Weblog Archive juni 2010

Belastingen in Nederland

animated-euro-gold

WelingelichteKringen: "De belastingen in Nederland zijn lager dan in veel andere landen.

Alleen deze kop al zal sommige van de lezers tot razernij brengen. Want tot de vast geloofsartikelen van de rechtse kerk behoort de overtuiging dat de Nederlandse staat bestaat uit rovers die ons zuurverdiende geld afpakken en besteden aan linkse liefhebberijen. Maar het geloof van de rechtse kerk heeft gemeen met het geloof van de linkse en van andere kerken: het klopt niet.

De feiten zijn dat het in Nederland niet erger is gesteld met de rooftocht van de overheid dan in sommige andere landen. In tegendeel. Zeker als het gaat om de belasting op werk en de belasting op winst is Nederland tamelijk gematigd vergeleken bij andere Europese landen. De hoogste schijf, geheven over topinkomens is met 52 procent aan de hoge kant, maar zeker niet het hoogst van Europa. En de gemiddelde belasting op werk (de loon- en inkomstenbelasting) is zeker niet hoog vergeleken met andere landen. De totale druk van belastingen en premies lag in 1997 nog boven het Europese gemiddelde, maar ligt er inmiddels onder. Er zijn negen Europese landen waar meer belasting wordt geheven als percentage van het nationaal inkomen. En er zijn maar liefst 11 Europese landen met een hogere belasting op winst.

De link [ook dit] voert naar tamelijk harde feiten. Wie het niet gelooft: volg de link en je komt bij een overzicht van de belastingen in Europa. Maar wie, zoals bij gelovigen gebruik is, liever niet wordt gehinderd door de werkelijkheid: ga er niet heen."

Eurostat News Release

Uit deze gegevens blijkt dat de belasting op arbeid in Nederland is gestegen van 34,5 % in 2000 naar 35,4 in 2008. De belasting op consumptie steeg van 23,8 naar 26,7. Maar de belasting op kapitaal daalde van 20,8 in 2000 naar 17,2 in 2008.

Het toptarief voor persoonsinkomens daalde van 60% in 2000 naar 52 in 2008 (een daling van 8%). De belasting op bedrijfsinkomens daalde van 35 naar 25,5% (een daling van 9,5%).

Het is duidelijk wie hier bevoordeeld wordt. En als er bezuinigd gaat worden dan zal dat niet in eerste instantie op de kapitaalkrachtigen zijn.

IJslagen dunner

De ijslagen op Antartica en Groenland zijn dunner aan het worden als gevolg van de klimaatverandering. Op deze pagina ziet u de afname van 2003 tot 2010 (let op de jaartallen en de kleuring).

2010

Bijlmer Euro

Bijlmereuro

StadsdeelZuidoost: "Van juli tot oktober 2010 kun je bij zeventien winkels in Amsterdam Zuidoost korting of extra’s krijgen door te betalen met Bijlmer Euro’s. De Bijlmer Euro is een lokaal betaalmiddel dat appelleert aan het vertrouwen in de eigen buurt en lokale economie en netwerken wil bevorderen. Het project is ontwikkeld door de Britse kunstenaar Christian Nold in opdracht van Imagine IC. De Bijlmer Euro wordt geïntroduceerd op 8, 9 en 10 juli: dan staat de mobiele Bijlmer Euro Bank ’s middags in de respectievelijke winkelcentra Amsterdamse Poort, Kraaiennest en Ganzenhoef.

Een Bijlmer Euro is een regulier vijf- of tien eurobiljet met daarop een herbruikbare en schadeloos afneembare sticker met een RFID-tag. Deze is vergelijkbaar met de chip in de wegwerp OV-chipkaart. De winkelier scant de Bijlmer Euro’s als hij ze ontvangt. Zo wordt de locatie van de betaling, en uiteindelijk de route van de Bijlmer Euro’s,  doorgegeven aan www.BijlmerEuro.net. Hierop worden lokale economische netwerken in kaart gebracht: in een speciale plattegrond verbeeldt de site hoe de verschillende klantenkringen via economische transacties met elkaar in verbinding staan."

Ik dacht nog even dat de ultieme oplossing voor de crisis gevonden was: het drukken van ons eigen geld. Maar nee, het is weer een kunstwerk! Maar niet getreurd, er zit toch een boodschap achter:

"Geld is een afspraak tussen mensen die elkaar vertrouwen

De Britse kunstenaar Christian Nold (www.softhook.com) is geïnspireerd door de tienduizenden functionerende lokale geldsystemen in de wereld. Groepen mensen die hetzelfde geld gebruiken zijn vertrouwensgemeenschappen: je moet het vertrouwen hebben dat het papiertje of stuk metaal dat je van iemand krijgt, waard is wat erop staat, en zijn waarde behoudt bij een transactie. Nold is gefascineerd door het feit dat er in de Bijlmer verschillende onderlinge waarde-, leen- en spaarsystemen bestaan. Nold vroeg zich af: Is het mogelijk een nieuw waardesysteem te introduceren, dat een Bijlmerbreed vertrouwen in de buurt vertegenwoordigt? ‘Een Bijlmer Euro is meer waard dan een gewone euro want hij is geladen met vertrouwen in de buurt.’"

Bijlmer Euro shops

letslogo

Dus toch een zinnig project. En een goede gelegenheid om te wijzen op het nut van LETS, Local Exchange Trading Systems. Mocht het tot een acute depressie komen met grote werkloosheid dan maken we ons eigen geld. We leveren arbeid en diensten onderling en krijgen daarvoor LETS-geld, locaal gecreëerd geld, locaal te besteden. Zo blijft de handel en werkgelegenheid draaien; de gemeenschap begint voor zichzelf.

Nieuw geld: een duurzame toekomst met kansen voor iedereen

Handleiding

Connecting people to assets

International LETS Groups Directory

Parkieten

Je ziet af en toe wel eens een parkiet of twee in Gein, maar vandaag waren ze wel bijzonder talrijk en luidruchtig. Zelfs de andere vogels raakten ervan overstuur. Ik denk dat het halsbandparkieten waren, in elk geval mooi groen.


Depressie

... of De georganiseerde armoede

g8-g20-protesters

Nog steeds gaan onze politici en bestuurders uit van een positief ontwikkelingsscenario: het is even op de tanden bijten (of op een houtje bijten) en dan zijn we weer boven Jan. Al eerder heb ik mijn mening te kennen gegeven dat dat wel eens anders kan uitpakken. Waarom? Ten eerste wordt er niets gedaan aan de oorzaken van de crisis - de ongereguleerde graaizucht van de financiële wereld, en ten tweede wordt door drastische bezuinigingen wereldwijd de economie aangetast en uitgehold. We leven in een schuldenmaatschappij, waarin geld gelijk staat aan schulden. En waar gaten gevuld worden daar gebeurt dat met nog meer schulden maken bij een kapitaalmarkt die meer weg heeft van de maffia. Dat is een scenario dat alleen maar kan leiden tot een diepgaande en langdurige depressie. Men is in feite bezig met de afbraak van de welvaartsstaat. Regeringen zorgen niet langer voor de belangen van Jan met de pet en Mien met de knipmuts, maar voor de belangen van de multinationals en banken. Soevereiniteit bestaat niet meer, dus ook de nationale bescherming van de burger is aan het verdwijnen.

krugmanPaul Krugman in de New York Times:

"The Third Depression
Recessions are common; depressions are rare. As far as I can tell, there were only two eras in economic history that were widely described as “depressions” at the time: the years of deflation and instability that followed the Panic of 1873 and the years of mass unemployment that followed the financial crisis of 1929-31.

Neither the Long Depression of the 19th century nor the Great Depression of the 20th was an era of nonstop decline — on the contrary, both included periods when the economy grew. But these episodes of improvement were never enough to undo the damage from the initial slump, and were followed by relapses.

We are now, I fear, in the early stages of a third depression. It will probably look more like the Long Depression than the much more severe Great Depression. But the cost — to the world economy and, above all, to the millions of lives blighted by the absence of jobs — will nonetheless be immense.

And this third depression will be primarily a failure of policy. Around the world — most recently at last weekend’s deeply discouraging G-20 meeting — governments are obsessing about inflation when the real threat is deflation, preaching the need for belt-tightening when the real problem is inadequate spending.

So I don’t think this is really about Greece, or indeed about any realistic appreciation of the tradeoffs between deficits and jobs. It is, instead, the victory of an orthodoxy that has little to do with rational analysis, whose main tenet is that imposing suffering on other people is how you show leadership in tough times.

And who will pay the price for this triumph of orthodoxy? The answer is, tens of millions of unemployed workers, many of whom will go jobless for years, and some of whom will never work again. "

kleinNaomi Klein: "My city feels like a crime scene and the criminals are all melting into the night, fleeing the scene. No, I’m not talking about the kids in black who smashed windows and burned cop cars on Saturday.

I’m talking about the heads of state who, on Sunday night, smashed social safety nets and burned good jobs in the middle of a recession. Faced with the effects of a crisis created by the world's wealthiest and most privileged strata, they decided to stick the poorest and most vulnerable people in their countries with the bill.

How else can we interpret the G20’s final communiqué, which includes not even a measly tax on banks or financial transactions, yet instructs governments to slash their deficits in half by 2013. This is a huge and shocking cut, and we should be very clear who will pay the price: students who will see their public educations further deteriorate as their fees go up; pensioners who will lose hard earned benefits; public sector workers whose jobs will be eliminated. And the list goes on. These types of cuts have already begun in many G20 countries including Canada, and they are about to get a lot worse. For instance, reducing the projected 2010 deficit in the U.S. by half, in the absence of a sizeable tax increase, would mean a whopping $780-billion cut.

Already, workers, pensioners and students have taken to the streets against austerity measures in Italy, Germany, France, Spain and Greece, often marching under the slogan “We won’t pay for your crisis.” And they have plenty of suggestions for how to raise revenues to meet their respective budget shortfalls.

Many are calling for a financial transaction tax that would slow down hot money and raise new money for social programs and climate change. Others are calling for steep taxes on polluters that would underwrite the cost of dealing with the effects of climate change and moving away from fossil fuels. And ending losing wars is always a good cost saver."

wasserman

EUObserver: "European governments cut corporate taxes in 2010, continuing years of decline in taxation on capital and a shift towards taxes on consumption, and, to a lesser extent, labour."

RTL: "Zo'n 11.000 postbodes kregen afgelopen weekend een brief waarin staat dat zij hun baan binnen drie jaar kwijtraken."
De oorzaak van de massa-ontslagen wordt natuurlijk gelegd bij het gebruik van e-mail, dat zeker een rol zal spelen, maar de werkelijke oorzaak is de privatisering en deregulering van de post. Het uiteindelijke doel was het verlagen van de lonen van postbezorgers. Dat is nu bereikt. De oude PTT moest gaan concurreren met andere postbedrijven. De vrije jongens betalen natuurlijk veel minder aan hun personeelsleden, hebben minder kosten en duwen TNT de markt uit. Gevolg: de dienstverlening neemt sterk af, post wordt maar een paar dagen per week bezorgd en de postbezorgers moeten naar ander werk of een tweede baan zoeken. Dit zijn de zegeningen van de neoliberale sado-masochistische heilsstaat.

NPCF: "Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen beoordelen hun verblijf en verzorging gemiddeld met een 7,8. Ze geven ruime voldoendes voor de wijze waarop het personeel hen bejegent en verzorgt, en ze waarderen de woonomgeving met hoge cijfers.
De NPCF constateert dat bewoners geneigd zijn loyaal te zijn aan de instelling waar ze verblijven, en dat bewoners milder oordelen dan (relatieve) buitenstaanders."
Onderzoeksrapport.

Vanzelfsprekend zullen de bewoners van verpleeghuizen positiever oordelen, zij zijn afhankelijk van mensen die hun het leven behoorlijk zuur kunnen maken.

Volkskrant: "Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen zijn minder tevreden over de zorg dan de officiële rapportcijfers suggereren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten federatie (NPCF) in tachtig verpleeg- en verzorgingshuizen.
Volgens bewoners verschraalt de persoonlijke aandacht in de huizen; is het management vaak onzichtbaar, neemt het aanbod van activiteiten af en wordt er op publieksonvriendelijke manier bezuinigd, zoals door het sluiten van recepties."

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Zorginstelling dicht wegens misstanden

SP: "De SP organiseert op dinsdag 29 juni een manifestatie tegen het voornemen van het demissionaire kabinet om te snijden in het basispakket en om de eigen bijdragen in de zorg te verhogen. Minister Klink stelt onder meer voor de pil en hulpmiddelen zoals de rollator uit het basispakket van de zorgverzekering te schrappen. Ook wil hij eigen bijdragen invoeren voor de GGZ, logopedie, ergotherapie en diëtisten, en 80 miljoen bezuinigen door een minimale eigen bijdrage voor verblijf in een AWBZ-instelling te vragen."

Maar met de criminelen verantwoordelijk voor de vastgoedfraude wordt een schikking getroffen. En dan durft men nog te beweren dat er in Nederland geen klassejustitie bestaat.

Volkskrant: "Groot was de spanning afgelopen weekeinde bij Jan van V. en zijn juridische team. Zou minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin de voorgestelde megaschikking met het Openbaar Ministerie, het Philips Pensioenfonds, Rabo Bouwfonds en de Belastingdienst goedkeuren? Zou de minister ermee instemmen dat de hoofdverdachte van de vastgoedfraude voor 70 miljoen euro zijn financiële problemen met al deze partijen zou afkopen?

Zondagavond klonk het verlossende woord. De minister was akkoord en daarmee was de laatste hobbel genomen in een schikking zonder precedent: die over het financiële voordeel dat de oud-Bouwfondsbaas genoten zou hebben in de Klimopzaak.

Vorige week was er ook al een omvangrijke schikking. In een transactie die veel overeenkomsten vertoonde met die van Van V., kocht de Haagse vastgoedtycoon Harry Hilders voor 40 miljoen euro strafvervolging af.

Bij deze miljoenentransacties verbleken de andere schikkingen die het OM de afgelopen dagen trof. Makelaar Michiel F. kwam overeen het Philips Pensioenfonds en Rabo Bouwfonds 1,5 miljoen euro terug te betalen. En elf andere verdachten schikten hun zaken voor opgeteld 2,2 miljoen euro. Ook krijgen zij, net als Hilders, taakstraffen opgelegd."

En in Zuidoost krijgt de graaizucht ook een multiculti gezicht:
Herstelbetaling: de exploitatie van de woedebank. De Zurinamer (let wel, dat is dus niet de Surinamer!) leeft er op los alsof er geen crisis is.

Hebben we het belangrijkste gehad? Nee, er is nog Afghanistan. Gaat ook goed mis. Maar daar zal een rechtse regering altijd wel een rechtvaardiging en een geldpotje voor vinden.


Vertaling 1Q84 is uit

murakamiVoetbal is niets vergeleken bij deze prestatie. Een Nederlandse vertaler is de eerste om het laatste werk van Haruki Murakami -  1Q84 - te vertalen, eerder dan de Amerikaanse en  andere vertalingen. OK, de Chinezen waren eerder. Sinds de Japanse uitgave zit iedereen smachtend te wachten op een vertaling. Die is eindelijk uit. Klik op de foto voor meer details bij Bol. Twee dikke delen en vertaald zonder weglatingen zoals de Amerikaanse edities meestal vertonen. Deel drie komt later.

Er komt veel muziek voor in de werken van Murakami, ook in dit boek. Je kan zelfs de stukken die ter sprake komen downloaden met iTunes (kost wel geld, want Apple doet niets voor niets - en je gegevens worden verkocht). Let ook op de nieuwe booksite Booktunes. Het gaat dus om een waar evenement.


Meer over Haruki Murakami.
Amerikaanse site.

Het is een beetje extravagant, maar wel leuk, misschien ga ik toch de muziek ergens downloaden. Een beetje poespas rond een goed boek is nooit weg.

hmurakami

Grondverzakking

amsterdam1790
Amsterdam 1790

Amsterdam is gebouwd op veen en zandlagen. Dat is geen erg stabiele ondergrond. Amsterdam heeft een verraderlijke bodem. Dat is ook het geval voor de Bijlmermeer. De Bijlmermeer en omstreken zijn eens moeras geweest. In 1825 werd de Bijlmer droog gemalen. Maar nog steeds is water het element dat ons in Zuidoost overal omringt.

Het is mij en waarschijnlijk ook veel mensen ontgaan dat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in 2008 is begonnen met de voorbereidingen van een watersysteemplan Bijlmerring. Het watersysteemplan wordt in 2010 bestuurlijk vastgesteld. In dit jaar vindt ook inspraak plaats. Een tijd geleden heb ik ook iets gelezen over het 'omkeren en opvangen van waterstromen' in Zuidoost in verband met de bouwplannen. Hoe dit precies zit is mij niet duidelijk. We horen vast wel meer over het watersysteemplan binnenkort.

