leidt tot grote woede. Maar de politiek pakt de woede van de gepensioneerden helemaal niet op.’

De bond vindt het schandalig dat werkgevers in goede tijden ‘een greep in de kas’ van pensioenfondsen doen, maar in slechte tijden de tekorten niet aanzuiveren. Bovendien hebben de gepensioneerden geen recht op medezeggenschap. 'Terwijl onze leden er de dupe van zijn dat het toezicht faalt en er slecht is belegd.'"

Zie ook hier.

Tandartsen

Tandarts mag zelf prijzen vaststellen 

"Tandartsen mogen per 2011 zelf bepalen welke prijs zij voor een behandeling rekenen. Dit heeft minister Klink (Volksgezondheid) de Kamer in een schrijven laten weten. De bewindsman reageert hiermee op het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om te kijken welk effect een vijfjarig experiment met vrije prijsvorming heeft op de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg. Hoewel Klink positief staat tegenover dit idee, vindt hij een proeffase van drie jaar voorlopig voldoende. Bovendien is het vrijgeven van de prijs alleen bespreekbaar ‘als het belang van de consument hiermee is gediend', zo schrijft de minister. Voorafgaand aan de start van het experiment moeten daarom eerst alle onduidelijkheden rond de prijs en kwaliteit, prestaties en onderhandelingspositie van consumenten worden weggenomen. Klink wacht een apart advies over orthodontisten af, voordat hij over marktwerking voor deze beroepsgroep een besluit neemt. Als het aan de NZA ligt, mogen orthodontisten hun tarieven vanaf volgend jaar al zelf bepalen. Volgens de zorgautoriteit immers zijn deze specialisten transparanter dan hun collega-tandartsen."

bear

Het wachten is  op de tandarts kartels. Nee, het lijkt me veel makkelijker om de klant te laten beslissen wat hij of zij wil betalen. Tandartsen die het gebit van hun klanten vernielen, en die zijn er bij bosjes, zullen automatisch weggesaneerd worden.

Trouw: "Ze kochten in Zuidoost-Azië goedkoop kronen in, om deze duurder aan patiënten te verkopen. Dat is volgens de wet verboden. Met deze praktijken streken de tandartsen ruim een half miljoen euro op."

Trouw: "Een aantal tandartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten heeft vorig jaar voor 1,4 miljoen te veel gedeclareerd. Zij zijn inmiddels in de kraag gevat en hebben samen een boete van 1,65 miljoen gulden moeten betalen."
Dus nu krijgen de tandartsen alsnog de kans om hun fraudepraktijken te legaliseren. Het poldermodel weer! The mob rules!

Meer is minder

NRC: "Door de komst van extra Amerikaanse troepen naar het zuiden van Afghanistan, waaronder de provincie Uruzgan, zal het geweld daar deze zomer oplaaien. Dat zegt de Nederlandse commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, in een interview met NRC Handelsblad.
Van Uhm voorspelt 'meer gevechten, meer bermbommen, meer zelfmoordaanslagen'. Maar, zegt hij, 'je moet in de gaten houden waarom het gebeurt: omdat we de vijand meer dwarszitten'.
Van Uhm hekelt de Nederlandse media. 'De positieve kant van de missie wordt onderbelicht. De negatieve kanten worden uitvergroot.' De bevelhebber vindt dat hij met de pers in 'een oneerlijk gevecht' is gewikkeld."
Waar heb ik deze feilloze redenering nog meer gehoord? Ah, ik weet het weer.

Sahhaf
Mohammed Saeed al-Sahaf, the voice of reason.

De mogelijkheid bestaat dat de VS nu witte-fosforbommen gebruikt in de strijd tegen de Taliban. Dat betekent in de praktijk dat nog meer burgers getroffen zullen worden, net als in Gaza. En dat we weer foto's zullen zien van kinderen met verschrikkelijke brandwonden. Dat heet in het jargon van Van Uhm 'de vijand dwarszitten'.

Manneke Pis

art_large_330190
Kunstblog: "Koningin Beatrix opende vandaag onder luid applaus de Straat van sculpturen.
Deze drie kilometer lange beeldenroute loopt tussen het Amsterdamse station Bijlmer-Arena en metrostation Kraaiennest.
Langs de route staan beelden van vijftien Nederlandse en buitenlandse kunstenaars.
Twee opvallende kunstwerken op de route zijn U.N.B.B.Q., een enorme barbecue met het logo van de Verenigde Naties, gemaakt door het duo Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla, en Tayouken Piss, zes zelfportretten van Pascale Tayou in de houding van Manneken Pis."



Okiedokie, als de majesteit, le beau monde, de notabelen met de gehaktballen weg zijn, dan pak ik mijn fietsie en doe de Tour du Sud-Est. Ik moet zeggen deze zeikerds zijn wel leuk. Maar ik had een alternatieve titel: 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven). Nog leuker, toch?

De Japanners hebben er wat op gevonden om het spatten tegen te gaan.

De oorlogsmisdaden van Israël

Shame

Advocaat van de duivel had een paar dagen geleden Gretta Duisenberg in de beklaagdenbank. Ik had liever Balkenende, Kok, of de Hoop Scheffer als beklaagden gezien. Of de zionistische rabbis, of Israël. Het amusementsgehalte van dit programma is typerend voor de manier waarop in Nederland politiek bedreven wordt, door leugens, intimidatie, indoctrinatie en nog meer leugens. Dus in feite geeft het programma wel de algemene gang van zaken in Nederland weer.

Zoals te verwachten kwam de jury met een oordeel dat niet gebaseerd is op feiten, maar op emoties en mythes.

