Weblog Archive juli 2009

Vallende bakstenen

buster-keaton

Volkskrant: "De huizenprijzen in met name het duurdere segment in ’t Gooi en de Vechtstreek zijn het tweede kwartaal gedaald met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van ABF Valuations."

Hier ontstaat ruimte voor 'doorstroming' van onze stadsdeelbestuurders. Op naar Naarden, mevr. Verdonk.

DePers: "Bouwers in problemen doen alles om onder hun verplichtingen uit te komen. Huizenkopers zijn de klos.

Dat Hillen & Roosen in de problemen zit, is een eufemisme. De bouwer moest in 2006 opdraaien voor het grootste gedeelte van de 25 miljoen euro die het herstel van het Bos en Lommerplein kostte. In mei van dit jaar moest Hillen & Roosen voor het grootste deel van het bedrijf faillissement aanvragen. Daar verschuilen ze zich volgens Braam en Van Kampen nu achter. ‘Maar ze zijn niet helemaal failliet’, zegt Van Kampen. ‘De partij waarmee wij een overeenkomst hebben gesloten, leeft nog.’
Leo Hagebeek kent het probleem van ‘bouwer zonder geld’. Hij is voorzitter van de kopersvereniging Wonen aan de Oever van het gelijknamige nieuwbouwproject in Aalsmeer. De bouwer van dit project, Van Hoogevest Groep, ging failliet toen slechts de geraamtes van de huizen stonden."

DePers: "Constructiefouten in de bouw komen nog regelmatig voor. Bij een inventarisatie in de Nederlandse bouw zijn in een half jaar tijd 82 constructiefouten vastgesteld."

Er worden ook ontzettend veel fouten gemaakt door stadsdeelbesturen. Ik zie er nu weer een knoeperd aankomen, met name de bouwprojecten in Zuidoost.

Uitingsvrijheid

ECHR

NRC: "Discriminerende taal van politici tegen buitenlanders mag bestraft worden. Met deze uitspraak van het Hof in Straatsburg, waar hij om had gevraagd, schoot een verontwaardigde Waalse parlementariër deze maand in eigen voet.

Daniël Féret afgevaardigde van het Front National, zorgde juist voor een beperking van de uitingsvrijheid voor politici, en niet voor de verruiming die hij beoogde. Straatsburg oordeelde namelijk dat de Belgische rechter hem terecht tien jaar zijn kiesrecht had ontzegd.

Staatsrecht hoogleraar Inge van der Vlies concludeert dat het dreigen met discriminerende maatregelen een legitieme grond voor vervolging kan zijn. Volgens ‘Straatsburg’ bevorderde Féret 'waarschijnlijk sociale spanningen en ondermijnt (hij) het vertrouwen in democratische instellingen. In dit geval was er een maatschappelijke noodzaak om de belangen van de immigrantengemeenschap te beschermen'.

Hoogleraar mensenrechten Martin Kuijer noemt het arrest ook 'vernieuwend', omdat ontzetting uit de kiesrechten wordt goedgekeurd. Dat komt neer op een beroepsverbod. Ook vindt hij het accent op de sociale vrede opvallend."

Toch een hele vreemde uitspraak. Een teken van de complete verwarring die heerst in de Europese geesten. Het principe van tolerantie (van immigranten) wordt toegepast op een fundamentalistische manier, waardoor de tolerantie tegenover andersdenkenden (autochtonen) zogoed als nietig verklaard is, en bovendien een ander groot goed, de vrijheid van meningsuiting ook uitgehold wordt. Dit kan enkel tot meer polarisatie leiden, en kan zelfs na regeringswisselingen in Europa aanleiding geven tot ongewenste situaties, zoals het onderdrukken van de politieke en persoonlijke uitingsvrijheid, de basis van elk democratisch staatsbestel.

Dit vonnis legt de basis voor een totalitair Europa waarin een eenvoudige veronderstelling dat er sociale spanningen zouden kunnen ontstaan of het vertrouwen in onze democratische instelllingen ondermijnd zou kunnen worden, voldoende is om iemand een beroepsverbod op te leggen.

Dat houdt in feite in dat elke politieke verandering als een gevaar gezien kan worden. Bovendien, wat is de democratische waarde van onze instellingen als Europese landen op illegale wijze zelfs oorlogen beginnen en daarvoor hun parlementen voorliegen en om de tuin leiden? Een democratie bestaat alleen bij de gratie van juiste informatie en vrije meningsuiting. En wat betreft haatzaaien, is oorlog voeren niet de ultieme uitkomst van haat? Niettemin vond de Nederlandse regering en ons parlement dat het goed was om oorlogen te steunen in Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Democratisch? We zijn voorgelogen. En wellicht dat hier ook sprake is van racisme en oproepen tot geweld. Dat is gewoon een objectieve benadering van de feiten.

En waar gaat het hier eigenlijk om? Elk land heeft wetten die bepalen wie mag immigreren. Er bestaat geen aangeboren recht om te wonen en te leven waar men maar wil. Veel immigranten zijn of waren illegaal. Dat een aantal van hen gelegaliseerd is is een gunst, geen recht. Politiek gezien staat het ieder vrij daar voor of tegen te zijn.

Ook principes moeten gebaseerd zijn op de werkelijkheid. De werkelijkheid is dat voortschrijdende immigratie een groeiend probleem wordt in Europa. Het bedrijfsleven en de Europese neoliberalen willen goedkope arbeidskrachten en zijn daarom voor meer immigratie. De lasten en spanningen die dit veroorzaakt komen voor rekening van de gemeenschap. Intussen wordt de noodzaak om te emigreren uit arme landen er niet kleiner op, aangezien deze landen niet verder ontwikkeld worden, door de globalisering nog verder in de problemen komen, en ook het democratisch gehalte van die landen, zelfs de nieuwe toetreders tot Europa, nauwelijks verbetering vertoont. Discriminatie is vaak ingebakken in de mentaliteit van heel wat immigranten. Door anti-discriminatie maatregelen enkel geldig te verklaren als het de behandeling van immigranten betreft, wordt discriminatie als een paard van Troje binnengehaald. Het is terecht dat daar protest over komt.

Lees ook verder.
Het vonnis is gebaseerd op een oordeel van vier tegen drie rechters. Nogal pover voor zo'n ingrijpend oordeel. En het staat bol van de hypocrisie. Geen geweld, geen discriminatie als fundamentele principes, terwijl diezelfde principes regelmatig vierkant geschonden worden. De hypocrisie tiert welig. Zeker parlementsleden moeten kunnen zeggen wat zij vinden en waarom zij dat vinden. Ook als het ons niet bevalt,
vooral als het ons niet bevalt.

Het totalitaire denken neemt toe, net als de waan van de dag en het onbegrip voor de realiteit. Europa heeft geen visie, het gaat enkel om het instandhouden van de laatste principes die men zich nog wil permitteren en die zijn intussen zo aangevreten door de mot dat ze elk moment in mekaar kunnen storten. Principes moeten gelden voor iedereen. Dus geen discriminatie van wie dan ook, homo's, lesbo's, etc. Maar daar lijkt zelfs 'tolerant Nederland' nog moeite mee te hebben. En zolang deze vorm van discriminatie niet veroordeeld wordt door het Europees Hof is het anti-descriminatie principe een loze kreet die enkel de financiële belangen van een neoliberaal Europa dient. Het preventief beschermen van minderheden kan ook misbruikt worden om andere minderheden vogelvrij te verklaren. Anti-discriminatie is een groot goed, maar enkel als het wordt toegepast voor iedereen. Immigratie heeft negatieve kanten. Daar moet over gediscussieerd kunnen worden om eventuele reële problemen te kunnen oplossen.

Volkskrant: "Nog steeds is homoseksualiteit een ingewikkeld thema in de coalitie. Sterker, du moment de PvdA en CDA bij de Gay Pride schouder aan schouder de homorechten verdedigen, speelt er op de achtergrond een netelige kwestie over de weigering van homoleraren op orthodox-christelijke scholen."

Een keuze uit de commentaren in NRC:

"Als er iets is dat mijn 'vertrouwen in de democratische instituties' ondermijnt is het dit vonnis wel. Het lijkt er meer op dat de 'democratische instituties' hiermee elke fundamentele kritiek op de eigen ideologie en wereldvisie de kop in willen drukken.
In hoeverre moeten minderheden die de grondbeginselen van de rechtsstaat vanuit een levensbeschouwelijk standpunt en haar gezag niet wensen te erkennen afwijzen de ruimte krijgen om 'vertrouwen te hebben in het rechtsstatelijke karakter van de democratische instituties' als dat ten koste gaat van de vrijheid van meningsuiting? Is het afwijzen van de islam of fundamentele kritiek erop haatzaaien? 'Welk grondrecht ligt zo onder vuur als de gelijkwaardigheid van mensen?' Die vraag lijkt me hiermee beantwoord…"

"Homo’s mogen van de rechters worden ontslagen en vrouwen achtergesteld als het maar uit een heilige overtuiging gebeurd. Voor het vertrouwen van deze groepen in de democratische instituties heeft in ieder geval onze eigen Raad van State geen enkele boodschap. Als de rechters consequent zijn dan ook graag alle bisschoppen, de meeste pastoors/dominees en imams bestraffen en delen van bijbel en koran verbieden op precies dezelfde gronden als in deze uitspraak. In Europa zou het ene verbod na het andere verbod volgen, weg vrijheid van meningsuiting, weg democratie.
De realiteit is echter dat rechters onderscheid hebben gemaakt in groepen die wel mogen discrimineren (religieuzen) en groepen die dat niet mogen."

