Weblog Archive juni 2013

Nijlganzen

Nijlgansjes geboren in Amsterdam Zuidoost; maar liefst tien kuikentjes. Vanmorgen gefilmd in het Bijlmerpark.


Herdenking afschaffing slavernij

DE SLAVERNIJ FLYER

Buurvrouwennetwerk: "Op 1 juli a.s. is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in haar voormalige koloniën officieel heeft afgeschaft. 

Een groepje actieve buurvrouwen hebben de handen ineen geslagen en organiseren in dit kader een gezellige bijeenkomst in samenwerking met POZO en Swazoom. Op het programma staan onder andere: Gastsprekers, Expositie over de slavernij, een Quiz met mooie prijsjes. De dansgroep KOSECHA en de band BE 2 BE.  

Er is een Surinaams en Antilliaans buffet waar je gratis van mag genieten.

Je bent van harte welkom. Neem ook je buurvrouwen, buurmannen, vrienden en familie mee. Vooraf aanmelden is niet nodig!

 Toegang: gratis

 Datum: vrijdag 28 juni a.s

 Tijd: 16.00 - 21.00 uur 

 Locatie: Buurthuis Gein"

Bestuursplein

Zuidoost: "Meedoen

Een aantrekkelijk stadsdeel vereist twee dingen: actieve bewoners met hart voor hun leefomgeving én een lokale overheid die luistert naar de wensen en behoeften van zijn bewoners en helpt die wensen te realiseren. Zuidoost roept zijn bewoners daarom op om actief mee te denken met de bestuurders en aan te geven wat er beter kan of moet.  

Meepraten

Vóór de vergaderingen wordt ruimte gereserveerd speciaal voor bewoners om te reageren op de onderwerpen die ter sprake komen. Wilt u aandacht vragen voor bestaande problemen of, nog beter, heeft u zelf ideeën om Zuidoost verder te verbeteren, aarzel dan niet en kom langs.

Aanmelden

Op de website en in de stadsdeelkrant vindt u de data waarop de vergaderingen zijn en welke onderwerpen voor die avond op de agenda staan. Staat uw onderwerp daarbij en wilt u uw mening graag delen, geef u dan uiterlijk 24 uur van tevoren op bij de raadsgriffie of met het daarvoor bestemde digitale formulier op deze site."

Ook voor goede ideeën en problemen.

Gebruiksnatuur

Staatssecretaris Dijksma vindt dat natuur gebruikt moet worden. Onderstaande presentatie is een voorbeeld van hoe de natuur gebruikt of misbruikt wordt in het Gaasperpark voor een evenement als Amsterdam Open Air. Geen idylle, maar een ravage. Gedurende weken is het park grotendeels afgesloten voor recreanten. Daarna duurt het herstel nog maanden.

In het park tref je wettelijk beschermde planten aan als de rietorchis en de zwanebloem. Die lopen groot gevaar bij evenementen als ze al niet door Groengebied Amstelland zijn gemaaid. Bescherming van fauna en flora is een noodzaak, geen sluitpost.

Foto's Flora te Riet.


Een hekel aan bloemen

2013-06-24 at 17.36.20
Rietorchis in Gaasperpark

Groengebied Amstelland lijkt wel een hekel te hebben aan bloemen. Vandaag was GGA zijn zuurverdiende geld van Amsterdam Open Air aan het verkwanselen door alles wat nog bloeide in het Gaasperpark weg te maaien. Er stonden rietorchissen, maar die werden ternauwernood gespaard. Ik stond daar te filmen en de tractor kon niet anders dan zijn maaiarm naar binnen halen om de orchideeën te sparen. Ik ben bang dat er anders geen orchis meer over was gebleven. Er werd ook rakelings langs de orchissen gemaaid. Dat is toch nergens voor nodig! Waarom niet gewoon een paar meter langs het water laten groeien dan bloeit er tenminste nog wat. Waarom heb je overal een gemillimeterd grasveld nodig? En bovendien nog met gruwelijke tractorsporen. De grote speelweide is weer een moeras. Dus waarom per se elke week het gras maaien als je door meer begroeiing ook een deel van het water kunt wegwerken? Elders werden hele velden met bloeiende planten gemaaid. Ook voor de bijen heeft GGA geen respect. Maaien op deze manier is verspilling van geld  en aftakeling van het park. Groengebied Amstelland heeft een hekel aan alles wat groeit en bloeit.

Screen Shot 2013-06-24 at 17.35.03

Screen Shot 2013-06-24 at 17.36.49

Screen Shot 2013-06-24 at 17.37.16

2013-06-24 at 17.33.53

Excursies Zuidoost 

Ter illustratie bij het in januari verschenen boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost door Tet Roetman met daarin 555 plantensoorten en 320 kleurenfoto’s van bloemen en het mogelijke nut als voedsel en medicijn van een 25-tal soorten, wordt u hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende flora excursies op de zaterdagmorgen van 10.30 -12.15 uur onder leiding van een plantenbiologe.

29 juni: N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77

6 juli: N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77

13 juli: Gaasperzoom: start 10.30 u. Surfplek Zuidoever Gaasperplas (Waternet)

20 juli: Bijlmerweide: start 10.30 uur vanaf kinderboerderij Provinciale weg 46A

27 juli: De Hoge Dijk: start 10.30 u. vanaf fietspad onder viaduct van treinspoor

3 aug: Bijlmerweide: start 10.30 u.vanaf kruising Provinciale weg-Strandvlietpad

10 aug: Spoordijkhellingen: start 10.30 uur vanaf metrostation Strandvliet

17 aug: Bijlmerpark: start 10.30 uur vanaf Bijlmerparktheater

24 en 31 aug. eventueel op verzoek naar nog nader te bepalen groengebieden

In een looproute van 1 a 2 kilometer zult u zeker 20-30 (of 40) plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen.

Kosten: 10 euro per persoon; Jeugd tot 15 jaar 5 euro p.p.; eventueel Kinderen tot 5 jaar gratis.

Graag tot dan en graag tot een dag van te voren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.

Vergeet u niet bij regenachtig weer een paraplu mee te nemen?

Met vriendelijke groet, mevr. E. (Tet) Roetman, plantenbiologe

P.S. Het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost, 2e druk, is ook nog te verkrijgen via ditzelfde e-mailadres en bij boekhandel Polki in winkelcentrum Reigersbos. Zie de twee extra bijlagen met het boekomslag en hoe het te verkrijgen is.

Natuur gebruiken


Het nieuwe denken over natuur wil mevr. Dijksma vormgeven. Zij bedoelt het neoliberale denken uitwerken en presenteren als socialistisch gedachtengoed. Natuur gebruiken? Zij bedoelt misbruiken. Wat hebben we hier in Zuidoost de voorbije jaren waargenomen? Voortdurende inbreuken op de Flora- en faunawet, op het bestemmingsplan en op de EHS. De stadsdeelraad van Zuidoost lijkt zich nog steeds van geen kwaad bewust, of kijkt bewust de andere kant op. Deze nieuwe visie van Dijksma is wat de rechter in de zaak tegen de vergunning voor Amsterdam Open Air bedoelde met de woorden 'er is zicht op legalisatie van een illegale situatie'. Dijksma gaat de inbreuken (met terugwerkende kracht?) legaliseren. Maar wat is de realiteit? De besturen die al jaren wetsovertredingen begingen zullen zich nu gesterkt voelen en zullen nog verder gaan. Dat houdt dus in dat de wetsovertreders, de orchideeënmaaiers, nu de EHS helemaal als oud vuil zullen behandelen. Zo ken ik mijn Pappenheimers, zeker in Zuidoost. Fraude en wetteloosheid tieren hier al jaren welig. Het is het enige wat men hier welig laat groeien. Dat wordt straks alleen maar erger. En waarom moeten ook die mensen die een hekel hebben aan natuur per se de parken ingesleurd worden? Overigens, barbecues zijn milieuvervuilend en ongezond.

gebruik van natuur
Gaasperpark in gebruik.
Is dit 'genieten'?

Natuur voor dagelijks gebruik en voor iedereen, ook de natuurbarbaar. Zie bovenstaande foto. Wat Dijksma zich niet realiseert is dat bijvoorbeeld Groengebied Amstelland al flink aan het bezuinigen is op onderhoud en reiniging. Voor handhaving is al helemaal geen geld. En meer volk in parken trekt ook meer criminaliteit aan, vooral rond horeca. Waardoor handhaving nog urgenter wordt. Als onze parken en natuurgebieden nu onder de voet gelopen worden door de gemiddelde natuurbarbaar dan kun je toestanden verwachten zoals die een tijd geleden te zien waren in het Vondelpark, inclusief relletjes. Dat werkt dus niet. Sharonneke is oh zo naïef. Of toch niet? Gaat het gewoon om het commercialiseren van onze natuur? Alvast het volk naar het groen sturen, zodat daar dan de roep om meer horeca gehoord kan worden. Emile Jaensch noemt dat 'voorzieningen'. Hij bedoelt natuurlijk alleen café's en restaurants. Want voorzieningen als toiletten en paden die goed toegankelijk zijn voor gehandicapten, dat is dan weer een andere zaak. Daar zei de vertegenwoordiger van Noord-Holland op de recente bijeenkomst 'Aan de slag met de Gaasperplas' alvast over dat dat financieel wel eens niet haalbaar zou kunnen zijn. En de horeca zelf die gaat niet voor openbare toiletten zorgen, ze hebben het al lastig genoeg om het hoofd boven water te houden. Dus ... ons Sharonneke is toch een beetje fout bezig. En dat zal geld kosten, veel geld, om alle rotzooi op te ruimen en om de natuur weer te herstellen, of hoeft ook dat niet meer voor de staatssecretaris? Het verraad der klerken is in volle gang. Maar ook de afgang van de Partij van de Arbeid. Een trieste ontwikkeling.


Schaliegas

big-thema-Schaliegas1106

Milieudefensie: "Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schalie, een hard gesteente. Winning van schaliegas kan daarom niet door simpelweg te boren, er moet ook worden 'gefrackt'. Enorme hoeveelheden water en chemicaliën worden dan in de bodem gespoten om scheuren te veroorzaken in het gesteente. Dit gaat gepaard met grote risico's voor het milieu, het klimaat en de veiligheid. De baten zijn tegelijk gering. We kunnen daarom beter investeren in duurzame energie. En zuiniger omgaan met de bestaande gasvoorraden."

shot_1265
Klik voor petitie

Trouw: "Een grote groep van vooraanstaande hoogleraren op het gebied van milieu en duurzaamheid spreekt zich vandaag scherp uit tegen de winning van het omstreden schaliegas in Nederland. In een petitie vergelijken zij de grootschalige Amerikaanse winning met de plannen in Europa. Ze stellen dat na een 'nuchtere afweging' van voor- en nadelen, de conclusie moet zijn dat schaliegas voor Nederland niet interessant is."

Protest tegen bomenkap Oosterpark

AT5: "Vierhonderd bomen in het Oosterpark moeten er eind deze zomer aan geloven. Althans, als het aan stadsdeel Oost ligt.

De bomen moeten tegen de vlakte om het park een lichtere en ruimere uitstraling te geven. Maar zoals dat vaker gebeurt bij bomenkap is er ook flink wat protest. De Vrienden van het Oosterpark bijvoorbeeld vinden de plannen veel te rigoureus en strijden voor het behoud van alle bomen."

Het Oosterpark van groene oase naar metropolitaan schandlapje? No way! En waar gaat het stadsdeel dan de vereiste bomen planten ter compensatie van de bomenkap? We hebben intussen in Zuidoost al kennis kunnen maken met de 'lichtere en ruimere uitstraling' van het Bijlmerpark. Alleen de vlinderheuvel stelt nog iets voor. De rest is zomerfestivalwoestijn. Het is ongelooflijk hoe stadsdeelbesturen omgaan met het broodnodige groen. God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen!


Vergadering GGA uitgesteld

De vergadering van Groengebied Amstelland van vandaag is uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld. U leest het hier wel als het zover is.

Stiltevereniging

NRC HB

NRC – Hiek Jippes: Pardon – moeten we hier vechten voor onze stilte?

"Pardon? Moeten bewoners hier gaan vechten voor stilte (althans het ontbreken van lawaai), terwijl de lokale overheid – voor financieel gewin – anderen het recht geeft daarop lang en hevig inbreuk te maken? Dat is een omgekeerde wereld, die zeker niet als de norm moet gaan gelden. Integendeel, het hoort zo te zijn, en hetwas ook altijd zo, dat een overheid zijn burgers juist beschermt in zoiets basaals als het genot van rust en stilte. In veel opzichten doet zij dat ook al: beperkt geroep van de top van de moskee, gematigd luiden van de kerkklok, stiltecoupés in de trein zijn daarvan allemaal voorbeelden.

Schokkend: overheid

beoordeelt herriefeest

kennelijk als ‘gewoon’

Wat mij schokt is dat het feit dat het houden van een onontkoombaar lawaaiveroorzakend feest zo als kennelijk ‘gewoon’ (want het wordt niet eens met wijkbewoners besproken) door een overheid beoordeeld wordt. Wat mij moedeloos maakt is de muziek waar ik in drukke winkels tegenin moet schreeuwen om mij verstaanbaar te maken. Ik hunker naar een situatie waarin het normaal blijft dat je, ook in de stad, een merel kunt horen zingen en waarin je, als je daarvoor kiest, alleen kunt zijn met je gedachten. Ik verlang naar een overheid die dat begrijpt en daarnaar handelt."

Ingezonden brief NRC: "Eindelijk eens iemand die iets zegt van de geluidsoverlast die onze eigen overheid ons voortdurend oplegt. Mevrouw Jippes constateert terecht dat stilte de norm zou moeten zijn, maar dat de overheid dit principe zelf schendt. Wij wonen in Amsterdam Zuidoost, in een van de mooiste wijken aan de Gaasperplas. Vorig weekend mochten wij voor de derde keer op zaterdag en zondag overspoeld worden door het gedreun dat werd geproduceerd op vijf verschillende pop-podia direct aan de Gaasperplas. Dit gedreun duurde elke dag van elf uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts.

Slapen was er niet bij helaas, want ook voor andere asocialen in de wijk was dit feest het signaal om zelf eens flink los te gaan. Normverlaging breidt zich snel uit. Zodra de herrie van het festival stopte, begonnen onze overburen ongevraagd met een feest waar minstens evenveel herrie vandaan kwam als daarvoor van het festival. Ook tegen deze overlast werd niets gedaan. Sterker, de politie vond het zelfs idioot dat zij daarin zouden moeten ingrijpen. Je moet zelf maar gaan aanbellen bij de herriemakers. Zo wordt dus ook die norm omgedraaid: de herriemakers kunnen ongestoord hun gang gaan en hoeven niemand te vragen of ze bezwaar hebben tegen de inbreuk op de stilte. In plaats daarvan moet degene die overlast wordt aangedaan aan het werk om er weer vanaf te komen.