Jury-oordeel:
Aanklacht 1 -  Gretta Duisenberg steunt Hamas en daarmee de terreur tegen Israel: schuldig
Aanklacht 2 -  Gretta Duisenberg zaait met haar oproep tot een nieuwe intifada haat tegen de joodse gemeenschap: onschuldig
Aanklacht 3 -  Gretta Duisenberg maakt zich schuldig aan antisemitisme: schuldig

Op de site echter is de poll duidelijk ten gunste van Duisenberg en haar onschuld (op een totaal van 110 tot 115 stemmen - 63 to 68%). Als mevrouw Duisenberg schuldig is aan antisemitisme dan zijn ook B'Tselem, Jews Sans Frontieres, Yesh Din, en de duizenden joden die een rechtvaardige vrede willen, schuldig. Dat is te gek voor woorden. Trouwens de Palestijnen zijn ook Semieten. Alleen tellen zij blijkbaar niet mee als mensen.

gaza_blackNederland, of tenminste het officiële deel, loopt altijd achter de meest agressieve, meest rechtse buitenlandse regeringen aan. Nederland was een van de landen die het best collaboreerden met de Nazis; dankzij het koningshuis dat gevlucht was konden de Nazis de regering, het regeringsapparaat en bestuur overnemen. Dus Nederland heeft een slecht geweten. Dat speelt mee in de kwestie Palestina. Sinds WOII heeft Nederland een reputatie van meelopen met Big Bro. Het 'fout zijn' gaat nog steeds door, in Irak, Afghanistan en Israël. De steun voor Israël is onbetwistbaar fout.

De Israëlische regering is een corrupte bende rechts-extremisten. Herhaaldelijk is Israël door de VN veroordeeld en terechtgewezen. Herhaaldelijk heeft Israël de pers gehaald met oorlogen en etnische zuiveringen. Het lijkt wel alsof het slachtoffer van weleer nu een dader is geworden. Israël heeft dringend behoefte aan psychiatrische hulp. Israël moet in therapie. Israël maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden.

Mevr. Duisenberg verdient dus alle lof. Zij heeft gelijk. De Palestijnen leven al duizenden jaren in Palestina en hebben het recht zich te verzetten tegen de bezetter. Israël is nu een politiek van etnische zuivering in de praktijk aan het brengen. Niet alleen hebben ze een muur gebouwd nog gigantischer en verderfelijker dan die in Berlijn, maar ze verdrijven systematisch de Palestijnse bevolking uit de bezette gebieden. Dat is een misdaad tegen de mensheid. Dat ontkennen is van dezelfde orde van waanzin en absurditeit als het ontkennen van de holocaust.


Het Israëlische leger schiet doelbewust vrouwen en kinderen dood. Zie ook Haaretz. Zionisme is een verderfelijke ideologie, die vergeleken kan worden met de Blut und Boden ideologie van de Nazis. Let wel dat is ook de mening van duizenden joden, en terecht. Mythe speelt een belangrijke rol in het zionisme, net als bij de Nazis.

Israël vandaag is een apartheids-staat. De verdrijving van Palestijnen van hun grond is illegaal. Herhaaldelijk is Israël daarvoor door de VN veroordeeld.
Trouw: "Het Israëlische militaire offensief in Gaza heeft geleid tot 'grootschalige schending van de mensenrechten van het Palestijnse volk'. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zegt dit in een maandag aangenomen resolutie."

Het is om je hoofd tegen de klaagmuur te bonken, het is hemeltergend, maar leren wij nou nooit iets van de geschiedenis? In Gaza is de hele burgerbevolking systematisch bestookt met illegale fosforbommen. Een misdaad tegen de mensheid. Israël hoort in de beklaagdenbank, niet voor een onnozele tv jury, maar voor een internationale rechtbank.




De joodse Nederlanders, de zionisten, moeten zich diep schamen voor wat er in Israël gebeurt. Het is niet te rechtvaardigen. De Israëlische staat is gegrondvest met terreur en een etnische zuivering van de Palestijnse bevolking. Israël is een 'failed state' en een gevaar voor de vrede en de mensenrechten.



Niet in mijn naam!

De clown van Georgië

Saaka
Klik op foto voor video typerend voor Saakashvili

Saakashvili moet weer een affront slikken. Nogmaals zijn eigen schuld. Eerst beschuldigt hij de Russen ervan een coup te hebben voorbereid, even later moet hij zijn bewering weer inslikken. Deze man is compleet gaga.

Wat er werkelijk gebeurde is dit: Al een paar weken is er dagelijks protest tegen Saakashvili in Tbilisi. De komende legeroefeningen met de NAVO heeft hij aangegrepen om weer stemming te maken tegen de Russen.  Het duurde niet lang voor zijn leugens gelogenstraft werden. Dit was geen coup. Een kolonel weigerde terecht Saakashvili's bevel op te volgen om de protesten gewelddadig de kop in te drukken.

Vertaling van Moon of Alabama:

"De New York Times geeft ons de officiële  versie van de muiterij in Georgië:

Volgens Georgische bron hebben regeringstroepen 25 mijl van Tbilisi een tank bataljon omsingeld waarvan de leiders een coup wilden plegen. Enkele uren later gaven de meesten van de 500 soldaten van de eenheid zich over, en een aantal leiders werd aangehouden.
President Mikheil Saakashvili zei dat Rusland hoopte de NAVO oefeningen te verstoren, die hij een 'symbolische gebeurtenis' noemde."

Saakashvili is vanzelfsprekend een notoir leugenaar en wat er in werkelijk gebeurde is heel anders.
Sinds 9 april heeft de oppositie dagelijks protesten en massa betogingen tegen Saakashvili georganiseerd; ze beschuldigen hem er terecht van de kleine oorlog van verleden jaar tegen Zuid Ossetië te zijn begonnen. Ze beschuldigen ook de media die gerund worden door de staat van onjuiste berichtgeving en het ministerie van binnenlandse zaken en zijn handlangers van het viseren en brutaliseren van demonstranten.
De oppositie had een tijdelijke blokkade gepland en aangekondigd van de oost-west snelweg van Georgië, te beginnen gisteren namiddag [5 mei].
Gistermorgen [5 mei] contacteerde kolonel Gorgiashvili, de commandant van een bataljon gestationeerd bij de geplande plaats van demonstratie, de pers.