Intussen is hier en daar wel wat te merken van de ondergrondperikelen, ook in Zuidoost. Hier een bericht van een bezorgde bewoner:

"Ik had vorige week een zandbende voor de deur, in de vorm van een gat in de grond. Er was eerst een rioolpijp gebroken, waardoor het zand onder de tegels weggespoeld was, wisten we niets van, tot een geschrokken oma bij ons aanbelde. Haar kleinzoontje was voor onze deur aan het spelen en zo een halve meter door de grond gezakt, met tegels en al in een gat. Dus wij de gemeentelijke dienst gebeld, die constateerde een gebroken rioolpijp en aangezien het binnen een meter van ons huis was moesten we zelf betalen. Buren kwamen hun medeleven betuigen en vertelden dat zij dat ook steeds maar hadden gehad. De rioolpijpen van onder het huis zitten vast aan het riool in de straat, maar de straten en de grond in Amsterdam zuidoost verzakken steeds (zand over veenlaag), en daardoor worden ook de rioolpijpen onder de huizen scheef getrokken waardoor ze gaan scheuren. Enfin, nog even Vereniging Eigen Huis gebeld over aansprakelijkheidskwestie, maar toch maar snel laten repareren, want het was een groot gat en we wilden niet dat er nog meer kinderen in zouden vallen. De grap heeft ons totaal 280 euro gekost. 

In Amsterdam zuidoost verzakt de grond overal. Is eigenlijk niet geschikt om op te bouwen. Toch blijven ze maar doorbouwen, met nieuwbouw.
In onze vorige woning in Zuidoost  hadden we het ook, daar was de halve voortuin weggeslagen door een rioolpijpbreuk. Maar dat was een huurhuis, dus kostte het ons toen niets."

Dat grondverzakking een realiteit is hoeven we niet te betwijfelen. Door onvoldoende schoonhouden van onze straten (bladeren, vruchten en katjes blijven maanden liggen) raken rioleringen vaak verstopt, waardoor het regenwater een andere uitweg zoekt. Het groot onderhoud in Gein3 gaat namelijk over het aanpakken van grondverzakkingen. Maar volgens de laatste berichten is dit groot onderhoud pas in 2012 gepland.

vennetje
Vennetje
(misschien is het tijd voor aanpak van de algen)

Het vennetje aan de zuidoever van de Gaasperplas geeft al aan dat veen en zand nog steeds de ondergrond hier vormen. Als onderdeel van het groen heeft het vennetje een unieke positie en waarde, zowel voor bewoners, recreanten als fauna en flora. Het vennetje is een bijzondere habitat en moet behouden blijven. Door het kappen van al het riet een paar maanden geleden zijn de algen waarschijnlijk hard gaan groeien. Het riet kan de voedingsstoffen die de algengroei bevorderen opeisen en zorgen voor een gezond ven. Het riet geeft ook schaduw (minder opwarming laat de zwanenmosselen in leven) en beschutting voor vogels.

Dan is er ook nog de kwestie van de verlaging van de Valburgdreef. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de waterhuishouding in Gein en omstreken. Nu fungeren de dreven nog in zekere mate als een soort gedeeltelijke dijken en mogelijke waterkering. De oude wallen en dijken als de Hollandse Kade ten zuiden van Gein hebben niet alleen historische waarde, zij zijn ook zeer nuttig. De Hollandse Kade is een aarden waterkering die nog steeds een toeristische attractie vormt.

In 2007 werd in een vergadering van de ROVB reeds het probleem van de wateroverlast aangekaart. De bebouwing in de Bijlmermeer heeft een invloed op de grondwaterstand. Te veel verharding betekent minder doorlaatbaarheid voor water. Klimaatverandering, met plotse en zware stortbuien, zal het probleem alleen maar verergeren. De normale grondverzakking in Amsterdam is 3-5 mm, maar in de Bijlmermeer is dat meerdere centimeters. Heiwerkzaamheden beschadigen zowel grond als bestaande bebouwing. Groene gebieden waar het water kan wegvloeien zijn dus noodzakelijk voor een goede waterhuishouding in Zuidoost. Ze zijn bovendien van onschatbare waarde voor de gezondheid van de inwoners en recreanten, en essentieel voor biodiversiteit en natuurbehoud. 

Wandeling in De Riethoek

In de Riethoek bloeien de orchideeën. We hebben al de grote keverorchis gezien. Maar ook de rietorchis en de moeraswespenorchis staan weer in volle pracht. Ik zag ook een sint-jansvlinder op vogelwikke. De sint-jansvlinder lijkt sterk op de sint-jacobsvlinder maar is anders getekend. De stijve ogentroost, ook een plant die op de Rode Lijst staat, hoewel met een zeer klein bloemetje van een paar millimeter groot is een echte schoonheid.

moeraswespenorch
Moeraswespenorchis

rietorch
Rietorchis

stjansvlinder1
Sint-jansvlinder

Plantenkijk/wandelgids

De Planten kijk/wandelgids van Nederland van Ton Denters is een prachtig boek. De meer dan 375 pagina's staan vol met foto's en kaartjes, 25 botanische tochten en 560 kijkpunten. Werkelijk een juweel van een boek. Ton Denters is ook de schrijver van Stadsplanten. Dit boek staat ook op mijn lijst van boeken op deze site.

plantenkijkwandelgids

G20

G8

AlJazeera: "World leaders meeting in Ontario in Canada for G20 discussions are divided over how to tackle the global economic crisis.

European delegates at the summit have said that they want to focus on austerity measures to cut the deficits, while the United States is looking to maintain stimulus spending to encourage growth.

Speaking to Al Jazeera, Linda Yueh, an economist at the University of Oxford, said that while the two strategies of cuts and spending could "co-exist," they were "very, very different".

Yueh said: 'The United States is, at the moment, trying to push through another fiscal stimulus, more public spending, because they are worried that the recovery will suffer from high unemployment in the aftermath of the financial crisis.

'Europe, on the other hand, is practically facing a sovereign debt crisis ... so they feel they have to tighten their budgets now, bring the deficit down.

'They can co-exist, however the Americans feel that the Europeans are doing too much, too quickly, and they could possibly cause the global economy to fall into another recession.'"

Obama heeft gelijk. Een politiek van bezuinigingen en afwenteling van de crisis op de reële economie en dus de bevolking kan alleen maar uitlopen op een diepe depressie. Staatsschulden zijn tenslotte maar cijfers, de zelfgekozen optie om geld te creëren uit het niets door de banken. Die schulden zijn een fictie, net zoals de beurs een fictie is, maar die wel – indien verstandig gebruikt – een gunstig effect kan hebben. Alleen moet je dan niet eisen dat die 'schulden' terugbetaald worden. Wat niet bestond hoeft ook niet terugbetaald te worden. Het gaat om wat er in het tussenstadium gebeurt, wat met het cijfergeld gedaan kan worden om de economie in bedrijf te houden en echt geld, echte handelswaar en diensten te creëren. De grootste indien niet de enige kwaliteit van geld is dat het circuleert. Geld is een middel, geen doel.


Trouwens, crisis? Welke crisis?
NYTimes: "The world’s millionaires and billionaires — now totaling 10 million — saw their overall wealth jump 18.9 percent last year, to $39 trillion."

Er is wel degelijk geld. Het komt erop aan dat voor de maatschappij te gebruiken en niet alleen voor een kleine graaiende neoliberale oligarchie.

De G20 wordt ingeleid met een pleidooi voor de vrije handel, tegen protectionisme. Ten eerste is er niet zoiets als vrije handel; de werkelijkheid toont aan dat de grootste bullies ook de macht in handen hebben en houden. Er is door 'vrije handel' geen verbetering in de ellende van de wereld opgetreden, integendeel, om de eenvoudige reden dat die niet vrij is. De een zijn exportoverschot is de ander zijn deficiet.
Ten tweede zijn open grenzen een aantasting van de soevereiniteit van staten. Staten en regeringen zijn er specifiek voor bedoeld om te zorgen voor hun stukje land met bevolking. Geen enkele welvarende staat is welvarend geworden door open grenzen voor handel en geld, integendeel, alleen door protectionisme hebben ze hun eigen territorium kunnen opstoten in de vaart der volkeren.
Dus 'free trade' is enkel een mythe die de overheersing van sommige landen, tegenwoordig enkel een oligarchie, in stand houdt.

EUObserver: "With his EU credentials intact after his years as German chancellor, Helmut Schmidt, now 92 years old, has emerged from the shadows to launch a blistering attack on current leader Angela Merkel for her handling of European affairs and particularly Franco-German relations.
Germany has been at the forefront in pushing for austerity measures - it recently laid out an €80bn four-year austerity package to set an "example" to others - across the EU and has also taken unilateral measures towards financial regulation, such as banning naked short selling."

George Soros: "The situation is eerily reminiscent of the 1930s.  Doubts about sovereign credit are forcing reductions in budget deficits at a time when the banking system and the economy may not be strong enough to do without fiscal and monetary stimulus.  Keynes taught us that budget deficits are essential for counter-cyclical policies, yet governments everywhere feel compelled to reduce them under pressure from the financial markets.  Coming at a time when the Chinese authorities have also put on the brakes, this is liable to push the global economy into a slowdown or possibly a double dip. Europe, which weathered the first phase of the financial crisis relatively well, is now in the forefront of the downward pressure because of the problems connected with the common currency."

Now don't misunderestimate me (als ik George Bush even mag citeren), George Soros is een boef, eigenaar van hedge funds en als dusdanig verantwoordelijk voor aanvallen op nationale economieën en valuta, maar als zelfs George Soros aan de noodbel trekt, als kapitalist pur sang, dan moeten we ons toch eens afvragen wat er aan de hand is. Hij is tenslotte een succesvol ondernemer en heeft ook belangen in de economieën waarin hij heeft geïnvesteerd. Het is ook eigenbelang. Vanzelfsprekend dat Soros niet blij is met een verbod op 'naked short selling'. Maar op het punt van betere regulering en een belasting op banken had Merkel wel gelijk.

Satire van onze huidige economie:
“Suppose a party of people were wrecked on a desert island, what do you think would be the first thing they’d do? Obviously they would look around for a man with money to employ them in gathering fruit. If there were no capitalist among them, or if he didn’t see his way to make a profit out of the business, they would all remain unemployed and starve to death, no matter how fertile the island might be.

"If therefore we want to have plenty of employment, we must give every possible incentive to entrepreneurs – encouraging them to get as much of our money from us as they can, so that they can spend it on employing us to make more for them.”

Het gaat in onze economie niet langer om mensen, maar om cijfers op papier. Dat is een gigantisch probleem, want het kan alleen maar eindigen in een catastrofe. We zien dit ook in de manier waarop bedrijven omgaan met het milieu. Na twee maanden is het lek in de Golf van Mexico nog niet gedicht. Dat is schandalig.

oil spill
Klik voor vergroting

SP: “Uiteraard vindt iedereen dat mondiale problemen de hoogst urgentie hebben, maar hoe kan het dan dat die problemen nog steeds niet opgelost zijn? Wereldwijd het armoedeprobleem oplossen kost 50 miljard, terwijl we jaarlijks 1500 miljard uitgeven aan wapentuig.” Jan Marijnissen maakte het zijn gasten niet makkelijk en weigerde tijdens zijn symposium genoegen te nemen met de standaard-antwoorden.

Er wordt gigantisch veel geld uitgegeven aan propaganda en nutteloze zaken. De partij die het meeste geld heeft gespendeerd aan verkiezingspropaganda (tot in het buitenland toe) - 2,7 miljoen euro - gaat nu diep snijden in de sociale voorzieningen van ons land. De onbeschaamdheid! De VVD heeft dus zijn overwinning gekocht, weliswaar met medewerking van een dom electoraat.

Obama, Helmut Schmidt, George Soros en vele anderen zijn dus tegen de grote bezuinigers. En daar is een goede reden voor: omdat harde bezuinigingen ons in een diepe depressie zullen gooien. Economische depressies zijn vaker voorgekomen en om uit de depressie te komen werd telkens gegrepen naar verhoging van de staatsschuld om de economie weer van geld te voorzien. Het enige punt waarmee deze politiek verbeterd kan worden is dat de staat, de regeringen, zich niet in de schulden moeten steken door te lenen bij de banken (die het geld ook maar uit het niets creëren!) maar door het zelf te creëren, dus interestvrij. En er is dan ook geen noodzaak om die 'schulden' terug te betalen. Dit is de enige juiste en effectieve oplossing, maar nog steeds een groot taboe in een financiële wereld waarin banken de macht hebben. Maar het is de fundamentele taak van regeringen en staten om het economisch en maatschappelijk leven te faciliteren, niet om de macht van de banken in stand te houden.

Net zoals er nog steeds een taboe bestaat in de Nederlandse politiek om de SP op te nemen in een kabinet. Het wordt tijd om wakker te worden en verstand te tonen. Om het even populair te zeggen: Rutte moet oprotten.

De nieuwe getto's

triest

AmsterdamCentraal: "De vroegere tuinsteden Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer zijn sinds 1 mei samengesmolten tot het grote stadsdeel Nieuw-West.

Maar blijft Nieuw-West op termijn ook in voldoende mate een tuinstad? Ik begon dit sterk te betwijfelen toen ik een kijkje nam bij de vernieuwbouw achterin Osdorp, aan de Pieter Calandlaan. De eerste generatie woningen is en wordt daar na een halve eeuw vervangen door de tweede. Eventjes waande ik mij in een nieuwere uitvoering van de Wibautstraat.

Wel moeten we scherp blijven op de ontwikkelingen, vooral omdat de corporaties tegenwoordig geen woningbouwverenigingen meer zijn, maar projectontwikkelaars. Uit elke vierkante meter moet zoveel mogelijk opbrengst worden gehaald.

Wat vroeger park was, is nu volgebouwd. Wat vroeger blauwe lucht was, is nu een woontoren. Met de nieuwbouw is er veel minder 'tuinstad' voor teruggekomen. Niettemin wil men bij het aanprijzen van de koopappartementen toch nog graag profiteren van het imago van de tuinstad."

Het is triest. Hier en daar een plantenbak, waarschijnlijk bedoeld om de dronkelappen 's nachts een zeikplek aan te bieden. Dit is wat je noemt asociale woningbouw. Kale muren, geen groen. Het getto van morgen. Met hoogstens hier en daar waar mogelijk (en illegaal) een daktuintje, een postzegelparkje, een minuscuul veldje met kunstgras voor de kids. In de straat op de foto zijn daktuintjes helemaal niet mogelijk. De projectontwikkelaars zelf wonen vanzelfsprekend heel ruim in een villa op de buiten, ook met ruime hypotheekrenteaftrek.

Maar ik zie dat de straten gelegd zijn met handzame stenen en tegels, voor het geval de komende regering de uitkeringen met 10% gaat korten.

Midzomernachtmarkt

midzomernachtmarkt

Zuidoost: "In het winkelcentrum Reigersbos kunt u deze zomer genieten van de midzomernacht-markten op:

Vrijdag 25 juni 2010 17.00 tot 23.00 uur

Vrijdag 30 juli  2010  17.00 tot 23.00 uur

Vrijdag 27 augustus    2010 17.00 tot 23.00 uur

Vrijdag 24 september 2010 17.00 tot 23.00 uur

Ook de winkels en cafés zijn open.

Kom en geniet met de hele familie van de gezellige sfeer in het winkelcentrum.

Gratis springkussen en andere attracties voor kinderen."

Langs de zuidoever

De zuidoever van de Gaasperplas is een idyllisch plekje. Ook voor huisdieren en vogels, die even willen uitrusten. De Vlaamse gaai is gefotografeerd met de verkeerde lens en foute instellingen, ik had geen tijd om daar iets aan te doen. Hij was ook zo weer verdwenen. Ik ben bang dat ik hem gestoord heb in zijn zonnebad.

vlaamse gaai
Vlaamse gaai

poes
Felis felix

reiger
Reiger

ruiters
Schone ruiters

Winkelcentrum Gein

plangebied

Zuidoost: "Het winkelcentrum functioneert op dit moment matig. Het stadsdeel heeft de problemen geïnventariseerd en de mogelijkheden voor verbeteringen op een rijtje gezet.  Als voornaamste problemen worden gezien: de te kleine supermarkt,  teveel horecazaken die vooral ’s avonds geopend zijn, de hoge parkeerdruk en de matige uitstraling van gebouwen en openbaar gebied.

