Weblog Archive februari 2013

Een groene toekomst

vogels

Tuin&Landschap: "„De toekomst van Nederland ligt in vergroening.” Dat zei Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), woensdagavond tijdens De Groene Poort in Nieuwspoort.

Volgens Hajer is vergroening nodig om het hoofd te bieden aan een drievoudige crisis: een economische, ecologische en institutionele crisis.

Hajer schetste een toekomstbeeld waarin de temperatuur wereldwijd 4°C stijgt tot het jaar 2100. Dit heeft catastrofale gevolgen voor onze samenleving. Volgens de directeur van het PBL moet met name in steden meer groen worden toegepast. "Quality of living is een vestigingsfactor. Het moet groener en koeler.”

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) pleitte ervoor om de groene vierkante meter meer te waarderen ten opzicht van bebouwde grond. Ook brak Jacobi een lans voor het verbinden van natuurgebieden om zo een groen netwerk te creëren.

VHG-directeur Egbert Roozen stelde dat de tijd van groen als enkel decoratie voorbij is. Volgens Roozen moet groen worden gekoppeld aan thema's als biomassa, biodiversiteit en duurzaam bouwen."

In deze tijd van georganiseerde crisis zou er meer geïnvesteerd moeten worden in onze economie, niet meteen in meer bouwen om te bouwen, maar in bouwen voor een groene economie, d.w.z. windmolenparken, groene energie, groene innovatie. Dat levert financieel voordeel op, houdt de economie aan de gang, en houdt ons milieu en onszelf gezond. Investeringen in groene technologie bestrijden de werkloosheid en kunnen ons behoeden voor schadelijke klimatologische veranderingen.

Vervolg Verkenning Gaasperdam

Gisteravond was er in het Planetarium weer een vervolgbijeenkomst Verkenning Gaasperdam. In verschillende werkgroepen werd gediscussieerd over Centrum Gaasperdam, Rondje Gaasperplas, Kies je plekje, Aantrekkelijk wonen, Sporten, Fietsen en de Wildcard. Ik zag een aantal bekende politici; dhr. Walgering van GroenLinks was aanwezig, Wim Mos van D66-OZO, de heren Meyer en van Casteren van de VVD, en nog een paar politici die ik minder goed ken.

De gespreksgroepen liepen meestal uit, wat al aangeeft dat men gerust nog langer door had kunnen praten dan de vastgestelde tijd. Duidelijk werd weer dat we in Gaasperdam het meest genieten van het groen, maar dat dit voortdurend wordt aangetast door ongewenste ingrepen van het stadsdeel of Groengebied Amstelland. Er werd ook zeer positief gesproken over het Buurvrouwennetwerk Gaasperdam.

gaasperplaszicht

Bij het Rondje Gaasperplas was GGA vertegenwoordigd, ook een 'recreatiemakelaar' en een van de planologen van Zuidoost. Er bleek geen vastomlijnd plan te bestaan voor een 'rondje Gaasperplas' bij het stadsdeel. Er is trouwens al een Rondje, een fietspad, een wandelpad en een ruiterpad. Dus waarom zou je weer geld gaan uitgeven om daar iets aan te veranderen. Intussen is GGA al weer bezig met het kappen van honderden bomen aan de zuidoever van de Gaasperplas. De vertegenwoordiger van GGA zei dat dit 'uitdunnen' betrof, maar volgens mij worden er hele plekken weggekapt. Ondertussen is er achterstallig onderhoud aan de wijken dat veel urgenter is. Een Rondje Gaasperplas hebben we al, maar het onderhouden van de bestrating zodat ouderen niet voor gevaarlijke situaties komen te staan, is een dringende noodzaak.

Het ligt in de bedoeling van het stadsdeeel om het zicht op de Gaasperplas en de oever zo open mogelijk te maken, d.w.z. zoveel mogelijk kappen om de Gaasperplas zo zichtbaar mogelijk te maken. In de gespreksgroepen is weer vast komen te staan dat dat door de bewoners niet gewenst is en gezien wordt als een aantasting van het mooie Natuurplan dat net in de Raad is goedgekeurd. Het is dus normaal wantrouwend te staan tegenover plannen van het stadsdeel of GGA om een Rondje te creëren. Ballorig is al illegaal, tegen het bestemmingsplan in, neergezet. Aan meer horeca is geen behoefte, hetzij dan dat de informele keet die er vroeger was (met koffie, ijs e.d.) eventueel op dezelfde kleine schaal terug zou kunnen komen. Maar er is al genoeg horeca in de omgeving van de plas.

Het opengooien van onze wijken en groengebieden heeft kwalijke gevolgen voor de leefbaarheid. Tijdens het groot onderhoud van sommige wijken zijn honderden bomen en struiken gekapt. Daardoor komt er weer uitzicht op graffiti, op vuilnisbakken en geparkeerde auto's. Geen fraai gezicht. Zo kijk je tegen een verloederde omgeving aan. Het uitdunnen en openmaken van groengebieden is een zeer kwalijke zaak. In de gespreksgroepen kwam weer tot uiting dat de Gaasperdammers dat niet willen. Trouwens, als je bij het dagkampeerterrein de bomen aan de oever van de plas weghaalt dan waaien de tenten daar weg, en zitten de recreanten in de wind. Dus behoud de bomen, er blijft genoeg uitzicht op de plas en zelfs een veel mooier uitzicht, als achter de bomen de plas opdoemt. Daar plant je liefst geen knotwilgen maar bomen die hoog opgroeien zodat onder de kruin de plas zichtbaar is en de wind opgevangen wordt door de bladeren. Telkens weer moeten we constateren dat planologen bezig zijn met het aantasten van bestemmingsplannen en de Ecologische Hoofdstructuur.

Ik heb nog een lans gebroken voor het bouwen van een internetcentrale en het leggen van glasvezel in Gaasperdam. Op dit moment is er een centrale in de Bijlmer. De afstand van de Bijlmer naar de uithoeken van Gaasperdam is zo groot dat men geen hoge internetsnelheden kan halen. Je kunt enkel het laagste abonnement aanvragen. TV via internet op een adsl-lijn lukt hier niet. Wil je sneller internet dan heb je maar één keuze: UPC. En door het steeds stijgende gebruik van wifikanalen neemt de storingsgraad schrikbarend toe. Met andere woorden, Gaasperdam loopt achter. Gezien de crisis is wat meer aandacht voor zzp'ers en hun voorzieningen aan te raden. De werkgelegenheid daalt, dus moeten meer mensen kansen krijgen om een kleinschalig bedrijfje op te richten. Daar heb je een goede internetverbinding voor nodig. Businessabonnementen zijn hier ook beperkt in snelheid, enkel 'basis'abonnementen zijn mogelijk. Natuurlijk is het leggen van glasvezel geen zaak van het stadsdeel, maar als men dan toch zoekt naar mogelijkheden om te bouwen en het creëren van zinnige voorzieningen, dan is het faciliteren van een nieuwe internetcentrale en het leggen van glasvezel een investering voor de toekomst die zichzelf terug zal betalen.

De winkelcentra kwamen ook ter sprake. Duidelijk is dat Gein aan het verpieteren is vergeleken bij Reigersbos. We hebben er herhaaldelijk voor gewaarschuwd, maar het stadsdeel heeft toch besloten om in winkelcentrum Gein bomen te kappen en de arcades af te sluiten. Dat was een foute beslissing. En het kost veel geld. Straks zal dat weer hersteld moeten worden. Laten de planologen eens een keer beter luisteren naar wat betrokken mensen in de wijken willen. Nu komen ze met onzinnige plannen aandraven als een 'Rondje Gaasperdam' en het openmaken van de begroeiing. Het resultaat is verloedering. Het Rondje is gelukkig van tafel. Ik hoop dat er geluisterd werd door de planologen. Investeer in de toekomst door het faciliteren van een nieuwe internetcentrale en glasvezelkabels; dit zijn voorzieningen die zichzelf terugbetalen door toename van economische activiteit en participatie in de samenleving, zeker in deze moeilijke tijden.

In elk geval is het positief dat er een klankbord geboden wordt voor inspraak. Ik ben bang dat dat minder zal worden als de stadsdelen opgeheven worden. Maar het is toch altijd een kwestie van luisteren; volgen onze bestuurders de aanwijzingen van de meedenkende bewoners of gaan ze stiekem door met hun eigen agenda.