Om ongeveer 11:40 's ochtends op 5 mei, plaatste InterPressNews, het Georgische nieuwsagentschap, op zijn website een kort bericht met quotes van kolonel Gorgiashvili waarin deze aangeeft dat de beweging van zijn eenheid te maken heeft met de voortdurende protestbetogingen in Tbilisi, maar het was niet mogelijk om de exacte beweegredenen van kolonel Gorgiashvili te bepalen aan de hand van dit rapport.

'Het is niet mogelijk onverschillig te blijven in dit proces, terwijl het land aan het instorten is... We kunnen deze confrontatie niet langer billigen; maar er zullen geen agressieve acties ondernomen worden in dit verband,' zo citeerde InterPressNews kolonel Gorgiashvili. Hij  voegde er ook aan toe: 'De tank eenheid blijft paraat en is niet van plan hiervandaan te vertrekken.'

'We hadden niet de bedoeling om deze verklaring af te geven, maar de situatie is zeer gespannen geworden en zit nu in een impasse. Ik zie een mogelijk gevaar dat een gewapende confrontatie zou kunnen plaatsvinden', aldus kolonel Gorgiashvili voor het nieuwsagentschap.

De reactie op de verklaring van de kolonel door de regering van Saakashvili kwam onmiddellijk:

's Middags riep Shota Utiashvili, hoofd van Departement Informatie en Analyse van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, een persconferentie bij mekaar en zei dat de Georgische justitie een samenzwering had ontdekt om een muiterij in het Georgische leger te organiseren.
... Na deze conferentie zei de Minister van Defensie, Davit Sikharulidze, dat een tank bataljon van een militaire eenheid in Mukhrovani 'zich ongehoorzaam had verklaard' en een muiterij was begonnen.

In de namiddag werden kolonel Gorgiashvili en nog een paar officieren gearresteerd and Saakashvili beschuldigde hen ervan samen met Rusland zijn regering te willen omverwerpen.

De tijdlijn en de verklaring van de kolonel maken duidelijk dat Saakashvili niet de waarheid sprak. Het blijkt nu dat Saakashvili het bataljon had opgedragen om de protesten gewelddadig af te breken, en dat de commandant had geweigerd dit te doen, zijn troepen had bevolen te blijven waar ze waren en toen de media contacteerde.

Dit was inderdaad een muiterij, maar niet een poging om Saakashvili omver te werpen. Dit was weigeren een illegaal bevel op te volgen, een bevel dat tot burgeroorlog zou geleid hebben.

In de namiddag heeft de westers-gerichte oppositie de geplande snelweg blokkade afgelast en Saakashvili beschuldigd van vals spel:

[Leider van de Conservatieve Partij Zviad] Dzidziguri kondigde op 5 mei aan dat de oppositie niet zou doorgaan met de geplande blokkade van snelwegen naar Tbilisi, berichtte Caucasus Press. Hij zei dat ze gedurende twee-drie dagen zouden wachten tot de berichten over de coup 'opgehelderd' zijn. Vervolgens beschuldigde hij Saakashvili van het 'gebruiken van het leger voor politieke doeleinden om de geplande blokkade van de snelwegen te verhinderen'. Hij zei dat de oppositie 'voor geen moment' gelooft in de bewering dat Rusland achter de coup zit.

Dit had niets te maken met Rusland, een coup of de geplande NAVO oefeningen. Een bataljonscommandant had enkel geweigerd partij te kiezen in dit binnenlandse politieke conflict.

De kolonel verdient een promotie en Saakashvili een paar jaar in de hel."

De huidige regering van Georgië verdient geen steun van de VS of de NAVO, om de eenvoudige reden dat de Georgische bevolking niet achter Saakashvili staat. Saakashvili is een gevaarlijke gek, een ongeleid projectiel.


Indien deze protesten hadden plaatsgevonden in Moskou zou de hele Westerse pers dagelijks rapporteren hierover. Nu het over een rechts dictatoriaal Georgië gaat, hoor en zie je er niets van op het journaal of in onze andere gelijkgeschakelde media.

Madurodam

Madurodam

Parool: "In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost moet een tweede Madurodam komen. Dat zei Roy Ristie van het 5 Mei Comité Zuidoost dinsdag tijdens een 5 meiviering in de hoofdstad. De organisatie gaat zich daarvoor inzetten.
Met een tweede Madurodam wil het comité George Maduro, de verzetsheld van Antilliaanse afkomst, ook in Amsterdam-Zuidoost eren. Tegelijkertijd moet de grote Antilliaanse gemeenschap in het stadsdeel daardoor een sterkere band krijgen met Nederland."

Daar ben ik helemaal voor. Het moet komen boven op het gebouw van stadsdeel Zuidoost. Vanaf het dak heb je ook meteen een kijk op heel Zuidoost, voor zover er geen hoge flats in de weg staan natuurlijk. Uitgerust met grote draaibare verrekijkers, panorama-kijkers (inworp 50 cent voor 5 minuten) aan alle zijden, gaat dit een hoop geld opleveren voor het stadsdeel. Wellicht is zo ook inkijk in de Arena mogelijk.

Nederland fraudeland

TH

Een paar jaar geleden werd fraude in Nederland aan de kaak gesteld door de SP.
SP: "Naar aanleiding van de vele schandalen en fraudezaken die in de eerste maanden van 2004 aan het licht kwamen, ontstond in Nederland brede beroering. 'De HBO-fraude, het UWV-schandaal, de faillissementsfraude, bouwfraudes, prijsafspraken bij huizenveilingen, boekhoudschandalen: het lijkt wel ‘Nederland Fraudeland’ te worden,' aldus SP-leider Jan Marijnissen."

Elsevier: "Nederland behoort wereldwijd tot de grootste belastingparadijzen voor multinationals, samen met Bermuda en Ierland. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama. Hij wil een einde maken aan de 'legale belastingontduiking' door Amerikaanse bedrijven. Nederland reageert verbaasd."

