Weblog Archive september 2010

Herziening Structuurvisie Noord-Holland

irissen

In aansluiting op een eerder bericht over de Structuurvisie Noord-Holland 2040 hier dan meer nieuws over de partiële herziening van deze structuurvisie vooral met betrekking tot de Ecologische Hoofdstructuur, EHS.

Provincie Noord-Holland: "Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben op 21 september 2010 ingestemd met de partiële herziening Structuurvisie 2040 voor wat betreft de thema’s 1) Ecologische Hoofdstructuur, ecologische verbindingszones en weidevogelleefgebieden 2) Intensieve Veehouderij.

Met ingang van 28 september 2010 tot en met 8 november 2010 kan een ieder schriftelijk of langs elektronische weg opmerkingen maken over de hierboven genoemde stukken. De schriftelijke stukken kunt u richten tot Provinciale Staten van Noord-Holland, ter attentie van drs. M. Hanou, team Structuurvisie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem, onder vermelding van ‘Partiële herziening Structuurvisie 2040’.

U kunt uw opmerkingen ook per email versturen aan structuurvisie@noord-holland.nl, onder vermelding van ‘Partiële herziening Structuurvisie 2040’.

De ontvangen opmerkingen zullen door Provinciale Staten, respectievelijk Gedeputeerde Staten, worden betrokken bij hun besluitvorming over de herziening van de thema’s ‘Ecologische Hoofdstructuur, ecologische verbindingszones en weidevogelleefgebieden’ en ‘Intensieve Veehouderij’, die is voorzien in februari 2011."

Vooral voor ons relevant is dit stuk tot pagina 14.

Kaartviewer

Oudere stukken

EHS copy
Klik op kaart voor vergroting
Vergelijk met Google kaart

De hele zuidoever van de Gaasperplas is opgenomen in de EHS, maar het Centraal Park met voorzieningen is ingekleurd als bebouwbaar gebied.
Voor zover ik kan zien is De Riethoek ook wit ingekleurd, plus meer dan de helft van Klarenbeek; deze beide natuurgebieden zijn dus als ik me niet vergis geen beschermd groengebied, behoren in deze structuurvisie niet tot de EHS. Vanzelfsprekend kunnen Amsterdam en het stadsdeel deze terreinen groen laten en dat zou dan onder Structuurvisie Amsterdam vallen (op de kaarten van Structuurvisie Amsterdam vallen voor 2020 De Riethoek en Klarenbeek onder de Hoofdgroenstructuur). De Riethoek en Klarenbeek zijn unieke terreinen in stadsdeel Zuidoost.

hoofdgroenstructuuradam
Hoofdgroenstructuur in 2020 Structuurvisie Amsterdam
(De Riethoek en Klarenbeek zijn HGS, een deel van de zuidoever valt erbuiten)

Het nieuwe racisme

Als het CDA congres de gore lef heeft om een Wildverrutte-kabinet te steunen dan zijn we verder van een verbetering van de situatie in Nederland dan ooit. Eerder heb ik al gewezen op deze vreemde situatie en een mogelijke verklaring aangedragen als 'cognitieve dissonantie'. We leven in verwarde tijden en zoals gebruikelijk wordt er gehandeld op basis van onderbuikgevoelens aangewakkerd door partijen die daar belang bij hebben. Het feit dat Wilders geen echte democratische partij heeft met leden die de partijrichting kunnen bepalen had voldoende moeten zijn om Wilders elke deelname aan regeren onmogelijk te maken. Als individu mag hij van mij zeggen wat hij op zijn lever heeft. Maar de aanhang die achter Wilders aanloopt is oncontroleerbaar en onbeheersbaar; behalve hun haatgevoelens tegen alles wat immigrant en links is hebben ze geen duidelijke of redelijke standpunten waar over te discussiëren valt. Het gaat puur om negativiteit en ongenoegen. En in wezen is die Wilders-aanhang zelf medeschuldig aan wat zij vinden dat er mis is in onze maatschappij.

Neem nu het voorbeeld van de werkgelegenheid in de tuinbouw. Jaren geleden hoorde je de tuinders mopperen over het tekort aan arbeidskrachten. Ze vergaten erbij te zeggen dat met hun lonen geen normaal leven op te bouwen was. Daarom bedachten de neoliberalen de immigratie uit arme landen en de nieuwe Europese oostlanden. Ook daarbij zwegen ze in alle talen over de neoliberale oorzaken van de armoede in de derde wereld en sinds kort ook in de oostbloklanden als Polen, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, etc. In het oosten is cynisch genoeg de hele economie platgelegd na de overname door het kapitalistische westen, de Poolse scheepswerven werden grotendeels gesloten (Solidarnosc werd het lachertje van de eeuw) en het resultaat was goedkope arbeidskrachten die de armoede in hun eigen land ontvluchtten. In Nederland zag je de opkomst van de neoliberale uitbuiters die Poolse werknemers op de liberale manier van honderd jaar geleden voor een hongerloontje aan het werk zetten. Deze tuinders werden op hun beurt uitgezogen door de grote supermarktketens die de goedkoopste aanbieders van groenten en fruit uitkozen voor hun winkelaanbod. Dat goedkope aanbod was voor de consument een reden om bij deze ketens zijn inkopen te doen. De neoliberale vrije-marktpolitiek faciliteerde deze hele cyclus en maakte het noodzakelijk dat de consument koos voor het goedkoopste product, omdat hij door voortdurende bezuinigingen en prijsverhogingen van huren, vervoer, zorg, etc. wel moest bezuinigen op voeding (resultaat: vette, ongezonde burgers, goed voor een stijgende omzet van de geprivatiseerde gezondheidsindustrie). Zo is de keten rond. De consument wil goedkope producten en is zodoende medeverantwoordelijk, steunt daarbij ook nog eens de neoliberale politiek die in feite de oorzaak is van al zijn ellende.

In dit soort wereld leven we, waarin de graaiers en afbraakpolitici de macht in handen hebben en de goegemeente zozeer in bedwang hebben dat die tegen hun eigenbelang in steun geeft aan hun eigen uitbuiting. Het gaat niet meer om feiten, logica en verstand, maar om een onbestemd gevoel van ongenoegen dat de domme burger diep in zijn onderbewuste weg zal stoppen omdat hij anders tot de conclusie zou moeten komen dat hij fout bezig is, tegen zijn eigen belang in gaat en medeverantwoordelijk is voor de rotzooi waarin het neoliberale marktdenken ons heeft gegooid. De geschiedenis kent meer van deze irrationale perioden.

Aan de andere kant kun je van een onopgeleide burger niet verwachten dat hij inzicht heeft in de meest ingewikkelde financiële en maatschappelijke constructies en indoctrinatie. Ervan uitgaan dat alle burgers het beste voorhebben met hun land zou naïef zijn. De moderne hooligan is getraind in de neoliberale ideologie, die in het kort hier op neerkomt: ikke, ikke en de rest kan stikke. De voetbalhooligan is een goed opgeleide en goed verdienende burger. De aanhang van Wilders is zeer divers. Daar zitten Tokkies bij, onderbuikdenkers, en daar zitten calculerende burgers bij. De calculerende hooligan zwelgt in agressiviteit. Bij Wilders lijken gevoelens van haat tegen alles wat links is de overhand te hebben. Ik kan me nog herinneren dat 'agressief' een woord was dat regelmatig werd gebruikt door no-nonsense ondernemers en politici. Dat was het begin van de afgang en uitverkoop van Nederland. Tegenwoordig wordt negativiteit in het publieke bestel gesluisd met omroepen als PowNed en WNL. Dat is gericht beleid van bovenaf, gestuurd door een kleine groep van democratisch oncontroleerbare beleidsmakers.

Het neoliberalisme heeft een mentaliteit gecreëerd van egoïsme en zelfverrijking bij de calculerende burger. Zelfs de PvdA is erin getrapt en sommige PvdAers zitten nog steeds gevangen in dit patroon. Hoeveel gaat Wouter Bos straks verdienen? Het neoliberaal doortrapt tuig woont vooral in gegoede gemeenten met nauwelijks of geen immigranten; dit zijn in feite de rasechte racisten. De laag opgeleide burger in de grote stad daarentegen is door het establishment (niet in het minst de commerciële media) gemasseerd en gekneed en heeft de gigantische misleiding niet door. En ergens heeft die ongefortuneerde burger wel een punt, want hij woont vaak tussen de immigranten, heeft er soms danig last van. Zijn klachten en ongenoegen werden door de politiek niet gehoord. Je kan van deze mensen niet verwachten dat ze de criminaliteit van immigranten door de vingers zien. Maar ook hier speelt de neoliberale deregulering een rol: de politiek heeft voortdurend bezuinigd op politie, zodat deze burgers zich niet beschermd wisten en vanzelfsprekend een flinke haat opbouwden tegen alle immigranten. Als je buurman achter je aan zit met een hakmes of je bedreigt dan zijn vergoelijkende woorden waardeloos. Dat moet aangepakt worden of het probleem verergert. En dat is inderdaad wat we gezien hebben, de situatie is in verschillende plaatsen uit de hand gelopen.

Onze politici hebben deze getergde burgers niet serieus genomen. Dat is een grote fout geweest. Onze immigranten zouden het gelukkigst zijn in hun eigen land als ze daar een fatsoenlijk leven op zouden kunnen bouwen. Maar de globalisering heeft ervoor gezorgd dat de armoede in de derde wereld in stand blijft. Kinderarbeid in Azië, lage lonen in China, we profiteren er allemaal van, vooral de neoliberale ondernemers. Maar het ontwricht niet alleen de maatschappij daar, maar in toenemende ook hier. Fair trade is nog steeds een utopie. Vrije handel bestaat niet.

De verwarring in de geesten bestaat ook bij intelligente mensen. Vaak heb ik discussies gehad met afgestudeerde mensen over onze immigranten. Hun houding kan ik niet anders omschrijven dan als het nieuwe racisme. 'Je kan van die mensen niet meer verwachten' dat is hun ogenschijnlijk tolerante mening als het gaat over problemen veroorzaakt door allochtonen. Vandaar ook dat onze Surinamers voorzien worden van voetbalvelden en boksscholen, want 'van hen kan je toch niet beter verwachten'. Als ze agressief worden, ja 'dat is hun aard, daar valt weinig aan te veranderen'. En zo krijg je hier en daar groepen immigranten die in hun eigen onsmakelijke sopje gaargekookt worden en het op zijn allerbest niet verder zullen schoppen dan voetballer of rapper. Hun mentaliteit ondanks hun financiële welvaart blijft al te vaak steken in primitief gedrag dat zich afzet tegen elke andere cultuur. Hun fouten worden met de mantel der liefde bedekt en er is voor hen geen reden om hun goede asociale leventje vaarwel te zeggen, want er wordt ook niet meer van hen verwacht. Deze vreemde opstelling hoor je dan van mensen die achter Ayaan Hirsi Ali staan en waarschijnlijk ook op de VVD of de PVV stemmen, maar ook van zogezegd linkse mensen.

Mijn opstelling is dat je mensen die je serieus neemt als het nodig is ook wijst op hun fouten. Ouders wijzen hun kinderen terecht. Alleen zo kom je tot een betere maatschappij. Kritiek op niet-westerse immigranten is altijd taboe geweest. Maar dat heeft de problemen niet opgelost. Indien de politiek meer aandacht had gehad voor het terechte ongenoegen van Nederlandse burgers over het ontoelaatbare gedrag van grote groepen immigranten dan had Wilders geen schijn van kans gehad. Nu lopen we grote kans dat de getergde Tokkie de politiek alsnog op een onbeheersbare manier gaat beïnvloeden. Een oplossing voor deze problemen in een Bruin1-kabinet zal er zeker niet komen. Het neoliberale gedachtengoed tiert welig en dus zullen de 'oplossingen' valse oplossingen zijn. Terwijl de oorzaak van de ellende, de crisis volledig voor rekening komt van het neoliberale marktdenken worden de islam en links als de zondebok gezien. De neoliberale cynicus lacht in zijn vuistje en vult zijn zakken.