De vervolgstap op de Strategienota is een verbeterplan. Hieraan is de afgelopen tijd samen met ondernemers en eigenaren van het winkelcentrum gewerkt. Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost heeft in mei 2010 ingestemd met dit plan. Vaststelling vindt plaats in de stadsdeelraad. Ruimtelijk worden er voorstellen gedaan over: de uitbreiding van de supermarkt, dichtzetten van de arcades, verkeersontsluiting en parkeren. Om de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum als buurvoorziening te versterken worden voorstellen gedaan om de branchering te verbeteren. Een verhuisplan maakt hiervan deel uit. Een concept van het Ruimtelijk Ontwikkelingplan vindt u in de bijlage.

Om de plannen te kunnen realiseren is een nieuw bestemmingsplan voor het gebied ‘winkelcentrum ’t Gein’ noodzakelijk.  Het ontwerp bestemmingsplan is klaar. Bewoners, eigenaren en ondernemers zullen op een bewonersavond op 1 juli 2010, van 19:30 tot 21:30 in sportcentrum Henny Pleizier worden geïnformeerd over de inhoud hiervan en tevens de mogelijkheid hebben hun mening hierover te geven. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. "

Ruige anjer

Aan de zuidzijde van de Gaasperplas (ergens in het Oranjebos) heb ik meerdere exemplaren van de ruige anjer aangetroffen. De plant is zeer zeldzaam, sterk afgenomen, en verdient daarom bescherming en staat op de Rode Lijst. De bloem is vrij klein; op onderstaande foto is die flink uitvergroot. Maar wat een prachtig bloemetje is dit. 's Avonds vouwt het de bloemblaadjes weer dicht.

ruigeanjer

Structuurvisie Noord-Holland

Noord-Holland

AgriHolland: "Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland hebben unaniem de Structuurvisie 2040 aangenomen. Na drie sessies, verspreid over drie verschillende dagen, bleken Statenleden op 21 juni uiteindelijk zonder uitzondering tevreden met het belangrijke ruimtelijke-ordeningsdocument van de provincie Noord-Holland.

De drie hoofdbelangen die Noord-Holland met de structuurvisie heeft vastgelegd zijn ruimtelijke kwaliteit, duurzaam ruimtegebruik en klimaatbestendigheid. Zo wordt de komende dertig jaar het bestaand bebouwd gebied verder verdicht, onder meer door zo'n 200.000 woningen in de provincie bij te bouwen, en zet de provincie in op de ruimtelijke ontwikkeling van OV-knooppunten in Noord-Holland. Op die manier blijft volgens de provincie meer ruimte over om het buitengebied te behoeden en zijn er voldoende mogelijkheden voor duurzame economische ontwikkelingen, recreatie en natuur.

In het najaar van 2010 lanceert de provincie bovendien een internetsite waarop inwoners van de provincie de definitieve kaarten en tekst van de structuurvisie, de ruimtelijke verordening en het uitvoeringsprogramma kunnen bekijken."

PlanMER: "Uitgangspunt voor de structuurvisie is dat in 2040 de Ecologische Hoofdstructuur gerealiseerd zal zijn. In alle perspectieven is de EHS dus in principe gewaarborgd. Er zijn echter wel verschillen in het instrumentarium dat wordt ingezet om de EHS te realiseren, het tempo waarmee het gebeurt en de mate waarin wordt ingezet op kwaliteit en robuustheid van de EHS.
Een groot deel van de EHS is bestaande natuur. Een beperkt deel moet nog worden gerealiseerd. De EHS moet in 2018 zijn voltooid."

Stukken

Aangenomen amendementen en moties bij de behandeling van de Structuurvisie 2040

Googelen

googleevil

DePers: "Google en privacy. Het is weer zover. Dinsdag werd bekend dat Google met zijn Streetview-auto’s  niet alleen maar beelden en gegevens van Franse wifi-aansluitingen verzamelde, maar ook wachtwoorden van e-mailaccounts en flarden van e-mailberichten. Tot deze ontdekking kwam de Franse privacywaakhond CNIL.

Eerder deze maand maakte Google bekend dat de Streetview-auto’s per ongeluk al jarenlang persoonlijke gegevens verzamelden die werden verstuurd over de (onbeveiligde) draadloze netwerken waar ze langsreden.

Google beloofde de gegevens te wissen en was daar al aan begonnen, maar diverse Europese lidstaten eisten dat Google stopte met ‘het vernietigen van bewijsmateriaal’ en de verzamelde gegevens overdroeg ter onderzoek. Frankrijk is nu de eerste die met resultaten naar buiten komt.

Het is de zoveelste privacyrel rond Google. Kevin Bankston, de hofadvocaat van de Amerikaanse privacywaakhond Electronic Frontier Foundation omschreef het bedrijf onlangs als volgt: ‘Google maakt zo’n beetje een printje van wat er in je hersenen gebeurt: wat je denkt, wat je koopt, met wie je praat en waarover’."

Google programma's, zoals hun browser Chrome, installeren updates zonder je toestemming, zelfs zonder dat te melden. Het enige wat je ertegen kan doen is die programma's compleet te verwijderen en dat kost enig inzicht en moeite. 

BOF: "De kans is groot dat je Google gebruikt als zoekmachine. Maar weet jij nog wat je bijvoorbeeld vier, negen of negentien dagen geleden om één uur 's nachts bezig hield? Nee? Google wel, tot op de seconde. Daarmee weet Google bijna meer over jou dan jijzelf. Zoekopdrachten, Google Maps en Street View locaties, je e-mails in Gmail en zelfs de websites die je via Google bezoekt; alles wordt voor lange tijd opgeslagen.

En jouw leven wordt niet alleen door adverteerders, maar misschien ook wel door je verzekeringsmaatschappij, kredietverstrekker of de overheid ingezien. Of door criminelen, als de database van Google gehackt wordt of op straat komt te liggen door een fout.

Matig je gebruik van Google door af te wisselen met de onderstaande twee zoekmachines. Zij slaan je zoektermen niet of nauwelijks op, en het ip-adres waarmee je geïdentificeerd kan worden evenmin. Als ze dit al doen, worden deze gegevens binnen 48 uur definitief verwijderd.

Alternatief I: Scroogle

Alternatief II: Ixquick"

Meer miljonairs dankzij crisis

miljonairs

RTL: "Miljonairs hebben weinig last van de kredietcrisis. Dankzij de opleving van de aandelenmarkten en de snelle groei van opkomende economieën zijn er wereldwijd nog veel vermogenden. In Nederland steeg het aantal rijkaards naar een nieuw recordniveau.

Volgens de schattingen van de zakenbankiers waren er vorig jaar wereldwijd tien miljoen personen die minstens 1 miljoen dollar ter beschikking hadden om te beleggen. Dat waren er 17 procent meer dan in 2008. In dat jaar daalde het aantal miljonairs door de crisis op de financiële markten nog met 15 procent, tot 8,6 miljoen. Samen hadden de rijken der aarde vorig jaar 39 biljoen dollar beschikbaar voor beleggingen. Dat was 19 procent meer dan in 2008.

In Nederland steeg het aantal vermogenden met bijna 15 procent tot het recordaantal van circa 122.000. 'De aandelenbeurzen zijn heel hard gestegen', verklaarde Patrick Neuwirth van Cap Gemini die sterke groei. 'En dan gaat het niet alleen over de Nederlandse beurs, want zeker de Nederlandse miljonair kijkt over de eigen grenzen heen.'"

Volkskrant: "Rijke Nederlanders trekken zich niets aan van de economische crisis. Het aantal Nederlandse miljonairs is nooit zo hoog geweest als in het crisisjaar 2009. In dat jaar van historisch grote krimp steeg het aantal miljonairs met 15 procent naar 121.700 personen. Hun gezamenlijke vermogen groeide nog harder."

De kop van de Volkskrant (Veel meer rijken, ondanks de crisis) is niet helemaal correct. Eigenlijk moet er staan: Veel meer rijken, dankzij de crisis. Het is duidelijk dat de nieuwe miljonairs de profiteurs van de crisis zijn, diegenen die profiteerden van de privatiseringen en dereguleringen. Het geld moet ergens vandaan komen, namelijk uit uw portemonnee. Dat rijke Nederlanders zich niets aantrekken van de crisis is een platitude: de rijke Nederlanders met hun speculaties zijn de oorzaak van de crisis.

Wat we nu meemaken is armoede te midden van rijkdom, poverty amidst riches.

Het probleem in onze economie is de verdeling van de rijkdom, dus de verdeling van de koopkracht. Het spreekt vanzelf dat bij een gelijke geldstroom wat de een meer krijgt af gaat van wat de ander heeft. Dat de miljonairs bijdragen aan onze nationale economie is een mythe. Het geld van miljonairs wordt belegd, meestal in het buitenland - waar de opbrengst het grootst is, en komt in het virtuele circuit terecht, dat van de speculatie om steeds meer op te brengen. En het is juist deze graaizucht die de financiële markten de crisis in stortte. Wat de miljonair besteedt in zijn eigen land is te verwaarlozen. Het geld van de gewone burger daarentegen gaat rechtstreeks terug in de nationale reële economie.

Dat het economisch goed gaat met de nieuwe opkomende landen als India is een grove vertekening van de werkelijkheid. Het gaat heel goed met een kleine kaste, de oligarchie. Maar meer dan 37% van de Indiase bevolking van 1,35 miljard mensen leeft onder de armoedegrens. De spreekwoordelijke wijsheid van het oosten is een schandalige mythe. Het systeem van godsdiensten en kasten houdt de bevolking arm. Er is in India meer respect voor de koe dan voor de mens. Dit heeft niets met wijsheid van doen, maar alles met uitbuiting en ellende als gevolg.

Monetaire politiek

lincoln

Monetary Policy

Money is the creature of law, and the creation of the original issue of money should be maintained as the exclusive monopoly of national government. Money possesses no value to the state other than that given to it by circulation.

Capital has its proper place and is entitled to every protection. The wages of men should be recognized in the structure of and in the social order as more important than the wages of money [interest].

No duty is more imperative for the government than the duty it owes the people to furnish them with a sound and uniform currency, and of regulating the circulation of the medium of exchange so that labour will be protected from a vicious currency [private bank-created, interest-bearing debt], and commerce will be facilitated by cheap and safe exchanges.

The available supply of gold and silver being wholly inadequate to permit the issuance of coins of intrinsic value or paper currency convertible into coin in the volume required to serve the needs of the People, some other basis for the issue of currency must be developed, and some means other than that of convertibility into coin must be developed to prevent undue fluctuation in the value of paper currency or any other substitute for money of intrinsic value that may come into use.

The monetary needs of increasing numbers of people advancing towards higher standards of living can and should be met by the government. Such needs can be met by the issue of national currency and credit through the operation of a national banking system. The circulation of a medium of exchange issued and backed by the government can be properly regulated and redundancy of issue avoided by withdrawing from circulation such amounts as may be necessary by taxation, re-deposit and otherwise. Government has the power to regulate the currency and credit of the nation.

Government should stand behind its currency and credit and the bank deposits of the nation. No individual should suffer a loss of money through depreciation or inflated currency or Bank bankruptcy.

Government, possessing the power to create and issue currency and credit as money and enjoying the right to withdraw both currency and credit from circulation by taxation and otherwise, need not and should not borrow capital at interest [from the private banking system or their affiliates] as a means of financing government work and public enterprise. The government should create issue and circulate all the currency and credit needed to satisfy the spending power of the government and the buying power of consumers. The privilege of creating and issuing money is not only the supreme prerogative of government, but it is the government's greatest creative opportunity.

By the adoption of these principles, the long-felt want for a uniform medium will be satisfied. The taxpayers will be saved immense sums of interest, discounts, and exchanges. The financing of all public enterprises, the maintenance of stable government and ordered progress, and the conduct of the Treasury will become matters of practical administration. The people can and will be furnished with a currency as safe as their own government. Money will cease to be the master and become the servant of humanity. Democracy will rise superior to the money power.

Abraham Lincoln, Senate document 23, Page 91. 1865. 

Wij gaan de crisis niet betalen

euros-39

BNR: "De prijzen voor stroom en gas stijgen per 1 juli over de hele linie met 5 tot 10 procent. Dat stelde de vergelijkingssite Energieprijzen.nl op basis van eigen onderzoek. De belangrijkste oorzaak voor de stijging is de olieprijs, die sinds begin van het jaar is toegenomen naar een piek van boven 85 dollar per vat begin mei.

Vooral de grote leveranciers, die veelal met een gespreid inkoopbeleid werken, zullen deze trend volgen, stelt de site. De kleinere leveranciers kunnen profiteren van de recente scherpe daling van de olieprijs, omdat die bij de inkoop 'veel korter op de markt zitten'."

Energieprijzen: Hoewel Energieprijzen.nl normaal gesproken zeer terughoudend is met adviezen, zou het de komende weken verstandig kunnen zijn om vóór 1 juli over te stappen naar een contract met een vaste prijs. Daarbij is het dan wel zaak om op te letten dat dan ook de gasprijs vaststaat en niet alleen de stroomprijs.
Bovendien kan regelmatig switchen zeer lucratief zijn vanwege de hoge actiekortingen die leveranciers nieuwe klanten bieden."

Telegraaf: "De energierekening gaat per 1 juli met gemiddeld circa €60 omhoog op jaarbasis."

Trouw: "Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ab Klink moet zo snel mogelijk terugkomen naar Nederland om een toelichting te geven op zijn bezuinigingsplannen voor de zorg. Dat wil de SP. De CDA-minister is momenteel voor een achtdaags bezoek in Zuid-Afrika vanwege het WK voetbal.

'Wat mij betreft stapt hij op het eerste vliegtuig terug', zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten in een reactie op de plannen van Klink. Maandag ontvouwde de minister plannen om onder meer de anticonceptiepil uit het basispakket te halen voor vrouwen boven de 21 jaar.

Ook hulpmiddelen zoals rollators, krukken en looprekken verdwijnen wat Klink betreft vanaf volgend jaar uit het basispakket. Verder worden onder meer voor fysiotherapie nog slechts negen behandelingen vergoed in plaats van twaalf. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering wordt straks tien euro eigen risico in rekening gebracht."

Dat komt dan weer van de partij met de 'christelijke normen en waarden'; naastenliefde is er tegenwoordig niet mee bij bij het CDA. Klink geeft de kiezers nog een trap na.

piggiebank

Europa: "Eén op de zes Europeanen heeft voortdurend moeite de gewone huishoudelijke rekeningen te betalen en drie kwart is van mening dat de armoede in hun land is toegenomen in het afgelopen jaar. Dat zijn de voornaamste resultaten van een nieuwe Eurobarometer-enquête over de sociale effecten van de crisis die de Europese Commissie vandaag gepresenteerd heeft. De publicatie van deze enquête, die in mei 2010 is verricht, markeert het midden van het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en komt nadat de leiders van de EU op 17 juni besloten hebben om in het komende decennium 20 miljoen Europeanen uit armoede en sociale uitsluiting te verlossen."

Eurobarometer survey report.

Hoe de bestrijding van de armoede te rijmen gaat zijn met de golf van bezuinigingen in Europa is mij een raadsel.

In sommige sectoren schijnt er ondanks de crisis volop met geld gesmeten te worden.

Telegraaf: "De top van de Amsterdamse politie verdient torenhoge salarissen, terwijl het korps juist fors moet bezuinigen en er mogelijk zelfs ontslagen zullen vallen.

Hoofdcommissaris Bernard Welten, plaatsvervangend korpschef Cor Gorissen en hoofd bedrijfsinformatie Hans Schönfeld verdienen met respectievelijk 262.841, 212.292 en 200.331 euro veel meer dan de Balkenendenorm en ook meer dan de 188.000 euro die in de wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (wopt) is afgesproken."

Volkskrant: "Zes interim-managers van de ict-organisatie van de politie hebben een salaris dat ruim boven de balkenendenorm van 181 duizend euro ligt. Dit heeft NOVA maandag gemeld op basis van vertrouwelijke stukken. Een politiewoordvoerster heeft het bericht tegenover de actualiteitenrubriek bevestigd."

SCOnline: "Minister Van Middelkoop voor WWI kent ruim 100 miljoen euro subsidie toe voor de bouw van ruim 15.000 koop- en duurdere huurwoningen."

Dat het in de gezondheidszorg hoofdzakelijk om geld gaat weten we allang.

OneWorld: "Farmaceutische bedrijven uit Europa spannen zich het meest in om betaalbare medicijnen te maken voor mensen in ontwikkelingslanden. Zij worden echter op de hielen gezeten door hun Amerikaanse concurrenten, blijkt uit de update van de Access to Medicine Index. Maar nog steeds hebben twee miljard mensen in ontwikkelingslanden geen toegang tot medicijnen, bijvoorbeeld voor ziekten als tbc en malaria."

ysnws

"UITNODIGING
Donderdag 8 juli 2010

Voorbereidingsvergadering
‘Wij gaan de crisis niet betalen!’

