Weblog Archive augustus 2012

Liegebrok Rutte

LiegebrokRutteDeGroeneAmsterdammer: "Wat doen de hedendaagse ‘socialisten’ volgens de VVD-leider? Die zorgen ervoor, zo zei Rutte in zijn congresspeech, dat Nederland Griekenland achterna gaat. Rutte bedoelt dan dat de Nederlandse staatsschuld en het financieringstekort net zo gigantisch uit de pas gaan lopen als in Griekenland, het ziekste jongetje in de eurozone. Klopt dat? Volgens het Centraal Planbureau dat de meeste verkiezings­programma’s heeft doorgerekend niet, integendeel zelfs. Weliswaar lukt het de ‘socialisten’ niet om de staatsschuld in 2017 te verkleinen, maar dat geldt ook voor de VVD. Daarnaast houden de ‘socialisten’ net als de VVD in 2017 geld over op de lopende begroting voor eventuele tegen­vallers of voor mogelijke lastenverlichting.

Dat weerlegt meteen de volgende uitspraak van Rutte over de ‘socialisten’. In zijn toespraak beweerde de VVD-leider ook dat zij de rekening van de crisis bij de toekomstige generaties willen neerleggen. Maar doordat ook SP, PVDA en GroenLinks in 2017 al geld overhouden, wordt de rekening juist níet doorgeschoven.

Dan nog een uitspraak van Rutte op het congres die niet klopt. vvd’ers in verschillende kabinetten zouden er lang over hebben gedaan om de rommel van linkse kabinetten op te ruimen. Het ging er bij zijn achterban op het verkiezingscongres in als zoete koek. Maar laten de overheidsfinanciën nou toch harder achteruit zijn gehold in de jaren dat VVD-coryfee Hans Wiegel vice-premier was onder CDA-premier Dries van Agt dan onder het kabinet onder leiding van PVDA-leider Joop den Uyl dat daarvoor kwam.

‘U zult veel onzin over de VVD horen’, waarschuwde Rutte zaterdag zijn achterban voor wat er volgens hem zal gebeuren in deze verkiezingsstrijd, maar voorlopig was hij het zelf die veel onzin liet horen over een aantal van zijn politieke tegenstanders, die ter linkerzijde. Wat bezielt Rutte en zijn VVD om met dit soort onwaarheden, verpakt in verkiezingsretoriek, de boer op te gaan? Het is liberaal populisme dat de indruk wekt dat de VVD het op echte inhoud niet kan winnen."

136_35

Rutte is een Liberaal van de Laatste Dagen, een apostel die de neoliberale apocalyps graag naderbij wil brengen en heilig blijft geloven in de falende dogma's van een vrije markt voor de vrije jongens die zwelgen in zelfzucht en egoïsme.

Zaterdag Bewonersdag Gaasperdam

Van 10 tot 21 uur zaterdag 1 september is er in het stadsdeelkantoor van Zuidoost een bewonersdag met bijzondere aandacht voor Gaasperdam.

Speciaal voor de bewoners wordt er tevens een bewonersmarkt georganiseerd waar organisaties, maatschappelijke instellingen en startende ondernemers uit Zuidoost de mogelijkheid krijgen zichzelf aan het publiek te presenteren.

progrbewonersdag

Er wordt aandacht besteed aan de natuur in Zuidoost en men kan filmpjes bekijken van fauna en flora in dit stadsdeel.

Censuur door Facebook

Hedendaagse geschiedenis: één stap vooruit, twee stappen achteruit...

IsGeschiedenis: "Facebook heeft een verkiezingsposter van de Pacifistische Socialistische Partij (PSP) uit 1971 van de Facebookpagina van Geschiedenis24 verwijderd, omdat daarop een blote vrouw te zien is. Ook in de tijd dat de linkse partij de poster uitbracht ontstond er veel commotie."

PSP1971 George_Noordanus

Scheiding der geesten

Terwijl de politieke messen voor de verkiezingen geslepen worden en het neeschudden (voorbode van uitschudden) tot nationale debatsport is verheven, zijn er nog mensen die zich bezighouden met het vinden van een oplossing voor lastige klusjes, zoals het scheiden van het eigeel van het eiwit zonder te knoeien.


Digitale snelweg

Met 130 km/u over de snelweg sjezen is alleen leuk voor autofetishisten, maar de digitale snelheid van onze internetverbindingen verhogen dat is precies wat zowel burgers als het bedrijfsleven nodig hebben.

glasvezel

SCOnline: "Het midden- en kleinbedrijf en vernieuwende startende bedrijfjes kunnen volgens de digi-architecten in Kroes’ kabinet fors economisch voordeel behalen met een goede digitale infrastructuur. Daar moet wel in geïnvesteerd worden. Willen hoge snelheden op internet gehaald worden, dan is verdere aanleg van breedbandinternet nodig. Commissaris Kroes wil helpen met investeren door zeven miljard beschikbaar te stellen, maar het overgrote deel van de investeringen zal door bedrijven en overheden moeten worden opgebracht.

‘Investeert Europa niet in de digitale markt, dan ontbreekt het aan de noodzakelijke infrastructuur om de komende tien jaar concurrerend te zijn,’ waarschuwt Van Oranje. De 35 miljoen huishoudens die China alleen al dit jaar van hoge snelheidsaansluitingen voorziet, staan in schril contrast met de paar honderdduizend snelle aansluitingen in Europa."

In Zuidoost zijn wel veel internetaansluitingen, maar de snelheid is soms belabberd. Door allerlei extra mogelijkheden, als internet tv en radio, wifi, gamen enz. zijn onze verbindingen en kanalen zwaar belast. We hebben nu het punt bereikt waarop in sommige wijken voortdurend storingen gerapporteerd worden. Zelfs op het snelle UPC-net verdringen de gebruikers mekaar en ontstaan zeer veel problemen.