Buurvrouwennetwerk genomineerd

Op 8 maart worden door WOMEN Inc. en Cordaid drie vrouwenorganisaties bekroond, die 'op eigen wijze' vrouwen versterken. Drie organisaties die zich onderscheiden door hun werkwijze en creativiteit. Organisaties die lokaal het verschil maken voor vele vrouwen, door hen te verbinden, te versterken en een stap verder te helpen. U kunt zich nu aanmelden voor deze uitreikingen via deze link

De finalisten zijn: Al Nisa, Buurvrouwennetwerk Gaasperdam, Elance, Fairwork/ Samen Sterk, Tafel van Zeven, United Migrant Domestic Workers in the Netherlands, Van Hulley en Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs.

U kunt stemmen op deze pagina.

Yes we can!


VioMe: "De arbeiders van Vio.Me., een bouwmaterialen fabriek in Thessaloniki, Griekenland, welke verlaten is door de bazen, zijn al sinds mei 2011 niet meer betaald. Bij besluit van hun algemene vergadering hebben de werkers besloten om de fabriek te bezetten en deze onder direct democratische controle van de arbeiders te plaatsen. Na een strijd van een jaar, die in Griekenland en wereldwijd de aandacht heeft getrokken, hebben zij met veel steun op 12 februari de productie weer hervat na een intense drie daagse mobilisatie."

Schuld en boete

warning

boekenstapelRevolutie met Recht - Roger Cox: "De winst van Shell in 2008 bedroeg 22 miljard euro (30 miljard dollar). Om ook een jaarwinst van 22 miljard euro in enig perspectief te plaatsen, is het goed deze af te zetten tegen de ... besproken bezuinigingen die in Nederland worden doorgevoerd van gemiddeld 3 miljard euro per jaar (gedurende vijf jaar) [inmiddels flink gestegen] en waarvan we hebben gezien dat deze tot grote politieke en maatschappelijke onrust hebben geleid. Een jaar streng bezuinigen door de Nederlandse samenleving, met bezuinigingen op de gezondheidszorg, de kinderopvang, defensie en cultuur, staat gelijk aan de winst die Shell in 2008 met zeven weken oliebusiness maakte."

Zembla: "De mazen in de belastingwet, waardoor Nederlandse multinationals weinig tot geen vennootschapsbelasting betalen, kosten de Nederlandse schatkist 16 miljard euro. Omgerekend betekent dit een lastenverzwaring van 2200 euro per Nederlands huisgezin.

Tweede Kamer lid Paul Tang (PvdA) in reactie op de cijfers: “Je verwacht juist van die grote Nederlandse bedrijven zoals Philips en Unilever dat zij ook een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving en aan dus schatkist. Het is een publiek geheim dat multinationals al jaren door de fiscus worden ontzien, Philips en Shell betalen in Nederland geen cent belasting”."

Met andere woorden, indien multinationals als Shell belasting zouden betalen dan zouden die bezuinigingen niet nodig zijn en zou de staatsschuld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Niet de grote ondernemingen onderhouden de Nederlandse samenleving, maar de Nederlandse samenleving onderhoudt de grote ondernemingen. Daarenboven vernielen deze multinationals ook nog eens ons milieu. Het wordt tijd om dat te veranderen!

Bezuinigingen veroorzaken recessie

Austerity
Hugo Freutel

De bezuinigingen van het huidige kabinet zijn klaarblijkelijk bedoeld om de sociale welvaartsstaat af te breken en met de grond gelijk te maken. Ik kan er niets anders van maken. Met open ogen stuurden Rutte, Samsom en Asscher naar een catastrofe toe. Als het al hun bedoeling was om de kosten voor staatsleningen te drukken door het verlagen van het Nederlands begrotingstekort en daardoor een lage rente te verkrijgen voor staatsleningen door positieve kredietbeoordelingen van de grote kredietbeoordelaars, dan is ook dat finaal mislukt. Nederland betaalde een tijd geleden heel weinig voor zijn leningen. Dat zal gauw veranderen. Het begrotingstekort is nu 3,6 %. We hebben 600.000 werklozen. De bezuinigingen zijn een gigantische mislukking. De kabinetten Rutte hebben het geld over de balk gegooid en daarbij onze economie en maatschappij diepgaand ontwricht. Fatsoenlijke politici zouden nu hun ontslag indienen. Maar dat doen ze natuurlijk niet. Daarom is mijn conclusie dat dit resultaat de doelstelling was waar men naartoe werkte, de afbraak van de welvaartstaat. Rutte breekt records.

In Europa wordt de ellende steeds groter. De bevolking moet opdraaien voor de onbetaalbare leningen verleend door de Europese en buitenlandse banken. Die banken hebben geld uitgeleend dat ze niet eens hadden. Dus om een fictie in stand te houden worden de realiteit geweld aangedaan.

FinancialTimes: "The economic slowdown that has shaken the eurozone’s periphery will continue to bleed into the currency bloc’s core this year, with France and Germany barely growing, according to highly anticipated forecasts published on Friday by the European Commission.

The deepening recession will hit particularly hard in countries that have required EU financial assistance, particularly Greece, Spain and Portugal, which are expected to suffer deeper recessions this year and barely return to growth next year, according to the new forecasts."

Adbusters: "The first act of the European tragedy is over: debt has taken the central place in the material constitution of the Eurozone, ushering in the triumphant dismantling of democracy and the impoverishment of social life.

The second act of the European tragedy now begins: the fracturing of national states, the rise of anti-German hatred, the growth of fascist parties in Greece, Italy, Hungary, Finland and elsewhere."

Voxeu: "Eurozone policy seems driven by market sentiment. This column argues that fear and panic led to excessive, and possibly self-defeating, austerity in the south while failing to induce offsetting stimulus in the north. The resulting deflation bias produced the double-dip recession and perhaps more dire consequences. As it becomes obvious that austerity produces unnecessary suffering, millions may seek liberation from ‘euro shackles’.

There is a strong perception that countries that introduced austerity programs in the Eurozone were somehow forced to do so by the financial markets.

Three conclusions can be drawn from the previous analysis.

    Since the start of the debt crisis financial markets have provided wrong signals; led by fear and panic, they pushed the spreads to artificially high levels and forced cash-strapped nations into intense austerity that produced great suffering.

They also gave these wrong signals to the European authorities, in particular the European Commission that went on a crusade trying to enforce more austerity.

Thus financial markets acquired great power in that they spread panic into the world of the European authorities that translated the market panic into enforcing excessive austerity. While the ECB finally acted in September 2012, it can also be argued that had it acted earlier much of the panic in the markets may not have occurred and the excessive austerity programs may have been avoided.

    Panic and fear are not good guides for economic policies.

These sentiments have forced southern EZ countries into quick and intense austerity that not only led to deep recessions, but also up to now, did not help to restore sustainability of public finances. On the contrary, the same austerity measures led to dramatic increases of the debt-to-GDP ratios in southern countries, thereby weakening their capacity to service their debts.

In order to avoid misunderstanding, we are not saying that southern European countries will not have to go through austerity so as to return to sustainable government finances. They will have to do so. What we are claiming is that the timing and the intensity of the austerity programs have been dictated too much by market sentiments of fear and panic instead of being the outcome of rational decision-making processes.

    Financial markets did not signal northern countries to stimulate their economies, thus introducing a deflationary bias that lead to the double-dip recession.

As it becomes obvious that the austerity programs produce unnecessary sufferings especially for the millions of people who have been thrown into unemployment and poverty, resistance against these programs is likely to increase. A resistance that may lead millions of people to wish to be liberated from what they perceive to be shackles imposed by the euro."

More evidence that financial markets imposed excessive austerity in the eurozone

Paul Krugman neemt zijn hoed af voor die andere Paul - Paul De Grauwe and the Rehn of Terror - NYTimes.com 

Beurs: "Wordt verwacht: nulgroei voor de komende decennia"

Het hele probleem van schulden is een fictief probleem. Het komt neer op het ondersteunen van de financiële wereld, dus de banken, die met miljarden werken en miljarden uitlenen, maar die miljarden niet in huis hebben, want alle banken zijn per definitie insolvent (vandaar dus de huidige problemen in de bankwereld) eenvoudig omdat ze nog geen 10% van het geld waarmee ze handelen, lenen en speculeren, werkelijk in huis hebben.

greece-debt-crisis

AlienatedLeft: "The supposedly hard-headed and realistic analysis of our current situation is that we are doomed to higher taxes and cut services until we can pay off our debts; and that no action by government can change this fact. This is the version of reality that suits the people who caused the crisis – big banks, hedge funds, billionaire speculators. It also suits the big parties in government who get donations to party funds from them.