Onder de leus ‘Wij gaan de crisis niet betalen: rekening retour!’ kwamen we op 22 mei uit verschillende delen van het land samen met diverse vertegenwoordigers en activisten vanuit de vakbeweging en links.

Uitgangspunt was de vraag hoe we een vuist kunnen maken tegen de miljarden aan bezuinigingen die in het licht van de crisis en verkiezingscampagnes door de meerderheid van de politiek in stelling zijn gebracht. Want of het nu gaat om de AOW en pensioenen, de WW, het onderwijs en de zorg of andere sociale verworvenheden: na de verkiezingen met de VVD als grote winnaar is duidelijk dat het nieuw te vormen kabinet de rekening van de crisis bij gewone mensen wil neerleggen.

Door meerdere sprekers werd op de bijeenkomst dan ook de noodzaak onderstreept voor de opbouw van zo breed mogelijk maatschappelijk verzet, als antwoord op Prinsjesdag en het bezuinigingsoffensief dat rond die periode concreet gelanceerd zal worden. Daarbij werd benadrukt dat we a) tijdig bij elkaar moeten komen voor het plannen van een initiatief in het najaar, en b) onze best moeten gaan doen om dit initiatief te verbreden.

In dit kader willen we jullie van harte uitnodigen voor een grote voorbereidingsvergadering op donderdag 8 juli om 19.00 uur in Amsterdam, in het pand van DIDF aan de Ite Boeremastraat 1 (eerste etage). Uitgangspunt van de vergadering is het organiseren en opbouwen van verzet in het teken van ‘Wij gaan de crisis niet betalen!’, waarbij we onder andere denken aan een demonstratie in oktober.

We hopen jullie op deze avond van harte te mogen verwelkomen. Meld je voorafgaand graag aan met je naam en organisatie, door een mail aan onderstaand adres. En benut deze uitnodiging vooral ook zelf om meer organisaties en maatschappelijke groepen van de vergadering op de hoogte te stellen.

Rekening retour

Email: rekeningretour@gmail.com

Après Rutte le déluge

speculanten

Na Rutte de zondvloed. Ons wordt een crisis door de strot geduwd en om die crisis te bezweren hebben de veroorzakers van de crisis (de neoliberalen, politici als Rutte dus, met hun privatisering en deregulering) niets anders bedacht als oplossing dan het creëren van een echte depressie. Het komt neer op het overhevelen van de zelfgezochte crisis van de financiële markt naar de reële economie.

Waar mogelijk is de schatkist geplunderd door de vrije jongens. Haast alle winstgevende bedrijven zijn geprivatiseerd en of het geld de maatschappij ten goede komt is nog maar de vraag, zeker is dat na spendering van de opbrengst de inkomsten naar het bedrijfsleven gaan en in veel gevallen het buitenland. De neoliberalen hebben bezit genomen van het Rijk en gebruiken hun macht om de staat nog verder af te breken ten gunste van de neoliberale oligarchie. Om dat te bereiken is het noodzakelijk om vooral het onderwijs te beperken tot diegenen die het kunnen betalen, zo blijft het geld en de macht bij de heersende klasse. Domheid is in, er wordt zelfs geld mee verdiend. Zorgverleners hebben nu vaak alternatieve geneeswijzen in hun pakket (is goedkoper natuurlijk).

Pensioenbelangen: "Dat het Rijk de hand heeft gelegd op 15 miljard euro van het ABP is van een ongehoorde schaamteloosheid geweest. Dat geld, bestemd voor de pensioenvoorziening van ambtenaren, is gebruikt om de budgettaire nood van het Rijk te lenigen. Behalve dat het Rijk de achterstallige pensioenpremies niet betaalde, heeft het zich nog eens 70% van het vermogen voor het bovenwettelijke deel van het invaliditeitspensioen toegeëigend. Door ambtenaren betaalde premies werden hierbij eveneens rechtstreeks in de schatkist gestort. De strooptocht die het Rijk heeft ondernomen in de kas van het ABP en het vooruitschuiven van de problemen onder het motto ‘na ons de zondvloed’ illustreren de bestaande stereotypering dat het Rijk noch over een geweten noch over fatsoen beschikt."

BBC: "Japan is at 'risk of collapse' under its huge debt mountain, the country's new prime minister has said."

Telegraph: "The M3 money supply in the United States is contracting at an accelerating rate that now matches the average decline seen from 1929 to 1933, despite near zero interest rates and the biggest fiscal blitz in history."

CITI: "The fiscal tightening is likely to last at least 5 years, and for some countries may take the best part of a decade."


De banken zullen er alles aan doen om hun macht en winstcijfers te behouden, en onze regeringen hebben alleen oog voor de cijfers van de financiële markten, ook al zijn die cijfers louter virtueel (omzet met geleende aandelen bijvoorbeeld - één tastbaar aandeel zorgt voor een meervoud van geldstromen verbonden aan dit ene aandeel). Ons financieel systeem is te vergelijken met de niet bestaande kleren van de keizer.

Nog steeds gaat men ervan uit dat de groei later weer op gang komt. Maar het systeem bestaat er juist in om door concurrentie anderen om zeep te helpen. De groei komt ergens vandaan, namelijk uit het vernietigen van andere bedrijven en tegenwoordig ook landen. Zelfs binnen Europa is concurrentie troef. De 'vrijheid' van handel en vooral geldhandel zorgt ervoor dat elk land afzonderlijk nu moet vechten om genoeg te exporteren om geld te verdienen en de balans positief te houden. Dat kan alleen positief uitpakken voor een klein aantal landen, de andere landen zullen in de min zitten. Zo werkt het systeem. De invoering van de euro in Estland en andere landen komt eraan. Daarvoor hebben die landen streng bezuinigd, salarissen gekort en voorzieningen geschrapt. Dus hun economie is niet winstgevend, zeker niet concurrerend met andere Europese landen. Het resultaat is een vlucht van kapitaal uit die landen en een totale overname door buitenlandse bedrijven. Hun economie zal nog verslechteren.

Als ook in de rijkere Europese landen bezuinigd gaat worden, dan zal ook de Nederlandse economie daarvan zwaar te lijden hebben. De enige profiteurs zijn de banken en financiële markten, die hele economieën over kunnen nemen. De burgers krijgen het steeds zwaarder en moeten langer en harder werken voor minder geld. Het heersende model van het neoliberale kapitalisme heeft zijn ultieme stadium van roofzucht bereikt, het floreert enkel door uitbuiting en vernietiging; het parasiteert op de maatschappij en de burgers.

In de VS zijn de tekorten in de staatsbegroting bewust gecreëerd door de belastingverlagingen voor rijken van George W. Bush. De multinationals hebben zich gigantisch verrijkt. Veiligheid en milieu zijn de dupe. BP is een goed voorbeeld.

Waarom exploderen de zorgkosten? Vergrijzing? Onzin! De ouderen van vandaag zijn gezonder dan de jongeren. De Nederlandse burger is niet zieker geworden, maar zorgbedrijven moeten steeds meer winst maken en hun omzet verhogen. Zij streven dus naar een steeds groter budget. Onze regering gaat dus de premies verhogen. Het is een bodemloze put en uiteindelijk zullen steeds meer mensen buiten de zorg vallen.

chavez-and-obama

Landen die werkelijk voor goed hun bevolking zorgen zoals Venezuela worden door het 'vrije' Westen gesaboteerd en gedestabiliseerd. Wat meteen al aangeeft waar het in een neoliberale economie om draait: geld en de oligarchie.

VenezuelaAnalysis: "Petroleos de Venezuela (PDVSA) assigned $56.3 billion of its budget to social development between 2001 and 2009, according to the state owned company’s president, Rafael Ramirez, speaking on Televen yesterday.

The money went to health, education, food, and other programs. Ramirez specified that $28 billion went to the National Development Fund (Fonden, which in turn has spent the money on public projects such as transport and energy infrastructure, technology, housing, and medicine), $1.8 billion went to communities, $2.06 billion went to the basic literacy program Mission Ribas, and $5.7 billion went to the health mission Barrio Adentro."

Het is duidelijk dat een neoliberaal kapitalistisch systeem dit niet kan tolereren:

ChavezCode: "A revealing report published in May 2010 by the FRIDE Institute, a Spanish think tank, prepared with funding from the World Movement for Democracy (a project of the National Endowment for Democracy “NED”), has disclosed that international agencies are funding the Venezuelan opposition with a whopping $40-50 million USD annually."

Maar intussen staat wel vast dat het casinokapitalisme de economie wereldwijd de nek aan het omdraaien is.

Updaid: "Meer dan een half miljoen kinderen (533.869) onder de 18 jaar werken in India in de teelt van zaden, ook voor Nederlandse groentezaadbedrijven als Advanta en Bejo Zaden. Circa 230.000 kinderen zijn nog onder de 14 jaar. De kinderen werken 10 tot 12 uur per dag en worden blootgesteld aan giftige pesticiden. Grote multinationals en Indiase zaadbedrijven hebben hun zaadproductie via agenten uitbesteed aan vele kleine en marginale boeren."

Een van de graaiers, hedge fund manager Barton Biggs, ziet het plebs al aanstormen met geweren.

BusinessInsider: "Barton Biggs: Stock A Safe Haven With Food And Firearms To Protect Against Doomsday Pillagers

And get a gun, he says, because 'a few rounds over the approaching brigands' heads would probably be a compelling persuader that there are easier farms to pillage.'"

De criminelen beginnen zich zorgen te maken over diegenen die hun illegaal verworven rijkdom bedreigen en die zij zelf bestempelen als 'criminelen'. De omgekeerde wereld.
Er is totaal geen noodzaak om de staatsschuld terug te brengen. Wie zit erop te wachten? Ik heb nog geen eisers gehoord. De bedoeling van deze hele bezuinigingsexercitie is het creëren van een neoliberale staat geleid door het vrije bedrijfsleven en dus aangedreven door goedkope (lees onderbetaalde) arbeidskrachten. Als Rutte 20 miljard gaat bezuinigen, dan onttrekt hij 20 miljard aan de Nederlandse economie en zorgt hij dus rechtstreeks voor de grootste crisis ooit veroorzaakt in Nederland. De burger heeft het recht in zo'n geval waarin zijn bestaansrecht bedreigd wordt om in opstand te komen. Eerlijk is eerlijk.
Après Rutte le déluge.

Amsterdam Klezmer Band


Son - Een Droom
(liefdeslied uit het gelijknamige album)
Amsterdam Klezmer Band

И обняв меня обледенелого
губами цвета граната спелого,
ты меня целуешь до забвения
я не забуду это чудное мгновение!
хоть родился я в рубашке,
рубашка эта не для глажки.
след простыл, покрылся серой пылью,
и не родился я, чтоб сказку сделать былью......
вот как-то так

Nieuwbouw gedaald

bouwadam

AT5: "De nieuwbouw in Amsterdam ligt volledig op zijn gat. Dat zeggen woningcorporaties en wethouder Maarten van Poelgeest.

Projecten voor koophuizen worden doorgeschoven en kantorenparken worden niet meer gebouwd. Een groot probleem voor de gemeente, want die kampt nu met een tekort van honderden miljoenen euro's. Volgens de wethouder moet er iets gebeuren, anders kan Amsterdam in de toekomst niet meer bouwen.

Woningcorporaties kunnen bijna geen koopwoningen meer bouwen, omdat ze niet worden verkocht. Het afgelopen kwartaal werd gestart met de bouw van 216 huizen en werden er 998 uitgesteld."

RTL(Z): "De verkoopprijzen van bestaande koopwoningen zijn in mei met gemiddeld 2,2% gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Alle type woningen waren vorige maand goedkoper dan een jaar eerder."

CBS: "De gevolgen van de recessie waren in het eerste kwartaal van 2010 voor het eerst duidelijk zichtbaar in de woningbouwproductie. Het aantal gereedgekomen woningen lag ruim 44 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2009. Verder was het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend bijna 32 procent lager dan een jaar eerder.
In aantallen was de neergang het grootst in Noord-Holland."

Dat is nu het gevolg van de huizenmarkt-zeepbel, men heeft zichzelf uit de markt geprijsd. De grenzen van de groei zijn bereikt. Nog steeds zijn huizen te duur vergeleken bij het buitenland. Dus deze ontwikkeling zal nog een tijdje doorgaan. Laten we hopen dat dit gunstig uitpakt voor het behoud van groen en natuur.

Bloomsday

JJoyce

Bloomsday wordt elk jaar gevierd op 16 juni. Gevierd wordt de schrijver James Joyce en zijn magistrale epos Ulysses, dat zich afspeelt op één dag in 1904 in Dublin. De hoofdpersoon in het boek is Leopold Bloom, vandaar Bloomsday.

   "Stately, plump Buck Mulligan came from the stairhead, bearing a bowl of lather on which a mirror and a razor lay crossed. A yellow dressinggown, ungirdled, was sustained gently behind him by the mild morning air. He held the bowl aloft and intoned :
   – Introibo ad altare Dei."

ulyssesUlysses werd voor het eerst gepubliceerd in afleveringen beginnend in 1918, tot het in 1919 werd aangeklaagd als 'aanstootgevend' en werd verboden in de VS  en Engeland. Het werd dan in 1922 in Parijs uitgegeven. Pas in 1933 besloot de Amerikaanse rechter dat het boek geen pornografie was. Nu wordt het beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de 20e eeuw.

In het jaar onzes heren 2010 had Apple problemen met een stripversie van Ulysses voor iPad. Only in Murka, folks, only in Murka. Maar Apple had al gauw door dat ze zich worldwidewebwise belachelijk aan het maken waren, en trokken hun bezwaren in.

De strip is nu met blote borsten op iPad te zien. Ook op de site van de makers. En voor wie zich op dit moment in de VS of Japan bevindt (of zich tot vrijstaat heeft verklaard) is hier een audioversie (hou er wel rekening mee dat het in het Amerikaans gesproken is – een Engels boek van een Ier in het Amerikaans is een no-go for me).

Nostalgie

Ik lees net dat er een dakscan site bestaat waarop je voor sommige steden kunt kijken hoeveel warmte je dak afstraalt. Mijn tuin (met struiken en boom) is warmer dan die van mijn betegelde buren. Het hangt er natuurlijk van af wanneer die scan is genomen, seizoen, tijd van de dag, het weer op dat moment.

Amsterdam Centraal: "Gisteren werd in Nova de Dakscan gepresenteerd, een gezamenlijk project van de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties. Hierop is tot in detail te zien hoe warm elk dak in Amsterdam is. Naar schatting ontsnapt maar liefst 30% van alle warmte bij gebouwen via de daken en men hoopt dit fors te verkleinen door gericht slechte daken te isoleren, een relatief goedkope vorm van isolatie. Zo willen de woningcorporaties jaarlijks 1.000 woningen aanpakken en streeft de gemeente ernaar in de toekomst zelf alleen nog maar energiezuinige gebouwen te gebruiken."

Op de site van Dakscan zie ik dat er van Venray ook een scan is. Venray ligt in de buurt van Venlo, en aan de andere kant van de Maas ligt Blerick en in Blerick woonden oma en opa in een klein huisje. Oma en opa zijn er al lang niet meer, ook hun huisje is er niet meer. Dus ik klik op de Google kaart om even te kijken hoe het er daar nu uitziet in de Leeuwerikstraat.

Leeuwerikstraat
Leeuwerikstraat, Blerick

Op de plek waar het huisje van opa stond staat nu een Gamma. Het huisje was ongeveer zoals dat op bovenstaande foto en stond een paar huizen verderop. Google is zo handig met hun streetview. Alsof je er ineens weer staat. Ik weet niet wat het is, misschien ligt het ook aan de internetradio die ik nu op American Songbook heb staan met romantische songs, but I feel a sudden pang of emotion, een gevoel van nostalgie. Het huisje is er niet meer, en het voelt als een persoonlijke krenking. Ik zie het huisje nog levendig voor me in mijn herinnering. In de traphal met dik tapijt hing een hertengewei. Er was een tuin met kippen, en opa had een bijenkorf achter in de tuin. Hij had ook een paar bijenkorven op de heide staan. Opa was een held.

Vinden ze ooit nog een scan uit die de menselijke warmte die alle huisjes uitstralen opmeet? Wat weten wij in big city Amsterdam van Venlo of Blerick? Maar ik heb er mijn eerste Donald Duckies gelezen.

Klarenbeek

Natuurterrein Klarenbeek is een idylle voor libellen en vanzelfsprekend ook voor mensen die van fauna en flora houden. Een korte impressie met wat lentebeelden. U ziet de vuurjuffer, variabele waterjuffer, viervlek en het paringswiel.
U hoort de fitis, koolmees, kauw, kleine karekiet, merel, pimpelmees, roodborst, rietgors, tuinfluiter, tjiftjaf, vink, winterkoning, zanglijster en zwartkop; ook de middelste groene kikker. (Met dank aan Fred Vogelzang voor de lijst.)


