Weblog Archive december 2009

Overzicht van het jaar

Klik op de plaatjes voor een animatie van het voorbije jaar.

Ruben

Fiore

Beste wensen

grandfather_clock_shadow_md

Het oude jaar wordt uitgeluid, het nieuwe komt eraan.                      
champagne
 Dat het een groen en gezond 2010 mag worden!
Oudejaarsklassieker

The same procedure as last year, Miss Sophie?


Blue moon

blue moon

RNW: "Bij helder weer zal tijdens de komende jaarwisseling het bijzondere natuurverschijnsel de zogenoemde blauwe maan te zien zijn. Een blauwe maan is de tweede volle maan in een maand tijd."

Er bestaan diverse verklaringen voor de naam en het verschijnsel. Er zijn tal van liedjes over de blue moon. Blue Moon of Kentucky is bluegrass (Bill Monroe). Sinatra en Elvis Presley hebben een andere song. Maar deze vind ik nog de mooiste:

Staatsgevaarlijk

Rare jongens die Birm... ik bedoel Israëliërs:
Volkskrant: "De Israëlische politie heeft dinsdag Mordechai Vanunu opnieuw gearresteerd. Vanunu zat achttien jaar gevangen, nadat hij in de jaren tachtig een boekje had opengedaan over het Israëlische kernwapenprogramma. Hij werkte destijds in de kerninstallatie Dimona. Op basis van de informatie die hij een Britse krant gaf, concludeerden deskundigen dat Israël daar voldoende splijtstof zou hebben geproduceerd voor 200 kernkoppen.

Na zijn vrijlating in 2004 kreeg hij een verbod opgelegd om naar het buitenland te reizen. Israël weigert steevast te bevestigen of te ontkennen dat het de beschikking heeft over kernwapens. Volgens de autoriteiten is Vanunu nu aangehouden omdat hij zich niet heeft gehouden aan het hem opgelegde verbod om met buitenlanders te praten. Drie jaar geleden kreeg hij voor hetzelfde vergrijp een half jaar gevangenisstraf."

Op Google Earth ziet u de plek waar de kerninstallatie Dimona ligt. GE Placemark. GE Plugin. Iedereen weet inmiddels al jaren dat Israël illegale atoomwapens heeft en dat die in Dimona geproduceerd worden.

Dimona
Dimona

En nu we toch bezig zijn met (al jaren publieke) 'staatsgeheimen', het Nederlandse luchtruim zal bewaakt worden tijdens de jaarwisseling.

NederlandseLuchtvaart: "De website Frequency Monitor Centre heeft ontdekt dat de Landmacht tijdens de jaarswisseling onbemande vliegtuigjes van het type RAVEN inzet in een gebied tussen Nijmegen, Cuijk, Heusden en Zaltbommel. Dit blijkt uit een 'Notice To Airmen' NOTAM die door Defensie op 22 december 2009 is gepubliceerd. De betreffende NOTAM kondigt een verboden vlieggebied aan voor alle luchtvaartuigen van donderdag 31 december 2009 21:00 uur tot vrijdag 1 januari 2010 08:00 uurtot een vlieghoogte van 1000 voet. Beneden deze hoogte is vliegen alleen toegestaan met toestemming van de verkeersleiding van het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw-Milligen."

FMC: "Op 29 mei 2008 heeft het Ministerie van Defensie het contract getekend met de Amerikaanse firma AeroVironment (AV) voor de koop van 24 mini-UAV-systemen. In totaal krijgt Defensie de beschikking over 72 zogenoemde vliegende verrekijkers. Elk systeem bestaat uit drie onbemande vliegtuigjes, een grondstation (laptop) voor het vluchtplan en de vlucht, en een antennesysteem voor de verbinding tussen het grondsysteem en het vliegtuigje. De operator op het grondstation kan coördinaten invoeren op digitale kaarten, waarna de UAV automatisch een route via way-points kan vliegen of rond een markant punt kan blijven rondcirkelen. De maximale vliegtijd bedraagt één uur."

raven

Die Ravens mogen niet in Nederland gebruikt worden door defensie voor burgerdoeleinden. Maar als ze voor Uruzgan bestemd zijn, dan is het dus de bedoeling dat onze troepen in Afghanistan blijven volgend jaar want anders koop je die dure dingen niet. Dus... dan is het parlement en het volk weer eens door Balkenende belazerd. Democratie? Ik dacht het niet!

Speeltjes voor de jongens. Ook geschikt voor minister Donner om loslopende gepensioneerden mee op te sporen en in de gaten te houden. Waarschijnlijk wordt met de jaarwisseling een proef gehouden om te zien hoeveel van die dingen door vuurpijlen neergehaald kunnen worden. Ooit wordt het nog een sport om zo'n ding uit de lucht te halen en in je salon op te hangen.

O ja, die Nigeriaanse terrorist in het vliegtuig naar Detroit is naar alle waarschijnlijkheid doelbewust doorgelaten. Als je druk wil uitoefenen op Obama om de 'war on terror' op te voeren en body scanners versneld wil invoeren, dan moet je dit soort dingen toelaten, dat heet een 'false flag operation'. De meest geloofwaardige acties zijn die waarbij de dader niet doorheeft dat hij gebruikt wordt door zijn tegenstanders. De man stond nota bene op een lijst van potentiële terroristen en was als dusdanig aangegeven.

Update 30/12/2009:


Body scanners helpen niet als terroristen geholpen worden door 'veiligheidsmensen' en als ze visa krijgen. Op de persconferentie (woensdag) hoorde ik een diepe zucht van Ter Horst. Zij weet meer, maar mag het vanzelfsprekend niet zeggen. Een heel serieuze aanslag was het niet, alleen brandstichting. Ernstig genoeg, maar geen 'ramp'. Is dit een false flag operation bedoeld om Jemen te beschuldigen en daar een nieuwe oorlog te beginnen en de bombardementen te rechtvaardigen? Het ziet er wel naar uit. We horen in onze media weinig over de burgerslachtoffers van Obama's bombardementen in Jemen.

Infowars: "Evidence is emerging that clearly indicates Abdulmutallab was more than just a Nigerian extremist carrying out his anger through an ill-conceived plot to ignite a powdery explosive substance on-board a flight to the United States. Eyewitness testimony pointing to a man helping the accused terrorist board without a passport, along with an unusual cameraman documenting the attempted attack on board the plane raise more than red flags – they point towards an intelligence operation, run as a drill, meant to conjure up public support for a number of fronts in the continuing 'War on Terror'."

ICH: "Parts of the Patriot Act are due to expire this New Years Eve. Now talk about a real convenience.
Just as controversial aspects of the Patriot Act are expiring, and there is not a lot of political will to extend them, you get a real terrorist attempt with links to Yemen.
How convenient!"

Thrillers

Thrillers zijn ontspannend, en als de schurk gepakt wordt krijg je ook nog een gevoel van voldoening. Sommige thrillers brengen het tot literatuur. Simenon heeft met zijn Maigret een zeer hoge standaard bereikt. Het is ongelooflijk hoe productief hij was en hoe verschillend zijn verhalen zijn qua sfeer, milieu, aard van het delict, enz. Simenon is en blijft de meester.

Het schrijven van thrillers lijkt ook een nationale Zweedse sport te zijn. De ouderen kennen vast het duo Maj Sjöwall en Per Wahlöö die tien befaamde detectives schreven over inspecteur Martin Beck en daarmee trendsetters waren. Tegenwoordig is Henning Mankell zeer in trek. Zijn Kurt Wallander boeken gaan als warme broodjes over de toonbank.

Henning

Mankell schreef tien Wallander thrillers, nu is daar na jaren een elfde bijgekomen. Na die tien had ik er een beetje genoeg van, de schrijver blijkbaar zelf ook. Er is ook iets merkwaardigs aan de hand. Op zijn officiële site staat Innan Frosten (Voor de vorst) niet bij de Wallander reeks, terwijl het wel een Wallander boek is. Dit boek schreef hij in 2002. Daarna een lange stilte op het Wallander front tot dit jaar. Er gebeurde tussenin iets pijnlijks.

Zweden zijn van nature nogal melancholiek. Dat heeft misschien te maken met de lange winterperiode die zij elk jaar doormaken, hoewel de zomers er prachtig (maar kort) zijn. Wallander is niet alleen melancholiek, maar soms ook depressief. Hij is gescheiden, heeft zo zijn problemen bij de politie en met zijn dochter, Linda. Hij staat een beetje moeilijk in het leven. Linda heeft zelfs op het punt gestaan zelfmoord te plegen, maar gaat later ook voor de politie werken.

De Wallander verhalen zijn door de Zweedse tv verfilmd en Johanna Sällström speelde de rol van Wallander's dochter. Tijdens een vakantie in Thailand in 2004 had Sällström met haar dochtertje op het nippertje de tsunami overleefd. Zij werd depressief en pleegde zelfmoord in 2007. Voor een tobber als Mankell een reden om zich zelf schuldig te voelen. Na haar dood kon Mankell het niet meer over zijn hart halen om nog een thriller te schrijven met Linda als hoofdpersoon, wat oorspronkelijk zijn bedoeling was vanaf Innan Frosten. Daarom ontbreekt dit boek in zijn Wallander lijst, het was bedoeld als het eerste deel van een Linda trilogie. De Wallander reeks werd dit jaar afgesloten met Den oroliga mannen, De Bezorgde Man. Recensenten hebben het over een 'elegie van de ouderdom'.

MankellWat me een beetje tegenstaat in de Wallander reeks is de gruwelijkheid van de moorden. Veel schrijvers kiezen voor sensatie in plaats van vernuft in het oplossen van een zaak. Te veel geweld is onnatuurlijk en je zou de schrijver er haast van verdenken plezier te vinden in geweld. Na 10 Wallanders heb je het stramien wel door. Wallander is een goedbedoelende kluns. Alles loopt fout. Er worden gruwelijke moorden gepleegd, de dader is vaak iemand die misbruikt werd of zwaar geleden heeft en nu wraak wil nemen. Ook dat is onnatuurlijk. Sexueel misbruik is meestal geen reden voor wraakneming, soms wel van voortzetting van het misbruik op anderen. Bijna elk hoofdstuk van al zijn Wallander boeken begint met een tijdsbepaling. Dat begint te vervelen op den duur. Wallander maakt fouten en er vallen meer slachtoffers. Je gaat onder het lezen haast roepen 'Stommeling!' Aan het eind van het boek zit de politie in een impasse; tegen alle regels en gezond verstand in begeeft Wallender zich zonder dekking in het gevaar. Het is meestal donker, hij heeft de schurk voor zich, struikelt ergens over, haalt per ongeluk de trekker over ... en dood is de misdadiger. Wallander is geschokt, zit een paar maanden thuis om uit zijn depressie te komen. Eind van het verhaal. Wel spannend allemaal.

Mankell woont een deel van het jaar in Mozambique, en heeft zeer zinnige projecten opgezet in Afrika. Daarvoor verdient hij alle lof. Hij staat niet afzijdig. Zijn laatste Wallander heb ik nog niet gelezen, maar ik ben het hem wel verschuldigd. Als het ook over de ouderdom gaat, dan bereid ik me vast voor op een flinke stoot melancholie en nostalgie. Het schijnt ook over de koude oorlog te gaan. De duikboten affaire heeft indertijd in Zweden veel deining veroorzaakt. Volgens mij volkomen onterecht. Ook Zweden heeft zijn overtrokken nationalisme.

Een andere Zweedse schrijver/journalist die veel politiek in zijn boeken stopte is Jan Guillou. Met zijn reeks over de Coq Rouge, een Zweedse spion van links signatuur, kreeg hij grote bekendheid. Zweden is het land bij uitstek voor thrillers.

Op dit moment ben ik de Akitada reeks van I.J. Parker aan het lezen, over de Japanse Lord Sugawara Akitada die verschillende misdrijven oplost in het Japan van de elfde eeuw, in de Heian Periode (794-1185). Zeer spannend en getuigend van veel inzicht in de Japanse maatschappij van toen. Verwacht geen exotisch new age gezemel over de wijsheid van het oosten, hier wordt de geschiedenis als leidraad genomen. Net als de middeleeuwse geschiedenis van het christendom niet erg stichtelijk is, zo had het boeddhisme in Japan ook zijn misbruiken en militarisme. Parker heeft veel te danken aan onze Robert Van Gulik, die befaamd is voor zijn Rechter Tie reeks.

Akitada

Edith Pargeter (Ellis Peters) schreef een hele reeks thrillers waaronder de Brother Cadfael reeks die zich afspeelt in Engeland tussen 1135 en 1150. Maar het was Umberto Eco die een literaire prestatie leverde met Il Nome della Rosa, De Naam van de Roos. Een meesterwerk onder de historische thrillers.

En aangezien we nog in de kerstperiode zijn, hier geeft Eco zijn mening over kerst:
"I was raised as a Catholic, and although I have abandoned the Church, this December, as usual, I will be putting together a Christmas crib for my grandson. We'll construct it together - as my father did with me when I was a boy. I have profound respect for the Christian traditions - which, as rituals for coping with death, still make more sense than their purely commercial alternatives.
I think I agree with Joyce's lapsed Catholic hero in A Portrait of the Artist as a Young Man: "What kind of liberation would that be to forsake an absurdity which is logical and coherent and to embrace one which is illogical and incoherent?" The religious celebration of Christmas is at least a clear and coherent absurdity. The commercial celebration is not even that."

