Weblog Archive oktober 2013

Een asociaal kabinet

Terwijl de zwarte gezette en gezeten burgerij zich in de stadsdeelraad van Zuidoost druk maakt over de kleur van Zwarte Piet, wordt onze politici geen stok in de wielen gestoken bij het uitwerken van hun schadelijke plannen. Terwijl de kleine burger, (en dus ook veel allochtonen) op allerlei manieren gepakt en belazerd wordt, worden de scherpe kantjes voor de rijken uit het regeerakkoord gehaald. Want het kan toch niet zo zijn dat de rijkste huizenbezitters niet gecompenseerd worden voor de lagere belastingaftrek van de hypotheekrente, vindt de neoliberale goegemeente. Maar waar blijft nou de compensering voor de gewone burger en de middenklasse die de buikriem echt strak moeten aanhalen en in sommige gevallen zelfs het brood uit de mond gestoten wordt?

rutte-doet-voor
De zak van Sinterklaas?
(Klik cartoon voor vergroting)

NRC: "Het belastingtarief voor de hoogste inkomens daalt op termijn van 52 procent tot 49,5 procent. De belastingverlaging compenseert de lagere belastingaftrek van de hypotheekrente waar huizenbezitters recht op hebben. Het toptarief gaat vanaf 2018 in kleine stapjes naar beneden."

Het is dus het tuig dat medeverantwoordelijk was voor de crisis, de bubbels en de fraudes, dat vooral niet teveel mag inleveren. Nederland op zijn smalst. En daar werkt de PvdA aan mee!

Stadsklimaat en leefbaarheid

shot_1455

Duurzaamgebouwd: "Het stadsklimaat wijkt wezenlijk af van het buitengebied. Verharde oppervlakken, stedelijke energiebronnen en de grotere hoeveelheid (fijn)stof zorgen voor een temperatuurverschil met het buitengebied tot 6°C. De verwachting is dat dit 'stedelijk hitte-eiland effect' de komende jaren tot een verschil van wel 10°C met het buitengebied kan oplopen.

Dit effect heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid van onze steden en de gezondheid van de inwoners. Tijdens periodes van 'hittestress' neemt arbeidsproductiviteit af en agressie toe. Daarnaast stijgt het sterftecijfer onder kwetsbare groepen als ouderen.

In het stedelijke gebied moet klimaatadaptatie vanwege de schaarse ruimte komen van relatief kleine projecten. Voorbeelden van stedelijke klimaatadaptatie zijn nieuwe groenstructuren, waterpleinen, wadi's, half bestrating en aanpassingen aan gebouwen als begroeide gevels en vegetatiedaken.

Ze bufferen regenwater waardoor pieken in de afvoer vermeden worden en zorgen voor verdamping wat opwarming vermindert. Bovendien vormen ze een biotoop voor dieren en planten in de stad. Vanwege het grote aantal projecten is bij de realisatie van stedelijke klimaatbuffers een rol weggelegd voor particulieren, woningcorporaties, bedrijven, gemeenten en de waterschappen.

Groen in openbare ruimte en parken, stadsbomen, groene daken en gevels verlaagt de temperatuur effectief en houdt water vast, zuivert lucht en biedt tevens een habitat voor diersoorten. Op een zonnige dag koelt een boom door evapotranspiratie met een vermogen van 20-30 kW, het vermogen van meer dan tien airco's.

Daarnaast verkoelt vegetatie ook passief, door beschaduwing van oppervlakken. Parken hebben een sterk verkoelende werking, waardoor de temperatuur tijdens een hittegolf tot wel 6 graden lager ligt in een park dan in het omliggende stedelijke gebied. Het verschil in temperatuur creëert een atmosferisch drukverschil, waardoor bij lage windsnelheden een verkoelende luchtstroom van park naar omliggend stedelijk gebied kan ontstaan."

Stadsdeel Zuidoost is dus verkeerd bezig. Het kappen van steeds meer bomen, het grasplan waarbij struiken vervangen worden door gras dat elke twee weken gemaaid moet worden (extra kosten!), en het 'verstedelijken' van onze parken hebben allemaal een negatieve invloed op het stadsklimaat. Haal de bomen weg uit Zuidoost en je krijgt hevige rassenrellen. Horeca in parken trekt criminaliteit aan. De biodiversiteit wordt aangetast door evenementen in parken. De vervuiling neemt toe, en de kosten voor onderhoud en handhaving stijgen aanzienlijk. Wat we nodig hebben is meer bomen en struiken, meer parken en groengebieden.

Stormschade

schade

AT5: "Als gevolg van de zware herfststorm die maandag over de stad trok zijn ruim vierhonderd bomen gesneuveld.

Dit blijkt uit een inventarisatie van hoofdstedelijk bomenconsulent Hans Kaljee. Het gaat hier om bomen die volledig om zijn geblazen, exemplaren die (zwaar) beschadigd zijn geraakt zijn niet meegeteld.

De meeste bomen sneuvelden in stadsdelen Zuid en Noord. Hier gingen zo'n honderd bomen tegen de vlakte. Zuidoost volgt met vijftig bomen en in het centrum, West, Oost en Nieuw-West sneuvelden veertig bomen."

Dit is weer een duidelijke aanwijzing dat we voorzichtig moeten omgaan met ons milieu. De schade in Friesland was het grootst. Hoewel het omvallen van een boom een spectaculaire gebeurtenis is, hebben veel bomen ook veel wind opgevangen en daardoor verhinderd dat daken van gebouwen werden gerukt. Door de klimaatverschuiving is eigenlijk de herfst nog niet ingetreden, zodat veel bomen nog volop in blad stonden, waardoor ze het zwaarder te verduren kregen. Er komt dus nog een inhaalslag om de gevelde bomen te vervangen. Want bomen zijn tenslotte noodzakelijk om de kwalijke gevolgen van de klimaatverandering enigszins op te vangen.

Zwarte Piet in zak en as

shot_1445
Ondertekenaars motie PvdA

Gisteren werd er in de Stadsdeelraad een motie ingediend door de PvdA om een vergunning te weigeren 'voor een optocht van Sinterklaas in het winkelcentrum van de Amsterdamse Poort voor een optocht van Sinterklaas met zwarte Pieten'. Download dit gedeelte als mp4

shot_1449

Hoewel de heer Wirnkar verklaarde dat het niet ging om een verbod, kan dit niet anders verklaard worden dan als een oproep tot een verbod. Dhr. Wirnkar had signalen gehoord uit zijn omgeving dat de openbare orde in gevaar zou kunnen komen. Was dat een verhulde bedreiging? Als dit doorgaat dan gaan wij hardhandig actie voeren? Ik mag hopen van niet.

De stemming was als volgt: voor stemden 15 raadsleden, tegen 5 leden. GroenLinks stemde tegen. De VVD stond niet achter de motie en had de zaal verlaten. Sommige partijen als OZO en D66 waren verdeeld. Maar Wim Mos (uit politiek opportunisme) en Obahiagbon stemden voor, Ristie onhield zich. Ook de CU, PPB en NSS stemden voor. De motie is dus aangenomen. De redelijke motie van GroenLinks (een optocht zonder Zwarte Pieten) haalde het niet (11 tegen en 5 voor). Intussen waren er al heel wat raadsleden vertrokken uit de zaal. Henk de Boer had al vroeg uit protest tegen de gang van zaken de raadszaal verlaten.

de boer
Henk de Boer verlaat de zaal

Daarmee stuiten we weer op het grote probleem in Zuidoost. De PvdA kan voorstellen wat ze willen, het maakt niet uit of het legaal is of illegaal, ze hebben de meerderheid van stemmen; en het gekibbel onder de andere partijen helpt ook niet. Bissesar van de PPB heeft zich bijvoorbeeld nooit ingezet voor de blanke bevolking. Zijn interesse gold enkel zijn eigen achterban. En Gaasperdam interesseert hem al helemaal niet. Om een afspiegeling te zijn van de etnische verhoudingen hebben alle partijen zich bemoeid om hun lijsttrekkers te kiezen uit de allochtone inwoners. Dat is zeer vaak uitgelopen op een mislukking. Dus nu heb je een raad met een overwegend allochtone invulling die nauwelijks nog voeling heeft met de blanke inwoners en eigenbelang vooropstelt. In deze kwestie is blijkbaar ook geen ruimte voor een redelijke visie die naar aanpassing van het feest streeft. Dat is een zeer kwalijke zaak.

Voorzitter Herrema verklaarde dat een vergunning niet geweigerd kan worden. Het Dagelijks Bestuur zal de motie dus niet uitvoeren. En daar heeft hij gelijk in. Het bij de haren bijsleuren van het argument van de 'openbare orde' deugt van geen kanten. Het recht om uiting te geven aan de eigen cultuur is essentieel, dat zou de zwarte aanhang van de PvdA moeten weten. Dat geldt niet alleen voor de zwarte bevolking, maar ook voor de blanke inwoners. Door deze motie zou de indruk gewekt kunnen worden dat de radicale vleugel van de PvdA van Zuidoost weinig voelt voor tolerantie en niets geleerd heeft van de ontwikkeling in de mensenrechten. Er zijn genoeg mogelijkheden om het Sinterklaasfeest en vooral Zwarte Piet aan te passen. De burgemeester en voorzitter Herrema willen hierover een dialoog.