Door de klimaatverandering komen steeds meer libellen uit het zuiden onze kant op. Dit is dus een diersoort die in onze streken de komende jaren zal toenemen, maar zuidelijker meer zal verdwijnen. In Klarenbeek zijn ze in elk geval welkom.

Harde aanpak

at5larose

AT5: "Overlastgevers in Zuidoost kunnen hun borst nat maken: de gemeente, politie, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie hebben een top-50 samengesteld van de grootste onruststokers. Zij zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Dat staat in een brief die de vijftig deze week krijgen van het stadsdeel. De groep bestaat uitsluitend uit mannen, van wie de meerderheid tussen de 18 en 24 jaar oud is. Slechts twee jongens zijn minderjarig. Ze zorgen veelal voor overlast in Zuidoost, maar soms ook in andere delen van de stad. De personen op de lijst hebben relatief veel en zware delicten gepleegd. Bijna een derde zit nu in de cel. De meerderheid gebruikt softdrugs en/of alcohol en een vijfde van de mannen kampt met zwakbegaafdheid. Een deel van de groep is niet onder de indruk van het gezag.

Zuidoost is de laatste maanden na een periode van relatieve rust weer opgeschrikt door verschillende schietincidenten."

In verschillende studies is al aangetoond dat de harde aanpak, d.w.z. het arresteren en opsluiten in de gevangenis, niet helpt, soms werkt dat zelfs averechts. Misschien dat de individuele aanpak van raddraaiers door gemeente, belastingdienst en de buurt zelf wél helpt. Van mij mogen ze de dienstplicht weer invoeren en die belhamels naar Verwegistan sturen.

Verder over Zuidoost:

GerbrandKranendonk: "Waar werd er op de PVV gestemd? Met andere woorden, waar wonen de mensen die zich afkeren van de multiculturele samenleving, in Amsterdam Zuidoost?

Het is niet verrassend om te moeten constateren dat de grootste vertegenwoordiging aan PVV-stemmers in Driemond woonachtig is:

Van alle kiezers daar stemde ruim de helft op de VVD en de PVV. De VVD is landelijk trouwens niet die vriendelijke fietsen-uitdelende multicultipartij die zij in Zuidoost is. Landelijk is de VVD tegen de subsidies, waar Emile Jaensch een groot voorstander van is: Gratis fietsen voor immigranten.

Maar de rest van de PVV-stemmers zijn toch vooral de witte bewoners van Gein. Op de school van mijn dochter stemden 150 mensen op de PVV. Het is tenslotte niet verwondelijk, dat in de verzorgingshuizen oudere bewoners veel op de PVV stemmen. Berovingen van ouderen en groepen hangjongeren zijn de oorzaak."

Gratis fietsen voor immigranten? Mijn fiets is jaren geleden gestolen uit mijn box op Grubbehoeve. Mag ik van dhr. Jaensch dan ook een nieuwe fiets? Trouwens ik ken iemand die heeft een heel schuurtje vol met fietsen. En die PVV en VVD stemmers komen gauw genoeg van een koude kermis thuis.

Acties voor natuur

westerpark

Petitie: "Wij

Amsterdammers die de Groenzone Westerpark in Amsterdam hoog waarderen

constateren

als fietsers over het rijwielpad door deze natuurroute, als wandelaars, als trimmers, als volkstuinhouders, als ouders die daar een veilige uitgaansplek hebben voor hun kinderen, als bezoekers van de kinderboerderij, als werkers in de waterheemtuin

en/of als genieters van de groene horizon van deze broodnodige, belangrijke groenvoorziening in Amsterdam-West

Wij zijn ernstig verontrust over de Ontwerp Structuurvisie Amsterdam 2040. Daarin wordt voorgesteld deze groene long van Amsterdam te doorklieven met een verkeersweg. Deze weg zal de Groenzone Westerpark versnipperen, de horizon vervuilen en het resulterende verkeersgeraas zal de rust, de veiligheid en de schoonheid van het gebied voorgoed en onherstelbaar aantasten.

en verzoeken

Wij verzoeken u, de gemeenteraad van Amsterdam, daarom vriendelijk doch dringend het onzalige plan voor een weg door de Groenzone Westerpark, en alle aanzetten daartoe resoluut af te wijzen."

goose_fly

Petitie voor een verbod op het houden en fokken van inheemse beschermde roofvogels

Over de petitie Niet bezuinigen op Noord-Hollandse natuur had ik al eerder bericht, maar nu blijkt dat de provincie meer dan een miljard euro op zijn rekening heeft staan.
Bericht van Yahoo-groep VogelNet: "De provincie NH heeft wel degelijk geld in kas, in een fonds, maar de noodzaak om te bezuinigen (omdat er minder geld van het rijk komt en gaat komen) wordt aangegrepen om structurele kosten zoals het beheer van natuurterrein, het begeleiden en stimuleren van vrijwilligerswerk en werkgelegenheidsprojecten in natuur en landschap, een kopje kleiner te maken. Voor eenmalige projecten (lintjes doorknippen zodat het lijkt dat alles wel goed komt), daar is altijd wel geld voor, maar een verplichting nakomen die structureel is, daar moet je onderuit zien te komen."

Oranje en de vuvuzela

vuvuzela

De voetbalgekte is wereldwijd losgebarsten. Maar oranje lijkt wel de kroon te spannen. Gekker vind je ze niet.

OverlookPress: "Brilliant Orange is a book about Dutch soccer that's not really about Dutch soccer. It's more about an enigmatic way of thinking peculiar to a people whose landscape is unrelentingly flat, mostly below sea level, and who owe their salvation to a boy who plugged a fractured dike with his little finger. If any one thing, Brilliant Orange is about Dutch space, and a people whose unique conception of it has led to some of the most enduring art, the weirdest architecture, and a bizarrely cerebral form of soccer-Total Football-that led in 1974 to a World Cup finals match with arch-rival Germany, and continues with its intricacy and oddity to mystify and delight observers around the world."

Maar er is wel iets aan te doen, aan de vuvuzela in elk geval.

Die Surfpoeten: "Ein kurzer Test mit dem Stimmgerät vor dem Fernseher zeigt, dass es sich bei dem nervenden Dauerton um ein Ais handelt. (Das Stimmgerät zeigt ein B flat an, es arbeitet mit amerikanischer Notation, wo ein deutsches H ein B ist und ein deutsches B bzw. Ais ein B flat) Also, wir haben es mit einem Ais zu tun, und dieser Ton hat als kleines Ais, das ist der Grundton der Vuvuzela, eine Frequenz von etzwa 233 Hertz. Obertöne liegen demzufolge beim eingestrichenen Ais (466 Hertz), dann bei 932 Hertz und 1864 Hertz. Für den Vuvuzela-Killer brauchen wir also nur einen steilflankigen Bandstoppfilter, der die entspechenden Frequenzen herausnimmt. Hierzu eignet sich im Prinzip jeder moderne Computer, der über eine Soundkarte mit geringen Latenzzeiten verfügt und entsprechende Software."

Adam
Klik voor strip

Grote vragen

big-NL1006

Het probleem met de Nederlandse politiek is het denken volgens voorgeprogrammeerde stramienen, net als een draaiorgel met een beperkt repertoire. Op den duur is het niet meer te verdragen.

Joop: "Wanneer de peroxide-coalitie afketst dan is er meer dan Paars Plus. Een coalitie van PvdA, CDA, SP, GL en mogelijk CU is er eentje van stabiliteit en duurzaamheid."

En GL en D66 moeten niet zeuren, de SP heeft nog altijd vijf zetels meer.
Bij de vorige verkiezingen vond men het jammer genoeg niet nodig om de SP met 25 zetels als een mogelijke partner te beschouwen, dus waarom moet nu ineens de PVV wel met alle egards behandeld worden? Het wordt tijd om de SP serieus te nemen. Zonder de SP is een links beleid niet mogelijk, vooral de linkse partijen moeten zich dat realiseren.

Klimaatverandering en de zwanenmossel

Het vennetje ten zuiden van de Gaasperplas is een bijzondere habitat. Eromheen groeien beschermde planten, en het riet (als het weer gaat groeien) zorgt voor beschutting voor vogels en kikkers. Maar nu rondom het vennetje de begroeiing is weggehaald, zal de zon in de zomer een sterker effect hebben op het water dat warmer zal worden. Ook onze zomers worden warmer en langer. In het water kan dat leiden tot botulisme en groei van blauwalgen. Zwanenmosselen zijn bodemdieren en zijn zelf voedsel voor andere dieren en legplaats voor de eieren van de bittervoorn. De zwanenmossel is ook zeer gevoelig voor hoge watertemperaturen.

zwanemosselen

Opgewarmd Nederland: "Zwanenmosselen raken al gestresst bij een temperatuur van 20ºC. Ze worden steeds minder selectief bij het filteren van voedsel en krijgen daardoor veel meer giftige blauwalgen binnen. Door deze vergiftiging verlaten de mosselen de bodem, komen in het nog warmere water vlak bij het oppervlak en gaan dood. Wanneer de watertemperatuur vlak boven de bodem 24ºC of hoger wordt, treedt er massale sterfte op. Dat is in 1994 én 1997 gebeurd, terwijl het in de eeuw daarvoor slechts sporadisch werd waargenomen. De zwanenmossel kan zich snel herstellen wanneer er weer een paar koele jaren volgen, maar een reeks van jaren met hoge (waterbodem)temperaturen zal de zwanenmossel en met hem de bittervoorn voorgoed wegvagen."

De zwanenmossel in ons vennetje loopt dus groot gevaar. En het vervelende is dat de klimaatverandering nog een handje geholpen wordt door de begroeiing rond het water weg te halen, waardoor er veel minder schaduw op het poeltje valt die de temperatuur nog enigszins kan beperken. Het idee om het ruiterpad helemaal rond het vennetje te laten lopen is dus ecologisch niet verantwoord.

Zo zie je hoe de klimaatverandering ook in onze directe omgeving gevolgen kan hebben en hoe ondoordacht handelen het ecosysteem nog verder kan aantasten.

Le temps des cerises

De kersentijd... de tijd dat het groen nog fris is en de belofte van een mooie zomer in de lucht hangt.

Quand nous chanterons le temps des cerises
Et gai rossignol et merle moqueur
Seront tous en fête …
Les belles auront la folie en tête
Et les amoureux du soleil au cœur
Quand nous chanterons le temps des cerises
Sifflera bien mieux le merle moqueur.


Ik hoor het mijn moeder nog zingen. Ach, waar is de tijd dat er thuis nog gezongen werd? Mais où sont les neiges d'antan?

In de supermarkt kocht ik Griekse kersen. Het heen en weer gesleep van groenten en fruit over de wereld is niet perse mijn idee van een duurzame bezigheid, maar in dit geval gaat het om Griekse kersen, en ze kunnen wel wat steun gebruiken daar. De kersen zijn erg lekker.

Vogelcams

De vogelcams van Vogelbescherming Nederland zijn altijd boeiend. Kijk zelf maar. Luister ook naar het geklepper van de ooievaars bijvoorbeeld.

ooievaar

Opgewarmd Nederland

opgewarmd

Klimaatverandering: eerst een vermoeden, toen een aanname, nu een hard feit. Met grote gevolgen voor natuur en mens. Boek + DVD + website tonen de nu bekende gevolgen voor plant en dier, voor de landbouw, voor bossen, moerassen, rivieren en wateren, én de gevolgen op de langere termijn. Boek en DVD laten zien welke planten en dieren voor- of achteruit gaan vanwege de opwarming en welke gevolgen er merkbaar zijn voor de landbouw en ecosystemen als de kust en de rivieren. Het tempo van de klimaatverandering is verontrustend.

In Opgewarmd Nederland - Klimaatverandering - natuur, water, landbouw, effecten, aanpak leest u meer hierover. Het boek is nu heel goedkoop verkrijgbaar en heeft een bijgeleverde DVD; er is zelfs een tweede DVD bij te bestellen met meer informatie. Op de website staan ook een paar interessante documentaires.

Het is een prachtig gebonden boek met zeer mooie illustraties. Samensteller is Rolf Roos, die we al kennen van Duinen en Mensen - Kennemerland, ook al een bijzonder mooi boek met begeleidende website.

Zomaar een dag in ZO

Mijn Surinaamse buurvrouw heeft elke vrijdag vrij. De laatste tijd heeft ze de neiging om haar muziek weer veel te hard te zetten. Dat is een probleem dat al jaren aansleept en enige tijd geleden opgelost leek. Maar het begint weer. Ze draait expres de bassen hoog en die zorgen natuurlijk voor overlast. Ze doet dat alleen als haar man niet thuis is. Op de minuut dat haar man binnenkomt thuis gaat die muziek uit. Klachten heb ik van hun nog nooit gehad. Ik ben even aan hun deur gaan aanbellen, maar er werd niet opengedaan. Ik ging boodschappen doen en zag haar op de stoep.

Ik: 'Buurvrouw, mag ik even met je spreken? Een minuutje?'
Zij: 'Nee, ik praat niet met je.'
Ik: 'Dan zal ik je wat zeggen. De laatste tijd zet je je muziek weer veel te hard. Dat vind ik niet zo prettig. Mag ik vragen waarom je dat eigenlijk doet? Heb je misschien een hekel aan mij?'
Zij: 'Ik praat niet met je.'

We gingen elk ons weegs in zuidoostelijke peis en vree. Onderweg naar winkelcentrum Reigersbos moet ik langs twee wat oudere Surinaamse mensen en ik hoor de vrouw zeggen 'ik heb veel moeite gehad om hem op het rechte pad te krijgen'. Geen idee over wie het ging. Maar ik zie 'the picture'.

Op de terugweg ontmoet ik een jonge Surinaamse vrouw, met een begeleider deze keer. Ik zag haar zo'n jaar geleden regelmatig bij het boodschappen doen en we wisselden dan een korte groet, soms een kort praatje. Bijna een jaar geleden verdween ze uit de circulatie. Ze is heel duidelijk drugsverslaafd en heeft waarschijnlijk wel meer problemen. Maar we groetten mekaar altijd. Nu zag ik haar dus weer. Een paar meter voor me stopte ze, zette haar handen op haar knieën. Ik zeg 'Meid, hoe is het met je?'  'Niet zo best', zegt ze. Ja wat zeg je dan? Ik zei iets over wandelen dat soms wel heel goed kan zijn. We zeiden weer gedag.

Maar de dag is nog niet om. Mijn buurvrouw heeft zoals hier en daar gebruikelijk is in Zuidoost een man met het spreekwoordelijke korte lontje; het aanspreken van zijn vrouw schijnt een heel groot taboe te zijn. En praten daar doen ze dus niet aan. Mijn buren zijn verder nette mensen, hebben een heel goed salaris, en een batterij auto's voor de deur. Maar mijn sympathie gaat toch meer uit naar de drugsverslaafde; dat komt misschien doordat ik niet naast haar woon.

Gaasperdam op een doordeweekse dag.

Het vennetje

Het vennetje aan de zuidoever van de Gaasperplas wordt weer bedreigd. Na de kaalslag rond de poel zijn er plannen om het ruiterpad helemaal omheen het meest westelijke gedeelte om te leiden. Op de vergadering van Groengebied Amstelland is dit plan besproken.

ruiterpad
Groen: huidige ruiterpad; rood: gepland

Dit lijkt mij weer een aanslag op de habitat van beschermde dieren en planten en de bomen. Wie goed op bovenstaande foto kijkt ziet dat er drie scherpe bochten gepland zijn, één zelfs van ongeveer 340 graden en dat de rit helemaal om het water heen voert; niet erg handig voor een ruiterpad dat ook bestemd is voor invaliden. Bovendien zal dit de toegang voor paarden met kleine rijtuigen die ook gebruik maken van het pad zo goed als onmogelijk maken. De reden die aangevoerd wordt voor de ingreep: de begeleiders moeten met de ruiters tevoet mee kunnen lopen. Nu heb ik in jaren geen enkele begeleider tevoet mee zien lopen. En een paar goede (rij)laarzen volstaan om gebruik te maken van de doorwaadbare plaats. Bovendien kunnen indien nodig een paar planken naast de doorwaadbare plek gelegd worden voor de begeleiders. Ook watervogels zouden een dergelijk plekje om te zonnen op prijs stellen. Met andere woorden er is helemaal geen probleem met het huidige pad. Het gaat erom het hele vennetje 'toegankelijk te maken' en weer tientallen bomen te kappen.

rijtuig

Op dit moment is de paddentrek nog bezig. De meeste padjes (beschermde dieren!), sommige zo klein als een halve centimeter, huppelen nu over de hele lengte van het ruiterpad langs het vennetje. Dus het zou aan te raden zijn om voorlopig het paardrijden maar even stop te zetten. Door de verhoogde 'toegankelijkheid' rond het vennetje krijgen ook brutale 'sportievelingen' met een crossmotor de gelegenheid om vlak langs het vennetje hun bandensporen in de grond te ploegen. Als daar een ruiterpad bijkomt helemaal langs de rand van het water dan zullen er heel veel padjes sneuvelen. Dan is het ook gedaan met de rietvogels.