"Natuurlijk willen zwakke politici maar al te graag dat rechters hun rommel opruimen door de symptomen van een slecht functionerende samenleving te onderdrukken met extreme juridische pijnstillers (onderdrukken van de democratie)."

"Het laten instromen van immigranten is een politieke beslissing. Je mag er daarom voor of tegen zijn. Als je de balans opmaakt en je tot besluit komt dat je tegen bent dan mag je ook je argumenten daarvoor geven. Als de rechter van het Hof dit verbieden dan is het gedaan met de democratie in Europa en is tot stand gekomen wat velen vrezen en waarom een meerderheid tegen de EU hebben gestemd in Nederland."

header_1

Je hoort mij niet vaak de Verenigde Staten gelijk geven, maar hierin zijn ze nog steeds de kampioenen, vrijheid van meningsuiting:

NewYorkTimes: "In the United States, that debate has been settled. Under the First Amendment, newspapers and magazines can say what they like about minority groups and religions - even false, provocative or hateful things - without legal consequence."

Tenslotte zijn het hoofdzakelijk onze eigen regeringen die valse, provocatieve en haatzaaiende dingen vertellen aan de burgers, zonder daarvoor gestraft te worden. En regeringen zaaien niet alleen woorden, maar hun daden vooral zijn vaak verwerpelijk. Het selectief toepassen van anti-discriminatie is discriminerend.

Icarusblauwtjes

PaarBl1
Klik op foto voor vergroting

Vandaag gefotografeerd, deze parende icarusblauwtjes. Het blijkt ook dat ze parend nog kunnen vliegen. Wonderlijke beestjes. 'Een blauwtje lopen' is een uitdrukking die hier niet van toepassing is. Straks komen er weer heel wat kleine rupsjes bij.

Icarusblauwtje

rodeweekschildkeverNatuur kan in onze ogen soms wreed zijn. Vandaag zag ik twee roofvliegen verwikkeld in een gevecht op leven en dood. Het was geen fraai gezicht. Ook zag ik een gehavende distelvlinder, die was een stuk van zijn rechter voorvleugel kwijt. En wat je niet allemaal ziet aan paringsdrift, ongelofelijk. Hierboven een paar rode weekschildkevers aan het werk (uitvergroot). That's life.

Het icarusblauwtje vind je nu overal in den lande. Het is een klein vlindertje. Vroeger werden die beestjes in natura verzameld. Dan werden ze met spelden in een la vastgeprikt. Tegenwoordig verzamelen we planten en vlinders met het fototoestel. Is veel leuker.

Icarus 2


Trouwens, het is vrij lastig om precies te determineren welke vlinder of welk insectje je voor je hebt terwijl je in het veld staat. Foto's kun je achteraf rustig bekijken en vergelijken met de boeken. Op deze foto's zit het icarusblauwtje op het duinkruiskruid, een variant van het jacobskruiskruid. Dat is trouwens een giftige plant, ook huidcontact kan irritatie opleveren. Natuur is geen sinecure.

Icarusblauwtje

Icarus was een figuur uit de Griekse mythologie, die met was en veren vleugels maakte, daarmee een poging deed om naar de zon te vliegen, en jammerlijk neerstortte omdat de was smolt. Wellicht dat deze vlinders naar Icarus zijn genoemd omdat ze geen hoogvliegers zijn en geacht worden hun lesje geleerd te hebben.

Daling huizenprijzen zet door

huizenbub

De berichten van de laatste weken over een heropleving van de huizenprijzen waren behoorlijk opgefokt:

DePers: "De woningmarkt trekt licht aan, zegt de NVM. Nee hoor, de cijfers van de makelaars zijn onbetrouwbaar en opportunistisch, zeggen banken en Vereniging Eigen Huis."

Huizenmarkt-zeepbel: "Vrijwel alle deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat woningprijzen naar beneden gaan, maar de meningen zijn behoorlijk verdeeld over hoe lang de reeds ingezette daling zal gaan duren en hoe fors de daling zal zijn. Naar de mening van Maartje Martens zijn er duidelijke indicaties voor een langdurige en ernstige stagnatie van de koopwoningmarkt en voor een flinke daling van de woningprijzen. Een belangrijk deel van de indicaties is te vinden in een tot nog toe geheel onderbelicht aspect, namelijk de structuur van de koopwoningmarkt.

Stagnatie, terugval, impasse zijn begrippen die gebruikt worden voor de Nederlandse koopwoningmarkt sinds het najaar van 2008. In een brandbrief aan de regering vragen vrijwel alle betrokken marktpartijen om maatregelen. Deze analyse liegt er niet om: met name in de woningbouwproductie gaan harde klappen vallen. Van de geplande 85.000 woningen zullen er in 2009 hooguit 40.000 gerealiseerd worden en deze teruggang wordt vrijwel geheel toegeschreven aan de koopsector. In november zijn 40% minder woningen verkocht dan een jaar daarvoor en het aantal bezichtigingen is zelfs met 75% gedaald.

Onlangs voorspelde bouwondernemer Bert Verwelius in Quote 500 van december 2008 een daling van woningprijzen met 30%, hetzelfde percentage als het IMF al voorzag in april 2008.

In dit artikel wil ik de stelling onderbouwen dat er duidelijke indicaties zijn voor een langdurige en ernstige stagnatie van de koopwoningmarkt en voor een flinke daling van de woningprijzen. De verklaring hiervoor is niet enkel de kredietcrisis, maar ligt voor een belangrijk deel in een tot nog toe geheel onderbelicht aspect, namelijk de structuur van koopwoningmarkt zelf die de afgelopen dertig jaar gebaseerd was op huisprijsinflatie en doorstroming.

De vraag is hoe groot de zeepbel dit keer zal zijn. Interessant is in dit verband een vergelijking van de ontwikkeling van huisprijzen en inkomen sinds 1965 die is gemaakt door Dick Vos van Redevco. In deze berekening wordt het scenario van de woningmarktcrisis van 1978-1983 geprojecteerd op de huidige zeepbel in de koopwoningmarkt. Op basis hiervan voorziet hij een prijsdaling van 42% over de komende vijf jaar. Deze mijns inziens niet onrealistische voorspelling overtreft eerder genoemde schattingen van het IMF en bouwondernemer Verwelius. Hoe dan ook, een forse neerwaartse bijstelling van woningprijzen in de komende jaren lijkt zeer waarschijnlijk. Even als dertig jaar geleden kan het jaren duren voordat een nieuwe balans gevonden is op de koopwoningmarkt.

Dalende woningprijzen beschouw ik niet als een negatieve ontwikkeling daar koopwoningen al jaren steeds minder in het bereik kwamen voor de meeste huishoudens en (te) hoge hypotheeklasten veel eigenaar-bewoners in een wurggreep houden. De vraag is eerder hoe een prijsaanpassing en een nieuw evenwicht op de woningmarkt gerealiseerd kunnen worden. Om hiermee een begin te maken is het allereerst van belang te accepteren dat een koopwoningmarkt gebaseerd op doorstroming heeft opgehouden te bestaan – in ieder geval in de omvang en snelheid van de afgelopen decennia. Maatregelen die de doorstroming op gang zouden kunnen helpen, zoals een verlaging van de overdrachtsbelasting, zullen niet helpen het tij te keren."

Wie had het in de ROVB vergaderingen van Zuidoost steeds over 'doorstroming'? Juist, mevrouw Verdonk. Mevrouw Verdonk wil zo graag met blokken spelen en Zuidoost opstoten in de vaart der volkeren. Navigare necesse est, vivere non est necesse. Of anders gezegd: bouwen is noodzakelijk, wonen is niet noodzakelijk.

forsale

Kapvergunning Gaasperpark

Bomen


Het politbureau van PvdA en VVD heeft weer toegeslagen. Er wordt een kapvergunning verleend voor honderden bomen.

Stadsdeel Zuidoost: "Op 14 juli 2009 heeft het Dagelijks Bestuur ingestemd met de verlening van een vergunning voor het vellen van 438 bomen in de boomgroepen en bospercelen in het Gaasperplaspark Noord (velvergunning 1635 Gaasperplaspark Noord). Dit besluit is verleend ten behoeve van de  uitvoering van groot onderhoud in het park door het Groengebied Amstelland. Tegen de concept-velvergunning zijn zienswijzen ingediend.

Tegen dit besluit kan de belanghebbende, die een zienswijze heeft ingediend op grond van artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht een gemotiveerd beroepschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit ter inzage is gelegd. Het beroepschrift kan worden ingediend bij de rechtbank Amsterdam, sector bestuursrecht, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Tevens kan de belanghebbende, die een beroepschrift heeft ingediend, en die meent een spoedeisend belang te hebben op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoekschrift dient te worden gericht aan de rechtbank Amsterdam. Voor het indienen van het verzoekschrift is griffiegeld verschuldigd."