Een bijzondere vermelding verdient de reeks The No. 1 Ladies' Detective Agency van Alexander McCall Smith, met Mma Ramotswe, Precious Ramotswe, als detective in Botswana. Hier geen overmatig geweld, maar gezond verstand bij het oplossen van akelige problemen. Een leuke bijkomstigheid is dat Alexander McCall Smith medeoprichter is van The Really Terrible Orchestra en de fagot speelt.


The Really Terrible Orchestra

Zo'n orkest zouden we hier in Zuidoost ook moeten hebben. Veel leuker dan al dat gerap. Muziek moet tenslotte leuk blijven en mag ook eens wat minder ernstig zijn. TRTO speelt zelfs op festivals.

Klaar voor een Kind

DePers: "De gemeente Rotterdam en het Erasmus MC hebben de handen ineen geslagen om de hoge babysterfte in Rotterdam terug te brengen. Met het programma ‘Klaar voor een kind’ moet Rotterdam over tien jaar op het landelijk gemiddelde zitten, zegt programmamanager Denktas. In Nederland sterven er van de duizend pasgeboren baby’s gemiddeld tien, maar in Rotterdam liggen deze cijfers nog hoger. Gemiddeld sterven er van de duizend 11,6 kinderen bij hun geboorte. In sommige wijken overleven zelfs meer dan zestien van de duizend pasgeborenen het niet. Daarmee zitten sommige wijken op het niveau van Albanië en Honduras, wat bijna niet is uit te leggen.

Het begint allemaal bij een goede voorbereiding en voorlichting ver voor de zwangerschap. De grootste hindernis daarbij is het bereiken van de mensen die het nodig hebben, zegt Denktas. ‘Het zijn allochtonen, maar ook autochtone vrouwen met een laag opleidingsniveau. Een deel van de zwangere vrouwen uit deze groepen komt pas in het tweede trimester van de zwangerschap onder controle bij een huisarts of verloskundige. Soms zien die de zwangere vrouwen pas voor het eerst als ze al weeën hebben. Dat is echt niet goed.’

Rotterdam kent de hoogste babysterfte, maar vergeleken met de rest van Nederland wordt er weinig thuis bevallen. Persoonlijke voorkeur en slechte huisvesting, verklaart Denktas. Dat klinkt best somber. Het wordt nog erger als ze vertelt dat 80 procent van de mensen in achterstandswijken geen of onvoldoende kraamzorg krijgt. Omdat ze het niet wisten, of omdat ze het niet konden betalen."

baby

Parool: "Het voorkomen van de relatief hoge babysterfte in de vier grote steden, de zogeheten perinatale sterfte, moet veel breder worden aangepakt. Naast leefstijlbeïnvloeding van aankomende ouders, moeten paren al bij hun wens om aan kinderen te beginnen bij de huisarts of verloskundige kunnen aankloppen.

Baby's die in de zogeheten prachtwijken worden geboren hebben vaker een te laag geboortegewicht, een slechte conditie en komen vaker te vroeg ter wereld. Deze aandoeningen kunnen leiden tot sterfte. De achtergronden die deze aandoeningen veroorzaken, zijn divers. ''Het heeft met werk te maken, de woonsituatie, schulden, criminaliteit; dus veel zaken van sociaal-psychologische aard'', vertelt professor G. Bonsel van de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van de Erasmus MC in Rotterdam."

Het is uitermate belangrijk dat politieke partijen in de grote steden en in het bijzonder in Amsterdam Zuidoost lering trekken uit bovenstaande berichten. Het aantal tienermoeders en niet-westerse allochtonen is vrij groot hier. Mi Oso Es Mi Kas is jammer genoeg opgedoekt een tijd geleden. Maar dat is nu overgenomen door Young Parents ZO van Altra.

NICIS: "Fiom Amsterdam (Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind) is een organisatie die laagdrempelige hulp biedt voor onder andere (jonge) alleenstaande moeders, geadopteerden en afstandsmoeders. Voor een afspraak bij Fiom is geen jeugdzorg indicatie nodig. De jonge moeders kunnen bij Fiom terecht voor psycho-sociale hulp, hulp na adoptie, informatie en advies rondom onbedoelde zwangerschap, tienerouderschap en risicomoeders met jonge kinderen.
Een relatief groot deel van de alleenstaande jonge moeders in Nederland is van Antilliaanse afkomst. Er zijn circa twee keer zoveel geboorten per duizend meisjes van vijftien tot negentien jaar van Antilliaanse en Arubaanse afkomst als bij andere allochtone groepen in Nederland."

Switi Sranan?

Zo gek maakt zelfs Wilders het niet. Racisme vind je overal, jammer genoeg. Op kerstavond nog wel. 
Zie ook Sranan-News en NOS nieuws.

UPC of OEPS!

Static_3

Voor het jaar om is wil ik nog even flink foeteren over een van mijn grootste huiselijke ergernissen, UPC. Regelmatig zijn er hinderlijke storingen op hun digitale tv en hun personeel komt niet erg snugger over.

Een tijd geleden hebben ze BBC Prime uit het pakket gehaald. TV5 (de internationale Franse zender) zit nu enkel bij de analoge kanalen. Wat erbij komt aan zenders is crap van de bovenste plank.
Ook werd regelmatig vergeten om om 8 uur 's avonds BBC 3 en 4 in te schakelen. Het duurde dan dagen voor je klacht eindelijk serieus genomen werd en je weer BBC 3 en 4 kon kijken.
Wekenlang heeft de programmagids niet gewerkt. Die is nog steeds niet betrouwbaar. De gegevens kloppen niet. Foutjes zijn menselijk, maar te veel fouten is hinderlijk. Op mijn melding kreeg ik het antwoord dat het aan mijn mediabox lag, maar dat was niet zo, want even later werkte hun gids wel weer zonder iets aan mijn box te veranderen. Om de paar maanden is er geen beweging in de afstandsbediening te krijgen en dan moet je de box resetten, en je voorkeuren weer helemaal opnieuw invoeren. Soms blijven beelden stilstaan en dan moet je heen en weer zappen om het weer aan de gang te krijgen. Dit laatste probleem schijnt nu opgelost. Dat lag waarschijnlijk aan hun doorgiftecapaciteit.

Al meer dan een week zit er een UPC mannetje met de knoppen van de beeldverhouding te rommelen of ze hebben instellingen of apparatuur veranderd, zodat je op een aantal zenders, zoals TCM, een foute beeldverhouding te zien krijgt, ofwel platte of lange gezichten. Blijkbaar is dat mannetje niet bekend met de normale lichaamsverhoudingen of is hij het gewend om thuis illegale filmcopieën in slechte beeldverhoudingen te bekijken. Een film bekijken in een foute beeldverhouding is belachelijk, dat doet niemand.

De reactie die je dan krijgt op je vraag of klacht is meestal belabberd. 'Wij hebben geen problemen geconstateerd' of 'met uw gegevens kunnen wij niets doen'. Intussen rommelen de UPC mannetjes lekker door. Of het is gewoon een kwestie van goedkope apparatuur bij hen die geen rekening meer houdt met bepaalde tv-types.

Karin Spaink heeft haar abonnement bij UPC opgezegd en vertelt over haar administratieve problemen. Er zijn minder klachten dan vroeger, maar toch lijkt UPC nog steeds bevolkt te worden door rare wezentjes die niet zelf kunnen denken.

Klachtenradar
Meer problemen

Misschien is het bij Boycot.nu te proberen om klachten te laten verhelpen.

Tweede kerstdag

Op tweede kerstdag begint 'het gedoe' weer, brutaal samengevat in deze clip:


You can't go home again


Vanmorgen werd ik wakker met een droom nog in mijn hoofd. Soms heb je van die dromen die iets samenvatten voor je. Misschien was het de kersttijd, de gebeurtenissen van de laatste dagen zoals het overlijden van Marcus Bakker en Schillebeeckx, en andere dingen die al langer in je binnenste smeulen, maar deze droom maakte wat wakker, om een rammelende vergelijking te gebruiken. Ik verzin niets. Ik droomde dat ik terug reisde naar het huis waar ik ben opgegroeid. Tot ik mij in mijn droom realiseerde dat dat huis nu door vreemde mensen bewoond werd en dat ik daar niet welkom was. Mijn ouders zijn allebei al overleden. Dus ergens strandde ik in mijn droom, in een stad met welwillende mensen, maar niet mijn familie. Een ontnuchterende droom.

YouCan't

Het eerste wat ik deed vanochtend was het boek 'You Can't Go Home Again' van Thomas Wolfe uit mijn boekenkast halen. Jaren geleden gelezen, maar nu kwam het weer terug. Soms komen indrukken terug, verzamelen zich en vormen een betekenisvol geheel. Het boek van Wolfe was haast profetisch, over het naderend onheil in Duitsland, de financiële crisis, en zelfs zijn eigen dood. Het is een van de meesterwerken van de Amerikaanse literatuur.

De hoofdpersoon in het boek is George Webber, een schrijver die het leven wil zien en beschrijven zoals het is, wat hem in de problemen brengt. Hij beschrijft zijn geboortestad, en na publikatie van zijn boek krijgt hij zelfs doodsbedreigingen van stadgenoten die de naakte waarheid niet onder ogen willen zien. Webber realiseert zich dat mensen doodsbang zijn voor de waarheid. Wij zijn in de grote depressie van de jaren 1920/1940, de illusie van welvaart, de grote financiële crash van 1929, de bubbel in huizenprijzen en het barsten van de bubbel. Er is veel gelijkenis met onze huidige tijd dus.

"You can't go back home to your family, back home to your childhood, back home to romantic love, back home to a young man's dreams of glory and of fame, back home to exile, to escape to Europe and some foreign land, back home to lyricism, to singing just for singing's sake, back home to aestheticism, to one's youthful idea of 'the artist' and the all-sufficiency of 'art' and 'beauty' and 'love', back home to the ivory tower, back home to places in the country, to the cottage in Bermuda, away from all the strife and conflict of the world, back home to the father you have lost and have been looking for, back home to someone who can help you, save you, ease the burden for you, back home to the old forms and systems of things which once seemed everlasting but which are changing all the time — back home to the escapes of Time and Memory."

En ik  moest aan Bakker en Schillebeeckx denken, beiden kanjers in een verleden tijd. You can't go home again. Maar oude tijden en gedachten leven voort. Op het NOS journaal werd zuur gemeld dat Bakker geen afstand had genomen van de wandaden van de Sovjet ideologie. De heersende ideologie moet tenslotte altijd bevestigd worden. Het klonk zeer cynisch uit de mond van een lakei van een staatsomroep die altijd meeloopt met de ascociale en militaristische parolen van de dag. Terwijl Bakker geen enkele wandaad aangewreven kan worden, kunnen onze regeringsleiders tot de dag van vandaag verantwoordelijk gesteld worden voor wandaden of collaboratie met wandaden. Nog steeds is geen officieel excuus uitgesproken voor de 'politionele acties' in Indonesië, nog steeds loopt Nederland als een schoothondje achter bullebak VS aan en doet mee met illegale oorlogen of keurt ze goed. Hypocrisie en dubbele moraal heersen onverminderd. Om een baantje te krijgen bij de NATO worden stilzwijgend de folterpraktijken van de VS met de mantel der liefde bedekt. En onze gelijkgeschakelde pers huilt mee met de wolven van handel en oorlog. De oude vijanden, ook al hebben ze hun ideologieën omgewisseld, blijven oude vijanden. Men wil terug naar de 'goede' oude tijden. De goede oude tijden van liberalisme, kolonialisme en uitbuiting.

nl-voc

Nederland als slechte DDR kloon

Nederland is meestal de eerste om de landen van het voormalige oostblok aan te klagen voor schendingen, maar schendt zelf alles wat mogelijk is zolang het zich maar achter Grote Broer kan verschuilen. Het aftappen van burgers is nergens zo uitgebreid als in Nederland. Het niveau van bespionering overtreft dat van de vroegere DDR. Het enige verschil is dat de DDR geen werkloosheid kende en geen oorlogen voerde. De voormalige vijand is nog steeds onze huidige vijand. Oude mythes worden nog steeds gepropageerd. Dat het westers kapitalisme intussen – en nog steeds – het meeste slachtoffers heeft gemaakt mag de pret niet drukken. Het gaat om de herinvoering van de liberale politiek van overheersing. Lees De Schokdoctrine van Naomi Klein.
De VOC mentaliteit tiert nog welig. Sommige elementen in onze regering willen doorvechten in Afghanistan. Balkenende heeft het parlement misleid over Irak. Het is triest.

Venezuelanalysis: "“The islands of Aruba and Curacao, both of which belong to the Kingdom of the Netherlands, have permitted the installation of United States military equipment on their soil, placing Venezuela under the watch of the United States,” Chavez explained. “It would be good for Europe to know that the North American empire is arming these islands Aruba and Curacao to the teeth, filling them with war planes, war ships, and CIA spies.”"