In het verleden zijn allerlei overheidsmaatregelen in het werk gesteld om te zorgen dat vliegtuigen geluidsarm werden. Vliegtuigmaatschappijen moesten zelfs hun landingsrechten opgeven als ze niet aan de geluidsnormen voldeden. En dat allemaal om tegelijkertijd als overheid keiharde muziek toe te laten midden in woonwijken in voorheen stille natuurgebieden. Welke logica zit hier nu eigenlijk achter? Mocht er een stiltevereniging komen, dan sluit ik me graag aan.

P. De Vries"

Ondeugdelijke Quickscans

shot_1261
Lepelaar in het Sloterpark
Klik voor filmpje
Vereniging Vrienden van de Sloterplas

Bericht uit een vogelgroep: 

"Vanochtend las ik het verslag van de monitoring door Tauw BV van de vogels die bestookt werden met de herrie en de overlast van Mystic Garden in het Sloterpark op 1 juni 2013. Tauw BV heeft vastgesteld dat de Flora- en Faunawet niet is overtreden. Gisteren kreeg ik van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bericht, dat mijn melding van het verdwijnen van de jonge Lepelaars tijdens het festival geen aanleiding gaf tot nader onderzoek, omdat er geen strafbaar feit zou zijn gepleegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat het aan de organisatie van festivals over om zelf vast te stellen of ze zelf de wet hebben overtreden. God helpe je de brug over met zo'n overheid!

Tauw BV heeft bij de inventarisaties twee vestigingsplaatsen van de blauwe reigers gemist. Tauw BV maakt melding van tijdens het festival vast broedende lepelaars op het nest. Mogelijk zouden er jongen zijn. Ik stel vast dat Tauw BV de laatste instantie is die dit stel op het nest heeft zien broeden. Toen ik op 1 juni 15:00u., tijdens het festival het nest bekeek, stonden er twee lepelaars op. Dat was een veeg teken, want het was die dag bepaald fris voor de tijd van het jaar. De Lepelaars voerden geen jongen, zoals ze de twee voorafgaande dagen hadden gedaan. De dagen daarop stond er aanvankelijk een stel op het nest en later werd er weer gebroed. Onder het nest zag ik op 3 juni de lege schaal van een uitgekomen ei en een verbrijzelde schaal van een wrsch. gepredeerd ei liggen. Van enig jong op het nest was geen sprake meer. Er werd gebroed door een ander paar, want zo snel na het mislukken van een broedsel kan een lepelaar onmogelijk al nieuwe eieren leggen.

Tauw BV heeft broddelwerk geleverd ten behoeve van Faul BV die Mystic Garden organiseerde. Uit het artikel in Trouw van 1 juni 2013 blijkt dat de werkwijze en de conclusies van Tauw BV de instemming hebben van Waardenburg. Waardenburg doet onderzoek naar vogels. De resultaten van onderzoek van Waardenburg worden gebruikt om ecologische adviezen te geven, bijvoorbeeld over festivals in broedkolonies van kwetsbare vogelsoorten. Ik las in Ardea een interessant verhaal over de lange seizoenstrek van de Noordse Stern. Één van de onderzoekers blijkt bij Waardenburg werkzaam te zijn. Mogen we binnenkort een houseparty verwachten op het wad van Balgzand of in de Petten? Geheel omkleed met ecologisch advies van Waardenburg en met monitoring achteraf door dezelve?

Paul J. Marcus"

AOAnoise

In andere parken is dezelfde ervaring opgedaan. De Nederlandse normen voor alle soorten overlast, waaronder geluid, zijn niet reëel. In andere landen zijn die gunstiger voor de fauna. Er zijn studies die aantonen dat zelfs niveaus van 45dB verstorend zijn voor sommige vogels. Sommige vogels hebben misschien een kleiner bereik van hoorbare frequenties, maar zijn veel gevoeliger voor de frequenties die boven de bassen liggen en onder de hoge tonen.

Wie zich wil verdiepen in de schadelijke effecten van lawaai tijdens festivals, zowel voor mens en dier, kan een rapport downloaden van de World Health Organisation.

Guidelines for community noise

Het blijkt dat de door overheden gebruikte redenering dat vogels niet gevoelig zijn voor de lage tonen en een kleinere frequentieschaal aan hoorbaar geluid hebben, niet deugt om aan te tonen dat vogels geen schade ondervinden van festivals. Ze horen misschien wel minder bassen, maar vogels hebben vaak een grotere gevoeligheid voor geluid dan mensen. De schade aan het gehoor van mens en dier gebeurt vooral in de frequenties van 3000 tot 6000 Hz, met de grootste schade bij 4000 Hz. De frequentie van spraak is 100 tot 6000 Hz. Volgens het rapport zou het continue geluidsniveau buitenshuis nooit meer dan 55 dB mogen bedragen.

De normen voor festivals zijn veel te hoog en schadelijk.

"Declines in densities of woodland and grassland bird species have been shown to occur at noise thresholds between 45 and 48 dB, respectively; while the most sensitive woodland and grassland species showed declines between 35 and 43 dB, respectively. Songbirds specifically appear to be sensitive to very low sound levels equivalent to those in a library reading room (~30 dBA) (Foreman and Alexander 1998). Given this knowledge, it is possible that effects to sensitive species may be occurring at ≥ 1 mile from the center of a wind facility at periods of peak sound production.

Noise does not have to be loud to have negative effects. Very low frequency sounds including infrasound are also being investigated for their possible effects on both humans and wildlife. Wind turbine noise results in a high infrasound component (Salt and Hullar 2010). Infrasound is inaudible to the human ear but this unheard sound can cause human annoyance, sensitivity, disturbance, and disorientation (Renewable Energy World 2010). For birds, bats, and other wildlife, the effects may be more profound."

http://www.fws.gov/windenergy/docs/Noise.pdf

Open Air - De schade aan de weiden

Dit jaar is de schade aan het groen in het Gaasperpark door Amsterdam Open Air nog groter dan verleden jaar. Een paar weiden langs het water zijn er minder slecht aan toe, maar voor andere is de toestand slechter. Er is ook een groter gebied beschadigd. Meteen al de eerste dagen na Amsterdam Open Air is men begonnen met herstelwerkzaamheden. Ik ben benieuwd hoe ze de verschroeide aarde en het rottende gras dit jaar gaan aanpakken. Het stinkt momenteel ontzettend in het park. Er zal wel heel wat urine in de grond terecht zijn gekomen. De stank komt naar boven door het klamme weer. (Foto's Flora te Riet)

shot_1260

shot_1258

shot_1241

shot_1259

shot_1243

shot_1242

shot_1244

shot_1245

shot_1257

shot_1246

shot_1247

shot_1248

shot_1249

shot_1250

shot_1251

shot_1252

shot_1253

shot_1254

shot_1255

shot_1256

Het is onbegrijpelijk dat een bestuur zo'n ravage toestaat. Zuidoost, nergens anders! Groengebied Amstelland denkt aan een nieuw contract met Amsterdam Open Air voor nog eens vijf jaar. Wie in wil spreken op de vergadering morgen om 15 uur bij GGA kan zich daarvoor aanmelden via e-mail of hier.

Groengebied Amstelland
Amsteldijk-Noord 55
1183 TE Amstelveen
T 020 - 496 56 56
E info@groengebied-amstelland.nl 

Open Air - De beschadigde bomen

Indien we nu leefden in het oude Griekenland dan zouden alle bestuurders verantwoordelijk voor de ravage in het Gaasperpark inclusief de organisatoren van Amsterdam Open Air zijn veroordeeld tot de gifbeker voor verregaande corrumpering van de jeugd door drank, drugs, kakofonie en vernieling.

Dit jaar is de schade op sommige plekken ietsje minder dan vorig jaar, maar er zijn hele stukken bijgekomen die zwaar te lijden gehad hebben en opnieuw omgeploegd en ingezaaid zullen moeten worden.  Het herstel van de hele kioskweide aan beide kanten van het fietspad zal maanden duren. Er zijn overal struiken en boompjes gerooid om de toegang voor auto's te vergemakkelijken. De schade aan bomen is dit jaar fors toegenomen. Zie onderstaande foto's van Flora te Riet. Er is al de eerste dagen na het festival geprobeerd om de beschadigde plekken in te smeren met boomwondbalsem. Maar elke beschadiging aan een boom is onomkeerbaar en daardoor is de weg opengezet voor aftakeling en eventueel sterfte in de komende zeven maanden tot zeven jaar. De kans is groot dat de beschadigde bomen gaan rotten. Dat men dacht dat een 48 ton zware kraanwagen het park in zou kunnen, grenst aan ongelooflijke megalomanie. Amsterdam Open Air kent geen grenzen en jammer genoeg laten onze bestuurders deze onzin toe. Is er eigenlijk wel controle op wat Amsterdam Open Air zelf uitvreet in het afgesloten park met de bomen? Hier en daar zie je duidelijk dat takken onoordeelkundig zijn afgebroken. Waarschijnlijk dezelfde oenen die hartjes op de bomen hebben geschilderd, gele lis hebben geplukt en weer weggegooid.

shot_1204

shot_1217

shot_1206

shot_1208

shot_1209

shot_1218

shot_1219

shot_1223

shot_1233

shot_1225

shot_1227

shot_1230

shot_1220

shot_1221

shot_1238

shot_1231

shot_1213
Gele lis afgerukt en in het water gegooid

shot_1211
Achtergelaten door de feestneuzen van Open Air
deze kamerplanten

shot_1240
Don't worry, be happy.
Volgend jaar kunnen de yups weer doorgaan met de vernieling van het park.

Wordt vervolgd.

ZO kan het ook

... bijvoorbeeld in het ArenaPark, op een braakliggend terrein (het Bijlmerpark begint daar wel aardig op te lijken), dus niet in een EHS-gebied als het Gaasperpark.


Grote bonte specht

Gisteren gefilmd in het Gaasperpark, een gezinnetje grote bonte spechten. Dit is de echte idylle, zomaar zonder entreekaart te bekijken en te beluisteren in het park.


Zuidoost, de vuilnisbak van Amsterdam

shot_1199

DSC00047
De kioskweide

Zuidoost, nergens anders! Die slogan klopt als een bus. Nergens anders wordt zoveel rotzooi getolereerd als in Zuidoost. Amsterdam Open Air dumpt er 11 podia voor een kakofonie die zijn weerga niet vindt in heel Nederland. Luisteren naar een leuke popgroep met een band? Niet in Zuidoost. Amsterdam Open Air is nep tot op het bot. Geen idylle maar een ravage. Groengebied Amstelland heeft weinig respect voor Zuidoost en iedereen die zich maar aandient om van Zuidoost de 'capital of entertainment' te maken, d.w.z. Zuidoost op de kaart zet als een metropolitane vuilnisbak, kan rekenen op steun van het Dagelijks Bestuur. Het DB doet dat voor een paar duizend euro leges. GGA doet het voor het geld, maar verdient er weinig aan. Het geld dat nodig is om het park te herstellen, om te ploegen, te draineren en weer in te zaaien slorpt de baten op. En de schade groeit elk jaar. Het resultaat is dat de omwonenden en bezoekers van het park nu al het derde jaar met het mooie weer op bankjes zitten te kijken naar de geblakerde en verschroeide weiden. Leuk is anders. Voor twee dagen kakofonie ten gunste van de consumerende cultuur- en natuurbarbaar worden de bezoekers maandenlang geschoffeerd met een onooglijk park. Deze weiden zullen straks weer omgeploegd moeten worden en opnieuw ingezaaid.

Screen Shot 2013-06-16 at 20.50.02
Daar zit je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je 'dromen' ...

Alleen de honden lusten er nog brood van.

De onderstaande reclamestickers die her en der op lantaarnpalen waren geplakt zeggen genoeg. Hier hebben we te maken met oerdomme (type Kuifje), naïeve jongeren die natuur zien als een plek voor een doppie, een plasje, een hoop lawaai en verder zijn ze nooit meer in een park aan te treffen. Wat mij betreft trekken ze gewoon de stekker uit Amsterdam Open Air. De 'deftige' parken in Amsterdam zijn allang blij dat ze hun eigen rotzooi en vervuilers kunnen dumpen in het Gaasperpark. Het stadsbestuur wil de randen van de metropool misbruiken voor het houden van mega-evenementen. Ik wil ervoor pleiten om de naam Gaasperplaspark van nu af aan te vervangen door Gaasperpark, om te vermijden dat sommige jongeren denken dat het een park is waar overal geplast mag worden.

shot_1197 c
Kuifje terug van zijn jacht in groengebieden

shot_1196 c
De stekker eruit graag!

Screen Shot 2013-06-16 at 20.55.35 c
Dit is de echte idylle in het Gaasperpark.

Open Air - De vervuiling

Dat het Gaasperpark tot ver in de omtrek is vervuild door Amsterdam Open Air zal duidelijk zijn voor iedereen die de omgeving de laatste dagen verkend heeft. Langs de aanvoerroute van de leveranciers stond een grote groene container, waarschijnlijk met een deel van de inhoud van de toiletten. Het stonk er verschrikkelijk. In de woonwijken tref je overal zwerfvuil aan. Het kan nog weken duren voor dat allemaal is opgeruimd.
Foto's Flora te Riet.

DSC09957

DSC09953
Afvoer door Van der Stelt
vloeibare bemesting en stuifbestrijding

DSC09840
Eigenaar afgevoerd door politie of ambulance?

DSC09877
Stickers op banken en bomen

DSC09882

DSC00122
Daar dienen bomen voor volgens de natuurvernielers
van Amsterdam Open Air

DSC09893

DSC09898

DSC09950

DSC09924
Groepjes installeerden zich rond het festivalterrein
en zorgden voor vervuiling

DSC09905
Ook in omliggende plantsoenen in het park

DSC09911
Waspoeder of xtc?

DSC09913

DSC00106
Ook het water raakt vervuild

DSC09931
Parkeerchaos

DSC00097

DSC09871

DSC09907
Schoonmakers die nog even de laatste bloemen
uit het park jatten, ook uit het azaleaplantsoen,
helemaal in de geest van de vernielzucht
van Amsterdam Open Air!

Wordt vervolgd.

Deze vuist op deze vuist

Deze vuist op deze vuist

shot_1183

Ik had dit itempje al klaar liggen, maar Youp was me voor. Daarom ere wie ere toekomt, hier is Youp:

NRC: "Of Trix en Lex zelf betrokken zijn geweest bij de aanleg van het zijspoor voor Geertje? Ja! Moeder en zoon hebben natuurlijk niet persoonlijk met Fred de Graaf gebeld, maar regelden wel heel sluw dat de man als een dronken Albanese schaker moest gaan puzzelen om Wilders op 30 april zo ver mogelijk van Lex & Max te houden. Daar hebben ze hun gluipkabouters voor.

Kort en bondig: Trix & Lex moesten Geert niet, die sneue De Graaf heeft zich laten misbruiken en moet er nu voor bloeden. Dat soort bloedt trouwens graag voor de monarchie. En ik sta voor het eerst van mijn leven achter Geert. Vierkant zelfs. Hoop zo dat hij komende week zijn rechtse tanden in dit eng manipulerende koningshuis zet en voorlopig niet loslaat."