Biodiversiteit in Nederland bedreigd

Volgens de European Atlas of Soil Biodiversity is de biodiversiteit van de grond in Nederland ernstig bedreigd.

threats to biosoildiversity copy
Klik op kaart voor vergroting

U kunt de hele atlas ook hier gratis downloaden.

detail
Nederland, België en Engeland zijn grondig verpest.

Press Release: "Soils hold more than twice the amount of carbon as is currently in the atmosphere. Life within the soil is one of the main factors affecting whether soil acts as a carbon source (emits carbon) or as a carbon sink (absorbs carbon)."

Twee reacties ...

... op de politieke ontwikkelingen:

Elsevier: "Schrijver Geert Mak wil dat de internationale gemeenschap optreedt tegen Nederland vanwege het aanstaande CDA-VVD-kabinet waaraan de PVV van Geert Wilders gedoogsteun verleent.

Mak zegt dat in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit.

De schrijver van In Europa en De eeuw van mijn vader is woest, zo blijkt uit het vraaggesprek. ‘De huichelarij en lafheid van de christen-democraten en de liberalen maken me kotsmisselijk.’"

polder

Tuin&Landschap: "Natuur en landschap in Nederland moeten het het komende jaar stellen zonder extra gelden. Uit de op Prinsjesdag gepubliceerde rijksbegroting blijkt dat het ministerie van LNV de eerder door de coalitie toegezegde extra €27 miljoen niet krijgt.

Voor aankoop van gronden voor Ecologische Hoofdstructuur is wel extra geld begroot. Het totaal begrote bedrag van €200 miljoen voor 2009 en 2010 wordt nu komend jaar besteed. Tot het eerdere uitstel werd door het kabinet besloten vanwege de economische crisis. In Boerderij laat VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff overigens weten dat haar partij het niet eens is met de besteding van dit bedrag."

Lees ook het volgende bovenstaande bericht over de biodiversiteit in Nederland. Nederland wordt onleefbaar en dat hebben we te danken aan het neoliberalisme. Vanzelfsprekend is men druk bezig met het aanpakken van een aantal zondebokken, dat is noodzakelijk om de ware schuldigen te ontzien.

Toegift: Kabinet stelt maximumleeftijd in.

De laatste zomerzon?

Vlinders en libellen hebben zon nodig. Vandaag, een zonnige dag, zag ik twee kleine koolwitjes, een prachtige gehakkelde aurelia, een bont zandoogje, meerdere houtpantserjuffers in tandem en een paar heidelibellen.

g.aurelia
Gehakkelde aurelia

houtpantserjuffer
Houtpantserjuffers in tandem

Toevallig heeft Natuurbericht vandaag ook een stukje over de gehakkelde aurelia.

Gezond verstand zoek

Stel dat Bruin1 er komt, wat hebben we dan in feite? Een wildverrutte-kabinet:

mark rutte
Capo di tutti capi

Geert Wilders: de marionettenmeester (Pechtold heeft gelijk: dit zou een marionettenkabinet worden), een kruisvaarder tegen de islam met haatgevoelens tegen alles wat links is, een ongeleid projectiel met onderbuikgevoelens, verder een willoos werktuig in de handen van rabiate neoliberale vrije-marktidioten die ook nog eens de oorzaak zijn van immigratie en crisis. Veel geblaat, weinig wol. Gevaarlijke extremistische aanhang, waarvoor Wilders zelf niet aansprakelijk wil zijn, dus heeft zijn ondemocratische partij geen leden.
Maxime Verhagen: een verbeten lakei van de VS, collaborateur par excellence voor een calvinistisch kapitalistisch wereldsysteem, met sterk ondemocratische trekjes.
Mark Rutte: een neoliberaal met kleppen voor de ogen die er niet voor terugdeinst om Nederland te grabbel te gooien voor de hoogste buitenlandse bieder en bereid is Nederland tot de bedelstaf te brengen, een kortzichtige politicus die alleen catert voor de frauderende rijken, en après lui le déluge.

Deze heren, deze tripartite axis of evil, roepen het slechtste op wat maar mogelijk is in Nederland. De eerste signalen zijn er al. Bedreigingen aan iedereen die niet in hun bruine ideologie past, waaronder Femke Halsema, Cohen en Pechtold.

De asfaltmaffia en de milieuvervuilers kunnen hun gang gaan. De rokers kunnen zich weer te pletter roken in café's en zullen zich verheugen op onbetaalbare medische zorg.

Maar de onverschrokken media-hooligans als GeenStijl (zichzelf terecht afficherend als 'Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend'), PowNed etc. lijken koude voeten te krijgen. Realiseren ze zich dat ze de doos van Pandora geopend hebben? Een aantal reacties op hun websites zijn werkelijk een voorbeeld van verdwazing en irrationele haat. Hier spreken inderdaad de Tokkies van vandaag, hoe groter hun onbenul, hoe luider en hatelijker hun stem. Ik heb de indruk dat ook deze websites nu druk bezig zijn met het censureren van deze ultra-rechtse commentaren.  De beerput van Nederland is opengetrokken. Nu is het wachten op de CDA-leden die uit moeten komen voor hun moraal, hun normen en waarden.

Das gesunde Volksempfinden?

Kakao

Erich Kästner (1932)

Was auch immer geschieht:
Nie dürft ihr so tief sinken,
von dem Kakao, durch den man euch zieht, auch noch zu trinken!

HH

Treinkaartjes

Afgelopen zondag ging ik met de trein naar Leiden voor de vogeltrekdag in Naturalis. Ik had mijn OV-chipkaart geschikt gemaakt voor reizen op saldo met de NS, maar omdat er werkzaamheden aan de lijn Duivendrecht-Leiden waren koos ik voor de meest eenvoudige oplossing, het treinkaartje, dat tegenwoordig ook gedownload kan worden via het internet. Het spreekt vanzelf dat je enkel betaalt voor de normale rechtstreekse route. Maar door de werken moest je afhankelijk van het uur van vertrek ofwel in Hoofddorp overstappen op de bus, of op Sloterdijk overstappen of via A'dam Centraal reizen. Dat wordt een puinhoop als je met je OV-chipkaart telkens moet in- en uitchecken op de overstappunten. Een treinkaartje is dus de eenvoudigste oplossing. Zou je de OV-chipkaart gebruiken dan loop je kans dat je elk extra traject ook extra moet betalen en zou je meer betalen dan voor de normale route.

train_03

Het gebeurt wel vaker dat werkzaamheden de normale route verstoren. Zolang je met een papieren treinkaartje de NS-stations in- en uitkan is er geen probleem. Maar op het moment dat je ook daar moet in- en uitchecken krijg je moeilijkheden. Het lijkt me dat de chipkaartcomputers onvoorziene omstandigheden zoals onderhoud/werkzaamheden aan de lijn niet zullen incalculeren in het berekenen van de prijs en gewoon meer zullen rekenen voor de langere afstand die je aflegt door omleidingen. Ik kan me voorstellen dat mijn tochtje naar Leiden helemaal met OV-chipkaart tot problemen had kunnen leiden als de NS-poortjes gesloten waren geweest. In het ergste geval kun je opgesloten raken in stations waar je niet meer uit kunt omdat je ergens vergeten bent op het juiste paaltje in te checken. Je zal dus altijd mensen nodig hebben die bij de poortjes staan om dergelijke problemen op te lossen. Dus ik begrijp de commotie van VVD en PvdA over de openstaande poortjes van de NS niet.

Volkskrant: "De NS wil de ov-chippoortjes op alle stations net zoals nu het geval is open laten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De VVD en de PvdA reageren in de krant verontwaardigd. De NS wil de poortjes onbemand en open laten als het rustig is. Bij drukte moet er personeel bij staan.
SP-Kamerlid Farshad Bashir is echter minder rouwig. 'Ik ben altijd al bang geweest dat de NS na het instellen van de poortjes zou willen bezuinigen op conducteurs.' Veiligheid wordt volgens hem niet bereikt door poortjes, maar door duidelijk zichtbaar personeel."

Basisschool Het Gein

basisschool het geinBasisschool Het Gein is vandaag begonnen met een verbouwing. Er is hierover geen informatie beschikbaar op de site van de school, maar ik heb van de directeur te horen gekregen dat het hier grootonderhoud van het dak betreft.

Er schijnen wel bouwplannen te zijn om een 'noodgebouw' van de school te vervangen door een permanent bijgebouw. Daardoor zal een aantal kinderen in november (waarom zo gauw al? zijn ze van plan om de bouw op te starten zonder vergunning?) naar een andere school moeten gedurende meer dan een jaar dat de bouwwerkzaamheden zullen duren. Een bouwvergunning is voor zover ik weet nog niet aangevraagd. Over deze plannen is de directie nog in gesprek (met wie? het stadsdeel, de betroffen ouders? in elk geval niet met de buurtbewoners); de directeur kon hierover nog geen uitspraken doen. Als er meer nieuws is leest u het hier.

Colporteurs

Anticolportage2Hier in Gein komen regelmatig van die gladde jongens (neoliberale vrijemarktsjacheraars) aan de deur om je een schoonmaakcontract voor je klikobak aan te bieden, of een onderhoudscontract voor de riolering, of om je dure hardhouten kozijnen 'goedkoop' te vervangen voor waardeloze kunststofkozijnen. Vaak doen ze zich voor als afgevaardigden van de gemeente of zeggen ze dat ze bezig zijn met het renoveren van de hele wijk. Trap daar niet in. Bij mijn buren worden zelfs de katten agressief tegen dit soort types. Soms kan ik het niet laten, en dan vraag ik quasi-onschuldig 'U bent van de gemeente?', wat ze meestal beamen. Dan krijgen ze de volle laag. Ik wil ook wel eens genieten van het dreigen met het sturen van de politie. Of ik zeg 'Bent u daar alweer? U was toch een tijdje geleden ook al aan het ronselen.'

Het lijkt alsof het bel-me-niet register waarin veel mensen zich geregistreerd hebben, nu tot gevolg heeft dat men het aan de deur probeert. Het is altijd leuk om deze colporteurs een tijdje aan de praat te houden met allerlei vragen en dan doodleuk te zeggen dat u er geen zin in heeft. Deur dicht en gniffelen.

Colportage, uw rechten bij aankoop aan de deur.

Stickers voor op de deur: Niet aan de deur.

Ook de echt goede doelen beginnen druk te zetten achter hun initiatieven. De meeste mensen kunnen wel een onderscheid maken tussen echt goede doelen en neppers. Iemand die aan de deur posters komt verkopen met een zeehondje op voor de bescherming van de 'zeehond' is waarschijnlijk een 'vrije jongen' die zijn eigen zakken aan het vullen is. Maar ook instellingen die in wezen een goed doel voor ogen hebben gebruiken soms dubieuze praktijken. Je kan ook denken aan de directeuren van deze instellingen die meer verdienen dan de Balkenende-norm.

gencollectes

Over een paar dagen begint de kinderpostzegelactie weer, in principe een goed initiatief. Maar je kan je ook hier afvragen of 'kinderarbeid' bvb op te lossen is met een gift, zeker als onze hele neoliberale consumptiemaatschappij gericht is op goedkope productie en uitbuiting. En het verhinderen van pesten op school zie ik als een essentiële taak van de scholen zelf. Het is mij ter ore gekomen dat kinderen op de basisschool verplicht moesten meedoen. Wie niet meedeed moest een extra reken- of taaltaak maken. Andersom konden kinderen reken-en taaltaken laten vallen als ze aan de kinderpostzegelactie mee deden. Er werden prijzen uitgeloofd voor wie het meest verkocht, en er werden verkoopgesprekken in de klas geoefend.

Dat is een afknapper. Kinderen worden via basisscholen steeds meer ingezet om voor goede doelen geld op te halen. Scholen moeten kinderen rekenen en taal leren, en ze niet uitleveren aan goede-doelenorganisaties. Ik heb het zelf meegemaakt dat buurtkinderen die ik ken kwamen aanbellen voor een nepdoel. Een buurmeisje had net op school geleerd over de Bretton Woods conferentie (de in wezen frauduleuze reorganisatie van de financiële wereld na de oorlog, oprichting van het IMF - de oorzaak van de huidige crisis) en collecteerde voor de Bretton Woods organisatie!