So the people who caused the problem get to keep on getting big bail-outs at taxpayers’ expense while being able to avoid paying most tax themselves through tax havens and multinational corporate structures.

We are not dealing with a hard unchangeable reality, but with the confused idea that money and debt exist anywhere but in our heads. Banks can and do create money out of nothing as debt simply by issuing a loan or mortgage. Governments can create it out of nothing by printing it or by issuing loans or grants. These are the two main ways it has come into circulation for at least a century. Similarly lenders can “write off” some or all of a debt and it instantly vanishes.

Governments printing money and issuing it as grants, or zero interest loans or low interest loans is no different from private banks issuing it as loans or mortgages, other than that government can take into account aims in lending other than it’s own fairly short term profit. It can consider what investments are important to develop our economy and society, reduce poverty or reduce environmental damage over the long term.

The usual scare story you will hear at this point is that if we print money it will cause hyper-inflation. It could, if you printed an amazing amount of it, but in reality hyper-inflation has pretty much never happened unless a country is also under economic sanctions (e.g Zimbabwe) or under occupation and with a large part of it’s economic output going to other countries after defeat in a war (e.g Germany after World War I when France occupied the Rhur valley and all steel and coal from there went to France).

Studies done by the IMF and cited by Chang show no fall in growth rate from inflation until it reaches at least 8% per year, while less conservative studies put the rate at 20%.

While inflation devalues money it also devalues any debt, as debt is denominated in money – so the higher inflation is the faster debt shrinks; and that is why banks and other lenders want low inflation. The British and American governments are heavily in the pockets of banks and hedge funds who are major donors to the party funds of all the main parties.

Australian economics Professor Steve Keen has also shown that a major cause of the financial crisis is most money having been created as debt by private banks, with a recession resulting when the amount of debt issued is so great that the debtors can no longer repay it and the lenders will no longer issue new loans or forgive it, resulting in a crisis of confidence among both consumers and lenders. He suggests government printing money and giving it to debtors to pay off their debts. This would certainly solve the immediate crisis, but it wouldn’t stop the cycle starting all over again.

Only nationalised banks printing money and issuing it as grants and low or zero interest loans can do that. Of course it would still be unwise to issue infinite amounts of money without any checks on whether money issued as a loan or grant will increase government revenues or reduce it’s costs in future. So government controlled banks, after helping debtors pay off their debts and paying off it’s own debts by printing money, would have to ensure that some of it’s loans were issued to get a return, while others would be issued as grants for purposes other than getting a financial return, with the former funding the latter in the long term.

Every time you are told that we just have to face up to the reality that we and our grandchildren will have to pay off our current debts and suffer for the actions of the banks, you are being lied to and fed the line those banks want you to believe. Don’t believe it – and tell others the truth."

Obama's burden

hackers
Klik voor vergroting

GreanvillePost: "The Obama administration is utilizing unsubstantiated charges of Chinese government cyber-attacks to escalate its threats against China. The past two days have seen allegations of hacking into US corporate and government web sites, hyped by the US media without any examination of their validity, employed to disorient the American public and justify an expansion of the Obama administration’s drive to isolate China and prepare for an eventual military attack.

The accusations of hacking against China will also be used to justify increased domestic surveillance of computer and Internet communications, as well as an expanded use of cyber warfare methods internationally."

Maar Obama, 'the black man who bears the white man's burden', maakt het nog bonter.

LosAngelesTimes: "The U.S. military launched 506 strikes from unmanned aircraft in Afghanistan last year, according to Pentagon data, a 72% increase from 2011 and a sign that American commanders may begin to rely more heavily on remote-controlled air power to kill Taliban insurgents as they reduce the number of troops on the ground.

The strategy isn't without risk: Drone strikes can kill civilians, as underscored by the Sept. 23 incident that claimed Bacha Zarina's life.

Last year, five coalition drone strikes killed 16 civilians and injured three, according to the U.N. mission in Afghanistan, which documented just one such incident in 2011. It wasn't immediately clear whether those were strikes from U.S. drones; Britain's Royal Air Force also flies armed Reaper drones in Afghanistan, although the vast majority of the coalition's unmanned aircraft belong to the U.S."

drone
Klik voor vergroting

Voorjaarsfeestje Gein

Donderdag 28 februari Voorjaarsfeestje in Buurthuis Gein
van 20.00 tot 22.00 uur
vrije inloop 19.30 uur

"Het bewonersoverleg Gein is weer gestart. Hier kunnen bewoners uit Gein 1,2,3 en 4 meepraten over hun buurt. 

Wat is er mis, en hoe kan het verbeterd worden? 

Regelmatig nodigen wij deskundigen uit zoals politie, brandweer en ambtenaren die mogelijk uw vragen kunnen beantwoorden.

Bewonersoverleg Gein bestaat uit bewoners die i.s.m. POZO tweemaandelijks vergaderen en de problemen in de buurt aan de orde stellen. Wilt u hier meer van weten en meedoen? 

Kom dan de 28e naar het buurthuis waar wij u informeren onder het genot van een hapje en een drankje én gezellige muziek."

Het grote waterlek



CorporateWatch: "As water bills rise again, an investigation by Corporate Watch into the finances of the 19 water and sewerage companies in England and Wales has found:

- Almost one third of the money spent on water bills goes to banks and investors as interest and dividends.

- People are paying £2 billion more a year – or around £80 per household - than they would be if the water and sewerage supply was publicly financed.

- Six companies are avoiding millions in tax by routing profits through tax havens, using a regulatory loophole the government has chosen to keep open (click here)

- The CEOs of the 19 water companies were paid almost £10m in salaries and other bonuses in 2012.

Click here to download a pdf version, including all tables and statistics.

More money that could be re-invested or taken off bills is leaking out through tax avoidance.

All water companies enjoy various tax benefits. They are allowed to defer tax during periods of heavy spending on infrastructure for example, to encourage them to invest. They can also deduct the interest payments on their borrowings from their taxable profit."

Het privatiseren van het water is feitelijk diefstal. Nog steeds dendert de neoliberale maffia door, onttrekt openbare eigendommen aan het publiek bezit en 'verkoopt' ze voor een schijntje aan het privaat. Gevolg: de prijzen stijgen, de kwaliteit daalt, en de problemen nemen toe. Nu wil Europa ook onze watervoorraden privatiseren. Dat is een zeer kwalijke zaak, vooral nu de watervoorraden overal ter wereld slinken. Van belastingbetalen is meestal geen sprake meer als deze bedrijven geprivatiseerd zijn. Een nieuwe tijd van feodalisme treedt aan.

Van Bommel: "Griekenland en Portugal willen onder druk van Europa hun drinkwatervoorziening volledig of voor een belangrijk deel privatiseren. Sinds de privatiseringsgolf in de jaren negentig is er overal in de wereld bewijs te vinden dat dit een zeer slecht idee is. De kwaliteit en toegankelijkheid van deze basisbehoefte staan erdoor onder druk. Niettemin worden deze landen hiertoe gedwongen in ruil voor het steunpakket vanuit de EU. Daarom heeft een aantal maatschappelijke organisaties zeer terecht bij de Europese Commissie geprotesteerd tegen deze verplichting. Het antwoord op hun brief liegt er niet om. De Europese Commissie is niet van plan om deze eis aan die landen in te trekken."

DuurzaamNieuws: "Is de voorziening van ons drinkwater nog wel veilig? Twee alarmerende uitzendingen van Nieuwsuur vestigden de aandacht op berichten die de laatste weken her en der opduiken: de EU wil dat we ons drinkwater privatiseren. En in de kleine lettertjes van nieuwe EU regelgeving wordt dat stilletjes voorbereid. In mei stemt het Europese parlement over de wet.

Verschillende burgerorganisaties hebben al in mei 2012 een brief gestuurd aan eurocommissaris Oli Rehn, schrijft Dewereldmorgen.be. Daarin benoemen de organisaties de onrechtvaardigheid van de druk om te privatiseren die de Europese Commissie, als onderdeel van de trojka, oplegt aan landen in financiële nood zoals Griekenland en Portugal.

De briefschrijvers halen case studies aan van de landen Bulgarije, Griekenland, Portugal, Spanje en Italië waaruit blijkt dat mensen na privatisering van water er alleen maar slechter op worden. Prijzen gaan omhoog en de kwaliteit van het water gaat achteruit.