Wat wij nodig hebben in Gaasperdam is een glasvezelnet en een centrale midden in Gaasperdam. Het gebruik van internet neemt toe, maar daarvoor is een degelijke en snelle infrastructuur noodzakelijk. Mobiele verbindingen zorgen voor veel storingen. Het is niet aan te raden de mobiele netwerken uit te breiden. Deze zijn vaak de bron van ernstige storingen. Een glasvezelkabelnet kost wat meer investering maar is degelijker en betrouwbaarder.

Bleker weer in opspraak

SCOnline (Rutger van den Dikkenberg) : "De Raad van State heeft grote twijfels of met de nieuwe Wet natuurbescherming de achteruitgang van de natuur in Nederland kan worden gestopt. Dat blijkt uit het advies dat de Raad woensdag heeft gepubliceerd. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil met de wet natuur en economie dichter bij elkaar brengen.

Volgens de Raad van State lijkt bij ongewijzigd beleid een verdere achteruitgang van de natuur ‘moeilijk te voorkomen’ en ‘is het de vraag of Nederland in de toekomst aan de internationale en Europese doelstellingen zal voldoen’. De natuurbescherming is de afgelopen decennia ‘niet zodanig effectief gebleken dat de natuur in Nederland momenteel in een gunstige staat verkeert,’ aldus de Raad. Bleker voegt met het wetsvoorstel drie bestaande wetten samen. Het gaat om de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. Ook schrapt hij bepalingen die strenger zijn dan wat de Europese Unie voorschrijft. Volgens Bleker verzekert Europese regelgeving een hoog beschermingsniveau van de natuur, ‘hoger dan de bescherming die vóór de totstandkoming van de Europese kaders werd geboden door de nationale wetgeving’, aldus de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel.

De staatssecretaris krijgt de bevoegdheid om voor eenvoudige activiteiten zoals regulier onderhoudswerk aan groenvoorzieningen een meldplicht in te voeren in plaats van dat er een vergunning voor moet worden aangevraagd. Ondernemers en burgers die in de natuur aan de slag gaan, krijgen wel een zorgplicht, zij moeten de natuuraspecten meewegen in hun handelen. Daardoor nemen de administratieve lasten voor burgers en ondernemers met 1,3 miljoen euro af, aldus het ministerie vorige week.

De Raad van State vraagt zich af of dat ‘opportuun’ is, en of de handhaving van die zorgplicht voldoende gegarandeerd is. ‘De focus in het voorstel op het verminderen van regeldruk lijkt ten koste te gaan van de naleefbaarheid en handhaafbaarheid van de wettelijke voorschriften.’"

En wat tegenwoordig als park versleten wordt, is nauwelijks nog natuur te noemen. Na het Gaasperpark is nu ook het Bijlmerpark, waar het Zomerfestival plaatsvond, een woestenij.

bijlmerp

Henk de Boer: "Wie gaat herstel betalen?"

Panorama van de toestand van de grote speelweide in het Gaasperpark drie maanden na Amsterdam Open Air. Als het regent wordt het weer een moeras.

Bijlmerpark en omgeving

Dit koelere weer met een licht briesje ligt me toch beter dan de gore hitte van een paar dagen geleden. Het is heerlijk fietsen nu. Dus ik toog vandaag naar het Bijlmerpark en Gaasperpark om mijn Heerlijkheid te inspecteren.

kleinevosvlh
Kleine Vos op Vlinderheuvel Bijlmerpark

De vlinderheuvel in het Bijlmerpark is een groot succes. Ik kan niet anders zeggen. Er vliegen nu tal van vlinders en bijen rond. Zo mag ik het graag zien.

atalantavlh
Atalanta op Vlinderheuvel Bijlmerpark

shot_174 c
Zicht vanaf de uitkijktoren

Men was in het Bijlmerpark nog druk bezig met de afbraak van het Zomerfestival. De grond en het gras zijn daar danig beschadigd. Het uitzicht vanuit het BijlmerParkTheater zal niet fraai zijn. Het park is vrij klein. Er zijn sportvelden waar je geen mens op ziet. Zonder het groen was het Bijlmerpark een gruwel.  Gelukkig zijn er nog een paar stroken met wilde bloemen en planten. Een nieuwe jonge werkkracht van de schoonmaakdienst mocht even een minuutje de uitkijktoren op om het prachtige uitzicht te bekijken.

shot_173 c

shot_175 c
Bloemen geven het park uitstraling

shot_180 c
Na het Zomerfestival

Tja, en dan is er nog het Gaasperpark. De grote ligweide is nog steeds herstellende. Men heeft grote gaten geboord in de grond om het water weg te laten vloeien. Maar nu na een aantal dagen zeer warm weer is de grond nog steeds drassig. Als het weer gaat regenen dan wordt het opnieuw een moeras.

shot_185 c
Grote ligweide Gaasperpark vandaag

shot_182 c
Grote gaten als drainage

shot_183 c
Onderin de gaten natte rottende plantenwortels

Volgend jaar beter

De evaluatie van Kwakoe moet nog gebeuren. Ook de toestand van het terrein en de kosten voor herstel zullen meegerekend moeten worden.

AT5: "Het college beloofde het stadsdeel hierin maximaal 45.000 euro te betalen om de veiligheid van het festival te garanderen, als daarover goed financieel verantwoording zou worden afgelegd.