Zo, dat verhindert dan weer dat ik als staatsgevaarlijk beschouwd zal worden door sommige lieden. Voor wat tegenwerk, Francisco van Jole:

Joop: "De Graaf zal nog wel eens een lintje krijgen voor zijn ingreep. Grootmoedig ook dat hij aftrad om te voorkomen dat Van Miltenburg meegesleurd gaat worden in het affairetje. Terwijl aan het Binnenhof iedereen weet dat het met haar nooit meer goed komt. Met de flessen wijn die inmiddels op haar vertrek zijn gezet kun je een heel filiaal van Gall & Gall vullen.
Ondertussen staat er wel een olifant in de Kamer waar niemand het over heeft. In democratisch Nederland is niemand onschendbaar, tot aan de koning toe als het moet, behalve een man: Onze Geert."

Dat Willem Alexander als hoofd van zijn persoonlijke militie of lijfwacht opdracht heeft gegeven om de demonstranten op de Dam te verwijderen voor de balkonscene lijkt me ook aannemelijk. Ik vermoed ook dat WA het stuntbezoek aan het podium van Armin van Buuren expres tegen de wil van Eberhard van der Laan heeft doorgedrukt om de republikeinse burgemeester te laten voelen wie de baas is. Het lijkt wel alsof er met deze man als koning een nieuwe wind waait in gezaghebbend Nederland. Terug naar de jaren 50. De vuist! De gezagsgetrouwe diender wil tegenwoordig zijn onderdanigheid wel eens de vrije teugel laten ook al schendt hij daarmee de orde en de wet. Het werkt vaak psychologisch van boven naar beneden. Ook al jokken Willem-Alexander en Eberhard van der Laan dat het een aard heeft over de vrijheid van protest, de loyale diender meent al gauw te weten waar de klepel hangt en grijpt automatisch naar de wapenstok. De overheid zorgt later wel voor een leugentje om bestwil. En Rutte en Samsom rammen ook maar door en beschadigen zowel de economie als de bevolking. Recht zo die gaat!

Politie bij Amsterdam Open Air
Politie bij Amsterdam Open Air

Parool: "Dinsdag slaagden vier politiemensen er niet in om de man te arresteren in de flat Geldershoofd. Daarna kwamen de agenten terug met schilden om de woning binnen te dringen en de man te overmeesteren. De arrestant raakte vervolgens  onwel en had reanimatie nodig. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Woensdag kwam de man te overlijden in het ziekenhuis. 'Volgens de familie is het duidelijk dat de man is overleden door politiegeweld. De familie wil nu dan ook een klacht indienen tegen de agenten die bij de arrestatie betrokken waren.'"

Er is in korte tijd een ernstig handhavingsprobleem ontstaan in dit land. Zuidoost heeft mogelijk een nog groter probleem. Het ziet ernaar uit dat het gezag in dit land de foute kant op gaat.

Open Air - De overlast

De overlast voor omwonenden van het Gaasperpark door Amsterdam Open Air begon al ruim voor het festival: de werkzaamheden, wegomleidingen, lawaai en het maaien van orchideeën. Ook diegenen die door het Dagelijks Bestuur zozeer gewaardeerd worden dat men hen aan wil trekken om vooral maar in en om het Gaasperpark te komen barbecuen hadden al hun troep achtergelaten. Zuidoost staat weer op de metropolitane kaart. (Onderstaande foto's van Flora te Riet)

DSC09814
Resten van een barbecue 7 juni

DSC09800
Topjes van de rietorchis afgemaaid

DSC09828

DSC09829
8 juni - Fietsen gestald in de woonwijken ...

DSC09836

DSC09837 copy
... en in de bosschages

DSC09837

DSC09830
De zuidoostelijke hermandad ...

DSC09831

DSC09832
... waarvan één diender verantwoordelijk is
voor de pijnlijke pols van een demonstrant

DSC09833

DSC09835
De eerste zeikerd al vóór de ingang van Open Air

Wordt vervolgd.

Pad op pad

Vanmorgen zag ik vlak voor mijn voordeur op de stoep een gewone pad. Om ervoor te zorgen dat ie niet vertrapt of overreden werd, heb ik hem opgepakt en in mijn tuin gezet. Is het geen schatje?

pad bufo bufo

Rooifoutje

fout beheer

Vanmiddag kreeg ik onderstaand berichtje van een beheermedewerker van Groengebied Amstelland:

"Tijdens de opknapwerkzaamheden aan het Gaasperplaspark na het  dance event Amsterdam Open Air heeft er een vervelend voorval plaats gevonden wat ik jullie persoonlijk via deze email wil laten weten.

Een van de dubbele hagen bij de gazons in de buurt van het ronde eiland is door miscommunicatie gesneuveld. Ik had een aannemer de opdracht gegeven om de hagen gelijk te trekken door een van de hagen een stuk in te korten. Op die plek was al iets van een beschadiging ontstaan en de doorgang aldaar is aan de krappe kant voor het materieel. Niet alleen voor het materieel van Amsterdam Open Air maar ook ons eigen maai materieel. De aannemer heeft mijn opdracht niet goed geïnterpreteerd en heeft de gehele haag eerst afgezaagd en vervolgens al een gedeelte opgerooid en afgevoerd, zie ook de foto.

 Het restant zal heus wel weer gaan uitlopen maar het zal een aantal jaren duren eer dat hij weer op de oude hoogte is en dan blijft het nog een ongelijke haag. Voorlopig zijn de werkzaamheden aan de haag gestaakt. Omdat er een heg nog achterstaat wilde ik eigenlijk het restant ook nog op laten rooien en er gazon van maken.

 Ik vind het erg spijtig dat deze handelingen zijn verricht.

 Inmiddels is het gedeelte wat Amsterdam Open Air in gebruik had genomen weer voor een groot gedeelte toegankelijk voor het publiek en de schade aan het terrein lijkt me minder als het voorgaande jaar. Het weer heeft erg meegezeten tijdens de opbouw, het evenement zelf en ook tijdens de afbouw. Het gras is er redelijk onder vandaan gekomen maar op diverse plekken dient het wel opgeknapt te worden. De werkzaamheden hier voor zijn al in volle gang. Ook het terrein meubilair is al terug geplaats. Ook heb ik gezien dat de orchideeën zich goed hebben gehouden en volop staan te bloeien."

Zucht! Het lijkt wel een herhaling van het rooien van de hagen in het rosarium. Heel toevallig dat zo weer een extra stuk grond beschikbaar komt voor evenementen. Bovenstaande foto kwam van de beheermedewerker heel toepasselijk met een zwart randje.

Barbecues in China

chinabarbecue

OneWorld: "In een poging om de luchtkwaliteit te verbeteren gaat Beijing voortaan hard optreden tegen de populaire maar illegale barbecues in de stad.

Mei is de barbecuemaand bij uitstek in de Chinese hoofdstad omdat het weer beter is en er nog niet teveel muggen zijn. Maar de vele eetstalletjes brengen een hoop problemen met zich mee, zegt Dang Xuefeng van het stadsbestuur in de krant China Daily. "Nu het weer beter wordt, duiken langs de straten allerlei barbecues op. Die leiden tot luchtvervuiling en geluidshinder", zegt hij. Ook het verkeer ondervindt hinder.

Het gaat er niet altijd even hygiënisch aan toe in de eetkraampjes, maar er wordt ook heel wat fijn stof geproduceerd. En dat vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid in een stad waar de vervuiling een chronisch probleem is. Vooral mensen met hart- of longaandoeningen kunnen hinder ondervinden van de barbecues."

Het lijkt mij dat het autobezit een groter gevaar is en veel meer fijnstof produceert. China heeft in elk geval een gigantisch probleem. En als we in Nederland doorgaan met het aantrekken van barbecues naar onze parken dan krijgen we ook meer vervuiling en overlast. De een zijn barbecuegenot is de ander zijn rook en stank. De reinigings- en handhavingskosten zullen enorm toenemen. En dat geld zal dan zeker weer verdiend moeten worden door nog meer festivals toe te laten in onze parken. No way!

Politieke partijen

Jan Pronk

Voormalig minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij schrijft: "Het akkoord is gepresenteerd als de enige mogelijkheid die zich voordeed, zowel in politiek opzicht als beleidsmatig: “We kunnen het niet mooier maken dan het is. We moeten door de zure appel heen bijten. Daarmee wordt de basis gelegd voor economisch herstel dat aan iedereen ten goede zal komen”. Ik heb daar nooit in geloofd. Politiek deden zich meer mogelijkheden voor. Ze zijn niet onderzocht. Beleidsmatig waren en zijn er alternatieven. Ze komen niet aan bod. De onderhandelaars over het regeringsakkoord waren overmoedig en kortzichtig. De uitvoering van dat akkoord ademt een geest van zelfgenoegzaamheid en hoogmoed.

In plaats van traditie te koesteren, wordt afstand genomen. Beginselen worden verloochend. Daarom voel ik mij in de Partij van de Arbeid niet meer thuis en heb ik besloten dat huis te verlaten. Ik doe dat met heimwee, maar het is mijn politieke thuis niet meer. Ik ervaar de partij niet langer als sociaaldemocratisch."

Pronk heeft gelijk. De PvdA is een neoliberale partij geworden. Terwijl zelfs kopstukken van de VVD als Wiegel en Bolkestein waarschuwen voor al te rigoureuze bezuinigingen, werken de Samsommen en Asschers vrolijk mee met een desastreuze politiek. De dogma's van privatisering en deregulering gelden nog steeds, ook al veroorzaken ze een depressie. Maar ik heb diep respect voor die mensen in de PvdA die zich binnen hun partij zijn blijven inzetten voor een degelijk sociaaldemocratisch beleid.

Een paar trefwoorden: woonakkoord, loonstrookje, fiscaal stelselgepensioneerden, werklozen, propaganda, huren omhoog, AOWers.

Emile Roemer: "Al jaren wordt nu snoeihard bezuinigd en de koopkracht van mensen verlaagd. De tekorten worden amper kleiner, de staatsschuld niet lager en de economische groei niet hoger. Precies het omgekeerde beleid is nodig om ons land er bovenop te helpen. Maar wij zitten met een kabinet dat dit als laatste in de wereld niet lijkt te zien."

Word eens boos!

for sale

Privatisering tot in zijn uiterste consequentie leidt tot zelfmoord politieke partijen:

"De conclusie van Van Waarden is dat privatisering leidt tot reductie van het publiek domein. Politiek wordt steeds meer vervangen door economie en de burger wordt gereduceerd tot consument. Daarmee treedt ook een verschuiving op in de dominante mechanismen van zeggenschap en controle op macht: van ‘voice’ naar ‘exit’.

Wat is de limiet van een dergelijke ontwikkeling? De overbodigheid van de politiek! Een in zijn uiterste consequentie doorgevoerde liberalistische marktwerkingspolitiek, dwz. één die verwordt tot libertarianisme c.q. anarchisme, laat geen ruimte voor een politiek domein, geen rol voor een staat, voor oikos noch politeia. Waarom nog ter stembus gegaan als er steeds minder in de politiek beslist  wordt, als er steeds minder publieke ruimte is om in - en publieke belangen om over - te delibereren? Draagt verdergaande privatisering zo ook niet bij aan de veelvuldig betreurde ‘Politikverdrossenheit’? Het vervolgen van een privatiseringsbeleid tot in zijn uiterste consequentie zou daarom in zekere zin zelfmoord zijn voor politieke partijen. Misschien dat ze dan maar het beste kunnen fuseren met consumentenorganisaties. En de leden en activisten van de partijen? Voor hen is hooguit een rol weggelegd als juryleden in privaatrechtelijke geschillen over eigendomsrechten en economische transacties. Bureaucraten worden advocaten, politici worden (scheids)rechters, en burgers juryleden. Is dat onze visie van het toekomstige publieke domein? Zou dat niet een nieuwe en echte ‘tragedie van de commons’ zijn: het verdwijnen van de politeia ... in een poging de eerste tragedie te overkomen?"

De reductie van het publieke domein zie je ook in het natuurbeleid. De waan van de dag is 'behoud door ontwikkeling'. Mogelijkheden om het beheer van parken te blijven financieren door de overheid, zoals altijd al gebeurde, worden afgebouwd. Door het commercialiseren van groengebieden denkt men voldoende geld te kunnen verdienen voor het beheer. Dat zal nooit werken omdat zelfs bedrijven op hun eigen bedrijfsterreinen (100% in exploitatie) het moeilijk hebben (te wijten aan de huidige neoliberale politiek), dus waarom zouden amateurs als Recreatieschappen ineens wel succes boeken? Overigens is het niet de bedoeling dat de Recreatieschappen zelf geld gaan verdienen maar dat de commercie uitbesteed wordt aan andere bedrijven, vooral evenementenbedrijven. De animo voor horeca in groengebieden is niet erg groot, en indien die er wel is, dan willen ze geen voorzieningen als toiletten onderhouden. Het barst van de festivals in en om Amsterdam, maar veel geld wordt daarmee door Groengebied Amstelland niet verdiend. De winsten verdwijnen in de zakken van een- of tweemansbedrijven als Amsterdam Open Air. Daarom zal 'behoud door ontwikkeling' nooit werken. Het is een verkapte privatisering. De mogelijkheid om eindelijk eens de belastingontduikers aan te pakken en zo miljarden te verdienen om dit land en zijn natuur in stand te houden wordt niet benut. En dan is er nog het sjoemelen in de polder. Er is geld genoeg te vinden voor natuurbeheer, maar men moet het wel halen waar het zit.

ProgGroen

Provincie Noord-Holland: "Eind 2011 hebben het Rijk en de provincies overeenstemming bereikt over verregaande decentralisatie van het natuur-, recreatie- en landschapsbeleid en over bezuinigingen op dit vlak. De Agenda Groen, die op 11 maart 2013 is vastgesteld door Provinciale Staten, is het Noord-Hollandse antwoord op deze ontwikkelingen en bevat een nieuwe koers voor het groene beleidsveld. In de Agenda Groen beschrijven wij hoe wij met méér verantwoordelijkheden, maar minder middelen dan voorheen, de bescherming van een groen, toegankelijk en aantrekkelijk Noord-Holland willen blijven vormgeven.

Belangrijk onderdelen van het nieuwe provinciale groenbeleid zijn de voltooiing van de Ecologische Hoofdstructuur en investeringen in nieuwe recreatiegebieden. Ook worden middelen vrijgemaakt om het natuur- en recreatiebeheer te blijven financieren, hoewel dit beleid ook op onderdelen wordt versoberd. Ten slotte starten wij een aantal pilots om private financiering van groene gebieden aan te boren en om het natuurbeheer goedkoper uit te voeren."

The Illusion of Democracy: "What happened to trade unions, the green movement, human rights groups, campaigning newspapers, peace activists, strong-minded academics, progressive voices? We are awash in state and corporate propaganda, with the ‘liberal’ media a key cog in the apparatus. We are hemmed in by the powerful forces of greed, profit and control. We are struggling to get by, never mind flourish as human beings. We are subject to increasingly insecure, poorly-paid and unfulfilling employment, the slashing of the welfare system, the privatisation of the National Health Service, the erosion of civil rights, and even the criminalisation of protest and dissent."