Zoals we gewend zijn van de PvdA en VVD wordt inspraak en de mening van de bewoners genegeerd. Normaal gesproken wordt het voornemen om te kappen bekendgemaakt in de plaatselijke media om burgers in staat te stellen te reageren en die meningen mee te nemen in de uiteindelijke beslissing. Bij het Stadsdeel is dit alles een loze formaliteit. Het ziet ernaar uit dat het Stadsdeel alvast een begin wil maken met de omvorming van het Gaasperpark tot een 'stadspark'. Een deel van de te kappen bomen ligt zelfs in de Ecologische HoofdStructuur, EHS.

Het is opmerkelijk dat iemand als Jaensch (VVD), portefeuillehouder Financiën, Beheer en Milieu ook bestuurder is van Groengebied Amstelland dat verzocht had om de velvergunningen te verlenen. Om belangenverstrengeling officieel uit te sluiten, lach niet, heeft Jaensch de beslissing overgelaten aan stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet. Zo makkelijk gaat dat in Zuidoost.

Wie niet eerder bezwaar maakte, kan nu niet meer in beroep. Maar het is duidelijk dat allen die een bezwaar hadden ingediend, nu in beroep zullen gaan. U hoort er meer van.

Luchtvervuiling en lager IQ

luchtvervuiling

Kennislink: "Alweer iets in de vuile stadslucht die slecht uitpakt voor het ontwikkelende kinderbrein. Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft ontdekt dat kleuters die voor de geboorte vaak zijn blootgesteld aan polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) - een veelvoorkomend type luchtvervuiling - een lager IQ hebben.

Zij pleiten ervoor om de uitstoot van auto’s aan banden te leggen, aangezien zij in steden een grote bron van PAK-uitstoot zijn. Dit type chemische verbinding ontstaat namelijk bij de verbranding van koolstofverbindingen (die zitten bijvoorbeeld in benzine) en komt vervolgens vrij in de uitlaatgassen. Overschakelen op biobrandstof lost het probleem trouwens niet op: als je dat verbrandt komen er nog steeds PAK’s vrij.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een verband vinden tussen luchtvervuiling en IQ. Vorig jaar vonden Lilian Calderón-Garcidueñas en haar collega’s aanwijzingen dat leven in een stad met veel ozon en fijnstof in de lucht leidt tot hersenbeschadiging en een lager IQ bij kinderen."

Hogere concentraties Ozon in de lucht door warm weer:
"Door  opstapeling van de luchtverontreiniging van de afgelopen dagen, de slechte verdunningsomstandigheden en de gunstige meteorologische omstandigheden worden vandaag ozonconcentraties verwacht die hoger zullen zijn dan gisteren.  Vooral bij warm weer. Het ontstaat door de inwerking van het zonlicht op diverse stoffen die in de lucht aanwezig zijn, vooral stikstofoxiden en vluchtige koolwaterstoffen afkomstig van uitlaatgassen van auto’s, de chemische industrie, elektriciteitscentrales, enz. Daarom spreekt men ook van foto-smog omdat het gaat om een chemische reactie onder invloed van zonlicht. Hoe hoger de luchttemperatuur en de intensiteit van de zonnestraling is, hoe intenser die chemische reactie verloopt.
Een tweede vereiste is stabiel weer met weinig wind waardoor de luchtverontreiniging blijft hangen.

Ozon is een agressief gas dat bijna volledig door het lichaam opgenomen wordt. Het dringt bij de inademing door tot in de kleinste luchtwegen en de longblaasjes en beschadigt er de slijmvliezen. Gevolgen van blootstelling aan te hoge ozongehaltes zijn:

    * Geïrriteerde ogen
    * Pikkende neus en keel
    * Droge hoest
    * Piepende ademhaling
    * Kortademigheid
    * Gevoel van ademnood door pijn in de borstkas
    * Gevoel van ziekte
    * Hoofdpijn."

Zie ook hier.

In dit verband moet ook vermeld worden dat de Nederlanders, zoals elders in de wereld, het nieuwe jaar altijd starten met ernstige luchtvervuiling en andere ongemakken. Het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' is niet ontvankelijk verklaard  door de Vaste Kamercommissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Jammer, omdat de Kamer een duidelijk geluid van ruim 63.000 ondertekenaars negeert. Onze kamerleden zijn blijkbaar al aangetast door de luchtvervuiling.

Plezier

Smogbulletin (pdf): "De luchtverontreiniging door vuurwerk was op 1 januari 2009 ernstig. In het midden van Nederland (rond de lijn Den Haag – Nijmegen) is op verschillende meetpunten ernstige smog gemeten (=daggemiddelde boven de 200 µg/m3). De hoogste daggemiddelde concentratie is gemeten in Leiden en was 353 µg/m3. In de eerste uren van het nieuwe jaar lagen in stedelijk gebied de uurgemiddelde concentraties vele malen hoger dan deze daggemiddelde waarde. De hoogste uurgemiddelde concentratie van 1874 µg/m3 is gemeten in Leiden. Er stond met name in het midden van Nederland tijdens de jaarwisseling van 2008/2009 zeer weinig wind. Door deze weersomstandigheden werd het stof nauwelijks verspreid en bleef het stof lang hangen. In de provincies Zuid-Holland en Utrecht is ook op regionale stations ernstige smog gemeten."

En dan heb je ook nog de arrogante achteruit parkerende automobilisten die zelfs geen begrip hebben voor naar school gaande kinderen.

Nederland is het vieze varkentje van Europa en dat is te wijten aan de auto's. Aan uitstoot door industrie wordt vrij veel gedaan. (Klik op onderstaande tabel voor meer.)

Lucht

Sterfgev

Jaarlijkse sterfte door fijn stof 
† = 1 sterfgeval per 10.000 inwoners per jaar
Klik op kaart voor pdf rapport.

Deze afbeelding  laat het aantal mensen zien dat in 2020 aan fijn stof overlijdt als we alleen het huidige beleid voortzetten. Mensen in Nederland en België ondervinden de grootste gezondheidsschade van Europa, nu én in de komende decennia.

De Amsterdamse PvdA bezuinigt nochtans op plannen voor schone lucht. De PvdA stemt in met het overhevelen van zes miljoen uit het milieuproject Voorrang voor een Gezonde Stad (VGS) naar andere posten. Amsterdam wacht blijkbaar tot het net zo erg is als in Rotterdam.

Ademgezond: "Bomen langs de snelweg helpen tegen luchtverontreiniging. Dat is de conclusie van een proef langs de snelweg A50 bij Valburg."
Dat is alvast een positief bericht. Dus PvdA in Zuidoost, behoud het groen nu want later gaat het heel veel geld kosten, nog afgezien van de slachtoffers die het zal kosten als we het milieu verwaarlozen.
De PvdA moet zich realiseren dat ook het bedrijfsleven niet van vervuilde lucht houdt. Als ze doorgaan met hun bouwplannen dan jagen ze ook nog het bedrijfsleven uit Zuidoost weg. Bovengenoemde site, Ademgezond, is opgericht door ondernemers:
"AirSain is een organisatie die is opgericht door twee gedreven ondernemers die beide gefascineerd zijn door lucht, gezonde aangename lucht. Gezonde schone aangename (binnen)lucht is tegenwoordig schaars in het Westen van Europa vanwege de ernstige luchtvervuiling en (te) goed geïsoleerde woningen en gebouwen. ... Met name mensen met meer gevoelige luchtwegen ondervinden hinder van slechte of arme lucht. Echter ook gezonde mensen hebben op de langere termijn last van slechte lucht, aangezien de levensverwachting afneemt."

De eclips

Van Tamaki, een vriendin in Tokio, ontving ik deze foto van de eclips gemaakt in Toyota City. In Tokio zelf was het te bewolkt. Toyota City ligt een stuk zuidelijker dan Tokio, in de prefectuur Aichi.

eclipse

Duinen en mensen

Duinen en mensen, Kennemerland. Het nieuwe boek over de duinen van Noord Holland

Duinen en mensen: Kennemerland.

Archeologie, natuur en historie in dit nieuwe boek over Kennemerland.

Informatie en bestellen
maar ook
films, geluiden en achtergronden:

Duinen en mensen is werkelijk een prachtige site die aandoet als een excursie. Er zijn films, clips, geluiden en artikeltjes te downloaden. Dus als je het boek koopt en het ziet ernaar uit dat dit echt de moeite en het geld waard is, dan kun je alle informatie van de site downloaden en op een cd branden om aan het boek toe te voegen.
Er kan een klein probleempje zijn met de teksten die beschikbaar zijn. Op een mac werkt de plug-in niet, maar hier kun je de pdf files ook downloaden. Sommige filmpjes zijn gebroken, maar ik neem aan dat daar gauw iets aan gedaan wordt.

Welterusten Minister President


Grondexploitatie

PieterDelicaat

Huizenmarkt-zeepbel: "Gemeenten in Nederland zien hun inkomsten uit hun grondexploitatiebedrijven door de financieel-economische crisis ernstig terugvallen. Daardoor dreigen er de komende jaren forse tekorten op een groot aantal gemeentebegrotingen. Dat zegt Adriaan Visser, algemeen directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en voorzitter van de Vereniging Van Grondbedrijven (VVG), de organisatie van gemeentelijke grondbedrijven in Nederland.