Maar dat blijkt niet te zijn gebeurd en voorlopig betaalt de centrale stad dus geen cent. 'Zonder dat duidelijk was of vaststond dat er aan alle voorwaarden die tijdens het gesprek met de burgemeester waren overeengekomen was voldaan, heeft het staddeel een beperke garantie verstrekt', stelt het College. Er volgt nu overleg met stadsdeel Zuidoost over de situatie, waarna duidelijk moet worden of de centrale stad alsnog met het toegezegde geld over de brug komt."


Interferentie

microwaveint
Internetkanalen

Tegenwoordig hebben veel mensen wifi verbindingen, zowel internet als radio, iPad, enzovoort. Dat kan storingen opleveren voor je internetverbinding. De voorbije uurtjes heb ik besteed aan het experimenteren met en instellen van mijn wifikanaal. Het was nogal druk op kanaal 1. Maar wat ik bij het checken van de kanalen ook zag was dat er hier vlakbij iemand een magnetronoven heeft opgescharreld een paar weken geleden die ook storing veroorzaakt, en wel op 7 wifikanalen. Daar heeft mijn internetverbinding gelukkig niet zoveel last van.

De voorbije weken had ik ineens last van zware storingen op mijn kabeltv, op alle kanalen. Toen heb ik een dubbel afgeschermde coaxkabel aangeschaft en sindsdien is de storing enkel te zien op bepaalde kanalen, zoals RTL 7. Wat bevestigt dat het een frequentiekwestie is. De storing deed zich telkens voor tijdens etenstijden. Iemand hier in de buurt gebruikt dus een oude, slecht geïsoleerde magnetronoven of heeft die oven aangesloten op een niet-geaarde contactdoos. Nu nog uitvissen waar dat krengetje zich bevindt.

Assange

shot_107 copy

Het NOS-journaal vertelt net een paar minuten geleden dat de Britten de Ecuadoriaanse ambassade gedreigd hebben met een inval om Assange te arresteren, maar de shit is al een paar uur aan de gang. Tien agenten zijn de Ecuadoriaanse ambassade binnengegaan, het voetpad voor de ambassade is inmiddels ontruimd. De overkant van de straat staat vol met pers. Er zijn demonstranten gearresteerd.

Het kan een poging tot intimidatie zijn, maar we kennen de Britse regering. Zij deinzen niet terug voor oorlog, dus het is mogelijk dat Assange uit de ambassade gehaald wordt, wat tegen de internationale wetten zou zijn.

Er zijn intussen honderden agenten ingezet. Het is al een regelrecht diplomatiek incident geworden. Engelse banken kunnen frauderen wat ze willen, niemand van de banksters wordt voor de rechter gesleept, maar iemand die illegale activiteiten van staten openbaar maakt, wordt beschouwd als staatsgevaarlijk.

We wachten af hoever Engeland zal gaan in deze illegale actie. Occupynewsnetwork heeft een livestream. The Guardian heeft een live blog.

shot_112 copy

Uit de brief van Britse diplomaten aan de Ecuadoriaanse regering: 

"You should be aware that there is a legal basis in the U.K. the Diplomatic and Consular Premises Act which would allow us to take action to arrest Mr. Assange in the current premises of the Embassy.
We very much hope not to get this point, but if you cannot resolve the issue of Mr. Assange's presence on your premises, this route is open to us."

Update 14:38: Ecuador heeft politiek asyl verleend aan Julian Assange.

Livestream van Occupynetwork is wegens lege batterij opgehouden. Maar er is een andere stream hier. Er lijken auto's klaar te staan bij de ambassade om iemand weg te voeren.

Ook Reuters heeft een livestream.

Update 17:20: Reuters heeft nu afgehaakt. Maar Occupynewsnetwork is weer live.

Assange is nog steeds in het ambassadegebouw. De intimidatie door Engeland is blijkbaar niet gelukt. Engeland kan het echt niet maken om Assange uit het gebouw te halen. In 2011 werd de bezetting van de Engelse ambassade in Teheran door Engeland bestempeld als 'een oorlogsdaad'. Zweden heeft geweigerd in te stemmen met het niet-uitleveren van Assange aan de VS. Het is duidelijk dat Zweden met de aanklacht enkel de VS wil helpen. Zweden heeft sowieso een heel rare sexuele politiek. Hoerenlopers worden er actief door justitie vervolgd. En de dames die zogezegd door Assange verkracht werden waren anders maar al te gretig om hem in hun bed te krijgen. Ze hebben Assange in een val laten lopen. Wie weet zijn ze daar ook door bepaalde geheime diensten voor betaald.

Voorlopig blijft het waarschijnlijk een patstelling.

Bewonersdag Gaasperdam

bewdag

ZO: "Op zaterdag 1 september 2012 wordt van 10.00 uur t/m 21.00 uur de Bewonersdag 2012 georganiseerd. Een evenement dat in het teken staat van de bewoners van Zuidoost.

Houdt u deze datum alvast vrij?! De Bewonersdag brengt inwoners van Zuidoost in de gelegenheid om informatie uit te wisselen over activiteiten ter stimulering van de bewonersparticipatie op wijkniveau. Het thema van dit jaar is “Wijk in Beeld”, waarbij Gaasperdam centraal komt te staan. Uit deze wijk zullen 4 initiatieven gepresenteerd worden.

Daarnaast zal de jeugd uit Zuidoost aan het woord komen, waarbij zij in debat gaat over o.a. het thema buurtbinding. De beste debater maakt kans op een i-pad!

Speciaal voor de bewoners wordt er tevens een bewonersmarkt georganiseerd waar organisaties, maatschappelijke instellingen en startende ondernemers uit Zuidoost de mogelijkheid krijgen zichzelf aan het publiek te presenteren.