Volgens mij is het plan duidelijk bedoeld om de 'toegankelijkheid' voor recreanten, inclusief motocrossers, rond het vennetje te bevorderen en niet om de ruiters te gerieven. Het betekent het einde van een beschutte plek voor dieren en planten. De habitat rond het vennetje zal grondig aangetast worden. De plek waar het rond wintergroen groeide is al vernield. Er staan ook rietorchissen langs de oever van het vennetje. En die kaalslag heeft plaats ten behoeve van 'recreatie' voor mensen die geen idee hebben van wat natuur eigenlijk is, laat staan begrip hebben voor het lot van beschermde dieren en planten. Dat natuur ook een eigen beschutte plek nodig heeft komt nooit bij sommige mensen op; en dat in een tijd waarin de biodiversiteit al zwaar wordt aangetast en daarom meer aandacht nodig heeft.

Het idee achter dit waardeloze plan is 'toegankelijkheid' voor recreanten, lees: het rooien van bomen, het gevolg is vernieling van natuur en daarvoor gebruikt men de drogreden van 'toegankelijkheid voor gehandicapten'. Ik vind het heel bezwaarlijk dat men op zo'n doorzichtige manier misbruik maakt van gehandicapten om natuur te vernielen. Want het is is duidelijk dat een bocht van 360º en meteen daarna weer rechtsomkeer maken geen zinnig ruiterpad is. Men wil duidelijk met deze route de hele oever 'vrijmaken' van begroeiing, fauna en flora. Het ergste is dat deze onzin nog €14.000 gaat kosten en dat in een tijd waarin drastisch bezuinigd gaat worden.

Het huidige pad is prima. Alleen zouden de ruiters meer begrip moeten hebben voor al wat groeit en bloeit om het vennetje. Men zou kunnen beginnen met rekening te houden met de paddentrek. Maar ik kan dit niet anders zien dan als een slinkse poging om beschermde fauna en flora rond het vennetje te verwijderen zodat er een kale poel overblijft, rijp om later bebouwd te worden. Sommige bestuurders werken heel langzaam naar hun lange-termijn doel toe.

voorstel

Als men dan toch perse kosten wil maken dan zou een beter voorstel zijn: het ruiterpad door laten lopen volgens de gele lijn. Dat geeft een minimum aan overlast voor fauna en flora langs het vennetje en zou een prima oplossing zijn voor de begeleiders van de ruiters. Zo kunnen ook rijtuigen het pad volgen. Er moet wel voorzichtig tewerk gegaan worden want de bomen die dan vlak ten noorden van het pad staan krijgen elk jaar orchideeën om zich heen.

Zie ook hier.

Natuur de dupe?


LandschapNoordHolland: "De Provincie Noord-Holland wil 50% bezuinigen op natuurbeheer in de provincie. Dat merkt Landschap Noord-Holland die natuur en landschap beheert in opdracht van de provincie. Doordat we ons werk niet of nauwelijks meer kunnen doen zijn de gevolgen voor de natuur desastreus. Dieren en planten verdwijnen, veenweides veranderen in bos, wandelpaden worden niet onderhouden. Maar ook, zonder toezicht wordt de rust verstoord en er valt minder te genieten van al dat moois.

Wilt u dat de natuur niet de dupe wordt? Breng de provincie op andere gedachten en teken de Petitie Natuur de dupe?"

stop bezuinigingen campagnebeeld

Bericht van Winnie Meyer Ricard:

De Milieufederatie Noord-Holland, waarbij Wijkoverleg Gaasperdam en Platform Gaasperdam Groen zijn aangesloten, heeft bericht ontvangen over een voorgenomen bezuiniging van ruim 30%, ook al per 2011.  Op de jaarvergadering vanavond van de Milieufederatie wordt dit voornemen besproken. Bij de Milieufederatie zijn direct of indirect, b.v. via het Amsterdamse MCA, ruim 150 lokale natuur- en milieugroepen aangesloten die door hen op verschillende manieren worden ondersteund. Zo hebben wij b.v. advies gekregen over de in te dienen zienswijze op de Provinciale Structuurvisie.
De ledenvergadering van de MNH zal beslissen op welke manier men, naast een al verstuurde protestbrief, naar de provincie zal worden gereageerd.

Winnie Meyer Ricard
WOG/Plf. Gaasperdam Groen

De dag erna

denhaag

Als de PvdA de burger tien cent meer aanslaat dan komt heel rechts Nederland in opstand, als de VVD de burger voor honderden euros in de portemonnee grijpt dan heet dat 'de economie erbovenop helpen'. Veel mensen die een huis gekocht hebben voor het dubbele van wat het echt waard is vlak voor de huizenmarkt-zeepbel barstte, hebben waarschijnlijk toch op de VVD gestemd. Decennia van indoctrinatie in de dogma's van het neoliberalisme hebben blijkbaar hun resultaat gehad. Toch wonderlijk dat de partij met de ideologie die ons in de crisis heeft gestort nu de grootste partij wordt. Maar het zal niet lang duren voor de ruk naar rechts zijn ware aard laat zien. De burgers zullen zoals altijd bedrogen uitkomen. VVD stemmers hebben en masse tegen hun eigen belangen gestemd. En uiteindelijk zal ook de hypotheekrenteaftrek toch afgeschaft worden.

Dat de opiniepeilingen meer opiniemakend waren dan peilend is duidelijk. De SP en de PVV werden flink genegeerd. Ook de SP deed het stukken beter dan voorspeld. De VVD werd gepushed, maar haalde gelukkig geen grote meerderheid zoals ze verwacht hadden. Toch hebben alle partijen het ongenoegen dat heerst onder de bevolking niet serieus genoeg genomen. Het afdoen van reële grieven over sommige immigranten als racistisch heeft weinig goeds gedaan. Wilders ging met de winst lopen. Maar het eerste verraad is al in de maak. Terwijl veel oudere werknemers op de PVV stemden om zijn AOW standpunt heeft Wilders al gemeld dat geen breekpunt te vinden. Zo'n snelle draai kun je van populisten als de PVV wel verwachten.

Goed, Balkenende begon dictatoriale trekjes te krijgen met het doordrukken van door het volk afgekeurde beslissingen zoals deelname aan de oorlog in Afghanistan, maar eigenlijk is het CDA de kop van jut geworden voor de crisis veroorzaakt door de neoliberalen met hun privatisering en deregulering. Dat andere partijen meededen met het 'marktdenken' maakte de zaak er ook weer niet makkelijker op. Als ons nu een politiek van drastische bezuinigingen door de strot geduwd wordt dan zal het niet lang duren voor Nederland in opstand komt, en zelfs heel Europa weer omzwaait naar links. Het is nu zaak voor alle linkse partijen om voet bij stuk te houden en niet mee te lopen met de wolven die huilen om bezuinigingen. Het uitvoeren van een rechtse politiek om toch maar mee te mogen regeren is op de duur zeer schadelijk voor links. Het land is niet gebaat bij bezuinigingen. Dat weet elke integere econoom.

Kiezen op elkaar

geintje
Nepadvertentie die wel de waarheid weergeeft

Ik heb net gestemd, met een rood potlood op een rode partij. Gisteren hoorde ik opiniepijler (sic) Maurice de Hond iets neuzelen over 'als het regent dan...', voldoende voor mij om weg te zappen. Ik heb ook begrepen dat er vanavond een jumbo blik cabaretiers opengetrokken wordt, waarschijnlijk met de bedoeling om de bittere pil te verzachten. Maar, Freek en Bie, jongens, jullie gaan er toch geen circus van maken, hoop ik! Amerikaanse toestanden kunnen we hier niet gebruiken.

In elk geval wordt het aanpoten de komende jaren. Hoe de stemming ook uitvalt er is werk voor de boeg om de grote mythe van de dag, de 'noodzaak' om te bezuinigen, de kop in te drukken. Mijn oplettende lezers zullen gemerkt hebben dat ik daar al een tijdje mee bezig ben.

DePers: "Banken speculeren vrolijk door, van bezuinigen wordt de Europese crisis alleen maar groter en in Amerika is het ook somberheid troef.

U bevindt zich nu in Spanje. Wat betekent de fiscale crisis aldaar voor de Europese economie?

‘Zeer slecht nieuws. En volgens mij zal de respons – extra bezuinigingen – de bestaande zwakte in de economie alleen maar versterken. Het probleem is dat niet alleen landen als Griekenland en Spanje bezuinigen om de fiscale positie te verbeteren: alle Europese landen doen dit nu. Dat belemmert de economische groei, die dit jaar in Spanje bijvoorbeeld maar een half procent zal zijn. Daardoor zal het tekort hier alleen maar toenemen.’"

SCOnline: "Zoals in de begroting voor 2010 aangekondigd wordt de huurtoeslag beperkt. In 2011 moet dat ruim tien miljoen euro opleveren, in 2012 en volgende jaren bijna negentien miljoen. Dat blijkt uit het ontwerp-besluit tot wijziging van de Wet op de huurtoeslag dat minister Van Middelkoop voor WWI naar het parlement heeft gestuurd."

Maar de druk om te blijven bouwen wordt opgevoerd. Dat brengt namelijk geld in het laatje voor de bouwindustrie en de gemeenten. Of de burgers die huizen zullen kunnen betalen is twijfelachtig als juist die burger flink moet bezuinigen.

bouwen

Huizenmarkt-zeepbel:
"Wachten op herstel woningbouwsector is wachten op wonder
De heersende economische recessie legt opvallend snel de essenties van het functioneren van onze  woningmarkt bloot. Deze bestaat uit een urgentiemarkt en een welvaartsmarkt. De urgentiemarkt wordt gedreven door (pure) noodzaak. Deze uit zich in een heldere binding tussen vraag en aanbod van woningen. Voorbeelden zitten in de doelgroepen van starters, huishoudens met groeiend kindertal en 60 – 65 plussers. De welvaartsmarkt kenmerkt zich door ‘mooier, beter, ruimer en luxer’ wonen. De urgentie is anders en veel minder: ‘we kunnen maar we moeten niet……….’
De urgentiemarkt is van primair belang voor ieders welbevinden en de welvaartsmarkt is secundair. Deze  lijkt op een luxevraagstuk."

Voorlopig is de realisatie dat ons financieel en economisch systeem aan drastische herziening toe is, nog niet doorgedrongen. Er wordt meer van hetzelfde voorgesteld als oplossing. Dus het zal nog slechter worden daardoor. En dat allemaal omdat onze regeringen hun ziel en zaligheid verkocht hebben aan de banken.

EUObserver: "Spanish public sector workers took to the streets on Tuesday (8 June) to protest against government announced pay cuts, while German trade unions called for mass demonstrations this coming weekend after Berlin unveiled its own four-year austerity package earlier this week.
In Germany the first labour protests at the government's €80 billion austerity package were announced by the Verdi public sector workers' union, with mass rallies planned in Berlin and Stuttgart on Saturday."

Volkskrant: "De eurocrisis breidt zich uit naar het hart van Europa. Nadat de renteverschillen tussen Duitse en Franse obligaties al eerder waren opgelopen, stijgt nu ook de zogenoemde opslag of spread voor Belgische en zelfs Nederlandse obligaties.
De crisis dreigt zich te verspreiden van Griekenland naar andere Europese landen. Er is weliswaar het reddingsplan voor de eurozone, maar analisten zijn bang dat de bezuinigingen het economisch herstel in de kiem smoren

RawStory: "A high profile panel investigating the causes of the financial crisis announced Monday it had subpoenaed Goldman Sachs for failing to cooperate with the probe."

De banken gaan intussen gewoon door met hun graaispelletje.

Bonuspot ING groeit weer fors

AIG Paying Bonuses To Unit That Helped Trigger Crisis

Alan Greenspan and the New York Times Are Gunning for Your Social Security

minimamaxima
Kom op nou... we moeten allemaal een stapje terug doen!!!
Adriaan

Waar gaat het om? Om de afbraak van de sociale welvaart en de machtovername door de banken. Bezuinigen heeft tot doel de economie plat te leggen en daarmee een drogreden te scheppen voor sociale afbraak. Maar men heeft altijd wel geld voor het steunen van onzinnige projecten, voor oorlogen en bonussen. Het onderhouden van ziekenhuizen en ziekenzorg voor iedereen is blijkbaar een probleem. Wat telt in de ziekenzorg is dat ze als private ondernemingen winst maken. En Jan met de Pet kan doodvallen. Daar komt het zowat op neer. Het wordt een hete zomer. Maar ik ben er klaar voor. U ook?

RekeningRetour: "Onder de leus ‘Wij gaan de crisis niet betalen: rekening retour!’ werd het Amsterdamse Akhnaton op 22 mei gevuld met diverse vertegenwoordigers vanuit links en de vakbeweging. Schoonmakers, organizers en bestuurders uit het nieuwe AbvaKabo-bestuur, tot aan de Socialistische Partij, studentenactiecomité SOS en de Internationale Socialisten – alle betrokkenen gingen in op de vraag hoe we een vuist kunnen maken tegen de Haagse bezuinigingsplannen.

Vandaag heeft in ieder geval opgeleverd dat wij ons realiseren dat de strijd tegen asociale bezuinigingen gevoerd moet worden. Dat wij niet lijdzaam willen toezien hoe de rekening van de crisis bij de gewone mensen wordt neergelegd terwijl de veroorzakers en degenen die er het meest van geprofiteerd hebben buiten schot blijven. De banken die nu weer met mooie winstcijfers komen, voeren weer een bonusbeleid alsof er nooit iets gebeurd is."

Grote keverorchis

In de Riethoek zijn een paar exemplaren van de grote keverorchis ontdekt door Fred Vogelzang. Het is een weinig opvallende orchidee omdat hij vrij klein en groen is. De bloemen zijn niet zo spectaculair als die van de rietorchis of de moeraswespenorchis. Maar het is wel een heel bijzondere verschijning.

grkeverorchis

De Riethoek is zo'n bijzonder plekje dat ook honden er niet weg te slaan zijn. Onderstaand hondje was maar met moeite te bewegen om met zijn baasjes naar huis te gaan. Het beviel hem best daar. Op mijn weg terug naar huis kon ik nog een sint-jacobsvlinder fotograferen (de vlinder die uit de zebrarups komt) en een icarusblauwtje.

hondje

icarusblauwtje
Icarusblauwtje

Een geratis kerantje

volkskrantEen gratis Volkskrantje vandaag. En wat voor een. Neêrland uit de branding verrezen. Luctor et emergo.

Enkele koppen:

Wereldwijde klimaatdeal

G20 stemt in met belasting op financiële transacties

Defensie ontwapent zichzelf

Grootverdieners emissiehandel aangepakt

CDA, VVD, PVV maken unieke draai na actie achterban

Hier uw exemplaar.

De Yes Men nu ook in Nederland. Yes!!! Yes!!!

En ik – die god beter' het – al vreemde ontwikkelingen zag aankomen, verkiezingsfraude op grote schaal bijvoorbeeld. Want ja, er is nog nooit zo gelogen op de treurbuis, er is nog nooit zo gemanipuleerd en gedesinformeerd. Het volgende stadium moet wel grootschalige verkiezingsfraude zijn. Rutte wil veel te gauw een regering samenstellen. Blitzkrieg tegen het volk, zolang dat volk niet doorheeft dat het klaargestoomd wordt voor het catastrofekapitalisme. Je moet het maar durven om een crisis te organiseren - privatiseren en dereguleren, dan de gewone burger verantwoordelijk te stellen en die burger dan uit te wringen als een natte dweil om de veroorzakers van de crisis te kunnen betalen.

VrijNederland: "Ten eerste valt op dat deze campagne vooral gaat over uw portemonnee, terwijl juist hierover de cijfers ontbreken. Ten tweede beheerst voor het eerst het huishoudboekje van één bijstandsmoeder het publieke debat. Ten derde wijzen de peilingen op een merkwaardige paradox: terwijl de VVD niet wil wat het volk wenst, wil het volk wel de VVD.

Want vraag je het de Nederlander, dan wil tweederde van de bevolking dat de inkomensverschillen kleiner worden. Driekwart vindt dat we in een welvarend land leven en bijna negentig procent is tevreden met de eigen financiële situatie. Minder belasting betalen hoeft niet per se, meer verdienen ook niet. De publieke dienstverlening (zorg, onderwijs) moet beter. Sinds de kredietcrisis zijn burgers juist solidairder, zo blijkt onder meer uit het SCP-rapport De sociale staat van Nederland.