De ijsvogels van Zuidoost

pppwl000-100258_mupiVolkskrant (VKblog Martijn de Jonge): "Het is altijd leuk als je foto's gebruikt worden en zeker als ze overal in de stad hangen. Dat overkwam me deze week door de campagne 'ZO!Gespot'  met honderd verschillende natuurbeelden op mupi's. Van Bijlmerdreef tot Spuistraat kun je de ijsvogel kleine mantelmeeuw en vos tegenkomen die je doordringend aankijken dan wel uitschreeuwen. De foto's moeten de groene kant van Zuidoost belichten als evenwicht tegen de bekende problematieken van A'dam ZO.

Sinds 1992 ben ik bewoner van Zuidoost en het valt op dat er afgezien van de bekende criminele narigheid ook veel groen is en er zelfs meeuwen- en sternenkolonies zijn. Dat er tegenwoordig zelfs vijf paren ijsvogels broeden geeft aan dat er genoeg rust en schoon water is waar ook de bewoners van Zuidoost van kunnen genieten."

Lees verder.

Martijn de Jonge (namens Natuurvereniging De Ruige Hof): "Wij hebben in Zuidoost op de terreinen van natuurvereniging De Ruige Hof een bijzonder goed ijsvogeljaar achter de rug met minstens zes uitgevlogen jongen. Dat kon gebeuren dankzij de in 2007 aangelegde broedwanden in- en rond het door de Ruige Hof beheerde Klarenbeek. Nog leuker is dat het mannetje ijsvogel uit Zuidoost voor een campagne wordt gebruikt om de groene kant van Zuidoost te promoten. De campagne heet 'Zuidoost Gespot' en wordt via mansgrote mupi's (wie kent ze niet) gevoerd. Je kunt ze overal in de stad tegenkomen o.a. in de Spuistraat vlak achter de Dam. Behalve de ijsvogel zijn ook de afbeeldingen van een kleine mantelmeeuw op Holendrecht en een vosje bij de Hollandse Kade ingezet. Aangezien de campagne maar een week loopt en de locaties 'ad random' zijn gekozen weten we niet precies waard alle mupi's met Zuidoost natuur staan. Mochten mensen van het AVN ze ergens zien zouden ze dan mij ajb een mailtje willen sturen zodat we het kunnen vastleggen voor het nageslacht? Mailtjes graag naar Martijn de Jonge."

Bellen voor biodiversiteit

bellMemoproject: "2010 is International Year of Biodiversity. On Wednesday 22nd September the General Assembly of the UN will be meeting to discuss global biodiversity loss for the first time ever.

We will be ringing bells across the world on 22nd September 2010, to wake up the world to the extinction crisis. All 193 countries to have ratified the Convention on Biological Diversity (part of the UN) have been asked to join in the ringing of bells.

BE PART OF THIS POTENT GLOBAL SYMBOL AND JOIN US ON 22ND SEPTEMBER

But don’t just make a noise. Help us to build an extraordinary international monument to extinct species, and to develop a wide-ranging conservation programme that will engage school children across the world."

Nou kan ik hier in mijn eentje mijn bel laten rinkelen, maar ik denk niet dat onze bestuurderen in dit kikkerlandje weten waar het om gaat.

De nieuwe apartheid

vatan

NOS: "De eerste medische kliniek speciaal voor allochtonen opent volgende maand in Amsterdam. De kliniek is een initiatief van zorgverzekeraar Agis en richt zich speciaal op patiënten die ontevreden zijn over de Nederlandse gezondheidszorg."

En even later weigert de homogemeenschap zich nog langer te laten behandelen door Marokkaanse tandartsen en specialisten. De Surinamers willen hun eigen winti-kliniek. En zo voort en zo voort. En nog even later komen de persberichten naar buiten over fraude en kostenoverschrijding. Voor Agis is het vast een middel om de omzet te verhogen. Hoe hoger de uitgaven hoe groter het belang voor de ziekenfondsen. Daarom gaan de zorgkosten ook op zo'n 'mysterieuze' manier alsmaar de hoogte in. Het geheim: omzetvergroting, dus hoe duurder de medicijnen en apparaten hoe gunstiger voor de ziekenfondsen. Een neoliberale regering zorgt er wel voor dat de stijgende kosten verhaald worden op de burger.

Nee, dit is geen goed idee. Dit is olie op het vuur van Wilders. Als Turken de gezondheidszorg hier niet zien zitten, laat ze dan toch naar Turkije gaan. Maar het broodje aap over tienduizenden Turken die terug naar Turkije willen voor medische zorg is klinkklare onzin. Dit is weer zo'n vrijemarkt-ideetje van een paar Turkse gladjakkers (wellicht met een hekel aan mondige Nederlandse patiënten) die veel geld willen verdienen, hopend dat de goedgelovige goegemeente er weer in zal trappen en de tranen in de ogen krijgt over zoveel onbegrip voor onze lijdende allochtone medemens. Apartheid als particulier initiatief.

Vatan? Va-t'en!

Trouwens de inzet van Indiaas personeel verdient ook geen schoonheidsprijs. Die mensen verstaan niet eens Nederlands. Het gaat natuurlijk weer om goedkope arbeidskrachten. De zorg zelf is niet zo belangrijk. Bovendien wordt nog eens ziekenhuispersoneel weggehaald uit landen waar ze meer nodig zijn dan hier. Het neoliberale denken (geld, geld en nog eens geld) is de hele onderbouw van onze maatschappij aan het vernielen.

Beste commentaar

gouden_koets_knutselplaatHet beste Prinsjesdag-commentaar komt van De Speld

ING tevreden over terugdringen begrotingstekort

“Zonder een solide overheid kunnen wij geen onverantwoorde risico’s nemen”

Klik voor een uitknipbare vergroting van de gouden koets op het plaatje rechts.

Even tussendoor

ruverwild

Wat me opvalt is dat Wilders momenteel de VVD en het CDA links aan het passeren is met zijn opvattingen over sociale zekerheid en zorg. Is het dan zo dat eigenlijk de VVD en het CDA de meest rechts extremistische partijen zijn? Het is zeker een feit dat de oorzaak van de immigratiegolf ligt bij de neoliberale markteconomie die de globalisering (lees derdewereld-armoede) heeft georganiseerd en die ook goedkope werkkrachten uit het buitenland wil aantrekken. Dus Wilders heeft niets te zoeken bij die kliek.

Hoeders van de Nederlandse natuur

newspecies

HollandDoc: "Nederland is een klein land met veel mensen en weinig ruimte voor natuur. De weinige natuur die er is, wordt vaak met liefde en toewijding beheerd en verdedigd. Holland Doc 24 wijdt de week van 18 tot en met 24 september aan deze mensen en de natuur waarvoor zij op de bres springen."

Live uitzendingen

Kijk en luister

Het is natuurlijk 'heel mooi' als Nederland zich druk maakt over de natuur in Dzerzhinsk waar Jelle Brandt Corstius duidelijk een lans voor wil breken – want het gevaar schijnt nog steeds vooral uit Rusland te komen, ook wat de (on)zekerheid van gas- en olietoevoer betreft (de inbeslagname van de Russische olie door het westen is voor de Russen gelukkig niet gelukt) – maar het is toch huichelachtig, want Nederland heeft nauwelijks nog natuur, allemaal wegontwikkeld voor huizenbouw, bedrijfsterreinen en snelwegen. Leve het beton! Weg met de orchideeën! Jammer genoeg nog steeds de slogans van onze neoliberale nomenklatura. Alles moet zo nodig 'ontwikkeld' worden, en als de bedrijven winst gaan maken dan worden ze verkocht aan het buitenland, zodat de winsten het land uit gaan. Intussen zijn wij onze natuur kwijt, en we krijgen er niets voor terug. Na verloop van tijd worden deze bedrijven door hun buitenlandse eigenaren gesloten. Zo wordt Nederland langzaam maar zeker om zeep geholpen.

Ook interessant (als u de uitzending van gisteren gemist heeft):
De toekomst van Europa volgens Beppe Grillo.

Het Gallo rapport

Flag_of_mickeyright_Europe

LaQuadratureDuNet: "A resolution of the European Parliament calling for more repression of file sharing will be voted upon on Wednesday. European conservatives, led by a pro-sarkozy rapporteur and helped by a diversion from the liberal group, are pushing for the adoption of the Gallo report. If they succeed, blind repression and private copyright police of the Net will become the official position of the European Parliament. Our fundamental freedoms are at stake. In just 5 minutes, you can help rejecting it.

The Gallo report, named after its French sarkozyst rapporteur, Marielle Gallo, is a non-legislative text dictated by the entertainment industry lobbies in their crusade against online file sharing. Based on bogus evidence, it calls for disproportionate repression that could lead to severe consequences for fundamental freedoms.

All EU citizens are invited to contact all Members of the European Parliament (MEPs) and advise them to reject the original Gallo report (as well as the very similar alternative resolution by the ALDE group). Instead, they should be advised to adopt the alternative resolution by the S&D, Greens and other Members, much more balanced and open-ended, calling for alternatives to repression."

Bewonersdag

bewonersdagZuidoost: "Op zaterdag 25 september organiseert Buro Just March in opdracht van stadsdeel Amsterdam Zuidoost de Bewonersdag 2010. De Bewonersdag is een dag om bewoners bij elkaar te brengen en de verbinding tussen de wijken te versterken. Dit jaar is er gekozen voor het thema duurzaamheid.

Met als doelstelling 'Meet, greet, learn and exchange' nodigen wij u uit voor de 2e bewonersbrunch. Een uniek samenzijn van betrokken bewoners en bewonersorganisaties. De bewonersbrunch staat in het teken van 'menselijke duurzaamheid'. In samenwerking met de jongerenorganisatie 'Becoming You', vindt er uitwisseling plaats van kennis en motivatie tussen jong en oud in Zuidoost.

U kunt zich hier aanmelden voor de Bewonersbrunch. Vergeet u daarbij niet uw naam en/of organisatie te vermelden.

Klik hier voor meer informatie en het programma van de Bewonersdag 2010."

Wat u niet in de brochure leest is dat ook Milieudefensie op de Bewonersdag met een stand aanwezig is. De bewonersdag is een raadsinitiatief met als thema duurzaamheid.

1001 smaken festival

bara

Zuidoost: "Van 19 t/m 26 september staat Nederland tijdens de jaarlijkse Week van de Smaak in het teken van lekker eten. Amsterdam Zuidoost sluit daar voor het tweede jaar bij aan met het 1001 Smaken Festival, met gezonde, lekkere en multiculinaire gerechten.

Op onderstaande dagen en locaties kunnen bewoners tegen een lage prijs samen genieten van deze internationale lekkernijen. Bewoners geven tijdens dit smakenfestival de verschillende hapjes een rapportcijfer. De koks met de hoogste scores gaan zondag 26 september met elkaar de strijd aan voor het ‘Lekkerste multiculinaire gerecht van Amsterdam Zuidoost 2010’.

Samen uit eten met je buren vindt plaats bij de volgende winkelcentra:

    * Winkelcentrum Venserpolder, dinsdag 21 september van 14.00 tot 19.00 uur

    * Winkelcentrum ‘t Gein, donderdag 23 september van 12.00 tot 17.00 uur

    * Winkelcentrum Kraaiennest, vrijdag 24 september van 12.00 tot 17.00 

    * Midzomernachtmarkt Reigersbos, vrijdag 24 september van 17.00 tot 22.00

    * Winkelcentrum Ganzenpoort, zaterdag 25 september van 12.00 tot 17.00 uur

Smaakmarkt bij Boerderij Langerlust

Zondag 26 september tussen 11.00 en 18.00 uur is het genieten van de lekkerste hapjes uit alle windstreken, gemaakt met exotische producten waar Zuidoost beroemd om is."