Ter afsluiting van de dag zullen verschillende artiesten optreden. Mis de bewonersdag dus niet! De definitieve uitnodiging en het programma ontvangt u uiterlijk 2 weken voor de grote dag! Voor vragen kunt u Women@Work bereiken via 06-83 18 42 70 of per mail women.at.work@live.nl."

South East Jazz

South East Jazz  25 augustus 2012 van 16:00 - 23:00 uur  Boerderij Langerlust


Voorstel voor Kwakoe

Als het stadsdeel nu eens zelf partytenten gaat kopen, en dan verhuren aan de standhouders voor een redelijke prijs, dan verdient het stadsdeel er nog wat aan, dan kunnen de huurprijzen laag gehouden worden, en dan kunnen die tenten meerdere jaren na mekaar ingezet worden voor allerlei gelegenheden. Er zijn tenten voor meer dan 30 personen te koop voor duizend euro per stuk. Met 60.000 euro kun je 60 tenten kopen, of 30 kleinere en een paar grotere. Kwakoe blijft dan bestaan, en er is geen gedoe met verhuurders.

De huidige opzet werkt niet. Blijkbaar is de verhuur van tenten door Verhuurbedrijf Witte Tenten toch veel te duur. Daarom zal het stadsdeel zelf moeten ingrijpen. Bovenstaande opzet is een mogelijke oplossing.

Dierenleed

argusArgus: "In dit [gratis] nummer van Argus werd nog gesteld dat het vergassen van ganzen verboden is. Helaas is daar verandering in gekomen, de provincie Noord-Holland heeft een vergunning afgegeven voor het vergassen van ganzen en de rechter heeft deze vergunning niet willen schorsen. Intussen worden er dagelijks, op kosten van de belastingbetaler, honderden ganzen gedood. Onbegrijpelijk, want het helpt helemaal niets en veroorzaakt veel dierenleed."

Oosterpark

oosterparkplan
Een zogenaamde 'verdubbeling' van het park

Volgens het Parool wil stadsdeel Oost van het Oosterpark een 'evenementenpark' maken, met zo'n 17 evenementen per jaar waaronder veel muziekfestivals.  Ook gebaseerd op een evenementennota die nog moet worden aangenomen. Er zou met de omwonenden worden overlegd, het werd meer 'aankondigen'. Ook daar denkt de buurt dat de rustige recreatiemogelijkheden verloren gaan, dat er lawaaioverlast komt.

Méér-Online: "Het Oosterpark wordt verdubbeld. Met gebruikers van het park is daar goed overleg over. Er is echter nauwelijks overleg met bewoners over het gebruik van het park die vinden dat grote evenementen een bedreiging voor het park zijn. Een groep actieve bewoners uit de omgeving van het Oosterpark wil het park redden 'als park voor de bewoners'. De bewoners reageren daarmee op de Evenementennota van het stadsdeel.

De Evenementennota van stadsdeel Oost ziet het Oosterpark en Park Frankendael als plekken waar grote evenementen mogelijk moeten zijn."

DwarsWeb: "De Participatiegroep Oosterpark is voorstander van een beperkt aantal grote evenementen, mits die gratis toegankelijk zijn voor iedereen, zoals tot nu toe Keti Koti, Rootsfestval, Holland Festival.

De Participatiegroep is tegenstander van evenementen voor een select en betalend publiek, waarvoor grote delen van het park worden afgesloten, zoals Loveland Queensday en Appelsap."

DwarsWeb: "Een reportage van de schade aangebracht aan het Oosterpark door het evenement Appelsap."

oosterp
Dit soort beelden zijn ons vertrouwd in ZO

Kwakkelend kwakoe

De woorden schieten me tekort.

AT5: "Nadat vorig weekend het voetbaltoernooi wegens geldgebrek werd afgelast, en stadsdeel Zuidoost garant moest staan voor 60.000 euro, is nu ook de grote manifestatietent afgebroken.

Dit door onenigheid tussen stichting Kofoe, die het festival organiseert en tentenverhuurder WitteTenten. En daarmee lijkt ook deze editie van het zomerfestival verre van vlekkeloos te verlopen."


Parool: "Het verhuurbedrijf uit Eemnes, tevens de belangrijkste geldschieter van het Afro-Surinaamse festival in Zuidoost, dreigt op te draaien voor de financiële problemen van het evenement dat aanstaand weekeinde zijn slot beleeft. Evelien Arler: 'We houden rekening met een verlies van enkele tonnen.'"

Update: Bovenstaande tekst in het Parool is al grondig gewijzigd:

"Verhuurbedrijf Witte Tenten uit Eemnes trekt de stekker uit Kwakoe. Het bedrijf haalt dinsdag vanaf 16.00 uur alle tenten van het festival terug. Witte Tenten is tot dit besluit gekomen omdat de stichting Kofoe, die het festival organiseert, weigert openheid van zaken te geven over de financiële situatie."

AT5: "Stadsdeel Zuidoost bevestigt dat het festival morgen wordt afgebroken. De directie van stichting Kofoe zegt nog niet op de hoogte te zijn van het besluit. Volgend weekend zou het laatste festivalweekend zijn."

GaasperPleasure

gp2012

Het GaasperPleasure festival zit er bijna op. Gisteren kon ik het geluid duidelijk horen. Het zwol soms aan. De wind blies van de oostoever over Gein. Vandaag hoorde ik nauwelijks iets. De windrichting was veranderd. In elk geval had je geen acht podia die tegen mekaar op aan het dreunen waren.