Forward on climate

Als een paar troela's in Moskou een rel schoppen is de voltallige wereldpers aanwezig met satelietschotels en -verbindingen. Als er in de Verenigde Staten vijftigduizend mensen betogen dan hoor je er niets over. Daarom hier maar.

rally

350org: "What a day! Over 40,000 people poured into the streets of Washington, DC today to push President Obama to take our nation “Forward on Climate” and say no to the Keystone XL pipeline."

In groter formaat

Open Air deugt niet

openairoverlast

BVNellestein: "Rechtbank behandelt bezwaar tegen vergunningverlening Open Air 2012 op 30 mei 2013.

Een uitspraak zal helaas niet meer voor het volgende, derde  ‘incidentele’ Open Air festival 2013, aangekondigd voor 8 en 9 juni 2013, plaatsvinden. De vergunningaanvraag is nog niet bekend gemaakt en we weten nog niet welke delen van het park dit jaar ‘festival’ terrein zullen worden. Ook het aantal bezoekers per dag, hoeveel podia en de geluidsnormen zijn nog niet bekend.

Te vrezen valt dat er in het park de komende tijd weer gekapt, gesnoeid, opgehoogd, gedraineerd, geploegd, zand gestrooid, gaten geprikt, geklepeld, gemaaid en met groot materieel heen en weer gereden gaat worden om het festivalterrein begaanbaar te maken.

Inmiddels is wel de eind evaluatie van Open Air 2012, versie 12.5,  door directie dienstverlening en vergunningen van het Stadsdeel Zuidoost gepubliceerd.

Een stuk waar heel wat kritische opmerkingen bij te maken zijn.

- bij de effecten op Flora en Fauna: het Rapport van Bureau Waardenburg geeft zelf al aan hoe beperkt hun onderzoek is geweest. Van een echte inventarisatie van de fauna in het park is geen sprake en zo zal ook nooit vast te stellen zijn wat het werkelijke effect van dit evenementen beleid zal zijn op de Flora en Fauna van het park, onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Op deze wijze wordt ook geen rekening gehouden met het wettelijk vastgelegde z.g. voorbehoud principe: zolang niet duidelijk is dat er geen schade is, mag het niet.

- de beschermde orchideeën zijn eerst door het GGA afgemaaid, na verzoek om handhaving bleek het GGA geen geldig convenant voor onderhoudswerkzaamheden in het gebied te hebben. Toen werden ze niet meer gemaaid en toen ze in bloei begonnen te komen was Open Air al bezig met de opbouw. Ter bescherming werd slechts een lullig lintje geplaatst, dwars door een aantal planten en slechts een heel klein gedeelte van de groeiplaats ‘beschermend’. Toen het terrein weer toegankelijk was, bleek een deel van de planten vertrapt en tot vlakbij de groeiplaats was het gras totaal geplet.

- de opmerking dat het terrein slechts 2 weken afgesloten is, gaat volledig voorbij aan het feit dat die 2 weken precies vallen in het groei en bloeiseizoen, een tijd waarin de natuur op haar mooist is en er heel veel snelle veranderingen plaatshebben.

- dat ‘er rekening gehouden moet worden met een herstelperiode van terrein’ is wel erg vaag omschreven en voor wie regelmatige door het park loopt is duidelijk dat deze ‘herstelperiode’ sinds mei 2012 een permanente staat van het park lijkt te zijn. De ‘herstelperiode’ dreigt naadloos over in de ‘voorbereidingsperiode’ !

- dat het stadsdeel vindt, in een  park ( gelegen in de EHS en HGS) bestemd voor (dag)recreatie,  ook een festival van 2 dagen met 17.500 bezoekers per dag, 8 podia, grote tijdelijke bouwwerken, een evenredige hoeveelheid materiaal en catering met vele, grote, zware transporten (het Amsterdamse Nachtleven, maar dan in de frisse lucht, volgens Open Air) midden in het broedseizoen passend. GGA praat al over 20.000 bezoekers per dag op de Noordoever van de Gaasperplas en door koppeling van terreinen wil het ook op de andere oevers meer dan 3000 bezoekers per dag mogelijk maken. Is het Amsterdamse nachtleven (dag) recreatie? Hoe rekbaar is het  begrip (dag) recreatie in parken?

- de telefonische ‘klachtenlijn’ van Open Air, door de vergunning opgelegd, bleek schuil te gaan onder het ‘informatie nummer Open Air’ genoemd in de bewonersbrief met de uitnodiging voor de informatiebijeenkomst  op 3 mei. Als je het nummer belde tijdens het festival kreeg je een bandje: dit nummer is uitsluitend bereikbaar tijdens kantooruren! Een wonder dat er toch nog drie klachten geregistreerd zijn gedurende het festival.

- er waren ‘weinig’ arrestaties volgens de politie, 4 op zaterdag en 7 op zondag, vooral drugs gerelateerd. Ik vrees dat deze weinige arrestaties in de criminaliteitsoverzichten van O en S ook onder postcode 1108 geregistreerd worden (net zoals de incidenten in de metro). Door deze 11 drugsgerelateerde arrestaties stijgt de criminaliteit voor 1108 (Nellestein) in de overzichten van O en S, lijkt Nellestein onveiliger te worden en wordt Zuidoost weer eens ‘op de kaart gezet’."

Rutte zorgt voor nieuwe recessie

mark-rutte-politicus-van-het-jaar-2011
Rutte lachend de recessie in
door Woldhek

Onze jeûne premier (u leest het goed, niet 'jeune' maar 'jeûne' vanwege zijn bezuinigingen) heeft het weer voor elkaar, een heuse recessie, de zoveelste. Maar dit is pas het begin. Het wordt nog erger. Het zou me niet verbazen als er straks toch nog een aantal JSF's aangekocht worden om onze grenzen met Afghanistan te verdedigen. Ondertussen steelt Rutte het beleg van de boterham van gepensioneerden, huurders en zowat de hele bevolking, geassisteerd door Asscher, vicejeûne-premier. In normale omstandigheden zou je zo iemand handelsonbekwaam verklaren. De schade van dit Rutte-Asscherkabinet aan onze maatschappij en economie loopt in de miljarden.

belofte-asscher
Asscher door Mirjam Vissers

Het volk krijgt de bestuurders die het verdient. Zelfs een boer op klompen had kunnen aanvoelen dat de bezuinigingen zouden leiden tot recessie. Toch heeft een meerderheid van de bevolking gestemd op VVD en PvdA. Van de VVD kun je graaizucht en diefstal verwachten, deze partij is vergeven van de fraudeurs, maar wat de PvdA nu flikt is een gotspe. Nu is de PvdA ook nog eens voor schut gezet en links ingehaald door de gelegenheidscoalitie met D66 en de kleine christelijke partijen. Rutte maakt er een rommeltje van. Zolang je haar maar goed zit en de banken aan hun gerief komen. De zorg van deze regering geldt niet de bejaarden, zieken en hulpbehoevenden, noch de middenstand of Jan(tje) Modaal, maar de noodlijdende banksters. Oprotten, Rutte! En mensen, volgende keer verstandiger stemmen! Wie is zo gek om nu nog achter Mark Wammes Waggel Rutte aan te lopen?

rutte redt
Ruben Oppenheimer

Staartmeesjes

Vanochtend twee staartmeesjes in mijn tuin gezien, vinnige vogeltjes, zitten geen seconde stil. Ik zie ze niet zo vaak hier, en dan meestal heel vluchtig.

staartmees

staartmees2

staartmeesje

Eksters bouwen nest

ekstersnest

nestbouwen

Een eksterpaartje heeft besloten hun nest in mijn berk te bouwen. Het is er een drukte van jewelste. Er worden voortdurend takjes aangesleept. Maar een berk is een soepele boom die meedeint met een straffe wind. Daardoor zou hun nest bij flinke wind wel eens uit mekaar gerukt kunnen worden. De merels hebben na rijp beraad toch besloten hun nest ergens anders in te richten. Dat doen ze meestal in dichte struiken en omdat er vrij veel verkeer van katten is in mijn tuin is het inderdaad niet verstandig om hun nest hier te bouwen.

merelvrouw

merelman

Tunneldek Gaasperdammerweg

gaasperdammerwegA9

Gisteravond was er een informatiebijeenkomst in buurthuis Gein over de Gaasperdammerweg en de groeninrichting van het tunneldek. Deze bijeenkomst was zo goed bezocht dat de drie kleine thermoskannetjes voor thee en koffie niet toereikend waren. Maar goed, we komen niet voor de drank. Bovendien is 18:30 uur wel een lastige tijd, want dan moet je wel erg vroeg je avondeten klaarmaken en nuttigen. Sorry voor mijn korzelige stemming, maar de bijeenkomst zelf had ook wat foutjes; er waren niet genoeg stoelen en de geluidsinstallatie deed het eigenlijk niet, er was geen verschil tussen sprekers met en sprekers zonder microfoon. Niet getreurd, ik zou de documenten wel opzoeken op de site van ZO en Rijkswaterstaat. Er was weinig te vinden op de website van ZO en de link naar RWS gaf tot vanmorgen een foutmelding. Heb ik netjes doorgegeven, en de link is hersteld. Intussen is ook de presentatie over de bouw van de weg doorgestuurd. Zeer mooi gepresenteerd. Als het goed is dan kan die hier gedownload worden gedurende een aantal dagen. De presentatie van de groeninrichting of een samenvatting daarvan zou later op de site van Zuidoost komen te staan is door de projectleider beloofd. Het is natuurlijk een zeer goede zaak als het dek groen wordt en vol komt te staan met bomen en struiken.