Dat het in Nederland altijd om geld draait is duidelijk.
Volkskrant: "Door zijn negatieve houding tegenover Europa, schaadt Geert Wilders volgens Balkenende de Nederlandse economie."
Voor een klein aandeel in de olie is Nederland bereid troepen te sturen. In Nigeria heerst Shell nog als een koloniale multinational.
NRC: "Het nettoloon van de meeste Nederlanders in loondienst daalt in 2010 licht, zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid."

Nederland is in denial, in een fase van ontkenning. Er is niets geleerd, men gaat door op de oude voet. Controle en militarisme nemen toe, een teken dat het systeem zichzelf niet meer vrij in stand kan houden. En omdat dit een globale wereld is, geldt hetzelfde in de meeste andere landen.

Waar Wolfe al voor waarschuwde – haat, geweld, hebzucht, armoede – is gewoon doorgegaan en onze 'leiders' of moet ik zeggen volksmenners zijn al weer bezig met het opbouwen van nieuwe bubbels. Men heeft niet geleerd van de geschiedenis en men wil ook niets leren. De oude wereld moet terug, vinden ze. De ontkenning van de oorzaken van de financiële crisis en de weigering om enige verandering aan te brengen in politiek of maatschappij denderen als een Moloch voort.

De Nazi-ideologie zet zich nu voort in de Blut und Boden ideologie van de Zionisten in Israël.

bethlehem-cartoon-mary-joseph-israeli-soldiers

Guardian: "Israel has admitted pathologists harvested organs from dead Palestinians, and others, without the consent of their families – a practice it said ended in the 1990s – it emerged at the weekend."

Voor $100 kunt u een stukje Israël kopen. Red Galilea! Waarvan? Ethnische zuivering is weer salonfähig.

De geschiedenis herhaalt zich met kleine maar betekenisvolle verschillen. Het principe blijft hetzelfde, alleen de plaats of bevolkingsgroep verandert. Ieder lijkt terug naar huis te willen, het mythische 'thuis'. De immigrant die zich niet thuis voelt in Nederland en daarom maar trapt tegen alles wat hem vreemd lijkt, de Nederlander die zich thuis niet meer thuis voelt daardoor, de kapitalistische ideologie die net gigantisch gefaald heeft, allemaal willen ze back to base, terug naar huis, with a vengeance. Tegen beter weten in. Chassez le naturel, il revient au galop.

You Can't Go Home Again, Chapter 48 - Credo:

"I believe that we are lost here in America, but I believe we shall be found...
I think the life which we have fashioned in America, and which has fashioned us – the forms we made, the cells that grew, the honeycomb that was created – was self-destructive in its nature, and must be destroyed...
I think the enemy is here before us with a thousand faces, but I think we know that all his faces wear one mask. I think the enemy is single selfishness and compulsive greed...
For, although he has a thousand familiar and convenient faces, his own true face is old as Hell.
Look about you and see what he has done."

Kerstdag is altijd al een droevige dag geweest als je er stil bij staat. You can't go home again. Het is een trieste waarheid. De realisatie daarvan is noodzakelijk om weer verder te kunnen. Vrolijk kerstfeest toch, ondanks alle hypocriete officiële kerstboodschappen.

In Memoriam

in memoriam
       Marcus Bakker en Edward Schillebeeckx

Het ultieme kerstliedBits of Freedom

BOF: "De nieuwe website van Bits of Freedom is online. Op onze nieuwe website plaatsen we geregeld berichten over privacy en communicatievrijheid. We hebben een RSS-feed, zodat u via uw favoriete RSS-lezer op de hoogte kan blijven. Ook hebben we verschillende dossiers aangelegd, waar we dieper ingaan op specifieke onderwerpen, zoals netwerkneutraliteit en de bewaarplicht."

Nieuwsbrief: "Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in een rapport vastgesteld dat een Nederlands bedrijf de gegevens van miljoenen Nederlanders via een website verzamelde en in strijd met de wet doorverkocht.
Het bedrijf, Advance, heeft op verschillende websites, waaronder Je Echte Leeftijd, gebruikers informatie over zichzelf laten invullen. Zij heeft echter onvoldoende duidelijk gemaakt dat die informatie ook doorverkocht zou worden, en dat deze gegevens gebruikt zouden worden voor onder meer mailings door derden. De gegevens, waaronder contactgegevens en gevoelige gegevens zoals medische gegevens, zijn meerdere keren aan bedrijven verkocht. Dit waren ook bedrijven in de Verenigde Staten.

logo-bitsoffreedom-300x300

Op 15 december hield het Bundesverfassungsgericht (BvG) – het Duitse Constitutionele Hof – een hoorzitting over de Duitse Wet bewaarplicht. De vraag die voorligt is of de Duitse implementatie van de Dataretentierichtlijn 2006/24/EG verenigbaar is met de Duitse grondwet en de fundamentele rechten van de mens. De zaak is bijzonder, omdat hij wordt gesteund door 34.000 burgers en het BvG in het voortraject de toepassing van de wet al twee keer heeft beperkt.
De President van het Hof zei aan het begin van de hoorzitting dat de rechtszaak fundamentele vragen over de verhouding tussen vrijheid en veiligheid aan de orde stelt. De bewaarplicht moet gezien worden als een “Großen Lauschangriff” (een invasief elektronisch opsporingsmiddel). Ook merkte hij op dat de wetgever bij het formuleren van deze wet al eerder is teruggefloten door het BvG. Hierna kwamen beide partijen aan het woord, en werden  politici, academici en opsporingsdiensten en – merkwaardig genoeg – ook de contentindustrie gehoord."

Huizenprijzen

Biflatie: "Uit een analyse van ING blijkt dat de huizenprijzen in 2010 zo'n 8% zullen dalen in vergelijking met de piek uit 2008. Ook blijkt uit het rapport dat pas in 2015 de prijs van een gemiddeld huis weer op het niveau van 2008 zal liggen. In de komende periode, tot zo ongeveer juni 2010, zal de gemiddelde huizenprijs nog met 1,5% in prijs dalen.
De huizenmarkt zit sinds eind vorig jaar in het slob. Momenteel staan er 170.000 huizen te koop. Normaliter zijn dat er gemiddeld 125.000."

Biflatie: "De prijzen van verkochte Nederlandse huizen zijn in november gemiddeld 4,7% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De prijsdaling is kleiner dan in oktober. Toen daalden de huizenprijs nog met 5,2% op jaarbasis. De prijsdaling was het grootst in het duurdere segment van de woningmarkt."

Fietspaden

Rob Alberts: "Door alle nieuwbouwwijkjes in Amsterdam-ZuidOost verdwijnen ook alle fietspaden. Op de tekentafel worden de fietspaden volgebouwd. En de verkeersambtenaren leggen alleen maar 30 km-wijkjes aan. En bij bouwprojecten worden fietspaden omgebouwd tot bouwwegen."

Autobord

In Reigersbos is men al maanden bezig met het herbestraten van een paar wegen en daarvoor heeft men het autoverkeer omgeleid langs het fietspad. Men is zelfs overgegaan tot het verwijderen van het voetpad bij kruisingen en het aanleggen van een overgang voor auto's en dit op meerdere punten. Ik hoop dat dit maar tijdelijk is. Intussen duren de werken al maanden. Dit fietspad van Gein naar Reigersbos wordt ook regelmatig als sluiproute gebruikt door bestelauto's, ook grote vrachtwagens, zoals die van BCC.

Weg

De mooiste sneeuwman


sneeuwman

Kerstmarkt in Reigersbos

Zoveel sneeuw hebben we in jaren niet gehad. Goed voor een echte kerstsfeer. Het was best gezellig in Reigersbos vandaag.


Lekker raggen

Deze kleine heeft al door waar het om gaat in muziek, lekker raggen en uit je bol gaan. De ukulele is daar ideaal voor.


Afri

Boeken-VPRO: "Journaliste Jutta Chorus liep anderhalf jaar rond in de Afrikaanderwijk in Rotterdam, een van die prachtwijken waar het percentage allochtonen meer dan tachtig procent of meer bedraagt en volgde daar een Turkse, een Marokkaanse en een Nederlandse familie. Ze zit aan bij familieberaad, gaat op pad met de wijkagenten en noteert, het opschrijfboekje in de hand, wat wordt gezegd. Het resultaat is een ontluisterend inkijkje in het leven aan de onderkant. Binnen de Turkse en Marokkaanse families in Afri heeft vrijwel iedereen een uitkering. Studie of school worden zelden afgemaakt. Geweld en bedreiging – binnen families, tegenover buren of politie – zijn de gewoonste zaak van de wereld. Tony Montana [de door Al Pacino neergezette maffioos uit Scarface, 1983 –red.] is voor velen het rolmodel. De twintig procent autochtonen intussen die nooit uit Afri vertrokken, zijn ziek of gaan gebukt onder psychische stoornissen. Dalrymple in de polder kortom – Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt?"

Get Microsoft Silverlight

Ter Horst weer in problemen

Paspoortwet

Vrijbit: "Stichting Privacy First eist stopzetten registratie vingerafdrukken

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) moet binnenkort voor de rechter verschijnen in verband met het schenden van Europese privacyregelgeving. Stichting Privacy First stelt dat de nieuwe Paspoortwet, die onder haar verantwoordelijkheid, is ingevoerd strijdig is met de Grondwet, met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

De minister kreeg per brief op 8-12-09 formeel tot 22 december de tijd om te reageren op de uitnodiging nog in december in gesprek te gaan over de eis om de paspoortwet buiten werking te laten stellen. Indien zij niet ingaat op het verzoek om de opslag van biometrische gegevens (waaronder de vingerafdrukken) in digitale overheidsregisters stop te zetten, volgt onomkeerbaar een dagvaarding om dit in rechte af te dwingen."

Statten

Wie gaat statten - ja, sinds het laatste dictee van de Nederlandse taal weten we dat het niet 'stadten' is - zal al gauw op het Rembrandtplein terechtkomen, het vernieuwde Rembrandtplein. De reporter van AT5 reageerde kriegelig op kritische geluiden van Amsterdammers over het nieuwe plein. Er diende wel wat te gebeuren, maar dit is weer zo'n typisch voorbeeld van 'twee stappen vooruit, drie stappen achteruit'.

Inderdaad, het plein ziet er nu gelikt uit. Het is een plaatje, maar... er is weer groen verdwenen. Het enige voordeel: het is onderhoudsvriendelijker en dus goedkoper.

rembrandtplein
Klik op foto voor presentatie

In Amsterdam kiest men tegenwoordig voor de gladde lijn, en groen en struiken moeten daarvoor wijken. Dat is geen gunstige ontwikkeling. Ik kan me voorstellen dat ze over een paar jaar gedwongen door bezuinigingen overstappen op kunstgras. Amsterdam heeft geen behoefte aan gras, maar aan bomen en struiken die de luchtvervuiling helpen tegengaan. Over de hele stad worden stelselmatig bomen en struiken gekapt. En dat met GroenLinks in het bestuur van Amsterdam! De luchtvervuiling neemt dus gewoon met de dag toe.

Nieuwsbrief 11 DRO: "Dit najaar presenteerde Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam, de structuurvisie Amsterdam 2040. Deel 1: de Visie.  Amsterdam moet economisch sterker, groener en beter bereikbaar worden. Ondertussen is er gewerkt aan deel 2: de Uitvoeringsstrategie en deel 3: het Instrumentarium. De structuurvisie is nu bijna klaar om ter visie te leggen.

Eind januari staat de volledige Ontwerp Structuurvisie (dus Visie, Uitvoeringsstrategie en Instrumentarium) op de agenda van het college van B&W.  In februari wordt de Ontwerp Structuurvisie formeel ter visie gelegd. Daarna is er gedurende twaalf weken de formele mogelijkheid om inspraakreacties in te dienen. Om alle geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren komt er – naast de informatie op de website – een informatiebijeenkomst  in de Zuiderkerk. De exacte datum, medio februari, staat nog niet vast."

'De stad is 30 minuten groot' (Denk mee over de toekomst van Amsterdam) is een nogal simplistisch opgezette inspraaksite. Maar wat ik in hun laatste nieuwsbrief lees slaat alles:
Binnen30Minuten: "Juist nu het gaat om concrete voorstellen, zijn we benieuwd naar de reacties. Bijvoorbeeld over de haven als mogelijke locatie voor de Olympische Spelen, of de aanleg van een nieuwe metro van oost naar west, windturbines langs de NoorderIJplas of de voorzieningen in de Molukkenstraat."
Windturbines prachtig, gewoon doen, maar denken aan de aanleg van nog een metrolijn terwijl de Noord-Zuidlijn verschrikkelijk in het slop zit, is werkelijk absurd. Maarten van Poelgeest loopt een paar jaar achter. Ook het idee van woningbouw in groengebied moet op de schop in de huidige crisis. Wakker worden, Maarten!
Beste lezer, laat Maarten weten wat u erover denkt. Mail Maarten.

Burger, wees attent, blijf erbij, hou ze in de gaten, doe uw zegje, want het groen in Amsterdam krijgt het flink te verduren! Het motto van het bestuur lijkt wel 'Navigare necesse est, vivere non est necesse'.