Daarmee zijn we beland bij een heikel punt, de groeiende onderdrukking van protesten, ook in ons land. Ik was recentelijk op een vergadering voor behoud van groen en daar kwam het recente aftappingsschandaal in de VS en ook Nederland ter sprake. Dat werd aangehaald om erop te wijzen dat de notulen van de groep ook wel eens bespitzelt zouden kunnen worden door de AIVD en zo. Stel je voor! De hint aan de aanwezigen was daarom om zo voorzichtig mogelijk te zijn en ons gedeisd te houden. Vooral geen ter zake doende uitspraken van rechters insturen. Dat komt zo goed als overeen met het uitvoeren van een stasibeleid. De Stasi of de Nederlandse tegenhanger daarvan hoeft dus niet op te treden, dat doet de bange burger wel, die zijn medeburgers aanraadt om vooral op te passen. Zover is het al gekomen. Op alle mogelijke manieren wordt druk gezet op de burgers om een overheid die in veel gevallen illegaal bezig is vooral zijn gang te laten gaan. Dit heeft niets meer democratie te maken, maar het is wel tekenend voor deze tijd.

Politieke partijen die zich inlaten met een repressief beleid dat enkel de gewone burgers en de middenstand aanpakt ten gunste van een kaste van profiteurs zijn gedoemd te mislukken. Privatisering en deregulering tot in alle naden van de samenleving, inclusief onze natuurgebieden, is een doodlopende weg. Als we de padden helpen de gevaarlijke weg over te steken dan is het ook van belang om ervoor te zorgen dat ze ook niet vertrapt worden door horden festivalgangers.

Festivals in het groen

Festivals in het groen vertrappen het groen. Inderdaad, maar Een Vandaag had het wel wat aanschouwelijker kunnen maken. Sjoerd Wynia staat natuurlijk te beweren dat Amsterdam Open Air juist vogels aantrekt. Rare vogels zeker, die enkel naar het park komen voor 'een doppie'. Deze uitzending van 1V is een mooi voorbeeld van hoe onze media met nieuws omgaan. Bekijk eerst de uitzending van Een Vandaag. Daarin vind je maar drie beelden van de schade in het park, en dat zijn juist de minst spectaculaire. Men heeft gekozen voor vrij nietszeggende beelden. En bekijk dan de video eronder met de werkelijkheid tot maanden na het festival. Het mag duidelijk zijn dat onze media flink manipuleren door weg te laten. Alle materiaal op mijn YouTube-kanaal stond hen ter beschikking, maar niets daarvan hebben ze gebruikt. De nomenklatura kwam aan het woord. Zonder een eigen website en YouTube-kanaal ben je tegenwoordig nergens en heb je geen stem. De werkelijkheid die u elders niet vindt, kunt u hier zien. Een Vandaag was ook niet bereid om over een paar weken de toestand van het Gaasperpark te komen filmen. Maar we mogen blij zijn dat de zaak is aangekaart. Dit is pas het begin.

Get Adobe Flash

En nu hieronder de werkelijkheid van Amsterdam Open Air met de echte beelden. Gratis aan u ter beschikking gesteld. Over enige tijd kunt u de ravage na episode 2013 van Open Air hier bekijken. Opvallend in de commentaren van sommige jonge mensen die ik vaak krijg op mijn filmpjes is dat de natuur zichzelf herstelt na een paar weken. Dat komt duidelijk uit de koker van mensen die zich na het festival nooit meer vertonen in het park, want dan hadden ze de realiteit wel gezien. En vanzelf gaat het zeker niet. Er is herhaaldelijk omgeploegd, zelfs gedraineerd en meerdere keren gras ingezaaid vorig jaar, ja zelfs dit jaar. Het zwerfvuil werd maanden later nog aangetroffen. Dus die enquête van Open Air over de animo van festivalbezoekers om het park op andere momenten te bezoeken klopt van geen kanten. De propaganda van Amsterdam Open Air draait op volle toeren. Voor twee dagen oorverdovende leut van verwende yups is het park maandenlang ongeschikt voor de recreatie waar het voor bedoeld is en blijft het park een bouwterrein waar voortdurend tractoren en andere machines het terrein moeten herstellen. Het festival kan ook in het ArenaPark plaatsvinden, zelfs de hele zomer door, elk weekend. Maar Amsterdam Open Air wil gewoon alles, zo veel mogelijk park en zoveel mogelijk decibels. Men had net zo goed het maximum geluidsvolume op 100 dB kunnen stellen zoals dat in andere stadsdelen het geval is. En dat dit festival zorgt voor geld voor het onderhoud van het park is een lachertje. De cijfers zijn geheim, maar het gaat zeker niet om bijvoorbeeld 250.000 euro, een bedrag waar je inderdaad iets mee zou kunnen doen. Maar daar heb ik het later nog over.


En dan nog even over de berichtgeving van AT5: AT5 op 'fokking nice' Open Air. Dat 'fokking' hadden ze misschien wel goed, gezien de 'doppies'. AT5 toont met veel gusto een paar meiden die stijf staan van de extacy of wat ze tegenwoordig allemaal niet gebruiken. En voor alle zekerheid zetten ze in de rechterbovenhoek van hun filmpje 'cultuur'. De leukerds toch.

Protest tegen Amsterdam Open Air

De tweede dag van het festival met dit keer geen ordeverstoring door de politie. Wat u niet ziet op AT5, ziet u hier.


Awe: "Ik heb 2 dagen in de overlast gezeten. Het geluid weerkaatste van het tegenoverliggende blok van mijn woning in de Poederooienstraat. Ik kon zelfs op sommige momenten het praten binnen horen, op zaterdagmiddag hoorde ik het zelfs in het winkelcentrum Reigersbos toen ik naar de metro liep. En volgens mij was het zelfs in de Poort te horen."

De watervogels waren duidelijk veel nerveuzer dan normaal. De zwanen gingen op een plek foerageren achter de podia. Een van de drie uitgekomen kuikentjes overleefde het niet. Ik denk dat de stress van zo'n 115 dB er wel mee te maken heeft. Als mensen er last van hebben dan dieren ook. Die hebben zelfs vaak een veel gevoeliger gehoor.

Kijk naar Een Vandaag

shot_1134

Kijk vandaag naar Een Vandaag met een item over groene festivals die juist het groen vertrappen: 

EenVandaag: "Dampende beats, bier in plastic bekers en de geur van vertrapt gras. Tienduizenden mensen kijken elk jaar uit naar de start van het festivalseizoen. De omwonenden van de stadsparken zien de festivals met zorg tegemoet. Veel groengebieden behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur en festivals horen daar niet in thuis, vinden zij. 

Voor de bewoners van het Amsterdamse Gaasperpark is de komst van niet een maar drie zomerfestivals nu zelfs reden om naar de rechter te stappen.  Als de stampende festivalkaravaan is vertrokken blijven de bewoners achter in een kaalgeslagen vlakte die maanden nodig heeft om te herstellen; om vervolgens het volgende festival te moeten ontvangen.

En dat terwijl festivals juist proberen steeds duurzamer en groener te worden.  Zo wordt er op Welcome to the Future in samenwerking met Landschap Noord-Holland gesnoeid, gewied, geplant en zwerfvuil verwijderd, streeft Indian Summer ernaar het meest duurzame festival te worden, verkoopt ID&T geen water meer in flesjes en is Mysteryland dit jaar energieneutraal. Prediken de festivals 'groen', terwijl ze het ondertussen vertrappen?"

Heerlijk!


De tweede dag

2013-06-09 at 18.26.15

2013-06-09 at 18.28.05

Ik zit de uren af te tellen tot het festival voorbij is. Het protest van Flora te Riet is vandaag zonder problemen verlopen. Gisteren zorgde de politie voor ordeverstoring. Flora's pols is nog steeds pijnlijk. Waarschijnlijk is de betreffende politieman iemand die thuis wat tekort komt, en dan maar op een ander springt. Mogelijk ook iemand die vooral gecharmeerd is van het feit dat het Nederlandse koningshuis van Duitschen bloed is. Totaal onacceptabel zoiets. En Herrema wast zijn handen in onschuld. Nee, een burgervader is hij niet.

Hieronder een paar meldingen van inwoners van Zuidoost:

Mouna: "Te triest voor woorden dit verhaal. Hier in Gein1 ook erg veel geluidoverlast van Openair. klachtennr was slecht te bereiken, was na inspreken. pas een dag later terug gebeld iemand is wel komen meten maar het was 5 onder de norm dus niets aan te doen... Ja mijn hele weekend door koppijn verpest... en hun zeiden dat er weinig meldingen waren maar hoe kunnen we onze krachten bundelen en meer actie voeren?"

Els: "Mensenlief wat was het een ongelooflijke herrie gisteren, ook hier in de Mijehof. Later op de dag naar Hoge Dijk plas gegaan, zelfs daar was er nog heel veel lawaai."

Marie-Anne: "Vreselijk. Dit is echt verschrikkelijk dat dit kan gebeuren. Wij hebben enige tijd geleden de dierenbescherming ingeschakeld. Ook zij hebben geprobeerd Open Air tegen te houden. Nog niet gelukt. Maar we gaan door. Morgen weer contact over vervolgstappen. Dit moet stoppen, dat vindt ook de Dierenbescherming! Lage frequentie geluiden zijn zeer schadelijk voor mens en vooral ook voor dieren. Lichteffecten zijn vreselijk beangstigend voor vogels en vleermuizen en werken desorienterend. Achteraf meten zoals Economische Zaken (ook aan ons) aangeeft dat ze zullen doen is onzin. De dieren leiden psychische en fysiologische schade door stress (net als wij trouwens). Dit kun je morgen niet met het blote oog waarnemen. Vannacht ging de afterparty overigens tot 4 uur door. Was daar vergunning voor? Wij moesten de deuren en ramen sluiten om te kunnen slapen. Hoe zou het de (andere) dieren zijn vergaan?"

2013-06-09 at 18.31.50

Vandaag ben ik weer op zoek gegaan naar de zwanen. Op het nest zat een zwaan, maar ik kon niet zien of de kuikentjes er ook bij waren. Een tijdje later vond ik de ouders en twee kleintjes terug niet ver van het rosarium. Maar ze kunnen geen kant uit. Mensen gaan toch ook niet naar zo'n festival met pasgeboren babies. En overal zitten meerkoeten met jongen. Als dieren doof worden hebben ze een veel kleinere overlevingskans. De zwanen hadden maar drie eieren, wat al erg weinig is voor een nest. Maar het is donders moeilijk om te bepalen wat daarvan de oorzaak is. En waar is het derde kuikentje aan overleden? Lastig vast te stellen. Maar zeker is dat 115 dB niet gezond is. Het is toch te gek voor woorden dat de festivalgangers oordoppen in moeten! Dan kun je toch gewoon het geluid beperken tot maximaal 100 dB, wat eigenlijk nog steeds schadelijk is. Het is volkomen absurd dat in het Gaasperpark waarden van 115 dB getolereerd worden. Dat is nergens voor nodig. Maar ja, ons Dagelijks Bestuur stelt geen grenzen. En de politie, tja de politie slaat als een tiet op een stoeprand of als een lul in een bord pap, om even voort te borduren op een item over 'een doppie' op het weblog van Henk de Boer.

2013-06-09 at 18.25.23

2013-06-09 at 18.32.08

2013-06-09 at 19.03.11

Als dit de moderne yups zijn, dan zijn ze wel erg kinderachtig. Het lijkt wel een kermis. Er waren best wel leuke jongens onder hen. Sommigen kwamen een praatje maken. Met hen viel best te praten, maar de meesten hebben geen idee van wat ze aanrichten of waar Abraham de mosterd haalt. In het azaleaplantsoen werden bloemen geplukt door de hippe dames. Voor diegenen die nog steeds denken dat het park er na het festival beter uitziet (commentaar van een van hen) die moeten maar eens kijken naar dit filmpje. Wat de jeugd van tegenwoordig zoekt is een gemeenschapsgevoel en dat denken ze te vinden in dit soort festivals. Dat is begrijpelijk. Maar het is eigenlijk een bewijs van onvermogen van onze maatschappij dat dat saamhorigheidsgevoel elders zo goed als verdwenen is. Ook Henk de Boer liet zich even zien voor steun aan het protest; hij heeft ook een paar filmclips gemaakt. Verder kwamen regelmatig mensen van Nellestein langs. De politie hield zich vandaag beschaafd afzijdig. Dat is zeker niet het resultaat van enige instructie afkomstig van voorzitter Herrema. Hij zit voor, dat is alles. Wel voorzitten, maar niet voor zitten, om het populair te zeggen.

2013-06-09 at 19.04.17

2013-06-09 at 18.27.22

Van een van de festivalgangers hoorde ik dat er 62.000 bezoekers zouden zijn in totaal op twee dagen. Dat zou een overtreding van de afspraken zijn. Dat had hij her en der gehoord, zei hij. Als dat klopt en er zou iets onverwachts gebeuren, een calamiteitje, dan heb je de poppen aan het dansen. Nu al een hele tijd is het geluid niet meer te harden. Nog een uur of vier en dan is de geluidsoverlast voorbij, de ravage wordt straks wel weer zichtbaar.

Stemmingsbeeld

Gisteren was het in elk geval een oorverdovend succes voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Voor diegenen die weg zijn gevlucht hier alsnog een kort sfeerbeeld. Het voordeel van zo'n filmpje is dat u het geluid lager kunt zetten. Enigjes toch die meissies die een vreugdesprongetje maken als ze een paard zien. Wat een brok natuurgebrek dat zich in deze stadswezentjes heeft opgestapeld! Het is te aandoenlijk om aan te zien.


Repressie in Zuidoost

Flora te Riet van Bewonersvereniging Nellestein had een protestdemonstratie aangemeld voor 1 tot 5 personen. Net als andere jaren heel beschaafd en geweldloos. Onderstaande tekst ontving ik net van haar; aangeslagen als ze was heb ik de tekst hier en daar wat moeten corrigeren op tikfoutjes. Het is begrijpelijk dat zo'n ervaring niet in je koude kleren gaat zitten. Morgen gaat het protest weer door. En ik zal er dan bij zijn om te filmen. Het is de agenten aangeraden zich morgen netjes te gedragen. Ik verwacht van voorzitter Herrema dat hij deze agenten die duidelijk buiten hun boekje zijn gegaan, terechtwijst en instrueert in de juiste gedragscode. Ik verzoek allen die geschokt zijn door dit onbeschofte politieoptreden morgen uw sympathie te komen tonen voor het protest om een uur of een bij de pleinplatanen bij de ingang van het Gaasperpark. En neem voor alle zekerheid uw identiteitsbewijs mee. In dit geval is duidelijk dat de agent geen reden had om Flora om haar identiteitsbewijs te vragen, want ze deed niets dat niet toegelaten was en er was geen sprake van ordeverstoring. Daar zorgden de agenten zelf wel voor.

shot_1133
RTV Noord-Holland filmt het protest in 2011
U kunt hier zien hoe het park werd achtergelaten

Flora te Riet: "Veiligheid in Zuidoost! De politie waakt er over!

Ik had me net geïnstalleerd op het plekje van vorig jaar. De agenten gegroet. Toen kwamen ze vragen naar mijn id. Dat had ik niet meegenomen omdat ik geen tasje mee had en mijn broekzak niet diep genoeg is.