AT5: "De motie geeft een verkeerd signaal, in een democratie mag je een Sinterklaasintocht organiseren. Dat kun je niet zomaar verbieden', zegt Herrema.

Hij roept de organisatie van de intocht wel op in gesprek te gaan om de invulling misschien te veranderen. 'Op deze manier zou je een modernere vorm kunnen vinden. Het is niet aan ons om een dergelijke traditie te veranderen, dat moeten de degenen die het feest willen vieren doen. Vernieuwen vind ik een betere manier dan een vorm van verbod.'"

Bestuurscommissies

Tot een paar maanden geleden ging ik ervan uit dat er geen stadsdeelraden meer zouden komen en dus ook geen verkiezingen voor de stadsdeelraden. Dat zou het probleem van de zuidoostelijke vriendjespolitiek en overheersing door de PvdA mooi hebben opgelost. Maar geleidelijk begreep ik dat er wel deelverkiezingen georganiseerd zouden worden voor de bestuurscommissies en dat de afschaffing van de deelraden in Amsterdam eigenlijk tevergeefs is geweest. Hoe dat in zijn werk ging leest u hieronder.

th

Publiekrecht&Politiek: "... de gemeente Amsterdam heeft een list verzonnen om de stadsdelen toch in stand te houden. De deelgemeenten ontleenden hun bevoegdheden aan delegatie. De gemeenteraad droeg bevoegdheden (waaronder die om algemeen verbindende voorschriften te stellen) over aan de deelraden. Het college van B&W droeg bevoegdheden over aan het stadsdeelbestuur. De burgemeester tenslotte, droeg bevoegdheden over aan de stadsdeelvoorzitter. Als de deelgemeenten uit de Gemeentewet verdwijnen kan dat niet meer. Althans, niet meer op grond van artikel 87 van de Gemeentewet.

De Gemeentewet kent namelijk ook bestuurscommissies (zie artikel 83 Gemeentewet). Blijkens het eerste lid van dat artikel kunnen de raad, het college en de burgemeester bevoegdheden overdragen aan deze bestuurscommissies, net zoals deze organen bevoegdheden konden overdragen aan de deelgemeenten. De gemeente Amsterdam is van plan de stadsdelen te laten voortbestaan, maar dan in de vorm van de bestuurscommissies van artikel 83 van de Gemeentewet.

In de verordening op de bestuurscommissies 2013 is geregeld dat ieder stadsdeel een bestuurscommissie krijgt. De bestuurscommissie krijgt een algemeen bestuur (lees: stadsdeelraad), dagelijks bestuur (kenden de stadsdelen ook al) en een voorzitter (lees: stadsdeelvoorzitter). Het algemeen bestuur wordt gekozen door de inwoners van het stadsdeel, en de voorzitter en leden van het dagelijks bestuur worden benoemd door het algemeen bestuur.

Welke bevoegdheden zullen worden overgedragen aan de bestuurscommissies is nog niet precies vastgesteld, maar is al wel op hoofdlijnen bekend. Er zullen twee belangrijke verschillen zijn in vergelijking met de huidige stadsdelen. De bestuurscommissies zullen niet de bevoegdheid krijgen algemeen verbindende voorschriften op te stellen die door strafbepaling of bestuursdwang te handhaven zijn. Daarnaast zullen de openbare ordebevoegdheden van de burgemeester niet worden overgedragen aan de bestuurscommissies. Dat betekent echter niet dat de bestuurscommissies (of de voorzitters daarvan) hier geen taak zullen krijgen. Volgens de eerste zin van de bijlage bij de verordening zal namelijk aan de openbare orde-taken van de bestuurscommissie “door middel van mandatering vorm en inhoud worden gegeven”.

Maar dat het verder om een breed scala van gedelegeerde bevoegdheden zal gaan, is wel duidelijk. Zo worden onder andere bevoegdheden die te maken hebben met wonen, monumenten, afval, parkeren, waterbeheer of subsidieverlening overgedragen. Het gaat dan niet alleen om het formuleren van beleid op deze punten, maar ook om de vergunningverlening en handhaving (zie voor de hele lijst de bijlage bij de Verordening).

Zo te zien blijven de stadsdelen dus gewoon bestaan, met min of meer dezelfde taken en bevoegdheden. Was dat de bedoeling van de wetgever? Nee. Een duidelijk citaat uit de Memorie van Toelichting bij de wet: “Het wetsvoorstel maakt een einde aan de mogelijkheid voor gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen.” En: “Aan een (territoriale) bestuurscommissie kan niet de behartiging van een aanzienlijk deel van de belangen van een deel van de gemeente worden opgedragen; dat was immers door de wetgever uitdrukkelijk voorbehouden aan de deelgemeenten. Het takenpakket van een dergelijke commissie kan dus nooit zo breed en algemeen zijn als dat van een deelgemeente.”(TK 2011-2012, 33 017, nr. 3, p. 2)."

Eigenlijk zal het in Zuidoost dus nog erger worden dan voorheen. Met minder mensen en partijen die in een raad hun zegje mogen doen, met meer invloed van de PvdA (met veel baantjesjagers) en VVD (en in de raad was en is portefeuillehouder Jaensch de enige mover en shaker, de ultieme power broker, de homo politicus, de politicus die leeft voor en door de neoliberale politiek, maar niet in de eerste plaats de hele gemeenschap). Ik ging ervan uit dat we enkel zouden stemmen voor de gemeenteraad. Maar de stadsdeelraden zullen blijven bestaan, evenwel veel ondemocratischer en kleiner, dus minder invloed van de burgers. En waar blijft Herrema?

De bewonersoverleggen zullen in de toekomst door de bewoners zelf helemaal geregeld moeten worden. Maak je borst maar nat. Van sovjets, volksraden, zal uiteraard geen sprake zijn. De vriendjespolitiek zal nog meer dan vroeger welig tieren.

Misschien kunnen we de verkiezing voor de bestuurscommissies boycotten, en enkel stemmen voor de gemeenteraad. Maar dat lijkt me geen goede oplossing. Ik ben bang dat we er een probleem bij hebben in Zuidoost.

Petitie tegen Bayer

SumOfUs: "Bayer has just sued the European Commission to overturn a ban on the pesticides that are killing millions of bees around the world. A huge public push won this landmark ban only months ago -- and we can't sit back and let Big Pesticide overturn it while the bees vanish.

Bayer and Syngenta, two of the world's largest chemical corporations, claim that the ban is "unjustified" and "disproportionate." But clear scientific evidence shows their products are behind the massive bee die-off that puts our entire food chain in peril. 

Just last month, 37 million bees were discovered dead on a single Canadian farm. And unless we act now, the bees will keep dying. We have to show Bayer now that we won't tolerate it putting its profits ahead of our planet's health. If this giant corporation manages to bully Europe into submission, it would spell disaster for the bees.

Sign the petition to tell Bayer and Syngenta to drop their bee-killing lawsuits now."

bij

Natuurbericht: "Italiaanse onderzoekers hebben aangetoond dat de neonicotinoïden Imidacloprid en Clothianidin een werking hebben die te vergelijken is met die van het aidsvirus op de mens. Neonicotinoïden onderdrukken de enzymen die een rol spelen bij de afweer tegen virussen. Zo verzwakt de bij en kan de geringste infectie fataal zijn. Een infectie die voor veel sterfte onder honingbijen zorgt is het “deformed wing virus”, een virus dat de vleugels doet verschrompelen. Lang werd gedacht dat dat virus enkel in stand gehouden werd door de Varroamijt, een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen.

In het onderzoek stelden de onderzoekers bijen bloot aan concentraties neonicotinoïden die overeenkomen met de blootstelling die ze ook in een gemiddeld landbouwveld ondergaan. Al gauw merkten ze dat de infectie met het “deformed wing virus” enorm toenam in de populatie. De verspreiding zelf bleek te gebeuren door de Varroamijt, maar doordat neonicotinoïden de natuurlijke afweer van de bijen afremden, konden die zich niet meer verdedigen tegen het virus.

Een grote besmetting met datzelfde “deformed wing virus” is waarschijnlijk de aanleiding tot het massaal ineenstorten van kolonies in het najaar. Een besmet volk gaat verzwakt de winter in en sterft gedurende de winter. Dit onderzoek toont in navolging van vele andere studies aan dat de neonicotinoïden ook in heel lage concentraties een enorme invloed kan hebben op de gezondheid van bijen.

Eerdere studies wezen reeds uit dat bijen niet de enige slachtoffers zijn van deze superpesticiden.
Waar de norm voor Imidacloprid overschreden werd, telden ze tot 70% minder waterinsecten. Ook akkervogels ondervinden mogelijk sterke hinder van het gebruik van neonicotinoïden.