Zuidoost: "Zuidoost heeft tussen november 2008 en nu het volgende aangeplant:

    * 245.000 bloembollen
    * 190.000 heesters
    * 23.000 haagplantsoen
    * 1800 bomen
    * 3000 winterviolen in bloembakken bloeien in het voor- en najaar"

Geweldig, de bloembollen kunnen we altijd nog eten als de nood het hoogst is. De werkelijkheid is dat een veelvoud van bovengenoemde aantallen is omgehakt, waarvan 8500 bomen. Overal in Zuidoost in de wijken en in het Gaasperpark wordt flink gehakt, onder het mom van onderhoud. Dat is prima, maar er moet wel compensatie komen of anders vervuilt Zuidoost nog meer. Rond het poeltje aan de zuidzijde van de Gaasperplas (zie videoclip op deze link) is alle begroeiing weggehakt. De poel ligt er naakt en kaal bij. Dat was niet nodig. Nu is veel fauna en flora verdreven en verdwenen. Het riet zal wel weer aangroeien als dat getolereerd wordt door het stadsdeel, maar de bescherming voor vogels, kikkers en zeldzame planten is totaal verdwenen. Het duurt jaren voor dit weer terug is. Hieronder ziet u de toestand nu na het 'winterklaar maken':


En tot overmaat van ramp is er nog dit, het graffiti offensief van Jaensch:

De Echo: "Ongeoorloofd omgaan met de openbare ruimte is strafbaar. Graffiti en wildplakken zijn daar twee van. Stadsdeel Zuidoost gaat deze twee soorten van vervuiling te lijf. Het tegengaan van wildplakken is in 2007 ingezet, nu komt het schoonmaken van graffiti er nog eens bij. Hiervoor wordt jaarlijks 50.000 euro voor uitgetrokken.
Portefeuillehouder Emile Jaensch van Beheer en Milieu, gaf vorige week vrijdag het startsein voor dit offensief. 'Wildplakken en graffiti geven vorm aan wettenloosheid. Het is vervuiling en dat trekt vervuiling aan. Het geeft het gevoel dat je veel meer mag, terwijl het gewoon strafbaar is', aldus Jaensch."

Allemaal goed en wel, maar het is een lachertje. Waar graffiti verwijderd zijn ziet het er nog slechter uit dan voorheen. Bovendien zijn struiken en bomen in de buurt omgehakt zodat er een onbelemmerd uitzicht is op de ravage. Struiken zijn ideaal om graffiti te verhinderen of uit het zicht te houden. Als het stadsdeel evenveel moeite en geld zou besteden aan het schoonhouden van onze straten als aan het kappen van groen, dan zou het er stukken beter uitzien. En misschien is overschilderen van graffiti wel een milieuvriendelijker, goedkopere en betere oplossing dan schoonmaken met chemicaliën.Een veelgebruikt argument om groen weg te hakken is de bereikbaarheid of de veiligheid. Waarom moet alles bereikbaar zijn en toegankelijk voor poepende honden en vuilgooiende spitsburgers? Ons groen is veel veiliger dan onze steden en wijken. Het is in de stad, en plein public, dat het onveilig is. Bereikbaarheid en veiligheid zijn smoesjes gebruikt door de hooligans, de natuurbarbaren in onze besturen. Wat zij willen, en wat ook letterlijk in de structuurvisie staat is dat men kiest voor verstedelijking, metropolisering, intensivering van het grondgebruik, het op sommige plekken binnen de Hoofdgroenstructuur toestaan van gebouwde recreatieve voorzieningen, internationalisering van de zuidflank, stadsparken en stadsstranden. Dat betekent eenvoudigweg dat een gigantische hoeveelheid bomen en struiken moeten wijken voor verstedelijking. Dat betekent een verarming van onze fauna en flora. Dat betekent meer luchtvervuiling door een toename van verkeer versterkt door het verdwijnen van veel groen.

Waar het op neerkomt in de visie van onze huidige besturen is: twee stappen vooruit, drie stappen achteruit. Van de meeste ecologische, milieubevorderende projecten komt meestal toch niets, daar zorgen de natuurbarbaren, de milieuhaters wel voor. De auto is nog steeds de heilige koe. De stadsbarbaren regeren. De stad slingert zijn tentakels als een octopus om het omliggende groen.

The Yes Men in Kopenhagen

climatedebts

The Yes Men hebben gisteren op de klimaatconferentie in Kopenhagen Canada voor schut gezet. Op de hun gebruikelijke manier hebben ze zogenaamd officiële verklaringen naar buiten gebracht waarin ze een radicale politieke omslag aankondigden.

TheYesMen-Canada: "The ruse started at 2:00 PM Monday, when journalists around the world were surprised to receive a press release from "Environment Canada" (enviro-canada.com a copy of ec.gc.ca) that claimed Canada was reversing its position on climate change."


EnviroCanadaSpoof: "Agenda 2020 sets binding emissions reductions targets of 40% below 1990 levels by 2020 and at least 80% by 2050, in line with the recommendations of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) and approaching the levels demanded by the African Group (link). The plan also introduces a new instrument, known as the "Climate Debt Mechanism" (CDM), committing Canada to much-needed funding to those developing countries facing the most dire consequences of climate change. CDM payments will begin with 1% and rise to the equivalent of 5% of Canada's GDP annually by 2030."

Hun 'officiële' Copenhagen site: GOOD COP15


Google nieuws hierover (zet de voorkeurtaal van uw browser op Engels).

Ik hoop dat onze burgemeester Cohen en Marijke Vos ons niet beschamen in Kopenhagen met zinloos gepraat. Ze kunnen beginnen met het behouden van al het groen in Amsterdam, met name in Zuidoost. Het wordt tijd om alle anti-milieu partijen zoals de VVD onder andere eens flink de les te lezen.

Al eerder had een gelijkaardige Nederlandse groep een krantje gedrukt, .selectNL., zogezegd een initiatief van de zes grote dagbladen met bijzondere aandacht voor de klimaatverandering.

OneWorld: "Na beter bestuderen blijkt .selectNL. een klimaatstunt te zijn van de Nederlandse tak van The Yes Men, een burgerinitiatief dat zich inzet voor actie tegen de klimaatverandering. Concrete actie: Nederland zou zich sterk moeten maken voor 40 procent emissiereductie vóór 2020, in vergelijking met 1990. Doel van deze ludieke actie is volgens de organisatie in eerste instantie dat deze 40 procent 'volwaardig ter discussie gesteld moeten worden in de Tweede Kamer' - en wel vóórdat de Klimaattop in Kopenhagen van start gaat."

Hier kunt u deze krant downloaden.

Bezuinigingen

Henk de Boer lijkt in zijn laatste blogpost (over de te verwachten bezuinigingen in Amsterdam en Zuidoost) te zeggen 'maak je borst maar nat'.

- Structureel bezuiniging 2004: 4,3 miljoen euro
- Structureel bezuiniging 2009: 5,2 miljoen euro 
- Structureel bezuiniging 2011: 11 euro (?) oplopend tot 18 miljoen euro na 2015 (?)

Eerdere bezuinigingen schijnen dus niet geholpen te hebben, want het loopt steeds op. Maar hier is een mogelijke oplossing, er kan fors bezuinigd worden op het schoonmaken van onze gemeentelijke gebouwen. Haal de katten uit de asielen en zet ze aan het werk (ook het staartje werkt mee). Ze vinden het nog leuk ook.


Geintje natuurlijk. Maar aangezien bezuinigen helemaal niet heeft geholpen, moeten we drastische maatregelen verzinnen: geen JSF aankopen, maak van de noord-zuidlijn een sneltram, en geen subsidie voor dure woningbouwprojecten die ook nog eens het milieu aantasten door bomenkap.

VROM: "Minister Van der Laan heeft voor 164 miljoen euro subsidie toegekend voor de bouw van ruim 23.000 koop- en duurdere huurwoningen. Gemeenten konden in het kader van de stimuleringsregeling woningbouw voor bouwprojecten die door de economische crisis stil zijn gevallen of niet starten, subsidie aanvragen."

Weer een subsidie voor de rijken, die de gewone burger veel geld kost. Er is geen markt voor dure koop- of huurwoningen, maar Van der Laan wil toch geld verspillen. Als er al subsidies nodig zijn dan is dat voor betaalbare woningen en armoedebestrijding. Maar het subsidiëren van het graaiende bedrijfsleven (herinnert u zich de bouwfraudes nog?) gaat voor, en ik dacht dat dit nou net een inbreuk is op de 'vrije markt'. Het opdrijven van huizenprijzen (gevolgd door de huurprijzen) is kort geleden nog als een bubbel gebarsten. Op dit moment is het in stand houden van de koopkracht van de bevolking het enige middel om de crisis te beperken. De economie kan alleen floreren als de mensen iets te besteden hebben, als ze een goede baan hebben (en geen salaris moeten inleveren!) en de regering geen geld verspilt aan nutteloze zaken. Ten eerste kunnen ze stoppen met het inhuren van adviesbureaus.

De oudjes


Aandachtsjunk Theo Maassen heeft al een aardig voorzetje gegeven over hoe er in Nederland gedacht moet worden over ouderen. De schreeuwlelijkerd kan het niet velen dat een sexy stuk als Patricia Paay in de Playboy komt. Zij is volgens hem namelijk te oud voor Playboy, eigenlijk horen ouderen er niet sexy en goed uit te zien, zij horen achter een rollator aan te hobbelen. Maassen raakte behoorlijk opgewonden over Paay. Hij was niet te paaien. Only in ze Nederlands, folks, only in ze Nederlands.

De hetze tegen ouderen lijkt wel door onze regering gesubsidieerd te worden. Het journaille huppelt zoals gewoonlijk vrolijk achter de trend aan.

Volkskrant: "Strop voor pensioen: burger leeft veel langer
Pensioenfondsen lopen een nieuwe financiële tegenvaller op, nu uit de laatste cijfers blijkt dat Nederlanders in de toekomst veel langer blijven leven. Doordat pensioenen in de toekomst langer duren, moeten de pensioenfondsen gezamenlijk 24 miljard euro meer uitkeren dan geraamd. Hierdoor zal het voor veel fondsen lastig worden de pensioenen de komende jaren aan te passen aan inflatie."

Dat ouderen langer leven is voor reactionair (lees 'neoliberaal') Nederland geen reden tot vreugde. Integendeel. Dat kan niet goed zijn, is de heersende mening. Oudjes horen kramakkig te zijn, doof, gebrekkig, en vooral, die uitvreters moeten werken tot hun laatste snik. Zij stoten zogezegd de jongeren het brood uit de mond. Jong Nederland moet zijn mond spoelen en wel onmiddellijk.

Naast Theo Maassen heb je ook nog Yvon Jaspers, 'een secreetje dat het meer van een kille schoonheid moet hebben dan van haar hersens'. Dat de jeugd van tegenwoordig ooit ook eens oud zal zijn - als ze het klimaat en de luchtvervuiling overleven - komt niet in hun geschrompen hersentjes op. Dat de ouderen van vandaag hun hele leven ook zelf hun pensioen hebben verdiend valt buiten hun bekrompen denkraam.

Het gaat in Nederland altijd over geld, nooit over mensen. Dat mensen langer leven wordt in de eerste plaats gezien als 'een strop'. Nog even en Donner en Klijnsma komen met een verplicht euthanasieplan; ouderen krijgen een gele ster uitgereikt en mogen zich niet meer in de stad laten zien. De ouderen zouden zo'n gigantische 1,5 jaar langer leven! Dat is toch ongehoord! Dat zou toch verboden moeten worden! En dat terwijl Nederland juist achterloopt bij de rest van Europa en de wereld. De maffia regeert.

Zwakbegaafdheid, dichtgeslibde aderen, doofheid en asociaal gedrag, onze jeugd van vandaag heeft er zwaar onder te lijden. Het begrip 'oudere jongere' dient herijkt, het definieert nu de geestarme jongere. Maar ieder nadeel heb zijn voordeel. Het voordeel voor hen is dat ze het niet eens merken, het nadeel is geheel voor de ouderen. Wij moeten er maar mee zien te leven, met die domme asociale klonen van Yvon Jaspers en Theo Maassen. Stuur alle werkloze jongeren naar de werkverschaffing, schaf de AOW af voor salarissen boven de 100.000 €uro, verbied bonussen, schaf het koningshuis af, stop militaire interventies in het buitenland. Laten we daar maar eens mee beginnen om de financiën gezond te krijgen. Maar laten we toch begrip opbrengen voor de jongeren, zij hebben nog veel, heel veel te leren.The Naked Violin

Hou je van vioolmuziek dan is dit een aanrader, gratis nog wel. Download de muziek, brand die op een cd-tje en print de cd hoes:

Tasmin Little - The Naked Violin

Tasmin Little

Het mutsje van Enait


Pauw&Witteman: "Vandaag heeft het Hof van Discipline besloten de berisping van de Raad van Discipline tegen advocaat Mohammed Enait te vernietigen. De raadsman kreeg die berisping omdat hij weigerde op te staan voor rechters. Het is gebruikelijk dat advocaten opstaan voor de rechter om respect te tonen. Enait zegt vanwege zijn islamitische geloofsovertuiging dit niet te willen.