Twee adviseurs op het terrein van publiek-private samenwerking, van de bureaus Fakton en Tenman, ramen het tekort op euro 2 mrd per jaar.

Gemeenten kunnen nu, ondanks gesloten contracten, nauwelijks grond bij ontwikkelaars wegzetten, constateert voorzitter Visser van de Vereniging van Grondbedrijven (VVG). ‘Op heel veel plekken stappen ontwikkelaars uit met de gemeente overeengekomen projecten en willen contracten laten ontbinden, ook al hangen daar van rechtswege prijskaartjes aan. Die kosten zijn dan toch lager dan de te betalen som van grondkosten, bouwkosten en leegstandskosten.’"

De bouwplannen van stadsdeel Zuidoost zijn gedoemd om te mislukken. De huidige bewoners zijn tegen, de meeste politieke partijen zijn tegen, en er is geen financieel draagvlak voor de plannen. Er is een crisis in de huizenmarkt en er is een economische crisis. Die crisis zou wel eens veel langer kunnen duren dan gedacht wordt door de positivo's die eigenlijk ook de oorzaak zijn van de crisis. Bovendien heeft deze crisis aangetoond dat het zo niet langer kan. Je kan niet doorgaan met het opbouwen van nieuwe bubbles en weer de huizenprijzen gaan opjagen. De markt is aan het instorten.

IMF: "The analysis suggests that the combination of financial crisis and a globally synchronized downturn is likely to result in an unusually severe and long lasting recession. This combination is historically rare, and inferences should be drawn cautiously. Nonetheless, the fact that the current downturn is highly synchronized and associated with deep financial crises suggests that it is likely to be persistent, with a weaker-than-average recovery."

Global Research:  "... Bilderberg is divided on whether to put into motion, 'Either a prolonged, agonizing depression that dooms the world to decades of stagnation, decline and poverty ... or an intense-but-shorter depression that paves the way for a new sustainable economic world order, with less sovereignty but more efficiency.'"

Nochtans heeft de PvdA uitdrukkelijk elke vorm van financiële overweging uitgesloten van discussie tijdens de vergaderingen over de bouwplannen, m.a.w. het stadsdeel koerst als de Titanic vol vertrouwen de dieperik in, en is daarbij ook bereid om het groene kapitaal van deze regio te vernietigen.

De PvdA en VVD zijn 'not sustainable', niet duurzaam. Zij zullen het veld moeten ruimen bij de volgende verkiezingen.

Bijen

bee

Mijn opa was na zijn pensionering imker. Als kind stond ik vol bewondering voor hem die zomaar tussen de bijen circuleerde en honing maakte. Hij zette zijn bijenkorven uit op de heide waar de bijen hun buikje vol konden eten. Dat zijn heerlijke herinneringen.

Natuur en Milieu: "Wist u dat bijen een onmisbare rol vervullen bij de bestuiving van bloemen en gewassen? Zonder bijen zou u uw dagelijkse appeltje niet kunnen eten.

Natuurlijk wist u dat. Maar wist u bijvoorbeeld ook dat een bij voor 1 pond klaverhoning bijna 9 miljoen klaverbloemen moet bezoeken? Vast niet. En dat geeft ook niet. Maar zo’n getal geeft wel aan hoe bijzonder deze beestjes zijn.

Help de bijen. Bestel hier een zakje bijenbloemenzaad."

NEV: "Van de 338 in Nederland aangetroffen bijensoorten komen er 188 (56%) op de Rode Lijst."

AIVD

Parool: "De Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD) heeft actievoerder en politicus Roel van Duijn tientallen jaren geschaduwd. Een vuistdik dossier, dat hij gedeeltelijk in handen heeft, beschrijft zijn complete handel en wandel sinds 1962.

De dienst was geïnfiltreerd tot in de hoogste geledingen van de Provo en Kabouterbeweging, waarin Van Duijn (66) één van de voormannen was. Uit de stukken blijkt dat de BVD Van Duijn al sinds zijn negentiende volgde, toen hij betrokken was bij een demonstratie tegen de atoombom in Den Haag. Sinds hij een jaar later naar Amsterdam vertrok is bijna geen actie of publicatie van zijn hand onbelicht gebleven.

Van Duijns dossier bestaat uit 353 bladzijden, met informatie tot 1982. Latere informatie is volgens de AIVD 'mogelijk' te actueel of wordt 'mogelijk' nog gebruikt in ander onderzoek.

Met het dossier wordt Van Duijns vermoeden gesterkt dat de Kabouterbeweging uiteen is gedreven. 'Twee BVD'ers ontmaskerden we. Ze riepen altijd om harde acties, terwijl anderen tot vreedzame acties opriepen. Aan die ruzie is de beweging langzaam ten onder gegaan.' De BVD wist zich blijkens het dossier toegang te verschaffen tot bijeenkomsten met een select gezelschap. 'Daar kwamen hooguit vijftien genodigden. In het dossier lees ik daar nu hele verslagen van terug.'"

Update: Roel van Duijn geeft hier zijn commentaar over zijn dossier.

dove_with_olive

Ik heb het al eerder gezegd, de toestand in Nederland is te vergelijken met die in de DDR vroeger. Eigenlijk zou ik best mijn eigen dossier eens in willen kijken. Dat moet ook een aardig aantal pagina's beslaan. Intussen kan ik de meeste infiltranten wel ruiken vanop een kilometer afstand. Het zijn meestal diegenen die zich principieel opstellen in vergaderingen en verwijzen naar de dogma's van het communisme, anarchisme, etc. etc., die een beweging radicaliseren en om zeep helpen. In de eerste plaats om mogelijke nieuwe aanhang af te schrikken en om de beweging maatschappelijk onacceptabel te maken en uiteindelijk kapot te maken. Ook de vredesbeweging is bespioneerd. En het ergste is dat dat gedaan werd en wordt met de bedoeling om die organisaties te liquideren.

Ah, waar is de tijd dat je in een hotelrestaurant in Moskou zat te discussiëren met mensen die zeiden door de MID opgeleid te zijn, dat bij reizen naar de Sovjet Unie er altijd een paar MIDers meereisden die dan voor enige dagen spoorloos verdwenen en later opdoken in een of andere stad waar buitenlanders geen toegang hadden (net zoals Russen geen toegang hadden tot sommige Nederlandse steden). Meneer 'Peters', hoe gaat het ermee? Meneer 'Peters' had de gewoonte om bij het inchecken voor de terugreis van Moskou naar Amsterdam ineens weer de stad in te duiken en dus illegaal in het land te vertoeven.
Tijdens vredesbetogingen zag je dan diezelfde mensen, niet als demonstranten maar figuren die ergens aan de rand de boel aan het observeren waren. In alle linkse en maatschappelijke bewegingen had je BVDers. Tot vandaag de dag gaat dat spioneren door. Ik ben zelf ook eens gepolst voor medewerking. Toen ik duidelijk maakte dat dat niet mijn bedoeling was verdween de werver als de weerlicht.

Rond wintergroen

Het rond wintergroen (Pyrola rotundifolia) is nu ook aangetroffen in het gebied ten zuiden van de Gaasperplas dat de PvdA en VVD willen bebouwen. De plant staat op de Rode Lijst en is in Amsterdam enkel aangetroffen in de Westpoort. Het is zover bekend de eerste vondst in Zuidoost.

rondwintergroen

Eerlijke banken

fatcat

Zijn er nog eerlijke banken? Banken die niet gesjoemeld hebben en nu ook niet de steun van de belastingbetaler nodig hebben? Er zijn inderdaad banken die eerlijker zijn dan de doorsnee bank die geld belegt in wapenhandel.
Hier is de bankwijzer. Eerlijk is eerlijk. En u kunt meteen overstappen op een andere, eerlijker bank.

Hermitage aan de Amstel

Waarom ik de Hermitage aan de Amstel niet zal bezoeken.

De Hermitage in St. Petersburg toont veel mooier kunstwerken die echt de moeite waard zijn. Wat we in Amsterdam zien is kitsch, bling-bling, een poging tot geschiedvervalsing en revisie van het tsarisme. Ik word er eerlijk gezegd een beetje misselijk van. De kitsch druipt ervan af.

Hermit

Voor mij geen gouden Fabergé eieren belegd met juwelen. Als je dan toch de Hermitage bezoekt doe het dan in Rusland. Daar heb je tenminste nog echte kunstwerken, ook de westerse kunst, oud en modern, een aantal prachtige Matisses, en kun je de kitsch rechts laten liggen.

Dans

Op de site van de Hermitage in St. Petersburg kun je de zalen virtueel bekijken en heb je ook een mooi uitzicht vanaf het dak over de Neva.

Wat me ook mateloos irriteerde was de 'gratis' entreekaart die ik kreeg van de BankGiroLoterij. Het blijkt dat je moet registreren en naar ik aanneem, zoals gebruikelijk bij de loterijen, je alleen iets gratis krijgt als je meedoet met de loterij. Hun 'gratis' kaart gaat je dus veel geld kosten. Stelletje kapitalistische afzetters!