Eerder dit jaar stelde Europa een tijdelijke ban voor drie neonicotinoïden. Die ban gaat echter niet ver genoeg. De negatieve effecten op het leefmilieu wegen te zwaar door in verhouding tot de voordelen die ze bieden voor de landbouwer."

Lichtvervuiling

nacht

DeGezondeStad: "In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaan alle lichten uit bij De Gezonde Stad en onze partners. Tijdens deze Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties, vragen we aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling en -hinder en vieren we de duisternis.

In de Nacht van de Nacht doven wij met 23 partners het onnodige licht van de kantoorpanden, de spots op gebouwen en reclameverlichting. Lichtvervuiling en -hinder wordt namelijk veroorzaakt door verlichting en zorgt voor licht- en energieverspilling, ontregeling van het dagelijkse ritme van dieren en mensen en een vermindert zicht op de sterrenhemel. Vooral in de groten steden, zoals Amsterdam, is dit een serieus probleem.

Van 23.00 tot 07.00 uur gaat de onnodige verlichting van de panden van De Gezonde Stad en haar partners uit. De deelnemende  partners zijn: After Press Group, Amsterdam Energie, Burgermeester, Canal Company, De Dakdokters, Drukkerij Raddraaier, Ecotap, EkoPlaza, Greenhost, Icova, Join the Pipe, MacBike, Mokum Mariteam, Sawadee Reizen, Singaz, Switch My Light, Theater Bellevue, UDEA, UTZ Certified, Wattcher, WeGo, Wieringen Prins, en ZuidOost Partners.

Kijk op de website van Nacht van de Nacht."

Gaasperdam heeft de toekomst

... maar het heden is dus knudde?

Gaasperplas
Gaasperdam is onzichtbaar

Het taalgebruik van politici is erbarmelijk. De stadsdeelkrant staat er bol van. Lees bvb nummer 18. Hieronder cursief een kleine bloemlezing met commentaar in romein. Hoe meer hun plannen rammelen, hoe wolliger hun taalgebruik.

Gaasperdam is een onzichtbare wijk.

Inderdaad, mogelijk komt Prem morgen met de gevatte uitspraak 'Gaasperdam bestaat niet'. Om de 'zichtbaarheid' te verhogen denkt het Dagelijks Bestuur aan het kappen van zoveel mogelijk bomen. Zodat u tenminste kunt zien waar u uw auto heeft foutgeparkeerd. Door het grasplan worden struiken verwijderd, zodat ook de zichtbaarheid van het zwerfvuil beter wordt. De zichtbaarheid is ook handig voor criminelen die dan in één oogopslag de juiste vluchtweg met de minste weerstand kunnen volgen. Meer horeca trekt ook criminaliteit aan. En criminaliteit zet het stadsdeel in the picture. Dus horeca bevordert de zichtbaarheid.

Gaasperdam trekt te weinig nieuwe bewoners van buiten Zuidoost, hoger opgeleiden vertrekken en de bevolking vergrijst.

Nadat onze hogescholen er alles aan gedaan hebben om het onderwijsniveau naar beneden te halen, zijn hoog opgeleiden ver te zoeken in Zuidoost. Dus moeten we concurreren met andere stadsdelen om daar een braindrain te veroorzaken. We zullen ze kapotconcurreren. Om jongeren aan te trekken organiseren we oorverdovende festivals in het Gaasperpark zodat ze het tot in Abcoude en Noord kunnen horen. De hoorbaarheid wordt zo duidelijk verbeterd en Zuidoost komt op de decibelkaart.
Het is ook een schande dat mensen steeds ouder worden. Dat zou verboden moeten worden. Oudere mensen zijn vervelend, kosten veel en bemoeien zich overal mee, dat laatste is nog het ergste. Geef de jongere een uitlaatklep à 115 dB en ze houden zich koest.

Bewoners en bedrijven gaan zoveel mogelijk zelf voorzien in hun energiebehoefte.

Het moet gedaan zijn met dure energieleidingen. Laat iedereen zelf zijn brandhout gaan sprokkelen in onze groengebieden. Ik ken al mensen die hun hout betrekken uit de Gaasperzoom. Straks kunnen we ook koeien gaan melken daar.

En bewoners kunnen beschikken over zeer snelle internetverbindingen en slimme energiesystemen.

De mensen worden dommer, daarom moeten de systemen slimmer worden. Zeer snelle internetverbindingen in Gaasperdam? Graag, als dat zou kunnen.

Het Gaasperpark is nu het best bewaarde geheim van de wijk.

Jazeker, het Gaasperpark is een publiek geheim. In sommige delen van het park is het cruisen schering en inslag. Maar het is nog wel een beetje geheim.

Zo zal ‘het rondje plas’ alle leuke en mooie plekken met elkaar verbinden.

Eindelijk! Tot nog toe moest je na elke honderd meter je paspoort laten zien aan de dienstdoende wetsdienaar, soms werd je daarbij tegen de grond gewerkt; ook moest je je weg banen tussen tractoren, vorkheftrucks, kraanwagens en toeleveringswagens voor festivals. Je struikelt voortdurend over bergen hondenpoep.  Voor een verbinding tussen Gaasperdam en de Bijlmer moet je nog steeds via Schiphol en Almere. Dus het zou heel aantrekkelijk zijn als we straks over de Gaasperdammertunnel kunnen, daar een appeltje kunnen plukken om zo naar het betonnen Bijlmerpark te crossen.

... bewoners van Gaasperdam krijgen de ruimte om te bouwen aan hun droom: zelf bouwen, een woning uitbreiden of woningen samenvoegen.

De Roemeense en Bulgaarse penose is al druk bezig in onze wijken om het woningbestand aan te passen aan de noden van een moderne plutocratische samenleving. De wietplantages schieten als paddestoelen uit de grond. Na elke passage van zo'n clan is de woning leeggeplunderd, wat goed is voor de commercie. Wie een xtc-honk wil organiseren kan een paar woningen samenvoegen. De enigen die nog huizen kunnen kopen zijn tenslotte de vrije jongens. Vrijheid, blijheid. Leve de zichtbaarheid.

Zwarte Piet is eeuwenoud

De bakermat van onze beschaving ligt in Perzië. In Iran, Azerbaidjan en Afghanistan wordt al eeuwenlang het Noroezfeest (Nowruz) gevierd, dat zijn oorsprong kent in een oude zoroastrische cultuur. 

 110173_th

Wikipedia: "Sinds 2009 staat Noroez vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Noroez en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.

HajjiFiruzNoroez dateert van lang voor de komst van de islam. Van oorsprong is het een zoroastristische feestviering waarvan aannemelijk is dat Zarathustra de grondlegger ervan is. Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, India, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan. Tevens wordt het gevierd door Koerden in Irak en Turkije. Noroez is ook een heilige dag voor volgelingen van het zoroastristisch soefisme en het bahaigeloof.

Hadji Firoez is de traditionele boodschapper met het zwarte gezicht die het Noroezseizoen aankondigt, al weken voor het eind van het jaar zwerft hij in zijn rode kostuum door de straten. Als Hadji Firoez vermomde, zwart geschminkte troubadours met felgekleurde satijnen kleren lopen zingend en dansend door de straten, met tamboerijnen, drums en trompetten, om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden."

Uit het Noroezfeest kom dus heel waarschijnlijk ook Zwarte Piet vandaan, via de Moren (Marokkaanse Berbers en Arabieren) in Spanje. Dus Zwarte Piet is geen Surinamer, maar een Marokkaan. Mevrouw Verene Shepherd voedt door haar etnocentrische annexering van Zwarte Piet juist het racisme - wat kun je verwachten van iemand die enkel Santa Claus (uitgevonden door Coca Cola?) kent. All the rest is history.

RCO Editions

Een aanrader voor alle iPadgebruikers: de app. RCO Editions. Concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest bij u thuis in HD-beeld en hifi-geluid. Het Concertgebouworkest is een van de beste, zo niet het beste orkest ter wereld. Toen ik jaren geleden eens een kennisje uit Zweden te logeren had, vroeg ze meteen of we ook eens naar het Concertgebouw konden. Dit orkest heeft een zeer, zeer goede naam. Ik heb net naar een cello concert van Haydn met Antonini en Sollima gekeken/geluisterd. Gewoon adembenemend. Alsof je eerste rang zit. Voor € 6,99 per maand ontvang je zes iPad-magazines met prachtige concerten, documentaires en essays. Maar voor de muziek heb je dan wel een snelle internetverbinding nodig. En als het druk is in de ether met veel storende wifi in de buurt dan zul je moeten wachten op een rustiger moment als de buren weg zijn. En vanzelfsprekend zullen de servers af en toe down zijn of teveel verkeer moeten verwerken.

Patentering van planten

Boinnk: "Het zal niet zo lang meer duren totdat iemand eigendomsrecht zal claimen op de lucht die je inademt. Dat is niet zover gezocht als dat het misschien klinkt, nu een groot bedrijf een patent op de natuur willen registreren.