Het oordeel van het Hof van Discipline luidde dat tegenover het respect voor de rechtelijke macht je ook respect mag verwachten voor de geloofsovertuiging. Daarbij oordeelde het Hof dat er “geen intentie van minachting van de advocaat” blijkt uit het handelen van Enait."

Er heerst in Nederland een grote geestelijke verwarring. Het is duidelijk dat de heer Enait een man is die de Nederlandse maatschappij niet alleen minacht maar ook niet accepteert. Als advocaat en mens laat hij zijn eigen oordelen en vooroordelen, zijn eigen (mis)interpretatie van zijn geloof, prevaleren boven de wetten en reglementen van onze maatschappij. Enait is een fundamentalist, van het soort waar Nederland tegen aan het vechten was in Irak en nog steeds aan het vechten is in Afghanistan. Ik denk dat dit de kern van het probleem is. Nederland heeft niets te zoeken in islamitische landen. Maar laat Enait dit dan ook duidelijk zeggen, nu verschanst hij zich enkel achter  zogenaamd 'religieus' fanatisme. En het ergste is dat hij nog steun krijgt in de Nederlandse top.

Enait beschuldigt P&W van 'elite-racisme', maar de werkelijkheid is dat mensen als Enait de hand boven het hoofd gehouden wordt door de bestuurselite. Het resultaat is dat er ongelijkheid is ontstaan, Nederlanders en niet-moeslims moeten zich aan de regels houden, de moeslim hoeft dat niet. En dat is nou juist waar Wilders zijn argumenten en aanhang vandaan haalt. Ongelijkheid is fout. Ook meneer Azis heeft het recht om zijn kruisje te dragen als hij dat wil en als de hoofddoek ook als religieus symbool is geaccepteerd.

Het GVB verbiedt een kruisje maar verstrekt zelf de hoofddoek. Dat klopt niet. Een hoofddoekje is een uiting van een geloof wordt ons gezegd; het mutsje van Enait wordt ook door hemzelf gepresenteerd als uiting van zijn geloof. Als de Zwitsers het bouwen van nieuwe minaretten verbieden dan rijst er een storm van verontwaardiging. Maar in feite is de minaret te vergelijken met een klokkentoren. Christelijk kerken mogen hun klokken niet meer luiden, dus nieuwe kerken voor zover ze nog gebouwd worden hebben geen klokkentoren meer. Die heeft geen functie meer. Een minaret heeft dezelfde functie: het oproepen tot gebed. Als we iedereen gelijk behandelen, dan mogen ook geen oproepen toegelaten worden vanuit een minaret. Minaretten hebben dus geen functie meer. Een verbod op nieuwe minaretten is wellicht uit te leggen als een manier om toekomstige fundamentalistische neigingen van moeslims om hun geloof op ongewenste manier over hun steden uit te blèren de kop in te drukken. Gezien de strijdbaarheid van mensen als Enait is dat te begrijpen. Er is geen verbod op het bouwen van moskeeën. Er is dus geen sprake van aantasting van geloofsuiting.

BNN manipuleerde zelfs een boerka-test om zogezegd aan te tonen hoe intolerant Nederlanders zijn. Waanzin ten top! Amsterdammers werden onterecht afgeschilderd als racisten. Hier zie je hoe AT5  de hoax doorprikt:


Wat brengt onze elite ertoe om deze fundamentalistische moeslims een hand boven het hoofd te houden? Cultureel verval? Angst of aan de andere kant begrip voor fundamentalisme? Voor een deel misschien. Maar meer nog zie ik het als de dogmatische hypocrisie en morele zelfoverschatting in Nederland. Wij zien onszelf als de hoeders van vrijheid, gelijkheid, tolerantie en we zullen erop toezien dat dit op dogmatische manier wordt volgehouden. De werkelijkheid is heel anders en ingewikkeld, dus moet het op dogmatische manier. Intussen is deze politieke correctheid ontaard in onvrijheid, ongelijkheid en intolerantie. Donner spande de kroon met zijn mededeling dat hij de shariah zou invoeren als de meerderheid dat zou willen. Waarom zaten/zitten onze soldaten dan in Irak en Afghanistan? Het is duidelijk dat de verdwazing heeft toegeslagen. Er heerst een dubbele moraal en de hypocrisie viert hoogtij bij onze elite zowel als bij de fundamentalistische moeslims.

Het christelijk geloof in Europa heeft een lange weg afgelegd. Er is begrip gekomen voor andersdenkenden, homo's. Dat heet beschaving. Mensen als Enait leven nog in de Middeleeuwen. Als atheïst vind ik wel dat er vrijheid van godsdienst moet zijn, maar ik vind elk geloof onzin. En als ik eerlijk ben dan moet ik zeggen dat de islam nog een zeer lange weg heeft af te leggen. Een moeslim die weigert vrouwen een hand te geven is zonder meer discriminerend te noemen. Dat heeft niets met geloof te maken, maar wel met een discriminerende machocultuur.

Dat moeslima's eisen dat alle mannen weg moeten uit het zwembad als ze in boerkini willen zwemmen heeft niets met geloof te maken, alles met arrogantie en fundamentalisme. Het is discriminerend, het is een uiting van een geloof dat alleen nog in de meest primitieve landen als Afghanistan bestaat. In sommige islamitsche landen zijn zelfs hoofddoekjes verboden. Dat zich dit beroep op een fundamentalistisch geloof steeds meer voordoet in onze moderne wereld is een teken dat het gaat om een agressieve politieke agenda, het afwijzen van onze maatschappij. Een boerka is een aanfluiting van emancipatie op alle vlakken. Nederland moet duidelijk zijn. Het gaat hier niet om racisme of geloof, maar om regels van samenleving. Nederland is geen islamitische maatschappij en ik hoop dat het dat ook nooit wordt. Ik ben al blij dat het christendom tegenwoordig een toontje lager zingt. Geloof en maatschappij moeten gescheiden blijven. Waarom zouden wij respect moeten hebben voor een discriminerend geloof? Respect moet je verdienen, daar heb je geen recht op.

Als vreemde religies meer vrijheid krijgen dan de oorspronkelijke dan wringt er iets en zal er onrust blijven.  Daar profiteert Wilders dan weer van.

Mijn kerststal

Zo, hier is ie dan, mijn kerststal. Een beetje nostalgie is op zijn plaats in deze tijd. De muziek is gespeeld op een 'digitally sampled' Grandioso Bösendorfer 290 en andere software instrumenten, en 'digitally mixed and mastered' by yours truly.


Prettige Kerstdagen!

Vastgoed

Hoe komt het dat de prijs van een koopwoning in Gein in 20 jaar tot meer dan 400% is gestegen? Een van de mechanismen die daarvoor gezorgd hebben is de criminaliteit. Zwart geld witwassen gebeurt op de makkelijkste manier door aankoop van onroerend goed. Je koopt panden voor meer geld dan ze waard zijn. De gemeente neemt de opgedreven aankoopwaarde van deze woningen over voor de taxatie van de overige huizen in de buurt. De WOZ waarde stijgt bijgevolg buitenproportioneel. Met andere woorden de overheid profiteert mee van dubieuze praktijken. Dat is mede de oorzaak van de bubbel in het vastgoed. Als je kijkt naar de verkoopprijzen van geveilde panden dan zie je dat die ver onder de WOZ waarde zitten. Maar de veilingprijs is de eigenlijke waarde van het pand in het economisch verkeer. Er zijn meerdere bieders, het hoogste bod haalt het. Nochtans zal deze lage verkoopprijs nooit door de gemeente als norm voor taxatie gehanteerd worden.

hebzucht
Hebzucht in Vastgoed

Parool: "In het afgelopen voorjaar werd bekend dat nogal wat koopwoningen in Venserpolder in handen waren gevallen van criminelen. Van dat nieuws werd niemand blij. De woningbouwcorporaties maakten zich grote zorgen over hun woningen, het stadsdeel maakte zich grote zorgen over het aanzien van de Bijlmer en ook de criminelen in kwestie hadden de hele zaak liever stil gehouden."

925: "Vastgoed, fraude en half-criminele notarissen, de heilige drie-eenheid. Niets nieuws denkt u nu. Weten we al jaren. Wie vastgoed zegt, zegt liquidatie. Is ook zo, maar nu staat het officieel vast.
De harde waarheid is dat makelaars, taxateurs, notarissen, advocaten, accountants, trustkantoren, cateraars en secretaresses als vanzelf meewerken aan dubieuze transacties in de vastgoedsector. Dit is inmiddels zo gewoontjes en gesneden koek voor onze door en door betrouwbare en integere financieel experts en dienaren der wet (die een eed hebben afgelegd dus nooit liegen) dat vastgoed criminelen er standaard vanuit gaan dat de financiële dienstverleners zullen meewerken."

De truc van wooncorporaties bestaat erin zo veel mogelijk te slopen zodat er ook veel gebouwd moet worden, wat duurdere woningen oplevert. Kassa voor de corporaties, zuur voor de bewoners. Dertig jaar lijkt al het maximum te zijn voor een gebouw. Maar het is in feite kapitaalvernietiging.

Politiek spektakel in Zuidoost

LaRose

AT5 repte vandaag over een 'politiek spektakel in Zuidoost'. La Rose wordt lijsttrekker van de PvdA, niet Muriël Dalgliesh. Muriël werd uitgejouwd. Er komt leven in de brouwerij.

Henk de Boer (CDA) spreekt van een Afrikaanse coup. Volgens hem slaat Klein-Accra een bres in Klein-Paramaribo. En waarom zat Belliot zo aan Prem te rukken!?

BelliotPrem 

Met zoveel spektakel in de PvdA wordt het een harde dobber voor de andere partijen om te verkiezingen te winnen. Maar laten we hopen dat dit verandering betekent in de politiek van de PvdA.

Onzekerheid blijft

home_anim

O&S: "Een jaar geleden werden de gevolgen van de kredietcrisis in Nederland merkbaar. In de cijfers over de woningmarkt werden de effecten in november 2008 goed zichtbaar toen er veel minder woningen werden verkocht.
Het aantal verkochte bestaande woningen bereikte met 409 verkochte woningen in februari 2009 een voorlopig dieptepunt. De gemiddelde verkoopprijs van de bestaande woningen is eveneens gedaald en ligt nu 8,5% lager dan een jaar geleden.
Op dit moment zijn er nog geen overtuigende tekenen van stabilisatie of verbetering en de rust op de woningmarkt is nog niet teruggekeerd."

Amsterdam: "Burgemeester Cohen en wethouder Vos nemen deel aan de Klimaattop in Kopenhagen. Wethouder Vos reist op verzoek van VROM mee in de trein naar Kopenhagen op 12 december. Burgemeester Cohen gaat op 15 december naar de Climate Summit of Mayors waaraan meer dan zestig burgemeesters van grote steden uit de hele wereld meedoen."

Marijke Vos kan beginnen met de bouwplannen van stadsdeel Zuidoost een halt toe te roepen en daarmee het milieu hier veilig te stellen. Du moment dat er nog zo'n twintigduizend bomen gekapt zijn in Zuidoost is het vechten tegen de bierkaai en zal Amsterdam nog milieuvervuilender worden. Dat is niet goed voor handel en toerisme, en ook niet voor de bewoners en hun gezondheid. Nu is het nog mogelijk maatregelen te nemen en het groen in Zuidoost te behouden. De woningmarkt is toch waardeloos op dit moment. Daar is geen eer mee te behalen. Dure woningen verkopen niet.

2984g1
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen en gemiddelde koopsom
Duurdere koopwoningen minder in trek

Parool: "Nederland staat een periode van zeer beperkte economische groei te wachten. Overheden, banken en pensioenfondsen zullen alle zeilen moeten bijzetten om groei überhaupt mogelijk te maken. Die boodschap komt van De Nederlandsche Bank (DNB), die gisteren met groeiramingen voor de komende twee jaar naar buiten kwam.

De groei voor de komende jaren hangt onder meer af van het herstel van de buffers waar met name overheden een beroep op hebben gedaan. Zij kwamen tijdens de crisis met miljarden over de brug om de financiële sector en de economie te ondersteunen. De forse ingrepen hebben een positief effect gehad, want de economie begint zich nu overal te herstellen. Van een duurzaam herstel is echter nog lang geen sprake, want de steunmaatregelen waren tenslotte tijdelijk.

Overheden staan nu voor de taak hun buffers weer aan te vullen, zei Hoogduin. 'Gebeurt dat niet, dan krijgt de economie de tik later. Er komt een moment dat je terug moet.'
Voor de Nederlandse overheid betekent dit flink bezuinigen, zoals het kabinet ook heeft afgesproken. Het begrotingstekort ligt eind 2011 op 6 procent. Het tekort moet van de Europese Commissie in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent.

Ook de consumenten moeten een bijdrage gaan leveren aan de groei. Nu doen ze het zuinig aan, onder meer uit angst werkloos te raken."