Ik bood aan om het even op te halen als zij op mijn spullen zouden passen, maar dat kon niet. Of ik niet iemand kon bellen die mijn id kon brengen. Nee dus, geen telefoon en niemand thuis. Ik werd aangehouden en moest mee. Toen kwam net de wijkregiseur langs die mij met mijn naam aansprak, zodat mijn id vastgesteld kon worden, ter plekke. Maar helaas dat veranderde niets voor deze agent want ik was al aangehouden doordat hij dat uitgesproken had. Ik had geen id bij me en dat is een overtreding. Ik moest mee en ik moest mijn spullen weer inpakken anders zouden zij dat doen. Ik herhaalde nogmaals mijn voorstel, maar ik moest mijn spullen inpakken anders zouden zij het doen en zou het misschien niet zo zorgvuldig gaan. Ze begonnen heel ruw mijn borden te pakken toen zei ik dat ik het zelf wel zou doen en probeerde de borden te pakken, meteen dook 1 agent bovenop me en ik probeerde me verbaal te verzetten, maar hij zat al bovenop me en deed heel ruw handboeien om mijn polsen op mijn rug. Ik riep dat mijn pols gebroken was, maar dat maakte niks uit. Ze gingen bellen om een busje en ik moest met mijn gezicht op de grond blijven liggen. Mijn pols deed hardstikke zeer. Ik vroeg of hij mijn hoed op mijn hoofd wilde zetten zodat ik niet zou verbranden, maar dat wilde hij niet. Enfin afgevoerd in een busje door 2 andere dienders, ik kon er met mijn pijnlijke pols op mijn rug nauwelijks instappen en ook geen veiligheidsriem omdoen terwijl ik buitengewoon ongemakkelijk zat. Toen ik zei dat zonder riem rijden ook een overtreding was, deden ze mijn riem vast en die zat toen in mijn hals in plaats van schouder. Via Nellestein, vlak langs mijn huis reden we over het fietspad naar Ganzenhoef. Daar werden al mijn spullen uitgeladen en ik zelf ook. Ik werd in een soort kluis met deuren op slot gebracht en een loket. Daar kwam de hulpofficier, die had ik gisteren ook gezien toen ik de politie auto aanhield om het maaien van de orchideeën  te melden. Deze man zag het idiote wel in van deze situatie, maar ja, zonder id geldt een duidelijke procedure. Ook al was mijn identiteit ter plekke al vast gesteld door de wijkregisseur. Dus een bekeuring. Nou daar maak ik natuurlijk bezwaar tegen. Na een uurtje was het afgehandeld en de officier zou regelen dat ik niet nog een overtreding zou hoeven te begaan door zonder kaartje in de metro te stappen, lopen met zoveel spullen zou niet gaan. De agent kwam de bekeuring overhandigen en zei dat ik weg kon. Toen ik vroeg hoe ik dan weer terug zou moeten naar Nellestein, was dat niet zijn probleem. Terwijl hij mijn spullen naar buiten aan het zetten was, kwam de officier melden dat ik mee kon rijden met andere agenten die over een paar minuten weg gingen. Ik kon bij de voordeur wachten. Die agenten brachten me tot voor de deur thuis, zodat ik mijn id kon ophalen.

Ik had nog gezegd dat ik me regelmatig zonder id op openbare terrein begeef: werken in de nutstuinen, even naar glasbak, plastic container of papierbak, een rondje door het park eigenlijk altijd als ik geen geld nodig heb. Misschien moet ik toch overwegen een id zakje te maken. De agenten hadden een zakje met glimmende ketting en politiewapen om hun nek, ook binnenshuis.

De officier raadde nog aan langs de huisarts te gaan met mijn pijnlijke pols, als dat niet snel overging. Toen ik om 15.00 uur weer terug was op mijn plekje, deze keer met id en mijn melding van demonstratieformulier stonden dezelfde agenten daar met hun fietsjes alweer de openbare orde te bewaken, precies in de zichtlijn van mijn tekstborden. Ik heb ter plekke mijn rode pols op de foto gezet. Verbalisantnummer 035675 lijkt niet op het nummer dat de agent opgaf, helaas is niks ingevuld bij 1e verbalisant en 2e verbalisant. Volgens mij staan ze nog op foto's van vorig jaar. Ik zal het eens uitzoeken.

Lijkt dit niet heel erg op de aanhouding van de vrouw op de Dam met een bord 'ik ben geen onderdaan'?

De overgemotiveerde dienders van Zuidoost!"

De voorzitter van stadsdeel Zuidoost is verantwoordelijk voor deze absurde repressie. Het lijkt erop alsof met het vooruitzicht van de opheffing van de stadsdeelraden alle respect voor de bewoners van Zuidoost is verdwenen. Machtsmisbruik tiert welig. Ik verwacht van de heer Herrema wel zijn excuses voor het optreden van de politie.

Herrema zegt niet bevoegd te zijn.

Oorverdovend succes

De overlast van Amsterdam Open Air is in volle gang. In mijn straat is een geluidsniveau van 63 dB de toegelaten norm. Ik meet af en toe pieken tot 79 dB. En regelmatig gaat het over de 63 dB. Hieronder een grafiek met een gemiddelde van 65.3 dB.

shot_1127

grafiek1

2013-06-08 at 15.58.35
De grienden zijn nu nog verder afgezet dan vorig jaar

2013-06-08 at 15.59.09

In het park is het open gedeelte nu druk bezet met verkeer van fietsers, brommers en voetgangers, allemaal, behalve de beveiliging en politie, festivalgangers. Ze lijken allemaal heel sterk op mekaar, net klonen. Geintje. Overal in de bosjes en struiken worden fietsen vastgemaakt. Planten worden vertrapt. Er lopen rare figuren rond in allerlei pakken, zoals een bananenpak. Langs de paden affiches voor nog meer festivals in de buurt van Amsterdam. De pers heeft zijn eigen stekkie. Langs de omheining van het festival achter de bomen ervaar je een vreemde geluidswaarneming, het gaat niet meer om geluid maar om trillingen die zich in je botten en hersens nestelen en een vreemd, haast misselijk makend gevoel veroorzaken. Het publiek lijkt wel te bestaan uit uit de kluiten gewassen pubers, kinderen eigenlijk die onnozel doen, gek doen in de draaimolen, en blijkbaar al behoorlijk doof zijn als ze dit geluidsniveau tolereren. Dit is dan de crème de la crème, de yup de la yup van de natie. De 'idylle' is losgebarsten. De 'muziekstijlen' hebben allerlei namen, maar het is allemaal precies hetzelfde: boemdeboem boem boem! De dreun van een stampede mastodonten over de savanne beluisterd door de primitieve neanderthaler. Lekker oer voor de yup.

2013-06-08 at 15.50.14

2013-06-08 at 15.55.26

2013-06-08 at 15.58.14

De zwanen heb ik nergens gezien. Ik hoop dat ze uit deze heksenketel zijn kunnen ontsnappen. Maar dat vogels hier geen last van zouden hebben is klinkklare onzin. Ik had watjes in mijn oren gestopt, maar dat hielp niet veel. Ik heb wat gefilmd en ben zo snel mogelijk uit de buurt van de podia gegaan. Van muziek kun je niet spreken, het is een monotoon boemdeboem boemboem met af en toe wat rare geluiden erbovenop. Een kakofonie dus. Zuidoost zet zich weer op de kaart. Straks lezen we in onze media weer over het oorverdovende succes van Amsterdam Open Air. Er is weer heel veel bier gezopen, veel ijs gegeten, veel sigaretten gerookt, en veel gewiegeld en gewaggeld. Onze nomenklatura mag tevreden zijn. Het gaat in dit landje dat geregeerd wordt door regenten tenslotte altijd om geld.

Zo meteen komt er nog een pakkend verhaal dat Zuidoost nog veel meer op de kaart zet. Zuidoost, nergens anders!

Klachten Amsterdam Open Air

BVNellestein: "Klachten en bezwaren Open Air 2013, nuttige adressen en telefoonnummers. Zelf geluid meten? Link naar app!

Het is niet gelukt om Open Air 2013 via een voorlopige voorziening tegen te houden. De bodemprocedures over 2012 en 2013 moeten nog door de rechtbank behandeld worden. Na drie jaar wordt het evenementenbeleid geëvalueerd, dus nu is het moment om te laten zien dat een groot deel van de bewoners van Nellestein tegen grootschalige evenementen in het Gaasperplaspark zijn.

Maak bezwaar, dien klachten in en bel over geluidsoverlast en laat ons weten via cc of briefje dat u bezwaar gemaakt hebt. Hebt u zoals vele bewoners besloten om weg te gaan op 8 en 9 juni? Maak bezwaar en laat weten dat u vanwege de geluidsoverlast weg gaat.

Hieronder een lijstje:

1. schriftelijk bezwaar tegen vergunningverlening Open Air 2013 voor 25 juni 2013. t.a.v Burgemeester van Amsterdam, Amstel 1, 1011 PN Amsterdam of per e-mail via vergunningen@zuidoost.amsterdam.nl en dan t.a.v. Burgemeester..zie boven of via  info@zuidoost.amsterdam.nl en dan t.a.v. Burgemeester.. zie boven of via klachtenformulier.

2. klachten geluidshinder

020-820 18 63 Open Air/ dB-control, laat klacht registreren en vraag om meting

020- 421 4567 Algemeen klachten nummer gemeente Amsterdam, laat klacht registreren.

Email adres van Open Air:  info@amsterdamopenair.nl

3. Klachten per e-mail, telefoon (in kantooruren) of post

- info@zuidoost.amsterdam.nl b.v. t.a.v. stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema of stadsdeelbestuurder die in GGA bestuur zit Emile Jaensch. Telefoon alleen via algemeen nummer 14 020. Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost

- info@groengebied-amstelland.nl t.a.v. bestuur of tel 023 496 5656 of www.groengebied-amstelland.nl. Amsteldijk Noord 56, 1183 TE Amstelveen

- info@recreatienoordholland.nl Telefoon 023-520 2820. Post Postbus 2571, 2002 RB Haarlem, www.recreatienoordholland.nl Bezoekadres; Genieweg 46, 1981 LV Velsen-Zuid

 4. Politie

112 voor spoedeisende meldingen (ook grote vernielingen waarbij daders nog aanwezig zijn)

0900-8844 (geen spoed) voor algemene overtredingen, wildplassen, vernielingen, schade, geluidsoverlast

5. info@bvnellestein.nl voor kopie van bezwaarschriften en klachten of post: postbus 63723, 1100 EC Amsterdam Zuidoost of brievenbus Liendenhof 62

6.Zelf geluid Open Air meten via gratis app?   

Voor Android

Voor iOS"

Soundcheck

Vandaag soundchecks in het Gaasperpark, weliswaar met een redelijk laag volume. Ik heb niet hoger dan 93dB gemeten, dat was wel achter een grote bospartij. Als je met mensen praat dan hoor je veel negatiefs. Vooral over de geluidsoverlast. Een mevrouw van bijna 80 zei dat ze weer drie dagen niet zal kunnen slapen. Het is warm en mensen willen tenminste een raam open hebben, wat niet kan vanwege de herrie. Een jongedame van ik schat nog geen twintig vond dat we gelijk hadden met onze kritiek. Ze vond het een beetje teveel allemaal, te weinig park over voor andere recreatie, en het kon ook minder hard.

2013-06-07 at 18.36.29 2
De kleintjes Sander, Sjoerd en Kunna

De zwanen hebben inderdaad maar drie kuikentjes. Vandaag zwommen ze een eind weg om voedsel te zoeken. Dat betekent dat ze vlak langs de installaties in het rosarium zwemmen. Daar staat, ondanks beweringen van het tegendeel van de organisatoren van Amsterdam Open Air, toch een podium rechtstreeks gericht op het water waar de zwanen hun voer zoeken. Nu ze vrij rond kunnen zwemmen hoop ik dat de zwanen als het te gek en onhoudbaar wordt een toevlucht zullen zoeken in een rustiger plekje van het park. Het andere paar is nog steeds aan het broeden.

Ook de wandelpaden buiten het festivalterrein werden druk gebruikt voor de supersized gemotoriseerde golfkarretjes van de 'crew', en het was nog steeds een drukte van jewelste in het park. Ik hoorde ook de sirene van wat waarschijnlijk een ambulance was binnen het festivalterrein. Dat hoort misschien bij een van de acts.

2013-06-07 at 18.56.40
Het rosarium (of wat ervan overbleef)

2013-06-07 at 18.33.13

2013-06-07 at 18.54.14

Flora te Riet: "Hun nest ligt tussen het podium Carnivale, 100 dBA-115dBC op 25 meter van de geluidsbron en podium MTV/Apenkooi ook 100dBA-115dBC en nog 9 andere podia met minstens net zoveel geluid.

Dit weekend krijgen ze 40.000 dance-liefhebbers op kraamvisite en een internationale line-up aan artiesten met Techohouse, Electro en House, 2 dagen van 12.uur tot 23.00 uur. Vrijdagavond kunnen ze alvast hun eerste geluidservaring op doen met  Open Air Camping 85 dBA – 100dBC van 21.00 tot 4.00 uur, herhaling op zaterdag. 

Bestaat er onderzoek naar gehoor beschadiging bij dieren? Zijn er wel eens onderzoeken gedaan waarbij pasgeboren zwanen 11 uur continu blootgesteld zijn aan Technohouse, Electro, House, Deephouse en Urban met een dergelijke volume? Of mag dat niet, geldt dat als dierenmishandeling?

Merken dieren gehoorbeschadigingen ook pas achteraf en is het, net als bij mensen onherstelbaar? 

Hoe groot is de overlevingskans van heel jonge zwanen met een gehoor beschadiging? Hoe ligt dat voor andere (jonge) dieren?

Hoe ligt dat voor bezoekers van dit soort festivals? En hoe voor de omwonenden?

Terwijl ik dit schrijf begint de soundcheck, het ellendige oorlogsgedreun van de zeer ver dragende  bassen.

Een elk jaar groter wordend deel van het park is al een week afgesloten voor gewone recreanten, ook het doorgaande fietspad is afgesloten. Tot donderdagavond blijft dat zo en dan mag iederéén weer het park in, na deze ‘zware recreatie’…

Resultaat van deze dance industrie in dit EHS gebied Gaasperplaspark?

Tot ver in de zomer zwart, rottend, verbrand gras dat 15 dagen onder de vele rijplaten heeft gezeten, kapotte bermen, rotzooi in de struiken (vooral verderop in het jaar goed zichtbaar), de kaal gemaakte stammen (vanwege het schoonmaken), de hoog opgesnoeide paden, de weggemaaide kruidenlagen, de beschadigde beschermde planten, de intensief gemaaide bloemenweiden, zware bandensporen, de meest zichtbare schade. Minder zichtbaar:  zijn de broedende uilensoorten er nog, zijn bepaalde soorten niet terug gekomen, hoe staat het met de vleermuizen, hoe met de insecten?"

Zwaantjes uitgekomen

2013-06-06 at 15.59.51c

Vandaag zijn in het nest midden in het Gaasperpark de zwaantjes uit hun ei gekropen. Het was van ver wat moeilijk te zien, maar met een telelens ontdek ik er drie. Hopelijk zijn het er meer. Of moeten die nog uitkomen. Er zwemmen ook heel wat meerkoetjes in het park. Alle ouders gaan nu op zoek naar voedsel voor hun kroost.