Er is een plant die, vooral in het Midden Oosten, veelvuldig in het wild voorkomt. Hij heet Zwarte Komijn (Nigella Sativa) [venkelbloem] en wordt zelfs al in de bijbel genoemd. Ook de profeet Mohammed was een liefhebber van deze plant, want zo schijnt hij ooit gezegd te hebben, “Gebruik zwarte komijn, het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood”.

Ondanks dat deze plant al honderden, misschien wel duizenden jaren lang als geneesmiddel is gebruikt voor allerlei kwalen, claimt Nestlé nu dat ze eigenaar zijn van deze plant. Ze zijn druk bezig over de hele wereld patenten te deponeren en volledige controle te nemen over de natuurlijke geneeskrachtige eigenschappen van deze plant. Ze willen dit doen door van delen van de plant dure medicijnen te maken.

In een onderzoek dat vorig jaar door Nestlé is gepubliceerd claimen hun wetenschappers iets te hebben “ontdekt” wat de wereld al duizenden jaren weet, namelijk dat het extract van de plant gebruikt kan worden voor behandeling van voedselallergieën bij mensen.

In plaats van het kunstmatig namaken van een middel wat hetzelfde doet of beter dan de plant, probeert Nestlé een Zwarte Komijn monopolie te krijgen zodat zij iedereen die de plant gebruikt zonder hun toestemming, kunnen vervolgen.

Ondertussen heeft Nestlé op diverse toepassingen patentaanvragen over de hele wereld gedeponeerd. Nog voordat het bedrijf kwam met haar onzinnige claim hadden wetenschappers in landen als Egypte en Pakistan al onderzoeken gepubliceerd waarin de heilzame werking van de plant werd gedemonstreerd, iets wat Nestlé nu probeert tot hun eigendom te maken.

Het is niet de eerste keer dat het megabedrijf iets dergelijks probeert. In 2011 probeerden ze ook eigendomsrecht te claimen op het feit dat koemelk gebruikt kan worden als laxeermiddel. Iets dat al duizenden jaren tevoren werd beschreven in medische handboeken in India.

Ethiek is iets wat ver te zoeken is bij een bedrijf zoals Nestlé. Dit is tenslotte dezelfde organisatie die hun melk heeft vergiftigd met melanine, cacao koopt van plantages die gebruikmaken van kinderarbeid en in de jaren ’70 een vervanger op de markt bracht voor moedermelk propagerend dat dit beter zou zijn dan melk van de moeder, wat heeft bijgedragen tot het lijden en de dood van duizenden baby’s uit arme(re) gemeenschappen."

patent
Teken de petitie

En vergewis u er ook van of de chocola, koekjes e.d. die u wil kopen in uw supermarkt niet van Nestlé afkomstig zijn. Ik boycot dit bedrijf al jaren.

De zwartepiet toespelen

vuijsje
Robert Vuijsje als Zwarte Piet

De hoorzitting in de Stopera vandaag over de vergunning voor de komende Sinterklaasintocht was vooral een kwestie van de zwartepiet toespelen. "Iemand de zwartepiet toespelen" (betekenis: iemand als zondebok aanwijzen) is een uitdrukking uit het kaartspel, de zwartepiet is de schoppenboer. Is deze uitdrukking racistisch? Je moet wel een heel erge scherpslijper (synoniem: letterknecht) zijn om daarin racisme te ontdekken.

De hoorzitting werd uitgezonden door AT5. Ik merk dat deze hele kwestie heel wat racistische sentimenten heeft losgeweekt aan beiden kanten. Is Zwarte Piet een uiting van racisme? Ik vind van niet. Anderen vinden van wel. Tijdens de hoorzitting werd door meerdere insprekers zwaar geschut ingezet. Een joodse mevrouw had het meer over de Holocaust dan over Zwarte Piet. Sommigen vonden het blijkbaar nodig om Zwarte Piet voor hun eigen karretje te spannen. Dat Zwarte Piet een uiting is van racisme en dat daarbij de vergelijking gemaakt wordt met de Shoah mag van mij, maar het is een grove overdrijving die ik zelfs beledigend vind. Het maakt de hele onderbouwing van de antiPiet beweging nogal wankel. Er was zelfs iemand met een bijzondere verbeelding die Sinterklaas een pedofiel vond. Een gevalletje van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet? Zwarte Piet wordt in dit geval gewoon misbruikt om vooral duidelijk te maken dat de Nederlandse maatschappij racistisch is. De reactie van de proPiet beweging in de asociale media was navenant, en daar barste het racisme dan werkelijk goed los.

Zo gaan we niet met mekaar om. De tijd is voorbij dat kritiek op de 'zwarte medemens' volkomen onmogelijk werd gemaakt, omdat de politiek correcte blanke Nederlander per definitie de zwarte als reactie op racisme als een heilige voorstelde die op geen enkele manier iets te verwijten viel. Dat was dan weer een ander uiterste, en er zijn argumenten voor te vinden om dit ook als racisme te bestempelen. De vindingrijkheid van de mens is onuitputtelijk. Wie Zuidoost een beetje kent, weet dat in dit stadsdeel waar de zwarte bevolking een meerderheid vormt wel degelijk ook op redelijk grote schaal sprake is van discriminatie door zwarten die vinden dat de blanke hier geen recht van spreken meer heeft. Alleen, het was geen bon ton om daar ooit een woord over vuil te maken want dan was je een racist. We zijn dit stadium intussen voorbij, de schaamte voorbij zou je kunnen zeggen. Een paar jaar geleden zag ik mijn Hindoestaanse buurmeisje nog vrolijk rondlopen met een zwartepietenpakje aan. Dus waar gaat dit allemaal om? Je moet niet alles platdiscussiëren. De armoedebestrijding is iets van veel groter belang.

Een van de (blanke) insprekers betoogde dat de slavernij nog steeds niet bekend is, maar dat is onzin. Er zijn recentelijk een aantal boeken hierover verschenen, er is een tv-serie geweest, en er hebben herdenkingen plaatsgevonden. Nederland is een van de weinige landen waar discriminatie gezien wordt als een ernstig probleem. Racisme en discriminatie bestaan overal en zal altijd en overal een probleem blijven dat aangepakt moet worden. Maar gaat ook niet aan om de Sinterklaasvierders te beschuldigen van racisme. Dat is niet terecht, dat is beledigend en contraproductief. Het resultaat is polarisatie. Daar schieten we niets mee op. Het enige argument dat telt is dat sommige zwarten zich ongemakkelijk voelen met die Zwarte Piet. Ik zelf niet, maar dat is in dit geval niet van belang. Het is wel zo netjes om rekening te houden met de gevoelens van onze zwarte medemens om het eens heel hoogdravend te stellen. Robert Vuijsje heeft gelijk.

shot_1429
Zie ook hier (link naar video)

Het Zwarte-Pietenprobleem is heel eenvoudig op te lossen. Zwarte Piet wordt wit, en de Sint mag van mij best zwart zijn (als we de mythes over de bisschop dat hij zwart was, even voor zoetekoek aannemen, ervan uitgaande dat we hier niet te maken hebben met fictieve personen maar met historische figuren, waar ik ernstige twijfels over heb). Een witte Piet en een zwarte Sint. En weg met de zeurpieten!

Nog teveel luchtvervuiling

Trouw: "Hoewel de luchtvervuiling in Europa is verminderd, ademde in 2011 zo'n 90 procent van de stedelingen nog altijd regelmatig te veel vervuilde lucht in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA), dat dinsdag werd gepubliceerd. In Nederland krijgen ook de plattelandsbewoners opvallend vaak te veel vuile lucht binnen.

Vooral de hoeveelheden fijn stof en ozon zijn vaak veel te hoog. In Europese steden ademt 85 tot 98 procent van de inwoners jaarlijks regelmatig te veel van deze vervuiling in, waardoor zij een grotere kans hebben op bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en een vervroegde dood. Dat is niet alleen naar voor die mensen, maar ook voor de gehele economie, waarschuwt de EEA.

Volgens het rapport is het op het platteland over het algemeen beter toeven, al zijn er ook rurale gebieden waar regelmatig te hoge concentraties worden gemeten. Italië spant daarin de kroon, maar ook het Nederlandse platteland behoort tot de meer vervuilde groene gebieden van Europa als het gaat om de luchtkwaliteit."

shot_1423

Trouw: "Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu is persoonlijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade van inwoners van de Rotterdamse wijk Overschie. Dat stelt Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam.

In 2012 ging de snelheid op de A13 omhoog van 80 naar 100 kilometer per uur. GroenLinks constateerde eerder uit eigen metingen dat de luchtvervuiling anderhalf keer zo groot is als toegestaan. De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond stelde in een rapport verschenen in maart dit jaar dat de uitstoot van stikstofdioxide 2,5 keer zo hard is gestegen als was voorzien in de berekeningen van Schultz.