Iemand stelde de vraag of de ruimte op het dek ooit ook gebruikt zou kunnen worden voor bijvoorbeeld Amsterdam Open Air. Dat was niet het geval, dat is niet toegestaan. De documenten van de vorige Open Air trouwens zijn nu op een andere plek te vinden, namelijk hier, inclusief de laatste evaluatie.

Bestrating Gein 3

DSC_2152

"Concept pré-advies raadadres mw G. Nuisker

Mevrouw G. Nuisker, bewoner van Gein3, heeft een brief aan de gemeenteraad van Amsterdam geschreven waarin zij haar zorgen uit over de toestand van de bestrating in de wijk Gein 3. Zij verzoekt de gemeente actie te ondernemen.

De brief is gericht aan de gemeenteraad van Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft de brief doorgestuurd naar de stadsdeelraad voor beantwoording.

Het Dagelijks Bestuur deelt de zorg van mevrouw Nuisker over de situatie van de bestrating in Gein3, en betreurt de verlate uitvoering van het groot onderhoud in Gein3. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de afronding van het definitief ontwerp voor groot onderhoud van Gein3. In februari wordt het ontwerp in het DB van Zuidoost behandeld. Na vaststelling door DB start de verdere technische uitwerking en worden bewoners geïnformeerd. De uitvoering van het werk start eind 2013.

Bewoners van Gein 3 zijn in mei en juni 2012 geïnformeerd dat er in het najaar van 2013 gestart wordt met de uitvoering. De informatie is verspreid via de Gein3dorper, de website van het stadsdeel en affiches bij de supermarkt en het buurthuis. Het stadsdeel blijft echter gevaarlijke gebreken aan de bestrating op de gebruikelijke manier verhelpen. Bewoners kunnen daarvan melding maken bij het meldpunt openbare ruimte. Het meldpunt is bereikbaar via de website van het stadsdeel of op telefoonnummer 14020. Het stadsdeel zal daarop direct actie ondernemen."

In de Commissie Middelen & Veiligheid van 7 februari werd dit preadvies besproken en voor akkoord verklaard. Dhr. van de Wiel (D66-OZO) was bijzonder ingenomen met de zin 'Het stadsdeel zal daarop direct actie ondernemen.' Er was natuurlijk nog even gesteggel over de precieze definiëring van 'direct'. Portefeuillehouder Vyent zou de code er nog eens op naslaan. Gniffel, gniffel. Maar het zou nu betekenen dat binnen twee weken actie ondernomen wordt.

TV-recensenten

media

Er schijnen mensen te bestaan die het 'beroep' van tv-recensent uitoefenen. TV-programma's recenseren lijkt me de meest zinloze bezigheid die je kan verzinnen. TV-programma's zijn meestal al niet om naar huis te schrijven, maar tv-recensies zijn stupiditeit in het kwadraat. Onder de tv-recensenten van de Volkskrant, merkte ik laatst, vind je ene Jean-Pierre Geelen. Deze man heeft een tijd geleden Prem Radhakishun verweten 'geestesziek' te zijn, waarop Prem riposteerde met de bewering dat Jean-Pierre pedofiel zou zijn. Onsmakelijk allemaal. Het tekent wel het sfeertje van Nederlandse tv-programma's en recensenten. Mediabaker Matthijs van Nieuwkerk vaart er wel bij.

Het niveau van Jean-Pierre Geelen is abominabel. Laten we Jean-Pierre even op de behandelcouch leggen na zijn aanval op Jelle Brandt Corstius. Oordeel zelf:

Volkskrant: "Jean-Pierre Geelen: 'De boerenbraadlul moet deaud'

Het is slechts een kwestie van tijd voordat er slachtoffers vallen, betoogde onlangs Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 'Dankzij de 'sociale media' begint vervolging van daders en verdachten al in de media 'en dat leidt in de toekomst tot een heksenjacht of lynchpartijen', zo zei Beunders tegen RTL Nieuws.

Op welke wetenschappelijke discipline de hoogleraar zijn voorspellende gaven baseert, is onbekend, maar je hoeft geen geleerde te zijn om een dreiging te zien in de volkswoede die stroomt door kanalen als Twitter, Facebook en blogs.

De 'acht van Eindhoven', de bulkende baas van de SNS-bank: we weten ze te vinden. Zelfs Mart Smeets werd met de dood bedreigd, omdat hij iets te lang het gele anti-kankerbandje van Lance Armstrong om zijn pols droeg.

Dat het wapen populair is, bewees deze week Jelle Brandt Corstius met zijn aanval op voormalig SNS-baas Sjoerd van Keulen. Hij riep via Twitter (47.887 volgers) en zijn blog op de boef met mails te bekogelen, en te 'eisen' dat die zijn bonus van ruim een miljoen zou teruggeven.

De man hoefde niet te worden gelyncht of bedreigd ('dat werkt alleen maar averechts'), maar: 'Je hoeft het niet beleefd te houden, per slot van rekening is deze boerenbraadlul allesbehalve beleefd.'

Leve het opportunisme: Van Keulen werd in 2008 nog uitgeroepen tot 'Topman van het Jaar', een kinderlijk mediaspelletje onder auspiciën van zakenblad FEM. De boerenbraadlul daarachter is nog niet gelyncht.

Maar misschien is dat alleen nog een kwestie van tijd."

Diep in zijn hart koestert Jean-Pierre de onbewuste wens aan een lynchpartij mee te doen, daarom zijn kop 'De boerenbraadlul moet deaud'. Hij verhult dat vanzelfsprekend in een satirisch stukje dat zogezegd het 'lynchen' aanklaagt. Maar wat is er aan de hand? Niets! Jean-Pierre blaast de hele affaire – de oproep van Jelle Brandt Corstius – op, verdraait de feiten om zo aan zijn gerief te komen, weliswaar virtueel, maar toch, er wordt wel degelijk gelyncht door Jean-Pierre, zij het met woorden. Hij is het die de woorden 'de boerenbraadlul moet deaud' gebruikt. Hij is het die de beschaafde oproep van Jelle gelijkstelt met de 'lynchmob' van de 'sociale media'. Zo belazer je de kluit: overdrijven en gelijkstellen met ongevoeg. 

Jean-Pierre is gebelgd en behoorlijk ook. Want het is toch te gek dat iemand als Jelle oproept tot eerlijkheid en rechtvaardigheid in dit kikkerlandje! Dat men miljoenengraaiers die de oorzaak zijn van miljardentekorten in onze begroting een paar honderdduizenden eurootjes afhandig wil maken! Dat zou toch verboden moeten worden!

Jean-Pierre staat als één man achter de witteboordencriminelen, als één man pal tegen het grauw en het schuim der natie dat een eerlijke verdeling van lasten en lusten wil. Jean-Pierre ziet spoken. Jean-Pierre giert van de paranoia en is doodsbang dat het plebs in opstand komt. Hij ziet lynchmobs geleid door Jelle. Jean-Pierre is misschien een beetje geestesziek. Nou ja, hij zal wel een doorsnee mannetje zijn. Daarom kijkt hij ook veel tv en schrijft hij daar vaak stukjes over. Ik hoef ze niet te lezen. Als er een baan is die wegbezuinigd kan worden dan is het die van tv-recensent. Intussen draait de doorgedraaide wereld gewoon door. Obama lyncht dat het een aard heeft. Onze nomenklatura applaudisseert. Van Jean-Pierre mogen wij, het volk, daar niets over zeggen, want woorden zijn dodelijk en zouden verboden moeten worden. De Jean-Pierres en gelijkgeschakelde klerken voelen de hete adem van het volk. Jean-Pierre vindt het OK als de nomenklatura zich verrijkt terwijl oudjes verwaarloosd worden, maar het morrend volk moet zich koest houden volgens hem. Het verraad der klerken, het meedoen met de macht, is van alle tijden. Slijmen naar boven, en trappen naar beneden. Het journaille van de Volkskrant ziet het als zijn taak om het volk voor te schrijven wat het moet denken.