2013-06-06at15.59.51

2013-06-06 at 15.59.27

Ze zitten wel onder de rook van een van de podia; ze zijn omringd door vier podia. En dat zou geen verstoring zijn? Ik ben benieuwd wat het ministerie daarvan maakt. Vandaag kreeg ik een telefoontje van het Ministerie van Economische Zaken, Directie Natuur en Biodiversiteit. Vreemd dat natuur onder economie valt. Veel raarder mag het niet worden in dit land. Mijn melding van verstoring wordt nu toch serieus genomen en is doorgegeven aan de Afdeling Handhaving. Men heeft contact gehad met Amsterdam Open Air die de noodzakelijke maatregelen moet treffen om te verhinderen dat de Flora- en faunawet wordt overtreden. U hoort later nog het resultaat van dit onderzoek. Er is door anderen ook melding gemaakt van verstoring, namelijk door de dierenbescherming.

Er is nog een zwanenpaar aan het broeden, niet ver van de ingang van het festival. Stel je voor dat de kuikentjes uitkomen en meteen een kakofonie van meer dan 100 dB over zich heen krijgen. Dat is niet echt een idylle zoals Open Air wil laten uitschijnen.

2013-06-06 at 15.56.24

Op de camping staan de teepees klaar voor de powwows en het roken van de vredespijp (potje weed) in de kunstmatige idylle van Amsterdam Open Air. Elders rond het park zie je steeds meer uitingen van woede tegen het festival.

Ik heb eigenlijk meer zin om een regendansje uit te voeren voor een bloeiend Gaasperpark.

2013-06-06 at 16.01.22

2013-06-06 at 16.01.55

2013-06-06 at 16.06.03

2013-06-06 at 16.06.51

Het is opvallend dat er nu vooral groene omheiningen geplaatst zijn, tenminste daar waar de festivalgangers er tegenaan kijken. De buitenste rand is op veel plekken toch nog voorzien van zwart zeildoek. Het oogt anders nogal sterk op Guantánamo en men staat dan toch als trendy yup ietwat voor schut zo opgesloten tussen hekwerk om vooral te verhinderen dat onverlaten erin komen zonder te betalen. Nog steeds trokken zware vrachtwagens het park in, geladen onder andere met ijskarren en toiletten natuurlijk, want er zal wat afgezeikt worden het komende weekend.

2013-06-06 at 16.07.49

2013-06-06 at 16.08.48

2013-06-06 at 16.09.31

Gerechtelijke dwaling

rechtspraak

De uitspraak van de rechter over de vergunning voor Amsterdam Open Air kwam er eindelijk op 4 juni. Dat is rijkelijk laat voor een spoedverzoek dat op 30 mei is behandeld en op 17 mei al was ingediend. Intussen was de voorbereiding en de opbouw van het festival al begonnen. Zo'n late uitspraak is eigenlijk toch een schoffering van de verzoekers.

In de Nederlandse rechtspraak hebben we regelmatig te maken met gerechtelijke dwalingen. Wat we daarover horen geldt meestal spectaculaire zaken; wat we meestal niet via de media vernemen zijn de gerechtelijke dwalingen die burgerzaken betreffen. Toch komen die hierbij nog regelmatiger voor dan bij strafzaken.

De rechterlijke macht is in Nederland onafhankelijk van de wetgevende macht en de uitvoerende macht, dat wil zeggen onafhankelijk van regering en staat. Dat is maar goed ook. Maar de werkelijkheid van het huidige staatsbestel is de laatste decennia grondig veranderd. De staat is veel macht kwijtgeraakt en de regering heeft veel macht overgedragen aan de markteconomie. Privatisering en deregulering zijn de heersende dogma's. Haast ongemerkt is er een andere macht ontstaan, die van de markt, in het bijzonder de financiële ondernemingen. Grote ondernemingen schrijven mee aan wetten en lobbyen om hun belangen vast te leggen. De huidige economische machthebbers zijn niet meer onze regeringsleiders, maar de grote ondernemingen, de multinationals, die vaak niet eens of weinig belastingen betalen. Het huidige neoliberale regime draait om geld en grote financiële belangen. De belangen van grote ondernemingen, dus hun winst, gaat voor de belangen van de burgers. Dat merken we ook in de rechtspraak, waar bij het afwegen van de belangen van burgers en ondernemingen, de burger vaak het onderspit delft en de grote financiële belangen gezien worden als nationaal belang. Dat is in feite een corrumpering van de rechtspraak.

Vooral op het gebied van natuur zien we dat rechters steeds vaker uitspraken doen die de belangen van grote ondernemingen steunen. We moeten eigenlijk toe naar een nieuw rechtssysteem dat ook onafhankelijk is van de markteconomie, van het grote ondernemerschap. Al te vaak komen de belangen van burgers in het gedrang en worden zelfs nationale wetten en locale bestuurlijke wetten en regels overtreden om de financiële belangen van een paar individuen te dienen.

Dat is precies wat volgens mij ook het geval is in deze uitspraak van de rechter over de vergunning voor Amsterdam Open Air.

Hoewel ik geen advocaat ben vind ik het toch vreemd dat bij deze zaak Amsterdam Open Air ook als partij aanwezig was. Ook Groengebied Amstelland heeft zijn zegje mogen doen tijdens de zitting. Ging het hier om de vergunningverlening of oordeelde de rechter dat het om het financiële belang van Amsterdam Open Air ging? Ik dacht het eerste, de rechter dacht het laatste. Ongeveer halverwege de zitting vroeg de rechter uit eigen beweging aan Sjoerd Wynia van Amsterdam Open Air of hij een aanmerkelijk financieel belang had in het doorgaan van het festival. Vanzelfsprekend had hij dat, dit festival wordt enkel en alleen georganiseerd voor de winst en heeft niets te maken met cultuur (11 podia naast mekaar met 115dB is een kakofonie). De heer Wynia verklaarde dat hij dan failliet zou kunnen gaan. Als de zaak eerder was behandeld door de rechter dan was de kans op financiële schade voor de organisatoren miniem geweest. Bovendien moet Amsterdam Open Air altijd rekening houden met een weigering voor een vergunning. Dat de vergunningen meestal zeer laat verleend worden is een laakbare procedurefout van de vergunningverlener. De rechter laat hier dus overduidelijk het financiële belang van de organisatoren van het festival prevaleren boven de belangen van omwonenden en recreanten. Amsterdam Open Air had nauwelijks schade geleden als het festival was verplaatst naar het ArenaPark, waar ze al twee festivals hadden en ze de hele zomer door kunnen feesten en ongestoord de beest uithangen.

De rechter oordeelt dat hoewel de bestemming van het Gaasperpark te kenschetsen is als 'lichte recreatie', er geen overtreding van het bestemmingsplan is door dit evenement, omdat sprake zou zijn van ruimtelijk niet relevant, kortdurend en incidenteel gebruik, waartegen het bestemmingsplan zich niet zou verzetten.

Dat is te zot om los te lopen. Een contract voor 5 jaar met elk jaar een festival dat weken opbouw vergt, met de mogelijkheid voor het stadsdeel en/of GGA, drie festivals te laten plaatsvinden, en waardoor het Gaasperpark maandenlang niet meer voor recreanten beschikbaar is wegens herstelwerkzaamheden, is niet meer incidenteel, is geen lichte recreatie en pleegt ruimtelijk en gehoormatig een gigantische inbreuk op de omgeving en het park. Hoewel het hier volgens de rechter wel degelijk gaat om 'zware recreatie' is daar volgens haar geen bezwaar tegen omdat het een 'recreatiegebied' is. Daarbij vergeet zij voor het gemak dat dit gebied tot de EHS behoort en de HGS. Zij beweert ook dat het niet zeker is dat het evenement volgend jaar ook door zal gaan. Met haar uitspraak maakt zij dat toch wel zekerder. Het argument dat dit park is aangelegd als Floriade, betekent nog niet dat evenementen erbij horen. Stel dat het stadsdeelkantoor gebouwd zou zijn op een voormalige afvalberg, dan betekent dat nog niet dat wij ons afval zouden mogen storten in het stadsdeelkantoor.

Er zou volgens de rechter 'zicht op legalisatie van dat gebruik' zijn. Dat is in feite toch een erkenning van de huidige illegaliteit van het evenement. De rechter neemt dus alvast een voorschotje op een toekomstige legalisering. Petje af!

Volgens de rechter is er controle door de Algemene Inspectiedienst van het ministerie wat betreft de Flora- en faunawet. Er zouden geen overtredingen zijn geconstateerd voor verstoring van broedende vogels. Maar mijn melding van verstoring van het zwanennest bij het ministerie zal niet worden onderzocht. Dan kunnen en zullen vanzelfsprekend ook geen verstoringen worden geconstateerd. Hetzelfde gebeurt voortdurend met meldingen van verstoringen in andere parken. Het verantwoordelijke ministerie heeft lak aan zijn eigen wetten en de EHS-status van parken. Dat niet aannemelijk is gemaakt dat de voorgaande evenementen tot onherstelbare schade hebben geleid, is absurd. Mijn weblog documenteert de ravage elk jaar weer. Maanden na de evenementen is het Gaasperpark nog een bouwterrein, waar geploegd moet worden, gedraineerd, gras ingezaaid en kan dus al die tijd zijn eigenlijke recreatiefunctie niet vervullen. Veel begrip voor natuur en de omwonenden heeft de rechter niet, dat is duidelijk.

De rechter heeft gewoon gekozen voor het belang van de evenementenindustrie. Ik noem het een gerechtelijke dwaling.

Schandlaparchitectuur

img
Schandlaparchitectuur voor het Oosterpark

HeerlijkheidGein 13-08-2012: "Volgens het Parool wil stadsdeel Oost van het Oosterpark een 'evenementenpark' maken, met zo'n 17 evenementen per jaar waaronder veel muziekfestivals.  Ook gebaseerd op een evenementennota die nog moet worden aangenomen. Er zou met de omwonenden worden overlegd, het werd meer 'aankondigen'. Ook daar denkt de buurt dat de rustige recreatiemogelijkheden verloren gaan, dat er lawaaioverlast komt."

Wonderlijk toch, hoe onze besturen zich in alle mogelijke bochten wringen om wat krom is recht te breien. Een park uitbreiden door bomen te kappen en er een deel van de wijkbebouwing bij te voegen! Only in ze Nedderlens! Mij lijkt het plan van Buro Sant geen landschapsarchitectuur, maar schandlaparchitectuur. Het enige doel is eigenlijk het faciliteren van evenementen. Net als het Bijlmerpark, ook zo'n schandlaparchitectonische platitude, waarvan enkel de vlinderheuvel nog enige waarde heeft. Vreemd dat men vaak ook de basisregels van parkbeheer vergeet: bomen en struiken nemen veel hemelwater op en verhinderen dat de grond drassig wordt.

SP: "De SP wil dat enkele tientallen grote, beeldbepalende eiken en kastanjebomen uit het Oosterpark gered worden van de kettingzaag. Daarover werd dinsdagavond stadsdeelwethouder Özütok (GroenLinks) over aan de tand gevoeld. Volgens SP-deelraadslid Ritsema zijn er veel argumenten om de eiken- en kastanjebomen te laten staan: "Deze bomen zijn kerngezond, ze filteren schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof uit te lucht en zorgen voor schaduw op een deel van het grasveld bij het pierenbadje waar zomers veel inwoners van Oost komen recreëren.""

Mevr. Özütok zit ook in het bestuur van Groengebied Amstelland en zou daar corrigerend op kunnen treden wat betreft de onzalige commerciële ambities van GGA. Maar zij is niet vaak aanwezig op vergaderingen.

Bradley Manning

Uitspraak rechter

BVNellestein: "Voorlopige voorziening vergunning Open Air 2013 afgewezen. Eens evenementen terrein, altijd evenementen terrein, ook 30 jaar later. Stadsdeel laat ook geluidsmetingen doen, nu maar hopen dat het oorverdovende bladergeruis meten niet onmogelijk maakt, zoals in 2011.
link naar uitspraak"

Mooie dag voor vrachtwagens

Het was vandaag een mooie dag voor vrachtwagens vooral, want de recreanten zijn uit het Gaasperpark verdreven. Hondenbezitters, zwemmers, wandelaars, fietsers, picknickers, zonnebaders, natuurliefhebbers, joggers, ruiters, enz. enz. ze zijn voorlopig niet welkom in het Gaasperpark. De broedende en kroost verzorgende watervogels hebben nog geen idee van wat hen over een paar dagen te wachten staat: een kakofonie van 11 podia.

2013-06-04 at 20.32.15

2013-06-04 at 20.33.38
Ook dit gedeelte naar het duinlandschap is nu afgezet.

2013-06-04 at 20.34.10

Waar gisteren de kraan van 48 ton het park niet in kon,
lukte dat vandaag wel met een kraan van 26 ton.

2013-06-04 at 20.36.14
De paden zullen het toch zeer zwaar te verduren gehad hebben.
Er zijn weer honderden tonnen overheen gegaan.
Only in ze nedderlens. Zuidoost - nergens anders!

2013-06-04 at 20.34.49

2013-06-04 at 20.22.48

2013-06-04 at 20.21.20

2013-06-04 at 20.20.46

2013-06-04 at 20.19.06
Ook buiten het festivalterrein liggen stalen platen.

2013-06-04 at 20.25.58
Kilometerlange waterleiding naar het festivalterrein
vanaf de Waternetkraan tussen de manège en de camping.

2013-06-04 at 20.26.53

2013-06-04 at 20.27.15
Ik hoop dat Amsterdam Open Air dit water zelf betaalt.

2013-06-04 at 20.28.20
De woede van recreanten is duidelijk merkbaar.

2013-06-04 at 20.28.37
Overlast - SCHANDE

2013-06-04 at 20.29.06

2013-06-04 at 20.32.47

2013-06-04 at 23.09.42

Het Gaasperpark is de komende maanden een bouwplaats.
Let op de verplichte gehoorkappen!
Geluidsnivo’s hoger dan 80db/a kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Maar dat geldt dus niet voor festivalbezoekers, de sullen!

2013-06-04 at 20.33.12
De overlast en ravage heeft u mede 'te danken' aan The Good Guyz.

Verslag rechtszitting

Hieronder een verslag van Flora te Riet van Bewonersvereniging Nellestein van de rechtszitting tegen de vergunning verleend door stadsdeel Zuidoost aan Amsterdam Open Air. Ook vandaag is er nog geen uitspraak van de rechter. Intussen kunnen de overtreders van wetten, Flora- en faunawet, EHS en bestemmingsplan gewoon hun gang gaan. Groengebied Amstelland heeft al aangekondigd dat men weer nieuwe (illegale) 'besluitvorming' gaat opstellen en realiseren. Dat betekent dat de EHS, bestemmingsplannen en Flora- en faunawet, evenals de democratische besluitvorming in gemeenteraden en stadsdeelraden, volledig buiten spel gezet worden. Dat is te vergelijken met een staatsgreep.

illegaal

"Bericht over rechtzaak vergunningverlening Open Air 2013 van 30 mei 2013, verzoek voorlopige voorziening voor 2013

Nog geen uitspraak van de rechter op maandag avond 3 juni 2013, terwijl wel spoed geboden is in deze zaak. Opbouw door Open Air op 31 mei gestart.