Het eetfestijn van verleden jaar was een grote ontgoocheling. Ik hoop dat dit beter georganiseerd is.  Bij Langerlust kan het volgens mij zeker niet mis gaan. Of zien we daar alleen de nomenklatura?

Printers

Al een paar dagen deed mijn printer het niet meer zo goed. Het blauw kwam er niet uit. Dat leek te wijzen op een geblokkeerde printerkop. Ik had al een paar keer het onderhoudsprogramma aan het werk gezet met 'cleaning' en 'deep cleaning', maar het blauw zat nog steeds vast, en ook andere kleuren begonnen uit te vallen. Als je tijdens een warme zomer wekenlang niets print, dan droogt de inkt in de kop uit. Dan kun je een nieuwe printer kopen of een nieuwe printerkop (die meer kost dan de hele printer), maar dan zit je weer vast aan nieuwe kleurcartridges en heb je nog een aantal oude cartridges over die niet meer bruikbaar zijn, voor een bedrag van al gauw een paar tientjes.

Op internet vind je altijd wel pagina's waarin je precies uitgelegd wordt hoe je je printer weer in orde kunt krijgen. En inderdaad die pagina vond ik voor mijn printer.

printkop

Gelukkig heb ik een printer waar je de printerkop uit kan halen, en die kan je proberen zelf schoon te maken. Voorzichtig: de printkop zelf niet aanraken. Een eerste poging lukte niet. Maar bij de tweede heb ik de printerkop een half uurtje in heet water laten weken, verschillende keren heet water door de kop laten stromen, en ook omgekeerd van de eigenlijke printerkop (zie foto) naar de vulopening toe en toen kwam er heel wat kleur los. Nu print ik af en toe een pagina om wat doorstroming te krijgen. En mijn printer drukt weer in kleur af. Dus een kleine reparatie kan iedereen wel uitvoeren en spaart veel geld uit.

OEPS oftewel UPC

UPCSinds een aantal weken is de tv-gids voor digitale ontvangst van UPC vernieuwd. Toen kreeg ik problemen met de software; de 'guide' werkte niet, het overzicht verscheen niet. Ik heb gemerkt dat andere mensen in Zuidoost en welicht heel Amsterdam e.o. er ook last van hebben. UPC heeft hierover niets meegedeeld.

Om mijn probleem op te lossen heb ik de kabel eruit getrokken, na een minuutje weer aangesloten om de mediabox te laten zoeken naar een verbinding en herstel van de instellingen. Dat heb ik zelfs een paar keer gedaan. Maar het hielp niet. Toen heb ik de verbinding nog een keer verbroken en heb de instellingen van begin af aan, fabrieksinstellingen heet dat geloof ik, opnieuw ingevoerd, weer invullen van al mijn voorkeuren natuurlijk. Maar dat hielp wel, de nieuwe tv-gids kwam ineens wel tevoorschijn.

Dus voor wie dezelfde problemen heeft: kabel eruit, even wachten, weer aansluiten en instellingen met opstartcode en al opnieuw invullen zodat het systeem gaat zoeken naar beschikbare zenders, de ontvangst gaat herstellen en de nieuwe software gaat downloaden. En dan maar hopen dat het werkt.

De egel in nood

egelhuisje

Egelbescherming: "Hebben egels nog toekomst in Nederland? Nee zegt Jenny Kleve, directeur van de Egelbescherming Nederland. Terwijl de opvang zich opmaakt voor de Open Dag op zondag 19 september  in het kader van het Nationale Egelweekend 2010, trekt Kleve aan de noodrem.

Het aantal egelopvangcentra in Nederland neemt per maand af en vele gewonde, zieke en verweesde egels dreigen tussen wal en schip te geraken.

Vorig jaar is tijdens het onderzoek naar de stand van egels al gebleken dat de egelstand in de afgelopen decennia gehalveerd is.  Daarnaast neemt door de verdwijning van het leefgebied, het enorme gebruik van gif in Nederland, het intensieve verkeer en het verdwijnen van natuurlijke tuinen, de levenskans van de egels per jaar af.

Daar komt nu nog bij dat door strengere regelgeving, terugtredende overheid, minder vrijwilligers en minder inkomsten door de crisis, de egelopvangcentra in Nederland op grote schaal ophouden te bestaan. Er zijn al meerdere provincies waar geen enkele opvang meer aanwezig is. Gevolg dat vele diertjes weer eindigen op de keukentafel en, met goedbedoelde intenties, daar ook vaak sterven wegens gebrek aan kennis en adequate voeding en medicijnen, vertelt Kleve.

En dat terwijl het hoogseizoen voor egels in volle gang is."

Egelweekendlogo2010
Egelweekend

JaarVanDeEgel: "Na het succes van het Egelweekend 2009 heeft de Zoogdiervereniging besloten in 2010 opnieuw een Egelweekend te houden. Iedereen kan eraan meedoen."

Voor de tweede keer wordt in Nederland een nationaal Egelweekend gehouden, en wel op 18 en 19 september. Initiatiefnemer de Zoogdiervereniging roept egelopvangcentra, natuurgidsen, en anderen op om een activiteit te organiseren tijdens het tweede Egelweekend.

Mijn tuin behoort tot de heerlijke plekjes die bezocht worden door egels. Elke avond zet ik wat egelvoer klaar, en de volgende ochtend is het opgegeten. Sinds gisteren heb ik een egelhuisje en dat ga ik ergens op een goed plekje opstellen zodat ze daar kunnen overwinteren. Bij Vivara kunt u alle spullen aanschaffen, maar iemand die handig kan knutselen kan zelf ook een egelhuisje maken. Vivara heeft ook alles voor vogels, vlinders en vleermuizen.

Bij ons in de buurt zorgt De Toevlucht voor egelopvang. Het is nu het seizoen dat de egels weer kleintjes hebben gekregen hoorde ik.

Foto vandaag in mijn mail gevonden, too cute to resist posting:

egeltje

Stephen Fry over de katholieke kerk


De kruistocht van Donner

donner

Demissionair minister van sociale zaken is nog steeds op kruistocht tegen de pensioenen. Donner spoort niet. Het lijkt bij hem een mix te zijn van autisme en sadisme, anders valt zijn asociale aanpak niet te verklaren. Dit is dezelfde idioot die bereid was de shariah in te voeren.

SCOnline: "Het toekomstige pensioenstelsel zal minder ‘harde’ rechten kennen voor werknemers en gepensioneerden. Minister Donner van Sociale Zaken wijzigt de pensioenwetgeving in lijn met het akkoord dat de sociale partners eerder sloten.

Het in juni gesloten pensioenakkoord stelt voor de uitkeringsrechten deels of zelfs volledig ‘flexibel’ of ‘zacht’ te maken. De opgebouwde rechten en uitkeringen worden afhankelijk van de levensverwachting en ontwikkelingen in de economie. ‘Ook de minister is ervan overtuigd dat deze twee routes noodzakelijk zijn om het systeem intact te houden,’ aldus Donners woordvoerder.

Aan opgebouwde rechten mag onder de huidige wetgeving niet gemorreld worden. Het is alleen mogelijk om in noodsituaties, zoals momenteel bij een aantal fondsen, de uitkeringen te verlagen. Als de wetswijzigingen erdoor komen, zullen de rechten geregeld worden herzien. De hervorming zou moeten plaatsvinden in samenhang met het verhogen van de wettelijke AOW-leeftijd."

'Om het systeem intact te houden' !!! – dat betekent eenvoudig dat het systeem afgebroken wordt, wat intact gehouden wordt is het systeem dat gunstig uitpakt voor banken, verzekeraars en de beurs. Het systeem dient enkel voor de instandhouding van de aandelenhandel op de financiële markten, niet voor het instandhouden van het doel waarvoor de pensioenfondsen zijn opgericht, het uitkeren van de pensioenen die door de werknemers tijdens hun werkleven zijn opgespaard. Wat er nu afgaat van de pensioenen is permanent en over 30 of 40 jaar kunnen de jongeren van vandaag naar hun pensioen fluiten. Als de bezuinigingen doorgaan dan zal de levensverwachting van werknemers ook dalen, zodat er nog minder uitbetaald hoeft te worden. Kassa! Donner snijdt zijn kebab tot op het bot.

donnerkebab

SCOnline: "Minister Donner van Sociale Zaken dringt aan op een wijziging van de internationale boekhoudregels om ondernemingspensioenfondsen uit de wind te houden. De plannen die op dit gebied circuleren zouden nog onvoldoende rekening houden met de karakteristieken van het Nederlandse pensioenstelsel.

Het gaat de minister om de manier waarop ondernemingen de verplichtingen van hun pensioenfonds op de balans moeten zetten. Daarbij wordt volgens hem ‘nog niet voldoende rekening gehouden met pensioenregelingen waarin de verplichtingen niet volledig worden gedragen door een werkgever maar door een onafhankelijk pensioenfonds, zoals in Nederland het geval is’.

Het gevolg zou zijn dat ondernemingen nog altijd overdreven grote bedragen opzij moeten zetten voor het geval het pensioenfonds in de problemen komt. In de afgelopen jaren was dat al reden voor diverse bedrijven om over te stappen op een ander systeem, waarbij de risico’s veel sterker voor rekening van de werknemers komen. De International Accounting Standards Board (IASB) in Londen stelde onlangs een versoepeling van de regels voor, maar die gaat Donner niet ver genoeg.

De minister wil in de regels een clausule opnemen die stelt dat de aansprakelijkheid van de onderneming is beperkt tot de afspraken die in het pensioencontract zijn vastgelegd."

'om pensioenfondsen uit de wind te houden'!!! – hij bedoelt natuurlijk om de pensioengerechtigden makkelijker hun rechten te kunnen ontzeggen.

Trouwens waar bemoeit deze demissionaire hooligan zich mee!

BankBlog: "De pensioenproblematiek lijkt te verschuiven van een financieel-economische kwestie naar een politieke discussie. Dit heeft alles te maken met de rol die minister Donner speelt. Maar de media, die de problematiek naar mijn mening belichten vanuit een verkeerde invalshoek, dragen hier aan bij. Nu is er echt wel wat aan de hand met het pensioen.

Maar onvoldoende wordt duidelijk gemaakt dat de huidige pensioenproblematiek gaat over wat Pijler 2 heet en dat is niet  het collectieve pensioen dat wij met z’n allen via het belastingsysteem opbrengen. Dat is nl. de AOW en daar mag minister Donner natuurlijk voor opkomen.

Pijler 2 is echter een private afspraak tussen de werknemer en de werkgever. De overheid heeft er niets mee te maken, behalve dan dat de pensioenpremie aftrekbaar is en dat de overheid dient op te treden als een toezichthouder. Bovendien is Pijler 2 een spaarpot en die spaarpot is van de werkgevers en werknemers.

En even voor de duidelijkheid. Dat pijler 2 pensioen is er niet voor iedereen.Er zijn veel mensen die helemaal geen aanvullend pensioen hebben of het via zelf sparen (of via een verzekeringsmaatschappij) moeten opbrengen. Donner, maar ook de media, doen het voorkomen dat heel Nederland getroffen wordt door de pensioenproblematiek. Om die reden hoor je soms dat “de overheid”  zou moeten ingrijpen (net als bij de banken).

Maar de overheid moet zich niet teveel bemoeien met dit aanvullende pensioen. Mij bekruipt soms de angst dat de overheid hebberig zit te kijken naar de goed gevulde pensioenpotten. Er zit nu eenmaal meer geld dan ooit in kas (bijna 800 miljard). Als er 18 miljard bespaard moet worden, dan is 800 miljard wel heel erg veel."

prinsjesdag

Overigens valt ook het begrotingstekort erg mee. Er is totaal geen noodzaak om drastisch te gaan bezuinigen. Als dat wel gebeurt dan zal de economische toestand van ons land juist verslechteren met alle gevolgen van dien, ook voor de beurshandel en de pensioenfondsen.