Wintersprookje

shot_717 copy 2

shot_718 copy

Gisteren was het een beetje grijs, wel mooi, maar vandaag zien we echt een wintersprookje met een azuurblauwe lucht, een heerlijke Hollandse lucht. Men ging op pad in Gein, de 'goede morgens' waren niet van de lucht.

shot_720 copy

shot_727 copy

shot_723 copy

shot_733 copy

Maar dit zou Zuidoost niet zijn als er ook geen overblijfselen te vinden waren van boomkapactiviteiten van Groengebied Amstelland. Zij kunnen het kappen niet laten, zij lonken naar iedere boom.

shot_729 copy

Het sprookje

Het filmpje van Milieudefensie met het ware verhaal over melk is er weer. Klik op onderstaand plaatje.

sprookje

2013, Jaar van de Lucht

MilieufederatieNH: "De Europese Commissie heeft 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de Lucht. Ze willen hiermee extra aandacht vragen voor de luchtkwaliteit in Europa, want die is nog steeds niet best. Een derde van de Europese stedelingen staat volgens het Europees Milieuagentschap bloot aan te hoge fijn stofconcentraties. In 2013 gaat Europa het EU-luchtkwaliteitsbeleid evalueren en mogelijk bijstellen.

Ook voor MNH wordt 2013 het jaar van de lucht, want de luchtkwaliteit in Noord-Holland is nog steeds op een groot aantal plaatsen zorgelijk slecht.

Extra maatregelen om de lucht schoner te maken in de regio Amsterdam en de IJmond blijven hard nodig! Dit blijkt uit de monitoringsrapportage over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht (NSL) die rond Kerst is uitgekomen. Hierin valt te lezen dat de luchtkwaliteit in de periode 2011-2015 voor het grootste deel van Nederland zal verbeteren, maar in de regio Amsterdam en in de IJmond blijft de slechte luchtkwaliteit een grote bron van zorg. Op basis van berekende waarden zal de luchtkwaliteit in Amsterdam voor wat betreft NO2 (stikstofdioxide) in 2015 niet aan de dan geldende norm voldoen."

schoon

MNH: "De PvdA -Statenfractie heeft voor de komende periode de milieuagenda “Een schoner Noord-Holland” gepresenteerd. Deze agenda bevat concrete voorstellen om te komen tot een hogere milieuambitie van de provincie Noord-Holland, aldus het voorwoord van deze milieuagenda.

De voorstellen gaan over een groot aantal milieu- onderwerpen in totaal wil men met 13 verschillende onderwerpen aan de slag. Veel aandacht gaat naar energie. Zo wil men het aanleggen van warmtenetten en gebruik van bodemenergie gaan stimuleren. Ook wil men met het op te richten energiefonds, initiatieven die gericht zijn op het opwekken en besparen van energie op lokale schaal, verder gaan stimuleren. Speciale aandacht is er voor de aanpak van de luchtverontreiniging in de IJmond. Met extra maatregelen wil men de fijnstofbelasting in deze regio verder terugdringen. Ook wil men een kennisalliantie gaan oprichten met gemeenten, universiteiten, hoge scholen en milieuorganisaties om een duurzaam Noord-Holland dichterbij te krijgen."

lucht

Teken voor gezonde lucht in Amsterdam (petitie)

Groen op dek Gaasperdammerweg

Het staat niet, tenminste het is niet te vinden op de website van stadsdeel Zuidoost, maar hier leest u wat er in Zuidoost nr. 3 stond (de vermelde link daar leidt niet naar meer info):

Op maandag 11 februari praten we u graag bij over de plannen voor de groeninrichting van het tunneldek over de Gaasperdammerweg. De bijeenkomst vindt plaats van 18.45 tot 21.00 uur in Buurthuis Gein, Wisseloord 83.

The true story of milk

De door YouTube geblokkeerde video van Milieudefensie staat nu op Vimeo.



Update: Daar gaan we weer. Ook deze video heeft FrieslandCampina laten blokkeren. De melk is zuur bij Campina.
"Vimeo has removed or disabled access to the following material as a result of a third-party notification by 1Camera BV claiming that this material is infringing: The true story of Milk."

Nieuwe Loesjes

NL1302snelweg

NL1302demo

Poëzieweek

Vandaag is de laatste dag van de poëzieweek, dus ik haast mij om nog een gedicht bij te dragen. De Gouden Eeuw staat weer volop in de belangstelling, dus hieronder een gedicht van Theodore Rodenburgh (ca. 1578-1644) uit de prachtige driedelige bloemlezing van Gerrit Komrij. Deze bloemlezing heeft voor mij bijzondere waarde omdat aan de ontsluiting van deel 1, de poëzie van de 12e tot de 16e eeuw, een jeugdvriend (prof.dr. in de historische letterkunde) van mij heeft meegewerkt. Inmiddels is hij met emeritaat. Maar poëzie is eeuwig.


HUMANA FUMUS

Beziet de wereld wel met al heur vise-vazen,
Vol grillen, vol bedrogh, vol zotte apery,
Vol valsche treken, en vol kindse zotterny,
En hoe heur wispeltueren na heur grillen razen,
Hoe listich dat zy weet te leyden all' heur dwazen,
Ghereekst te hoop aen schakels van heur slaverny,
Bedrijvend' op 't tooneel de zotste boertery,
Dan doch de werelds-kenners nimmer en verbaezen,
Vermits hun is bewist de ylheyt van heur aert,
De bobbel-bellings-gaven, en heur snoode kuuren:
Dies achten zy de wereld niet een vesel waert:
Ten aenzien dat heur rancken niet en kunnen duuren.
Wat is de Wereld doch? een schaeuw, een damp, een roock,
En is de wereld zulckx, zo zijn 't de menschen oock.


(vise-vazen: grillig gedoe)

YouTube weer de fout in

FrieslandCampina
Video door YouTube geblokkeerd

Milieudefensie: "Vanmorgen werden we ongenaam verrast door een sommatie van een advocatenkantoor. Of we direct onze parodie van de FrieslandCampina-commercial offline wilden halen. We besloten onszelf tijd te geven voor een goede beslissing, door de video tijdelijk offline te halen.

Het is duidelijk dat FrieslandCampina liever niet heeft dat het échte verhaal van melk verteld wordt, maar inmiddels hebben wij besloten dat we het belangrijk genoeg vinden om een kort geding aan te gaan. We vertrouwen er bovendien op dat we het recht aan onze zijde hebben. Daarom is onze video vanavond weer online gegaan.

Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA) zwichten niet voor de juridische druk om een parodie van een reclamefilmpje van FrieslandCampina offline te halen. De milieuorganisaties willen het verhaal over de schadelijke sociale en milieugevolgen van het gebruik van Zuid-Amerikaanse soja in ons veevoer blijven vertellen, maar werden door de reclamemakers gesommeerd het filmpje offline te halen. De milieuorganisaties hebben het filmpje vandaag, na overleg met hun advocaat, weer online gezet.

“We hebben een parodie gemaakt op de reclame van FrieslandCampina om het maatschappelijke debat aan te zwengelen over de milieuproblemen van de Zuid-Amerikaanse soja-import voor het voer van Nederlands vee,” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie."

De parodie op het filmpje van FrieslandCampina door Milieudefensie heeft intussen een copyright claim gekregen van FrieslandCampina en is door YouTube weer geblokkeerd. FrieslandCampina kan blijkbaar niet tegen satire. En YouTube gaat weer zijn boekje te buiten door de video te blokkeren.