Hoezo hangt de groei af van het herstel van de buffers? Verwacht men dan in de toekomst een verder beroep op deze buffers? Denkt men de buffers opnieuw te zullen moeten aanspreken? Ik denk het wel. Het feit dat de banken niet scheutig zijn om kredieten te verlenen toont aan dat ze geen vertrouwen hebben in de economie, ook niet in de andere banken of hun eigen bank. Zij kunnen het weten, zij waren de oorzaak van de crisis en kennen zichzelf. Dus de burger zal wel moeten betalen. Er komen bezuinigingen aan. En ook lastenverzwaringen (meervoud!) voor de burger.
De consument levert al een zeer flinke bijdrage door de verhoging van de kosten/prijzen van ziekenzorg, energie, gemeentebelastingen, de aantasting van pensioenen, etc. die zijn aangekondigd voor volgend jaar en nu wordt van de consument nog verwacht dat hij/zij meer gaat uitgeven. Daarvoor zal op z'n minst de koopkracht gelijk moeten blijven of omhoog gaan. Wordt die koopkracht aangetast dan gaat het steeds verder naar beneden met onze economie.

wim-kok
Wim Kok door Woldhek

AmsterdamsStadsblad: "Oud-premier Wim Kok en KPN-topman Ad Scheepbouwer helpen Amsterdam bij het voorbereiden van de grote bezuinigingsoperatie die de komende jaren moet worden uitgevoerd. Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (financiën) in een brief die hij deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Het tweetal zitten in een externe adviesgroep die de wijze van aanpak van de gemeente in totaal drie keer kritisch onder de loep zal nemen. Ook directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Rob Kuipers en kroonlid van de Sociaal Economische Raad Marco Wilke zitten in de adviesgroep.

Asscher kondigde in november aan dat Amsterdam tot en met 2014 in totaal 620 miljoen euro moet bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat komt onder meer doordat de inkomsten door de economische crisis teruglopen en doordat de kosten van de nieuwe metroverbinding Noord/Zuidlijn de pan uit zijn gerezen. De gemeente werkt aan een lijst van mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Die lijst moet begin volgend jaar klaar zijn."

Als de architecten van de crisis zich ermee gaan bemoeien dan zal het zeker gauw beter gaan. Maar niet heus! Wim Kok is een zakkenvuller eerste klasse. Zijn commissariaten bij de ING Bank, TPG Post, Shell en de KLM zeggen voldoende. We weten allemaal hoe goed die bedrijven geboerd hebben en hoe goed ze er nu voorstaan, of niet dus. Kok zal zijn neoliberale overtuiging ook in Amsterdam willen doordrukken.

crisis

Om de crisis te bestrijden kan men beginnen met het belasten van de bonussen. Tenslotte zijn de bonussen bedoeld om de winsten van de banken af te romen zodat er geen belasting betaald hoeft te worden daarover. Wouter Bos kan nu makkelijk verwijzen naar Europa en meedoen met het belasten van bonussen. Dat is een rechtvaardige maatregel. Het is ook een aansporing om geen buitensporige risico's te nemen in financiële transacties. Het is ook een juiste straf voor de schade toegebracht door de bonusjagers en banken.

Bovendien zit er voor Amsterdam niets anders op dan het metrotramplan van de SP aan te nemen, anders rijzen de kosten de pan uit.

Bloomberg: "French President Nicolas Sarkozy is considering a tax on 2009 banker bonuses exceeding 27,000 euros ($39,800), following the U.K. government’s introduction of a similar levy, said two French government officials.
U.K. Chancellor of the Exchequer Alistair Darling said yesterday all banks in the U.K. awarding discretionary bonuses of more than 25,000 pounds ($40,000) must pay a one-time levy of 50 percent.
The British government introduced its levy after firms that benefited from taxpayer bailouts began to allocate more money to employee remuneration. Bonuses for U.K. financial services employees may climb by 50 percent to 6 billion pounds this year, the Centre for Economics & Business Research Ltd. said in Oct."

Er is één grote zekerheid voor de burger: dat 2010 veel duurder zal worden.

Ker(st)mis


Kerstmis in de Amsterdamse Poort. Het valt tegen. Er is geen sfeer, zeker geen kerstsfeer. "'t Is al koopman, koopman, wat de klok slaat." Ik heb geen kerstboom gezien gisteren, ook geen kerststal. In de vorige eeuw, 't is alweer zo'n  tien jaar geleden, kon je nog een levende kerststal bewonderen in de Poort. Dat was leuk. Er stond zelfs een kameel. Je bleef altijd even stilstaan en kijken. Maar het Dagelijks Bestuur van Zuidoost wil tellen, geld tellen, inkomsten binnenhalen. Er is geen plaats voor wat nostalgie of sentimentaliteit. En in naam van het multiculti circus moet elke vorm van oorspronkelijke cultuur verdwijnen. Wat overblijft is multicommercie. 't Is triest.

Als je de stilte uit Kerstmis haalt, hou je een kermis over.

Dominee Gremdaat zal het me zeker niet kwalijk nemen als ik toch een lans wil breken voor wat meer kerstgevoel. Het is te gek dat je als atheïst tot meer kerstgevoel moet oproepen, maar toch, er ontbreekt iets tegenwoordig. Als de commercie de overhand neemt, dan missen we iets. Als kind vond ik Kerstmis een prachtig feest. Het christelijke kerstverhaal boeit me nog steeds, hoewel ik niet gelovig meer ben. Toen ik gisteren thuis kwam van mijn boodschappen in de Amsterdamse Poort en bij wijze van spreken van een koude kermis thuis kwam, heb ik meteen mijn oude kerststal uit de doos gehaald en opgezet.

Het is onnozel om de Bijbel te lezen als een geschiedenisboek dat echte gebeurtenissen weergeeft. De waarde van de Bijbel ligt in zijn symbolische, allegorische, metaforische inhoud. Het is een boek met een boodschap. En het Nieuwe Testament was revolutionair in zijn tijd. De geboorte van Jezus Christus is een magistraal verhaal. Maar alleen in het evangelie van Mattheüs komt de kindermoord voor. Het idee dat er een god is die zijn zoon op aarde geboren laat worden is hemelstormend. Het Oude Testament bevat boeken uit een primitieve tijd, met veel verwerpelijke ideeën. Nog dagelijks merken we de schadelijke invloed van het O.T. Het zijn de Oud Testamentairen die ons het leven nog steeds vergallen (niet in het minst in Palestina). Dan komt daar plotseling een Nieuw Testament met een boodschap die soms vierkant tegenover die van het O.T. staat: een boodschap van menselijkheid. Daarom kan je ook als atheïst het kerstverhaal mooi vinden. José Saramago, nobelprijswinnaar en communist, schreef Het Evangelie volgens Jezus Christus, zijn eigen versie.

De Kerk is iets anders dan een geloof. Het geloof is iets anders dan deugdzaamheid. Het gedicht van T.S. Eliot The Hippopotamus spreekt boekdelen.

Dominee Gremdaat

Een wijs woord van zielzorger Dominee Gremdaat in deze grijze dagen:


De maffia regeert

balkenende4

Nederland wordt geregeerd door het geld. Sinds ook Wim Kok zich begon te profileren als neoliberaal wordt Nederland geleid door een maffia die alleen oog heeft voor het geld, niet voor de mensen. Balkenende had het een tijd geleden over de VOC mentaliteit die bevorderd moest worden. Hij is nu de leider van de maffia die Nederland heet, een plunder VOC. Daarom moet hij zich als capo di tutti capi waarschijnlijk beter beveiligen tegen opdringerige journalisten.

Dat er slachtoffers vallen is duidelijk. Dat zijn de gewone burgers, vooral de kwetsbaarsten, die zowat vogelvrij zijn, de buiten-de-wet-gestelden; het belang van het geld, van bedrijven, van bestuurders gaat voor. Enkele voorbeelden:

Get Microsoft Silverlight

Zembla: "Nederland is in de ban van de Mexicaanse griep. Minister Klink van Volksgezondheid spaart kosten noch moeite om de griep te beteugelen. Maar ondertussen woedt in het zuiden van Nederland al bijna drie jaar een andere epidemie, de Q-koorts, de grootste ooit ter wereld. De ziekte is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, zes zijn overleden. Maar volgens artsen in ZEMBLA is deze epidemie onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden."

Blijkbaar waren de belangen van de vaccinontwikkelaars van doorslaggevender aard in de Mexicaanse griephype dan de werkelijke gevaren voor de bevolking. In het geval van de Q-koorts gaat het om de belangen van de boeren en geitenfokkers, daarom werden geen noodzakelijke maatregelen genomen om de epidemie in te perken. Het draait allemaal om de financiële belangen die aangetast kunnen worden of bevorderd, het gaat niet om mensen. In het geval van de Mexicaanse griep was de winst voor de farmaceutische industrie doorslaggevend, in het geval van de Q-koorts was de winst van de boeren doorslaggevend.

PlusPostKlink én Verburg schuldig aan uitbraak Q-koorts

q-koorts
Klik op kaart voor download pdf
RIVM

Indien dit een alleenstaand geval was, kwamen we er nog goed vanaf. Maar heel Nederland is volgens hetzelfde principe georganiseerd. En dat is diep tragisch.

Elsevier: "Zestig procent van de fouten die in ziekenhuizen wordt gemaakt, komt door menselijk falen. Dat stelt onderzoeker Marleen Smits (29) in haar proefschrift waarop ze deze week promoveerde.
Professionals die niet nagaan of alle noodzakelijke materialen aanwezig zijn. De spoedeisende hulp die specialisten oproept die vervolgens niet komen opdagen. De eerste hulpartsen die moeten wachten op labuitslagen terwijl het laboratorium vergeten is om de resultaten in de computer te zetten."

In de meeste gevallen heeft dit falen te maken met gebrek aan geld, bezuinigingen en de stelselmatige afbraak van de gezondheidszorg, waarin privatisering en deregulering hebben huisgehouden. Nederland heeft zichzelf kapot bezuinigd in naam van de efficiëntie. Intussen is Nederland de dorpsidioot van Europa.

Netwerk: "Nederlanders worden minder oud dan de bevolking in veel andere landen in de hele wereld, en de levensverwachting van de Nederlanders stijgt bijzonder langzaam. Nederland haalt met een gemiddelde levensverwachting van 79 jaar slechts de dertigste plaats in de 'wereldranglijst'. En per decenium komt er maar één jaar aan levensverwachting bij; in Japan zijn dat 2.5 jaar.
We denken dat we de beste gezondheidszorg ter wereld hebben, maar de stagnerende levensverwachting van onze bevolking laat iets anders zien."


Nochtans blijven onze politici zeuren over het feit dat de bevolking steeds ouder wordt. Dat hoor je nauwelijks in het buitenland waar het ook nog eens beter is. De argumenten draaien hier altijd en eeuwig om geld. Onze politici liegen en bedriegen, verdraaien de feiten en dat enkel en alleen om het neoliberale profijtbeginsel te promoten. Er wordt tegenwoordig een hetze tegen de ouderen en zwakkeren aangestuurd door de meest asociale kliek in onze regering, met name Donner en Klijnsma, die zich gedragen als onderbazen van een graaiende elite die slachtoffers zoekt voor hun onbelemmerde geldzucht. De overheid is er niet voor de burger, maar voor de ondernemers. Sommige politici noemen zichzelf 'christenen', maar de zwaksten in onze samenleving laten ze aan hun lot over. Witgekalkte graven zijn het!

Netwerk: "De Inspectie voor Gezondheidszorg onderzoekt nauwelijks klachten over de gehandicaptenzorg, het toezicht faalt. Dat concludeert de Nationale Ombudsman na onderzoek."


Zembla: "In Nederland sterft jaarlijks één op de honderd baby’s. Internationaal onderzoek toont aan dat de babysterfte hier hoger ligt dan in andere Europese landen. Eén van de oorzaken van de hoge babysterfte is dat verloskundigen en gynaecologen meer risico’s nemen dan collega’s in het buitenland. Ze wachten lang met ingrijpen, want de Nederlandse filosofie is dat de natuur zijn gang moet gaan. Gynaecologen en kinderartsen stellen in ZEMBLA dat veel sterfgevallen van baby’s onnodig zijn."


Ook hier draait alles om geld. Verloskundigen zijn goedkoper dan gynaecologen en kinderartsen. De conclusie kan alleen maar zijn dat wij geregeeerd worden door maffiosi, tuig van de richel. Het gaat om geld, niet om mensen.

Beroepseer: "Halverwege de jaren tachtig zien we dat ook binnen de gezondheidszorg om te komen tot ‘efficiënt organiseren’. Nadat het communisme was gevallen stond niets meer in de weg om voluit te gaan voor een ‘neoliberale organisatie’ binnen de gezondheidszorg. Niet de werkvloer staat inmiddels centraal, maar de managers en de Raden van Bestuur. De professionals, alsook de managers worden beschouwd als deel van een bedrijfmatig productieproces, wat zich onder meer uit in technocratische taal.

Niet de cliënt, zo schijnt, staat centraal, maar alles wat te meten is. Alsof het niet langer gaat om het contact tussen mens en mens; zorgverlener en zorgontvanger. Maar ja, dat is natuurlijk niet meetbaar en derhalve van ondergeschikt belang. Op deze wijze wordt het de professionals steeds moeilijker gemaakt om plezier in hun werk te hebben en daar zingeving aan te ontlenen. Dat niet alleen, maar zeker zo erg: Op deze wijze worden cliënten geofferd op het altaar van ‘ptoduktiedenken en tijdschrijven’. Dat hier niet massaal door professionals en Raden van Bestuur in opstand gekomen wordt is beschamend.