Vanzelfsprekend doet Nederland zich voor als de vermoorde onschuld en heeft meteen op hoge poten Obama ter verantwoording geroepen, waarna Nederland weer van de lijst is gehaald. Er zijn nu eenmaal dingen in Nederland die niet bespreekbaar zijn en het daglicht niet velen. Maar Nederland is wel degelijk een belastingparadijs voor de rijken. Multinationals betalen niet of nauwelijks belastingen.

De nadruk ligt meestal op fraude bij de bevolking, haast nooit op fraude door onze 'nationale trots', de banken en multinationals. Over fraude bij de gewone burger:

Vrij Nederland: "In 2006 zijn 5.384 personen door de fraudebestrijders van de SVB tegen het licht gehouden. In grofweg tien procent van de gevallen (505 personen) leidde dat tot aangifte van fraude bij het Openbaar Ministerie. Met elkaar leidden deze frauduleuze handelingen tot een schadepost van 7,5 miljoen euro, een gemiddelde schade van een kleine vijftien mille per frauduleuze nabestaande, slinkse ouder respectievelijk boevenkoppige vijfenzestigplusser. Op een totaal aan uitkeringen van 28 miljard euro valt dit overigens alleszins mee, of zoals de SVB het verwoordt: in 2006 is tegen 0,001 procent van de klanten een fraudeonderzoek gestart.
De kosten van al dat uitzoekwerk, de uitvoering, beliepen in 2006 zo’n 8 miljoen euro. Per saldo kost fraudebestrijding dus geld."

MKB: "Interne criminaliteit levert ondernemers naar schatting evenveel financiële schade op als externe criminaliteit.
Bij interne criminaliteit gaat het om strafbare, ongewenste en voor het bedrijf schadelijke handelingen zoals diefstal, verduistering, fraude, oplichting, corruptie, vernieling, doorspelen van bedrijfsinformatie, sabotage en fysiek geweld tegen collega’s. Interne criminaliteit brengt niet alleen financiële schade met zich mee, maar kan ook het vertrouwen en de sfeer op de werkvloer grondig aantasten."

PakOns

Quote: "Volgens staatssecretaris Jan Kees de Jager doet Nederland het relatief goed als het gaat om bestrijding van btw-fraude. De SP denkt daar heel anders over. ‘Aan fietsendiefstal en zwartrijden in het openbaar vervoer wordt veel meer besteed, terwijl btw-fraude de gemeenschap veel meer kost,’ aldus SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir.

Naar schattingen nu kost btw-fraude de afgelopen jaren de belastingbetalers in de Europese Unie jaarlijks €100 miljard.
In Nederland gaat het vermoedelijk om een jaarlijks bedrag van €5 miljard dat zo wordt verduisterd.
‘Daar staat tegenover dat slechts voor enkele miljoenen fraude bewezen is geacht door de rechter. De aanpak van deze fraude heeft dus helemaal geen prioriteit in Nederland. Ondernemers krijgen ruim baan, terwijl de naleving van wetten en regels in de EU te wensen overlaat.’

Bekende gevallen van btw-fraude in Nederland waren de Copaco-affaire, waarbij computerchips tussen Nederland en België werden vervoerd. In 2006 werd bankier en oliehandelaar John Deuss (nummer 47 in de Quote 500 met €560 miljoen) gearresteerd vanwege vermeende betrokkenheid bij de fraude van zijn bank FCIB. Hij kwam na een paar maanden vrij. Officieel is hij nog wel verdachte, aldus het Openbaar Ministerie, maar tot op heden is geen vervolging ingesteld."

Elsevier: "Woningbouwcorporatie SGBB uit Hoofddorp wordt verdacht van het stelselmatig te duur aankopen van grond voor nieuwbouw. Volgens minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) zit er 'een bepaald patroon in de transacties' die een aangifte tegen SGBB rechtvaardigen."

Er is ook veel corruptie en fraude onder onze bestuurders. Een rapport van de VU geeft aan dat er niet genoeg gedaan wordt om bestuurlijke corruptie tegen te gaan.
Maar het meest schadelijk is toch de belastingontduiking door multinationals.

NRC: "Engelse multinationals betalen nauwelijks belasting. Dat heeft de Britse Rekenkamer geconstateerd. Dit inspireerde PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang eens bij staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) na te vragen hoe dat in Nederland zit. Vertaald naar Nederlandse verhoudingen is de vraag hoe veel belasting er in totaal binnenkomt van de 25 grootste Nederlandse bedrijven (AEX-fondsen) met een waarde van meer dan 600 miljard euro. Hoeveel van die bedrijven storten écht geld belasting in de schatkist, zo wil Tang weten. Dat wil De Jager hem overigens niet onthullen.

Tang krijgt de informatie niet omdat 'geen tot individuele belastingplichtigen herleidbare informatie kan worden verstrekt', zo antwoordt de staatssecretaris. Die stelling is alleen begrijpelijk als geen enkele multinational belasting betaalt. Als het er bijvoorbeeld 17 zouden zijn, dan geeft hij immers geen individueel herleidbaar gegeven prijs.

Schoorvoetend geeft de staatssecretaris wel toe dat niet alle 25 beursfondsen belasting afdragen. Dat verbaast hem overigens niet.
... fiscaal hoogleraar Edwin Heithuis ... stelt dat een multinational die meer dan vijf procent belasting in Nederland betaalt, dringend aan een andere belastingadviseur toe is."

Een aantal rapporten is te downloaden van Taxjustice.
Conclusie: Nederland is een belastingparadijs voor multinationals.
De Nederlandse regering is hypocriet, bevoordeelt multinationals en banken en benadeelt de bevolking. The mob rules.

KaartTax

Van Gogh's oor

vangoghear

Kunstblog: "Vincent van Gogh verloor zijn oor in een gevecht met Paul Gauguin, beweren de Duitse historici Hans Kaufmann en Rita Wildegans in hun boek Van Goghs Ohr."