Jour de Fête

Fete

Het horen van de naam 'Tati' brengt altijd meteen een brede glimlach op mijn gezicht. Tati is lachen, Tati is ontspanning, Tati is heerlijk. Vooral op quatorze juillet, le jour de fête, ook mijn verjaardag. Vandaag is Tati-dag. Ik heb al zijn films. Jour de Fête is er in twee versies, een zwart-wit en een latere ingekleurd. En wie kent niet Mon Oncle of Les Vacances de Monsieur Hulot? Meesterwerken allemaal.

Treed binnen in Tativille voor eerlijk amusement.


Zet ook nog maar even de pick-up aan. De deuntjes zijn klassiekers, goed voor instant happiness. Vandaag ga ik feesten en films kijken. Allons enfants!

TatiTri


Update 15 juli: Vandaag is de tour de France te Vatan officieel gestart met François le facteur ("Rapidité, rapidité!') de hoofdrol in Jour de Fête.

Francois


Brede wespenorchis

Een wandelingetje langs de zuidkant van de Gaasperplas leverde me weer een mooie foto van een beschermde plant op, deze keer de brede wespenorchis, die nu in bloei komt. Dat maakt dat binnen een paar minuten lopen je hier in de buurt drie beschermde soorten kan aantreffen, de ratelaar, de rietorchis en de brede wespenorchis. Zie ook hier. Ik ben nog op zoek naar het rond wintergroen dat hier ook ergens zou groeien.

Bredewespenorchis2

Volluk

Volluk

Ik groeide op in volksbuurten
als volksjongen
ik bezocht wekelijks het volksbadhuis
ooit at ik wel eens in een volksgaarkeuken
en af en toe in de Volkenbond bij het Entrepôtdok.

Op de Albert Cuypmarkt bezoek ik graag een volkskoffiehuis
waar ik luister naar volkswijsheid uit de volksmond;
mijn moeder was volksvrouw
en leed aan volksziekte of -woede:
Schoonhouden! Voeten vegen!
Wat moeten de buren wel denken!

Ik wierp wel eens een blik in een krant
die zich het Volksdagblad noemde
en een van de kranten die ik lees
heet de Volkskrant

Ik weet niets van volksaard of volkseigen
ik ben geen volksmenner of volksschrijver
en speel in geen enkel volkstheater

Ik ben niemands volksvertegenwoordiger
spreek namens geen enkele bevolkingsgroep
en schrijf dit in mijn volkstuin
in het Nederlands, de taal van het volk
waartoe ik behoor.

Volluk! Is daar iemand?


Simon Vinkenoog De Ware Adam, 2000

In memoriam Simon Vinkenoog

Mensen, mensen
Volmondig, Ja, Ja, Ja

...
Ja tegen het harde werken aan de werkelijkheid
Ja tegen de nooit afgemaakte schepping
...
Ja tegen alles wat vliegt, fladdert en zweeft
en zich boven zichzelf verheft


Mensen

Simon Vinkenoog

Klik op foto voor video "Concert des Levens"

De zuidoever 

De zuidzijde van de Gaasperplas omvat wat we het Oranjebos noemen. Dat begint bij de gedenksteen en loopt als bos door tot ongeveer het gedrocht Ballorig.

Gedenksteen

Daar ergens middenin ligt een poel, een ven, met een typische fauna en flora. Dat is op zich een uniek plekje waar vogels als de zanglijster, tjif-tjaf, de kleine karekiet en meer nog, beschermd tussen het riet, de planten en bomen leven en broeden. Er zitten ook watervogels en kikkers. Zie video hier.

Poel
Rechts onder is een ven

Ik vind dat dit ven in elk geval behouden moet blijven om zijn unieke karakter en waarde voor vogels en planten. Als er dan toch gebouwd moet worden aan de zuidzijde van de Gaasperplas, wat ik niet hoop, dan hoort dit ven eenvoudig bij de groene zone langs de plas te blijven.

Lourens Burgers en Peter Bals (beiden PvdA) hebben dit beloofd: "Verder heeft de raad op initiatief van de PvdA besloten dat bij de ontwikkeling van de parkenwig recreatieve routes voor wandelen, fietsen, paardrijden en kanoen worden meegenomen." Dat zou inhouden dat het paardenpad aan de zuidzijde ook behouden blijft.

Paarden1

Wat we al lang wisten

De CIA heeft gelogen tegenover het Congres onder Bush. Bush en Blair hebben gelogen. Ook de AIVD en Balkenende hebben het parlement voorgelogen. De Telegraaf is nog mild als ze schrijven dat "De AIVD blijkt in de aanloop naar de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been te hebben gezet. De geheime dienst heeft klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten overgenomen zonder de informatie te verifiëren."
Als het parlement voorgelogen wordt dan kun je niet meer spreken van een democratische besluitvorming.

Internetbewaarplicht

Opgelet1

SP: "Internetserviceproviders hoeven niet 12 maar 6 maanden de gegevens over alle internetverkeer voor politie en justitie te bewaren. Die belangrijke buiging naar alle critici van de nieuwe bewaarplicht maakte minister Hirsch Ballin toen bleek dat zijn hele wet over het opslaan van telecommunicatiegegevens dreigde te sneuvelen in de Eerste Kamer. SP-senator Tiny Kox prees de minister voor zijn last minute-belofte de wet aan te passen maar stemde met PvdA, D66, GroenLinks en PvdD toch tegen de wet: 'Hier geldt: eerst zien, dan geloven.'
De opzienbarende ommezwaai van het CDA sterkte echter kennelijk andere partijen in hun verzet tegen de aanleg van wat wel de grootste telecommunicatiedatabank ter wereld wordt genoemd."

xs4all: "Het is zover. XS4ALL heeft zich jarenlang verzet tegen de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens, maar dinsdag is de wet dan toch aangenomen. Telecombedrijven en internetproviders moeten nu gedetailleerde gegevens gaan bewaren over de telecommunicatie tussen alle burgers, voor opsporingsdoeleinden.

Juristen oordeelden dat de bewaarplicht in strijd is met de Europese rechtsbeginselen en het Verdrag van de Rechten van de Mens. Computerbeveiligingsexperts wezen op de enorme beveiligingsrisico’s van de opslag van zo’n grote hoeveelheid gevoelige gegevens. En overal vroegen mensen zich af of de hoge kosten die met de bewaarplicht gemoeid zijn, wel iets zullen opleveren. De wet is ooit bedacht om terrorisme te bestrijden. Maar zouden er echt terroristen gevangen kunnen worden door de gegevens van miljarden e-mails op te slaan? Er is nog steeds niet aangetoond dat dat zo is.

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer werd de bewaartermijn teruggebracht naar 12 maanden en toen de wet dinsdag in de Eerste Kamer werd behandeld, beloofde minister Hirsch Ballin dat hij er met gezwinde spoed voor zal zorgen dat internetgegevens maar 6 maanden bewaard hoeven worden. Vreemd genoeg stemde de Eerste Kamer daarop in met het wetsvoorstel waarin gewoon staat dat internetgegevens 12 maanden moeten worden opgeslagen.

Maar goed, de strijd is nu dus gestreden, we hebben tot onze grote spijt verloren. Wat dat voor u precies betekent: wij moeten voortaan onder andere uw naam, adres, woonplaats, IP-adres, inlognaam, telefoonnummer en gebruikte internetdienst registreren, elke keer dat u verbinding maakt met internet. Voor elke e-mail die u verstuurt en ontvangt moeten we het adres van de verzender en dat van de ontvanger opslaan, welke adressen u nog meer heeft, welke user-ID u gebruikt, wanneer, hoe laat en op welke wijze werd gemaild. Van elk telefoongesprek dat u voert, moet worden bijgehouden wanneer dat was, hoe laat, vanaf welk nummer gebeld werd en naar welk nummer, de IP-adressen waarvan en waarnaar gebeld werd en welke telefoondienst of protocol gebruikt werd. (klik hier voor de hele lijst)"

Uit een email van xs4all aan alle klanten: "Nu wij bij XS4ALL de internetgegevens van al onze klanten moeten  bewaren, zullen we dat natuurlijk met de grootst mogelijke zorg doen. Mocht de overheid inzicht willen in uw gegevens, dan nemen we daarbij een zeer kritische houding aan. Veiligheid en bescherming van uw persoonsgegevens is en blijft een van onze grootste prioriteiten."

De inhoud van de emailberichten wordt gecontroleerd op steekwoorden door grote aftapcentrales als Echelon (oops, daar gaat weer een signaal). Dan is er nog het aftappen door de AIVD van alle communicaties van 'staatsgevaarlijke' individuen, en dat zijn er blijkbaar heel veel in Nederland. Wat dat betreft is Nederland te vergelijken met de DDR.

ZDNet: "Als het aan de AIVD ligt, wordt er in de toekomst echter veel intensiever internetverkeer afgeluisterd."

WebWereld: "Uit cijfers van het Ministerie van Justitie blijkt dat in Nederland per dag bijna evenveel telefoontaps lopen als in de Verenigde Staten in een heel jaar. Gemiddeld 1681 per dag."