Gaat het nu wel of niet om de zorgvrager? Is deze bijzaak, of hoofdzaak? Deze vraag geldt ook politici: Gaat het om de zorgvrager of om het afleveren van een product?

Het wordt echt tijd dat we gezamenlijk opstaan en in opstand komen."

Terwijl in de gezondheidszorg de regelgeving absurde vormen aanneemt en de daadwerkelijke hulp vaak in de kiem smoort, is de vrijheid en het financiële belang van de banksters, de vrije jongens, de bonusjagers, een heilig, onwrikbaar doel op zichzelf.

SC: "Gepubliceerd op 02 december 2009 Uit SC (printeditie) 02 december 2009
Bankiers houden vooralsnog de volledige zeggenschap over hun beloningen. Maar als de salarissen weer de pan uitrijzen, dreigt er wetgeving.
De code regelt onder andere dat bonussen niet meer dan honderd procent van het vaste salaris mogen bedragen.
Oppositiepartijen SP, GroenLinks en PVV vinden de huidige aanpak nog te slap en zouden liever meteen met verdergaande wettelijke regels komen. Ook leeft de vrees dat de code te beperkt is, omdat alleen de bestuurders er onder vallen. Het matigen van de bonussen voor bijvoorbeeld handelaren zou minstens even belangrijk zijn."

'Beloningen'? Beloningen, jawel. Meestal voor schade toegebracht aan de Nederlandse economie. En dan nog van 100%? Intussen worden de bescheiden salarissen van heel wat werkenden op schandalige manier aangevallen. Kijk naar TNT. En aso Donner wil ook de ouderen aanpakken. Onze regering moet zich doodschamen voor deze maffiapraktijken.

De burger wordt steeds meer een potentiële crimineel, zonder privacy; het ondernemerschap staat het vrij de burger een loer te draaien.
Volkskrant: "De vier grote accountantskantoren die de boeken van vrijwel alle Nederlandse banken en verzekeraars controleren, hebben steken laten vallen. Ze kijken niet kritisch genoeg naar de informatie die ze krijgen van de financiële instellingen die ze controleren."

Ik ben benieuwd of Zalm nog witgewassen zal worden in het onderzoek over hem over een maand of zo. De Nederlandsche Bank leidt het onderzoek, maar DNB is zelf schuldig aan grove nalatigheid in de IceSave affaire en de benoeming van Zalm bij DSB. Zal de omertà het lot van Zalm bepalen?

Donner dementeert ...

... of is van de ratten besnuffeld.

nullijn donner
Dames en heren: de nul-lijn!
Door Adriaan

Spits: "Als het aan minister Piet Hein Donner ligt moet er iets met de salarissen van ouderen gebeuren. Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen tot 67 jaar, maar dan moet er wel wat veranderen aan de salarissen.

Om ervoor te zorgen dat bedrijven de oudere werknemers langer in dienst kunnen houden, moeten ze minder verdienen. Donner vertelde over zijn plan in het programma Buitenhof.

Hij zei dat we af moeten van de steeds maar stijgende salarissen. Ouderen moeten eerder aan de top zitten en dan langer met hetzelfde loon genoegen nemen, is het idee van Donner. Tevens wil de minister een beter loopbaanbeleid om ouderen aan het werk te houden."

Je moet maar durven, zo bruin heeft nog niemand zijn kadetjes ooit gebakken. Ik hoorde vandaag iemand zeggen 'straks komt ie nog met een euthanasieplan voor ouderen omdat ze teveel kosten, nou dan kunnen ze met hem beginnen!'
Wat een zure, calvinistische, asociale ouwe etter is die Donner toch. Donner behoort tot het soort goddeloze bureaucraten die de Macht dienen. Als de meerderheid de shariah wil, dan zou Donner de shariah uitvoeren, als we een fascistisch regime hadden dan is het niet uitgesloten dat Donner zich zou plooien naar fascistische wetten om later te beweren dat hij alleen orders uitvoerde. Ordnung muß sein! Reden temeer om ervoor te zorgen dat ambtenaren en ministers nooit langer dan hun zestigste aan de bak blijven. Donner is 61 maar ziet er overigens uit als een tachtiger, mentaal is hij ver in de negentig, sociaal is hij 13 jaar oud. Zit deze man in hetzelfde kabinet dat  de banksters nog steeds hun eigen bonussen laat bepalen? Overigens lijkt Klijnsma ook een psychisch probleem te hebben, het lijkt wel of ze de ellende van haar handicap wil afwentelen op alle burgers: 'Ik heb het moeilijk gehad, nu zullen jullie boeten!' En alles gaat met een uitgestreken glimlach bij dit duo. Sadomasochisme met de grimlach. Only in ze Netherlands, folks, only in ze Netherlands!

Climate Change 2009

SEAL_THE_DEAL
Seal the Deal!

RathenauInstituut: "Burgers willen een stevig klimaatakkoord in Kopenhagen. Westerse landen moeten CO2-emissies met 25-40% verminderen. Landen die hun doelstelling niet halen, moeten boetes krijgen. Dat bleek uit een wereldwijd burgerforum over klimaatverandering, waarvan het Rathenau Instituut het Nederlandse deel organiseerde."

Wat zijn dat voor mensen die steeds maar blijven beweren dat de klimaatsverandering een hoax, een vervalsing is? Dat zijn de ultra-reactionairen, de neoliberalen die belangen hebben in industrie, olie en kolen; dat zij die mensen die lak hebben aan milieu en menselijkheid; dat is het soort dat verantwoordelijk is voor rampen als Bhopal en elke aansprakelijkheid van zich afwerpt; dat zijn die 'wetenschappers' die betaald worden door vervuilende bedrijven die door willen gaan met hun vervuiling ook als dat ten koste gaat van miljoenen mensen. En dan heb je nog de asociale spitsburger die het te allen tijde zal vertikken om zijn vervuilende auto eens een keer te laten staan en de fiets te nemen.

Ondanks de bewijzen dat de poolkappen aan het smelten zijn, dat ons milieu steeds verder aangetast wordt, blijven sommige 'wetenschappers' – ik noem ze criminelen – beweren dat we te maken hebben met een natuurlijke ontwikkeling die niet veroorzaakt wordt door de mens. Vanzelfsprekend zijn er natuurlijke schommelingen waar de mens geen invloed op heeft, maar onderstaande kaart van de vervuiling toont duidelijk aan dat de dicht bevolkte gebieden de grootste vervuilers zijn. Dat is niet een gevolg van de schommelingen in onze natuur, de zon of wat dan ook. Dat komt door onze auto's en industrie.

pollution_global
De rode gebieden (waaronder Nederland) zijn het ergst vervuild.
(Klik op kaart voor vergroting)

De NRC smeert deze vervuiling uit over het hele land, maar neemt Europa als één land, en moffelt daarmee Nederland, naast België en het Ruhrgebied, weg als een van de grootste vervuilers in Europa.

wereldwijd

Hieronder ziet u het aandeel van Nederland in Europa:

Europ
Klik op kaart voor vergroting

ScienceDaily: "About 40 percent of deaths worldwide are caused by water, air and soil pollution, concludes a Cornell researcher. Such environmental degradation, coupled with the growth in world population, are major causes behind the rapid increase in human diseases, which the World Health Organization has recently reported. Both factors contribute to the malnourishment and disease susceptibility of 3.7 billion people, he says."

Jaarlijks sterven 18.000 Nederlanders voortijdig door luchtvervuiling.
BBC: "Air pollution is responsible for 310,000 premature deaths in Europe each year, research suggests."
Wereldwijd wordt aangenomen dat zo'n 3 miljoen mensen jaarlijks sterven door luchtvervuiling.
Als we al grootscheepse vaccinatie-acties uitvoeren voor griepepidemieën, dan is het toch zeker dringend noodzakelijk om iets aan de luchtvervuiling te doen.

cartoon2009
David Horsey

Copenhagen Diagnosis - Climate Science Report (pdf): "The most significant recent climate change findings are: 

Surging greenhouse gas emissions: Global carbon dioxide emissions from fossil fuels in 2008 were nearly 40% higher than those in 1990.

Recent global temperatures demonstrate human-induced warming: Over the past 25 years temperatures have increased at a rate of 0.19°C per decade, in very good agreement with predictions based on greenhouse gas increases.  Even over the past ten years, despite a decrease in solar forcing, the trend continues to be one of warming. Natural, short-term fluctuations are occurring as usual, but there have been no significant changes in the underlying warming trend. 

Acceleration of melting of ice-sheets, glaciers and ice-caps: A wide array of satellite and ice measurements now demonstrate beyond doubt that both the Greenland and Antarctic ice-sheets are losing mass at an increasing rate.  Melting of glaciers and ice-caps in other parts of the world has also accelerated since 1990. 

Rapid Arctic sea-ice decline: Summer-time melting of Arctic sea-ice has accelerated far beyond the expectations of climate models.  The area of sea-ice melt during 2007-2009 was about 40% greater than the average prediction from IPCC AR4 climate models. 

Current sea-level rise underestimated: Satellites show recent global average sea-level rise (3.4 mm/yr over the past 15 years) to be ~80% above past IPCC predictions. This acceleration in sea-level rise is consistent with a doubling in contribution from melting of glaciers, ice caps, and the Greenland and West-Antarctic ice-sheets. 

Sea-level predictions revised: By 2100, global sea-level is likely to rise at least twice as much as projected by Working Group 1 of the IPCC AR4; for unmitigated emissions it may well exceed 1 meter.  The upper limit has been estimated as ~ 2 meters sea level rise by 2100. Sea level will continue to rise for centuries after global temperatures have been stabilized, and several meters of sea level rise must be expected over the next few centuries. 

Delay in action risks irreversible damage: Several vulnerable elements in the climate system (e.g. continental ice-sheets, Amazon rainforest, West African monsoon and others) could be pushed towards abrupt or irreversible change if warming continues in a business-as-usual way throughout this century. The risk of transgressing critical thresholds (“tipping points”) increases strongly with ongoing climate change.  Thus waiting for higher levels of scientific certainty could mean that some tipping points will be crossed before they are recognized. 

The turning point must come soon: If global warming is to be limited to a maximum of 2 °C above pre-industrial values, global emissions need to peak between 2015 and 2020 and then decline rapidly. To stabilize climate, a decarbonized global society – with near-zero emissions of CO2 and other long-lived greenhouse gases – needs to be reached well within this century.  More specifically, the average annual per-capita emissions will have to shrink to well under 1 metric ton CO2 by 2050. This is 80-95% below the per-capita emissions in developed nations in 2000."

We moeten dringend overstappen op een ecologisch verantwoorde economie, en die is zelfs financieel gunstig.

earth_in_good_hands

Helmholtz Association of German Research Centres: "Policy makers who factor the planet's multi-trillion dollar ecosystem services into their national and international investment strategies are likely to see far higher rates of return and stronger economic growth in the 21st century, a new report issued today says.

Some countries have already made the link to a limited extent and are glimpsing benefits in terms of jobs, livelihoods and economic returns that outstrip those wedded to older economic models of the previous century.

    * In Venezuela, investment in the national protected area system is preventing sedimentation that otherwise could reduce farm earnings by around $3.5 million a year (Pabon-Zamora et al. 2008).

   * Planting and protecting nearly 12,000 hectares of mangroves in Vietnam costs just over $1 million but saved annual expenditures on dyke maintenance of well over $7 million (Tallis et al. 2008).

    * One in 40 jobs in Europe are now linked with the environment and ecosystem services ranging from clean tech 'eco-industries' to organic agriculture, sustainable forestry and eco-tourism.

    * Investment in the protection of Guatemala's Maya Biosphere Reserve is generating an annual of income of close to $50 million a year, has generated 7,000 jobs and boosted local family incomes (CBD 2008). 

The new report, prepared by The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) initiative hosted by the UN Environment Programme, calls on policy-makers to accelerate, scale-up and embed investments in the management and restoration of ecosystems."

The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) for Policy Makers

Beat the Heat Now: "We kunnen het klimaatprobleem oplossen. Maar dan moeten we wel nú allemaal in actie komen. Laat ook zien dat je om deze wereld geeft en het klimaatakkoord belangrijk vind! Kom op zaterdag 12-12 17:00-22:00 naar Beat the Heat Now, het Nationaal Klimaatevenement in de Jaarbeurs in Utrecht. Bestel je ticket voor slechts € 5 online via TicketMaster of telefonisch via 0900-3001250."

An Inconvenient Truth.

DePers: "Met hakken en kappen verdienen criminele houthakkers jaarlijks miljarden. Het is de vraag of de VN een oplossing hebben.
Meer dan alle auto’s, vrachtwagens, treinen, vliegtuigen en schepen bij elkaar. Met 18 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot is houtkap in de tropen een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Bomen nemen CO2 op, die vrijkomt als ze worden gekapt. Niet voor niets prijken tropisch-regenwoudlanden Indonesië en Brazilië, na China en de Verenigde Staten, op nummer drie en vier de wereldranglijst van CO2-uitstoters. Stop ontbossing en het klimaatprobleem is voor een deel opgelost."