Het feit dat Gauguin naar Parijs vluchtte, maakt deze theorie zeer aannemelijk. Ik heb het verhaal dat hij zijn oor zelf verwondde nooit plausibel gevonden. Het paste enkel in een romantische visie op Van Gogh.

Van Gogh en de kleuren van de nacht.


vangogh_bedroom_arles1
De slaapkamer

Nog steeds worden sommige werken van hem verkeerd begrepen. Neem 'De slaapkamer'. Zelfs het Van Gogh Museum heeft het over rust en slaap, klakkeloos overnemend wat Van Gogh in een van zijn brieven schreef. "J'aurais voulu exprimer un repos absolu par tous ces tons très divers..." (hij heeft het over een absolute rust). De uitleg van de kunstenaar zelf, als die psychologisch is, kan nooit maatgevend zijn; de psychologische diepgang ontsnapt nu eenmaal aan de eigen artistieke intuïtie.
Dit is mijn interpretatie:

Wat we zien is geen vrolijk beeld, hoewel sommigen het wel zo opvatten vanwege de felle kleuren. Fel, botsend, inderdaad; vrolijk niet. Rood contrasteert met groen. De dekens zijn bloedrood ("rouge sanglant"). De deuren aan beide kanten zijn geblokkeerd door het bed en een stoel. Alleen het raam staat op een kiertje, maar geeft geen uitzicht naar buiten. Van buiten zien we groen doorschemeren, groen dat ook door de vloer heen dringt, symbolisch voor het verlangen naar groen en buitenzijn van een zieke en de onmogelijkheid de natuur in te gaan. Het bed heeft twee hoofdkussens. Van Gogh had er maar één nodig. De twee kussens zijn een uitdrukking van zijn verlangen naar vriendschap, liefde (let ook op de rode deken). De schilderijtjes, portretten, hangen haast over het bed, in paren. Het bed is leeg, de stoelen zijn leeg, de kamer is leeg en een uitweg is er niet, stoel en bed blokkeren de deuren. Het blauw van de deuren verwijst naar een blauwe lucht die vanwege Vincent's bedlegerigheid niet bereikbaar was. Wat hij uitbeeldt is niet hoe de kamer er uitziet, maar die dingen die ontbreken in zijn persoonlijke situatie, het buitenzijn in de natuur, vriendschap, liefde. Dat dit tafereel belangrijk was voor Vincent is duidelijk, hij maakte er verschillende versies van.

Wat we dus zien is een tragisch tafereel. De uitdrukking van eenzaamheid, verlangen naar samenzijn. Dit is totaal geen beeld van rust of slaap. Dit is opgekropt verlangen.
Vincent hunkerde naar rust en geborgenheid, maar wat hij schilderde was precies het tegendeel, het ontbreken ervan. De 'rust' is leegte. Les extrêmes se touchent. Gebrek en verlangen liggen zeer dicht bij elkaar. Hij schilderde wat er ontbrak in zijn leven.

From The Invention of Solitude (by Paul Auster):

   "Standing in the Van Gogh Museum in Amsterdam (December 1979) in front of the painting The Bedroom, completed in Arles, October 1888.
   Van Gogh to his brother: 'This time it is just simply my bedroom... To look at the picture ought to rest the brain or rather the imagination...
   'The walls are pale violet. The floor is of red tiles.
  'The wood of the bed and chairs is the yellow of fresh butter, the sheet and pillows very light lemon-green.
   'The coverlet scarlet. The window green.
   'The toilet table orange, the basin blue.
   'The doors lilac.
   'And that is all - there is nothing in this room with closed shutters....
   'This by way of revenge for the enforced rest I have been obliged to take....
   'I will make you sketches of the other rooms too some day.'
   As A. continued to study the painting, however, he could not help feeling that Van Gogh had done something quite different from what he thought he had set out to do. A's first impression was indeed a sense of calm, of 'rest', as the artist describes it. But gradually, as he tried to inhabit the room presented on the canvas, he began to experience it as a prison, an impossible space, an image, not so much of a place to live, but of the mind that has been forced to live there. Observe carefully. The bed blocks one door, a chair blocks the other door, the shutters are closed: you can't get in, and once you are in, you can't get out. Stifled among the furniture and everyday objects of the room, you begin to hear a cry of suffering in this painting, and once you hear it, it does not stop. 'I cried by reason of mine affliction....' But there is no answer to this cry. The man in this painting (and this is a self-portrait, no different from a picture of a man's face, with eyes, nose, lips, and jaw) has been alone too much, has struggled too much in the depths of solitude. The world ends at that barricaded door. For the room is not a representation of solitude, it is the substance of solitude itself. And it is a thing so heavy, so unbreatheable, that it cannot be shown in any terms other than what it is. 'And that is all - there is nothing in this room with closed shutters....' "

BedArles

Zotheid

Zadkine

Erasmus: "De Zotheid is de oorzaak van hetgeen in den oorlog gebeurt.
Is niet de oorlog het zaad en de bron van alle hooggeprezen daden? Maar is er nu wel iets zotters te bedenken dan om de een of andere oorzaak zulk een strijd te ondernemen, waarbij elk van beide partijen altijd meer schade dan voordeel heeft?"

夏草や

兵どもが

夢の跡

Zomergrassen!
de enige resten
van strijders' illusies.

(Matsuo Basho)

Van zotheid kan geen sprake meer zijn wat de holocaust betreft, dat was pure waanzin. Laten we dit nooit ofte nimmer vergeten.

Maar de dodenherdenking op de Dam ligt me niet. Er lopen me teveel militairen rond, er worden teveel kransen neergelegd voor even zo foute interventies. Voor mij geen toespraken. De ceremonie op de Waalsdorpervlakte is in al zijn eenvoud veel indrukwekkender en echter.

Waalsdorp

Al te vaak nemen staten nog steeds hun toevlucht tot geweld, al te vaak is een 'bloed en bodem' ideologie nog steeds oorzaak van uitroeiing van hele bevolkingsgroepen. Wat doet of deed Nederland in Indonesië, Irak, Afghanistan, en wat doet Israel in Gaza?