FrieslandCampina heeft geen (koeie)poot om op te staan, want op de YouTube-pagina met hun filmpje staat duidelijk "Remix this video!".

remix

Meer graaiers


Als je wil weten wat politici en bestuurders voorhebben, let dan op de manier waarop ze iets formuleren. Een goed voorbeeld is de freudiaanse verspreking van Máxima nadat De Majesteit (Beatrix dus) bekend had gemaakt dat ze aftrad. Máxima zegt letterlijk: "Het is een enorme eer m’n schoonmoeder op te volgen." Dat is natuurlijk helemaal fout want niet zij volgt Beatrix op, maar Willem-Alexander. Het geeft al aan wie er straks gaat regeren. Máxima is opgeleid als investeringsbankier. Andere leden van het hof waren werkzaam bij de Bank der Banken, Goldman Sachs, een van de grootste veroorzakers van de huidige crisis. Daarom is het niet verstandig om het koningshuis nog meer armslag te geven. Meer politieke invloed van het hof kan alleen maar tot de eis tot afschaffing van het koningshuis leiden. We hebben al genoeg omhanden met onze frauderende 'captains of industry'. Het koningshuis mag voor mijn part geprivatiseerd worden, een dependance van Endemol.

collignon
Jos Collignon

NRC: "Het aantal grootverdieners in de publieke sector is dit jaar met bijna 500 mensen gestegen, zo bleek vandaag uit een rapportage van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

Matthijs van Nieuwkerk verdient drie keer zoveel als een minister. De directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, Jan Raes, verdiende in 2011 meer dan 300.000 euro. Bijna één ton gaat op aan een aanvulling op het pensioen, een auto van de zaak en een prestatiebeloning. Op een totaal van 389 corporaties in 2011 hebben 113 functionarissen de norm overschreden. De top-25 van grootverdieners wordt aangevoerd door corporatiedirecteuren: Erik Staal, de oud-directeur van Vestia, en Elise Hoorn, directeur van Van Alckmaer. In 2011 was de zorg binnen de (semi-)publieke sector de grootste leverancier van hoge inkomens. Dat komt door de medisch specialisten. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het college van bestuur van de Wageningse universiteit, staat al een aantal jaar bovenaan de lijst grootverdieners in het onderwijs.

grafiek

ManagementTeam: "Sjoerd van Keulen is niet de enige schuldige

Nout Wellink was in 2006 president van De Nederlandsche Bank en gaf in die rol goedkeuring voor de overname van Bouwfonds Property Finance door SNS Reaal. Ronald Latenstein was sinds 2002 cfo bij het bedrijf en was dus nauw betrokken bij de overname van het bouwfonds."

ManagementTeam: "8 bestuurders die geld mogen terugstorten

Marcel Kramer, voormalig CEO van Gasunie

Erik Staal, voormalig CEO van woningcorporatie Vestia

Peter Boerma, voormalig directuer van Delta

Rene van der Bruggen, CEO van Imtech

Filip Dierckx, voormalig-Fortis topman, nu bestuurder bij BNP Paribas Fortis

Pieter Kalbfleisch, voormalig voorzitter van de NMa

Rijkman Groenink, voormalig CEO van ABN Amro

Cees Maas, voormalig CFO van ING."

Het wordt tijd dat een aantal graaiers en veroorzakers van de crisis voor de rechter gesleept worden. De Amerikaanse overheid maakt daar al een begin mee door het aanklagen van kredietbeoordelaar S&P.

Bloomberg: "McGraw-Hill Cos. (MHP) and its Standard & Poor’s unit were sued by the U.S. over claims S&P knowingly understated the credit risks of instruments that were central to the worst financial crisis since the Great Depression.

The U.S. Justice Department filed a complaint yesterday in in Los Angeles, accusing McGraw-Hill and S&P of three types of fraud. McGraw-Hill tumbled the most in 25 years yesterday when it said it expected the lawsuit, the first federal case against a ratings company for grades related to the credit crisis."

Geef terug!

jellecorstiusJelleBlogCorstius: "Meer dan een jaar geleden was ik een van de deelnemers van de Occupy-beweging. Daar heb ik veel van geleerd. Het probleem met het financiële systeem is dat iedereen weet dat het verrot is, maar dat de problemen misschien wel te ingewikkeld zijn om te begrijpen voor ons (en de politici die ons zouden moeten vertegenwoordigen). 

Dus laten we beginnen met concretere doelen. Die zijn beter te begrijpen, en beter te bereiken. Om te beginnen met het teruggeven van de bonus van Sjoerd van Keulen, de voormalige CEO van SNS Reaal. Van Keulen is verantwoordelijk voor de desastreuze aankoop van Property Finance, waardoor de bank nu failliet is. Voor zijn werkelijk uitmuntende werk ontving hij, bovenop zijn salaris van 3 miljoen, een bonus van 1 miljoen 70 duizend en 386 euro. Je leest het allemaal in dit uitstekende stuk.

En nu is het tijd om die bonus te terug te geven. Een tijdlang luidde de slogan van SNS ‘Geef!’. Mijn slogan: ‘Geef terug!’. Je zult misschien denken: ‘die Sjoerd van Keulen zit nu berooid thuis op zijn niet omgevallen bank, laat hem genieten van zijn miljoen.’ Maar dan heb je nog niet kennis gemaakt met de wondere wereld van de Zuidas! Van Keulen staat tegenwoordig aan het hoofd van Holland Financial Centre, een lobbykantoor van de financiele sector. Doel: ‘the purpose of the Holland Financial Centre is to strengthen the financial sector in The Netherlands.’ Echt, ik verzin het niet.

Wat ik zojuist heb gedaan, en waarvan ik hoop dat jullie het ook gaan doen: bel of schrijf deze Sjoerd van Keulen. (zelf heeft hij geen openbare email; een mailtje naar info@hollandfinancialcentre.nl kan geen kwaad). Eis dat hij zijn bonus teruggeeft, bijvoorbeeld om de dikbetaalde ambtenaar mee te betalen die nu aan het hoofd van SNS staat. Spreek hem aan op zijn geweten. Maak hem duidelijk dat hij net zo lang zal worden lastiggevallen tot hij dat doet. Zeg hem dat hij die bonus nergens aan heeft verdiend, en dat hij zich zou moeten schamen. Vraag hem of hij het redelijk vindt dat wij alle zestien miljoen elk 280 euro moeten betalen, en hij zijn miljoen kan houden. Je hoeft het niet beleefd te houden, per slot van rekening is deze boerenbraadlul allesbehalve beleefd, maar maak geen enge dreigementen, dat werkt alleen maar averechts. Spreek hem aan op zijn geweten, of wat daarvan over is."

DeMorgen: "Nederlandse multinationals hebben miljarden aan eigen vermogen ondergebracht in België. Ze maken daar gebruik van een gunstige fiscale regeling. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Eind 2011 hadden bedrijven als Heineken, Philips, DSM en Unilever bijna 26 miljard euro in België gestald. Ze profiteren hier van de zogeheten 'notionele intrestaftrek'. Bedrijven mogen over hun eigen vermogen min de waarde van de deelnemingen een fictieve rente berekenen. Die is fiscaal aftrekbaar."

Volkskrant: "De rijkste stichting ter wereld is in Nederland gevestigd. En het zou niet verbazen als ook de meeste stichtingen ter wereld in Nederland gevestigd zijn.

Wie denkt dat IKEA een Zweedse onderneming is, heeft het mis. De winst gaat naar een holding die een Nederlandse stichting is en tevens de rijkste ter wereld. Nederlandse koopmansgeest en Nederlands pragmatisme hebben de ideale rechtsvorm gecreëerd om zonder toezicht en regels te doen en te laten wat je wilt. De bepalingen in het Burgerlijk Wetboek zijn meer dan summier. Met jezelf als enige bestuurder en het vermogen van een enkele euro kun je al via de notaris aan de gang gaan. Het enige waarop je moet letten, is dat je geen uitkeringen aan jezelf of andere leden van de stichtingsorganen doet. Maar ook dat valt heel goed te omzeilen. Immers: er is nauwelijks toezicht. In het Burgerlijk Wetboek is weliswaar het Openbaar Ministerie als toezichthouder aangewezen, maar daar weet men niet eens hoeveel stichtingen er zijn, laat staan wat zij doen.

Wat je doet: je installeert naast jezelf als bestuurder nog een niet uitvoerend stichtingsorgaan. Noem dat bijvoorbeeld raad van toezicht en zorg op welke manier dan ook daarvoor dat de leden jou goedgezind zijn. Laat de mensen van deze club zowel jouw vergoeding als ook de vergoeding voor zichzelf vaststellen. Klaar is Kees en de buit is binnen."

managermarktVolkskrant: "Alleen als het kabinet erin slaagt om aan het gegraai een eind te maken, zal het geloofwaardig zijn wanneer het crisisoffers van gewone burgers verlangt. Want als die andere wereld ongestraft kan blijven doorgraaien, zal het politieke cynisme in de rest van de samenleving slechts verder groeien, schrijft columnist Thomas von der Dunk."