Mark Rutte wil het tegenovergestelde. Hij wil grotere inkomensverschillen. En dus spaart hij de rijkere Nederlanders door de hypotheekrenteaftrek te behouden, maar laat voor huurders (lees de armere Nederlanders) de huren stijgen met zestig procent. Hij matst de rijken door de overdrachtsbelasting en de erfbelasting af te schaffen, maar bezuinigt van alle partijen het meest op de sociale zekerheid."

rutteVandaar mijn donker vermoeden: ergens klopt er iets niet, ergens wordt gigantisch gesjoemeld. Maurice de Hond? (Hij laat zich tegenwoordig toch gretig betalen voor reklame.) Het CPB, de RVD, de Bilderberg groep? Matthijs van Nieuwkerk? Ik kom er niet uit.

Hoe krijgt Rutte het voor mekaar om een negatieve boodschap zo positief over te brengen? Hij weet toch zelf dat miljarden bezuinigen neerkomt op het onttrekken van miljarden aan de economie. Hij weet toch ook dat hakken in de ambtenarij meer werklozen oplevert die op een uitkering terugvallen. Misschien kan hij dan roepen dat de ww niet meer te betalen is. En als iedereen in de bijstand zit, dan roepen dat de bijstand niet meer te betalen is, zodat hij de hypotheekrenteaftrek voor miljonairs kan handhaven.
Heeft hij misschien de opiniepeilers één voor één omgekocht? Is politiek dan toch een kwestie van overtuigend liegen? Heeft Rutte de campagneleiders van George W. Bush ingezet? Nou ja, ook Hitler kreeg het volk achter zich. (Nee, ik vergelijk Rutte niet met Hitler!) De truc is al eerder vertoond.

Of gelooft Nederland in wonderen? Steekt men de kop in het zand? Is Nederland gek geworden? Is het een gevolg van jarenlange indoctrinatie? Ik heb eerder al domheid en criminaliteit gesuggereerd. Is het een vlucht naar voren van hypotheekgevers die nu doorhebben dat ze hun huis veel te duur hebben betaald? (Er zit ook een vreemde taalverwarring in de woorden 'hypotheeknemer' en 'hypotheekgever'. Wie geeft en wie neemt?)  Ik weet het niet. Ergens klopt iets niet.
Nederland verblijdt zich in de Here Rutte? Ik moet er niet aan denken!

Paddentrek

Vanmiddag zag ik een paddentrek langs het vennetje aan de zuidoever van de Gaasperplas. De padjes zijn maar anderhalve centimeter groot en blijkbaar net uit het water. Ik was van plan om langs de rand van het vennetje te lopen maar toen ik de padjes voor me uit zag springen heb ik dat maar gelaten. Ze zijn zo klein en teer en je kan er zo makkelijk op trappen als ze met tientallen heen en weer springen.

gewonepad
Gewone pad - jong

Dat is nu het nadeel van de 'toegankelijkheid van het groen' die zo hoog in het vaandel staat van stadsdeel Zuidoost. Alle riet rond het vennetje is weggekapt. Dat betekent dat je nu rond het vennetje kan lopen, maar dat houdt ook in dat alle beschermde planten en dieren nu bedreigd zijn door mens en hond. Alle rietvogels zijn verdwenen. Het rond wintergroen is uitgeroeid. Als nieuwe aanwinst wist gelukkig de kegelmorielje nog een plekje te vinden. De reigers kunnen ook makkelijker hun prooi in de gaten houden nu en vreten zich ongans aan zwanemosselen en kikkers. Jonge eendjes zijn ook in trek bij reigers. De gewone pad heeft gifkliertjes die gif afscheiden bij gevaar, maar ik dacht niet dat dat de reiger ervan weerhoudt padden te eten, ze spugen ze desnoods weer uit. Als enkel een deel van het riet en de struiken was weggehaald dan was er nog een beschutte plek voor vogels en padden geweest. Nu is het afwachten hoeveel van de padjes het zullen halen. Dieren en planten hebben een plek nodig waar ze ongestoord kunnen groeien en leven. Deze plekken horen niet al te makkelijk toegankelijk te zijn voor mensen en honden. De gewone pad (Bufo bufo) is een wettelijk beschermde diersoort. Het bezit van deze diersoort en de handel hierin zijn strafbaar.

rietorchis
Rietorchis

De rietorchis en de ratelaar komen ook al op. Binnenkort staat het weer vol langs de zuidoever. De zuidoever van de Gaasperplas, het Oranjebos dus met het vennetje, is een unieke habitat voor diverse beschermde planten en dieren. Ook in De Riethoek kun je de rietorchis, de ratelaar en de echte koekoeksbloem weer bewonderen.

ratelaarzuidoever

Free Gaza

AdamGaza

JerusalemPost: "Thousands of demonstrators from across the left-wing of Israeli politics held a rally in Tel Aviv Saturday afternoon to protest 43 years of Israel’s occupation of the West Bank, and a government that organizers said is “drowning Israel”."

JerusalemPost: "Swedish dockworkers are set to launch a week-long boycott of Israeli ships and goods to protest Monday's takeover of a Gaza-destined aid flotilla, a union spokesman said Saturday."

BNR: "De Zweedse schrijver Henning Mankell was aan boord van één van de zes schepen die maandagochtend zijn aangevallen door Israëlische commando's."

NobelWomen'sInitiative: "The Nobel Women's Initiative on Monday issued a statement, denouncing the Israeli military attacks on the Free Gaza flotilla in international waters in the morning hours of May 31."

YellowSailBoatLogo
Free Gaza!

For the Win

forthewinCory Doctorow heeft weer een gratis boek voor iedereen: For the Win. Doctorow is science fiction schrijver. Hij was tien jaar geleden al een icoon in de blogwereld met zijn Boing Boing weblog. Hij zet zich in voor de vrijheid van het internet. 

Ach, waar is de 'goeie' ouwe tijd waarin we als bloggers samen optrokken tegen George W. Bush, een klus die de mainstream media niet aandurfden, tot het hek van de dam was en ze niet anders konden dan het goede voorbeeld van de blogs te volgen.

Blogs go where mainstream media won't dare to go. Ik ben er nog trots op dat wekenlang links naar mijn posts over Saakashvili (Georgië) op mijn Engelstalige weblog werden opgenomen op de site van The New York Times onder Headlines Around the Web. Bloggers moeten soms de kastanjes uit het vuur halen voor de voorzichtige media.

Online or offline, you've got to organize to survive.

Links groeit

koopkracht
Koopkrachtkampioen is de SP

NRC: "De linkse partijen groeien over de hele linie, ten koste van rechts. De achterstand van de PvdA op koploper VVD wordt kleiner."

Volkskrant: "Door de plannen van rechtse partijen gaat de koopkracht er de komende jaren gemiddeld op achteruit. Bij linkse partijen stijgt de koopkracht juist. Het verschil tussen de partijen loopt in 2015 op van tientallen euro’s per maand voor een bijstandsgezin tot soms honderden euro’s per maand voor tweeverdieners met een koopwoning."

BOF: "Het Europees Parlement heeft afgelopen week een rapport over auteursrechthandhaving aangenomen. In het zogeheten Gallo-rapport pleit het parlement voor strengere handhaving van het auteursrecht, terwijl dit massale criminalisering van miljoenen internetgebruikers tot gevolg heeft en niet tot een duurzame oplossing van het filesharingconflict leidt. Medeverantwoordelijk voor de repressieve lijn in het rapport is Toine Manders van de VVD."

BOF: "Het Europees parlement staat op het punt een schriftelijke verklaring aan te nemen waarmee  de bewaarplicht voor telecomgegevens wordt uitgebreid tot zoekmachines. Dat is verassend, nu de huidige bewaarplicht juist onder druk staat en mogelijk opgeheven gaat worden."

Als ook de gegevens van zoekmachines 'bewaard' moeten worden dan is het echt gedaan met de privacy en kunnen we binnenkort meer 'terroristen' onder toezicht van de AIVD verwachten, d.w.z. mensen die woorden opzoeken als 'Hamas', 'al-Qaeda', etc. Gezien de verregaande stupiditeit van sommige overheidsinstellingen kun je meer van dit verwachten:

Pasteurella: "Nederland is sinds gisteren weer een stuk veiliger door een reuze actie van de politie die de gevaarlijke crimineel Professor Bob Smalhout (83) arresteerde voor wapenbezit. We kunnen met zijn allen weer veilig over straat en uw kinderen kunnen weer buitenspelen.
De hoogbejaarde Emeritus Hoogleraar Anaesthesie en Telegraaf columnist Smalhout, bezat volgens justitie in zijn uitgebreide legale collectie historische wapens 9 stuks waarvoor hij géén vereiste vergunning had."

Goed, Smalhout is een Telegraafcolumnist maar dat rechtvaardigt nog geen arrestatie.

liefsFemke Halsema in NU: "Als ik een oproep zou mogen doen aan Rutte: Het is hoog tijd dat hij, ondanks alle strategische keuzes die je altijd maakt in verkiezingstijd, een norm stelt.
Die norm moet zijn dat de VVD een rechtsstatelijke partij is die zich niet inlaat met dit soort grove mensenrechtenschending.
Als je zulke harde garanties afgeeft op de hypotheekrenteaftrek, geef dan ook eens de harde garantie dat onder het bewind van de VVD de mensenrechtenschending die de PVV voorstelt nooit praktijk zullen worden."

En alsof we nog niet genoeg in de schulden zitten wil Elco Brinkman (oud-CDA), de man die op z'n minst verantwoordelijk is voor wanbeleid en miljoenentekorten, dat de staat de woningmarkt weer gaat opblazen door meer garanties te verstrekken zodat er meer huizen verkocht worden. Het risico is voor de belastingbetaler natuurlijk.

Of de VVD de grootste partij wordt weet ik nog zo niet. Zoveel domoren en criminelen heeft Nederland toch niet?!

En dan nog dit: "De VVD besteedt de meeste aandacht aan de vermindering van regeldruk."
Ja, dat was te verwachten, dat is hetzelfde programmapunt dat het inbrekersgilde graag wil promoten.

BP Blues


Het BP olielek ligt vlak voor Louisiana, dus Cajun country. Ik hou van Cajun muziek, vooral de oude Franse songs. Bovenstaande song is in het Amerikaans; ze zijn zeer bezorgd over hun milieu, werk en toekomst daar. Het orkaanseizoen is net begonnen. BP heeft een 'Hurricane Management System', maar ze kunnen hun eigen installaties niet eens managen.

DirtyCajuns: "The school aged kids around here are nervous. They remember the instability they felt after Katrina. They’re worried that they might have to move. Its sad. Even they know that our entire way of life is threatened.

BP workers cleaning the mess (including fishermen) are reportedly being sent to the hospital in larger numbers and kept from wearing respirators.
* There are now 11 confirmed cases of Fishermen sick because of working conditions
* Workers are reportedly still being terminated if they insist on working with respirators."

Ik vraag me af of deze milieuramp op de agenda staat van de Bilderberg conferentie, waar waarschijnlijk ook de Majesteit aanwezig is, zij heeft tenslotte heel wat miljoentjes profijtelijk te investeren. BP aandelen zijn minder in trek tegenwoordig.

Je vraagt je af waar die miljoenen liters olie straks naartoe gedreven worden. Hopelijk niet naar de Atlantische Oceaan. Obama heeft BP een rekening gestuurd van $69 miljoen. Peanuts, en waarschijnlijk nog aftrekbaar voor de belastingen, plus dat de olie ook nog eens duurder wordt. BP hoort miljarden te betalen.


Happy World Environment Day


Natuurbehoud een noodzaak

deadplanetNatuurbericht: "Een meerderheid van de Nederlanders, 61 procent, vindt dat er concrete afspraken over natuur in het nieuwe regeerakkoord moeten worden opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van Vogelbescherming Nederland. De uitkomst is opvallend, omdat het onderwerp natuur er in het vorige regeerakkoord bekaaid van af kwam.

Vogelbescherming Nederland heeft Motivaction laten onderzoeken hoe belangrijk de Nederlandse bevolking natuur vindt. Maar liefst 95 procent van de Nederlanders vindt groen in de directe leefomgeving belangrijk, 88 procent vindt het belangrijk dat er vogels in hun directe omgeving zijn.

Vogelbescherming Nederland vindt het van groot belang dat het komend kabinet gaat investeren in natuur. Dat betekent onder andere het natuurherstel in de Vogel- en natuurgebieden en het volgens plan uitvoeren van de Ecologische Hoofdstructuur. Die investeringen lonen, want daarmee worden onnodig hoge kosten in de toekomst vermeden en de economie gestimuleerd. Vogelbescherming Nederland roept de politieke partijen dan ook op de daad bij het woord te voegen en natuur mede inzet te maken van de coalitiebesprekingen na 9 juni."

Biodiversiteit: "Het leven op aarde kent vele variaties. Of het nu gaat om de kleinste bacteriën, schimmels en planten of de grootste dieren, de tropische regenwouden of de Nederlandse weilanden, elke levensvorm, elk ecosysteem en elke genetische variatie is uniek en onvervangbaar. Deze grote verscheidenheid noemen we biodiversiteit."
Conceptnotities Taskforce Biodiversiteit

OneWorld: "Door enkele miljoenen dollars in natuurherstel te investeren, kunnen overheden veel grotere verliezen van de 'gratis' diensten die de natuur levert voorkomen. Een nieuw rapport van het milieubureau van de VN (UNEP), benadrukt dat het niet alleen gaat om het redden van onaangetaste natuur. In 'Dying PLanet, Living Planet' staat te lezen dat juist het herstel van reeds aangetaste bossen, moerassen, koraalriffen en magroves opmerkelijk veel kan opleveren. De schade door de economische crisis valt in het niet bij de economische schade van natuurvernietiging, stelt UNEP. De waarde van ecosystemen loopt in de miljarden vanwege het belang voor de water- en voedselvoorziening en het toerisme.
Het rapport is uitgebracht voorafgaand aan wereld milieu dag, 5 juni."

Interactive e-book

species
Europa staat in het zwart qua aantal soorten

BBC: "The European Commission has threatened to take the UK to the European Court of Justice over air quality breaches.
The UK could end up paying as much as £300m in fines.
The commission says high levels of PM10 may lead to serious health problems.

'Air pollution is bad for our health. It reduces human life expectancy by more than eight months on average and by more than two years in the most polluted cities and regions,' said the EU's environment commissioner Janez Potocnik. "

Nederland onder een rechts regime met de VVD als grootste partij stevent recht op een catastrofe af. De situatie in Nederland wat luchtvervuiling betreft is veel slechter dan die in Groot-Brittannië. Daar hebben ze tenminste nog grote natuurgebieden. Er is in Nederland een caste van natuurhaters aan de macht die natuur niet zien als een gratis gift die mentale en lichamelijke gezondheid en leefbaarheid bevordert, maar als een middel om geld mee te verdienen of erger nog als een belemmering voor hun graaizucht. Dat is asociaal en destructief.

Nieuwe wijkvisie in de maak

raadscom

De raad heeft net unaniem besloten om de Wijkvisie Gein te herzien en opnieuw ter discussie te stellen in september. Iedereen was het erover eens dat het stuk fouten en onduidelijkheden bevat, en ook nogal gedateerd was. De PvdA kon nog geen fractiestandpunt voorleggen. De SP vond dat het stuk herschreven moest worden met aandacht voor de problemen in de buurt en dat er echte inspraak plaats moet vinden. Ook alle andere partijen wilden een nieuwe visie. Het wordt dan waarschijnlijk geen 'wijkvisie' maar een 'buurtvisie'.

Verder kwam vóór de behandeling van de wijkvisie nog de kwestie van de vertegenwoordiging van de deelraad bij het GGA, Groengebied Amstelland, ter sprake. Dat was tot nog toe dhr. Jaensch, VVD, en die functie wil hij blijkbaar ook voortzetten. Er werd gerepliceerd dat het de raad was die de voordracht doet en dat er ook meer voordrachten ingediend mogen worden.

Dhr Jaensch heeft eigenlijk geen eerlijke betrokkenheid bij het groen in Zuidoost. Zijn partij is voor bouwen in het groen en het uitbreiden van de horeca naar het groen. Dat vind ik persoonlijk niet betamelijk. Jaensch is onderdeel van de bouw- en horecalobby en heeft weinig empathie voor natuur en milieu. Daarom vind ik dat hij het politiek fatsoen moet hebben om deze taak over te laten aan mensen die echt met het groen in Zuidoost begaan zijn.