De rechter gebruikt de term ‘klunzig’ voor procedurele afhandeling van vergunningverlening door stadsdeel in naam van de burgemeester. Vastgestelde termijnen worden overschreden (al drie jaar lang) , niet alle stukken liggen ter inzage (al drie jaar lang),  gegevens ontbreken (al drie jaar lang), volledige informatie beschikbaar stellen hapert (ook dit jaar weer) etc. De rechter vraagt duidelijke toezegging van aanwezige ambtenaren dit in de toekomst beter te doen, om te voorkomen dat “we hier volgend jaar weer zitten”. 

Aanwezig waren: 2 ambtenaren (één juridisch adviseur van stadsdeel Zuidoost en  één van de stad) namens de burgemeester van Amsterdam met ondersteuning van jurist van stadsdeel Zuidoost en een medewerker bestuurssecretariaat namens het Groengebied Amstelland. Vergunningaanvrager van Open Air met assistent. 

Advocaat namens het collectief van de Bewonersvereniging Nellestein en enkele bewoners, de voorzitter van de bewonersvereniging en een belangstellende.  

De gemeente bleek nu opeens wel allerlei stukken te hebben die ontbraken bij de vergunning die ter inzage lag en waarover ook de advocaat niet de beschikking had gehad. Eigenlijk een grond om te verdagen, maar was niet in ons belang. Deze procedure zaken waren geen voldoende grond om het festival af te blazen voor de rechter.

Alle partijen kregen van de rechter uitgebreid de gelegenheid om aan te geven hoe zij tegen deze zaak aan keken.

De gemeente: gewenste ontwikkeling van evenementen in het groen, het terrein, de Floriade was altijd al een evenementen terrein geweest, dance- industrie voor de gemeente groot economisch belang, op meer plaatsen evenementen in stadsparken, regionale parken, onderzoeken gedaan voor Flora en Faunawet , Quickscan 2011 en broedvogelonderzoek 2012 en dat wordt ook weer in 2013 gedaan, (maar rapport is er nog niet, zou vrijdag komen, nog niets gezien)

De vergunning aanvrager: Hij zou failliet gaan bij niet doorgaan, hij had al 600.000 à 700.000 euro geïnvesteerd. Hij organiseerde 10 tallen festivals in Amsterdam, maar bij Zuidoost waren de meeste beperkende voorwaarden. Hij had geen stukken, voor de Quickscan  was het laatste onderzoek dinsdag gedaan, morgen zou het rapport klaar zijn. 2013 was het derde jaar en de bedoeling is elk jaar een festival, maar elk jaar moet weer opnieuw een vergunning aangevraagd worden.

De advocaat ging in op het niet volledig kunnen uitoefenen van het wettelijk beschermde recht van bezwaar maken van zijn cliënten, door het niet volgen van de voorgeschreven procedures. De strijdigheid van de vergunningverlening met het geldende bestemmingplan., het niet opnemen van de dwingende aanwijzingen in de vergunning. De bewonersvereniging vulde aan: de aantasting van het relatief rustige en groene woonklimaat van Nellestein, de aantasting van het park door het beheer af te stemmen op evenementen, de schade die deze evenementen veroorzaken aan het park, het evenementenbeleid dat drie grootschalige, mogelijk meer daagse evenementen per jaar  toelaat, Open Air wordt elk jaar groter, meer bezoekers ( nu 40.000), een steeds groter deel van het park (dit jaar ook het naakteiland, het hele doorgaande fietspad, weiden bij de bijenschans, eigenlijk grote invloed op het hele park) en meer dagen. Dit jaar uitbreiding met evenementen op de camping, in de vergunning is sprake van 4 dagen (eigenlijk zou het gaan om 3 dagen aldus de vergunning aanvrager) waarbij vrijdag en zaterdag tot 4.00 uur  ’s nachts  een vergunning verleend is. De afsluiting van een groot deel van het park voor een halve maand juist in de groei en bloei tijd.  En natuurlijk de zeer hinderlijke geluidsoverlast.

De rechter wilde een indruk krijgen hoe groot het naakteiland was en hoe het festival terrein in het park er vorig jaar uitzag. Op de grote lucht foto’s van het terrein, konden we goed aanwijzen welke gebieden volgens de Quickscan van 2011(die uitging van een veel kleiner festival terrein) bedoeld waren als veilige haven voor plant en dier en hoe die geheel door het festival in beslag genomen zijn. Ook de ligging van de camping, Nellestein en de woonwijken rond de plas zijn duidelijk gemaakt.

Na het nodige juridische geharrewar over verzoek om handhaving en ingebrekestelling ging het  over het strijdig zijn met het bestemmingplan. Als dat zo is, is er ook nog een mogelijkheid om voor  3 evenementen per jaar via de ‘Kruimelgevallen regeling’ een ontheffing te verlenen via de BOR . Dan mag een evenement max. 15 dagen (incl. op en afbouw duren)  en moet iets incidenteels hebben.  Volgens de ambtenaren zou dit evenement voldoen aan deze “Kruimelgevallen regeling” en zouden ze er een ontheffing voor geven. 

De aanleg van drainage op 2 plaatsen in het terrein, deels door de vergunning aanvrager betaald, omdat de schade die vorig jaar ontstaan is, niet hersteld kon worden,  maakt het begrip incidenteel twijfelachtig, aldus de advocaat.

De rechter informeerde nog of er een mogelijkheid was om zonder een uitspraak tot overeenstemming te komen. Daar was niemand eigenlijk op voorbereid en de kans daarop leek heel erg klein.

Geluid: de aanbevolen geluidsmaatregelen zijn dit jaar, in tegenstelling tot 2012 wel  opgenomen in de vergunning. Alleen de formulering is weinig expliciet, zodat er lastig te handhaven valt. De formulering zou aangescherpt moeten worden, zodat dat wel het geval is.

Flora en Fauna wet: de Quickscan van 2013: het onderzoek van 2012 wordt herhaald. De aanbeveling uit het  rapport van 2012 om een inventarisatie van het hele gebied te maken is niet uigevoerd. Het onderzoek is niet bij de vergunning gevoegd. In 2011 en 2012 was GGA de opdrachtgever, in 2013 is dat de vergunning aanvrager. Toegezegd wordt dat het rapport aan alle betrokkenen ter beschikking gesteld zal worden, zodra het er is. (nog niets gezien).

Tot slot blijkt één van de ambtenaren een pleitnotitie opgesteld te hebben, die nu pas genoemd wordt en niet beschikbaar was. De volledige aanvraag heeft hij ook als kopie bij zich, een stapel van ca. 10 cm. We kunnen hem krijgen, ook met het veiligheidsplan als we maar toezeggen dat we dat niet op het internet zetten. We overwegen nog even om dan maar het deel zonder dat veiligheidsplan aan te nemen, maar uiteindelijk wordt het de hele stapel.     

De rechter zal zo spoedig mogelijk uitspraak doen…

Na ruim 2 uur wordt de zitting afgesloten.

Onze eerste indruk is dat we veel tijd kregen om het woord te voeren om ons het idee te geven dat er naar ons geluisterd wordt, een beetje ter compensatie voor het feit dat ons verzoek toch afgewezen zal worden; te veel economische belangen, die meer gewicht in de schaal leggen dan  bescherming van natuurlijke diversiteit in een park in de EHS en geluidshinder in omliggende woonwijken.

De zaak over de vergunning van 2012 moet nog behandeld worden."

Geluidsoverlast Open Air

shot_1118
Vogels zijn een beetje de bouwvakkers van de natuur.
S ochtends herrie terwijl je probeert te slapen,
de rest vd dag zie je ze niet meer.

Bovenstaand tweetje is afkomstig van een van de organisatoren van Amsterdam Open Air. Vogels veroorzaken dus volgens hem overlast. Mogelijk hoort hij later op de dag de vogels niet meer door zijn kakofonieproductie. Hij is nu druk aan het bouwvakken in het Gaasperpark. Ons vraagt hij begrip voor zijn overlast van 115 dB.

Een klein aantal omwonenden van het Gaasperpark is een paar dagen geleden geïnformeerd over het begin van de werkzaamheden voor Amsterdam Open Air. Ondanks de belofte van Sjoerd Wynia van Open Air om ook de omwonenden van Gein en Reigersbos een bewonersbrief te sturen, is dat nog niet gebeurd. Weer een van de talrijke beloften en afspraken die ze aan hun laars lappen.

Brief aan omwonenden van Nellestein:

"Geachte omwonenden van recreatiegebied Gaasperplas,

Op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni wordt door een aantal Amsterdamse partijen (onder andere AIR, MTV, GirlsLoveDj's en Apenkoo) voor de 3e keer het muziekfestival Amsterdam Open Air georganiseerd in een gedeelte [sic] van het recreatiegebied Gaasperplas. Langs deze weg willen wij u graag informeren over het festival. Voor u als omwonende betekent het namelijk dat een deel van het park tijdelijk minder toegankelijk is dan normaalgesproken. De rest van het park is gewoon toegankelijk.

De vergunning voor het festival is inmiddels verstrekt door het stadsdeel en de voorbereidingen zijn in volle gang. Op vrijdag 31 mei beginnen de opbouwwerkzaamheden voor het festival. De afbouw duurt tot uiterlijk vrijdag 14 juni.

Tijdens het evenement, dat begint op zaterdag om 12.00 uur en duurt tot 23.00 uur, wordt versterkt geluid geproduceerd op verschillende podia. Op zondag begint de muziek om 13.00 uur en eindigt om 23.00 uur. De vrijdag voorafgaand aan het evenement, dus op 7 juni, vinden er tussen 16.00 en 18.00 korte 'soundchecks' plaats.

Wij weten dat versterkt geluid voor overlast kan zorgen en wij doen er alles aan om dit te beperken. Toch vragen wij hiervoor bij voorbaat uw begrip. Door gebruik te maken van geavanceeerde geluidssystemen én door er in de opstelling rekening mee te houden, proberen wij de overlast zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard zullen wij er strikt op toezien dat de door het stadsdeel aan ons opgelegde geluidsnormen niet worden overschreden.

Mocht u toch veel hinder ondervinden van bijvoorbeeld geluid, dan kunt u tijdens de festivaldagen altijd contact met ons opnemen via telefoonnummer 020-8201863. Wij noteren dan uw klacht en sturen zo mogelijk iemand van het bedrijf dB Control langs om geluidsmetingen te doen.

Mocht u meer informatie willen of heeft u een specifieke vraag, an kun u een e-mail sturen naar info@amsterdamopenair.nl.

Voor meer informatie over het festival kunt u terecht op www.amsterdamopenair.nl

Met vriendelijke groet,
De organisatie van Amsterdam Open Air"

Eén miezerig telefoonnummer waarna mogelijk (dus niet zeker) actie ondernomen wordt, na uren of mogelijk dagen? Belabberd. Dit jaar geen telefoonnummers van het stadsdeel of de politie. De overheid trekt zich terug en laat ons met de overlast zitten. De stadsdeelraad is buiten spel gezet. De maffia regeert en vernielt intussen onze parken. De gigantische kranen en vrachtwagens, de vorkheftrucks die niet geschikt zijn voor een parkomgeving rijden de paden kapot en beschadigen struiken en bomen. Een piepklein stukje van het park is nog toegankelijk, eigenlijk alleen maar een doorgangsroute. Amsterdam Open Air doet er alles aan om de overlast zo groot mogelijk te maken.

Overlast in uw wijk kunt u melden bij het plaatselijke politiekorps via telefoonnummer 0900 - 8844 (geen spoed, wel politie).

Meldpunt overlast Amsterdam-Zuidoost

U kunt ook de vergunningverleners e-mailen: E. Jaensch, T. Herrema.

Of de organisatoren van Amsterdam Open Air: info@amsterdamopenair.nl

Torens van Babel

Belshazzars-Feast
Rembrandt - Belshazzar's Feest

Amsterdam Open Air heeft net als Amsterdam metropolitane allures. Gisteren en vandaag werd in het Gaasperpark werk gemaakt van de Torens van Babel die komend weekend de hemel gaan bestormen. De zendmast is de hemel in gericht. The sky is the limit. Over 11 podia verspreid zal een geluidsverwarrende Babylonische kakofonie de lucht in geslingerd worden. Het hele park is een megalomaan bouwterrein.

shot_1114

shot_1115

shot_1103 copy
Klik voor vergroting

shot_1106 copy
Deze enorme kraanwagen uit Volendam, volgens de bestuurder 48 ton zwaar, kon het park niet in en moest onverrichter zake terugkeren.

shot_1105 copy
Als 't heffen hoger moet
(humor op de bouwplaats)

shot_1108
Gaat dat lukken?

shot_1111 copy
Jawel, over de lantaarnpaal heen, de berm in, langs de boom,
weliswaar met flink veel afgerukte takken.

shot_1104 copy
Vrachtauto met vier aggregaten

shot_1107 copy
Vrachten met 'ecotoiletten'

shot_1112
It ken net!

shot_1102
Er zijn nog tig wachtenden voor u.

kunst
Dit is geen kunst
(Ceci n'est pas de l'art)
(resten van een techno barbecue?)

shot_1116

Mene, Mene, Tekel, u-Pharsin

Spectaculaire redding

luiaard

HuffingtonPost: "Sloths are a major part of our animal coverage here at HuffPost Green, and a recent story about Monique Pool, a woman in Suriname who rescued 200 of the lovable creatures, touched our hearts. After cattle farmers cleared 16 acres of forest in the Guiana Shield, Pool jumped in to save hundreds of sloths, porcupines and anteaters forced to evacuate their homes."

Nog meer foto's van deze schattige luiaards.


Kamp Open Air

2013-06-02 at 16.41.36 copy

Vandaag was het festivalterrein voor Amsterdam Open Air helemaal afgezet. Er is nog een smalle doorgang van de Provinciale Weg naar metrostation Gaasperplas. En er is nog een klein stukje natuur met het duinlandschap en de grienden aan de oever van de Gaasperplas dat waarschijnlijk later ook nog afgezet zal worden. Kamp Open Air is klaar voor het inrichten van de barakken voor de te verwachten tijdelijk gedetineerden op 8 en 9 juni. Kijk, je moet dit evenement zien als een psychologisch experiment met jongeren, een experiment om te kijken hoever de huidige jeugd wil en kan gaan in het zich onderwerpen aan een strict folterregime van uren geluidsbelasting (115dB), drank en drugs, opgesloten in een weliswaar natuurachtige omgeving maar volledig afgezet met een stevige omheining.