NRC: "De Nederlandse economie groeit volgend jaar iets minder dan in juni nog werd verwacht, maar het begrotingstekort van de overheid daalt in 2011 juist meer dan waar toen rekening mee werd gehouden. Dat blijkt uit de Macro Economische Verkenningen (MEV) van het Centraal Planbureau (CPB).

De economie groeit volgend jaar 1,5 procent, en niet zoals in juni gedacht 1,75 procent. Het begrotingstekort slinkt niet naar 4,7 procent van het brutobinnenlands product maar naar 3,9 procent. Het verschil is ongeveer 5 miljard euro.

Ook is gunstig voor de overheidsfinanciën dat de werkloosheid lager uitvalt dan waar in juni nog van werd uitgegaan.

VVD, CDA en PVV, die nu over een nieuwe coalitie onderhandelen, willen in 2015 uitkomen op 18 miljard euro aan bezuinigingen. Gevreesd wordt dat bezuinigingsmaatregelen leiden tot een enorm koopkrachtverlies van met name de lage- en middeninkomens."

Fort Nigtevecht

Zoals beloofd hier het filmpje over Fort Nigtevecht. Let vooral op de heidelibel die lekker aan het knabbelen is, zijn lippen aflikt en zijn tongetje uitsteekt. U ziet de bruinrode heidelibel, de houtpantserjuffer (mannetje en vrouwtje), het bont zandoogje, een jonge fuut en een meerkoet, de gewone pad (Bufo bufo), de knolparasolzwam, en verder nog de groene stinkwants.


Databank Vervoer

SCOnline: "De overheid gaat een Nationale Databank Openbaar Vervoergegevens (NDOV) opzetten. Niet iedereen ziet dat zitten: ‘Het is een megalomaan project, in vergelijking hiermee is de chipkaart eenvoudig,’ waarschuwt directeur Ad Toet van Koninklijk Nederlands Vervoer.

Bovendien laat de rijksoverheid het wiel opnieuw uitvinden, want er bestaan al systemen die uit te bouwen zijn: 9292ov en het – nota bene door de decentrale overheden opgezette – Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie oftewel GOVI."

De overheid is nog niet eens in staat om een fatsoenlijk communicatiesysteem in werking te stellen. Het C2000 systeem faalt. Communicatie is blijkbaar minder belangrijk dan controle.

c2000

FMC: "De Veiligheidsregio Utrecht neemt geen risico's meer en keert de C2000 DMO portofoons (Direct Mode Operation) voor de brandweer definitief de rug toe. Hiertoe heeft de VRU in juli 2008 een aanbesteding uitgeschreven voor 750 analoge UHF portofoons met toebehoren."

Update:

Volkskrant: "De overheid verspilt jaarlijks nog steeds miljarden door mislukte ICT-projecten. Onlangs heeft het ministerie van Justitie nog de bouw van een groot softwaresysteem stopgezet. Kosten: 12 miljoen."

Zie ook Karin Spaink.

Een hap uit Apple

Apple-iconGisteren stuurde ik feedback naar Apple over de kleurloosheid van de nieuwe iTunes-iconen. Door de kleuren weg te nemen verminder je de herkenbaarheid van het item dat je wil aanklikken, vooral voor slechtzienden. De volgende stap is het verwijderen van alle iconen omdat die toch door hun kleurloosheid hun functionaliteit grotendeels hebben verloren. Maar Apple verdient nog meer kritiek. Ik vind de Mac nog steeds een van de beste computers, ik werk er graag en snel mee. Maar dat betekent niet dat ik kritiekloos alle crap van Apple accepteer. Hier hoort u het nog eens van een ander:

VrijNederland: "Maar hoe succesvoller de iPhones en iPads worden, des te meer Apple-topman Steve Jobs zich gaat gedragen als een hebzuchtige monopolist.

Neem NRC Handelsblad. Een papieren versie van deze krant kost in de winkel € 1,80. Als u een abonnement neemt, wordt de krant voor dat geld ook nog eens bij u thuisbezorgd. Op de iPad - Apples populaire nieuwe computertje - kunt u NRC ook lezen. Het downloaden van de krant op de iPad kost u slechts negenenzeventig cent. 'Dat is mogelijk doordat bij de digitale distributie de hoge verspreidingskosten wegvallen,' verklaarde Volkskrant-verslaggever Francisco van Jole in een stuk.

Maar even verderop in hetzelfde artikel blijkt: niets is minder waar. Hans Nijenhuis, uitgever van NRC, doet daar uit de doeken dat van die negenenzeventig cent er maar liefst dertig direct naar Apple gaan. Dertig cent per krant! Dat is meer dan het distributiebedrijf van NRC krijgt voor het bij u thuisbezorgen van uw papieren krant.

En wat doet Apple voor dat geld? Helemaal niets, volgens mij. NRC moet de krant aanleveren in een formaat dat 'iPad-fähig' is. En ook de distributie kost Apple niets. Voor de data die over internet naar uw iPad worden gepompt, betaalt u immers zelf de rekening (aan uw internetprovider). En voor de iPad heeft Apple u ook al flink laten betalen. Kortom, Apple kan van NRC bijna veertig procent van diens iPad-omzet kapen, zonder er iets voor te doen. Mooi staaltje misbruik van een technisch monopolie."

Van zijn kant vraagt de Volkskrant € 1,30 als je het betreffende artikel van van Jole wil lezen. Dat is ook erg duur, duidelijk bedoeld om toch maar een abonnement te nemen.

Naar Fort Nigtevecht

fortnv

Gisteren was het prachtig weer voor een excursie naar Fort Nigtevecht. Niet dat forten mij bijzonder interesseren, maar ze zijn een stuk geschiedenis. Gelukkig is de hele Stelling van Amsterdam met al zijn forten nooit militair in actie geweest. Terwijl de vreselijke oorlog van 1914-18 in Europa woedde was Nederland zoals dat heet 'neutraal'.

Er zit momenteel in en om die forten heel wat fauna en flora die de moeite van het bekijken waard is. Ik zag een paar zwartkopmeesjes en een boomkruiper die even een paar seconden tegen een muur aan hing. Veel gewoon spul overigens, zoals het bont zandoogje. Ook een aantal libellen en juffers. De paddestoel hierboven is de knolparasolzwam. De wants is de groene stinkwants. Als ik er tijd voor kan maken komt er over een paar dagen een filmpje hierover.

Het Velterslaantje naar het fort ligt er nog steeds zo idyllisch bij als honderd jaar geleden. Wie de omgeving met Google Earth wil verkennen kan dat doen met de GE plugin.

Velterslaantje1
Simon Maris (eerste van rechts) en Piet Mondriaan (tweede van rechts) in de berm van de Velterslaan met het tolhek en de Vink op de achtergrond (1904).

Voor mac-gebruikers

iTunessesAls iemand depressief wordt dan wordt alles grijs is de uitdrukking. Dat kun je ook zien aan de laatste versie van iTunes 10; ofwel Steve Jobs is depressief of zijn iTunes developer. Misschien is het een aanpassing aan de huidige crisistijd. But I don't like it.
Wie de kleurige iconen terug wil, kan hier terecht. Het kan ook geen kwaad om Apple even te laten weten wat je ervan denkt, en vraag meteen om een paar vakantiedagen voor de arme ontwikkelaar van iTunes 10.

Update: nog eenvoudiger is het installeren van dit script met new package (enkel voor Leopard en Snow Leopard!). Downloaden van deze site door te klikken op het Finder icoontje. Voor de veiligheid: eerst iTunes backuppen, en iTunes109 dmg file bewaren, want er zit een uninstall file in.
Instructievideo.

iTtest

Steve Jobs is zo ver doorgeschoten met zijn designmanie dat hij de gebruiksvriendelijkheid, onder andere voor slechtzienden, totaal vergeet of niet belangrijk vind. De grijze icoontjes hebben haast geen nut meer als herkenningsteken, je moet de tekst ernaast lezen, wat langer duurt. Tijdens zijn presentatie aarzelde Jobs even bij het kiezen van een van de iconen, wat erop wijst dat het lastiger is om het juiste icoon te kiezen als ze kleurloos zijn. Ik zie momenteel alles weer in kleur, als vanouds.

Those were the days

jokerToevallig kwam ik nog een paar oude creaties van mezelf tegen op het net. Ik heb zelfs nog hiphop of iets dergelijks gemaakt, noem het funky grunge voor mijn part. Those were the days. De huidige president is in elk geval heel wat intelligenter.
De muziek is gratis te downloaden. Enjoy! 
King George en Gothic Bush vind ik nog de beste. Het is opvallend hoe veelzeggend een speech wordt als je alle minder belangrijke woorden weglaat. Dan komt het skelet van indoctrinatie en propaganda tevoorschijn. Freedumb and Libbedy! God bless Murka!

De aanval op de pensioenen

HeindeKort
Klik voor vergroting

Het lijkt alsof er elke dag welke een aardverschuiving plaatsvindt in dit land. Het is duidelijk dat er een frontale aanval bezig is op de pensioenen. Daarvoor wordt met cijfers gerommeld en flink stemming gemaakt. Het is een van de stuiptrekkingen van een desastreuze neoliberale ideologie die alle sociale voorzieningen af wil schaffen. Met andere woorden wij worden weer belazerd.

Beursgorilla: "Door de lage dekkingsgraad zijn enkele Nederlandse pensioenfondsen genoodzaakt de pensioenen te verlagen. Toch is dat niet nodig.

Sinds minister Donner aangaf dat enkele Nederlandse pensioenfondsen genoodzaakt waren om pensioenen te verlagen, zijn veel pensioendeelnemers en pensioengerechtigden geschrokken. Hoewel in het pensioenreglement altijd een artikel is opgenomen die het mogelijk maakt om pensioenen te verlagen als het voortbestaan van het fonds in het geding is, wordt de huidige eis van de DNB om te korten vooral veroorzaakt door nieuwe regels die slecht aansluiten bij de natuurlijke fluctuaties op de financiële markten en het langetermijn karakter van pensioenen.

Lagere koers aandelen

Pensioenfondsen hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. In 2008, toen de kredietcrisis in volle gang was, daalden beurskoersen razendsnel. Daarmee werd ook de buffer aangetast van de pensioenfondsen.

Nieuwe sterftetafel

Maar dit jaar werden de pensioenfondsen wederom door onheil getroffen.
Ten eerste werden de regels m.b.t. de te gebruiken sterftetafel, die wordt gebruikt om de dekkingsgraad uit te rekenen, gewijzigd. Vroeger pasten de pensioenfondsen hun sterftetafel aan als het Actuarieel Genootschap – een wijze club van verzekeringswiskundigen – de sterftecijfers van de afgelopen vijf jaar hadden gewikt en gewogen en een nieuwe tabel hadden uitgegeven. Maar tegenwoordig moeten pensioenfondsen verplicht de sterftetabellen gebruiken van het CBS. Het CBS had gemeten dat de levensverwachting in Nederland weer flink was gestegen. Het effect van de maatregel was dat de dekkingsgraad met 5% naar beneden ging. Pensioenfondsen die eerst op een dekkingsgraad van 100% stonden, gingen nu naar een dekkingsgraad van 95%.

Lage rente

Ten tweede werden pensioenfondsen getroffen door de lage rente. Om de economie te stimuleren hadden overheden in 2008 de rente sterk verlaagd. Door de recente onrust op de aandelenmarkten zochten beleggers naar alternatieven voor aandelen en kwamen uit bij staatleningen, ook al boden die bijzonder lage rendementen. De rente van een Nederlandse staatslening voor 10 jaar kwam deze maand onder de 2,5%.