Dhr Jaensch heeft al eerder - op het weblog van Henk de Boer - aanstoot genomen aan mijn kwalificatie van het vorige dagelijks bestuur als 'politbureau', maar ik sta nog volledig achter deze term. Als mensen zich op deze manier in allerlei organisaties  wurmen waar ze eigenlijk alleen maar obstructie plegen, dan is er sprake van een aantasting van het democratisch proces door een nomenklatura met een eigen agenda.

Hoorzitting over Gein

schaeferpad

De hoorzitting over de Wijkvisie Gein werd gisteravond goed bezocht. De politieke partijen waren vertegenwoordigd met hun raadsleden.

U heeft mijn commentaar op de wijkvisie hier al kunnen lezen. Gisteren werden nog meer meningen in dezelfde zin geventileerd. Er werd om te beginnen opgemerkt dat Gein geen wijk is maar een buurt. Verder bleek er nog veel onduidelijkheid en verwarring te bestaan in de 'wijkvisie'. Er is meer tijd nodig om te reageren op de visie. Afgesproken is dat de bewoners hun mening de komende dagen nog steeds kunnen doorsturen aan het stadsdeel. Vanavond bespreken de raadsleden in de ROVB commissie de ingebrachte reacties, maar er wordt niet gestemd over de wijkvisie. U kunt de besprekingen live volgen op deze site.

De indruk werd gewekt dat de hoorzitting enkel bedoeld was om 'te luisteren naar de bewoners' als formele verplichting voor het bestuur van het stadsdeel, maar dat van echte inspraak niet veel sprake is. De uitnodiging voor de hoorzitting kwam veel te laat en ook over de vergevorderde plannen met betrekking tot winkelcentrum Gein waren noch de bewoners noch de raadsleden geïnformeerd.

Een aantal punten die ingebracht werden door insprekers:

– de bewegwijzering van de fietspaden kan beter

– een ecologische evaluatie van het groen in Gein heeft nog steeds niet plaatsgevonden

– de naamgeving kan beter, bvb een andere naam voor 'community centre', en w.c. is geen afkorting van winkelcentrum

– meer hangplekken voor meiden en jongens

– Willeskopstraat is nog steeds een probleemgebied met overlast door jongeren

– het verlagen van de dreven leidt tot onveiligheid voor kinderen

– het bestuur van het buurthuis zou uit deze buurt moeten komen

– de Echo wordt nog steeds of weer slecht bezorgd in Gein

– de buurthuisactiviteiten worden onvoldoende bekendgemaakt bij de bewoners

– te dure huur van zalen voor vergaderingen van bewoners in instellingen als Eben Haëzer

– 's avonds te weinig bussen naar andere plekken in Zuidoost

– meer aandacht voor schoon- en vrijhouden van straten voor gehandicapten

– meer bomen in Wisseloord

– de uitbesteding van onderhoud aan het groen en de plantsoenen gebeurt door beunhazen

– vervuiling rondom en in Ballorig

– NIET BOUWEN aan de zuidzijde van de Gaasperplas.

Beagle, in het kielzog van Darwin

Get Microsoft Silverlight

Serie reportages waarin we de wereld rondzeilen in het kielzog van Charles Darwin, die 178 jaar geleden op de HMS Beagle vanuit Plymouth vertrok.
Afl. 35 (slot): Over de toekomst van onze soort.
Hoe staat de aarde er nu voor? Dat is de vraag. Voor vertrek was natuurlijk al bekend dat er grote zorg is over het klimaat, de oceanen en de regenwouden. Net als de wetenschap dat de inheemse samenlevingen en culturen die Darwin ooit aantrof drastisch zijn aangetast door onze moderne beschaving. Hoe lang blijft de aarde nog leefbaar voor de mens? Hoe erg is het nu? En belangrijker, wat kunnen we er nog aan doen? In deze laatste en extra lange aflevering wordt de ultieme poging ondernomen om een optelsom van alle ervaringen te maken en daarmee een antwoord te formuleren op deze vragen. Presentatie: Sarah Darwin, Dirk Draulans, Lex Runderkamp.

Wijkvisie Gein maak je samen

'tgein

Een visie opstellen voor een langere termijn is een hachelijke zaak in een wereld die voortdurend verandert en constante bijsturing vereist. Vastomlijnde plannen voor meerdere decennia maken latere noodzakelijke planning en aanpassing lastiger. In elk geval moet in de wijkvisie grondig rekening gehouden worden met de huidige financiële en economische situatie. Die is niet gunstig voor meer bouwplannen. Trouwens het hele idee van 'doorstroming' is verouderd en failliet. Dat is een les die we nu kunnen en moeten trekken. Mensen kopen een huis om in te wonen, niet om mee te speculeren. Het zou van visie op de toekomst getuigen als dit tot onze bestuurderen kon doordringen.

Met Ambitie 1 wil het dagelijks bestuur van Zuidoost 'inzetten op het bereiken van een diverse bevolkingssamenstelling, uitgedrukt in leeftijd, inkomen en (cultuuretnische) achtergrond. Dat is nogal wat. Het lijkt me dat we dat beter kunnen overlaten aan de mensen zelf. Een politiek van verwijderen en laten instromen van bepaalde groepen mensen is geen natuurlijke ontwikkeling. Zo'n politiek is niet uitvoerbaar. Als het gaat om het aantrekkelijk zijn van Gein dan is dat doel al bereikt. Een groen Gein is een prettige woonomgeving. Het gaat erom de minder gunstige ontwikkelingen zoals toenemende verloedering en geweld op de beste manier tegen te gaan. De woningvoorraad verhogen (ambitie 2) betekent aantasten van het groen. Het gaat vooral om duurdere woningen. En dat terwijl er voldoende koopwoningen leeg staan, al langere tijd. De financiële crisis kan nog een lange tijd duren en zou wel eens permanent kunnen worden. Daarom is er zeker het komende decennium geen draagvlak voor het uitbreiden van de duurdere woningvoorraad. De wijkvisie stelt dat er weinig variatie is qua woningvoorraad in Gein. Dat is klinkklare onzin. Nergens anders is er zo'n variatie aan woningen. Verdichting van woningbouw zou ook betekenen dat de overlast en belasting voor de 'civil society' toeneemt.

eendjes

Over ambitie 6: groen en water maken al optimaal deel uit van de identiteit van Gein. Er is geen verdere noodzaak om 'woningen en omgeving meer en beter met elkaar te verbinden'. Ik begrijp niet waar die wens op slaat. Het zal wel te maken hebben met de wens bij het bestuur om meer horeca te implanteren in het groen. Dat is gezien de deplorabele toestand van het huidige winkelcentrum vrij belachelijk. De voorzieningen in Gein zijn zeer redelijk te noemen. Waar nog verbetering mogelijk is is inderdaad in het winkelcentrum Gein, maar daar wordt al aan gewerkt. De plannen voor het uitbreiden van de C1000 ervaar ik als positief. Een goed bezocht winkelcentrum dat veilig is voor iedereen is goed voor heel Gein. Maar het uitbreiden van horeca naar het groen betekent het verspreiden van de overlast die we vaak in onze winkelcentra meemaken naar onze groengebieden. Dat is geen zinvolle optie. Het betekent vervuiling en verloedering en resulteert in het verdwijnen van groen. En de bewoners hebben juist aangegeven dat ze vooral het groen willen behouden. Als het groen belast gaat worden met horeca-recreanten dan zal de veiligheid ook daar afnemen. Of cameratoezicht in het winkelcentrum een goed idee is betwijfel ik. In de eerste plaats moet er personeel zijn dat die beelden bekijkt; en dat is er niet. Dus die camera's zijn cosmetisch, zorgen eerder voor een 'veilig gevoel', maar doen niets aan de objectieve veiligheid. Het aantrekkelijk maken van het winkelcentrum met bomen en bankjes is een betere oplossing. Herbestrating is ook cosmetisch. Dit soort dingen kosten geld en zijn niet doorslaggevend. Het kan niet zo zijn dat verbetering een proforma aangelegenheid wordt, een houding van 'wij hebben er wat geld tegenaan gesmeten, dus het moet nu goed zijn'. Een voorbeeld van geldverspilling is de actie tegen graffiti die in Gein een groot fiasco is; het ziet er nu slechter uit dan voorheen.

Als onze bestuurders een leefbaar Gein willen dan zullen ze rekening moeten houden met de huidige bewoners. Het is duidelijk dat het groen een zeer groot onderdeel is van onze leefwereld. Dat moet zo blijven. Een toestroom van lagere inkomens kan alleen maar tot staan gebracht worden (en dat is wat het stadsdeel wil) als de zittende kapitaalkrachtige inwoners het naar hun zin hebben in Gein. Het uitbreiden van het aanbod van duurdere woningen door extra bouwprojecten zien de meeste bewoners niet zitten. Er is al een goed aanbod van koopwoningen. Meer duurdere woningen bouwen zou de huizenprijzen flink kunnen aantasten waardoor er verloedering intreedt; sommige mensen kunnen daardoor ook financieel in de problemen komen. Wijken met leegstaande woningen zijn niet leefbaar. Dus het stadsdeel moet zich ééns en voor altijd realiseren dat het afgelopen is met de 'wooncarrière' en 'het doorstromen'. Die zijn niet meer aan de orde in de te verwachten economie van de komende decennia. Het is juist dit foutieve denken dat de huizenbubbel geschapen heeft, waardoor huizenkopers een zeer grote hypotheekschuld hebben opgebouwd en de bouw nu in een crisis zit. Het komt er dus op aan om het huidige huizenbestand goed in stand te houden, te zorgen voor behoud van het groen en te verbeteren waar verbetering mogelijk is, namelijk in winkelcentrum Gein. De aantrekkelijke omgeving hebben we al, dus laten we ervoor zorgen dat die aantrekkelijk blijft.

groene sprinkhaan

Dat Gein in 2020 een goede 'Civil Society' zou moeten zijn veronderstelt dat het dat nu niet is. Dat vind ik toch een beetje kleinerend. Als er al een wijk is waar de betrokkenheid met de omgeving en het bestuur groter is dan elders dan is het in Gein. Dat sommige etnische groepen nog beter kunnen evolueren in de goede richting is best mogelijk, maar in elk geval zal een Bijlmerisering van Gaasperdam door hoogbouw en instroom van lagere inkomens (iets wat het stadsdeel wil vermijden) niet gunstig uitpakken voor Gein. Er wordt ook gemeld dat er een overschot aan leslokalen dreigt te ontstaan. Die lokalen zouden in het kader van de civil society gebruikt kunnen worden voor cursussen voor volwassenen, voor ontmoetingen, vergaderingen, buurtactiviteiten. Slopen kost geld.

De groene ruimten rondom Gein zijn al aantrekkelijk en vrij toegankelijk. Daar kan niets aan verbeterd worden, tenzij men met 'verbetering' weer bedoelt het bouwen van horeca en 'voorzieningen' in het groen. Dat is geen verbetering maar een aantasting van het groen. De jeugd en alle bewoners kunnen zonder meer het groen intrekken, naar de Gaasperzoom, het Oranjebos, de Riethoek, en de Hoge Dijk, daar zijn geen extra voorzieningen voor nodig. Het groen is op zichzelf al interessant, ook daar hoeven geen extra voorzieningen meer bij betrokken te worden. Integendeel, extra horeca zorgt voor vervuiling en overlast en verdrijft de natuurliefhebbers. Wij hoeven geen 'voorzieningen' op plekken waar voorzieningen storend werken. Die voorzieningen horen thuis op plekken als het winkelcentrum. Maak er daar iets moois van dat volk trekt voor consumptie. Wat stelt het stadsdeel zich voor bij 'bereikbaarheid'? Dat we met onze Boeing 747 of Airbus bij Ballorig kunnen parkeren, of ons cruiseschip op de Gaasperplas kunnen aanmeren? Het groen is juist bedoeld om bereikt te worden al lopend of fietsend, en dat is al voldoende mogelijk, zo constateert ook de wijkvisie. Dus hou op met wollige woorden als 'bereikbaarheid'. Waarom moet alle groen en water overal zichtbaar zijn en toegankelijk? Dat haalt juist alle variatie en plezierbeleving eruit. Bovendien is het noodzakelijk dat daar waar nog groen is ook gedacht wordt aan de biodiversiteit. Het gaat niet alleen om mensen, maar ook om fauna en flora. Die hebben hun eigen broedplaatsen nodig, een plekje waar ze ongestoord kunnen broeden en groeien zonder belemmerd te worden door horeca. Het is in Nederland heel slecht gesteld met natuur en milieu. Wij moeten meer ruimte reserveren voor dieren en planten, ook natuurplekken creëren waar weinig mensen komen. Het groen is er niet om geld mee te verdienen. Het groen zorgt voor onze gezondheid en ons milieu.

groteklaproos

Dit zijn de meest onzinnige paragrafen in de wijkvisie: 

"Vooral ook de relatie van Gein met het omliggende groen en water zal moeten worden versterkt. Gein moet meer één worden met de natuur om zich heen. Om dit te bereiken zal de toegang naar die natuur moeten worden vergemakkelijkt."

"Daarnaast kan ook overwogen worden om de komst van horeca naar de groengebieden rondom Gein te stimuleren. Iets waar in de bestemmingsplannen ruimte voor is. Deze horeca zorgt er voor dat ontmoeting tussen buurtbewoners ook buiten de eigen buurt kan plaatsvinden. Bovendien kan de horeca de recreatieve functie van de groengebieden versterken. Voorwaarde in beide gevallen (winkelcentrum en groengebieden) is wel dat deze ondernemingen geen overlast veroorzaken voor de omgeving."

Bovenstaande paragrafen slaan nergens op. Er is al volop toegang tot onze natuur. ('Gein is goed ontsloten qua fietspaden' staat in de wijkvisie.) Wat men bedoelt is dat de heilige koe, de auto, vlak bij elk groen plekje moet kunnen komen. Daarom wil men ook de dreven verlagen. Dat is ook weer zo'n onzinnig plan dat de leefbaarheid en aantrekkingskracht van Gein zal aantasten. Het is duidelijk dat de bewoners voor behoud van de dreven zijn en dat het verlagen van de dreven ook niet te betalen is. En als er al bezuinigd moet worden in Zuidoost dan moet dat gebeuren op zinloze bouw- en wegprojecten die Gein zullen verpesten.

Horeca in groengebieden is ongewenst. Horeca zorgt per definitie voor vervuiling en verloedering, die al moeilijk te beheersen zijn in het winkelcentrum zelf. (Ook rond Ballorig neemt de vervuiling in het groen toe.) Of stelt het stadsdeel zich voor om ook daar camera's te plaatsen? Ik dacht dat vogelwebcams een betere optie zouden zijn. Dus alstublieft stadsdeel hou op met deze onzin om natuur enkel te zien als een geschikt decor voor commercie. Natuur is natuur en is op zichzelf al aantrekkelijk en goed voor leefbaarheid en gezondheid, en als dusdanig een onschatbare gift. We moeten af van een mentaliteit die groen ziet als middel om geld te verdienen. Groen heeft waarde op zichzelf en enkel als het zichzelf kan zijn zonder overheerst te worden door consumptie en commercie. Ik dacht dat de bewoners van Gaasperdam al herhaaldelijk duidelijk hadden gemaakt dat het groen behouden moet blijven. Aantasten van het groen door woningbouw of horeca zal de aantrekkingskracht van Gein teniet doen. Zuidoost is toe aan een nieuwe visie op het groen en het behoud daarvan. Het gaat ook om flora en fauna en een gezond milieu. Amsterdam is een vervuilde stad. Zuidoost is dat nog niet. Dus laten we ons stadsdeel groen houden. Natuur en groen hebben niets te maken met commercie, maar alles met een leefbaar milieu. Natuur en horeca horen gescheiden te blijven. Recreëren is niet hetzelfde als consumeren.

Men moet ophouden ons te bestoken met dooddoeners als 'doorstroming, wooncarrière, één worden, toegankelijkheid, recreatieve functie'. Het gaat om leefbaarheid voor mensen, flora en fauna, om behoud van al het goede dat in Gein aanwezig is. Dat is pas een visie.

Niet vergeten: Hoorzitting Wijkvisie Gein

woensdagavond 2 juni van 19.30 tot 21.30 uur,
Woonzorgcentrum Eben Haëzer
Wisseloord 219

Al eerder heb ik een lans gebroken voor de overplaatsing van de VU-hortus naar Gaasperdam. Als de VU-hortus toch weg moet op zijn huidige plek dan zou Gein een ideale locatie zijn, bijvoorbeeld het terrein dat gereserveerd was voor een golfbaan en nu weer overgroeid is. Een tropische kas zal vast in de smaak vallen ook bij onze medelanders. Deze waardevolle collectie verloren laten gaan is geen optie, dat is onaanvaardbaar.

© 2009