2013-06-02 at 16.32.01 copy

2013-06-02 at 16.33.20 copy

2013-06-02 at 16.36.08 copy

2013-06-02 at 16.41.45 copy

2013-06-02 at 16.38.09 copy

2013-06-02 at 16.42.05 copy

2013-06-02 at 16.38.49 copy

2013-06-02 at 16.39.07 copy

2013-06-02 at 16.39.50 copy

2013-06-02 at 16.40.23 copy

2013-06-02 at 16.40.36 copy

2013-06-02 at 16.40.44 copy

2013-06-02 at 16.41.25 copy

2013-06-02 at 16.42.49 copy

2013-06-02 at 16.43.05 copy

2013-06-02 at 16.43.26 copy

Het experiment wordt tot het uiterste gedreven door deze jongeren zelf te laten betalen voor hun opsluiting. Dit om hen te sensibiliseren voor de toekomst die hen te wachten staat in een extreem doorgedreven neoliberaal systeem waarin ze ook zullen moeten betalen voor alle ongemakken die ze in toenemende mate te verduren zullen krijgen. Sommigen zullen het een paar uur in Kamp Open Air volhouden, anderen zullen het uiterste van zichzelf vergen door twee dagen te 'feesten' (het eufemisme voor deze foltering) en de nacht door te halen in de camping. Je kunt het een' rite de passage' noemen, een proeve van volwassenheid. Daarna kunnen ze gelouterd en klaargestoomd, hoewel enigszins doof - een pre in deze moderne wereld, de volwassen wereld in en komen ze op de lijst van de toekomstige nomenklatura die dan t.z.t. weer de volgende generaties aan gelijkaardige beproevingen mag onderwerpen, zoiets als het Chinese concubinesyndroom (na jaren van onderdrukking wordt concubine nummer 10 eindelijk nummer 1 en kan zij de anderen weer flink onderdrukken).

In deze artificiële Brave New World komt de jeugd tot volle ontplooiing. De crisis lost op. Don't worry, be happy! De primitieve dreun van stampende mastodonten neemt de hartslag over. De kunstmatige idylle lijkt echt. De ravage erna hoeven ze nooit te zien.

"And if ever, by some unlucky chance, anything unpleasant should somehow happen, why, there's always soma to give you a holiday from the facts. And there's always soma to calm your anger, to reconcile you to your enemies, to make you patient and long-suffering. In the past you could only accomplish these things by making a great effort and after years of hard moral training. Now, you swallow two or three half-gramme tablets, and there you are. Anybody can be virtuous now. You can carry at least half your morality about in a bottle. Christianity without tears-that's what soma is."
(Aldous Huxley - Brave New World)

2013-06-02 at 16.42.34 copy

2013-06-02 at 16.42.20 copy

Na deze antropologische uiteenzetting gaan we over tot de orde van de dag. Langs de hele omheining liepen mensen die zich afvroegen waarom het park ineens was afgesloten. Informatie over het festival is blijkbaar nog niet verstrekt aan alle omwonenden. Weer een paar zeer boze mensen die kwijt wilden dat net nu het weer zomers wordt het park ontoegankelijk is. Een paar diehards gingen dan maar langs de omheining zonnebaden.

Bijenstal tussen de stalen platen en hekken

2013-06-02 at 16.40.03 copy

2013-06-02 at 16.33.11 copy

De imker was met zijn bijen bezig. Het festival komt nu wel heel dicht bij zijn bijenstal. Hij vroeg zich af of zijn bijen nu wel voldoende bloemen zouden kunnen vinden. Als bijen uitlopen en dan uitzwermen zoeken ze naar een geschikte plek voor een nieuwe kolonie. Net als de bloemen zijn de bijen ook een paar weken achter op hun schema. Is door GGA al onderzocht wat het effect is van 115 dB op bijen of kan ook dat hen niets schelen?

2013-06-02 at 16.34.16 copy
Zendmast (van MTV?)

2013-06-02 at 16.39.22 copy
Verpletterde klokjes

Nog even genieten van wat er nog aan flora en fauna overbleef vandaag.

2013-06-02 at 16.35.49 copy

2013-06-02 at 16.36.23 copy

2013-06-02 at 16.36.39 copy

2013-06-02 at 16.41.09 copy

2013-06-02 at 16.37.39 copy

De aanval op de parken

AOA

Het ziet ernaar uit dat parken in onze huidige samenleving door politici gezien worden als mogelijke oorden van ongewenst protest en ongeoorloofde paradijselijke beloften. De aanval op de parken is ingezet. In Turkije doet men dat met bruut politiegeweld, in Nederland schakelt onze overheid gewoon de commercie in. In dit land werd cynisch genoeg de Dag van het Park aangegrepen om de aanval op onze parken in te zetten. De verdrijving uit het paradijs op herhaling, now playing in a theater near you.

Volkskrant: "Bij botsingen tussen demonstranten en de politie in het centrum van de Turkse metropool Istanbul zijn vrijdagochtend gewonden gevallen. Om hoeveel gewonden het gaat, is nog niet duidelijk. Het aantal demonstranten was donderdag tot enkele duizenden gegroeid.

De protesten zijn gericht tegen het verdwijnen van het laatste park rondom het centrale Taksimplein, dat ook door Nederlandse toeristen veel wordt bezocht. Net als donderdagochtend gebruikte de politie traangas om een einde te maken aan een vreedzaam tentenkamp in het kleine Gezi Park.

De politie heeft de toegangswegen naar het park afgesloten. De betogers protesteren behalve tegen het verdwijnen van het park, dat plaats moet maken voor een winkelcentrum, ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur."

SamenNieuwWest: "Het park als onderneming

Tijdens de Dag van het Park op zondag 26 mei organiseerde Stad-Forum een BBQ met discussie in het Rembrandtpark. Samen met parkbezoekers, ondernemers en beleidsmakers stond het forum stil bij het park van de toekomst. De stad Amsterdam moet bezuinigen, ook op het onderhoud van de Amsterdamse parken en bossen. Dit vraagt om andere manieren van onderhoud, exploitatie en programmering van de parken. Hoe kunnen enthousiaste ondernemers en bezoekers actief een rol spelen in beheer en programmering van de parken?

Tobias Woldendorp van DSP-groep pleit voor het vormen van één stichting voor parkmanagement. Ondernemers, bestuurders, beleidsmakers, potentiële parkvervuilers (zoals bijvoorbeeld fastfood ketens uit de buurt die producten verkopen die zorgen voor zwerfafval) en ook bevlogen bewoners kunnen zo beter samenwerken.

De ondernemers zijn enthousiast over de voorgestelde organisatievorm.

Er bestaan trouwens ideeën te over voor nieuwe voorzieningen in het Rembrandtpark, zoals een restaurant, kiosk en sanitaire voorzieningen.

Wethouder Freek Ossel is tevreden met de denkkracht in het Rembrandtpark tijdens de Dag van het Park. "Het is een positieve discussie. Sommige dingen gebeuren al, maar je moet dingen ook uitproberen". Dat leidt tot innovatie. Een niet te missen stap voor een "park als onderneming"."

festivalgras
Rottend festivalgras
na Amsterdam Open Air 2012

Op de 'participatiebijeenkomst' van 30 mei hier in de manège in Zuidoost waren ook hoofdzakelijk ondernemers uitgenodigd. Wat men, d.w.z. de regenten van Groengebied Amstelland, op het oog heeft is een privatisering van onze parken. De bezoeker heeft enkel nog een functie als consument en klant. Freek Ossel gedraagt zich als een verstokte neoliberaal van de oude stempel, als een lid van de Commerciële Kerk van de Laatste Dag (Hallelujah, laat de euro's tot mij komen! Après moi, le déluge!). Nu betalen voor parkeren voor je deur? Straks betalen voor het uitlaten van je hond of wandelen in het park. Van natuurbeheer is geen sprake meer in het beleid van onze regenten. Biodiversiteit? Nooit van gehoord! Als onze parken ondernemingen zijn, dat moeten ook de vogels en de kikkers, de eigenlijke bewoners van de parken, gehoord worden. Misschien kunnen we ze wat helpen om hun stem te laten horen in onze stadsdeelraden en het stadhuis. Ik hoor liever een kikkerconcert dan een kakofonie van 11 podia met techno/house/techhouse/deep house/disco/hip hop/electro en fuck-a-duck gedoe.

SamenNieuwWest: "Sinds 2005 vindt jaarlijks het Lovelandfestival plaats in het Sloterpark. Veel bewoners van Nieuw-West zijn niet blij met ieder jaar opnieuw een hele dag geluidsoverlast. Ook de kwaliteit van de grasmat van het grote parkeiland - nabij de heuvel - is door belasting met te zwaar materieel en te intensief gebruik in de afgelopen jaren sterk verslechterd. Vorig jaar was het dan ook een goede beslissing van het stadsdeel om het parkeiland niet als festivalterrein beschikbaar te stellen.

De schade van de vorige jaren gehouden Lovelandfestivals is nog steeds niet hersteld.

Dit nieuwe lawaaifestival vindt plaats in de broedtijd. De pal naast het terrein gelegen reigerkolonie is druk aan het broeden en onlangs is hier zelfs een broedend lepelaarspaar gespot."

VriendenVanDeSloterplas: "Begin mei bereikte ons het bericht van de mogelijke vergunning voor dit festival. In de Westerpost hebben wij direct laten weten wat onze bezwaren zijn tegen dit festival:

- De broedende vogels.

- Het terrein, namelijk het Grote Parkeiland waar 2 jaar geleden enorme schade is ontstaan door het Loveland Festival. Vorig jaar mocht Loveland niet op dat deel plaats vinden. Maar ook nu is de schade nog steeds zichtbaar.

- De te korte tijd tussen vergunning en datum van het festival.

Naast ons bezwaarschrift aan het stadsdeel hebben we ons bezwaar ingediend bij de rechtbank Amsterdam met het verzoek tot een voorlopige voorziening ter voorkoming van het Mystic garden Festival. Daarnaast hebben we bij het Ministerie voor Economische zaken ons bezwaar voorgelegd. Dit ministerie bewaakt de uitvoering van de Flora- en faunawet.

Op 28 mei vond de behandeling van ons verzoek betreffende de Voorlopige Voorziening bij de rechtbank plaats. Peter Stein en Harriët Haakma Wagenaar hebben daar de vereniging vertegenwoordigd. Tot onze verbazing was, naast vertegenwoordigers van het stadsdeel, de ondernemer van Mystic Garden met zijn advocaat aanwezig. Deze voerde uitgebreid het woord en de ondernemer mocht inbrengen wat voor vreselijke strop het voor hem zou zijn als het festival niet door zou gaan. Uit een onderzoek naar de dieren in het park werd geciteerd dat reigers en lepelaars minder gevoelig zijn voor geluid dan mensen, zodat ons bezwaar daarmee niet gegrond was. Bovendien heeft de organisatie enige aanpassingen gedaan. O.a. is de toegang tot het festival verplaatst waardoor er minder beweging is vlak bij de broedende vogels. 

Aan het eind van de zitting werd door de advocaat van Mystic Garden aan de rechter een mail overhandigd van het ministerie van Economische Zaken en Milieu, waarin stond, dat het ministerie, na het bestuderen van de stukken, van mening is dat de genomen maatregelen voldoende zijn. Wel wil het ministerie dat de situatie gemonitord wordt. Ondanks dat het ministerie er van uit gaat dat er geen verstoring plaats vindt wil hij dat er ook achteraf gemonitord wordt of er  geen nadelige effecten zijn op het broedproces. Dat moet binnen 3 dagen na het festival. Dat moet door een deskundige gebeuren. Naar aanleiding van onze brief aan het ministerie kregen wij een antwoord ongeveer gelijke strekking (Klik hier voor antwoord).

Mocht  u van oordeel zijn dat het festival overlast veroorzaakt, dan kunt u reageren op telefoonnummer 020 421 4567 (gemeente Amsterdam) of bij de organisator van het festival (06 498 06 066)."

aoa2012

Heel cynisch dat die festivals vaak idyllische namen krijgen als Mystic Garden. De New Age beweging is inmiddels al helemaal verloederd tot puur commercieel gerommel. Festivals afficheren zich meestal met paradijselijke voorstellingen. Zo wordt een gigantische leugen gecreëerd. De werkelijkheid is anders, die stinkt naar rottend gras.

Op de rechtszitting van 30 mei waar de vergunning voor Amsterdam Open Air werd behandeld hadden we dezelfde toestand als voor de Sloterparkzitting: niet alleen de vergunningverlener was er, maar achter hem zat Groengebied Amstelland en in het midden van de zaal, vlak voor de rechter, zat een van de organisatoren van Open Air. Vreemd, heel vreemd.

Op een gegeven moment vroeg de rechter aan Sjoerd Wynia van Open Air, of er een  groot financieel belang voor hem aan verbonden was om dit festival door te laten gaan. Dat beaamde hij natuurlijk. Want het draait in dit festival niet om cultuur (een kakofonie van 11 podia heeft niets meer met cultuur te maken) maar om winst. Vreemd dat in een zaak tegen een vergunningverlener de hoofdpersoon ineens de festivalorganisator blijkt te zijn en een ereplaats krijgt.

Wat wij nodig hebben is een nieuwe rechtsorde, die naast de onafhankelijkheid van de rechtspraak tegenover de staat, ook de onafhankelijkheid van de rechter tegenover de economie, d.w.z. de grote financiële belangen, vastlegt.

Onze rechtspraak weegt belangen tegen mekaar af, maar dat zijn hoofdzakelijk financiële belangen. Het is volkomen buiten alle proporties dat een of twee dagen muziekfestijn (lees de winst van een paar muziekmagnaten) van groter belang geacht worden dan de maanden dat parken niet meer hun eigenlijke recreatiefunctie kunnen vervullen en dat schade wordt toegebracht aan fauna en flora. Deze commerciële rot verspreidt zich over heel Nederland. Er is geen stad of stadsdeel meer te vinden dat geen festival organiseert in groengebieden. En dat betekent jammer genoeg dat geen park gespaard wordt.

De natuurbarbaren dreigen onze parken over te nemen. Dien bezwaren en protesten in. Bel naar politie en overheden om uw klachten en overlast kenbaar te maken.

Enquete Amsterdam Open Air

2013-05-31 at 17.02.49
Zwaar festivalverkeer in het Gaasperpark

BVNellestein: "Resultaten van de enquête over Open Air

Resultaten enquête, (klik hier) voor een overzicht.
Enquête formulier, (klik hier) voor de tekst.

De vraagstelling was niet helemaal gelijk aan de peiling van het verzet tegen grootschalige evenementen in het Gaasperplaspark in 2011 waar ca. 300 bewoners hun handtekening onder zetten.  

In 2013 geven de bewoners van 274 appartementen (66% van alle reacties) aan absoluut tegen Open Air te zijn. Dat staat voor meer dan 300 bewoners, aangezien per huisnummer slechts één formulier ingevuld kon worden.

Geen sprake dus van gewenning en afname van het verzet.

De bewoners van 88 appartementen vinden het prima en van 48 zijn niet voor of tegen.

Het initiatief voor het uitvoeren van deze enquête is genomen door Johan Fransen.

De Bewonersvereniging Nellestein zal de uitslag van deze enquête gebruiken bij haar verzet tegen dit evenementenbeleid.

Op 30 mei 2013 is de rechtszaak over een voorlopige voorziening tegen de vergunningverlening voor Open Air 2013, de rechtszaak over de vergunningverlening 2012 is verschoven naar een nader te bepalen tijdstip.

Informatie via deze website."

De uitspraak van de rechter laat nog op zich wachten.

© 2009