We leven nog steeds in een staat van ontkenning.

Het herdenken hoort ons alert te maken op onze eigen daden van geweldpleging en fouten. Ondanks herhaalde verzoeken om de verzetsstrijders en de Georgische opstandelingen op Texel te helpen, verkozen de geällieerden om geen hulp te bieden. Aan het eind van de oorlog werden nog veel verzetsstrijders opgepakt door de Duitsers en het vermoeden bestaat dat de Nederlandse regering in Londen communistische verzetsmensen doelbewust heeft verraden. Het liquideren van het communisme was al tijdens de oorlog het doel van de Nederlandse overheid. Conny Braam schreef een trilogie over de familie Abraham in IJmuiden, en in het derde deel, Het Schandaal, gaat het over de Velser affaire. De Velser affaire in Netwerk. Moesten de linkse verzetsstrijders uitgeschakeld worden? Het is heel aannemelijk.

Nog steeds is de oorlog niet over. Herdenken gaat verder dan vlagvertoon. Daarom zul je mij nooit bij de herdenking op de Dam zien.

Woningbouw

GroenLinks: "Op vrijdag 15 mei is er in de Nieuwe Stad de mogelijkheid om te discusseren over het alternatieve plan van GroenLinks voor woningbouw in ons stadsdeel. Ook niet-leden mogen hierover mee praten."

Gemeente Abcoude: "De gemeente abcoude heeft middels een brief naar Stadsdeel-Zuidoost gereageerd op de plannen die het stadsdeel heeft met betrekking tot bouwen.

Gemeente Abcoude richt zich in haar reactie met name op de zuidrand van Zuid-Oost, het gebied rondom het AMC. Voor dit gebied doet de studie melding van een drietal bouwvarianten. Hoewel gemeente Abcoude geen voorstander is van het toestaan van bebouwing op die locatie heeft zij wel haar voorkeur uitgesproken voor een variant waarbij 50 kavels worden verkocht die door de eigenaar naar eigen goeddunken, maar binnen van te voren geformuleerde richtlijnen, bebouwd kunnen worden. Volgens de gemeente doet deze manier van bebouwen het meeste recht aan het aanliggende groene gebied in beheer bij het Groengebied Amstelland en ook aan de ligging in het Groene Hart. Het plan van 50 kavels kan een mooie overgang van stedelijk naar landelijk wonen doen ontstaan."

Het verkopen van kavels lijkt me niet de juiste aanpak. Ik denk ook niet dat dit past in de opzet van het stadsdeel.
Abcoude heeft zich nog niet uitgesproken over de weg die stadsdeel Zuidoost wil aanleggen langs de spoorlijn. Vreemd genoeg loopt er al een weg tussen het golfterrein en het natuurgebied en is het niet de bedoeling om deze weg te verbreden en een stuk van het golfterrein daarvoor te gebruiken. Er is nog steeds een ander golfterrein in aanbouw aan de oostkant van Gaasperdam. Het schijnt de bedoeling te zijn van onze bestuurders om voor de hogere inkomens die binnenkort Zuidoost zullen bevolken, één golfterrein ter beschikking te stellen per vierkante kilometer. Vanzelfsprekend wordt dit beschouwd als 'groen', maar wel groen waar geld mee verdiend wordt. Want daar gaat het om. Money, money, money, it's a poor man's world.

Fijnstof en de auto-maffia

Nederland heeft een probleem, een groot probleem, de luchtvervuiling. Weinig mensen weten dit of willen het weten. Niettemin, Nederland is aan het stikken maar iedereen wil toch mobiel zijn. Een paar jaar geleden is een kennis van mij overleden aan longkanker. Hij was in de dertig en woonde aan de Jan van Galenstraat.

De week van het verkeer op Holland Doc is net voorbij. "De uitlaatgassen van het verkeer dragen sterk bij aan lokale luchtvervuiling. In vrijwel heel Nederland ligt de luchtverontreiniging boven de wettelijk toegestane norm. In 2005 werd er daarom een groot aantal bouwprojecten stilgelegd. De uitzending Vuile auto’s van Zembla (NPS) (ook hier te bekijken) van dat jaar geeft een onthutsend beeld van situatie, waarin onderzoekers, longartsen, burgers en beleidsmakers aan het woord komen."

fijnstof

De gegevens die het ministerie, VROM, beschikbaar stelt zijn vaak ondoorzichtig en onbegrijpelijk. De gemiddelden zijn erg rooskleurig en misleidend. Groene kaarten, dus alles zal wel opperbest zijn. Vergeet het maar, Nederland is in Europa een van de meest vervuilde landen. De toestand is werkelijk zeer ernstig. Dat wil zeggen, er vallen doden. En onze regering krijgt het maar niet voor mekaar om echt een verbetering te bewerkstelligen. De regering neemt geen drastische maatregelen en volgens het geldende principe van 'de keuze van de burger', is men enkel bereid om financieel bij te springen in de aanschaf van een milieuvriendelijker auto, een slooppremie, of het verplicht stellen van roetfilters. Dus toch weer een stimulans voor autorijden en een verkapte subsidie voor de autoindustrie. Ook de vliegtax deed in principe niets voor de verbetering van het milieu. Het geld moet ook besteed worden aan effectieve maatregelen, en dat is niet het geval.

Volkskrant: "Het ministerie van VROM heeft 80 miljoen euro gestoken in roetfilters die nauwelijks functioneren. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut TNO. De filters zijn gemonteerd op achtduizend vrachtwagens. Minister Cramer van Milieu zet de subsidie per direct stop."

RIVM: "Volgens EU-normen mag de daggemiddelde concentratie niet meer dan 35 dagen per jaar hoger zijn dan 50 µg/m3. Op de meeste meetpunten wordt deze norm gehaald, maar op drukke straten wordt de norm overschreden.
Naast normen en metingen voor PM10 wordt er ook steeds meer naar PM2.5 gekeken, omdat deze subklasse mogelijk het schadelijkst is. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de longen kunnen doordringen."