Bouwen om te... bouwen

spanje_onverkoopbare_woningen
Onverkoopbare woningen in Spanje

Vanmiddag druppelde er een kattebelletje van dhr. Burgers (PvdA) in mijn mailbox. Daarin was o.a. dit te lezen over de visie en de bouwplannen van de PvdA:

"De fractie van de PvdA heeft als motto voor de beoordeling van de voorstellen gehanteerd, dat de voorstellen moeten bijdragen aan de toekomstbestendigheid van Zuidoost in het algemeen en Gaasperdam in het bijzonder. De fractie van de PvdA heeft een kader ontwikkeld om de voorstellen van het DB te kunnen beoordelen. Elementen daaruit waren:
Het toekomstbestendig maken van Zuidoost en in het bijzonder Gaasperdam (i.c. Gein)
Het vergroten van de mogelijkheid om binnen Zuidoost een wooncarrière te kunnen doorlopen."

Ze zijn van de ratten besnuffeld. Het toekomstbestendig maken van Gein en een wooncarrière. Bedoelen ze 'alle Surinamers eruit'? Of willen ze gaan bouwen om straks de koopwoningen in de verhuur te kunnen gooien?
Laten we eerlijk zijn, wat de PvdA en VVD bedoelen met een 'wooncarrière' is het speculeren met onroerend goed. Het gaat om het kopen van woningen en weer verkopen met winst. Dat betekent dus een voortzetting van de bubble-politiek, het systematisch opdrijven van huizenprijzen. Ik dacht dat we nu net het failliet van deze politiek ervaren hebben. Dat noemen ze bij de PvdA 'visie'!

Woningbouw in tijden van crisis: "Huishoudens krijgen moeilijker en minder hypotheek los van banken. Naast problemen met financiering is er sprake van vraaguitval in de koopmarkt. Het consumentenvertrouwen is laag. De verkoop van woningen stagneert.
Voor doorstromers geldt dat de verkoop van het huidige huis van belang is. De onzekere markt heeft consequenties voor gedrag van potentiële woningkopers. Doorstromers op zoek naar meer kwaliteit blijven in meerdere mate in hun huidige woning zitten. Starters opteren mogelijk eerder voor goedkopere koopwoningen in de bestaande bouw.
De omzetting naar huurwoningen brengt voor de ontwikkelaar een onrendabel met zich mee."

Toch wil men de bouw stimuleren. Dat zal dus geld gaan kosten, geld van de belastingbetaler, niet van kopers of bouwers.

Nico Papineau Salm (PvdA, lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg): "Laatst was ik bij het slaan van de laatste paal voor het wooncomplex Vrijmanseiland. De 27 woningen worden gebouwd op het uiterste puntje van IJburg en gebeurt door de Key/de Principaal. Op zich is het niet zo bijzonder dat er eerste of laatste palen op IJburg worden geslagen voor woningen, scholen. In dit geval vind ik het wel bijzonder omdat de woningbouwproductie duidelijk stagneert, als gevolg van de financiele crisis. Op IJburg aan bijv. de Bert Haanstrakade wordt niet begonnen met de bouw van een complex, omdat er te weinig woningen zijn verkocht. De Key heeft er bij Vrijmanseiland voor gekozen om  te starten met de bouw voor dat er een woning is verkocht. De redenering is dat woningen beter verkopen wanneer mensen zien hoe de huizen er uit zien en verder gaan zij ervan uit dat er  ook een weer een einde aan de crisis komt en er weer huizen gekocht gaan worden."

En Stadsdeel Zuidoost wil nog eens zo'n 5000 woningen gaan bouwen! Terwijl er geen kopers voor zijn! Je vraagt je af welke relaties er bestaan tussen het DB van Zuidoost en de bouwwereld. Dat wordt flink concurreren tussen de stadsdelen om alle woningen verkocht te krijgen. In elk geval kunnen ze dan later verhuurd worden in de sociale sector. Er is altijd vraag naar goedkope woningen. Maar of die Gein toekomstbestendig zullen maken en wooncarrières doorlopen zullen worden is zeer de vraag. Ik denk dat de 'hogere inkomens' dan allang weg zijn gelopen. Intussen zakken de huizenprijzen verder en verder. Een daling van 30% zou nog meevallen. In Spanje zitten ze met 700.000 onverkoopbare woningen. Hoogbouw herinnert me aan de woorden van Van Speijk: "Dan liever de lucht in!"

Hoe diep zit de rot?
"Bij de 'Bouwfraude' waren alle (grotere) aannemers en projectontwikkelaars van Nederland betrokken. Daarbij ging het niet om een paar tientjes aftroggelen van individuele burgers, maar vele miljarden van de gemeenschap. Slechts enkele bedrijven hebben een (absurd lage) boete moeten betalen, maar de leidinggevenden werden niet moreel of strafrechtelijk aangesproken. De enige die wel werd veroordeeld was de 'klokkenluider' Ad Bos, vermoedelijk omdat hij een weigerachtig justitieel apparaat dwong om te handelen door de schaduwboekhouding na vergeefse pogingen bij justitie aan de media aan te bieden.

De recente omkoopschandalen met bouwbedrijven en ambtenaren in Limburg zijn niet alleen een laatste hoofdstuk in een tientallen jaren durende frauduleuze ‘cultuur’ maar duiden ook erop dat de problemen in de bouw nog lang niet overwonnen zijn. In Amsterdam wordt regelmatig met enig detail bericht over de 'verstrengeling' van onder- en bovenwereld in de vastgoedhandel, en over witwassing door transacties waarbij 'respectabele' beroepsgroepen als bankiers en notarissen nauw zijn betrokken."

Natuurfotografie

Nik18

Gisteren kreeg ik een nieuwe fotolens, een 18-105mm zoom. Een ideaal bereik voor natuurfotografie.  Ik heb hem meteen uitgeprobeerd. Een juweeltje van een lens. Iets aan de zware kant, maar dat is goed voor de handligging en stabiliteit bij fotograferen uit de hand.

Schorpioenvlieg

Schorpvl
105mm tele
Schorpioenvlieg


Gein
18mm groothoek

Tot vandaag wist ik niet wat een schorpioenvlieg was. Het heet zelfs de 'gewone' schorpioenvlieg, panorpa communis. Voor mij een heel ongewoon beestje. Zie ik voor het eerst en in mijn tuin nog wel, d.w.z. het valt me voor het eerst op. Het is pas als je dat klein spul gefotografeerd hebt dat je het goed en rustig kunt bekijken. De foto's boven tonen een vrouwtje. Het mannetje hieronder heeft een aanhangsel dat lijkt op de angel van een schorpioen, vandaar de naam. Toch wonderlijk hoe weinig we weten van die scharminkeltjes die overal rondom ons leven.

Mannetje

Het mannetje met de typische schorpioenangel

Gierzwaluwen

Gierzwaluw
Gierzwaluwen vliegen over Gein.

Gierzwaluw: "Alleen in mei, juni en juli zijn gierzwaluwen in Nederland om hier te broeden.
Deze aankondiger van de zomer is een bedreigde vogelsoort in Nederland. Gelukkig helpen veel particulieren een handje bij het beschermen van deze vogel.
Werkgroepen propageren om milieuvriendelijk en duurzaam te bouwen. Er moeten ook eigenlijk gemeentelijke bouwvoorschriften komen, met als doel nestruimten in daken en muren te behouden of te maken."

Gierzwaluwcam

Het buitenland

earthleaf

Parool: "Dat veel Marokkaanse Nederlanders cynisch zijn over het rechtssysteem, merkte advocaat Khalid Kasem (31) in de praktijk: 'Veel Marokkaanse cliënten van ons kantoor hebben weinig vertrouwen in een eerlijke rechtspraak. Mensen hebben het idee dat rechters subjectief zijn en vooroordelen hebben over sommige bevolkingsgroepen.'"

Het gaat wel eens een paar keer mis met onze rechtspraak, maar dat er bij Marokkanen geen vertrouwen is in een eerlijke rechtspraak komt in mijn opinie voort uit hun eigen ervaringen met de justitie in hun eigen land. En dat geldt voor veel andere landen. De vooroordelen bij Marokkanen gieren de pan uit. Per definitie worden Marokkanen altijd gediscrimineerd volgens hen. Het is ook de gebruikelijke dekmantel voor de doorgewinterde crimineel.

CIDM: "Onverlet het feit dat men wil doen geloven dat de ‘onafhankelijkheid’ van de rechterlijke macht in Marokko bestaat is de harde realiteit dat deze schijnonafhankelijkheid alleen op papier een gegeven is. In werkelijkheid is de corruptie binnen het judiciële systeem dermate vergaand dat menig rechter met hetzelfde gemak een volslagen onschuldig persoon veroordeelt tot een, naar believen te bepalen, vrijheidsstraf dan wel een moordenaar, van wie ontegenzeggelijk is bewezen dat deze schuldig is, vrijspreekt."

Volkskrant: "Marokkaanse gendarmes worden zenuwachtig. Voortdurend leggen onbekende internetfilmers vast hoe zij geld aannemen van autobestuurders.
Overal houden agenten auto’s aan en steken een hand naar binnen, zodat de bestuurder een boete kan afkopen."