Volkskrant: "Topverdieners die er niet in slagen de zorg op een humane manier te organiseren, zouden hun 4 ton per jaar moeten inleveren, vindt Malou van Hintum.

Weet je wat ongezond gedrag is? Zelf een dikke Audi rijden en je schouders ophalen over al die mensen die noodgedwongen in hun eigen stront moeten liggen.

Ga je werk doen! Zorg ervoor dat we in dit land humane zorg hebben voor mensen die nu liggen te creperen. Om zoveel mensen gaat het niet: zo'n 100.000 in een verzorgingshuis, en ruim 50.000 in een verpleeghuis.

Regel Dat. En als je dat niet kunt, lever dan als de wiedeweerga die vier ton in, en ga je heel diep zitten schamen."

FTM: "Het drama bij SNS Property Finance is voornamelijk de schuld van voormalig ABN Amro topman Henk Rutgers, niet van zijn voorganger Cees 'Vastgoedfraude' Hakstege."

Independent: "A secretive funding organisation in the United States that guarantees anonymity for its billionaire donors has emerged as a major operator in the climate "counter movement" to undermine the science of global warming, The Independent has learnt.

The Donors Trust, along with its sister group Donors Capital Fund, based in Alexandria, Virginia, is funnelling millions of dollars into the effort to cast doubt on climate change without revealing the identities of its wealthy backers or that they have links to the fossil fuel industry.

However, an audit trail reveals that Donors is being indirectly supported by the American billionaire Charles Koch who, with his brother David, jointly owns a majority stake in Koch Industries, a large oil, gas and chemicals conglomerate based in Kansas."

revolutionTheEconomicCollapse: "In America tonight, tens of millions of men and women will struggle to get to sleep because they are stressed out about not making enough money even though they are working as hard as they possibly can.  They are called "the working poor", and their numbers are absolutely exploding."

CommonDreams: "The Five-Step Process to Cheat the Middle Class Worker

1. Boost productivity while keeping worker wages flat.

2. Build up a financial industry that has no maximum wage.

3. Keep accumulating wealth created by the financial industry.

4. Tax yourself as little as possible.

5. Lend out your excess money to people who can no longer afford a middle-class lifestyle."

TheAtlantic: "As the nation tiptoes closer to the fiscal cliff, a frightening number of leaders on both sides of the political aisle seem ready to push poor, beleaguered Social Security over the edge. Not only would that be a huge mistake for the nation's future, but these leaders show a dreadful misunderstanding of the new challenges faced by the U.S. retirement system. Particularly in the aftermath of the largest economic collapse since the Great Depression, none of the proposals on the table are grappling with some stark economic realities. How we settle this New Deal legacy will decide fundamental questions about what kind of society America will be for generations to come.

Step 1. Lift Social Security's payroll cap that favors the wealthy.

Step 2. Cut out the business deduction for employees' retirement plans.

Step 3. Cut or reduce other deductions that disproportionately benefit top income earners.

An expansion of Social Security not only would be good for America's retirees, it also would be good for the broader macroeconomy. It would act as an "automatic stabilizer" during economic downturns, keeping money in retirees' pockets and stimulating consumer demand, especially since low and middle income people are more likely to spend an extra dollar on goods and services than are affluent individuals. Social Security Plus also would help American businesses trying to compete with foreign companies that don't have to provide pensions to their employees, since those countries already have national retirement plans."

To End Extreme Poverty, End Extreme Wealth

Als onze regeringen geen maatregelen nemen, dan doen we het zelf wel. De rijen benadeelde burgers groeien aan, in heel Europa, in heel de wereld. Ooit breken de dijken. De PvdA moet nu kiezen aan welke kant ze staat.

Update:

Beurs: "Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, treedt per direct terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre. De organisatie liet zondagavond weten dat Van Keulen ,,door de recente gebeurtenissen rond SNS REAAL en de discussie rondom zijn persoon van mening is dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre''."

Mailen naar Holland Financial Centre hoeft dus niet meer.

Een vroege lente

Punxsutawney Phil, de wereldberoemde bosmarmot, woonachtig in Punxsutawney, Pennsylvania, US of A, heeft zich vandaag buiten zijn holletje gewaagd en heeft zijn schaduw niet gezien. Daarmee voorspelde hij een vroege lente. Volledig videoverslag.


Lente in Amerika, en Hillary Clinton nam afscheid als Minister van Buitenlandse Zaken. Hoera, hoera, driewerf hoera!

Dat het klopt kunnen we ook in Nederland bevestigen. Vandaag was al een merelvrouwtje op zoek naar een plekje om een nest te bouwen in mijn tuin. De vogels denken aan broeden.

Sovon: "Sommige Blauwe Reigers zitten al te broeden, veel andere zijn hun nesten aan het opkalefateren: het broedseizoen is begonnen."

Geen vuurwerk meer

vuurwerk

Weespernieuws: "De Dierenbescherming is blij dat het vuurwerk op Koninginnedag van de baan is. De rechter gaf de dierenliefhebbers onlangs alsnog gelijk in hun strijd tegen het geknal. Broedende vogels hebben er te veel last van. 

Dat vertellen Kees en Bianca de Graaf, in Weesp vertegenwoordigers van de Dierenbescherming. "We zijn er jaren mee bezig geweest. We wisten dat we gelijk hadden en daarom zijn we blij dat we in het beroep ook ons gelijk hebben gekregen."

De Oranjevereniging vertelde vorige week dat ze na de recente uitspraak van de gemeente geen moeite meer gaan doen voor vuurwerk in Weesp. De Graaf: "Laat het duidelijk zijn, we gunnen ieder zeker zijn feestje. Maar laat die vogels toch gewoon broeden."

De twee hopen dat het vuurwerkverbod landelijk wordt uitgerold. Ze gaan in ieder geval de Partij van de Dieren in de Tweede Kamer vragen om ernaar te kijken."

Het is al gebeurd dat een koninklijke cortege werd opgeschrikt en uiteenvloog door een onnozele uitroep van iemand. Dus vogels zullen nog veel meer verschrikt worden door vuurwerk. Trouwens, nog veel meer geldt dit voor muziekevenementen die twee dagen duren en plaatsvinden midden in een vogelgebied, een park.

Vroege Vogels: "In Weesp heeft een plaatselijke natuurorganisatie al een paar keer bezwaar aangetekend tegen het feestvuurwerk op Koninginnedag. Eerst bij de organiserende Oranjevereniging, daarna bij de kantonrechter. Vervolgens in hoger beroep bij de Bestuursrechter en die kwam twee weken geleden met een uitspraak.

Goed nieuws voor natuur

Dat is slecht nieuws voor de Oranjevereniging, maar goed nieuws voor de natuur: in het vogelbroedseizoen is de verstoring van de dieren zo groot door feestgekanl dat de rechter het in strijd vindt met de Flora- en Faunawet die stelt dat je beschermde dieren niet opzettelijk mag verstoren...

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor feestvuurwerk. En niet alleen in Weesp. Een reportage met de winnaars van de procedure bij de Bestuursrechter: Kees en Bianca de Graaf van de stichting Flora en Faunabescherming Weesp."

De reportage komt morgen op de site van Vroege Vogels te staan en kan morgen ook tussen 8.00 en 10.00 uur op Radio 1 beluisterd worden.

Duizenden kaasjes


Kleine Hoefprint - Het Sprookje


E-mail van Kleine Hoefprint: "Al vijf kaasmakers van klein tot middelgroot hebben laten weten dat ze dolgraag de Kleine Hoefprint kaas zouden maken! Vijf kaasmakers die brood zien in kaas met een kleinere voetafdruk, met regionaal veevoer. Geweldig nieuws.

 Maar hoe zit het met de grootste kaaskoppen? De makers van Maaslander, Beemster en Milner zien in een bestelling van 4000 kazen nog geen reden om de handschoen op te pakken. 

 Des te meer reden om Kleine Hoefprint nog groter te maken. Binnenkort starten we met een stevig offensief om er een nog veel grotere bestelling van te maken. Dan zullen we wel zien of de grote kaasmakers ons nog steeds te klein vinden ;)."

© 2009