Infrasite: "Het huidige beleid dat gericht is op het verlagen van fijn stof PM2.5 en PM10 levert waarschijnlijk minder gezondheidswinst dan gehoopt omdat de huidige normen voor fijnstof niets zeggen over het gehalte aan ultrafijnstof in de buitenlucht. De meeste deeltjes die auto’s uitstoten zijn ultrafijnstof, dat wil zeggen kleiner dan 0.1 micrometer. Ultrafijnstof levert nauwelijks een bijdrage aan het totale gewicht aan fijnstof, maar internationaal onderzoek laat zien dat deze deeltjes diep kunnen doordringen in de longen en zelfs in de bloedbaan terecht kunnen komen. De huidige PM2.5 en PM10 normen, gebaseerd op massa voor fijnstof, bieden geen bescherming tegen de schadelijke effecten van ultrafijnstof."

Volkskrant: "Nederland krijgt van Brussel meer tijd om te voldoen aan de strenge normen voor de luchtkwaliteit.
De Europese Commissie heeft dinsdag ingestemd met voorstellen van Nederland om de concentraties fijnstof uiterlijk in 2011 onder de Europese grenswaarden te brengen. Voor de vermindering van de uitstoot van stikstofdioxide krijgt Nederland de tijd tot 2015."

Ondertussen verziekt Nederland en zijn onze dolgedraaide bestuurders nog steeds nieuwe wegen aan het plannen. En dat terwijl de situatie heel ernstig is. Op de kaart met de luchtvervuiling in Europa is Nederland zowat één grote donkere vlek. Maar dit is wat de bevolking wordt voorspiegeld, andere kaarten zijn nauwelijks te vinden op officiële sites, wat we zien is een 'acceptabel beeld' voor Nederland (de toegang tot relevante kaarten wordt drastisch beperkt door de overheid, en het schadelijke effect wordt gebagatelliseerd):

o1552

Dit is de werkelijkheid, heel wat minder rooskleurig:

pollution-europe

NO2 vervuiling

Een groot deel van de vervuiling wordt veroorzaakt door het verkeer:

FS

Mirandabuurt: "Tussen de negenhonderd en elfhonderd Amsterdammers per jaar sterven vroegtijdig door fijnstof, goeddeels veroorzaakt door luchtvervuiling door het verkeer. Tot die conclusie komt de Amsterdamse GGD na eigen onderzoek."

Volkskrant: "De fijnstofnormen voor bouwplannen worden versoepeld. Maar of dat gunstig is, is zeer de vraag. Dit is een verhaal over piepkleine deeltjes in de lucht. Beter gezegd: over hoe fijnstof door Europese regelgeving Nederlandse wegenbouwers, projectontwikkelaars en gemeenten hoofdbrekens bezorgt. En ook: hoe fijnstof van een gezondheidsprobleem een juridisch probleem werd, dat rekenkundig moest worden opgelost.
Sinds de invoering van de fijnstofnormen kijkt de bouwwereld jaarlijks in maart reikhalzend uit naar de kaart van Nederland met de zogeheten achtergrondwaarden van fijnstof die het RIVM dan publiceert. De cijfers zijn als nieuwe haring voor de sector, wordt gezegd. Opvallend is dat uit die kaarten blijkt dat Nederland elk jaar schoner wordt. Vooral tussen 2003 en 2004, en 2005 en 2006, daalden de fijnstofwaarden aanzienlijk."

M.a.w. er wordt gesjoemeld met de cijfers. De bouwindustrie heeft geen boodschap aan het milieu en wil winst maken.

Volkskrant: "Nederland voert drie keer zoveel luchtverontreiniging door fijn stof uit, dan het vanuit andere landen importeert."

ECN: "Blootstelling aan diverse milieufactoren, zoals luchtvervuiling en geluid, kan onze gezondheid ernstig beïnvloeden. In 2000 werd naar schatting 2 tot 5 procent van de ziektelast in Nederland veroorzaakt door o.a. korte-termijn blootstelling aan fijn stof en ozon. Nederland behoort in Europa tot de koplopers op het gebied van uitstoot aan 'fijn stof' per oppervlakte-eenheid."

STOF-en-CO2

Het motto van de Nederlandse regering en de auto-maffia is 'navigare necesse est, vivere non necesse est'. In het Nederlands: mobiliteit is belangrijker dan leven.

FokkeSukke

De Hoge Dijk

Henk de Boer: "Stadsdeel Zuidoost is van plan, zo hoorde ik, een nieuwe weg aan de westkant van de spoorlijn Amsterdam-Utrecht aan te leggen. Dat zou betekenen dat een groot stuk van het recreatiegebied De Hoge Dijk met veel natuur, waterrecreatie, natuurgebied De Ruige Hof en volkstuin De Vijf Slagen verloren gaat voor een autoweg. De Abcouderstraatweg wordt dan afgewaardeerd tot een straatweg."

HDijk

De Hoge Dijk - Klik op kaart voor uitvergroting

Stadsdeel Zuidoost is van de ratten besnuffeld. Het hele gebied is omringd door wegen. Dit is waanzin. Er is geen enkele reden om langs de spoorlijn een weg aan te leggen. Het begint er ernstig op te lijken dat stadsdeel Zuidoost nauwe banden heeft met bouwondernemingen die op zoek zijn naar lucratieve klussen. Bovendien moeten er wel veel natuurhaters in de stadsdeelraad zitten. Dit is onvoorstelbaar. Is stadsdeel Zuidoost nog toerekeningsvatbaar, vraag ik mij af.

Orchis
Gevlekte orchis langs de spoorweg
Langs de spoorlijn groeit de gevlekte orchis, dit is een vaste plant die behoort tot de orchideeënfamilie. De plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant is wettelijk beschermd.