Morgen is in Rotterdam een rechtszaak over de kwestie. De gemeenteraad van Rotterdam nam eerder een motie van GroenLinks aan om de maximumsnelheid weer te verlagen. Ook Milieudefensie wil dat Schultz haar besluit terugdraait."

Een onverantwoordelijke overheid komt steeds vaker voor rechtzaken te staan. Ook in Amsterdam verweren burgers zich voor het behoud van het groen en tegen de aantasting van het groen door festivals en parkeerplaatsen.

DiemerparkGroen: "Hierbij stellen wij beroep in tegen het besluit van 25 juni 2013 door de deelraad van stadsdeel Amsterdam Oost tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan IJburg 1e fase.

Wij hebben ernstige bezwaren tegen de aanleg van parkeervoorzieningen voor auto’s in het Diemerpark.

De gemeente Amsterdam erkent in de Structuurvisie Amsterdam 2040 dat ‘groen’ een onmisbare functie vervult voor “groene recreatie, verbetering leefklimaat, waterhuishouding, hittedemping, verbetering luchtkwaliteit, biodiversiteit en voedselproductie.” (Structuurvisie Amsterdam 2040 , pag. 239).

Niet alle hier genoemde aspecten spelen een rol in het Diemerpark, maar dat voor ingrepen in de Hoofdgroenstructuur, zoals het Diemerpark, een zorgvuldige besluitvorming noodzakelijk is, is evident.

Ruimtelijke ontwikkelingen in de Hoofdgroenstructuur moeten volgens de Structuurvisie op inpasbaarheid worden beoordeeld, waarvoor een aantal criteria gelden. Per ‘groentype’ zijn bepaalde ingrepen wel en niet toegestaan."

En dat het opheffen van tramlijnen in Amsterdam ook niet bevorderlijk is voor een gezonde stad mag duidelijk zijn.

Teken de petitie voor behoud lijn 25

RedAmsterdam: "Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB is van plan om met ingang van 2014 tramlijn 25 op te heffen. De tramverbinding is echter van groot sociaal, cultureel en economisch belang voor (oudere) bewoners van Amsterdam Zuid en voor de stad Amsterdam. Wij roepen het GVB op om tram 25 te behouden."

Scootervrije parken

shot_1421

Metro: "Stadsparken in Amsterdam moeten allemaal scootervrij worden. In het Vondelpark is het nu verboden om met een scooter of brommer te rijden, maar dit geldt niet voor veel andere stadsparken. En dat moet veranderen vindt de Amsterdamse afdeling van D66. Dit punt is afgelopen weekend toegevoegd aan het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. "In een park kom je voor frisse en schone lucht en niet voor uitlaatgassen", stelt D66-gemeenteraadslid Jan Paternotte. "Wij pleiten er daarom voor dat andere stadsparken, zoals het Noorderpark, Westerpark en Flevopark ook scootervrij worden, uitgezonderd van parken waar een doorgaande weg doorheen loopt zoals het Rembrandtpark." Hiervoor is wel meer toezicht nodig, denkt Paternotte. "In het Vondelpark geldt nu wel een verbod, maar daar houdt niet iedereen zich aan. Ik pleit daarom voor hoge boetes of desnoods het innemen van de scooter na een derde overtreding."

Metro: Scooters in Westerpark doorn in het oog van parkwacht • Iwan van Duren van Voetbal International liep hersenschudding op na te zijn aangereden maandag • De scooterrijder liet hem bewusteloos achter.

Er komen ook meldingen van agressief gedrag van scooterrijders. De rellen in het Vondelpark zouden mede veroorzaakt zijn door scooterrijders.

Scooteroverlast

Petitie

Groot onderhoud vertraagd

Zuidoost: "Op 29 juli 2013 heeft de aanbesteding plaatsgevonden van het groot onderhoud project Gein 3 en Gein 4. Een aannemer heeft bezwaar gemaakt op de aanbesteding en heeft besloten een kort geding te starten. Het gevolg van deze rechtsgang is dat de start van het project Gein 3 vertraagd en niet conform planning in september 2013 begint. We houden u op de hoogte van de juridische ontwikkelingen en wat voor gevolgen dit heeft voor de verdere planning.

Mocht u vragen naar aanleiding van dit bericht vragen kunt u contact opnemen via de mail met de projectleider Cees Ruurs. Dit kan via emailadres c.ruurs@zuidoost.amsterdam.nl"

De bewoners van Gein 3 en 4 hebben hierover voor zover mij bekend is nog geen persoonlijk bericht gekregen.

Het Planburo maakt bekend

structuurvisie2040

In februari 2011 is de definitieve versie van de Structuurvisie Amsterdam 2040 goedgekeurd. Daarin is vastgelegd dat de Zuidoever van de Gaasperplas tot 2020 niet bebouwd zal worden en dat in een Verkenning later nagegaan zal worden of bebouwing hier en daar nog mogelijk is, maar niet in het groengebied (het 'Oranjebos', in beheer bij Groengebied Amstelland), dat ook na 2030 onbebouwd dient te blijven. De bewoners waren duidelijk: geen bebouwing, maar behoud van groen. Toch lijkt het DB van Zuidoost de bebouwing weer in de plannen op te nemen en hoewel het niet uitdrukkelijk staat geschreven in de Stand van Zaken Notitie Verkenning Gaasperdam, heb ik het vermoeden dat men stiekem de hele zuidoever in gedachten heeft. Ik lees nergens beperkingen qua bouwgebied.

Het DB van Zuidoost heeft altijd zijn eigen interpretatie, misleidt regelmatig de burgers en verdoezelt en verdraait wat is afgesproken en vastgelegd. We zijn dit beleid al langer gewend. Dhr. Jaensch is als portefeuillehouder van Zuidoost rechtstreeks betrokken bij het bestuur van Groengebied Amstelland dat de zuidoever in beheer heeft. Dhr. Jaensch heeft bouwplannen voor dit EHS-gebied. Het behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur en Hoofdgroenstructuur, en volgens het bestemmingsplan horen daar geen grote evenementen en bouwplannen thuis. Daar worden dus al regelmatig inbreuken op gepleegd door het DB, met name dhr. Jaensch. Er zijn al heel wat bomen gekapt langs de zuidoever, naar men beweert om de 'openheid te vergroten'. Blahblahblah. Zicht op de Gaasperplas vanuit Amstelveen. Dat zou goed uitkomen voor de vastgoedmakelaars die mooie groene grond zien vrijkomen voor bebouwing. Ik vertrouw dit bestuur voor geen cent.

Dus het is oppassen geblazen voor alle burgers wat de zuidoever betreft. Het Planburo van dhr. Jaensch dendert op volle kracht door. Zijn 'rondje Gaasperplas' wil hij koste wat kost doordrukken. Dat betekent, heb ik het donkere vermoeden, een betonnen baan voor zijn wekelijkse joggingrun om de Gaasperplas. Dat dat nu ook al mogelijk is telt voor hem niet. We hebben al een rondje Gaasperplas en een heel mooi rondje zelfs. In het achterhoofd van de planologen zit natuurlijk het kappen van bomen onder ieder mogelijk voorwendsel, zodat de zuidoever al 'geschikt' wordt gemaakt voor latere bebouwing. Ik ken mijn pappenheimers onderhand wel; vooral de orchideeënmaaiers. Een 'rondje Gaasperplas' is verhullend, onduidelijk en eufemistisch taalgebruik. Dat rondje slaat als een tiet op een stoeprand.

De vergadering van de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer van 8 oktober heeft een paar opmerkelijke documenten die van belang zijn voor Zuidoost. Dat zijn met name Aanpak Bestemmingsplannen en de notitie Verkenning Gaasperdam. Tijdens een van de Verkenningsbijeenkomsten die reeds zijn georganiseerd heb ik van wethouder van Poelgeest persoonlijk de verzekering gekregen dat deze Verkenningen niet gingen over het bebouwen van de Zuidoever maar over andere plekken die mogelijk voor bebouwing in aanmerking komen. Dat is ook wat in de Structuurvisie is vastgelegd. De Verkenning slaat enkel op de mogelijkheid van bebouwing na 2020. En dat enkel voor een beperkt aantal locaties. Dus het Oranjebos, de eigenlijke zuidoever, blijft onbebouwd ook na 2030.

ehszuidoost
Ecologische Hoofdstructuur Gaasperdam

Voor alle duidelijkheid: hieronder leest u mijn blogpost van maart 2011 waarin de goedgekeurde amendementen en moties op de Structuurvisie Amsterdam 2040 vermeld worden:


Definitieve Structuurvisie: "De definitieve versie van de Structuurvisie Amsterdam 2040 is nu beschikbaar. Ik heb nog niet nagekeken of alle amendementen en moties er correct in zijn verwerkt. Maar ik noteer alvast wel dat de kaart 'faseringsbeeld 2030' nog steeds een deel van het Oranjebos heeft aangemerkt als 'studiegebied' (te onderzoeken in de Verkenning Gaasperdam). Dat is dus fout. Ook de laatste aflevering (voorjaar 2011) van de Gein3dorper (blz. 8) heeft het fout. De Verkenning (behelzende bouwen na 2020 tot 2040) gaat uitdrukkelijk niet over het Oranjebos, maar enkel over de strook onder de Valburgdreef. Dat er niet gebouwd wordt in het Oranjebos geldt ook na 2030. Vanzelfsprekend zullen een aantal instanties dit proberen te verdoezelen, maar Amendement AZ is duidelijk genoeg:

Amendement AZ: "Verkenning Gaasperdam: '... besluit op pagina 81 toe te voegen 'Het onderzoek naar bebouwing ten zuiden van de Gaasperplas strekt zich niet uit tot het Oranjebos, maar beperkt zich tot het gedeelte ten zuiden ervan, het college op te dragen in de Verkenning Gaasperdam het bestaande groen aan de zuidzijde van de Gaasperplas als uitgangspunt te nemen en bij voorkeur geen plannen te ontwikkelen die aanpassing van de Hoofdgroenstructuur met zich mee brengen.'"

studiegebied
Faseringsbeeld 2030 met 'studiegebied'

Dus het onderzoek naar bebouwing mag het Oranjebos er niet bij betrekken, enkel het groen dat onder de Valburgdreef ligt. Een tijd geleden had ook De Echo foutieve berichtgeving hierover. Voor alle duidelijkheid: het Oranjebos blijft ook na 2030 onbebouwd! Het is duidelijk dat 'men' dit niet aan de grote klok wil hangen en dat men zal doen alsof dit amendement niet bestaat.

Structuurvisie Amsterdam 2040 - pagina 82 definitieve versie:

"Het onderzoek naar bebouwing ten zuiden van de Gaasperplas strekt zich niet uit tot het Oranjebos maar beperkt zich tot het gedeelte ten zuiden daarvan. Ook strekt het onderzoek naar bebouwing zich niet uit tot de Riethoek. Realisatie van de doorgaande fietsroute vindt bij voorkeur niet door de Riethoek plaats.""


Hieronder geef ik een aantal paragrafen weer uit de Stand van Zaken Notitie Verkenning Gaasperdam (cursieve teksten) dat een paar dagen geleden ter info werd aangeboden aan de raadsleden, met daarop volgend telkens mijn commentaar.

"Zowel de Structuurvisie Amsterdam als de beleidsstukken van stadsdeel Zuidoost benoemen de urgentie om een programma te ontwikkelen voor Gaasperdam. In het bestuursakkoord van het stadsdeel Zuidoost staat de Verkenning Gaasperdam vermeld als verdere uitwerking van uitwerkingsstudies van de structuurvisie Zuidoost (2005): de woonvisie, de verkenningswoningbouwlocaties en de drevenstudie.
De opgave is door de gemeenteraad bekrachtigd in de besluitvorming rondom de Structuurvisie Amsterdam 2040. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven voor een integrale verkenning naar Gaasperdam waarin twee onderzoeksvragen centaal zijn gesteld:

1. Het nut en noodzaak van een woningbouwprogramma aan de Zuidoever van de Gaasperplas
2. Het versterken van het Gaasperpark als metropolitane plek."

Het DB  vermeldt natuurlijk niet dat dat woningbouwprogramma niet mag slaan op het gebied ten noorden van de Valburgdreef. En die metropolitaine plek, hou toch op met dat afschuwelijke ambtelijke koeterwaals. Amsterdam is een dorp en blijft een dorp. Een metropolitane stad is een stad met rassenrellen en verval.

"Onder een substantieel deel van de bewoners van Gaasperdam was grote weerstand tegen de nieuwbouwplannen voor de zuidoever van de Gaasperplas. Daarnaast maken bewoners zich zorgen over ontwikkelingen en activiteiten in het Gaasperpark."

Dat is dus goed overgekomen.

"In de verkennende fase zijn onderstaande vragen meegenomen, die deels voort zijn gekomen uit de Structuurvisie Amsterdam:
• Wat speelt er in Gaasperdam?
• Welke kansen liggen er die beter benut en verzilverd kunnen worden?
• Hoe kunnen we gedane investenngen van de afgelopen tijd nog beter benutten?
• Hoe kan het Gaasperpark worden ontwikkeld tot een metropolitane plek?
• Hoe verbeteren we het voorzieningen niveau?
• Hoe maken we Gaasperdam meer onderscheidend en klaar voor de toekomst?
• Hoe krijgen we de woningmarkt in beweging?
• Wat is het nut en noodzaak van (grootschalige) woningbouw aan de Zuidoever van de Gaasperplas?"

Gaasperdam is al onderscheidend door zijn groen en dat willen we graag zo houden. En we hebben geen ruimte voor grootschalige woningbouw aan de zuidoever. Dat er een crisis is in de woningmarkt is te wijten aan die moederpartijen die nu in Zuidoost een coalitie gevormd hebben, met name de VVD en de PvdA. Men heeft de WOZ-waarde van de huizen kunstmatig opgedreven zodat de waarde van de huizen in 15 jaar tijd met zo'n 400% is gestegen. Dat kon niet anders dan uitlopen op een instorting. Nu wil het DB weer bubbels gaan blazen en de prijzen opdrijven.

"Gaasperdam wijkt af van de demografische en regionale woningmarkttrends van Amsterdam. In Amsterdam vindt een sterke bevolkingsgroei plaats door natuurlijke aanwas en migratie. In Gaasperdam daarentegen vestigen zich nauwelijks mensen uit de rest van Amsterdam. Hoewel Gaasperdam wel meer geïntegreerd raakt met de bevolkingsopbouw van de andere delen van het stadsdeel Zuidoost, is het aandeel nieuwe bewoners van buiten Zuidoost en uit de regio, dalend in Gaasperdam. Er is, anders dan in het overgrote deel van Amsterdam, weinig instroom van jong talent. De prognoses voor Gaasperdam laten een licht dalende en verouderende bevolking zien in de periode 2012-2035. Daarnaast staat de vastgoedwaarde in de wijk onder druk, meer dan in de rest van Amsterdam. Het gevaar ligt op de loer dat er minder draagvlak zal gaan ontstaan voor voorzieningen in de wijk. In deze context bovendien niet onbelangrijk: het groen, waar Gaasperdam zich mee onderscheidt, staat onder druk door een teruglopend beheerbudget."

Waarom nieuwe bewoners? De minachting van het bestuur voor de huidige bewoners komt voortdurend verholen tot uiting. Het bestuur wil 'jong talent'. Wij hebben hier al veel en kwalitatief hoogstaand 'oud talent', veel oudere vrijwilligers die zich actief bezighouden met het reilen en zeilen van dit stadsdeel. Dus graag een beetje respect voor deze mensen.
Als het groenbeheerbudget onder druk staat, dan moet daar iets aan gedaan worden. Het groen uitroeien en er woningen voor in de plaats zetten is geen groenbeheer. Het is de taak van politici om het geld te vergaren dat noodzakelijk is voor het onderhoud van onder andere het groen. Zijn ze daartoe niet in staat dan moeten ze hun openbare taak neerleggen en overdragen aan bekwamere lieden. De bezuinigingspolitiek van de huidige neoliberale kongsi is een keuze, geen noodzaak.

"De vraag in Amsterdam naar woonruimte en ruimte om te recreëren is groot. Dat zijn juist eigenschappen waar Gaasperdam in uitblinkt. Gaasperdam en de rest van Amsterdam kunnen elkaar hierin dus goed aanvullen. Wat Gaasperdam te bieden heeft, wordt in die zin niet ten volle benut. Want Gaasperdam is relatief onbekend in de rest van Amsterdam: zowel qua woon- als recreatiemogelijkheden. De woningvoorraad kan aantrekkelijker worden gemaakt en beter onder de aandacht gebracht. Veel Amsterdamse stadsparken staan onder druk door een flinke toename in bezoekersaantallen. Gaasperdam heeft met de Gaasperplas en de andere parken veel potentie om ook bezoekers uit de rest van Amsterdam en de regio te trekken. In deze verkenning is daarom gekeken op welke manieren Gaasperdam zichtbaarder gemaakt kan worden en welke verbeteringen kunnen bijdragen aan de aantrekkingskracht van de wijk."

Er is in Amsterdam behoefte aan betaalbare woonruimte. Het huidige beleid ziet de woningmarkt enkel als een winstobject voor de vastgoedsector en mogelijk inkomsten voor de gemeente (sterk geslonken door het barsten van de woonbubbel - eigen schuld, dikke bult). De koopkracht van de bevolking daalt constant en toch aast het DB op rijke jonge yups die zonodig allemaal naar Zuidoost moeten komen. We hebben hier al een zeer aantrekkelijk woningenaanbod en er staan genoeg huizen te koop. Gaasperdam heeft als grote aantrekkingskracht zijn groen. Dus hou op met dat oeverloos gewauwel over 'zichtbaarheid' en 'aantrekkingskracht  verbeteren'. Muziekfestivals verstoren de aantrekkingskracht. En nieuwbouw op de zuidoever zal de aantrekkingskracht volledig om zeep helpen.