Van een paar mensen heb via mijn website klachten ontvangen. Het probleem is natuurlijk dat wie niet naar het buitenland op vakantie gaat, aangewezen is op onze eigen regio of stad. En het slechte weer van de voorbije weken maakt dat je moet profiteren van de weinige mooie dagen of uren die er zijn. Als die mooie dagen dan verzuurd worden door luide muziek die je liever niet hoort (meestal hoor je enkel boem boem boem, wat niet erg cultureel overkomt) dan is eigenlijk je zomer vergald. Je moet ramen en deuren dichthouden terwijl je die met dit mooie weer open wil hebben.

Op zijn minst zouden strikte afspraken gemaakt moeten worden met de organisatoren van openluchtfestivals om de bassen drastisch te beperken. Het urenlange dreunen van bassen dwingt veel mensen om binnen te zitten of de stad te verlaten. Eigenlijk moeten alle muziekevenementen, met uitzondering van een paar klassieke concerten op de grachtengordel misschien, plaatsvinden in grote zalen.

Fotoalbums

worldatm

Eigenlijk is het handiger om je fotoalbums op het internet te zetten. Het is altijd leuk om oude foto's nog eens te bekijken en de sfeer, de warmte, het landschap weer te voelen of voor je te zien. Het rommelen diep in kasten om albums te zoeken is nu vervangen door een klik op een link.

Iets meer dan een maand geleden heeft Apple de photogalleries van macgebruikers op hun servers gesloten. Men heeft een iCloud opgezet, maar daar kun je geen sites of pagina's stallen. Dat is sneu. Een paar jaar geleden werden de homepages al stopgezet. Je moest je foto's en sites overzetten naar nieuwe pagina's op de MobileMe servers van Apple. Een hoop werk. En nu is MobileMe ook gesloten. Mijn oude fotoalbums heb ik nu zelf weer samengesteld en bij mijn nieuwe host geparkeerd.

Mijn albums zijn hier te vinden. Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om het Gaasperpark en het Gein. Het stelt allemaal niet zoveel voor, het zijn oude foto's, maar ik vind het gewoon leuk om ze erbij te hebben. Ik hoop ooit nog eens de tijd te hebben om er nog wat andere reisalbums bij te zetten. Maar het scannen van oude kleurnegatieven is een zeer tijdrovende zaak.

Duku


Henk de Boer heeft op zijn website nog meer info, veronderstellingen en verzuchtingen over de problemen bij Kwakoe. Altijd weer die duku. Wat moet je daar nou weer van denken?

Verkenning Gaasperdam

samen

Het lijkt erop alsof een aantal bestuurders, nu de opheffing van de stadsdelen voor de deur staat, haast willen maken met het doordrukken van hun eigen agenda.

De Verkenning Gaasperdam was aangekondigd in de Structuurvisie Amsterdam 2040. Vóór 2020 zou met de betrokken maatschappelijke organisaties overlegd worden over de bouwplannen van de stad en het stadsdeel. Tot 2020 is bouwen aan de zuidoever in elk geval niet aan de orde. Dat was de uitkomst van het overleg met de bewoners.

Maar zoals dat gaat met koppige bestuurders die hun kop in het (bouw)zand steken voor de ontwikkelingen in onze maatschappij, de economische en financiële crisis en de aftakeling van de koopkracht van de burgers, zij gaan stug door met het uitwerken van hun megalomane bouwplannen. Ondertussen is er nauwelijks geld om bestaande problemen in de wijken aan te pakken. Men wil geld verdienen met het uitgeven van grond voor bouwplannen, vooral duurdere (koop)woningen, alsof er al niet genoeg huizen in Gaasperdam wachten op een koper. Met voorzieningen is het al net zo, nieuwbouw zal alleen maar meer concurrentie betekenen voor de noodlijdende kleine middenstand in Gaasperdam.

Dinsdag 18 september is er een werkconferentie Toekomststrategie Gaasperdam 2040 (17-21 uur).

"Stadsdeel Zuidoost en de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam werken samen aan de toekomststrategie voor Gaasperdam: de wijken Holendrecht, Reigersbos, Gein en Nellestein. Gaasperdam een wijk met ruim 33.000 inwoners, centraal gelegen in de randstad, met groen en werk nabij. De wijken in Gaasperdam zijn nu ongeveer veertig jaar oud. Een mooie leeftijd om vooruit te kijken. Hoe heeft de wijk zich ontwikkelend en hoe moet de wijk zich gaan ontwikkelen?

Hierbij spelen vragen als: hoe willen we Gaasperdam graag zien in 2020, of 2040? Wat zijn hierbij kansen en bedreigingen? Wat zou moeten veranderen? Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan woningbouw, de voorzieningen in de wijk, en jeugd & opgroeien.

Op dinsdag 18 september organiseren stadsdeel Zuidoost en de Dienst Ruimtelijke Ordening een werkconferentie over Gaasperdam. Het doel van de werkconferentie is met bewoners, ondernemers, stakeholders en professionals kennis te verzamelen, ervaringen te delen en strategieën te benoemen voor Gaasperdam.  Aan de hand van discussietafels willen we verschillende thema’s verkennen als:

-          optimaliseren ligging Gaasperdam

-          waardecreatie

-          plas, park en groen

-          duurzaam Gaasperdam

-          wooncarrière in Gaasperdam

-          ondernemen

-          sport

-          talentontwikkeling"

Een paar weken geleden is al een begin gemaakt met de Verkenning Gaasperdam. Er was een bijeenkomst van het Buurvrouwennetwerk met Heleen Schols van het stadsdeelkantoor. Daarin kwam hoofdzakelijk ter sprake dat er dringend behoefte was aan een buurthuis voor Reigersbos. Er staat daar nu een geschikte ruimte leeg.