Sinds 2007 mogen pensioenfondsen niet zelf meer bepalen op welk rentepercentage ze de toekomstige verplichtingen willen bepalen, maar zijn ze verplicht om de actuele marktrente aan te houden (zero-coupon rentetermijnstructuur). Die was flink gedaald. Dat lijkt wellicht onbelangrijk, maar in feite heeft een klein renteverschil een gigantische uitwerking op de verplichtingen van het pensioenfonds. Dat rentepercentage wordt gebruikt voor de berekening van alle toekomstig te maken rendement van alle deelnemers, tot het tijdstip dat de laatste deelnemer is overleden. De DNB stelt eigenlijk dat als de rente nu laag is, die in de komende tientallen jaren ook zo laag zal blijven. Omgekeerd, als de rente heel hoog zou staan, gaan ze ervan uit dat de rente de komende tientallen jaren ook hoog zal blijven. De ene keer zal dat grote verliezen geven voor het pensioenfonds, de andere keer exorbitante winsten. Er wordt geheel voorbij gegaan aan de normale fluctuaties in de renteontwikkeling over de loop van jaren.

Pensioenfondsen zijn rijk

Deze maatregel zorgde dit jaar voor een verdere verlaging van de dekkingsgraad tot veelal 90%. De verlagingen ontstaan door een wijziging van de waarderingsregels en niet door verliezen van de pensioenfondsen. Vrijwel alle pensioenfondsen boekten vorig jaar winst en het vermogen nam toe. Het in problemen geraakte Pensioenfonds voor Apothekers had eind 2009 een belegd vermogen van 924 miljoen euro en in 2009 bedroegen de beleggingsopbrengsten 45 miljoen. De portefeuille bestaat voor 62% uit vastrentende waarden. Het pensioenfonds van de MetalElektro had eind 2009 een belegd vermogen van 22 miljard euro, die voor meer dan 50% belegd was in vastrentende waarden. Geld genoeg in kas om de pensioenen uit te keren. Geen acuut gevaar voor het voortbestaan van het pensioenfonds. Het voldoet alleen niet aan de strenge regels van de DNB die vooral op de korte termijn zijn gericht."

Vanzelfsprekend benadrukken onze commerciële (dus neoliberale) media de noodzaak om de pensioenen af te romen. Hun soort volk heeft al riante pensioenvoorzieningen en ook als ze een bedrijf naar de ondergang leiden (zoals Nina Brink) dan nog leven ze een luizenleventje ergens in een belastingparadijs ver weg. Wat zich nu afspeelt is een gigantische roof van geld dat rechtmatig is verdiend door miljoenen mensen. Zo bruin heeft de neoliberale kongsi het in decennia niet gebakken. Men past de cijfers aan aan het resultaat dat men wil bereiken. Arithmétique hollandaise. Cooking the books. Vervalsing van cijfers. Poging tot fraude.

Forten

fortabcouNatuurmonumenten: "Op zaterdag 11 september, Open Monumentendag, bent u van harte welkom op de forten van Natuurmonumenten.
U kunt de forten bij Spijkerboor, Nieuwersluis, Nigtevecht en Abcoude en Fort Kijkuit op deze dag gratis bezoeken.
Het fort Abcoude is een rustplaats voor verschillende watervogels. U kunt er zelfs de ijsvogel te zien krijgen! Vleermuizen zoals dwergvleermuis en watervleermuis vinden er voedsel. De fortgracht is in gebruik als visvijver met speciale vissteigers voor gehandicapten. Er leven zoetwatervissen zoals karper en voorn."

Hypocrisie

Hemeltergende hypocrisie is het.

SCOnline: "Ook verdachten van internationale misdrijven die zijn gepleegd vóór oktober 2003 kunnen straks worden vervolgd en berecht. Een wetsvoorstel dat dit regelt is door minister Hirsch Ballin van Justitie naar de Tweede Kamer gestuurd."

Want laten we eerlijk zijn, er zijn oorlogsmisdadigers en er zijn oorlogsmisdadigers.  Als Tony Blair en George W. Bush naar Nederland zouden komen dan worden ze met honneurs binnengehaald. Terwijl ze zonder enige mogelijke twijfel de aanstokers waren van een illegale oorlog. Vanzelfsprekend zullen alleen misdadigers aangepakt worden die geen deel uitmaken van het westerse neoliberale uitroeiingssysteem. Maar zolang de oliebelangen verzekerd zijn, zwijgt iedereen over onze eigen oorlogsmisdaden. Toch staat of valt de waarde van een democratie naar gelang van correcte of valse informatie aan Parlement of Congres.

Blair's journey
By Leon Kuhn

Maar het had nog erger gekund:

AfterDowningStreet: "In A Journey: My Political Life, Blair depicts Cheney as believing the United States was at war not only with Islamic terrorists but with “rogue states that supported them” and that “the only way of defeating [this threat] was head-on, with maximum American strength.”

Cheney wanted forcible “regime change” in all Middle Eastern countries that he considered hostile to U.S. interests, according to Blair."


Kate O'Sullivan heeft tijdens een signeersessie van Tony Blair een burgerarrest uitgevoerd. Zij verklaarde tegen Blair dat ze hem arresteerde wegens oorlogsmisdaden, maar ze werd meteen door beveiligers vastgegrepen en afgevoerd. Tot zover onze westerse democratie en wetten.
Vreemd genoeg verwijt Blair de betogers hun 'gewelddadig' optreden. Maar zijn feestje om de recordverkoop te vieren heeft hij afgezegd.
En dan maar zeuren over hoe gewelddadig de islam is. Ver over een miljoen slachtoffers in Irak alleen, en allemaal natuurlijk voor de 'goede zaak', de olie. De westerse geloofwaardigheid is geen knip meer waard. Nog nooit is een politiek systeem met zoveel propaganda in stand gehouden als het westerse. Moreel is het volkomen failliet.
Iraq Deaths Estimator

Huizenmarkt zakt weer in

Bob-the-builderHuizenmarkt-zeepbel: De verkoop van nieuwbouwwoningen is de laatste maanden hard teruggevallen. Vooral augustus is met een verkoop van slechts 1.300 woningen zeer zwak gebleken. Daarmee is de verkoop bijna terug op het niveau van het begin van de crisis.

Deze terugval wordt veroorzaakt door aanhoudende onduidelijkheid over de renteaftrek en over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen. Ook de moeizame formatiebesprekingen doen het investeringsklimaat op de woningmarkt momenteel geen goed. Een snelle formatie is noodzakelijk, evenals een Kabinet dat duidelijke standpunten inneemt en dat de rust terugbrengt rondom de renteaftrek, wil de woningmarkt niet jaren achterop raken.

Naast het gebrek aan vertrouwen kampt de nieuwbouw woningmarkt nog met andere problemen. Zo is de gemiddelde prijs van een nieuwe koopwoning gedaald naar het niveau van 2002, maar de grondkosten die gemeenten in rekening brengen zijn vaak nog van de situatie van 2008. Dus veel te hoog. Hierdoor blijft er voor de bouw zelf nauwelijks ruimte over."

Huizenmarkt-zeepbel: "Jongeren worden steeds huiveriger om een huis te kopen. Ze zijn onzeker of de woning op termijn wel meer waard zal worden."

Men realiseert zich nog steeds niet dat de bubbel gebarsten is en dat het creëren van bubbels een kwalijke zaak is. Iedereen heeft daar aan meegedaan, de banken, de verzekeraars, de makelaars, de gemeenten, de bouwbedrijven en ook de koper die naïef (of begerig) ervan uitgingen dat 'doorstroming' voor een oneindige bron van waardevermeerdering zou zorgen. Er zijn miljarden verdiend door banken, verzekeraars, bouwers en makelaars. Nu verwachten deze grootverdieners dat ze door de overheid, dus de belastingbetaler, gesteund worden in het behoud van hun winsten. Intussen plant een rechtse formatie al een bezuinigingsgolf van 18 miljard die zeker flink zal inhakken op de koopkracht van de hele bevolking. De rijksten worden natuurlijk ontzien, onder andere met behoud van hypotheekrenteaftrek voor heel dure woningen. Zolang de PvdA weigert samen te werken met de SP is behoud van welvaart voor iedereen in dit land niet mogelijk. De PvdA heeft jarenlang geheuld met de wolven van de neoliberale markteconomie. Die markteconomie heeft gigantisch gefaald omdat die bestond uit kunstmatig gecreëerde bubbels die moesten barsten; het was een verrijkingstruc, een piramidespel. Nog steeds gaat men op deze verkeerde weg voort. Ook Cohen heeft geen sjoege van economie en van wat dit land nodig heeft om de schade toegebracht door de markteconomie te herstellen.

Het wordt tijd om in te zien dat de veroorzakers van de crisis ook de schade moeten betalen. Maar wat er gebeurt is dat dit neoliberale tuig zich toch steeds meer welvaart toe-eigent en actief bezig is met het overhevelen van de crisis op de middenklasse en armsten. Types als Linschoten, Zalm, Scheringa, Donner etc. zijn een gevaar voor de Nederlandse samenleving, zij tasten de sociale zekerheid van miljoenen mensen aan ten gunste van hun eigen kliek. De VVD is nog steeds de motor achter nieuwe bubbels. De huizenprijzen zullen in elk geval verder blijven dalen, ook en zeker onder een rechtse regering. Woningcorporaties moeten weer terug naar hun oorspronkelijke opzet, het leveren van betaalbare huurwoningen.

Jongeren moeten zich realiseren dat je een huis koopt om in te wonen, niet om mee te speculeren.

Loesje

bezuinigen

oppositie

Wanneer is dat geruttel van de VVD nu eindelijk eens over!

Cicadenimf

moeraswespenorchis1

De voorbije dagen was ik wat opnames aan het bekijken gemaakt in juni van dit jaar in de Riethoek. Op een uitvergroting zie je vaak veel meer dan met je eigen ogen ter plekke. Op bovenstaande foto van de moeraswespenorchis zie je onderaan een insectje (in werkelijkheid nog iets kleiner dan op deze foto). De specialisten van De Ruige Hof konden mij vertellen dat het een cicadenimf was. Een jonge cicade komt als nimf uit het ei. De nimf groeit en vervelt in meerdere stadia. Op onderstaande vergroting zie je dat de vleugels zich al aan het ontwikkelen zijn.

cicadenimf
Cicadenimf

Ergernissen

joop

Ergernissen zijn weliswaar minder erg dan muizenissen, edoch kunnen behoorlijk vervelend zijn. Ik heb het niet over het gedoe met VVD, CDA en PVV vandaag weer; dat circus gaat richting muizenissen en komt de komende dagen hier nog wel aan bod. Ik ga het nu hebben over de ergenissen van deze dag. Twee dagen geleden heb ik mijn enkel verstuikt, dus ik hobbel wat ongemakkelijk rond momenteel. Mijn twee nieuwe brillen waren klaar, en ik heb het er maar op gewaagd, de verzwikking blijkt minder erg dan gevreesd.

brilafstandGoed, ik kom dus bij de opticien aan voor mijn brillen. Ik zie meteen dat het niet goed is. Mijn oude veraf bril is beter dan de nieuwe en mijn nieuwe leesbril is gefocussed op 35 cm niet 40 cm zoals gevraagd. Dus ik weiger genoegen te nemen met de veraf bril. De leesbril is over een jaar wel precies geschikt maar momenteel niet. Wie leest er nu op een afstand van 35 cm? Dat zorgt voor snelvermoeide ogen omdat je ogen meer inspanning moeten doen om zich naar binnen te focussen en ze ook een grotere afstand moeten afleggen om van links naar rechts te gaan over de bladspiegel (zie tekening, een boek verderaf is ook perspectievisch iets minder breed). Toch leveren alle opticiens leesbrillen af voor scherpte op 35 cm, dus zowat vlak voor je neus. Wie zijn ogen meer vermoeit zal eerder zichtverlies krijgen, en dus eerder een nieuwe bril nodig hebben. Vandaar dat ook het ziekenfonds rekent op een nieuwe bril elke drie jaar, wat eigenlijk niet nodig is. Maar ja, het gaat ook bij opticiens en ziekenfondsen tegenwoordig vooral om de omzet, niet de gezondheid. Niet getreurd, die leesbril is over een jaar wel precies de juiste sterkte op 40-45 cm.