Discriminatie is in veel hogere mate aanwezig bij onze laag opgeleide immigranten dan bij de Nederlanders. Dat is vaak ook het geval in de landen waar onze immigranten vandaan komen. Zij nemen gewoonlijk hun vooroordelen mee.

"Suriname wil in hoog tempo van xenofobie af.
Suriname streeft er in hoog tempo naar zijn onvriendelijk imago tegenover vreemdelingen kwijt te raken. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie treft een reeks maatregelen voor een transparanter benadering. Ook moet de afhandeling van procedures vlotter. Vreemdelingen met Surinaamse achtergrond hebben de voorkeur."

Waterkant: "Suriname heeft van de Wereldbank een lagere score gehad voor democratisch gehalte. De terugval op de top honderd van meest instabiele landen komt vooral vanwege politieke instabiliteit, meldt de Ware Tijd. Volgens oud-parlementsvoorzitter Ulrich Aron is er sprake van verschraling in de politiek."

Composteren ZO

Het reinigen van de straten in Gein3 laat veel te wensen over. Het resultaat is dat de compostering ook hier op straat toeslaat. Een paar dagen geleden 'deed' een reinigingswagentje de straat hier, maar vergat zoals gebruikelijk de parkeerplaatsen. Omdat er veel regen verwacht werd, heb ik gisteren aan het meldpunt openbare ruimte doorgegeven dat hier een probleem aan het onstaan was. Vandaag hebben een paar heren wat heen en weer gezwiept met hun bezem om de rioleringsputjes vrij te maken. Kwestie van een paar minuutjes. Het vuil en de compost laten ze liggen, tot de volgende plensbui het vuil weer bij de afvoer verzamelt en die afvoer weer geblokkeerd wordt.


Deel 2 in de reeks Compostering van Zuidoost

Taps illegaal

onderdetap

ZapLog: "In de jaren negentig werd door de overheid gewerkt aan het aftapbaar maken van het telecommunicatie- en internetverkeer. Om dit te bereiken werd het 'Overleg Post en Telecommunicatie, Deelorgaan Aftappen' (OPT-Daf) opgezet. Dit was een samenwerkingsverband tussen de overheid en de providers, met als doelstelling het aftapbaar maken van de netwerken van de Nederlandse providers.

In de telecomwet werd ook de expliciete eis opgenomen dat nieuwe ontwikkelingen door een besluit van OPT-Daf in wettelijke regelgeving zouden moeten worden ondergebracht. Zo werkte men onder meer aan het Transport of Intercepted IP Traffic Protocol (TIIT) wat gebruikt moest gaan worden voor het tappen van internet, en het ETSI.nl protocol, wat bedoeld was voor telefonie.

Echter kwam er een einde aan het OPT-Daf samenwerkingsverband, toen ambtenaren in 2003, na het uitlekken van conceptversies van TIIT, de eis stelden dat de vertegenwoordigers van deelnemende providers voor iedere vergadering een geheimhoudingsverklaring zouden moeten gaan tekenen. Een aantal providers, waaronder KPN, vonden deze eis onaanvaardbaar, waarop KPN formeel uit het overleg stapte, en zodoende de stekker uit OPT-Daf trok.

Op dat moment waren de ETSI.nl en TIIT protocollen nog niet klaar voor gebruik, en na het uiteenvallen van OPT-Daf werden er nog tal van aanpassingen doorgevoerd, totdat men uiteindelijk werkende versies had van de protocollen om daadwerkelijk mee te kunnen gaan tappen.

Feitelijk kan men dus stellen dat de versies van deze tapprotocollen welke in Nederlandse tapsystemen gebruikt worden nooit juridisch zijn goedgekeurd - en dat daardoor alle Nederlandse telefonie- en internettaps welke de afgelopen jaren in rechtzaken zijn gebruikt om verdachten te veroordelen en welke opgenomen zijn met systemen die gebruik maken van bovengenoemde protocollen niet rechtsgeldig zijn."

Nederland tapland.

D66 en OZO

Meld

Erik Kempenaar: "De besturen van D66 Amsterdam Zuid-Oost en OZO (Onafhankelijke partij Zuid-Oost) hebben een principebesluit genomen en de intentie uitgesproken hun krachten te bundelen in aanloop naar de deelraads-verkiezingen van 3 maart 2010 a.s."

Op 2 juli had OZO al dit bericht rondgestuurd: "Op dit moment zijn we in overleg met andere partijen om te bezien hoe we door het bundelen van krachten na de verkiezingen van 3 maart 2010 een sterker blok kunnen vormen tegen de almachtige PvdA."

Als het gaat om het breken van de macht van PvdA (het enige resterende rode blok in Amsterdam na de recente verkiezingen) dan is het aan te raden krachten te bundelen met meerdere partijen. Waarom niet alle partijen die zich ingezet hebben voor een groen Zuidoost?

Als Henk de Boer gelijk heeft als hij zegt dat D66 niet tegen woningbouw in Gaasperdam is, en dat vermoeden heb ik inderdaad ook, dan zie ik niet veel heil in een bundeling D66/OZO. Misschien kunnen beter GroenLinks, SP en CDA de koppen bij mekaar steken voor een progressieve politiek. Maar wellicht dat D66 het toch over een andere boeg wil gooien en in plaats van bouwen in Gaasperdam, zal kiezen voor Amstel III. Dan kunnen zowel D66 en OZO aansluiten bij de genoemde drie en een grote coalitie vormen. Want je kan er donder op zeggen, de PvdA zal het grote geschut in stelling brengen. Hun bussen en douceurtjes staan al klaar.

Tarieven voor burger en ondernemer

Op 12 juni publiceerde de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam het rapport Vervolgonderzoek Tarieven voor burger en ondernemer (pdf).
Voor Zuidoost zijn veel minder gegevens beschikbaar dan voor de andere stadsdelen. Dat hangt waarschijnlijk samen met het feit dat de Rekenkamer een tijd geleden niet langer wenste mee te werken met stadsdeel Zuidoost.

Volkskrant: "Directeur Victor Eiff van de Amsterdamse Rekenkamer weigert langer samen te werken met het stadsdeel Zuidoost, de Bijlmer. Volgens Eiff is er sprake van een vertrouwensbreuk met de deelraad.
Aanleiding vormt de kritiek van de PvdA op het onderzoek vorig jaar van de Rekenkamer naar de omstreden subsidieverstrekking in het stadsdeel (78 duizend inwoners). De Rekenkamer werd ingeschakeld, uitgerekend op verzoek van de PvdA in Zuidoost, nadat er grote onrust was ontstaan over de rol van enkele raadsleden bij het subsidiëren van bevriende stichtingen.
In juni verscheen een uiterst kritisch rapport van de Rekenkamer. Drie raadsleden werden op non-actief gesteld.

De aanhoudende negatieve reacties op zijn rapportage van vooral zijn opdrachtgevers wijzen volgens Eiff op een vertrouwensbreuk tussen Rekenkamer en stadsdeel, waardoor het onafhankelijke controleorgaan niet langer naar behoren kan functioneren.
Het steekt Eiff dat de PvdA, veruit de grootste partij in het stadsdeel, ‘contra-expertises’ liet uitvoeren, door onder anderen een PvdA-commissie onder leiding van oud-voorzitter van de Tweede Kamer Dick Dolman. Volgens deze commissie had de Rekenkamer geen goed werk afgeleverd. De drie geschorste raadsleden mochten vorige maand weer aan de slag."

Er is reden genoeg om de stadsdelen op te heffen. Het verminderen van het aantal stadsdelen en dus het vergroten van de stadsdelen zelf, zal de problemen alleen maar verergeren. De stadsdelen die straks overblijven zullen meer macht hebben, over meer geld beslissen en arroganter worden. Stadsdelen horen alleen administratieve kantoren te zijn, geen besluitnemende. De tarieven die de stadsdelen de burgers aanrekenen verschillen te zeer.

Tab1
Tab2

De opbrengsten over 2003 tot en met 2005 lopen uiteen van bijna €900.000 in Geuzenveld-Slotermeer tot bijna €6 miljoen in Zuidoost.

Het valt op dat Zuidoost zeer kostendekkend is qua bouwvergunningen, met andere woorden Zuidoost maakt winst. Dat is inderdaad de indruk die je krijgt van het huidige Dagelijks Bestuur, dat zichzelf ziet als een particulier bedrijf dat winst moet maken en moet concurreren met andere stadsdelen. Of is die winst bestemd om de mooie stadsdeelbaantjes van PvdAers mee te betalen of de subsidies voor al die bevriende stichtingen?

Maar trouwen is goedkoper in Zuidoost. Als je op vrijdag om 14:00 uur wilt trouwen, kostte dit in Zuidoost circa €140 en in Oud-West €400. Zuidoost kent een zeer groot aantal ongehuwde tienermoeders. Aan hen is het niet besteed.

Intussen fladdert er al een half uur een politiehelicopter boven Gein en omstreken, dus het is weer hommeles.

Verkiezingen

VerkEuro
Klik op tabel voor meer informatie.

De officiële uitslagen van de Europese verkiezingen zijn binnen. Het is goed om e.e.a. te bekijken. Algemeen valt de grote overwinning van de PVV op en de afgang van de PvdA. Tevens zien we een flinke groei van D66 en ietsje minder GroenLinks.