Als ik het woord 'wooncarrière' hoor, dan weet ik al hoe laat het is. Je hebt te maken met mensen die speculeren met woningen, d.w.z. de prijzen van huizen opdrijven. De woorden 'optimaliseren ligging', 'waardecreatie', 'duurzaam', en 'wooncarrière', behoren tot het wollig en verdoezelend taalgebruik. Zij slaan nergens op en/of verdoezelen een ongewenste ontwikkeling. En 'plas, park en groen' betekent gewoon dat men weer bezig is om het groen aan te tasten.

Els Verdonk had het vroeger altijd over 'doorstromen', dus 'wooncarrière', alsof mensen voortdurend bezig zijn met het uitbouwen van hun carrière, d.w.z. het opbouwen van een hoger salaris, het kopen van steeds duurdere huizen, het sluiten van steeds hogere hypotheken. Dat was toch het mechanisme dat voor de huidige crisis heeft gezorgd? Trouwens, van 'wooncarrière' zal de komende decennia geen sprake zijn. De burgers krijgt het steeds moeilijker, moeten steeds meer betalen voor steeds minder. Van verbetering van situatie is maar sprake voor een miniem aantal strebers, de organisatoren van Amsterdam Open Air bijvoorbeeld, maar die komen hier echt niet wonen, die verkiezen IJburg.

De projectgroep Gaasperdam (Verkenning Gaasperdam) bestaat uit Arjan Snellenberg, Carolien Combé, Gerard Lont, Heleen Schols, Marlies Boon, Susanne van Kooy, en Yvette van de Chijs.

Marlies Boon is Assistent projectmanager Verkenning Gaasperdam
m.boon@zuidoost.amsterdam.nl
020-2525241

Op de website van stadsdeel Zuidoost is geen informatie te vinden over de Verkenning Gaasperdam. De indruk wordt gewekt dat men geen ruchtbaarheid wil geven aan de start van de Verkenning Gaasperdam. De maatschappelijke organisaties die hiervoor in de eerste plaats in aanmerking komen, onder andere het WOG en de natuurverenigingen, zijn voor zover ik weet nog niet benaderd. Dat men begint met het Buurvrouwennetwerk wekt toch wel enige verbazing. Op de eerste bijeenkomst van het Buurvrouwennetwerk in buurthuis Gein kwam duidelijk naar voren dat er andere en meer dringende kwesties zijn die voor de Buurvrouwen van belang zijn dan bouwen. Het is duidelijk dat het stadsdeel weer bezig is met het pushen van nieuwbouw (en dus ook het aantasten van het groen) en daarvoor zoekt naar willige groeperingen die hen daarbij willen ondersteunen.

Het lijkt mij verstandiger om te wachten met de Verkenning Gaasperdam tot de kwestie opheffing stadsdelen is geregeld. In elk geval zullen het Wijkoverleg Gaasperdam, de natuurverenigingen, de sportverenigingen, enz. enz. er ook bij betrokken moeten worden. De website van stadsdeel Zuidoost moet meer informatie geven hierover.

Kolo-Beli-Luk

Dit weblog is sinds de overstap begin dit jaar naar een nieuwe host meer dan 10.000 keer bezocht. Reden genoeg om dit te vieren met de (gratis te downloaden) bonustrack van de cd Katla, Kolo-Beli-Luk, van de Amsterdam Klezmer Band.



Nog meer festivals

kioskweide copy
Kioskweide vandaag

Het voorbije weekend zou de Nationale Inheemse Dag door Stichting Weyu zijn gevierd in het Gaasperpark. Of dat door is gegaan weet ik niet. Mogelijk is daar geen vergunning voor verleend. Nergens heb ik daar iets over gelezen in de media. In elk geval zijn deze kleine festivals met hoogstens een paar honderd mensen niet zo'n zware belasting voor het park als Amsterdam Open Air.

In het Gaasperpark zijn de grote ligweide, de kioskweide en het rosarium nog steeds moerassig. Er is wel meer gras aangegroeid, maar als dat weer dagen in het water staat dan gaat ook dat verrotten. Om kort te zijn, zowat de hele zomer is het park zwaar toegetakeld en sterk aangetast in zijn recreatiefunctie.

grligweide copy
Grote ligweide vandaag

In zomers als deze, en die kunnen we ook de komende jaren verwachten, is het voor recreanten van groot belang om gebruik te maken van de weinige uren zon en warmte die dit weer te bieden heeft. Maar de kans is groot dat zij in en om het park tegen een festival opbotsen, en de voorbereidingen daarvoor kunnen weken duren. Dat betekent dat praktisch de hele zomer overal in het park belemmeringen voor recreanten opgeworpen worden, voor dagkampeerders, naaktrecreanten, zonnebaders, picknickers, wandelaars en natuurliefhebbers.

Het is nu onmogelijk om op de terreinen die zijn gebruikt door Amsterdam Open Air dit jaar nog een festival plaats te laten vinden. De weiden zijn daar nog niet geschikt voor. Daarmee valt ook het hele plan van ph. Jaensch in duigen om in het Gaasperpark drie grote evenementen per jaar te plannen. Op dit moment is de toegang tot het GaasperPleasure terrein al een modderpoel. Men is nu druk bezig GaasperPleasure op te bouwen. Dit festival is op 11 augustus en geeft veel minder overlast dan Amsterdam Open Air. Het is al uitverkocht. Ik hoop dat ze mooi weer hebben. Maar fraai is het niet als een deel van ons groengebied weer afgesloten is met grote hekken. Stel dat GaasperPleasure de grote ligweide in het Gaasperpark toegewezen had gekregen, dan hadden ze nu een zeer groot probleem gehad.

shot_72
Opbouw GaasperPleasure

Op 3 augustus is door de stadsdeelvoorzitter (pv) een vergunning verleend voor dit evenement (GaasperPleasure is op zaterdag en Lazy Sundays festival op zondag). Dus toen de vergunning bekend was had men nog een paar dagen de tijd om inzage te vragen (geen sinecure in stadsdeel Zuidoost!). De enige mogelijkheid voor belanghebbenden die al een bezwaarschrift hebben ingediend, is naar de rechter stappen. Een bezwaar kan nog ingediend worden tot zes weken na 3 augustus.