Maar de veraf bril daar kon ik echt geen genoegen mee nemen. De opticien wilde me eerst nog naar de oogarts sturen, en zei dan dat het na een paar weken wel zou bijdraaien. Onzin, dat zijn de gebruikelijke trucjes. Daar trap ik niet in. Een nieuwe bril moet meteen scherp zijn. Toen zei hij dat ik hem verkeerde indicaties gaf, want zijn apparaat was perfect. De machine is maatgevend, niet wat de brildrager ziet in de werkelijkheid, dus in de winkel zelf. Dat de instellingen van de machine door mensen zijn ingevoerd en uitgevoerd drong niet tot hem door. En dat er een verschil was tussen een verlicht bord met zwarte letters en de omgeving van de winkel met affiches en teksten wilde hij ook niet accepteren. Niet de klant is normbepalend, maar de machine. We zijn twee uur bezig geweest, en na anderhalf uur had de opticien door aan de hand van mijn aanwijzingen waar het fout zat en dat ik me echt niet liet afschepen. Hij had de sterkte naar beneden aangepast (een vast principe bij hen, net als de 35 cm voor een leesbril) in plaats van naar boven. Het verschil was klein, 0,25 dioptrie, maar duidelijk zichtbaar voor mij. Wat baat mij een nieuwe bril als die minder scherp is dan mijn oude?

Ik kreeg ook letterlijk te horen dat hij zich niet bekommerde om wat de brildrager zag, maar dat als iemand bij hem komt voor een bril hij ook niet adviseert om nog een jaartje te wachten als een nieuwe bril niet echt nodig is. Een bril is mode, geen medische zaak. Als ik mijn bril wat verder op mijn neus moet zetten om scherp te zien is dat voor mij reden om naar de opticien te gaan. Precisie is niet meer de norm tegenwoordig. Ook al betaal je meer dan 400 Euro voor twee brillen, je hebt maar te accepteren wat zij met hun optiekmachine (ingesteld voor de gemiddelde brildrager, dus enkel een benadering van de gewenste brilsterkte) voor je bepalen.

owl_reading_tree_md_whtEnfin, uiteindelijk heeft hij de meting weer verricht en kwamen we erachter dat een verschil van 0,25 dioptrie en een correctere plaatsing van het middelpunt van het glas de oplossing was. We hebben het gechecked met zo'n ouderwets brilletje waar glaasjes in gestopt worden, wat meteen een goed resultaat gaf. Als ik zijn meting van weken geleden vergelijk met deze meting dan zie ik nog meer verschillen. Ik zie ineens op het brilrecept een verschil van 2,25 dioptrie voor het rechterglas dat in principe goed was. Hoe zit dat? (Heb even gebeld: was een 'computerfoutje'.) Dus alle dure apparaten ten spijt, het gaat uiteindelijk om de ogen van de brildrager en de reële omgeving die je om je heen ziet.

De meeste mensen worden slechte glazen aangesmeerd, liefst van kunststof, die zijn goedkoper voor de opticien en leveren meer geld op. Dragers van kunststofbrillen hebben ook vaker een nieuwe bril nodig. Kassa! In de eerste plaats omdat kunststof makkelijker krast, dus eerder aan vervanging toe is; ten tweede omdat de optische kwaliteit van kunststof slechter is dan van mineraal glas. Je ogen gaan dus met kunststof gauwer achteruit. Glas is zuiverder, helderder en trekt minder vuil aan. Daarom kies ik altijd voor het duurdere mineraal glas.

Maar zo zie je dat de ziekenfondsen eigenlijk ook niet het medisch belang voorop stellen. Om de drie jaar krijg je een gratis bril (pas op: enkel als die goedkoper is dan 117 euro - dus van kunststof), maar eigenlijk doe je veel langer met glas en ben je medisch beter af met een goede, ik herhaal goede en correcte, minerale glasbril. Er was een tijd dat sommige mensen (zie Joop boven) elke maand een nieuwe bril gingen halen, want dat scheen aftrekbaar te zijn. Een goeie bril heeft Joop nooit op zijn snufferd gehad, want je ziet hem altijd met zijn bril op het puntje van zijn neus; maar dat kunnen ook capsones geweest zijn.

Trouwens, wist u dat tegenwoordig het monteren van de glazen niet meer bij uw opticien gebeurt, maar dat ook dat uitbesteed wordt? Het duurt ook nog een maand voor ik mijn nieuwe veraf bril kan ophalen; ik vermoed dat de montuur weer naar China gaat en dat daar een ander linkerglas ingezet zal worden. De monturen worden ook steeds kleiner; dat heeft natuurlijk te maken met de productiekosten. En geloof ook niet de reklame van opticiens die doet uitschijnen dat  ze hun brillen bijna gratis verkopen. Goede brillen kosten geld, maar gaan wel langer mee en zijn beter voor je ogen.

Ok, dat was de bril. De volgende ergenis was mijn provider, waar ik ook een grootgebruiker van ben. Ik zie net na een email over een mogelijke snelheidsverhoging dat mijn abonnement maandelijks 39,95 euro kost voor een 16 Mbits verbinding, maar dat enkel een 8 Mbits verbinding mogelijk is. Dus ik betaal al maanden teveel voor een snelheid die nooit geleverd is. Heb dit meteen gedowngrade naar een goedkoper abonnement. Maar het is toch te gek dat de provider dit zelf niet automatisch aanpast of doorgeeft. Het is tegenwoordig een kwestie van 'wie niet piept moet maar op de blaren zitten'. Het is niet netjes. Ik wil in elk geval sinds de instelling van het verschil tussen een Lite en een Start abonnement mijn teveel betaalde geld terug. Het zal weer wat tijd en gepalaver kosten om het zover te krijgen.

Bovenstaande ergenissen zouden een pure persoonlijke kwestie zijn, ware het niet dat dit schering en inslag is vandaag de dag. De consument wordt in het diepe gegooid en je moet beslagen ten ijs komen om van weerwoord te kunnen dienen. De machine is normgevend, niet de mens. Geld is belangrijker dan gezondheid en fatsoen.

Parnassia

September heeft meestal nog een paar mooie zonnige dagen voor fauna en flora (en de natuurliefhebber vanzelfsprekend). Ideaal voor een wandeling door Klarenbeek. De parnassia palustris staat er in bloei. De parnassia is de meest populaire bloem van Noord-Holland. Parnassia wordt in Nederland wettelijk beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst  van planten als vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen.

Natuurwegwijzer: "De winnende bloem in Noord-Holland is parnassia, op nummer twee staat de rietorchis, nummer drie rond wintergroen en op nummer vier de blauwe zeedistel."


U ziet ook het klein geaderd witje (begin van de clip) en de watersnuffel (eind).

Immigratie uit de gratie

Het is weer zover. Jongeren lopen in Amsterdam nog steeds rond met wapens en schieten mekaar overhoop.

quincyAT5: "Het incident gebeurde rond 18.45 uur. De tiener werd meerdere keren beschoten op straat en raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis, hij overleed daar korte tijd later zo laat de politie weten aan AT5. De zestienjarige Amsterdammer had meerdere strafbare feiten op zijn naam staan, maar de politie wil niet zeggen wat voor misdrijven dat waren."

Andere berichten hebben het over 'neergeschoten door zijn beste vriend'. Vanzelfsprekend wordt weer gezegd dat het zo'n goeie jongen was en helemaal onschuldig natuurlijk en een stille tocht is daarbij gebruikelijk. Ik word daar eerlijk gezegd lichtelijk misselijk van, want het is zo hypocriet als het maar kan. Een grote schok? Even later gebeurt het weer. Het is schering en inslag. Het is een feit dat dit soort dingen gebeuren binnen een bepaald milieu. En dat milieu beschikt over wapens. Het is weer een van de vele voorbeelden die aantonen dat het niet goed gaat met vooral een deel van onze allochtone jeugd. Dat levert terecht weer commotie op onder de bevolking die het zat is steeds meer van dit soort berichten te moeten aanhoren. Het is olie op het vuur van de anti-allochtonen. Het vervelende is dat de kritiek gericht tegen sommige allochtonen vaak volkomen terecht is. Dat wordt zo onderhand door een overgrote meerderheid van de bevolking erkend. Dit soort dingen zijn niet te tolereren. Als 'beste vrienden' mekaar neerschieten dan heb je het over primitieve individuen. En laat ik het woord 'cultuur' in dit verband niet meer horen.

Waar de geesten zich scheiden is de kwestie van een oplossing voor dit pobleem. De gemakkelijkste oplossing is een anti-allochtonen houding. Weg met dat krapuul! Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wat is de oorzaak van dit falend functioneren in onze maatschappij? Wat zijn de normen en waarden die tot deze uitwassen leiden?

WorldBank

Sinds een aantal decennia heerst de neoliberale marktideologie die geld ziet als het grootste goed. Mensen zijn enkel individuen die het maar moeten zien te rooien in een harde maatschappij waarin geld de grootste rol speelt. Na WO II werd het kolonialisme zogezegd afgeschaft, maar in feite vervangen door een nieuwe vorm van kolonialisme onder de heerschappij van het IMF en de Wereldbank. Globalisering, privatisering en deregulering, de vrije markt, waren sleutelwoorden. Met militaire middelen werden hele continenten bekeerd tot het neoliberale marktdenken. Overal faalde het. De derde wereld is nog steeds arm en heeft een gigantische schuld die niet meer terug te betalen is, die ook niet redelijk is; hun schulden zijn een vorm van uitbuiting. Geen wonder dat de derde-wereld bevolking wil emigreren naar de rijkere landen. Dat wordt zelfs door de neoliberale ideologie aangemoedigd, ook in Europa, want instroom van goedkope arbeidskrachten is goed voor de economie. Zeggen ze tenminste, maar het is enkel goed voor een kleine groep werkgevers, waarvan sommigen de buitenlanders op de meest schandelige manier uitknijpen.

Vreemd genoeg zijn het juist de neoliberalen die bol staan van een valse retoriek tegen buitenlanders. De flirt van de VVD met Hirshi Alias Ali is zeer merkwaardig en te zot voor woorden. We leven in interessante tijden. Het wordt ingewikkeld. Maar een emotionele reactie zoals die van Wilders kan alleen maar op een fiasco uitlopen. En als Donner de sharia wil overwegen dan schrikt iedereen terecht op over zoveel geestelijke verwarring en politiek onbenul.

We leven nu in een tijd die oplossingen vraagt wat betreft economie, financiën, handel en milieu. Er zijn ook duidelijke kansen. Maar die moeten ook aangegrepen worden of het is inderdaad afgelopen met de westerse beschaving en dan zullen de 'barbaren' het failliete zaakje overnemen. Om te beginnen moet de neoliberale 'vrije markt' op de schop. In de eerste plaats is die niet vrij, want beheersd door de machtigsten en rijksten, en ten tweede is die zeer schadelijk voor de hele wereld. Als er een 'fair trade' was tussen alle landen dan zou er ook geen onbeheersbare immigratiegolf aan de gang zijn. Het komt er dus op aan de derde wereld een kans te geven en te stoppen met het neokolonialisme van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie die de regels opstelt waarmee handel gedreven wordt over de hele wereld.

Daarmee heb je de diepere oorzaak van de immigratiegolf aangepakt. Wat rest is de geopolitieke ideologie, het aanwenden van militaire macht (NAVO) om landen economisch aan de neoliberale marktidee te onderwerpen. Het neoliberalisme heeft gefaald, zowel in de derde wereld als in het westen. Het is niet duurzaam. Het is gebaseerd op oorlogen om grondstoffen en markten te verwerven. Het westen realiseert zich nog steeds niet dat de terroristische groepen in de islamitische wereld ontstaan zijn als reactie op de illegale oorlogen tegen islamitische landen, als reactie op de inmenging van het westen in hun binnenlandse politiek en de uitbuiting van hun olie en ertsen. Stop die oorlogen en het terrorisme verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Er heerst angst onder de Europese bevolking voor de onbeperkte instroom van allochtonen. Het zou helpen als we ons ook realiseren wat voor angst wij creëren in de landen waar we militair actief zijn. Als er geen maatregelen genomen worden dan is het inderdaad afgelopen met het avondland. Maar dan zullen we de diepere oorzaken moeten aanpakken, niet enkel de raddraaiers die hier herrie schoppen en de boel verzieken.

reflectionsIn zijn boek "Reflections on the Revolution in Europe: Immigration, Islam, and the West" wijst Christopher Caldwell op het falen van de integratie in Europa. Arme immigranten komen komen hier naartoe met hun oude vooroordelen, primitieve ideeën en misvattingen. Zij krijgen een westerse ideologie voorgeschoteld die zegt dat geld het belangrijkste is in het leven (hun armoedige situatie thuis wijst daar ook op in hun beleving), en dat ze zelf een verantwoordelijkheid hebben. Dus als ze dan uitwijken dan is hun eerste doelstelling zoveel mogelijk geld verdienen, het dondert niet hoe. Dat zorgt voor reële problemen.