Straf

VVD

Ik zie met genoegen dat de VVD overstag is. Iedereen die straf verdient krijgt straf. Dus de verzekeraars met woekerpolissen worden flink aangepakt, de zichzelf verrijkende directeuren van corporaties, banken en bouwbedrijven krijgen hun verdiende loon, BTW fraude wordt bestraft, malafide makelaars en notarissen staan op de straflijst van de VVD, asielfraude (Ayaan Hirsi Ali Bombarie) wordt onmogelijk. Nou, nou, zo wordt de VVD toch noch salonfähig. HBO-fraude, UWV-schandalen, faillissementsfraude, bouwfraudes, prijsafspraken bij huizenveilingen, boekhoudschandalen, fraude bij Stadstoezicht, beursfraude en voorkennis, liegende (democratie schade toebrengende) ministers, etc. etc. worden als het aan de VVD ligt allemaal bestraft. De VVD geeft ridderlijk toe dat het tot nog toe een zootje was.
Morgen brengen!

Dag van de Arbeid


De huidige economische crisis is een logisch gevolg van het kapitalisme, van het vrijemarkt-kapitalisme. Het kapitalistisch systeem werkt op het principe van uitbuiting en roof. Lage lonen, hoge winsten, dat is het principe. Dat was in koloniale tijden zo, dat is nog steeds zo. Het kapitalisme kent ingebouwde crises, perioden waarin het systeem door hebzucht, onverantwoorde risico’s en perverse beloningen in de vernieling draait en de lasten weer gedragen moeten worden door de belastingbetaler. De lusten zijn altijd en overal ten bate van de kapitalisten. Het vrijemarkt-kapitalisme heeft gefaald, maar het kapitalisme tiert nog welig.

Short selling, hedge funds, en alle derivaten zijn de oorzaak van het huidige debacle. Het is een schijneconomie die veel winst kan opleveren, maar gedoemd is te falen, net als een pyramidespel. De 'trickle-down' economie werkt niet. Het kapitalisme zorgt alleen goed voor zijn fraudeurs en handlangers, de beursspeculanten, de makelaars, frauduleuze bestuurders. Falende directeuren worden met een gouden handdruk van miljoenen de laan uitgestuurd. De gewone werknemer krijgt ontslag ondanks hard werken en zit al gauw in de ww of erger nog de bijstand.

Het vrijemarkt-kapitalisme heeft gefaald. Maar de grote fraude gaat gewoon door. De belastingbetaler zal moeten betalen voor het falen van onze bankiers. De werknemers, de gepensioneerden moeten al inleveren. De postbodes moeten flink inleveren, terwijl de directie zichzelf rijkelijk beloont. De boegbeelden van het vrijemark-kapitalisme, Reagan en Thatcher, waren fervente supporters van criminele regimes zoals de dictatuur in Chili. Nog steeds leeft het kapitalisme in de vorm van de schock doctrine. Men creëert een crisis zodat de bevolking 'vraagt om' (d.w.z. wordt opgezadeld met) krachtige leiders; het gevolg is  oorlog, meer politie, verlies van collectieve rechten.

Het neoliberalisme heeft een gewelddadige geschiedenis. Oorlogen worden gevoerd voor olie. Het vrije Westen is alleen vrij in die zin dat het zich vrij acht overal in de wereld andere landen aan te vallen en klein te houden. We leven nu in de fase van het shock kapitalisme. Crises zijn een essentieel onderdeel van het kapitalisme. Nog steeds. De privatisering en deregulering hebben gefaald. De prijzen zijn omhoog gegaan terwijl ons werd beloofd dat privatisering zorgt voor lagere prijzen. De gezondheidszorg, het openbaar vervoer, de energievoorziening hebben allemaal te kampen met grote problemen door de privatisering. Het is de burger die ervoor betaalt. Het  is de frauderende private ondernemer die flink geld verdient. En het ergste is dat de PvdA hieraan mee heeft  geholpen. New Labour en andere ex-linkse partijen hebben zich bij de vrijemarkt-economie aangesloten. Het wordt tijd om de falende vrijemarkt de rug toe te keren.

De algemene mythe is dat onze welvaart een gevolg is van het kapitalisme. Onzin. Onze welvaart is bevochten door socialisten, die de kapitalisten gedwongen hebben tot aanpassingen en betere levensvoorwaarden. We leven nu in een periode waarin de sociale verworvenheden weer aangetast worden. Het kapitalisme wil terug naar de toestand van honderd jaar geleden. Wat men makkelijk vergeet is dat in een globale markteconomie ook een mondiale revolutie tot de mogelijkheden behoort. Het kapitalisme moet het niet te bont maken. Het financiële systeem kan van de ene op de andere dag instorten. Het volk is nog steeds de meerderheid. De kapitalisten doen er goed aan de slapende leeuw niet onprettig wakker te porren.

Het laatste voorbeeld waaruit blijkt hoe desastreus de hedge funds kunnen zijn is het geval van de Amerikaanse autofabrikant Chrysler. De hedge funds verwierpen gisteren het plan van president Obama om Chrysler te redden. Hun financiële belangen gaan voor, ook al zou daardoor een bedrijf ten onder gaan met zware gevolgen voor werkgelegenheid en economie. Maar ook in het geval dat het bedrijf gered wordt, zullen een aantal rechten van de werknemers bekort worden. Het is en blijft een afgang voor de gewone werknemer.
Een deel van de financiële ondernemingen is gericht op het profiteren van noodlijdende bedrijven en het stelselmatig creëren van crisissituaties in het bedrijfsleven. Het speculeren met zakkende aandelen is een gevaarlijk en onverantwoordelijk spel.

De financiële crisis is een misdrijf. In Nederland hebben we bouwfraude, woekerpolissen, vastgoed fraude. Om op de Nederlandse commerciële tv aan de bak te komen moet je minstens verdacht zijn van fraude. Corruptie is business class in Nederland. De frauduleuze tv-spelletjes van RTL zijn typerend voor een land dat 1 mei niet viert. Nederland heeft zijn eigen maffia, dat zijn de voorstanders van het neoliberalisme.

© 2009