"Bewoners ervaren het groene karakter als belangrijkste pluspunt van de wijk, in het bijzonder het Gaasperpark. Andere positieve elementen zijn de woningen zelf, het autoluwe karakter en de rust in de wijk. De tevredenheidindex bevestigt dit beeld met een 7.9 als rapportcijfer. Slijtage en hier en daar achterstallig onderhoud zijn zaken die bewoners als minpunt van Gaasperdam naar voren brengen. De buurt is volgens een deel van de bewoners een beetje sleets aan het worden. Ander minpunt is het ontbreken van bijzondere plekken. Leuke pleintjes waar je elkaar kunt ontmoeten."

Je ontmoet mekaar aan de zuidoever. In het mooi gerenoveerde winkelcentrum Wisseloord is dank zij de bomen en bloemen, de grotere supermarkt en een verfje langs de metrobaan nu een klein zusje van Reigersbos ontstaan. Maar die 'leuke pleintjes waar je elkaar kunt ontmoeten', en daarmee bedoelt dhr. Jaensch natuurlijk 'met horeca', zijn dealersplekken voor hash en andere drugs. Dat zijn juist de plekken die een veiligheidsrisico opleveren.

"Het vertrouwen in de verwachte ontwikkeling van de wijk scoort een krappe 6.3. Naast zorgen over veiligheid en de grote instroom van kwetsbare groepen wordt het verdwijnen van het groene karakter van de wijk vaak genoemd. Oorzaak is volgens bewoners aan de ene kant een onderhoudskwestie en aan de andere kant zijn bewoners bezorgd over nieuwbouwplannen van de gemeente in het groen. Er is wel vraag naar nieuwe woon producten. Grote appartementen met buitenruimte voor ouderen en jongerenwoningen ontbreken bijvoorbeeld nog in de wijk."

Het vertrouwen in het bestuur is dus erg klein. Dat komt daar de manier waarop omgegaan wordt met de inspraak van bewoners. De vrees voor aantasting van het groen is reëel en terecht. Groengebied Amstelland heeft een belabberd groenbeleid dat zonder kritische inspraak door bewoners verwordt tot een commercieel beleid dat enkel draait om geld verdienen. En wat zijn jongerenwoningen? Woningen met ingebouwde 115 dB installatie in de tuin?

"Het gebruik van het Gaasperpark roept veel emoties op. Het is voor bewoners een belangrijke kwaliteit dat niet iedereen met de rest van de stad wil delen. Dat laatste is vaak ook ingegeven uit angst dat meer bezoekers synoniem is voor meer evenementen in het park. De bestaande evenementen roepen gemengde gevoelens op. Ergernissen zijn de geluidsovedast en de impact op de natuur."

Wij willen ons groen altijd delen met iedereen. Mijn weblog promoot dit stadsdeel al jaren, met foto's en films over de fauna en flora hier. Iedereen is hier welkom. Dus hou op met die onzin dat we ons groen niet met de rest van de stad willen delen. Dat is beledigend en vals. Feit is dat sommige mensen het park enkel voor zichzelf willen hebben en uitbaten en het daarvoor afsluiten voor andere recreanten. Dus het zijn deze festivalorganisatoren die het groen voor langere tijd ontzeggen aan de omwonenden en andere Amsterdammers.  

"Kansen die bewoners voor Gaasperdam zien zijn verdere versterking van het groene karakter van de wijk. Daarbij denken ze niet alleen aan kwaliteitsverbetering van het Gaasperpark en de groene randen of het toevoegen van nieuw groen. Het groene karakter van Gaasperdam maakt de wijk volgens bewoners ook heel geschikt voor projecten op het gebied van duurzaamheid. Gaasperdam zou zich kunnen profileren als duurzame wijk."

Heel juist. En nu nog de vlindercorridors organiseren langs het Jan Schaeferpad. Dat was beloofd.

"Een ander aanknopingspunt dat bewoners zien voor de profilering van Gaasperdam is het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ZZP-ers. Dit kan bijdragen aan de levendigheid in de wijk omdat veel ZZP-ers frequent gebruik maken van ontmoetingsplekken als horeca. Een eerste voonwaarde hiervoor is de aanleg van glasvezel."

Tja, die horeca is waarschijnlijk een hobby van de portefeuillehouder. Een efficiënte ZZP-er werkt niet in een café. Dus vergeet die horeca en ontmoetingsplekken. Een snelle en betrouwbare internetverbinding is een eerste vereiste. We hebben geen behoefte aan hackers- en spamcafé's.

"Naast de input van belanghebbenden zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd. Uit deze onderzoeken komt het beeld naar voren dat Gaasperdam niet meedoet met stedelijke trends op het gebied van wonen, bevolkingssamenstelling, in - en uitstroom, huizenprijzen en inkomensontwikkeling. De diversiteit in de wijk neemt langzaam maar zeker af, de economische draagkracht van de inwoners daalt en de sociale kwetsbaarheid van de wijk neemt toe. Dat wordt versterkt doordat de wijk niet in beeld is bij woningzoekenden op de Amsterdamse woningmarkt. Gaasperdam begint de kenmerken te vertonen van een gesloten systeem met een neergaande trend."

Daar heb je het weer. De trends! De heilige koe. Iedereen gelijk en allen dezelfde trend in. Als Gaasperdam niet meedoet met de trends dan is er toch sprake van diversiteit hier. 'Een gesloten systeem met een neergaande trend', poehpoeh hej. Wollig ambtelijk taalgebruik dat nergens op slaat. Heeft men misschien het opvoeren van het financieel melken van onze wijken door de overheid op het oog? 

"Inzet vanuit de gebiedsagenda Gaasperdam is het systeem open te breken door de sterke kanten van Gaasperdam in te zetten."

Wollig taalgebruik. Openbreken is iets voor inbrekers.

"Sinds de aanleg van de wijk in de jaren tachtig is er vrijwel niets meer gebouwd in de wijk."

Ja, hoe zou dat nou komen? Wij hebben de crisis niet veroorzaakt, maar de banken en de overheid met zijn privatisering en deregulering. Bouwen is een manie aan het worden. Vreemd genoeg is de intentie niet het creëren van betaalbare woningen, maar het opdrijven van de huizenprijzen. Nieuwe huizen zijn per definitie duurder en brengen geld in het laatje voor de overheid, maar zijn een onbereikbare luxe voor de meeste mensen. Men hoort geen huis te bouwen of te kopen om mee te speculeren, maar om in te wonen!

"Het belangrijkste doel is meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden die Gaasperdam hen kan bieden. Om dit te bereiken moet de zichtbaarheid van Gaasperdam in Amsterdam worden vergroot."

De zichtbaarheid? Meer lampen langs alle wegen in Zuidoost? Wat is de wereld toch groot onder het licht der lampen.
De vastgoedmarkt van Zuidoost is nu gekoppeld aan die van de stad Amsterdam, en dat is een goede zaak. Dat is de verdienste van dhr. Jaensch. Verder komt het erop aan het grote pluspunt van Gaasperdam, onze groengebieden, in ere te houden.

Banalisering van het kwaad

wieder da

Ik wil nog even terugkomen op deze blogpost. Ik heb het boek Er ist wieder da gelezen en ik ga het zeker niet kopen. Maar wie zich zelf wil overtuigen, download het boek, het is overal gratis te krijgen. Het is zijn geld niet waard, maar geeft wel een goed beeld van een heersende Duitse mentaliteit. Het boek is in feite een banalisering van het Derde Rijk.

De enige passage in het boek waarin de jodenvervolging pakkend behandeld wordt is in de uitbarsting van Frau Krömeier die een foto aan Herr Hitler laat zien van haar familie die (behalve haar oma) in de kampen is vermoord. Frau Krömeier wordt afgeschilderd als een goedmoedig maar dom modern wicht met een zwaar Berlijns accent. En Herr Hitler wil over deze kwestie wel met haar oma gaan praten, want zij heeft natuurlijk niet begrepen waarom de jodenvervolging 'noodzakelijk' was volgens Herr Hitler. Deze passage is extra dik sentimenteel, zelfs larmoyant aangezet, waardoor de hele scene belachelijk wordt. Of dat gesprek tussen oma en Herr Hitler plaatsvond weten we niet; in elk geval stapt Frau Krömeier af van haar voornemen om haar baan als Hitler's secretaresse op te zeggen, en blijft vrolijk verder in zijn dienst. Zij trouwt zelfs, heel aandoenlijk maar niet heus, met de zeer trouwe promotor van Herr Hitler als tv-guru. Om Hitler zelf tot slachtoffer te maken laat de schrijver hem door rechtsextremisten in mekaar slaan. Maar ergens bestaat de 'richtige Hitler Nazi' die zijn SS korte metten zou hebben laten maken met dat tuig. Nogal dubbelzinnig. Het boek eindigt met de woorden:

"Es war nicht alles schlecht." Damit kann man arbeiten.