In Duitsland is er weer een rel over Thilo Sarrazin en zijn boek 'Deutschland schafft sich ab'. Zijn inleiding is in elk geval niet bijzonder verhelderend of constructief.

Over de analyse van de situatie in Europa zijn de meesten het wel eens, er zijn problemen die dringend aangepakt moeten worden en onbeperkte immigratie van mensen die nauwelijks kansen hebben leidt onvermijdelijk tot nog grotere problemen. Als de toetreding van Roemenië en andere arme landen tot de EU als gevolg heeft dat vooral criminelen en zakkenrollers de overige EU-landen instromen dan heeft deze politiek gefaald. Als we in Polen de economie platleggen, zowat alle bedrijven sluiten, dan kun je verwachten dat de armoede daar toeneemt en de uitstroom naar andere landen eveneens. Als dat ook zorgt voor uitbuiting van Poolse werknemers in Nederland en verlaging van lonen voor ingezetenen dan zijn we echt verkeerd bezig.

Maar de geesten gaan uit mekaar als we het over de oplossing hebben. De aanpak van Wilders zal niet helpen. Je kunt individuele mensen die enkel als doel hebben een leven zonder armoede te leiden niet als de boosdoeners beschouwen terwijl onze eigen neoliberale politiek gericht is op uitbuiting en tot armoede leidt.

Dat neemt niet weg dat vooral de tweede generatie immigranten, die meestal hier zijn geboren, aan het ontsporen is. Criminaliteit en fraude tieren welig. Sommigen nemen gewoon de primitieve 'normen en waarden' van hun eigen land van oorsprong over of verloederen eenvoudig in neoliberale richting (het neoliberalisme is een slecht rolmodel). Dat is lekker makkelijk. En tot nog toe werd hen door politie of overheid weinig in de weg gelegd. De algemene toon was goedpraten en wegkijken. We moeten inzien dat de 'cultuur' van een  aantal immigranten niet bestaat en niet waardig is om toegevoegd te worden aan een multiculturele samenleving. In dat geval zul je gewoon moeten eisen dat ze zich aanpassen. Overigens vind ik ook dat de jongeren over het algemeen nogal verwend zijn.

Praktisch gezien is het voortzetten van een neoliberale politiek voor Nederland niet de juiste weg. Wat we nodig hebben is een linkse politiek die de problemen niet uit de weg gaat en die waar het fout gaat de zaak rechttrekt. Het moet afgelopen zijn met neokolonialisme, met privatisering en deregulering en iedereen moet gelijke kansen krijgen. Bezuinigen op dit moment zal de armoede en de problemen doen toenemen, en dus ook de emotionele afkeer voor allochtonen.

coalitie

Mijn coalitie

En laat de AIVD nou eens de linkse partijen – die in dit land uiteindelijk toch de meest fatsoenlijke zijn, de meest burgerlijke (in de goede zin) – links laten liggen en zich concentreren op de bron van de wapens. Waar komen die pistolen vandaan? Dit is een kwestie van binnenlandse veiligheid die de maatschappij meer ontwricht dan wat ook.

Inside Job

insidejob
Klik foto voor trailer

VVD gaat retro

chaos140

Het wordt steeds gekker. De VVD is op de retrotour met de SGP. Dus blijkbaar zijn sommige religieuze fanatiekelingen toch presentabel.

NRC: "Het minderheidskabinet van VVD, PVV en CDA dat in de maak is, heeft de afgelopen weken met succes gezocht naar de gedoogsteun van de SGP. De twee staatkundig gereformeerde Kamerleden zullen de bezuinigingen van het kabinet steunen in ruil voor een moratorium op maatregelen op medisch-ethisch terrein."

Mocht zo'n kabinet er ooit komen, dan is Nederland het lachertje van Europa. De VVD is zich behoorlijk aan het encanailleren. Rutte ontspoort. Of is Verhagen over zijn toeren? En dat op een moment dat Stephen Hawking juist gemeld heeft dat voor de schepping geen god nodig was. Geloof toont aan dat we ons nog bevinden in een primitief stadium van de evolutie. We weten ook dat de VVD tot alles in staat is voor geld. Triest!

Independent: "The universe was not created by God, scientist Stephen Hawking has said in his new book.
Professor Hawking believes the laws of physics were behind the Big Bang instead, in a challenge to traditional religious beliefs."

En terwijl in de VS al gedacht wordt aan drastische maatregelen tegen falende banken, duikt Nederland opnieuw het obscurantisme in. Rutte en zijn kliek zijn ook fervente gelovers in de goedheid van de banken.

HuffingtonPost: "Federal Reserve Chairman Ben Bernanke told a panel investigating the financial crisis that regulators must be ready to shutter the largest institutions if they threaten to bring down the financial system."

Zij stapelen vurige kolen op elkanders hoofd

koempels
Nederlandse koempels
Ruben Oppenheimer

Ze hadden allemaal een goed gesprek met mekaar en nu gaan ze nadenken. Maar of het vandaag is of morgen, dit gaat niet lukken, dit varkentje is niet 'duurzaam'. Het wordt zo stilaan duidelijk dat Rutte gefaald heeft in zijn opzet. Wat we nodig hebben is een links kabinet dat de economie van dit land met een stevige koopkracht van de bevolking boven jan houdt. Loonsverhoging voor iedereen zal de motor van de economie weer aandrijven. Trouwens het thema bezuinigen is allang voorbijgestreefd. Er hoeft niet bezuinigd te worden. De economie van dit land staat er goed voor; enkel de falende financiële wereld moet aangepakt worden. Er kan en moet bezuinigd worden op bonussen, overdreven salarissen en onverantwoorde uitkeringen aan het bedrijfsleven. Maar van een groot begrotingstekort is geen sprake. Punt.

Elsevier: "Het Nederlandse begrotingstekort is door de groei van de economie volgend jaar een stuk lager dan dit jaar. Het begrotingstekort daalt fors van 6 procent dit jaar naar 3,5 procent volgend jaar. Het Centraal Plan Bureau ging eerst nog uit van een negatief verschil tussen inkomsten en uitgaven van 4,9 procent."

DeGroeneAmsterdammer: "Maar nog interessanter is terugkijken naar wat Wilders in dat debat zei over het stuklopen van de gesprekken met de SP. 'Jan Marijnissen en zijn Socialistische Partij mag dan wel fors hebben gewonnen, waarvoor hij terecht ook van mijn partij felicitaties verdient, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat wij ook vinden dat hij de macht in Nederland moet krijgen. Ik zou daar eerlijk gezegd niet aan moeten denken... Ik heb ook eigenlijk geen enkele vraag aan de informateur over het mislukken van de combinatie CDA, Partij van de Arbeid en SP, hooguit een compliment aan de heer Hoekstra dat het niet is gelukt. Goed werk, mijnheer de informateur, echt goed werk dat dit niet is gelukt!'"

Dus geen krokodillentranen over het mislukken van een regering met de PVV. Wilders krijgt een koekje van eigen deeg. Hij verdient het niet om deel uit te maken van een regering, of dat op het grote toneel is of tussen de coulissen. Trouwens, volgens sommigen scoort de PVV hoog op de fascisme-schaal, en om het nog erger te maken, doet het op sociaal vlak zelfs nog slechter dan het fascisme (daar zal zeker zijn aanhang niet blij mee zijn).

En wie nog twijfels mocht hebben over de begrotingsschulden, ook Middelkoop wijst op de eenvoud waarmee schulden afgeboekt kunnen worden. De monarchen en banken zijn de geschiedkundige oorzaak van de crisis. Nu gaat het vooral om het inperken van de graaizucht van de banken die de nationale en particuliere schulden gigantisch hebben opgedreven.


Een gehakkelde aurelia

Een wandelingetje langs de zuidoever van de Gaasperplas leverde dit clipje op.


De vernietiging van de middenklasse

capitalism-not-working

TheEconomicCollapse: "Well, in 2010 life is very, very different depending on whether you are a 'have' or a 'have not'.  The recent article on CNBC referenced above described it this way....

Consumer spending in the U.S. has turned into a tale of two cities in 2010, with an entire segment of consumers splurging confidently on the finer things in life, while another segment, concerned about unemployment and with little or no discretionary income, spends only on bare necessities.

So why is this happening?

It is happening because the rich are getting richer and they have plenty of money to buy stuff and the poor are getting poorer and have less money to spend than ever.

In case you haven't been paying attention over the past couple of decades, what we have in America today is a system that is designed to funnel as much wealth into the hands of the elite as possible.

This isn't capitalism that we have in America in 2010. Instead, what we have created is a system where the laws are set up so that the power elite and their big, dominant corporations always win. 

Why do you think so many of America's largest corporations pay so little in taxes? 

Why do you think so many of them are showered with government subsidies, tax breaks and bailouts?

It's not about competition anymore.

It's about rigging the game in your favor.

Every single year, the U.S. Congress passes law after law after law that makes it easier for big corporations to dominate and makes it easier for the rich to get even richer.

America's economy is not about competition anymore.

It is about eliminating competition."

Wat minister de Jager doet met zijn steun aan de huizenmarkt is het subsidiëren van diegenen die meer geld hebben dan de gemiddelde burger, maar vooral de bouwbedrijven/makelaars/banken, en hij houdt daarmee ook kunstmatig de huizenprijzen zo hoog mogelijk terwijl die nog steeds veel te hoog zijn vergeleken bij het buitenland. Door privatisering en deregulering krijgt de gewone werknemer het steeds slechter (zie de postbodes) en alles wordt duurder; de profiteurs (en fraudeurs - de bouwwereld zit er vol mee) wordt de hand boven het hoofd gehouden.

Huizenmarkt-zeepbel: "“De huizenprijzen lijken inmiddels redelijk stabiel en de verkoopcijfers stijgen voorzichtig, maar het herstel is broos. De woningmarkt lijdt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis. Met dit pakket aan maatregelen willen we de woningmarkt en daarmee ook de bouwsector een extra impuls geven“, aldus De Jager, die met de stimuleringsmaatregelen tegemoet komt aan een verzoek vanuit de Tweede Kamer."

Meneer de Jager, de huizenbubbel is een essentieel onderdeel van de 'kredietcrisis' die in feite een financiële crisis is veroorzaakt door de graaizucht en fraude gepleegd door de top van onze financiële wereld. De huizenbubbel is georganiseerd, de crisis is georganiseerd, en kent dus verliezers en winnaars.

Red de postbode

postzegel158RedDePostbode: "Op zondag 12 september organiseert Red de Postbode samen met TNT’ers uit Rotterdam een manifestatie in hun stad. Alle werknemers van TNT uit het hele land roepen we bij deze op om ook naar Rotterdam te komen. Daar verzamelen we om 13 uur op Plein 1940 (vlakbij metrostation Churchillplein) en maken we ons op voor een mars door het centrum van Rotterdam.

Met het motto: in Amsterdam maken de aandeelhouders het bedrijf kapot; in Den Haag doet de politiek er nog een scheppie bovenop – maar in Rotterdam gaan we laten zien dat het feestje mooi niet doorgaat! Nee tegen massaontslag en intimidatie. Ja tegen eerlijke arbeidsvoorwaarden in de hele postsector."


© 2009