Natuurbarbarij

Even wat reclame voor onze (inter)nationale trots, eh... nou ja, Royal Dutch Shell. Ooit werden er 'gentlemen's agreements' gesloten met Shell. Waar is de tijd? Natuurbarbaren zijn het! Bekijk even de onderstaande internationale spoof. Niet echt iets om trots op te zijn.

let'sgo
Klik foto voor meer affiches

ArcticReady: "We've all heard about global climate change and the challenges it brings, especially to the most vulnerable among us.

For example, 300,000 people already perish each year from climate-change-related causes, mostly in the world's poorest areas, according to the foundation of former UN Secretary General Kofi Annan. And evidence suggests that further disruption of our planet's delicate climate could well result in incredibly dire consequences.

We at Shell are as concerned about this as everyone else. But we also recognize that even the most vulnerable need ever-growing fossil fuel resources for their travel, leisure, scientific, and infrastructure expansion needs, and that all of us, no matter where we live, need to explore every alternative at our disposal in order to one day have the hope of achieving a balanced, sustainable approach to energy production—let alone to deal with the potential consequences of climate change.

That's why we at Shell are committed to not only recognize the challenges that climate change brings, but to take advantage of its tremendous opportunities. And what's the biggest opportunity we've got today? The melting Arctic."

CommonDreams: "Chevron Oil Refinery Fire Clouds Bay Area in Toxic Smoke.
Hundreds seek medical attention after inhaling noxious fumes."

In ons eigen land doet Bleker alsof de regering niet gevallen is; hij regeert en hooliganeert er nog steeds lustig op los.

Trouw: "Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) gaat in dertien natuurgebieden die deel uitmaken van het Europese netwerk Natura 2000 schrappen in de regels die plant- en diersoorten beschermen. Hij wil zo meer ruimte bieden voor economische en maatschappelijke activiteiten in de natuurgebieden."

GroenLinks: "Bleker bezuinigde de afgelopen kabinetsperiode sterk op de Nederlandse natuur. In het Lente-akkoord kon GroenLinks deze financiële maatregelen grotendeels ongedaan maken, maar het kabinet lijkt nu haar heil te zoeken in het schrappen van belangrijke beschermingsregels. Zo plegen ze alsnog een aanslag op ons groen."

De modale spitsburger doet vrolijk mee met de natuurbarbarij.

Trouw: "Staatsbosbeheer geeft per jaar ruim een half miljoen euro uit aan opruimen van troep die onbekenden achterlaten in natuurgebieden. De laatste 10 jaar is het aantal afvaldumpingen in de natuur duidelijk gestegen, aldus de organisatie."

Els Verdonk verklaarde recentelijk dat het natuurgebied De Oeverlanden gedoogmatig is aangewezen als cruisegebied. Dat is de manier waarop sommige mensen 'natuur beleven'. Triest.

Nog iets wat we waarschijnlijk vaker kunnen verwachten:

NRC: "De Veiligheidsregio Zeeland heeft ... alarm geslagen omdat een giftige alg is gevonden in een kreek in het plaatsje Ouwerkerk. Voorlopig mag niemand in het water bij Ouwerkerk zwemmen."

Natuurmonumenten: "Natuurmonumenten heeft met Staatsbosbeheer, De 12Landschappen en de Natuur en Milieufederaties eind juli bezwaar gemaakt tegen de plannen van het demissionaire kabinet-Rutte om omvangrijke bezuinigingen door te voeren op de waterkwaliteitsprogramma’s voor de rivieren, Waddenzee, IJsselmeer en de Deltawateren.

Tijdens de zomervakantie ligt het bezuinigingsplan, de ontwerp-herziening van het Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren (PDF), voor inspraak ter visie. Daarmee formaliseert het kabinet-Rutte bezuinigingen op de waterkwaliteitsverbetering van de rijkswateren. Tot en met 2015 wordt bijna de helft van de maatregelen uitgesteld. In de praktijk is de bijbehorende 150 miljoen euro geschrapt. Sterker, ook het waterkwaliteitsbudget van het rijk voor de jaren na 2015 is nagenoeg verdampt. Als een nieuwe regering dit niet corrigeert komt het forse uitstel neer op afstel."

En dan zijn er nog de tientallen festivals waarme steden en stadsdelen elkaar beconcurreren in bij voorkeur parken en natuurgebieden. Blijkbaar leven veel van onze bestuurders nog in de veronderstelling dat klimaatverandering een fabeltje is.

tent

ActueelNieuws: "Op het festival Dicky Woodstock in Steenwijkerwold is gisteravond een feesttent ingestort waarbij zeker dertien mensen gewond zijn geraakt. Elf daarvan moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Andere gewonden konden ter plaatse behandeld worden. De verwondingen varieerden  van botbreuken tot schaafwonden."

Nog een paar jaar en al onze parken en natuurgebieden zijn om zeep geholpen door de festivalindustrie.