In de diverse stadsdelen kunnen de uitslagen flink verschillen. Wat opvalt in Zuidoost is het laag opkomstpercentage (22,7%), het laagste in de hele stad. Er is ook een sterke groei van GroenLinks en D66 en een bescheidener groei van de SP en de CU. Een percentage van 16,3 voor de PVV is toch wel opmerkelijk in Zuidoost; daarmee staat het niet aan de top maar ook niet onderaan qua PVV stemmers.

GrootstePartij
De grootste partijen in 2004 (boven) en in 2009 (onder).

Zie pagina 38 van deze pdf voor de uitslagen in de verschillende wijken van Zuidoost.

In Zuidoost is de PvdA nog net de grootste partij, gevolgd door GroenLinks en de PVV. De PVV heeft in Gein 17,3% net als de PvdA, GL heeft 17,2% van de stemmen. Een teken aan de wand. Wat zijn de mogelijke oorzaken van deze grote verschuivingen?

Landelijk gezien is toch de onvrede met de allochtonen de grote oorzaak. Het aanwijzen van groeiend racisme in de Nederlandse bevolking is geen goede verklaring. Indien dat racisme er al is dan is het gebaseerd op reële feiten. De moord op Theo van Gogh en Pim Fortuijn zijn traumatiserend geweest voor heel Nederland. Onze allochtone gemeenschappen zullen zich dat ter dege moeten realiseren. Zij moeten de hand in eigen boezem steken. Ook al gaat het enkel om een klein aantal raddraaiers, toch kunnen die het algemeen beeld bepalen en hele wijken terroriseren. Het ziet ernaar uit dat Nederland dit beu is.

Nederland is en blijft een van de meest tolerante landen. Het is nu zaak het niet uit de hand te laten lopen. Maar duidelijk is wel dat Nederland het beu is als racistisch gebrandmerkt te worden als maar met de vinger gewezen wordt naar een allochtoon. Als wethouder scoorde Hannah Belliot als slechtste in 2006. De coalitie van PvdA en VVD heeft het ook bijzonder slecht gedaan in Zuidoost de laatste jaren. Er is ook onenigheid en ellebogenwerk tussen diverse groepen allochtonen. Corruptie, vriendjespolitiek, geweldpleging, subsidiefraude, welzijnsfraude, discriminatie, criminaliteit zijn in meerdere mate te vinden onder allochtonen dan onder autochtonen. Dat moet aangepakt worden, zodat deze feiten niet gebruikt kunnen worden door rechtsextreme partijen, zodat gelijkheid geen loze kreet is.

Allochtonenweblog: "De meeste Nederlanders staan positief tegenover de integratie van Marokkanen. Ze geven zelfs de voorkeur aan integratie boven assimilatie. Dat blijkt uit onderzoek waarop sociaal-psycholoog Jacomijn Hofstra (1980) vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert."

Misschien is dit wel een redelijke conclusie: Nederland is de overlast beu, is niet langer bereid de allochtoon te zien als de hulpbehoevende 'eerlijke wilde'. Iedereen in Nederland kan gebruik maken van dezelfde mogelijkheden en kansen. Waar achterstanden zijn worden die aangepakt. Maar de allochtoon zal zelf ook initiatief moeten tonen, en niet de gemakkelijke weg opgaan van de vrije jongens richting criminaliteit, maar meewerken om dit land op te bouwen, zoals trouwens onze gastarbeiders van vroeger al tientallen jaren gedaan hebben.

Wat betreft immigratie is het een feit dat ook Nederland immigranten aantrekt voor het betere leven, voor de welstand, voor de hogere levensstandaard. Dat is een positief iets. In plaats van telkens te zeuren over het groeiend racisme in Nederland kan de immigrant ook eens een keer wat dankbaarheid tonen. Overigens is het ook zo dat als mensen hun armoedig land verlaten voor een beter leven elders, ze ook geen moeite meer zullen doen om te vechten voor de economische ontwikkeling van hun land van oorsprong. En daar moet in de eerste plaats wat aan gebeuren. Immigratie is totaal onnodig als de ontwikkelingslanden ook echt de kans krijgen zich te ontwikkelen tot welvarende landen. Tot nog toe staat het neoliberalisme van de globale markteconomie dat in de weg. Maar fair trade en het stoppen van de uitbuiting door multinationals (en hun oorlogen) is de enige oplossing voor globale welvaart.

Het koele water van de Gaasperplas


Koet

Gisteren wandelde ik langs de oever van de Gaasperplas. Het viel me op dat de meerkoeten nog heel jonge kuikentjes hadden. Dat is vrij laat voor de meerkoet; toch kan het nog later. De zwanen misten een van de ouders, maar de jonge zwanen werden heel gedisciplineerd naar de voederplek geleid.


Volksuniversiteit gered

Mail van de Volksuniversiteit: "Beste cursist(e), vriend en/of vriendin van de Volksuniversiteit Amsterdam. 

We hebben gewonnen!

Mede door úw steun hebben wij de subsidie aan de Volksuniversiteit Amsterdam per 1.1.2010 weten te behouden.

De gemeenteraad heeft op 1 en 2 juli jl. in haar vergadering besloten om niet mee te gaan met het voorstel van het College.  Dit betekent dat wij ook na 1 januari 2010 een goed én voor vele Amsterdammers toegankelijk aanbod kunnen blijven maken."

Protesteren helpt!

Natuurbescherming

Moeraswesp
Moeraswespenorchis

Groene Ruimte: "Dat er straks veel soepeler omgegaan wordt met beschermde zeldzame planten en dieren zoals gesuggereerd in diverse media, is onzin. Dat stellen de deskundigen van het Platform Soortenbeschermende Organisaties (PSO). Het nieuwe leefgebiedenbeleid is geen Haarlemmer olie om beschermde dieren die bouwprojecten in de weg zitten op zij te kunnen schuiven. Dat mag nu niet en straks ook niet, aldus het platform.

De leefgebiedenbenadering moet leiden tot een cluster van gebieden die de populaties van bedreigde en zeldzame plant- en diersoorten buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) versterkt. De populaties zijn daardoor beter in staat aanslagen in andere gebieden op te vangen. Het ministerie stelt dat door de nieuwe benadering er bij ruimtelijke ingrepen geen ontheffing van de Flora- en faunawet meer nodig is. Maar dat is onjuist en in strijd met Europese wetgeving zoals de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Volgens artikel 12 van de Habitatrichtlijn mogen een aantal specifiek genoemde soorten niet worden geplukt, gevangen, verwond of gedood en mogen stand- en verblijfplaatsen niet worden verstoord, beschadigd of vernield. Deze verbodsbepalingen zijn geïmplementeerd in de Flora- en faunawet en blijven gelden bij toepassing van de leefgebiedenbenadering."

De volgende ronde

Oranjebos met ratelaar
Oranjebos met ratelaar

GaasperdamGroen!: "PvdA en VVD hebben de voorstellen van het DB om te bouwen aan de zuidzijde van de Gaasperplas ondersteunt in de deelraadsvergadering van 30 juni. De gehele oppositie stemde tegen. Aangezien PvdA en VVD de meerderheid hebben zal dit besluit worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De zuidzijde ligt namelijk binnen de hoofdgroenstructuur van Amsterdam en hier mag niet zonder toestemming van de centrale stad gebouwd worden. Daarom is het nog geen gelopen race. De besluitvorming in de gemeenteraad zal ergens in het voorjaar van 2010 plaats vinden.  Of dit voor of na de gemeente en deelraads-verkiezingen valt is nog niet duidelijk. Hopelijk erna want het heeft er alle schijn van dat de politieke krachtsverhoudingen na de volgende verkiezingen drastisch zullen zijn gewijzigd. Daarom kan het balletje nog weleens volstrekt anders gaan rollen dan nu gedacht wordt.

Het platform Gaasperdam Groen maakt zich op voor de volgende ronde bij de gemeenteraad. De Gaasperplas is een regionaal natuur en recreatiegebied en wordt door de plannen getransformeerd in een stadspark. Als de Valburgdreef wordt verlaagd en in het park gelegd en hieraan woningen worden gebouwd is het gedaan met de (landschaps)park beleving van de zuidzijde.

Zoals verwacht werden alle moties om niet aan de Zuidzijde te bouwen door een meerderheid van PvdA en VVD verworpen. PvdA en VVD namen wel een PvdA-motie aan waarin wordt gesteld dat 't Brinkie op dezelfde plaats in het park blijft. Een klinkende overwinning voor de bewoners die zich hiervoor hebben ingezet. De Nutstuinen en het grootste deel van de Riethoek worden tevens ingepast. Ook deze keuze is een resultaat van de acties van bewoners. In de praktijk zal hier wel de vinger aan de pols moeten worden gehouden omdat het nogal vaag is geformuleerd.

Kunnen wij weer rekenen op uw steun?"

Jazeker, wij zijn klaar voor de volgende ronde.

Paardenpad Oranjebos
Ook het paardenpad zou verdwijnen met het Oranjebos
(dit lijkt mij een van de aantrekkelijke voorzieningen in Gaasperdam)

© 2009