Verdammt noch mal! Er ist richtig wieder da! Nee, dit boek is geen literatuur en is niet grappig. De 'richtige Hilter Nazi' zal best blij zijn met dit boek. En dat had de schrijver kunnen en moeten voorzien.

Sueddeutsche: "Ha, ha Hitler

Diese Fokussierung auf Hitler - wahlweise als komische Figur oder aber als Inkarnation des Bösen - läuft Gefahr, die geschichtlichen Fakten verblassen zu lassen. Warum noch über die breite historische Zustimmung der Deutschen zur nationalsozialistischen Politik sprechen, oder über den tief verwurzelten Antisemitismus, wenn sich doch ein durchgeknallter Irrer als Alleinschuldiger anbietet? Timur Vermes persifliert diese Hitleritis. Sein Roman bedient sie jedoch auch und verleiht ihr sogar eine neue Dimension: Das Lachen nicht über, sondern mit Hitler, der im Buch mit seiner verschroben, aber wenig gefährlich wirkenden Art tatsächlich so manchen treffenden Seitenhieb auf unsere Mediengesellschaft landet. Allzu oft lässt sich der Autor dazu hinreißen, seinen Hitler als humorigen Gesellen zu zeichnen und das wirkt letztlich verharmlosend."

Groeiende ongelijkheid

De ongelijkheid groeit al 30 jaar in Engeland. Als deze ontwikkeling doorzet, en dat zal door voortdurende bezuinigingen zeker het geval zijn, zal het land over 20 jaar afgezakt zijn tot hetzelfde niveau van ongelijkheid als in de Victoriaanse tijd. Dan is Dickens weer helemaal actueel. Ook Nederland zal afglijden als de bezuinigingen hier doorgaan en de hele economie ontwrichten.

WiardaBeckmanStichting: "De sociale ongelijkheid groeit en achterstand wordt weer een erfelijk kenmerk: waarom is het bestrijden van ongelijkheid eigenlijk ooit van de agenda verdwenen?"


Reactionair Nederland

Gisterenavond las ik een bericht in mijn newsreader over een inval door de politie in een huis van een Russische diplomaat. Mannen in camoeflagepakken hebben met geweld een diplomaat gearresteerd. Er waren toen nog geen berichten hierover in de Nederlandse media. Maar vanochtend bleek het inderdaad te kloppen.

Is dit een represaille voor de arrestatie van de Greenpeace-activisten door Rusland? Dat zou me nogal hypocriet lijken. Wat zou de Nederlandse politie gedaan hebben als het ging om een boorplatform in de Nederlandse wateren? Arresteren natuurlijk! Maar de brute arrestatie van de Russische diplomaat geeft wel de reactionaire mentaliteit van onze huidige politie weer. Er is geen essentieel verschil tussen het optreden van de Russische politie en de Nederlandse. Er zijn meer incidenten die het daglicht niet velen. Ook Nederland gaat niet zachtzinnig met zijn dissidenten om.

Roel

Iemand die het klappen van de Nederlandse zweep kent is onze voormalige stadsdeelgenoot Roel van Duijn.

Roel van Duijn in de Volkskrant: "De AIVD heeft niets geleerd van het gewroet in het verleden van linkse mensen in de vorige eeuw, schrijft Roel van Duijn. 'Alsof zij nog steeds niets geleerd heeft over de nodeloze schending van de privacy van mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van de huidige democratische rechtsstaat.'

Ik kan mijn ogen niet geloven. Bij het lezen van een nieuw rapport over een onderzoek naar Links en activisme en extremisme in Nederland zie ik oude tijden herleven. Het rapport bevat een dringende waarschuwing tegen 'de feitelijke dreiging van links activisme en extremisme van dit moment'.

Want wat is er volgens het rapport aan de hand? Een nieuw fenomeen, namelijk het 'anarcho-extremisme'. Dit spook waart in een brede kring van activisten, op het gebied van milieu, anti-fascisme, dierenrechten en asiel- en vreemdelingenbeleid. Hielden de diverse actiegroepen zich in het verleden netjes aan hun eigen ding, nu signaleren de onderzoekers een nieuwe trend. Namelijk dat zij steeds meer onderling samenwerken en ook in international verband. Het is duidelijk dat dit 'een gevaar vormt voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde'. Alarm!

Weliswaar roeren de tegenstanders van kernenergie zich de laatste tijd minder luidruchtig, maar o wee, de 'Nuclear Security Summit' komt, volgend jaar in Den Haag. En degenen die daar met spandoeken of pamfletten voor het gebouw verschijnen worden nu al vast in kaart gebracht. Dat gebeurt ook met de activisten tegen winning van schaliegas, want dat is hetzelfde slag. Hoewel er zeker ook goedbedoelende mensen bij zijn, bieden zij een ambiance waarbinnen gevaarlijke anarcho-extremisten hun manipulaties verrichten. Om die laatsten geen kans te bieden rekent de AIVD het tot zijn taak dit hele spectrum van activisten van persoon tot persoon te registreren.

Die overtuiging stoelt op een grondige afkeer van het linkse denken.

Minister Plasterk heeft, na kennisname van dit AIVD-rapport, de dienst erop attent gemaakt dat deze aan het bezuinigen is en dat de uitvoering van deze voornemens geen haast hebben. Verstandig, maar niet verstandig genoeg. De AIVD verdient een flinke tik op de vingers en moet dit hitsige en hardleerse rapport intrekken, lijkt mij. De uitvoering op een lager pitje zetten betekent voor de AIVD niets. Een minister is immers maar een tijdelijk verschijnsel. Wat gebeurde er toen minister van Thijn begin jaren tachtig de BVD verbood om nog aandacht aan CPN-ers te besteden? Achteraf is gebleken dat de dienst daarmee onverdroten is doorgegaan."

To be or Knot to be

klaas knotGisteren tijdens mijn nieuwsgaring kreeg ik een heel raar gevoel. Unheimisch. Alsof ik een bericht te horen en zien kreeg van het Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda. Het was Klaas Knot. Ongewild drong zich het beeld van Goebbels aan  me op, en ik moet zeggen dat er wel enige gelijkenis te vinden is tussen beide personen (ik herhaal het, het is maar een gevoel dat onbewust maar onhoudbaar bij me opkwam; hem treft geen blaam). Het is ook heel vreemd omdat Knot eigenlijk een politieke uitspraak deed, wat hij als onafhankelijk hoofd van De Nederlandsche Bank mijns inziens niet had mogen doen. Is DNB nu ook al een politiek instituut? Het wijst in elk geval op de indringende bemoeienis van het geld in de Nederlandse politiek.

Knot had een gevoel. Dat het goed zat met onze economie. Vreemd toch. Volgend jaar weer meer werklozen, meer armoede, kwijnende gezondheids- en vooral bejaardenzorg, de bodem van de huizenmarkt is nog niet bereikt, dalende koopkracht, gigantische uitgaven aan nutteloze JSF vliegtuigen. En Knot had een goed gevoel. Er zijn inderdaad mensen die van de crisis buitenmatig profiteren. De rijken worden steeds rijker. Dus Knot ziet de gewone burger, de zzp'er, het midden- en kleinbedrijf, als quantité négligeable. De bonusjagers, de banksters gaan gewoon door met hun hebzucht en hen wordt de hand boven het hoofd gehouden door lieden als Knot en overigens ook Pechtold die in neoliberale ondeugd niet onderdoet. Het gaat tenslotte om de Natie, zullen ze wel denken. De mens kan verrekken, maar de Natie, het Land, 'sLandBelang, moet voort. Navigare necesse est vivere non est necesse; en ziet u voor het gemak 'navigare' maar als het navigeren en speculeren op de beurs.

En als het volgend jaar toch slechter gaat dan ligt de schuld bij de politiek, niet bij de regering, niet bij de banken, maar dus eigenlijk bij het volk dat zich niet wil schikken in armoede en ellende. Een mooi staaltje van propaganda. Zolang de creatieve boekhouding van DNB maar positieve virtuele cijfers weergeeft gaat het goed met de Natie. Het volk moet zich maar schikken. Wij laten ons beKnotten.

Heerlijk herfstweertje

Wat een heerlijk zacht herfstweertje vandaag. Een wandeling langs de zuidoever leverde nog wat bloempjes en een heidelibel op. Maar ik zag ook dat het gras dat Groengebied Amstelland meteen na maaien had moeten weghalen nu na een melding hierover maar gedeeltelijk is weggehaald. Een derde ligt er nog. Ik neem aan het een kwestie is van een aannemer die er zich met een jantje-van-leiden heeft van afgemaakt.

shot_1401

shot_1400
Zuidoever Gaasperplas vandaag

shot_1399
Ruige anjer

shot_1408

shot_1402
Heidelibel

shot_1404

shot_1405

shot_1407

shot_1409
Galappel

© 2009