George Monbiot: "In the name of saving the natural world, governments are privatising it.

Rarely will the money to be made by protecting nature match the money to be made by destroying it. Nature offers low rates of return by comparison to other investments. If we allow the discussion to shift from values to value – from love to greed – we cede the natural world to the forces wrecking it. Pull up the stakes, fill in the ditch, we’re being conned again."

Update 8 augustus: "De provincie Noord-Holland heeft een negatief zwemadvies ingesteld voor de locatie Varkensbaai Sloterplas te Amsterdam.
In het water van de Varkensbaai is veel blauwalg geconstateerd."

Trickle down economie


Windenergie in ZO

Amsterdam: "Vanaf half maart konden Amsterdammers hun zienswijzen indienen over de ontwerp windvisie.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 17 juli 2012  besloten om de windvisie aangepast voor te leggen aan de gemeenteraad. Alle zienswijzen zijn hierbij meegenomen. Er zijn 176 zienswijzen ingediend. Dit was voor het college aanleiding om de windvisie op twee punten te wijzigen. Zo worden in stadsrandpolders de molens alleen aan de randen mogelijk en worden de gebieden in Zuidoost iets aangepast.

Voorafgaand aan de besluitvorming over de definitieve Windvisie Amsterdam wordt het besproken in de Raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat (afgekort Cie. BWK). Behandeling in de raadscommissie vindt naar verwachting op 5 september 2012 plaats en in de Gemeenteraad op 19 september 2012."

Alle relevante documenten, waaronder de Nota van Beantwoording, de kaart met ontwikkelgebieden en overige stukken zijn te raadplegen op  www.amsterdam.nl/windenergie.

voorstelontwikkeling
Voorstel ontwikkelgebieden

impressievanafGein
Impressie vanaf het Gein richting waterzuiveringsinstallatie

Een impressie van hoe het eruit zou komen te zien vanaf de Gaasperplas en omliggende wijken is er niet. Maar het uitzicht zal er zeker door aangetast worden, ook in geval van de kleinere windmolens. De locatie, de waterzuiveringsinstallatie is nog te billijken, zolang er in de groene gebieden geen windmolens komen te staan. Op bovenstaande foto staan vijf windmolens. Dit is een vogelrijk gebied, dus dat kan problemen opleveren voor de vogels. De Gaasperplas is belangrijk als rust- en foerageerplek voor vogels.

Bijlage 3c - Aanvullend memo op bijlage 6 MER Windvisie: "De Gaasperplas en directe omgeving zijn belangrijk als foerageerplek voor vogels. Ook wordt de plas als rustplek door vogels gebruikt. Aanvullend onderzoek naar het foerageergedrag van vogels en gebruik water door vogels is nodig om het aantal en de precieze situering van de turbines te kunnen bepalen.

De Gaasperplas en directe omgeving zijn belangrijke leefgebieden voor vleermuizen. Aanvullend onderzoek naar het gebruik van het landschap door vleermuizen is nodig om het precieze effect in beeld te brengen."

In de Concept Windvisie staat echter nog steeds: "De Gaasperplas is een kansrijke locatie voor de (milieu-)thema’s geluidhinder, slagschaduw, externe veiligheid en ruimtegebruik én qua windcondities. Het eindoordeel voor deze locatie is voorlopig kansrijk. Dit is gebaseerd op de thema’s landschappelijke en cultuurhistorische inpassing en natuur & ecologie voor het natuurwaardeaspect vleermuizen door de aanwezigheid van de ruige dwergvleermuis. Er is ruimte voor meerdere windmolens met een maximale tiphoogte van 125 meter."

Maar ook: "Naar aanleiding van diverse zienswijzen, waaronder die van het stadsdeel Zuid-Oost, zijn een aantal ontwikkelgebieden scherper begrensd. Zo zijn 'corridors' (zoals benoemd in de Hoofdgroenstructuur) bij Teleport en Diemerzeedijk, die abusievelijk als onderdeel van zoekgebieden waren aangewezen, alsnog uitgezonderd.
Voor gebieden in Zuid-Oost zijn de ontwikkelingsgebieden vooralsnog beperkt tot de volgende delen:

- Het westelijk gedeelte van de Hoge Dijk dat grenst aan de A2.
- De noordoostelijke punt van de Amsterdamse Gemeenschapspolder.
- Bij de Gaasperplas de Waternetlocatie ten zuiden van de plas."

Zonnige dagen

Tijdens de voorbije zonnige dagen zag je heel veel bruine zandoogjes. Ik zag een enkel icarusblauwtje op witte honingklaver. Ook een landkaartje. De watersnuffel is ook goed vertegenwoordigd. Vlinders en libellen hebben zon nodig. Net als de topless- en naaktrecreanten aan de zuidoever die ook bij zonnig weer de grasweiden opzoeken.

wittehoningklaver icarusblkl
Witte honingklaver met icarusblauwtje

landkaartje
Landkaartje

watersnuffel kl
Watersnuffel

De grote keizerlibel was ook actief. De mannetjes vliegen vrij snel, maar zijn wel te herkennen aan hun grootte en de blauwe kleur. Het vrouwtje hieronder lijkt op het eerste gezicht haar eitjes te deponeren in het gras. Dat is een beetje vreemd, want ze leggen hun eitjes meestal in drijvend plantenmateriaal op het water. Het is ook mogelijk dat het vrouwtje hieronder net uitgeslopen is en nog een beetje moeite had met vliegen. Maar in andere landen zijn ook een paar gevallen bekend dat een vrouwtje haar eitjes in de begroeiing langs het water deponeerde.

anax imperator 2c
Grote keizerlibel vrouwtje

© 2009