Hierbij wil ik nog even opmerken dat het kappen van ongeveer 40.000 bomen in Amsterdam Zuidoost in een paar decennia een aantasting is van het milieu en de volksgezondheid. Het gaat tegen alle positieve acties voor klimaatverbetering in.

De klimaatconferentie van Kopenhagen moet slagen. Dit is geen optie:

Sorry

En dan nog even dit, uit het rijke leven van de Nederlandse regeringsidioten:
Trouw: "Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren? Dat vraagt Dik Hermans, bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) zich af in een interview met dagblad Trouw. De krant publiceerde het stuk zaterdag. CVZ is een adviesorgaan van de overheid."

Ik denk dat we samen een rechtszaak moeten aanspannen tegen onze regering voor alle doden en alle gezondheidsschade veroorzaakt door luchtvervuiling. De schade die onze regering de burger toebrengt als er niet meer maatregelen tegen de vervuiling worden genomen, dient vergoed te worden! Dik  Hermans is een van de vertegenwoordigers van asociaal Nederland. Misschien kan hij wel persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de verslechtering van de positie van alle burgers. Misschien moeten we ook gaan denken aan regime change.

Heerlijk avondje!

Deze koude decemberdagen wanneer het zwerk is volgeplempt met grijze wolken, en in de supermarkten de aanrijdingen met boodschappenkarretjes schrikbarend toenemen, zijn de verlichte avonden thuis des te gezelliger. Terwijl in de gure buitenwereld de kleine crimineel zijn slag denkt te kunnen slaan omdat de top van de Hermandad zich aan het volproppen is in chique restaurants op kosten van de belastingbetaler, komt het erop aan je avonden knus in te richten. Het Sinterklaasfeest heb ik altijd al wat raar gevonden. Blij toe als het 'heerlijk avondje' achter de rug is. Maar we hebben nog een hele maand voor de boeg, dus we maken er wat van. Laat de bisschopswijn en de noten maar aanrukken.


Is dit haardvuurtje niet gezellig? Zet het op een DVD schijfje en speel het af op je televisie of computer. Er zijn ook HD versies te koop voor een paar centen. Dan heb je ook nog wat luisterboeken nodig. Ik heb al eerder de Bommelsite geprezen. Maar hier zijn nog veel meer leuke verhalen, gratis te downloaden en ingesproken door de auteurs: RADIOBOEKEN.

Nog een paar leuke boeken:
Van Oude Mensen, de Dingen, die Voorbijgaan
Uit het Leven van Dik Trom
En voor de doorzetters:
De Lotgevallen van Ferdinand Huyck

En wil je een Dickens verhaal in het Engels, dan kun je de podcast beluisteren van The Classic Tales, dat nu The Cricket on the Hearth uitzendt.

Veel plezier!

Bellen blazen

GL

Sinds een aantal jaren zit GroenLinks in het College van B&W van Amsterdam, maar zoals dat gaat in de politiek is het op poten zetten van een groen en sociaal Amsterdam geen sinecure. De bestuurstop in Nederland is over het algemeen asociaal en heeft lak aan groen. Dus GroenLinks moet water in de wijn doen. En dat is zeer jammer, want van groen en links blijft er intussen weinig over. Ik zeg het met pijn in het hart, en GL Zuidoost doet ontzettend zijn best om Zuidoost groen te houden, maar het is een feit. Al die jaren is Amsterdam qua milieu flink achteruit gegaan en dat zal nog erger worden als het inwoneraantal (lees 'bouwen') en de verkeersdrukte toenemen in Zuidoost en tegelijk ook zo'n 40.000 bomen verdwijnen over de hele periode van 'vernieuwing' in Zuidoost.

Bovendien zijn onze bestuurders en politici nog steeds niet doordrongen van het feit dat we leven in een ernstige crisis en dat die crisis nog een flink aantal jaren zal voortduren, zelfs kan verergeren en permanent worden. De stap van een bubbeleconomie naar een reële economie is erg groot. Alleen dat al zal jaren vergen. Intussen gaat men nog steeds uit van groei en de bubbel is nog steeds hét middel om de economie op te jagen. En het groen zal daarvoor moeten wijken, want de groei gaat voor. Navigare necesse est, vivere non necesse est: Zolang de papieren economie, de nationale balans maar gunstig in de statistieken uitgedrukt kan worden, dondert het niet als een deel van de bevolking op een houtje moet bijten. Ook de staat, onze besturen geloven nog steeds in de bubbeleconomie; net als de banken en bedrijven die op de meest ondoorzichtige manier schuiven met hun geld en activa om klanten en de staat om de tuin te leiden, zo schuift de staat met belastingen, uitkeringen en investeringen op een manier die alleen de papieren economie bevoordeelt; de kleine ondernemers en de gewone burgers moeten opdraaien voor falende banken en frauderende multinationals. De rijken worden rijker en de armen armer. Een deel van onze financiële wereld is zelfs gespecialiseerd in  het profiteren van een economie in crisis.

moebius

Wat we nu al merken is dat de inflatie toeneemt, dat is ook zo'n bubbel die systematisch aangewakkerd wordt. Er zijn al kosten- en prijsverhogingen aangekondigd voor de ziekenfondsen, energie (onder het mom van 'duurzame' energie), gemeentebelastingen. Daar bovenop komt nog de aantasting van de koopkracht door salarisverlagingen, ontslagen, aantasting van pensioenen (geen indexering), etc. etc. Met andere woorden de burger wordt van diverse kanten hardhandig aangepakt. Terwijl de grote banken en bedrijven smeken om consideratie voor hun nijpende positie, is het begrip voor de financiële positie van de burger zogoed als weggeëbd.

De bouwprojecten van onze overheid lijken erop gericht om de bouwwereld er bovenop te helpen, niet om te voorzien in betaalbare woningen. Corporaties slopen de goedkope woningen om meer winst te maken. Ze zijn zelfs bezig met het vervalsen van hun balansen. Ze beweren verlies te maken. Met grote projecten zorgen ze voor gefabriceerde verliezen. Corporaties lijken wel maffiosi die de bouwwereld hand- en spandiensten verlenen, terwijl het hun eerste taak is te voorzien in betaalbare woningen. Maar zij maken nog steeds grote winsten.

Volkskrant: "De grote woningcorporaties blijven in rap tempo goedkope huurwoningen slopen. In 2008 zijn er bij 25 grote corporaties in totaal ruim elfduizend goedkope huizen verdwenen. De corporaties bouwen vooral dure huurwoningen bij."

In Engeland is Thatcher's plan om woningen van gemeentes aan de bewoners te verkopen op een groot fiasco uitgelopen. Niettemin gaan onze corporaties zoveel jaren later door met dergelijke dubieuze praktijken.
SP: "Per jaar worden door woningcorporaties zo’n 15.000 huurwoningen verkocht, veelal aan een doelgroep die de extra kosten van eigen woningbezit – zoals onderhoudskosten – niet kunnen betalen. De SP roept op om terughoudend te zijn met verkoop van corporatiebezit, en te stoppen om mensen met een laag inkomen te verleiden tot eigen woningbezit."

Pluspost"Het ministerie van SZW wil het aantal huishoudens met geldproblemen terugdringen. Om dat te bereiken moeten gemeentes een belangrijkere rol gaan spelen. Maar gaat dat lukken als de werkloosheid zoals verwacht sterk toeneemt en als wij onze luxe neigingen niet leren te beheersen? De werkloosheid zal verder oplopen zoveel is zeker, vaak nog verborgen bij de vogelvrijen, de 1 miljoen ZZPers [zelfstandigen zonder personeel], die opeens geen krediet of hypotheken van de banken meer kunnen krijgen. En hoe lang gaan wij nog onze deeltijd werkloosheid met subsidies voortzetten, ook daar zit veel verborgen leed.
Mensen gaan failliet als de waarde van hun huis verder drastisch daalt. De bestedingen zullen stagneren of zelfs minder worden want volgend jaar gaat iedereen er in koopkracht op achteruit. Dat tast, behalve de huizenmarkt, ook de commerciële sector van de vastgoedmarkt aan. Er komt steeds minder behoefte aan kantoren en winkels. De bouw valt dus stil, de horeca krijgt nieuwe klappen en de uitzendmarkt stort opnieuw ineen. Om een paar voorbeelden te noemen."

bdes

Bijzonder kwalijk is dat zowat alles in dit land erop gericht is de winsten van de grote bedrijven op te jagen. Als er gebouwd wordt, dan wordt er gebouwd voor de 'hogere inkomens'. Waar die ineens vandaan gehaald moeten worden is mij niet duidelijk. Zijn dat fraudeurs, bonusjagers? Onze bestuurders leven nog steeds in de wereld van de bubbel, en bubbels hebben de neiging vroeg of laat te barsten. Wat heeft GroenLinks in Amsterdam al bereikt? Het milieu is verder aangetast en als van Poelgeest en Marijke Vos de bouwplannen voor Zuidoost niet aanpassen dan dreigt het nog verder aangetast te worden door het extra verkeer op de Gaasperdammerweg en het kappen van bomen. Als je deelt in de macht en je eigen doelstellingen worden niet eens bereikt, ja die krijgen zelfs nog een grotere deuk, dan moet je toch eens grondig nadenken of je wel goed bezig bent. Ook Henk de Boer heeft zijn vragen bij compensatie voor het omhakken van het Oranjebos. Ik hoop dat GL Zuidoost geen water in de wijn doet en van Poelgeest c.s. de wacht aanzegt.

Steden redden de wereld, Marijke? Feit is dat ze op dit moment de wereld aan het verpesten zijn. Vooral Nederland is een vervuiler. Laten we met z'n allen de plannen voor 'metropolisatie' van de Amsterdamse regio voor een paar decennia in de vrieskist stoppen tot we goede oplossingen hebben wat betreft duurzaam transport en energie. Alleen dat al zou een zegen zijn voor het milieu. Al het andere is suikerzoet geneuzel en bevordert de bubbeleconomie.

De vis wordt duur betaald

Zalmstraf
Waar blijven de normen en waarden, JPB en WB?
Nous maintiendrons? Après lui le déluge?

Minaretten

Terwijl iedereen zich druk lijkt te maken over een paar onnozele minaretten alsof onze ziel en zaligheid ervan afhangt, zijn er behalve het bedreigde milieu in Amsterdam, nog een paar andere kwesties die veel meer aandacht verdienen.

wehebbenhetgeweten

Hier kunt u een formulier downloaden dat kan dienen als bezwaarschrift tegen de opname van vingerafdrukken in een overheidsdatabase ter verkrijging van een paspoort of identiteitskaart.
"De opslag van foto's en vingerafdrukken van niet verdachte burgers in een centrale database beheerd door de overheid, druist in tegen het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zoals vastgelegd in de Grondwet en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens."

Defensie moet stoppen met werving kindsoldaten
"Defensie moet stoppen met 'wervingspropaganda' om tieners vanaf 11 jaar voor het leger te interesseren. Dat zal SP-Kamerlid Remi Poppe bepleiten tijdens de behandeling van de defensie begroting deze week. "Met websites als Oranjebaretten benadert de Koninklijke Landmacht kinderen op een onsmakelijke manier. Men heeft het over spanning en sensatie in het leger. Terwijl in werkelijkheid soldaten na een missie vaak mentaal gesloopt zijn en helaas ook kunnen sneuvelen."

oranjebaretteketetten

Aangezien de economische crisis globaal is, te wijten aan de globalisering, verschilt de situatie in de VS niet al te veel van die in Nederland: we kunnen meer werkloosheid verwachten.
EconomicPolicyInstitute: "The leaders of six progressive nonprofit groups convened on November 17 to warn that the country’s jobs crisis could cause severe and lasting damage to generations of Americans – particularly people of color and children. They collectively issued an Urgent Call for Action to strengthen the social safety net, extend relief to state and local governments, and adopt other policies to create public and private sector jobs."

Huizenmarkt-zeepbel: "De economische problemen voor de burger in Nederland spitsen zich toe, met stagnerende koopkracht en toenemende werkloosheid als voornaamste kenmerken. De schuldenberg van circa 800 miljard die de huishoudens daarbij hebben opgebouwd zal snel kunnen leiden tot verdere ontwrichting van onze economie."

Uitstoot in Zuidoost

De uitstoot van broeikasgassen kun je nu per stadsdeel natrekken. Ik had verwacht dat Zuidoost als beste stadsdeel eruit zou komen. Maar dat is helemaal niet zo. Dus als er gebouwd zou worden en als de Gaasperdammerweg verbreed wordt dan zal dit nog erger worden. Vooral qua transport is de uitstoot boven het gemiddelde:

uitstoot

We moeten dus meer bomen planten in Zuidoost. En de zuidzijde van de Gaasperplas moet als groenzone behouden blijven, anders wordt ook in Zuidoost het milieu ernstig aangetast. Misschien is de oprichting van een groentribunaal voor Amsterdam en Zuidoost aan te raden. Onze bestuurders zijn onverantwoord bezig.
In Amsterdam is de stijging van CO2 uitstoot per inwoner van 2007 tot 2009 gestegen met 8,2%. Het milieu wordt steeds verder aangetast in Nederland.

CO2Am
Zie klimaatkaart

© 2009